Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπους: "Συνεχίζω τον πόλεμο"
  • [02] Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου Ιράκ: Ένας χρόνος μετά...
  • [03] Επίθεση εναντίον του αμερικανικού επιτελείου στη Βαγδάτη
  • [04] Εν όψιε της τετραμερούς διάσκεψης Κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού
  • [05] Πυροβόλησαν έναν 21χρονο άντρα Δολοφονία με τη σφραγίδα των Μαρτύρων
  • [06] Εξελέγη ομόφωνα Νέος Διοικητής της Εθνικής ο Τάκης Αράπογλου
  • [07] Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημοσθένης Χριστοφίδης
  • [08] Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το θέμα Επέμβαση του ΥΠΕΞ για τους

    [01] Ιράκ

    Μπους: "Συνεχίζω τον πόλεμο"

    19/3/2004 7:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 8:05:30 μμ)

    Παρά τις τεράστιες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, για τη συνεχιζόμενη κατοχή του Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε ομιλία του στο Λευκό Οίκο με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την έναρξη του πολέμου, τόνισε ακόμα μια φορά την απόφασή του να μην υποχωρήσει μπροστά στα φαινόμενα βίας και να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Μπους μιλώντας στους πρεσβευτές των χωρών που υποστήριξαν τις ΗΠΑ, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε, ενώ θεώρησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον όσων βοήθησαν τις ΗΠΑ, ως μια "δοκιμασία της βούλησης" αυτής της Συμμαχίας.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δεν υπάρχει ουδέτερος χώρος και καμία παραχώρηση δε θα κατευνάσει το μίσος των τρομοκρατών εκτός από την μεγάλη αποφασιστικότητα που πρέπει να δείξει η διεθνή κοινότητα.

    "Το καθήκον κάθε κυβέρνησης είναι να προσπαθεί να καταστρέψει την απειλή της τρομοκρατίας", είπε.

    Στέλνοντας ένα μήνυμα προς στον ιρακινό λαό υποσχέθηκε να κάνει ό,τι πρέπει για να εξασφαλισθεί η ειρήνη και η ευημερία στην περιοχή, τονίζοντας ότι κάθε έθνος σήμερα έχει συμφέρον να δει ένα Ιράκ ελεύθερο, ειρηνικό και δημοκρατικό, όποια και αν ήταν η γνώμη του στο παρελθόν για τον πόλεμο που εξαπολύθηκε κατά του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [02] Διεθνή

    Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου Ιράκ: Ένας χρόνος μετά...

    19/3/2004 7:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 10:07:53 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: BBC report: "After Saddam" - CNN: Special Report war in Iraq- IraqBody Count.NET

    Η υπόθεση Ιράκ, μύριζε μπαρούτι, πολύ πριν την 20η Μαρτίου 2003, ημέρα που κηρύχθηκε ο πόλεμος. Το Ιράκ, είχε μπει στο στόχαστρο των Αμερικανών και των συμμάχων τους, από το 2001, αμέσως μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και την αλυσιδωτή δημιουργία από τις ΗΠΑ μίας διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας. Μετά το Αφγανιστάν και προς τα τέλη του 2002, οι πιέσεις των ΗΠΑ προς τη διεθνή κοινότητα για τον Σαντάμ και το περίφημο πυρηνικό του οπλοστάσιο, άρχισαν να αυξάνονται. "Ο Σαντάμ σας εξαπατά, δεν πρέπει να του χαριστείτε " έλεγαν οι ΗΠΑ, επιζητώντας διακαώς να πάρουν με το μέρος τους ολοένα και περισσότερους συμμάχους.

    Τα γεγονότα που "έδειχναν" τον πόλεμο

    Τον Νοέμβριο του 2002, με το ψήφισμα 1441, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε το Ιράκ να αποσύρει άμεσα τα όπλα μαζικής καταστροφής, που διέθετε (!) διαφορετικά, θα είχε να υποστεί, σοβαρές συνέπειες . Η Βαγδάτη αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας.

