Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθηναϊκό ντέρμπι στο Kύπελλο
  • [02] Το απόγευμα η ψηφοφορία για τα υπόλοιπα μέλη Η Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη
  • [03] Συνεχίζει να ελέγχει το ΣΔΟΕ Διαψεύσεις για το φόρο ακινήτων
  • [04] Η NASA "διάβαζει" τις σκέψεις μας
  • [05] Του έπεσαν 11.000 ευρώ στην τουαλέτα!
  • [06] Παραμένει το ελληνικό τάγμα Νέα επεισόδια στο Κόσοβο
  • [07] Νοικιάστε τους καλεσμένους σας!
  • [08] Για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων Διώξεις για το Μουσείο της
  • [09] Συνεχιζόνται οι σφοδρές μάχες Σε κλοιό ο υπαρχηγός του Μπιν Λάντεν
  • [10] Βαρύ κατηγορητήριο για τους ύποπτους
  • [11] Δύο εργάτες καταπλακώθηκαν από μπετόν Τραγικό εργατικό ατύχημα
  • [12] Κατέρριψε το δικό του προηγούμενο ρεκόρ Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων σε μωρό
  • [13] Παραμονή της επετείου της εισβολής Στη Βαγδάτη ο Πάουελ
  • [14] Δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης από τη Λάρνακα "Στο πλευρό της Κύπρου η Ελλάδα"
  • [15] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Euro 2004

    [01] Αθλητισμός

    Αθηναϊκό ντέρμπι στο Kύπελλο

    19/3/2004 12:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 2:55:29 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    ΑΕΚ - Παναθηναϊκός και Καστοριά Ολυμπιακός θα είναι τα ζευγάρια της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος. Το πρώτο ζευγάρι θα αγωνιστεί στις 27 Μαρτίου κεκλεισμένων των θυρών, ενώ το δεύτερο στις 7 Απριλίου. Οι επαναληπτικοί θα διεξαχθούν 20 21 Απριλίου. Η διαδικασία της κλήρωσης ήταν επεισοδιακή, καθώς οι εκπρόσωποι των ομάδων διαπληκτίστηκαν για το θέμα των ημερομηνιών των αγώνων. Συγκεκριμένα, η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για την αλλαγή των ημερομηνιών, θεωρώντας εσκεμμένη την αλλαγή. "Οι ημερομηνίες διαμορφώνονται με τις υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων και τα προγράμματα των πρωταθλημάτων", επεσήμανε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Κυπέλλου, Νίκος Προύντζος.

    [02] Εσωτερικά

    Το απόγευμα η ψηφοφορία για τα υπόλοιπα μέλη Η Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη πρόεδρος της νέας Βουλής

    19/3/2004 12:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 3:44:13 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με 163 ψήφους ψηφίστηκε η μοναδική υποψήφια για τη θέση του προέδρου της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, η οποία προτάθηκε από τον πρωθυπουργό. Στην κάλπη βρέθηκαν επίσης 136 λευκά ψηφοδέλτια και 1 άκυρο. Η κ. Μπενάκη είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα από συστάσεως του ελληνικού κράτους, γεγονός που η ίδια χαρακτήρισε "ουσιαστική κατάκτηση της ισότητας των γυναικών στη χώρα μας". Φανερά συγκινημένη, η πρόεδρος ευχαρίστησε τόσο τους πολίτες, όσο και τους συναδέλφους της, που την τίμησαν με την ψήφο τους. Παράλληλα, η κ. Μπενάκη υποσχέθηκε ότι, θα ασκήσει με αντικειμενικότητα και αμεροληψία τα καθήκοντά της και τόνισε πως, θα καταβάλλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου. Η νέα πρόεδρος κατέληξε λέγοντας ότι, είναι βαριά η ευθύνη να διαδέχεται στην προεδρία του Σώματος τον επιτυχημένο, Απόστολο Κακλαμάνη. Το απόγευμα θα γίνει η ψηφοφορία για τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου. Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις θέσεις του πρώτου, δεύτερου και τρίτου αντιπροέδρου του κοινοβουλίου τους κ.κ Σωτήρη Χατζηγάκη, Γιώργο Σούρλα και Ιωάννη Τραγάκη, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει για τη θέση του τέταρτου αντιπροέδρου τον Φίλιππο Πετσάλνικο και το ΚΚΕ τον Παναγιώτη Κοσιώνη για τη θέση του πέμπτου αντιπροέδρου.

    Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή παράδοσης-παραλαβής

    Ο Απόστολος Κακλαμάνης υποδέχθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Άννα Μπενάκη -Ψαρούδα. Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε "την ικανοποίησή του γιατί τη θέση του Προέδρου της Βουλής καταλαμβάνει μία καταξιωμένη προσωπικότητα με υγιείς φιλοδοξίες για τον τόπο και το Κοινοβούλιο". Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τόσο οι εργαζόμενοι στη Βουλή, όσο και οι βουλευτές θα συμβάλλουν ώστε το έργο της νέας Προέδρου να τύχει διεύρυνσης και εμβάθυνσης για την αναβάθμιση της εικόνας του Κοινοβουλίου στην κοινή γνώμη και την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης. Τη διαβεβαίωσε μάλιστα ότι θα σταθεί δίπλα της , ώστε να προσφέρει "περισσότερα και σπουδαιότερα". Η κα Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, τον ευχαρίστησε και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το έργο του, αλλά και τη συγκίνησή της για τη σημαντική θέση που κατέλαβε, υποσχόμενη "ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου προς όλες τις εκφάνσεις". "Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν", είπε, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει το έργο που έχει αρχίσει και θα δώσει την προσωπική σφραγίδα της.

    Αμέσως μετά, η κα Μπενάκη-Ψαρούδα δέχθηκε το Προεδρείο του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής, το οποίο την συνεχάρη και της δώρισε ένα μπρούτζινο γλυπτό κλάδου ελιάς του γλύπτη Παναγιωτίδη. Επίσης δέχθηκε τα συγχαρητήρια βουλευτών, υπαλλήλων και φίλων.

    [03] Οικονομία

    Συνεχίζει να ελέγχει το ΣΔΟΕ Διαψεύσεις για το φόρο ακινήτων

    19/3/2004 1:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 1:22:05 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Κατηγορηματικά διέψευσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τα δημοσιεύματα εφημερίδων, που κάνουν λόγο για φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων και τονίζει πως, "δεν υπάρχει σχετική απόφαση για την επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα από την 1/ 1/ 2005". Εξάλλου, όπως επισημαίνουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο, υπάρχει πρόθεση να μειωθεί η φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, επισημαίνεται πως, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εξακολουθεί να διενεργεί του αναγκαίους ελέγχους στην αγορά.

    Συνεχίζει ακάθεκτο το ΣΔΟΕ

    Την βεβαίωση πως, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συνεχίζει να διενεργεί ελέγχους στον τομέα της διακίνησης αγαθών και υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας.

    Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει πως, ο προληπτικός έλεγχος στην αγορά δεν καταργείται και η εναλλαγή κυβέρνησης δεν διακόπτει τη λειτουργία του κράτους.

    Με την ανακοίνωση αυτή, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να στείλει μήνυμα στην αγορά ότι, οι έλεγχοι δεν πρόκειται να σταματήσουν, παρά την πρόθεση της να προχωρήσει σε αλλαγές στη λειτουργία του Σώματος.

    [04] Τεχνολογία

    Η NASA "διάβαζει" τις σκέψεις μας

    19/3/2004 1:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 7:09:21 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με τη δημιουργία ενός προγράμματος για ηλεκτρονικούς υπολογιστές το οποίο έχει τη δυνατότητα να καταλαβαίνει τις λέξεις, που σκεφτόμαστε, ασχολούνται τελευταίως οι επιστήμονες της NASA. Η λειτουργία του βασίζεται στην καταγραφή της δραστηριότητας του νευρικού συστήματος στην περιοχή του στόματος και του λαιμού, μέσω ειδικών αισθητήρων, αναφέρει το περιοδικό New Scientist. Το όλο σύστημα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης ωστόσο οι δημιουργοί του δηλώνουν ότι κάποια μέρα όταν θα έχει αναπτυχθεί πλήρως, θα αποτελέσει επανάσταση, καθώς οι πολλαπλές εφαρμογές του θα αποδειχθούν χρήσιμες τόσο στη Γη όσο και στο Διάστημα.

    Το νευρικό σύστημα "προδίδει" τις προθέσεις μας

    "Όταν διαβάζουμε ή μιλάμε στον εαυτό μας, ακόμα και όταν δεν παράγουμε ήχο, οι σχετικές βιολογικές εντολές ταξιδεύουν αυτομάτως στο νευρικό μας σύστημα" εξηγεί ο Τσακ Γιόρκενσεν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, που ασχολείται με το εν λόγω σύστημα, στο Κέντρο Έιμς της NASA στην Καλιφόρνια.

    Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα "που διαβάζει τη σκέψη" είναι σε θέση να αναγνωρίζει έξι απλές λέξεις, όπως π.χ. "πήγαινε", "αριστερά" ή "δεξιά", καθώς και δέκα νούμερα

    Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες στο πλαίσιο των προκαταρκτικών τεστ ήταν να τοποθετήσουν σε εθελοντές, μικρούς αισθητήρες, κάτω από το σαγόνι, και στο λαιμό, ακριβώς εκεί που βρίσκεται το μήλο του Αδάμ. Κατόπιν τους ζήτησαν να σκεφτούν κάποιες από τις λέξεις και τα νούμερα.

    Οι αισθητήρες κατέγραψαν τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος στην περιοχή της γλώσσας, του λαιμού και των φωνητικών χορδών και μετέδωσαν τις πληροφορίες στον υπολογιστή, όπου με την κατάλληλη επεξεργασία τα σήματα, με ποσοστό ακρίβειας 92%, πήραν τη μορφή των αντίστοιχων λέξεων.

    Επίσης, οι ερευνητές τοποθέτησαν τα γράμματα της αλφαβήτου σε έναν πίνακα, όπου κάθε γραμμή και σειρά αντιστοιχούσε σε μονοψήφιο αριθμό, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μοναδικές αριθμητικές συντεταγμένες σε κάθε γράμμα. Κατόπιν δίνοντας στο σύστημα τις συντεταγμένες αυτές συνέθεσαν τη λέξη "NASA" την οποία και "μετέδωσαν" χωρίς υπάρξει ήχος, αλλά και χωρίς να χρησιμοποιηθεί πληκτρολόγιο, σε μια μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο.

    Φυσικά χρειάζεται περαιτέρω σχεδιασμός, χρονοβόρα πειράματα και έρευνες, προτού υπάρξουν εφαρμογές του προγράμματος, ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται αισιόδοξοι και δηλώνουν ότι οι χρήσεις του θα είναι πολλές. Για παράδειγμα, οι αστροναύτες θα είναι σε θέση να δίνουν εντολές στα ρομπότ σε άλλους πλανήτες και θα μπορούν να ελέγξουν τα μηχανήματα τους, ακόμη κι αν έχουν υποστεί οι ίδιοι τραυματισμούς. Εννοείται ότι θα ωφεληθούν άνθρωποι με αναπηρίες, ενώ ακόμη και απλοί πολίτες θα μπορούν να κάνουν "άηχους" ηλεκτρονικούς διαλόγους, σε χώρους όπου επικρατεί θόρυβος ή όταν θέλουν η συνομιλία να παραμείνει μυστική.

    Σχετικά Links:

    NASA

    NASA Ames Research Center

    [05] Διάφορα

    Του έπεσαν 11.000 ευρώ στην τουαλέτα!

    19/3/2004 2:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 3:52:13 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Δεν τα θελε αλλά τα παθε. Ο λόγος για έναν άτυχο Γερμανό, στον οποίο κόστισε πολύ ακριβά η απάντηση στο κάλεσμα της φύσης. Ο 38χρονος παθών επέβαινε σε τρένο με προορισμό την Ολλανδία, προκειμένου να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή θέλησε να επισκεφτεί την τουαλέτα. Τι πιο φυσικό, θα πείτε... Ναι, αλλά όταν κουβαλάς 11.000 ευρώ πάνω σου σε μετρητά, ρίχνεις και μια δεύτερη ματιά προτού τραβήξεις το καζανάκι, ποτέ δεν ξέρεις...

    Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας δεν πρόσεξε.

    Τα λεφτά φαίνεται έπεσαν από τις τσέπες του και από τη μία στιγμή στην άλλη, βρέθηκαν πάνω στις σιδηροτροχιές. Μόλις αντελήφθη την καταστροφή, ο κύριος ανέφερε το γεγονός και άμεσα κινητοποιήθηκε η αστυνομία των ολλανδικών σιδηροδρόμων.

    Δόθηκε εντολή στο αμέσως επόμενο τρένο να σταματήσει στο "πλούσιο" σημείο και ο ελεγκτής της αμαξοστοιχίας να κατέβει και να συλλέξει τα απολεσθέντα. Κι έτσι έγινε, μόνο που στα χέρια του νόμιμου κατόχου έφτασαν τελικά μόνο 4.000 ευρώ.

    Τι έγιναν τα υπόλοιπα; Όπως κατέθεσε ο ελεγκτής στο έργο της περισυλλογής των χρημάτων συνέδραμαν εθελοντικά διάφοροι επιβάτες, οι οποίοι μάλλον "ξέχασαν" να τα επιστρέψουν. "Ε, και κάποιο ποσό σίγουρα το πήρε ο αέρας" πρόσθεσε.

