Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το πρώτο εστιατόριο για γάτες είναι γεγονός
  • [02] Ήρθαν τα έξυπνα παράθυρα
  • [03] Δεν υπήρξαν τραυματίες Πυρπόλησαν τραίνο στο Μπαγκλαντές

    [01] Διάφορα

    Το πρώτο εστιατόριο για γάτες είναι γεγονός

    22/8/2004 10:58:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Άνοιξε τις πόρτες του στους λάτρεις των γατών και στα αγαπημένα τους τετράποδα το πρώτο εστιατόριο για γάτες στον κόσμο. Το Meow Mix Caf&#233; βρίσκεται στη διάσημη 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και θα μείνει ανοιχτό μόλις για μία εβδομάδα καθώς το εγχείρημα πραγματοποιείται από εταιρεία που παράγει τροφές για γάτες. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ρίτσαρντ Τόμσον, υποσχέθηκε στους φιλόζωους ότι το γατο-εστιατόριο θα ξανανοίξει εάν έχει αρκετούς πελάτες, ενώ θα ανοίξουν και άλλα ανάλογα εστιατόρια σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ εάν το Meow Mix Caf&#233; έχει επιτυχία. Στο εστιατόριο υπάρχουν τραπέζια όπου οι γατούλες μπορούν να διαλέξουν από έξι ειδικά πιάτα και να τσιμπήσουν κάτι και οι ιδιοκτήτες τους.

    [02] Τεχνολογία

    Ήρθαν τα έξυπνα παράθυρα

    22/8/2004 1:15:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο πολλών δημιουργώντας τζάμια που αντανακλούν τις ακτίνες του ηλίου χωρίς να εμποδίζουν το φως να περνάει. Οι εφευρέτες των επαναστατικών τζαμιών πιστεύουν ότι το νέο αυτό προϊόν θα εξοικονομεί πολλά χρήματα στις επιχειρήσεις καθώς όσο πιο πολύ γυαλί χρησιμοποιείται στην κατασκευή σύγχρονων κτηρίων, τόσο πιο πολύ "φουσκώνουν" οι λογαριασμοί ρεύματος. Αυτό συμβαίνει γιατί τα γυάλινα κτήρια απορροφούν τις ακτίνες του ηλίου μετατρέποντας τα γραφεία σε θερμοκήπια με αποτέλεσμα τα κλιματιστικά να παίρνουν φωτιά. Μέχρι σήμερα, λύση στο πρόβλημα αυτό έδιναν τα φιμέ τζάμια, τα οποία, όμως, οι κατασκευαστές δεν προτιμούσαν γιατί "κλείδωναν" εκτός του κτηρίου όχι μόνο τη ζέστη αλλά και το φως.

    Στις χαμηλές θερμοκρασίες, η καινούργια επικάλυψη των τζαμιών επιτρέπει και στις ορατές και στις υπέρυθρες ακτίνες να περνούν στο εσωτερικό του κτηρίου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα συμβατικά τζάμια. Όταν, όμως, η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 29 βαθμούς Κελσίου, αλλάζει η μοριακή δομή του τζαμιού με αποτέλεσμα να αρχίζει να αντανακλά τη ζέστη.

    "Θα απαιτείται πολύ λιγότερη ενέργεια για να παραμείνει δροσερό ένα δωμάτιο", λέει οι Τρόι Μάνινγκ, που μαζί με τον Ίβαν Πάρκιν, του University College του Λονδίνου, εφηύραν την ειδική επικάλυψη. Η επικάλυψη είναι φτιαγμένη από διοξείδιο του βαναδίου αναμεμειγμένο με μόλις 1,9% τουγκστένιο (βολφράμιο). Ήδη πριν την εφεύρεση της επικάλυψης αυτής, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι όταν προσέθεταν μέταλλα στο διοξείδιο του βαναδίου άρχιζε να αντανακλά τη ζέστη σε θερμοκρασίες άνω των 70 βαθμών Κελσίου. Η έρευνα έδειξε τη σωστή αναλογία των υλικών ούτως ώστε το τζάμι να αρχίζει να διώχνει τη ζέστη όταν η θερμοκρασία αγγίξει τους 29 βαθμούς.

    Οι επιστήμονες επικάλυψαν τα τζάμια θερμαίνοντας έναν υαλοπίνακα στους 550 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια έφτιαξαν ένα μείγμα ατμού από οξυτριχλωρίδιο του βαναδίου και εξαχλωρίδιο του βολφραμίου με το οποίο επίστρωσαν το γυαλί.

    Η διαδικασία είναι τόσο ευέλικτη που οι ερευνητές κατάφεραν με φτιάξουν υαλοπίνακες που αντανακλούν τη ζέστη ακόμη και σε θερμοκρασία 5 βαθμών. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα να φτιαχτούν διαφορετικά τζάμια για διαφορετικά κλίματα.

    Ωστόσο, θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν τα νέα παράθυρα βγουν στην αγορά. Το μόνο πρόβλημα των τζαμιών είναι ότι η επίστρωσή τους έχει κίτρινο χρώμα, κάτι που η ερευνητική ομάδα ελπίζει να αλλάξει με την προσθήκη ειδικών χημικών στο μείγμα της επίστρωσης.

    [03] Διεθνή

    Δεν υπήρξαν τραυματίες Πυρπόλησαν τραίνο στο Μπαγκλαντές

    22/8/2004 3:47:00 μμ

    Οργισμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν σήμερα ένα τραίνο στον κέντρο του Μπανγκλαντές, ως αντίποινα για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση με χειροβομβίδα, που προκάλεσε το θάνατο 18 ανθρώπων σε μια συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στη Ντάκα. Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των σιδηροδρόμων, Μοστάφε ε Ζαμίλ, κανένας επιβάτης δεν τραυματίστηκε, καθώς μπόρεσαν όλοι να βγουν από τα βαγόνια. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο BSS, οι διαδηλωτές απάντησαν με τον τρόπο αυτό σε μια έκκληση για απεργία δυο ημερών, που έγινε από την αντιπολίτευση, μετά την επίθεση με χειροβομβίδα στην σύνοδο του κόμματος "Ligue Awami" χθές στη Ντάκα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βόμβα στην αντιπολίτευση του Μπαγκλαντές


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 22 August 2004 - 16:50:41 UTC