Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε απόσταση επτά μιλίων από τα σύνορα Ιράκ-Ιράν Τρομοκρατική επίθεση σε
  • [02] Τι γράφει ο κυπριακός Τύπος
  • [03] Νέα μετάδοση του ιού Επιβεβαιώνει η Κίνα
  • [04] "Κινητοποιούν τους Αμερικανούς" "Μέγας σφάλμα οι απειλές Σαρόν"
  • [05] Έργα στην Αττική Οδό
  • [06] Προειδοποίησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Έκτακτη συνεδρίαση Ιεράς

    [01] Ιράκ

    Σε απόσταση επτά μιλίων από τα σύνορα Ιράκ-Ιράν Τρομοκρατική επίθεση σε πετρελαϊκό σταθμό

    24/4/2004 9:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/4/2004 10:40:48 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έκρηξη σε τερματικό σταθμό πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο, σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου κοντά στις ιρακινές ακτές, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας. Ο ίδιος διευκρίνισε, ότι η συνέβη στον τερματικό αλ Μπάκρα, που βρίσκεται σε απόσταση επτά μιλίων από τα σύνορα Ιράκ-Ιράν. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ, πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια στην οποία εμπλέκεται ένα ή δύο σκάφη. Η ίδια πηγή μετέδωσε, ως τουλάχιστον ένα σκάφος γεμάτο εκρηκτικά επιτέθηκε στον τερματικό σταθμό με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά. Όπως επεσήμαναν πηγές προσκείμενες σε λιμενικούς αξιωματούχος στη Βασόρα, δύο τερματικοί σταθμοί, που διασφαλίζουν τις εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου δέχτηκαν επιθέσεις με ταχύπλοα σκάφη, που οδηγούσαν καμικάζι.

    [02] Κυπριακό

    Τι γράφει ο κυπριακός Τύπος

    25/4/2004 10:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2004 10:14:39 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Το "Όχι" της Ελληνοκυπριακής κοινότητας στο σχέδιο Ανάν, αλλά και το "Ναι" της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στα χθεσινά χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, οι σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα, καθώς και οι αντιδράσεις τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, είναι τα θέματα που δεσπόζουν στα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'', με τον τίτλο ''Το θόρυβο του Όχι" αφαιρεί ο Χριστόφιας'', αναφέρεται στη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ότι το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει το ΑΚΕΛ και τη θέση του για αναβολή των δημοψηφισμάτων ώστε να μπορούσε πρώτα να διασκεδαστεί το αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ του λαού σε σχέση με το σχέδιο. Αλλού γράφει ότι ''καθησυχαστικό μήνυμα'' προς τους Κύπριους σε σχέση με το δημοψήφισμα επιχείρησαν να στείλουν χθες τα Ηνωμένα Έθνη και προσθέτει ότι ''την ίδια ώρα είναι εμφανές ότι τα όσα θα καταγράψουν και θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες καθόλου ευχάριστα δεν θα είναι''.

    ''Η Μάχη'' αναφέρεται στο αποτέλεσμα των χθεσινών δημοψηφισμάτων υπό τον τίτλο ''Σαρωτικό 'ΟΧΙ''' και γράφει ότι το σαφέστατο μήνυμα του κυπριακού λαού θέλουν να αγνοούν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ με πρωταγωνιστές τους Νίκο Αναστασιάδη και Δημήτρη Χριστόφια ''που φορτικά επιμένουν να παραμένουν προσκολλημένοι στην αποξένωσή τους από το λαϊκό αίσθημα, προσβάλλοντας βάναυσα τον κυπριακό λαό''. Αλλού αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ, στην οποία εκφράζεται η απογοήτευση της Ουάσινγκτον για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την πλειοψηφία της ε/κ κοινότητας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως ''οπισθοδρόμηση'' για τη διεθνή κοινότητα.

