Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιορτές των Νερών στην αγκαλιά του Αλιάκμονα
  • [02] Πού θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια των Αγώνων Ολυμπιακές κυκλοφοριακές
  • [03] Σοκ στη Μαλαισία Σκότωσε τα τρία του παιδιά για να μη χάσει την
  • [04] Θρίλερ με την ομηρία επτά Ιορδανών Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τους
  • [05] Ζυθοποιείο σε υψόμετρο 2,438 μέτρων Και οι πρόγονοι των Ίνκας έπιναν
  • [06] Τελευταίο χειροκρότημα για τη βασίλισσα της κωμωδίας
  • [07] Για εγκατάσταση νέου συστήματος πυρασφάλειας Προσωρινές διακοπές στα
  • [08] Ο Ουιφαλούσι στην Φιορεντίνα
  • [09] Υπό επεξεργασία μέτρα για τόνωση της αποταμίευσης Αναμένονται μειώσεις
  • [10] Ένας ακόμη Έλληνας στην ΤΣΣΚΑ
  • [11] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο ΕΚΑΒ
  • [12] Στον ανακριτή μοναχοί αρχαιοκάπηλοι
  • [13] Παραμένει στην Ιταλία ο Μαρμαρινός

    [01] Πολιτισμός

    Γιορτές των Νερών στην αγκαλιά του Αλιάκμονα

    31/7/2004 3:32:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Οικοτοπία

    Στο πλατανόδασος του Ρυμνίου, του Δήμου Αιανής, κοντά στην Κοζάνη, εκεί όπου ο Αλιάκμονας σμίγει με την Λίμνη Πολυφύτου θα "αναβλύσουν" φέτος για πρώτη φορά μεταξύ 5-8 Αυγούστου οι Γιορτές των Νερών ή αλλιώς H2O Festival. Μια εναλλακτική φεστιβαλική πρόταση στην πολύτιμη σκιά των πλατανιών, κοντά σε ένα σημαντικό υγρότοπο, εκεί όπου βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο από αργυροπελεκάνοι και ερωδιοί, μέχρι κορμοράνοι και πελαργοί. Οι Γιορτές των Νερών διοργανώνονται από το Δήμο Αιανής με την συνεργασία της Εταιρείας Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης "Οικοτοπια". Όσοι λοιπόν αναζητήσουν για λίγες μέρες στο αγκάλιασμα του ποταμού θα ανταμειφθούν με νύχτες που θα φροντίσουν να γεμίσουν με τις μουσικές τους μεταξύ άλλων οι Human Touch και οι Όναρ, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Μανώλης Λιδάκης, και ο Δημήτρης Μπάσης, η Μαρίνα Σκιαδαρέση και ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Όσο για τις ημέρες, οι Γιορτές των Νερών, πιστές στον περιβαλλοντικό τους προσανατολισμό, έχουν να προτείνουν πλήθος εκδηλώσεων για όλα τα γούστα: από θέατρο και εκθέσεις, μέχρι εξερευνήσεις σε κρυμμένες ομορφιές και μυήσεις στον συνεσταλμένο κόσμο των πουλιών. Αλλά και για εκείνους που διαθέτουν χιούμορ και όρεξη υπάρχει λύση: μια παλιά στάνη, στις όχθες του Αλιάκμονα σε ρόλο all day & night bar α λα "μούγκα στρούγκα".

    Μια διαφορετική φεστιβαλική καλοκαιρινή πρόταση

    Οι Γιορτές των Νερών επιδιώκουν να αναδείξουν πανέμορφες άγνωστες γωνιές της χώρας μας. Απ΄ τη μια, το όρος Βούρινος με τις ξεχωριστές ορειβατικές διαδρομές και την φημισμένη χλωρίδα του και απ την άλλη, τα ορμητικά νερά του Αλιάκμονα και η λίμνη του Πολυφύτου παρασύρουν τους επισκέπτες σε ποικίλες περιηγήσεις, σε μέρη μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Όμως η Αιανή, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αρχαίας Μακεδονίας και πρωτεύουσα του βασιλείου της Ελίμειας, βρίσκεται και στο επίκεντρο του διεθνούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εξαιτίας των πολυσήμαντων αρχαιολογικών ευρημάτων. Η αρχαία πόλη, η Νεκρόπολη με τα εκτεταμένα νεκροταφεία και ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία παγκοσμίως, αποτελούν μια ζωντανή κιβωτό πολιτισμού.

