Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια πρώτη για τη σύνθεση του Φίλιπ Γκλας Στο Ηρώδειο θα "λάμψει"
  • [02] Ένα πρωτοποριακό τεχνολογικό επίτευγμα Πραγματικότητα ένα όνειρο 115
  • [03] Γκάτζετ τρίτης ηλικίας Φύγε... κρατάει μπαστούνι!
  • [04] Μέτρα για την απόσυρση παλαιών δικύκλων
  • [05] Παρά την πτώση του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές Αλλεπάλληλες οι
  • [06] Αυξάνονται οι περιπτώσεις Και οι άνδρες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού
  • [07] Synch Festival στο Πάρκο Λαυρίου
  • [08] Μένει ή φεύγει ο Αναστόπουλος;
  • [09] Καυγάς μέσω δημοπρασιών
  • [10] Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές Συνάντηση Καραμανλή - υποψήφιων
  • [11] Στόχος η ανανέωση
  • [12] ΕΠΑΕ: Στις 30 Μαΐου ο αγώνας Μπαράζ
  • [13] Τα ταμεία θα αναλαμβάνουν το κόστος των επισκέψεων Αλλαγές στα
  • [14] Άγνωστος έριξε αυτοσχέδιο μηχανισμό σε φορτηγό Βομβιστική επίθεση στο
  • [15] Αλλαγές στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων
  • [16] Πιθανότατα από ανθρώπινο λάθος Έκρηξη νάρκης στην Αλβανία
  • [17] Ζητήθηκε η συνδρομή των γερμανικών Αρχών Νέα δίωξη κατά Κόκκαλη
  • [18] Κοντά στη απόκτηση του Τζιλαρντίνο η Ρόμα
  • [19] Διάλογο για τις Ευρωεκλογές ζητά ο ΣΥΝ
  • [20] Ημερομηνία- ορόσημο η 30η Ιουνίου "Πράσινο φως" σε ιρακινή κυβέρνηση
  • [21] Στόχος της Αμερικής στην Ολυμπιάδα τα 100 Μετάλλια

    [01] Πολιτισμός

    Παγκόσμια πρώτη για τη σύνθεση του Φίλιπ Γκλας Στο Ηρώδειο θα "λάμψει" ο Ωρίωνας

    24/5/2004 11:55:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τη σύνθεση "Ωρίωνας" θα παρουσιάσει στος 3 και 4 Ιουνίου στο Ηρώδειο, ο διάσημος συνθέτης Φίλιπ Γκλας, ο οποίος θα καταφθάσει την Τρίτη στη Αθήνα για τις τελευταίες πρόβες. Ο "Ωρίωνας" ανατέθηκε από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004 στο Philip Glass Ensemble. Προκειμένου να αντικατοπτριστεί ο διεθνής χαρακτήρας της Ολυμπιάδας, ο συνθέτης συνεργάστηκε με γνωστούς μουσικούς από όλο τον κόσμο. Από την Ελλάδα θα συμμετάσχει η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Ο Φίλιπ Γκλας επέλεξε για το έργο του το όνομα του μεγαλύτερου αστερισμού, επειδή, όπως χαρακτηριστικά λέει "είναι ορατός όλες τις εποχές και από τα δύο ημισφαίρια. Φαίνεται, ότι σχεδόν όλοι οι πολιτισμοί έπλασαν μύθους και εμπνεύστηκαν από τον Ωρίωνα. Καθώς θα εξελίσσεται το έργο, καθένας από τους συνθέτες/ερμηνευτές, κι εγώ μαζί, θα είναι ελεύθερος να αντλήσει έμπνευση από τον Ωρίωνα για τη δημιουργία του έργου του". Ο "Ωρίωνας" θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Δάσους, στις 7 και 8 Ιουνίου.

    Σχετικά Links:

    Πολιτιστική Ολυμπιάδα

    Ελληνικό Φεστιβάλ

    [02] Εσωτερικά

    Ένα πρωτοποριακό τεχνολογικό επίτευγμα Πραγματικότητα ένα όνειρο 115 ετών

    24/5/2004 12:48:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν ο άνθρωπος που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη γεφύρωση του στενού μεταξύ Ρίου-Αντιρρίου, μιλώντας στη Βουλή, την 30η Μαρτίου του 1889. Από τότε μπορεί να πέρασαν 115 χρόνια, αλλά το όραμα του Μεσολογγίτη πολιτικού είναι πλέον γεγονός. Η ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων, συνολικού μήκους 2.252 μέτρων, ολοκληρώθηκε σήμερα με την τοποθέτηση του τελευταίου τμήματος. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 8 Αυγούστου, όταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής Ζινεντίν Ζιντάν, θα τη διασχίσει ως λαμπαδηδρόμος των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τα τέλη του ίδιου μήνα, οπότε αναμένεται να παραδοθεί κανονικά στην κυκλοφορία, η απόσταση μεταξύ Ρίου-Αντιρρίου δεν θα απαιτεί περισσότερο από τέσσερα λεπτά.

    Από το Ρίο στο Αντίρριο σε τέσσερα λεπτά

    Η γέφυρα που θα ενώσει το Ρίο με το Αντίρριο είναι από τα μεγαλύτερα έργα στον κόσμο και αποτελεί ήδη αντικείμενο μελέτης, διεθνώς, για τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά της.

    Η κατασκευή της γέφυρας, ολοκληρώθηκε σχεδόν τέσσερις μήνες νωρίτερα από τις συμβατικές προθεσμίες.

    Απομένουν τώρα τα έργα κατασκευής οδοστρώματος για να παραδοθεί στην κυκλοφορία. Θα υπάρχουν δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και πεζοδρόμια. Τα διόδια υπολογίζεται ότι θα στοιχίζουν περίπου 9,72 ευρώ, όμως προβλέπεται να υπάρχουν εκπτώσεις για όσους θα τη χρησιμοποιούν συχνά.