    Λίγες μέρες μετά, ο Τόνι Μπλερ, έδωσε στη δημοσιότητα το φάκελο για το δήθεν πυρηνικό οπλοστάσιο που διέθετε ο Σαντάμ Χουσείν.

    Τέλη Νοεμβρίου , οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επέστρεψαν στο Ιράκ, για να διαπιστώσουν αν η πρόθεση της Βαγδάτης ήταν ειλικρινής. Δημιουργούν πονοκέφαλο στις ΗΠΑ και τους φίλους τους, όταν ισχυρίζονται δημόσια, ότι παρά τα όποια προβλήματα, το Ιράκ έδειχνε διατεθειμένο να συμμορφωθεί .

    Η αμερικανική πλευρά, ήταν ωστόσο, αποφασισμένη.

    Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2003, οι ΗΠΑ πίεσαν για ακόμα μία φορά τη διεθνή κοινότητα, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει ψήφισμα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

    Προσέκρουσαν όμως στο βέτο της Γαλλίας και της Ρωσίας , οι οποίες δεν είχαν πεισθεί ότι ο πόλεμος έπρεπε να συμβεί.

    Στο πλευρό του αντιπολεμικού συνασπισμού βρέθηκε και η Κίνα, αλλά κυρίως τα δισεκατομμύρια ανθρώπων από όλον τον κόσμο, που βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του πολέμου.

    Κατά παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, αποφάσισαν να υλοποιήσουν τα πολεμικά τους σχέδια τα ξημερώματα της 20ης Μαρτίου 2003.

    Το τελεσίγραφο λήγει, η επίθεση αρχίζει

    Ξημερώματα 20ης Μαρτίου 2003. Πυκνά σύννεφα πολέμου συγκεντρώνονται πάνω από το Ιράκ και η ανθρωπότητα περιμένει με κομμένη ανάσα, την πρώτη επίθεση των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων. Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς τον Σαντάμ λήγει.

    Ο Ιρακινός πρόεδρος δεν παραδίδεται αλλά ούτε εγκαταλείπει τη χώρα .

    Το Ιράκ μετρά ώρες πριν δεχθεί το πρώτο χτύπημα. Στις 4 τα ξημερώματα, η ώρα μηδέν φθάνει. Εβδομήντα δύο πύραυλοι κρουζ και 36 τόμαχοκ, πλήττουν στρατηγικής σημασίας στόχους, στην πρωτεύουσα Βαγδάτη .

    Η επίθεση, είναι σχετικά μικρής κλίμακας . Ταυτόχρονα, αμερικανικά στρατεύματα εισβάλουν στο Ιράκ από το Κουβέιτ με κατεύθυνση τη Βαγδάτη, ενώ οι Βρετανοί, προσπαθούν να καταλάβουν πόλεις στο Β. Ιράκ. Βρίσκουν όμως αντίσταση από τα ιρακινά στρατεύματα.

    Την ώρα που αμερικανοβρετανικά στρατεύματα, οδεύουν προς τη Βαγδάτη, ο Σαντάμ Χουσείν, εμφανίζεται στην ιρακινή τηλεόραση και χαρακτηρίζει τον Τζορτζ Μπους εγκληματία.

    Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του, προειδοποιούν ότι η πρωτεύουσα του Ιράκ, θα γίνει ο τάφος των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

    Κατάληψη Βαγδάτης

    Στις αρχές Απριλίου, οι αμερικανικές δυνάμεις, φθάνουν στα περίχωρα της Βαγδάτης και καταλαμβάνουν το διεθνές αεροδρόμιο .

    Λίγο μετά, η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσείν χάνει τον έλεγχο της πρωτεύουσας και τα αμερικανικά τανκς αρχίζουν να παρελαύνουν στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Στις 9 Απριλίου, Αμερικανοί και Ιρακινοί κατεβάζουν από την πλατεία Αλ Φερνάτους στο κέντρο της Βαγδάτης, το άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν. Μία πράξη με συμβολικό και ιστορικό χαρακτήρα.