    [06] Διεθνή

    Παραμένει το ελληνικό τάγμα Νέα επεισόδια στο Κόσοβο

    19/3/2004 5:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 7:07:04 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Μετά τη σχετική ηρεμία που επικράτησε το πρωί νέα επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στο Κόσοβο, όπου 31 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 600 άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και 61 στρατιώτες της KFOR τις δυο τελευταίες ημέρες. Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τη Μιτρόβιτσα, το μεσημέρι, όπου τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή. Περίπου δύο χιλιάδες στρατιώτες από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ πρόκειται να φτάσουν σήμερα στη σερβική επαρχία του Κόσοβου. Μετά από αίτημα του ΝΑΤΟ εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθεί για ακόμα ένα μήνα η παρουσία του ελληνικού τάγματος στην περιοχή. Στο Βελιγράδι, όπου η αμερικανική πρεσβεία παραμένει κλειστή για λόγους ασφαλείας του προσωπικού, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα μεγάλη διαδήλωση κατά των επεισοδίων, που οργανώνουν η κυβέρνηση και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Για εθνοκάθαρση κάνει λόγο το ΝΑΤΟ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τις δύο εθνότητες του Κοσσυφοπεδίου να σταματήσουν κάθε πράξη βίας και ο διοικητής του ΝΑΤΟ στην νοτιοανατολική Ευρώπη μίλησε ξεκάθαρα σήμερα για εθνικές εκκαθαρίσεις που απειλούν όλη την περιοχή.

    Περίπου 1000 Σέρβοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν και διπλωμάτες κάνουν λόγο για εθνικιστική βία που στόχο έχει να προδιαγράψει το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου φέρνοντας τη διεθνή κοινότητα προ τετελεσμένων γεγονότων. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαάπ ντε Χουπ Σέφερ επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για ηρεμία στο Κόσοβο ενώ παράλληλα άσκησε πιέσεις στους ηγέτες των κοινοτήτων να επέμβουν στον πληθυσμό τους και να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα χειρότερα έχουν ίσως περάσει, εξέφρασε από την Πρίστινα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του ΟΗΕ, Ντέρκ Τσέιπελ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς στη διάρκεια της νύχτας.

    Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι

    Στο Βελιγράδι, στις 12 το μεσημέρι όλα τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης διέκοψαν για τρία λεπτά τη ροή του προγράμματος, ενώ ήχησαν οι καμπάνες στους ιερούς ναούς ολόκληρης της Σερβίας.

    Χθες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων δεν έγιναν σοβαρά επεισόδια όπως εκείνα της περασμένης Τετάρτης, όταν πυρπολήθηκε μουσουλμανικό τέμενος.

    Υπήρξαν ωστόσο εκδηλώσεις βανδαλισμού. Νεαροί διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων εταιριών αμερικανικών συμφερόντων και προσπάθησαν να προσεγγίσουν την αμερικανική πρεσβεία, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να "σπάσουν" τον αστυνομικό κλοιό.

    Σήμερα πάντως, η αστυνομία ωστόσο δεν κατάφερε να προστατέψει την κροατική πρεσβεία που λιθοβολήθηκε από ομάδα διαδηλωτών. Η Κροατία σήμερα επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στο υπουργείο εξωτερικών της ΣερβίαςΜαυροβουνίου.

    Αντίθετος ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα

    Ο πρόεδρος του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα καταδίκασε τη βία και εξέφρασε την άποψη πως βλάπτει σε μεγάλο βαθμό την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στην επαρχία.

    Ο πρωθυπουργός, Μπαϊράμ Ρετζέπι έκανε έκκληση στους Αλβανούς για ηρεμία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης στην αποστολή του ΝΑΤΟ γιατί δεν επενέβη έγκαιρα και αποτελεσματικά''. Πρόσθεσε όμως πως ''αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν αποδεχόμαστε τις ευθύνες μας''.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η αλβανική βουλή που υιοθέτησε χθες το βράδυ ομόφωνα ψήφισμα για την κατάσταση στο Κόσοβο, όπου καταδικάζει τη βία απ' όπου και αν προέρχεται, ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση προς τους Αλβανόφωνους να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία την κατάσταση.

    Ο πρωθυπουργός Φατός Νάνο από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας επανέλαβε την έκκλησή του για ψυχραιμία, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα καταδίκασε τα επεισόδια και ζήτησε από τους Αλβανούς του Κοσόβου να μην καταστρέψουν τις εκκλησίες και τα σπίτια των Σέρβων.

