Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα "προσέχει" τους μαθητές Ο Μεγάλος Αδελφός ...σε κάρτα
  • [02] Καίγεται η Πάρνηθα - Κάηκαν 15 σπίτια Νεκρός από ασφυξία 40χρονος
  • [03] Δίνει το ΣτΕ "Πράσινο φως" για τους συμβασιούχους
  • [04] Δε θα παρευρεθεί στο Συνέδριο Κ. Μητσοτάκης: απευθείας από το λαό η
  • [05] Από 17 λεπτά έως 1 ευρώ Μικρές αυξήσεις στα ναύλα των πλοίων
  • [06] Καταργείται ο μαθηματικός τύπος Αλλαγές στον τρόπο ανάθεσης των
  • [07] Μετά τη χθεσινή άνοδο "Κατεβαίνουν" οι τιμές του πετρελαίου
  • [08] Συνεχείς και επί 24ώρου βάσεως οι έλεγχοι Σε ολυμπιακή ετοιμότητα το
  • [09] Ενας 74χρονος άντρας πέθανε από ασφυξία Υπό έλεγχο η φωτιά στην Πάρνηθα
  • [10] Για το θάνατο του Προέδρου Κλέστιλ Πενθεί η Αυστρία
  • [11] Στον Παναθηναϊκό ο Διαμαντίδης
  • [12] Πέντε βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ Ισχυρός σεισμός στο Ισραήλ

    [01] Τεχνολογία

    Θα "προσέχει" τους μαθητές Ο Μεγάλος Αδελφός ...σε κάρτα

    7/7/2004 12:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters

    Έχετε υποψίες πως ο γιος σας ή η κόρη σας το σκάνε από το σχολείο; Είδατε τις απουσίες στον έλεγχό τους και μυριστήκατε κοπάνες από τα μαθήματα; Τώρα μπορείτε να μάθετε την αλήθεια. Επιστήμονες από το Τόκιο εφηύραν μια μαγική κάρτα που θα σας ειδοποιεί καθημερινά για το που βρίσκετε το σπλάχνο σας. Η λειτουργία της είναι πολύ απλή: κάθε πρωί που το λατρεμένο σας τέκνο θα φτάνει στο σχολείο του θα σκανάρει την κάρτα του σε ειδικό μηχάνημα κι ακριβώς εκείνη τη στιγμή το τελευταίας τεχνολογίας μικροτσίπ της θα στέλνει SMS στο κινητό σας τηλέφωνο για να σας ενημερώσει. Ακριβώς η ίδια διαδικασία θα επαναλαμβάνεται, όταν θα τελειώνουν τα μαθήματα, ενώ το σύστημα θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κάθε φορά που το παιδί σας θα αποφασίζει να ακολουθήσει άλλο δρόμο από εκείνο της μόρφωσης. Ο Μεγάλος Αδερφός σε κάρτα ή απλώς το τρίτο μάτι των γονέων; Δεν ξέρουμε πως θα το αντιμετωπίσετε εσείς ...οι Ιάπωνες, πάντως, θα εφαρμόσουν την τακτική αυτή από τον Αύγουστο ελπίζοντας να καταπολεμήσουν την παιδική εγκληματικότητα. Για το αν θα το καταφέρουν, θ αποφανθεί ο καιρός

