Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έφυγε" ο μουσικός Τάκης Αθηναίος
  • [02] Πέντε νεκροί και δέκα τραυματίες από την έκρηξη Επίθεση εναντίον
  • [03] Αυξάνει την ημερήσια παραγωγή η Σαουδική Αραβία Στο Φόρουμ Ενέργειας η
  • [04] Νέες αποκαλύψεις και έρευνες Βασάνιζαν τους κρατουμένους για διασκέδαση
  • [05] Κατάργηση των διαβατηρίων στα Κατεχόμενα
  • [06] Αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές στα Κατεχόμενα
  • [07] Για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου Έτοιμα τα ψηφοδέλτια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
  • [08] Μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, λέει η Τεχεράνη Ιρανική έκθεση για τα
  • [09] "Τα βρήκαν" ΠΑΟΚ Εγκωμίτης
  • [10] A1: Ο Πελεκάνος στην ΑΕΚ
  • [11] Συμμετέχουν τα 22 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου Σύνοδος Κορυφής για το
  • [12] Κλιμακούμενης δυσκολίας τα θέματα Ολοκληρώθηκε η τρίτη μέρα των

    [01] Πολιτισμός

    "Έφυγε" ο μουσικός Τάκης Αθηναίος

    21/5/2004 6:38:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέθανε, σε ηλικία 84 ετών, ο επίτιμος πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Τάκης Αθηναίος. Η κηδεία του θα γίνει με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού, τη Δευτέρα, 24 Μαΐου στις 4 μ.μ. από το Α Νεκροταφείο Αθηνών. Ο Τάκης Αθηναίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920. Μεγάλωσε και γαλουχήθηκε σε μουσική οικογένεια και παρά το ότι σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ παράλληλα με τις μουσικές του σπουδές, επέλεξε τελικά την πλευρά της μουσικής, όπου διέπρεψε διαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα στο χώρο της ως μαέστρος και συνθέτης. Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν στους οικείους του η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης.

    Εκπροσώπησε τη χώρα μας σε πολλά φεστιβάλ και μουσικούς διαγωνισμούς στο εξωτερικό, αποσπώντας εκτός από το θαυμασμό και πάρα πολλές διακρίσεις και βραβεία. Για μια εικοσαετία και πλέον υπήρξε διευθυντής της Ελαφράς Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Επίσης στο ίδιο διάστημα διηύθυνε πάντα την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Ο τρόπος διεύθυνσης και οι ενορχηστρώσεις του αποτελούσαν μνημείο μουσικών έργων και σεμινάριο για τους νέους μουσικούς.

    Εκτός όμως από τη μουσική δραστηριότητα ασχολήθηκε και με τα "κοινά", αναλώνοντας πολύ από το χρόνο του και στο συνδικαλισμό, προσπαθώντας πάντα να συνδέσει τον αγώνα για τον πολιτισμό με τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο των μουσικών και της μουσικής, όπως συνήθιζε να λέει.

    Για μια δωδεκαετία, από το 1984 έως το 1996, εκλεγόταν συνεχώς στο αξίωμα του προέδρου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

    Για την προσφορά και τη συμβολή του στις κατακτήσεις του μουσικού κλάδου, στον εργασιακό και στον πολιτιστικό τομέα, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με ομόφωνη απόφαση του απέδωσε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του συλλόγου.

    [02] Ιράκ

    Πέντε νεκροί και δέκα τραυματίες από την έκρηξη Επίθεση εναντίον Ιρακινού υφυπουργού

    22/5/2004 11:09:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη το πρωί του Σαββάτου και δέκα τραυματίστηκαν από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το σπίτι του υφυπουργού Εσωτερικών της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης, στρατηγού Αμπντέλ Τζαμπάρ Γιουσέφ. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται ο Γιούσεφ καθώς και μέλη της οικογένειάς του, ενώ, μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις σωματοφύλακές του. Στον τόπο της έκρηξης έσπευσαν ασθενοφόρα καθώς και αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση εναντίον ανώτατου Ιρακινού αξιωματούχου μέσα στην εβδομάδα. Τη Δευτέρα ο ασκών την προεδρία του ιρακινού συμβουλίου, Ιζεντίν Σελίμ, σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που εξερράγη στην περιοχή όπου βρίσκεται το αμερικανικό στρατηγείο στη δυτική Βαγδάτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νεκρός ο πρόεδρος του ιρακινού Συμβουλίου

