Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνα Ιταλών επιστημόνων Μοιάζουμε ...από έρωτα!
  • [02] Αμεση η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κάρπαθο
  • [03] Ανησυχούν Κυβέρνηση και αγορά για τις αυξήσεις Φωτιά ...τα καύσιμα
  • [04] Για διήμερη επίσημη επίσκεψη Στην Αθήνα το βράδυ ο Ερντογάν
  • [05] Ένατο συνεχόμενο ρεκόρ στην τιμή της βενζίνης Προς τα 40 δολάρια
  • [06] Αίτηση εξαίρεσης της προέδρου από τους συνηγόρους Εξελίξεις στη δίκη
  • [07] Από ερευνητές του Cambridge Έρχονται τα κινητά ντεντέκτιβ
  • [08] Για να πάρει σύνταξη Παλεύει ν' αποδείξει ότι ζει
  • [09] " Όχι" Ορφανού στον τελικό
  • [10] Καταλαγιάζει η τρομο-υστερία
  • [11] Για μόλυνση παιδιών με τον ιό ΗΙV Ποινή θανάτου στη Λιβύη
  • [12] Αντίο Ηρακλή σε Γίνγκμπλαντ
  • [13] Ηττα χαστούκι στην εθνική
  • [14] Ευκαιρία για δοκιμές στον Ιωνικό
  • [15] Ρεκόρ... ενθουσιασμού από τους εθελοντές του 2004
  • [16] Στο Μαρούσι Σύγκρουση δύο λεωφορείων
  • [17] Οπαδοί του Μοκτάντα Σαντρ εναντίον των συμμάχων Πεδίο μάχης η Καρμπάλα

    [01] Διάφορα

    Έρευνα Ιταλών επιστημόνων Μοιάζουμε ...από έρωτα!

    6/5/2004 11:16:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μπορεί οι άντρες και οι γυναίκες να φαίνονται σα να προέρχονται από διαφορετικούς πλανήτες, ωστόσο αυτό το χάσμα φαίνεται πως γεφυρώνεται, όταν είναι σφόδρα ερωτευμένοι. Ο έρωτας μας κάνει να μοιάζουμε. αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται μια πρόσφατη μελέτη Ιταλών επιστημόνων, οι οποίοι ανακάλυψαν, ότι τα επίπεδα ορμονών ανάμεσα σε δυο ερωτευμένους συγκλίνουν, όταν βρίσκονται στην αρχή της σχέση τους. Ο φτερωτός θεός ρίχνει τα βέλη του κι ακόμη και οι οργανικές μας λειτουργίες υπακούουν στο πρόσταγμά του για να επιβεβαιωθεί περίτρανα το λαϊκό ρητό: "από τα χείλη πιάνεται στα μάτια κατεβαίνει κι από τα χείλη στην καρδιά ριζώνει και δε βγαίνει". Πως γίνεται, όμως το θαύμα;

    Οι ορμόνες φέρνουν την ισορροπία

    Είναι κοινός τόπος, ότι οι ερωτεύμενοι μοιάζουν με τους τρελούς! Άλλωστε, από το 1999 η Ντονατέλα Μαρατζίτι από το πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία είχε αποδείξει, ότι τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή, σεροτονίνη , που προκαλεί ένα αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας στον οργανισμό, είναι πολύ πιο χαμηλά από το φυσιολογικό, σε όσους δηλώνουν πολύ ερωτευμένοι και σε όσους εμφανίζουν παρεκκλίνουσες ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Κοινό τους χαρακτηριστικό ότι και οι δυο αυτές ομάδες ξοδεύουν πολύ χρόνο, για να σκέπτονται επισταμένα το αντικείμενο του πόθου τους.

    Στην τωρινή έρευνα, όμως, η Μαρατζίτι, εστίασε τις ορμονικές διακυμάνσεις ανδρών και γυναικών κατά την περίοδο, που είναι πολύ ερωτευμένοι. Οι συνεργάτες της μέτρησαν τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών κλειδιά στο αίμα 12 ανδρών και 12 γυναικών, οι οποίοι είχαν ερωτευθεί κατά τους προηγούμενους έξι μήνες. Έπειτα, συνέκριναν τα αποτελέσματα των εξετάσεων με εκείνα άλλων 24 εθελοντών, οι οποίοι ήταν είτε ελεύθεροι είτε σε σταθερές μακροχρόνιες σχέσεις.

    Η πρώτη διαπίστωση ήταν, ότι οι ερωτευμένοι και των δυο φύλων είχαν αίμα "πλούσιο" σε κορτιζόλη , μια ορμόνη, που ευθύνεται για την ανάπτυξη του άγχους. Συμπέραναν λοιπόν, ότι μια σχέση στην αρχή της τουλάχιστον είναι αγχογόνος παράγοντας. Την έκπληξη, όμως, την έκανε η τεστοστερόνη . Βλέπετε οι άνδρες, που είχαν χτυπηθεί από τα βέλη του φτερωτού θεού εμφάνιζαν χαμηλά ποσοστά της ανδρικής ορμόνης, ενώ αντίθετα οι ερωτοχτυπημένες γυναίκες είχαν αυξημένα τα επίπεδα τεστοστερόνης με αποτέλεσμα να έρχονται σε μια ισορροπία μεταξύ τους.

    "Οι άνδρες κατά κάποιο τρόπο έφτασαν να μοιάζουν περισσότερο με τις γυναίκες, ενώ οι δεύτερες άρχιζαν να μοιάζουν με τους άντρες", δήλωσε η Ματζαράτι, προσθέτοντας "είναι σαν η φύση να προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα, ώστε η σχέση να μπορέσει επιβιώσει από το αρχικό στάδιο και να προχωρήσει ".

    Ο ρόλος του σεξ

    Αλλά είναι πραγματικά ο έρωτας υπεύθυνος για όλες αυτές τις αλλαγές; Ο Αντρέας Μπάρτελς του College London έρχεται να διαφωνήσει με την Ιταλίδα επιστήμονα και να υποστηρίξει, ότι οι ορμονικές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται πιθανόν στην αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα. " Σίγουρα στην αρχή μιας σχέσης υπάρχει πολύ στοργή, ωστόσο πολύ αυξημένη είναι και η σεξουαλική δραστηριότητα".

    Από την πλευρά της η Μαρατζίτι θεωρεί μάλλον λανθασμένη αυτή την εκδοχή, αφού διευκρινίζει, ότι και τα 48 άτομα, που συμμετείχαν στην έρευνά της, έκαναν σεξ με την ίδια, περίπου, συχνότητα. Επιπλέον παλιότερα είχε αποδειχθεί, ότι η τεστοστερόνη αυξάνεται ανάλογα με τη σεξουαλική δραστηριότητα . Οπότε, αν οι ορμονικές διαταραχές, που παρατήρησε η ομάδα της Μαρατζίτι ήταν συνέπεια του σεξ, τα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης στους άντρες θα έπρεπε να εμφανίζονται αυξημένα και όχι μειωμένα.

