Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Είναι "αυτοαεριζόμενα" και "θερμορυθμιζόμενα"! Εσώρουχα κατά της
  • [02] Ο Ντενουί επιμένει ισπανικά
  • [03] Μπρέμερ: "Φεύγουμε από το Ιράκ αν μας το ζητήσουν οι Ιρακινοί"
  • [04] Ένας σύγχρονος Άργος Αυτό θα πει πιστός σκύλος!
  • [05] Η ασφάλεια δοκιμάστηκε στην πράξη Φρούρια οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις
  • [06] Αύριο στις 22:00 η μεγάλη βραδιά Στους ρυθμούς του τελικού
  • [07] Τα SMS νικούν με διαφορά "Προβληματική επιχείρηση" τα MMS
  • [08] Καταγγελίες για βασανιστήρια και στο Αφγανιστάν
  • [09] Ασημένιος ο Ζιντιρίδης
  • [10] Εξέταση κατ' αντιπαράσταση ζήτησε η υπεράσπιση Βολές κατά μάρτυρα στη
  • [11] Θέτει τις βάσεις για έναν υγιή οργανισμό Σωτήριος ο θηλασμός για τη
  • [12] Συγκρούσεις στο κοιμητήριο της πόλης Μαίνονται οι μάχες στη Νατζάφ
  • [13] Δυσαρεστημένοι οι πολίτες "Κακός μαθητής" η Δημόσια Διοίκηση
  • [14] Πανιώνιος: "Όλα για όλα στα Ανω Λιόσια"
  • [15] Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών Σπάει τα ρεκόρ η τιμή του

    [01] Υγεία

    Είναι "αυτοαεριζόμενα" και "θερμορυθμιζόμενα"! Εσώρουχα κατά της στειρότητας

    14/5/2004 2:09:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μία από τις βασικές αιτίες της ανδρικής στειρότητας είναι τα στενά εσώρουχα και τα στενά παντελόνια, τα οποία, εξ αιτίας της αύξηση της θερμότητας, που προκαλούν στο ανθρώπινο σώμα, καταστρέφουν το σπέρμα. Τη λύση ήρθε να δώσει ένας Βόσνιος εφευρέτης, ο οποίος δημιούργησε τα πρώτα "αυτοαεριζόμενα" και "θερμορυθμιζόμενα" εσώρουχα, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του προβλήματος. Μάλιστα, ο 44χρονος εφευρέτης, κ. Ντράγκαν Τάντιτς, έχει βραβευθεί με το χρυσό μετάλλιο, της έκθεσης εφευρετών "Councour Lepan" στο Παρίσι.

    Σύντομα στην αγορά

    Σύμφωνα με τον ευφυή εφευρέτη, τα "μαγικά" εσώρουχα διαθέτουν ένα ειδικό "σακουλάκι", το οποίο βοηθά στον αερισμό της ευαίσθητης περιοχής και ρυθμίζει τον ιδρώτα.

    Πάντως, τα εσώρουχα του κ. Τάντιτς, κίνησαν το ενδιαφέρον των Γάλλων εμπόρων, οι οποίοι σκέφτονται να τα διαθέσουν ευρέως στην αγορά.

    Όπως, δήλωσε και ο ίδιος, ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ένα Γάλλο έμπορο και πιστεύει, ότι πρόκειται να ταράξει την αγορά.

    [02] Αθλητισμός

    Ο Ντενουί επιμένει ισπανικά

    14/5/2004 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    "Είμαι και θα είμαι στη Σοσιεδάδ", δήλωσε την Παρασκευή ο Ρεϊνάλ Ντενουί ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να παραμείνει στην ομάδα των Βάσκων και βάζοντας τέρμα στα σενάρια που τον ήθελαν να αναλάβει τον Ολυμπιακό. Η ευκαιρία του δόθηκε όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, για το κυριακάτικο παιχνίδι με τη Μάλαγα, ρωτήθηκε σχετικά με την πρόταση της ομάδας του Πειραιά να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Πάντως, παρ' όλο που οι εξελίξεις δείχνουν αρνητικές για τον Ολυμπιακό, ωστόσο είναι λογικό στην παρούσα φάση ο Ντενουί να μην θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην ομάδα του, που κόντρα στη Μάλαγα θα επιδιώξει να πάρει πάση θυσία τη νίκη, ώστε να εξασφαλίσει και τυπικά τη σωτηρία της από τον υποβιβασμό. Την ίδια ώρα "φουντώνουν" οι φήμες που θέλουν τον Αντώνη Νικοπολίδη, να έχει συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, για να αγωνίζεται από τη νέα περίοδο στο λιμάνι. Οι πληροφορίες αναφέρουν για συμβόλαιο τριών χρόνων με 200.000 ευρώ απολαβές το χρόνο. Όσα του αρνήθηκε δηλαδή ο Παναθηναϊκός.

