Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Είπαν τα κόμματα "Ναι" στο ντιμπέιτ
  • [02] Εκστρατεία Ελλήνων ομογενών στην Αυστραλία
  • [03] "Όπου Τόπος": Τέχνη, Μετανάστευση, Ουτοπία
  • [04] Χέρμαν Μπλάουτ: Αναδρομή 1963-2003
  • [05] Με 200 δημοσιογράφους από 115 χώρες Διεθνές Δημοσιογραφικό Συνέδριο
  • [06] Βαλένθια - Μαρσέιγ στον τελικό UEFA
  • [07] Τα ποσά υπολογίζονται σε 40 δισ. δραχμές Στον εισαγγελέα φοροδιαφυγή
  • [08] Πρώτη δίκη για τους βασανισμούς Ένα χρόνο φυλάκιση για τους βασανισμούς
  • [09] Άνοιξε η αυλαία για το ΠΑΣΟΚ Στη Μεσσηνία ο Παπανδρέου
  • [10] Έκρυθμη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή Πυρά εναντίον διαδηλωτών στη Ράφα
  • [11] Ο Ντενουί προτίμησε την Σοσιεδάδ
  • [12] Προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα "Ύποπτο" δέμα έξω από
  • [13] Για προεξόφληση κάνει λόγο ο Τ. Χριστοδούλου Οχι σε ανατιμήσεις με
  • [14] Εν όψει των προεδρικών του Νοεμβρίου Βοήθεια από το Internet ζητά ο
  • [15] Επίθεση "οπαδών" σε παίκτες της ΑΕΚ
  • [16] Υπό καθεστώς εποπτείας η ελληνική οικονομία Έκθεση Ε. Επιτροπής για την
  • [17] Εκτός Ολυμπιακών η Κέλι Γουάιτ

    [01] Ευρωεκλογές

    Είπαν τα κόμματα "Ναι" στο ντιμπέιτ

    18/5/2004 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πρόταση για ντιμπέιτ μεταξύ Παπανδρέου-Καραμανλή, αλλά και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει των ευρωεκλογών απηύθυνε το ΠΑΣΟΚ. Θετική απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τη Νέα Υόρκη, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διάλογο με τον κ. Παπανδρέου αλλά και με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ, εξέφρασε ωστόσο την απορία του γιατί ο κ. Παπανδρέου επιμένει σε μια δομή διαλόγου η οποία, όπως είπε, προεκλογικά είχε αποτύχει. Ο κ. Ρουσόπουλος παρουσιάζοντας το πλαίσιο της θέσης της κυβέρνησης πρότεινε ελεύθερο διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, όπου οι δημοσιογράφοι θα θέσουν ελεύθερα τα ερωτήματα που επιθυμούν σε όλους τους αρχηγούς και στον πρωθυπουργό. Επιτέλους, είπε ο υπουργός Επικρατείας, ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε μια πρόταση που είχε απορρίψει προεκλογικά. Θετική ήταν και η ανταπόκριση του ΚΚΕ , το οποίο είναι σύμφωνο με την πραγματοποίηση ελεύθερης τηλεοπτικής συζήτησης για τις ευρωεκλογές ανάμεσα στους προέδρους και επικεφαλής των κομμάτων. Από την πλευρά του, ο Συνασπισμός ζήτησε να γίνουν συζητήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς και ανάμεσα στους επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων επί του συνόλου των θεματικών που σχετίζονται με τη πορεία της ΕΕ και τις θέσεις της χώρας στην Ευρώπη. Επεσήμανε ακόμη ότι αντί των προσχηματικών αντικρούσεων και των αντιπαραθέσεων επί της διαδικασίας είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν άμεσα όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

    Τέλη της εβδομάδας το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, τόνισε ότι "για ακόμα μία φορά ο κ. Παπανδρέου έρχεται με καθυστέρηση αρκετών μηνών να υιοθετήσει ως αντιπολίτευση όσα απέρριπτε μετά ζήλου ως κυβέρνηση".

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος , επεσήμανε ότι το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος πρέπει να απαντά στις απαιτήσεις των πολιτών που το στηρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η ανακοίνωσή του.

    [02] Αθήνα 2004

    Εκστρατεία Ελλήνων ομογενών στην Αυστραλία

    19/5/2004 11:11:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην αντεπίθεση πέρασε η πολυάριθμη ομογένεια της Αυστραλίας για να αντιμετωπίσει τα αρνητικά δημοσιεύματα αναφορικά με την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι Έλληνες της χώρας των καγκουρό, με πρωτοβουλία του Ελληνο-Αυστραλιανού συμβουλίου, ξεκίνησαν εκστρατεία, με αποστολές επιστολών, θέλοντας να τους δείξουν ότι όλα όσα γράφουν είναι ανυπόστατα. Ο πρόεδρος του συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ωκεανίας, Κώστας Βερτζάγιας, με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζον Κόουτς, τον καλεί να αναλάβει πρωτοβουλία υπεράσπισης των Ολυμπιακών της Αθήνας, από τα άδικα πυρά που δέχονται. Χαρακτηριστικά τόνισε: " Τα άδικα, αρνητικά δημοσιεύματα δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Αυστραλών, εδώ και στην Ελλάδα"

    Σκληρή ανακοίνωση

    Ακόμα πιο σκληρή ήταν η ανακοίνωση του ομογενή αστυνομικού, Ευγένιου Κοντού, ο οποίος είναι επικεφαλής ομάδας δεκάδων αστυνομικών που ζουν στην Αυστραλία. Οι αστυνομικοί αυτοί, θα βρίσκονται ως εθελοντές στους Ολυμπιακούς αγώνες και όπως είναι λογικό δεν μπορούν να βλέπουν και να ακούν τόσα άδικα και κακεντρεχή σχόλια για τους αγώνες που φιλοξενεί η πατρίδα τους. Η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσαν έχει ως εξής: "Αρκετά πια. Δεν πάει άλλο. Κανείς δεν αμφισβητεί πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ στέφθηκαν από επιτυχία, αλλά αυτό συνέβη το 2000. Τώρα είναι 2004 και είναι η σειρά της Αθήνας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι στάδια, συγκοινωνίες και ασφάλεια. Είναι αθλητισμός, πολιτισμός, ιστορία. Και οι Έλληνες τα καταφέρνουν μια χαρά. Τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας και τα ολυμπιακά ιδρύματά τους φοβούνται μήπως και το Σίδνεϊ χάσει τον τίτλο της πόλης που διοργάνωσε «τους καλύτερους Ολυμπιακούς όλων των εποχών» και ασκούν μια άδικη κριτική. Ας κάνουν τα σχόλιά τους μετά τους αγώνες και ας μην ξεχνούν πως η Αθήνα δεν είναι ούτε Σίδνεϊ, ούτε Μελβούρνη. Είναι μια πόλη χιλιάδων ετών και δεν είναι εύκολη υπόθεση η εκτέλεση πολλών έργων".