    [02] Εσωτερικά

    Καίγεται η Πάρνηθα - Κάηκαν 15 σπίτια Νεκρός από ασφυξία 40χρονος άνδρας

    7/7/2004 1:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2004 6:05:29 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας 40χρονος άνδρας, που πιθανόν εγκλωβίστηκε στους καπνούς ενώ συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης, βρέθηκε νεκρός στην οδό Φιλίας των Λαών και ήδη έχει κληθεί ιατροδικαστής στην περιοχή. Η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι σε δασική έκταση στη θέση Μετόχι, κοντά στο τελεφερίκ στην Πάρνηθα, έλαβε γρήγορα εφιαλτικές διαστάσεις. Οι ισχυροί άνεμοι των 6 και 7 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή "κατέβασαν" πολύ γρήγορα τη φωτιά στην κατοικημένη περιοχή του Πανοράματος των Θρακομακεδόνων, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για καμένα σπίτια και αυτοκίνητα. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες, που καταβάλουν οι 110 άντρες της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή 35 οχημάτων, έξι αεροπλάνων και τριών ελικοπτέρων αναιρούνται από τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Η αισιοδοξία για τον περιορισμό της έκτασης, που σημειώνεται την τελευταία ώρα μειώνεται από το φόβο για πιθανές αναζωπυρώσεις. Ανεπίσημα οι αρχές κάνουν λόγω για εμπρησμό καθώς η ταυτόχρονη εκδήλωση της πυρκαγιάς σε επτά διαφορετικές εστιές δεν μπορεί να κριθεί τυχαία. Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στο 21ο χλμ της Λ. Μαραθώνος, όπου κατέκαψε ξερά χόρτα.

    Υπεράνθρωπες προσπάθειες

    Έξι Καναντέρ ρίχνουν συνεχώς τεράστιες ποσότητες νερού, κάτι όμως, που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο για την ακεραιότητα όσων βρίσκονται στο έδαφος, καθώς η τεράστια ορμή του νερού έχει "εχθρό", τα υψηλά μποφόρ.

    Γίνονται συνεχώς εκκλήσεις για συνδρομή με υδροφόρες, ώστε να μην αναγκάζονται να αποχωρούν τα πυροσβεστικά οχήματα ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με το κόψιμων δέντρων.

    Συνεχώς νέα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής καταφτάνουν προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση, κάτι, που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο μέχρι τώρα. Ενημερώθηκαν άμεσα και οι παιδικές κατασκηνώσεις, που λειτουργούν στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι κάτοικοι σε αγαστή συνεργασία με τους άνδρες της Πυροσβεστικής έσπευσαν να καταβρέξουν τις αυλές τους αλλά και τα δέντρα ενώ όσοι δεν μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση, απομακρύνουν από τους δρόμους τόσο τα αυτοκίνητα τους όσο και ο,τιδήποτε μπορεί να εμποδίσει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

    Ο Δήμος Αθηναίων και η Νομαρχία στέλνουν υδροφόρα οχήματα ενώ γίνεται έκκληση τόσο στους υπόλοιπου αττικούς δήμους όσο και σε ιδιώτες να σπεύσουν προς βοήθεια.

    Η κατάσβεση της φωτιάς, όπως δήλωσε ο Α υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κόης είναι δύσκολη τόσο γιατί πνέουν ισχυροί άνεμοι και γιατί υπάρχει πυκνή βλάστηση στην περιοχή ,αλλά και διότι μέχρι πριν μισή ώρα ήταν αδύνατη η προσέγγιση των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, που έτσι δεν έκαναν ρίψεις υδάτων, που θα βοηθούσαν στην κατάσβεση γιατί στην περιοχή υπήρχαν πολλοί καπνοί που δεν επέτρεπαν στους πιλότους να εστιάσουν στο στόχο.

    Σύμφωνα με τον υπαρχηγό οι άνεμοι μειώθηκαν λίγο και έτσι ο καπνός δεν ήταν τόσο πυκνός και τα αεροσκάφη κατόρθωσαν να κάνουν τις πρώτες ρίψεις, δυστυχώς όμως αφού η φωτιά είχε φτάσει ήδη μέτωπο δυόμισι χιλιομέτρων. Το μέτωπο της φωτιάς μετά τις πρόσφατες ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη περιορίζεται πλέον και εξέφρασε την ελπίδα ότι, από δω και πέρα θα είναι εφικτή η προσέγγιση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, που με τις ρίψεις υδάτων όγκων θα υποβοηθήσουν το έργο των επίγειων δυνάμεων.

