Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δε θα συνεργαστεί με την απερχόμενη κυβέρνηση Νίκησε η Σόνια Γκάντι
  • [02] Έστειλε επιστολή στο "Ποντίκι" O "Επαναστατικός Αγώνας" ανέλαβε την
  • [03] Ετοιμάζονταν και για νέο "δημοσίευμα" Τους έπιασαν "στα πράσα"
  • [04] Μαζί με τον στρατηγό Μάγιερς Επίσκεψη Ράμσφελντ στις ιρακινές φυλακές
  • [05] Στα 82,8 λεπτά η μέση τιμής της Νέο άλμα της αμόλυβδης στην εγχώρια
  • [06] Κλέβει την παράσταση ο Σάκης Ρουβάς Μηνύματα νίκης από την Πόλη
  • [07] Συμφωνία εργαζομένων-εργοδοτών
  • [08] Στα όριά τους οι παίκτες της ΑΕΚ
  • [09] Ριζική ανανέωση Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ
  • [10] Αγγλικά σενάρια για Καρεμπέ
  • [11] Στην Αθήνα ο Πατριάρχης Γεωργίας
  • [12] Εικαστική Γέφυρα Γενοβας - Αθήνας
  • [13] Τα "είπαν" Κανελλάκης-Βλάχος
  • [14] "Δεν τραβήχτηκαν στο Ιράκ οι επίμαχες φωτογραφίες"
  • [15] Αίτημα για κατ' αντιπαράσταση εξέταση στη δίκη του ΕΛΑ

    [01] Διεθνή

    Δε θα συνεργαστεί με την απερχόμενη κυβέρνηση Νίκησε η Σόνια Γκάντι

    13/5/2004 11:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2004 6:36:37 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κογκρέσου της Σόνια Γκάντι, ήταν ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Ινδία και πρόκειται να προχωρήσει στο σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας με τους πολιτικούς συμμάχους του. Όπως, άλλωστε δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Καπίλ Σιμπάλ "διακηρύσσουμε τη νίκη μας. Θα σχηματίσουμε την επόμενη κυβέρνηση" . Επίσης, τόνισε, πως στη νέα κυβέρνηση δε θα μετάσχει κανένα μέλος του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, του οποίου ηγείτο ο Μπιχάρι Βατζπαγί και το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαρατίγια Τζανάτα. Του κόμματος του Κογκρέσου ακολουθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, με επικεφαλής το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα. Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός, Μπιχάρι Βατζπαγί, παραιτήθηκε.

    Παραιτήθηκε ο Βατζπαγί

    Μετά την ήττα του κόμματός του, ο πρωθυπουργός, Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί, υπέβαλε την παραίτησή του.

    Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντούλ Καλάμ, έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον κ. Βατζπαγί να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μέχρι να σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση.

    Η εκλογική αναμέτρηση, που κράτησε τρεις εβδομάδες, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, με τη συμμετοχή του 56% των 675 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

    [02] Εσωτερικά

    Έστειλε επιστολή στο "Ποντίκι" O "Επαναστατικός Αγώνας" ανέλαβε την επίθεση

    13/5/2004 12:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Η οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας" με ανακοίνωσή της την οποία δημοσιεύει το σημερινό "Ποντίκι" ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας πριν από οχτώ ημέρες. Στην ανακοίνωση η οργάνωση εξηγεί τους λόγους για την ενέργειά της αυτή και σημειώνει ,οτι "ήταν μια απάντηση στη συμμετοχή του ελληνικού κράτους στον "αντιτρομοκρατικό" πόλεμο και μία προειδοποίηση για την επικείμενη, άμεση "ανθρωπιστική" εμπλοκή του με στρατεύματα στο Ιράκ".

    Μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι η εν λόγω ενέργεια ήταν και μια απάντηση στο νέο "αντιτρομοκρατικό" νόμο, που αναμένεται άμεσα να ψηφιστεί στην Ελλάδα.

    Τέλος, περιέχεται η απειλή, ότι "όλοι οι παράγοντες του διεθνούς κεφαλαίου (πολυεθνικές, επιχειρηματίες) οι πλανητικοί μισθοφόροι φονιάδες, οι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και οι εύποροι δυτικοί ολυμπιακοτουρίστες που σκοπεύουν να παραβρεθούν στους (Ολυμπιακούς) Αγώνες είναι ανεπιθύμητοι".

    [03] Αθήνα 2004

    Ετοιμάζονταν και για νέο "δημοσίευμα" Τους έπιασαν "στα πράσα"

    13/5/2004 11:45:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νυχτερινή σύλληψη εντός του Ολυμπιακού Σταδίου δίνει ενδεχομένως νέα διάσταση στο μπαράζ των επικριτικών βρετανικών δημοσιευμάτων για την Αθήνα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια δημοσιογράφος των Times του Λονδίνου και ένας φωτογράφος, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στο ΟΑΚΑ. Οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου, όπου έγινε πιστοποίηση των στοιχείων τους και αφέθηκαν ελεύθεροι τις πρώτες πρωινές ώρες. Προκειται για τον Πολ Ρότζερ, 32 ετών, φωτογράφο και την Αλίσια Πικ, 28 ετών, γνωστή για τα αλλεπάλληλα εμπρηστικά δημοσιεύματά της σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τη δυσφορία του στον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, και δήλωσε ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους ξένους δημοσιογράφους απλώς ως ένα ρεπορτάζ. Ερωτηθείς για το γεγονός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, είπε ότι τέτοιου είδους αντιδεοντολογικές συμπεριφορές που στόχο έχουν να πλήξουν την εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων θα αντιμετωπίζονται.

    Δεν τους "βγήκε" το ρεπορτάζ!

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αθήνα 2004 οι δύο εκπρόσωποι της βρετανικής εφημερίδας είχαν δοκιμάσει και νωρίτερα να εισέλθουν στο χώρο του ΟΑΚΑ, από την είσοδο του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου, αλλά τους απαγορεύτηκε η διέλευση από στέλεχος εταιρείας ιδιωτικής ασφάλειας. Η Πικ ισχυρίστικε ότι, ήθελε να ελέγξει την ασφάλεια.

    Το γεγονός έρχεται τη στιγμή, που οι βρετανικές εφημερίδες επανέρχονται στις επικρίσεις τους για την ολυμπιακή προετοιμασία, παρά την απόλυτη ικανοποίηση, που εξέφρασε ο συντονιστής της ΔΟΕ, Ντένις Οσβαλντ, που χαρακτήρισε την ολίσθηση της στέγης Καλατράβα σύμβολο της προσπάθειας των Ελλήνων να διοργανώσουν με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εξάλλου σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του δυτικού ημιστεγίου πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο.

    Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε χθες και στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, όπου εντοπίσθηκαν και προσήχθησαν στο Αστυνομικού τμήμα Ελληνικού, τρεις εκπρόσωποι Γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού, οι οποίοι, χωρίς να σεβαστούν τους σχετικούς κανόνες, επιχείρησαν να βιντεοσκοπήσουν τους αθλητικούς χώρους του κανόε - καγιάκ. Και σε αυτή την περίπτωση, αφού εξακριβώθηκαν τα στοιχεία τους, αφέθηκαν ελεύθεροι.

    [04] Ιράκ

    Μαζί με τον στρατηγό Μάγιερς Επίσκεψη Ράμσφελντ στις ιρακινές φυλακές

    13/5/2004 1:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2004 7:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Αιφνιδιαστικά επισκέφθηκαν σήμερα τη Βαγδάτη, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς. Αμέσως μετά την άφιξή του στην ιρακινή πρωτεύουσα, ο Ράμσφελντ άρχισε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού στη ιρακινή πρωτεύουσα ενώ επισκέφθηκε και τις φυλακές Αμπού Γράιμπ όπου φυλακισμένοι Ιρακινοί κακοποιήθηκαν βάναυσα από Αμερικανούς στρατιώτες. Σε δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της πτήσης από τη Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός Υπουργός αρνήθηκε ότι το Πεντάγωνο προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο στη φυλακή Αμπού Γράιμπ, κοντά στη Βαγδάτη. Την ίδια ώρα, πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ θέλουν τον Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, τον Ιορδανό που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, να είναι το άτομο που προέβη στον αποκεφαλισμό του Αμερικανού Νίκολας Μπεργκ. Οι ΗΠΑ έχουν επικηρύξει τον Ζαρκάουι με το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

    "Εάν νομίζει κανείς ότι βρίσκομαι (στο Ιράκ) για να ρίξω νερό στη φωτιά, κάνει λάθος. Θέλουμε να έχουν οι κρατούμενοι σωστή μεταχείριση και οι αμερικανοί στρατιώτες σωστή συμπεριφορά", τόνισε χαρακτηριστικά, ο Ράμσφελντ.

    Από την πλευρά του, ο στρατηγός Μάγιερς, επεσήμανε, ότι "πρόκειται για μια τρομερή τραγωδία. Δεν πρόκειται να πούμε ποτέ ότι δεν είναι, όμως νομίζω ότι έχουμε υψηλό ηθικό υπόβαθρο στο Ιράκ".

    Αποτροπιασμός γερουσιαστών για τα βασανιστήρια

    Την ίδια ώρα, συγκλονισμένοι δηλώνουν πολλοί Αμερικανοί γερουσιαστές που είδαν την Τετάρτη σε κλειστή συνεδρίαση 1.800 φωτογραφίες και διαφάνειες από βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων, οι οποίες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

    Την Τετάρτη, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS προέβαλε ερασιτεχνικά βίντεο από τις φυλακές Αμπού Γκράιμπ και Μπούκα, καθώς και δηλώσεις των Αμερικανών στρατιωτών που βρέθηκαν εκεί.

    Διεθνής κατακραυγή

    "Πρέπει να οικοδομηθούν γέφυρες προς το Ισλάμ, όχι να σκάβονται χαρακώματα" (Καρδινάλιος Πίο Λάγκι, στενός συνεργάτης του Πάπα)

    Τη φρίκη και την αγανάκτησή τους για τα τεκταινόμενα στο Ιράκ εξέφρασαν σήμερα Γαλλία και Γερμανία σε κοινή συνέντευξη τύπου των ηγετών τους. Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού πολίτη αλλά και για τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Ιρακινοί κρατούμενοι από Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες.

    Εν τω μεταξύ, με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, εκφράζει την ανησυχία της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον του Ιράκ καθώς, όπως είπε, η συνεχιζόμενη βία και από τις δύο πλευρές "δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει πλήρης απουσία προσανατολισμού".

    Στο θέμα των εξελίξεων στο Ιράκ αναφέρθηκε και το Βατικανό. Ο καρδινάλιος Πίο Λάγκι, στενός συνεργάτης του Πάπα, είπε σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι στη συνάντηση που θα έχει ο Πάπας με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, στο Βατικανό στις 4 Ιουνίου, ο Ποντίφικας θα αναφέρει ότι η αμερικανική πολιτική στο Ιράκ είναι λανθασμένη.

    Μιλώντας για τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Ιρακινοί κρατούμενοι ο καρδινάλιος είπε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να δοθούν εγγυήσεις ότι κάτι τέτοιο δε θα ξανασυμβεί.

    "Πρέπει να οικοδομηθούν γέφυρες προς το Ισλάμ, όχι να σκάβονται χαρακώματα", είπε ο καρδινάλιος και κατέληξε: "Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα που συνιστά την πρώτη αιτία τρομοκρατίας".

    Στο Δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει ο δικηγόρος του Σαντάμ

    Την πρόθεσή του να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά της Βρετανίας με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου εξέφρασε ο Γάλλος δικηγόρος του Σαντάμ Χουσεΐν, Ζακ Βερζές. Η 15σέλιδη προσφυγή του Βερζές πρόκειται να υποβληθεί στο ΔΠΔ το απόγευμα της Πέμπτης, "στο όνομα των δικηγόρων των οικογενειών των αιχμαλώτων του συνασπισμού, στον οποίο μετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι κρατούνται μυστικά στο Ιράκ".

    Στο κείμενο της προσφυγής αναφέρεται, επίσης, ότι τα βασανιστήρια και η προσβολή της αξιοπρέπειας των κρατουμένων είναι μια πραγματικότητα, ενώ προστίθεται ότι οι πράξεις διαπράχθηκαν και με τη συμμετοχή Βρετανών οι οποίοι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, υπόκεινται στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

    [05] Οικονομία

    Στα 82,8 λεπτά η μέση τιμής της Νέο άλμα της αμόλυβδης στην εγχώρια αγορά

    13/5/2004 2:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Ιστορικό ρεκόρ των τελευταίων 13 χρόνων καταγράφει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε τα 40 δολάρια το βαρέλι. Νέο άλμα και για την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην εγχώρια αγορά, καθώς η μέση τιμή της αγγίζει τα 82,8 λεπτά, προκαλώντας φόβους για τις επιπτώσεις των ακριβών καυσίμων στις τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών. Οι τιμές του αμερικανικού αργού κυμαίνονται σήμερα λίγο κάτω από τα 41 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ εκτινάχθηκε προς στιγμή πάνω από τα 38 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι ανησυχίες ότι, ο ΟΠΕΚ δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης, που πυροδοτείται από την παγκόσμια οικονομική επέκταση ενισχύουν την εκτίμηση ότι, το πετρέλαιο θα παραμείνει για καιρό στα 40 δολάρια.

