Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογές "θρίλερ" στην Ισπανία Απρόβλεπτη νίκη των Σοσιαλιστών
  • [02] Εξουδετέρωση εκρηκτικού μηχανισμού
  • [03] Στο τουρνουά "Ακρόπολις" στην Πετρούπολη Με χρυσό η Ελλάδα στην πάλη
  • [04] Στο Βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών Σάρωσε η ελληνική ομάδα καράτε
  • [05] "Προτεραιότητα η καταπολέμηση της τρομοκρατίας" Νίκησαν οι Σοσιαλιστές
  • [06] Το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο Στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ
  • [07] Στην Τράπεζα Πειραιώς στην Κηφισιά Νέα κλοπή ΑΤΜ στην Κηφισιά
  • [08] Προεκλογική συγκέντρωση στο Έικρον του Οχάιο Η προτεραιότητα του Τζον
  • [09] Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Ράφα Έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στη Γάζα
  • [10] Επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών
  • [11] Με ποσοστό 70.5% Σαρωτική νίκη Πούτιν
  • [12] Γαλλία: Οι σειρήνες θα ηχήσουν πένθιμα Τριών λεπτών σιγή σε ολόκληρη
  • [13] Όχημα-βόμβα έξω από αμερικανικό προξενείο
  • [14] Θα έχουν επί μέρους συναντήσεις με τον Ντε Σότο Άκυρη η συνάντηση

    [01] Διεθνή

    Εκλογές "θρίλερ" στην Ισπανία Απρόβλεπτη νίκη των Σοσιαλιστών

    (15/3/2004 1:15:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ Reuters ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Αποτέλεσμα-έκπληξη χαρακτηρίζεται αυτό των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, που διεξήχθησαν την Κυριακή, υπό το βάρος των πολύνεκρων τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Μαδρίτη. "Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ισπανία", ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ανχελ Αθέμπες. Με καταμετρημένο το 85% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν το 43% και το Λαϊκό Κόμμα το 37,5%. Ωστόσο, με τα αποτελέσματα αυτά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν εξασφαλίζει τις απαιτούμενες έδρες για απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και αναμένεται να αναζητήσει "συμμαχίες". Αντιφατικά ήταν τα πρώτα έξιτ πολς, ενώ, την εκλογική διαδικασία σημάδεψαν αντιδράσεις κατά του κυβερνώντος κόμματος, που επέμεινε να αποδίδει την ευθύνη του χτυπήματος στην ΕΤΑ, και οι οποίες προκλήθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας βιντεοκασέτας, όπου η Αλ Κάιντα φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη, και τη σύλληψη πέντε αραβόφωνων υπόπτων.

    Προτεραιότητα η καταπολέμηση της τρομοκρατίας

    Ο νικητής των σημερινών εκλογών, Χοσέ Λούις Ροντρίγκες Θαπατέρο, δήλωσε ότι "ύψιστη προτεραιότητά του θα είναι να καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας".

    "Οι Ισπανοί επέλεξαν μία κυβέρνηση αλλαγής", δήλωσε ο Θαπατέρο.

    "Δεσμεύομαι για μία ήρεμη αλλαγή και για μία διακυβέρνηση για όλους" , είπε απευθυνόμενος προς τους οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην έδρα του PSOE στη Μαδρίτη που φώναζαν "Ο Θαπατέρο πρωθυπουργός".

    Ο νικητής των εκλογών ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 200 νεκρών και προς τιμήν των 1.500 τραυματιών των επιθέσεων της περασμένης Πέμπτης στη Μαδρίτη.

    "Η σκέψη μου βρίσκεται στις οικογένειες εκείνων που περιμένουν τα νέα των αγαπημένων τους στις αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων ", δήλωσε απευθυνόμενος προς οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ο υποψήφιος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι συνεχάρη τον αντίπαλό του, υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την νίκη του

    Αντικρουόμενα τα έξιτ πολς

    Οι πρώτες σφυγμομετρήσεις κατά την έξοδο από τη κάλπη, που ανακοινώθηκαν στις 21.00 ώρα Ελλάδος, με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, έδειχναν ότι το "Λαϊκό Κόμμα" και το "Σοσιαλιστικό Κόμμα" δίνουν μάχη στήθος με στήθος .

    Ωστόσο, τα exit polls δεν ταυτίζονταν.

    Η δημόσια τηλεόραση έδινε 41,4% στους Σοσιαλιστές και 36% στο Λαϊκό Κόμμα, το τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco 40,6% στο Λαϊκό Κόμμα και 38,3% στους Σοσιαλιστές, το Radio SER 40,5% στους Σοσιαλιστές και 39,5% στο Λαϊκό Κόμμα, και ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna3 έδινε 38,5% στο Λαϊκό και 41% στους Σοσιαλιστές.

    Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι αναλυτές έκαναν από νωρίς λόγο για κυβέρνηση συνασπισμού, με δεδομένο ότι για την απόλυτη πλειοψηφία στην ισπανική βουλή χρειάζονται 176 έδρες.

    Αυξημένη συμμετοχή

    Με το μακελειό της Μαδρίτης να ρίχνει βαριά τη σκιά του, οι Ισπανοί ένιωσαν επιτακτική την ανάγκη να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η προσέλευση στις κάλπες ξεπέρασε το ποσοστό του 68% που καταγράφηκε στις εκλογές του 2000.

    Ψήφισαν ακόμα και όσοι από τους 1.463 τραυματίες της 11ης Μαρτίου ήταν σε θέση, στέλνοντας κατά αυτό τον τρόπο το μήνυμα πως "η τρομοκρατία δεν μπορεί να πλήξει τη δημοκρατία".

    Το χτύπημα στη Μαδρίτη τροφοδότησε και αισθήματα οργής και πικρίας μεταξύ των ψηφοφόρων. Κάποιοι Ισπανοί δήλωσαν πως προσήλθαν στις κάλπες, για να καταψηφίσουν το Λαϊκό Κόμμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στην υπόθεση του πολλαπλού τρομοκρατικού χτυπήματος στη Μαδρίτη

    Σε πολλά εκλογικά κέντρα σημειώθηκαν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για απόκρυψη της αλήθειας.

    Σημειώνεται ότι η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ επανέλαβε πως δεν έχει καμία ανάμιξη στο μακελειό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ψηφοφορία σε φορτισμένο κλίμα

    Στις κάλπες οι Ισπανοί για ψήφο-απάντηση στη βία

    [02] Εσωτερικά

    Εξουδετέρωση εκρηκτικού μηχανισμού

    (15/3/2004 8:35:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε το βράδυ της Κυριακής, λίγο μετά τις 22:30, από πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας, στο υποκατάστημα της τράπεζας City Bank, στο Νέο Ψυχικό. Ο μηχανισμός εντοπίστηκε ύστερα από τηλεφώνημα αγνώστου στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", που προειδοποιούσε για έκρηξη βόμβας στην τράπεζα, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κηφισίας και Κωστή Παλαμά. Ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε σάκο, στην πλαϊνή πλευρά τής τράπεζας, και αποτελείτο από δύο μασούρια δυναμίτιδας, ηλεκτρικό πυροκροτητή, επιτραπέζιο ρολόι και μπαταρία. Την ευθύνη για την τοποθέτησή της ανέλαβε η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας. Πρόκειται για την ίδια, που είχε αναλάβει την ευθύνη για το διπλό βομβιστικό χτύπημα στα δικαστήρια των Ευελπίδων, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

    [03] Αθλητισμός

    Στο τουρνουά "Ακρόπολις" στην Πετρούπολη Με χρυσό η Ελλάδα στην πάλη

    (15/3/2004 7:38:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Χρυσό ήταν το τρίτο ελληνικό μετάλλιο, στο τουρνουά ελευθέρας πάλης "Ακρόπολις", που ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής στο γυμναστήριο "Νίκος Παξιμαδάς", της Πετρούπολης. Ο "χάλκινος" Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Αμιράν Καρντάνοφ νίκησε, στον τελικό της κατηγορίας των 55 κιλών, τον Αμερικανό, Μάικ Μένα. Μάλιστα, ο Μένα, ο οποίος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996 είχε νικήσει τον Καρντάνοφ, διαφώνησε με απόφαση των διαιτητών, αντιδρώντας έντονα. Αργότερα, κατά την διάρκεια του αγώνα ο Μένα προσπάθησε δύο φορές να κλωτσήσει τον Καρντάνοφ, ο οποίος τον "εκδικήθηκε" κερδίζοντας πόντους. Ο ίδιος ο Καρντάνοφ δήλωσε ικανοποιημένος από την επίδοσή του τονίζοντας: "Μπροστά μας έχουμε τους Ευρωπαϊκούς και μετά τους Ολυμπιακούς και ελπίζω να είμαι καλά, ώστε να προετοιμαστώ, όπως θέλω, για να διακριθώ". Τα άλλα δύο ελληνικά μετάλλια είχαν εξασφαλίσει από το πρωί, οι Φέλιξ Πολυανίδης (74κ.) και Μανώλης Στογιάνος (84κ.). Τέλος οι περίφημοι Ρώσοι Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές κόσμου, Μπουβάισα Σαϊτίεφ (74κ.) και Νταβίντ Μουσουλμπές (120κ.) κατέκτησαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, χρυσό μετάλλιο.