    Ήδη τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν κανονικά, ενώ το έργο τους ενισχύουν και τρία ρωσικά ελικόπτερα, που χρησιμοποιούνται ειδικά στην κατάσβεση πυρκαγιών σε δάση και που θα κάνουν ρίψεις τόνων ύδατος στα πλησιέστερα προς τη φωτιά σπίτια ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να καούν αυτά. Ήδη έχει σημάνει συναγερμός στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και αξιωματικός της αστυνομίας συντονίζει μοτοσικλετιστές της Ομάδας Ζ, ώστε αυτοί να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες ή τους ένοικους των σπιτιών, που βρίσκονται κοντά στη φωτιά να τα εγκαταλείψουν γιατί με τις χαμηλές πτήσεις, που θα πραγματοποιήσουν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα με τη ρίψη ύδατος είναι ενδεχόμενο να τραυματιστούν παρευρισκόμενοι στην περιοχή άνθρωποι.

    Να σημειώσουμε τέλος ότι, τόσο ο κ. Κόης όσο και ο δήμαρχος Μενιδίου εξέφρασαν την απορία, πώς η φωτιά εκδηλώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε σχεδόν εφτά διαφορετικά σημεία. Ανεπισήμως κάνουν λόγο για εμπρησμό και ήδη έχει κινητοποιηθεί η αστυνομία για το ενδεχόμενο εντοπισμού των δραστών.

    [03] Εσωτερικά

    Δίνει το ΣτΕ "Πράσινο φως" για τους συμβασιούχους

    7/7/2004 2:56:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Θετική αναμένεται να είναι η απάντηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως προς την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εσωτερικών για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ανώτατο Δικαστήριο θα ολοκληρώσει, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, την επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος και θα επικυρώσει τη συνταγματικότητά του, προχωρώντας, ωστόσο, σε πολλές επί μέρους παρατηρήσεις, όσον αφορά το εύρος των κλάδων των εργαζομένων, τους οποίους αφορά η μονιμοποίηση. Αυτή είναι η έβδομη φορά, που συνεδριάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, για το θέμα.

    [04] Εσωτερικά

    Δε θα παρευρεθεί στο Συνέδριο Κ. Μητσοτάκης: απευθείας από το λαό η εκλογή του Προέδρου

    7/7/2004 4:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Για όλα, μίλησε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κρήτη, όπου θα περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργός, Κώστα Καραμανλή, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Συνέδριο του κόμματος και στην επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας. Πιο συγκεκριμένα ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε, ότι δε θα παρευρεθεί στο Συνέδριο, καθώς, όπως τόνισε "στα εσωτερικά κομματικά θέματα δεν αναμειγνύομαι". Σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε την άποψη του, ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να εκλέγεται απευθείας από το λαό, γιατί, όπως δήλωσε, "ο τόπος ταλαιπωρείται από μια εσφαλμένη διάταξη, την οποία, δυστυχώς, και τα δυο κόμματα -περισσότερο βέβαια η ευθύνη είναι στον κ. Σημίτη και στο ΠΑΣΟΚ- κράτησαν". Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός, επεσήμανε, ότι έστω και αν βρεθεί λύση, δε θα είναι η καλύτερη. Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, είπε ότι συζήτησαν για τα τρέχοντα και μεγάλα προβλήματα του τόπου και την πορεία του κυβερνητικού έργου.

    Σημαντική νίκη

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε με κολακευτικά λόγια για την επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου. Μάλιστα, τόνισε, πως η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν πολύ θετικό και για την Ελλάδα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, επεσήμανε, πως για πρώτη φορά ακούστηκε παγκοσμίως, ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να διεξάγει καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Όσον αφορά την, ταλαιπωρία, που υπέστη ο κόσμος κατά την υποδοχή των πρωταθλητών Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης, είπε, ότι είναι γεγονός δευτερευούσης σημασίας, καθώς επεσήμανε, πως δεν πρέπει να είμαστε "υπέρμετρα γκρινιάρηδες".

    Απάντηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

    Την αντίδραση των κυβερνητικών στελεχών προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πάντως, ο γραμματέας της κεντρική επιτροπής της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτήρισε ως πρόωρη τη συζήτηση.

    Αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, απάντησε στις δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, χαρακτήρισε άκαιρη , την πρόταση για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ τόνισε, ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της συναινετικής εκλογής, αλλά η πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    Αλλά και ο Ευαγγελος Βενιζέλος, δήλωσε, πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί σύμβολο ενότητας, το οποίο "πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού", ενώ υπενθύμισε, ότι το 2001 το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής, πρόταση την οποία απέρριψε η ΝΔ.

