Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμπανάκι από Αμερικανούς ψυχίατρους Αιτία σχιζοφρένειας μια απλή γρίπη
  • [02] Με αντιβιοτικά αντιμετωπίζεται η πνευμονία Ομαλά εξελίσσεται η υγεία
  • [03] Η ιστορία επαναλαμβάνεται... 76 χρόνια μετά Ταξιδεύοντας...με υδροπλάνο
  • [04] Στα 44,24 δολάρια το βαρέλι Ο ΟΠΕΚ σηκώνει τα χέρια ψηλά
  • [05] Οι πολυβιταμίνες επιβραδύνουν την εξέλιξη του AIDS
  • [06] Μπαράζ εκρήξεων στο Ιράκ
  • [07] Καθηγητής οδήγησης χωρίς ...δίπλωμα
  • [08] Ταξιδεύουν σε Ολυμπία και Ρέθυμνο Ηλιοδρόμια 2004
  • [09] Έγιναν αισθητές σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις
  • [10] Όγδοη στο πένταθλο η Ελλάδα
  • [11] Πήρε Όβτσινα ο Ολυμπιακός
  • [12] Μια στις δύο επιχειρήσεις παραβαίνει τη νομοθεσία Σφίγγει ο κλοιός για

    [01] Υγεία

    Καμπανάκι από Αμερικανούς ψυχίατρους Αιτία σχιζοφρένειας μια απλή γρίπη στην εγκυμοσύνη;

    3/8/2004 10:04:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Μέλλουσες μαμάδες προσοχή. Μία γριπούλα τους πρώτους μήνες της κύησης, δεν είναι τόσο αθώα, όσο μέχρι σήμερα νομίζαμε. Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών ψυχιάτρων, η οποία ωστόσο έγινε σε ένα μικρό δείγμα 64 οικογενειών, ένας ενήλικας έχει επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει από σχιζοφρένεια, αν η μητέρα του, αρρώστησε από γρίπη τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Η έρευνα έρχεται να ανατρέψει παλαιότερες θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στην περίπτωση που η μέλλουσα μητέρα προσβάλετο από γρίπη στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.

    Προσοχή στο πρώτο τρίμηνο

    Σύμφωνα με τη νέα έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων, ο ενήλικας του οποίου η μητέρα αρρώστησε από γρίπη στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης, έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει από σχιζοφρένεια στο μέλλον.

    Φαίνεται λοιπόν, ότι το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι και το πιο κρίσιμο , καθώς οι πιθανότητες για εμφάνιση σχιζοφρένειας μετά την εμβρυακή ζωή, είναι περισσότερο αυξημένες από ότι το επόμενο διάστημα της κύησης.

    Οι προηγούμενες έρευνες, στερούνταν ακρίβειας, καθώς βασίζονταν σε όσα θυμούνταν οι έγκυες γυναίκες και σε στατιστικά στοιχεία για τις χρονικές περιόδους όπου παρατηρήθηκαν εξάρσεις γρίπης.

    Αντίθετα, στη συγκεκριμένη μελέτη, υπήρξε αιματολογικός έλεγχος των εγκύων την περίοδο 1959-1966.

    Τα αίτια

    Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, οι καταστροφές στον εγκέφαλο του εμβρύου την περίοδο της εγκυμοσύνης, μπορούν να προκληθούν είτε από τα ίδια τα αντισώματα της μητέρας που διαπερνούν τον πλακούντα και επηρεάζουν το υπ ανάπτυξη ανοσολογικό σύστημα του εμβρύου, είτε από το γενετικό υλικό του ίδιου του μικροβιολογικού στελέχους, είτε από την αυξημένη θερμοκρασία σώματος της ίδιας της μητέρας.

    Για τον ίδιο λόγο, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και στις γυναίκες που εμβολιάζονται την περίοδο της κύησης. Όπως επισημαίνουν τα αντισώματα που δημιουργούνται μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο έμβρυο.

    Η έρευνα δημοσιεύθηκε στα αμερικανικά αρχεία γενικής ψυχιατρικής.

