Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φθείρουν το σμάλτο που προστατεύει τα δόντια Τα αναψυκτικά διαβρώνουν
  • [02] Μετά τα χτυπήματα στη Μαδρίτη Σε πορτοκαλί συναγερμό η Γαλλία
  • [03] 4.000 ζευγάρια έχουν παντρευτεί "Να σταματήσουν οι γάμοι ομοφυλοφίλων"
  • [04] Συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών Βία χωρίς τέλος στην Αϊτή
  • [05] "Καμία σχέση με τρομοκρατία" Τρένο παγιδευμένο με εκρηκτικά στη
  • [06] Ελπίδες πρόκρισης Ευρωλίγκα: Σιένα - Παναθηναϊκός 86-67
  • [07] Πιθανός στόχος επίθεσης θρησκευτική γιορτή Πυκνώνουν οι επιθέσεις στο
  • [08] Στο επίκεντρο ο Πρόεδρος Πρόταση μομφής δια μέσου ξυλοδαρμού
  • [09] Εσωκομματικές εξελίξεις Συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου ΠΑΣΟΚ
  • [10] Κάμερα καταγράφει τη ζωή μιας οικογένειας "Big Brother" στο Διαδίκτυο

    [01] Υγεία

    Φθείρουν το σμάλτο που προστατεύει τα δόντια Τα αναψυκτικά διαβρώνουν τα δόντια

    (12/3/2004 8:00:00 πμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Η κατανάλωση αναψυκτικών αποτελεί την κύρια αιτία για τη διάβρωση των δοντιών των Βρετανών εφήβων, ωστόσο πολλοί γονείς δεν είναι ενήμεροι για το πρόβλημα, ανέφεραν επιστήμονες σήμερα Παρασκευή. Τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα οποία καταναλώνει το 92% των 14χρονων Βρετανών, φθείρουν το σμάλτο που προστατεύει τα δόντια. Η διάβρωση αυτή εξασθενίζει τα δόντια και μπορεί να λεπτύνει και να θρυμματίσει τις άκρες τους. "Αυτή η έρευνα αναδεικνύει τα αναψυκτικά μακράν ως την κύρια αιτία της διάβρωσης των δοντιών στους εφήβους", ανέφερε ο Δρ Πήτερ Ροκ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. "Η κατανάλωση αναψυκτικών έστω και μία φορά την ημέρα βρέθηκε ότι αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να διαβρωθούν τα δόντια ενός παιδιού", πρόσθεσε.

    Ενημέρωση και πρόληψη, τα όπλα των γονιών

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατανάλωση γάλακτος και νερού μειώνει τον κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών.

    Η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων ποτηριών αναψυκτικών την ημέρα αυξάνει τις πιθανότητες ενός 12χρονου να προσβληθεί από διάβρωση των δοντιών κατά 252% .

    Η πολύ μεγάλη κατανάλωση στους 14χρονους αυξάνει τον κίνδυνο αυτό στο 513%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στη Βρετανική Οδοντιατρική Επιθεώρηση.

    Αντίθετα με την τερηδόνα των δοντιών, η οποία οφείλεται στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης, η διάβρωση των δοντιών οφείλεται στις όξινες ουσίες που περιέχονται στα αναψυκτικά. Ακόμα και η διαιτική εκδοχή τους είναι βλαβερή.

    ''Η διάβρωση αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα μεταξύ των βρετανών εφήβων, ωστόσο πολλοί γονείς δεν καταλαβαίνουν ακόμα τη διαφορά μεταξύ της τερηδόνας και της διάβρωσης'', επισήμανε η Καθηγήτρια Λιζ Κέι της Βρετανικής Οδοντιατρικής Ένωσης. ''Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η περιεκτικότητα σε οξύ ορισμένων προϊόντων είναι αυτό που ευθύνεται για τη διάβρωση'', προσθέτει σε δήλωσή της.