    Επιστροφή Καρεμπέ στην Αγγλία;

    Το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Σίτι αλλά και τριών ακόμα ομάδων της Αγγλίας για τον Κριστιάν Καρεμπέ αποκάλυψε με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα του αγγλικού ειδησεογραφικού οργανισμού "Sky, skysports.com", ο ατζέντης του παίκτη, Μίλαν Τσαλασάν.

    Ο μάνατζερ του Γάλλου, έκανε γνωστό ότι ο πελάτης του, έχει ήδη μιλήσει με τις Μίντλεσμπρο, Μάντσεστερ Σίτι, Πόρτσμουθ, καθώς και με ένα σύλλογο του Λονδίνου, τον οποίο δεν ήθελε να αποκαλύψει ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει δεχθεί πρόταση και από την Παρί Σεν Ζερμέν.

    Όσον αφορά για το τι σκέφτεται ο Καρεμπέ για το μέλλον του, ο Τσαλασάν αποκάλυψε ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην Αγγλία, επιθυμία που το αν θα πραγματοποιηθεί θα γίνει γνωστό τις επόμενες εβδομάδες.

    Από την άλλη, ο Αγγλος τεχνικός των "μπλε" του Μάντσεστερ, Κέβιν Κίγκαν, παραδέχθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προβεί σε δύο μεταγραφές.

    Αυτό που επισημαίνετε πάντως στο δημοσίευμα είναι η πιθανή μεταγραφή του Άγγλου άσου, θα κριθεί από το πόσο δυνατό είναι το ενδιαφέρον της Μίντλεσμπρο, ενώ απέκλεισε την Πόρτσμουθ, καθώς τα όσα συμβαίνουν στα διοικητικά της, μάλλον απομακρύνουν την περίπτωση. Τέλος χαρακτηρίζει την πρόταση από το Λονδίνο ως πρόκληση για τον Καρεμπέ.

    [03] Ιράκ

    Μπρέμερ: "Φεύγουμε από το Ιράκ αν μας το ζητήσουν οι Ιρακινοί"

    14/5/2004 2:58:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέα διάσταση στα μέχρι στιγμής λεγόμενα των Αμερικανών αξιωματούχων δίνει η δήλωση του Αμερικανού διοικητή στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ. Σε συνάντηση που είχε με Ιρακινούς διοικητές είπε ότι υπάρχει πιθανότητα αποχώρησης των Αμερικανών από το Ιράκ, επισημαίνοντας πως "είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σε μια χώρα όπου δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι". Ο Αμερικανός διοικητής είπε ότι στην περίπτωση που η προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση, που θα αναλάβει καθήκοντα στις 30 Ιουνίου, ζητήσει από τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το Ιράκ, οι ΗΠΑ θα το κάνουν και έσπευσε να προσθέσει: "Αλλά δε νομίζω πως θα το κάνει".

    [04] Διάφορα

    Ένας σύγχρονος Άργος Αυτό θα πει πιστός σκύλος!

    14/5/2004 3:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Απεργία πείνας έκανε ένας σκύλος, επειδή αναγκάστηκε να αποχωριστεί το αφεντικό του. Ο σκύλος-μασκότ του πρώην ηγέτη της γεωργιανής δημοκρατίας της Ατζαρίας, Ασλάν Αμπασίντζε, είχε να φάει από τις 6 Μαΐου, οπότε και εξορίστηκε στη Ρωσία το αγαπημένο του αφεντικό. Τελικά, αυτοί, που φρόντιζαν τον Μπασμάτς, τσοπανόσκυλο του Καυκάσου και δύο φορές πρωταθλητής κόσμου στην κατηγορία του, είδαν, πως η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Έτσι, ο πιστός σκύλος μεταφέρθηκε την Πέμπτη, αεροπορικώς, από το Μπατούμι, την πρωτεύουσα της Ατζαρίας, στη Μόσχα, για να συναντήσει το αφεντικό του. "Ήταν το αγαπημένο ζώο του Ασλάν Αμπασίντζε, ο οποίος το επισκεπτόταν καθημερινά", είπε ο διευθυντής του ιδρύματος για σκύλους του Μπατούμι. Ο πρώην ηγέτης είχε τουλάχιστον 65 σκύλους διαφορετικής ράτσας, αλλά κανένας δεν ήταν σαν τον Μπασμάτς.

