Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 27 Απριλίου Έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Βουρλούμη
  • [02] "Ανθρώπινο λάθος" 161 νεκροί στη Β.Κορέα
  • [03] Τέσσερις νεκροί και 13 τραυματίες Αιματηρές επιθέσεις στη Μοσούλη
  • [04] Ευρωπαϊκές αντιδράσεις Η επόμενη μέρα
  • [05] "Στοίχισε" ο αποκλεισμός του Ξανθόπουλου Στην 4η θέση της Ευρώπης η
  • [06] Στην πόλη Αμπόν Αιματηρές συγκρούσεις στην Ινδονησία
  • [07] Δεσμεύτηκε η Υπουργός Παιδείας Αμεσα η επίλυση των προβλημάτων στα ΑΕΙ
  • [08] Επίσκεψη-έκπληξη του Παρβάνοφ στη Κερμπάλα "Παραμένουν στο Ιράκ οι
  • [09] Εχασε από τον ΠΑΟΚ με 99-69 Συντριπτική ήττα του Περιστερίου
  • [10] Μετά την ήττα του από τον Αρη Εκτός οκτάδας ο Πανιώνιος

    [01] Πολιτισμός

    Στις 27 Απριλίου Έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Βουρλούμη

    25/4/2004 11:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2004 11:25:02 πμ)

    Αναδρομική έκθεση του Ανδρέα Βουρλούμη διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 27 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν αποκλειστικά έργα σε χαρτί (ακουαρέλες, παστέλ, σχέδια κλπ), στην πλειονότητά τους μικρών διαστάσεων, καθώς και σημειωματάρια του ζωγράφου, στα οποία καταγράφονται όψεις της καθημερινής ζωής: η θέα από το σπίτι του ζωγράφου ή από το εργαστήριό του, εσωτερικά, προσφιλή τοπία (όπως της Αίγινας), σκηνές του δρόμου, περαστικοί διαβάτες, πρόσωπα οικείων και φίλων.

    Λίγα λόγια για τον ζωγράφο

    Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1910. Ήταν ο τρίτος γιος μίας εύπορης οικογένειας εμπόρων. Το 1918 η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Από πολύ μικρός ο Ανδρέας Βουρλούμης άρχισε να ζωγραφίζει. Με την ενθάρρυνση του πατέρα του, σε ηλικία 12 ετών έκανε ιδιαίτερα μαθήματα ζωγραφικής. Αυτή ήταν και η μόνη συστηματική μαθητεία του στη ζωγραφική. Από το 1928 έως το 1932 σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για την περίοδο εκείνη λέει ο ίδιος "δεν ζωγράφιζα τότε, αλλά πάντοτε το μικρόβιο με παρακολουθούσε. Και τα μπουκαλάκια της Χημείας ήταν ένα ερεθισμός αισθητικός". Όταν τελείωσε τις σπουδές του πήγε για δύο χρόνια στο Παρίσι, χρόνια καθοριστικά για τις μελλοντικές του επιλογές και την αφοσίωσή του στη ζωγραφική. Όπως σημειώνει ο ίδιος "πήγα στο Παρίσι να δω αν έχω ταλέντο. Δεν πήγα σε καμιά σχολή, πήγαινα στις γκαλερί, πήγαινα πολύ στα μουσεία, κάθε μέρα στο Λούβρο, σχεδίαζα και έκανα μερικά καλά έργα". Αργότερα σκεπτόταν να πάει στο Μόναχο για σπουδές, αλλά η γνωριμία του με τη σύζυγό του Υπατία και η δημιουργία οικογένειας τον κράτησαν στην Αθήνα. Την δεκαετία του '40 μαθήτευσε κοντά στον Φώτη Κόντογλου. Η βυζαντινή ζωγραφική και η επιρροή της στη νεοελληνική ζωγραφική τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα και ο ίδιος φιλοτέχνησε ένα σημαντικό αριθμό φορητών εικόνων. Ως χημικός εργάστηκε μόνο για λίγα χρόνια από το 1947 μέχρι το 1953. Σε όλη του τη ζωή δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τη ζωγραφική. Κρατούσε πάντα ένα μικρό μπλοκ στην τσέπη του και αποτύπωνε το απλό και το καθημερινό ο,τιδήποτε τον γοήτευε και τον συγκινούσε από το άμεσο και το οικείο του περιβάλλον: τη θέα από το σπίτι του, τους περαστικούς, την οικογένεια του, τα καθημερινά έπιπλα και αντικείμενα, στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής. Ζωγράφισε ακόμη νεκρές φύσεις, γυμνά, τοπία εμπνευσμένα από τις εκδρομές του και το αγαπημένο του νησί την Αίγινα και αρκετές προσωπογραφίες που αποτελούν σημαντικά δείγματα της τέχνης του. Το 1990 οργανώθηκε αναδρομική έκθεση του έργου του στην Εθνική Πινακοθήκη και το 1999 από το Μουσείο Μπενάκη. Την ίδια χρονιά πέθανε στην Αθήνα.

