Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρυσοί οι Ταμπάκος-Μάρας
  • [02] "Ανοιχτοί λογαριασμοί" για ΠΑΟ-"Θρύλο"
  • [03] Ψήφισμα παροχής εγγυήσεων εφαρμογής του σχεδίου Νέα παρέμβαση Ανάν
  • [04] Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και στρατηγοί Γνωστοί Τούρκοι στο κατάλογο με
  • [05] " ’ξια" η Κέρκυρα
  • [06] Μπέρδεμα στην Γ΄Εθνική
  • [07] Επιτέλους νίκη για την Ξάνθη
  • [08] Ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Αυτή την εβδομάδα το
  • [09] Ελπίζει για παραμονή η Καλλιθέα
  • [10] Θα διοχετεύσουν 1 εκ. βαρέλια πετρελαίου Συμβόλαιο για τα ''Ελληνικά
  • [11] Ο Πανιώνιος "έπνιξε" τον ’ρη

    [01] Αθλητισμός

    Χρυσοί οι Ταμπάκος-Μάρας

    18/4/2004 10:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Καλύτερα δεν γινόταν. Οι Δημοσθένης Ταμπάκος και Βλάσης Μάρας, ανέβηκαν στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος γυμναστικής κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, ο πρώτος στους κρίκους και στο μονόζυγο ο δεύτερος. Ο Δημοσθένης Ταμπάκος ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με τον Ρώσο Αλεξάντερ Σαφόσκιν με 9,775 βαθμούς, ενώ ο Βλάσης Μάρας, εκτελώντας ένα εκπληκτικό πρόγραμμα, το οποίο οι κριτές το βαθμολόγησαν με 9,787 ισοβάθμησε με τον Σλοβένο Αριάζ Πεγκάν που στην απονομή αναγνώρισε την προσπάθεια του περιμένοντας να ανέβουν μαζί στο βάθρο.

    [02] Αθλητισμός

    "Ανοιχτοί λογαριασμοί" για ΠΑΟ-"Θρύλο"

    18/4/2004 10:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2004 11:11:20 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τα είχε όλα. Το ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό μπορεί να μην ανέδειξε νικητή αλλά οι παίκτες δικαίωσαν και με το παραπάνω το χαρακτηρισμό της "μητέρας των μαχών". Τέσσερα γκολ μια αποβολή του Τζιοβάνι, νεύρα, πάθος για τη νίκη και πάνω από όλα ατμόσφαιρα με τους εντός του γηπέδου φιλάθλους να μην φτάνουν σε ακρότητες. Οι δύο ομάδες, αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2, κάτι που σημαίνει ότι όλα πλέον θα κριθούν στις τέσσερις αγωνιστικές που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της εφετινής σεζόν. Τα τέρματα του Παναθηναϊκού πέτυχαν οι Μπασινάς (7`-πέναλτι) και Γκούμας (81`), ενώ για τους "ερυθρόλευκους" που τελείωσαν το ματς με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Τζιοβάνι με απευθείας κόκκινη, σκόραραν οι Στολτίδης (44`) και Τζόρτζεβιτς (54`).

    Γκολ... με το καλησπέρα

    Το ντέρμπι πήρε από νωρίς... φωτιά, αφού στο 7ο λεπτό, ο διαιτητής Δούρος έδειξε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού στην ανατροπή του Παπαδόπουλου από το Βάλλα. Οι παίκτες των δύο ομάδων, λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια, όμως το επεισόδιο με την επέμβαση των ψυχραιμότερων έληξε πολλή γρήγορα. Ο Μπασινάς, ο οποίος ανέλαβε να εκτελέσει την εσχάτη των ποινών, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Γιάννου, δίνοντας προβάδισμα στους "πράσινους" με το... καλημέρα.

    Ο Αλέφαντος, πιστός στην τακτική του που θέλει να κάνει γρήγορα αλλαγές από τη στιγμή που δεν του "πηγαίνει" ένα παιχνίδι, έβαλε το Χούτο στη θέση του Μαυρογενίδη. Μια αλλαγή που βοήθησε τους "ερυθρόλευκους" να αποκτήσουν σχεδόν αμέσως ένα διαφορετικό ρυθμό, αφού έγιναν περισσότερο επιθετικοί, απέναντι σ` έναν Παναθηναϊκό που άρχισε να οπισθοχωρεί...

    Στο 20`, ο Τζιοβάνι κατέβασε ωραία την μπάλα όμως ο Χούτος από κοντά δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα του Χαλκιά, ενώ δύο λεπτά αργότερα, ο Καστίγιο μπήκε στη μεγάλη περιοχή, επιχείρησε τη σέντρα, αλλά η μπάλα πέρασε μπροστά από την εστία του Χαλκιά και κατέληξε άουτ. Από την κεφαλιά του Ανατολάκη στο 29`, μετά το φάουλ του Γεωργάτου, ο Χαλκιάς έδιωξε σε κόρνερ, ενώ σε μια παρόμοια φάση ένα λεπτό αργότερα, από την απευθείας εκτέλεση φάουλ του πρώην άσου της Ιντερ, η μπάλα έφυγε μέσα από τα χέρια του Χαλκιά και κατέληξε κόρνερ.