    Η τελική κατάταξη

    55κ.: 1. Καρντάνοφ, 2. Μένα (ΗΠΑ), 3. Κραστάνοφ (Βουλγαρία), 4. Μολαβί (Ιράν), 5. Μακάρι (Καναδάς), 6. Κεκτσεκίδης (Κύπρος).

    60κ.: 1. Oυσταρχάνοφ (Ρωσία), 2. Τζαφαρί (Ιράν), 3. Γουάντσγουορθ (Καναδάς), 4. Γκάνεφ (Βουλγαρία), 5. Τσίκελ (Αυστρία), 6. Ουάσινγκτον (ΗΠΑ).

    66κ.: 1. ΜακΝτόναλντ (Καναδάς), 2. Λάρνικ (ΗΠΑ), 3. Ράιτ (ΗΠΑ), 4. Μοχράμπουρ (Ιράν), 5. Τερζίεφ (Βουλγαρία), 6. Σισκόφ (Μολδαβία).

    74κ.: 1. Σαϊτίεφ (Ρωσία), Μπαμπάι (Ιράν), 3. Πολυανίδης, 4. Σεβτσόφ (Κύπρος), 5. Χαφουσίδης, 6. Γαβρανίδης.

    84κ.: 1. Γιουνέσνια (Ιράν), 2. Ακές (Γαλλία), 3. Στογιάνος, 4. Κρος (Καναδάς), 5. Μολίκα (ΗΠΑ), 6. Θανάσης Κύδρος.

    96κ.: 1. Μπαρτνίτσκι (Πολωνία), 2. Σεμάροφ (Ρωσία), 3. Γιανισέφσκι (Πολωνία), 4. Ζίλμπερμαν (Καναδάς), 5. Στρόια (Ρουμανία), 6. Σέρερ (Ελβετία).

    120κ.: 1. Μουσουλμπές (Ρωσία), 2. Μασούμι (Ιράν), 3. Κιντοάν (Ρουμανία), 4. Τόμπσον (ΗΠΑ), 5. Σιντέροφ (Βουλγαρία), 6. Γιανκόφσκι (Πολωνία).

    Τα αποτελέσματα των τελικών

    55κ: Καρντάνοφ-Μένα (ΗΠΑ) 7-1 60κ: Ουσταρχάνοφ (Ρωσία)-Τζαφαρί (Ιράν) 10-2 66κ: ΜακΝτόναλντ (Καναδάς)-Λάρνικ (ΗΠΑ) 8-6 74κ: Σαϊτίεφ (Ρωσία)-Μπαμπάι (Ιράν), νικητής ο Σαϊτίεφ, λόγω εγκατάλειψης στο 0:42 του Ιρανού, ο οποίος είχε τραυματισθεί στον ημιτελικό. 84κ: Γιουνέσνια (Ιράν)-Ακές (Γαλλία) 4-1 96κ: Μπαρτνίτσκι (Πολωνία)-Σεμάροφ (Ρωσία) 3-2 120κ: Μουσουλμπές (Ρωσία)-Μασούμι (Ιράν) 3-1.

    [04] Αθλητισμός

    Στο Βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών Σάρωσε η ελληνική ομάδα καράτε

    (15/3/2004 7:58:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με θαυμάσιες εμφανίσεις συνέχισε η εθνική μας ομάδα καράτε την πορεία της και στη Βέροια, όπου διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, το Βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών. Μάλιστα, η ελληνική ομάδα κατέκτησε 17 μετάλλια -5 χρυσά, 4 αργυρά, 8 χάλκινα- καθώς και την πρώτη θέση των αγώνων, αφήνοντας πίσω στη δεύτερη τη Σερβία/Μαυροβούνιο και στην τρίτη τη Βοσνία. Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι Κώστας Παπαδόπουλος (75κ. όπεν), Λευτέρης Κωνσταντακόπουλος (κάτα), ομαδικό κάτα ανδρών (Κωνσταντακόπουλος, Γιώργος και Σπύρος Καμπανός) και ομαδικό κούμιτε γυναικών (Μπουλούμπαση, Καραμπουγιούκ, Μπόρου). Ασημένια μετάλλια κατέκτησαν οι Σπύρος Μαργαριτόπουλος (+80, όπεν), Βιταλί Ταταρίδης (75κ.), Ευδοξία Κοσμίδου (53κ.), ενώ χάλκινα οι: Ακριβή Ιωάννα Μπουλούμπαση και Γιώργος Καμπανός (κάτα), ομαδικό κούμιτε ανδρών (Παπαδόπουλος, Τσαμουρλίδης, Μαργαριτόπουλος, Τριανταφύλλης, Ραχούτης, Τετελένης, Φιλιππίδης), Δημήτρης Μπουλούμπασης (60κ.), Δημήτρης Τριανταφύλλης (65κ.), Ανδρέας Πανετσίδης (70κ.), Στέφανος Τετελένης (80κ.), Ηρακλής Τσαμουρλίδης (+80κ.).

