Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγνώμη Μπλερ για τα βασανιστήρια στο Ιράκ
  • [02] Κύμα βίας και νοθείας στις προεδρικές εκλογές Άλλοι 21 νεκροί με το
  • [03] Έξαλλοι οι Βραζιλιάνοι "Μέθυσο" χαρακτηρίζουν τον Λούλα οι N.Y Times!
  • [04] Συναντήθηκαν Γιαννάκου- Χριστόδουλος Μπήκαν οι υπογραφές για τους
  • [05] Διαψεύδουν οι Ρώσοι ότι υπάρχουν συλλήψεις Κηδεύτηκε ο Καντίροφ -
  • [06] Συνάντηση Μολυβιάτη-Ιακώβου Η Ελλάδα στηρίζει τους στόχους της Κύπρου
  • [07] Σύμφωνα με ρύθμιση του Υπ. Εσωτερικών Παράταση για τις άδειες των
  • [08] Έχει ομολογήσει τέσσερις ανθρωποκτονίες Αύριο απολογείται ο Μπαλτάς
  • [09] Προεκλογικός... αρουραίος
  • [10] Στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ ο Λιάπης Σύνταγμα- αεροδρόμιο

    [01] Ιράκ

    Συγνώμη Μπλερ για τα βασανιστήρια στο Ιράκ

    10/5/2004 11:24:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Μετά τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους και Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ ζήτησε δημοσίως συγνώμη για την κακομεταχείριση των Ιρακινών κρατουμένων από τους Βρετανούς στρατιώτες. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτιο FR 3 στη Γαλλία, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν σύμφωνα με τους κανόνες της στρατιωτικής πειθαρχίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η πλειονότητα των στρατιωτών της χώρας του "δεν συμπεριφέρεται με αυτόν τον απεχθή τρόπο αυτό". Πάντως, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας παραδέχτηκε χθες ότι οι πληροφορίες για βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων ήταν γνωστές εδώ και μήνες και ότι σχετικές έρευνες διεξάγονταν από πέρσι. Την ίδια ώρα, το ποσοστό των Βρετανών δηλώνει πως τάσσεται υπέρ της ανάκλησης των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ εμφανίζεται "σκαρφαλωμένο" στο 55%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ. Στο μεταξύ, στο στρατοδικείο παραπέμπεται στις 19 Μαΐου ο πρώτος από τους Αμερικανούς στρατιώτες που κατηγορούνται για βασανιστήρια στο Ιράκ.

    Το 55% των Βρετανών ζητά επιστροφή των στρατευμάτων

    Την επιθυμία για επαναπατρισμό των στρατιωτών, έπειτα από την μεταβίβαση της εξουσίας στο λαό του Ιράκ στις 30 Ιουνίου, εκφράζει το 55% των Βρετανών σύμφωνα με δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 30 Απριλίου-2 Μαΐου, στην έναρξη των αποκαλύψεων του σκανδάλου με την κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων και η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ.

    Στον αντίποδα τοποθετείται το 28% που πιστεύει πως τα βρετανικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο Ιράκ, ενώ το 17% αποφεύγει να εκφέρει γνώμη.

    Το 16 % των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι Βρετανοί στρατιώτες θα πρέπει να επιστρέψουν το ταχύτερο, ενώ μόνο το 40% πιστεύει πως η συμμετοχή στον πόλεμο κατά του Ιράκ ήταν δικαιολογημένη.

    Το 57% των γυναικών είναι πλέον πεπεισμένο για την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ, όπως και το 53% μεταξύ των ανδρών.

    Η δημοσκόπηση αυτή δημοσιεύεται κατά τη χρονική στιγμή που το Λονδίνο έχει αποφασίσει να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία του στο Ιράκ, και με τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της.

    Σχετικά Links:

    http://www.independent.co.uk

    [02] Διεθνή

    Κύμα βίας και νοθείας στις προεδρικές εκλογές Άλλοι 21 νεκροί με το άνοιγμα των καλπών στις Φιλιππίνες

    10/5/2004 2:25:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Είκοσι ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κύμα βίας, στη διάρκεια των τελευταίων επεισοδίων βίας, που συνδέονται με τις σημερινές προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες, ανεβάζοντας σε 109 τον αριθμό των νεκρών κατά τη διάρκεια των τριών μηνών, που διαρκεί η προεκλογική εκστρατεία. Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα τα ξημερώματα, καλώντας τα 43 εκατομμύρια των ψηφοφόρων να αναδείξουν τον νέο Πρόεδρό τους, με την ελπίδα να βγάλει το νησιωτικό έθνος από τη φτώχεια και την οικονομική αβεβαιότητα. Η καλπονοθεία, ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και οι απειλές κατά της ασφάλειας της ψηφοφορίας, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες, που καθιστούν αβέβαιη την έκβαση του αποτελέσματος των σημερινών εκλογών.

