Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφαρμόστηκε το αντιτρομοκρατικό σχέδιο "Λαβίς" Τηλεφώνημα-φάρσα για
  • [02] Διπρόσωπος ο Παναθηναϊκός
  • [03] Εκατόμβη νεκρών από έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου Τραγωδία συγκλονίζει
  • [04] Αναμένεται άνοδος του πληθωρισμού
  • [05] Τελεσίγραφο ΟΗΕ προς το Σουδάν
  • [06] Σε εξέλιξη η έξοδος του Αυγούστου Όπου φύγει, φύγει οι Αθηναίοι

    [01] Εσωτερικά

    Εφαρμόστηκε το αντιτρομοκρατικό σχέδιο "Λαβίς" Τηλεφώνημα-φάρσα για βόμβα σε επιβατηγό πλοίο

    30/7/2004 11:18:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Τίποτα το ανησυχητικό δεν προέκυψε τελικά από τις έρευνες που διεξήγαγαν οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Μπλου Σταρ 1" για το οποίο υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", το βράδυ της Παρασκευής, για βόμβα. Στο πλοίο που είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά στις 08.00 το βράδυ για Μύκονο - Κω Ρόδο, με 1830 επιβάτες, εφαρμόστηκε αμέσως το αντιτρομοκρατικό σχέδιο "Λαβίς". Αξιωματικός ασφαλείας του πλοίου με ομάδα εκπαιδευμένων ναυτικών άρχισαν τις έρευνες εν πλω, οι οποίες ενισχύθηκαν και από ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα με τη συνδρομή σκύλου, μόλις το πλοίο έφτασε τρεις ώρες αργότερα στη Μύκονο και εκκενώθηκε από τους επιβάτες. Τελικά όπως αποδείχθηκε το απειλητικό τηλεφώνημα, στο οποίο άγνωστος άνδρας έκανε λόγο για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών που θα ενεργοποιούνταν τα μεσάνυχτα, ήταν φάρσα. Το πλοίο αναμένεται να συνεχίσει κανονικά το δρομολόγιο του τις πρώτες πρωινές ώρες.

    [02] Αθλητισμός

    Διπρόσωπος ο Παναθηναϊκός

    31/7/2004 12:06:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα σημάδια του νέου Παναθηναϊκού μετά τα αποκαλυπτήρια του Άμστερνταμ απέναντι στον Άγιαξ. Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν καλά τον αγώνα και δεν έδειξαν να χάνονται στο ανοιχτό παιχνίδι. Το πρώτο ημίχρονο είχε αρκετές φάσεις και από τις δύο πλευρές, παρά το ότι ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε σαφώς πιο παθητικά. Από το 20ο λεπτό και μετά όμως ανέβασαν «ταχύτητα» και θα μπορούσαν να είχαν ανοίξει το σκορ εάν οι Κωνσταντινίδης και Κωνσταντίνου αντιδρούσαν καλύτερα σε δύο ευκαιρίες. Η μεγαλύτερη πάντως του πρώτου μέρους ανήκε στον «Αίαντα» όταν στο 41 ο Σνάιντερ είχε δοκάρι. Αξιοπρόσεκτη ήταν και η παρουσία του Γκαλίνοβιτς στα «πράσινα» γκολπόστ, ο οποίος πραγματοποίησε μερικές πολύ καλές επεμβάσεις απέναντι στους απειλητικούς επιθετικούς της ολλανδικής ομάδας.

    Πιο έτοιμοι οι Ολλανδοί

    Το 0-0 της ανάπαυλας διατηρήθηκε μέχρι το 53΄ όποτε ο Ιμπραϊμοβιτς άνοιξε το σκορ, μετά από έξοχη ενέργεια του Σονκ. ο Σουηδός επιθετικός είχε ένα ακόμη επικίνδυνο σουτ στο 62 το οποίο όμως απεσώβησε προσωρινά ο Γκαλίνοβιτς για να δει τον Σονκ να κάνει το 2-0 στην επαναφορά. Δύο λεπτά αργότερα και πάλι ο Σονκ ευστόχησε από τα έντεκα βήματα σε ανατροπή του Μινχ πάνω στον Οντομπάι, μέσα στην περιοχή και σημείωσε το 3-0. Στο 76 ο Επαλέ μείωσε σε 3-1 με δυνατό σουτ και στο 83 ο Κωνσταντίνου με πολύ πείσμα, διαμόρφωσε το τελικό 3-2. Στον αγώνα συμμετείχε και ο Σκάτσελ που αντικατέστησε τον Παντελή Κωνσταντινίδη στο 60ο λεπτό. Ο Σουμ δοκίμασε το σύστημα 4-2-3-1 με τον Γκονζάλες να έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο εμπρός από τους δύο του κέντρου που ήταν οι Μίτου και Άντριτς και πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, τον Κωνσταντίνου.

