Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΠΑΟ στον τελικό
  • [02] "Ενεργά αναμεμειγμένος" Επικοινωνία Μολυβιάτη - Πάουελ
  • [03] Μαγική νύχτα στο "Ριαθόρ"
  • [04] Οι "δράκοι" στα ημιτελικά
  • [05] "Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ελέγχουν το Ιράκ"
  • [06] Υπό το βλέμμα 120 ξένων παρατηρητών Προεδρικές εκλογές στην Αλγερία
  • [07] Σύμμαχος ο καλός καιρός Η μεγάλη έξοδος
  • [08] Στις ΗΠΑ Υπέρ του "όχι" η Ομογένεια
  • [09] Εκτός ελέγχου Το Ιράκ φλέγεται
  • [10] Παρουσιάζεται σε ιστοσελίδα Ισλαμιστών Νέο απειλητικό μήνυμα από την Αλ
  • [11] Πέντε στρατιώτες νεκροί Τραγωδία σε φυλάκιο του Σουφλίου

    [01] Αθλητισμός

    Ο ΠΑΟ στον τελικό

    7/4/2004 10:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2004 10:24:06 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, πήρε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος επικράτησε με 1-0 της ΑΕΚ μέσα στο "Γ. Παθιακάκης". Οι "πράσινοι" εκμεταλλεύτηκαν το μουδιασμένο ξεκίνημα των παικτών της ΑΕΚ και κατάφεραν να προηγηθούν πολύ νωρίς σε μία στημένη φάση. Ήταν το 9ο λεπτό, όταν ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Μπασινά, ο Γκούμας με εκπληκτικό άλμα νίκησε τους αμυντικούς και τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 0-1. Σε αυτό το διάστημα, ο Παναθηναϊκός ήλεγχε το ρυθμό και "πάταγε" καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο από την αντίπαλό του.

    Μπλοκ του ΠΑΟ στο κέντρο

    Οι παίκτες του Ντουμιτρέσκου ήταν νωθροί και άτολμοι, ενώ δεν ολοκλήρωναν τις φάσεις. Έτσι ο αποκλεισμός τους ήταν φυσιολογικός. Απο την άλλη, οι φιλοξενούμενοι ήξεραν τι ήθελαν και το πήραν, χωρίς να είναι ιδιαίτερα καλοί. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Παναθηναϊκός όμως ευτύχησε να έχει απέναντι του σήμερα μια πιο κακή ΑΕΚ, απ΄ αυτόν.

    Στο 19΄ φάουλ του Τσάρτα μπλόκαρε ο Χαλκιάς. Στο 24΄σουτ του Οκκά μέσα απο την περιοχή πέρασε απελπιστικά άουτ. Στο 39΄κεφαλιά εξ' επαφής του Λυμπερόπουλου, πέρασε μόλις άουτ.

    Στο δεύτερο μέρος, θα περίμενε κανείς από την ΑΕΚ να βγεί μπροστά και να πιέσει για το γκολ, την πρώτη ευκαιρία όμως είχε ο Παναθηναϊκός στο 62΄ όταν σουτ του Κωνσταντινίδη μέσα από την περιοχή της ΑΕΚ, εξουδετέρωσε ο τερματοφύλακάς της Λυμπερόπουλος.

    Στο 68΄ ο Τσάρτας έβγαλε θαυμάσια μπαλιά στον Οκκά, αυτός μέσα στην περιοχή έπιασε το σουτ, ο Χαλκιάς όμως μπλόκαρε την μπάλα.

    Στο 75΄ σουτ του Κατσουράνη μπλόκαρε ο Χαλκιάς.

    Στο 88΄ κεφαλιά του Ναλιτζή πέρασε άουτ.

    Στο 91΄ ο Γκονζάλες με σουτ σημάδεψε... το δοκάρι του Σωτήρη Λυμπερόπουλου, ενώ ένα λεπτό αργότερα οι παίκτες της ΑΕΚ ζήτησαν πέναλτι σε σπρώξιμο του Χαλκιά στον Οκκά μέσα στην περιοχή.