    [05] Διεθνή

    "Προτεραιότητα η καταπολέμηση της τρομοκρατίας" Νίκησαν οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία

    (15/3/2004 7:37:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Χοσέ Λουΐς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο είναι ο νικητής των χθεσινών εκλογών στην Ισπανία, με ποσοστό 42,64% και 164 έδρες, όπως προκύπτει από το 99.99% των ψήφων. "Ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η καταπολέμηση κάθε μορφή τρομοκρατίας. Τα Ισπανικά στρατεύματα θα επιστρέψουν από το Ιράκ", δήλωσε ο μεγάλος νικητής των εκλογών Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο. Το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου Χοσέ Μαρία Αθνάρ, παραδέχθηκε την ήττα του για την εκλογική αναμέτρηση, με ποσοστό 37,64%, καταλαμβάνοντας 148 έδρες. Νέα κυβέρνηση σχηματίζουν οι Σοσιαλιστές, μετά από 8 χρόνια που κυβερνούσαν τη χώρα, οι Συντηρητικοί. Η Ενωμένη Αριστερά (IU) είναι η τρίτη πολιτική δύναμη με 4,96% και 5 έδρες, που αποτελεί έναν από τους πιθανούς συμμάχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος μαζί με τους καταλανούς και βάσκους μετριοπαθείς εθνικιστές. Ο πρόεδρος του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος (PNV) εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τα αποτελέσματα που αποκόμισε το κόμμα του, συγκεντρώνοντας το 33.6% στην Χώρα των Βάσκων, ενώ κατέλαβε 7 έδρες.

    Καταμετρημένο το 99,99%

    Ποσοστό

    Έδρες (2000)

    PSOE

    42.64%

    164 (125)

    Λαϊκό Κόμμα

    37.64%

    148(183)

    CiU (Καταλανοί Εθνικιστές)

    3.24%

    10 (15)

    ERC (Καταλανοί Αυτονομιστές)

    2.54%

    8 (1)

    PNV (Βάσκοι εθνικιστές)

    1.63%

    7 (7)

    Ενωμένη Αριστερά (IU)

    4.96%

    5 (9)

    Συμμαχία των Καναρίων (Αυτονομιστ.)

    0.86%

    3 (4)

    BNG (Εθνικιστές Γαλικίας)

    0.80%

    2 (3)

    CHA (Αυτονομι. Αραγόνας)

    0.37%

    1 (1)

    ΕΑ (Βάσκοι Μετριοπαθείς Εθνικιστές)

    0.32%

    1 (1)

    Nafaroa-Bai (Βάσκοι της Ναβάρρας)

    0.23%

    1 (0)

    Η προσέλευση στις κάλπες από τον ισπανικό λαό, έφτασε το 77.21%, έναντι 69.98% το 2000. Για την αυτοδυναμία απαιτούνται 176 έδρες.

    Τι γράφει ο Ισπανικός Τύπος

    Οι σημερινές εφημερίδες στην Ισπανία αναφέρουν την άνευ προηγουμένου ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που σηματοδότησε η νίκη των Σοσιαλιστών επί του δεξιού κυβερνητικού Λαϊκού Κόμματος, έπειτα από το σοκ των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη.

    "Ο Θαπατέρο επικρατεί του Ραχόι σε μία άνευ προηγουμένου εκλογική ανατροπή", τιτλοφορεί την πεντάστηλη πρώτη σελίδα της η εφημερίδα Ελ Παΐς, τονίζοντας ότι το PSOE (Σοσιαλιστικό Κόμμα) συγκεντρώνει "πάνω από 11 εκατ. ψήφους". Στην πρωτοσέλιδη φωτογραφία της η εφημερίδα, εμφανίζει τον 43χρονο ηγέτη των Σοσιαλιστών σε μία θριαμβική χειρονομία, με ανασηκωμένο τον αντίχειρά του.