    Τις εικόνες της "αποκαθήλωσης " μεταδίδουν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Την ίδια ώρα, όλοι αναρωτιούνται για την τύχη του Σαντάμ Χουσείν και των συνεργατών του.

    Μετά τη Βαγδάτη, πέφτουν με αρκετές δυσκολίες, στα χέρια των Αμερικανών και Βρετανών οι πόλεις Bασόρα, Κιρκούκ και Μοσούλη.

    Στις 14 Απριλίου πέφτει και το τελευταίο ισχυρό προπύργιο του Σαντάμ Χουσείν , η γενέτειρα του, το Τικρίτ.

    Την 1η Μαϊου του 2003, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κηρύσσει το τέλος των επιχειρήσεων.

    "Δεύτερος πόλεμος"

    Την 1η Μαΐου του 2003 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κηρύσσει το τέλος των επιχειρήσεων.

    Η βία όμως στο Ιράκ δεν σταματά και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για έναν δεύτερο πόλεμο, όχι μόνο κατά των δυνάμεων κατοχής αλλά και των ίδιων των Ιρακινών, από οργανώσεις που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση, επιδιώκοντας ακόμα και τον εμφύλιο.

    Τον Αύγουστο του 2003, βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία της Ιορδανίας στοιχίζει τη ζωή σε έντεκα ανθρώπους. Λίγες μέρες αργότερα, η διεθνής κοινότητα συγκλονίζεται από την επίθεση που γίνεται στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Βαγδάτη. Είκοσι δυο άτομα σκοτώνονται, μεταξύ των οποίων και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    Το μακελειό δεν έχει τέλος.

    Σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Νατζάφ, σκοτώνονται 125 άτομα, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης των Σιιτών Αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακρ Αλ Χακίμ.

    Στις 14 Δεκεμβρίου, συλλαμβάνεται ο Σαντάμ Χουσείν. Τα αμερικανικά και τα ιρακινά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν βίντεο και φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσέιν με γενειάδα ενώ υποβαλλόταν σε ιατρικές εξετάσεις.

    Η κατάσταση σήμερα, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

    Ο κύκλος αίματος δεν λέει να κλείσει.

    Οι Αμερικανοί, υπολογίζουν ότι από τη μέρα που άρχισε ο πόλεμος, μέχρι και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 672 άνδρες των συμμαχικών δυνάμεων , στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί και Βρετανοί.

    Ποιος όμως έχει μετρήσει τις απώλειες των Ιρακινών;

    Σύμφωνα με μία καταγραφή του Ιraqbodycount.net,υπολογίζεται ότι μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2004 έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 10.000 άμαχοι.

    [03] Ιράκ

    Επίθεση εναντίον του αμερικανικού επιτελείου στη Βαγδάτη

    19/3/2004 8:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 9:31:54 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρεις ρουκέτες ερρίφθησαν στην "πράσινη ζώνη" όπου βρίσκεται το γενικό επιτελείο των αμερικανικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης απόψε, παραμονή της επετείου από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτές εξερράγησαν στη φρουρούμενη περίμετρο του γενικού επιτελείου. "Ακούσαμε ρουκέτες να περνούν πάνω από την πράσινη ζώνη, όμως δε γνωρίζουμε αν εξερράγησαν" στην περίμετρο, δήλωσε υπεύθυνος των συμμαχικών δυνάμεων. Άρματα μάχης Μπράντλεϊ εθεάθησαν να κάνουν ελιγμούς στην όχθη του Τίγρη που οριοθετεί την "πράσινη ζώνη", καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού από φόβο εκδήλωσης επιθέσεων σήμερα παραμονή της πρώτης επετείου από τον πόλεμο. "Πιστεύουμε ότι είναι έξω από την πράσινη ζώνη, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη. Μόλις τώρα συνέβη", δήλωσε ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.

    Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας για πιθανές επιθέσεις

    Εν τω μεταξύ, σε αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις εξαιτίας πληροφοριών για επικείμενες επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το απόγευμα απέκλεισαν με άρματα μάχης το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" και την περιοχή γύρω από αυτό μετά από πληροφορία για ύπαρξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

    [04] Κυπριακό

    Εν όψιε της τετραμερούς διάσκεψης Κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

    19/3/2004 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις τελικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εξετάζει η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία, εν όψει της τετραμερούς συνάντησης, από 24 έως 31 Μαρτίου, στη Λουκέρνη της Ελβετίας, στην οποία θα μετάσχουν ο Κώστας Καραμανλής, ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Τον προβληματισμό του για το κατά πόσο ο Ντενκτάς μπορεί να είναι συμπρόεδρος σε μια νέα κατάσταση όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν, αφού στοχεύει στο ενταφιασμό του σχεδίου, εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Η Αγκυρα ζητά από τον Ντενκτάς να μην αποχωρήσει

    Την ίδια ώρα εμμένει στην πολιτική αδιαλλαξία η τουρκοκυπριακή πλευρά, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα. Μετά τον Ραούφ Ντενκτάς και ο γιος του Σερντάρ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη μετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες. Ο Σερντάρ Ντενκτάς, μιλώντας ως αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, αν και κάλεσε τον πατέρα του να αναθεωρήσει την απόφασή του να μη μεταβεί στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη μεταβεί και ο ίδιος, αν δεν συμφωνήσουν Τουρκία και ψευδοκράτος. "Η Τουρκία, το ψευδοκράτος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα πρέπει να συμφωνήσουν για τις απαιτήσεις που έχουν προτεραιότητα για αυτούς πριν αναχωρήσουν για τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό", δήλωσε ο Σερντάρ Ντενκτάς. Ανέφερε πως εάν το Δημοκρατικό Κόμμα διαπιστώσει ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στις προτεραιότητές τους, τότε θα σκεφτεί εάν θα μεταβεί ή όχι στην Ελβετία. Τόνισε ακόμα πως η παρουσία του Ραούφ Ντενκτάς στη συνάντηση θα δώσει δύναμη στην τουρκική πλευρά και εξέφρασε την ελπίδα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να αναθεωρήσει την απόφασή του και "να μετάσχει μαζί μας στη νέα φάση των συνομιλιών". Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ουδέποτε το απέρριψε πλήρως, αλλά θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές. Είπε, επίσης, ότι στην πρώτη φάση των συνομιλιών οι δύο πλευρές κατέθεσαν έγγραφα και εξέφρασε ανησυχία για το αν ο Κόφι Ανάν θα διαβάσει όλα τα σημεία και αν τα Ηνωμένα Εθνη αντιλήφθηκαν τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και θα τις μεταφέρουν στον Ανάν. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τρία είναι τα σημαντικά σημεία, στα οποία η Άγκυρα είναι ευαίσθητη σε ότι αφορά το Κυπριακό: η ενίσχυση της διζωνικότητας, οι εγγυήσεις και οι αλλαγές που επιθυμεί στον χάρτη. Ανέφερε επίσης ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί τη συνέχιση της ύπαρξης συγκεκριμένου αριθμού τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο. Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα το βράδυ της Πέμπτης, ο Ερντογάν είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα αποχωρήσει από την τετραμερή διάσκεψη, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει, και δεν μπορεί να πει ότι αποχωρεί. Η τουρκική κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν έχει λάβει ακόμη οποιαδήποτε επίσημη δήλωση επί του θέματος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εάν προκύψει πρόβλημα στη διαπραγματευτική διαδικασία αυτό δεν πρέπει να προέλθει από την τουρκική πλευρά.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι το να αφεθεί άλυτο το Κυπριακό δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Τουρκίας ούτε του ψευδοκράτους. Ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι η κύρια ανησυχία της Άγκυρας είναι κατά πόσο το τελικό σχέδιο θα φέρει διαρκή ειρήνη στην Κύπρο, εάν θα ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες στο νησί και εάν θα διατηρηθεί η τουρκοκυπριακή ταυτότητα. Υποστήριξε επίσης ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο κοινοτικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να την εμποδίσει, όπως είπε, να εξαλειφθεί με το χρόνο.