    [02] Διεθνή

    Μετά τα χτυπήματα στη Μαδρίτη Σε πορτοκαλί συναγερμό η Γαλλία

    (12/3/2004 10:18:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Αυξήθηκε από την Τετάρτη, μετά τα αλλεπάλληλα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Μαδρίτη, το επίπεδο συναγερμού στη Γαλλία. Ο συναγερμός σύμφωνα με ανακοίνωση του Γάλλου πρωθυπουργού, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, από το κίτρινo επίπεδο πέρασε στο πορτοκαλί, που είναι το δεύτερο υψηλότερο σημείο κινητοποίησης στην κλίμακα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Κατά τη διάρκεια του πορτοκαλί συναγερμού, περισσότεροι στρατιώτες θα ενισχύσουν την αστυνομία στα ευαίσθητα σημεία ασφαλείας, και ειδικότερα στο ευάλωτο δημόσιο σύστημα μεταφορών. Αντίθετα, ΗΠΑ και Γερμανία δεν προτίθενται να αυξήσουν το βαθμό ετοιμότητας των αρχών ασφαλείας.

    Δεν αυξάνουν το επίπεδο ετοιμότητας οι ΗΠΑ

    Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα αρχίσει έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή για τις αμαξοστοιχίες.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Άσα Χάτσινσον, ο οποίος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια στα σύνορα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δήλωσε ότι το Υπουργείο θα επανεξετάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα στοιχεία που υπάρχουν και τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών και θα κάνει ενδελεχή έρευνα για την ασφάλεια στα τρένα μετά τις επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    "Δεν έχουμε κάποια σχετική πληροφορία και δεν πρόκειται να εκδώσουμε οδηγίες ", πρόσθεσε ο Υφυπουργός.

    "Δεν υπάρχει μεταβολή στην κατάσταση της δημόσιας ασφάλειας"

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Ότο Σίλι , δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας δεν έχει μεταβληθεί στη Γερμανία μετά τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    "Ολες οι αναλύσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει μεταβολή στην κατάσταση της δημόσιας ασφάλειας στη Γερμανία", δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ο Οτο Σίλι προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η ευθύνη για τις επιθέσεις της Μαδρίτης ανήκει στην ETA.

    "Κατά τη γνώμη μου όλη η επιχειρηματολογία δείχνει ότι πρόκειται για επίθεση της ETA", εκτίμησε προσθέτοντας ότι εάν αποδειχθεί ότι η Αλ Κάιντα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις , "τότε θα πρόκειται για μία νέα κατάσταση".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναπάντητα ερωτηματικά

    Διεθνής καταδίκη των επιθέσεων

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

    H μέρα που συγκλόνισε την Ευρώπη

    [03] Διεθνή

    4.000 ζευγάρια έχουν παντρευτεί "Να σταματήσουν οι γάμοι ομοφυλοφίλων"

    (12/3/2004 7:45:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας εξέδωσε εντολή προς τη δημοτική αρχή του Σαν Φρανσίσκο να σταματήσουν οι γάμοι ομοφυλοφίλων, θέμα που έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση σε όλη την Αμερική, ως προς το δικαίωμα των γκέι να νομιμοποιούν τη σχέση τους με γάμο. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που μπορεί να επανεξετασθεί το Μάιο ή τον Ιούνιο, εκδόθηκε ένα μήνα μετά το πράσινο φως που έδωσε ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Γκάβιν Νιούσομ, για την τέλεση γάμων ομοφυλοφίλων. Στο διάστημα αυτό περισσότερα από 4.000 ζευγάρια ομοφυλοφίλων έχουν παντρευτεί.

    Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε εντολή να σταματήσουν αυτοί οι γάμοι κάνοντας αναφορά στον οικογενειακό κώδικα της πολιτείας της Καλιφόρνιας, που ορίζει το γάμο ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας και επισήμανε στις αρχές του Σαν Φρανσίσκο πως πρέπει "να μην εκδίδονται άδειες γάμου ή πιστοποιητικά που δεν προβλέπονται από αυτή την αναφορά".

    Η δικαστική απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους αντιπάλους της πολιτικής που ακολούθησε η δημοτική αρχή στο Σαν Φρανσίσκο και προκάλεσε απογοήτευση στους ομοφυλόφιλους και στους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γκέι.