    Το πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

    Πέμπτη 5 Αυγούστου

    Στην άκρη της γης μας παρασέρνουν οι Όναρ με τραγούδια από την τελευταία ομώνυμη δισκογραφική τους δουλειά αλλά και παλιότερες επιτυχίες τους. Ατμόσφαιρα μελαγχολική, ερωτισμός, ηλεκτρικά ακούσματα με παραδοσιακά στοιχεία και δυνατά ηχητικά ξεσπάσματα χαρακτηρίζουν τις συναυλίες του γκρουπ που στο τέλος μας επιφυλλάσει τις όμορφες εκπλήξεις

    Στη συνέχεια οι Human Touch, τρεις σημαντικοί μουσικοί, με ιδιαίτερη προσωπική πορεία στο ελληνικό μουσικό γίγνεσθαι. Ο Σταύρος Λάντσιας, ο David Lynch και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου αφήνονται ελεύθεροι και η μουσική τους μας αγγίζει από το πρώτο άκουσμα. Δεν φορτώνουν τη μουσική τους με επιδείξεις ερμηνευτικής ικανότητας. δεν έχουν ανάγκη να αποδείξουν τίποτε. Παίζουν μουσική και το διασκεδάζουν. Και εμείς μαζί τους.

    Παρασκευή 6 Αυγούστου

    Ο Πάνος Κατσιμίχας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς με τον αδερφό του Χάρη, ανανέωσαν το ελληνικό τραγούδι εισάγοντας ουσιαστικά την έννοια του τραγουδοποιού. Επιλέγοντας πλέον προσωπική πορεία, θα παρουσιάσει τα καινούργια του τραγούδια, τις "Μπαλάντες των πολυκατοικιών", αλλά και παλιότερες επιτυχίες των "Κατσιμιχαίων", που σιγοτραγουδήθηκαν από δυο γενιές.

    Ακολουθεί η Μαρίνα Σκιαδαρέση, με ένα ατμοσφαιρικό ακουστικό "τρίο", απρόβλεπτες μουσικές επιλογές και ξεχωριστή ηχητική προσέγγιση. Γλιστρώντας με άνεση από τη jazz στη rock και από το έντεχνο ρεπερτόριο στα τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας, η Μαρίνα ξεδιπλώνει τις απίστευτες φωνητικές της δυνατότητες και παρουσιάζει μια εξαιρετική performance με αυθεντικότητα και στυλ.

    Σάββατο 7 Αυγούστου

    Ο Μανώλης Λιδάκης, και ο Δημήτρης Μπάσης ενώνουν τις δυνάμεις τους και τις εξαιρετικές φωνές τους σ ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στη δισκογραφία τους αλλά και σε επιλογές από το ευρύτερο ελληνικό λαϊκό ρεπερτόριο και χαρακτηρίζεται από σημαντικές ερμηνείες αποτελώντας εγγύηση για μια απολαυστική βραδιά.

    Ένα αυγουστιάτικο Σαββατόβραδο δεν μπορεί παρά να κλείσει με ξέφρενους ρυθμούς και live πάρτυ με τους Nasa Funk, ένα νεανικό συγκρότημα που υπόσχεται να μας ταρακουνήσει και να μας υπενθυμίσει ότι ο χορός και η διασκέδαση έχουν πάντα θέση στη ζωή μας.

    Κυριακή 8 Αυγούστου

    Ένας γνώριμος κι αγαπημένος τραγουδοποιός ανεβαίνει στο πάλκο, την τελευταία μέρα της γιορτής, ο Νίκος Πορτοκάλογλου μαζί με την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τον Οδυσσέα Τσάκαλο. Με ένα σύνολο πνευστών ανανεώνει τον ήχο της μπάντας του, δημιουργεί μια καινούργια αίσθηση σε όλα τα τραγούδια και αναδεικνύει ένα συναρπαστικό κράμα διάφορων μουσικών τάσεων: από reggae έως βαλκανικά πνευστά, ηλεκτρονικές αναφορές με βιολί και μαντολίνο έως ανατολίτικα ακούσματα με ηλεκτρικές κιθάρες.

    Και ένα live μεταμεσονύκτιο πάρτυ με rhythmblues ρυθμούς από τους Blues Trouble είναι το καλύτερο κλείσιμο για τις Γιορτές των Νερών.

    Παράλληλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες:

    Tο θέατρο δρόμου Παντούμ με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ και τύμπανα προσφέρει ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα. Μια παλιά στάνη, στις όχθες του Αλιάκμονα διαμορφώνεται στο all day & night bar "μούγκα στρούγκα", για ολονύκτια πάρτυ με τον Dj Everlast από τους FFC και ήρεμα πρωϊνά με beach volley. Παρατήρηση πουλιών (birdwatching), με την φροντίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, μια ευκαιρία να ξεναγηθούμε στον μαγικό κόσμο των πουλιών. Καθημερινή Οικολογία, μια έκθεση για την αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών, έκθεση ξύλινων ψηφιδωτών του Θανάση Μακρή με τίτλο "της ελληνικής φύσης", αλλά και άλλες εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις. Συζητήσεις για την καθημερινή οικολογία, την ορνιθολογική σημασία και ανάδειξη του υγροτόπου καθώς και την σημασία των αρχαιοτήτων της περιοχής. Οργανωμένες ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Αιανής. Ορεινή πεζοπορία με ανάβαση στον Βούρινο, αλλά και μικρότερες διαδρομές. Παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών. Παρουσίαση της δράσης περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων. Παιδότοπος, για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών και περιβαλλοντικά παιχνίδια.

    Χρήσιμες πληροφορίες

    Η Αιανή απέχει 24 χλμ. από την Κοζάνη και 92 χλμ από τη Λάρισα. Για όποιον δεν χρησιμοποιήσει ιδιωτικό αυτοκίνητο, υπάρχει τακτικότατη συγκοινωνία, με το ΚΤΕΛ, από Αθήνα (4 δρομολόγια ημερησίως) και Θεσσαλονίκη (15 δρομολόγια) προς Κοζάνη (τηλ. ΚΤΕΛ Κοζάνης: στην Αθήνα 210 5147382 και στην Θεσσαλονίκη 2310 595484). Επίσης το ΚΤΕΛ εξυπηρετεί τη μετακίνηση προς Αιανή με 8 δρομολόγια ημερησίως. Ο χώρος του φεστιβάλ, το Πλατανόδασος του Ρυμνίου, απέχει 4 χλμ. από την Αιανή, στον οδικό άξονα προς Λάρισα και εξυπηρετείται με τακτικά δρομολόγια από το λεωφορείο του Δήμου Αιανής. Για την διαμονή των επισκεπτών λειτουργεί κάμπινγκ, χωρίς επιβάρυνση, στον χώρο του φεστιβάλ, στη δροσιά των πλατανιών, ενώ εναλλακτικά κάποιος μπορεί να διανυκτερεύσει στα ξενοδοχεία της Κοζάνης και των Σερβίων.

    Το εισιτήριο κοστίζει, μόνο, 12 ευρώ την ημέρα, ενώ το τετραήμερο εισιτήριο 35 ευρώ.

    Σχετικά Links:

    http://www.oikotopia.gr

    [02] Αθήνα 2004

    Πού θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια των Αγώνων Ολυμπιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    30/7/2004 2:38:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ποδαρικό με τις Ολυμπιακές ρυθμίσεις για την κυκλοφορία θα μας κάνει ο φετινός Αύγουστος καθώς από την Κυριακή θα τεθούν σε λειτουργία οι Ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας, στην Αθήνα. Έτσι, από την 1η Αυγούστου έως και το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οδηγοί των Ι.Χ., που θα κινούνται στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο μία λωρίδα καθώς οι άλλες δύο προορίζονται για τα λεωφορεία και τα διαπιστευμένα οχήματα που σχετίζονται με τους Αγώνες. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες να ξεχάσουν τα αυτοκίνητά τους και να προτιμήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Οι ώρες ισχύος των Ολυμπιακών λωρίδων θα είναι από τις 6:30 π.μ. έως τα μεσάνυχτα, για όλες τις ημέρες της εβδομάδας . Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών λωρίδων με έντονη παρουσία αστυνομικών και ηλεκτρονική παρακολούθηση από τις κάμερες.

    Δωρεάν μετακινήσεις για τους κατόχους εισιτηρίων

    Οι κάτοχοι εισιτηρίων για τα αγωνίσματα θα έχουν δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς την ημέρα ισχύος του εισιτηρίου τους στο Ολυμπιακό Δίκτυο Δημόσιων Συγκοινωνιών μεταξύ 13-29 Αυγούστου από και προς τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις .

    Τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες καθώς θα φτάνουν μέχρι και τα 156 ευρώ, ενώ όσοι δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων κινδυνεύουν με σύλληψη και παραπομπή στο Αυτόφωρο.

    Οι Ολυμπιακές λωρίδες βρίσκονται στο αριστερό μέρος των οδικών αρτηριών και έχουν σημανθεί με τους πέντε κύκλους των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε αυτές μπορούν να κινούνται μόνο τα οχήματα που διαθέτουν ειδική διαπίστευση καθώς και στα οχήματα έκτακτης ανάγκης (περιπολικά, ασθενοφόρα κτλ). Στη δεξιά μεριά του δρόμου θα είναι οι λεωφορειολωρίδες του ΟΑΣΑ, όπου θα κινούνται αποκλειστικά και μόνο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Οι οδικοί άξονες όπου θα λειτουργήσουν Ολυμπιακές λωρίδες:

    Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας (Ε75)-Λεωφόρος Κηφισού Από τον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη έως τον ανισόπεδο κόμβο Ποσειδώνος (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας)

    Λεωφόρος Ποσειδώνος Από τον ανισόπεδο κόμβο Κηφισού-Ποσειδώνος έως τον ισόπεδο κόμβο Βάρης- Βάρκιζας (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας)

    Πειραιάς

    34ου Συντάγματος Πεζικού από οδό Ελ. Βενιζέλου έως την οδό Ομ. Σκυλίτση (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας) Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου από την οδό Ελ. Βενιζέλου έως την οδό Μπουμπουλίνας (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας) Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου από την οδό Σαχτούρη έως την οδό Μπουμπουλίνας (στο ρεύμα προς Ομ. Σκυλίτση) 2ας Μεραρχίας από τη Λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου έως την ακτή Μιαούλη (στο ρεύμα προς ακτή Μιαούλη) Χατζηκυριακού από την οδό Μπότσαρη έως την οδό Σαχτούρη (στο ρεύμα προς Σαχτούρη) Ακτή Ξαβερίου από την οδό Χατζηκυριακού Μαρίας έως την ακτή Μιαούλη (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας) Ακτή Μιαούλη έως την οδό Μπότσαρη (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας) Ακτή Μιαούλη από την οδό 2ας Μεραρχίας έως την οδό Μπότσαρη (στο ρεύμα προς την Ακτή Ξαβερίου)

    Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου Από τον ισόπεδο κόμβο της οδού Καλύμνου έως την Αττική Οδό (και στα δύο ρεύματα)

    Λεωφόρος Κηφισίας Από το ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έως τον ανισόπεδο κόμβο με την Αττική Οδό (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας)

    Λεωφόρος Κύμης Από τον ανισόπεδο Αττικής Οδού έως τον ανισόπεδο κόμβο της Σπύρου Λούη με την Μαρίνου Αντύπα

    Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας Από την Λεωφ. Αλεξάνδρας έως την οδό Μιχαλακοπούλου (και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας)

    Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου Από την οδό Μιχαλακοπούλου έως τη Λεωφ. Βας. Όλγας (και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας)

    Λεωφόρος Αρδηττού Από Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας έως τη Λεωφ. Βουλιαγμένης (και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας)

    Λεωφόρος Καλλιρόης Με κατεύθυνση προς Αθήνα από τον ανισόπεδο κόμβο Συγγρού Καλλιρόης έως την Λεωφόρο Βουλιαγμένης

    Οδός Βούρβαχη Καθ όλο το μήκος της

    Λεωφόρος Συγγρού

    Με κατεύθυνση προς Πειραιά, από την οδό Βούρβαχη έως τον ανισόπεδο κόμβο Αμφιθέας Συγγρού Με κατεύθυνση προς Αθήνα από τον ανισόπεδο κόμβο Αμφιθέας Συγγρού έως την οδό Αριστοτέλους

