Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προειδοποίηση Ιράν στις ΗΠΑ
  • [02] Δεκάδες νεκροί και τραυματίες Ολονύχτιες μάχες σε Κούφα και Νατζάφ
  • [03] 50% ανανέωση στη ΝΔ - 100% στο ΠΑΣΟΚ Ανακοινώθηκαν οι ευρωλίστες ΝΔ και
  • [04] Εξελέγη ο Χορστ Κέλερ από τον πρώτο γύρο Νέος πρόεδρος στη Γερμανία
  • [05] Νεκροί 28 Ινδοί στο Κασμίρ
  • [06] Ιστορικό προηγούμενο Καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον πολιτών ο
  • [07] Από τον Αραβικό Σύνδεσμο Αναγνώριση ζητά το Εθνικό Μέτωπο για την
  • [08] Μέλη της Χαμάς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες Έκρηξη στη Ναμπλούς με
  • [09] Για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου Σαφές προβάδισμα στη ΝΔ δίνει
  • [10] "Φαντάζουμε σας τέρατα στα μάτια του κόσμου", είπε Δήλωση - βόμβα

    [01] Ιράκ

    Προειδοποίηση Ιράν στις ΗΠΑ

    23/5/2004 1:05:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έστειλε επίσημη προειδοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις πράξεις της στο Ιράκ. "Προειδοποιήσαμε τους Αμερικανούς για το Ιράκ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί. "Είναι φυσικό για δύο χώρες που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις να ανταλλάσσουν μηνύματα". Αξιωματούχοι και θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν έχουν εκφράσει την ανησυχία τους τις τελευταίες εβδομάδες για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στις ιερές σιιτικές πόλεις Νατζάφ και Κερμπάλα. Ο Ασεφί χαρακτήρισε επίσης ανόητους τους ισχυρισμούς ορισμένων αμερικανών αξιωματούχων ότι ο Αχμαντ Τσαλαμπί, μέλος του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, διαβίβασε στο Ιράν απόρρητα στοιχεία της αμερικανικής αντικατασκοπείας για το Ιράκ. "Οι Αμερικανοί λένε τον τελευταίο καιρό ψέματα για διάφορα θέματα", τόνισε. "Φαίνεται πως το ψέμα έχει γίνει θεσμός στην αμερικανική πολιτική".

    [02] Ιράκ

    Δεκάδες νεκροί και τραυματίες Ολονύχτιες μάχες σε Κούφα και Νατζάφ

    23/5/2004 1:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, BBC

    Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου εκατό τραυματίστηκαν σε ολονύχτιες μάχες ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και Σιίτες μαχητές του Μοκτάντα Σαντρ στην Κούφα και τη Νατζάφ. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, είκοσι άτομα σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν στην Κούφα, ενώ σε συγκρούσεις στη Νατζάφ τουλάχιστον 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 37 τραυματίστηκαν. Οι αμερικανικές δυνάμεις σφυροκόπησαν περιοχές γύρω από το νοσοκομείο της Νατζάφ, που είχε γίνει πεδίο σφοδρών συγκρούσεων πριν λίγες ημέρες, καθώς το χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες για καταφύγιο. Το Σάββατο, οι Αμερικανοί στρατηγοί είχαν απορρίψει την πρόταση του Σαντρ για αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη Νατζάφ και την Κερμπάλα με αντάλλαγμα την αποχώρηση των ενόπλων μαχητών από τους δρόμους των πόλεων.

    Αποχώρηση Ιρακινών από την Κερμπάλα

    Μετά από εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο τζαμί της Κούφα, βρέθηκε βαρύς οπλισμός ενώ ακολούθησαν και συγκρούσεις κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου είκοσι αντάρτες.

    Την ίδια ώρα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι εκπρόσωποι του Σαντρ ανακοίνωσαν ότι αποχώρησαν από την Κερμπάλα οι ένοπλοι οπαδοί του κάτι που διαψεύδει η αμερικανική διοίκηση λέγοντας ότι ορισμένες ομάδες απλώς άλλαξαν θέσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις στην Κερμπάλα, ενώ υπάρχουν φήμες για νέα ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών.