    [05] Αθήνα 2004

    Η ασφάλεια δοκιμάστηκε στην πράξη Φρούρια οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

    14/5/2004 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Παρά το γεγονός ότι η Αλίσια Πικ η δημοσιογράφος των "TIMES" δεν κατάφερε να μπει μαζί με τον φωτορεπόρτερ που την συνόδευε την Τετάρτη το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο-αν και προσπάθησε 3 φορές- αυτό δεν την εμπόδισε να γράψει ένα συκοφαντικό ρεπορτάζ που βρίθει ανακριβειών στην αγγλική εφημερίδα την Παρασκευή. Λίγο πολύ η Βρετανίδα δημοσιογράφος με ανταπόκρισή της, ισχυρίζεται ότι πέρασε δυόμισι ώρες στο Ολυμπιακό συγκρότημα, χωρίς κανείς να της ζητήσει το λόγο, κάτι που για την κα Πικ αποτελεί αποκάλυψη των ελλείψεων ασφαλείας. Πουθενά βέβαια δεν αναφέρει ότι και τις 3 φορές που επιχείρησε να μπει στο Ολυμπιακό Στάδιο, οι φρουροί την σταμάτησαν και στο τέλος την συνέλαβαν, ότι το Στάδιο αυτή τη στιγμή είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο ενώ κάπου στο τέλος θυμάται να γράψει πως η ασφάλεια ολυμπιακού επιπέδου θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο.

    Καυστική η κ. Πετραλιά

    Στο ζήτημα επανήλθε με σημερινές της δηλώσεις η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά η οποία σχολιάζοντας την προσπάθεια εισόδου στο εργοτάξιο του ΟΑΚΑ, της Βρετανίδας δημοσιογράφου, καυτηρίασε την στάση της κ. Πικ, ως εμπαθή.

    ''Πολλά είναι τα δημοσιεύματα σχετικά με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, αλλά όλα δεν είναι αθώα'', είπε, μεταξύ άλλων, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, συμπληρώνοντας πως ''όταν κάποιος ψάχνει μόνο τα αρνητικά, τότε, νομίζω, η απάντηση δίνεται από μόνη της''.

    Η κ. Πετραλιά ανέφερε επίσης ότι η Ολυμπιακή Ασφάλεια θα είναι σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, από την ώρα, δηλαδή, που θα ''κλειδωθούν'' οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και θα παραδοθούν στην ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ''ήδη υπάρχει αυξημένη επιτήρηση των ολυμπιακών εργοταξίων σε συνεννόηση με το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης''.

    ''Η φύλαξη του εργοταξίου στο ΟΑΚΑ είναι ενισχυμένη'', είπε η κ. Πετραλιά, υποστηρίζοντας πως ''τα πρόσφατα συμβάντα απέδειξαν πως το σύστημα ασφάλειας λειτουργεί ακόμα και πριν το 'κλείδωμα' των εγκαταστάσεων''.

    Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι ''ενοχλεί αρκετούς στο εξωτερικό η κατάρρευση των ξεπερασμένων στερεοτύπων τους για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας αποδεικνύει την ικανότητά της να είναι ανταγωνιστική και να πετυχαίνει στην διοργάνωση του μεγαλύτερου γεγονότος στον κόσμο, και, ως εκ τούτου, θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις''.

    ''Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει προληπτικά τις προκλήσεις, με ασταμάτητη ενημέρωση σε όλους τους δημοσιογράφους, ενώ τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης για την προβολή της επιτυχίας του ελληνικού λαού και της καθιέρωσης της νέας εικόνας της χώρας μας διεθνώς'', επισήμανε, τέλος, ο κ. Βενιζέλος. Πάντως άλλη μία πρόβλεψη της κας Πικ τον περασμένο Μάιο, ότι δεν θα γίνει το στέγαστρο Καλατράβα, διαψεύστηκε πανηγυρικά χθες με την ολοκλήρωση της ολίσθησης του Δυτικού Τόξου.

    [06] Διάφορα

    Αύριο στις 22:00 η μεγάλη βραδιά Στους ρυθμούς του τελικού

    14/5/2004 3:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μόλις ένα εικοσιτετράωρο μας χωρίζει από το φετινό τελικό της Eurovision κι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είναι φυσικό, όλες οι αποστολές κινούνται σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίες και τσεκάρουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, για το λόγο αυτό, άλλωστε, σήμερα πραγματοποιούνται δύο πρόβες για τις 24 φιναλίστ. Η πρώτη ξεκίνησε στις 3 μ.μ., ενώ η δεύτερη είναι προγραμματισμένη για τις 10 μ.μ. Στο ίδιο κλίμα και η ελληνική αποστολή, η οποία με το Σάκη Ρουβά και το τραγούδι "Shake Ιt", μετά και τους προκριματικούς της Τετάρτης, ανήκει στα φαβορί της φετινής διοργάνωσης.

    Οι τελευταίες λεπτομέρειες

    Πολλές προσωπικότητες από τον ελληνικό καλλιτεχνικό και επιχειρηματικό κόσμο αναχωρούν σήμερα για την Πόλη, ώστε αύριο το βράδυ να υποστηρίξουν από κοντά την προσπάθεια του Έλληνα καλλιτέχνη στο Abdi Ipecki Arena για να βρεθούν στο πλευρό της ελληνικής αποστολής.