    Στο 36`, μετά από ωραία ενέργεια του Στολτίδη, το δυνατό σουτ του τελευταίου πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Χαλκιά, ενώ πέντε λεπτά αργότερα, ο Χούτος, η είσοδος του οποίου «μεταμόρφωσε τους πρωταθλητές Ελλάδος, δεν μπόρεσε να κοντρολάρει σωστά με αποτέλεσμα να σουτάρει άστοχα και αδύναμα παρά το γεγονός ότι βρέθηκε σε πολύ καλή θέση για γκολ.

    Συναρπαστικό φινάλε

    Η επιθετική υπεροχή της ομάδας του Αλέφαντου, μεταφράστηκε σε γκολ ένα λεπτό πριν την ολοκλήρωση του 45λεπτου. Ενα γκολ, απόρροια μιας φάσης ιδιαίτερα περίεργης, το οποίο ακόμη και μετά από πολλά ριπλέι, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή της εστίας του Χαλκιά. Από το φάουλ του Γεωργάτου, κεφαλιά του Στολτίδη, ο Χαλκιάς απέκρουσε, αλλά η μπάλα του έφυγε και ο διαιτητής Δούρος (αφού συμβουλεύτηκε και τον αρμόδιο επόπτη) έδειξε τη σέντρα.

    Οπως ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος, έτσι ξεκίνησε το δεύτερο. Με γκολ και μάλιστα το δεύτερο από πλευράς Ολυμπιακού. Ο Γεωργάτος με φάουλ έστειλε την μπάλα στα... πόδια του Τζόρτζεβιτς και ο αρχηγός του Ολυμπιακού με δυνατό σουτ από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής νίκησε τον Χαλκιά δίνοντας προβάδισμα στους "ερυθρόλευκους" (1-2).

    Το γκολ αυτό "πάγωσε" για μια ακόμη φορά τη Λεωφόρο και τους φίλους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι στο 67` είχαν την ευκαιρία να πανηγυρίσουν την ισοφάριση, όμως από το φάουλ του Μπασινά και την κεφαλιά του Κωνσταντίνου, ο Γιάννου έδιωξε εντυπωσιακά την μπάλα σε κόρνερ.

    Στο 71`, Κυργιάκος και Τζιοβάνι στην προσπάθεια για να πάρουν καλύτερη θέση μέσα στη μεγάλη περιοχή, ήρθαν στα χέρια και ο Βραζιλιάνος κλώτσησε τον αντίπαλό του στο γόνατο. Ο Δούρος, που ήταν πολλή κοντά στη συγκεκριμένη φάση απέβαλλε τον Βραζιλιάνο, αφήνοντας ατιμώρητο τον αμυντικό του Παναθηναϊκού που και εκείνος είχε δώσει μερικές... ψιλές στον αντίπαλό του.

    Στη φάση που ακολούθησε την αποβολή του Τζιοβάνι, ο Γιάννου μπλόκαρε την μπάλα στον αέρα, αλλά ο Βενετίδης έπεσε πάνω στον γκολκίπερ του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα αυτή να φτάσει στον Κωνσταντίνου ο οποίος επιχείρησε το πλασέ, αλλά ο Ανατολάκης πάνω στη γραμμή έδιωξε σε κόρνερ.

    Στο 80` από το διαγώνιο σουτ του Μινχ, η μπάλα πέρασε ξυστά από το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Γιάννου, όμως ο Παναθηναϊκός ήθελε πάση θυσία το γκολ το οποίο ήρθε εννέα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου, όταν ο Γκούμας με εξαιρετικό βολέ από το ύψος του πέναλτι παραβίασε την εστία των "ερυθρολεύκων" φέρνοντας και πάλι το ματς στα ίσα (2-2).

    Οι "πράσινοι" έχοντας και την ψυχολογία με το μέρος τους, αλλά και την αριθμητική υπεροχή, συνέχισαν να απειλούν την εστία του Γιάννου και στο 86` λίγο έλειψε να πάρουν το προβάδισμα, όμως ο Κωνσταντίνου μετά τη σέντρα σουτ του Μίνχ, δεν μπόρεσε να βρει τη μπάλα.

    Διαιτητής: Δούρος

    Κίτρινες κάρτες: Καστίγιο, Μπασινάς (δεν παίζει απέναντι στον ΠΑΟΚ), Πάντος, Τζόρτζεβιτς, Κυργιάκος

    Κόκκινες κάρτες: Τζιοβάνι

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χαλκιάς, Μόρις (74` Σαπάνης), Γκούμας, Σεϊταρίδης, Μινχ, Κωνσταντινίδης (46` Κυργιάκος), Μικάελσεν, Μπασινάς, Γκονζάλες (63` Ολισαντέμπε), Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνου. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιάννου, Βάλλας, Ανατολάκης, Μαυρογενίδης (16` Χούτος), Πάντος, Καρεμπέ, Στολτίδης, Γεωργάτος (73` Καφές), Τζόρτζεβιτς, Ζιοβάνι,

    Καστίγιο (60` Βενετίδης).