    [03] Ευρωεκλογές

    50% ανανέωση στη ΝΔ - 100% στο ΠΑΣΟΚ Ανακοινώθηκαν οι ευρωλίστες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    23/5/2004 2:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2004 7:46:48 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη σύνθεση των ευρωψηφοδελτίων τους ανακοίνωσαν το μεσημέρι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Στο κυβερνών κόμμα, όπως είχε ανακοινωθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου τίθεται ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και στη δεύτερη θέση ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ συμμετέχουν υποψήφιοι από όλες τις παραγωγικές τάξεις καθώς και συνδικαλιστές. Η ανανέωση ξεπερνά το 50% καθώς από τους απερχόμενους ευρωβουλευτές της ΝΔ σε εκλόγιμες θέσεις έχουν τοποθετηθεί οι 4 από τους 9. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τα ονόματα, που θα περιλαμβάνει η ευρωλίστα σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, στο οποίο δεν συμμετέχει κανένας από τους απερχόμενους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τέθηκε μία γυναίκα, η 30χρονη Μαίρη Ματσούκα, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, υπεύθυνη Νεολαίας στη Γενική Συνομοσπονδία. Στους 24 υποψηφίους οι 12 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες, απόλυτη δηλαδή ισοτιμία και το ίδιο συμβαίνει και στις εκλόγιμες θέσεις ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων φτάνει μόλις τα 39 χρόνια.

    Με επικεφαλής τον Βαρβιτσιώτη η ΝΔ

    Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, όπως ήταν γνωστό τέθηκε ο πρώην βουλευτής Γιάννης Βαρβιτσιώτης και στη δεύτερη θέση ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επιστρέφει στο κόμμα της Ν.Δ μετά από 11 χρόνια. Τις επόμενες τέσσερις θέσεις καταλαμβάνουν οι νυν ευρωβουλευτές Αντώνης Τρακατέλλης, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Κώστας Χατζηδάκης και Ρόδη Κράτσα. Η Ρηγίλλης θεωρεί ότι, μέχρι και την 11η θέση όσοι έχουν τοποθετηθεί είναι εκλόγιμοι και πρόκειται για τους Ιωάννη Γκλαβάκη, Μαρία Κασιώτου-Παναγιωτοπούλου, Γεώργιος Παπαστάμκος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στη κυβέρνηση Μητσοτάκη, Νίκος Βακάλης πρόεδρος διοικούσας επιτροπής ΝΔ Β. Ελλάδος, Μανόλης Μαυρομάτης, δημοσιογράφος-αθλητικογράφος.

    Στη 12η θέση έχει τοποθετηθεί ο Μαργαρίτης Σχοινάς, υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωπαϊκής επιτροπής και ακολουθούν οι Μανόλης Αγγελάκας, Μαρία Διαμαντοπούλου, Σωτήρης Σόρογκας, Φεβρωνία Πατριανάκου, Γεώργιος Μυλωνάς, Μαρία Σωτηρίου, Νικόλαος Σπυριδωνάκος, Μαρία Συρεγγέλα, Κώστας Τουρνάς, Αθανασία Χαλιλοπούλου, Εβελίνα Φελικίδου και Κώστας Πουπάκης. Από τους απερχόμενους ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν συμμετέχουν οι κ.κ Αβέρωφ, Ζαχαράκης, Μαρίνος, Ξαρχάκος και Καλδή.

    "Είναι ένα ισχυρό και πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της νέας εποχής, για σύνθεση απόψεων και παραγωγή δημιουργικού έργου", υποστήριξε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά την ανακοίνωση των ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου και πρόσθεσε, "σε αυτό εκπροσωπούνται δυναμικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας, όπως νέοι άνθρωποι, αξιόλογες γυναίκες, επιτυχημένοι επαγγελματίες, ο αγροτικός κόσμος, άνθρωποι του πολιτισμού, οι γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας".

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί και με τους 24 υποψήφιους ευρωβουλευτές αύριο το μεσημέρι στην αίθουσα κήπου στη Ρηγίλλης.