    Και τέλος ένα hot tip, που αξίζει να αναφέρουμε! Στην ηλεκτρονική σελίδα του CNN, στο άρθρο για τους προκριθέντες από τον ημιτελικό η μία και μοναδική φωτογραφία, που υπάρχει, είναι αυτή του Σάκη Ρουβά, ενώ ερμηνεύει το "Shake It".

    Ό,τι κι αν σημαίνει μια τέτοια επιλογή, εμείς να ευχηθούμε στη ελληνική αποστολή καλή τύχη και να υπενθυμίσουμε, πως οι Έλληνες από κάθε γωνιά της Ευρώπης μπορούν να στηρίξουν το "Shake It" ψηφίζοντας το στο televoting. Σημειώνουμε, ότι όσοι ζουν στην Ελλάδα δε μπορούν να ψηφίσουν το τραγούδι, καθώς καμιά χώρα δε μπορεί να ψηφίσει τον εαυτό της.

    Το λαμπερό τελικό θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε ζωντανά αύριο στις 10 το βράδυ από το Β Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, τη ΝΕΤ, καθώς και από την ΕRΤonline.

    [07] Τεχνολογία

    Τα SMS νικούν με διαφορά "Προβληματική επιχείρηση" τα MMS

    14/5/2004 4:17:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Από το "μια εικόνα αξίζει όσο 1.000 λέξεις", σύμφωνα με μία βρετανική έρευνα, έχουμε πάει στο "150 χαρακτήρες αξίζουν περισσότερο από μία εικόνα". Ο λόγος για τους χρήστες κινητών, οι οποίοι αν και σπεύδουν να προμηθευτούν το πιο πρόσφατο μοντέλο κινητού, με πολυτονικούς ήχους, βίντεο, φωτογραφική μηχανή και MMS, σπάνια χρησιμοποιούν όλες τις λειτουργίες του. Το 80% των Βρετανών δεν έχει στείλει ποτέ μήνυμα multimedia, ενώ το 45% των Βρετανών έχουν τα λεγόμενα κινητά "παλαιού τύπου" τα οποία δεν προσφέρουν multimedia επιλογές. Πάντως, ακόμα και όσοι έχουν το "τελευταίο μοντέλο", δηλώνουν, ότι δε γνωρίζουν το ακριβές κόστος ενός MMS και ότι δεν ξέρουν, πως μπορούν να στείλουν, ένα μήνυμα με εικόνα.

    Θα βοηθήσουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες

    Όσον αφορά στη λειτουργία των MMS, πρώτη έρχεται η αποστολή φωτογραφιών και ακολουθούν τα μουσικά κλιπς και τρίτα έρχονται τα αθλητικά κλιπς. Πάντως, οι περισσότεροι αποστολείς MMS στέλνουν κυρίως φωτογραφίες οικογενειακές ή με φίλους.

    Η εταιρία Sicap, η οποία έχει έδρα στην Ελβετία και προμηθεύει την αγορά με λογισμικό για MMS, πιστεύει, ότι το "ολυμπιακό" καλοκαίρι και το "Euro 2004", μπορεί να αυξήσουν την αποστολή Multimedia Μηνυμάτων, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

    Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και στην Ασία, όπου η ποσότητα των MMS αυξήθηκε κατακόρυφα μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2002.

    Πάντως, όπως λένε και οι υπεύθυνοι της Sicap, έχουν ακόμα πολύ δουλειά να κάνουν, μέχρι να πείσουν τους κατόχους κινητών να επιδοθούν στην αποστολή MMS. Για το λόγο αυτό κατασκευάζουν κινητά φιλικά προς το χρήστη, ώστε να μη δυσκολεύεται με περίπλοκες λειτουργίες.

    Το σίγουρο είναι, όμως, ότι θα MMS θα δυσκολευτούν πολύ να "φτάσουν" τα SMS καθώς, μόνο στη Βρετανία, ημερησίως, τα γραπτά μηνύματα φτάνουν τα 69 εκατομμύρια.

    [08] Διεθνή

    Καταγγελίες για βασανιστήρια και στο Αφγανιστάν

    14/5/2004 4:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά τις αποκαλύψεις για την κακοποίηση των Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες, μια νέα καταγγελία έρχεται να προστεθεί στο σκάνδαλο των βασανιστηρίων στις φυλακές. Αξιωματικός της αφγανικής αστυνομίας που παρέμεινε στη φυλακή στην πόλη Γκαρντέζ και στη στρατιωτική βάση Μπαγκράμ το 2003 κατήγγειλε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες τον κακοποίησαν βάναυσα κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα. Ο Αφγανός κρατούμενος, Χουάζα Σάγιεντ Νάμπι Σιντίκι, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο πως ξυλοκοπήθηκε, στερήθηκε τον ύπνο και δεχόταν ταπεινωτικά σχόλια σεξουαλικού χαρακτήρα σε όλο το διάστημα της κράτησής του. Στην υπόθεση παρενέβη η αφγανική κυβέρνηση, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αρχίσει έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές του Αφγανιστάν, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, οι πληροφορίες που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζονται "αξιόπιστες".

    Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για "συστηματική" κακομεταχείριση κρατουμένων στο Αφγανιστάν.

    Την ανησυχία της για τις καταγγελίες του Αφγανού κρατουμένου εξέφρασε και η αφγανική κυβέρνηση με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίησή της για την απόφαση των αμερικανικών δυνάμεων να αρχίσουν έρευνα για την υπόθεση. "Αν οι κατηγορίες επαληθευτούν, οι ένοχοι πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης ", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Στο μεταξύ, και η Αφγανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε πως ερευνά 44 καταγγελίες που αφορούν θανάτους αμάχων, καταστροφή αγαθών κατά τη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών , αδικαιολόγητη χρήση βίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά και καταγγελίες κρατουμένων.

    [09] Αθλητισμός

    Ασημένιος ο Ζιντιρίδης

    14/5/2004 6:15:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το πρώτο μετάλλιο σε Πανευρωπαϊκούς αγώνες τζούντο χάρισε την Παρασκευή στην Ελλάδα, ο Ρεβάζι Ζιντιρίδης που έκλεψε σήμερα την παράσταση στο Βουκουρέστι, με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο Ελληνας αθλητής που έχασε στον τελικό από τον Αυστριακό, Λιούντβικ Πάισερ μπορεί να μην κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των -60 κιλών, ωστόσο παρουσιάστηκε πάρα πολύ δυνατός και με την εύνοια λιγάκι της διαιτησίας θα είχε κερδίσει ippon, που θα του έδινε και την πρώτη θέση στο βάθρο.

    "Μπορούσα και χρυσό"

    Όμως από τη στιγμή που η διαιτησία δεν ήταν με το μέρος του και παρά το δυνατό ξεκίνημα, ένα λάθος της στιγμής έφερε τον Αυστριακό, Λιούντβικ Πάισερ σε θέση ισχύος 2.26 λεπτά πριν το τέλος, οπότε και με ippon πήρε τη νίκη και το χρυσό μετάλλιο αφήνοντας τον αθλητή του Φίλιππου Αμυνταίου στη δεύτερη θέση.

    "Αν είχα την εύνοια των διαιτητών θα μπορούσα να πάρω χρυσό μετάλλιο. Ομως και έτσι είμαι ευχαριστημένος, αφού είμαι εγώ αυτός που χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία του τζούντο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ευχαριστώ τους προπονητές και την Ομοσπονδία που στάθηκαν στο πλευρό μου και που μου εμπιστεύθηκαν μια θέση στο Ευρωπαϊκό. Και να είναι σίγουροι ότι θα δουν πολλά πράγματα από μένα στη συνέχεια. Δεν κρύβω ότι είμαι πικραμένος, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαι και δυσαρεστημένος από το αποτέλεσμα", δήλωσε στο ΑΠΕ, ο Ρεβάζι Τσιντιρίδης.

    [10] Εσωτερικά

    Εξέταση κατ' αντιπαράσταση ζήτησε η υπεράσπιση Βολές κατά μάρτυρα στη δίκη του ΕΛΑ

    14/5/2004 4:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αναξιόπιστο και κατασκευασμένο από τις αρχές χαρακτήρισαν τον μάρτυρα, Ιωάννη Βεντούρη, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του. Μάλιστα, ο συνήγορος του Αγγελέτου Κανά, Αλέξης Κούγιας, ζήτησε από την έδρα να εξετάσει το ενδεχόμενο δίωξης του μάρτυρα για ψευδορκία, καθώς περιέπεσε σε πολλές αντιφάσεις, σε σχέση με τις προανακριτικές του καταθέσεις. Επίσης, υπεβλήθη και επισήμως το αίτημα του Χρήστου Τσιγαρίδα για κατ' αντιπαράσταση εξέταση του κ. Βεντούρη με την Σοφία Κυριακίδου (την οποία ο μάρτυρας επικαλείται), καθώς και με τη μάρτυρα υπεράσπισης του Αγγελέτου Κανά, Σοφία Παπαγρηγοράκη. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχισθεί τη Δευτέρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αίτημα για κατ' αντιπαράσταση εξέταση στη δίκη του ΕΛΑ

    [11] Υγεία

    Θέτει τις βάσεις για έναν υγιή οργανισμό Σωτήριος ο θηλασμός για τη μετέπειτα υγεία

    14/5/2004 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πολλές είναι οι γυναίκες, που αποφασίζουν να μη θηλάσουν το μωρό τους για λόγους αισθητικής του στήθους. Σύμφωνα, όμως, με τη νέα ανακάλυψη των επιστημόνων, ο θηλασμός βοηθά σημαντικά στην εξέλιξη της υγείας του ανθρώπου. Μάλιστα, συμβάλλει ιδιαίτερα στην αποφυγή των καρδιακών προβλημάτων, επειδή, όσοι τρέφονταν με μητρικό γάλα παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα χολεστερόλης και είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν φραγμένες αρτηρίες. Προκειμένου να διεξάγουν τη μελέτη, οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 200 εφήβων, των οποίων είχαν μελετήσει τη διατροφή, όταν ήταν νεογέννητα.