    [03] Πολιτισμός

    "Όπου Τόπος": Τέχνη, Μετανάστευση, Ουτοπία

    19/5/2004 12:12:00 μμ

    Το θέμα της μετανάστευσης και της μετακίνησης όπως το αντιλαμβάνονται μέσα από τον τρόπο ζωής τους, το έργο τους ή την καταγωγή τους, διαπραγματεύονται 19 διεθνείς καλλιτέχνες, το οποίο παρουσιάζουν μέσα από ισάριθμα projects στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης "Όπου Τόπος" ("Any Place Any"), Τέχνη Μετανάστευση Ουτοπία. Η έκθεση την οποία διοργανώνει η "Πολιτιστική Ολυμπιάδα" εντάσσεται στο προγράμματος τα "Νέα Βαλκάνια 2004" και φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 27 Ιουνίου.

    Στην έκθεση παρουσιάζουν τη δουλειά τους οι καλλιτέχνες: Candice Breitz, Isabelle Cornaro, Χριστίνα Δημητριάδη, Ingo G&#252;nther, IRWIN, Τζένη Μαρκέτου, Λίλα Πολενάκη, Jan Rothuizen, Vitamin Creative Space (Chen Shaoxiong, Chu Yun, Hong Hao, Kan Xuan, Song Dong, Zheng Guogu, Liu Chuang, Hu Fang, Zhang Wei), Ευανθία Τσαντίλα, Vadim Zakharov - οι οποίοι κατάγονται από την Ελλάδα, Ν. Αφρική, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, Σλοβενία, Γερμανία κ.α, ενώ ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Άμστερνταμ, Κολωνία κ.α.

    Οι συμμετέχοντες έχουν εκθέσει έργα τους σε μεγάλες διοργανώσεις όπως Μπιενάλε της Βενετίας, Σάο Πάολο, Κορέας, Κωνσταντινούπολης, Documenta Kassel και Manifesta.

    Εξάλλου, να προσθέσουμε ότι ότι η "Πολιτιστική Ολυμπιάδα", σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA Hellas), τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Τέχνης (AICA) και με την υποστήριξη του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιούν, στις 5 Ιουνίου 2004 και ώρα 9:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα "Βαλκανικές πραγματικότητες και ο ρόλος του Επιμελητή". Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ειδικοί στον τομέα των εκθέσεων βαλκανικής τέχνης θα συζητήσουν για το σκεπτικό των βαλκανικών εκθέσεων, το ρόλο των επιμελητών σ αυτές, καθώς και για τις ιδέες και προοπτικές της Τέχνης στη ΝΑ Ευρώπη.

    [04] Πολιτισμός

    Χέρμαν Μπλάουτ: Αναδρομή 1963-2003

    19/5/2004 12:31:00 μμ

    Αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον γερμανικής καταγωγής Χέρμαν Μπλάουτ, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1966, παρουσιάζει η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουλίου. Ο καλλιτέχνης είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό χάρη στο ποικίλο έργο του που έχει τις ρίζες του στην ευρωπαϊκή παράδοση, ενώ φέρει μέσα του και τις διαδοχικές επιδράσεις που του επέφερε ο συγχρωτισμός του με την ελληνική κουλτούρα, το ελληνικό φυσικό περιβάλλον και τα διάφορα ερεθίσματα της καθημερινότητας. Η έκθεση αντανακλά την ιδιότυπη εξέλιξη του καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας ένα σημαντικό αριθμό από ελαιογραφίες και υδατογραφίες.

    Ελαιογραφίες, σχέδια, υδατογραφίες, εικονογραφήσεις βιβλίων αλλά και σωρεία εικαστικών εκδηλώσεων επευκαιρία κοινωνικών και καλλιτεχνικών γεγονότων αποτελούν την καλλιτεχνική και πνευματική προσφορά του Χέρμαν Μπλάουτ στον ελληνικό χώρο.

    Η εξαιρετική ποιότητα και η ιδιομορφία του έργου γεννήθηκαν χάρη σε μια συνεχή και ακούραστη ανάγκη εμβάθυνσης και ανανέωσης: στο σύνολο του αποτελείται από δεκαπέντε συγκεκριμένες περιόδους όπου τα θέματα, το ύφος, οι χρωματικές διακυμάνσεις αλλάζουν με τρόπο απρόσμενο, διεγείροντας το ενδιαφέρον και προκαλώντας συνεχή έκπληξη και απόλαυση στον θεατή.

    Τα έργα προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Χέρμαν Μπλάουτ, από ιδιωτικές συλλογές αλλά και από τις συλλογές της Τράπεζας Αττικής. Συγκεντρώθηκαν έτσι ώστε να παρουσιάσουν ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο του φαντασμαγορικού κόσμου του ζωγράφου.

    Την επιμέλεια της έκθεσης και της έκδοσης είχε η Νέλλη Κυριαζή, Διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων, ενώ την εικαστική επιμέλεια της έκδοσης ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

    Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων Πειραιώς 51- Πλ. Κουμουνδούρου, Τηλ: 210-3231841 Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9:00-13:00 και 17:00-21:00 εκτός Σαββάτου και απογεύματος Κυριακής

    [05] Διάφορα

    Με 200 δημοσιογράφους από 115 χώρες Διεθνές Δημοσιογραφικό Συνέδριο στην Αθήνα

    19/5/2004 12:45:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι από 115 χώρες, θα πάρουν μέρος στο 25ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), που θα γίνει στην Αθήνα, από τις 25 έως και τις 30 Μαΐου, στο Ζάππειο. Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η ΔΟΔ με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), σε μια περίοδο κρίσιμη για τον Τύπο αλλά και για το δικαίωμα των πολιτών όλου του πλανήτη στην ενημέρωση. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι η ΕΡΤ.

    Τα θέματα του συνεδρίου

    Από την αρχή του πολέμου στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 12 δημοσιογράφοι.