    Λεωφόρος Μαραθώνος Από την οδό Πέτσα (Πικέρμι) έως την Λεωφ. Κάτω Σουλίου

    [03] Διεθνή

    Σοκ στη Μαλαισία Σκότωσε τα τρία του παιδιά για να μη χάσει την κηδεμονία τους

    31/7/2004 12:27:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Μαλαισίας, μία απίστευτη οικογενειακή τραγωδία. Ένας 38χρονος πατέρας, ο Λιάου Κοκ Λεόνγκ, φοβούμενος ότι θα έχανε την κηδεμονία των τριών του παιδιών από την εν διαστάσει σύζυγο του, προτίμησε να τα πάρει μαζί του.στο θάνατο. Πιο συγκεκριμένα τα στραγγάλισε και στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του, δια του απαγχονισμού. Ο 38χρονος είχε πάρει τα τρία παιδιά από τη γυναίκα του, (ηλικίας, 13,11,7 ετών) με την πρόφαση ότι θα τα πήγαινε έξω για να γιορτάσουν τα γενέθλια του επτάχρονου γιου τους. Το γεγονός όμως ότι ο άνδρας δεν έδινε σημεία ζωής για πολλές ώρες, ανησύχησε τον αδελφό και τον ανηψιό του, οι οποίοι καταφθάνοντας στο σπίτι του, βρέθηκαν μπροστά στο μακάβριο θέαμα.

    [04] Ιράκ

    Θρίλερ με την ομηρία επτά Ιορδανών Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τους Ιορδανούς ομήρους

    31/7/2004 1:45:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνομιλίες με Ιρακινούς ενόπλους, που κρατούν ομήρους επτά Ιορδανούς εργαζομένους κουβεϊτιανής εταιρείας, άρχισε Ιρακινός μεσολαβητής. Ο σεϊχης Χισάμ Αλ Ντουλάιμι, περίμενε για να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις ένα φαξ από την εταιρεία Kuwait and Julf Link Transport Company με το οποίο να επιβεβαιωνόταν ότι ο εκπρόσωπος της εταιρείας που εστάλη στη Βαγδάτη είχε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί εξ ονόματος της εταιρείας. Νωρίτερα, ένας Τούρκος οδηγός φορτηγού, ο οποίος είχε απαχθεί τον Ιούλιο στο Ιράκ, απελευθερώθηκε από τους απαγωγείς του, αφού πρώτα υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να ξανά εργασθεί στο Ιράκ. Η είδηση της απελευθέρωσης του Τούρκου ομήρου, μεταδόθηκε νωρίτερα από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

    [05] Διάφορα

    Ζυθοποιείο σε υψόμετρο 2,438 μέτρων Και οι πρόγονοι των Ίνκας έπιναν τις μπύρες τους!

    31/7/2004 3:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ειδήσεις > Διάφορα)&body=Αμερικανοί αρχαιολόγοι εντόπισαν το πιο παλιό ζυθοποιείο των Ανδεων, το οποίο είχε χτισθεί από την αυτοκρατορία των Ουάρι, ο πολιτισμός των οποίων προηγήθηκε των Ίνκας και χρονολογείται από το 700-1000 μ.Χ

    Πηγή: Reuters

    Το πιο παλιό ζυθοποιείο των Άνδεων εντόπισαν Αμερικανοί αρχαιολόγοι στο νότιο Περού. Το ζυθοποιείο, είναι έργο της αυτοκρατορίας των Ουάρι, ενός πολιτισμού που προηγήθηκε των Ίνκας και ήκμασε την περίοδο 700 - 1000 μ.Χ. Εντοπίστηκε στην περιοχή Cerro Baul, κέντρο θρησκευτικής λατρείας των Ουάρι σε υψόμετρο 2438 μέτρων. Στο ζυθοποιείο παραγόταν μεγάλες ποσότητες "τσιτσά", αλκοολούχου ποτού με βάση τους σπόρους πιπεριάς. Στο σημείο όπου έγιναν οι ανασκαφές εντοπίστηκαν 20 κεραμικοί κάδοι ζύμωσης του ποτού, χωρητικότητας εως 57 λίτρων, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε μαζική παραγωγή.

    Μετά ποτού έπαιρναν σημαντικές αποφάσεις

    Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στο ζυθοποιείο είχαν πρόσβαση μόνοι οι ανώτατοι άρχοντες της αυτοκρατορίας, οι ευγενείς.

    Εκεί, μάλιστα φαίνεται ότι στο πλαίσιο ειδικών τελετών έπαιρναν σημαντικές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, καταναλώνοντας έως και 9 λίτρα τσιτσά.

    Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, οι Ουάρι, στο πλαίσιο ενός ειδικού τελετουργικού κατέστρεψαν από μόνοι τους το ζυθοποιείο, καίγοντας τις εγκαταστάσεις του και ρίχνοντας στα αποκαϊδια του ημιπολύτιμες πέτρες.

    [06] Πολιτισμός

    Τελευταίο χειροκρότημα για τη βασίλισσα της κωμωδίας

    31/7/2004 3:37:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το στερνό αντίο είπαν το μεσημέρι του Σαββάτου πλήθος φίλων, συνεργατών και θαυμαστών, στη μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου, Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία έχασε τη μάχη με το θάνατο την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 81 ετών. Μέσα σε ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης συνόδευσαν την αγαπημένη ηθοποιών ολόκληρων γενεών στην τελευταία της κατοικία και με ένα θερμό χειροκρότημα την ευχαρίστησαν για τα χαμόγελα που τόσες και τόσες φορές ζωγράφισε αβίαστα στα πρόσωπα τους. Δεκάδες ήταν και τα στεφάνια που έστειλαν γνωστοί πολιτικοί και καλλιτέχνες, ενώ την κηδεία της τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός πολιτισμού, κ. Πέτρος Τατούλης. Από την Κέρκυρα ήρθαν για να παραστούν στην κηδεία πολλοί φίλοι, αλλά και απλοί συμπατριώτες της, που την αγαπούσαν, θεωρώντας την μέλος της οικογένειάς τους, ενώ η κερκυραϊκή φιλαρμονική ορχήστρα Μάντζαρος εξέφρασε με μουσική τον τελευταίο αποχαιρετισμό, εκπληρώνοντας αυτή την επιθυμία της. Η κηδεία της τελέστηκε από το Α Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη. Καλό ταξίδι Ρένα

    [07] Εσωτερικά

    Για εγκατάσταση νέου συστήματος πυρασφάλειας Προσωρινές διακοπές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    31/7/2004 4:25:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Διακοπή των δρομολογίων του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Ιουλίου και την Κυριακή 1 Αυγούστου, μεταξύ των σταθμών Ομόνοια και Αττική, από τις 22:00 μέχρι και τη λήξη της κυκλοφορίας. Η διακοή αυΤή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να γίνουν οι εργασίες εγκατάστασης νέου συστήματος πυρασφάλειας στη σήραγγα μεταξύ των σταθμών. Οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από το ΜΕΤΡΟ χρησιμοποιώντας το ίδιο εισιτήριο. Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία δρομολόγιο από Πειραιά προς Κηφισιά θα φύγει στις 21:37 και από Κηφισιά προς Πειραιά στις 21:35. Εντωμεταξύ, από την Δευτέρα 2 Αυγούστου παραδίδεται προς χρήση ο σταθμός των Άνω Πατησίων.

    [08] Αθλητισμός

    Ο Ουιφαλούσι στην Φιορεντίνα

    31/7/2004 4:32:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το πρεστίζ και τα χρήματα του ιταλικού πρωταθλήματος προτίμησε ο Τόμας Ουιφαλούσι, ο Τσέχος αμυντικός που ξεχώρισε στο πρόσφατο EURO και παρά το γεγονός πως η Φιορεντίνα ανέβηκε φέτος στην Σέριε Α, την επέλεξε για να συνεχίσει την καριέρα του. Ο Ουιφαλούσι αποχώρησε από την ομάδα του Αμβούργου όπου ήταν και αρχηγός και από την νέα περίοδο θα είναι συμπαίκτης του Ζήση Βρύζα, αντί του ποσού των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

    [09] Οικονομία

    Υπό επεξεργασία μέτρα για τόνωση της αποταμίευσης Αναμένονται μειώσεις των φόρων στους τόκους καταθέσεων

    31/7/2004 4:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κίνητρα για την ενίσχυση της αποταμίευσης επεξεργάζεται η κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στην απόφαση να μειωθεί ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων σε 10% από 15% που είναι σήμερα. Η απόφαση αυτή συνδυάζεται και με τη φορολογική αμνηστία σε όσους θα φέρουν τα κεφάλαια τους από το εξωτερικό. Για ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία κάνει λόγο ο επιχειρηματικός κόσμος, καθώς σήμερα οι Έλληνες αποταμιευτές πληρώνουν από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη για τις καταθέσεις τους.