    Ο ''Πολίτης'', κάτω από τον τίτλο ''Οι αντιφάσεις του ηχηρού 'Όχι'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι το 'Όχι' του δημοψηφίσματος και η διαχείρισή του ''είναι τα σημεία τριβής της επόμενης ημέρας" και σημειώνει ότι "από την πρώτη κιόλας στιγμή διαφάνηκε ότι το εσωτερικό μέτωπο οδηγείται στην -αναγκαία ίσως- ρήξη για να ξεκαθαρίσει άμεσα το σκηνικό που διαμόρφωσε η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ και η αποδοχή του από τους Τ/Κ''. Αλλού γράφει ότι ο Επικεφαλής της Αποστολής της Κομισιόν στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ δήλωσε στην εφημερίδα ότι ''πρέπει να λάβουμε μέτρα πριν από την 1η Μαϊου σχετικά με το καθεστώς που θα διέπει την πράσινη γραμμή''.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο λαός απέρριψε τους εκβιασμούς'', αναφέρεται στο χθεσινό δημοψήφισμα στην ε/κ κοινότητα, με το οποίο οι Ε/Κ με ένα ''βροντερό Όχι'' της τάξης του 75,83% απέρριψαν στο σχέδιο Ανάν, ενώ ποσοστό ύψους 24,1% ψήφισε υπέρ. Προσθέτει ότι ο λαός απέρριψε το σχέδιο Ανάν, ζητώντας λύση βιώσιμη, δίκαιη και ευρωπαϊκή''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ''πολιτική κρίση'' πυροδότησε στα κατεχόμενα το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος, παράλληλα με τον πανηγυρισμό κάποιων Τ/Κ πολιτικών για το ''Όχι'' των Ε/Κ, που όπως υποστήριξαν, ανοίγει τον δρόμο για τον τερματισμό του 'εμπάργκο'''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Μετά το 'Οχι' δουλειά για το 'Ναι''', γράφει ότι κινητοποιείται η Λευκωσία για να διαχειρισθεί την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιχειρήσει σε συνεργασία με την Αθήνα να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα του συντριπτικού ποσοστού που εξασφάλισε το ''Οχι''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ''έριξε στο τραπέζι'' πρόταση για σύγκληση πανεθνικής διάσκεψης, τονίζοντας ότι οι ημέρες που ακολουθούν θα είναι ακόμη πιο κρίσιμες και η αντιμετώπισή τους απαιτεί συλλογικούς χειρισμούς και ενότητα''.

    Η ''Χαραυγή'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Το 'Όχι' δεν είναι άρνηση στη λύση'', γράφει ότι στην επόμενη ημέρα εστιάζεται η προσοχή όλων μετά το ''Όχι'' της ε/κ πλευράς στο σχέδιο Ανάν με ποσοστό 75,83% και του ''Ναι'' της τ/κ πλευράς με 64,9%, και προσθέτει ότι το βασικό μήνυμα που έχει σταλεί από την πολιτική ηγεσία του τόπου είναι ότι το συγκεκριμένο ''Όχι'' στο σχέδιο Ανάν δεν εξυπακούει και άρνηση της λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλού αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία εκφράζεται σεβασμός στη δημοκρατική απόφαση του λαού, αλλά και θλίψη για την απόφαση των Ε/Κ να μην εγκρίνουν το σχέδιο Ανάν.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Weekly'' σε ειδική έκδοσή της για τα δημοψηφίσματα με τίτλο ''Όχι 75,8%'' γράφει ότι οι Ε/Κ έδωσαν ένα ''ηχηρό 'Όχι''' στο σχέδιο Ανάν για τη επανένωση της Κύπρου, απορρίπτοντάς το με ποσοστό 75,8%, ενώ το ''Ναι'' ανήλθε στο 24,17%, σε αντίθεση με τα κατεχόμενα, όπου Τ/Κ και μεγάλος αριθμός εποίκων ψήφισαν σε ποσοστό 64,91% υπέρ και 35,9% κατά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου μετά την παραλαβή του αποτελέσματος ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, προσθέτοντας ότι η χθεσινή νύκτα δεν προσφερόταν για εορτασμούς.

