Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αποχώρησαν οι ισραηλινές
  • [02] Για δημοσίευση πλαστών φωτογραφιών "Συγγνώμη" της Ντέιλυ Μίρορ
  • [03] Για τη σύλληψη δύο ένοπλων ληστών Ανθρωποκυνηγητό στο Παρίσι
  • [04] Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Έργα υποδομής στον αρχαιολογικό χώρο της
  • [05] Ανεξέλεγκτη η βία στο Ιράκ
  • [06] Οι έρευνες συνεχίζονται Λάρισα: Αναγκαστική προσγείωση μονοκινητήριου
  • [07] Οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Μαραθώνα Συλλήψεις Γερμανών
  • [08] Για πρώτη φορά στην "Μαύρη Ήπειρο" Στη Ν. ΑΦρική το Μουντιάλ του 2010
  • [09] Νεκροί και οι 33 επιβαίνοντες Συντρίβη αεροσκάφους στη Βραζιλία
  • [10] Εν όψει της πρεμιέρας, της ταινίας "Τροία" Οι θησαυροί της Τροίας
  • [11] Χρυσός ο Ηλιάδης

    [01] Διεθνή

    Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις από τη Ράφα

    15/5/2004 11:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2004 6:38:02 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις του στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας και αποσύρθηκε από την περιοχή το πρωί, όπως ανακοίνωσε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Ράφα οι στρατιώτες κατεδάφισαν περίπου 100 σπίτια. Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι στην πλειοψηφία τους ήταν ακατοίκητα κτίρια που χρησιμοποιούνταν από ένοπλους Παλαιστίνιους, μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων . Κατά την αποχώρησή τους οι ισραηλινές δυνάμεις μας βρήκαν τα λείψανα πέντε Ισραηλινών που σκοτώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, είπε ο εκπρόσωπος. Τα λείψανα μεταφέρθηκαν στο ιατροδικαστικό ινστιτούτο του Αμπου Καμπίρ ώστε να γίνει η αναγνώριση και στη συνέχεια να παραδοθούν στις οικογένειές τους για να ταφούν. Στο μεταξύ, άλλοι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στον τομέα αυτό.

    Επίθεση κατά του αρχηγού της ισλαμικής Τζιχάντ

    Αργά το βράδυ, ισραηλινό ελικόπτερο εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κατοικίας του ηγέτη της ισλαμικής Τζιχάντ, Μοχάμεντ αλ-Χίντι, στη συνοικία Νάσερ της Γάζας. Το ελικόπτερο εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον του κτηρίου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τουλάχιστον δέκα άτομα. Ο Χίντι δεν έπαθε το παραμικρό.

    Νωρίτερα, άλλο ελικόπτερο είχε πλήξει με πυραύλους ένα τριώροφο κτήριο όπου στεγάζεται η έδρα της οργάνωσης αυτής, στη συνοικία ελ-Ριμάλ. Πολλά γειτονικά σπίτια υπέστησαν ζημιές, ενώ τα ισραηλινά ελικόπτερα συνεχίζουν να πετούν πάνω από την περιοχή.

    [02] Ιράκ

    Για δημοσίευση πλαστών φωτογραφιών "Συγγνώμη" της Ντέιλυ Μίρορ

    15/5/2004 12:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η βρετανική εφημερίδα ''Ντέιλι Μίρορ'' ζήτησε συγγνώμη από τους αναγνώστες της επειδή δημοσίευσε φωτογραφίες Βρετανών στρατιωτών να βασανίζουν Ιρακινούς αιχμαλώτους, που όπως αποδείχτηκε ήταν πλαστές. "Συγνώμη. Μας παγίδευσαν'', γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα, ζητώντας συγγνώμη από τους 1,9 εκατομμύρια αναγνώστες της. Ο Πιρς Μόργκαν, ο αρχισυντάκης της ''Ντέιλι Μίρορ'' υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή, αφού την προηγούμενη ημέρα το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι από την έρευνα που διεξήγαγε αποδείχτηκε πως οι φωτογραφίες αυτές δεν είχαν τραβηχτεί στο Ιράκ. ''Είναι σαφές τώρα ότι οι φωτογραφίες των Βρετανών στρατιωτών που βασανίζουν κρατούμενους στο Ιράκ ήταν πλαστές. Όταν κάνουμε λάθος, εξαπατούμε αυτούς που υπολογίζουμε περισσότερο, τους αναγνώστες μας. Ζητούμε επομένως συγνώμη επειδή δημοσιεύσαμε αυτές τις φωτογραφίες που σήμερα πιστεύουμε ότι δεν ήταν αυθεντικές'', αναφέρει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα.