    Στο 93΄ σουτ του Ιβιτς μέσα από την περιοχή, μπλόκαρε ο Χαλκιάς.

    Διαιτητής: Χριστόφορος Ζωγράφος(Αθήνας)

    Κίτρινες:Σεϊταρίδης, Σαπάνης, Χαλκιάς

    ΑΕΚ: Σ. Λυμπερόπουλος, Πέτκοφ (73΄ Ιβιτς), Ζαγοράκης (55΄ Μάρας), Κρέικ, Οκκάς, Τσιάρτας, Κατσουράνης, Λάκης, Ποπόφ, Καψής(86΄ Ναλιτζής), Ν. Λυμπερόπουλος

    Παναθηναϊκός: Χαλκιάς, Μόρις, Σεϊταρίδης, Μινχ, Γκούμας, Σανμαρτεάν (44΄ Σαπάνης), Κωνσταντίνου (46΄ Γκονζάλες), Μπασινάς, Ολισαντέμπε(71΄ Ντεμπά), Κωνσταντινίδης, Μικαέλσεν.

    [02] Κυπριακό

    "Ενεργά αναμεμειγμένος" Επικοινωνία Μολυβιάτη - Πάουελ

    7/4/2004 11:49:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Τηλεφώνημα από τον Αμερικανό ομόλογό του δέχθηκε τη Μ. Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Ο Κόλιν Πάουελ ζήτησε τη συμβολή του στην προσπάθεια για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν στο Συμβούλιο Δωρητών για να χρηματοδοτηθεί η εφαρμογή του σχεδίου, ενώ ανάλογο τηλεφώνημα υπήρξε και προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. "Ο υπουργός είναι ενεργά αναμεμειγμένος προσπαθώντας να δημιουργήσει μια δυναμική υποστήριξης του σχεδίου του γ.γ.", τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άνταμ Ερελί.

    "Δίκαιο σχέδιο"

    Αφού επισήμανε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και "να βοηθήσει τον λαό της Κύπρου έτσι ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ ως μια χώρα την 1η Μαΐου", ο Ερελί συμπλήρωσε ότι κατά τις συνομιλίες που είχε ο Κόλιν Πάουελ επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν είναι "δίκαιο, ισορροπημένο, προσφέρει ένα καλό πλαίσιο, και είναι προς όφελος των κατοίκων της Κύπρου".

    Πρόσθεσε δε ότι κατά την άποψη της Ουάσιγκτον είναι το μόνο σχέδιο που μπορεί να δώσει λύση στο χρονίζον πρόβλημα.

    [03] Champions League

    Μαγική νύχτα στο "Ριαθόρ"

    8/4/2004 12:04:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά από όσα συνέβησαν τις τελευταίες δύο ημέρες, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για την καλύτερη διοργάνωση Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία. Το βράδυ της Τετάρτης, στο "Ριαθόρ", όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα Λα Κορούνια - Μίλαν έγιναν μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία της διοργάνωσης, αφού η ισπανική ομάδα συνέτριψε 4-0 τους κατόχους του τίτλου, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν τη νίκη τους με 4-1 στον Σαν Σίρο. Μόνο... τρελός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάποιος, αν πριν από την έναρξη του αγώνα υποστήριζε ότι η "Ντέπορ" θα είχε ανατρέψει το σκορ του πρώτου αγώνα. Ήταν πραγματικά εκτός λογικής η εμφάνιση των παικτών του Ιρουρέτα, οι οποίοι για ένα 45λεπτο κατάφεραν να κάνουν τη Μίλαν να μοιάζει με ομάδα της... Serie B και όχι με την πρωταθλήτρια Ευρώπης.