    Διαφορετικές εκτιμήσεις εκφράζουν πολιτικοί στα Σκόπια για το ενδεχόμενο της μεταφοράς της έκρυθμης κατάστασης από το Κόσοβο στην ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απέκλεισε χθες μία τέτοια πιθανότητα, ενώ αντίθετα, ο πρώην ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ και νυν βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Σλόμπονταν Τσάσουλε, διατύπωσε την άποψη ότι η κρίση στο Κόσοβο και η πιθανότητα μετατροπής της σε εθνοτική σύγκρουση θα μεταφερθεί και στην ΠΓΔΜ, ενισχύοντας την εχθρότητα και προκαλώντας ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις εθνοτικές κοινότητες της χώρας.

    Το Αλβανικό κόμμα "Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη" (DUI) του Αλί Αχμέτι , που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ, ταυτίζεται με την χθεσινή εκτίμηση του κρατικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι δεν συντρέχει λόγος για την σταθερότητα της χώρας.

    Τέλος ο πρώην ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, καθηγητής Ντένκο Μάλεβσκι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα των Σκοπίων, "Ουτρίνσκι Βέσνικ" χαρακτηρίζει τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κόσοβο ως "μία ακόμα ήττα όσων υποστηρίζουν ότι είναι δυνατή η ύπαρξη πολυεθνικών κοινωνιών στα Βαλκάνια".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε αναβρασμό το Κοσσυφοπέδιο

    Eκρηκτική η κατάσταση στο Κόσοβο

    [07] Διάφορα

    Νοικιάστε τους καλεσμένους σας!

    19/3/2004 3:11:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Κάνετε πάρτι, αλλά φοβάστε, μήπως αρκετοί φίλοι και γνωστοί δεν σας τιμήσουν με την παρουσία τους ή μήπως δεν γίνει κέφι; Αν ζείτε στην Αυστρία, τα προβλήματα αυτά αποτελούν για σας παρελθόν. Μια νεοσύστατη εταιρεία που παρέχει διάφορες υπηρεσίες για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, πρόσφατα πρόσθεσε στον κατάλογο της και "επαγγελματίες προσκεκλημένους", οι οποίοι με 15 ευρώ "το κεφάλι", εγγυημένα, θα εμφανιστούν στον πάρτι σας και θα διασκεδάσουν με την καρδιά τους.

    Και VIP' s στη λίστα των επαγγελματιών

    Η εταιρεία Klangfabrik εδρεύει την πόλη Σιμποντεν και σε περίπτωση που αναρωτιέστε δεν παρέχει τις υπηρεσίες της στο εξωτερικό. Αλλά αν ζείτε στην όμορφη Αυστρία, μπορείτε να τις απολαύσετε.

    Ο ιδιοκτήτης της Χάιμο Ουντερλεσνερ δηλώνει με περηφάνια ότι οι πελάτες του μπορούν να επιλέξουν τους "καλεσμένους" μέσα από μια ευρεία γκάμα ελκυστικών, νεαρών παρουσιών ακόμα και επωνύμων, αρκεί να αντέχει το πορτοφόλι τους, οι οποίοι είναι επιτυχώς δοκιμασμένοι στο να δίνουν "λάμψη" και "ζωή" σε πάσης φύσεως βαρετές συγκεντρώσεις.

    [08] Πολιτισμός

    Για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων Διώξεις για το Μουσείο της Ακρόπολης

    19/3/2004 3:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 4:58:11 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Ασπρογέρακας για την υπόθεση ανέγερσης του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Η δίωξη αφορά στην ανάθεση από την αρμόδια επιτροπή της μελέτης κατασκευής του νέου Μουσείου, τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της οριστικής μελέτης κατασκευής του έργου, αλλά και την έκδοση άδειας εκσκαφών και αντιστηρίξεων που φέρονται να προκάλεσαν ζημιές σε αρχαιότητες της περιοχής. Για την υπόθεση διενεργούσε προκαταρκτική έρευνα εδώ και ένα χρόνο η εισαγγελία, μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο νυν υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης. Η δικογραφία ανατέθηκε για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης σε τακτικό ανακριτή. Ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης σε δηλώσεις του τόνισε ότι σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά κύριο μέλημα όλων είναι η ανέγερση του Μουσείου. Ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να παρέμβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προκειμένου να υπάρξει άμεση λύση.