    [02] Διεθνή

    "Ανθρώπινο λάθος" 161 νεκροί στη Β.Κορέα

    25/4/2004 11:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2004 12:13:48 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τρεις μέρες μετά την καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο σιδηροδρομικό σταθμό της βορειοκορεατικής πόλης Ριονγκτσόν, οι νεκροί αυξάνονται δραματικά. Μέχρι στιγμής 161 έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι από 1300 τραυματίστηκαν. Ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για 154 νεκρούς. Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας επιβεβαίωσε το γεγονός και το απέδωσε σε ανθρώπινο λάθος. Μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που επισκέφτηκε το σημείο της έκρηξης, έκανε λόγο για πλήρη ισοπέδωση της περιοχής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    154 νεκροί στη Β. Κορέα

    [03] Ιράκ

    Τέσσερις νεκροί και 13 τραυματίες Αιματηρές επιθέσεις στη Μοσούλη

    25/4/2004 12:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2004 5:06:52 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και άλλοι 13 τραυματίσθηκαν από επίθεση με ρουκέτες, που έπληξαν το νοσοκομείο, ένα ξενοδοχείο κι έναν αστυνομικό σταθμό στη Μοσούλη . Δύο εργαζόμενοι σε νοσοκομείο στη Μοσούλη βρήκαν τον θάνατο κι άλλοι δέκα συνάδελφοί τους τραυματίσθηκαν, όταν το κτήριό του επλήγη από μία από τις πολλές ρουκέτες που έπεσαν σήμερα το πρωί στην πόλη του βορείου Ιράκ, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η ρουκέτα εξερράγη στις 08.30, ώρα Ελλάδος. Την ίδια ώρα, άλλη μία ρουκέτα έπληξε το ξενοδοχείο Ασούρ στο κέντρο της πόλης, τραυματίζοντας τρία άτομα, δύο εκ των οποίων αμφότερα εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, ξεψύχησαν λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Μία τρίτη ρουκέτα έπληξε έναν αστυνομικό όρχο δίπλα στην έδρα της αστυνομικής διοίκησης της πόλης, στο προάστιο Ουάντι Χαγιάρ, τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς. Μία άλλη ρουκέτα έπληξε και το κτήριο της ραδιοτηλεόρασης. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της δυτικής κατοχικής συμμαχίας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τον τερματικό σταθμό της Βασόρας στο νότιο Ιράκ έχουν διακοπεί για "τουλάχιστον δύο ημέρες", έπειτα από την απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας.

    "Οι εξαγωγές έχουν σταματήσει "

    "Οι εξαγωγές έχουν σταματήσει εξαιτίας μίας διακοπής στην παροχή ηλεκτρικού", τόνισε ο εκπρόσωπος Ντόμινικ Ντάντζελο, τονίζοντας ότι αναμένεται η ροή του πετρελαίου να επαναληφθεί "τουλάχιστον σε δύο ημέρες".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ομάδες συντήρησης χρησιμοποιούν επί του παρόντος γεννήτρια για να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού, που όμως δεν επαρκεί και για να πραγματοποιούνται κι οι εξαγωγές.

    "Θα πρέπει να υπολογίζουμε τουλάχιστον δύο ημέρες για να επαναληφθούν οι εξαγωγές", πρόσθεσε, εξηγώντας πως περίπου 1.6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου διακινούνται καθημερινά από τον σταθμό αυτό.