    Μειώνει τα επίπεδα "κακής χοληστερίνης"

    Η σημαντικότερη ανακάλυψη, ήταν ότι παρουσίαζαν σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, της λεγόμενης "κακής χοληστερίνης", γεγονός, που σημαίνει, ότι έχουν μειωμένες πιθανότητες ανάπτυξης καρδιακών νοσημάτων.

    Επίσης, είχαν χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης CRP, η οποία οφείλεται για την αθηροσκλήρωση.

    Ο Δρ. Ατούλ Σίνγκαλ, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα, τονίζει, ότι ο θηλασμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ίσως αυτό να γίνεται επειδή τα μωρά, που τρέφονται με μητρικό γάλα, μεγαλώνουν πιο αργά από τα υπόλοιπα. Μάλιστα, λένε, ότι η γρήγορη ανάπτυξη, στη βρεφική ηλικία, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά προβλήματα, για υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία, χοληστερίνη.

    Άρα, όσες γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να θηλάσουν τα παιδιά τους, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το αποφεύγουν, γιατί, έτσι θέτουν τη βάση για μία σωστή ανάπτυξη του οργανισμού των παιδιών τους και τα προστατεύουν από πιθανά μελλοντικά προβλήματα υγείας.

    [12] Ιράκ

    Συγκρούσεις στο κοιμητήριο της πόλης Μαίνονται οι μάχες στη Νατζάφ

    14/5/2004 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΒΒC, ΑΠΕ

    Πεδίο ένοπλων συγκρούσεων έγινε σήμερα για μία ακόμη φορά η ιερή πόλη των Σιιτών, Νατζάφ, μεταξύ των υποστηρικτών του ριζοσπάστη Σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ και των συμμαχικών δυνάμεων. Άρματα μάχης και στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στο κοιμητήριο που βρίσκεται δίπλα στο τέμενος της πόλης και άρχισαν να χτυπούν τους ένοπλους μαχητές που είχαν βρει καταφύγιο ανάμεσα στους τάφους. Δέκα ένοπλοι Ιρακινοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Σαντρ, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ιρακινοί μαχητές είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την αμερικανική δύναμη. Ο Σαντρ όξυνε ακόμη περισσότερο τα πνεύματα όταν εκφώνησε έναν πύρινο λόγο εναντίον των ΗΠΑ και της Βρετανίας από τη γειτονική πόλη, Κούφα, στην οποία μετέβη παρά τον αμερικανικό αποκλεισμό των δρόμων που συνδέουν τις δύο πόλεις.

    Κάλεσμα για υποστήριξη των μαχητών

    Την ίδια ώρα στέλεχος των υποστηρικτών του Σαντρ κάλεσε τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για την προσευχή της Παρασκευής στη συνοικία Σαντρ της Βαγδάτης να πάνε στη Νατζάφ για να υποστηρίξουν τους μαχητές που αντιμετωπίζουν εκεί τις συμμαχικές δυνάμεις . "Σας καλώ να πάτε στην ιερή Νατζάφ μετά το τέλος της προσευχής για να υποστηρίξετε τους αδελφούς σας", δήλωσε ο Σεΐχης Αμπντέλ Χάντι Νταράτζι.

    Παράλληλα, σήμερα βοηθός του Σιίτη Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι απηύθυνε έκκληση στις αμερικανικές δυνάμεις και στους υποστηρικτές του Σαντρ να σταματήσουν τις μάχες και να εγκαταλείψουν την ιερή σιιτική πόλη. Ο Μοχάμαντ Μπάκερ αλ Μόχρι δήλωσε στο Ρόιτερ ότι η σύγκρουση εξαπλώνεται γρήγορα και ότι ο ίδιος φοβάται για τη ζωή του Σιστάνι και για τους ιερούς τόπους στη Νατζάφ.

    Αν και οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δε θα παραβιάσουν το ιερό τέμενος της Νατζάφ, τις τελευταίες ημέρες λένε ότι η υπομονή τους έχει αρχίσει να εξαντλείται. Μάλιστα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ασοσιέιτεντ Πρες, από τις μάχες υπέστη μικρές ζημιές και το τέμενος.

    Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι αμερικανικές δυνάμεις χτύπησαν και αμάχους με αποτέλεσμα 13 τραυματίες να έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για νεκρούς .