    Πλήρης ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ - "Άνοιγμα στη νέα γενιά"

    Το ΠΑΣΟΚ έκανε την έκπληξη με το ευρωψηφοδέλτιο, που ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου, από το χώρο του Ζαππείου Μεγάρου. Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνεται κανένα από μέλη της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κανένα από τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα στελέχη του Κινήματος. Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο, που έχει έντονη την προσωπική σφραγίδα του προέδρου του Κινήματος, ο οποίος κινήθηκε έξω από τα συμβατικά πλαίσια της τοποθέτησης γνωστών και επωνύμων στελεχών, αναλαμβάνοντας και το προσωπικό ρίσκο της επιτυχίας ή της αποτυχίας του εγχειρήματος, με ότι, το ένα ή το άλλο, συνεπάγεται. Ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων φθάνει μόλις τα 39 χρόνια.

    Μία νεαρή γυναίκα, η 30χρονη Μαρία Ματσούκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην COSMOTE και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, υπεύθυνη Νεολαίας στη Γενική Συνομοσπονδία τίθεται επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανανεώνεται 100%, αφού κανένας από τους απερχόμενους ευρωβουλευτές δεν περιλαμβάνεται και ακολουθούν έως την 11η θέση οι Σταύρος Λαμπρινίδης, πρέσβης επί τιμής, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δικηγόρος, πρώην γ.γ. του Υπουργείου Εμπορίου, Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχος Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης, Κατερίνα Μπάτζελη, οικονομολόγος, νομική σύμβουλος ΠΑΣΕΓΕΣ ΚΑΙ ΓΕΣΑΣΕ, Πάνος Μπεγλίτης, διπλωμάτης, πρώην διευθυντής ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Ευαγγελία Τζαμπάζη, επιχειρηματίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, Νίκος Σηφουνάκης, πρώην υπουργός, Κώστας Καρτάλης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην γ.γ Ολυμπιακών Αγώνων, Άννυ Ποδηματά, δημοσιογράφος και Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, πανεπιστημιακός. Στη 12η θέση έχει τοποθετηθεί η Μαριλένα Κόππα, επίκουρη καθηγήτρια Παντείου και ακολουθούν οι Μουζαφέρ Κάπζα, δικηγόρος, εκπαιδευτικός και μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, Όλγα Κουρίδου, μηχανικός στα μεταλλεία λιγνιτορυχεία Κοζάνης, Εμμανουήλ Κρασανάκης, υποστράτηγος εν αποστρατεία, Πωλίνα Λάμψα, πολιτικός επιστήμονας, Αθανάσιος Μαλτεπιώτης, αγρότης, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Έβρου, Καλυψώ Νικολαΐδη, λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Νικήτας Κανάκης, οδοντίατρος, γενικός γραμματέας της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, Μαρία Πίνιου-Καλή, γιατρός, Ηλίας Αντωνίου, γεωλόγος, γγ Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαριάννα Γενενετζή-Παγκάλου, επιχειρηματίας, σύμβουλος επικοινωνίας, Αναστασία Ευθυμίου, δικηγόρος, γραμματέας του Τομέα Ισότητας του ΠΑΣΟΚ και Ιωάννης Μπουτάρης, επιχειρηματίας, ιδρυτικό μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Αρκτούρος".

    Ο κ. Παπανδρέου, εκτός από την κατά 100% ανανέωση του ψηφοδελτίου, επέλεξε να εφαρμόσει την πλήρη ισότητα. Από τους 24 υποψηφίους, 12 είναι άνδρες και 12 γυναίκες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εκλόγιμες θέσεις. Αν το ΠΑΣΟΚ εκλέξει 8 ευρωβουλευτές, 4 θα είναι άνδρες και 4 γυναίκες. Η ισορροπία θα ανατραπεί αν εκλέξει 9 ευρωβουλευτές, καθώς ο 9ος θα είναι άνδρας, ο πρώην γ.γ Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης.

    Η πλήρης ανανέωση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίσθηκε από τον κ. Παπανδρέου ως "άνοιγμα του δρόμου στη νέα γενιά". Πρόκειται, όπως είπε, για τη νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ, η οποία, εκτός από την ανανέωση, διασφαλίζει και τη συνέχεια.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το άνοιγμα του δρόμου στη νέα γενιά είναι ένδειξη εμπιστοσύνης και πίστης ότι μπορεί να γίνει η νέα δύναμη στην Ελλάδα και να παίξει σημαντικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα και να εκφράσει την κοινωνική Ευρώπη.

    Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα είναι «ομάδα μάχης, ανανέωσης και συνέχειας», η οποία «θα παλέψει για μια Ευρώπη με ισχυρή φωνή στη διεθνή σκηνή, την κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη του περιβάλλοντος, της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο, τη δημοκρατική Ευρώπη των πολλών πολιτισμών».

    Τα κριτήρια για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι τα ίδια με εκείνα που χρησιμοποίησαν όσοι ψήφισαν στην ιστοσελίδα του Κινήματος. Το πρώτο κριτήριο ήταν η "απαίτηση για ανανέωση", ήταν "το πιο συντριπτικό αίτημα", είπε ο κ. Παπανδρέου και ακολούθησαν το "όραμα για την Ευρώπη, η εκπροσώπηση όλων των Περιφερειών και όλων των κοινωνικών τάξεων και η συλλογική λειτουργία της Ομάδας, τα μέλη της οποίας έχουν ικανότητες και εμπειρία για τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή θέματα». Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκλέξει 8 ή 9 ευρωβουλευτές. Στην πρώτη περίπτωση αυτοί θα είναι: Μαίρη Ματσούκα, Σταύρος Λαμπρινίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σταύρος Αρναουτάκης, Κατερίνα Μπατζελή, Πάνος Μπεγλίτης, Ευαγγελία Τζαμπαζή και Νίκος Σηφουνάκης. Στη δεύτερη περίπτωση θα εκλεγεί και ο Κώστας Καρτάλης.

    [04] Διεθνή

    Εξελέγη ο Χορστ Κέλερ από τον πρώτο γύρο Νέος πρόεδρος στη Γερμανία

    23/5/2004 4:03:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Ο Χορστ Κέλερ, τέως πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξελέγη την Κυριακή πρόεδρος της Γερμανίας από την Ομοσπονδιακή Βουλή. Ο Κέλερ πήρε την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας με 604 ψήφους, επί συνόλου 1.204, και έγινε ο ένατος μεταπολεμικός πρόεδρος της χώρας. Ο νέος πρόεδρος, που διαδέχεται στην προεδρία τον Γιοχάνες Ράου, ήταν υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των συμμάχων τους Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP). Υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων ήταν η πανεπιστημιακός Γκεσίνε Σβαν, που φιλοδοξούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γερμανίας, συγκέντρωσε 589 ψήφους.

    [05] Διεθνή

    Νεκροί 28 Ινδοί στο Κασμίρ

    23/5/2004 4:22:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Τουλάχιστον 28 άτομα ινδικής καταγωγής σκοτώθηκαν την Κυριακή το πρωί στο Κασμίρ όταν λεωφορείο που μετέφερε Ινδούς στρατιώτες και τις οικογένειές τους έπεσε σε νάρκη που είχαν τοποθετήσει Ισλαμιστές μαχητές. Η επίθεση ήταν η πιο φονική από την ημέρα που η Ινδία και το Πακιστάν ξεκίνησαν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση των διαφορών τους για την περιοχή. Το όχημα μετέφερε άνδρες των παραστρατιωτικών δυνάμεων που φρουρούν τα σύνορα από το Σριναγκάρ, θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ, μέχρι το Τζαμού, χειμερινή πρωτεύουσα. Το επεισόδιο σημειώθηκε στο Λόβερ Μούντα, 100 χιλιόμετρα νοτίως του Σριναγκάρ. Η επίθεση έγινε μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ, ο οποίος υποσχέθηκε να εργαστεί για την επίλυση του προβλήματος του Κασμίρ.

    [06] Διεθνή

    Ιστορικό προηγούμενο Καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον πολιτών ο Αραβικός Σύνδεσμος

    23/5/2004 4:31:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με την υιοθέτηση απόφασης, η οποία καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον "πολιτών αδιακρίτως" ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της η Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Η "Διακήρυξη της Τύνιδας", την οποία ανέγνωσε κατά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, καταδικάζει απερίφραστα τις "στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον Παλαιστινίων πολιτών και Παλαιστινίων αξιωματούχων, καθώς και τις επιχειρήσεις εναντίον πολιτών αδιακρίτως". Η συλλογική αυτή θέση των Αράβων ηγετών συνιστά ιστορικό προηγούμενο, καθώς αυτοί οι τελευταίοι δεν είχαν συμπεριλάβει ποτέ σε προηγούμενες αποφάσεις τους μία καταδίκη των παλαιστινιακών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Στη διάρκεια των εργασιών της η Σύνοδος Κορυφής ενέκριναν επίσης αποφάσεις αναφερόμενες στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον αραβικό κόσμο, στο Παλαιστινιακό και στο Ιράκ.