    Αυξημένη ζήτηση

    Σε ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την επίσημη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στο New York Mercantile Exchange, η τιμή του αμερικανικού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου αναρριχήθηκε στα 40,48 δολάρια το βαρέλι μετά το χθεσινό ''κλείσιμο'' στα 40,77 δολάρια το βαρέλι, σε απόσταση μικρότερη των 40 σεντς από το ιστορικό ρεκόρ των 41,15 δολαρίων που κατεγράφη στον Οκτώβριο του 1990 όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ.

    Στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε το πρωί κατά 7 σεντς, στα 37,86 δολάρια το βαρέλι αλλά νωρίτερα "πέρασε" το κατώφλι των 38 δολαρίων αφού εκτινάχθηκε στα 38,28 δολάρια.

    Η χθεσινή άνοδος της τιμής του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, παρά την έκκληση, που απηύθυνε τη Δευτέρα η Σαουδική Αραβία στον ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής του κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πυροδοτήθηκε από τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα, που έδειξε ότι, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν αιφνιδίως, τρεις μόλις βδομάδες πριν την επίσημη έναρξη της θερινής περιόδου των αυτοκινητιστών στις ΗΠΑ. Η αύξηση της ζήτησης για βενζίνη στις ΗΠΑ, κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως σχεδόν, την εβδομάδα, που έληξε στις 7 Μαΐου, οδήγησε σε μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια, στα 202,5 εκατομμύρια, την πρώτη σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Η είδηση αυτή επισκίασε τη γνωστοποίηση από την Energy Information Administration ότι, στο ίδιο διάστημα, τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια, ανερχόμενα στα 300 εκατομμύρια, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2002.

    "Διόλου εξωφρενική"

    Στο μεταξύ η γνώμη των αναλυτών διίσταται, όσον αφορά το άμεσο μέλλον των τιμών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, η διάσπαση του φράγματος των 40 δολαρίων προ τριημέρου αντιπροσωπεύει ''ελεύθερο ουρανό'' για τους διαπραγματευτές και κρύβει την απειλή ενός παρατεταμένου καλπασμού πάνω από το όριο αυτό. Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι, οι τρέχουσες τιμές δεν δικαιολογούνται από τα δεδομένα της προσφοράς-ζήτησης και αναμένουν πτώση των τιμών σύντομα καθώς οι θεσμικοί επενδυτές θα προχωρήσουν σε κατοχύρωση κερδών.

    Μια θετική επίδραση της έκκλησης της Σαουδικής Αραβίας για περισσότερο πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ στην αγορά αμφισβητείται από τους διαπραγματευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, η προτεινόμενη αύξηση των επίσημων ποσοστώσεων απλώς θα νομιμοποιήσει τις υφιστάμενες παραβάσεις του πλαφόν από τις χώρες-μέλη του οργανισμού.

    Η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα στον ΟΠΕΚ περιορίζεται εν πολλοίς στη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Κουβέιτ και οι τρεις αυτές πετρελαιοεξαγωγικές χώρες θα χρειαστεί να ανοίξουν τις στρόφιγγες για να προσθέσουν πραγματικά επιπλέον ποσότητες στην αγορά.

    Ωστόσο, οι παράγοντες, που ωθούν σήμερα τις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές είναι πολύ περισσότεροι από τον έλεγχο, που ασκεί σε αυτές ο ΟΠΕΚ, όπως επισημαίνει ο Πολ Χόρσνελ της Barclays Capital. ''Δεν πρόκειται για εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, που οφείλεται σε ένα μόνον παράγοντα. Δεδομένου του περιορισμού της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας, της απώλειας ευελιξίας πρώτα της αμερικανικής και στη συνέχεια της διεθνούς βιομηχανίας διύλισης και της μαζικής αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή, η τιμή των 40 δολαρίων το βαρέλι δεν μοιάζει πλέον διόλου εξωφρενική'', τόνισε ο Χόρσνελ.

    [06] Διάφορα

    Κλέβει την παράσταση ο Σάκης Ρουβάς Μηνύματα νίκης από την Πόλη

    13/5/2004 4:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Άρωμα πρωτιάς για το μεγάλο τελικό της 15ης Μαΐου έφερε η χθεσινή πανηγυρική πρόκριση του Σάκη Ρουβά. Ο Έλληνας σταρ έκλεψε την παράσταση από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του, ξεσηκώνοντας όχι μόνο το κοινό, που βρισκόταν στο Abdi Ipecki Arena, αλλά και εκείνους, που παρακολουθούσαν τον κρίσιμο ημιτελικό από γιγαντοοθόνες. Εμείς μπορεί να καρδιοχτυπήσαμε μέχρι να ανακοινωθεί η πολυαναμενόμενη πρόκρισή μας, ωστόσο στην Πόλη ο κόσμος και οι συμμετέχοντες των άλλων αποστολών θεωρούσαν και θεωρούν τον Σάκη ως το απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση. Τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν καθώς η μεγάλη βραδιά πλησιάζει και στην πλειονότητά τους θέλουν κι αυτά τον Έλληνα performer να χτυπάει κορυφή. Κι ίσως, παρ όλα αυτά να έχουμε αγωνία για τα αποτελέσματα του τελικού, ωστόσο για ένα πράγμα, μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την αγάπη με την οποία τον έχουν αγκαλιάσει όλες οι συμμετοχές.

    Όλοι αγαπούν το Σάκη

    Κάθε εμφάνιση του Σάκη Ρουβά στην Κωνσταντινούπολη ξεσηκώνει πραγματικά τα πλήθη, αφού, όπου κι αν βρεθεί συγκεντρώνει τα βλέμματα πάνω του. Οι Τούρκοι είναι ενθουσιασμένοι μαζί του, ενώ δε λείπουν οι συνεχείς εκδηλώσεις θαυμασμού από τις εκπροσώπους του γυναικείου φύλου. Λίγες μέρες μόνο στην Πόλη, έφτασαν για να αποκτήσει και εκεί τους φανατικούς του θαυμαστές.