    Η άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος σε όλον τον κόσμο γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς πληθαίνουν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους περιορισμούς στη δημοσίευση υλικού από πολεμικές συγκρούσεις αλλά και εκείνους που αφορούν σε θέματα τρομοκρατίας. Παράλληλα, το Διεθνές Συνέδριο της ΔΟΔ γίνεται στην Αθήνα, σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας διεθνώς, λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Επίσης, θα δειξαχθεί ειδική ημερίδα για τον Αθλητισμό και τα Παγκόσμια ΜΜΕ, με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, με κύριο ομιλητή, την πρόεδρο του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Στα θέματα του συνεδρίου που θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο "Divani Caravel" θα συζητηθούν τα εξής:

    "Πόλεμος και ΜΜΕ:Η μάχη για Ασφάλεια και Ποιότητα" "Οικοδομώντας Αλληλεγγύη για την Ισότητα των Φύλων" "Παγκοσμιοποίηση:Οι προκλήσεις για τις Δημοσιογραφικές ενώσεις" "Ποιότητα, Ανεξαρτησία κα Αρχές Δημοσίου Συμφέροντος"

    Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Κρις Κράμερ (CNN), ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζον Πίλτζερ, η πολεμική ανταποκρίτρια και συγγραφέας του "Βιβλιοπώλη της Καμπούλ" Οσνε Σέιρσταντ, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αράβων Δημοσιογράφων Σαλεχ Χαφέζ, ο Κνουτ Ντόερμαν της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, ο δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής Γιάννης Διακογιάννης, η Ολυμπιονίκης και δημοσιογράφος Τερέζα Ζαμπέλ κ.α.

    Η διοργάνωσή του γίνεται με την χορηγία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, του Οργανισμού "Αθήνα 2004", των Δήμων Αθηναίων, Αμαρουσίου και Πάρου, της Ένωσης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας, της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και των εταιρειών OTENET και Infoquest.

    [06] Αθλητισμός

    Βαλένθια - Μαρσέιγ στον τελικό UEFA

    19/5/2004 1:39:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος της χρονιάς κρίνεται σήμερα το βράδυ στο Γκέτεμποργκ. Στο στάδιο Ούλεβι η πρωταθλήτρια Ισπανίας Βαλένθια και η λαοφιλής στη Γαλλία Μαρσέιγ διεκδικούν το κύπελλο ΟΥΕΦΑ σε μια αναμέτρηση που θα μεταδοθεί απ ευθείας από τη ΝΕΤ στις 21.45. Οι δυο ομάδες δεν αντιμετωπίζουν αγωνιστικά προβλήματα και αναμένεται να παραταχθούν με όλα τα μεγάλα τους αστέρια.

    Τα προγνωστικά δίνουν Βαλένθια

    Στην Βαλένθια ο ακραίος μέσος Φρανθίσκο Ρουφέτε, όσο και ο μεσοεπιθετικός Μιγκέλ Ανχελ Ανγκούλο που αντιμετώπιζαν μικροπροβλήματα τραυματισμών προπονήθηκαν κανονικά τις τελευταίες μέρες.

    Στην Μαρσέιγ, από την άλλη πλευρά, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά ξεπέρασε το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε στο γόνατο και θα δώσει το παρών στο μεγάλο ραντεβού της ομάδας του. Όσον αφορά τα προγνωστικά η ισπανική ομάδα θεωρείται από πολλούς το μεγάλο φαβορί.

    Την παραπάνω άποψη υποστηρίζουν τόσο ο Γάλλος τεχνικός της Μαρσέιγ Ζοζέ Ανιγκό, όσο και φίλαθλοι καθώς σε δημοσκόπηση που έγινε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΟΥΕΦΑ, (uefa.com) το 73,12% όσων είχαν συμμετάσχει θεωρούν πως η ισπανική ομάδα θα κατακτήσει το τρόπαιο ενώ μόλις το υπόλοιπο 26,88% προβλέπουν επικράτηση των Γάλλων.

    Το βράδυ θα ξέρουμε ποιος είχε δίκιο.

    Τον αγώνα θα διαιτητεύσει ο Πιερλουΐτζι Κολίνα.

    [07] Εσωτερικά

    Τα ποσά υπολογίζονται σε 40 δισ. δραχμές Στον εισαγγελέα φοροδιαφυγή "μαμούθ"

    19/5/2004 2:47:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: NET

    Υπόθεση τεράστιας φοροδιαφυγής που αγγίζει το δυσθεώρητο ύψος των 40 δισεκατομμυρίων δραχμών βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα πρωτοδικών της Αθήνας. Η υπόθεση που ήρθε στο φως έπειτα από έρευνες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αφορά εικονικά τιμολόγια που εξέδιδε κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται δέκα αθηναϊκές εταιρίες-μαϊμού, αποσπώντας χρήματα από δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες. Εγκέφαλος της σπείρας, στην οποία εμπλέκονται τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα, φέρεται ένας πρώην βιομήχανος, που πτώχευσε. Η πρωτοφανής υπόθεση έχει λάβει όμως και άλλες διαστάσεις καθώς ένας από τους μάρτυρες που είχε κληθεί από τον ΣΔΟΕ να καταθέσει, έπεσε θύμα "μαφιόζικης" επίθεσης με σιδηρολοστό, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στην εντατική μονάδα του Ευαγγελισμού. Πρόκειται για τον 59χρονο επιχειρηματία Σταύρο Μουλά. Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό απειλές για τη ζωή τους δέχθηκαν και άλλοι υπάλληλοι του Σώματος.

    Έχει λάβει και αστυνομικές διαστάσεις

    Το υλικό με τα στοιχεία που συλλέγονται εδώ και ενάμιση χρόνο, παρέδωσε χθες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο επόπτης του ΣΔΟΕ κ. Μπάρκουλας Ρήγας.

    Η υπόθεση που θεωρείται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή των τελευταίων ετών έπεσε στην αντίληψη των ανθρώπων του ΣΔΟΕ έπειτα από καταγγελίες μιας γυναίκας. Έκτοτε κλήθηκαν να καταθέσουν περισσότερα από 150 άτομα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Σάκης Μουλάς, εργολάβος οικοδομών από τη Χαλκίδα, ο οποίος γνώριζε για τη δράση κατασκευαστικής εταιρείας, που εξέδιδε πλαστά τιμολόγια. Ο άτυχος άνδρας κλήθηκε να καταθέσει τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως την ημέρα που είχε ραντεβού με τους ανθρώπους του ΣΔΟΕ δέχθηκε έξω από το σπίτι του επίθεση από κουκουλοφόρους, οι οποίοι του κατάφεραν με σιδηρολοστό σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι και το θώρακα. Από τότε νοσηλεύεται κλινικά νεκρός σε νοσοκομείο της Αθήνας. Μάλιστα έχουν απειληθεί και ορισμένοι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ προκειμένου να αποσυρθούν από την έρευνα.

