Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντίστροφη μέτρηση για τον Γιάννη Γρανίτσα
  • [02] Για την επίθεση της 1ης Μαΐου στη Σ. Αραβία Νέα ανάληψη ευθύνης από την
  • [03] Με πίστη για το διπλό στον Κορυδαλλό
  • [04] Έκθεση με έργα του Λούθιο Μουνιόθ στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Συναντήσεις Καραμανλή στο υπουργείο Πολιτισμού O Ν. Τσακίρογλου
  • [06] Καμία αλλαγή στη στάση του Κ. Μητσοτάκη "Πράξη συνέπειας" η επιστροφή

    [01] Αθλητισμός

    Αντίστροφη μέτρηση για τον Γιάννη Γρανίτσα

    14/5/2004 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Εξώδικο κατά του Διοικητικού συμβουλίου και του προέδρου της ερασιτεχνικής ΑΕΚ Γιάννη Γρανίτσα έστειλαν εκατό μέλη του σωματείου ζητώντας απαντήσεις για τους χειρισμούς του στο θέμα του γηπέδου. Η κίνηση που είχε δρομολογηθεί εδώ και καιρό με πρωτοστατούντα τον Νίκο Στράτο θέτει ως τελική ημερομηνία έναρξης των εργασιών την 30η Ιουνίου, ενώ ζητά από τον κ Γρανίτσα να δώσει έως τις 30 Μαΐου, την σύμβαση του έργου για να ενημερωθούν όλα τα μέλη. Όπως αναφέρεται στο εξώδικο πρώτο μέλημα της κίνησης είναι να βρεθεί λύση στα καίρια ζητήματα που αφορούν τον σύλλογο και ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις με τον κύριο Ορφανό. Στην ουσία αποτελεί την πρώτη πρόταση μομφής κατά του πρόεδρου της ερασιτεχνικής και τον προειδοποιεί ότι αν δεν δώσει σύντομα τα στοιχεία του φακέλου στην δημοσιότητα, θα συγκαλέσουν έκτακτη Γ.Σ. με στόχο την αποπομπή του.

    Αιτήματα-ερωτήματα

    Τα 100 μέλη της ερασιτεχνικής ζητούν με το εξώδικο να ενημερωθούν για όλα όσα εμπεριέχονται στον φάκελο που αφορά το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ζητώντας την σύμβαση χρηματοδότησης του έργου, την σύμβαση που έχει το σωματείο με την κατασκευάστρια εταιρεία, τον φάκελο βιωσιμότητας του έργου και το καταστατικό της ιδρυθείσας από το σωματείο ανωνύμου εταιρείας "ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε." η οποία, "κατά τις ανακοινώσεις σας, θα έχει την εκμετάλλευση του γηπέδου και των άλλων εγκαταστάσεων.

    Επίσης προχωρούν στην προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που ο κ. Γρανίτσας δεν παρουσιάσει τα στοιχεία στον αρμόδιο υφυπουργό, θα συγκαλέσουν έκτακτη Γενική Συνέλευση με σαφή στόχο έστω και αν δεν αναφέρεται την αποπομπή του πρόεδρου της Ερασιτεχνικής, καθώς όπως αναφέρουν με την πολιτική που ακολούθησε στέρησε από την ΑΕΚ πόρους κανοντάς την πιο φτωχή πτωχή ενώ την καταστήσατε αδύναμη αγωνιστικά. Παράλληλα από την ημέρα που γκρεμίστηκε το γήπεδο κανένα τμήμα της ερασιτεχνικής δεν λειτουργεί σωστά η υπολειτουργεί.

    Εκτός του κ. Γρανίτσα τα 100 μέλη καταφέρονται και κατά της διοίκησης, για την "εν λευκώ εξουσιοδότηση" του, στον χειρισμό της ανεγέρσεως με αποτέλεσμα να χειρίζεται και να αποφασίζει για όλα μόνος του του, χωρίς να ενημερώνει κανένα.

    Στο μεταξύ, αναβλήθηκε για αύριο Σάββατο στις 11.00 το πρωί η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ κατόπιν αιτήματος της ερασιτεχνικής προκειμένου να υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση για την υπαγωγή στο άρθρο 44.

    [02] Διεθνή

    Για την επίθεση της 1ης Μαΐου στη Σ. Αραβία Νέα ανάληψη ευθύνης από την Αλ Κάιντα

    14/5/2004 7:54:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση της 1ης Μαΐου στη Σαουδική Αραβία στον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό του Γιανμπού ανέλαβε την Παρασκευή η Αλ Κάιντα με μήνυμά της στο διαδίκτυο. Το μήνυμα που δημοσιεύεται σε ισλαμική ιστοσελίδα και η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αποδίδεται στον επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου για την αραβική χερσόνησο Αμπντελαζίζ αλ Μούκριν. Ο Μούκριν χαρακτηρίζει "ηρωική και επιτυχημένη" την επίθεση και προσθέτει: "η επιχείρηση είναι ένα από τα πιο εύγλωττα παραδείγματα αυτών που μπορούν να κάνουν οι μαχητές μας".

