Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπροστά στα μάτια φρουρών και επισκεπτών Έκλεψαν την "Κραυγή" του Μουνχ
  • [02] Στο "στόχαστρο" ισλαμιστών Απειλές κατά του Ελ Σαλβαδόρ
  • [03] Πληροφορίες για πολλά θύματα Καλημέρα ...με συγκρούσεις στη Νατζάφ
  • [04] Σκοτώθηκε στρατιώτης Τραγωδία στην Πάρνηθα
  • [05] ’φαντοι οι ληστές Κανένα νέο για την "Κραυγή"

    [01] Πολιτισμός

    Μπροστά στα μάτια φρουρών και επισκεπτών Έκλεψαν την "Κραυγή" του Μουνχ

    22/8/2004 5:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2004 11:05:58 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Αδίστακτοι ληστές έκλεψαν μπροστά στα μάτια δεκάδων επισκεπτών το διάσημο πίνακα "Η Κραυγή" του εξπρεσιονιστή Νορβηγού ζωγράφου, Έντουαρντ Μουνχ, από το μουσείου Μουνχ στο Όσλο. Εκτός από την "Κραυγή" οι ληστές πήραν και τον πίνακα του Μουνχ "Μαντόνα". Οι δύο ληστές εισέβαλλαν στο μουσείο. Ο ένας απειλούσε επισκέπτες και προσωπικό με όπλο, την ώρα, που ο άλλος αφαιρούσε τους πίνακες. Αμέσως μετά την κλοπή, οι δύο ληστές έφυγαν με αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε συνεργός τους. Δεν είναι η πρώτη φορά, που πίνακες του Μουνχ γίνονται στόχοι ληστών. Το 1994 είχε κλαπεί μία άλλη εκδοχή της "Κραυγής", η οποία βρέθηκε τρεις μήνες μετά.

    Υπό αμφισβήτηση τα μέτρα ασφαλείας

    Αμέσως μετά την κλοπή κινητοποιήθηκαν όλες οι αστυνομικές δυνάμεις του Όσλο και άρχισαν τις έρευνες από εδάφους και αλλά και από αέρος, ώστε να εντοπίσουν τους αδίστακτους εγκληματίες, που με τόσο θράσος έκλεψαν ένα από τα πλέον άριστα δείγματα του εξπρεσιονισμού και έναν από τους πιο γνωστούς πίνακες του Νορβηγού ζωγράφου.

    Σύμφωνα με την Γιόρουν Κριστόφερσον, εκπρόσωπο Τύπου του μουσείου Μουνχ, στην αίθουσα υπήρχαν κάμερες αλλά οι ληστές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

    Όμως, όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, τα μέτρα ασφαλείας στο μουσείο δεν ήταν πολύ σφιχτά. Μάλιστα, τόνισαν, ότι οι πίνακες δεν ήταν καν ασφαλισμένοι με συναγερμό. Οπότε το μόνο, που είχαν να κάνουν οι ληστές ήταν να τους ξεκρεμάσουν.

    Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου του μουσείου, είπε, ότι τα μέτρα ήταν αρκετά, αλλά οι φρουροί πρόσεχαν πιο πολύ τον κόσμο, παρά τους πίνακες, επειδή οι ληστές οπλοφορούσαν.

    Το γεγονός, όμως, είναι, πως δύο από τους καλύτερους πίνακες του Μουνχ και τα δύο πολυτιμότερα έργα του μουσείου... έχουν κάνει φτερά.

    Έχει γίνει ξανά στόχος ληστών

    Ο Έντουαρντ Μουνχ, ο οποίος γεννήθηκε κοντά στο Όσλο το 1863 και πέθανε το 1844, δημιούργησε τέσσερις εκδοχές του διάσημου πίνακα, τον οποίο έφτιαξε για πρώτη φορά το 1893. Ο πρώτος βρίσκεται στην Εθνική πινακοθήκη της Νορβηγίας και μία από τις εκδοχές στο μουσείο Μουνχ. Ο πίνακας, που έχει η Εθνική Πινακοθήκη εκλάπη το 1994, την ώρα, που βρισκόταν σε εξέλιξη η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λιλεχάμερ.

    Τότε άγνωστοι είχαν ζητήσει ένα εκατομμύριο δολάρια για να επιστρέψουν τον πίνακα, αλλά δεν αποδείχτηκε ποτέ αν αυτοί που είχαν τον πίνακα ήταν αυτοί που ζητούσαν τα λύτρα.

    [02] Διεθνή

    Στο "στόχαστρο" ισλαμιστών Απειλές κατά του Ελ Σαλβαδόρ

    23/8/2004 8:43:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με "λουτρό αίματος" απειλεί το Ελ Σαλβαδόρ μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται "Ταξιαρχίες Μοχάμεντ ’τα -Αλ Κάιντα". Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα "Λα Πρένσα Γκράφικα", οι ισλαμιστές ζητούν από τη χώρα να αποσύρει τους περίπου 380 στρατιώτες της από το Ιράκ. Σε επίσημα σχόλιά της, η κυβέρνηση της χώρας υποστήριξε, ότι δεν θεωρεί αξιόπιστες τις απειλές, ωστόσο, προέβη σε αύξηση των μέτρων ασφαλείας. Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η μοναδική λατινοαμερικανική χώρα που διατηρεί ακόμα στρατεύματα στο Ιράκ, τα οποία πρόκειται να αντικατασταθούν με μονάδες, που ήδη βρίσκονται στο Κουβέιτ.