    Από την πλευρά του, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Ιμπραχίμ Μπαρ αλ-Ούλουμ, εξέφρασε την ελπίδα, ότι οι εξαγωγές θα ξαναρχίσουν από τη Δευτέρα. Ωστόσο, την Κυριακή επαναλήφθηκαν οι εξαγωγές από το δευτερεύοντα, τερματικό σταθμό του Κορ αλ-Αμάγια, από τον οποίο περνάνε 400.000 βαρέλια την ημέρα.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, πάντως, επιθέσεις, όπως η χτεσινή με στόχο τις τερματικές εγκαταστάσεις της Βασόρας, συνιστούν "κλιμάκωση" και δίνουν "νέα και συμβολική διάσταση" στην κρίση στο Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρομοκρατική επίθεση σε πετρελαϊκό σταθμό

    [04] Κυπριακό

    Ευρωπαϊκές αντιδράσεις Η επόμενη μέρα

    25/4/2004 12:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2004 4:54:54 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8, BBC Greek, BBC

    Νέα δεδομένα "ανοίγουν" στο Κυπριακό μετά το συντριπτικό "Όχι" (75,83%) των Ελληνοκυπρίων και το ισχυρό "Ναι" (64,9%) των Τουρκοκυπρίων επί του σχεδίου Ανάν. Τη λύπη του για την απόρριψη του σχεδίου από τους Ελληνοκύπριους, εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προσθέτοντας ότι σέβεται απόλυτα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. "Η προσπάθεια για λύση του προβλήματος θα συνεχιστεί", δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, εξαγγέλλοντας μέτρα στήριξης για τους Τουρκοκύπριους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα τους δοθούν όσα προβλέπονταν στην περίπτωση ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε. Απογοήτευση για το "Όχι" των Ελληνοκυπρίων από ΗΠΑ, Κομισιόν, Βρετανία και Γερμανία. Οι Ελληνοκύπριοι έχασαν μια ιστορική ευκαιρία, υποστήριξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε Χαβιέ Σολάνα, ενώ ο αρμόδιος για την διεύρυνση επίτροπος Γκύντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι το "Όχι" των Ελληνοκυπρίων προκαλεί μία "μεγάλη πολιτική βλάβη". Κλείνει το γραφείο του Αλβάρο Ντε Σότο στη Λευκωσία. Οι Ευρωπαϊκές αντιδράσεις για τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων αναμένεται να καταγραφούν στο αυριανό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    "Στο πλευρό της Κύπρου η Ελλάδα"

    Τους λόγους που οδήγησαν τους Ελληνοκυπρίους να απορρίψουν με ισχυρό ποσοστό το σχέδιο Ανάν ανάλυσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το μεσημέρι στη Λευκωσία ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασικότεροι λόγοι είναι η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, η παραχώρηση υπηκοότητας στους εποίκους, ο τρόπος καταβολής των αποζημιώσεων στους πρόσφυγες και η ίδρυση περίπλοκου κράτους . Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε σύντομη αναφορά στη διαδικασία από τη Νέα Υόρκη στη Λουκέρνη και αφού διαβεβαίωσε ότι επιθυμεί λύση, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σύντομα και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα ξεκινήσει κύκλος διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού ανακοίνωσε άμεση έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί την ετυμηγορία των ελληνοκυπρίων, όπως εκφράστηκε μέσα από το δημοψήφισμα. Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε έκκληση στα πολιτικά κόμματα της Κύπρου να συμπεριλάβουν και Τουρκοκυπρίους στα ευρωψηφοδέλτια.

    "Τις όποιες προκλήσεις η Λευκωσία θα τις αντιμετωπίσει σε συνεργασία με την Αθήνα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8.

    ''Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, προσφέροντας τη στήριξη της'', δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος επισημαίνοντας ότι ''θα επιδιώξουμε να μείνει ανοικτή η διαδικασία εξεύρεσης οριστικής λύσης''.

    Για ένα νέο ιστορικό δεδομένο, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην ερμηνεύσει το αποτέλεσμα ως απόρριψη του οράματος μιας επανενωμένης Κύπρου. Καυτηριάζοντας τη μέχρι τώρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες, και το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή. Ισχυρό ατού για την Κύπρο θεωρεί το ΚΚΕ, την απόρριψη του σχεδίου Ανάν , ενώ ο ΣΥΝ πρότεινε την άμεση αναζήτηση νέων διεθνών πρωτοβουλιών. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στα κατεχόμενα, και στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι τερματίζεται η πολιτική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζητάει ένα ξεκάθαρο "Ναι" από την Ελλάδα τον Δεκέμβριο για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του και δεν προβλέπει επανάληψη του δημοψηφίσματος υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Στα κατεχόμενα, δημοσιογραφικές πληροφορίες, κάνουν λόγο για ενδεχόμενη κρίση στην ψευδοκυβέρνηση, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την άρνηση του Ντενκτάς να παραιτηθεί. Όπως μετέδωσε το CNN TURK, έχουν ήδη αρχίσει επαφές μεταξύ των κομμάτων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το απόγευμα, ο "πρωθυπουργός" Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα συναντηθεί με τα μέλη της ψευδοκυβέρνησης για συζήτηση και αξιολόγηση του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων και των επόμενων κινήσεων. Τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων, θα συζητήσει αύριο εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Προέδρου Σεζέρ. Κατά κανόνα το Σώμα συνέρχεται κάθε δύο μήνες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συντριπτικό "Όχι"