    Στο 5ο λεπτό ο Βάλτερ Παντιάνι άνοιξε το σκορ με δυνατό σουτ και εκπλήρωσε τον πρώτο στόχο των γηπεδούχων, που ήταν να πετύχουν γρήγορα γκολ. Φυσικά, ούτε οι ίδιοι δεν φαντάζονταν τη συνέχεια. Όσο περνούσε ο χρόνος, το "Ριαθόρ" έμοιαζε με... κόλαση του Δάντη για τη Μίλαν, καθώς η Λα Κορούνια δημιουργούσε τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη. Στο 35΄ μετά από σέντρα του Λούκε και άστοχη έξοδο του Ντίντα, ο Βαλερόν με κεφαλιά έγραψε το 2-0, ενώ στην εκπνοή του ημιχρόνου (44΄) ο Λούκε "άδειασε" τον Νέστα και τον Καφού, και με βολίδα κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα του "ακίνητου" Βραζιλιάνου γκολκίπερ.

    Παρά την παύση του ημιχρόνου και τον όρκο νίκης του αρχηγού Πάολο Μαλντίνι, οι "ροσονέρι" δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν το σοκ. Ο Νέστα βρίσκονταν σε τρικυμία, ο Γκατούζο δεν έδειχνε τη γνωστή μαχητικότητα, ο Σεβτσένκο είχε... ξεχάσει στο Μιλάνο την εκρηκτικότητά του, ο Κακά δεν θύμιζε σε τίποτα τον παίκτη-αποκάλυψη.

    Έτσι, στο 76΄ ο Φραν έδωσε τη χαριστική βολή στη Μίλαν με σουτ μέσα από την περιοχή που κόντραρε στον Καφού και κατέληξε στα δίχτυα του Ντίντα. Το 4-0 έμεινε έως το τέλος, αφού ο Ρούι Κόστα, λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα (79΄), είδε το Μολίνα να αποκρούει εντυπωσιακά το μακρινό σουτ που επιχείρησε, ενώ ο Ιντζάγκι αστόχησε από πολύ πλεονεκτική θέση στο 89΄. Το τελικό σκορ αποτελεί την ευρύτερη ήττα της Μίλαν στα κύπελλα Ευρώπης, αφού με το ίδιο σκορ είχε χάσει από την Ντόρτμουντ το 2002, στους ημιτελικούς του κυπέλλου UEFA, ενώ στις "μαύρες" σελίδες της υπάρχει και το 5-1 από την Μπαρτσελόνα το 1960 (πρωταθλητριών).

    Διαιτητής: Ουρς Μέιερ (Ελβετία) Κίτρινες: Πίρλο, Βίκτορ, Παντιάνι

    Οι συνθέσεις: ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ: Μολίνα, Μανουέλ Πάμπλο, Αντράδε, Ναϊμπέτ, Ρομέρο, Βίκτορ, Σέρτζιο (87΄ Ντούσερ), Μάουρο Σίλβα, Λούκε (66΄ Φραν), Βαλερόν (90΄ Τζαλμίνια), Παντιάνι ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, Καφού, Νέστα, Μαλντίνι, Πάνκαρο (77΄ Ρούι Κόστα), Γκατούζο, Πίρλο (59΄ Σερζίνιο), Ζέεντορφ, Κακά, Τόμασον (67΄ Ιντζάγκι), Σεβτσένκο

    [04] Champions League

    Οι "δράκοι" στα ημιτελικά

    8/4/2004 12:17:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Πόρτο είναι -όπως αναμενόταν- η ομάδα που προκρίθηκε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ μαζί με τις Τσέλσι, Μονακό και Λα Κορούνια, την οποία θα αντιμετωπίσει και στους "4". Οι "δράκοι" στον δεύτερο προημιτελικό που διεξήχθη στο "Ζερλάν" αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με την Λιόν και σε συνδυασμό με τη νίκη τους με 2-0 στον πρώτο αγώνα πήραν το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο της διοργάνωσης. Το παιχνίδι τελείωσε πριν καλά-καλά αρχίσει. Η Λιόν ξεκίνησε αρκετά καλά και έχασε δύο ευκαιρίες με το Λουγιντουλά στο 4΄ και στο 5΄. Ένα λεπτό αργότερα ο Κοστίνια της Πόρτο πέρασε δύο παίκτες των γηπεδούχων, πάσαρε στον Ντέκο ο οποίος με τη σειρά του -με μπαλιά ακριβείας- βρήκε το Μανίσε στο ύψος του πέναλτι και ο τελευταίος δεν δυσκολεύτηκε να ανοίξει το σκορ για την ομάδα του. Έτσι, η Λιόν θα χρειαζόταν τέσσερα γκολ για να πάρει την πρόκριση απέναντι σε μια Πόρτο που δείχνει ακόμη πιο δυνατή και από πέρυσι, όταν κατέκτησε το κύπελλο UEFA.