    Διαφθορά, φτώχεια και τρομοκρατία

    Ωστόσο αναμένεται οι ψηφοφόροι να δώσουν την ευκαιρία στην νυν Πρόεδρο Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο για μία δεύτερη εξαετία καθώς και τη δυνατότητα να συνεχίσει τη μετριοπαθή προσπάθεια της για μεταρρυθμίσεις, ωστόσο η υποψηφιότητά της αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις από τον δημοφιλή αντίπαλο της, πρώην κινηματογραφικό αστέρα Φερνάντο Πόε Τζούνιορ.

    Τα επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν περάσει ένας μήνας, αλλά τα έξιτ πολ, αλλά και ορισμένες ανεπίσημες έρευνες, που πραγματοποιούν διάφορες οργανώσεις κάνουν λόγο για δύσκολη αναμέτρηση μεταξύ των δύο μονομάχων.

    Περίπου δύο δεκαετίες μετά τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, που οδήγησαν στην ανατροπή του δικτάκτορα Φερντινάντο Μάρκος, η χώρα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κύμα διαφθοράς ενώ τα χρέη, που κατατρώγουν το ένα τρίτο των κρατικών εξόδων, δε δίνουν μεγάλες ευκαιρίες στα 30 εκατ. των κατοίκων του, καθολικού στην πλειονότητά του, έθνους των 82 εκατ., να εξέλθουν από την ακραία φτώχεια.

    Η μεγάλη εγκληματικότητα, η καλπάζουσα ανεργία και οι εξεγέρσεις των κομμουνιστών και ισλαμιστών ανταρτών θα βαρύνουν επίσης στη γνώμη των ψηφοφόρων, που επίσης καλούνται να εκλέξουν τον αντιπρόεδρο της χώρας, 12 γερουσιαστές, 200 βουλευτές του Κογκρέσου και 17.000 θέσεις δημοτικών αρχόντων, από δημάρχους έως κυβερνήτες περιοχών.

    Βία και νοθεία

    Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες επτά ενόπλους, που ασκούσαν πιέσεις στους ψηφοφόρους έξω από τα εκλογικά τμήματα στη νήσο Μασμπάτε, στο κέντρο του Αρχιπελάγους, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας ενός υποψηφίου έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της νύχτας, στην νήσο Σέμπου, σύμφωνα με την αστυνομία και τοπικούς αξιωματούχους. Δύο στελέχη κόμματος έχασαν τη ζωή τους επίσης χθες βράδυ από επίθεση με χειροβομβίδα στη Μανίλα, ενώ άλλοι επτά οπαδοί σκοτώθηκαν σε διάφορες ενέδρες στην επαρχία Ζαμποάνγκα ντελ Νόρτε, στα νότια της χώρας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

    [03] Διεθνή

    Έξαλλοι οι Βραζιλιάνοι "Μέθυσο" χαρακτηρίζουν τον Λούλα οι N.Y Times!

    10/5/2004 12:06:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πυρ και μανία η Βραζιλία καταδίκασε το άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης για τις αλκοολικές συνήθειες του Προέδρου Λουΐς Ινάσιου "Λούλα" ντα Σίλβα, το οποίο χαρακτήρισε συκοφαντικό. ''Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα εξετάσει τα κατάλληλα μέτρα για να υπερασπισθεί την τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εικόνα της Βραζιλίας στο εξωτερικό'', τόνισε εκπρόσωπος της προεδρίας. Στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας τονιζόταν, πως ''ορισμένοι από τους συμπατριώτες του έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν η προτίμηση του Λούλα στα σκληρά ποτά επηρεάζει την άσκηση των καθηκόντων του''! Ωστόσο, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε, πως οι κοινωνικές συνήθειες του Λούλα είναι ''μετριοπαθείς και δεν διαφέρουν σε τίποτε από τις συνήθειες του μέσου Βραζιλιάνου πολίτη"

    "Συκοφαντία, σπίλωση και προκατάληψη"

    "Μόνον η προκατάληψη και η έλλειψη δεοντολογίας μπορούν να εξηγήσουν την παράξενη τούτη απόπειρα να θέσουν σε αμφιβολία την αξιοπιστία του και την προσήλωσή του στους θεσμούς'', τονίζει ο εκπρόσωπος. Νωρίτερα χθες το γραφείο Τύπου του Προέδρου ανακοίνωσε, πως δεν θεωρεί δημοσιογραφία το άρθρο αυτό, αλλά ''συκοφαντία, σπίλωση και προκατάληψη και το έντυπο θα αντιμετωπισθεί ανάλογα''.