    Εξαιρετικά κολακευτικά είναι και τα σχόλια των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αποστολών για την ελληνική συμμετοχή και μπορούμε δίχως άλλο να πούμε, ότι ο Σάκης είναι το πιο αγαπημένο πρόσωπο της φετινής Eurovision. Εξάλλου, ο δημοφιλής Έλληνας τραγουδιστής είχε εξαρχής εντυπωσιάσει και την πιο μεγάλη του αντίπαλο, την Ουκρανή Ρουσλάνα. Η τελευταία είχε δηλώσει καταγοητευμένη, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να κερδίσει ο Σάκης στον κορυφαίο μουσικό διαγωνισμό.

    Η μεγάλη δημοτικότητά του, φάνηκε και κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε μαζί με τους τραγουδιστές των υπόλοιπων εννιά χωρών, που προκρίθηκαν στον τελικό. Ο Σάκης, που έγινε δεκτός στην αίθουσα με χειροκροτήματα, ευχαρίστησε όλους όσους τον ψήφισαν και τους προσκάλεσε στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που διοργανώνει η χώρα μας.

    Εν τω μεταξύ λίγο νωρίτερα, ο Σάκης Ρουβάς εμφανίστηκε σε σόου τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, ενώ ακολούθησε μίνι κρουαζιέρα στη Χάλκη και τα Πριγκιποννήσια, καθώς και γεύμα με την περσινή νικήτρια του διαγωνισμού, Σερτάμπ.

    Υπ' ατμόν για τον τελικό

    Όσον αφορά τη μεγάλη βραδιά του τελικού, ο Έλληνας τραγουδιστής θα εμφανιστεί 16ος κατά σειρά. Η θέση αυτή θεωρείται αρκετά πλεονεκτική, αφού θα βρεθούμε μετά την Ουκρανία, που είναι το δεύτερο μεγάλο φαβορί για τη νίκη, ενώ θα είμαστε αρκετά μπροστά από την τουρκική συμμετοχή, που αναμένεται, όπως είναι φυσικό να ξεσηκώσει το τουρκικό κοινό. Άρα μπορούμε να περιμένουμε, ότι ο Σάκης ερμηνεύοντας, όπως μόνο αυτός ξέρει το "Shake It", θα κλέψει τις εντυπώσεις και θα βρεθεί αγκαλιά με τη νίκη.

    Να σημειώσουμε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής τα πράγματα έχουν κυλήσει ομαλά για την ελληνική συμμετοχή στην Κωνσταντινούπολη. Οι υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας για τη διοργάνωση της Eurovision κάνουν μια πραγματικά αξιόλογη δουλειά και ανταποκρίνονται άμεσα σε όποιο μικροπρόβλημα προκύψει. Έτσι, διορθώθηκαν άμεσα και κάποιες τεχνικές δυσκολίες, που υπήρχαν με τον ήχο κατά την πρώτη πρόβα διορθώθηκαν κι έτσι ο Σάκης Ρουβάς διαγωνίστηκε χωρίς προβλήματα το βράδυ της Τετάρτης.

    Το κλίμα της αισιοδοξίας αλλά και η αγωνία σίγουρα θα εντείνονται όλο και περισσότερο μέχρι το βράδυ του τελικού και αυτό που προέχει είναι οι Έλληνες από κάθε γωνιά της Ευρώπης να στηρίξουν με την ψήφο τους τον Έλληνα διαγωνιζόμενο, ώστε οι ελπίδες για διάκριση και γιατί όχι για την πρωτιά, να γίνουν πραγματικότητα

    [07] Οικονομία

    Συμφωνία εργαζομένων-εργοδοτών

    13/5/2004 4:34:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σε διετή συμφωνία για τις αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια κατέληξαν την Πέμπτη τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ικανοποιημένες δήλωσαν και οι δύο πλευρές καθώς, όπως επισήμαναν, ενισχύεται το εισόδημα των εργαζομένων αλλά και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Επίπονες χαρακτήρισαν τις διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές θεωρώντας, όμως, ότι οδηγούν σε αμοιβές σύγκλισης. Ικανοποιητική χαρακτήρισε τη σύμβαση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, έκανε λόγο για συμφωνία στα όρια αντοχής της οικονομίας αναγνωρίζοντας ότι έγιναν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές.

    Τι προβλέπει η σύμβαση

    Από 1/1/2004 αύξηση στους μισθούς και τα ημερομίσθια κατά 4%. Από 1/9/2004 αύξηση ακόμη 2%. Επίσης από 1/9/2004 θα καταβληθεί αύξηση κατά 8 ευρώ μηνιαίως στα κατώτατα ημερομίσθια και στους κατώτατους μισθούς. Από 1/1/2005 αύξηση στους μισθούς και τα ημερομίσθια κατά 2,2% ενώ από 1/9/2005 αύξηση κατά ακόμα 3,3%. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσουν διάλογο για τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας (39ωρο) μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε συνδυασμό με τη συζήτηση για μέτρα που ζητούν ως κίνητρα οι εργοδότες όπως η αύξηση των νόμιμων υπερωριών από τις 43 στις 45 ώρες.

    Η ετήσια επιβάρυνση των επιχειρήσεων από τις αυξήσεις αυτές σε πρώτο υπολογισμό υπολογίζεται σε 4,8% για το 2004 και σε 3,4% για το 2005. Στο τέλος της διετίας ο κατώτερος μισθός αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στα 591,20 ευρώ από τα 519,17 ευρώ που είναι σήμερα ενώ το κατώτερο ημερομίσθιο θα φθάσει στα 26,4 ευρώ από τα 23,2 ευρώ που είναι σήμερα.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Θανάσης Κούτρας, αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη τη σύμβαση.

    Το βράδυ το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης, Πάνο Παναγιωτόπουλο, όπου αναμένεται να ζητήσει το κοινό αίτημα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ανεξαρτήτως αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, με μόνη προϋπόθεση τη συμπλήρωση 24μηνη προϋπηρεσίας, και την αποζημίωση όσων απολυθούν.

    Διαξιφισμοί για το προεδρικό διάταγμα

    Την εκτίμηση ότι το προεδρικό διάταγμα αφήνει πολύ κόσμο ακάλυπτο εξέφρασε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος , τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί πόσοι καλύπτονται από το προεδρικό διάταγμα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Εν τω μεταξύ, με επερώτηση που κατέθεσαν 41 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επικρίνουν την κυβέρνηση για τη στάση που κράτησε στο θέμα των 250.000 συμβασιούχων.

    Για "πανικό και φόβο" της αξιωματικής αντιπολιτευσης έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος , και κατηγόρησε τους επερωτώντες για "απύθμενη υποκρισία".