    [04] Διεθνή

    Συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών Βία χωρίς τέλος στην Αϊτή

    (12/3/2004 7:50:00 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ σε φτωχογειτονιές του Πορτ-Ο-Πρενς. Στη διάρκεια των ταραχών χρησιμοποιήθηκαν και όπλα από τους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς και υπάρχουν πληροφορίες ότι τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να διαλύσει διαδήλωση υποστηρικτών του Αριστίντ, που φώναζαν "θέλουμε πίσω τον πρόεδρο" και "χωρίς τον Αριστίντ δεν υπάρχει ειρήνη". Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως σε ένα σημείο της πρωτεύουσας όπου γινόταν συγκέντρωση ένοπλων οπαδών του Αριστίντ, μαινόμενο πλήθος έσυρε έξω από ένα ταξί τον οδηγό και τον αποκεφάλισε. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από τις φτωχογειτονιές του Πορτ-Ο-Πρενς, όπου κυριαρχούν οι υποστηρικτές του Αριστίντ, με αίτημα την επιστροφή του ανατραπέντος προέδρου.

    Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης

    Ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψει στην Καραϊβική για να επισκεφθεί τη Τζαμάικα. Μία ενέργεια που εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στην Αϊτή.

    Τα επεισόδια αναφέρθηκαν την ώρα που άνδρες της αϊτινής αστυνομίας μαζί με Αμερικανούς και Γάλλους πεζοναύτες άρχιζαν έρευνες για τον εντοπισμό αποθηκών με όπλα .

    Παρόλο που οι έρευνες αυτές δεν απέδωσαν καρπούς, ο επικεφαλής των Αμερικανών πεζοναυτών συνταγματάρχης Μαρκ Γκουρκάνους δήλωσε ότι "το μήνυμα αυτής της επιχείρησης είναι πως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στη μείωση της οπλοκατοχής".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κυνήγι όπλων στην Αϊτή

    Δηλώσεις Ανάν και Πάουελ για την Αϊτή

    Πυρά κατά διαδηλωτών στο Πορτ- ο- Πρενς

    [05] Εσωτερικά

    "Καμία σχέση με τρομοκρατία" Τρένο παγιδευμένο με εκρηκτικά στη Θεσ/νίκη

    (12/3/2004 8:24:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Παγιδευμένο τρένο με εκρηκτικά, που θα φόρτωνε προπάνιο στη Θεσσαλονίκη, εξουδετέρωσαν οι αρχές στη Βόρεια Ελλάδα, την περασμένη Δευτέρα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Ένας Βούλγαρος ανακρίθηκε και οι εκτιμήσεις των αστυνομικών κάνουν λόγο για εμπλοκή της βαλκανικής Μαφίας. "H υπόθεση του τρένου με τα εκρηκτικά που εξουδετερώθηκε στη Βόρειο Ελλάδα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τρομοκρατία. Οι ελληνικές αρχές ενήργησαν άμεσα και αποτελεσματικά και έχουν διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος. Το τρένο είχε προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ήταν άδειο, περιείχε εκρηκτικά χωρίς όμως την απαιτούμενη συνδεσμολογία προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκρηξη. Ο Βούλγαρος έχει ανακριθεί και κρατείται", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Λεύτερης Οικονόμου.

    ''Παιχνίδι'' της βουλγάρικης μαφίας

    Το τρένο επρόκειτο να φορτώσει προπάνιο στη Θεσσαλονίκη και να επιστρέψει στη Βουλγαρία. Οι ελληνικές αρχές σταμάτησαν τον συρμό στο σταθμό του Στρυμώνα και τον ερεύνησαν.

    Κάτω από ένα βαγόνι βρήκαν μικρή ποσότητα εκρηκτικών, έναν ηλεκτρονικό πυροκροτητή και διάφορα άλλα εξαρτήματα, τα οποία όμως δεν ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους και δεν μπορούσαν να εκραγούν.

