Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γάζα Κρίση στην Παλαιστινιακή Αρχή
  • [02] Ενενήντα μαθητές έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες Τραγωδία με μαθητές
  • [03] Ύποπτος για επιθέσεις κατά του Ιρακινού λαού Συνέλαβαν πρώην ανώτατο
  • [04] Με Σάντος στο τιμόνι
  • [05] Λόγω εργασιών Κλειστό για δυόμισι ώρες το λιμάνι του Πειραιά την Τρίτη
  • [06] Νέα "φιλική" ήττα ο ΠΑΟΚ
  • [07] Ακόμα καταζητείται ο εγκέφαλος του καρτέλ κοκαΐνης

    [01] Διεθνή

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γάζα Κρίση στην Παλαιστινιακή Αρχή

    18/7/2004 11:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2004 6:09:37 μμ)

    Επικίνδυνη πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής μετά τις απαγωγές Παλαιστίνιων αξιωματούχων από εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Γάζα. Για "πρωτοφανές χάος", έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι και υπέβαλε την παραίτησή του στον Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος δεν την αποδέχθηκε. Ο Κορέι επιθυμεί από τον Αραφάτ να του παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση ιδιαίτερα όσον αφορά στα θέματα ασφαλείας. Σήμερα ο Παλαιστίνιος ηγέτης πρόκειται να έχει συνάντηση στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, σε μια ύστατη προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Όπως ανέφερε ο Σαέμπ Ερακάτ, υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις και στενός συνεργάτης του Αραφάτ, στη συνάντηση των δύο ανδρών θα συζητηθεί η παραίτηση Κορέι αλλά και το θέμα της ασφάλειας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γάζα.

    Χαοτική κατάσταση

    Το πρωί σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην πόλη Χαν Γιούνες στη Λωρίδα της Γάζας, όταν ένοπλοι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικού σταθμού που διοικείτο από τον ίδιο τον Μούσα Αραφάτ. Οι ένοπλοι πυρπόλησαν τον σταθμό, εκδίωξαν το προσωπικό ασφαλείας και απελευθέρωσαν κρατουμένους. Την ίδια ώρα, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, του στρατιωτικού σκέλους της Φάταχ, ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν την εγκατάσταση και πρόσθεσαν "ο διορισμός του Μούσα Αραφάτ δεν θα περάσει και πρέπει να υποβάλει άμεσα την παραίτηση του".

    Η πολιτική κρίση ξέσπασε την Παρασκευή, όταν Παλαιστίνιοι φανατικοί απήγαγαν τέσσερις Γάλλους πολίτες, μέλη υπηρεσιών παροχής βοηθείας και τον ανώτατο Παλαιστίνιο αστυνομικό Γκαζί Τζαμπαλί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαφθορά που επικρατεί στην Παλαιστινιακή Αρχή και για την ανυπαρξία μεταρρυθμίσεων στις υπηρεσίες ασφαλείας.

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση ασφαλείας στη Γάζα "καταστροφή, πραγματική καταστροφή, άνευ προηγουμένου ανυπαρξία του νόμου" και υπέβαλε την παραίτηση τη δική του και της κυβέρνησης του.

    Από την πλευρά του, ο Γιασέρ Αραφάτ ανακοίνωσε αλλαγές στην ασφάλεια, μεταξύ αυτών και την περικοπή σε τρεις από οκτώ τις ειδικές υπηρεσίες, ικανοποιώντας έτσι και ένα χρόνιο αίτημα των διεθνών μεσολαβητών. Ωστόσο ο διορισμός του ανιψιού του Μούσα Αραφάτ ως επικεφαλής της δημόσιας ασφάλειας προκάλεσε την έκρηξη και τις διαμαρτυρίες χιλιάδων Παλαιστινίων χθες το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ωστόσο οι δύο ηγέτες συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν τα φλέγοντα ζητήματα και στη συνάντηση μετέχει και ο Σαέμπ Ερεκάτ, ο οποίος όπως δήλωσε νωρίτερα στο ισραηλινό ραδιόφωνο είχε προειδοποιήσει "επανειλημμένα για την ανομία και τη δράση των ένοπλων φανατικών".