    Σύμφωνα με όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας περίπου 230 επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα εμφανίζονται να είχαν συναλλαγές με τις δέκα εταιρείες του κυκλώματος, οι οποίες φέρεται να είχαν ιδρυθεί με καθ όλα νόμιμο τρόπο και μάλιστα ήταν δηλωμένες και στο Μητρώο της Εφορίας.

    Ο φάκελος που παρέδωσε ο κ. Μπάκουλας στον κ. Παπαγγελόπουλο θα μελετηθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει τις περαιτέρω κινήσεις της Εισαγγελίας.

    [08] Ιράκ

    Πρώτη δίκη για τους βασανισμούς Ένα χρόνο φυλάκιση για τους βασανισμούς

    19/5/2004 4:03:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Σε ένα χρόνο φυλάκιση και απόταξη καταδικάστηκε από στρατοδικείο της Βαγδάτης, ο Αμερικανός στρατονόμος Τζέρεμι Σέβιτς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη συμμετοχή του σε κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ. Ο 24χρονος Σέβιτς, παραδέχθηκε ότι το 2003 είχε υποχρεώσει έναν κρατούμενο να προστεθεί σε ένα σωρό άλλων κρατουμένων σωριασμένων στο πάτωμα και ότι στη συνέχεια φωτογράφισε έναν άλλο φύλακα, τον δεκανέα Τσαρλς Γκρέινερ, γονατισμένο πάνω στην κορυφή της ανθρώπινης πυραμίδας που είχε σχηματισθεί.

    Περιέγραψε στο στρατοδικείο την κακομεταχείριση Ιρακινού

    Ο στρατιώτης Τζέρεμι Σίβιτς, περιέγραψε πώς οι συνάδελφοί του κακομεταχειρίστηκαν κρατούμενους στη φυλακή Αμπου Γράιμπ και μάλιστα χτύπησαν έναν από αυτούς τόσο δυνατά ώστε χρειάστηκε ιατρική φροντίδα.

    Ο 24χρονος Σίβιτς, που υπηρετεί στην στρατιωτική αστυνομία, δήλωσε πως είναι μηχανικός και δεν έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για δεσμοφύλακας, όμως στις 8 Νοεμβρίου βοήθησε στη μεταφορά ενός κρατούμενου σε άλλη πτέρυγα των φυλακών.

    Πρόσθεσε επίσης πως ήξερε ότι αυτό που συνέβαινε ήταν κακό, αλλά συμμετείχε.

    "Έστριψα τη γωνία και τότε είδα τους κρατούμενους να είναι πεσμένοι εκεί. Ήταν απλώς πεσμένοι ο ένας πάνω στον άλλο με τα κεφάλια τους καλυμμένα με σακιά", κατέθεσε εμφανώς ταραγμένος ο Αμερικανός στρατιώτης, ο οποίος κατηγόρησε τους συναδέλφους του Τσαρλς Γκρέινερ και Λίντι Ινγκλαντ πως πατούσαν με δύναμη πάνω στα πόδια των κρατουμένων, ενώ η στρατιώτης Σαμπρίνα Χάρμαν ήλεγχε τα στοιχεία τους.

    "Έσπρωξα τον κρατούμενο πάνω στο σωρό και όταν είδα τους άλλους να πατούν με δύναμη τα πόδια των κρατουμένων ήξερε πως θα τους κακομεταχειριστούν", είπε χαρακτηριστικά.

    Όταν ο στρατοδίκης Τζέιμς Πολ τον ρώτησε αν μπορούσε να κάνει κάτι για να προστατεύσει τους αιχμαλώτους, ο Σίβιτς απάντησε: "Πιστεύω πως θα μπορούσα".

    Αρχίζουν έλεγχοι και στις φυλακές του Αφγανιστάν

    Υπό τη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων, ο αμερικανικός στρατός διέταξε έλεγχο και εις βάθος επανεξέταση" των συνθηκών κράτησης στις φυλακές του Αφγανιστάν.

    Όπως ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, η δουλειά αυτή ανατέθηκε σε έναν ανώτερο αξιωματικό, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, ο οποίος "θα επισκεφθεί προσωπικά όλες τις φυλακές για να βεβαιωθεί ότι τηρούνται οι διεθνείς Συνθήκες και προδιαγραφές".

    "Θα βεβαιωθεί ότι τα κέντρα κράτησης έχουν προσαρμοσθεί, ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται συνάδουν με το πνεύμα των συνθηκών της Γενεύης, ότι αυτές τηρούνται απόλυτα και με σωστό τρόπο και ότι τα μέλη του προσωπικού και οι ικανότητές τους επαρκούν για την εκπλήρωση της αποστολής τους" τόνισε.

    Ο αξιωματικός που επιφορτίστηκε με την έρευνα αυτή θα υποβάλει το πόρισμά του στον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στα μέσα Ιουνίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρχίζει η δίκη για τα βασανιστήρια Ιρακινών

    [09] Ευρωεκλογές

    Άνοιξε η αυλαία για το ΠΑΣΟΚ Στη Μεσσηνία ο Παπανδρέου

    19/5/2004 4:04:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρώτη προεκλογική περιοδεία, ενόψει των ευρωεκλογών, πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε το πρωί στη Μεσσηνία και επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Πύλου και το Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας, όπου και ενημερώθηκε για τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Πύλο άσκησε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση κατηγορώντας την για απραξία και μηδενισμό και έθεσε τους στόχους του κόμματος για τις ευρωεκλογές ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα . Το βραδύ θα μιλήσει στο πνευματικό κέντρο της Καλαμάτας.

    "Δεν κυβερνά αλλά αντιπολιτεύεται"

    "Από την Πύλο ξεκινά μια νέα προσπάθεια της παράταξής μας και μια νέα αισιόδοξη πορεία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέπτεται τη Μεσσηνία, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, "δεν κυβερνά τη χώρα αλλά αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ".