    [05] Αθλητισμός

    "Στοίχισε" ο αποκλεισμός του Ξανθόπουλου Στην 4η θέση της Ευρώπης η Ελλάδα

    25/4/2004 1:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2004 2:02:47 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δυο χάλκινα μετάλλια και δύο τέταρτες θέσεις κατέκτησε η Εθνική μας ομάδα ελευθέρας πάλης, στο Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας. Στην ομαδική βαθμολογία η Ελλάδα βρέθηκε στην τέταρτη θέση, κάτι το οποίο ουδέποτε έχει συμβεί στο παρελθόν. Να σημειωθεί ότι ο αποκλεισμός του Ξανθόπουλου ήταν ένα μείον, για την τρίτη θέση του οποίου βρέθηκαν οι Eμζάριος Mπετινίδης (74 κιλά), ο οποίος νίκησε 5-3 στα σημεία τον Πολωνό Kριστιάν Mπροζόφσκι, και Λάζαρος Λοϊζίδης (84 κιλά), αφού ο Ουκρανός αντίπαλός του, Aλίκ Mουζάεφ, δεν κατάφερε να αγωνιστεί στον μικρό τελικό, λόγω τραυματισμού. Στην τέταρτη θέση έμειναν ο Aμιράν Kαρντάνοφ (55κ.) και ο Θέμης Iακωβίδης (60κ.). O πρώτος είχε τον έλεγχο του αγώνα σε όλο το πρώτο μέρος, αλλά έμεινε στο 0-0. Mε την έναρξη του δεύτερου, μία απροσεξία του τον έφερε σε φάση πτώσης, την οποία εκμεταλλεύτηκε ο Bούλγαρος αντίπαλός του, Iβάν Tζόρεφ. Στα 60 κιλά, ο Θέμης Iακωβίδης, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον Oυκρανό Bασίλ Φεντορίσκιν, χάνοντας 4-2.

    Κλίμα αισιοδοξίας για το 2004

    Mε ικανοποίηση, τόσο για τα μετάλια όσο και για τη θέση που κατέλαβε η Ελλάδα στο ομαδικό, αλλά ταυτόχρονα και μια υποψία πικρίας, αφού εκτιμά ότι η ομάδα θα μπορούσε να φτάσει ακόμη ψηλότερα, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Aθανασιάδης, δήλωσε ότι "έχουμε φτάσει στο σημείο να περάσουμε τους Bούλγαρους και να παλεύουμε στα ίσια τους Pώσους. H ψαλίδα έχει κλείσει και αυτό φαίνεται από το ότι όλα τα παιχνίδια τα χάσαμε στις λεπτομέρειες. O Kαρντάνοφ ήταν απογοητευμένος γιατί απέτυχε να παίξει στον τελικό. Όλη η ομάδα επηρρεάστηκε από τον αποκλεισμό του Ξανθόπουλου, που αν συνέχιζε θα ήμασταν σίγουρα τρίτοι. Πάντως, η συνολική εμφάνιση των παιδιών μας κάνει αισιόδοξους ότι στην Aθήνα θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα".