    [03] Υγεία

    Νέα μετάδοση του ιού Επιβεβαιώνει η Κίνα

    25/4/2004 10:14:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ένα τρίτο κρούσμα του ιού SARS και πέντε νέα ύποπτα κρούσματα, επιβεβαίωσε σήμερα η Κίνα, ενώ ανακοίνωσε και το κλείσιμο του εργαστηρίου το οποίο φέρεται να ευθύνεται για την εκδήλωση και τη νέα μετάδοση της ασθένειας. Τα πέντε ύποπτα κρούσματα ανήκουν στον κύκλο των 13 ατόμων που ήλθαν σε άμεση επαφή με τα πρώτα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, τονίζεται στο ανακοινωθέν της δημοτικής αρχής του Πεκίνου. Τα νέα κρούσματα έρχονται να προστεθούν στα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα και στα δύο ύποπτα κρούσματα, που κατέληξαν σε έναν θάνατο στις 19 Απριλίου, που έχει επιβεβαιώσει από χθες το Πεκίνο. Το ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, μία 26χρονη φοιτήτρια, κι ένα από τα ύποπτα κρούσματα, ένας ερευνητής 31 ετών, είχαν εργασθεί στο ίδιο εργαστήριο ιολογίας στο Πεκίνο, στο οποίο μάλλον εντοπίζεται η πηγή της μόλυνσης και του οποίου η λειτουργία αποφασίσθηκε να απαγορευθεί. Το προσωπικό κι οι φοιτητές του εργαστηρίου έχουν τεθεί σε καραντίνα και θα παραμείνουν απομονωμένοι έως τις 7 Μαΐου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα κρούσματα SARS στην Κίνα

    [04] Διεθνή

    "Κινητοποιούν τους Αμερικανούς" "Μέγας σφάλμα οι απειλές Σαρόν"

    25/4/2004 10:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2004 10:51:15 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τη λύπη του για τις απειλές που πρόφερε εναντίον του παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, εξέφρασε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της ισραηλινής αντιπολίτευσης Σιμόν Πέρες. "Πιστεύω πως οι δηλώσεις του συνιστούν ένα μέγα σφάλμα, διότι συσπειρώνουν τους Παλαιστινίους εναντίον του Αραφάτ και κινητοποιούν τους Αμερικανούς υπέρ της ασφάλειάς του", τόνισε ο Πέρες μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ. "Γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλές αυστηρές κρίσεις στους κόλπους των Παλαιστινίων σχετικά με τον Αραφάτ. Όμως παραμένει ο ηγέτης τους και ενσαρκώνει τον σκοπό τους", κατέληξε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προστασία Αραφάτ από τις απειλές Σαρόν

    [05] Εσωτερικά

    Έργα στην Αττική Οδό

    25/4/2004 10:52:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Κλειστή θα είναι από αύριο Δευτέρα έως το Σάββατο 1 Μαΐου και από τις 18:30 ως τις 06:30 η έξοδος της Αττικής οδού "Λεωφόρος Δουκίσσης Πλακεντίας" στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο, ενώ από σήμερα έως και την Τετάρτη 28 Απριλίου κλειστή θα είναι από τις 20:00 ως τις 06:00 η είσοδος της Αττικής Οδού "Λεωφόρος Δουκίσσης Πλακεντίας" με κατεύθυνση την Ελευσίνα.

    [06] Εσωτερικά

    Προειδοποίησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Έκτακτη συνεδρίαση Ιεράς Συνόδου

    25/4/2004 11:09:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εκτάκτως συνεδριάζει αύριο, η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναμένεται να ζητήσει από τις 76 ιεράρχες να προχωρήσουν στην επικύρωση της συμφωνίας, η οποία έχει επιτευχθεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να εκλέξουν τους νέους μητροπολίτες των Νέων Χωρών. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο και καμία απόκλιση από τα όσα είχαν συμφωνηθεί για τη λύση της κρίσης, που είχε δημιουργηθεί γύρω από τη διοίκηση των μητροπόλεων της Βορείου Ελλάδος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 25 April 2004 - 8:51:01 UTC