Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το βράδυ της Τετάρτης Πήρε εξιτήριο ο Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [02] Με αισιοδοξία για διάκριση στο Abdi Ipekci Με συρτάκι και σκιστό σακάκι
  • [03] Στις φοιτητικές εκλογές Άνετη νίκη της ΔΑΠ
  • [04] Εννέα νεκροί Θανατηφόρα δυστυχήματα στη Κολομβία
  • [05] Στη Βούλα Έκρηξη σε προθάλαμο της Alpha Bank
  • [06] 'Εγινε η παράδοση των σορών
  • [07] Βασανισμοί κρατουμένων
  • [08] Στο Ιράκ Μαίνονται οι αιματηρές επιθέσεις

    [01] Κυπριακό

    Το βράδυ της Τετάρτης Πήρε εξιτήριο ο Τάσσος Παπαδόπουλος

    12/5/2004 10:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Χαμογελαστός και ευδιάθετος εξήλθε απόψε του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μετά την απογευματινή λιποθυμία του στη διάρκεια κηδείας. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που διάβασε στις 9 απόψε Κώστας Ζαμπάρτας, μετά την ελαφρά λιποθυμία που υπέστη ο πρόεδρος και την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ολοκληρώθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες κλινικές και παρα-κλινικές εξετάσεις χωρίς να διαπιστωθεί τίποτε το παθολογικό. "Η κατάσταση της υγείας του προέδρου είναι φυσιολογική και κατόπιν τούτου δεν συντρέχει λόγος για περαιτέρω παραμονή του προέδρου της Δημοκρατίας στο νοσοκομείο", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

    Καμιά ανησυχία για την υγεία του

    Ο Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος κ. Ζαμπάρτας, δήλωσε, ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιστρέψει αύριο στα καθήκοντά του. Ωστόσο, ανέφερε ότι συνέστησε στον πρόεδρο να ελαττώσει λίγο τους του ρυθμούς του.

    Υπενθυμίζουμε, ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε αισθανθεί αδιαθεσία νωρίς το απόγευμα ενώ βρισκόταν στην κηδεία του άρχοντα πρωτοψάλτη Θεόδουλου Καλλίνικου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία. Οι γιατροί απέδωσαν το λιποθυμικό επεισόδιο στη ζέστη μέσα στην εκκλησία και την παρατεταμένη ορθοστασία.

    [02] Διάφορα

    Με αισιοδοξία για διάκριση στο Abdi Ipekci Με συρτάκι και σκιστό σακάκι στον τελικό

    13/5/2004 2:00:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Θριαμβευτικά πέρασε στον τελικό ο Σάκης Ρουβάς. Ο Έλληνας τραγουδιστής έκλεψε κυριολεκτικά την παράσταση από την πρώτη στιγμή, που ανέβηκε στη σκηνή του Abdi Ipekci, ξεσηκώνοντας το κοινό. Ο Σάκης εκτέλεσε άψογα την απαιτητική χορογραφία, ερμήνευσε μοναδικά το "Shake It" και το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσδοκίες και την προσπάθεια όλων. Η αποψινή πρόκριση αυξάνει την αισιοδοξία και τις ελπίδες για μια καλή θέση τη μεγάλη βραδιά του τελικού, το Σάββατο στις 15 Μαΐου, αφού φάνηκε πόσο δημοφιλές κι αγαπητό είναι, ήδη σε όλους το ελληνικό τραγούδι. Εκτός από τη χώρα μας στον τελικό πέρασαν η Σερβία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αλβανία, η Ουκρανία, η Κροατία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια και η Κύπρος. Η χώρα μας θα εμφανιστεί 16η στον τελικό, γεγονός που, ίσως ν αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό, αφού θα προηγηθούν οι μεγάλοι της αντίπαλοι, όπως η Ουκρανία.

    Ρυθμική και έντονη βραδιά

    Ο ημιτελικός ξεκίνησε με ένα λαμπερό χορευτικό από την αποστολή της Φιλανδίας που συνόδευσε το ρυθμικό κομμάτι του Jari Sillanpaa και συνεχίστηκε σε δυνατούς ρυθμούς. Εξάλλου στην πλειονότητά τους τα κομμάτια, που ακούστηκαν στον αποψινό ημιτελικό, ήταν πολύ ρυθμικά με σαφείς έθνικ, λάτιν ή ροκ επιρροές.