    Επεισόδια πριν το ντέρμπι

    Θλιβερά επεισόδια εκτυλίχτηκαν το απόγευμα πριν το ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μεταξύ του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό για τον τίτλο, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχε πάρει η αστυνομία. Δεκάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού που πήγαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο, επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο και συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση καπνογόνων και δακρυγόνων, μετατρέποντας για ώρες την περιοχή γύρω από το γήπεδο "Απόστολος Νικολάιδης" σε πεδίο μάχης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν εννιά αστυνομικοί και δυο οπαδοί του Παναθηναϊκού.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 4 το απόγευμα, όταν ομάδα νεαρών προσπάθησε να μπει στη "θύρα 13" χωρίς να έχουν εισιτήρια, ενώ αρνήθηκαν και τον έλεγχο των αστυνομικών.

    Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί προς στιγμήν ένταση. Στη συνέχεια, όμως, άλλες ομάδες νεαρών που έφταναν στο γήπεδο από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και την οδό Τσόχα έκαναν επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων με ξύλα, σίδερα που ξήλωναν από τα πεζοδρόμια, πέτρες και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τουλάχιστον δυο αστυνομικούς, ενώ εγκλώβισαν μια διμοιρία της υποδιεύθυνσης μέτρων τάξης και απείλησαν να τους κάψουν με βόμβες μολότοφ.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άλλων χημικών για να απομακρύνουν τους νεαρούς οι οποίοι όμως συνέχισαν να κάνουν επιθέσεις, να βάζουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και να διαλύουν ότι έβρισκαν μπροστά τους.

    Οι αστυνομικοί κατάφεραν να αναλάβουν τον έλεγχο λίγο πριν τις 7, ενώ άρχισαν να κάνουν προσαγωγές και συλλήψεις υπόπτων που οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων και στην Κρατική Ασφάλεια.

    [03] Κυπριακό

    Ψήφισμα παροχής εγγυήσεων εφαρμογής του σχεδίου Νέα παρέμβαση Ανάν

    18/4/2004 10:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2004 11:18:16 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Με τα μάτια στραμμένα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου τη Δευτέρα ο Κόφι Ανάν παρουσιάζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεση του για τους χειρισμούς του και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου την Τετάρτη ο Γκίντερ Φερχόιγκεν ενημερώνει το Ευροκοινοβούλιο και η Κομισιόν αναμένεται να υιοθετήσει κοινό ψήφισμα με το Συμβούλιο για τις προοπτικές επανένωσης του νησιού πριν από την ένταξη του, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, την τελευταία βδομάδα πριν τα κρίσιμα δημοψηφίσματα και στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής. Στο στόχαστρο των Κυπρίων ηγετών βρίσκεται το θέμα των εγγυήσεων και η ασφάλεια στην Κύπρο, εν αναμονή του ψηφίσματος, που προωθεί ο γ.γ. του ΟΗΕ για την παροχή εγγυήσεων εφαρμογής του σχεδίου του.

    Τι θα ζητήσει ο Ανάν

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κόφι Ανάν, θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας την υιοθέτηση της προτεινόμενης λύσης για το Κυπριακό, την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κύπρο, σε περίπτωση, που οι δυο πλευρές θα ψηφίσουν «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του Σαββάτου, καθώς και τη δημιουργία νέας Ειρηνευτικής Δύναμης και τη μετατροπή της σε Ειρηνευτική Αποστολή του ΟΗΕ.

    Στην έκθεσή του ο κ. Ανάν αναμένεται να καταγράψει όλα όσα έχουν συμβεί το διάστημα μέχρι την παράδοση του σχεδίου του ενώ εν συνεχεία αναμένεται να ακολουθήσουν διαβουλεύσεις στην έδρα του Οργανισμού καθώς ΗΠΑ και Βρετανία επιμένουν στην έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

    Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες αφήνουν να εννοηθεί ότι, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά την κατάθεση της έκθεσης του γ.γ., με την οποία η εφαρμογή της λύσης στο Κυπριακό θα τεθεί κάτω από το κεφάλαιο 7 του ΟΗΕ, βάσει του οποίου η Ειρηνευτική Αποστολή θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό να επιβάλει την εφαρμογή της συμφωνίας.

    Ανώτερη διπλωματική πηγή ωστόσο ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι, είναι πολύ περιορισμένη η πιθανότητα να αποφασίσουν κάτι τέτοιο τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ εκτιμά ότι, σε μια τέτοια εξέλιξη θα διαφωνήσει η Τουρκία.

    Στην έκθεσή του ο Κόφι Ανάν αναμένεται να καταγράψει όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους δύο μήνες, μέχρι την παράδοση του πέμπτου σχεδίου του για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Διπλωματικές πηγές διατυπώνουν την άποψη ότι ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, σ αυτή τη φάση, πριν τα δημοψηφίσματα, δεν θα επιρρίψει ευθύνες στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, αν και δεν αποκλείεται με την καταγραφή των γεγονότων να αφήσει κάποιους υπαινιγμούς για τους χειρισμούς, που έγιναν από την κάθε πλευρά.