    Προβληματίζουν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, κατά τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός, επεσήμανε, ότι η πρόταση Μητσοτάκη, αντιφάσκουν με τη φύση του θεσμού.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε ερώτηση των δημοσιογράφων, που του ζήτησαν να σχολιάσει τις δηλώσεις Μητσοτάκη, τόνισε, πως δεν τον απασχολεί το θέμα.

    [05] Οικονομία

    Από 17 λεπτά έως 1 ευρώ Μικρές αυξήσεις στα ναύλα των πλοίων

    7/7/2004 4:09:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Σε μικρές αυξήσεις της τάξεως του 3% για τα εισιτήρια της οικονομικής θέσης και του γκαράζ συμφώνησαν σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλης Κεφαλογιάννης και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, οι οποίοι ζητούσαν αύξηση των ναύλων κατά 10%. Οι δύο πλευρές κατέληξαν στις αυξήσεις αυτές, που θα κυμαίνονται από 17 λεπτά έως ένα ευρώ, μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις και συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου και των εκπροσώπων της ακτοπλοΐας. Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες οι εφοπλιστές είχαν ανακοινώσει ότι θα προχωρούσαν σε αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων της οικονομικής θέσης, παρά την αντίθετη γνώμη του Υπουργείου το οποίο είχε προειδοποιήσει με πρόστιμα όσες εταιρείες προχωρούσαν σε αυξήσεις των ναύλων.

    "Δεν είμαστε εχθρός της Ακτοπλοΐας, αλλά συμπαραστάτες της" Μανόλης Κεφαλογιάννης, υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

    Τις αυξήσεις ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κ. Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα, εκτιμώντας ότι οι αυξήσεις, που κυμαίνονται στα όρια του πληθωρισμού, δε θα επηρεάσουν αρνητικά τους επιβάτες.

    "Δεν είμαστε εχθρός της Ακτοπλοΐας, αλλά συμπαραστάτες της, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της κρουαζιέρας", τόνισε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι ο διάλογος με τους ακτοπλόους θα συνεχιστεί καθώς από την πλευρά των εφοπλιστών εκκρεμούν και άλλα αιτήματα όπως είναι η μείωση των συνθέσεων, οι ηλικίες απόσυρσης των επιβατικών πλοίων και οι όροι δρομολόγησης των πλοίων στις δρομολογιακές γραμμές που χαρακτηρίζονται δημοσίου συμφέροντος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μήνας ...φωτιά ο Ιούλιος

    [06] Οικονομία

    Καταργείται ο μαθηματικός τύπος Αλλαγές στον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων

    7/7/2004 4:47:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Την κατάργηση του μαθηματικού τύπου και την αντικατάστασή του με μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάθεση των δημοσίων έργων προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα, προβλέπονται, επίσης αυστηρές ποινές για τους κατασκευαστές σε περιπτώσεις καθυστερήσεων και κακοτεχνιών. Τέλος, ο έλεγχος των προσφορών και η ανάθεση των δημοσίων έργων θα γίνεται αυθημερόν, μετά από δημόσια συνεδρίαση. Τομή στην καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα των δημοσίων έργων, χαρακτήρισε τη νέα ρύθμιση ο κ. Σουφλιάς προσθέτοντας ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων και η εξασφάλιση της ποιότητας στα δημόσια έργα.

    [07] Οικονομία

    Μετά τη χθεσινή άνοδο "Κατεβαίνουν" οι τιμές του πετρελαίου

    7/7/2004 5:22:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πτωτική τάση έδειξαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η Σαουδική Αραβία έσπευσε να απαλύνει το δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε στις διεθνείς αγορές, δηλώνοντας ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε υλοποίηση της δέσμευσης του για αύξηση από 1ης Αυγούστου της παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. Ακόμα, στο Ιράκ αποκαταστάθηκε η λειτουργία αγωγού και οι εξαγωγές ιρακινού αργού επέστρεψαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Μόλις χθες οι τιμές είχαν ανέβει κατά ένα δολάριο το βαρέλι, εξαιτίας του φόβου της μείωσης των εξαγωγών, από τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Yukos και της ανησυχίας για πιθανή νέα διακοπή των εξαγωγών νιγηριανού αργού λόγω κινητοποιήσεων των τοπικών συνδικάτων. Το αμερικανικό αργό υποχώρησε στα 39,12 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ έφτασε στα 36,65 δολάρια.