    Το κοινό, που παρακολουθούσε από κοντά την λαμπερή βραδιά στο Abdi Ipekci, υποδέχοταν θερμά τα περισσότερα τραγούδια, ωστόσο αγκάλιασε με μοναδική θερμότητα το "Shake It". Με την άνοδο της ελληνικής συμμετοχής στη σκηνή, το στάδιο κατακλύστηκε από τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα υποστήριξης για το ελληνικό τραγούδι. Η αντιμετώπιση αυτή επιβεβαιώνει πλέον το πόσο αγαπητό είναι το ρυθμικό τραγούδι αλλά και ο ίδιος ο Σάκης Ρουβάς στο ευρωπαϊκό κοινό, βάζοντας φτερά στις ελπίδες για μια καλή θέση ή ακόμη και για πρωτιά στο μεγάλο τελικό το βράδυ του Σαββάτου.

    Ο ημιτελικός ολοκληρώθηκε με το τραγούδι της Ολλανδίας και ακολούθησε η δεκάλεπτη, σύμφωνα με τα νέα φέτος δεδομένα, ψηφοφορία. Η τελευταία πραγματοποιήθηκε τόσο μέσω τηλεφωνημάτων όσο και με γραπτό μήνυμα από το κινητό, ενώ τα αποτελέσματα, ανακοίνωσαν λίγο αργότερα οι παρουσιαστές της βραδιάς, ανοίγοντας τους φακέλους με τα ονόματα των δέκα προκριθέντων.

    Έτσι μαζί με τη χώρα μας το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό πήραν η Σερβία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αλβανία, η Κροατία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια και η Κύπρος. Με τη σειρά αυτή οι δέκα χώρες θα καταλάβουν τις κενές μέχρι τώρα θέσεις του τελικού.

    Βέβαια, μπορεί να τρομάξαμε γιατί ακούσαμε προτελευταίοι την είδηση της πρόκρισης μας, ωστόσο το γεγονός, ότι στον τελικό θα εμφανιστούμε 16οι μας δίνει ένα πραγματικό πλεονέκτημα. Κι αυτό γιατί ελληνική συμμετοχή θα είναι μεταξύ των τελευταίων διαγωνιζομένων και έτσι θα έχει πάλι την ευκαιρία να κλέψει τις εντυπώσεις, ενώ η μεγάλη μας αντίπαλος, η Ουκρανία θα έχει προηγηθεί.

    Τα highlights του ημιτελικού

    Αυτό, πάντως, που έδωσε μια ξεχωριστή νότα στην αποψινή βραδιά, ήταν οι ενδυματολογικές επιλογές των διαγωνιζόμενων, οι οποίοι προσπάθησαν να εντυπωσιάσουν και να υποστηρίξουν μέσω του styling την παρουσίασή τους. Οι περισσότεροι κινήθηκαν πάνω στις επιταγές του trendy chic και συχνά η σκηνή κατακλύστηκε από πολύχρωμα φορέματα και σακάκια.

    Το έντονο, φούξια είχε, δίχως άλλο την τιμητική του, ενώ δεν έλειψε το δυνατό κίτρινο, το τυρκουάζ και το κόκκινο. Κάποιοι κατάφεραν να γίνουν αξιοζήλευτοι και κάποιο άλλοι, απλά έχασαν το δρόμο για το chic και χάθηκαν στα μονοπάτια του κακόγουστου trendy. Η ελληνική συμμετοχή, πάντως ξεχώρισε κι εδώ, αφού επέλεξε το δρόμο της λιτότητας, αποφεύγοντας τα στυλιστικά ατοπήματα.

    Τι λένε τα προγνωστικά

    Σύμφωνα, πάντως και με τα διεθνή γραφεία στοιχημάτων, η σημαντικότερη απειλή πια για το "Shake it" είναι το "Wild dances" της 19χρονης Ruslana Lyzhichko από την Ουκρανία.

    Ο θεσμός της Eurovision, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί, σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Πλέον είναι ένα από τα κορυφαία γεγονότα στην Ευρώπη. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, η Κωνσταντινούπολη κινείται στο ρυθμό της Eurovision, αλλά και του "Shake it".