    [04] Εσωτερικά

    Συναντήθηκαν Γιαννάκου- Χριστόδουλος Μπήκαν οι υπογραφές για τους Μητροπολίτες

    10/5/2004 12:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Θετική προσέγγιση και διάθεση για συναινετική λύση στη διένεξη με το Φανάρι διαπίστωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, κατά τη συνάντηση της με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Εξερχόμενη της Αρχιεπισκοπής, η κ. Γιαννάκου επεσήμανε, πως η παρέμβαση της Κυβέρνησης στην εκκλησιαστική κρίση θα συνεχισθεί, "μέχρι την αίσια έκβασή της". Στο μεταξύ, υπεγράφησαν από την υπουργό Παιδείας, τα Προεδρικά Διατάγματα για το διορισμό των νέων μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως και Κοζάνης, τη διαδικασία εκλογής των οποίων αμφισβητεί το Φανάρι. Το πρωί, σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

    "Θετική προσέγγιση"

    Καλή διάθεση και θετική προσέγγιση, ώστε να υπάρξει μία συναινετική λύση, διαπίστωσε η κ. Γιαννάκου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο.

    Στη συνάντηση, που κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημέρωσε τον κ. Χριστόδουλο για τις συνομιλίες που είχε στο Φανάρι με τον Πατριάρχη, σε μια προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις για τη διευθέτηση της εκκλησιαστικής κρίσης.

    Η κ. Γιαννάκου τόνισε, πως η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θα συνεχισθεί, επισημαίνοντας ότι, "η Πολιτεία δεν γίνεται μέρος του προβλήματος, ούτε αναμειγνύεται σε αμιγώς εκκλησιαστικά θέματα".

    Νωρίτερα, η υπουργός υπέγραψε τα Προεδρικά Διατάγματα διορισμού των νέων Μητροπολιτών, αρνήθηκε, όμως, να πει εάν θα μεταβεί εκ νέου στο Φανάρι.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ενθρόνιση των νέων Μητροπολιτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, δήλωσε, ότι ο χρόνος και η διαδικασία ενθρόνισης "είναι θέμα της Εκκλησίας".

    Ανάγκη εξεύρεσης συναινετικής και ειρηνικής λύσης

    Αισιόδοξος, ότι θα βρεθεί σύντομα "συναινετική και ειρηνική λύση" εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

    Τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Χριστόδουλος υπογράμμισαν τη στενή συνεργασία, που υπήρξε στη συνάντηση, ενώ επεσήμαναν, ότι και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν πολύ καλές σχέσεις, βασιζόμενες όχι μόνο "στη θεσμική θέση της Εκκλησίας", αλλά και "στην ευγένεια που διακρίνει τον κ. Παπανδρέου".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε την ανάγκη ενότητας της Ορθοδοξίας, σημειώνοντας, ότι πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές και η κυβέρνηση να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Την Τετάρτη, ο Αρχιεπίσκοπος πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις του στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία αναμένεται να αποφασίσει την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμες ημέρες για το εκκλησιαστικό

    [05] Διεθνή

    Διαψεύδουν οι Ρώσοι ότι υπάρχουν συλλήψεις Κηδεύτηκε ο Καντίροφ - Αντιπρόεδρος ο γιος του

    10/5/2004 1:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πρώτος αντιπρόεδρος της τσετσενικής Κυβέρνησης διορίστηκε σήμερα ο ένας από τους δύο γιους του δολοφονημένου Προέδρου της Τσετσενίας Αχμάντ Καντίροφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Ο Ραμζάν Καντίροφ, που διηύθυνε τις υπηρεσίες της προσωπικής ασφαλείας του πατέρα του, που αριθμούσαν αρκετές εκατοντάδες ενόπλους και διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στις μάχες κατά των αυτονομιστών ανταρτών, εμφανίστηκε χθες Κυριακή συντετριμμένος στο Κρεμλίνο. Έγινε δεκτός από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έπλεξε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες το εγκώμιο του δολοφονημένου πατέρα του. Η κηδεία του Καντίροφ έγινε το πρωί στη γενέτειρά του, Τσεντορόι. Στο μεταξύ καταδίκασε σήμερα την βομβιστική επίθεση ο Τσετσένος αυτονομιστής ηγέτης Ασλάν Μασχάντοφ , με δήλωσή του, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση Chechen Press στο Ιντερνετ. Ο Μασχάντοφ, ο τσετσένος πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγεφ και οι ξένοι προστάτες τους κατηγορήθηκαν από το γενικό επιτελείο του ρωσικού στρατού στην Τσετσενία ότι, βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