    Παλέψαμε για μια καλύτερη και ισχυρή Ελλάδα, υπηρετήσαμε τον άνθρωπο και φέραμε την οικονομία σε πολύ καλή κατάσταση, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι, η νέα κυβέρνηση έχει ευθύνες να χτίσει και όχι να γκρεμίσει. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, μέσα σε δυο μήνες η πολιτική της ΝΔ επέφερε τεράστια προβλήματα και οδήγησε τη χώρα υπο την επιτήρηση της ΕΕ, κάτι το οποίο δυσκολεύει την άσκηση πολιτικής και την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα θα είναι να υποφέρουν οι πολίτες και αυτό θα φανεί σύντομα, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στα έργα, που έχουν γίνει είπε ότι, αυτά είναι βεβαίως του λαού, αλλά ήθελαν μελέτη, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση και αυτά τα προώθησε το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, μιλάει για καμένη γη και ρίχνει βάρη στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες της, όπως στην περίπτωση των καυσίμων όπου δεν υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης ενώ μπορούσε να πάρει μέτρα. "Αναμένουμε τι νέο θα φέρει η ΝΔ και αν είναι κάτι θετικό θα το χειροκροτήσουμε", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Και πρόσθεσε οτι δεν θα επιτρέψουμε αντεπίθεση στα κεκτημένα και θα παλέψουμε πολύ σκληρά ώστε αυτά να μην πάνε πίσω.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την υποστήριξη των πολιτών στο νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ,πρώτος σταθμός του οποίου είναι οι ευρωεκλογές δηλώνοντας οτι οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές γιατί ο πολίτης μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    "Υποταγή στις δυνάμεις της αγοράς"

    "Μπορεί η ΝΔ να μας έβαλε στην ΕΟΚ, όμως, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη ήταν, που πάλεψε για μια διαφορετική ΕΟΚ", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου κατηγορώντας τη "δεξιά παράταξη" της Ε.Ε. στην οποία ανήκει και η ΝΔ, όπως είπε, για υποταγή στις δυνάμεις της αγοράς.

    Ακόμα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, ήρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί το δυναμισμό του και πρόσθεσε ότι, το ποσοστό των εκλογών της 7ης Μαρτίου καθώς και το ένα εκατομμύριο πολίτες, που με ψήφισαν για Πρόεδρο μου έδωσαν την εντολή να προχωρήσω σε τομές και αλλαγές και να φτιάξουμε πάλι το ΠΑΣΟΚ, που θα διεκδικήσει την κυβέρνηση πολύ σύντομα.

    Νωρίτερα ξεκινώντας από την Καλαμάτα, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ στην Πύλο επισκέφθηκε το Ινστιτούτο "Νέστωρ" όπου διεξάγεται το παγκοσμίως πρωτότυπο πειραμα του Νετρίνο.

    Στο Ινστιτούτο "Νεστωρ" οι πανεπιστημιακοί Λεωνίδας Ρεσβάνης, Γιώργος Γραμματικάκης και Χρήστος Γούδης καθώς και εκπρόσωπος των εργαζομένων του εξέθεσαν τα προβλήματα του Ινστιτούτου ενώ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ανέφερε οτι είναι επι πέντε μήνες απλήρωτοι.Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στη Βουλή. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η γνώση και η έρευνα στην εποχή μας είναι κινητήριες δυνάμεις τόσο της οικονομίας όσο και του πολιτισμού.

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Πύλου όπου μάλιστα δοκίμασε και τις ικανότητές του πετυχαίνοντας και ένα καλάθι, ενώ ένας πολίτης του χάρισε μια προεκλογική αφίσα του παππού του, Γεωργίου Παπανδρέου του έτους 1965.

    [10] Διεθνή

    Έκρυθμη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή Πυρά εναντίον διαδηλωτών στη Ράφα

    19/5/2004 4:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/5/2004 7:50:34 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα, έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους πλήθος στη Ράφα που διαδήλωνε εναντίον της μαζικής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης, στη συνοικία Τελ Σουλτάν. Εκεί ο ισραηλινός στρατός έχει κατεδαφίσει εκατοντάδες σπίτια, ενώ μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός είναι τουλάχιστον 30 νεκροί. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο αιματηρές επιχειρήσεις από το 1967, οπότε και κατελήφθη η Γάζα από το Ισραήλ. Την επέμβαση της διεθνούς κοινότητας, αλλά και τη στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ ζητά ο Γιάσερ Αραφάτ, που κάνει λόγο για προμελετημένη σφαγή. Η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει "σθεναρές" αποφάσεις απέναντι στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας "πόλεμο" τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

    Σκηνές πανικού

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ισραηλινά ελικόπτερα χτύπησαν την πορεία τη στιγμή που ξεκινούσε από το κέντρο της Ράφας για να κατευθυνθεί προς τη συνοικία Τελ Σουλτάν του προσφυγικού καταυλισμού, όπου ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί για δεύτερη συνεχή ημέρα ισοπεδώνοντας σπίτια, συγκρουόμενος με Παλαιστίνιους μαχητές και αφαιρώντας ζωές αμάχων.

    Οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές πανικού καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν , ενώ πολλοί από αυτούς προσπαθούσαν να απομακρύνουν αιμόφυρτους συντρόφους τους από το σημείο της επίθεσης.

    "Οι πύραυλοι έπεφταν πάνω στο πλήθος και οι άνθρωποι έπεφταν κάτω χτυπημένοι", περιγράφει ένας αυτόπτης μάρτυρας.

    Μεγάλες επιχειρήσεις

    Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν τον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα και με τηλεβόες καλούσαν τους Παλαιστίνιους μαχητές να βγουν έξω και να παραδοθούν κρατώντας άσπρες σημαίες, προειδοποιώντας τους ότι διαφορετικά θα ισοπεδώσουν τα σπίτια των οικογενειών τους.

    Κάτοικοι του καταυλισμού δήλωσαν ότι ορισμένοι άνδρες, απλοί πολίτες, στάθηκαν μπροστά στα ισραηλινά τεθωρακισμένα.

    Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει την αιματηρή αυτή επιχείρηση με στόχο να καταστρέψει τις σήραγγες μέσω των οποίων, όπως υποστηρίζει, οι Παλαιστίνιοι διακινούν όπλα από τη γειτονική Αίγυπτο.

    Για το λόγο αυτό, πραγματοποιεί έρευνες από σπίτι σε σπίτι, ενώ παράλληλα διεξάγει μάχες με τους ένοπλους μαχητές.

    Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, την οποία ο Γιάσερ Αραφάτ χαρακτήρισε σφαγή, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, καθώς από τις 12 Μαΐου έχουν σκοτωθεί 38 Παλαιστίνιοι, ενώ πάνω από 1.000 έχουν βρεθεί στο δρόμο, αφού τα σπίτια τους έχουν ισοπεδωθεί από τα ισραηλινά άρματα μάχης.

    Διεθνής κατακραυγή

    "Αυτό που κάνει το Ισραήλ ισοδυναμεί με πόλεμο ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και αντανακλά την αδιαφορία του απέναντι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο παρακολουθεί αυτή την επίθεση", δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, κορυφαίος σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου.