    [03] Οικονομία

    Αυξάνει την ημερήσια παραγωγή η Σαουδική Αραβία Στο Φόρουμ Ενέργειας η άνοδος των καυσίμων

    22/5/2004 12:57:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET 105.8, AΠΕ

    Στο Άμστερνταμ είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας όπου συνέρχεται το Παγκόσμιο Φόρουμ Ενέργειας. Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης είναι η αλματώδης άνοδος των καυσίμων. Οι υπουργοί των χωρών του ΟΠΕΚ συνεδριάζουν για να εξετάσουν την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η Σαουδική Αραβία, δια στόματος του υπουργού Πετρελαίου της χώρας, Αλί Αλ Νουάιμι, διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στα 10,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έναντι του ορίου των 7.638 εκατομμυρίων βαρελιών που ισχύει σήμερα. Σημειώνουμε ότι, η Σαουδική Αραβία έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ το επίσημο όριο της παραγωγής που της αντιστοιχεί. Ο Σαουδάραβας Υπουργός δήλωσε ότι από τον Ιούνιο η παραγωγή πετρελαίου της χώρας του θα ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να λάβει μέτρα για να ηρεμήσει την αγορά πετρελαίου. "Μην αμφιβάλλετε ποτέ για το λόγο της Σαουδικής Αραβίας", δήλωσε στο περιθώριο της Συνόδου. Στην Ολλανδία βρίσκεται και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης.

    [04] Ιράκ

    Νέες αποκαλύψεις και έρευνες Βασάνιζαν τους κρατουμένους για διασκέδαση

    22/5/2004 1:35:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Με φόντο τις νέες αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ για τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Ιρακινοί κρατούμενοι από τους Αμερικανούς στρατιώτες, αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή οκτώ νέων ερευνών για το θάνατο κρατουμένων. Το Σάββατο, με δημοσίευμά της η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι δεσμοφύλακες ανάγκαζαν τους κρατούμενους να ποζάρουν σε ταπεινωτικές στάσεις για να διασκεδάσουν ή για να τους τιμωρήσουν και όχι για να τους προετοιμάσουν ψυχολογικά για ανάκριση. Η εφημερίδα επικαλείται απόρρητα έγγραφα τα οποία αναφέρονται στις μεθόδους βασανισμού των κρατουμένων, ενώ περιέχουν και δηλώσεις τεσσάρων εκ των επτά Αμερικανών στρατιωτικών που κατηγορούνται για το σκάνδαλο στις φυλακές Αμπού Γράιμπ.

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο 37 κρατουμένων από τις αμερικανικές δυνάμεις από τον Αύγουστο του 2002. Τριάντα δύο από τους θανάτους που ερευνώνται αφορούν το Ιράκ και πέντε το Αφγανιστάν, ενώ πολλοί φυλακισμένοι αποδείχτηκε ότι πέθαναν πριν ή κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

    Ο σάλος που εξακολουθούν να δημιουργούν οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις ανάγκασε τους Αμερικανούς στρατιωτικούς να αρχίζουν να παραδέχονται ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις κακομεταχείρισης κρατουμένων από φύλακες σε περιοχές που διοικούνται από τον αμερικανικό στρατό, όπως είναι η βάση στο Γκουαντανάμο . Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός εξακολουθεί να κάνει λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις υποστηρίζοντας ότι οι πρακτικές αυτές δεν είναι γενικευμένες.

    Με ξεχωριστή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε την πρώτη έρευνα για την κακοποίηση φυλακισμένων στο Ιράκ από Αμερικανό εργολάβο.

    Έρευνες και στο Αφγανιστάν

    Στο Αφγανιστάν διεξάγονται ήδη έρευνες βάσει δύο μαρτυριών για κακοποίηση κρατουμένων, η μία, μάλιστα, προέρχεται από κρατούμενο πρώην αξιωματικό της αφγανικής αστυνομίας.

    Υπό την πίεση των νέων αποκαλύψεων, ο αμερικανικός στρατός διέταξε τη διεξαγωγή ερευνών και ελέγχων σε όλα τα κέντρα κράτησης στο Αφγανιστάν και ενδέχεται να επιτρέψει την επιθεώρηση της φυλακής του Κανταχάρ από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού .

    Παρ όλα αυτά, Αμερικανοί στρατιωτικοί επιμένουν ότι οι διαδικασίες στις φυλακές είναι σύμφωνες με το πνεύμα των Συνθηκών της Γενεύης. "Εξ όσων γνωρίζω, ποτέ δεν εγκρίθηκε τίποτε στο Ιράκ που να μην είναι σύμφωνο με τις Συνθήκες της Γενεύης", δήλωσε την Παρασκευή ενώπιον του Κογκρέσου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Ρίτσαρντ Μάγιερς .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταγγελίες για βασανιστήρια και στο Αφγανιστάν

    Σχετικά Links:

    Washington Post

    [05] Κυπριακό

    Κατάργηση των διαβατηρίων στα Κατεχόμενα

    22/5/2004 2:19:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την κατάργηση της παρουσίασης διαβατηρίων κατά την είσοδο των Ευρωπαίων πολιτών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδα Κιπρίς, η απόφαση αυτή αφορά και τους Ελληνοκυπρίους οι οποίοι, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, θα μπορούν να περνούν στα Κατεχόμενα με την επίδειξη της ταυτότητάς τους. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει το πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο αυτό. Αναφερόμενος στην απόφαση αυτή, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Αντρέας Χρίστου, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για την απόφαση. Την ίδια ώρα, το κατοχικό καθεστώς κήρυξε ανεπιθύμητο τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Μάρκο Κυπριανού, απαγορεύοντάς του την είσοδό στα Κατεχόμενα επειδή αρνήθηκε να επιδείξει το διαβατήριό του.

    Άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων εξετάζουν κυπριακή κυβέρνηση και Ε.Ε.

    Έντονα αντέδρασε η πολιτική ηγεσία της Κύπρου στην εξέλιξη αυτή. Σφάλμα χωρίς προηγούμενο χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι η απαγόρευση εισόδου συνιστά βάναυση πρόκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κοινοτική νομιμότητα και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών συλλογικών οργάνων.

    Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, χαρακτήρισε "μείζον θέμα" τις σκέψεις που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για άνοιγμα αεροδρομίων και λιμανιών στα Κατεχόμενα.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι συνεχίζονται οι επαφές της κυπριακής αντιπροσωπείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία αναπτύσσονται οι θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς προσθέτοντας ότι η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται στον τουρκικό στρατό και ότι τα μέτρα που η κυπριακή κυβέρνηση έχει εισηγηθεί δίνουν όλες τις δυνατότητες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να απολαύσει τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    [06] Κυπριακό

    Αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές στα Κατεχόμενα

    22/5/2004 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τριγμούς στην τουρκοκυπριακή κυβέρνηση προκαλούν οι πρόσφατες παραιτήσεις βουλευτών του κόμματος που μετέχουν στην κυβέρνηση φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Παρά το γεγονός ότι Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα αναζητεί τρόπους για διέξοδο από την κρίση, ο γενικός γραμματέας του δήλωσε ότι το Κόμμα "επιθυμεί μια κυβέρνηση που να έχει στόχο τη λύση του Κυπριακού". Θέμα ημερήσιας διάταξης χαρακτήρισε τις πρόωρες εκλογές ο Σερντάρ Ντενκτάς, ενώ ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι το Κίνημά του θα συμβάλει θετικά σε σχήμα που θα ανταποκρίνεται στη βούληση των ψηφοφόρων, όπως εκφράστηκε μέσα από το δημοψήφισμα. "Κυβέρνηση μειοψηφίας" αποκάλεσε την παρούσα κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός, Ντερβίς Ερόγλου, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται η παραίτησή της. Η προοπτική των πρόωρων εκλογών, όμως, δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την τουρκική κυβέρνηση η οποία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι το Κυπριακό διέρχεται από κρίσιμη φάση και όλη η ενέργεια θα έπρεπε να εξαντλείται σε αυτό.