    Καμία σύλληψη

    Στο μεταξύ ανέκτησε τις αισθήσεις του ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στον Καύκασο,σ τρατηγός Βαλερί Μπαράνοφ που είχε τραυματιστεί σοβαρά στη βομβιστική επίθεση, αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα. Σύμφωνα με Τσετσένους αξιωματούχους, οι γιατροί υποχρεώθηκαν να ακρωτηριάσουν το ένα πόδι του Μπαράνοφ.

    Εξάλλου αδιευκρίνιστος παραμένει μέχρι και αυτή την ώρα ο συνολικός αριθμός των νεκρών. Οι Τσετσένοι ισχυρίζονται ότι, είναι μόλις 7 ενώ οι ρωσικές αρχές ανεβάζουν τον αριθμό στους 32. Άλλα 43 άτομα τραυματίστηκαν, 22 εκ των οποίων πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

    Στο μεταξύ ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας, Σεργκέι Φριντίνσκι, που προΐσταται των ανακρίσεων, δήλωσε ότι, μέχρι στιγμής ουδείς έχει συλληφθεί, διαψεύδοντας τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Τσετσενίας για πέντε συλλήψεις υπόπτων.

    Εξάλλου ο ασκών χρέη Προέδρου της Τσετσενίας, πρωθυπουργός Σεργκέι Αμπράμοφ, προήδρευσε σήμερα συνόδου του υπουργικού συμβουλίου με στόχο τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Γκρόζνι. Ο 32χρονος Αμπράμοφ ανέλαβε την πρωθυπουργία της Τσετσενίας στις 16 Μαρτίου.

    Η κηδεία του Καντίροφ έγινε το πρωί στη γενέτειρά του, Τσεντορόι, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Δημοκρατίας, παρουσία περίπου 3.000 Τσετσένων. Σύμφωνα με την τσετσενική παράδοση, μόνο οι άνδρες ψέλνοντας μουσουλμανικές προσευχές ακολούθησαν τη σορό του πρώην μουφτή, που τη μετέφεραν οι δυο γιοι του, Ραμζάν και Ζελιμχάν, πάνω σε φορείο καλυμμένο από μια μπούρκα, τη μακριά τσετσένικη κάπα από τσόχα. Στην κηδεία παρέστησαν επίσης ο προσωρινός Πρόεδρος της Τσετσενίας Σεργκέι Αμπράμοφ και ο Τσετσένος υπουργός Εσωτερικών, που τραυματίστηκε στη χθεσινή επίθεση Αλόυ Αλχάνοφ.

    ''Καταδικάζουμε κάθε μορφή τρομοκρατίας", λέει ο Μασχάντοφ

    Ο Ασλάν Μασχάντοφ, που κατηγορήθηκε μαζί με τον πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγεφ και τους "ξένους προστάτες" τους από το ρωσικό στρατό, που βρίσκεται στην Τσετσενία, ότι κρύβονται πίσω από την επίθεση, αναφέρει στη δήλωσή του ότι, από την επίθεση, ''εκτός από τους κατακτητές και τους προδότες του έθνους, τους μισούμενους από τον τσετσενικό λαό, επλήγησαν και ειρηνόφιλοι πολίτες της Τσετσενίας'' και απηύθυνε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειές τους.

    ''Καταδικάζουμε κάθε μορφή τρομοκρατίας, όποια και αν είναι η ιδεολογική της βάση, ανάμεσά τους τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, τις απαγωγές, τη σύλληψη ομήρων για πολιτικούς λόγους και τις πολιτικές δολοφονίες'', δηλώνει ο αυτονομιστής πρόεδρος.