    Μεταρρυθμίσεις αποφάσισαν οι Άραβες ηγέτες

    Νωρίτερα ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Αλί είχε ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας σε ένα κείμενο με θέμα τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, υπό τον τίτλο "Διαδικασία ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού".

    Η σχετική απόφαση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων "την απόφαση των Αράβων ηγετών να συνεχίσουν και να εντείνουν τη διαδικασία πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, βασισμένων στην ελεύθερη επιλογή των αραβικών κοινωνιών και σε αρμονία με τις πολιτισμικές και θρησκευτικές αξίες, ο καθένας ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις ιδιαίτερες δυνατότητές του".

    Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το κείμενο στη συνεργασία μεταξύ των αραβικών χωρών για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    [07] Ιράκ

    Από τον Αραβικό Σύνδεσμο Αναγνώριση ζητά το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Ιράκ

    23/5/2004 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την αναγνώριση του ως νόμιμου εκπροσώπου του ιρακινού λαού ζήτησε από τον Αραβικό Σύνδεσμο το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Ιράκ (NFLI) ενώ ζήτησε να του επιτραπεί μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Συνδέσμου, που πραγματοποιείται στην Τύνιδα. Σε ανακοίνωσή του, που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο, το NFLI τονίζει ότι, το διορισμένο από τις ΗΠΑ προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί εξ' ονόματος των Ιρακινών και καλεί τον αραβικό κόσμο να το συνδράμει στον αγώνα, που διεξάγει κατά της ξένης κατοχής. "Το δικαίωμα για μία θέση της Δημοκρατίας του Ιράκ πρέπει να ανήκει μόνον σε έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Ιράκ διότι αυτός είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του ιρακινού λαού στον αγώνα του για αποκατάσταση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, που δημοσιεύεται σε ισλαμική ιστοσελίδα.

    Μοιράζει λίστα με "κατασκόπους"

    Το NFLI αναφέρει ακόμα στην ανακοίνωσή του ότι ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο και είναι μία οργάνωση ομπρέλα που συσπειρώνει αντιστασιακές ομάδες από ολόκληρο το Ιράκ.

    Το Νοέμβριο το NFLI μοίρασε προκηρύξεις, στις οποίες υπήρχε μία λίστα από "κατασκόπους" και προειδοποιούσε τους Ιρακινούς ότι, η ποινή για τη συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις είναι ο θάνατος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον πολιτών ο Αραβικός Σύνδεσμος

    [08] Διεθνή

    Μέλη της Χαμάς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες Έκρηξη στη Ναμπλούς με δύο νεκρούς

    23/5/2004 4:55:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Δύο Παλαιστίνιοι έχασαν την Κυριακή τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη αυτοκινήτου στην πόλη Ναμπλούς, της Δυτικής Όχθης. Συγκεχυμένα είναι τα αίτια της έκρηξης καθώς οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ ισραηλινές στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο θάνατος των δύο Παλαιστινίων οφείλεται σε τυχαία ενεργοποίηση των εκρηκτικών που μετέφεραν αρνούμενες οποιαδήποτε ανάμειξη. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι τα θύματα είναι μαχητές της Χαμάς. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Μπραζίλ, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο κατεδαφίζοντας κατοικίες Παλαιστινίων. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούσαν στους τοίχους των σπιτιών προκειμένου να εξαναγκάσουν τους ενοίκους να τα εγκαταλείψουν. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παίρνοντας μαζί τους λιγοστά υπάρχοντα πριν οι μπουλντόζες ισοπεδώσουν τη συνοικία.