    Όσον αφορά το αίτημα του γ.γ. για υιοθέτηση της προτεινόμενης λύσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, οι αξιωματούχοι της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας πραγματοποιούν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να γίνει κατορθωτό, με σκοπό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μελλοντικής επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν.

    Προς το παρόν, αντιδρούν στην έγκριση αυτού του αιτήματος η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, καθώς και ορισμένα από τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά, όπως επισημαίνεται, "κάθε χώρα έχει τα όρια αντοχής της".

    Αμερικανικές εγγυήσεις για τη λύση

    "Ούτε εμείς ούτε η E.E. ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αφήσουμε καμία πλευρά να υπαναχωρήσει χωρίς να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφαλείας". Κόλιν Πάουελ, Αμερικανός ΥΠΕΞ

    Την ασφάλεια της ενωμένης Κύπρου εγγυάται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, η Ουάσιγκτον "επιθυμεί όλοι οι Κύπριοι να καταλάβουν, πως οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες τους, ιδιαιτέρως όσον αφορά την ασφάλειά τους και το αν η λύση θα εφαρμοστεί πραγματικά και θα δουλέψει στην ουσία. Θα πρέπει να ξέρουν ότι, είμαστε πλήρως, απολύτως δεσμευμένοι στην πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της λύσης του ΟΗΕ. Ούτε εμείς ούτε η E.E. ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αφήσουμε καμία πλευρά να υπαναχωρήσει χωρίς να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφαλείας. Δεν επιθυμούμε και δεν θα υπάρξει επιστροφή στα βίαια γεγονότα του 1974 ή του 1967 ή του 1963 ".

    Η επιλογή των Κυπρίων ψηφοφόρων, σημειώνει ο κ. Πάουελ είναι, "μεταξύ αυτής της λύσης ή καμιάς λύσης. Μεταξύ ειρήνης και συνεργασίας μέσα στην Ευρώπη ή συνέχισης της διχοτόμησης στο νησί". Σχολιάζοντας το σχέδιο Ανάν επισημαίνει ότι "όλοι πήραν κάτι με την τελική λύση. Κανένας δεν πήρε ό,τι ακριβώς ήθελε, αλλά όλοι πήραν σημαντικά πράγματα από αυτά, που ήθελαν. Όπως είπε ο γ.γ.γ του ΟΗΕ κ. Ανάν, τα βασικά συμφέροντα και των δύο πλευρών στο νησί έχουν ικανοποιηθεί". Για το ενδεχόμενο αναβολής των δημοψηφισμάτων υποστηρίζει ότι, οι Κύπριοι "δεν κερδίζουν τίποτε με το να περιμένουν άλλη μία ημέρα".

    Τέλος, ερωτηθείς για δηλώσεις συνεργατών του για πιθανή αναγνώριση του ψευδοκράτους δηλώνει: "Τώρα είμαστε προσανατολισμένοι στο να πείσουμε και τις δύο πλευρές, πως είναι προς το συμφέρον τους να ψηφίσουν "ΝΑΙ". Είναι πρόωρο να προχωρούμε σε υποθέσεις για το τι θα κάνουμε αν κάποια πλευρά δεν ψηφίσει "ΝΑΙ". Τώρα ενθαρρύνουμε δυναμικά τον κυπριακό λαό να σκεφθεί τι θέλει για τον εαυτό του και για τα παιδιά του. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να στρέψουν τα μάτια τους προς ένα όραμα μιας Κύπρου του 21ου αιώνα. Μιας επανενωμένη, ευημερούσας χώρας-μέλους της E.E., η οποία βάζει πίσω το παρελθόν και τους φόβους. Ας εκμεταλλευθούμε αυτή την ιστορική ευκαιρία. Είναι η μοναδική λύση που έχουμε".

    [04] Κυπριακό

    Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και στρατηγοί Γνωστοί Τούρκοι στο κατάλογο με τους εποίκους

    18/4/2004 11:10:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον κατάλογο με τα ονόματα των 41.000 Τούρκων, που τους έχει παραχωρηθεί η λεγόμενη τουρκοκυπριακή ιθαγένεια αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ". Σύμφωνα με την εφημερίδα η κατάσταση με τα ονόματα των εποίκων παραδόθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα Ηνωμένα Έθνη. Στον κατάλογο υπάρχουν πολιτικοί όπως ο πρώην ΥΠΕΞ Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, πρώην βουλευτές, υπουργοί, συγγενείς του Οζάλ, συγγενείς του Τουρκές, ο Μουμτάζ Σοϋσάλ και οι κόρες του, επιχειρηματίες, αθλητικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες και φυσικά μεγάλος αριθμός στρατηγών. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι "υπήκοοι" αυτοί βρίσκονται μεταξύ των 269.362 εγγεγραμμένων στο λεγόμενο ληξιαρχείο. Τον αριθμό 1 στο "ληξιαρχείο" έχει ο Ραούφ Ντενκτάς. Στους πρώτους 10 εγγεγραμμένους, οι πέντε προέρχονται από την οικογένεια Ντενκτάς

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα παρέμβαση Ανάν

    ΟΧΙ μεν αλλά...