    ''Κατανοώντας απολύτως ότι ο θάνατος και η βία δεν μπορούν να φέρουν λύσεις, έχουμε απορρίψει την τρομοκρατία των αντιποίνων, αν και ο ειρηνόφιλος πληθυσμός της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ισκερίας υφίσταται καθημερινά τις διεστραμμένες αυτές μεθόδους που χρησιμοποιεί ο κατακτητής και οι σύμμαχοί του'', προσθέτει ο Ασλάν Μασχάντοφ.

    Η διευθέτηση του πολέμου στην Τσετσενία δεν είναι δυνατή χωρίς τη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας, δηλώνει ο αυτονομιστής ηγέτης προτείνοντας τη χορήγηση ενός υπό όρους καθεστώτος αξεξαρτησίας στην Τσετσενία ώστε να τερματισθεί ''ένας αποικιοκρατικός πόλεμος που διαρκεί τέσσερις αιώνες".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταδικάζουν την επίθεση

    Νεκρός ο Πρόεδρος της Τσετσενίας

    [06] Κυπριακό

    Συνάντηση Μολυβιάτη-Ιακώβου Η Ελλάδα στηρίζει τους στόχους της Κύπρου

    10/5/2004 1:03:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Απόψεις για την σημερινή πορεία του Κυπριακού αντήλλαξαν ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης με τον ομόλογό του της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου. Ο Έλληνας Υπουργός ενημέρωσε το κ. Ιακώβου για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Ο κ. Ιακώβου μετά τη συνάντηση εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ελληνική διπλωματία θα στηρίξει τους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επεσήμανε ότι το Κυπριακό είναι διεθνές θέμα και δεν έχει μπει στο ράφι. Παράλληλα, ανέφερε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι στο μέλλον θα υπάρξει εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση του προβλήματος.

    [07] Εσωτερικά

    Σύμφωνα με ρύθμιση του Υπ. Εσωτερικών Παράταση για τις άδειες των αλλοδαπών

    10/5/2004 1:35:00 μμ

    Παρατείνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2004 οι άδειες διαμονής αλλοδαπών στη χώρα μας, των οποίων η ισχύς έληγε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2003, καθώς και οι άδειες διαμονής που έληξαν ή θα λήξουν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου για τη δημόσια διοίκηση. Οι αλλοδαποί των οποίων η άδεια εργασίας έληγε μετά τις 30 Ιουνίου 2003, δεν μπορούσαν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις και αδυνατούσαν να ανανεώσουν την άδεια εργασίας και διαμονής τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται παράνομα στη χώρα τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους. Η σχετική ρύθμιση κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο θα εισαχθεί αύριο προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

    [08] Εσωτερικά

    Έχει ομολογήσει τέσσερις ανθρωποκτονίες Αύριο απολογείται ο Μπαλτάς

    10/5/2004 1:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Προθεσμία για να απολογηθούν αύριο πήραν ο 34χρονος Γιάννης Μπαλτάς, ο 29χρονος αδελφός του Σταύρος και ο φίλος του Δημήτρης Σαβελίδης 32 χρόνων. Οι τρεις τους κατηγορούνται για τη δολοφονία δύο Aλβανών, που εργάζονταν ως βοσκοί στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, τα Χριστούγεννα του 1995. Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον ανακριτή το μεσημέρι, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και έμειναν στο γραφείο του για περίπου 10 λεπτά. Ο Γιάννης Μπαλτάς συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία της Θεσσαλονίκης καθώς κρατούσε για τέσσερις ημέρες όμηρο την πρώην αρραβωνιαστικιά του, Θεοδώρα Κιρκινέζη, αφού πρώτα πυροβόλησε και σκότωσε τον έναν αδελφό της και τραυμάτισε σοβαρά τον άλλον. Για την υπόθεση Κιρκινέζη, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μπαλτάς είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, αρπαγή, οπλοφορία και οπλοχρησία.

    Εμπλέκει τα αδέλφια Κιρκινέζη σε υπόθεση αρχαιοκαπηλείας

    Σύμφωνα με το δικηγόρο του, ο 34χρονος αποδέχεται όλες τις κατηγορίες εκτός από αυτή της αρπαγής της Θεοδώρας Κιρκινέζη, καθώς ισχυρίζεται ότι τον ακολούθησε με τη θέληση της. Παράλληλα υποστήριξε ότι, το ραντεβού με τα αδέλφια Κιρκινέζη κλείστηκε για να ξεκαθαρίσουν διαφορές, που είχαν μεταξύ τους για υποθέσεις εμπορίας αρχαίων.