    Η σύνθεση με την οποία αγωνίστηκε ο Παναθηναϊκός ήταν η εξής: Γκαλίνοβιτς, Χένρικσεν, Μόρις, Κυργιάκος (71΄ Γκούμας), Μινχ (85΄ Μπικόφσκι), Μίτου (46' Κώτσιος), Άντριτς, Σανμαρτεάν (46' Επαλέ), Κωνσταντινίδης (60' Σκάτσελ), Γκονζάλες, Κωνσταντίνου. Για τον Άγιαξ αγωνίστηκαν οι Λόμποντ, Ντε Γιονγκ (46΄ Μάξγουελ), Εσκιντέ, Χεϊτίνγκα (46΄ Γκριγκέρα), Οντομπάι (68΄ Ντε Ρίντερ), Γκάλασεκ (46΄ Φαν ντερ Φάαρτ), Πίενααρ, Σνάιντερ (46΄ Ιμπραΐμοβιτς), Ντε Μουλ, Σέτερς, Σονκ.

    Στον άλλο αγώνα της πρώτης ημέρας του τουρνουά Άρσεναλ και Ρίβερ Πλείτ αναδείχτηκαν ισόπαλες χωρίς γκολ.

    [03] Διεθνή

    Εκατόμβη νεκρών από έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου Τραγωδία συγκλονίζει το Βέλγιο

    30/7/2004 11:53:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - ΒΒC - REUTERS

    Στους 15 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα θύματα και στους 200 οι τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής λόγω διαρροής σε αγωγό φυσικού αερίου στη βιομηχανική ζώνη Γκίσλενγκιεν, στο νότιο Βέλγιο, 30 χλμ νοτιοδυτικά των Βρυξελλών. Η πυρκαγιά που προκλήθηκε τύλιξε εν ριπή οφθαλμού παρακείμενες εγκαταστάσεις και αυτοκίνητα. Η περιοχή τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ οι βελγικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της Γαλλίας, για την κατάσβεση της φωτιάς και τη μεταφορά των τραυματιών στα νοσοκομεία. Οι 100 από τους τραυματίες έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Ο Βέλγος υπουργός Άμυνας, Αντρέ Φλαό δηλώσε ότι πιθανότατα πρόκειται για δυστύχημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ήδη διεξάγεται έρευνα σε βάθος.

    Η περιοχή θύμιζε εμπόλεμη ζώνη

    Ήταν 8.30 τοπική ώρα όταν εντοπίστηκε η διαρροή αερίου στο βιομηχανικό πάρκο που βρίσκεται κοντά στα γαλλο-βελγικά σύνορα. Επί τόπου έφτασαν οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί για να ερευνήσουν και τότε σημειώθηκε η έκρηξη, η οποία έγινε αισθητή σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.

    Μέσα σε λίγη ώρα, κτιριακές εγκαταστάσεις και αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες μετατρέποντας σε κόλαση ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

    Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, μιλώντας από την κοινότητα Ατ, που βρίσκεται σε απόσταση 10χλμ Γκίσλενγκιεν, είπε ότι η περιοχή μετά την έκρηξη θύμιζε πεδίο μάχης. Ο παρακείμενος αυτοκινητόδρομος αποκλείστηκε και ζητήθηκε από τους κατοίκους των γύρω περιοχών να παραμείνουν στα σπίτια τους.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας εξέφρασε φόβους για αύξηση του αριθμού των θυμάτων, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης πολλών τραυματιών. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται αρκετοί αστυνομικοί και πυροσβέστες.

    Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές στην Ιταλία, επέστρεψε εσπευσμένα στο Βέλγιο προκειμένου να επισκεφθεί τον τόπο του δυστυχήματος, όπου ήδη βρίσκονται πέραν του Υπουργού Αμυνας και ο Υπουργός Εσωτερικών Πατρικ Ντιαέλ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολύνεκρη έκρηξη στο Βέλγιο

    [04] Οικονομία

    Αναμένεται άνοδος του πληθωρισμού

    31/7/2004 1:14:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άνοδο του πληθωρισμού για το μήνα Ιούλιο αναμένει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, η άνοδος οφείλεται στις αυξήσεις καυσίμων και στην αύξηση των τιμών παροχής υπηρεσιών. Η άνοδος του πληθωρισμού θα ήταν υψηλότερη εάν δεν προέκυπταν μειώσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών.