    Με σκληρή γλώσσα καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας λόγο για "ανεύθυνη περιφρόνηση" της ανθρώπινης ζωής. Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Κόουεν, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., είπε ότι η τέταρτη συνθήκη της Γενεύης για την προστασία αμάχων "αφορά πλήρως αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας" και πρόσθεσε "Ο φόνος παιδιών δεν εξυπηρετεί κανέναν νόμιμο σκοπό και εξευτελίζει οποιονδήποτε στόχο υποτίθεται ότι προάγει".

    Την ανησυχία του εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για τον αριθμό των θυμάτων ζητώντας από το Ισραήλ να εξηγήσει τη θέση του. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, είπε ότι η Ουάσινγκτον υπέβαλε ερώτηση στην κυβέρνηση του Ισραήλ προκειμένου να δώσει στοιχεία για τα σημερινά γεγονότα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση καλώντας, παράλληλα, όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

    Στη Μαδρίτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Αχμέντ Κορέι, διατύπωσαν την κοινή πεποίθηση ότι "η ειρήνη απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός".

    "Αυτά τα εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά ενάντια στο λαό μας μαρτυρούν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ειρήνη", τόνισε ο Κορέι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Θαπατέρο.

    Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός καταδίκασε "τις ενέργειες του Ισραήλ (διότι) αυτός είναι ένας δρόμος αρνητικός για την ειρήνη" και υποστήριξε ότι "η ειρήνη απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός, απαιτεί το σεβασμό του οδικού χάρτη και αυτό επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα".

    Τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, πριν γίνει γνωστό το σημερινό μακελειό, καταδίκασαν νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός και η Μόσχα.

    Η καταστροφή σπιτιών στη Ράφα είναι "απαράδεκτες και αδικαιολόγητες", δήλωσε ο Τόνι Μπλερ στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού καταδίκασε και η Μόσχα, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή της προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Να παρέμβει η διεθνής κοινότητα ζητά ο Αραφάτ

    Σαρωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα

    [11] Αθλητισμός

    Ο Ντενουί προτίμησε την Σοσιεδάδ

    19/5/2004 4:44:00 μμ

    Ντενουί τέλος για τον Ολυμπιακό. Το σίριαλ των τελευταίων ημερών που ήθελε τον Γάλλο τεχνικό να είναι κοντά σε συμφωνία με τους "ερυθρόλευκους" δεν είχε αίσιο τέλος, καθώς ο προπονητής της Ρεάλ Σοσιεδάδ αποφάσισε να παραμείνει στο "Ανοέτα", μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των Βάσκων, Χοσέ Λουϊς Αστιαθαράν Ιριόνδο. Παρότι το κλίμα για τον 56χρονο τεχνικό δεν ήταν και το καλύτερο μετά την απογοητευτική πορεία φέτος της Σοσιεδάδ, ο Ιριόνδο, του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και οι δύο πλευρές θα πορευτούν μαζί και τη νέα αγωνιστική περίοδο. Μετά από αυτή την εξέλιξη όπως είναι φυσικό απέσυρε κάθε ενδιαφέρον για τον επιτυχημένο τεχνικό και πλέον στρέφεται προς τους Αντουάν Κομπουαρέ και Γκι Λακόμπ, επιμένοντας εκ νέου γαλλικά.

    Επιμένει γαλλικά ο Ολυμπιακός

    Το "ναυάγιο" της υπόθεσης Ντενουϊ οδηγεί πλέον την διοίκηση του Ολυμπιακού να στραφεί προς άλλους υποψήφιους με τον Ζαν Κλοντ Σουαντό, ο οποίος θα αναλάβει την εποπτεία των ακαδημιών του συλλόγου, να έχει δώσει λίστα με συμπατριώτες του στους ιθύνοντες του συλλογου του Πειραιά!

    Οι Πειραιώτες μελετούν πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα βιογραφικά του Αντουάν Κομπουαρέ βρίσκεται στο τιμόνι της Στρασμπούρ, αλλά και του Γκι Λακόμπ, τεχνικού της Σοσό (, με την οποία κατέκτησε φέτος το Λιγκ Καπ Γαλλίας. Και οι δυο όμως δένονται με συμβόλαιο με τις ομάδες τους, γεγονός που δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις σε μια περίοδο που το θέμα προπονητή καίει τους "ερυθρόλευκους".

    Φήμες υπήρξαν και για τον Ζακ Σαντινί, όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, να πάει στον Ολυμπιακό ο προπονητής της Εθνικής Γαλλίας, την οποία μάλιστα μπορεί να αναδείξει Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Και φυσικά, δεν πρόκειται να φύγει από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, πριν τελειώσει το EURO, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου και από τον Ολυμπιακό λένε πως θέλουν να τελειώνει το θέμα του προπονητή μέχρι τα τέλη Μαΐου.

    Πάντα μέσα στη λίστα βρίσκεται και το όνομα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αν και δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς ο Σερβοέλληνας τεχνικός θεωρείται "ξαναζεσταμένο φαγητό".

    "Πόρτα" από Ριβάλντο

    Την ίδια ώρα με συνέντευξή του στην αγγλική ιστοσελίδα skysports.com ο Ριβάλντο απέκλεισε το ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Επίσης ο Βραζιλιάνος απορρίπτει την πρόταση και της τουρκικής Γαλατασαράι και αφήνει να εννοηθεί ότι μεταξύ της Μπόλτον και της Σέλτικ προτιμά αυτή της πρωταθλήτριας Σκωτίας.

    "Σύλλογοι στην Ελλάδα και στην Τουρκία μου έχουν προσφέρει περισσότερα χρήματα, αλλά δεν νομίζω ότι θα ήταν και η καλύτερή μου επιλογή, να αγωνισθώ σε αυτά τα πρωταθλήματα", τοόνισε ο Βραζιλιάνος άσος αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να συνεχίσει, είτε στην ομάδα του Πειραιά, είτε σε αυτή της Κωνσταντινούπολης.

    Ο Ριβάλντο τονίζει στη συνέντευξή του ότι η τελική του επιλογή θα εξαρτηθεί όχι από τον οικονομικό παράγοντα, αλλά θα αποφασίσει με αγωνιστικά κριτήρια προτιμώντας εκείνη την ομάδα με την οποία θα έχει την ευκαιρία να διακριθεί και να κερδίσει τίτλους, αλλά και για να εξασφαλίσει την κλήση στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας, καθώς ο μεγαλύτερός του στόχος είναι η συμμετοχή στο Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία.

    Για τον 32χρονο ποδοσφαιριστή η "μετακόμιση" στο "Πάρκχεντ' και τη Σέλτικ είναι η καλύτερη επιλογή.