    Η γέφυρα, που αποτελεί μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα, θα ονομαστεί "Χαρίλαος Τρικούπης" και θα αναδειχθεί σε κομβικό σημείο αναφοράς μεταξύ των λιμανιών Πάτρας και Ηγουμενίτσας.

    Διαθέτει τρία κεντρικά ανοίγματα των 560 μέτρων και δύο πλευρικά των 286 μέτρων. Είναι επίσης η μοναδική που εδράζεται σε βάθος έως 65 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και στοίχισε 740 εκατομμύρια ευρώ.

    Αναρτάται από τέσσερις πυλώνες μέσα στη θάλασσα και στηρίζεται σε δύο ακρόβαθρα στις ακτές. Το κατάστρωμά της, πλάτους 27,2 μέτρων, είναι συνεχές σε όλο το μήκος και πλήρως αναρτημένο από τις κεφαλές των τεσσάρων πυλώνων με 368 καλώδια, κατανεμημένα ανά 12 μέτρα κατά μήκος του καταστρώματος σε οκτώ ομάδες σχήματος βεντάλιας. Θα χρησιμοποιηθούν 40 χιλιόμετρα καλώδια, συνολικού βάρους 5.000 τόνων.

    Τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως είναι το μεγάλο βάθος θεμελίωσης, η υψηλή σεισμικότητα της περιοχής, οι τεκτονικές μετακινήσεις και η μέτρια ποιότητα του υπεδάφους στον πυθμένα της θάλασσας, επέβαλαν ιδιαίτερα εξειδικευμένες μεθόδους κατασκευής, δημιουργώντας μια "παγκόσμια πρωτοτυπία". O κάθε πυλώνας, ύψους μέχρι και 227 μέτρων, ζυγίζει περίπου 170.000 τόνους.

    Η Γέφυρα έχει σχεδιαστεί για να αντέχει:

    Σε περίπτωση σεισμού με επιτάχυνση εδάφους 48%, επί της βαρύτητας. Με βάση τον Νόμο των πιθανοτήτων σεισμός αυτού του μεγέθους εμφανίζεται μια φορά στα 2.000 χρόνια. Ο καταστρεπτικός σεισμός που έγινε πριν λίγα χρόνια στην Τουρκία με ένταση 7,4 Ρίχτερ έδωσε επιτάχυνση 40%. Στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με δεξαμενόπλοιο 180.000 τόνων που πλέει με ταχύτητα 16 κόμβων. Σε ανέμους έως και 265 χιλιόμετρα την ώρα που αντιστοιχούν σε τυφώνα. Ο όγκος του σκυροδέματος για την συνολική κατασκευή της Γέφυρας υπολογίζεται σε 260.000 κυβικά μέτρα.

    Σε ό,τι αφορά τα σχόλια για τη μη πρόβλεψη σιδηροδρομικής γραμμής, οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας που περαίωσε το έργο τόνισαν πως η απόφαση ήταν πολιτική και αφορούσε το μεγάλο κόστος.

    Σχετικά με την πυροπροστασία, επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και πως παγκοσμίως δεν έχει καταρρεύσει γέφυρα, εξ αιτίας πυρκαγιάς.

    Τέλος, υπάρχει κλειστό κύκλωμα, μέσω του οποίου γίνεται πλήρης έλεγχος του καταστρώματος και όλης της γέφυρας.

    Από τη στιγμή που θα δοθεί στην κυκλοφορία, οι οδηγοί δεν θα χρειάζονται πάνω από τέσσερα λεπτά για τη μετάβαση από το Ρίο στο Αντίρριο, ενώ οι ταλαιπωρίες που δημιουργούσαν οι κακές καιρικές συνθήκες, θα γίνουν παρελθόν . Η συμβολική τελετή της ζεύξης, θα γίνει το Σάββατο 29 Μαίου στις 6 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα βαδίσουν πάνω στη γέφυρα και θα συναντηθούν στο μέσον του στενού, οι Δήμαρχοι Ρίου- Αντιρρίου Βασ. Ζέρβας, Γεωργ. Κολοβός και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων.

    [03] Τεχνολογία

    Γκάτζετ τρίτης ηλικίας Φύγε... κρατάει μπαστούνι!

    24/5/2004 12:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Κάποτε το μπαστούνι ήταν ενδεικτικό της ανώτερης κοινωνικής τάξης. Στις μέρες μας πλέον η αξία του είναι χρηστική. Σκοπός του είναι να βοηθά στο βάδισμα τα άτομα, που χρειάζονται την υποστήριξή του. Και όχι μόνο Όλα άρχισαν, όταν ο 62χρονος Σέρβος, Μιλαντίν Νίκολιτς, δέχτηκε επίθεση από αδέσποτα σκυλιά. Έβλεπε και πολλές ταινίες του Τζέιμς Μποντ και είπε να δώσει άλλο νόημα στη λέξη "σούπερ παππούς" Για αυτό, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα hi-tech πολυμπαστούνι, το οποίο θα προστατεύει τους ιδιοκτήτες του από αναπάντεχες επιθέσεις, όπως αυτές των ληστών, οι οποίοι μέχρι τώρα θεωρούσαν τους ηλικιωμένους ως τα "εύκολα θύματα". Θα αλλάξουν γρήγορα, όμως, γνώμη, μόλις γνωρίσουν από κοντά το νέο "φονικό όπλο".

    Όχι, καφέ δε φτιάχνει...

    Το νέο μπαστούνι, που αναμένεται να γίνει το αγαπημένο γκάτζετ των τιμημένων γηρατειών και όχι μόνο, μπορεί να εξαπολύσει άσφαιρα πυρά και με το πάτημα ενός κουμπιού να εμφανίσει δύο κοφτερές, περιστρεφόμενες λεπίδες .