    [03] Ιράκ

    Πληροφορίες για πολλά θύματα Καλημέρα ...με συγκρούσεις στη Νατζάφ

    23/8/2004 9:04:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στο έλεος των εχθροπραξιών ζει και σήμερα η Νατζάφ. Τουλάχιστον 10 εκρήξεις συγκλόνισαν νωρίς το πρωί την ιερή σιίτικη πόλη, μετά τις νέες σφοδρές συγκρούσεις, που ξέσπασαν ανάμεσα στους σιίτες πολιτοφύλακες και τους Αμερικανούς στρατιώτες. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuter Μάικλ Τζόρτζι που βρίσκεται στο εσωτερικό του τεμένους του ιμάμη Αλί, όπου παραμένουν οχυρωμένοι εκατοντάδες οπαδοί του σιίτη ηγέτη, Μοκτάντα αλ Σαντρ. Στο μεταξύ αμερικανικά άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί κοντά στο τέμενος, ενώ νωρίτερα ελικόπτερα έπληξαν σιίτικες θέσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος του Σαντρ στο Αλ Τζαζίρα από την επίθεση αμερικανικού άρματος μάχης έχει δημιουργηθεί μία τρύπα στον εξωτερικό τοίχο του τεμένους. Τέλος, το αραβικό δίκτυο μεταδίδει, ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί γύρω από τον ιερό χώρο.

    [04] Εσωτερικά

    Σκοτώθηκε στρατιώτης Τραγωδία στην Πάρνηθα

    23/8/2004 9:09:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ήταν λίγο μετά τις τέσσερις το πρωί, όταν ένας δόκιμος αστυφύλακας σκότωσε κατά λάθος ένα μόνιμο οπλίτη του στρατού, στο Μετόχι της Πάρνηθας στις κατασκηνώσεις της Τράπεζας Ελλλάδος, οι οποίες έχουν γίνει Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και φιλοξενούνται συνοδοί και φροντιστές αποστολών. Ο αστυφύλακας και ο στρατιώτης περιεργάζονταν τα όπλα τους και κάποια στιγμή το 38άρι περίστροφο, που είχε ο δόκιμος αστυφύλακας εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα η σφαίρα να βρει τον στρατιώτη στο κεφάλι, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή. Ο αστυνόμος, που ήταν παρών στο περιστατικό, ανακρίνεται. Επιτόπου βρίσκονται αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, που διερευνούν την υπόθεση.

    [05] Πολιτισμός

    ’φαντοι οι ληστές Κανένα νέο για την "Κραυγή"

    23/8/2004 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Εξακολουθούν να διαφεύγουν οι τρεις ένοπλοι ληστές, που έκλεψαν το διάσημο πίνακα ζωγραφικής του εξπρεσιονιστή Νορβηγού ζωγράφου, Εντβαρντ Μουνχ, "Η Κραυγή", από το Μουσείο Μουνχ του Όσλο. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν έχει διατυπωθεί αίτημα για λύτρα, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται. Στο μεταξύ, τμήματα από τα πλαίσια των πινάκων βρέθηκαν σε παρακείμενο δρόμο, προκαλώντας ανησυχία σε αξιωματούχους του μουσείου, που επισημαίνουν τον κίνδυνο φθοράς των πινάκων.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Dagbladet του Όσλο, οι δύο πίνακες που εκλάπησαν δεν ήταν ασφαλισμένοι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, η συλλογή του Μουσείου Μουνχ είναι ασφαλισμένη για περίπου 74 εκατομμύρια δολάρια έναντι φωτιάς ή καταστροφής από νερά, ενώ η αξία των πινάκων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2,97 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Μέχρι στιγμής, ο επικεφαλής του μουσείου, Γκούναρ Σόρενσεν, δεν έχει διευκρινίσει εάν το μουσείο είναι έτοιμο να πληρώσει λύτρα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των πινάκων.

    Την ίδια ώρα, η αστυνομία εξακολουθεί να αναλύει τις κασέτες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του μουσείου, αλλά και υλικό από άλλες κάμερες ασφαλείας στην διαδρομή που πιστεύεται ότι ακολούθησαν οι ληστές, που διέφυγαν με ένα μαύρο αυτοκίνητο, μάρκας ’ουντι.

    Τμήματα των πλαισίων των πινάκων βρέθηκαν σε ένα δρόμο περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το μουσείο. Αξιωματούχοι του μουσείου εξέφρασαν φόβους, ότι η απόσπαση των πλαισίων μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στους πίνακες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκλεψαν την "Κραυγή" του Μουνχ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 August 2004 - 8:53:49 UTC