    Καμιά ανησυχία για Πάντο - Στολτίδη

    Στον αγωνιστικό τομέα, τόσο ο Τάσος Πάντος, που αισθάνεται ενοχλήσεις στη μέση, όσο και ο Ιεροκλής Στολτίδης, για λόγους ξεκούρασης ακολούθησαν και πάλι ατομικό πρόγραμμα. Ωστόσο και για τους δύο δεν υπάρχει ανησυχία και αναμένεται να πάρουν μέρος κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα στην αυριανή προπόνηση και να βρίσκονται στη διάθεση του Νίκου Αλέφαντου για το σαββατιάτικο παιχνίδι, με το Αιγάλεω στη Ριζούπολη.

    Παρών σ' αυτό το ματς θα είναι και ο Λάμπρος Χούτος, που ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, ενώ θα απουσιάσουν ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς που συνέχισε την θεραπεία του και ο Κριστιάν Καρεμπέ. που συμπλήρωσε το όριο των κίτρινων καρτών.

    Το ειδικό πρόγραμμα προπόνησης συνέχισε ο Χρήστος Πατσατζόγλου.

    Η σημερινή προπόνηση ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι, για να μπορέσουν οι "ερυθρόλευκοι" να παραβρεθούν στα βαφτίσια της κόρης του Γιώργου Ανατολάκη.

    Η αυριανή προπόνηση θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ.

    [12] Εσωτερικά

    Προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα "Ύποπτο" δέμα έξω από αντιπροσωπεία αυτοκινήτων

    19/5/2004 4:52:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ελεγχόμενη έκρηξη σε "ύποπτο" δέμα που βρέθηκε έξω από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Landrover στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, πραγματοποίησαν πυροτεχνουργοί της αστυνομίας. Τα μεσάνυχτα, άγνωστος με τηλεφώνημα του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό είχε προειδοποιήσει για την έκρηξη βόμβας στη συγκεκριμένη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Μετά την ελεγχόμενη έκρηξη, ειδικά εκπαιδευμένοι αξιωματικοί περισυνέλεξαν τα υπολείμματα προκειμένου να διαπιστωθεί το ακριβές περιεχόμενο του δέματος, ενώ για το περιστατικό θα προβεί σε δηλώσεις και ο διοικητής Ασφάλειας.

    [13] Οικονομία

    Για προεξόφληση κάνει λόγο ο Τ. Χριστοδούλου Οχι σε ανατιμήσεις με αφορμή το πετρέλαιο

    19/5/2004 4:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Πρόωρα και αδικαιολόγητα χαρακτήρισε τα αιτήματα για αυξήσεις στα εισιτήρια και τα κόμιστρα ο πρόεδρος της Ελληνικά Πετρέλαια κ. Ευθύμιος Χριστοδούλου μιλώντας την Τετάρτη στους δημοσιογράφους για τις τιμές των υγρών καυσίμων και τις επιπτώσεις των αυξήσεων της τιμής του αργού πετρελαίου στα προιόντα που φτάνουν στον καταναλωτή ( αμόλυβδη βενζίνη, πετρέλαιο ντίζελ και μαζούτ). Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της μεγαλύτερης εταιρείας διύλησης της χώρας είναι τελείως αδικαιολόγητο και πρόωρο κάθε αίτημα για αύξηση σε κόμιστρα ή βιομηχανικά προϊόντα δεδομένου ότι οι μεταφορές και η μεταποίηση χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ντίζελ και μαζούτ το οποίο - αντίθετα από την αμόλυβδη βενζίνη - παρουσιάζει σταθερότητα τιμών, παρά την άνοδο των τιμών του αργού.

    Πιό φτηνό από το 2002 το μαζούτ

    Μάλιστα το μαζούτ, που χρησιμοποιεί κατά βάση η βιομηχανία είχε πρό φόρων 149 ευρώ ο τόνος μέση τιμή το 2002, έπεσε στα 142 ευρώ ο τόνος στην διάρκεια του 2003 ενώ σήμερα διατίθεται προς 145 ευρώ ο τόνος, δηλαδή χαμηλότερα από ότι πριν από μια διετία. Ο κ. Χριστοδούλου συμφώνησε με την διαπίστωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη για ύπαρξη ολιγοπωλιακών καταστάσεων στο δίκτυο εμπορίας των καυσίμων και έντονες ιδιομορφίες, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε. Ε. αλλά τόνισε πως αυτές οι ανισορροπίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αν αυτό γίνει βεβιασμένα και στα μέσα μιας διεθνούς κρίσης που έχει προκαλέσει η άνοδος των τιμών του αργού.

    Η μείωση του φόρου κατανάλωσης

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της μείωσης του φόρου υπογράμμισε ότι αν γίνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα στην Ε. Ε. θα βοηθήσει να υποχωρήσουν οι τιμές και να μήν υπάρξουν επιπτώσεις στον πληθωρισμό. -Εμείς σαν εισηγμένη επιχείρηση, πρόσθεσε, δεν μπορούμε να πουλήσουμε χαμηλότερα καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με επιδότηση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε οι εισαγωγές καυσίμων από πλευράς των εταιρείων εμπορίας κάλυψαν περίπου το 4 % των αναγκών της δασμολογημένης ελληνικής αγοράς, ποσοστό πολύ μικρό που επιβεβαιώνει ότι οι τιμές πώλησης από τα διυλιστήρια είναι πλήρως ανταγωνιστικές προς τις τιμές εισαγωγής.

    Τέλος χαρακτήρισε αδικαιολόγητο το θόρυβο περί αυξήσεων σε βιομηχανικά προϊόντα και εισιτήρια αεροπορικών εταιριών μιλώντας για προεξόφληση, ενώ υποστήριξε ότι η τιμή των καυσίμων προ φόρων στην Ελλάδα βρίσκεται σε μέσα επίπεδα σε σχέση με την Ε.Ε. και συγκεκριμένα στη 10η θέση. Για το λόγο αυτό, σημείωσε είναι ανάγκη το ΥΠΑΝ να επανεξετάσει το είδος και την ποιότητα των στοιχείων που αποστέλονται στην Ε.Ε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υποχώρησε ελαφρά και σήμερα το πετρέλαιο

    Τα ακριβά καύσιμα παρασύρουν προϊόντα - υπηρεσίες

    [14] Τεχνολογία

    Εν όψει των προεδρικών του Νοεμβρίου Βοήθεια από το Internet ζητά ο Τζορτζ Μπους

    19/5/2004 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στο Internet αλλά και το γυναικείο φύλο εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι Ρεπουμπλικάνοι, προκειμένου να αυξήσουν τη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου. Μετά και τα τελευταία θλιβερά γεγονότα βασανισμών Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τζορτζ Μπους, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του Internet για να αλλάξουν την εικόνα της κυβέρνησης. Με στόχο να φέρουν με το μέρος τους, κυρίως τις Αμερικανίδες ψηφοφόρους, επέλεξαν μάλιστα τη Λόρα Μπους και την αδελφή του Τζορτζ Μπους Ντόρα Μπους για να πρωταγωνιστήσουν σε σποτάκια με θέμα την "Εκπαίδευση", που προβάλλονται μέσω Internet. H αδελφή μάλιστα του πλανητάρχη, θα πάρει μέρος σε online συζήτηση με ψηφοφόρους που θα διεξαχθεί στο δικτυακό τόπο για την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους.