    Η Λιόν ανέβασε την απόδοσή της και κατάφερε να ισοφαρίσει σχετικά νωρίς. Ηταν το 14ο λεπτό όταν ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο πάσαρε στο Μαλουντά, αυτός σέντραρε και ο δαιμόνιος Λουγιντουλά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Βίτορ Μπαΐα. Οι Γάλλοι συνέχισαν να πιέζουν την άμυνα της Πόρτο αλλά το 1-1 ήταν το αποτέλεσα του ημιχρόνου.

    Όμως το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε, και πάλι, ιδανικά για την ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο. Μόλις στο 47΄, και πάλι από μια εκπληκτική μπαλιά του Ντέκο, ο Μανίσε, που παρεμπιπτόντως ήταν αμφίβολος για τον σημερινό αγώνα, σούταρε με εξωτερικό φάλτσο δίνοντας εκ νέου προβάδισμα στην ομάδα του και ταυτόχρονα και την πρόκριση, αφού οι γηπεδούχοι ήταν ανήμποροι να αντιδράσουν. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να ισοφαρίσουν σε 2-2 με γκολ του Ελμπερ στο 90΄.

    Διαιτητής: Αντερς Φρισκ (Σουηδία) Κίτρινες: Ντέκο, Ζόρζε Κόστα, Βίτορ Μπαΐα, Ζουνίνιο, Εντμίλσον Κόκκινη: Εντμίλσον (δεύτερη κίτρινη)

    Οι συνθέσεις: ΛΙΟΝ: Κουπέ, Μπερτόντ, Μιούλερ, Εντμίλσον, Εσιέν (60΄ Ρεβεγιέρ), Ντιάρα, Ντορασό (76΄ Ντεφλάντρ), Μαλουντά, Ζουνίνιο Περναμπουκάνο (60΄ Μπερζουνιού), Λουγιντουλά, Ελμπερ ΠΟΡΤΟ: Βίτορ Μπαΐα, Πάουλο Φερέιρα, Ρικάρντο Καρβάλιο, Ζόρζε Κόστα, Νούνο Βαλέντε, Κοστίνια, Μανίσε, Ντέκο (76΄ Μέντες), Αλένιτσεφ, Κάρλος Αλμπέρτο (47΄ Πέδρο Εμάνουελ), ΜακΚάρθι (57΄ Γιανκάουσκας)

    [05] Ιράκ

    "Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ελέγχουν το Ιράκ"

    8/4/2004 12:44:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    ''Οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν τον έλεγχο του Ιράκ και η παραμονή τους εκεί είναι πιθανό να παραταθεί'', δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προσθέτοντας ότι οι αντάρτες είναι λίγοι αριθμητικά και οι συμμαχικές δυνάμεις στην χώρα δεν θα τους επιτρέψουν να ''εκτρέψουν'' την διαδικασία ανοικοδόμησης. Ωστόσο, προειδοποίησε τους Ιρακινούς προσκυνητές - ενόψει και της 12ης Απριλίου, της δεύτερης πιο ιερής ημέρας για τους Σιίτες - για τον κίνδυνο εκδήλωσης βίαιων επεισοδίων σε ιερές πόλεις της χώρας και τους κάλεσε να είναι προσεκτικοί. Παράλληλα, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν ατιμώρητο τον ριζοσπάστη Σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ και υπογράμμισε την θέληση της Ουάσινγκτον να πατάξει τους αντάρτες στο Ιράκ.