    [03] Διεθνή

    Για τη σύλληψη δύο ένοπλων ληστών Ανθρωποκυνηγητό στο Παρίσι

    15/5/2004 12:45:00 μμ

    Ανθρωποκυνηγητό στο Παρίσι για τη σύλληψη των δύο ένοπλων ληστών που μπήκαν το πρωί σε μεγάλο πολυκατάστημα, την ώρα που οι εργαζόμενοι προωθούσαν τα εμπορεύματα στα ράφια πώλησης, ενώ δεν είχε ανοίξει ακόμα για το κοινό. Οι ληστές ανάγκασαν έναν από τους εργαζόμενους να τούς υποδείξει, πού είναι το χρηματοκιβώτιο του καταστήματος, ωστόσο -όπως έγινε γνωστό- δεν κατάφεραν να πάρουν χρήματα από το κατάστημα. Την ώρα εκείνη, πολλοί συνάδελφοί του επωφελήθηκαν και απομακρύνθηκαν από το πολυκατάστημα. Αλλά και ο ίδιος ο προσωρινά όμηρος κατάφερε κάποια στιγμή να διαφύγει από τον έλεγχο των ληστών και ήρθε αμέσως σε επικοινωνία με συναδέλφους του, χάρη στο κινητό τηλέφωνό του. Ευτυχώς κανένας από τους εργαζόμενους δεν έπαθε τίποτα κακό.

    [04] Πολιτισμός

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Έργα υποδομής στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

    15/5/2004 1:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη και τον γενικό γραμματέα Χρήστο Ζαχόπουλο. Ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε στο χώρο του ιερού των Ελευσίνιων Μυστηρίων και ενημερώθηκε για τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης και τη λατρεία της θεάς Δήμητρας. Επίσης, επισκέφθηκε το μουσείο όπου εκτίθενται -μεταξύ άλλων- το ακέφαλο άγαλμα της θεάς Δήμητρας του 5 π.Χ. αιώνα, η Αγέλαστος κόρη, η Καρυάτιδα των Προπυλαίων κ.α. Βασικό αίτημα των αρχαιολόγων, αλλά και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι συνόδευσαν τον κ. Καραμανλή, ήταν η ανέγερση νέου μουσείου, καθώς το υπάρχον έχει κατασκευαστεί το 19ο αιώνα και ο χώρος των 260 τ.μ. επαρκεί για την έκθεση των ευρημάτων. Η πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να παραχωρήσει χώρο στην πρώην βιομηχανική περιοχή και τα έξοδα ανέγερσης του μουσείου να τα αναλάβει το κράτος. Ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, τόνισε ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας είναι από τους σημαντικότερους της πατρίδας μας, υπογραμμίζοντας την τεράστια σημασία που αποδίδει η κυβέρνησή του στο εθνικό κεφάλαιο του πολιτισμού. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, θα προχωρήσουμε στα απαραίτητα νέα έργα υποδομής, που θα αναβαθμίσουν και την ευρύτερη περιοχή.

    [05] Ιράκ

    Ανεξέλεγκτη η βία στο Ιράκ

    15/5/2004 3:31:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση σε πολλές περιοχές του Ιράκ. Ένας Aμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά την διάρκεια βομβιστικής επίθεσης εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής βόρεια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση. Ο στρατιώτης είχε τραυματιστεί θανάσιμα την Παρασκευή το πρωί στην αλ-Ταρμία, κοντά στην Μπάλαντ, εκατό χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης και υπέκυψε χθες το βράδυ. Δύο άλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε επιθέσεις νότια της Βαγδάτης. Οι Αμερικανοί που έχουν χάσει την ζωή τους από την έναρξη του πολέμου, τον Μάρτιο του 2003, ανέρχονται σε 781. Στο μεταξύ, το δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι σε επίθεση με βλήματα όλμων σε κέντρο κατάταξης του νέου ιρακινού στρατού, βόρεια της Μοσούλης, σκοτώθηκαν τέσσερις και τραυματίστηκαν 15 άτομα. Στο νότιο Ιράκ, Bρετανοί στρατιώτες σκότωσαν 16 Ιρακινούς αντάρτες στην επαρχία Μαισάν, βόρεια της Βασόρας, ύστερα από ενέδρα που δέχθηκε βρετανική περίπολος την Παρασκευή.