    Πολύ καλό για κρατήσει!

    Αλλά η ισορροπία της τεστοστερόνης, ίσως δεν είναι είναι η μοναδική αιτία, που βοηθά τους ερωτευμένους να ξεπερνούν τις όποιες διαφορές τους.΄Έρευνες προηγούμενων ετών, υποστηρίζουν, ότι έρωτας μας τυφλώνει πραγματικά, οδηγώντας μας στην πλήρη εξιδανίκευση του συντρόφου μας.

    Μάλιστα, η ομάδα του κ Μπάρτελ είχε ανακαλύψει, ότι, όταν οι ερωτικοί σύντροφοι κοιτάζουν ο ένας τον άλλο καταπιέζονται οι νευρικές λειτουργίες, που επιτρέπουν την κριτική εκτίμηση του ατόμου, που έχουμε απέναντί μας.

    Αυτή, όμως, η αιθέρια και ρομαντική κατάσταση ισορροπίας δεν κρατάει για πολύ. Όταν η Μαρατζάτι επανεξέτασε τους ίδιους ερωτοχτυπημένους ένα ή δυο χρόνια μετά, όταν δήλωναν, ότι δεν ήταν πια τρελά ερωτευμένοι, διαπίστωσε, ότι οι ορμόνες τους είχαν επανέλθει στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

    Γι' αυτό άπαντες οι ερωτευμένοι χαρείτε την αρμονία σας... κι όσο κρατήσει!

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύζυγος όμοιος με τον πεθερό

    [02] Εσωτερικά

    Αμεση η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κάρπαθο

    6/5/2004 5:33:00 μμ

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αργά το απόγευμα η φωτιά που ξέσπασε στην κοινότητα Μεσοχώρι της Καρπάθου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά αποτέφρωσε δασώδη έκταση 1.500 στρεμμάτων, ενώ σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αποθήκες λαδιού, κυψέλες και γεωργικά μηχανήματα. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 2 τα ξημερώματα και -σύμφωνα με τις ενδείξεις- προκλήθηκε από καλώδιο της ΔΕΗ που έπεσε σε δασώδη περιοχή κοντά στο Μεσοχώρι. Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, μάλιστα δε απείλησε και την κοινότητα Μεσοχωρίου. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις τέθηκαν σε συναγερμό, ενώ το πρωί κατέφθασαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο που έδωσαν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Στην Κάρπαθο μετέβη για το συντονισμό κατάσβεσης, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδρέας Κόης, όπως επίσης και ο υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης. Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς πήραν μέρος στρατιώτες, αλλά και κάτοικοι του Μεσοχωρίου και των γύρω κοινοτήτων.

    [03] Οικονομία

    Ανησυχούν Κυβέρνηση και αγορά για τις αυξήσεις Φωτιά ...τα καύσιμα

    6/5/2004 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τις αρχές του έτους η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά περίπου 10% φτάνοντας τα 80,5 λεπτά το λίτρο, μετά και τη φρενήρη πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που αγγίζουν τα 35,86 δολάρια το βαρέλι, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην αγορά. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει κινητοποιηθεί προσπαθώντας να πατάξει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και να διαμορφώσει συνθήκες ομαλότητας στην αγορά. Ο υπουργός κ. Σιούφας ζήτησε και τη σύγκληση της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός.

    Η πορεία της οικονομίας στο Μέγαρο Μαξίμου

    Επί τάπητος τέθηκε η πορεία της οικονομίας στη σύσκεψη, που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης . "Παραλάβαμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οικονομία, αλλά η Κυβέρνηση έχει το πρόγραμμα και τη θέληση για να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες και να έχουμε στο μέλλον ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή ", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Τη σύσκεψη απασχόλησε η συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή, αλλά και της έναρξης των διαδικασιών για την φορολογική μεταρρύθμιση και την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν οι αρμόδιες επιτροπές.

    Στο θέμα των καυσίμων αναφέρθηκε εξάλλου μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, ενώ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββας Τσιτουρίδης σε ερώτηση για την αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα με αιχμή την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, εκτίμησε ότι σύντομα θα αποδώσουν οι μηχανισμοί ελέγχου, που έχουν ενεργοποιηθεί.

    Την επισήμανση, πως ενώ παγκοσμίως οι τιμές των καυσίμων ανεβαίνουν κατά 13% η άνοδος στην Ελλάδα κινείται στο επίπεδο του 1,3%, έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε πως η χαμηλότερη επαύξηση, που γίνεται στην Ελλάδα "οφείλεται σε μια πολιτική , που φέρνει αποτελέσματα".

    Για απραξία κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ σε σχετική επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

    [04] Εσωτερικά

    Για διήμερη επίσημη επίσκεψη Στην Αθήνα το βράδυ ο Ερντογάν

    6/5/2004 1:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην Αθήνα φθάνει το βράδυ για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος θα συζητήσει με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Απόψε ο κ. Καραμανλής θα παραθέσει δείπνο στον κ. Ερντογάν στο σπίτι του στη Ραφήνα. "Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών", επισημαίνει ο Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και προσθέτει ότι, "η Ελλάδα, επιθυμεί τη διαμόρφωση σχέσεων μόνιμης φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας στη βάση των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης". "Στις συνομιλίες Καραμανλή - Ερντογάν θα συζητηθεί και το Κυπριακό, μολονότι δεν αποτελεί διμερές θέμα", διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας"

    Την απόλυτη στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά και τη στρατηγική επιδίωξη εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist.

    Όσον αφορά στο Κυπριακό ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι, η Αθήνα υποστηρίζει μία λειτουργική και βιώσιμη λύση, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, χαιρέτισε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

    "Η Τουρκία, έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην Ε.Ε" ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφερόμενος στο περιεχόμενο των αυριανών συνομιλιών Καραμανλή-Ερντογάν σημείωσε πως θα εξεταστούν διμερή θέματα, το Μεσανατολικό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ υπενθύμισε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας.

    Ανέφερε ακόμα, πως θα γίνει μια αποτίμηση - εκτίμηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά παραμένει στη θέση αναζήτησης μιας λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ επανέλαβε πως "δεν υπάρχει απόκλιση στις απόψεις Αθήνας και Λευκωσίας".