    Δεν αποτελεί πρόβλημα η Νιγηρία

    Παρά το δημοσίευμα στους Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, προσφέρθηκε να πωλήσει το 44% του μετοχικού κεφαλαίου, που ελέγχει, προκειμένου να σωθεί η κορυφαία ρωσική πετρελαϊκή εταιρία, η αγορά εξακολουθεί να φοβάται το ενδεχόμενο διακοπής των εξαγωγών της, καθώς απομένουν λιγότερες από 24 ώρες για να προχωρήσει η Yukos στη πληρωμή χρέους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ρωσικές φορολογικές αρχές.

    Όσον αφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Νιγηρία, οι ειδικοί εκτιμούν, ότι δε θα αποτελέσουν ιδιαίτερο πρόβλημα για τις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Την ίδια άποψη υποστηρίζει και ο Εντουάρντ Μέιρ της GNI-Man, ενώ εκπρόσωπος της Total, ανακοίνωσε, ότι η εταιρία ετοιμάζεται να συναντηθεί με αξιωματούχους της νιγηριανής κυβέρνησης για συζητήσεις σχετικά με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

    Η Νιγηρία παράγει περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως και είναι ο υπ αριθμόν πέντε προμηθευτής των ΗΠΑ, οι οποίες φέτος εισάγουν άνω του ενός εκατομμυρίου βαρελιών νιγηριανού αργού, ημερησίως.

    [08] Οικονομία

    Συνεχείς και επί 24ώρου βάσεως οι έλεγχοι Σε ολυμπιακή ετοιμότητα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

    7/7/2004 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Αυστηρή προειδοποίηση ότι οι έλεγχοι στην αγορά στο εξής αλλά και κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι συνεχείς καθ όλη τη διάρκεια του 24ώρου απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τους εκπροσώπους του συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ (ΣΕΣΜΕ). Επίσης, ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου θα ενισχυθούν με επιπλέον 500 άτομα, ανέργους από τον ΟΑΕΔ. Κύριο μέλημα του Υπουργείου είναι να διασφαλιστεί η διατήρηση των τιμών που ήδη ισχύουν για προϊόντα πρώτης ανάγκης και να μην υπάρχουν επιπτώσεις στον πληθωρισμό από πιθανές αυξήσεις. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον ΑΘΗΝΑ 2004 ώστε οι τιμές των ειδών που θα διατίθενται στους αθλητικούς χώρους να είναι οι τιμές που προβλέπονται από τις ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις. Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και ο μηχανισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Σάββας Τσιτουρίδης, έδωσε εντολή για συντονισμό των υπηρεσιών και για πιστή τήρηση των εντολών που θα δίνονται από τον ΕΦΕΤ για τον έλεγχο των τροφίμων.