    "Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων"

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού σχολιάζοντας την απόφαση του εισαγγελέα για την άσκηση διώξεων κατά μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δήλωσε "κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων''. Ο κ. Τατούλης ως πολιτικό πρόσωπο δεν δέχθηκε να αξιολογήσει την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης σχολιάζοντας ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν μπορεί να αξιολογήσει μια δικαστική απόφαση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι "οι ποινικές ευθύνες δεν έχουν καμία σχέση με το ποθούμενο αποτέλεσμα που είναι η ανέγερση του Μουσείου" και επανέλαβε τη δέσμευση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού ότι την πολιτική θα την ασκούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που βρίσκονται πολύ κοντά στη νέα ηγεσία. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη χθεσινή συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού και πάρθηκαν και αποφάσεις. ''Άλλωστε είναι γνωστή η δική μας θέση, εμείς πιστεύουμε και στηρίζουμε τις προεκλογικές αναφορές και προτάσεις μας για τον πολιτισμό", εξήγησε σχετικά ο κ. Τατούλης.

    [09] Διεθνή

    Συνεχιζόνται οι σφοδρές μάχες Σε κλοιό ο υπαρχηγός του Μπιν Λάντεν

    19/3/2004 3:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 6:19:25 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε κλοιό, στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι. Ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Οι πακιστανικές αρχές έδωσαν τελεσίγραφο στους μαχητές αλλά και στον ίδιο τον Ζαουάχρι, εφόσον βρίσκεται εκεί, να παραδοθούν. Το τελεσίγραφο έληξε στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος, χωρίς αποτέλεσμα. Η επιχείρηση πραγματοποιείται στην επαρχία του Ουαζιριστάν. Οι μάχες είναι σφοδρές και οι απώλειες και των δύο πλευρών μεγάλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν άλλοι 15 πακιστανοί στρατιώτες. Πάντως, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ισχυρίστηκε ότι τόσο ο Λάντεν όσο και ο Ζαουάχρι είναι ασφαλής και βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Λευκός Οίκος.

    Ειδικές δυνάμεις στην επιχείρηση

    Οι εχθροπραξίες αναζωπυρώθηκαν με το πρώτο φως. Στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν αμερικανικές δυνάμεις περιπολούν με πυρετώδεις ρυθμούς. Είναι οι 11 χιλιάδες άντρες της 10ης ορεινής ταξιαρχίας, η δύναμη κρούσης 121 με τους ειδικά εκπαιδευμένους καταδρομείς και οι παραστρατιωτικές ομάδες της CIA.

    Στο πλευρό τους και 13.000 στρατιώτες της πολυεθνούς δύναμης του Αφγανιστάν που έχουν λάβει θέσεις κοντά στο σημείο της επιχείρησης. Αν οι μαχητές, ο Αλ Ζαουάχρι, ακόμη και ο Μπιν Λάντεν πιεζόμενοι από τον πακιστανικό στρατό προσπαθήσουν να περάσουν στο Αφγανιστάν θα τους βρουν μπροστά τους. Η τακτική ονομάζεται "Σφύρα και Άκμων".

    Οι επιχειρήσεις εντοπισμού του Μπιν Λάντεν που άρχισαν μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν με αμερικανική προτροπή και υποστήριξη, ίσως -πλέον- να αποδίδουν καρπούς. Μέχρι στιγμής έχουν αποφέρει 500 συλλήψεις υπόπτων, μεταξύ των οποίων το νούμερο τρία της Αλ Κάϊντα, Χαλίντ Σεχ Μοχάμεντ.

    [10] Διεθνή

    Βαρύ κατηγορητήριο για τους ύποπτους

    19/3/2004 3:55:00 μμ

    Κατηγορίες για εγκλήματα σχετιζόμενα με τρομοκρατικές ενέργειες απάγγειλε σήμερα η ισπανική δικαιοσύνη, κατά των τριών Μαροκινών και των δύο Ινδών που κρατούνται ως ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στα τρένα. Παράλληλα ο δικαστής διέταξε την απελευθέρωση ενός Αλγερινού, διότι η αστυνομία δεν ανακάλυψε στοιχεία από τα οποία να προκύπτει κάποια σχέση του με τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Κατηγορίες για 190 δολοφονίες

    Στη χθεσινοβραδινή αρχική ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μαδρίτης, που διήρκεσε περίπου επτά ώρες, σε βάρος των τριών Μαροκινών απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 190 δολοφονίες. Παράλληλα κατηγορήθηκαν ότι είναι μέλη ''τρομοκρατικής οργάνωσης''.