    [05] Διεθνή

    Πυροβόλησαν έναν 21χρονο άντρα Δολοφονία με τη σφραγίδα των Μαρτύρων του Αλ Άκσα

    19/3/2004 9:16:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Άγνωστοι ένοπλοι πυροβόλησαν απόψε από διερχόμενο όχημα και σκότωσαν στην Ιερουσαλήμ έναν 21χρονο άντρα. Την ευθύνη για τη δολοφονία ανέλαβε με τηλεφώνημα στο πρακτορείο Reuters η οργάνωση "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Άκσα". Τη στιγμή της επίθεσης το θύμα έκανε τζόγκινγκ στην περιοχή του "Γαλλικού λόφου" στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή αστυνομία σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της προανάκρισης κάνει λόγο για "τρομοκρατική ενέργεια" και γίνονται ήδη έρευνες από αέρος στην περιοχή της Ιερουσαλήμ.

    [06] Οικονομία

    Εξελέγη ομόφωνα Νέος Διοικητής της Εθνικής ο Τάκης Αράπογλου

    19/3/2004 9:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 9:36:39 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Επίσημα πλέον εξελέγη νέος Πρόεδρος και Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας ο Τάκης Αράπογλου, μετά τον θάνατο του Προέδρου και Διοικητή Θεοδώρου Καρατζά. Η εκλογή του κ. Αράπογλου ήταν ομόφωνη και η θητεία του θα λήξει το 2005, δηλαδή μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, οπότε και θα έληγε η θητεία του αποβιώσαντος Διοικητή. Μετά από πρόταση του κ. Αράπογλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας συγκροτήθηκε σε σώμα με: Εκτελεστικά μέλη τους κ.κ. Τάκη Αράπογλου, Πρόεδρο-Διοικητή, Θεόδωρο Πανταλάκη, Ανδρέα Βρανά και Απόστολο Ταμβακάκη, Υποδιοικητές. Μη Εκτελεστικά μέλη τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο και τους κ.κ. Δημήτριο Δασκαλόπουλο, Βασίλειο Κωνσταντακόπουλο, Γεώργιο Λαναρά, Μιλτιάδη Νεκτάριο, Ιωάννη Παναγόπουλο, Δημήτριο Παπούλια, Βασίλειο Ράπανο και Αβραάμ Τριανταφυλλίδη. Ανεξάρτητα μη Εκτελεστικά μέλη τους κ.κ. Γεώργιο Τσουγιόπουλο και Παναγιώτη Λαμπρόπουλο. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραμείνουν αμετάβλητες οι αρμοδιότητες του Διοικητή, των Υποδιοικητών καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Το Βιογραφικό του νέου Προέδρου-Διοικητή

    Ο νέος Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας έχει μεγάλη εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο, καθώς έχει εργαστεί, με βάση το Λονδίνο, στις τράπεζες Paine Webber, Citicorp Investment Bank και Chase Investment Bank. Επίσης, έχει ειδικευτεί σε θέματα Κεφαλαιαγοράς Ομολόγων και Μετοχών, Παραγώγων και Στρατηγικών Συμβουλών, καλύπτοντας κυρίως χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, πολυεθνικές εταιρείες και κυβερνήσεις της Βόρειας Αμερικής, της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ευρώπης.