    Διαθέτει επίσης, θερμόμετρο, για να βοηθά τους ηλικιωμένους να εκτιμούν σωστά τη θερμοκρασία, καθώς και μία πυξίδα , προκειμένου να τους βοηθήσει σε περίπτωση, που χάσουν το δρόμο για το σπίτι.

    Επίσης, περιλαμβάνει κουτάκι για τα φάρμακα και συναγερμό , τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν, όταν παρουσιαστεί ανάγκη.

    Όπως δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ο ευφυής κατασκευαστής, το πολυμπαστούνι μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τη ζωή των μεγαλύτερων, σε ηλικία, ανθρώπων, εφόσον τους ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας .

    Πάντως, τονίζει, πως σε καμία περίπτωση "στόχος" του μπαστουνιού δεν είναι ο τραυματισμός των κλεφτών, ή των άγριων σκυλιών, απλά ο εκφοβισμός . Το πιο "επικίνδυνο" εξάρτημα είναι οι λεπίδες, οι οποίες, όμως, όπως τονίζει, είναι μόνο κατ επίφαση κοφτερές.

    Για την ώρα, όποιος θέλει να δει από κοντά το πολυμπαστούνι, θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι το Βελιγράδι ή να περιμένει την ευρεία κυκλοφορία του στην αγορά.

    [04] Εσωτερικά

    Μέτρα για την απόσυρση παλαιών δικύκλων

    24/5/2004 1:43:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της απόσυρσης των παλαιών δικύκλων, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης. Το μέτρο θα αφορά τα δίκυκλα άνω των 50 κυβικών εκατοστών, που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα, κατά στην τελευταία δεκαετία. Οι κάτοχοι τους θα μπορούν να τα αντικαταστήσουν με νέες μηχανές αντιρρυπαντικής τεχνολογίας έχοντας πλήρη απαλλαγή του τέλους ταξινόμησης. Μάλιστα όσοι αγοράσουν δίκυκλα μέχρι 300 κυβικών εκατοστών απαλλάσσονται παντελώς από την καταβολή τέλους κυκλοφορίας, ενώ για τις μεγαλύτερες μηχανές η απαλλαγή θα είναι για μια πενταετία. Η παροχή των κινήτρων θα αρχίσει άμεσα μόλις ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και θα διαρκέσει πέντε χρόνια.

    [05] Οικονομία

    Παρά την πτώση του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές Αλλεπάλληλες οι ανατιμήσεις στα καύσιμα

    24/5/2004 1:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης με αφορμή τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα καύσιμα και τις ευρύτερες επιπτώσεις τους στην αγορά. Το θέμα της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και η διαμόρφωση των τιμών στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων βρέθηκαν το πρωί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η επιτροπή ανταγωνισμού προχωρά εξάλλου σε απογραφή των τιμών των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να έχει συγκριτικά στοιχεία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και να παρέμβει σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων ανατιμήσεων.Στο μεταξύ πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο, ότι θα αυξήσει μονομερώς την παραγωγή και ότι, πρότεινε και σε άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να κάνουν το ίδιο.

    Ριζικές αλλαγές από το ΥΠΑΝ

    Την προσεχή Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της πετρελαϊκής αγοράς. Παράλληλα, το ΥΠΑΝ μελετά τη ριζική διαφοροποίηση του συστήματος τιμολόγησης των διυλιστηρίων, καθώς επίσης την εντατικοποίηση των ελέγχων στο σύστημα διακίνησης των καυσίμων και την αναθεώρηση του συστήματος βεβαίωσης των προστίμων. Εξάλλου, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ελλάδας για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο

    Αιφνιδίασε τον ΟΠΕΚ η Σαουδική Αραβία

    Η τιμή του αμερικανικού αργού, που "έκλεισε" στη Ν. Υόρκη την Παρασκευή κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά τις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, υποχώρησε σήμερα κατά 45 σεντς, στα 39,48 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας πάνω από 2,5 δολάρια από το ιστορικό ρεκόρ των 41,85 δολαρίων το βαρέλι το οποίο σημείωσε την περασμένη Δευτέρα. Το μπρεντ υποχώρησε κατά 43 σεντς, στα 36,08 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες, που σημείωσε στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις στα 1,18 δολάρια.

    Η υποχώρησαν ωφείλεται στην ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι ,θα προχωρήσει μονομερώς σε αύξηση της παραγωγής της. Παράλληλα πρότεινε, την αύξηση έως και 11% των ποσοστώσεων, που διέπουν την παραγωγή του ΟΠΕΚ, φέρνοντας το ρήγμα στους κόλπους του καρτέλ προ των πυλών.

    Η Σαουδική Αραβία έθεσε τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ προ τετελεσμένου γεγονότος. Κατά τη συνάντηση καταναλωτριών-πετρελαιοπαραγωγών χωρών στο Άμστερνταμ το Σαββατοκύριακο, οι υπουργοί Πετρελαίου του καρτέλ προσήρχοντο, διακείμενοι ευνοϊκά, να συζητήσουν πρόταση του βασιλείου για αύξηση των ποσοστώσεων, που διέπουν την παραγωγή του διεθνούς Οργανισμού κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Την Παρασκευή, η Σαουδική Αραβία επανήλθε με νέα πρόταση για αύξηση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ την Κυριακή η Ιαπωνία είπε ότι, οι Σαουδάραβες προσβλέπουν σε αύξηση των ποσοστώσεων κατά 2 με 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

    Το σχέδιο οδήγησε στην απομόνωση της Σαουδικής Αραβίας μέσα στον ΟΠΕΚ, καθώς οι υπουργοί του καρτέλ αποφάσισαν να μεταθέσουν τη συζήτηση της πρότασης για την επίσημη συνάντηση του καρτέλ στις 3 Ιουνίου, στη Βηρυτό.