    Οι Ινδοί κατηγορήθηκαν για συνεργασία με ''τρομοκρατική οργάνωση''.

    Οι πέντε κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στις ενέργειες για τις οποίες κατηγορούνται και ανέφεραν ότι όταν έγιναν οι επιθέσεις, στις 11 Μαρτίου, κοιμόντουσαν στα σπίτια τους.

    Το δικαστήριο διέταξε την συνέχιση της κράτησής τους μετά την ολοκλήρωση της αρχικής ακροαματικής διαδικασίας που τερματίστηκε στις 3 το πρωί, τοπική ώρα.

    [11] Εσωτερικά

    Δύο εργάτες καταπλακώθηκαν από μπετόν Τραγικό εργατικό ατύχημα

    19/3/2004 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Εργατικό ατύχημα συνέβη λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, στην οδό Βουκουρεστίου, στο κτήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, όπου γίνονται έργα ανάπλασης. Δύο αλλοδαποί εργάτες που βρίσκονταν μεταξύ 5ου και 6ου ορόφου, καταπλακώθηκαν από τόνους μπετόν, όταν υποχώρησε τοίχος παρασέρνοντας και μία κολώνα. Ο ένας εξ αυτών, λίγο αργότερα, με τη βοήθεια πυροσβεστών, κατόρθωσε να απεγκλωβιστεί ελαφρά τραυματισμένος, ενώ ο αδελφός του, ο οποίος είχε χτυπήσει σοβαρά υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Ωστόσο, επειδή οι τόνοι μπετόν αιωρούνται, γίνονται έργα αντιστήριξης, ώστε οι πυροσβέστες με ασφάλεια να ανασύρουν τον νεκρό εργάτη. Ωστόσο, ένταση δημιουργήθηκε όταν έσπευσαν στην περιοχή 50 άτομα από το Συνδικάτο Οικοδόμων, και συνεπλάκησαν με αστυνομικούς στην προσπάθειά τους να βάλουν τα τηλεοπτικά συνεργεία μέσα στους χώρους εργασίας του εργοταξίου για να δουν τις συνθήκες εργασίας.

    [12] Υγεία

    Κατέρριψε το δικό του προηγούμενο ρεκόρ Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων σε μωρό από Έλληνα γιατρό

    19/3/2004 4:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 7:07:52 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με χαμόγελα ανακούφισης ανακοίνωσαν σήμερα οι γιατροί του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Jackson Memorial στο Μαϊάμι, τις επιτυχείς μεταμοσχεύσεις οκτώ οργάνων σε ένα μόλις έξι μηνών κοριτσάκι από την Ιταλία. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ταυτόχρονη μεταμόσχευση τόσων πολλών οργάνων, η οποία μάλιστα έγινε από τον συμπατριώτη μας και παγκοσμίου φήμης ειδικό στις μεταμοσχεύσεις Δρ. Ανδρέα Τζάκη, που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Η μαραθώνια εγχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου, διήρκεσε 12 ώρες, προκειμένου να μεταμοσχευτούν στο σωματάκι του μωρού στομάχι, συκώτι, πάγκρεας, μικρό και μεγάλο έντερο, σπλήνα και δύο νεφρά.

    Τα πρώτα μηνύματα γεννούν πολλές ελπίδες για την εξέλιξη της υγείας της

    Η μικρή, που ονομάζεται Αλέσια ντι Ματέο, από τη Γένοβα, όχι μόνο επέζησε της διαδικασίας, αλλά μέχρι στιγμής ανταποκρίνεται καλά και σε δύο εβδομάδες αναμένεται να πάρει εξιτήριο, ενώ σε τρεις μήνες θα μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα της.

    Η μικρή Αλέσια υπέφερε από μια σοβαρή και μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί, συγγενή νόσο του πεπτικού συστήματος, η οποία διαγνώστηκε προτού καν γεννηθεί.

    Ευτυχώς, όπως είπε ο κ. Τζάκης στους δημοσιογράφους "η μικρή είναι καλά, τα όργανα λειτουργούν σωστά και πλέον χαίρεται τα χάδια της μητέρας της".

    Ο κ. Τζάκης εξήγησε ότι το πρώτο έτος μετά την επέμβαση θα είναι κρίσιμο για την επιβίωση της Αλέσια, ωστόσο το γεγονός ότι όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τη θετική έκβαση της μάχης που δίνει.