    Το 1991, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας. Παράλληλα, διορίσθηκε πρόεδρος της ΔΙΑΣ - Διατραπεζικά Συστήματα με συνολική ευθύνη ολοκλήρωσης του έργου.

    Το 1994 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής, για την Ελλάδα, της Τράπεζας American Express, ενώ το 1997 της Citibank/Citigroup. Επίσης, έχει εργαστεί σε διευθυντικές θέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ έχει διατελέσει μέλος σε Διοικητικά και Εποπτικά Συμβούλια ξένων τραπεζών αλλά και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Ελλάδος.

    [07] Εσωτερικά

    Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημοσθένης Χριστοφίδης

    19/3/2004 7:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 9:38:43 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Δημοσθένης Χριστοφίδης. Ο Δημοσθένης Χριστοφίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1919 και μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στην Κύπρο ήρθε στην Αθήνα και ενεγράφη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε. Το 1948 ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στην "Ελευθερία" και στη συνέχεια εργάστηκε στην "Εστία", το "Έθνος", τη "Νίκη" και το Ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Εργάστηκε επίσης ως ανταποκριτής κυπριακών εφημερίδων, όπως "Η Ελληνική Κύπρος" και το "Έθνος", ενώ για πολλά χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του στο Γραφείο Τύπου της Εθναρχίας. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα, στις 4 μ.μ, στο Κοιμητήριο Νέου Ηρακλείου Αττικής.

    Παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, με δήλωσή του εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του Κύπριου δημοσιογράφου, υπογραμμίζοντας ότι ο Δημοσθένης Χριστοφίδης για περισσότερο από μισό αιώνα τίμησε τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το πλούσιο έργο του θα μείνει παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές των δημοσιογράφων.

    [08] Εσωτερικά

    Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το θέμα Επέμβαση του ΥΠΕΞ για τους ναυτικούς του "Tasman Spirit"

    19/3/2004 8:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε θα μεταφέρει η χώρα μας, τη Δευτέρα, την υπόθεση των ναυτικών του δεξαμενόπλοιου "Tasman Spirit" που κρατούνται σε ξενοδοχείο στο Πακιστάν, όπως διαβεβαίωσε τους συγγενείς τους, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να ζητηθεί και η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ενώ όπως τόνισε ο κ. Μολυβιάτης εάν χρειαστεί θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, σε όποιο άλλο επίπεδο και πλαίσιο απαιτηθεί, ώστε να λήξει το ταχύτερο, η περιπέτεια των Ελλήνων ναυτικών.

    Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση οι Έλληνες

    Όπως ανέφεραν οι συγγενείς των ναυτικών, Σταύρος Παπάς και Χαράλαμπος Βάλσαμος, οι ναυτικοί βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ένας μάλιστα εξ' αυτών αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει , ενώ, εκφράζουν και φόβους -ιδιαίτερα ο κ. Παπάς- ότι το ξενοδοχείο στο οποίο κρατούνται ενδέχεται να αποτελέσει στόχο τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς σ' αυτό διαμένουν πολλοί ξένοι, λόγω των εκλογών που θα διεξαχθούν στο Πακιστάν. Ο κ. Παπάς εξέφρασε το αίτημα να μεταφερθούν οι ναυτικοί στην πρεσβευτική κατοικία.

    Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο "Tasman Spirit", με σημαία Μάλτας και φορτωμένο με 67.000 τόνους αργού πετρελαίου προσάραξε, πλοηγούμενο από Πακιστανό πλοηγό, στο λιμάνι του Καράτσι, στις 27 Ιουλίου 2003 και στις 13 Αυγούστου κόπηκε στα δύο, προξενώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Αυτό στάθηκε και η αιτία για την οποία οι πακιστανικές αρχές συνέλαβαν επτά μέλη του πληρώματος, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1,8 δισ. δολαρίων από την εταιρεία Club, στην οποία είναι ασφαλισμένο το δεξαμενόπλοιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 March 2004 - 21:51:22 UTC