    Πιθανή η παράταση της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων

    Επιπλέον, ανέφερε ότι ενδέχεται να καθυστερήσει η προγραμματισμένη επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο Ιράκ, προκειμένου να μπορέσουν οι αμερικανικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την βία που επικρατεί στην χώρα.

    Στο Ιράκ βρίσκονται σήμερα περίπου 135.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ.

    ''Είναι μία σημαντική στιγμή στην ιστορία του Ιράκ. Το μέλλον του ιρακινού λαού κινδυνεύει. Οι κίνδυνοι είναι υψηλοί. Είναι υψηλοί για το Ιράκ, για την περιοχή και είναι πράγματι υψηλοί για όλο τον κόσμο'', είπε και επισήμανε ότι ''ένας σχετικά μικρός αριθμός ανθρώπων προκαλεί τα βίαια επεισόδια''.

    "Υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν το Ιράκ ελεύθερο. Δεν θα τους επιτρέψουμε να επιτύχουν", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο στρατηγός Μαρκ Κίμιτ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, απέρριψε το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου σε δήλωσή του προς το δίκτυο CNN. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραμονής στο χώρα των συμμαχικών δυνάμεων και πέραν της 30ης Ιουνίου για να συνεχίσουν την αποστολή τους.

    [06] Διεθνή

    Υπό το βλέμμα 120 ξένων παρατηρητών Προεδρικές εκλογές στην Αλγερία

    8/4/2004 7:35:00 πμ

    Δεκαοκτώ εκατομμύρια Αλγερινοί ψηφίζουν σήμερα, προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας μεταξύ έξι υποψηφίων. Οι προεδρικές εκλογές αναμένεται να εξελιχθούν σε μονομαχία μεταξύ του νυν προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και του πρώην έμπιστού του, Αλι Μπενφλίς, ηγέτη του ιστορικού κόμματος Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FLN). Οι δύο βασικοί αντίπαλοι προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο όμως έχουν γίνει άσπονδοι εχθροί. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι: η εκπρόσωπος του τροτσκιστικού Κόμματος των Εργαζομένων Λουίζα Χανούν, ο ηγέτης της αντιπολιτευόμενης Συνέλευσης για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία, Σαϊντ Σαντί, ο πρόεδρος του ισλαμικού ριζοσπαστικού Κινήματος Εθνικής Μεταρρύθμισης, Αμπντάλα Ντζαμπάλα και ο πρόεδρος του μικρού εθνικιστικού κόμματος Αχντ-54, Αλι Φάουζι Ρεμπάινε. Ο Τύπος και οι διεθνείς παρατηρητές θεωρούν ότι οι εκλογές αυτές είναι "ανοιχτές ". Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή.

    "Τίμιες" και "διαφανείς" εκλογές

    Τα μετριοπαθή ισλαμικά κόμματα, που δεν κατεβάζουν δικούς τους υποψήφιους, κάλεσαν τους οπαδούς τους να ψηφίσουν είτε τον Μπουτεφλίκα, είτε τον Μπενφλίς. Οι αρχές έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να οργανώσουν εκλογές "τίμιες" και "διαφανείς", τονίζοντας ότι ο νέος εκλογικός νόμος εγγυάται το αποτέλεσμα, αφού επιτρέπει στο εξής στους υποψηφίους να ελέγχουν τα εκλογικά τμήματα και τις κάλπες. Την εκλογική διαδικασία θα παρακολουθήσουν περίπου 120 ξένοι παρατηρητές, κυρίως από τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [07] Εσωτερικά

    Σύμμαχος ο καλός καιρός Η μεγάλη έξοδος

    8/4/2004 7:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2004 10:28:29 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό κορυφώνεται σήμερα η έξοδος των εκδρομέων από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια για το Πάσχα. Η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός, ενώ έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα στις δύο εθνικές οδούς, τα οποία θα ισχύσουν έως και την Κυριακή του Θωμά, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων. Τα μέτρα προβλέπουν την παραχώρηση μιας επιπλέον λωρίδας στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας. Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα γίνουν επίσης σε άλλους οδικούς κόμβους. Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στο εθνικό δίκτυο από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το Πάσχα θα έχει άρωμα... καλοκαιριού, καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή. Ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει στις νότιες περιοχές της χώρας ακόμη και τους 28 βαθμούς.