    [06] Εσωτερικά

    Οι έρευνες συνεχίζονται Λάρισα: Αναγκαστική προσγείωση μονοκινητήριου

    15/5/2004 3:53:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Αναγκαστική προσγείωση σε αγροτική περιοχή πραγματοποίησε στις 12.30 το μεσημέρι μονοκινητήριο αεροπλάνο που έφερε στα φτερά του γραμμένα υβριστικά συνθήματα κατά του μητροπολίτη Λαρίσης και Τιρνάβου Ιγνάτιου, ενώ έριξε και φέιγ-βολάν με ρήσεις Αγίων. Αμέσως κινητοποιήθηκε το επιτελείο της 110 ΠΜ, καθώς δεν είχε κατατεθεί κανένα σχέδιο πτήσης στον Πύργο Ελέγχου του στρατιωτικού αεροδρομίου και ζητήθηκε η άμεση προσγείωση του από τον πιλότο. Οι δύο πιλότοι του μονοκινητήριου τραυματίστηκαν ελαφρά, ωστόσο διέφυγαν και αναζητούνται από την αστυνομία. Το αεροπλάνο πετούσε λόγω της επετείου του πολιούχου της Λάρισας Αγίου Αχιλλείου που εορτάζει σήμερα. Οι έρευνες συνεχίζονται.

    Συγκυβερνήτης ήταν μοναχός

    Ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί στο χώρο της Αερολέσχης Λάρισας, η παρουσία όμως αστυνομικών δυνάμεων που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για τη σύλληψη του, τον απέστρεψε και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, εν τέλει προσγειώθηκε αναγκαστικά σε αγροτική περιοχή.

    Το αεροπλάνο, σχεδόν διαλυμένο, εντοπίσθηκε από την Ασφάλεια Λάρισας η οποία βρήκε στο σημείο ίχνη αίματος αλλά και ένα καλυμμαύκι, ενώ τόσο ο χειριστής όσο και ο συγκυβερνήτης έχουν διαφύγει.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αερολέσχη Λάρισας ιδιοκτήτης του αεροπλάνου είναι αξιωματικός του ελληνικού στρατού και χειριστής ελικοπτέρου που υπηρετεί στην βάση του Στεφανοβικείου, ενώ συγκυβερνήτης διαπιστώθηκε ότι ήταν μοναχός από Ιερά Μονή στα Αμπελάκια.

    [07] Εσωτερικά

    Οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Μαραθώνα Συλλήψεις Γερμανών δημοσιογράφων

    15/5/2004 4:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τέσσερις Γερμανοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς την στιγμή που επιχειρούσαν να μπουν παράνομα στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά στο Μαραθώνα. Οι Γερμανοί οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Μαραθώνα, ενώ παραμένει άγνωστο αν οδηγηθούν στην Ασφάλεια ή αφεθούν ελεύθεροι.

    [08] Αθλητισμός

    Για πρώτη φορά στην "Μαύρη Ήπειρο" Στη Ν. ΑΦρική το Μουντιάλ του 2010

    15/5/2004 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ιστορικές στιγμές ζει από το Σάββατο η Νότια Αφρική. Η χώρα που επί χρόνια ήταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ που την είχε οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση και της είχε στοιχίσει την αποβολή από τη FIFA από το 1976 ως το 1992, από σήμερα έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει, καθώς οι εκλέκτορες της διεθνούς ομοσπονδίας αποφάσισαν να είναι η πρώτη αφρικανική χώρα που θα διοργανώσει τους τελικούς ενός Παγκόσμιου Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου. Όπως αποφάσισε μετά από ψηφοφορία σήμερα στη Ζυρίχη η εκτελεστική επιτροπή της FIFA η Νότια Αφρική θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2010. Πριν τέσσερα χρόνια, η Νότια Αφρική είχε χάσει για μια ψήφο από τη Γερμανία την ανάληψη του Μουντιάλ του 2006.

    Άνετη πλειοψηφία

    Συνυποψήφιες της Νότιας Αφρικής ήταν η Αίγυπτος και το Μαρόκο, ενώ η Τυνησία αποσύρθηκε την Παρασκευή και η Λιβύη αποκλείστηκε από την ψηφοφορία.

    Ο λόγος του αποκλεισμού της Λιβύης επισήμως ήταν ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, πηγές της διεθνούς ομοσπονδίας όμως αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την άρνηση της Λιβύης να δεχθεί στο έδαφός της την ομάδα του Ισραήλ, σε περίπτωση που αυτή πάρει το εισιτήριο για τα τελικά.