    "Έχω την αίσθηση ότι, στη Βηρυτό, η αντίσταση στην ιδέα των Σαουδαράβων θα είναι μεγάλη. Είναι η πρώτη φορά, όσο μπορώ να θυμηθώ, που η πολιτική του ΟΠΕΚ ορίζεται σε ανακοίνωση μιας χώρας", σχολίασε ανώτερος αξιωματούχος του καρτέλ, που συμμετείχε στις εργασίες του Παγκόσμιου Ενεργειακού Φόρουμ στο Άμστερνταμ.

    Από την πλευρά της, η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι, αντιτίθεται στη σαουδαραβική πρόταση υποστηρίζοντας ότι, επαρκούν οι ποσότητες πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

    "Οι τιμές θα σημειώσουν πτώση, όταν υποχωρήσουν τα επίπεδα πολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή και όταν εκλείψει η κερδοσκοπία από την αγορά", επεσήμανε ο υπουργός Πετρελαίου της λατινοαμερικανικής χώρας Ραφαέλ Ραμίρες.

    Επιπλέον, πριν την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Ενεργειακού Φόρουμ, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Σπένσερ Εϊμπραμς είπε σε δημοσιογράφους ότι, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλί αλ Ναΐμι, την Παρασκευή, "μου δήλωσε ότι, η Σαουδική Αραβία εκπληροί όλες τις αιτήσεις για 9,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον Ιούνιο και δήλωσε ότι, στη συνέχεια, θα ανταποκριθεί σε όλες τις αιτήσεις για 10,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εξαντλώντας τα όρια της παραγωγικής δυναμικότητας της".

    Η αύξηση της προσφοράς σαουδαραβικού αργού τον Ιούνιο θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας κατά 1,462 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου πάνω από την επίσημη ποσόστωσή της, που είναι 7,638 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως πάνω από την εκτιμούμενη παραγωγή της τον Απρίλιο, που ήταν 8,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. "Δεν μπορούν. Είναι λάθος. Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της να αυξήσει την παραγωγή της", τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Φάτχι μπιν Σατουάν.

    [06] Υγεία

    Αυξάνονται οι περιπτώσεις Και οι άνδρες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού

    24/5/2004 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Όλο και περισσότεροι άνδρες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού, αλλά οι περισσότεροι εντοπίζουν την ασθένεια, μόνο όταν φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, αν και τα ποσοστά των ανδρών, που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με των γυναικών, ολοένα και περισσότεροι άνδρες προσβάλλονται από τη νόσο. Μάλιστα, τόσοι οι Αμερικανοί επιστήμονες, όσο και οι Βρετανοί συνάδελφοί τους προειδοποιούν τους άνδρες να προσέχουν τις τυχόν αλλαγές στο σώμα τους, που μπορεί να είναι σημάδι της νόσου.

    Σπάνιο μεν, επικίνδυνο δε

    Σύμφωνα με τα πορίσματα των επιστημόνων, οι οποίοι εξέτασαν 2.524 περιπτώσεις ανδρών και 380.856 περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο του μαστού, οι άνδρες εμφανίζουν τη νόσο αργότερα από ότι οι γυναίκες, δηλαδή στα 67 τους έτη, κατά μέσο όρο, αντί για τα 62 των γυναικών. Επίσης, οι άνδρες παρουσίαζαν την ασθένεια σε πιο προχωρημένο στάδιο και ήταν πιο πιθανό να εξαπλωθεί στους λεμφοειδείς .

    Η επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου του Τέξας, καθηγήτρια Σάρον Τζιορντάνο, τονίζει τη σπανιότητα της εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε άνδρες, αλλά τους εφιστά την προσοχή , γιατί δεν είναι απίθανο να προσβληθούν. Πάντως, επισημαίνει, πως οι όγκοι στους άνδρες είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν με το άγγιγμα, από ότι στις γυναίκες, παρόλο, που η ασθένεια ανακαλύπτεται αργότερα. Η κυριότερη αιτία για αυτό είναι η πεποίθηση των ανδρών, ότι παρουσιάζουν γυναικομαστία , η οποία επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ανδρών, σε κάποια φάση της ζωής τους.

    Ακόμα, η καθηγήτρια Τζιορντάνο, τονίζει, πως η περαιτέρω εξέταση του καρκίνου του μαστού στους άνδρες, θα βοηθήσει στη δημιουργία πιο εξειδικευμένης θεραπείας.

    Μέχρι, τώρα, επειδή οι περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου του μαστού στους άνδρες είναι ελάχιστες, σε σχέση με τις γυναίκες, όλες οι εκστρατείες εναντίον της ασθένειας αναφέρονται σε γυναίκες. Για αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν, πως οι άνδρες δεν πρέπει να θεωρούν αμελητέες τις αλλαγές στη φυσιολογία των μαστών τους και να επισκέπτονται αμέσως τον γιατρό, μόλις ανακαλύψουν οτιδήποτε.

    Σχετικά Links:

    Η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Τέξας

    [07] Πολιτισμός

    Synch Festival στο Πάρκο Λαυρίου

    24/5/2004 2:36:00 μμ

    Τρεις ημέρες και νύχτες, τέσσερις διαφορετικές σκηνές και 100 καλλιτέχνες απ όλο τον κόσμο συνθέτουν την πρώτη έκδοση του Synch Festival, του πρώτου μεγάλου φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής που διοργανώνεται στην Ελλάδα. Από τις 4 το απόγευμα ως και τις πρώτες πρωινές ώρες, οι industrial χώροι του παραθαλάσσιου Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου θα πάλλονται στα ανελέητα beats κορυφαίων μουσικών και djs του πλανήτη, σ ένα διεθνές ηλεκτρονικό πάρτι άνευ προηγουμένου... Σημειώνουμε ότι το Synch Festival δεν περιορίζεται στη μουσική πλευρά. Επιδιώκοντας την ένωση της τέχνης και της τεχνολογίας θα περιλαμβάνει μια interactive video εγκατάσταση, ενώ θα υπάρχουν συνεχή VJ sets, καθώς και video art προβολές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται, τέλος, από διαλέξεις και εργαστήρια ήχου που θα δώσουν προσκεκλημένοι καλλιτέχνες του φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα πολυφασματικό πολιτιστικό γεγονός σύγχρονων τάσεων που θα λάβει χώρα από τις 3 ως τις 5 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του Δήμου Λαυρίου.

