Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για την εργατική Πρωτομαγιά Συγκεντρώσεις και πορείες
  • [02] Πολύνεκρο ναυάγιο στο Βιετνάμ
  • [03] Αποκαλυπτικό δημοσίευμα Βασανισμός κρατουμένων και από Βρετανούς
  • [04] Σε βιομηχανική εγκατάσταση Επίθεση εναντίον Δυτικών στη Σ. Αραβία
  • [05] Σεβασμός στο "όχι" των Ελληνοκυπρίων Το Κυπριακό στην Ε. Ε.
  • [06] Προκλήθηκε από αναμμένο τσιγάρο Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη Ρώμη

    [01] Εσωτερικά

    Για την εργατική Πρωτομαγιά Συγκεντρώσεις και πορείες

    1/5/2004 11:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2004 7:29:24 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ

    Με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η πρώτη στις 11:00 στην πλατεία Συντάγματος από το ΕΚΑ, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, και η δεύτερη στις 10:30 στην πλατεία Κοτζιά από το ΠΑΜΕ, γιορτάστηκε και φέτος η εργατική Πρωτομαγιά. Στις 9 το πρωί, αντιπροσωπείες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ κατέθεσαν στεφάνια στην Καισαριανή και στο Πολυτεχνείο. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εξέφρασε την απόφαση της κυβέρνησης να εργαστεί σκληρά, για να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε απέναντι στους εργαζόμενους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρει σε μήνυμά του, πως το κόμμα του στέκεται "με σεβασμό μπροστά στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τιμώντας τους αγώνες των εργαζομένων". Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν την φετινή πρωτομαγιά αφετηρία για νέους αγώνες, ενώ ο ΣΥΝ τους παροτρύνει να διαδηλώσουν για την υπεράσπιση κοινωνικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν στην Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις.

    Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, συμμετείχαν επίσης κοινωνικές και κινηματικές οργανώσεις όπως το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η συμμαχία ''Σταματήστε τον Πόλεμο''κ.ά.

    Παράλληλα, η Αντικαπιταλιστική Συμμαχία οργάνωσε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, ξεκινώντας στις 10:00 από την Πλατεία Συντάγματος.

    Η Αριστερή Αγωνιστική Κίνηση κάλεσε τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας, στις 10 το πρωί.

    Θεσσαλονίκη Το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς εκδήλωση αλληλεγγύης "στους λαούς, θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας και στήριξης στον αγώνα του κυπριακού λαού".

    Σήμερα, το ΠΑΜΕ, προγραμμάτισε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία, που κατέληξε στο μνημείο του Καπνεργάτη.

    Χωριστή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, που κάλεσαν τους διαδηλωτές σε συγκέντρωση στις 10.30, στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Για μία ακόμη φορά φέτος, δεν έγινε εφικτό να ενοποιηθούν οι συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες και συγκεντρώσεις.

    Στάσεις εργασίας

    Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πραγματοποίησαν στάση από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 το πρωί ενώ θα ακινητοποιηθούν ξανά από τις 10 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας .

    Στα επιβατηγά οχηματαγωγά σκάφη, η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε από τις 9 το πρωί ως τη μία μετά το μεσημέρι.

    Οι εργαζόμενοι στις Ολυμπιακές αερογραμμές έκαναν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι, χωρίς όμως να μεταβληθεί το πρόγραμμα των δρομολογίων.

    Στάσεις εργασίας από τις 9 έως τις 11 το πρωί και από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα έχουν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι στην πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου.

    Από τις 12:00 έως τις 15:00, η ΕΣΗΕΑ κύρηξε στάση εργασίας, λόγω της Πρωτομαγιάς, στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

    Από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα, στάση πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το ΕΚΘ για την εργατική Πρωτομαγιά.

    "Πρασίνισε" η Αθήνα

    Στην Αθήνα , με μουσικές από όλον τον κόσμο αλλά και λουλούδια, γιόρταζαν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας την Πρωτομαγιά.

    Στην πλατεία Θησείου η δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη μοίραζε γλαστράκια με λουλούδια, με στόχο η Αθήνα να ανθίσει και να γεμίσει χρώμα .

    Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν και στα επτά διαμερίσματα του δήμου όπου μοιράστηκαν συνολικά 40.000 φυτά.

    Η κα Μπακογιάννη εμφανίσθηκε εξαιρετικά ικανοποιημένη από την ανταπόκριση των Αθηναίων.