    Για την φιλελεύθερη εφημερίδα Ελ Μούντο "η Ισπανία τιμώρησε το ΡΡ κι έδειξε εμπιστοσύνη στον Θαπατέρο". Η εφημερίδα τονίζει : "μετά το σοκ , η ιστορική ανατροπή: η κεντροδεξιά περνά από την απόλυτο πλειοψηφία στην αντιπολίτευση". "Το ΡΡ υπέστη σημαντικές απώλειες στις εκλογικές περιφέρειες στην Καταλωνία και στη Χώρα των Βάσκων, κερδίζοντας μόνον 148 έδρες από τις 350, έναντι 164 των Σοσιαλιστών", αναφέρει η εφημερίδα. "Το PSOE κερδίζει τις εκλογές υπό την επήρεια του σοκ της 11ης Μαρτίου", τιτλοφορεί την έκδοσή της η φιλομοναρχική ΑΒC, υπογραμμίζοντας πως "το ΡΡ καταποντίσθηκε κι η Ενωμένη Αριστερά (IU) χάνει σχεδόν τις μισές της έδρες". Η εφημερίδα επισημαίνει ιδιαίτερα την "ιστορική άνοδο" του ERC (Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά), που αποτελεί πλέον "την τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη".

    Πιό λακωνική, η δεξιά εφημερίδα Λα Ραθόν έχει ως τίτλο το "ο Θαπατέρο κέρδισε", υπογραμμίζοντας πως η "χρήσιμη ψήφος" καταπόντισε την Ενωμένη Αριστερά.

    "Ιστορική ανατροπή" είναι ο τίτλος της καταλανικής εφημερίδας Λα Βανγκουάρδια, η οποία υπογραμμίζει πως "ο Θαπατέρο υπόσχεται να επιτελέσει μία ήρεμη αλλαγή". Το "Δημοκρατική επανάσταση κατά του ΡΡ" επιλέγει ως τίτλο η εφημερίδα Περιόδικο ντε Καταλούνια, η οποία κάνει κι ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του σοσιαλιστή ηγέτη (Θαπατέρο=παπουτσής στα Ισπανικά), προσθέτοντας "Zapatazo a Aznar y Rajoy= Κλωτσιά στον Αθνάρ και στον Ραχόι".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απρόβλεπτη νίκη των Σοσιαλιστών

    [06] Διεθνή

    Το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο Στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ

    (15/3/2004 8:39:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στην Ουάσιγκτον έφθασε την Κυριακή ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, προκειμένου να συζητήσει με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους κι άλλους αμερικανούς αξιωματούχους τους τρόπους για την καταπολέμηση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Όπως τόνισε ο Ελ Μπαραντέι, οι πρόσφατες προτάσεις του Μπους δύνανται να συνδυασθούν με κάποιες από τις δικές του, σε μία προσπάθεια να γίνει πιο αυστηρό το καθεστώς ελέγχου των πυρηνικών όπλων. "Υπάρχουν ορισμένες ιδέες, για τις οποίες σαφώς και δεν υπάρχει διαφωνία. Το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο, πρέπει να αποτελέσει το πρότυπο. Είναι αναγκαίο να ενδυναμώσουμε τους ελέγχους των εξαγωγών. Όπως γνωρίζετε καλά υπάρχουν ορισμένα κενά", τόνισε ο Ελ Μπαραντέι. Το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο προσφέρει περισσότερες δικαιοδοσίες στην ΙΑΕΑ, στα πλαίσια του Συμφώνου για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών.

    Ζητήματα πυρηνικών

    Επίσης, ο διευθυντής της ΙΑΕΑ τόνισε πως θα συζητήσει με τον Μπους όλα τα ακανθώδη ζητήματα στον τομέα των πυρηνικών, που αφορούν το Ιράν, τη Βόρειο Κορέα και τη Λιβύη.

    Όσο για το ζήτημα του Ιράκ, ένα χρόνο από την αμερικανική επίθεση, ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε πως θα επαναφέρει το ζήτημα του Ιράκ, εξαιρετικά οδυνηρό για τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, τους οποίους η Ουάσιγκτον κατηγορεί επειδή ακόμη δεν έχουν ανακαλύψει τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής της Βαγδάτης.

    Τέλος, για το Ιράν, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ δήλωσε πως μια επιστροφή των επιθεωρητών στη χώρα θα διέλυε τις υποψίες ότι έχει κάτι να κρύψει σχετικά με τα πυρηνικά του προγράμματα.