    [09] Εσωτερικά

    Ενας 74χρονος άντρας πέθανε από ασφυξία Υπό έλεγχο η φωτιά στην Πάρνηθα

    7/7/2004 5:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2004 7:23:59 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε περίπου στις 4 το απόγευμα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη 12.45 το μεσημέρι στην Πάρνηθα, και η οποία στοίχισε τη ζωή ενός 74χρονου άνδρα, ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος σε δάσος στην περιοχή της Αμυγδαλέζας. Πρόκειται για τον Νικόλαο Φουρτούνα του Αλεξάνδρου, συνταξιούχο τραπεζικό, ο οποίος έμενε μαζί με τη σύζυγό του, το γιο του και τα τρία του εγγόνια στην περιοχή Πανόραμα κοντά στο σημείο που βρέθηκε το πτώμα του. Η αστυνομία εκτιμά ότι ο Φουρτούνας προσπάθησε να φύγει όταν είδε να πλησιάζει η φωτιά, από το δρόμο που οδηγεί μέσα στην κοινότητα των Θρακομακεδόνων, αλλά πιθανότατα λιποθύμησε από τους καπνούς και τον πρόλαβε η φωτιά με αποτέλεσμα να απανθρακωθεί. Η φωτιά κατέστρεψε περισσότερα από 15 σπίτια, αρκετά αυτοκίνητα και δασώδη έκταση. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπύρωσης, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι. Υπό πλήρη έλεγχο, εν τω μεταξύ, τέθηκε η φωτιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα και στο 21ο χλμ της Λ. Μαραθώνος.

    Το χρονικό

    Η φωτιά εκδηλώθηκε στη 1 παρά δέκα κοντά στο τελεφερίκ στην Πάρνηθα και είχε κατεύθυνση προς το βουνό της Πάρνηθας καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι ισχύος έως και 7 μποφόρ. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι όμως η φορά του ανέμου άλλαξε κατεύθυνση και η φωτιά με μέτωπο που ξεπερνούσε σε μήκος τα 2,5 χλμ κατευθύνθηκε προς την περιοχή Πανόραμα στους Θρακομακεδόνες.

    Εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν για να κάνουν ρίψη νερού. Λίγο μετά τις 2.30 οι άνεμοι μειώθηκαν και έτσι οι πιλότοι των έξι αεροσκαφών, των τεσσάρων ελικοπτέρων και των δυο ρωσικών ελικοπτέρων κατόρθωσαν να κάνουν ρίψη νερού και έτσι να βοηθήσουν αποτελεσματικά τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων. Στην κατάσβεση της φωτιάς έπαιρναν μέρος περισσότεροι από 200 πυροσβέστες με 55 οχήματα που είχαν διαμοιραστεί βάσει σχεδίου στην περιοχή της Πάρνηθας και των Θρακομακεδόνων.

    Το έργο τους ενίσχυσαν σημαντικά τρία ειδικά πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι της περιοχής, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά από υδροφόρες ιδιαίτερα από το δήμο Αθηναίων αλλά και από τους γειτονικούς δήμους. Λίγο πριν τις 4 η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και έτσι οι πυροσβέστες είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης προς τον οικισμό. Έτσι εντοπίστηκε ο άτυχος 40χρονος κοντά στα ανθοπωλεία στην περιοχή της Αμυγδαλέζας.

    Ο δήμαρχος Μενιδίου Σπύρος Στριφτός δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι έχει διακοπεί το ρεύμα για λόγους ασφαλείας καθώς και η υδροδότηση οκαι κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς.

    Τη θλίψη της κυβέρνησης για την απώλεια του 40χρονου άνδρα κατά τη σημερινή πυρκαγιά στην Πάρνηθα εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, εξαίροντας επίσης και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των αρμόδιων φορέων αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, τόνισε ότι "το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής διενεργεί έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ οι αρμόδιες αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν αμέσως σε πλήρη και αντικειμενική καταγραφή των ζημιών προκειμένου να καταβληθούν στους πληγέντες οι αποζημιώσεις που προβλέπονται κατά νόμο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νεκρός από ασφυξία 40χρονος άνδρας

    [10] Διεθνή

    Για το θάνατο του Προέδρου Κλέστιλ Πενθεί η Αυστρία

    7/7/2004 6:03:00 μμ

    Τετραήμερο εθνικό πένθος κήρυξε σήμερα η κυβέρνηση της Αυστρίας για το θάνατο του προέδρου της χώρας Τόμας Κλέστιλ. Ο 71χρονος άνδρας, άφησε την τελευταία του πνοή τη νύχτα της Τρίτης στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης, όπου νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση μετά από δύο ανακοπές καρδιάς, που υπέστη το πρωί της Δευτέρας. Ο θάνατός του ήρθε μόλις τρεις ημέρες πριν τη λήξη της δεύτερης εξάχρονης θητείας του και την αποχώρησή του από την πολιτική. Η σορός του εκλιπόντος έχει τεθεί από το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η κηδεία του, στην οποία αναμένονται πολλοί ξένοι ηγέτες, θα γίνει το Σάββατο. Η νεκρώσιμη ακολουθία για τον πρόεδρο Κλέστιλ, ο οποίος θα ενταφιαστεί δίπλα στους τάφους των διατελεσάντων προέδρων της Αυστρίας στο κεντρικό νεκροταφείο της Βιέννης, θα ψαλθεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου.