    [05] Οικονομία

    Ένατο συνεχόμενο ρεκόρ στην τιμή της βενζίνης Προς τα 40 δολάρια

    6/5/2004 12:59:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Σε επίπεδα ρεκόρ για 9η συνεχόμενη ημέρα ανήλθε διεθνώς η τιμή της βενζίνης λόγω φόβων ότι, τα αμερικανικά διυλιστήρια δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου στην κορύφωση της ζήτησης των αυτοκινητιστών. Η ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ κυμάνθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων σε 9,10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά μέσον όρο, ενώ προβλέπεται να ανέλθει σε 9,32 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το καλοκαίρι, ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα σε επίπεδα πολυετούς ρεκόρ κυμάνθηκαν σήμερα και οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθώς τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα αργού, έδειξαν μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση. Τα προθεσμιακά συμβόλαια αμερικανικού αργού παρέμειναν κοντά στα υψηλότερα επιπέδα των τελευταίων 13 ετών, πλησιάζοντας τα 40 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή δολιοφθορά σε εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, ''αποθήκη'' των δύο τρίτων των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου.

    Η υψηλότερες τιμές από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ

    Ο στατιστικός βραχίονας του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, η Energy Information Administration, γνωστοποίησε χθες, ότι τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα αργού αυξήθηκαν, την εβδομάδα, που έληξε στις 30 Απριλίου, κατά 100.000 βαρέλια, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια.

    Ωστόσο οι διαπραγματευτές αμφισβήτησαν, το βαθμό ακριβείας της έκθεσης της Energy Information Administration, σύμφωνα με την οποία τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ αναμενόταν αύξηση κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια. Παρά την αύξηση, που ανακοινώθηκε, τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα βενζίνης παραμένουν σε επίπεδα κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα.

    Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού πετρελαίου για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου εκτινάχθηκε, σήμερα, στην Ασία, στα 39,78 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2003, όταν άγγιξε τα 39,99 δολάρια ενόψει της εισβολής των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Η τιμή της βενζίνης για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο στα 1,32 δολάρια το γαλόνι, ανακάμπτοντας από τα 1,28 δολάρια, στα οποία υποχώρησε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Energy Information Administration. Χθες τα συμβόλαια βενζίνης άγγιξαν τα 1,3125 δολάρια το γαλόνι, τα υψηλότερα επίπεδα της 20ετούς διαπραγμάτευσης του προθεσμιακού συμβολαίου.

    Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ παρέμεινε λίγο κάτω από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13,5 χρόνων, μετά από τον χθεσινό καλπασμό της. Χθες, το Μπρεντ εκτινάχθηκε προσωρινά στα 36,90 δολάρια το βαρέλι, πριν υποχωρήσει ελαφρώς στη συνέχεια, ενώ σήμερα ''άνοιξε'' στα 36,80 δολάρια το βαρέλι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φωτιά ...τα καύσιμα

    [06] Εσωτερικά

    Αίτηση εξαίρεσης της προέδρου από τους συνηγόρους Εξελίξεις στη δίκη του ΕΛΑ

    6/5/2004 5:31:00 μμ

    Αύριο θα αποφανθεί η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επί του αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης για την εξαίρεση της προέδρου της έδρας κ. Ελισάβετ Μπρίλη. Νωρίτερα, η κ. Μπρίλη ανέγνωσε έγγραφο στο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τήρησε απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και την ποινική δικονομία κατά τη διεξαγωγή της δίκης. Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι συνήγοροι της Ειρήνης Αθανασάκη κατέθεσαν αίτηση εξαίρεσης της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με αφορμή ερωτήσεις, που υπέβαλε η πρόεδρος στην μάρτυρα Αγλαΐα Ντόγκα, διαχειρίστρια πολυκατοικίας στην οδό Πολέμωνος, όπου φέρεται να χρησιμοποιούσε διαμέρισμα ο ΕΛΑ. Οι συνήγοροι θεώρησαν ότι, η κα Μπρίλη εξέφρασε άποψη υπέρ της ενοχής κατηγορουμένων, δυσχεραίνοντας το έργο τους. Η μάρτυρας κα Ντόγκα στην κατάθεσή της στο δικαστήριο υποστήριξε ότι, αναγνωρίζει με βεβαιότητα στο πρόσωπο της Σοφίας Κυριακίδου τη γυναίκα, που πλήρωνε τα κοινόχρηστα του επίμαχου διαμερίσματος ενώ διατήρησε επιφυλάξεις για το κατά πόσο μια γυναίκα και ένας άνδρας, που έβλεπε ήταν η Ειρήνη Αθανασάκη και ο Αγγελέτος Κανάς. Σε προηγούμενες, όμως, καταθέσεις της η κα Ντόγκα υποστήριξε με περισσότερη σιγουριά ότι, στο διαμέρισμα είχε δει και την Αθανασάκη και τον Κανά.

    Δεν επιβεβαίωσε η μάρτυρας ότι αναγνώρισε Αθανασάκη και Κανά

    Σε ερωτήσεις της προέδρου, που αποσκοπούσαν στο να επιβεβαιώσει η μάρτυρας τις προηγούμενες καταθέσεις της οι συνήγοροι υπεράσπισης της Ειρήνης Αθανασάκη αντέδρασαν έντονα τονίζοντας ότι, η κα Ντόγκα στο δικαστήριο δεν αναγνώρισε με βεβαιότητα την εντολέα τους ενώ προανήγγειλαν ότι, θα ζητήσουν την εξαίρεση της κας Μπρίλλη.

    Το δικαστήριο έχει διακόψει τη συνεδρίασή του για μια ώρα προκειμένου οι συνήγοροι να απομαγνητοφωνήσουν τα πρακτικά και να εντοπίσουν τα σημεία, που κατά την άποψή τους ενισχύουν τη θέση τους για την άποψη της προέδρου και να διατυπώσουν γραπτώς το αίτημα εξαίρεσης

    [07] Τεχνολογία

    Από ερευνητές του Cambridge Έρχονται τα κινητά ντεντέκτιβ

    6/5/2004 1:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Φανταστείτε, ότι βρίσκεστε για ταξίδι σε μια μακρινή πόλη και ενώ περιπλανιέστε ως οφείλεται αμέριμνα στους δρόμους σαν ξέγνοιαστος τουρίστας, ξαφνικά ανακαλύπτετε, ότι έχετε χαθεί. Τι κάνετε τώρα; Χάρτη μαζί σας δεν έχετε, τη γλώσσα δεν τη γνωρίζετε και σιγά σιγά νυχτώνει και πρέπει να επιστρέψετε στο ξενοδοχείο. Όχι, όχι δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε. Η λύση είναι απλούστατη θα τραβήξετε με το κινητό σας μια φωτογραφία της περιοχής στην οποία βρίσκεστε και στέλνοντας ένα μόνο MMS, σύντομα θα ενημερωθείτε για το που ακριβώς έχετε χαθεί και πως θα μπορέσετε να επιστρέψετε πίσω! "Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;" αναρωτιέστε. Οι Ρομπέρτο Τσίπολα και Ντάνκαν Ρόμπερτσον, ερευνητές στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Cambridge, θα σας απαντήσουν, σίγουρα καταφατικά!