    Tα αποτελέσματα:

    Θέσεις 3-4

    55κ. Aμιράν Kαρντάνοφ-Tζόρεφ (Bουλγαρία) πτώση υπέρ Τζόρεφ 60κ. Θέμης Iακωβίδης-Φεντορίσκιν (Oυκρανία) 2-4 66κ. Tσουμπουκτσί (Tουρκία)-Xουανισιάν (Aρμενία) 4-2 74κ. Eμζάριος Mπετινίδης-Mπροζόφσκι (Πολωνία) 5-3 84κ. Λάζαρος Λοϊζίδης-Mουζάεφ (Oυκρανία) ντισκ. υπέρ Λοϊζίδη 96κ. Mπαρτνίσκι (Πολωνία)-Aγκάεφ (Aζερμπαϊζάν) 2-10 120κ. Tχίελε (Γερμανία)-Πριαντούν (Oυκρανία) 0-6

    [06] Διεθνή

    Στην πόλη Αμπόν Αιματηρές συγκρούσεις στην Ινδονησία

    25/4/2004 5:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2004 6:10:10 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 90 τραυματίστηκαν την Κυριακή σε σκληρές οδομαχίες που έγιναν μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στην πόλη της ανατολικής Ινδονησίας, Αμπόν. "Τα θύματα είναι συνολικά 98, δέκα εκ των οποίων έχουν σκοτωθεί", δήλωσε ο αστυνομικός επικεφαλής της επαρχίας Μπάμπανγκ Σουτρίσνο.Τα επεισόδια ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια παρέλασης των χριστιανών στην πόλη. Οι δρόμοι της Αμπόν μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης καθώς οπαδοί και των δυο πλευρών πάλευαν μεταξύ τους με μαχαίρια ή πετώντας πέτρες.

    Την ίδια ώρα, ακούγονταν ήχοι από πυροβολισμούς και μικροεκρήξεις, ενώ τρία κτήρια είχαν τυλιχτεί στις φλόγες. Παράλληλα, ανταποκριτής του Ασοσιέτιντ Πρες μετέδωσε, πως είδε συμμορία 50 ενόπλων ατόμων να γροθοκοπά μέχρι θανάτου δυο άνδρες κοντά στο πανεπιστήμιο Παττιμούρα. Μετά το θανάσιμο ξυλοδαρμό, οι δράστες παράτησαν τα πτώματα των θυμάτων τους να κοίτονται στη μέση του δρόμου.

    Τέλος, ο διευθυντής του νοσοκομείου, της πόλης Αλ Φατάχ, δήλωσε στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι μετεφέρθησαν εκεί οχτώ πτώματα, που έφεραν κατά κύριο λόγο τραυματισμούς από σφαίρες.

    [07] Εσωτερικά

    Δεσμεύτηκε η Υπουργός Παιδείας Αμεσα η επίλυση των προβλημάτων στα ΑΕΙ

    25/4/2004 4:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αύξηση στο 5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος των κονδυλίων για την Παιδεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης ζήτησε η Σύνοδος των Πρυτάνεων από την υπουργό Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου. Οι Πρυτάνεις τόνισαν ότι απαιτείται να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών θεμάτων των Πανεπιστημίων, καθώς αυτά δημιουργούν την ανάγκη αύξησης των τακτικών επιχορηγήσεων των Πανεπιστημίων για το 2004, σε ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του μέχρι τώρα διαμορφωθέντος ποσού, αλλά και κάλυψης ανειλημμένων οικονομικών υποχρεώσεων της Πολιτείας, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία τους και ειδικότερα των νέων Τμημάτων και των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε ουσιαστικό, ειλικρινή και εποικοδομητικό το διάλογο που είχε με τους πρυτάνεις και τόνισε ότι θα υπάρξει συνεχής διάλογος με τα πανεπιστήμια, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μέσα στους δημοσιονομικούς κανόνες και πως από τον Σεπτέμβριο θα μπορέσουν να καλυφθούν και οι ανάγκες των 34 νέων Τμημάτων, για να λειτουργήσουν σωστά.

    Προς εξέταση το θέμα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Επίσης τέθηκε και το θέμα της αναβάθμισης του μισθολογίου των μελών Δ.Ε.Π. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που μερικώς μόνο αντιμετωπίστηκε με τις ρυθμίσεις του φθινοπώρου του 2003.

    Σε ότι αφορά το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Σύνοδος διαπίστωσε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και δεσμεύτηκε να εξετάσει λεπτομερώς το θέμα και θα ανακοινώσει δημόσια τις θέσεις της. Η Σύνοδος τάχθηκε κατά της αναγνώρισης των πτυχίων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, σημειώνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα υποβάθμιζε το κύρος και την ποιότητα των πανεπιστημιακών σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτές.

    Τέλος, η 46η Σύνοδος των Πρυτάνεων Προέδρων Δ.Ε των Ελληνικών Πανεπιστημίων, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της απασχόλησης των διαφόρων κατηγοριών συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Πανεπιστημίων, με κάθε δυνατό τρόπο.