    [09] Ευρωεκλογές

    Για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου Σαφές προβάδισμα στη ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της "Καθημερινής"

    23/5/2004 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Προβάδισμα 8 μονάδων της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου καταγράφει πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της VPRC για την ''Καθημερινή της Κυριακής''. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 41,5%, έναντι 33,5% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν, το ΚΚΕ με 7%,ο ΣΥΝ με 4% και ο ΛΑΟΣ με 3%. Στην παράσταση νίκης, η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι 55 μονάδες, ενώ καταγράφεται μεγάλη συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει το 52%, έναντι 30% του Γιώργου Παπανδρέου.

    [10] Διεθνή

    "Φαντάζουμε σας τέρατα στα μάτια του κόσμου", είπε Δήλωση - βόμβα Ισραηλινού υπουργού

    23/5/2004 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δριμεία κριτική εναντίον την κυβέρνησή του έκανε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Γιόζεφ (Τόμι) Λαπίντ για την καταστροφή δεκάδων σπιτιών Παλαιστινίων στη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες ημέρες. Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο γεννημένος στη Γιουγκοσλαβία 73χρονος σήμερα Λαπίντ, ένας από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, έκανε λόγο για την εικόνα μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που είδε στην τηλεόραση να ψάχνει τα φάρμακά της μέσα στα ερείπια του κατεδαφισμένου της σπιτιού και εξομολογήθηκε ότι, αυτή η Παλαιστίνια του θύμισε τη γιαγιά του. Ο Λαπίντ χαρακτήρισε τις κατεδαφίσεις "απάνθρωπες" και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο διεθνών κυρώσεων κατά του Ισραήλ. "Φαντάζουμε σαν τέρατα στα μάτια του κόσμου", είπε αργότερα ο Λαπίντ σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις.

    "Θα παραπέμψουν τους υπευθύνους στη Χάγη"

    "Θα μας πετάξουν έξω από τα Ηνωμένα Έθνη και θα παραπέμψουν τους υπεύθυνους στο δικαστήριο της Χάγης", είπε, αναφερόμενος στα σχέδια της Κυβέρνησης Σαρόν να προχωρήσει στην κατεδάφιση εκατοντάδων ακόμα σπιτιών στη Ράφα. Οι παρατηρήσεις του Λαπίντ εξόργισαν άλλα μέλη της Κυβέρνησης Σαρόν και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που του έκαναν δριμεία παρατήρηση και τον κατηγόρησαν ότι, εξομοιώνει τους Ισραηλινούς στρατιώτες με τους Ναζί.

    "Φαντάζουμε σαν τέρατα στα μάτια του κόσμου", είπε αργότερα ο Λαπίντ σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις. "Εξήγησα καθαρά ότι, δεν κάνω σύγκριση με τους Ναζί ή τους Γερμανούς", πρόσθεσε. "Πρέπει όμως να έχουμε ανθρωπιά, να είμαστε ανθρώπινοι και εβραίοι και όχι μόνον αποτελεσματικοί από άποψη ασφάλειας", κατέληξε.

    "Ουράνιο Τόξο" η τραγωδία στη Ράφα!

    Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Νιούσγουικ, ζήτησε συγγνώμη για το θάνατο Παλαιστινίων πολιτών στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά επανέλαβε ότι, η χώρα του είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιχειρήσεις για να θέσει τέρμα στη διακίνηση όπλων μέσω μυστικών σηράγγων μεταξύ Ράφας και Αιγύπτου.

    "Δεν έγινε από πρόθεση. Λυπούμαστε", είπε ο Μοφάζ αναφερόμενος στο θάνατο τουλάχιστον 10 Παλαιστινίων, ανάμεσά τους αρκετών παιδιών, από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, που χτύπησαν στο ψαχνό διαδήλωση στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα την περασμένη εβδομάδα. Ο Μοφάζ εξήγησε ότι, οι κατεδαφίσεις σπιτιών δεν γίνονται άνευ λόγου. "Οι κατοικίες, που καταστρέψαμε είχαν στο υπόγειο τούνελ", είπε. Υπολογίζεται ότι, συνολικά έχουν σκοτωθεί 43 Παλαιστίνιοι από την αρχή της επιχείρησης την περασμένη Τρίτη, υπό την κωδική ονομασία "Ουράνιο Τόξο"!.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 May 2004 - 16:51:23 UTC