    Το τρένο μετά την εξονυχιστική έρευνα έφτασε στον προορισμό του για να συνεχίσει την αποστολή του, ενώ από την αστυνομία κρατείται ο Βούλγαρος πληροφοριοδότης και θα απελαθεί.

    Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η υπόθεση είναι ένα ''παιχνίδι'' της βουλγάρικης μαφίας στην οποία είναι πολύ πιθανό να ανήκει και ο πληροφοριοδότης με σκοπό ή να αποπροσανατολίσουν τις αρχές για να κάνουν κάτι άλλο παράνομο ή για να ''πουλήσουν'' πληροφορίες για δήθεν τρομοκράτες εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία που υπάρχει διεθνώς από την τυφλή τρομοκρατική δράση σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

    Αυτό ενισχύεται και από τη δραστηριότητα του Βούλγαρου πληροφοριοδότη, ο οποίος κατά καιρούς δίνει ανάλογες πληροφορίες σε διάφορες αστυνομίες της Ευρώπης και την Ιντερπόλ. Σε καμία περίπτωση πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, η υπόθεση του τρένου στη Βόρεια Ελλάδα δεν συνδέεται με την τρομοκρατία.

    [06] Αθλητισμός

    Ελπίδες πρόκρισης Ευρωλίγκα: Σιένα - Παναθηναϊκός 86-67

    (12/3/2004 8:36:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Με στόχο να πετύχουν την πρώτη τους εκτός έδρας νίκη στο πλαίσιο της Β' φάσης, οι παίκτες του Παναθηναϊκού έχασαν από τη Σιένα. Η ιταλική ομάδα επικράτησε με 86-67 στο πλαίσιο της 2ης ημέρας της φάσης των "16" της Ευρωλίγκα. Οι Βάντερπουλ (14π., 9 ριμπάουντ, 8 κλεψίματα) και Μιχάλης Κακιούζης (15π. και 8 ριμπάουντ) αποδείχτηκαν "εκτελεστές" των "πρασίνων" στο δεύτερο μέρος, ενώ ο Θόρντον με 19 πόντους ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα στο πρώτο ημίχρονο. Το καλό χαρτί για τους "πράσινους" ήταν ο Χατζηβρέττας, με 20 πόντους και 5 τρίποντα. Με μία νίκη στο ενεργητικό του ο Παναθηναϊκός διατηρεί ελπίδες πρόκρισης, αρκεί να διατηρήσει το αήττητο της έδρας του και να πετύχει το "διπλό" είτε στη Βαρκελώνη, είτε στο Τρεβίζο. Τα δεκάλεπτα: 20-20, 42-35, 64-48, 86-67.

    Έδωσε λύσεις ο Μάρβις Θόρντον

    Σε κλειστό παιχνίδι με κυρίαρχο στοιχείο την επιμονή στην άμυνα, επιδόθηκαν Παναθηναϊκός και Σιένα αμέσως μετά το τζάμπολ. Με τους Κιάτσιγκ και Γκαλάντα μέσα στη ρακέτα, τον πρώτο να σημειώνει 5 πόντους και τον δεύτερο τέσσερις στο πρώτο δεκάλεπτο, η Σιένα έδειχνε να πατάει πιο γερά μέσα στο γήπεδο στα πρώτα λεπτά, την ώρα που Μίντλετον και Τσαρτσαρής απάρτιζαν τη φροντ λαιν των "πρασίνων".

    Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε 9-9 και 11-11 με προσωπικές προσπάθειες του Λάκοβιτς.

    Ο Σλοβένος πόιντ γκαρντ ήταν ο πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας σε αυτό το διάστημα και κέρδιζε τις εντυπώσεις, εν συγκρίσει με τον αντίπαλο πόιντ γκαρντ και πρώην παίκτη της ΑΕΚ, Βρμπίσα Στεφάνοβ.