    [08] Ιράκ

    Επίσκεψη-έκπληξη του Παρβάνοφ στη Κερμπάλα "Παραμένουν στο Ιράκ οι βουλγαρικές δυνάμεις"

    25/4/2004 6:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2004 7:07:26 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μόλις, δυο μέρες από τον θάνατο ενός Βούλγαρου στρατιώτη, σε ενέδρα στην Κερμπάλα, ο πρόεδρος της χώρας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στα βουλγαρικά στρατεύματα, που βρίσκονται στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της Σόφιας. Ο Παρβάνοφ επισκέφθηκε τη βάση του Κίλο, στην οποία διαμένουν οι 450 Βούλγαροι στρατιώτες και μίλησε με τον Πολωνό διοικητή των 9.500 ξένων στρατευμάτων στην Κερμπάλα.

    Ο Παρβάνοφ διαβεβαίωσε, ότι οι βουλγαρικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ, ενώ εξέφρασε την επιθυμία "να αποκτήσουν καλύτερη προστασία στην παρούσα κατάσταση έντασης". Παράλληλα, ζήτησε περαιτέρω ισχυροποίηση της παρουσίας του ΟΗΕ και δέσμευση του ΝΑΤΟ στο Ιράκ. Από την πλευρά του, ο Πολωνός στρατηγός, δήλωσε, ότι δεν αποκλείεται η μεραρχία να ενισχυθεί με ειδικά στρατεύματα εφόδου στο προσεχές μέλλον, επειδή τώρα οι δυνάμεις της είναι εκπαιδευμένες κυρίως για ειρηνευτικές αποστολές.

    [09] Αθλητισμός

    Εχασε από τον ΠΑΟΚ με 99-69 Συντριπτική ήττα του Περιστερίου

    25/4/2004 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε κίνδυνο τίθεται η παραμονή του Περιστερίου μέσα στην πρώτη οκτάδα του βαθμολογικού πίνακα, που οδηγεί στα πλέι οφ, μετά τη σημερινή εκτός έδρας ήττα με 99-69 από τον ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 25ης ημέρας. Την ίδια ώρα, ο "δικέφαλος του Βορρά" έθεσε τις βάσεις για την εξασφάλιση της έκτης θέσης , ενώ οι φιλοξενούμενοι πρόσθεσαν άλλο ένα πρόβλημα στη... λίστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας παίκτης του Περιστερίου δεν ευστόχησε από τη γραμμή των 6.25μ. (0/14).

    Δυνατό παιχνίδι από τον ΠΑΟΚ

    To Περιστέρι μπήκε πολύ δυναμικά στον κλειστό της Πυλαίας και με τον Πιτ Μάικλ να αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην επίθεση κατάφερε όχι μόνο να πάρει την πρωτοπορία στο σκορ, αλλά και να ολοκληρώσει την πρώτη περίοδο στο +4 (24-20). Βέβαια, σε αυτήν τη διαμόρφωση σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επικράτηση των φιλοξενουμένων στον τομέα των ριμπάουντ (13 έναντι 9 του ΠΑΟΚ). Η έναρξη της δεύτερης περιόδου συνοδεύτηκε από την υπέρβαση των γηπεδούχων, οι οποίοι όχι μόνο κάλυψαν τη διαφορά με την οποία έχαναν, αλλά κατάφεραν να "χτίσουν" με τη λήξη του ημιχρόνου μία διαφορά εννέα πόντων. Ο παίκτης που "βομβάρδισε" το καλάθι του Περιστερίου ήταν ο... γνωστός-άγνωστος Μουλαομέροβιτς με 14 πόντους και 2 τρίποντα.