    [02] Εσωτερικά

    Με αντιβιοτικά αντιμετωπίζεται η πνευμονία Ομαλά εξελίσσεται η υγεία του Γ.Παπανδρέου

    3/8/2004 11:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/8/2004 2:49:51 μμ)

    Καμία ανησυχία, δεν εμπνέει η κατάσταση της υγείας του Γιώργου Παπανδρέου σύμφωνα με τις δηλώσεις των θεραπόντων ιατρών, γιατρών. Η διάγνωση κάνει λόγο για πνευμονία, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εισήχθη χθες, λίγο μετά τις 9 το βράδυ στο Αττικό Νοσοκομείο με συμπτώματα πνευμονικής λοίμωξης. Έπειτα από υψηλό πυρετό που παρουσίαζε το τελευταίο τριήμερο, διέκοψε τις διακοπές του στην Κρήτη και πήγε χθες στο Νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις. Σύμφωνα με τους γιατρούς του αναμένεται να εγκαταλείψει το νοσοκομείο την Παρασκευή. Τις ευχές του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για ταχεία ανάρρωση μετέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος τον επισκέφθηκε το πρωί στο νοσοκομείο. Ευχές για ταχεία ανάρρωση απέστειλε με τηλεγράφημα του και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    [03] Εσωτερικά

    Η ιστορία επαναλαμβάνεται... 76 χρόνια μετά Ταξιδεύοντας...με υδροπλάνο

    3/8/2004 1:18:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εβδομήντα έξι χρόνια μετά την πρώτη του πτήση επιστρέφει και πάλι στα ελληνικά νερά το θρυλικό υδροπλάνο, που ήταν το πρώτο μέσο αερομεταφοράς στη χώρα μας. Η πανηγυρική πτήση έγινε χθες από το Φάληρο στη Κάλυμνο και στη συνέχεια το αεροσκάφος της εταιρίας Airsea Lines πέταξε στο Ηράκλειο, όπου και θα διανυκτερεύσει. Αύριο θα συνεχίσει το "πιλοτικό" του δρομολόγιο με προορισμό τη Κέρκυρα, όπου θα είναι η βάση για τα κανονικά δρομολόγια, που αρχίζουν 12 Αυγούστου. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης πραγματοποίησαν δοκιμαστική πτήση επίδειξης με υδροπλάνο.

    "Τα μαργαριτάρια του Αιγαίου "

    Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης, έφτασαν στο Ηράκλειο Κρήτης, με το πρώτο υδροπλάνο της εταιρείας Airsea Lines που πραγματοποίησε πειραματική πτήση.

    "Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, πιστεύει ότι η δρομολόγηση υδροπλάνου μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα νησιά αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους επιβάτες, να τονώσει την τουριστική κίνηση της νησιωτικής Ελλάδος και να συνδέσει την απομονωμένη Ελλάδα με το κέντρο", δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

    Επίσης, πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους και με την κεντρική Ελλάδα την οποία υποστηρίζει το ΥΕΝ.

    "Αυτό που θέλουμε είναι να αναπτύξουμε τα μαργαριτάρια του Αιγαίου και της υπόλοιπης χώρας, δηλαδή τα ελληνικά νησιά συμβάλλοντας στην τουριστική τους αναβάθμιση", τόνισε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Το υδροπλάνο αποθαλασσώθηκε από τη μαρίνα Σ.Ε.Φ. (Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας) με προορισμό το λιμάνι της Καλύμνου. Στη συνέχεια "ταξίδεψε" προς το Ηράκλειο Κρήτης, όπου και θα διανυκτερεύσει. Την Τετάρτη, θα συνεχίσει το "πιλοτικό" του δρομολόγιο με προορισμό τη Κέρκυρα, όπου θα είναι η βάση για τα κανονικά δρομολόγια, που αρχίζουν 12 Αυγούστου.

    Το ιστορικό της Imperial

    Τον κόλπο Κόρφο της Ελούντας χρησιμοποιούσε, για έντεκα χρόνια (1928 - 1939), η βρετανική αεροπορική εταιρεία Imperial Airways, ως σταθμό των υδροπλάνων της, για τα πρώτα αεροπορικά δρομολόγια, με επιβάτες από Λονδίνο προς τη Βομβάη.

    Συγκεκριμένα, η εταιρεία μετέφερε επιβάτες και την επείγουσα αλληλογραφία της Αυτοκρατορίας από την Αγγλία προς τις αποικίες, Αίγυπτο-Ινδίες-Αυστραλία. Τα δρομολόγια γινόταν από Λονδίνο με σταθμούς την Τεργέστη, το Φάληρο, την Ελούντα, την Αλεξάνδρεια, το Άντεν και τη Βομβάη.