    Ο Αμερικανός γκαρντ Μάρβις Θόρντον έδωσε λύσεις από την περιφέρεια (7π έως το 10') και η Σιένα ξέφυγε με 20-16, αλλά μέχρι την εκπνοή ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στα ίσα, 20-20 με πόντους του Μουγιεζίνοβιτς και του ΜακΝτόναλντ. Ο Κάρλο Ρεκαλκάτι αποφάσισε να προβεί σε αλλαγές μετά την ανάπαυλα (έπαιζε με την ίδια πεντάδα για δέκα λεπτά), ρίχνοντας στο παρκέ για πρώτη φορά το Μιχάλη Κακιούζη και τον Ντέιβιντ Αντερσεν. Από την πλευρά του, ο "Ζοτς" εμπιστεύθηκε στον έμπειρο Γιώργο Καλαϊτζή τη νευραλγική θέση του οργανωτή.

    Ο Κακιούζης μπήκε ζεστός από τον πάγκο και με εύστοχο σουτ τριών πόντων έδωσε στη Σιένα προβάδισμα με τη μεγαλύτερη τιμή έως τότε, 27-22.

    Αλβέρτης και Τσαρτσαρής βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να παραμείνει σε απόσταση αναπνοής μειώνοντας σε 26-27, αλλά ο Θόρντον «αφηνίασε, αύξησε τους προσωπικούς του πόντους σε 15 μέχρι το 20' για να προηγηθεί η Σιένα με 39-33 και 42-35 στο τέλος του πρώτου μέρους, καθώς ο ΜακΝτόναλντ έχασε την ευκαιρία να μειώσει, όταν αστόχησε σε σουτ τριών πόντων με την εκπνοή.

    Η επιστροφή των παικτών του Ομπράντοβιτς στο παρκέ συνοδεύτηκε από αποκαρδιωτική εξέλιξη του αγώνα για την ελληνική ομάδα. Ο έτερος Αμερικανός της Σιένα, Βάντερπουλ, πήρε τη σκυτάλη από τον Θόρντον και με δικό του κρεσέντο οι Ιταλοί έκαναν τον Παναθηναϊκό να μοιάζει με ερασιτεχνική ομάδα. Εκτός από τον μονόλογο του Βάντερπουλ και τον επιθετικό οίστρο του Μιχάλη Κακιούζη, οι παίκτες του Ρεκαλκάτι έπαιξαν έξυπνα και ομαδικά στην, κλείνοντας με νταμπλ τιμ- κάθε δρόμο προς το καλάθι τους στους αντιπάλους.

    Η διαφορά εκτοξεύθηκε στους 21 πόντους, 59-38 και η ατομικές ενέργειας του Νίκου Χατζηβρέττα με βροχή από τρίποντα απλώς μείωσαν τη διαφορά σε 64-48 στο 30'. Ένα τρίποντο του Γιώργου Καλαϊτζή έξι λεπτά πριν το τέλος έδωσε προσωρινά την ψευδαίσθηση στον Παναθηναϊκό πως θα μπορούσε να γυρίσει το παιχνίδι, όταν η διαφορά μειώθηκε στους 11 πόντους, 71-60, αλλά ο Ντούσαν Βούκσεβιτς προσγείωσε τους πρωταθλητές Ελλάδας από τα 6.25.

    Ο Λάκοβιτς σιώπησε στο δεύτερο μέρος (κάτι που στοίχισε στον Παναθηναϊκό), ο Μπατίστ έμεινε στους δύο πόντους, όσους είχε και ο Παπανικολάου, ο αρχηγός Φραγκίσκος Αλβέρτης στους 4, όσους σημείωσε και ο Καλαϊτζής και ο μόνος αξιόπιστος επιθετικά παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν ο Νίκος Χατζηβρέττας.

    Χωρίς αντίπαλο ουσιαστικά, οι Ιταλοί στο δεύτερο μέρος υπερείχαν σε όλους τους τομείς και με εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας και άμυνα για σεμινάρια, έφτασαν άνετα και δίκαια στην πρώτη τους νίκη στη φάση των "16".