    Ένα λογισμικό ...απεριόριστες δυνατότητες

    Οι Τσίπολα και Ρόμπερτσον ισχυρίζονται, ότι σύντομα θα τελειοποιήσουν ένα λογισμικό σύστημα, το οποίο αφού λάβει τη φωτογραφία, που εσείς θα του στείλετε θα τη συγκρίνει με άλλες φωτογραφίες από τη βάση δεδομένων, που διαθέτει, ώστε να την ταιριάξει με την κατάλληλη. Η βάση αυτή ουσιαστικά προσφέρει μια τρισδιάστατη παρουσίαση του δρόμου, όπου βρίσκεστε, κι έτσι το λογισμικό θα μπορεί να σας εντοπίσει.

    Εσείς το μόνο, που θα πρέπει να κάνετε, είναι, όταν το σύστημα κυκλοφορήσει στην αγορά, να πληρώνετε μια μικρή συνδρομή, ώστε να έχετε δικαίωμα στη χρήση της υπηρεσίας αυτής.

    Το σύστημα αυτό είναι πιο προηγμένο και κατά συνέπεια πιο ακριβές από τα υφιστάμενα. Ο εντοπισμός της τοποθεσίας μέσω του συστήματος GPS, που πραγματοποιείται με τη βοήθεια δορυφόρων δεν παρέχει μεγάλη ακρίβεια. Επίσης, μπορεί να αποδειχθεί εντελώς άχρηστο σε πόλεις, που έχουν πολύ ψηλά κτήρια, τα οποία λειτουργούν ως "παρεμβολές" στην προσπάθεια του χρήστη να έρθει σε επαφή με το δορυφόρο.

    Ωστόσο, το νέο λογισμικό των Βρετανών επιστημόνων μπορεί να σας ενημερώσει άμεσα για όχι μόνο για το που είστε αλλά και τι ακριβώς βλέπετε απέναντί σας, Οπότε έχει τη δυνατότητα να σας κατευθύνει δίνοντάς σας σαφείς εντολές για το πώς πρέπει να κινηθείτε ή να σας ενημερώσει λεπτομερώς για το "ποιόν" του κτηρίου, που του στείλατε στη φωτογραφία.

    Σημασία στη λεπτομέρεια

    Το σύστημα των Τσίπολα και Ρόμπερτσον προκειμένου να επιτύχει τη σύγκριση και την ταύτιση των φωτογραφιών εστιάζει κυρίως σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως οι πόρτες, τα παράθυρα όσον αφορά τα κτήρια ή σε διάφορα άλλα διακριτά στοιχεία κατά περίπτωση, ενώ αποδυναμώνει την ένταση των χρωμάτων.

    Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αντιστοίχισης χρησιμοποιεί, πάντοτε ως οδηγό το σταθμό από όπου ήρθε το σήμα του κινητού τηλεφώνου. Τέλος, όταν ταυτίσει τη εικόνα, επικεντρώνει στις μεταξύ τους διαφορές για να εντοπίσει το χρήστη.

    Οι δυνατότητες του αυτές, του επιτρέπουν να ταυτίσει δυο φωτογραφίες κτηρίων ακόμα και αν έχουν τραβηχτεί με μεγάλη χρονική απόσταση η μια από την άλλη ή από διαφορετικές γωνίες λήψης. Τα καταφέρνει δε μια χαρά και στην περίπτωση, που στη μια υπάρχουν στοιχεία, όπως άνθρωποι ή οχήματα, που στην άλλη απουσιάζουν.

    Βγαίνει στην αγορά;

    Ακόμα, πάντως, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την πρακτική του εφαρμογή, αφού βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

    Εξάλλου, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, υπάρχουν ακόμα δυο μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το νέο λογισμικό: Πόσα χρήματα θα είναι διατεθειμένοι οι χρήστες να πληρώσουν για ένα τέτοιο "εργαλείο" και πόσο συχνά θα το χρησιμοποιούν;

    Ωστόσο, οι Τσίπολα και Ρόμπερτσον είναι αισιόδοξοι. Άλλωστε, μόλις το Μάρτιο έλαβαν την πρώτη χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν να εντάσσουν στο σύστημά τους τα κτήρια στο κέντρο του Cambridge.

    [08] Διάφορα

    Για να πάρει σύνταξη Παλεύει ν' αποδείξει ότι ζει

    6/5/2004 3:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πώς θα νιώθατε αν μια πρώτη του μήνα πηγαίνατε, όπως κάνετε συνήθως, στην τράπεζα να παραλάβετε τη σύνταξή σας και ξαφνικά μαθαίνατε, ότι έχετε πεθάνει και φυσικά δε μπορείτε να πάρετε ούτε ένα λεπτό; Αυτό ακριβώς έπαθε ο 104χρονος Τούρκος, Ομέρ Κουγιούκ, μαχητής κατά στον πόλεμο 1919-1922, ο οποίος πήγε πριν από μερικές ημέρες να παραλάβει τα 323 ευρώ της σύνταξής του και προς μεγάλη του έκπληξή, ο υπάλληλος του ανακοίνωσε, ότι δε δικαιούται να πληρωθεί γιατί θεωρείται πεθαμένος. Ο υπεραιωνόβιος Κουγιούκ από χωριό Ισκιλίπ της βόρειας Τουρκίας δε μπορούσε να πιστέψει τι του συνέβαινε! Ωστόσο δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια κι έτσι ξεκίνησε δικαστικό αγώνα για ν αποδείξει, ότι βρίσκεται εν ζωή και δεν έχει ακόμη αποδημήσει εις κύριον.

    Ωστόσο, μέχρι το δικαστήριο ν αποφανθεί, άξιο απορίας είναι, το πώς θα τα βγάλει πέρα ο 104χρονος, αφού αυτή η σύνταξη μοιάζει να είναι η βασική πηγή εσόδων του!