    [07] Εσωτερικά

    Στην Τράπεζα Πειραιώς στην Κηφισιά Νέα κλοπή ΑΤΜ στην Κηφισιά

    (15/3/2004 8:31:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ξαναχτύπησε τα ξημερώματα η "συμμορία" των τριών ληστών, που κλέβει ΑΤΜ από τράπεζες σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Αυτή τη φορά στόχος των δραστών, ήταν το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης της Τράπεζας Πειραιώς στον παράδρομο της Εθνικής οδού, στο ύψος του κόμβου Κηφισίας. Ακολουθώντας μεθόδο ανάλογη με εκείνη των προηγούμενων ληστειών, οι δράστες στάθμευσαν λίγο μετά τη μία και μισή, ένα γερανοφόρο όχημα στον παράδρομο μπροστά από την τράπεζα, και χωρίς να απενεργοποιήσουν τον συναγερμό έσπασαν την γυάλινη πρόσοψη και έδεσαν το μηχάνημα με συρματόσκοινο. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του γερανού το αποκόλλησαν από την βάση του και το τοποθέτησαν στην πλατφόρμα του φορτηγού. Διερχόμενοι οδηγοί, που κινούνταν στο ρεύμα καθόδου της εθνικής οδού, αντιλήφθηκαν την κλοπή και ενημέρωσαν το κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας στη Λ. Αλεξάνδρας. Περιπολικά της Άμεσης Δράσης και συμβατικά αυτοκίνητα της ασφάλειας, έσπευσαν στο σημείο, ωστόσο, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες και το φορτηγό. Αστυνομικοί της Σήμανσης ερεύνησαν εξωτερικά τους χώρους της τράπεζας, πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και ερευνούν την υπόθεση.

    Από την αρχή του χρόνου οι ληστείες

    Σημειώνουμε, ότι οι ίδιοι δράστες, πριν από περίπου ένα μήνα, στις 20 Φεβρουαρίου, έκλεψαν το ΑΤΜ της Eurobank έξω από τις αποθήκες του σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος στη Λεωφόρο Λαυρίου στο Γέρακα, κατά τον ίδιο τρόπο.

    Η εν λόγω συμμορία αποτελεί πια, πονοκέφαλο για τις αστυνομικές αρχές καθώς από την αρχή της χρονιάς, έχει αφαιρέσει τέσσερα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών από κιόσκια και υποκαστήματα τραπεζών,κυρίως στην Βορειοδυτική Αττική, χωρίς ακόμη να έχει γίνει δυνατός ο εντοπισμός και η εξάρθρωσή της.

    [08] Διεθνή

    Προεκλογική συγκέντρωση στο Έικρον του Οχάιο Η προτεραιότητα του Τζον Κέρι

    (15/3/2004 8:56:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Η επέκταση της υγειονομικής κάλυψης για τους πολίτες της χώρας, θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα υποστήριζε εάν εκλεγόταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Κέρι, τόνισε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Έικρον του Οχάιο, μίας από τις κρίσιμες Πολιτείες για τις εκλογές. Μεταξύ των μέτρων που θα προβλέπονται στο κοινωνικό νομοσχέδιό του Κέρι θα είναι η μείωση των δαπανών, οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τις μικρές επιχειρήσεις και για τους φορολογουμένους ηλικίας 55-64 ετών.

    "1.3 εκατ. άνθρωποι στο Οχάιο στερούνται υγειονομικής κάλυψης"

    ''Το πρώτο μου νομοσχέδιο θα είχε στόχο να βάλει τέλος σε τούτο το όνειδος που αποτελεί για τις ΗΠΑ να τη βλέπουμε να είναι η μόνη βιομηχανική χώρα που δεν κατανοεί πως η υγεία δεν είναι ένα προνόμιο, αλλά ένα δικαίωμα'', τόνισε ο Κέρι, ο οποίος αφιέρωσε τη χθεσινή ημέρα στα κοινωνικά θέματα που απασχολούν δύο Πολιτείες, την Πενσιλβάνια και το Οχάιο, των οποίων το διηρεμένο σώμα των ψηφοφόρων ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εκλογική ζυγαριά τον προσεχή Νοέμβριο.

    ''Το περασμένο έτος μου διαγνώσθηκε καρκίνος στον προστάτη. Σήμερα μπορώ να παρουσιάζομαι ενωπιόν σας θεραπευμένος, διότι διαθέτω την καλύτερη υγειονομική κάλυψη και μπορώ να την πληρώσω'', πρόσθεσε.

    Τέλος, ο Κέρι τόνισε ότι "ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους πίστευε πως θα ήταν αρκετό να μεταμφιεσθεί σε στρατιώτη πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο και να πει "αποστολή εξετελέσθη", όμως 1.3 εκατ. άνθρωποι στο Οχάιο στερούνται υγειονομικής κάλυψης και η χώρα κάθε λεπτό χάνει δύο θέσεις εργασίας''.

    [09] Διεθνή

    Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Ράφα Έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στη Γάζα

    (15/3/2004 9:13:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη σε δρόμο τη στιγμή που περνούσε φάλαγγα με Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους στην Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή τραυματίες. Η φάλαγγα κατευθυνόταν στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ και είχε αναχωρήσει από τον οικισμό εβραίων εποίκων Νετζαρίμ. Η έκρηξη έγινε μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο ισραηλινό λιμάνι Ασντοτ, που προκάλεσε το θάνατο 10 ανθρώπων. Λόγω της πολύνεκρης επίθεσης στον λιμένα του Ασντοτ, αναβλήθηκε η ισραηλινο-παλαιστινιακή Συνάντηση Κορυφής. Στο μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε τα ξημερώματα κατά την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα.