    Οι πτήσεις από Αγγλία για Αίγυπτο ήταν 8 εβδομαδιαίως, ενώ για Ινδίες 4 εβδομαδιαίως. Ολόκληρη η διαδρομή Αγγλία-Ινδίες γινόταν σε λιγότερο από 10 μέρες, όταν η αντίστοιχη θαλάσσια διαδρομή με πλοίο ήταν πάνω από 30 μέρες. Τα αεροπλάνα χρησιμοποιούσαν τη θάλασσα για επιβίβαση και αποβίβαση. Η προσθαλάσσωση και η αποθαλάσσωση γίνονταν οπτικά, διότι όργανα πλοήγησης δεν υπήρχαν.

    Από την Ελούντα, πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες, όπως: ο Ινδός ηγέτης Μαχάτμα Γκάντι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο τότε Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και μετέπειτα πρωθυπουργός Άντονι Ίντεν και η πριγκίπισσα της Μεγάλης Βρετανίας.

    Γενικά χαρακτηριστικά της Imperial:

    Ήταν τετρακινητήρια ελικοφόρα με 4 δεκακύλινδρες εμβολοφόρες βενζινοκίνητες αερόψυκτες μηχανές. Τα υδροπλάνα δεν μπορούσαν να πάρουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων. Έτσι ήταν αναγκαίος ο ανεφοδιασμός τους με καύσιμα στους ενδιάμεσους σταθμούς. Ένας από αυτούς ήταν από το 1928 έως το 1939 και η Ελούντα. Η επιλογή της λιμνοθάλασσας του Κόρφου της Ελούντας ως ενδιάμεσου σταθμού έγινε λόγω της γεωγραφικής θέσης της, αφού βρίσκεται στο ενδιάμεσο Φαλήρου και Αλεξάνδρειας.

    Αιτία αποχώρησης της Imperial από την Ελούντα ήταν η έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Το 1939, έφυγε για τα Χανιά (Σούδα) για να εγκαταλείψει οριστικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, με την πτώση της Κρήτης στα τέλη Μαΐου του 1941.

    Να σημειωθεί ότι δύο ατυχήματα, το ένα με δύο νεκρούς, καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της 11χρονης λειτουργίας του σταθμού.

    Σχετικά Links:

    Airline History

    Κρήτη TV

    [04] Οικονομία

    Στα 44,24 δολάρια το βαρέλι Ο ΟΠΕΚ σηκώνει τα χέρια ψηλά

    3/8/2004 4:13:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Ασταμάτητη μοιάζει η κούρσα του πετρελαίου προς την κορυφή. Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξήθηκαν σήμερα κατά 42 σεντς φθάνοντας στα 44,24 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί τιμή ρεκόρ για τα τελευταία 21 χρόνια. Την ίδια ώρα ο ΟΠΕΚ, με τον πρόεδρο του να χαρακτηρίζει "τρελά" τα επίπεδα των τιμών, δηλώνει αδυναμία να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης. Από τη μία ο "πορτοκαλί συναγερμός" σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Νιούαρκ, Τζέρζι, αλλά και ο φόβος για δολιοφθορές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και από την άλλη η αυξανόμενη ζήτηση σε κάυσιμα από την ταχέως αναπτυσσόμενη Κίνα και από τις ΗΠΑ που βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, πιέζουν την αγορά. Μάλιστα το σαμποτάζ που σημειώθηκε σήμερα στον πετρελαιαγωγό ανάμεσα στο Κιρκούκ και το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου προς την Τουρκία, τροφοδότησε εκ νέου τις ανησυχίες.

    Δεν υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης της προμήθειας στην αγορά

    "Η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ υψηλή, είναι τρελό. Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσθετων προμηθειών στην αγορά" δήλωσε ο Ινδονήσιος πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Πουρνόμο Γιουσγκιαντόρο.

    "Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα επηρεάσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων "τόνισε ο Τακαχίκο Μουράι, γενικός διευθυντής των Ασφαλειών Νοζόμι.