    Στο β' ημίχρονο το αγωνιστικό κομμάτι πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς σε μία προσπάθεια του Βασιλειάδη να "καρφώσει" στο αντίπαλο καλάθι ο Πελεκάνος -εντελώς αψυχολόγητα- "γκρέμισε" τον αρχηγό του ΠΑΟΚ και ο Βασιλειάδης έμεινε για 2-3 λεπτά ακίνητος στο παρκέ. Το ιατρικό τιμ του ΠΑΟΚ έσπευσε κοντά στον παίκτη και μετά από τυπικές εξετάσεις ο νεαρός και αφού πρώτα πρόλαβε να καρδιοχτυπήσει τους πάντες, σηκώθηκε και πάλι όρθιος και ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά. Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο ο Πελεκάνος τιμωρήθηκε με αντιαθλητικό φάουλ. Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να αυξάνει τη διαφορά, η οποία στο 24' έφτασε και τους 21 πόντους (65-44), ενώ "Μούλα" και Γιούρκοβιτς είχαν μετατρέψει τους παίκτες του Πεδουλάκη σε απλούς θεατές... Στο τέλος του αγώνα οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τις "παγίδες" των γηπεδούχων και φυσικά δεν μπορούσαν να μειώσουν την εις βάρος τους διαφορά. Ετσι, το τελικό 99-69 δεν άργησε να έρθει για τον ΠΑΟΚ, που πλέον καλοβλέπουν την 7η θέση.

    Διαιτητές: Καρούσης-Ηλιόπουλος

    ΠΑΟΚ: Μουλαομέροβιτς 26, Καραμανώλης 2, Παντελειάδης 5, Βασιλειάδης 9, Καμαριώτης 3, Βασιλόπουλος 4, Πάουελ 4, Μαυροκεφαλίδης 6, Πασαλίδης 2, Γιούρκοβιτς 22, Ραντόγιεβιτς 15, Μαρκόπουλος 1.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρτοβιτς, Παπαμακάριος 7, Πελεκάνος 2, Στιούαρτ 17, Μελάς 2, Μαυροειδής 13, Μάικλ 17, Σούλης 11.

    [10] Αθλητισμός

    Μετά την ήττα του από τον Αρη Εκτός οκτάδας ο Πανιώνιος

    25/4/2004 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τελικά ο Πανιώνιος δεν πέτυχε την υπέρβαση που ήθελε ο προπονητής του Γιώργου Καλαφατάκη και "έπεσε" μέσα στο Ιβανώφειο, όπου ηττήθηκε 103-81 από τον Άρη, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής. Ουσιαστικά μετά και τη σημερινή νίκη οι "κυανέρυθροι" έκαναν ένα μεγάλο δώρο στον Ολυμπιακό, που εξασφαλίζει και μαθηματικά μία θέση στα πλέι οφ, ενώ οι ίδιοι μένουν εκτός πρώτης οκτάδας. Στο μεταξύ, η ομάδα του Τσαρλς Μπάρτον εξασφάλισε την τρίτη θέση και θα αγωνιστεί με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

    Υπεροχή του Αρη

    Η υπεροχή του Άρη στον τομέα των ριμπάουντ από την πρώτη κι όλας περίοδο (13-3) ήταν καταλυτική στη διαμόρφωση του 30-21, υπέρ των γηπεδούχων, που ήταν και σκορ δεκαλέπτου. Η συνέχεια ήταν "καρμπόν" του πρώτου μέρους, ενώ στο 16' και ενώ η διαφορά είχε εκτοξευθεί στο +13 (41-28) έδωσε την ευκαιρία στον Τσάρλς Μπάρτον να παραμερίσει την ιδέα του ντέρμπι και να ξεκινήσει την... προπόνηση . Πιο συγκεκριμένα, ο τεχνικός του Άρη άρχισε να δοκιμάζει πολλά σχήματα μέσα στο παρκέ, ενώ πέρασε και αρκετούς "πιτσιρικάδες" στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρίες.

    Στο δεύτερο μέρος του αγώνα, όσες φορές ο Πανιώνιος ροκάνισε ελάχιστα τη διαφορά, τότε έλαβε δράση και πάλι ο Κόμματος (τελείωσε τον αγώνα με 33 πόντους) και χάρισε στον Άρη μία μεγάλη νίκη με το τελικό 103-81, που του εξασφάλισε και μαθηματικά την τρίτη θέση .

    Διαιτητές: Βορεάδης-Τζάμος

    ΑΡΗΣ: Πάρκερ 13, Ραϊσεβιτς 6, Λάππας 7, Κυρίτσης 2, Κόμματος 33, Βετούλας 3, Μπέιλι 10, Λικχολίτοφ 17, Στακ 7, Νίκιλα 5.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μπαρλάς 2, Πετρόπουλος 5, Σπανός 1, Σταυρακόπουλος, Ντάγκλας 27, Βασιλόπουλος 1, Χένιακ 2, Γουάτσον 15, Κορωνιός 13, Γιανούλης 15.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 25 April 2004 - 17:19:45 UTC