    Παρέλαση ηλεκτρονικών διασημοτήτων

    Πενήντα δύο live και εικοσιπέντε dj και laptop sets συνθέτουν το μουσικό line up της πρώτης έκδοσης του Synch: από θρύλους της Detroit techno, όπως οι Robert Hood, Octave One, Keith Tucker, Aril Brikha ως το βασικό εκπρόσωπο της Detroit house Theo Parrish καθώς και μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα της παγκόσμιας tech-house (John Tejada, Steve Bug, Luomo, Thomas Brinkmann, Antonelli Electr.), της techno (Oliver Ho &amp; James Ruskin, The Advent, Samuel L. Session) και της new house (LoSoul &amp; Malte, John Thomas). Η electroclash σκηνή δίνει δυναμικό παρόν με τη ζωντανή εμφάνιση των Mu &amp; Maurice Fulton και Kotai, καθώς και με τον Douglas McCarthy (πρώην τραγουδιστή των ιστορικών Nitzer Ebb) σε κοινό live με τον Terence Fixmer στα decks.

    Το Synch, όμως, συγκεντρώνει για πρώτη φορά στη χώρα μας και μερικούς από τους σπουδαιότερους μουσικούς παραγωγούς και sound artists της παγκόσμιας πειραματικής σκηνής, όπως τους Kim Kascone (ΗΠΑ), Ryoji Ikeda (Ιαπωνία), Vladislav Delay (Φινλανδία), Francisco Lopez (Ισπανία) και Mika Vainio (μέλος των φινλανδών Pan Sonic), ενώ παράλληλα παρουσιάζει σημαντικό αριθμό Ελλήνων ηλεκτρονικών καλλιτεχνών, όπως τους Coti K, Decades, Drog-a-tek, Electroware, Ilios, Monochrome, Mickee και Pallyria.

    Στα highlights του φεστιβάλ αξίζει να αναφέρουμε τον πρώην ντράμερ του Fela Cuti και συνιδρυτή της afro beat σκηνής, Tony Allen, τους παντού δημοφιλείς Terranova και οπωσδήποτε τον Senor Coconut (Atom Heart), την ιδιοφυΐα με τις περισσότερες παραγωγές στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής, και τις εκπληκτικές latin διασκευές του στους Kraftwerk, Jean Michel Jarre, Michael Jackson και πολλούς άλλους...

    Εισιτήρια: - τιμές: προπώληση 25 ευρώ ανά ημέρα, 55 ευρώ για τις 3 μέρες και 30 ευρώ ανά ημέρα στα ταμεία του φεστιβάλ. - σημεία προπώλησης: σε όλα τα καταστήματα Metropolis (τηλ. 210 3830804) και στην Ticket House (Πανεπιστημίου 42, τηλ. 2103608366). Πρόσβαση: - Οδικά: από τα βόρεια και δυτικά προάστια της Αθήνας, η ταχύτερη οδική πρόσβαση πραγματοποιείται μέσω της Αττικής οδού, ενώ από τα νότια προάστια, μέσω της λεωφόρου Κορωπίου-Βάρης. - Συγκοινωνίες: Στο Πεδίο του Άρεως, βρίσκεται η αφετηρία των Κ.Τ.Ε.Λ. Λαυρίου, με δρομολόγια κάθε μισή ώρα, από τις 05.45 ως τις 21.30 και τιμή εισιτηρίου 2,30 ευρώ (τηλ. 2108213203, 2108230179). - θα διατεθούν επίσης λεωφορεία του φεστιβάλ που θα αναχωρούν από το σταθμό του μετρό στην Εθνική Αμυνα, με τιμή εισιτηρίου 2,30 ευρώ (περισσότερες πληροφορίες μετά τις 20 Μαΐου).

    Σχετικά Links:

    http://www.synch.gr

    [08] Αθλητισμός

    Μένει ή φεύγει ο Αναστόπουλος;

    24/5/2004 3:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα πανηγύρια και οι φιέστες, έλαβαν τέλος και τυπικά στην Κέρκυρα και από σήμερα, αυτό που ισχύει για την ομάδα του νησιού των Φαιάκων, είναι το γνωστό "τα κεφάλια μέσα", αφού υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν και που αφορούν στο μέλλον της ομάδας στην Α΄ Εθνική.Η Νο1 εκκρεμότητα ακούει στο όνομα του Νίκου Αναστόπουλου και για το αν θα παραμείνει και την επόμενη περίοδο στον πάγκο των "Φαιάκων". Αυτή δεν είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του προπονητή και των ανθρώπων της διοίκησης ΑΛΛΆ Την Τετάρτη θα είναι όμως θα είναι και η τελευταία και αυτή θα καθορίσει την παραμονή ή όχι του "μουστάκια " στον πάγκο της Κέρκυρας.