    "Όσο καιρό υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν ψηλά, η όρεξη των επενδυτών για αγορά μετοχών θα είναι μικρή, ειδικά για τους εξαγωγείς", πρόσθεσε.

    Μικρή πτώση της μέσης τιμής της αμόλυβδης στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, πάντως σημειώθηκε μικρή πτώση της μέσης τιμής της αμόλυβδης.

    Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 30 Ιουλίου στα 0,827 ευρώ ανά λίτρο , σημειώνοντας μικρή πτώση από τα 0,828 ευρώ ανά λίτρο στις 23 Ιουλίου 2004 (-0,12%), σε αντίθεση με την τιμή του πετρελαίου μπρεντ που σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 5,62%.

    Από τις αρχές του 2004 η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 13,13%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 34,68%. Επιπλέον, από τις 28/5/2004, οπότε και καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή αμόλυβδης με βάση την τιμοληψία του υπουργείου Ανάπτυξης, καταγράφεται μείωση τιμής κατά 2,48% παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του μπρεντ παρουσιάζει αύξηση κατά 13,11%

    [05] Υγεία

    Οι πολυβιταμίνες επιβραδύνουν την εξέλιξη του AIDS

    3/8/2004 5:07:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Γερμανικό Πρακτορείο

    Η λήψη μιας πολυβιταμίνης καθημερινά επιβραδύνει την εξέλιξη του ιού του AIDS, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας από ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου Μουχιμπίλι στην Τανζανία. Επιστήμονες παρακολουθούσαν τουλάχιστον 1.000 γυναίκες που είχαν προσβληθεί από τον ιό HIV στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας επί οκτώ χρόνια οι οποίες λάμβαναν συνδυασμούς βιταμινών ή ψευδοφάρμακο. Λιγότερες γυναίκες κατέληξαν από τη νόσο του AIDS ή την εκδήλωσαν πλήρως ανάμεσα στις γυναίκες που λάμβαναν πολυβιταμίνες, σε σχέση με αυτές που δεν λάμβαναν τέτοια σκευάσματα. Αυτές που λάμβαναν πολυβιταμίνες είχαν επίσης υψηλότερες μετρήσεις άνοσων κυττάρων, χαμηλότερο φορτίο του ιού και λιγότερες επιπλοκές από τη λοίμωξη του ιού, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη. Να σημειώσουμε ότι η Τανζανία είναι μεταξύ των χωρών που υποφέρουν περισσότερο από τη μάστιγα, καθώς οι έρευνες καταγράφουν εξάπλωση του ιού στο 8% του ενήλικου πληθυσμού.

    Καθυστερούν την ανάγκη χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων

    Το 1/4 των γυναικών που λάμβανε πολυβιταμίνες, σταδιακά ανέπτυξε το AIDS ή πέθανε, όμως παρότι οι βιταμίνες δεν μπορούν ν' αντικαταστήσουν τα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορεί να καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και να παρατείνουν το χρόνο έως ότου η χρήση των φαρμάκων κριθεί αναγκαία, είπαν οι ερευνητές. Η θεραπευτική αγωγή με βιταμίνες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ζωής μεταξύ των φορέων του ιού και σημαντική εξοικονόμηση δαπανών για την περίθαλψη, αναφέρει ο Ουαφαϊε Φαουάζι, κύριος συντάκτης της μελέτης και διδάκτωρ Διατροφής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ελπίζει να διαθέσει αντιρετροϊκές θεραπείες σε τρία εκατομμύρια νοσούντες με AIDS από του χρόνου. Ωστόσο το κόστος αυτής της θεραπείας είναι απαγορευτικό. Υπάρχουν 40 εκατομμύρια φορείς και ασθενείς του AIDS σε όλο τον κόσμο. Οι βιταμίνες κοστίζουν 15 δολάρια το χρόνο συνιστώντας φτηνή εναλλακτική λύση για όσους ανήκουν στα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

    Στις βιταμίνες της μελέτης περιλαμβάνονται πολυβιταμίνες με το σύμπλεγμα βιταμινών Β, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, μια πολυβιταμίνη που περιλαμβάνει βιταμίνη Α, ή απλώς μόνο βιταμίνη Α. Η πολυβιταμίνη έδρασε πιο αποτελεσματικά, μόνη της η βιταμίνη Α είχε περιορισμένη δράση, καταλήγει η μελέτη.