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΣΙΕΝΑ: Στεφάνοβ 5, Βάντερπουλ 14, Αντερσεν, Ζουκάουσκας 3, Κιάτσιγκ 12, Θόρντον 19, Βούκσεβιτς 9, Γκαλάντα 9, Κακιούζης 15

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 4, Λάκοβιτς 12, Μίίντλετον 6, Μουγιεζίνοβιτς 2, Χατζηβρέττας 20, Καλαϊτζής 4, Παπανικολάου 2, Μπατίστ 2, ΜακΝτόναλντ 5, Τσαρτσαρής 10.

    [07] Ιράκ

    Πιθανός στόχος επίθεσης θρησκευτική γιορτή Πυκνώνουν οι επιθέσεις στο Ιράκ

    (12/3/2004 9:04:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου, κοντά στη Χαμπανίγια, δυτικά της Βαγδάτης. Από την επίθεση τραυματίσθηκε άλλος ένας στρατιώτης. Την Πέμπτη, ο διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, Ρικάρντο Σάντσες ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ τουλάχιστον για ένα ακόμα χρόνο. "Οι επιθέσεις στο Ιράκ θα πυκνώνουν καθώς πλησιάζει η ημέρα που οι Αμερικανοί θα παραδώσουν την εξουσία στους Ιρακινούς", εκτίμησε ο διοικητής της κατοχικής διοίκησης Πολ Μπρέμερ , προσθέτοντας ότι στόχος μίας μεγάλης επίθεσης μπορεί να είναι κάποια σημαντική θρησκευτική γιορτή.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον επόμενο μήνα

    Οι επιθέσεις στο Ιράκ θα πυκνώνουν, καθώς πλησιάζει η ημέρα που οι Αμερικανοί θα παραδώσουν την εξουσία στους Ιρακινούς, εκτίμησε ο διοικητής της κατοχικής διοίκησης Πολ Μπρέμερ, προσθέτοντας ότι στόχος μίας μεγάλης επίθεσης μπορεί να είναι κάποια σημαντική θρησκευτική γιορτή.

    ''Θα έχουμε περισσότερες απειλές από τρομοκράτες, καθώς πλησιάζουμε προς την 30η Ιουνίου, οπότε θα γίνει η παράδοση της εξουσίας, διότι οι τρομοκράτες αντιλαμβάνονται σαφώς ότι εφόσον αποκατασταθεί η Δημοκρατία δεν θα έχουν κανένα πρόσχημα για άλλες επιθέσεις'', δήλωσε ο Πολ Μπρέμερ, επισκεπτόμενος τη βάση της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας του αμερικανικού στρατού, στο δυτικό Ιράκ.

    Ο Πολ Μπρέμερ κατά την επίσκεψή του στη βάση της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τον επόμενο μήνα, όταν εκατομμύρια Σιίτες θα συγκεντρωθούν στην Κερμπάλα, καθώς τιμούν τη μνήμη του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ. Η γιορτή Αρμπέιν, που υπολογίζεται ότι θα πέσει γύρω στις 10 Απριλίου, συμπίπτει με την επέτειο της ανατροπής του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, σύμπτωση που κάνει τους Αμερικανούς να φοβούνται ότι οι ιρακινοί αντάρτες ή ξένοι ισλαμιστές που έχουν μπει στο Ιράκ θα επιχειρήσουν μαζικά χτυπήματα.

    ''Οι επιθέσεις στην Κερμπάλα, πριν από δύο εβδομάδες, έγιναν από έξι ανθρώπους που φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά. Υπήρχαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκεί και δεν μπορείς να τους ψάξεις όλους. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορεί να εξασφαλισθεί κατά 100% η ασφάλεια'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολ Μπρέμερ.