    [07] Ευρωεκλογές

    Για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου Έτοιμα τα ψηφοδέλτια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

    22/5/2004 3:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2004 7:41:58 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες των επιτελείων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για την οριστικοποίηση των ευρωψηφοδελτίων. Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την εκλογική λίστα συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου. Την δεύτερη θέση, λοιπόν στη λίστα της Ν.Δ. καταλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ την πρώτη, όπως είναι ήδη γνωστό ο πρώην βουλευτής Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου αύριο το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο τα ονόματα των υποψηφίων του κόμματος για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, όπου για πρώτη φορά θα συμμετέχουν ταυτόχρονα 25 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και η Κύπρος

    [08] Διεθνή

    Μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, λέει η Τεχεράνη Ιρανική έκθεση για τα πυρηνικά στην ΙΑΕΑ

    22/5/2004 4:21:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έκθεση για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα υπέβαλε το Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Η έκθεση, χιλίων και πλέον σελίδων, όπως ανακοινώθηκε από τον Ιρανό πρεσβευτή στον διεθνή ελεγκτικό οργανισμό του ΟΗΕ στη Βιέννη, Πιρόοζ Χοσεϊνί, υποβλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην IAEA, η οποία έχει αναλάβει να ερευνήσει εάν οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν αποσκοπούν στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας, όπως υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, ή εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνον ειρηνικούς σκοπούς, όπως υποστηρίζει η Τεχεράνη. Ο γενικός διευθυντής της IAEA Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, η συνεργασία του Ιράν δεν είναι ικανοποιητική και ότι, η Υπηρεσία δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα για τον ειρηνικό ή μη χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

    [09] Αθλητισμός

    "Τα βρήκαν" ΠΑΟΚ Εγκωμίτης

    22/5/2004 4:50:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά τους Φουτσίνι και Ουντέζε, και ο Γιώτης Εγκωμίτης συμφώνησε με την διοίκηση του ΠΑΟΚ να υπογράψει νέο συμβόλαιο με τον "δικέφαλο του βορρά" για 1 + 1 χρόνο. Για να φτάσουμε ως τις υπογραφές, ο Κύπριος πρώτα αποδέχτηκε την πρόταση της ΠΑΕ, για μείωση των οφειλομένων προς τον ίδιο αποδοχών του κατά 40% και μείωση των συμφωνημένων ως τώρα αμοιβών του κατά 25% για τον πρώτο χρόνο της νέας συνεργασίας του. Ο παίκτης που στη διάρκεια της σεζόν που λήγει, αγωνίστηκε μόνο σε οκτώ παιχνίδια πρωταθλήματος λόγω διαδοχικών τραυματισμών, εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από την καινούργια συμφωνία. Τις διαπραγματεύσεις με τον παίκτη έκανε ο τέως πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Γούμενος ο οποίος μετά το αίσιο τέλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την νέα συμφωνία.

    [10] Αθλητισμός

    A1: Ο Πελεκάνος στην ΑΕΚ

    22/5/2004 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Παίκτης της ΑΕΚ για τα επόμενα τρία χρόνια ο Μιχάλης Πελεκάνος. Ο 23χρονος γκαρντ αποτελεί το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα της "Ένωσης" για την επόμενη αγωνιστική περίοδο και υπέγραψε για 2+1 χρόνια, με κλειστό συμβόλαιο τα δύο πρώτα χρόνια και οψιόν της ΑΕΚ για τον επόμενο. Ο πρώην παίκτης του Περιστερίου με τις ιδιαίτερες αλτικές ικανότητές, το θεαματικό στιλ παιχνιδιού και το εύκολο σκοράρισμα, ταιριάζει απόλυτα στο αγωνιστικό στιλ της ομάδας της Νέας Φιλαδέλφειας που στηρίζεται σε νέους παίκτες με διάθεση για γρήγορο ρυθμό.

    Προτίμησε "'Ενωση"

    Ο Πελεκάνος γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1981 και έκανε τα πρώτα μπασκετικά του βήματα στον Γ.Σ. Περιστερίου, όπου και αγωνιζόταν μέχρι σήμερα.

    Το συμβόλαιό του με τον Γ.Σ. Περιστερίου ΚΑΕ έληξε εφέτος και η οικονομική δυσχέρεια που ταλανίζει τους "πρίγκιπες της δυτικής όχθης" δεν του άφησαν άλλο περιθώριο επιλογής από το να αναζητήσει το μέλλον του σε άλλη ομάδα.