    [06] Ιράκ

    Μπαράζ εκρήξεων στο Ιράκ

    3/8/2004 5:22:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 48 ώρες στο Ιράκ από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης. Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε σήμερα βόρεια της Μπακούμπα, σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη της ιρακινής Εθνικής Φρουράς και έξι τραυματίστηκαν, ενώ νωρίτερα από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου στη δυτική Βαγδάτη, σκοτώθηκε ο συνταγματάρχης της ιρακινής αστυνομίας Μογιάντ Μπασάρ αλ Τζανάμπι. Νωρίτερα, άλλη μία βόμβα είχε εκραγεί στο κέντρο της Βαγδάτης, δίχως να υπάρξουν θύματα, ενώ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας από έκρηξη βόμβας σε δρόμο της δυτικής Βαγδάτης. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, η έκρηξη σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου της Εθνικής Φρουράς, στην είσοδο της πόλης, ενώ το δορυφορικό δίκτυο μετέδωσε, επίσης, ότι τρία άτομα, ανάμεσά τους και ένα κορίτσι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ Ιρακινών ανταρτών και αμερικανικών δυνάμεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη

    [07] Διάφορα

    Καθηγητής οδήγησης χωρίς ...δίπλωμα

    3/8/2004 5:27:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ - Ρόιτερ

    Ένας καθηγητής και ιδιοκτήτης σχολής οδηγών που έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 1.000 οδηγούς μέσα σε 43 χρόνια ποτέ δεν είχε αποκτήσει την απαραίτητη άδεια οδήγησης γιατί αισθανόταν απίστευτη νευρικότητα στο ενδεχόμενο να ξαναδώσει εξετάσεις, όταν κόπηκε για πρώτη φορά.

    "Με έκοψαν γιατί οδήγησα πολύ γρήγορα σε μια παράκαμψη και δεν σταμάτησα τελείως σε μια πινακίδα stop", δήλωσε ο καθηγητής Βολφ Ντίτερ Ρ. στην εφημερίδα του Βερολίνου "Μπερλίν Τσάιτουνγκ" και πρόσθεσε "φοβόμουν πολύ να ξαναπροσπαθήσω".

    Ο Βολφ Ντίτερ συνελήφθη από την αστυνομία γιατί προκάλεσε ένα μικροατύχημα το πρώτο στην "οδηγική του καριέρα" όπου επί 40 χρόνια έχει οδηγήσει διάφορα αυτοκίνητα, φορτηγά, τρακτέρ ακόμα και άρματα μάχης όταν υπηρετούσε στο στρατό της Ανατολικής Γερμανίας.

    [08] Πολιτισμός

    Ταξιδεύουν σε Ολυμπία και Ρέθυμνο Ηλιοδρόμια 2004

    3/8/2004 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Συνεχίζουν τις Ολυμπιακές διαδρομές τους τα Ηλιοδρόμια 2004. Μετά το Αττικό Άλσος, στην Αθήνα, ταξιδεύουν στην Ολυμπία και το Ρέθυμνο όπου θα βρεθούν στις 14 και 23 Αυγούστου, αντίστοιχα. Τα Ηλιοδρόμια περιλαμβάνουν εκδηλώσεις για την τέχνη και τον ελληνικό πολιτισμό στις οποίες συγκαταλέγονται εκθέσεις γλυπτικής, φωτογραφίας και ζωγραφικής. Η έκθεση γλυπτικής με τίτλο "Ολυμπιονίκης Έρως" απαρτίζεται από εβδομήντα περίπου γλυπτά του Αριστείδη Πατσόγλου και της Αγγέλικας Κοροβέση τα οποία εκτίθενται σε αυθεντικό φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Στα Ηλιοδρόμια συμμετέχουν, επίσης, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος με την έκθεση "Περίπλους Νήσων", το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης με έκθεση φωτογραφίας καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή με την έκθεση "Ακρίτες της Ευρώπης".