    Τη Δευτέρα, πρόκειται να συναντηθούν τα μέλη της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

    Πάντως, ο Μούσα Αραφάτ, δηλώνει, πως δε σκοπεύει να παραιτηθεί, παρά τις αντιδράσεις για το διορισμό του. "Δε θα υποβάλλω την παραίτηση μου. Αυτός, που μπορεί να με διώξει είναι μόνο αυτός που με διόρισε" δήλωσε, ο Μούσα Αραφάτ, αναφερόμενος στον Γιάσερ Αραφάτ.

    Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αναφερόμενος στην κρίση που ταλανίζει του Παλαιστινίους, δήλωσε ότι δικαιώνεται που ανέλαβε μονομερή δράση με τους Παλαιστίνιους αντί να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση του Αραφάτ. "Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστινιακή Αρχή αποδεικνύει ότι όλες αυτές οι αριστοτεχνικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να δείξουν ότι κάποιος υπάρχει για να συνομιλήσει από την παλαιστινιακή πλευρά είχε κίνητρα προσωπικού συμφέροντος και δεν ήταν ρεαλιστική".

    [02] Διεθνή

    Ενενήντα μαθητές έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες Τραγωδία με μαθητές συγκλονίζει την Ινδία

    18/7/2004 4:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ενενήντα μικροί μαθητές έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Παρασκευή, όταν οι φλόγες τύλιξαν το δημοτικό σχολείο του Θεού Κρίσνα στο Κουμμπακονάμ, στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού. Το σχολείο στεγάζονταν σε κτήριο με αχυροσκεπή, η οποία κατέρρευσε φλεγόμενη και καταπλάκωσε τους 90 μαθητές. Στο μεταξύ, άλλα 20 παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής, με σοβαρά εγκαύματα, ενώ ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Τζι Τζαγιαλαλίτα, έδωσε την εντολή να κλείσουν 200 σχολεία της περιοχής, καθώς όλα στεγάζονται σε παρόμοιες πρόχειρες κατασκευές. Εκατοντάδες κάτοικοι της μικρής πόλης έκαναν το Σάββατο σιωπηλή πορεία συμπαράστασης στις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους αλλά και διαμαρτυρίας προς τις αρχές της χώρας για τα πλινθόκτιστα με αχυρένιες οροφές σχολεία, που λειτουργούν σε πολλά χωριά.

    Εγκατέλειψαν τα παιδιά οι δάσκαλοι;

    Στο μεταξύ, μάχη με το χρόνο δίνουν οι Ινδοί γιατροί προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή τα 20 παιδιά, που νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα .

    Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της πυρκαγιάς στο σχολείο βρίσκονταν περισσότερα από 700 παιδιά βρίσκονταν. Οι φλόγες ξέσπασαν στην κουζίνα του παραπήγματος-σχολείου, ενώ ετοιμαζόταν το φαγητό των μικρών μαθητών. Λόγω της πρόχειρης κατασκευής, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα σε όλο το σχολείο.

    Η πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου, Σόνια Γκάντι , επισκέφθηκε αμέσως την περιοχή προκειμένου να συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων.

    "Η απώλεια της ζωής είναι κάτι τραγικό και όταν πρόκειται για μικρά παιδιά τότε το τραγικό γίνεται δέκα φορές μεγαλύτερο. Πρέπει όλοι μας να πάρουμε μαθήματα από αυτή την τραγωδία", δήλωσε η κ. Γκάντι στους δημοσιογράφους. Μάλιστα, υποσχέθηκε, ότι θα δώσει 175.000 ευρώ περίπου, ως ενίσχυση στις οικογένειες των θυμάτων.

    Οι αρχές διενεργούν έρευνα για τις συνθήκες της φωτιάς και ήδη έχουν συλληφθεί οι τρεις ιδιοκτήτες του οικήματος, ο μάγειρας και ο επιστάτης.

    Παράλληλα, οι κάτοικοι του χωριού κατάγγειλαν, ότι κανένας από τους δασκάλους δεν έχει τραυματιστεί και απαιτούν την επέμβαση της αστυνομίας γιατί εικάζουν ότι οι δάσκαλοι εγκατέλειψαν τα παιδιά στην τύχη τους για να σωθούν οι ίδιοι.