    [09] Διάφορα

    Καυγάς μέσω δημοπρασιών

    24/5/2004 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Του άρεσε να κοροϊδεύει τις οδηγικές ικανότητες της γυναίκας του. Εκείνη αποφάσισε να αντεπιτεθεί. Η κόντρα τους δεν έφτασε στα δικαστήρια, αλλά στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του eBay. Οφθαλμός αντί οφθαλμού και δημοπρασία αντί δημοπρασίας, για το ζευγάρι από τη Γερμανία. Ο σύζυγος, λοιπόν, με το ψευδώνυμο "Απρόσεχτος Αγρότης" (Careless Farmer) αποφάσισε να βγάλει σε δημοπρασία, στην ιστοσελίδα του eBay, το παλιό τους Audi. Μάλιστα στην περιγραφή του αυτοκινήτου, αναφέρει αναλυτικά όλα τα μικρο-ή και όχι τόσο μικρό-γρατζουνίσματα, που έχει το αυτοκίνητο, για τα οποία κατηγορεί τη σύζυγό του. Η γυναίκα του, όμως, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και πέρασε γρήγορα στην αντεπίθεση. Έβγαλε, λοιπόν, με τη σειρά της, σε δημοπρασία ένα κουκλάκι βουντού, ομοίωμα του συζύγου της.

    Τους προτείνουν το διαζύγιο

    Ο εν λόγω κύριος, φαίνεται να έχει σε μεγάλη εκτίμηση τη γυναίκα του, εφόσον, δηλώνει, πως πιθανότατα "έχασε" μερικά από τα εγκεφαλικά της κύτταρα, όταν έφερε στον κόσμο το παιδί τους.

    Όσον αφορά τα "χτυπήματα" το στραπατσαρισμένο αμάξι έχει φτάσει τις 342 λίρες Αγγλίας, ενώ το κουκλάκι βουντού τις 78. Φαίνεται, ότι υπάρχουν και άλλες "αγανακτισμένες" γυναίκες οδηγοί, που θέλουν να εκδικηθούν τους άνδρες τους

    Σχετικά Links:

    Η ιστοσελίδα του Ebay

    [10] Ευρωεκλογές

    Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές Συνάντηση Καραμανλή - υποψήφιων ευρωβουλευτών

    24/5/2004 3:12:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Στόχος μας είναι η πρώτη θέση και με καθαρή διαφορά, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στους 24 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματός του, τους οποίους δέχτηκε στην αίθουσα Κήπου της Ρηγίλλης. Όπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής, οι εκλογές της 13ης Ιουνίου έχουν ευρωπαϊκή αλλά και εθνική διάσταση. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, ανέβηκε τα σκαλοπάτια της Ρηγίλλης μετά από έντεκα χρόνια και δήλωσε συγκινημένος γιατί η παράταξη η οποία υπηρέτησε πολλά χρόνια είναι σήμερα πιο ενωμένη παρά ποτέ.

    Ευρώπη για όλους τους πολίτες

    "Θέλουμε πολιτική, αλλά πολιτισμένη αντιπαράθεση απόψεων, θέσεων και ιδεών, θέλουμε χαμηλούς τόνους, αλλά όχι χαλαρή ψήφο και στόχος μας είναι η πρώτη θέση με καθαρή διαφορά". Κ. Καραμανλής

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε πολιτική αντιπαράθεση με χαμηλούς τόνους αλλά όχι χαλαρή ψήφο και αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία των ευρωεκλογών για το ευρωπαϊκό μέλλον και την Ελλάδα.

    Μόνο η έκταση του γεγονότος θα μπορούσε να επισημάνει τη σημασία των εκλογών, στις οποίες 450 εκατομμύρια πολίτες προσέρχονται να αποφασίσουν για το μοναδικό αιρετό όργανο της Ε.Ε., το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για ευρωπαϊκή και ελληνική διάσταση των ευρωεκλογών, αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις, τα οφέλη αλλά και τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τόνισε πως η διεύρυνση θέτει νέες προκλήσεις.

    Χαρακτήρισε ως βήμα - σταθμό το ευρωπαϊκό σύνταγμα και πρόσθεσε πως από μία αφηρημένη έννοια που ήταν η Ε.Ε. προχωράμε σε ένα συγκεκριμένο όραμα .

    Είμαστε οι αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και στόχος μας είναι μια Ευρώπη για όλους τους πολίτες, περισσότερο πολιτική, δημοκρατική, κοινωνική , δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

    Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ρόλο των ευρωβουλευτών, είπε ότι έχουν ως αποστολή να διεκδικούν μέσα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στις πολιτικές για τον άνθρωπο και την κοινωνική συνοχή.

    Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, για να επιφέρουμε στο εσωτερικό της χώρας μια πραγματική αλλαγή, ποιότητα στη ζωή των Ελλήνων πολιτών και να εδραιώσουμε ένα νέο ρόλο για την Ελλάδα και τους Έλληνες στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης

    Από τις 8 Μαρτίου προχωρούμε στην υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων με σημείο αναφοράς τη βελτίωση των όρων ζωής των πολλών και επίκεντρο τον άνθρωπο, είπε ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην τακτική που ασκεί το κυβερνών κόμμα και πρόσθεσε πως αυτή η τακτική αποδεικνύει τη συνέπεια της στρατηγικής μας.

    "Ευρωψηφοδέλτιο νίκης"

    Από την πλευρά του, ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, δήλωσε πως κατά την εκτίμησή του θα μπορούσε να είναι και καλύτερο και πως "η κατάρτισή του είναι απόφαση του προέδρου", ενώ τόνισε ότι πρόκειται για "ένα ευρωψηφοδέλτιο νίκης".

    Στόχος των ευρωβουλευτών της ΝΔ για την επόμενη πενταετία είναι να υπάρξει μία συνεχής πάλη για μία Ευρώπη οικονομικά ανεπτυγμένη και κοινωνικά δίκαιη, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.