    [09] Εσωτερικά

    Έγιναν αισθητές σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στο Αιγαίο

    3/8/2004 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται από το πρωί έχουν αναστατώσει τα νησιά της Δωδεκανήσου. Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην Κάλυμνο, τη Ρόδο και την Κω, καθώς το επίκεντρό τους βρίσκεται στον Κεραμεικό κόλπο, απέναντι από την Κω. Η πρώτη δόνηση, έντασης 4,6 βαθμών, σημειώθηκε στις 8.34 το πρωί. Ακολούθησε μια δεύτερη στις 12.40, έντασης 4,5 βαθμών, ενώ η τρίτη δόνηση σημειώθηκε στις 16.14 το απόγευμα και ήταν έντασης 5,1 βαθμών. Η τελευταία δόνηση έγινε αισθητή στη Νίσυρο, τη Σύμη και τη Λέρο, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Στο μεταξύ, δύο μεσαίας έντασης σεισμοί έγιναν αισθητοί και τη νοτιοδυτική Τουρκία.

    Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο αυτό δεδομένου ότι μετά την πρωινή δόνηση, έχουν παρατηρηθεί και άλλες μικρότερης έντασης δονήσεις. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο του κόλπου και σε ρήγμα που δίνει σεισμούς τέτοιας έντασης. Το ρήγμα έχει μήκος 35 χιλιομέτρων στο εσωτερικό του τόξου του Αιγαίου και φτάνει μέχρι την Αλικαρνασσό της Τουρκίας, που βρίσκεται στον Κεραμεικό Κόλπο.

    Στο μεταξύ, και στην Τουρκία σημειώθηκαν δύο σεισμοί μεσαίου μεγέθους στην περιοχή της Μούγλα, στη νοτιοδυτική Τουρκία, χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Ένας πρώτος σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών έπληξε το πρωί την πόλη Μποντρούμ (Αλικαρνασσός), ενώ αργά το μεσημέρι, ένας δεύτερος σεισμός, έντασης 5 βαθμών, σημειώθηκε στον Κόλπο στο Αιγαίο που βρίσκεται κοντά στη Μποντρούμ, σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κωνσταντινούπολης.

    [10] Αθλητισμός

    Όγδοη στο πένταθλο η Ελλάδα

    3/8/2004 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σχετικά καλή ήταν η συγκομιδή της ελληνικής ομάδας του μοντέρνου πεντάθλου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων που διεξήχθη στην πόλη Ζεκεσφέρχεναρ της Ουγγαρίας. Στο ομαδικό οι Έλληνες Κώστας Κατάνιας, Βασίλειο Φλώρος και Σαράντο Κωνσταντάτο συγκέντρωσαν 13.500 βαθμούς και τερμάτισαν όγδοοι ανάμεσα σε είκοσι ομάδες, ενώ στην σκυταλοδρομία τους Καστάνια και Κωνσταντάτο συμπλήρωσε ο Καλιακούδης και οι τρεις τους έφεραν την Ελλάδα στην ενδέκατη θέση με 4.788 βαθμούς.

    Θριαμβεύτρια ομάδα στην Ουγγαρία ήταν η Ρωσία που πήρε την πρώτη θέση και στο ομαδικό και στην σκυταλοδρομία με 15.484 και 5.240 βαθμούς, αντίστοιχα, ενώ δεύτερη και στα δύο αγωνίσματα ήταν η Λευκορωσία. Την τρίτη θέση στο ομαδικό πήρε η Γερμανία και στην σκυταλοδορμία η Ιταλία.

    [11] Αθλητισμός

    Πήρε Όβτσινα ο Ολυμπιακός

    3/8/2004 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μετά τους Λάζαρο Αγαδάκο και ίβιτσα Γιούρκοβιτς η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα την απόκτηση του Βόσνιου σέντερ, Έλβιρ Όβτσινα, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για 1+1 χρόνια. Ο Όβτσινα αυτές τις ημέρες προετοιμάζεται με την εθνική Βοσνίας/Ερζεγοβίνης για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος που θα αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. "Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που είμαι πλέον μέλος του Ολυμπιακού και ανυπομονώ να έρθω στην Ελλάδα", δήλωσε ο Βόσνιος σέντερ και σημείωσε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, "Ο Ολυμπιακός είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης και ξέρω ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν έχουν πλέον τόση λάμψη όπως στο παρελθόν, αλλά το όνομα του Ολυμπιακού και όλων των Ελληνικών ομάδων είναι πάντα πολύ ψηλά. Μίλησα με τον κόουτς Μίλαν Τόμιτς και μου άρεσαν πολύ αυτά που έχει στο μυαλό του για την ομάδα. Ήξερα καλά και τον κόουτς Μίνιτς, οπότε δεν ήταν δύσκολο να αποφασίσω. Θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθώ στην Ευρωλίγκα κι αυτό με ενθουσιάζει. Ανυπομονώ να ξεκινήσουν τα παιχνίδια και να μπορέσω να βοηθήσω την ομάδα με όλες μου τις δυνάμεις».