    [03] Ιράκ

    Ύποπτος για επιθέσεις κατά του Ιρακινού λαού Συνέλαβαν πρώην ανώτατο στρατιωτικό του Χουσεΐν

    18/7/2004 5:01:00 μμ

    Έναν πρώην στρατηγό, μέλος της ειδικής δύναμης του ανατραπέντος προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χοιυσέιν, συνέλαβαν στο Τικρίτ, Ιρακινοί και Αμερικανοί στρατιώτες. Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός διοικητής, Νιλ Ο Μπράιαν, "στρατιώτες της 201ης μεραρχίας της εθνικής φρουράς του Ιράκ με τη βοήθεια στρατιωτών της πολυεθνικής δύναμης συνέλαβαν τον Σουφιάν Μάχερ Χασάν, πρώην στρατηγό της ειδικής δύναμης του τέως προέδρου, κοντά στην πόλη Τικρίτ στις 16 Ιουλίου". Μάλιστα, προσέθεσε, ότι ο πρώην αξιωματούχος του Χουσεΐν, είναι ύποπτος για την προετοιμασία και χρηματοδότηση πολλών επιθέσεων κατά του Ιρακινού λαού, των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ, αλλά και της πολυεθνικής δύναμης, που εδρεύει στο ιρακινό έδαφος.

    [04] Αθλητισμός

    Με Σάντος στο τιμόνι

    18/7/2004 5:09:00 μμ

    Ο φημολογούμενος "γάμος" ΑΕΚ-Σάντος επισημοποιήθηκε την Παρασκευή, με μια λιτή ανακοίνωση της ΠΑΕ και έτσι η νέα αρχή της ομάδας έχει το πρώτο καλό συστατικό το οποίο αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα, κυρίως στον μετεγγραφικό τομέα. "Ο Φερνάντο Σάντος είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος τεχνικός συμφώνησε και αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας μαζί με τους συνεργάτες του, Γιάσμινκο Βέλιτς και Ζορζ Ροζάριο", ανέφερε η ανακοίνωση της ομάδας. Η δεύτερη περίοδος συνεργασίας του Πορτογάλου τεχνικού με τον "Δικέφαλο" θα έχει τριετή διάρκεια, με βάση το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε και πλέον όλοι στην ομάδα κινούνται προς την κατεύθυνση να πλαισιώσουν τον προπονητή με ποδοσφαιριστές που θα προσφέρουν στην αναγέννηση της ομάδας.

    Μένει ο Γεωργέας

    Ήδη ο πρώτος από εκείνους που αποφάσισαν να παραμείνουν στην ομάδα είναι ο Νίκος Γεωργέας που συμφώνησε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει και ο Νίκος Λυμπερόπουλος, που θα αποσύρει την προσφυγή. Ο Μεσσήνιος άσος μάλιστα σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, απέρριψε και πρόταση συνεργασίας με την Σοσό, αφού εξέφρασε την πρόθεσή του να μείνει στους κιτρινόμαυρους. Κατά τα άλλα ο Ζαγοράκης αποτελεί παρελθόν, ενώ το χάσμα με τον Οκκά έχει μεταφερθεί προς επίλυση στην UEFA.

    [05] Εσωτερικά

    Λόγω εργασιών Κλειστό για δυόμισι ώρες το λιμάνι του Πειραιά την Τρίτη

    18/7/2004 6:19:00 μμ

    Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ανακοίνωσε, ότι λόγω εκτέλεσης έργου κατασκευής υποβρύχιου δικτύου οπτικών ινών στην είσοδο του Κεντρικού Λιμένα Πειραιά, θα απαγορευθεί ο έκπλους και ο είσπλους όλων των πλοίων την από τις 09:00 έως τις 11:30 περίπου. Οι εργασίες αυτές εντάσσονται στα έργα ανάπλασης για την εξυπηρέτηση της Ολυμπιακής Ζώνης.

    [06] Αθλητισμός

    Νέα "φιλική" ήττα ο ΠΑΟΚ

    18/7/2004 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με αντίπαλο την Μπαστιά συνέχισε τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας επί γαλλικού εδάφους, ο ΠΑΟΚ και το αποτέλεσμα ήταν μια ακόμη ήττα με 1-0 σκορ που φαίνεται πως "κυνηγάει" την ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" αν και στον αγώνα με την Λιόν είχε δείξει καλά στοιχεία παρά εκείνο το 1-0, αυτή τη φορά ήταν κακός και δικαιολογημένα ο κόουτς αναζητά τρόπο για την αποφυγή των λαθών. παρά το γεγονός αυτό πάντως όπως δήλωσε κιόλας ο Αναστασιάδης αυτό ήταν ένα φιλικό ματς και υπήρχε και η κούραση από ολόκληρη την προετοιμασία. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε στο 35' ο Χατζί, ενώ η μοναδική καλή στιγμή του ΠΑΟΚ ήταν στο 43' με τον Γιασεμή, ο οποίος δεν κατάφερε να νικήσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