    [05] Αθλητισμός

    " ’ξια" η Κέρκυρα

    18/4/2004 11:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2004 11:21:40 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ένα βήμα πριν την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β΄Εθνικής βρίσκεται η Κέρκυρα μετά την νίκη της επί της Κασσάνδρας. Η ομάδα του νησιού των "Φαιάκων", έχει ήδη εξασφαλίσει την άνοδό της στην Α΄Εθνική. ’νετη επικράτηση του Απόλλωνα Καλαμαριάς, με αντίπαλο τα Γιάννενα. Περιπλέκονται τα πράγματα όσον αφορά την τρίτη θέση που οδηγεί σε μπαράζ για άνοδο αφού ο Εργοτέλης πέρασε την Κασσάνδρα στη βαθμολογία και αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη για την κατάκτησή της.

    Αποτελέσματα-βαθμολογία

    Κασσάνδρα-Κέρκυρα 0-1, Απόλλων Καλαμαριάς-Γιάννινα 3-0, Πατραϊκός-Λεβαδειακός 2-1`, Ποσειδών Νέων Πόρων-Εθνικός Αστέρας 2-2, Πανσερραϊκός-Νίκη Βόλου 0-0, Απόλλων Αθηνών-Καλαμάτα 2-2

    Βαθμολογία (σε 26 αγώνες)

    1. Κέρκυρα 60, 2. Απόλλων Καλαμαριάς 53 , 3. Εργοτέλης 48 , 4. Κασσάνδρα 46, 5. Νίκη Βόλου 43, 6. Λεβαδειακός 40, -. Ποσειδών Ν. Πόρων 40, 8. Εθνικός Αστέρας 39, 9. Καλαμάτα 37, 10. Απόλλων Αθηνών 35, 11. Πανσερραϊκός 33, -. Ατρόμητος Αθηνών 33, 13. Πατραϊκός 30 , 14. Γιάννινα 27 , 15. Φωστήρας 3 , 16. Παναχαϊκή 1

    Φωστήρας και Παναχαϊκή έχουν αποβληθεί από το πρωτάθλημα.

    [06] Αθλητισμός

    Μπέρδεμα στην Γ΄Εθνική

    18/4/2004 11:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τα πάνω κάτω έφερε η ήττα της Καστοριάς από τον Ηλυσιακό στην ακριτική πόλη αφού τέσσερις ομάδες συνωστίζονται στις πρώτες θέσεις και όλες έχουν τις ίδιες ελπίδες για άνοδο στην Β΄Εθνική. Μεγάλη επιτυχία και του Θρασύβουλου που μέσα στον Εύοσμο κατάφερε να πάρει την ισοπαλία από τον Αγροτικό Αστέρα. Επεισόδια στη Χαλκίδα μεταξύ των οπαδών της τοπικής ομάδας με την Λάρισα, που βρήκε την όμως την ομάδα της Θεσσαλίας νικήτρια με 2-0.

    Αποτελέσματα-βαθμολογία

    Βέροια-Αγιος Δημήτριος 0-0, Αχαρναϊκός-Ρόδος 1-0, Αγροτικός Αστέρας-Θρασύβουλος 0-0, Καστοριά-Ηλυσιακός 0-3, Χαλκίδα-Λάρισα 0-2, Κιλκισιακός-Ποντιακός Ν.Σάντας 1-1, Θύελλα Πατρών-Ατσαλένιος 0-0, Λεωνίδιο-Λύκοι 0-1, Καβάλα-Δόξα Δράμας 3-0, Βύζας Μεγάρων-Μαρκό 2-1.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 33 αγώνες)

    Καστοριά 62-32αγ, Λάρισα 62, Ηλυσιακός 61, Θρασύβουλος 60, Αγρ. Αστέρας 52-31αγ, Ρόδος 49, Αχαρναϊκός 47-32αγ, Μαρκό 47, Ατσαλένιος 47, Αγ.Δημήτριος 46, Χαλκίδα 44, Δόξα Δράμας 43, Θύελλα Πατρών 43, Βέροια 42, Βύζας Μεγάρων 41-32αγ, Καβάλα 39-31αγ, Λύκοι 39, Λεωνίδιο 31-32αγ, Κιλκισιακός 23, Ποντιακός ΝΣ 20

    [07] Αθλητισμός

    Επιτέλους νίκη για την Ξάνθη

    18/4/2004 11:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Νίκη ύστερα από τρία ματς σήμερα για την Ξάνθη, η οποία επικράτησε εντός έδρας του ΟΦΗ με 1-0 και βελτίωσε τη θέση της στον βαθμολογικό πίνακα, στο πιο "χαλαρό" παιχνίδι της 26ης αγωνιστικής. Η Ξάνθη διατήρησε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πρώτο ημίχρονο, δημιουργώντας και χάνοντας μερικές πολύ καλές ευκαιρίες.