    Από μικρός στελέχωσε τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας μας, ενώ πέρυσι κλήθηκε στην προετοιμασία της εθνικής Ανδρών, αλλά ο τραυματισμός του στον αγκώνα δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στη δωδεκάδα.

    Όνειρό του είναι να φορέσει το εθνόσημο στο στήθος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στον ομοσπονδιακό προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη και το βοηθό του Λευτέρη Κακιούση.

    Άρης και Πανιώνιος είχαν κάνει κρούση στον εκπρόσωπό του, όπως και αρκετές ομάδες της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά ο ίδιος επέλεξε την ΑΕΚ, τόσο για την ιστορία της και το όνομά της, όσο και γιατί συμμετέχει στην Ευρωλίγκα (ULEB), διοργάνωση στην οποία ο Μιχάλης Πελεκάνος έχει αγωνιστεί για δύο περιόδους (2000-01, 2001-02) στην καριέρα του.

    [11] Διεθνή

    Συμμετέχουν τα 22 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου Σύνοδος Κορυφής για το Παλαιστινιακό

    22/5/2004 5:18:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με ένα μήνυμα του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος βρίσκεται υπό περιορισμό στο αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, τα τελευταία δύο χρόνια, το οποίο μεταδόθηκε μέσω δορυφόρου αλλά και την αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι, ξεκίνησαν σήμερα στην Τύνιδα οι εργασίες της αραβικής Συνόδου Κορυφής, που θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των 22 χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Λίβυος ηγέτης αποχώρησε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα θέματα της ατζέντας και για το γεγονός ότι, ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν υιοθέτησε την πρόταση του για ενιαίο κράτος Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

    Μήνυμα Αραφάτ

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την πλευρά του, απευθυνόμενος στα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, υπογράμμισε την ανάγκη "διεθνούς προστασίας των Παλαιστινίων" και καθιέρωσης ενός μηχανισμού εφαρμογής ειρηνευτικών σχεδίων ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι, "η κατοχή και η στρατιωτική λύση δεν θα προσφέρουν την ειρήνη στους Ισραηλινούς, αλλά αντίθετα μόνον οι διαπραγματεύσεις, ο Οδικός Χάρτης και το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο είναι αυτά, που θα πραγματώσουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την καλή γειτονία", μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

    Στην ομιλία του ο Γιάσερ Αραφάτ υποστήριξε επίσης την ανάγκη "καθιέρωσης ενός αραβικού μηχανισμού και μιας διεθνούς δύναμης για τον έλεγχο και την εφαρμογή" του Οδικού Χάρτη και για την "προστασία του λαού μας". Ο μηχανισμός αυτός, όπως είπε, θα επιβλέπει την εκτέλεση του σχεδίου μαζί με την κυβέρνηση του Ισραήλ. "Διακηρύσσω εδώ μπροστά σας και στον κόσμο τη δέσμευσή μας σε μία ειρήνη των γενναίων.

    Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η Παλαιστινιακή Αρχή και οι υπηρεσίες ασφαλείας μας είναι απολύτως διατεθειμένες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ασφάλεια, που απορρέουν από αυτό", κατέληξε ο Αραφάτ, αφού προηγουμένως κατηγόρησε το Ισραήλ ότι, διεξάγει, "έναν πόλεμο εξόντωσης και ρατσισμού". "Αυτό, που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Ράφα είναι το τελευταίο παράδειγμα των φρικαλέων εγκλημάτων του Ισραήλ", κατέληξε.

    "Δεν συμφωνούμε"

    Επιδεικτικά αποχώρησε από τις εργασίες της συνόδου ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, όταν ο γ.γ. του οργανισμού Αμρ Μούσα, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, έκανε λόγο για την ανάγκη μεταρρύθμισης του θεσμού. Η αποχώρηση αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας για τα θέματα της ατζέντας και για το γεγονός ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν υιοθέτησε την πρόταση του Μουάμαρ Καντάφι για ενιαίο κράτος Ισραηλινών-Παλαιστινίων, όπως δήλωσε αργότερα ο Λίβυος Πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τύνιδα.

    "Δυστυχώς η Λιβύη αναγκάστηκε να μποϋκοτάρει τη Σύνοδο Κορυφής διότι δεν συμφωνεί με την ατζέντα των αραβικών κυβερνήσεων. Η Λιβύη επιθυμεί την ατζέντα των αραβικών λαών", είπε ο Καντάφι στη συνέντευξη που έδωσε αφού.