    Κινητοποιήσεις εργαζομένων

    Εν τω μεταξύ, εικοσιτετράωρη απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο, πραγματοποιούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες με αίτημα τη μονιμοποίηση του συνόλου των συμβασιούχων. Οι εργαζόμενοι στους δήμους της Αττικής θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.

    Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, οι σχολικοί φύλακες, οι απασχολούμενοι σε κοινωνικά προγράμματα, καθώς και οι έκτακτοι του δημοσίου.

    Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο και οι δάσκαλοι και καθηγητές, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν συμπληρώσει 18μηνη υπηρεσία.

    [08] Αθλητισμός

    Στα όριά τους οι παίκτες της ΑΕΚ

    13/5/2004 5:27:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Υπομονή τέλος από τους παίκτες της ΑΕΚ, που όπως δείχνουν και οι δηλώσεις του Μιχάλη Καψή στον ραδιοφωνικό σταθμό SuperΣΠΟΡ Fm 94,6, είναι έτοιμοι να υποβάλλουν μαζικές προσφυγές για να εξασφαλίσουν τα λεφτά που τους χρωστάει η διοίκηση αλλά και για να μείνουν ελεύθεροι. Η κατάσταση που επικρατεί στον "δικέφαλο" τους έχει φέρει στα όριά τους, ενώ την ίδια ώρα κάθε εξέλιξη σε διοικητικό επίπεδο φαίνεται να έχει παγώσει. "Βρίσκομαι πολύ κοντά στην απόφαση να καταθέσω προσφυγή τόσο για να διεκδικήσω τα οφειλόμενα χρήματα, όσο και για να μείνω ελεύθερος. Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο, αλλά πάντως θα γίνει σύντομα", τόνισε ο διεθνής αμυντικός.

    Καψής: "Δεν αξίζει τον κόπο"

    Εξηγώντας τους λόγους που τον ωθούν σε αυτή την απόφαση ο Μιχάλης Καψής ήταν ιδιαίτερα καυστικός: "Έχω φτάσει να ρωτάω τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στα διοικητικά και τα οικονομικά της ΑΕΚ. Πολλά μας προβληματίζουν. Πριν από 15-20 ημέρες τέθηκε στα αποδυτήρια το ερώτημα ποιοι δέχονταν και ποιοι όχι μείωση αποδοχών για να σωθεί η ΑΕΚ. Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε και ούτε ξέρουμε τί γίνεται, αλλά ούτε η ΑΕΚ διαλύθηκε, ούτε και χάσαμε τη θέση μας στην Ευρώπη. Ίσως η υπομονή των ποδοσφαιριστών έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους".

    Ο Καψής στις δηλώσεις τους ξεκαθάρισε πως δε θέλει να είναι αυτός που θα πρωτοστατήσει σε ένα κύμα προσφυγών των παικτών της ΑΕΚ, αλλά από την άλλη δεν του αρέσει να τον κοροϊδεύουν:

    "Βλέπω ότι δεν αξίζει τον κόπο, όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό. Έκανα πέρυσι υπομονή έναν χρόνο, πέρασε η χρονιά και πιστεύαμε πως θα βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά αντίθετα χειροτέρεψε. Δεν είμαι πλέον παιδάκι και δεν έχω αντοχές. Κάποια στιγμή θέλεις να ηρεμήσεις. Καλή είναι η δόξα και η υστεροφημία, καλός και ο τίτλος του καλού παιδιού, αλλά αυτά που θα μείνουν όταν τελειώσει το ποδόσφαιρο και είναι απαραίτητα είναι τα χρήματα. Το EURO είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να σε δουν 2-3 ομάδες και να σου κάνουν προτάσεις", τόνισε και πρόσθεσε:

    "Αυτά που γράφονται δεν μου άρεσαν καθόλου. Μίλησα με τον Ντέμη Νικολαΐδη και είχε δεσμευθεί πως θα μου απαντήσει σε κάποιες προτάσεις που του είχα κάνει. Κάποιοι προσπάθησαν να στείλουν κάποια μηνύματα μέσω των εφημερίδων, αλλά δε θα μπω σε διαδικασία διαλόγου μέσω του τύπου. Ο Ντέμης είπε πως το καλοκαίρι θα κάνει προτάσεις για μειώσεις, αλλά τίποτα πιο συγκεκριμένο. Όταν βλέπω στις εφημερίδες πως θα μειωθεί το συμβόλαιό μου κάτι πρέπει να κάνω".

    Καμία εξέλιξη στα διοικητικά

    Σε ότι αφορά τώρα την υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 44, έως τώρα παραμένει στα χαρτιά και ο φάκελος, που υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμος εδώ και δύο εβδομάδες, παραμένει στο συρτάρι κάποιου γραφείου της ΠΑΕ.

    Τις τελευταίες μέρες αναμένονταν τα έγγραφα με τις υπογραφές των μετόχων.

    Ίσως μέσα στο επόμενο διήμερο να ξεπεραστεί η τελευταία διαφωνία ENIC και NETMED, για το ποσοστό που θα ζητηθεί η διαγραφή των χρεών και τότε να γίνει η κατάθεση του φακέλου, ώστε παράλληλα να γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα, για την εξυγίανση της ΠΑΕ.

    Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΠΑΕ την έχει μπροστά στο φάσμα της πτώχευσης και η μοναδική λύση, που προέρχεται από την πλευρά Νικολαΐδη, δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να εφαρμοστεί.

    Το μεγάλο "αγκάθι" είναι ότι δεν μπορούν ακόμη να εξασφαλίσουν το δάνειο, που απαιτείται για να συμμαζέψουν το άνοιγμα της εταιρείας, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα με την Παλμέιρας, για διακανονισμό του χρέους της μεταγραφής του Φερούζεμ. Αν ο σύλλογος της Βραζιλίας δεν δεχτεί, θα αναγκαστεί να πληρώσει περίπου 600.000 ευρώ, ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος που θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα από το όργανο αδειοδότησης, με στόχο το δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο UEFA της νέας περιόδου.

    Η ΑΕΚ πρέπει να αποδείξει ότι βρίσκεται στην απαιτούμενη οικονομική κατάσταση για να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά πώς θα το κάνει, όταν ακόμη δεν ξέρει αν θα συμμετάσχει και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

    Πρόβλημα προέκυψε από μια επιταγή που είχε εκδώσει ο Μάκης Ψωμιάδης, ύψους 15.000 ευρώ, αλλά τελικά οι διοικούντες κατάφεραν να μην υπάρξει πιο σοβαρό πρόβλημα.