    "Σούπα"... το παιχνίδι

    Συγκεκριμένα, στο 15΄ ο Σηφάκης μπλόκαρε το σουτ του Μπα, ενώ στο 27΄ οι γηπεδούχοι είχαν δοκάρι σε κεφαλιά του Ζαπρόπουλου. Ενα λεπτό αργότερα φάουλ-"οβίδα" από 35 μέτρα του Παβιό, ανάγκασε τον Σηφάκη σε εντυπωσιακή απόκρουση. Ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ, όμως, δεν μπόρεσε να κάνει απολύτως τίποτα στη φάση του 43ου λεπτού, όταν στη σέντρα του Παπαδημητρίου πετάχτηκε ο Δημητριάδης και με κεφαλιά έκανε το 1-0.

    Στην επανάληψη, το μοναδικό αξιόλογο γεγονός αφορούσε στην κόκκινη κάρτα που δέχθηκε ο Κουτσουρές. Στο 63΄, ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ μάρκαρε δυνατά τον Πρίττα και εισέπραξε την κίτρινη κάρτα του διαιτητή Καλόπουλου, ενώ πέντε λεπτά αργότερα ανέτρεψε τον Μπαϊκαρά και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη. Εκτοτε, οι καρδιές των φιλάθλων της γηπεδούχου "σκίρτησαν" μόνο μια φορά, στο 72΄, όταν το μακρινό σουτ του Πρίττα απομάκρυνε δύσκολα ο Σηφάκης.

    Διαιτητής: Δημήτρης Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης)

    Κίτρινες: Ζωγραφάκης - Κουτσουρές, Κωνσταντάκης, Μοσχογιάννης, Τριανταφύλλου

    Κόκκινες: Κουτσουρές

    ΞΑΝΘΗ: Αναστασόπουλος, Πρίττας, Ζαπρόπουλος, Παβιό, Ζωγραφάκης (72΄ Μπατίστα, 87΄ Καρακατσάν), Μπα, Μελισσάς, Παπαδημητρίου, Κούλοβιτς, Μπαϊκαρά, Δημητριάδης (77΄ Τοροσίδης).

    ΟΦΗ: Σηφάκης, Ρουμπάκης, Μοσχογιάννης, Κολιτσιδάκης (64΄ Τριανταφύλλου), Μπελεβώνης, Σοάρες, Μπικόφσκι (78΄ Νεοφύτου), Τόμας, Κουτσουρές, Ολιβέιρα (46΄ Ντεγιάνοφ), Κωνσταντάκης.

    [08] Εσωτερικά

    Ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Αυτή την εβδομάδα το Π.Δ για τους συμβασιούχους

    18/4/2004 11:23:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα το Προεδρικό Διάταγμα για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων και αμέσως μετά θα δοθεί στην ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους. Όπως δήλωσε, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, απόφαση της κυβέρνησης είναι να δώσει το ταχύτερο δυνατόν οριστική λύση στην ομηρία δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και γι' αυτό το Π.Δ θα αποσταλεί μέσα στον επόμενο μήνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ σε ότι, αφορά το θεσμικό πλαίσιο, θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος Μαΐου και η καταγραφή πριν το τέλος του 2004.

    Τα κριτήρια

    Στο Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίζονται:τα κριτήρια, που θα πρέπει να πληροί κάποιος για να μονιμοποιηθεί:

    αν καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ο χρόνος προϋπηρεσίας του, ο χρόνος διακοπής μεταξύ δύο συμβάσεων το πεδίο εφαρμογής του, που θα είναι ο δημόσιος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας καθώς και από ποιους φορείς θα γίνει η καταγραφή των συμβάσεων. Αυτοί πιθανότατα θα είναι σε πρώτη φάση τα διοικητικά και τα υπηρεσιακά συμβούλια και σε δεύτερη φάση το ΑΣΕΠ.

    Το Προεδρικό Διάταγμα πάντως θα προβλέπει την αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να κριθεί η συνταγματικότητα της σχετικής διάταξης.

    Όσοι αγωνιούν για τις συμβάσεις τους, που λήγουν και για το αν θα γίνει ή όχι η ανανέωσή τους ο υπουργός τόνισε ότι, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, που θέτει το προεδρικό διάταγμα εντάσσονται και αυτοί στη ρύθμιση.

    [09] Αθλητισμός

    Ελπίζει για παραμονή η Καλλιθέα

    18/4/2004 11:27:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε παράσταση για έναν ρόλο, ή για να ακριβολογήσουμε για μια ομάδα, μετέτρεψε η Καλλιθέα τη συνάντηση του Πύργου με τον Πανηλειακό, στην οποία θριάμβευσε με το εκπληκτικό 5-0 που της επέτρεψε να απεμπλακεί, έστω και προσωρινά, από τη "διακεκαυμένη" ζώνη του υποβιβασμού. Το γρήγορο τέρμα, με το οποίο η Καλλιθέα μπήκε στη θέση του οδηγού, "έκοψε" τα πόδια των γηπεδούχων. Ηταν μόλις στο 4ο λεπτό, όταν ο Λιούρδης ανέτρεψε τον Σκαρμούτσο και ο Γκέκας εκτέλεσε εύστοχα την εσχάτη των ποινών κάνοντας το 0-1.