    [08] Διεθνή

    Στο επίκεντρο ο Πρόεδρος Πρόταση μομφής δια μέσου ξυλοδαρμού

    (12/3/2004 11:20:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας κατά τη ψηφοφορία της πρότασης μομφής, που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση στον Πρόεδρο της χώρας Ρο Μου-Χιούν, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης συνεπλάκησαν με τους συναδέλφους τους της κυβερνητικής παράταξης. Η πρόταση μομφής αφορούσε δηλώσεις, που είχε κάνει ο Πρόεδρος, υπέρ του κυβερνώντος κόμματος Ούρι, κάτι που απαγορεύει ο εκλογικός νόμος της χώρας. Μάλιστα, οι δηλώσεις του Προέδρου, έγιναν σε προεκλογική περίοδο, αφού η χώρα θα κληθεί να επιλέξει νέα κυβέρνηση στις 15 Απριλίου. Την πρόταση μομφής υπερψήφισαν 193 βουλευτές της αντιπολίτευσης, από το συντηρητικό Μεγάλο Εθνικό Κόμμα (GNP) και το Δημοκρατικό Κόμμα της Χιλιετίας (MDP). Το Κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, συνολικά, καταμετρά 270 μέλη.

    "Πιάστηκαν στα χέρια"

    Περίπου 30 βουλευτές των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης εισέβαλαν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου και προσπάθησαν να εκδιώξουν τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Ούρι, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί γύρω από την έδρα του Προέδρου της Βουλής. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης συνεπλάκησαν με τους συναδέλφους τους της κυβερνητικής παράταξης, αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν την έδρα του Προέδρου του Κοινοβουλίου, ο οποίος δήλωσε ότι οι εργασίες θα συνεχισθούν αργότερα την Παρασκευή. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του ψηφίσματος για την πρόταση μομφής, οι άνδρες ασφαλείας, της Βουλής, απομάκρυναν από την αίθουσα τον Πρόεδρο του σώματος, καθώς, μόλις το ανακοίνωσε, υποστηρικτές της κυβέρνησης του επιτέθηκαν εκσφενδονίζοντας διάφορα αντικείμενα.

    "Σταματήστε το πραξικόπημα", φώναζαν εν μέσω κλαυθμών και οδυρμών οι υποστηρικτές του Προέδρου.

    Είχε ζητήσει συγγνώμη

    Προτού σημειωθούν οι απίστευτες σκηνές στο Κοινοβούλιο της χώρας, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας ζήτησε συγγνώμη από το έθνος για την πολιτική κρίση, που ξέσπασε και η οποία θέτει τη χώρα σε πολιτική αστάθεια. "Εκφράζω την συγγνώμη μου προς το έθνος, που οδηγήθηκε σε αυτή την κρίση με την πρόταση μομφής. Ως επικεφαλής του κράτους αισθάνομαι υπεύθυνος", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

    Η αντιπολίτευση, όμως, διεμήνυσε στο κ Ρο ότι η απολογία του ήρθε πολύ αργά. Ο Κιμ Γιουνγκ-Βαν, του Δημοκρατικού Κόμματος της Χιλιετίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι δύσκολο να θεωρηθεί ειλικρινής η συγγνώμη του Προέδρου Ρο, εφόσον μόλις 24 ώρες πριν, ο ίδιος είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να ζητήσει συγγνώμη και να αποποιηθεί τις δηλώσεις του υπέρ του κόμματος Ούρι. Ο κ. Ρο, πάντως δεν έχασε τη ψυχραιμία του και δήλωσε πως η πρόταση μομφής θα επισημοποιηθεί αργότερα την Παρασκευή, αν και πιστεύει πως το δικαστήριο θα την απορρίψει.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Γκοχ Κουν κάλεσε έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.

    Οικονομικές ατασθαλίες

    Ο κ. Ρο ανέλαβε πέρυσι Πρόεδρος και είχε υποσχεθεί να εξαλείψει τη διαφθορά και τους "δεσμούς" που διατηρούσε η κυβέρνηση με μεγάλες εταιρίες. Δεν ήταν λίγες οι φορές, που το όνομά του αναμίχτηκε σε οικονομικές υποθέσεις όταν φήμες ήθελαν μέλη της οικογένειάς του να έχουν λάβει παράνομα κονδύλια από μεγάλους επιχειρηματίες. Μάλιστα, οι μηνυτές του τον είχαν κατηγορήσει ότι είχε λάβει το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων από επιχειρηματίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Ν. Κορέας

    [09] Εσωτερικά

    Εσωκομματικές εξελίξεις Συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου ΠΑΣΟΚ