    [12] Οικονομία

    Μια στις δύο επιχειρήσεις παραβαίνει τη νομοθεσία Σφίγγει ο κλοιός για όσους αισχροκερδούν

    3/8/2004 7:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Μια στις δύο επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, σε σύνολο 1.240 που ελέγχθηκαν τον Ιούλιο από τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, βρέθηκε να παραβαίνει την αγορανομική νομοθεσία. Αυτό γνωστοποιήθηκε σήμερα από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος τόνισε ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν τις προσεχείς ημέρες δεδομένου ότι από αύριο αναλαμβάνουν δράση οι 500 συμβασιούχοι που προσελήφθησαν μέσω του ΟΑΕΔ και από αυτούς οι 300 θα απασχοληθούν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και οι 200 στον ΕΦΕΤ και στη Διεύθυνση Βιομηχανίας. Στο μεταξύ στον εισαγγελέα παραπέμπονται επτά επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και, όπως, είχε διαπιστωθεί σε προηγούμενους ελέγχους, πουλούσαν προϊόντα με καπέλο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η παραπομπή των κυλικείων της Ακρόπολης, του Ηρωδείου, σταθμών του ΟΣΕ, του ΚΤΕΛ καθώς και πλοίων, λόγω παραβάσεων του αγορανομικού κώδικα.

    Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

    Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και από τον ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα έγιναν αυτοψίες σε 43 αγωνιστικούς και μη χώρους, ελέγχθηκαν 485 σημεία σίτισης και πώλησης των Ολυμπιακών χώρων, δέκα κατασκηνώσεις (εκ των οποίων έξι θα επανελεχθούν), 13 κέτερινγκ, 13 νοσοκομεία (θα επανελεγχούν όλα) και 132 εστιατόρια στην Αθήνα, εκ των οποίων θα επανελεγχθούν τα 40.

    Σε ό,τι αφορά τα εστιατόρια των ολυμπιακών νοσοκομείων, επειδή μόνο το Αττικό Νοσοκομείο έχει πιστοποιηθεί κατά HACCP, θα έχει την ευθύνη προμηθειας και όσων Ολυμπιακών νοσοκομείων δεν έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν την ποιότητα των εστιατορίων τους. Η πιστοποίηση των εστιατορίων όλων των νοσοκομείων κατά HACCP είναι μια διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια και μετά τη λήξη των συμβάσεων που ισχύουν σήμερα, οι οποίες δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο. Για να διευκολυνθούν ελεγχόμενοι και ελεγκτές, το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε δύο ενημερωτικά φυλλάδια με τις υποχρεώσεις και των δύο πλευρών και τις σπουδαιότερες αγορανομικές διατάξεις.

    Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους του υπουργείου Ανάπτυξης, πέρα από τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και αφορούσαν στη μη τοποθέτηση τιμοκαταλόγων, στη μη σύνταξη τιμοκαταλόγων, στη μη αναγραφή διαφόρων ενδείξεων επί των τιμοκαταλόγων, στην έλλειψη διπλότυπων μπλοκ, στην μη τήρηση δελτίων παραπόνων, στην είσπραξη κερδών μεγαλύτερων από τα καθοριζόμενα και διάφορα άλλα, θα παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα ο υπεύθυνος του Αρχαιολογικού Χώρου Ακρόπολης και του Ηρώδειου καθώς και σταθμοί ΟΣΕ - ΚΤΕΛ και υπεύθυνοι επιβατηγών πλοίων. Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει με επιστολή του από όλα τα συναρμόδια υπουργεία οι συμβάσεις που θα υπογραφούν στο μέλλον με επιχειρηματίες στο χώρο εστίασης και αναψυχής να δηλώνουν αναλυτικά τις τιμές που θα πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις και επ αυτών των τιμών να γίνεται η προσφορά από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 August 2004 - 16:50:13 UTC