    Σχετικά Links:

    George Bush

    [15] Αθλητισμός

    Επίθεση "οπαδών" σε παίκτες της ΑΕΚ

    19/5/2004 7:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον η κατάσταση στην ΑΕΚ. Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ντέμη Νικολαΐδη ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για την αγορά της ΠΑΕ ΑΕΚ, λόγω της άρνησης των ποδοσφαιριστών να αποδεχτούν την οικονομική του πρότασή του, περίπου 200 οπαδοί της Ενωσης εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις των Θρακομακεδόνων και ξυλοκόπησαν όποιον παίκτη έβρισκαν μπροστά τους, ενώ από τη μήνη τους δεν ξέφυγαν ούτε οι δημοσιογράφοι. Στο στόχαστρο οι Κασάπης, Τσιάρτας και Οκκάς. Να σημειωθεί ότι παρά και έκκληση του ΠΣΑΠ για προστασία των παικτών, στον χώρο δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη, παρά μόνο ένα περιπολικό με δύο άνδρες της αστυνομίας, που όπως είναι λογικό δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τους εξαγριωμένους οπαδούς. "Ηθικός αυτουργός για όλα ο κος Νικολαΐδης" δήλωσε ο Τσιάρτας. "Aηδία. Έχω χάσει πάσα ιδέα" δήλωσε ο Ντέμης Νικολαΐδης.

    Υπεβλήθη ο φάκελος

    Μετά τα τελευταία γεγονότα σε δεύτερη μοίρα περνάει πλέον, η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου να εκδικάσει το αίτημα υπαγωγής της ομάδας σε καθεστώς εκκαθάρισης την 1η Ιουνίου.

    Η τελική απόφαση αναμένεται στα μέσα Ιουνίου.

    [16] Οικονομία

    Υπό καθεστώς εποπτείας η ελληνική οικονομία Έκθεση Ε. Επιτροπής για την ελληνική οικονομία

    19/5/2004 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σημαντική υπέρβαση του δημοσίου ελλείμματος και ελάχιστη μείωση του δημόσιου χρέους για το 2004 προβλέπει στην έκθεση της για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η υπέρβαση του ελλείμματος οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες για την ολυμπιακή προετοιμασία, στις αγροτικές αποζημιώσεις λόγω της κακοκαιρίας, στο πρόσφατο "κοινωνικό πακέτο" και στα χαμηλά φορολογικά έσοδα. Με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κίνησε τη διαδικασία δημοσιονομικής παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας.

    Μειωμένα έσοδα, μεγαλύτερες δαπάνες

    Στην έκθεση, επισημαίνεται ότι η υπέρβαση του ορίου του 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν είναι το αποτέλεσμα ισχυρής οικονομικής ύφεσης κατά την έννοια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Αντίθετα, όπως αναφέρεται την περίοδο 2000-2003 η Ελλάδα εμφάνισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 4% κατά μέσο όρο.

    Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι με μέση αύξηση του ΑΕΠ ύψους 2,9% κατά την περίοδο 1995-1999, η αύξηση επιταχύνθηκε για να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 4,1% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2000-2002 και σε 4,2% το 2003.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή η υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ, αποδίδεται στη μείωση των εσόδων και στις υψηλότερες από το προβλεπόμενο πρωτογενείς δαπάνες, κυρίως σε εξαιρετικές χρηματοδοτήσεις που έχουν σχέση με την προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων.

    Προβλέψεις για δημόσιο χρέος το 2004

    Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί ελάχιστα το 2004 για να σταθεροποιηθεί στο 102,8% του ΑΕΠ έναντι του 103,% το 2003. Συνεπώς θα παραμείνει κατά πολύ υψηλότερο από το όριο του 60% του ΑΕΠ που προβλέπεται από τη Συνθήκη του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει επίσης ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας παρουσιάζουν μεγάλες ανισορροπίες, ασυμβίβαστες με μία συνετή δημοσιονομική πολιτική.

    Κρίσιμο το επόμενο Ecofin

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλλει την έκθεση για εξέταση στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή της ΕΕ προκειμένου να διατυπωθούν και οι απόψεις των χωρών μελών εντός δύο εβδομάδων.

    Στη συνέχεια η Επιτροπή θα υποβάλλει μέσα στον Ιούνιο εισήγηση με συστάσεις προς το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών , το οποίο και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις στη συνεδρίαση της 5ης Ιουλίου.

    [17] Αθήνα 2004

    Εκτός Ολυμπιακών η Κέλι Γουάιτ

    19/5/2004 7:28:00 μμ

    Ειδήσεις > Αθήνα 2004)&body=

    Με διετή αποκλεισμό από όλες τις αθλητικές διοργανώσεις τιμώρησε ο αμερικανικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ την δυο φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στους αγώνες ταχύτητας, Κέλι Γουάιτ. Η 27χρονη Αμερικανίδα σπρίντερ, που πρώτευσε στα 100μ και 200μ τον περασμένο Αύγουστο στο Παρίσι αλλά της αφαιρέθηκαν τα μετάλλια λόγω του γιατί και πάλι είχε βρεθεί θετική στην ουσία μονταφινίλ, τιμωρήθηκε με την μικρότερη προβλεπόμενη ποινή. Η τιμωρία της επιβλήθηκε για χρήση της απαγορευμένων ουσίας ερυθροποιητίνη (EPO) αλλά και στεροϊδών φαρμάκων, των οποίων η ανίχνευση αποτελεί νέο παράπτωμα. Μετά από την τιμωρία της η αθλήτρια χάνει πλέον οριστικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. " Η κ. Γουάιτ έκανε λάθη, αλλά θαυμάζω το κουράγιο της να το αναγνωρίσει αποδεχόμενη την ευθύνη της. Δεν είναι εύκολο να παραδεχθείς ότι έκανες λάθος και στη συνέχεια να αποδεχθείς τις συνέπειες", δήλωσε ο Τέρι Μάντεν, επικεφαλής της USADA.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 May 2004 - 16:51:44 UTC