    Η επίθεση της Αλ Κάιντα στοίχισε τη ζωή σε πέντε δυτικούς μηχανικούς, δύο Αμερικανούς, δύο Βρετανούς και έναν Αυστραλό, που εργάζονταν για τη θυγατρική εταιρεία του ελβετο-σουηδικού ομίλου ΑΒΒ.

    Οι τέσσερις δράστες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε με τις δυνάμεις της τάξης, από την οποία σκοτώθηκε και ένα μέλος της εθνοφρουράς της Σαουδικής Αραβίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύγχυση για το χτύπημα στη Σ. Αραβία

    Επίθεση εναντίον Δυτικών στη Σ. Αραβία

    [03] Αθλητισμός

    Με πίστη για το διπλό στον Κορυδαλλό

    14/5/2004 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με ανεβασμένη την ψυχολογία από την κατάκτηση του κυπέλλου και όλους τους παίκτες ετοιμοπόλεμους θα παραταχθεί την Κυριακή στο Κορυδαλλό ο Παναθηναϊκός. Στόχος, ένας και μοναδικός. Η νίκη που θα φέρει το "τριφύλλι" μια ανάσα από την κατάκτηση και του δεύτερου στόχου αυτού του πρωταθλήματος. Η αποστολή του "τριφυλλιού" δεν αναμένεται πάντως εύκολη από την στιγμή που οι "βυσσινί" καίγονται για τους τρεις βαθμούς που θα τους οδηγήσουν στη σωτηρία, γεγονός που επισήμανε και ο Γιτζάκ Σουμ στις ομιλίες του προς τους παίκτες όλη την εβδομάδα. Ο Ισραηλινός προπονητής, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να υπολογίζει σε όλους τους παίκτες του, καθώς οι Εζέκιελ Γκονζάλες, Γιαν Μικάελσεν και Εμάνουελ Ολισαντέμπε προπονήθηκαν κανονικά και τέθηκαν στη διάθεση του. Στο δύσκολο αυτό παιχνίδι ο Παναθηναϊκός θα έχει και τη θερμή συμπαράσταση των 1000 περίπου οπαδών του, καθώς οι φίλοι του "τριφυλλιού" προμηθεύτηκαν άγνωστο πως εισιτήρια για τον αγώνα, τα οποία φυσικά και θα εξαντληθούν.

    [04] Πολιτισμός

    Έκθεση με έργα του Λούθιο Μουνιόθ στη Θεσσαλονίκη

    14/5/2004 8:23:00 μμ

    Έκθεση ζωγραφικών έργων του Λούθιο Μουνιόθ - ενός από τους σημαντικότερους εκφραστές του καλλιτεχνικού κινήματος Αrt Informel, στην Ισπανία στα τέλη του 20ου αιώνα εγκαινιάζεται απόψε στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα "Ισπανική Τέχνη για το Εξωτερικό" του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας που εκπονείται με στόχο τη διάδοση του ισπανικού πολιτισμού μέσω της νεώτερης και σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας των τελευταίων πενήντα χρόνων. Το πρόγραμμα "Ισπανική Τέχνη για το Εξωτερικό" έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από ογδόντα εκθέσεις σε 42 χώρες. Η έκθεση "Σκαρί από Ξύλο", που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο, είναι η πρώτη που παρουσιάζεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 34 αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτέχνη - δείγματα της εικαστικής του πορείας από το 1953 και μέχρι το 1997. Τα έργα του Μουνοθ (1929-1998) προέρχονται στην πλειονότητα τους από τη συλλογή της οικογένειάς του. Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2004, θα φιλοξενείται στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος.

    "Είναι έργα που παραπέμπουν μόνο στον εαυτό τους, αλλά που έχουν την τάση να συστήσουν έναν κόσμο, να είναι ρεαλιστικά, να αποκαλύπτουν τόση αλήθεια όση και η φύση" τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο γιός του καλλιτέχνης και επιμελητής της έκθεσης Ροντρίγκο Μουνόθ.

    Ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα Εδουάρδο Χούνκο επισήμανε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου ότι στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα άλλα κράτη την Ισπανία, η οποία είναι μια χώρα πολιτισμικά ανοιχτή που ανακαλύπτει τον εαυτό της. Πρόσθεσε ακόμη ότι σε λίγους μήνες θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα και δεύτερη έκθεση του προγράμματος "Ισπανική Τέχνη για το Εξωτερικό".

    Επόμενοι σταθμοί της έκθεσης "Σκαρί από Ξύλο" θα είναι η Βιέννη (Ιούλιος Σεπτέμβριος 2004) και η Ρώμη (Οκτώβριος Νοέμβριος 2004).