    Από την πλευρά της αστυνομίας, μέχρι στιγμής, δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο και όλες οι έρευνες επικεντρώνονται στο να διαπιστωθεί η έκταση της εγκληματικής δράσης του 34χρονου.

    Εξάλλου ήδη έχουν ανοίξει και επανεξετάζονται όλοι οι φάκελοι εξαφανίσεων αλλοδαπών στην περιοχή του Λαγκαδά που σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία, καθώς ο Γιάννης Μπαλτάς έχει ομολογήσει και κατηγορείται για τη δολοφονία και ενός ακόμη 20χρονου Αλβανού τον Μάιο του 1996. Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία εξετάζει τη σχέση, που μπορεί να έχει ο Μπαλτάς με την εξαφάνιση δύο γυναικών από τη Βουλγαρία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Και σε τέταρτη δολοφονία αναμεμιγμένος ο Μπαλτάς

    [09] Διάφορα

    Προεκλογικός... αρουραίος

    10/5/2004 1:37:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αν υπήρχε βραβείο για την πιο περίεργη προεκλογική εκστρατεία, τότε μια από τις πιο σοβαρές υποψηφιότητες θα ήταν αυτή του Jai Shankar, ενός νεαρού Ινδού, ο οποίος απαξιώνει το ρόλο των απανταχού image makers και δίνει "μαθήματα" τους συμβούλους επικοινωνίας, που συνδράμουν συνήθως στις περιπτώσεις αυτές, περιδιαβαίνοντας την εκλογική του περιφέρεια με ένα ζωντανό αρουραίο... στο στόμα! Ο 28χρονος Shankar, από το Thuraimangalam που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στο κρατίδιο Perambalur της Ινδίας, διευκρινίζει ότι επέλεξε να κάνει την εκστρατεία του με αυτόν τον τρόπο, όχι γιατί προσβλέπει στην προτίμηση των ψηφοφόρων, αλλά γιατί θέλει να καταδείξει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των αγροτών στη χώρα.

    Επιζητά να στρέψει το ενδιαφέρον στα προβλήματα των φτωχών

    "Ο αρουραίος δεν με ενοχλεί" δήλωσε ο Shankar στην ινδική εφημερίδα Hindustan Times. "Ξέρω ότι οι αγρότες σε πολλές απομακρυσμένες και ξεχασμένες από όλους περιοχές έχουν επιβιώσει χάρη στην κατανάλωση τρωκτικών" είπε και φέρνοντας ως παράδειγμα τους ανθρώπους που ζουν στο δέλτα του ποταμού Cauvery, οι οποίοι λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή, βρίσκονται κυριολεκτικά στα πρόθυρα του λιμού.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το αν φοβάται μήπως κολλήσει κάποια ασθένεια από το τρωκτικό, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν το απασχολεί: "εδώ ο τόπος είναι γεμάτος αρουραίους. Αν ο συγκεκριμένος με βαρεθεί κι αποφασίσει να με εγκαταλείψει, θα βρω αμέσως τον αντικαταστάτη του" δήλωσε με φυσικότητα.

    [10] Αθήνα 2004

    Στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ ο Λιάπης Σύνταγμα- αεροδρόμιο σε 30 λεπτά

    10/5/2004 2:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον Ιούλιο θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ από το Σύνταγμα στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", διαδρομή που θα γίνεται σε μισή ώρα. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, που επισκέφθηκε το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ, στο Σύνταγμα. Οι 7 συρμοί για τη διαδρομή, που έχουν ήδη παραληφθεί και πραγματοποιούν δοκιμές, είναι χωρητικότητας 1.000 επιβατών, κλιματιζόμενοι και διαθέτουν χώρους για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και για τις αποσκευές όσων πρόκειται να ταξιδέψουν. Μάλιστα, ο κ. Λιάπης επιβιβάστηκε σε έναν από τους συρμούς, που έκανε τη δοκιμαστική διαδρομή Σύνταγμα- Νέος Κόσμος. Επίσης, ο υπουργός ενημερώθηκε και για το νέο σύστημα φωτεινής και ηχητικής προειδοποίησης άφιξης συρμών, ένα σύστημα που ενεργοποιείται όταν ο συρμός πλησιάζει στην αποβάθρα και αποτελεί πρόσθετο μέτρο προστασίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Μετά την επίσκεψη, ο κ. Λιάπης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος και διαβεβαίωσε το επιβατικό κοινό για την υψηλού επιπέδου ασφάλεια, που του παρέχει το ΜΕΤΡΟ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 May 2004 - 16:51:21 UTC