    [09] Αθλητισμός

    " Όχι" Ορφανού στον τελικό

    6/5/2004 5:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την άρνηση του να παραβρεθεί στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας εξέφρασε την Πέμπτη ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Ορφανός που στάθηκε ιδιαίτερα στους νέους όρους με τους οποίους θα ξεκινήσουν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους να συμμορφωθούν. Επανέλαβε επίσης ότι η πολιτεία θέλει όλες οι ομάδες, όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Ηρακλής, που δεν διαθέτουν γήπεδο να αποκτήσουν και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να τις διευκολύνει, αλλά δεν θα χρηματοδοτήσει.

    "Δεν θα χαριστώ σε κανέναν"

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού ήταν ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στις διοικήσεις των δυο μεγάλων ΠΑΕ που συμμετέχουν στο τελικό απευθύνοντάς τους πρόσκληση-πρόκληση να συμμορφωθούν με το γράμμα του νόμου τόσο οι ίδιοι όσο και οι οπαδοί τους.

    "Εγώ ένα έχω να πω και αφορά τους επικεφαλής, αυτούς στους οποίους ανήκουν οι δύο ομάδες. Είναι μια πρόσκληση και συνάμα πρόκληση. Η συνεισφορά τους στο ποδόσφαιρο δεν αποτιμάται μόνο με τα χρήματα που διαθέτουν αλλά και από τη "διάθεση" αρνητικών εικόνων. Ότι προκύψει στο γήπεδο θα απεικονίζεται και πάνω σ' αυτούς. Πήραμε τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρχει και θα υπάρχει τάξη. Το παιχνίδι θα γίνει όπως πρέπει να γίνει", τόνισε ο κ. Ορφανός , ενώ συνεχίζοντας στάθηκε και γενικότερα στα προβλήματα του επαγγελματικού αθλητισμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν.

    "Σε πρώτη φάση η προσέγγισή μας θα είναι η οικονομική εξυγίανση και ανάπτυξη του επαγγελματικού αθλητισμού, που μεταβάλλεται αρνητικά και ταχύτατα τα τελευταία χρόνια. Προαπαιτούμενο στην συνεργασία με τις ΠΑΕ είναι ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε παραβιάσεις των κανόνων, που θα τεθούν, για την συνολική λειτουργία. Είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Η ρύθμιση διαμορφώνεται. θα δούμε το αρχικό κεφάλαιο, τις δαπάνες, τις οφειλές προς το ΙΚΑ, προς τρίτους, ώστε να έχουμε εικόνα για όλες τις κατευθύνσεις και η πρόταση μας θα είναι πρός την πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης. Η πρόταση για την ρύθμιση θα είναι έτοιμη πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Θα κοιτάξουμε τις ευθύνες όλων όσων είχαν διοίκηση και δεν θα δώσουμε σε κανέναν συγχωροχάρτι".

    [10] Εσωτερικά

    Καταλαγιάζει η τρομο-υστερία

    6/5/2004 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 FM - ΑΠΕ

    Σε εντατικούς ρυθμούς διεξάγονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για τον εντοπισμό των δραστών που κρύβονται πίσω από την τριπλή βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε χθες στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας. Από την πρώτη στιγμή σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας αντιμετώπισε το περιστατικό με ενιαίο τρόπο κάνοντας λόγο για μεμονωμένη ενέργεια που δεν συνδέεται με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, το χθεσινό χτύπημα πυροδότησε τρομο-υστερικές εξάρσεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα οποία πάντως σήμερα υποβαθμίζουν το θέμα. Τη βομβιστική επίθεση υποβάθμισε και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σημειώνοντας ότι δεν συνδέεται με κάποιο ολυμπιακό χώρο. Επίσης με σαφή τρόπο ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές αρχές, ενώ και ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα οργανώσει απόλυτα ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις του μετά την ομιλία του στο συνέδριο του Εκόνομιστ τόνισε ότι οι διαστάσεις που δόθηκαν ήταν αντιστρόφως ανάλογες με τη σημασία του γεγονότος.

    "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν με ασφάλεια"

    Χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα του Συνεδρίου του Εκόνομιστ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης, που συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με την Σύμβουλο Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις , είπε ότι οι αγώνες θα είναι ασφαλείς.

    Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ, μετά το πέρας της οποίας εξέφρασε την ικανοποίηση του. "Ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση και διαφωτιστική τόσο και γι αυτόν όσο και για μένα" τόνισε ο κ. Βουλγαράκης και συνέχισε: "Συζητήσαμε το μεγάλο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ σαν χώρα, και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι ο κ. Ριτζ συμφωνεί ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα και η Ελλάδα μπορεί πράγματι να διεξάγει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες ".

    Σε ερώτηση για τις εκρήξεις στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης απάντησε ότι "αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό που δεν σχετίζεται με την ασφάλεια των Αγώνων. "Διεξάγονται έρευνες και οι ελληνικές διωκτικές αρχές θα καταλήξουν σε συμπεράσματα " υπογράμμισε.

    Το θέμα συζητήθηκε και σήμερα στις εργασίες του συνεδρίου του Εκόνομιστ, που διεξάγεται και σήμερα στο Καβούρι. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για ανθελληνικό μένος ορισμένων μέσων ενημέρωσης . Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός έχει ξεπεράσει τα 650 εκατομμύρια ευρώ και είναι τριπλάσιος των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ. Στην ασφάλεια συμμετέχουν 40.000 άτομα αριθμός υπερδιπλάσιος απ ό,τι συνήθως απαιτείται σε τέτοιες εκδηλώσεις.

    Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου που μίλησε στην εκδήλωση επανέλαβε την θέση του για την δυνατότητα της χώρας να διοργανώσει ασφαλείς αγώνες.

    Ενδιαφέρον προκαλούν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πόλ Ερμιτάζ, ο οποίος σε μήνυμα του στο συνέδριο Εκόνομιστ εμφανίζεται απόλυτα βέβαιος για τα θέματα της ασφάλειας .

    Στο πλευρό της χώρας μας τάχθηκε και ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κούκ .

    Σε σχόλια περί καθυστέρησης αντίδρασης της κυβέρνησης στη χθεσινή βομβιστική επίθεση στην Καλλιθέα αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος κάνοντας λόγο για άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και παρεμβάσεις της σε διεθνή δίκτυα ενημέρωσης.

    Την ίδια ώρα, τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης υποβαθμίζουν το θέμα.

    Ωστόσο, ο βρετανικός τύπος δίνει συνέχεια , παρότι ο Τόνι Μπλερ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ της χώρας μας.