    Να σημειώσουμε ότι δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται πολλαπλή μεταμόσχευση οργάνων. Το προηγούμενο ρεκόρ επτά ταυτόχρονων μεταμοσχεύσεων που έγινε το 1997, ανήκει πάλι στον κ. Τζάκη, ο οποίος σημείωσε ότι αρκετοί ασθενείς που υποβλήθηκαν σε παρόμοιες επεμβάσεις τα πήγαν αρκετά καλά και μάλιστα ένας εξ΄ αυτών έχει συμπληρώσει δέκα χρόνια ζωής με τα μοσχεύματα που του δόθηκαν.

    Στην περίπτωση της Αλέσια δότης των οργάνων ήταν ένα νήπιο ενός έτους.

    [13] Ιράκ

    Παραμονή της επετείου της εισβολής Στη Βαγδάτη ο Πάουελ

    19/3/2004 4:39:00 μμ

    Έκτακτη επίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποίησε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κολίν Πάουελ, παραμονή της επετείου της εισβολής των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Ο Κόλιν Πάουελ, υποστήριξε πως ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ήταν η αιτία για την αναζωπύρωση των τρομοκρατικών πράξεων στον κόσμο, ενώ χαρακτήρισε την χώρα ως μια από τις βασικές εστίες της διεθνούς τρομοκρατίας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε επίσης την άποψη πως η συμμαχία στο Ιράκ, της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα παραμείνει ακλόνητη, παρά την πρόθεση της Ισπανίας να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη χώρα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αποχώρησαν οι άραβες δημοσιογράφοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη ασφάλειας και για το θάνατο δύο ιρακινών συναδέλφων τους του τηλεοπτικού δικτύου αλ Αραμπίγια. Ο Πάουελ εξέφρασε τη λύπη του για τους θανάτους των δύο δημοσιογράφων.

    [14] Κυπριακό

    Δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης από τη Λάρνακα "Στο πλευρό της Κύπρου η Ελλάδα"

    19/3/2004 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στην Κύπρο μετέβη για ιδιωτική επίσκεψη ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Λάρνακας δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στηρίζει την υπόθεση της Κύπρου, όπως και όλα τα ελληνικά κόμματα. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι αδιανόητο να μην συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες ο κ. Καραμανλής, από τη στιγμή που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός την πρόθεσή του να πάει. ''Εγώ, ως παλαιότερος Έλληνας πολιτικός, μεταφέρω το μήνυμα ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος είναι ενωμένος και ο Κώστας Καραμανλής είναι στο πλευρό της Κύπρου'', είπε και πρόσθεσε ότι ''ο καινούργιος πρωθυπουργός και έμπειρος είναι και γνωρίζει όλες τις πτυχές του θέματος και βρίσκεται και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο".

    Η Άγκυρα θα αποφασίσει και όχι ο Ντενκτάς

    ''Πιστεύω ότι τελικά ο Ντενκτάς θα κάνει αυτό που θέλει η Άγκυρα'', δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην μεταβεί στην Ελβετία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν αποδίδει σημασία αν θα πάει ο κ. Ντενκτάς ή όχι, λέγοντας χαρακτηριστικά: ''εγώ πάντα υποστήριζα ότι δεν υπάρχει Ντενκτάς, υπάρχει Άγκυρα . Η Άγκυρα θα αποφασίσει είτε έτσι είτε αλλιώς''. Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η απόφαση του κ. Ντενκτάς αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της Άγκυρας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά. ''Πιστεύω ότι τελικά ο Ντενκτάς θα κάνει αυτό που θέλει η Άγκυρα'', κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

    [15] Αθλητισμός

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Euro 2004

    19/3/2004 6:39:00 μμ

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα ισχύσουν στην Πορτογαλία κατά τη διάρκεια του EURO 2004 (12 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου), όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Αντόνιο Φιγκεϊρέντο Λόπες, προανήγειλλε χθες βράδυ τον αυστηρό έλεγχο διαβατηρίων, όσων σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Πορτογαλία για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, ενώ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κοινοβουλίου τόνισε ότι τα νέα μέτρα (αυστηρός έλεγχος στα σύνορα) θα εφαρμοστούν από τα τέλη Μαϊου, όταν και θα λάβει χώρα στην Πορτογαλία ένα σπουδαίο μουσικό φεστιβάλ. Η Πορτογαλία έχει υπογράψει τη συνθήκη του SCHENGEN, που καταργεί το συνοριακό έλεγχο ανάμεσα στους υπηκόους 15 χωρών, αυτό όμως δύναται να μην ισχύσει στην περίπτωση του EURO 2004.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 March 2004 - 17:51:33 UTC