    (12/3/2004 11:11:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών του για τις αλλαγές σε πρόσωπα και δομές στο κόμμα. Ο γραμματέας του κινήματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για προάσπιση των κεκτημένων και τη δημιουργία ενός ανοιχτού κόμματος της νέας εποχής. Σοβαρές εσωκομματικές εξελίξεις, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει "σχήμα μάχης", προανήγγειλε ο Μίμης Ανδρουλάκης, που συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου, ενώ αναγνώρισε πως απαιτείται χρόνος για να αφομοιωθεί από τη βάση η διεύρυνση προς τα δεξιά. Είναι η πρώτη συνεδρίαση κομματικού οργάνου μετά τις εκλογές.

    "Τα μηνύματα του Γιώργου Παπανδρέου έκαναν λόγο ουσιαστικά για δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, με τρεις άξονες: σοσιαλδημοκρατία στο κέντρο, φιλελευθερισμός και κεντροαριστερό", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

    Δεν έχουμε συντηρητική στροφή της ελληνικής κοινωνίας. Η Ν.Δ πήρε τις εκλογές εμφανίζοντας κοινωνικό πρόσωπο και διατυπώνοντας έντονα κοινωνικό λόγο, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης.

    Αναφερόμενος στα περί παραιτήσεων ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι το κόμμα δε ζήτησε από την Άννα Φιλίνη να παραιτηθεί.

    Ο Γιάννης Mπανιάς δήλωσε άλλωστε ότι είναι αντίθετος στην τακτική των παραιτήσεων.

    [10] Διάφορα

    Κάμερα καταγράφει τη ζωή μιας οικογένειας "Big Brother" στο Διαδίκτυο

    (12/3/2004 11:35:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: Ananova.com

    Μια τετραμελής οικογένεια από τη Βρετανία θα πρωταγωνιστήσει σε μια νέα, διαδικτυακή εκδοχή του Big Brother και του Τρούμαν Σόου, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου. Κάθε κίνηση του Τζον, της Κλαιρ και των δύο παιδιών τους θα μεταδίδεται ζωντανά για 100 ημέρες μέσω Ίντερνετ, σε ένα πρωτότυπο "κοινωνικό πείραμα", όπως το αποκαλεί η διοργανώτρια εταιρία, Epson. Μάλιστα, η Epson θεωρεί πως, διάλεξε την τυπική βρετανική οικογένεια: ο Τζον είναι 29 ετών, η σύζυγός του 30, έχουν δύο παιδιά, 2 και 4 ετών, και διευθύνουν τη δική τους μικρομεσαία επιχείρηση. Η οικογένεια Γουόντ εξέφρασε την ικανοποίησή της και δήλωσε έτοιμη να εκτεθεί σε δημόσια θέα, αφού νίκησε τους αρχικούς της δισταγμούς.

    Απ' ευθείας μετάδοση

    Κάθε κίνηση της οικογένειας Γουόντ, από το πλύσιμο των πιάτων, μέχρι τις προσωπικές της στιγμές, θα μεταδίδεται απ ευθείας από την ιστοσελίδα της "Ireland online".

    Οι διοργανωτές πιστεύουν πως, το "παράδειγμα" της οικογένειας θα ακολουθήσουν πολλές άλλες σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζοντας παράλληλα την αυξανόμενη χρήση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή. Η εκπρόσωπος της Epson, Τζέιν Μπάρναρντ, δήλωσε πως, στόχος την εκπομπής είναι "να αποδείξει ότι, ακόμα και η ζωή μιας συνηθισμένης οικογένειας αξίζει να μεταδοθεί ψηφιακά".

    Η εταιρία δηλώνει αισιόδοξη για την έκβαση και επιτυχία της εκπομπής, ενώ ο αρχηγός της οικογένειας, Τζον Γουόντ, τη χαρακτήρισε "μεγάλη ευκαιρία". Πώς άλλωστε να χαρακτήριζε την παρακολούθησή του κάποιος, που θα κερδίσει 11,250 λίρες Αγγλίας;


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 March 2004 - 9:53:14 UTC