    [13] Εσωτερικά

    Δυσαρεστημένοι οι πολίτες "Κακός μαθητής" η Δημόσια Διοίκηση

    14/5/2004 5:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Μόλις τη βάση παίρνει, στη βαθμολογία των πολιτών, η ποιότητα της εξυπηρέτησης των δημόσιων υπηρεσιών. Μόνο το 56,1% των πολιτών είναι ευχαριστημένο, σύμφωνα με έρευνα του ελληνικού Παρατηρητηρίου Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η έλλειψη αξιοκρατίας στην επιλογή προσωπικού είναι τα κυριότερα προβλήματα. Πιο προβληματικοί φορείς κρίνονται οι πολεοδομίες και τα νοσοκομεία, ενώ μεταξύ των καλύτερων φορέων είναι τα ΚΕΠ, τα κρατικά ΜΜΕ, η Εθνική Άμυνα και οι ανεξάρτητες αρχές. Πρόκειται για την πρώτη συστηματική έρευνα, που γίνεται στην Ελλάδα, για την καταγραφή και αξιολόγηση της αντίληψης των πολιτών για τη Δημόσια Διοίκηση.

    Οι καλοί και οι κακοί

    Σύμφωνα με τους πολίτες, το "άριστα" παίρνουν τα Κέντα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και οι ανεξάρτητες αρχές, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, φορείς, δηλαδή, που διαμεσολαβούν για την επίλυση των προβλημάτων, που προκύπτουν από την επαφή του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες.

    Ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών βρίσκονται ακόμα, τα κρατικά ΜΜΕ, η Εθνική Άμυνα και οι φορείς του Πολιτισμού. Ωστόσο, υπάρχουν και οι κακοί "μαθητές", στους οποίους οι πολίτες βάζουν μικρούς βαθμούς. Σύμφωνα με την έρευνα, η χειρότερη εικόνα της Δημόσιας Διοίκησης είναι στο χώρο της υγείας, των δημοσίων έργων, της χωροταξίας και της πολεοδομίας.

    Ωστόσο, η Δημόσια Διοίκηση φαίνεται να πάσχει περισσότερο σε επίπεδο εικόνας, παρά σε επίπεδο πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφορία, που η αξιολόγησή της πριν την επίσκεψη είναι κακή (49,3%), ενώ μετά την επίσκεψη είναι μέτρια (56,4%).

    "Κολλημένοι" με το ρουσφέτι

    Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η συμπεριφορά των πολιτών σε περιπτώσεις χρηματισμού. Η έρευνα αποκαλύπτει, ότι ο πολίτης είναι έτοιμος να διαφθαρεί και ο ίδιος. Το 11% των ερωτηθέντων πολιτών ομολογεί, πως έχει εμπλακεί σε χρηματισμό, ενώ το 50% δηλώνει έτοιμο να δωροδοκήσει, αν χρειαστεί.

    Σε ό,τι αφορά το τι φταίει, όπως ανέφερε ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Μακρυδημήτρης, τα αίτια είναι η διαφθορά, η γραφειοκρατική νοοτροπία, η πολυνομία και η έλλειψη αξιοκρατίας.

    Η έρευνα, που εκτελέστηκε από την "Κάπα Ρισέρτς" για λογαριασμό του Πανεπιστήμιου Αθηνών, έγινε σε δείγμα 4.000 κατοίκων της Αττικής. Από το 2005, πάντως, θα είναι πανελλαδική, ώστε να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο χάραξης πολιτικής με επίκεντρο τον πολίτη.

    [14] Αθλητισμός

    Πανιώνιος: "Όλα για όλα στα Ανω Λιόσια"

    14/5/2004 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    "Όλη τη χρονιά" παίζει την Κυριακή ο Πανιώνιος στον εκτός έδρας αγώνα με τον Ακράτητο, αφού μ΄ ένα θετικό αποτέλεσμα εξασφαλίζει την πολυπόθητη έξοδό του στην Ευρώπη. Ο Μπουμπένκο δεν παύει να τονίζει στους παίκτες του την καθοριστική σημασία του αγώνα, ενώ επενδύει πολλές ελπίδες στην συμπαράσταση, που αναμένεται να έχει ο Πανιώνιος την Κυριακή, από τους οπαδούς του. Ο προπονητής των "κυανέρυθρων", δεν θα έχει στην διάθεσή του τους τιμωρημένους Ανδρέα Λαγωνικάκη και Πιετρ Βλτσεκ, καθώς και τον Στέλιο Χασιώτη, που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού. Οσον αφορά στον Σταύρο Τζιωρτζόπουλο, ο οποίος εξακολουθεί να νιώθει ενοχλήσεις στη μέση, θεωρείται πολύ δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο, να τεθεί στην διάθεση του Σλοβάκου τεχνικού.