    Οι επιθέσεις συνεχίζονται

    Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα εκτόξευσαν δέκα πυραύλους εναντίον στόχων στην πόλη της Γάζας σήμερα τα ξημερώματα.

    Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο και στην ανατολική περιοχή της πόλης της Γάζας, όπου διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Μεταξύ των στόχων περιλαμβάνονται δύο εργαστήρια μεταλλουργίας στη συνοικία αλ Νάσερ.

    Η εισβολή πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά το διπλό βομβιστικό πλήγμα αυτοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άτομα, εξόν από τους δύο δράστες, στον λιμένα του Ασντόντ στο νότιο Ισραήλ.

    Ο νέος τούτος θάνατος ανεβάζει στους 3,846 τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της Ιντιφάντα, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000.

    Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα το πρωΐ κατά τη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της παλαιστινιακής ασφάλειας.

    Ο 27-χρονος Μουσάντ Εμλάτ βρήκε τον θάνατο από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι επέβαιναν σε περίπου δέκα άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού στον τομέα που γειτνιάζει στη μεθόριο με την Αίγυπτο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

    [10] Ιράκ

    Επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών

    (15/3/2004 9:45:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δεκαεννιά Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις το Σαββατοκύριακο δυτικά της Βαγδάτης, όπου βρέθηκαν και εξουδετερώθηκαν πέντε βόμβες και συνελήφθησαν επτά ύποπτοι, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός στρατός. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίστηκαν 12 πεζοναύτες και τέσσερις στρατιώτες, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού. Αλλοι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, εκ των οποίων ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια ώρα, τέσσερις ιρακινοί πολίτες τραυματίστηκαν από επίθεση με όλμους ενάντια στις φυλακές Αμπού Γαρίμπ, ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού. Το Σάββατο, οι αμερικανικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν "πέντε βόμβες και συνέλαβαν επτά εχθρικά στοιχεία" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στο μεταξύ, τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε δύο βομβιστικές επιθέσεις, που πραγματοποίησαν το Σάββατο Ιρακινοί αντάρτες στη Βαγδάτη.

    [11] Διεθνή

    Με ποσοστό 70.5% Σαρωτική νίκη Πούτιν

    (15/3/2004 9:22:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν απέδειξαν οι Ρώσοι ψηφοφόροι με το σαρωτικό ποσοστό που του χάρισαν στον χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Με καταμετρημένο πλέον το 99% των ψήφων, ο Πούτιν συγκεντρώνει ποσοστό 71.2% και επανακαταλαμβάνει τον προεδρικό θώκο για άλλα τέσσερα χρόνια. Δεύτερος και από μακριά, εντούτοις ενισχυμένος σε σχέση με τα όσα προέβλεπαν προεκλογικά γκάλοπ, ακολουθεί ο κομμουνιστής ηγέτης Νικολάι Χαριτόνοφ με 14.3%. Ο πρόεδρος Πούτιν στο διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ρωσικό λαό δεσμεύθηκε για εγγύηση των δημοκρατικών κεκτημένων.

    Ευχαρίστησε για τα "άκρως ικανοποιητικά" αποτελέσματα

    Στο ίδιο διάγγελμα υπογράμμισε ότι θα ενισχύσει το πολυκομματικό σύστημα, την κοινωνία των πολιτών και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

    Ο πρόεδρος Πούτιν, τον οποίο οι επικριτές του κατηγορούν για υπερσυγκέντρωτισμό εξουσιών σε επίπεδα που θυμίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα, είναι σε θέση να δηλώνει "άκρως ικανοποιημένος" από τα αποτελέσματα των εκλογών.

    Συνολικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέσπασε 48,9 εκατομμύρια ψήφους.

    Όσον αφορά τους λοιπούς υποψηφίους των ρωσικών εκλογών οαριστερός εθνικιστής Σεργκέι Γκλαζίεφ έρχεται στην τρίτη θέση με μόνο 4.2%, και τον ακολουθεί η φιλελεύθερη υποψήφια Ιρίνα Χακαμάντα με 3.8%. Ο υπερεθνικιστής Αλιέγκ Μαλίσκιν συγκεντρώνει το 2.1% ενώ ο πρόεδρος της Ανω Βουλής Σεργκέι Μιρόνοφ μόλις το 0.8%.

    Ένα 3.6% των ψηφοφόρων προτίμησε να εκφρασθεί εναντίον παντός υποψηφίου.

    Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές έφθασε στο 64.27%, έναντι 69% που ήταν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2000.

    [12] Διεθνή

    Γαλλία: Οι σειρήνες θα ηχήσουν πένθιμα Τριών λεπτών σιγή σε ολόκληρη την Ευρώπη

    (15/3/2004 10:03:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη, θα αποτίσουν σήμερα εκατομμύρια Ευρωπαίοι, με σιγή τριών λεπτών στις 13.00 (ώρα Ελλάδος), μετά από πρωτοβουλία της Ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. Ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν ζήτησε από τις ΗΠΑ και τις χώρες μέλη της Ε.Ε να τιμήσουν τα θύματα των επιθέσεων στη Μαδρίτη και να επιδείξουν αλληλεγγύη στον ισπανικό λαό. Στην Ελλάδα, στις 2 το μεσημέρι σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως άλλωστε και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, θα τηρηθεί σιγή τριών λεπτών. Στη Γαλλία θα ηχήσουν οι σειρήνες σε ένδειξη πένθους. Στην Ιταλία, κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Ρώμη, κάλεσε τον κόσμο της εργασίας, των επιχειρήσεων, του εμπορίου και του θεάματος να πάρουν μέρος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρόμος πάνω από την Ευρώπη

    Φόρος Τιμής στα θύματα

    [13] Διεθνή

    Όχημα-βόμβα έξω από αμερικανικό προξενείο

    (15/3/2004 10:25:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ένα φορτηγάκι με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και έναν μηχανισμό πυροδότησης εντόπισε σήμερα η αστυνομία του Πακιστάν, έξω από το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι, μόλις δύο ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στη χώρα. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στο όχημα, που βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το κτήριο με σκοπό να πυροδοτηθεί, βρέθηκε ένα κυλινδρικό δοχείο χωρητικότητας 750 λίτρων γεμάτο με μίγμα χημικών, ικανό να προκαλέσει έκρηξη μεγάλης ισχύος. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2002 μία επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στο Καράτσι, πάλι με παγιδευμένο αυτοκίνητο, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 12 άτομα.

    Αναζητούνται δύο νεαροί

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν οι περίεργες κινήσεις δύο νεαρών που κίνησαν τις υποψίες. Οι δυο άνδρες στάθμευσαν το ΙΧ τύπου Σουζούκι μπροστά από το προξενείο, σημείο όπου απαγορεύεται αυστηρώς η στάθμευση, και μετεπιβιβάσθηκαν σε άλλο όχημα, δίνοντας ως εξήγηση πως το αυτοκίνητο είχε βλάβη.

    Η αστυνομία κλήθηκε αμέσως και κατά την επιθεώρηση από τους ειδικούς αποκαλύφθηκαν τα εκρηκτικά και ο πυροκροτητής. Ακολούθως, αυτά απενεργοποιήθηκαν και το ΙΧ-βόμβα μεταφέρθηκε σε ασφαλή ανοιχτή τοποθεσία, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, όπου διενεργούνται έρευνες για τον τύπο των εκρηκτικών.

    [14] Εσωτερικά

    Θα έχουν επί μέρους συναντήσεις με τον Ντε Σότο Άκυρη η συνάντηση Παπαδόπουλου-Ντεκτάς

    (15/3/2004 10:41:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ακυρώθηκε η σημερινή κοινή συνάντηση του προέδρου Τάσσου Παπαδοπούλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Κύπρου Χρυσοστομίδη, την κοινή συνάντηση θα αντικαταστήσουν επιμέρους επαφές του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Άλβαρο Ντε Σότο, με τον Ραούφ Ντενκτάς και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, όπως τόνισε, ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος προγραμματισμός, ενώ επιβεβαίωσε, ότι μέσα στην εβδομάδα θα μεταβεί στην Κύπρο, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις τους ηγέτες των δυο μερών.

    Στην Ελβετία πιθανόν η τετραμερής διάσκεψη

    Ο κ Χρυσοστομίδης, αναφέρθηκε και στο θέμα της τετραμερούς διάσκεψης, διευκρινίζοντας, ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμα ούτε το επίπεδο της αλλά ούτε και ο χώρος, όπου θα διεξαχθεί.

    "Η απόφαση θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, αλλά το αποτέλεσμα των απ' ευθείας συνομιλιών, που διεξάγονται στη Λευκωσία δεν θα επηρεάσει το επίπεδο της τετραμερούς διάσκεψης".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο πιθανό είναι η τετραμερής να πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, στις 22 Μαρτίου, δεδομένου ότι δεν έχουν αλλάξει τα χρονοδιαγράμματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 March 2004 - 9:51:23 UTC