    Συγκεκριμένα, η "Γκάρντιαν" σε ολοσέλιδο άρθρο της τονίζει ότι οι βόμβες κλονίζουν την εμπιστοσύνη των αγώνων. Η "Ντέιλι Τέλεγκραφ " μιλά για πλήγμα στην εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας για την ικανότητα τη Ελλάδας να προστατεύσει τους Αγώνες.

    Αλλά και η αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ " σε εκτενές άρθρο της εκφράζει φόβους για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και παραθέτει τον προβληματισμό αρμοδίων αξιωματούχων και ειδικών. Το άρθρο σημειώνει ότι δεν υπήρξαν ούτε καν τραυματισμοί, αλλά προχωρά σε έμμεση διασύνδεση με τη διεθνή τρομοκρατία καθώς τονίζει ότι οι εκρήξεις έλαβαν χώρα μόλις εκατό ημέρες πριν την έναρξη των Αγώνων και ακολούθησαν μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων από τη Μαδρίτη έως το Ριάντ.

    Στην Αθήνα, η Οδός Κρέμου, όπου βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα στην Καλλιθέα παραμένει αποκλεισμένη από τους αστυνομικούς, ενώ την ίδια στιγμή τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα. Ο έλεγχος στα εγκληματολογικά εργαστήρια συνεχίζεται και τα έως τώρα στοιχεία παραπέμπουν στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας". Σύμφωνα με πληροφορίες, ύποπτοι βρίσκονται υπό παρακολούθηση, χωρίς μέχρι στιγμής, να υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε συλλήψεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καμία ανησυχία για τις εκρήξεις

    [11] Διεθνή

    Για μόλυνση παιδιών με τον ιό ΗΙV Ποινή θανάτου στη Λιβύη

    6/5/2004 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters- BBC

    Σε θάνατο με τουφεκισμό καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Λιβύης πέντε νοσοκόμοι από τη Βουλγαρία και ένας Παλαιστίνιος γιατρός. Ένας άλλος Βούλγαρος γιατρός, ο δόκτωρ Ζντράβκο Γκεοργκίεφ, αφέθηκε ελεύθερος, σύμφωνα με τη βουλγαρική τηλεόραση, που επικαλέστηκε την πρεσβεία της χώρας στη Λιβύη. Οι καταδικασθέντες θεωρείται, πως συνέβαλαν στην εσκεμμένη μόλυνση περίπου 400 παιδιών με τον θανατηφόρο ιό HIV, στα πλαίσια πειράματος για να βρεθεί θεραπεία στην ασθένεια. Όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας, οι γιατροί αρνούνται τις κατηγορίες και θα υποβάλουν έφεση. Η υπόθεση φαίνεται να εξελίσσεται σε διπλωματική διαμάχη μεταξύ Βουλγαρίας και Λιβύης, ενώ την ανησυχία της για την θανατική καταδίκη εξέφρασε η Ε. Ε.

    Διπλωματική σύγκρουση

    Μετά την ανακοίνωση της θανατικής καταδίκης, πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Λιβύης στη Σόφια.

    Τη λύπη του για την απόφαση εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος δήλωσε πως, ευελπιστεί ότι "το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης να εξετάσει αμερόληπτα και αντικειμενικά την έφεση των καταδικασθέντων".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντόν Στάγκοφ, χαρακτήρισε την απόφαση "άδικη, ανυπόστατη και απαράδεκτη", ενώ με εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μπόικο Μπορίσοφ, ενισχύθηκαν τα μέτρα φύλαξης της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Λιβύης στη Σόφια.

    Σημειώνεται πως, η δίκη των επτά κράτησε πολλά χρόνια, ενώ, στο παρελθόν, ο ηγέτης της Λιβύης, συνταγματάρχης Καντάφι, είχε κατηγορήσει τους γιατρούς, ότι ήταν αναμεμειγμένοι σε σκευωρία, για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

    [12] Αθλητισμός

    Αντίο Ηρακλή σε Γίνγκμπλαντ

    6/5/2004 5:58:00 μμ

    Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή αποτελεί ο Ματς Γίνγκμπλαντ, μετά από απόφαση της διοίκησης του "Γηραιού", που τον χρεώνει για την μη έξοδο της ομάδας στην Ευρώπη. Η διοίκηση σκέφτεται να προχωρήσει σε προσωρινή λύση με πρώτους στη λίστα τους δυο παλιούς άσους της ομάδας Γιώργο Καραΐσκο και Λάκη Παπαϊωάννου. Έντονες ήταν πάντως οι φήμες τον τελευταίο καιρό που έφερναν τον Γιώργο Χατζάρα στην Θεσσαλονίκη για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του "Γηραιού". Ο προπονητής του Αιγάλεω όμως μετά την εντυπωσιακή πορεία του "Σίτι", έχει μπει στο στόχαστρο πολλών ομάδων.

    [13] Euro 2004

    Ηττα χαστούκι στην εθνική

    6/5/2004 6:22:00 μμ

    "Ανώμαλη προσγείωση' για την εθνική μας ομάδα, που έχασε 4-0 από την Ολλανδία στο "Φίλιπς Στάντιον" του Αϊντχόβεν, γνωρίζοντας την πρώτη της ήττα μετά από 15 αγώνες. Οι "Οράνιε" εξασφάλισαν τη νίκη με ένα ξέσπασμα στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, όταν οι Μακάι (50΄), Ζέντεν (58΄) και Χάιτινγκα (61΄) βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα του Νικοπολίδη, ενώ ο Φαν Χόιντονκ διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 89΄.

    Κακό το δεύτερο ημίχρονο

    Ο Οτο Ρεχάγκελ παρέταξε την εθνική με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Νταμπίζα, Δέλλα, οι οποίοι αποτελούσαν το κυριότερο εμπόδιο στις επιθετικές προσπάθειες των Ολλανδών, σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι είχαν την καθολική υπεροχή, χωρίς όμως να καταφέρουν να τη μετουσιώσουν (όχι μόνο σε γκολ, αλλά ούτε καν) σε ευκαιρίες. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ελληνική ομάδα ήταν εντελώς ακίνδυνη στην επίθεση, κάτι που ανάγκασε τον Γερμανό προπονητή να πραγματοποιήσει πέντε αλλαγές με το ξεκίνημα του δεύτερου 45λεπτου.

    Η κίνηση αυτή φάνηκε να αποδίδει καρπούς, αφού η Ελλάδα μπήκε πολύ πιο "ορεξάτη" στο γήπεδο. Αλλά στάθηκε άτυχη αφού με την πρώτη επιθετική προσπάθεια των Ολλανδών, βρέθηκε πίσω στο σκορ. Στο 50΄ ο Ζέντεν έβγαλε συρτή σέντρα από αριστερά, ο Ρόι Μακάι πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και προλαβαίνοντας τον Νταμπίζα την έστειλε στα δίχτυα του Αντώνη Νικοπολίδη.