    Ο Σάκης Ρουβάς, είναι ο απόλυτος νικητής των εντυπώσεων . Όχι μόνο οι τηλεθεατές, αλλά και οι ξένοι δημοσιογράφοι, δεν παραλείπουν να τονίζουν πόσο τους αρέσει η ελληνική συμμετοχή.

    Βέβαια δε λείπουν και ορισμένες "Κασσάνδρες", που προβλέπουν ο Σάκης να μην κατακτά κάποια από τις πρώτες θέσεις. Πάντως και αυτοί παραδέχονται, ότι αν μη τι άλλο θα τον ψηφίσουν οι γυναίκες!

    [03] Εσωτερικά

    Στις φοιτητικές εκλογές Άνετη νίκη της ΔΑΠ

    13/5/2004 7:47:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ημέρα φοιτητικών εκλογών χθες, και χιλιάδες νέοι, σπουδαστές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, κλήθηκαν να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στα διοικητικά συμβούλια των Σχολών και τα κεντρικά συμβούλια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ. Πάντως, αν και η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά, οι φοιτητικές παρατάξεις, ούτε και φέτος κατόρθωσαν να δώσουν κοινά αποτελέσματα. Συμφωνούν, όμως, ότι πρώτη δύναμη έρχεται η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, δεύτερη η ΠΑΣΠ και τρίτη οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας. Σύμφωνα με την ΔΑΠ, σε 54 από 190 πανεπιστημιακές σχολές, έλαβε ποσοστό 43,32%, ενώ η ΠΑΣΠ 21,45%, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας 16,04%, οι Ενιαίες Ανεξάρτητες Αριστερές Κινήσεις 5,02% και το Δικτυο 2,22%. Η ΠΑΣΠ, από την πλευρά της, δίνει στη ΔΑΠ 36,01%, στην ίδια 30,93%, στην ΠΚΣ 13,59%, στις Ενιαίες Ανεξάρτητες Αριστερές Κινήσεις 2,97% και στο Δίκτυο 1,5%.

    Oι πρώτες αντιδράσεις

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, συνεχάρη την ΔΑΠ για τη νίκη της. "Η μεγάλη νίκη της ΔΑΠ ΝΔΦΚ αποδεικνύει ότι οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας βρίσκουν απήχηση στους νέους οι οποίοι καταδικάζουν τις πολιτικές που κράτησαν την Ελλάδα πίσω", δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ και ο γραμματέας της ΟΝΝΕΔ, Χρήστος Κουρούσης, επεσήμανε, ότι "οι νέοι δείχνουν την προτίμησή τους για τις πρωτοποριακές ιδέες και την υπεύθυνη στάση της ΟΝΝΕΔ απέναντι στα πολλά προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου".

    Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Παντελής Καμάς, δήλωσε τα εξής: "τα αποτελέσματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ, αναδεικνύουν τις προοδευτικές δυνάμεις σε πλειοψηφία", ενώ προσέθεσε, πως "η ευθύνη για την ανασύνθεση του φοιτητικού κινήματος ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις, στις δυνάμεις της σύγχρονης και ανανεωτικής αριστεράς", καλώντας τις αριστερές φοιτητικές παρατάξεις να συμπορευθούν με την ΠΑΣΠ, με στόχο την ανασύνθεση του φοιτητικού κινήματος. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άνοδο του ποσοστού της παράταξης, η οποία, σύμφωνα με την ΠΑΣΠ, κινήθηκε στο 2%.

    Τέλος, σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων, τονίζει ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν, πως "μέσα στα πανεπιστήμια υπάρχει και διευρύνεται ένα κομμάτι φοιτητών, που αναζητεί σύγχρονες ριζοσπαστικές λύσεις και εναλλακτικό λόγο και δεν βολεύεται με τις εύκολες και συχνά απλοϊκές απαντήσεις των μεγάλων παρατάξεων", ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του ποσοστού, που κατέλαβαν οι δυνάμεις του Δικτύου, καταδικάζοντας το γεγονός του δικομματισμού στα Πανεπιστήμια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ώρα των αποτελεσμάτων για τις φοιτητικές εκλογές