    Ο Καντάφι εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι τα λαϊκά συνέδρια βάσης της Λιβύης, πρόκειται για τοπικά συμβούλια, τα οποία θεωρητικά χαράσσουν την πολιτική της χώρας, θα συμφωνήσουν στην αποχώρηση της χώρας τους από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

    Η Λιβύη έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι, σκοπεύει να αποχωρήσει από τον Αραβικό Σύνδεσμο και χθες Παρασκευή χρειάστηκε να γίνουν πολλά τηλεφωνήματα για να πεισθεί ο Καντάφι να παραστεί στη Σύνοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Λίβυος ηγέτης σκοπεύει να δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο του εντός των επομένων ωρών. Η ετήσια Σύνοδος, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο αλλά αναβλήθηκε λόγω διαφωνιών στο επίμαχο θέμα των μεταρρυθμίσεων, ανοίγει τις εργασίες της μέσα σε κλίμα ηττοπάθειας, που επικρατεί στον αραβικό κόσμο, όσον αφορά την ικανότητα των αράβων ηγετών να βοηθήσουν τον χειμαζόμενο κάτω από την ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακό λαό ή να τερματίσουν την κατοχή του Ιράκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

    Την επανεργοποίηση του Οδικού Χάρτη ζήτησε ο Πούτιν

    Από τη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε σήμερα με ανακοίνωσή του τους Άραβες ηγέτες, που συγκεντρώθηκαν στην Τύνιδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επανεκκίνηση του Οδικού Χάρτη για την ειρήνευση της Μέσης Ανατολής. "Εκφράζω την ελπίδα οι αποφάσεις της Συνόδου σας να συμβάλουν στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πούτιν, αφού προηγουμένως εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι, ο Οδικός Χάρτης", ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, "δεν εφαρμόζεται εδώ και πολύ καιρό".

    Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να υιοθετήσει αποφάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, το Παλαιστινιακό, το Ιράκ και την ανασυγκρότηση του Αραβικού Συνδέσμου και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της αύριο Κυριακή με μία τελική διακήρυξη, η οποία θα ανακεφαλαιώνει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές, που χαράχτηκαν στη διάρκεια αυτής αλλά και των προηγούμενων Συνόδων Κορυφής.

    [12] Εσωτερικά

    Κλιμακούμενης δυσκολίας τα θέματα Ολοκληρώθηκε η τρίτη μέρα των Πανελληνίων Εξετάσεων

    22/5/2004 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κλιμακούμενης δυσκολίας χαρακτηρίστηκαν τα θέματα της σημερινής τρίτης ημέρας των πανελληνίων εξετάσεων για τα ενιαία λύκεια. Οι 77.000 μαθητές της Γ' Λυκείου και απόφοιτοι προηγούμενων ετών διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Βιολογίας, ενώ οι 92.000 της Β' Λυκείου στα Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης, τη Χημεία θετικής και την Τεχνολογία Επικοινωνιών τεχνολογικής κατεύθυνσης. Οι υποψήφιοι, για τις 67.440 θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, έκριναν τη θεματολογία της Βιολογίας δυσκολότερη από την περσινή, τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών χαρακτηρίστηκαν αρκετά δύσκολα, της Χημείας μέτριας δυσκολίας και της Τεχνολογίας Επικοινωνιών σχετικά εύκολα. Μπορείτε για πέμπτη συνεχή χρονιά να ενημερωθείτε για τα θέματα των εξετάσεων και τις απαντήσεις από το ειδικό site της ERTonline. Παράλληλα, μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα Ενιαία και Τεχνολογικά Λύκεια καθώς και χρήσιμες οδηγίες προς τους υποψηφίους.

    Την Τρίτη η συνέχεια...

    Την ερχόμενη Τρίτη οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα εξεταστούν στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, μάθημα γενικής παιδείας, και της Β' Λυκείου στις Αρχές Φιλοσοφίας θεωρητικής κατεύθυνσης, τη Φυσική θετικής και τη Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης. Η εξεταστική διαδικασία για τα βασικά μαθήματα ολοκληρώνεται στις 7 Ιουνίου, ενώ οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 22 May 2004 - 16:51:42 UTC