    [10] Αθλητισμός

    Ένας ακόμη Έλληνας στην ΤΣΣΚΑ

    31/7/2004 4:44:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο τρίτος στην σειρά Έλληνας που θα αγωνιστεί με τα χρώματα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι εδώ και μερικές ώρες ο Δήμος Ντικούδης, που ακολούθησε τα βήματα των Χατζηβρέττα και Παπαλουκά. Ο Έλληνας σέντερ σχολίασε την μεταγραφή και το τι τον περιμένει στο μέλλον σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ. "Επέλεξα την ΤΣΣΚΑ για δύο σημαντικούς λόγους. Πρώτον γιατί είναι μια ομάδα που είναι φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, εν αντιθέσει με τη Βαλένθια που παίζει στο Uleb Cup, ενώ δεύτερον ο Ντούσαν Ίβκοβιτς με ήθελε εδώ και 1 1/2 χρόνο. Ήταν μια πρόταση από αυτές, στις οποίες δεν μπορείς να πεις όχι". Σημείωσε ο διεθνής φόργουορντ και πρόσθεσε: "Μίλησα με τον Παπαλουκά και μου είπε ότι δεν θα μου λείψει τίποτα. Μου εξήγησε ότι είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσω", δήλωσε και κατέληξε: "Μένουν μόνο τα τυπικά, πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει τελειώσει το θέμα".

    Για την εθνική και τους Ολυμπιακούς

    "Ο χρόνος συμμετοχής έπαιξε ρόλο. Στη Βαλένθια ήμουν πίσω από τον Ομπέρτο και τον Τομάσεβιτς. Ούτε εδώ όμως θα είμαι σίγουρα βασικός, αφού υπάρχει και ο Μάρτιν Μιούρσεπ". Αυτές τις ημέρες ο Έλληνας διεθνής συνεχίζει την προετοιμασία του με την Εθνική ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας: "Στην Εθνική υπάρχουν ρόλοι. Στα φιλικά ο χρόνος μοιράστηκε. Δεν πρέπει να λέμε όμως λόγια, γιατί το ίδιο κάναμε και στη Σουηδία. Ας μην το κάνουμε και τώρα. Σκοπός μας σε όλα τα ματς εκτός από αυτό κόντρα στις ΗΠΑ είναι η νίκη. Αλλωστε τη Λιθουανία τη νικήσαμε σε φιλικό. Πάμε να κοντράρουμε τους πάντες".

    [11] Εσωτερικά

    Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο ΕΚΑΒ

    31/7/2004 4:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έκκληση να αναλογιστούν τις ευθύνες τους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, με ταυτόχρονη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε μια ώρα υπερωρία, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μέχρι να πληρωθούν τις δεδουλευμένες υπερωρίες, ενώ παράλληλα διεκδικούν ολυμπιακή αποζημίωση, επίδομα ετοιμότητας 50 ευρώ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

    [12] Εσωτερικά

    Στον ανακριτή μοναχοί αρχαιοκάπηλοι

    31/7/2004 5:01:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον ανακριτή οδηγούνται σήμερα προκειμένου να απολογηθούν τέσσερις μοναχοί της Μονής Αγίας Παρασκευής στο Μάζι Μεγάρων, που συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή Λάμπου Μύλοι της Μυτιλήνης με την κατηγορία ότι είχαν αφαιρέσει τέσσερα αμφίγλυφα τμήματα θωρακίων γνωστής παλαιοχριστιανικής βασιλικής, τα οποία στο μακρινό παρελθόν είχαν εντοιχιστεί σε εξωκλήσι. Εναντίον τους έχει ασκηθεί δίωξη για παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

    [13] Αθλητισμός

    Παραμένει στην Ιταλία ο Μαρμαρινός

    31/7/2004 5:23:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τελικά ο Νίκος Βετούλας που πριν μερικές ημέρες συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην ιταλική Ούντινε δεν θα ευτυχήσει να έχει συμπαίκτη τον Δημήτρη Μαρμαρινό. Ο Έλληνας σέντερ που πέρσι αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ούντινε, ανακοινώθηκε σήμερα πως υπέγραψε συμβόλαιο μονοετούς διάρκειας με την ομάδα της Τεράμο, την φανέλα της οποίας θα φορέσει στο ιταλικό πρωτάθλημα τους 2005.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 31 July 2004 - 16:50:08 UTC