    [04] Διεθνή

    Εννέα νεκροί Θανατηφόρα δυστυχήματα στη Κολομβία

    13/5/2004 8:40:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Κολομβία, σε δύο διαφορετικά περιστατικά. Το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων προκάλεσε πτώση μικρού αεροσκάφους, ενώ άλλοι πέντε έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη χειροβομβίδας σε φυλακή. Πιο συγκεκριμένα, στη φυλακή "Βίγια Ερμόζα", στην πόλη Κάλι, μία επισκέπτρια έφερε μαζί της μία χειροβομβίδα, την οποία παρέδωσε στους τροφίμους της φυλακής. Η χειροβομβίδα εξερράγη στα χέρια τους. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος για τρία άτομα, ενώ άλλα δύο εξέπνευσαν αργότερα στο νοσοκομείο. Άλλα 20 άτομα τραυματίστηκαν. Εν τω μεταξύ, η γυναίκα, που έφερε τη χειροβομβίδα, κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης.

    Κατέπεσε αεροσκάφος

    Στη Κολομβία πάλι, τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους, όταν συνετρίβη το αεροταξί στο οποίο επέβαιναν, στη νότια Κολομβία, κοντά στην κοινότητα Σαν Χοσέ ντελ Γουαβιάρε. Από τη συντριβή, η οποία συνέβη λίγο πριν την προσγείωση, άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν. Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν αδιευκρίνιστα . Το μικρό αεροσκάφος ανήκε σε μια ιδιωτική εταιρεία αερομεταφορών, που πραγματοποιεί δρομολόγια σε αυτήν την περιοχή της Κολομβίας.

    [05] Εσωτερικά

    Στη Βούλα Έκρηξη σε προθάλαμο της Alpha Bank

    13/5/2004 8:52:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού σημειώθηκε στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα σε προθάλαμο της Alpha Bank, στην οδό Βασιλέως Παύλου 69 στη Βούλα. Από την έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημιές, ενώ λίγο αργότερα πυροτεχνουργοί περισυνέλεξαν σάκο που περιείχε αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό από την τράπεζα HSBC που βρίσκεται απέναντι από την Alpha Bank στην οδό Βασιλέως Παύλου 84. Οι πυροτεχνουργοί περισυνέλεξαν και τα υπολείμματα του μηχανισμού από την έκρηξη που σημειώθηκε στην Alpha Bank. Στα εργαστήρια της Ασφάλειας γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί η ταυτότητα των δραστών.

    [06] Διεθνή

    'Εγινε η παράδοση των σορών

    13/5/2004 9:30:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Παραδόθηκαν, τις πρώτες πρωινές ώρες, οι σοροί των έξι Ισραηλινών στρατιωτών, που είχαν σκοτωθεί την Τρίτη, στη Γάζα. Τις σορούς, παρέδωσαν δύο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ένας Αιγύπτιος διπλωμάτης, στη διάβαση Ερέζ, στα βόρεια της Γάζας. Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την συνοικία Ζεϊτούν της Λωρίδας της Γάζας, όπως διέταζε η συμφωνία, που είχαν συνάψει με τους Παλαιστινίους. Οι επιθέσεις, όμως, στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζονται, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δεύτερο στην ιεραρχία της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, το Ισραήλ θα αποχωρήσει από τη λωρίδα της Γάζας όταν το αποφασίσει. Μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, τόνισε, πως ο Αριέλ Σαρόν "θα συνεχίσει τον πόλεμο χωρίς έλεος ενάντια στην τρομοκρατία και την ίδια ώρα θα εφαρμόσει και το σχέδιό του για τον μονομερή διαχωρισμό".

    Τηρήθηκαν οι όροι της συμφωνίας

    Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, που συνδέονται με τη Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ και η Ισλαμική Τζιχάντ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σχετικά με την παράδοση των σορών των στρατιωτών. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ανέφερε "παραδώσαμε τα λείψανα στην αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών παρουσία ενός αξιωματούχου της Παλαιστινιακής Αρχής", προσθέτοντας έδωσαν στους Αιγυπτίους και έναν κατάλογο "των αγαπημένων τους μαρτύρων, τα λείψανα των οποίων κατέχει ο εχθρός".

    Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την συνοικία Ζεϊτούν της Λωρίδας της Γάζας, μετά από τις αιματηρές επιχειρήσεις των τελευταίων δύο ημερών, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 13 Παλαιστίνιοι και έξι Ισραηλινοί. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν, ότι την πυκνοκατοικημένη περιοχή, εγκατέλειψαν περίπου 40 τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

    Επιθέσεων συνέχεια

    Πάντως, στη Λωρίδα της Γάζας οι επιθέσεις συνεχίζονται. Σήμερα το πρωί, νέα επιδρομή εξαπέλυσαν ισραηλινά ελικόπτερα σε προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένα 16χρονο αγόρι.

    Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ελικόπτερο, τύπου Απάτσι του ισραηλινού στρατού, εξαπέλυσε δύο πυραύλους στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου οι νεκροί από την επίθεση είναι τέσσερις και άλλοι τόσοι οι τραυματίες.

    Στο μεταξύ, νωρίτερα, πέντε Ισραηλινοί, ένας αξιωματικός και τέσσερις στρατιώτες, σκοτώθηκαν , όταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι ανατίναξαν ένα θωρακισμένο όχημα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

    Ενώ, άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό σε επιχείρηση στη συνοικία Ζεϊτούν στη Γάζα κατά την προσπάθεια ανεύρεσης των έξι σορών. Μάλιστα, ένας από τους νεκρούς, σκοτώθηκε από σφαίρα, που πιθανόν εξοστρακίστηκε, μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συμφωνία για την παράδοση των σορών

    [07] Ιράκ

    Βασανισμοί κρατουμένων

    13/5/2004 9:12:00 πμ

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες που κατηγορούνται για κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων επέρριψαν ευθύνες στους ανωτέρους τους, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Οι δύο στρατιώτες, που υπηρετούσαν στο στρατόπεδο κράτησης της Μπούκα, στο νότιο Ιράκ, είχαν κατηγορηθεί για βασανιστήρια από το 2003, πολύ προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο στις φυλακές Αμπου Γράιμπ. Στη συνέντευξή τους, η Λίζα Γκίρμαν και ο Τιμ Κάντζαρ υποστήριξαν ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν λόγω της ανεπάρκειας των διοικούντων. Τη διοίκηση της Μπούκα είχαν οι ίδιοι αξιωματικοί που ήταν υπεύθυνοι και για τις φυλακές Αμπου Γράιμπ.

    Οι συνθήκες κράτησης των Ιρακινών

    Επίσης, το CBS παρουσίασε και το ημερολόγιο μιας νεαρής στρατιωτίνας, που υπηρετούσε στην Μπούκα, όπου καταγράφονται οι συνθήκες κράτησης των Ιρακινών.

    Εξοργισμένη από τη ζωή της εκεί, η 20χρονη γυναίκα τα στοιχεία της δεν αποκαλύφθηκαν ξεσπάει στους κρατούμενους: ''Να μια οχιά. Το δάγκωμά της σας σκοτώνει σε έξι ώρες. Είχαμε ήδη δύο κρατούμενους νεκρούς... αλλά και τι έγινε; Δύο λιγότεροι να με απασχολούν'' λέει, προσθέτοντας ότι ''τις προάλλες είχα προβλήματα επειδή τους έριχνα πέτρες''.

    ''Μισώ αυτό το μέρος, θέλω να γυρίσω στο σπίτι μου'', καταλήγει το ημερολόγιο.

    [08] Ιράκ

    Στο Ιράκ Μαίνονται οι αιματηρές επιθέσεις

    13/5/2004 10:09:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε όταν εξερράγη βόμβα τη στιγμή που περνούσε στρατιωτική φάλαγγα, στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 776 Αμερικανοί στρατιώτες. Νωρίτερα, στις φλόγες τυλίχθηκε ένα κτίριο στην πόλη Νατζάφ μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των μαχητών του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ και των συμμαχικών δυνάμεων. Αρκετές εκρήξεις έγιναν αισθητές στην πόλη γύρω στις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης, τοπική ώρα. Ορισμένες από αυτές προέρχονταν από την περιοχή όπου βρίσκεται το μαυσωλείο του ιμάμη Αλι, στο κέντρο της ιερής πόλης των σιιτών. Πολλοί πυροβολισμοί ακούγονταν και από τη βόρεια έξοδο της Νατζάφ, όπου βρίσκεται το νεκροταφείο. Οι συγκρούσεις αυτές ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση του Μοκτάντα Σαντρ ότι σκοπεύει να συνεχίσει τον αγώνα του κατά των δυνάμεων κατοχής του Ιράκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 May 2004 - 8:56:57 UTC