    [08] Κυπριακό

    Στις ΗΠΑ Υπέρ του "όχι" η Ομογένεια

    8/4/2004 8:28:00 πμ

    Κατά του σχεδίου Ανάν τάσσονται οι οργανωμένοι φορείς της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ και ζητούν με επιστολές τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο και το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας απευθύνουν "αγωνιστικό, πατριωτικό μήνυμα στον Κυπριακό Ελληνισμό" για να ψηφίσει "Όχι" στο σχέδιο Ανάν. Σε πανομογενειακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στην Αστόρια, μίλησαν πρόεδροι, στελέχη και αντιπρόσωποι των μεγαλυτέρων ομοσπονδιών και οργανώσεων της Ομογένειας. Όλοι ζήτησαν την καταψήφιση της προτεινόμενης λύσης στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι είναι "άδικη, μη λειτουργική και θα οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα".

    Να σταματήσουν οι πιέσεις

    Λόγω της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε, οι ομογενείς θα δημοσιεύσουν καταχωρήσεις σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, ζητώντας από τον πρόεδρο Μπους να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία, στην περίπτωση που απορριφθεί το σχέδιο Ανάν. Επίσης, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε έντονες κινητοποιήσεις μέχρι τις 24 Απριλίου , με σκοπό να σταματήσουν οι πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Αθήνα και τη Λευκωσία και να αφεθεί ο Κυπριακός λαός ελευθέρος να ψηφίσει χωρίς απειλές και εκβιασμούς. Επιστολές θα σταλούν και προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλου.

    Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα.

    [09] Ιράκ

    Εκτός ελέγχου Το Ιράκ φλέγεται

    8/4/2004 9:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2004 11:03:10 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC Greek, ΝΕΤ 105,8

    Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται μεταξύ Ιρακινών και Αμερικανών πεζοναυτών, σε πολλές περιοχές του Ιράκ. Επίθεση δέχθηκε αμερικανική αυτοκινητοπομπή στην εθνική οδό στο ύψος της πόλης Αμπού Γαρίμπ, δυτικά της Βαγδάτης. Μέλη ανταρτών οπλισμένων με Καλάζνικοφ χόρευαν γύρω από τα δύο οχήματα που πήραν φωτιά, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τη διέλευση αυτοκινητοπομπής, αποτελούμενης από 10 οχήματα γεμάτα με τρόφιμα και φάρμακα για τον πληθυσμό της Φαλούτζας, που κατευθυνόταν προς την πόλη αυτή στην οποία οι αμερικανικές δυνάμεις διεξάγουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση μετά τη λήξη του πολέμου, πριν από περίπου ένα χρόνο. Νωρίτερα, βόμβα που ήταν τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου εξερράγη σήμερα το πρωί σε περιοχή της δυτικής Βαγδάτης. Δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή. Η αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο που εξερράγη η βόμβα φοβούμενη μην ακολουθήσει κι άλλη έκρηξη από δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό που πιθανόν να έχει τοποθετηθεί πλησίον του πρώτου. Σε άλλο σημείο της πόλης παρατηρήθηκε μια μεγάλη στήλη καπνού. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι δεν διαθέτει ακόμα πληροφορίες για την έκρηξη.

    Οι μάχες συνεχίζονται

    Τουλάχιστον 25 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν σε τέμενος στη Φαλούτζα, που βομβαρδίστηκε χθες από τους Αμερικανούς.

    Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε ότι καταστράφηκε το τέμενος Αμπντελ Αλ Σαμιράι, που σφυροκοπήθηκε από βόμβες και πυραύλους και σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι οι πεζοναύτες ζήτησαν αεροπορική υποστήριξη όταν δέχθηκαν πυρά από την πλευρά του κτιρίου.

    Νωρίτερα, το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι 52 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 65 τραυματίστηκαν κατά τις χθεσινές σε συγκρούσεις.

    Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν χθες βράδυ κοντά σε ένα στρατόπεδο στο νότιο Ιράκ, όπου σταθμεύουν Ιάπωνες στρατιώτες .

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας από το Τόκιο.

    Το πρακτορείο "Κιόντο" μετέδωσε ότι ακριβώς έξω από το στρατόπεδο βρέθηκαν πολλά βλήματα όλμου, όμως ο εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

    Περίπου 550 Ιάπωνες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Σαμάουα του νότιου Ιράκ. Κανένας Ιάπωνας στρατιώτης δεν έχει σκοτωθεί, ούτε καν έχει ρίξει έστω και μία σφαίρα, σε συγκρούσεις από το 1945.

    Τυχόν απώλειες στο Ιράκ θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι.

    Οι αρχές της πόλης Σαμάουα, στο νότιο Ιράκ, απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από το στρατόπεδο όπου εδρεύουν οι Ιάπωνες στρατιώτες μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στην περιοχή το βράδυ της Τετάρτης.

    Το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε μόνο ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη βάση έχουν ενισχυθεί ενώ το πρακτορείο Κιόντο, που μετέδωσε την είδηση, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι Ιάπωνες στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Σαμάουα του νότιου Ιράκ σταμάτησαν ''προσωρινά'' τις εργασίες ανοικοδόμησης λόγω των βίαιων επεισοδίων που σημειώνονται στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αμυνας.

    ''Λόγω της χειροτέρευσης της κατάστασης, οι στρατιώτες σταμάτησαν προσωρινά το ανθρωπιστικό τους έργο. Βασική μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των στρατιωτών'' δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το βράδυ της Τετάρτης έξω από το ιαπωνικό στρατόπεδο της Σαμάουα βρέθηκε ένα βλήμα όλμου. Τα πρακτορεία ''Τζίτζι'' και ''Κιόντο'' είχαν μεταδώσει ότι κοντά στο στρατόπεδο ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις.

    Την Τετάρτη, η βρετανική εφημερίδα Ιντεπέντεντ ανέφερε ότι ο Σαντάμ μεταφέρθηκε στο Κατάρ αφού ανακρίθηκε σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον Περσικό, μετά την σύλληψή του το Δεκέμβριο.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν δήλωσε πως τα ιδιαιτέρως βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών στο Ιράκ προέρχονται από ένα ''μικρό αριθμό εξτρεμιστικών στοιχείων που κατευθύνονται από τον σκληροπυρηνικό θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών Μοκτάντα Σάντρ''.

    Ο τελευταίος έκανε χθες έκκληση προς το Κουβέιτ να ζητήσει άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός του.

    Στην πόλη Ραμάντι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο. Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στην Βαγδάτη χθες ότι 15 στρατιώτες του συνασπισμού σκοτώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, μεταξύ των οποίων 12 Αμερικανοί στην πόλη Ραμάντι.

    Ένας Ουκρανός σκοτώθηκε στην πόλη Κουτ και ένας αμερικανός στρατιώτης κοντά σε αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Μπάλαντ και ένας άλλος σε επίθεση με ρουκέτα εναντίον φάλαγγας αυτοκινήτων στην Βαγδάτη.

    Δεν υπάρχει επιβεβαίωση για αμερικανικές απώλειες στην Φαλούτζα .

    Τέσσερις ιρανοί τουρίστες και πέντε Ιρακινοί αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν χθες στην Κερμπάλα .