    Η εθνική προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά ατύχησε και πάλι. Στο 58΄ το σουτ του Ζέντεν φαινόταν ακίνδυνο, όμως η μπάλα προσέκρουσε στην πλάτη του Νταμπίζα, ξεγέλασε τον Νικοπολίδη και κατέληξε στα δίχτυα... Σα να μην έφτανε αυτό, τρία λεπτά αργότερα από το φάουλ-σέντρα του Φαν ντερ Φάαρτ, ο Χάιτινγκα βρέθηκε μόνος στη μικρή περιοχή και με κεφαλιά δεν είχε κανένα πρόβλημα να γράψει το 3-0.

    Στη συνέχεια η ελληνική ομάδα είχε δύο καλές ευκαιρίες. Στην πρώτη, στο 63΄, ο Δέλλας δεν κατάφερε να πιάσει κεφαλιά μετά από φάουλ Τσάρτα και στη δεύτερη, στο 71΄, το σουτ του Δημήτρη Παπαδόπουλου πέρασε ελάχιστα άουτ. Οσο «στραβά» ξεκίνησε για την Ελλάδα το Β΄ ημίχρονο, έτσι ολοκληρώθηκε με τον Πιέρ Φαν Χόιντονκ να διαμορφώνει το τελικό σκορ, μετά από (νέα) ασίστ του Μπούντεβαϊν Ζέντεν στο 89΄.

    Ήταν μια πολύ μέτρια εμφάνιση για την εθνική μας που ηττήθηκε για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2002 (2-0 από την Ουκρανία στο Κίεβο). Παράλληλα, ήταν κι η πιο βαριά ήττα στη θητεία του Οτο Ρεχάγκελ, αν εξαιρέσουμε το 5-1 από τη Φινλανδία στο Ελσίνκι (5 Σεπτεμβρίου 2001), όταν ο Γερμανός βρισκόταν μόλις λίγες ημέρες στο «τιμόνι» της ομάδας.

    Διαιτητής: Κοζίμο Μπολονίνο (Ιταλία) Κίτρινες: Φαν Μπόμελ

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φαν ντερ Σαρ, Χάιτινγκα, Σταμ (46΄ Ράιζιγκερ), Μπουμά, Φαν Μπρόνκχορστ, Ζέεντορφ, Φαν Μπόμελ (46΄ Σνάιντερ), Φαν ντερ Φάαρτ (65΄ Φαν Χόιντονκ), Ζέντεν, Μακάι, Κλάιφερτ (73΄ Μπόσφελντ) ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης (82΄ Γεωργιάδης), Νταμπίζας, Δέλλας, Φύσσας (65΄ Βενετίδης), Γιαννακόπουλος (46΄ Λάκης), Καραγκούνης (46΄ Τσάρτας), Γκούμας, Ζαγοράκης (46΄ Μπασινάς), Βρύζας (46΄ Χαριστέας), Νικολαϊδης (46΄ Παπαδόπουλος)

    [14] Αθλητισμός

    Ευκαιρία για δοκιμές στον Ιωνικό

    6/5/2004 7:03:00 μμ

    Την διακοπή του πρωταθλήματος, εκμεταλλεύτηκε ο Βαγγέλης Βλάχος, για να ξεκινήσει τις δοκιμές νέων αλλά ταλαντούχων παικτών. Ο προπονητής της ομάδας της Νίκαιας θα έχει την ευκαιρία μάλιστα να δει τους υπό δόκιμη παίκτες και αγωνιζόμενους καθώς γι΄αυτό το λόγο έκλεισε φιλικό αγώνα την προσεχή Τρίτη 11 του μήνα, στη Βουλιαγμένη με αντίπαλο την τοπική ομάδα. Στον αγωνιστικό τομέα τώρα, οι κυανόλευκοι συνέχισαν και σήμερα την προετοιμασία τους και αυτοί που έκαναν ατομικά προγράμματα ήταν οι τραυματίες Μάντζιος και Κωνσταντίνου. Ο Γκούτμαν που λόγω καρτών, δεν παίζει στα υπόλοιπα δυο παιχνίδια του πρωταθλήματος, θα υποβληθεί σε εγχείρηση αμυγδαλών και θα ξαναμπεί στο πρόγραμμα από Τρίτη, όπως και ο Βουρεξάκης. Την Κυριακή, ο Βαγγέλης Βλάχος θα δώσει ρεπό στους παίκτες του.

    [15] Αθήνα 2004

    Ρεκόρ... ενθουσιασμού από τους εθελοντές του 2004

    6/5/2004 6:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΘΗΝΑ 2004 - ΑΠΕ

    Η στάση των υποψηφίων εθελοντών απέναντι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι εξαιρετικά θετική, καθώς δηλώνουν ότι οι Αγώνες είναι μία ιδιαιτέρως σημαντική υπόθεση για την Ελλάδα και πως η διοργάνωση τους αφορά άμεσα. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης για τον Ολυμπιακό εθελοντισμό, την οποία πραγματοποίησε η κοινοπραξία των εταιρειών MRB, Research International, VPRC, μεταξύ 15 Μαρτίου-15 Απριλίου 2004, σε δείγμα 2000 ατόμων, που έχουν υποβάλλει αίτηση στο Πρόγραμμα Ολυμπιακού Εθελοντισμού της Οργανωτικής Επιτροπής. Πρόκειται για την πρώτη -σε τόσο ευρύ και εστιασμένο δείγμα- έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιείται, η οποία συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση του Προγράμματος Ολυμπιακού Εθελοντισμού και την συμπλήρωση 160.000 αιτήσεων. Αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των Ολυμπιακών διοργανώσεων.

    Τα άλλα συμπεράσματα από την έρευνα αυτή είναι τα εξής:

    Τα συναισθήματα των εθελοντών είναι ιδιαίτερα θετικά απέναντι στον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στον θεσμό των Παραολυμπιακών, ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα νέα και τις εξελίξεις σχετικά με την Ολυμπιακή προετοιμασία.

    Οι υποψήφιοι εθελοντές θεωρούν τη συμμετοχή τους, καθοριστική για την επιτυχία της διοργάνωσης: 1 στους 3 υποψήφιους εθελοντές δηλώνει ότι έχει προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες και στο παρελθόν (2 στους 3 εκδηλώνουν διάθεση εθελοντικής προσφοράς, για πρώτη φορά στη ζωή τους, εμπνεόμενοι από την υπόθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα).