    Σκληρή δουλειά

    "Ήταν ένα παιχνίδι προετοιμασίας", δήλωσε ο Άγγελος Αναστασιάδης αμέσως μετά τον αγώνα και συμπλήρωσε, "Η ομάδα είναι κουρασμένη. Έγιναν λάθη που θα πρέπει να διορθώσουμε. Μπορώ να πω, όμως, ότι είμαι ευχαριστημένος γενικά από τα παιδιά. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν καλοί, στο δεύτερο κάναμε αρκετά λάθη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα παραπάνω σε αυτήν την χρονική περίοδο παρά μόνο να δουλέψουμε για να διορθώσουμε τα λάθη". Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το παιχνίδι με τους, Φερναντέζ, Φουτσίνι, Ουντέζε, Βόκολο, Σκαρμούτσο, Σπάσιτς, Κούτση, Γιασεμή, Βαγγελή, Χασιώτη και Εγκωμίτη, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξαν και οι, Τοχούρογλου, Χάγκαν, Γαρπόζης, Μάρκος, Μαλαδένης, Καραδήμος, Ανδράλας, Ζησόπουλος, Θεοδωρίδης, Σαλπιγγίδης και Λουκά

    Αύριο, η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα αναχωρήσει αεροπορικώς από το Άλμπερτβιλ για το Μπορντό, όπου την περιμένουν άλλα τρία φιλικά παιχνίδια, με τη Μονακό (21/7), την Τουλούζ (22/7) και τη Μπορντό (24/7). Και τα τρία θα έχουν ώρα έναρξης τις 20.30 μ.μ. (Ελλάδας). Η αποστολή θα επιστρέψει στη βάση της στις 25 Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, ο Χρήστος Λαμπάκης γνωστοποίησε την επιθυμία του να φύγει από τη Γαλλία και την προετοιμασία της ομάδας, για προσωπικούς λόγους, αίτημα που έγινε τελικά δεκτό, μετά την προσπάθεια που καταβλήθηκε για να μεταπεισθεί ο ποδοσφαιριστής από τον Άγγελο Αναστασιάδη. Ο Λαμπάκης αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Νίκο Παπαβραμίδη, προκειμένου να λύσει τη συνεργασία του με την ομάδα.

    Στο μεταξύ η ΟΥΕΦΑ ενημέρωσε τους «ασπρόμαυρους» ότι εγκρίνει τη διεξαγωγή των αγώνων του ΠΑΟΚ για τον προκριματικό γύρο του Champions League στις 10 και τις 25 Αυγούστου, όπως είχε προταθεί από την ΑΘΗΝΑ 2004, απέρριψε, όμως, το αίτημα της ομάδας για ορισμό του επαναληπτικού αγώνα στην Τούμπα, πριν από την κλήρωση της 30/7.

    [07] Εσωτερικά

    Ακόμα καταζητείται ο εγκέφαλος του καρτέλ κοκαΐνης

    18/7/2004 7:03:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ

    Ήδη 10 άτομα έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη για εμπλοκή στην υπόθεση του πλοίου "Africa One", το οποίο εντόπισαν οι ελληνικές με τις ισπανικές αρχές και τις αρχές των ΗΠΑ, με φορτίο πέντε τόνους κοκαΐνη, την περασμένη Τρίτη. Πάντως, ακόμα διαφεύγει της σύλληψης, ο 40χρονος Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο οποίος φέρεται ως εγκέφαλος του καρτέλ κοκαΐνης. Ο Αγγελόπουλος είναι πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας "Ποσειδών", Νέων Πόρων. Ακόμα καταζητείται επίσης, ο νούμερο δυο συνεργάτης του, Νικόλαος Αντωνάκης, που φέρεται να είχε αναλάβει το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος. Οι δύο καταζητούμενοι, φέρονται να είναι σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης, πιθανότατα στο Βέλγιο. Πάντως, οι τρεις Έλληνες μέλη της σπείρας, που έχουν ήδη οδηγηθεί στον εισαγγελέα, παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στην "οφ σορ" εμπλεκόμενη εταιρία και για τη συμμετοχή τους στο καρτέλ, όμως, από την ανάκριση δεν προέκυψαν στοιχεία για εμπλοκή τους στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 18 July 2004 - 16:50:22 UTC