    "Η ΝΔ είναι μία μεγαλόκαρδη παράταξη, εύχομαι ο κ. Σαμαράς να μην την απογοητεύσει", δήλωσε η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανακοινώθηκαν οι ευρωλίστες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    [11] Ευρωεκλογές

    Στόχος η ανανέωση

    24/5/2004 4:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Η σύνθεση του ψηφοδελτίου απηχεί την αντίληψη του Γιώργου Παπανδρέου για την ανανέωση και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε με τους 24 υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στη σύσκεψη συζητήθηκε το πολιτικό πλαίσιο της αναμέτρησης και το πρόγραμμα περιοδειών των στελεχών του κόμματος. Σημειώνεται ότι όλα τα ονόματα που απαρτίζουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είναι νέα, σε ηλικία και κομματική ιστορία, στελέχη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανακοινώθηκαν οι ευρωλίστες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    [12] Αθλητισμός

    ΕΠΑΕ: Στις 30 Μαΐου ο αγώνας Μπαράζ

    24/5/2004 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τους κόπους μιας χρονιάς σε έναν αγώνα δίχως αύριο καλούνται να παίξουν την ερχόμενη Κυριακή 30 Μαΐου στις 7 το απόγευμα Εργοτέλης και Ακράτητος, όπως αποφάσισε η εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΑΕ. Οι δυο ομάδες ήδη βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες, με σκοπό να κατέβουν πανέτοιμες σε έναν αγώνα ρουλέτα, που όποιος καταφέρει να πάρει τη νίκη θα εξασφαλίσει μια θέση στα μεγάλα σαλόνια.

    Η προετοιμασία του Ακράτητου

    O τεχνικός του Ακράτητου, Μπάμπης Τεννές, έδωσε ρεπό στοτς ποδοσφαιριστές για σήμερα και από αύριο ξεκινάει ειδικό προπονητικό πρόγραμμα για τον αγώνα της Κυριακής. Συγχρόνως μελετά πολύ προσεκτικά κάποιους παλαιότερους αγώνες της κρητικής ομάδας ώστε να αποκρυπτογραφήσει το αγωνιστικό στυλ της. Αγωνιστικά, τα νέα είναι ευχάριστα για τον προπονητή του "πράσινων" καθώς δεν υπάρχουν τραυματισμοί και όλοι οι παίκτες θα είναι στην διάθεση του.

    [13] Υγεία

    Τα ταμεία θα αναλαμβάνουν το κόστος των επισκέψεων Αλλαγές στα απογευματινά ιατρεία

    24/5/2004 4:41:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Την ολοήμερη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων εξήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, με ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει, επίσης, ότι τα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων δε θα είναι πλέον ιδιωτικά, ενώ το κόστος των επισκέψεων θα το αναλάβουν τα ασφαλιστικά ταμεία αντί των ασθενών. Ο Υπουργός Υγείας προέβη στις εξαγγελίες αυτές σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Αθανάσιου Γιαννόπουλου, για το θέμα που αφορά το "φακελάκι". Ο κ. Γιαννόπουλος είχε δηλώσει ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τη δημιουργία ένας τραπεζικός λογαριασμός που θα αντικαταστήσει το "φακελάκι". "Πρόκειται για προσωπική άποψη, που δε με βρίσκει σύμφωνο και θα ήταν αντίθετο με το πρόγραμμα της ΝΔ", είπε ο κ. Κακλαμάνης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου.

    [14] Διεθνή

    Άγνωστος έριξε αυτοσχέδιο μηχανισμό σε φορτηγό Βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν

    24/5/2004 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί, τραυματίθηκαν στην πόλη Κουέτα του νοτιοδυτικού Πακιστάν, όταν άγνωστος έριξε βόμβα σε φορτηγό, στο οποίο επέβαιναν. Τραυματίες είναι έξι παραστρατιωτικοί, οχτώ αστυνομικοί και ένας πολίτης, η κατάσταση των οποίων δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τη βόμβα εκτόξευσε κάποιος, που επέβαινε σε μοτοποδήλατο. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ενώ η αστυνομία εκτιμά, πως υπεύθυνοι είναι Ισλαμιστές μαχητές, οι οποίοι αντιτίθενται στην υποστήριξη του Πακιστάν προς τις ΗΠΑ.

    [15] Οικονομία

    Αλλαγές στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων

    24/5/2004 5:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Την προώθηση αλλαγών στο καθεστώς των ασφαλίστρων αυτοκινήτων εξετάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο την αποκατάσταση των αδικιών που υφίστανται οι ασφαλισμένοι. Μεταξύ άλλων προβλέπονται εξαιρέσεις από την υποχρεωτική ασφάλιση και αποσαφηνίζονται όροι των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που προκαλούσαν τριβές μεταξύ εταιρειών και πελατών. Με την εφαρμογή των αλλαγών εκτιμάται ότι εκτός των άλλων θα μειωθούν και οι δικαστικές διαφορές που οδηγούν στα δικαστήρια.

    Όσον αφορά τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων εξετάζονται τα εξής:

    Καθορισμός εξαιρέσεων υποχρεωτικής ασφάλισης (όπως τα οχήματα που συμμετέχουν σε αγώνες ταχύτητας) Αποσαφήνιση των περιπτώσεων καταγγελίας σύμβασης από ασφαλιστή Λήξη ασφάλειας με τη μεταβίβαση κυριότητας Καθορισμός προθεσμίας υποβολής δήλωσης οχημάτων.