    [09] Εσωτερικά

    Ριζική ανανέωση Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

    13/5/2004 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ έδωσε στην δημοσιότητα η Αλέκα Παπαρήγα. Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Τούσσας μηχανικός του εμπορικού Ναυτικού και η Διαμάντω Μανωλάκου γεωπόνος, οι οποίοι αντικαθιστούν τους μέχρι σήμερα ευρωβουλευτές Στρατή Κόρακα, Γιάννη Παττάκη και Κώστα Αλισανδράκη. Στην εισαγωγική της ομιλία η κα Παπαρήγα κάλεσε τους Έλληνες να τιμωρήσουν με τη ψήφο τους την Ε.Ε. και τα κόμματα που τη στηρίζουν για τα όσα έχουν κάνει στους λαούς.

    Ειδικότερα το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ έχει ως εξής:

    Παφίλης Θανάσης, Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), Νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών.

    Τούσσας Γιώργος, μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).

    Μανωλάκου Διαμάντω Γεωπόνος στο Υπουργείο Γεωργίας, υπεύθυνη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΚΚΕ.

    Δρούτσας Κώστας Πολιτικός Μηχανικός Συγκοινωνιολόγος, πρόεδρος του ΙΝΚΑ Μακεδονίας και της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης. Υπήρξε πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής Ν. Θεσσαλονίκης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ε.ΔΗ.Κ.

    Κουμπούρης Δήμος, Βιομηχανικός Εργάτης (Χαλυβουργός), μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πρώην βουλευτής.

    Βαγενάς Ελισσαίος Διδάκτορας (PhD) Παιδαγωγικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Βαλανάς Στέλιος, Δικηγόρος. Διετέλεσε για πολλά χρόνια στέλεχος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και της ανανεωτικής κομμουνιστικής αριστεράς. Μέλος της Γραμματείας της "Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη".

    Γιώβα Διδώ, πανεπιστημιακός, καθηγήτρια τμήματος Ηλεκτρολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

    Γκιώνης Θέμης, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

    Ζιώγας Γιάννης, Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. Μέλος του Δ.Σ. του συνδέσμου Ελληνοκουβανικής Φιλίας και της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης. Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

    Καραθανασόπουλος Νίκος, οικονομολόγος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

    Κοράκης Μανώλης, εργάτης, συνδικαλιστής στο Συνδικάτο Τυπογράφων, μετανάστης στη Γερμανία.

    Κυριαζής Κράτης, Γραμματέας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, οικονομολόγος, πτυχιούχος Ευρωπαϊκών Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ρώμης και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βρυξελλών.

    Μαυρίκος Γιώργος, Μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ.

    Μελά Εύα, ζωγράφος-χαράκτρια, διετέλεσε Πρόεδρος και μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

    Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα, Δημοσιογράφος, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβούλιου της ΚΝΕ.

    Σκιαδιώτης Γιώργος, εργαζόμενος στην ΠΥΡΚΑΛ, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

    Συντυχάκης Μανώλης, κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Ηρακλείου.

    Τσαγκατάκη Μαρία, εμποροϋπάλληλος, Γραμματέας Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ.

    Φέτσης Δημήτρης, βιοτέχνης, μέλος του Προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Διετέλεσε Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

    Χατζόπουλος Καρυοφίλης, δάσκαλος, μετανάστης στη Σουηδία. Αλυσσανδράκης Κώστας, Καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ευρωβουλευτής.

    Πατάκης Γιάννης, αγρότης, Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Λάρισας, στέλεχος της ΠΑΣΥ, Ευρωβουλευτής.

    Κόρακας Στρατής, Ευρωβουλευτής, Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Λούβεν (Βέλγιο) στις Οικονομικές Επιστήμες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διακομματική για Ευρωεκλογές

    [10] Αθλητισμός

    Αγγλικά σενάρια για Καρεμπέ

    13/5/2004 6:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ρευστή είναι η κατάσταση στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού, καθώς το ταξίδι του προέδρου του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη στις ΗΠΑ λειτουργεί απαγορευτικά για την λύση πολλών σημαντικών ζητημάτων και όλοι περιμένουν την επιστροφή του για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Την ίδια ώρα πολλά είναι τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και αναφέρονται σε ονόματα προπονητών αλλά και παικτών, που έρχονται και φεύγουν στο όνομα του Ολυμπιακού. Και αυτό είναι απολύτως φυσικό από την στιγμή που κανείς από την διοίκηση δεν είναι διατεθειμένος αυτή την στιγμή να μιλήσει. Τελευταίο σενάριο αυτό που φέρνει κοντά σε συμφωνία τους Κριστιάν Καρεμπέ με την Μάντσεστερ Σίτι.

    Του προσφέρει μονοετές συμβόλαιο

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας "Daily Mirror", ο προπονητής των "σίτιζενς" Κέβιν Κίγκαν θέλει στην ομάδα του το Γάλλο άσο και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Ωστόσο κάνει λόγο για συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους, κάτι που δύσκολα θα δεχθεί ο Καρεμπέ, αφού όσοι γνωρίζουν τον Γάλλο άσο, ξέρουν καλά πως πρόθεσή του είναι να υπογράψει για δύο χρόνια σε όποια ομάδα πάει και μετά να κλείσει την καριέρα του.

    Από τον Ολυμπιακό τηρούν σιγή ιχθύος πάνω στο θέμα αυτό και η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι το θέμα της παραμονής ή όχι του Καρεμπέ στον Πειραιά, βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με το ποιός θα είναι ο νέος τεχνικός της ομάδας.

    Αν τελικά είναι ο Ρεϊνάλ Ντενουί, καθώς εκεί φαίνεται να επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες των "ερυθρολεύκων", τότε θα πρέπει να αναμένουμε και την ανανέωση του συμβολαίου του 34χρονου μέσου.

    Βέβαια για τον πάγκο του Ολυμπιακού παίζουν και άλλα ονόματα. Μεταξύ αυτών οι Λουίς Φερναντές, Ελί Μπο, Χιούμπ Στέφενς, Γιούργκεν Ρέμπερ, Μπερντ Σούστερ και Αντρέας Μπρέμε.

    Όλα αυτά βέβαια, θα είναι και θα παραμείνουν εικασίες μέχρι την επιστροφή του προέδρου από τις ΗΠΑ, ο οποίος θα ανακοινώσει και τις τελικές αποφάσεις για την ανανέωση του ποδοσφαιρικού τμήματος.