    Στη "μάχη" των εκλογών η Νότια Αφρική "επιστράτευσε" τρεις προσωπικότητες βραβευμένες με Νόμπελ Ειρήνης (Νέλσον Μαντέλα, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και Ντέσμοντ Τούτου), καθώς και τον νυν πρόεδρο της χώρας, Τάμπο Μπέκι.

    Η επικράτησή της άνετη. Από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία, η υποψηφιότητά της συγκέντρωσε 14 ψήφους έναντι 10 του Μαρόκου, ενώ η Αίγυπτος δεν ψηφίστηκε από κανένα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA

    Να υπενθυμίσουμε ότι πριν τις εκλογές της διεθνούς ομοσπονδίας το 2002, ο Σεπ Μπλάτερ είχε υποσχεθεί ότι, σε περίπτωση επανεκλογής του, θα αναθέσει το παγκόσμιο κύπελλο του 2010 σε χώρα της Αφρικής, δέσμευση χάρη στην οποία κέρδισε πολλές ψήφους από την "Μαύρη Ήπειρο" και την οποία τήρησε.

    Ιστορική στιγμή

    Η ετυμηγορία της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, σκόρπισε κύματα ενθουσιασμού στους υπευθύνους της επιτροπής υποψηφιότητας που την χαρακτήρισαν ως μια ιστορική στιγμή για την Αφρική.

    "Αισθάνομαι πολύ νέος σήμερα. Αυτή η νίκη είναι εκπληκτική. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους εκείνους που ενθάρρυναν το εγχείρημά μας" είπε ο βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης 85χρονος Νέλσον Μαντέλα που δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του.

    "Είναι μια ιστορική στιγμή για την Αφρική. Είναι η αναγέννηση της Αφρικής. Η τελική φάση θα αποφέρει πολλά κέρδη στη χώρα μας. Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν ώστε να φτάσουμε μέχρι εδώ. Χάρις στη δική τους συνεισφορά, η Νότια Αφρική έγραψε σήμερα ιστορία", τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής υποψηφιότητας, Ερβιν Χόζα.

    Ο διευθυντής της επιτροπής υποψηφιότητας, Ντάνι Τζόρντααν επεσήμανε: "Η διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου ισοδυναμεί με μια μεγάλη νίκη για τη χώρα που την αναλαμβάνει και μια μικρή ήττα για τις υπόλοιπες υποψήφιες. Ευχαριστούμε πολύ τη FIFA για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και είμαστε υπερήφανοι που πλέον ανήκουμε στους καλύτερους του κόσμου".

    "Η σημερινή απόφαση βασίστηκε σε πολλούς παράγοντες, τόσο τεχνικούς όσο και άλλους. Πιστεύω ότι μία χώρα από τις υποψήφιες συνδυάζει το πολυφυλετικό στοιχείο και από τεχνικής άποψης είναι ικανή να διοργανώσει το παγκόσμιο κύπελλο. Αυτή ήταν η Νότια Αφρική. Αν, πάντως, υπήρχε ένα ειδικό βραβείο θα το κέρδιζε η Αίγυπτος, η οποία επίσης παρουσίασε μια πάρα πολύ καλή υποψηφιότητα", τόνισε ο ισχυρός άντρας της Ομοσπονδίας Σεπ Μπλάτερ.

    Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες της Νότιας Αφρικής, που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρικά σημεία της Πρετόρια, του Γιοχάνεσμπουργκ, του Σοβέτο, του Ντούρμπαν, του Κέιπ Τάουν και του Πορτ Ελίζαμπεθ, ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας .

    Χρήσιμα στοιχεία

    Η Νότια Αφρική με πρωτεύουσα την Πραιτόρια, έκταση 1.22 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 44 εκ. κάτοικους, δεν έχει έως στιγμής καταφέρει να έχει ισχυρή παρουσία στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά δρώμενα.

    Έως τώρα έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα Αφρικής το 1996, έχει προκριθεί δυο φορές στα τελικά του μουντιάλ το 1998 και το 2002, που αποκλείστηκε και τις δύο φορές στην πρώτη φάση, ενώ το 2000 στους Ολυμπιακούς του Σίδνει, που και πάλι αποκλείστηκε από την πρώτη φάση.

    Οι κυριότερες πόλεις της χώρας είναι το Γιοχάνεσμπουργκ (6 εκ. κάτοικοι), το Κέιπ Τάουν (3εκ.), το Ντουρμπάν (3εκ.), το Πορτ Ελίζαμπεθ (1.5 εκ.) και η Μπλουμφοντέιν (500.000)

    Μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει τις εξής σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις: Παγκόσμιο Κύπελλο ράγκμπι (1995), Αφρικανικοί αγώνες (1999), Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου (1999), Παγκόσμιο Κύπελλο κρίκετ (2003).