    [05] Διεθνή

    Τελεσίγραφο ΟΗΕ προς το Σουδάν

    31/7/2004 1:23:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την Παρασκευή με 13 ψήφους υπέρ και δύο αποχές απόφαση που προειδοποιεί το Σουδάν να δώσει τέλος εντός 30 ημερών στις ωμότητες στην επαρχία Νταρφούρ υπό την απειλή της επιβολής κυρώσεων στην αντίθετη περίπτωση. Η απόφαση υπ αριθμόν 1556 αξιωνει από τη σουδανική κυβέρνηση να τιμήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε στις 3 Ιουλίου ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν. Πρόκειται κυρίως για τον αφοπλισμό των φιλοκυβερνητικών αραβικών ενόπλων οργανώσεων, γνωστών ως "Τζαντζαουΐντ", οι οποίες επιδίδονται σε βιαιότητες κατά των πληθυσμών, κυρίως μαύρων, του Νταρφούρ και για να επιτραπεί η άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Προειδοποιεί για επιβολή κυρώσεων

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας αξιώνει επίσης από τη σουδανική κυβέρνηση να συλλάβει και να δικάσει τους υπευθύνους για τις ωμότητες στην επαρχία Νταρφούρ και επιφορτίζει τον Άναν να το ενημερώνει συνεχώς για την πρόοδο που συντελείται σε αυτούς τους τομείς. Στην περίπτωση μη σεβασμού από την κυβέρνηση του Χαρτούμ των όρων αυτών, το Συμβούλιο προειδοποιεί ότι θα εξετάσει "άλλα μέτρα" απέναντι στην σουδανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προβλέπονται από το άρθρο 41 του Χάρτη του ΟΗΕ.

    Το άρθρο αυτό επιτρέπει στο Συμβούλιο να λάβει εναντίον μιας χώρας "μέτρα που δεν εμπλέκουν τη χρήση ένοπλης βίας", δηλαδή κυρώσεις.

    Οι δύο χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία ήταν η Κίνα και το Πακιστάν. Ο υπ αριθμόν 2 της κινεζικής αντιπροσωπείας Ζανγκ Γισάν εξήγησε την αποχή της χώρας του λέγοντας ότι "τα μέτρα που εξετάζονται δεν μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση της κατάστασης στο Νταρφούρ και ότι το μόνο που θα κάνουν είναι να την περιπλέξουν".

    [06] Εσωτερικά

    Σε εξέλιξη η έξοδος του Αυγούστου Όπου φύγει, φύγει οι Αθηναίοι

    31/7/2004 10:33:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με όλα τα μέσα διαφυγής, εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα οι Αθηναίοι. Από το πρωί αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στα δυο εθνικά οδικά δίκτυα ενώ μεγάλος συνωστισμός υπήρξε και στο Λιμάνι του Πειραιά, όπου χιλιάδες εκδρομείς αναχωρούν για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Μέχρι τις 9 το πρωί υπολογίζεται ότι είχαν αναχωρήσει από τον Πειραιά, περίπου 13.000 άτομα με 12 πλοία, η πληρότητα των οποίων ήταν 100%. Κυκλοφοριακό κομφούζιο παρατηρήθηκε το πρωί στους δρόμους γύρω από το λιμάνι, ενώ τροχονόμοι και λιμενικοί κατέβαλαν προσπάθειες για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

    Παίρνουν το δρόμο για τα νησιά

    Μέχρι το μεσημέρι θα αποπλεύσουν άλλα δύο πλοία για την Κρήτη και έτσι ο συνολικός αριθμός των επιβατών που θα αναχωρήσουν από το λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να ξεπεράσει τις 16.000.

    Την Παρασκευή από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν συνολικά 39.400 επιβάτες και 6242 οχήματα, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησαν 6.916 επιβάτες και 1.034 οχήματα.

    Αυξημένη κίνηση στα διόδια Ελευσίνας

    Συνωστισμός παρατηρείται από το πρωί στα διόδια της Ελευσίνας, απ όπου χθες πέρασαν συνολικά 65.000 αυτοκίνητα, με κατεύθυνση την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου .

    Ομαλότερη είναι η κατάσταση στα διόδια των Αφιδνών, από όπου χθες πέρασαν συνολικά 35.000 αυτοκίνητα.

    Αυξημένη, αλλά χωρίς προβλήματα, είναι η κίνηση στους σταθμούς των ΚΤΕΛ, όπου για την εξυπηρέτηση των επιβατών εκτελούνται και έκτακτα δρομολόγια , ενώ ο ΟΣΕ αναγκάστηκε να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 31 July 2004 - 8:50:02 UTC