    Σχετικά Links:

    Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

    [05] Πολιτισμός

    Συναντήσεις Καραμανλή στο υπουργείο Πολιτισμού O Ν. Τσακίρογλου Διευθυντής του ΚΘΒΕ

    14/5/2004 8:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σειρά συναντήσεων με τον ηθοποιό Νικήτα Τσακίρογλου, τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Δημήτρη Νόλλα και την ερμηνεύτρια δημοτικών τραγουδιών Δόμνα Σαμίου, είχε την Παρασκευή στο υπουργείο Πολιτισμού ο πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής ανέθεσε στον Νικήτα Τσακίρογλου τη Διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Ο καταξιωμένος ηθοποιός δεσμεύθηκε να αναβαθμίσει τη Σχολή ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραδίδει μαθήματα και ο ίδιος. Έθεσε ως στόχους, το ανέβασμα ελληνικών και κλασσικών έργων διεθνούς κύρους και την αξιοποίηση και προώθηση συγγραφέων και καλλιτεχνών από τη Β. Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι θα ανέβουν κανονικά οι παραστάσεις του "Φιλοκτήτη" στην Επίδαυρο στις 29 και 30 Ιουλίου και ότι θα εκπληρώσει όλες τις καλλιτεχνικές του υποχρεώσεις προτού αναλάβει την διεύθυνση του ΚΘΒΕ.

    Αμεση προτεραιότητα η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης και με τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

    Σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση η κα Λαμπράκη Πλάκα, δήλωσε ότι για τον πρωθυπουργό η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας.

    Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν επίσης η πρόσληψη προσωπικού στην Εθνική Πινακοθήκη και ο τακτικός προϋπολογισμός της.

    "Κατέθεσα πάλι την αίτηση που είχε απορριφθεί δύο φορές από το υπουργείο Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης και αφορά την πρόσληψη 27 ατόμων ", είπε η κ. Λαμπράκη-Πλάκα και πρόσθεσε:

    "Ο τακτικός μας προϋπολογισμός καλύπτει αυτήν την στιγμή μόνο τις ανελαστικές μας δαπάνες και ανέρχεται σε 1.400.000 ευρώ για φέτος και ζητήσαμε ακόμα 1 εκατομμύριο ευρώ για να πληρώνουμε το ενοίκιο στο Γουδί και να καλύπτουμε έστω το 30% των δράσεων, ώστε να μπορούμε να ζητήσουμε χορηγίες για τα υπόλοιπα".

    Διευκρίνισε επίσης ότι όλες οι προγραμματισμένες εκθέσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας θα διεξαχθούν κανονικά και ότι ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει ο ίδιος τις εκθέσεις της "αναδρομικής Χένρι Μούρ" ( 12 Ιουλίου) και των "Εξι Γλυπτών".

    Δημιουργία CD με ακριτικά τραγούδια που χάνονται

    Έκπληξη για το γεγονός ότι προσκλήθηκε από τον πρωθυπουργό για να συζητήσει θέματα πολιτισμού, εξέφρασε η επί δεκαετίες ερευνήτρια και ερμηνεύτρια του Δημοτικού Τραγουδιού, Δόμνα Σαμίου.

    "Είναι η πρώτη φορά στην ζωή μου που με καλεί πρωθυπουργός και βεβαίως υπουργός Πολιτισμού για να μου ζητήσει τι μπορούμε να κάνουμε για τον Πολιτισμό" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε

    "Του ζήτησα -και θα το κάνει- την οικονομική ενίσχυση του "Πολιτιστικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου" ώστε να βγάλουμε μια σειρά ψηφιακών δίσκων (CD) με ακριτικά τραγούδια που σιγά-σιγά χάνονται"

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχαρόπουλος, σημείωσε ότι η παραγωγή δίσκων με ακριτικά τραγούδια συνδέεται με το δίπολο Παιδεία-Πολιτισμός, που έχει πολλάκις αναφέρει ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του με παράγοντες του πολιτισμού, με συνάντηση με τον Δημήτρη Νόλλα, πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ, με τον οποίο συζήτησε κυρίως θέματα υποδομών στο χώρο του βιβλίου.

    [06] Εσωτερικά

    Καμία αλλαγή στη στάση του Κ. Μητσοτάκη "Πράξη συνέπειας" η επιστροφή Σαμαρά

    14/5/2004 9:17:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Θετικά σχολιάστηκε από κορυφαία στελέχη της ΝΔ η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά και η συμμετοχή του στο Ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος. "Η θέση του Αντώνη Σαμαρά στον αγώνα είναι δίπλα μας" δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και έκανε λόγο για κίνηση ευθύνης και προοπτικής. Από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχει κατ επανάληψη εκφράσει την άποψη του για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

    Το σχόλιο Μητσοτάκη

    Την πάγια θέση του για τον Αντώνη Σαμαρά επανέλαβε την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης.

    "Η θέση μου για τον κ.Σαμαρά είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει" είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι την ευθύνη των αποφάσεων την έχει ο Πρόεδρος του Κόμματος .

    Την Πέμπτη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας της "Πολιτικής Ανοιξης", του κόμματος που είχε ιδρύσει το 1993, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα μετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στη δεύτερη θέση.

    Η ανακοίνωση της σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, αναμένεται να γίνει από τον πρωθυπουργό, πιθανότατα, μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ την επόμενη βδομάδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 May 2004 - 20:51:00 UTC