    Οι "ερυθρόλευκοι" του Πύργου προσπάθησαν στη συνέχεια να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, πίεσαν την εστία του Σουλογάνη και απώλεσαν μια καλή ευκαιρία σε γυριστό σουτ του Θωμαΐδη, στο 9΄ (μπλόκαρε ο Σουλογάνης). Στο 15΄ και το 18΄ δύο καλά σουτ του Δεμιρτζόγλου πέρασαν άουτ, ενώ στο 38΄ ο Μαρκορά έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία, όταν μόνος απέναντι στον τερματοφύλακα της αθηναϊκής ομάδας έκανε το βολέ εν κινήσει, αλλά αστόχησε απελπιστικά.

    Και επειδή ως γνωστόν η μπάλα τιμωρεί, στο 40ο λεπτό ο Γήττας έβγαλε ωραία ασίστ στον Σκαρμούτσο, ο οποίος πλάσαρε υποδειγματικά και έκανε το 0-2. Σαν να μην έφτανε αυτό, στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο ικανότατος σκόρερ Θεοφάνης Γκέκας εκμεταλεύτηκε (ένα ακόμη) λάθος της άμυνας του Πανηλειακού και έκανε το 0-3.

    Στην επανάληψη ο ρυθμός έπεσε κατακόρυφα, και αυτό ήταν απολύτως φυσιολογικό αφού το εύρος του σκορ ήταν σχεδόν... αποτρεπτικό στις όποιες σκέψεις των γηπεδούχων για πιθανή ανατροπή του. Παρ΄ όλα ταύτα, στο 60΄ το σουτ του Μαρκορά έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Σουλογάνη, ενώ στο 75΄ ο Γκέκας είχε τετ α τετ με τον Λιούρδη, αλλά έστειλε τη μπάλα άουτ. Πέντε λεπτά αργότερα, ωστόσο, ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ματς έκανε το 0-4, ολοκληρώνοντας το εντυπωσιακό σόου του. Το "κερασάκι" στον γλυκύτατο θρίαμβο της αθηναϊκής ομάδας έβαλε ο Νταμιάνοβιτς, ο οποίος διαμόρφωσε με δυνατό σουτ, στο 86΄, το τελικό 0-5.

    Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)

    Κίτρινες: Λιούρδης, Τσιώλης - Κυριάκος

    ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Λιούρδης, Μάρης, Τσιώλης, Τασίδης (65΄ Χρυσάφης), Σωτήρχος, Μποταΐτης, Δεμιρτζόγλου, Μαρκορά, Μωϋσιάδης (46΄ Κουτελιέρης), Σπυρόπουλος (46΄ Νουαφόρ), Θωμαΐδης.

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Σουλογάνης, Καρατζάς, Κουλακιώτης, Αγγελόπουλος, Νταμπρόφσκι, Γκεοργκίεφ (34΄ Γήττας), Ντραγκίσεβιτς, Κυριάκος, Γκέκας, Σκαρμούτσος (60΄ Γόγολος), Σαββίδης (67΄ Νταμνιάνοβιτς).

    [10] Ιράκ

    Θα διοχετεύσουν 1 εκ. βαρέλια πετρελαίου Συμβόλαιο για τα ''Ελληνικά Πετρέλαια'' στο Ιράκ

    18/4/2004 11:32:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρεις πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία αμερικανική και μία τουρκική προτιμήθηκαν στο μειοδοτικό διαγωνισμό, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, με στόχο να διοχετευτούν στις διεθνείς αγορές έξι εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Κιρκούκ, σύμφωνα με το υπουργείο Πετρελαίου στη Βαγδάτη. Οι τρεις εταιρείες της Ε.Ε., κάθε μία από τις οποίες εξασφάλισε δικαιώματα πώλησης ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου, είναι τα "Ελληνικά Πετρέλαια" και οι ισπανικές "Repsoil YPF" και "Cepsa", ενώ σε άλλο ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου απέκτησε δικαιώματα πώλησης η τουρκική εταιρεία "Tupras". Η αμερικανική εταιρεία είναι η ExxonMobil, που εξασφάλισε δικαιώματα για την πώληση δύο εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, όπως διευκρινίστηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Ασέμ Τζιχάντ.

    Δεύτερη φορά

    Στις 6 Μαρτίου είχαν κατακυρωθεί τα δικαιώματα πώλησης άλλων έξι εκατομμυρίων βαρελιών ιρακινού πετρελαίου. Τότε, καμία αμερικανική εταιρεία δεν είχε εξασφαλίσει δικαιώματα ενώ τα "Ελληνικά Πετρέλαια" είχαν εξασφαλίσει δικαιώματα πώλησης σε άλλο ένα εκατομμύριο βαρέλια ιρακινού πετρελαίου.