    [15] Οικονομία

    Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών Σπάει τα ρεκόρ η τιμή του μαύρου χρυσού

    14/5/2004 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ - BBC

    Οι φόβοι για ταχύτερη από το αναμενόμενο αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, καθώς και το ενδεχόμενο διακοπής των εξαγωγών αργού από τη Μέση Ανατολή αποτέλεσαν εφαλτήριο για νέα άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού. Το αμερικανικό ελαφρό αργό στη Νέα Υόρκη σημείωσε σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ σκαρφαλώνοντας, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών, με το βαρέλι να πωλείται στα 41,22 δολάρια. Το Μπρεντ σημείωσε άνοδο 5 σεντς, στα 38,40 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο το αργό έπιασε τα 38.40 δολάρια το βαρέλι ξεπερνώντας και εκεί τα επίπεδα του 1990, επί εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ. Στην Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε εγρήγορση εμπρός στο ενδεχόμενο αλυσιδωτών αντιδράσεων από τις συνεχείς ανοδικές τάσεις στις τιμές των καυσίμων.

    Αναλυτικούς τιμοκαταλόγους ζητά από τα διυλιστήρια το Υπ. Ανάπτυξης

    Την έκδοση υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία τα διυλιστήρια και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών θα πρέπει να στέλνουν, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των τιμών τους, τον πλήρη τιμοκατάλογο τους και στο υπουργείο Ανάπτυξης, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Ανδριανόπουλου.

    Ο κ. Σαλαγκούδης απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης της βενζίνης ενώ εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μικρή αποκλιμάκωσης της τιμής της.

    Προς το παρόν η λιανική τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το 1 ευρώ. Η μέση τιμή της αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα κατά 2,3 λεπτά.

    Ανησυχία και προβληματισμός σε διεθνές επίπεδο

    Σε αποπληθωρισμένες τιμές, τα σημερινά επίπεδα τιμών βρίσκονται περίπου στο ήμισυ αυτών στα οποία είχαν ανέλθει κατά τη διάρκεια του πετρελαϊκού σοκ μετά την Ιρανική επανάσταση, το 1979. Το ιστορικό ρεκόρ για το πετρέλαιο ήταν, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, 78 δολάρια το βαρέλι κατά μέσον όρο το 1980, σύμφωνα με την BP.

    Ο καλπασμός των τιμών του πετρελαίου πυροδοτήθηκε από την εκτίναξη των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ, οι οποίες την Πέμπτη άγγιξαν νέο ρεκόρ λίγες μόνον εβδομάδες πριν την αργία του Memorial Day στα τέλη Μαΐου, που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της θερινής περιόδου κορύφωσης της ζήτησης από τους Αμερικανούς αυτοκινητιστές.

    Η ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη, από το αναμενόμενο, αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο, ενώ η πρόσφατη αναταραχή στην πλούσια σε πετρέλαιο Μέση Ανατολή και οι αμφιβολίες για το κατά πόσον ο ΟΠΕΚ μπορεί να εκτονώσει την αγορά παρέχουν στήριξη στις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές.

    Ο θετικός αντίκτυπος της έκκλησης της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΠΕΚ για αύξηση της συνολικής ημερήσιας παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια και του γεγονότος ότι το Ριάντ υπέγραψε παραδόσεις μεγαλύτερων ποσοτήτων αργού, τον Ιούνιο, σε πελάτες του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν έχει ακόμη φανεί.

    Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Πουρνόμο Γιουσγιαρντόρο προειδοποίησε ότι το καρτέλ πετρελαίου ενδεχομένως να μην καταφέρει να συγκρατήσει τις τιμές. Υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός δεν έχει αποθαρρύνει τα μέλη του από την υψηλότερη παραγωγή, επισημαίνοντας ότι η ημερήσια παραγωγή έχει αυξηθεί ήδη κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια περισσότερα από το επίσημο όριο, χωρίς όμως να επιτευχθεί κάποια σταθεροποίηση των τιμών.

    Ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου δεν μοιάζει να κάμπτει την ανάπτυξη.

    Ο πρόεδρος του Counsil of Economic Advisors του Λευκού Οίκου Γκρέγκορι Μάνκιου δήλωσε στο Ρόιτερ ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε τροχιά ρωμαλέας ανάκαμψης και πως οι σημερινές τιμές του αργού δεν συνιστούν σημαντικό κίνδυνο.

    "Όσο η παγκόσμια οικονομία δεν ολισθαίνει σε ύφεση, ενδέχεται να πρόκειται για το ότι οι μέρες του φθηνού πετρελαίου ανήκουν στο παρελθόν", σχολίασε ο αντιπρόεδρος στη Mitsui &amp; Co. Energy Risk Management στο Σίντνεϊ Ντένις Κονγκσίρι.

    Ο ΟΠΕΚ σχεδιάζει να θέσει επί τάπητος το θέμα των αλλαγών στη συνολική ημερήσια παραγωγή στις 3 Ιουνίου, στο πλαίσιο της συνόδου του στη Βηρυτό, ενώ θα προηγηθεί σχετικό φόρουμ στο τέλος του μηνός στο Άμστερνταμ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 May 2004 - 16:51:06 UTC