    Παγκόσμια συγκίνηση

    Δεκάδες αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο έστειλαν συλλυπητήρια και εξέφρασαν τη συμμετοχή τους στο πένθος της Αυστρίας, ενώ συγχρόνως εκθείασαν την προσωπικότητα του Τόμας Κλέστιλ, που υπηρέτησε τα τελευταία δώδεκα χρόνια την πατρίδα του από το ύπατο αξίωμα της.

    Τη μνήμη του εκλιπόντος τίμησαν με έκτακτες συνεδριάσεις τους σήμερα το μεσημέρι η αυστριακή κυβέρνηση και η Βουλή στη Βιέννη, όπου αύριο, σε μια απλή και σύντομη τελετή λόγω του εθνικού πένθους, θα ορκισθεί, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, ο νεοεκλεγείς μελλοντικός πρόεδρος της Αυστρίας, ο 65 χρονος Σοσιαλδημοκράτης Χάιντς Φίσερ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πέθανε ο Πρόεδρος της Αυστρίας

    [11] Αθλητισμός

    Στον Παναθηναϊκό ο Διαμαντίδης

    7/7/2004 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στον Παναθηναϊκό θα αγωνίζεται τη νέα περίοδο, ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο διεθνής πλέι μέικερ συμφώνησε με τους "πράσινους για 1+1 χρόνια, και θα λαμβάνει 500.000 ευρώ, για κάθε χρόνο, ενώ η όψιον ανανέωσης είναι και από τις δύο μεριές. Η έκπληξη έγκειται στην διάρκεια της συνεργασίας, καθώς αρχικά είχε συμφωνηθεί για 2+1 χρόνια.

    Διακαής πόθος του Ομπράντοβιτς

    Το σίριαλ, που κρατούσε αρκετό καιρό, έλαβε τέλος, με την διοίκηση του Πρωταθλητή να κάνει πράξη, την θέληση του προπονητή, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

    Ο πρώην πλέον παίκτης του Ηρακλή, είχε αποτελέσει στόχο αρκετών Ελληνικών ομάδων, και μάλιστα είχε δεχτεί και επίσημη πρόταση από τον Ολυμπιακό. Οι δύο μεριές όμως δεν τα "βρήκαν" στο οικονομικό, και οι "κόκκινοι" είχαν αποσύρει την πρόταση τους.

    Ο Διαμαντίδης είναι 24 ετών, και θεωρείται αυτή τη στιγμή, ο καλύτερος Έλληνας πλέι μέικερ. Έχει ύψος 1.95 και είναι μέλος της Εθνικής ομάδας Μπάσκετ. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Καστοριά και συνέχισε στον Ηρακλή όπου και καθιερώθηκε. Λόγω του ύψους του, μπορεί να παίξει μέχρι και την θέση 3, και είναι πολύ καλός στο all around παιχνίδι.

    Πήρε και τον Φέμερλινγκ

    Ο Παναθηναϊκός προχώρησε και σε μία ακόμα μεταγραφή. Πρόκειται για τον πρώην σέντερ του Ολυμπιακού και της Μπαρτσελόνα, Πάτρικ Φέμερλινγκ. Ο γερμανός υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών, και θα λάβει συνολικά 1 εκατομμύριο ευρώ.

    [12] Διεθνή

    Πέντε βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ Ισχυρός σεισμός στο Ισραήλ

    7/7/2004 7:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε σήμερα αισθητός στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το Ισραηλινό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Λοντ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ιερουσαλήμ και στο κέντρο της χώρας, όπως και στην κοιλάδα του Ιορδάνη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 July 2004 - 16:50:30 UTC