    Το πετρέλαιο του Κιρκούκ φθάνει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν και από εκεί διοχετεύεται στις διεθνείς αγορές "μαύρου χρυσού". Στον αγωγό ως το Τσεϊχάν έγιναν επισκευές από το περασμένο καλοκαίρι και είναι ήδη σε κανονική λειτουργία.

    [11] Αθλητισμός

    Ο Πανιώνιος "έπνιξε" τον ’ρη

    18/4/2004 11:33:00 μμ

    Ζωντανός στο κυνήγι της έκτης θέσης, που οδηγεί στο Κύπελλο UEFA, έμεινε ο Πανιώνιος, που επικράτησε στη Νέα Σμύρνη 2-1 του Αρη, σε αγώνα για την 26η ημέρα της Α΄ Εθνικής. Οι "κυανέρυθροι" πλησίασαν σε απόσταση δύο βαθμών τη Χαλκηδόνα και ελπίζουν. Αντίθετα, οι "κίτρινοι" βλέπουν τη... θηλιά να σφίγγει στο λαιμό τους, καθώς πλέον απέχουν μόλις ένα βαθμό από τη ζώνη του υποβιβασμού.

    Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους Νεοσμυρνιώτες να παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να φτάνουν κοντά στο γκολ στο 11΄, όταν ο συνδυασμός Παρόντι και Πίνο έβγαλε σε πλεονεκτική θέση τον Μήτρου, που όμως σούταρε μακριά από την εστία του Δέλιου. Στα μέσα του πρώτου μέρους, οι φιλοξενούμενοι είχαν ένα δεκάλεπτο που κυριάρχησαν και θα μπορούσαν να ανοίξουν το σκορ σε δύο περιπτώσεις, όμως ο Ντρόμπνι δεν νικήθηκε, ούτε από το σουτ του Αμπελά (23΄), ούτε από την προσπάθεια του Λιολίδη (25΄). Μετά το ημίωρο οι γηπεδούχοι ξαναπήραν τον έλεγχο της αναμέτρησης, όμως το πρώτο ημίχρονο έληξε χωρίς γκολ.

    Στο δεύτερο μέρος ο Πανιώνιος μπήκε δυνατά και, αφού στο 49΄ ο Δέλιος έσωσε το τετ-α-τετ με τον Μάντζιο, έφτασε στο γκολ στο 56΄. Μετά από φάουλ του Παρόντι και προσωρινή απομάκρυνση των αμυντικών, ο Ραγκουέλ τροφοδότησε τον Τζιώλη και ο νεαρός με συρτό σουτ "έγραψε" το 1-0. Οκτώ λεπτά αργότερα, οι "κυανέρυθροι' έδειξαν να "καθαρίζουν" το παιχνίδι, καθώς ο Παρόντι με απευθείας εκτέλεση φάουλ έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα του. Η απάντηση του Αρη ήρθε στο 71΄, όταν ο Λαζανάς κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του από τον Λαγωνικάκη και ο Κυζερίδης νίκησε τον Ντρόμπνι, μειώνοντας το σκορ.

    Από το σημείο αυτό και μετά το παιχνίδι απέκτησε «άγρια ομορφιά, με τους Θεσσαλονικείς να ανοίγονται ψάχνοντας την ισοφάριση και τον Πανιώνιο να απειλεί με "φαρμακερές" αντεπιθέσεις. Το σκορ όμως δεν άλλαξε, καθώς ο Ντρόμπνι έσωσε την ομάδα του σε κεφαλιά του Παπαδόπουλου στο 90΄, ενώ στις καθυστερήσεις ο Μάντζιος πρόλαβε τον Δέλιο, όμως η κεφαλιά που επιχείρησε έφυγε άουτ. Τελευταία καλή στιγμή λίγο πριν την εκπνοή για τον Αρη, με τον Κυζερίδη από καλή θέση να κάνει αδύναμο σουτ, που δεν δυσκόλεψε τον Ντρόμπνι.

    Διαιτητής: Καρατζάς (Εύβοιας)

    Κίτρινες: Ντρόμπνι, Χασιώτης, Λαγωνικάκης, Αβρ. Παπαδόπουλος, Διγκόζης, Πασσαλής, Αμπελάς

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Χασιώτης, Ραγκουέλ (77΄ Τζιωρτζιόπουλος), Βλτσεκ, Γουνδουλάκης (37΄ Μάντζιος), Τζιώλης, Παρόντι (89΄ Σουσκάσεβιτς), Πίνο, Λαγωνικάκης, Μήτρου, Κλίμεκ

    ΑΡΗΣ: Δέλιος, Διγκόζης, Νάιντος (89΄ Κούσας), Κολτσίδας, Μαλλούς, Αμπελάς, Κυζερίδης, Πασσαλής, Μαρικά (66΄ Καμπάνταης), Αβρ.Παπαδόπουλος, Λιολίδης (66΄ Λαζανάς)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 18 April 2004 - 20:51:41 UTC