    Σημαντικό αυτή την περίοδο πάντως είναι ότι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα πρέπει να ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στα όσα ακούνε καθώς ενόψει της μεταγραφικής περιόδου πολλά θα ακουστούν, αλλά τα πιο πολλά θα μπορούσε να παραμείνουν μόνο σενάρια, που ανακαλύπτουν οι μάνατζερ για να προωθήσουν τους πελάτες τους.

    [11] Εσωτερικά

    Στην Αθήνα ο Πατριάρχης Γεωργίας

    13/5/2004 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την εκτίμηση ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλαδικής Εκκλησίας και Φαναρίου εξέφρασε την Πέμπτη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ο οποίος συνόδευσε τον Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία, στη συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, στη Βουλή. Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι ισχυροί πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας, ενώ ο κ. Ηλίας είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του, αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ελλάδα και προσκάλεσε την κα Μπενάκη να επισκεφθεί την Τιφλίδα και να συναντηθεί με την ομόλογό της. Ο κ. Χριστόδουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η διαμεσολάβηση της κυβέρνησης θα αποφέρει καρπούς στις οξυμένες σχέσεις Εκκλησίας και Πατριαρχείου.

    Το πρωί ο κ. Χριστόδουλος υποδέχθηκε με τιμές τον Πατριάρχη Γεωργίας που πραγματοποιεί ανταποδοτική επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί και αποκτά νέες διαστάσεις για τον Έλληνα προκαθήμενο που τελεί υπό την ποινή της διακοπής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Οι δύο προκαθήμενοι συλλειτούργησαν στην Μητρόπολη και στην αντιφώνησή του ο πατριάρχης της Γεωργίας αποκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο προστάτη της Ορθοδοξίας, ενώ εξέφρασε την απόφαση της Εκκλησίας του να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με την Ελλαδική Εκκλησία.

    [12] Πολιτισμός

    Εικαστική Γέφυρα Γενοβας - Αθήνας

    13/5/2004 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η Γένοβα, παλιά ελληνική αποικία στην Ιταλία, είναι γνωστό πως ανέπτυξε διαμέσου των αιώνων που ακολούθησαν έναν σημαντικό πολιτισμό, ο οποίος ενέπνευσε κι επηρέασε αρκετές περιοχές της Μεσογείου κι όχι μόνον. Η θαλασσοκράτειρα αυτή πατρίδα του Κολόμβου υπήρξε μία από τις πλέον εύρωστες οικονομικές και ναυτικές δυνάμεις, γεγονός που κατέστησε με τα χρόνια την ικανή αυτή πόλη σταυροδρόμι πολιτισμού ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Η παραθαλάσσια Γένοβα παρουσιάζεται σήμερα ως ένα ζωντανό και διαχρονικό Μουσείο που φανερώνει όλες της τις εποχές και το έντονα ενεργό παρόν. Το 2004 είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την ίδια χρονιά που η Αθήνα διοργανώνει παραλλήλως την Ολυμπιάδα της. Και τα δύο γεγονότα έχουν μείζονα σημασία για τον Πολιτισμό, εκτός του ότι πρόκειται για αδελφοποιημένες πόλεις και τη σύμπτωση τους ανέλαβε να απεικονίσει ο αρχιτέκτονας και ζωγράφος Γιώργος Οικονόμου. Η δουλειά του "Αθήνα - Γένοβα: Ελληνικός Κλασικισμός και Γενοβέζικη Αναγέννηση στη ζωγραφική του Οικονόμου" παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων "Μελίνα", από τις 14 Μαΐου.

    Ο αρχιτέκτονας και ζωγράφος Γιώργος Οικονόμου έχοντας σπουδάσει και ζήσει επί σειρά ετών στη Γένοβα, είναι γνωστός και ευρύτερα επιτυχημένος καλλιτέχνης στο χώρο του. Η πόλη της Γένοβας τον θεωρεί Γενοβέζο δημιουργό και ως τον πλέον πολιτιστικά κατάλληλο για την εκπροσώπηση στην χρονιά της Ολυμπιάδας. Είναι άλλωστε ο καλλιτέχνης που του έχει ήδη αναθέσει η Γένοβα τη φιλοτέχνηση του βιβλίου με την ιστορία της. Το βιβλίο αυτό πραγματοποιήθηκε με μία παράλληλη ανάδειξη της ιστορίας της Γένοβας και της καλλιτεχνικής πορείας του Γιώργου Οικονόμου, διανύοντας ήδη την έβδομη του έκδοση.

    Για την Εικαστική Γέφυρα ανάμεσα στην Γένοβα και στην Αθήνα, ο Γιώργος Οικονόμου επέλεξε εικαστικά να διαπραγματευτεί ένα διάλογο μορφών, μνημείων στοιχείων, μύθων, αλληγοριών και πραγματικότητας που, με ένα άλμα στο χρόνο, δημιουργούν μια εσωτερική συνομιλία. Μέσα από τη συγκεκριμένη εικαστική και συμβολική συνομιλία, η κλασική ελληνική αρχαιότητα διασυνδέεται με το μπαρόκ της Γένοβας, ακολουθώντας ένα υπόγειο χώρο με συνέχειες και ασυνέχειες, με συμπτωματικές ή φανταστικές ομοιότητες και αντιθέσεις, που αναδεικνύουν τις διαπολιτισμικές και διαχρονικές συνάφειες όσο και τις διαφορές ανάμεσα στις δύο αυτές αδελφοποιημένες πόλεις, στις οποίες όλος ο κόσμος έχει στρέψει φέτος την προσοχή του.

    Η έκθεση του Γιώργου Οικονόμου εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Μαΐου, στις 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Τιμητικά τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Λιγουρίας και της πόλης της Γένοβας, γεγονός που με πολλή φειδώ παραχωρείται, με εξαίρεση σημαντικών εκδηλώσεων. Λόγω της σημασίας που έχει η έκθεση, μετά την πραγματοποίησή της στην Αθήνα θα μεταφερθεί στο Δουκικό Παλάτι της Γένοβας, έχοντας ήδη ενταχθεί στο προγραμματικό πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2004.