    Εξαιρετικά σημαντικό είναι το στοιχείο, ότι 2 στους 3 εκ των υποψηφίων εθελοντών στην ΑΘΗΝΑ 2004 δηλώνουν ότι επιθυμούν να συνεχίσουν την εθελοντική προσφορά τους, σε άλλους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας, μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που αναδεικνύει -ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα- την ύπαρξη ενός κοινωνικού ρεύματος υπέρ του εθελοντισμού, κάτι που αποτελεί -δίχως άλλο- σημαντική κληρονομιά και παρακαταθήκη των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Οι κύριοι λόγοι -σύμφωνα με τις αυθόρμητες απαντήσεις- που οδηγούν στην εθελοντική προσφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι: η προσφορά στην πατρίδα, η μοναδική ευκαιρία και εμπειρία συμμετοχής, η σημασία του στόχου.

    Στην ερώτηση: "Ποια θεωρούν τα κυριότερα οφέλη για την Ελλάδα από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων", απαντούν κατά σειρά: τα έργα υποδομής, την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό και την τόνωση του ελληνικού τουρισμού.

    Η θετική στάση των υποψηφίων εθελοντών απέναντι στους Αγώνες εκφράζεται από φράσεις- κλειδιά όπως:"Η διοργάνωση είναι σταθμός στην ιστορία της Ελλάδας", "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι σημαντικοί, γιατί επιστρέφουν στη γενέτειρά τους", "Είναι μοναδική ευκαιρία της Ελλάδας να προβληθεί σε όλο τον κόσμο", "Απαιτούνται θυσίες για την διοργάνωση αλλά τελικά η Ελλάδα θα ωφεληθεί".

    Οι υποψήφιοι εθελοντές που κατάγονται από την Αθήνα εμφανίζουν -δικαιολογημένα- ελαφρώς θετικότερη στάση από τους υποψήφιους εθελοντές που κατάγονται από τις υπόλοιπες Ολυμπιακές Πόλεις. Αισθάνονται ότι η διοργάνωση τους αφορά περισσότερο και αξιολογούν θετικότερα το έργο που έχει γίνει για τους Αγώνες.

    Από τις ηλικιακές ομάδες πιο ενθουσιώδεις για τους Αγώνες και ειδικότερα τον Εθελοντισμό είναι οι νέοι (18-19 ετών).

    Παράλληλα, από την έρευνα αυτή προκύπτουν και τα εξής:

    Το 81,7% θεωρούν ότι τους αφορά απόλυτα η Ολυμπιακή διοργάνωση. Στην Αθήνα το ποσοστό ανέρχεται στο 85,4% και στην υπόλοιπη Ελλάδα στο 73,5%, με εξαίρεση την Ολυμπιακή Πόλη του Βόλου όπου φθάνει το 85%. Το 33,4% δηλώνουν πως η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων τους αφορά ακόμα περισσότερο από τότε που υπέβαλλαν επίσημα την αίτηση Εθελοντισμού. Το 55% δηλώνουν πως είναι το ίδιο ενθουσιασμένοι με την υπόθεση των Αγώνων, όπως την ημέρα που υπέβαλλαν την αίτηση Εθελοντισμού, ενώ το 25,1% εμφανίζονται ακόμα περισσότερο ενθουσιασμένοι από εκείνη την ημέρα. Το 82,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν που παρακολουθούν πολύ και αρκετά τα νέα σχετικά με τους Αγώνες. Στο ερώτημα "πόσο σημαντικοί είναι οι Αγώνες για εσάς", το 95,2% των ερωτηθέντων απαντά πολύ ή αρκετά σημαντικοί. Στο ερώτημα "πως θα βαθμολογούσατε το έργο που γίνεται στην Ελλάδα, σχετικά με την προετοιμασία των Αγώνων", το 61,8% δηλώνει ότι είναι εξαιρετικό και καλό. Όταν ερωτώνται "πόσο καθοριστική θεωρείτε εσείς προσωπικά, ότι είναι η συμμετοχή των εθελοντών για την επιτυχημένη διοργάνωση των Αγώνων", το 92,4% απαντά "εξαιρετικά καθοριστική".

    Επιχειρώντας να διερευνηθούν οι πηγές ενημέρωσης για το πρόγραμμα Ολυμπιακού Εθελοντισμού προκύπτει ότι το 27,6% πληροφορήθηκαν από τις εφημερίδες και τα περιοδικά, το 25,8% από την τηλεόραση μέσω των καταχωρήσεων και των διαφημιστικών της καμπάνιας του Εθελοντισμού αλλά και από τα σχετικά ρεπορτάζ), ενώ ένα 10,2% δηλώνει ότι ενημερώθηκε μέσω Ιντερνέτ.

    [16] Εσωτερικά

    Στο Μαρούσι Σύγκρουση δύο λεωφορείων

    6/5/2004 6:36:00 μμ

    Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά σε σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΑ με τουριστικό πούλμαν που έγινε στις 5.20 το απόγευμα στη διασταύρωση Κηφισίας και Πεντέλης στο Μαρούσι. Οι τραυματίες είναι όλοι επιβάτες του λεωφορείου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός". Στο πούλμαν δεν επέβαινε κανείς επιβάτης. Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί η Τροχαία Κηφισιάς.

    [17] Ιράκ

    Οπαδοί του Μοκτάντα Σαντρ εναντίον των συμμάχων Πεδίο μάχης η Καρμπάλα

    6/5/2004 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Καρμπάλα, ιερή πόλη στο κέντρο του Ιράκ, μεταξύ Σιιτών και δυνάμεων της συμμαχίας, γύρω από έναν θρησκευτικό χώρο, που ελέγχεται από τον ριζοσπάστη ηγέτη, Μοκτάντα Σαντρ. Αμερικανικά άρματα μάχης εισήλθαν στην πόλη και έλαβαν θέσεις κοντά σε ιερά τεμένη, αφού κατέστρεψαν τα γραφεία ενός ριζοσπάστη κληρικού. Η ενέργεια αυτή ξεσήκωσε τους οπαδούς του Μοκτάντα Σαντρ, που επιχείρησαν με πυρά να παρεμποδίσουν την προσέγγιση μιας μονάδας της συμμαχίας στο τζαμί Μοχαγιέμ. Στο μεταξύ, περίπου οκτώ αμερικανικά τεθωρακισμένα και έξι ελαφρύτερα οχήματα έχουν λάβει θέση στο κέντρο της πόλης, περίπου 500 μέτρα από τα ιερά τεμένη του Ιμάμη Χουσέιν και του Ιμάμη Αμπάς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες συγκρούσεις στη Νατζάφ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 May 2004 - 16:52:02 UTC