    [16] Διεθνή

    Πιθανότατα από ανθρώπινο λάθος Έκρηξη νάρκης στην Αλβανία

    24/5/2004 6:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Μοιραία στάθηκε η εκπαίδευση 24 Αλβανών σε μονάδα περισυλλογής ναρκών. Κατά τη διάρκεια "μαθήματος" για την εξουδετέρωση ναρκών, μια από αυτές εξερράγη, προκαλώντας το θάνατο 2 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων έξι. Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, η κατάσταση των τραυματιών είναι κρίσιμη. Οι εκπαιδευόμενοι ειδικεύονταν στην εξουδετέρωση ναρκών, όμοιων με αυτές που βρίσκονται διάσπαρτες στα σύνορα της χώρας με την πρώην Γιουγκοσλαβία. Μιλώντας στην τηλεόραση της Αλβανίας, αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε, πως διατάχθηκε έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος, το οποίο, πιθανότατα, οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

    [17] Εσωτερικά

    Ζητήθηκε η συνδρομή των γερμανικών Αρχών Νέα δίωξη κατά Κόκκαλη

    24/5/2004 6:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρεί σε τράπεζες στη Γερμανία ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης ζητά επίσημα η Ελληνική Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης δωροδοκίας. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Αθηνών, Αντώνης Πλωμαρίτης, μετά από αίτημα του 4ου ειδικού ανακριτή, Δημοσθένη Βλάχου, ζήτησε δικαστική συνδρομή από τις γερμανικές Αρχές προκειμένου να ανοιχθούν οι λογαριασμοί του επιχειρηματία στη Γερμανία. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει ανάλογη δικαστική ενέργεια και στις ελβετικές Αρχές για τους εκεί υπάρχοντες λογαριασμούς. Υπενθυμίζεται ότι εις βάρος του κ. Κόκκαλη εκκρεμεί σειρά ποινικών διώξεων για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, όπως κατασκοπία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από αγορά όπλων, δωροδοκία και άλλα.

    [18] Αθλητισμός

    Κοντά στη απόκτηση του Τζιλαρντίνο η Ρόμα

    24/5/2004 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μια ανάσα από την απόκτηση του Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο βρίσκεται η Ρόμα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, καθώς η Γιουβέντους που είχε συμφωνήσει σε όλα με την Πάρμα για την απόκτηση του παίκτη απέσυρε προς έκπληξη όλων την πρόταση τους. Έτσι οι "Ρωμαίοι" βρίσκονται πολύ κοντά στην απόκτηση του παίκτη με το ποσό που θα δαπανηθεί να αγγίζει τα 13 εκατομμύρια ευρώ.

    [19] Ευρωεκλογές

    Διάλογο για τις Ευρωεκλογές ζητά ο ΣΥΝ

    24/5/2004 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την ανάγκη ενεργοποίησης κάθε διαδικασίας ενημέρωσης και επικοινωνίας προκειμένου η ελληνική κοινωνία να συμμετάσχει στις διαδικασίες των Ευρωεκλογών ζήτησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί διάλογος μεταξύ των κομμάτων για όλα τα θέματα που κρίνονται στις Ευρωεκλογές. Αναφερόμενος στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι το κόμμα του έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων κομμάτων, εννοώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την επιλογή των υποψηφίων. Ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των συμβασιούχων ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί, ενώ γνωστοποίησε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα και οι ευρωβουλευτές του κόμματος θα καταθέσουν καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την εφαρμογή της Οδηγίας 99/70.

    "Κάναμε πράξη τη δημοκρατία της συμμετοχής"

    "Κάναμε με τις διαδικασίες μας πράξη τη δημοκρατία της συμμετοχής", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στη διαδικασία κατάρτισης των ευρωψηφοδελτίων του κόμματός του προσθέτοντας ότι τα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων καταρτίστηκαν με "αρχηγική έμπνευση και επιλογή".

    Μείζον πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα χαρακτήρισε το θέμα των συμβασιούχων ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πολιτική που ακολουθήθηκε. Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πάγια ρύθμιση λέγοντας ότι η ΝΔ πήρε πίσω τις προεκλογικές της υποσχέσεις για το θέμα των 250 χιλιάδων συμβασιούχων. Αύριο ο κ. Κωνσταντόπουλος θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

    [20] Ιράκ

    Ημερομηνία- ορόσημο η 30η Ιουνίου "Πράσινο φως" σε ιρακινή κυβέρνηση

    24/5/2004 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC- Reuters

    Την πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, μετά τις 30 Ιουνίου, προβλέπει σχέδιο απόφασης, που κατέθεσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο ΟΗΕ εξουσιοδοτεί τις συμμαχικές δυνάμεις να παραμείνουν στη χώρα για τουλάχιστον ένα έτος, ώστε να εξετασθεί το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού. Η εξουσία προβλέπεται να μεταβιβαστεί σε μια "κυρίαρχη προσωρινή κυβέρνηση" από τις 30 Ιουνίου, χωρίς, ωστόσο, να ορίζεται ημερομηνία απομάκρυνσης των ξένων δυνάμεων. Επίσης, το σχέδιο, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Ρόιτερς, παραχωρεί τα εισοδήματα από το πετρέλαιο στην προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΗΠΑ - Βρετανία δρομολογούν την μετάβαση της εξουσίας στο Ιράκ

    [21] Αθήνα 2004

    Στόχος της Αμερικής στην Ολυμπιάδα τα 100 Μετάλλια

    24/5/2004 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με στόχο την κατάκτηση 100 μεταλλίων θα έρθει η Αμερικανική Ολυμπιακή Ομάδα στην Αθήνα, τον Αύγουστο, παρά την απουσία κορυφαίων αθλητών, εξαιτίας των σκανδάλων ντόπινγκ, όπως η σπρίντερ Κέλι Γουάιτ. Την δήλωση αυτή έκανε ο αρχηγός της αμερικανικής αποστολής Τζίμ Σέρ που αποσκοπούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τον αριθμό μεταλλίων που είχαν κατακτήσει κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα(101). Κλείνοντας σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί με το θέμα των σκανδάλων ντόπινγκ και τόνισε πως η Αμερική θα κατεβάσει μια "καθαρή ομάδα" που μπορεί να φτάσει σε αυτόν τον στόχο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 May 2004 - 16:51:31 UTC