    Διάρκεια: 14 Μαΐου - 14 Ιουνίου Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων "Μελίνα": Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, τηλ.: 210 34 52 150 Ώρες λειτουργίας 9:00-13:00 και 17:00-21:00, εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής

    Σχετικά Links:

    Γιώργος Οικονόμου

    [13] Αθλητισμός

    Τα "είπαν" Κανελλάκης-Βλάχος

    13/5/2004 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μέσα σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η πρώτη συνάντηση μεταξύ του μεγαλομέτοχου της ΠΑΕ Ιωνικός, Χρήστου Κανελλάκη, με τον τεχνικό της ομάδας Βαγγέλη Βλάχο, για την ανανέωση της συνεργασίας τους. Η συζήτηση είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα, αφού οι δύο πλευρές δεν "μπήκαν" σε λεπτομέρειες, αλλά αναφέρθηκαν γενικά στην φετινή πορεία της ομάδας, καθώς και σε αυτά που πρέπει να γίνουν την επομένη σεζόν, προκειμένου ο Ιωνικός να εξασφαλίσει νωρίτερα την κατηγορία και να πάει για κάτι καλύτερο στη συνέχεια. Οι δύο πλευρές πάντως βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, καθώς στην συνάντηση υπήρξε ταύτιση απόψεων. Πάντως την προσεχή βδομάδα θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση Κανελλάκη-Βλάχου, που θα είναι και η καθοριστική. Στον αγωνιστικό τομέα τώρα, οι Βουρεξάκης και Κωνσταντίνου, μπήκαν κανονικά στο πρόγραμμα των προπονήσεων. Τέλος η ΠΑΕ Ιωνικός και ο Χρήστος Κανελλάκης με ανακοίνωσή τους ευχαριστούν τον Ερασιτέχνη Πανιώνιο, τον κ. Μπούκη και τον δήμαρχο Νέας Σμύρνης, Γιώργο Κουτελάκη, για την παραχώρηση του γηπέδου σε περίπτωση που οι κυανόλευκοι αγωνιστούν στην Ευρώπη (ΙΝΤΕΡΤΟΤΟ).

    [14] Ιράκ

    "Δεν τραβήχτηκαν στο Ιράκ οι επίμαχες φωτογραφίες"

    13/5/2004 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεχίζει η βρετανική κυβέρνηση την προσπάθειά της να αμβλύνει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τη δημοσίευση των φωτογραφιών που δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να κακοποιούν Ιρακινούς κρατούμενους. Μία ημέρα μετά τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ότι οι φωτογραφίες είναι πλαστές, έρχεται ανακοίνωση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία οι επίμαχες φωτογραφίες δεν έχουν ληφθεί στο Ιράκ. "Αυτές οι φωτογραφίες δεν τραβήχτηκαν στο Ιράκ", τόνισε στο κοινοβούλιο ο υφυπουργός Άμυνας, Άνταμ Ίνγκραμ, αναφερόμενος στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ. "Η νταλίκα μέσα στην οποία τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες αυτές δεν ήταν ποτέ στο Ιράκ", είπε ο Βρετανός Υπουργός καλώντας την εφημερίδα να συνεργαστεί στη διεξαγωγή έρευνας.

    Από την πλευρά της, η εφημερίδα επιμένει ότι οι φωτογραφίες που δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να ουρούν σε έναν Ιρακινό κρατούμενο που το κεφάλι του είναι καλυμμένο είναι γνήσιες .

    Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι πέρυσι έστειλε στον Ίνγκραμ επιστολή στην οποία ανέφερε ότι Βρετανοί στρατιώτες σκότωσαν Ιρακινούς αμάχους, συμπεριλαμβανομένου κι ενός οκτάχρονου κοριτσιού χωρίς να αποτελούν προφανή απειλή. Η οργάνωση ανέφερε ότι ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι έλαβε την επιστολή, ενώ ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήταν επιστολή μίας σελίδας από την οργάνωση που δεν αποτελούσε έκθεση και απέρριψε τις κατηγορίες ότι παραπλάνησε το βρετανικό κοινοβούλιο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίσκεψη Ράμσφελντ στις ιρακινές φυλακές

    Βασανισμοί κρατουμένων

    "Οι Ιρακινοί δεσμοφύλακες είναι χειρότεροι"

    Απορρίπτει τις φωτογραφίες ο Μπλερ

    Βίντεο με τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στο Ιράκ

    Νέες αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια

    Συγνώμη Μπλερ για τα βασανιστήρια στο Ιράκ

    "Παραδώστε όλα τα φιλμ"

    Νέα στοιχεία για τους Βρετανούς βασανιστές-στρατιώτες

    [15] Εσωτερικά

    Αίτημα για κατ' αντιπαράσταση εξέταση στη δίκη του ΕΛΑ

    13/5/2004 7:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την κατ' αντιπαράσταση εξέταση του μάρτυρα Ιωάννη Βεντούρη με τη βασική μάρτυρα κατηγορίας Σοφία Κυριακίδου ζήτησαν σήμερα από το δικαστήριο οι συνήγοροι των κατηγορουμένων Αγγελέτου Κανά και Χρήστου Τσιγαρίδα. Αφορμή για το αίτημα αποτέλεσε η κατάθεση του κ. Βεντούρη, πρώην κοινοτάρχη Κιμώλου τον οποίο διαδέχτηκε ο Αγγελέτος Κανάς, για τα όσα του είχε αποκαλύψει η Σοφία Κυριακίδου των Οκτώβριο του 2002 σχετικά με τη συμμετοχή του Κανά στον ΕΛΑ. Επί του αιτήματος θα αποφανθεί αύριο η έδρα, όπου θα συνεχίσει και την κατάθεσή του ο κ. Βεντούρης.

    Ο Ιωάννης Βεντούρης υποστήριξε ότι σε ανύποπτο χρόνο η πρώην σύζυγος του Κανά, Σοφία Κυριακίδου, του είχε εκμυστηρευτεί ότι ο πρώην σύζυγός της ήταν μέλος του ΕΛΑ. Σύμφωνα με τον κ. Βεντούρη, η Σοφία Κυριακίδου του είχε πει επίσης ότι αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο Χρήστος Κασσίμης και του είχε αναφέρει ως μέλος του ΕΛΑ και το Χρήστο Τσιγαρίδα.

    Ο Τσιγαρίδας επεσήμανε στο δικαστήριο ότι η ίδια η Κυριακίδου στην κατάθεσή της υποστηρίζει ότι τον γνώριζε ως συνεργάτη του συζύγου της. Έτσι, ο κατηγορούμενος ζήτησε να εξεταστούν κατ αντιπαράσταση οι Βεντούρης και Κυριακίδου ώστε να διευκρινιστεί το θέμα ενώπιον του δικαστηρίου .

    Σε ερώτηση της Προέδρου προς τον κ. Βεντούρη για το λόγο που δεν προσέφυγε στις Αρχές αφού, όπως κατέθεσε, είχε πιστέψει όσα του ανέφερε η Κυριακίδου ο μάρτυρας απάντησε ότι είναι αριστερός και δε θα μπορούσε να γίνει καταδότης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 May 2004 - 16:51:20 UTC