    Σύμφωνα με μάρτυρες πολωνοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός τουριστικού λεωφορείου στην περιοχή Σέιφ Σάαντ.

    Πολωνοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τουριστικού λεωφορείου στην περιοχή Σέιφ Σάαντ.

    Τέλος, ο μεγάλος αγιατολάχ Αλι Σιστάνι απηύθυνε έκκληση με θρησκευτικό διάταγμα που εξέδωσε, για ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων στο Ιράκ προκειμένου να αποφευχθεί περισσότερο χάος και αιματοχυσία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ελέγχουν το Ιράκ"

    Χτύπησαν τζαμί στη Φαλούτζα

    [10] Διεθνή

    Παρουσιάζεται σε ιστοσελίδα Ισλαμιστών Νέο απειλητικό μήνυμα από την Αλ Κάιντα

    8/4/2004 9:56:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    "Ω! μαχητές του λαού, παλέψτε κατά των Αμερικανών παντού και αντιμετωπίστε τους Αμερικανούς με όλες τις δυνάμεις και όλες σας τις δυνατότητες. Τρομοκρατήστε τους όπως αυτοί τρομοκρατούν τους αδελφούς σας", επισημαίνει στο μήνυμα ο Αμπντουλαζίζ Αλ Μούρκιν

    Νέες απειλές κατά των Αμερικανών απευθύνει ένα από τα πλέον καταζητούμενα στελέχη της Αλ Κάιντα μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε μέσα από ιστοσελίδα Ισλαμιστών στο διαδίκτυο. Στο βίντεο παρουσιάζεται ο Αμπντουλαζίζ Αλ Μούρκιν, μασκοφορεμένος, να απευθύνει έκκληση στους μουσουλμάνους να εξοντώσουν τους Αμερικανούς, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται και υποσχέθηκε επιθέσεις εναντίον Aράβων ηγετών που έχουν συμμαχήσει με την Ουάσινγκτον. "Ω! μαχητές του λαού, παλέψτε κατά των Αμερικανών παντού και αντιμετωπίστε τους Αμερικανούς με όλες τις δυνάμεις και όλες σας τις δυνατότητες. Τρομοκρατήστε τους όπως αυτοί τρομοκρατούν τους αδελφούς σας", δηλώνει ο μασκοφόρος Αμπντουλαζίζ Αλ Μούρκιν στη βιντεοταινία που μεταδίδεται από την ιστοσελίδα . Ο Μούρκιν είναι Σαουδάραβας και καταζητείται ως ένα από τα κορυφαία στελέχη της Αλ Κάιντα, ενώ θεωρείται υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση, πέρυσι, στο Ριάντ όπου έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι. Ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση για την ταυτότητα του ατόμου που εμφανίζεται στο βίντεο φορώντας μάσκα.

    [11] Εσωτερικά

    Πέντε στρατιώτες νεκροί Τραγωδία σε φυλάκιο του Σουφλίου

    8/4/2004 10:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2004 11:23:08 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Πέντε στρατιώτες απανθρακώθηκαν από ηλεκτροπληξία στο φυλάκιο Μανίτσα στην περιοχή Σουφλίου Το τραγικό δυστύχημα συνέβη το πρωί όταν οι άτυχοι στρατιώτες πήγαν να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας που είχε πέσει λόγω του δυνατού αέρα. Ομως δεν υπολόγισαν τα ηλεκτροφόρα καλώδια με αποτέλεσμα να πάθουν ηλεκτροπληξία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις στρατιώτες κατάγονται από την Χαλκιδική και οι άλλοι δύο από τη Θεσσαλονίκη. Αμέσως ενημερώθηκε ο υπουργός Αμυνας, κ. Σπηλιωτόπουλος που βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη αναχωρεί ομάδα ανώτατων αξιωματικών με επικεφαλής πιθανότατα τον υφυπουργό Γιάννη Λαμπρόπουλο, ενώ ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει αναλάβει την υπόθεση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 April 2004 - 8:51:34 UTC