    Οι αγώνες των τελικών αναμένεται να διεξαχθούν σε κάποια από τα παρακάτω γήπεδα:

    FNB Στάντιουμ (Γιοχάνεσμπουργκ-80.000 θέσεις), Ελις Πάρκ (Γιοχάνεσμπουργκ-68.000), Γιοχάνεσμπουργκ Στάντιουμ (Γιοχάνεσμπουργκ-40.000 θέσεις), Νιούλαντς Στάντιουμ (Κέιπ Τάουν-45.000), Αμπσα Στάντιουμ (Ντουρμπάν-52.000), Τέλκομ Παρκ (Πορτ Ελίζαμπεθ-40.000), Αμπσα Στάντιουμ (Μπλουμφοντέιν-38.000), Λόφτους Στάντιουμ (Πρετόρια-45.000)

    Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης θα φτάσει στα 55 εκ. ευρώ (χωρίς τη συνδρομή της FIFA).

    [09] Διεθνή

    Νεκροί και οι 33 επιβαίνοντες Συντρίβη αεροσκάφους στη Βραζιλία

    15/5/2004 6:30:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δικινητήριο αεροπλάνο συνετρίβη το πρωί, λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μανάους, στον Αμαζόνιο. Νεκροί είναι οι 33 επιβαίνοντες, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία Rico Lineas Aeres, στην οποία ανήκε το δικινητήριο αεροπλάνο. Από τους επιβαίνοντες τα τρία είναι μέλη του πληρώματος. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Σάο Πάολο ντε Ολιβένσα κοντά στη μεθόριο της Βραζιλίας με την Κολομβία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροπλάνο της Rico Linhas Aereas συνετρίβη σε απόσταση μόλις 10 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο στο Μανάους. Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Rico Linhas Aereas στην οποία ανήκει το Brazilia Embraer 120 δήλωσε προς τοπικό ραδιοσταθμό ότι είναι "πολύ πιθανό να προηγήθηκε έκρηξη" πριν από την συντριβή. Tον Αύγουστο του 2002 παρόμοιο αεροπλάνο της ίδιας εταιρείας είχε συντριβεί κοντά στο Ρίο Μπράνκο και είχαν σκοτωθεί τότε 23 άνθρωποι.

    [10] Πολιτισμός

    Εν όψει της πρεμιέρας, της ταινίας "Τροία" Οι θησαυροί της Τροίας

    15/5/2004 8:54:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Άνοιξαν οι πύλες των θησαυρών της αρχαίας Τροίας, από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, μετά το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ενόψει της χθεσινής παγκόσμιας πρεμιέρας, της ταινίας αμερικανικής παραγωγής "Τροία". Η πτέρυγα με τους θησαυρούς, στην οποία εκτίθενται μεταξύ άλλων κοσμήματα και άγαλμα της κεφαλής του Δία, είχε κλείσει το 1995 εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων και φρουρών. "Τελευταία υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους ξένους τουρίστες και τους Τούρκους επισκέπτες του μουσείου ενόψει της πρεμιέρας της ταινίας, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να ξανανοίξει την πτέρυγα με τους θησαυρούς της Τροίας", δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής Χαλίλ Οζέκ.

    [11] Αθήνα 2004

    Χρυσός ο Ηλιάδης

    15/5/2004 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Φαίνεται ότι οι αθλητές του τζούντο βάλθηκαν να αλλάξουν τις αθλητικές μας προτιμήσεις ενόψει των Ολυμπιακών. Μετά τον Ζιριντίδη που κέρδισε στους το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των -60 κιλών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος την Παρασκευή, το Σάββατο ήρθε ο Ηλίας Ηλιάδης να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία -81κ., καθώς στον τελικό νίκησε τον Γερμανό Ολε Μπίσοφ, με ιπόν 1 λεπτό και 37 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα. Νωρίτερα στον ημιτελικό είχε νικήσει άνετα τον Ρώσο Ντμίτρι Νοσόφ με ιπόν 3.37 πριν το τέλος του αγώνα. Να υπενθυμίσουμε ότι και τα δυο μετάλλια αποτελούν τα πρώτα που κατακτά η χώρα μας στην ιστορία του τζούντο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 May 2004 - 16:51:39 UTC