    "Η ανταπόκριση των Αθηναίων στην πρόταση του δήμου να πρασινίσουμε τις βεράντες είναι μεγάλη και εύχομαι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα" τόνισε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρωτομαγιάτικοι εορτασμοί

    [02] Διεθνή

    Πολύνεκρο ναυάγιο στο Βιετνάμ

    1/5/2004 11:43:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 40 αγνοούνται μετά το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε Βιετναμέζους τουρίστες στα ανοιχτά του Βιετνάμ, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Το δυστύχημα έγινε την Παρασκευή όταν παρουσιάστηκε βλάβη στο σύστημα άντλησης του αλιευτικού σκάφους που χρησιμοποιούσε παράνομα ο ιδιοκτήτης του για να μεταφέρει τουρίστες από την επαρχία Κα Μάου σε ένα νησί, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Λαϊκής Επιτροπής του Νγκοκ Χιέν, Νγκουγιέν Ντουι Πιεν, αστυνομικοί, λιμενικοί και στρατιώτες που στάλθηκαν στην περιοχή κατάφεραν να σώσουν 91 ναυαγούς και να περισυλλέξουν τα πτώματα άλλων 18. "Δεν γνωρίζουμε πόσοι ακριβώς είναι οι αγνοούμενοι, όμως σύμφωνα με τους ανθρώπους που βρίσκονταν πάνω στο σκάφος, συνολικά πρέπει να ήταν γύρω στα 150 άτομα. Συνεχίζουμε τις έρευνες", πρόσθεσε.

    [03] Ιράκ

    Αποκαλυπτικό δημοσίευμα Βασανισμός κρατουμένων και από Βρετανούς

    1/5/2004 11:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2004 12:38:58 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Φωτογραφίες Βρετανών στρατιωτών οι οποίοι βασάνιζαν Ιρακινούς αιχμαλώτους δημοσιεύει το Σάββατο η "Ντέιλι Μίρορ", λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη ίδιων πράξεων από Αμερικανούς συναδέλφους τους, ενώ ο αρχηγός του βρετανικού επιτελείου στρατού δήλωσε ότι ήδη διατάχθηκε έρευνα. Στο μεταξύ, τις αντιδράσεις του προέδρου Μπους και του Γ.Γ. του ΟΗΕ προκάλεσαν αντίστοιχες αποκαλύψεις από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, για βασανιστήρια Ιρακινών αιχμαλώτων από Αμερικανούς πεζοναύτες. Έξι Αμερικανοί στρατιώτες παραπέμπονται σε στρατοδικείο ενώ καθαιρέθηκε μία Αμερικανίδα στρατηγός, υπεύθυνη των στρατοπέδων αιχμαλώτων.

    Εικόνες φρίκης

    ''Γνωρίζω για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σήμερα για κακομεταχείριση κρατουμένων από Βρετανούς στρατιώτες στο Ιράκ'', ανέφερε σε δήλωσή του ο στρατηγός σερ Τζάκσον .

    ''Όλοι οι ισχυρισμοί διερευνώνται ήδη. Αν αποδειχθούν, όχι μόνο αυτή η απεχθής συμπεριφορά είναι σαφώς παράνομη αλλά και αντίθετη με τα υψηλά πρότυπα του βρετανικού στρατού''.

    Οι φωτογραφίες της "Ντέιλι Μίρορ" δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να κτυπούν έναν κρατούμενο, που φέρεται να συνελήφθη για κλοπή, με τη λαβή του όπλου και να ουρούν πάνω του.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κρατούμενος απειλήθηκε ότι θα εκτελεσθεί κατά τη διάρκεια οκτάωρων βασανιστηρίων έπειτα από τα οποία αιμορραγούσε και έκανε εμετό, με σπασμένο σαγόνι και δόντια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εικόνες φρίκης στη Βαγδάτη

    Σχετικά Links:

    Daily Mirror

    [04] Διεθνή

    Σε βιομηχανική εγκατάσταση Επίθεση εναντίον Δυτικών στη Σ. Αραβία

    1/5/2004 4:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2004 7:49:33 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Δυο Αμερικανοί δυο Βρετανοί, ένας Αυστραλός αλλά και πολλοί Σαουδάραβες πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά αγνώστων, οι οποίοι εισέβαλαν σε βιομηχανική εγκατάσταση στο λιμάνι Γιανμπού της Σαουδικής Αραβίας και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον όλων των εργαζομένων. Δυνάμεις ασφαλείας καταδίωξαν τους τέσσερις ενόπλους και μετά από ανταλλαγή πυρών σκότωσαν τους τρεις και τραυμάτισαν τον έναν εκ των τρομοκρατών. Στις συμπλοκές σκοτώθηκε και ένας άνδρας της σαουδαραβικής αστυνομίας.

    Αγρια καταδίωξη

    Το περιστατικό συνέβη στις 7 το πρωί.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι τέσσερις δράστες εισέβαλαν στα γραφεία της εταιρείας ABB Lumnus Global και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον Σαουδάραβων και ξένων εργαζομένων.

    Η εταιρία, που έχει την έδρα της στην Ελβετία, έχει συμβόλαιο με τη Σαουδαραβική Εταιρία Πετροχημικών Γιάνμπου (YANPET).

    Το θάνατο των δυο Αμερικανών πολιτών επιβεβαίωσε το μεσημέρι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φαίνεται πως στην ίδια επίθεση έχασαν τη ζωή τους δυο Βρετανοί και ένας Αυστραλός πολίτης.

    Μετά την επίθεση, δυνάμεις της σαουδαραβικής ασφάλειας καταδίωξαν τους ενόπλους, οι οποίοι, περνώντας από το εμπορικό κέντρο της πόλης, άνοιξαν πυρ εναντίον των εστιατορίων MacDonalds και ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων .

    Υπάλληλος του ξενοδοχείου ανέφερε ότι από τα πυρά των τρομοκρατών έπεσε νεκρός ένας ένοικος του ξενοδοχείου.

    Στη συνέχεια οι δράστες κατέφυγαν σε κατοικημένη περιοχή και κατέλαβαν αυτοκίνητα.

    Οι άνδρες της σαουδαραβικής ασφάλειας άνοιξαν πυρ εναντίον τους και κατάφεραν να σκοτώσουν τους τρεις δράστες και να τραυματίσουν τον τέταρτο.

    Στις συμπλοκές έχασε τη ζωή του και ένας άνδρας της σαουδαραβικής ασφάλειας.

    Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία στην περιοχή.

    Το λιμάνι Γιανμπού της Ερυθράς Θάλασσας βρίσκεται βόρεια της Τζέντα.

    Στην περιοχή βρίσκονται πολλά διυλιστήρια και πετροχημικές εγκαταστάσεις, στις οποίες απασχολούνται πολλοί Δυτικοί εργαζόμενοι.

    [05] Κυπριακό

    Σεβασμός στο "όχι" των Ελληνοκυπρίων Το Κυπριακό στην Ε. Ε.

    1/5/2004 5:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2004 7:38:13 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών βρίσκεται το Κυπριακό, με την ευκαιρία και της επίσημης ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ήταν ένα από τα θέματα, που απασχόλησε τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στο Δουβλίνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο Ιρλανδός προεδρεύων, Μπέρτι Αχερν και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Πάτ Κόξ. Οι τρεις αξιωματούχοι έκαναν λόγο για "ανεπίλυτα περιφερειακά προβλήματα" και διευκρίνισαν, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν επηρεάζεται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν. Επίσης, οι εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν και σε γεύμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    "Σεβόμαστε την απόφαση"

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Πατ Κοξ, τόνισε, πως η Ε. Ε. σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο και αναφέρθηκε στο "καθήκον της Ένωσης" να εποπτεύσει τη διαδικασία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο Ρομάνο Πρόντι αποσύνδεσε τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επισημαίνοντας, πως η ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη γείτονα εξαρτάται από την τήρηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο του γεύματος εργασίας, που είχαν στο Δουβλίνο οι πρωθυπουργοί- μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις μετά και το δημοψήφισμα στην Κύπρο και χαρακτήρισε σημαντικό το "να διατηρηθεί το διεθνές και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος". Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε, πως "τελικός στόχος παραμένει η επανένωση της νήσου, ώστε όλοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαύσουν τους καρπούς της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής και εισηγητής για την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε., Ζακ Πόος, μιλώντας από την Πάφο, κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους "να κάμουν τα πρώτα βήματα για ένα δημοκρατικό διάλογο με τους Τουρκοκυπρίους", προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα δεδομένα για την Κύπρο

    [06] Διεθνή

    Προκλήθηκε από αναμμένο τσιγάρο Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη Ρώμη

    1/5/2004 6:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2004 6:37:52 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τρία άτομα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Καναδών και ένας Αμερικανός, έχασαν τη ζωή τους από φωτιά που ξέσπασε στο πολυτελές ξενοδοχείο της Ρώμης Parco dei Principi. Η πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες, από αναμμένο τσιγάρο που είχαν πετάξει σε καλάθι σκουπιδιών δυο μεθυσμένες Αμερικανίδες τουρίστριες. Οι δυο κοπέλες ανακρίθηκαν από την αστυνομία αλλά δεν ασκήθηκε κανένα δικαστικό μέτρο εναντίον τους.

    Αφέθηκαν ελεύθερες

    Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στο ξενοδοχείο για την κατάσβεση της φωτιάς και τον απεγκλωβισμό των 200 ενοίκων του.

    Ήταν όμως πολύ αργά, για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Καναδών τον Πολ Εμίλ Μπουσκ, 64 ετών και τη σύζυγό του Μπερνίς 63 και τον 58χρονο Τζέιμς Λόουρι Αμερικανό υπήκοο, οι οποίοι πέθαναν από ασφυξία.

    Σύμφωνα με τις καταθέσεις υπαλλήλων του ξενοδοχείου, οι δυο κοπέλες που προκάλεσαν την πυρκαγιά, ηλικίας 24 -25 ετών, επέστρεψαν στο ξενοδοχείο τους τα ξημερώματα και ήταν εντελώς μεθυσμένες.

    Όπως έγινε γνωστό αργότερα από την αστυνομία οι δυο Αμερικανίδες είχαν πετάξει στο καλάθι των αχρήστων ένα αναμμένο τσιγάρο και ένα μπουκάλι με αλκοόλ.

    Οι κοπέλες, ανακρίθηκαν από τις αρχές, ωστόσο, ο δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση δεν έλαβε κανένα δικαστικό μέτρο εναντίον τους.

    "Είναι ελεύθερες να μείνουν ή να φύγουν" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζιουζέπε Αντρούτσι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 May 2004 - 16:51:14 UTC