Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Σάλι μιλάει "βρώμικα" και "λιμανίσια" Τιμωρία για τον αθυρόστομο
  • [02] Από 1 Μαρτίου μέχρι 6 Απριλίου "Ανθρωπογραφία"- Εκθεση ζωγραφικής
  • [03] Απώλεια στον Τραπεζικό χώρο "Έφυγε" ο Θεόδωρος Καρατζάς
  • [04] Παρέστη κι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Το εδαφικό στις
  • [05] Σκοτώθηκαν μέλη της Χαμάς Έκρηξη αυτοκινήτου στη Γάζα
  • [06] Καταγγελίες Διαμαντοπούλου και μήνυση Πάγκαλου Εμπρηστικό φυλλάδιο προς
  • [07] Ομόφωνη η απόφαση "Λύγισε" η ελβετική ουδετερότητα
  • [08] Στη Ζάκυνθο ο Κώστας Σημίτης
  • [09] Κομματικό κράτος θέλει η ΝΔ λέει ο Κ. Σημίτης Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις
  • [10] Οδηγίες για τη σταυροδότηση των υποψηφίων
  • [11] Σε τρομοκρατικό κλοιό η Γαλλία
  • [12] Δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα για Βρέντζο
  • [13] Θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα Στα Σκόπια η σορός του Τραϊκόφσκι
  • [14] Απαγορευτικό απόπλου για Κρήτη-Κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες

    [01] Διάφορα

    Η Σάλι μιλάει "βρώμικα" και "λιμανίσια" Τιμωρία για τον αθυρόστομο παπαγάλο

    (3/3/2004 1:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη ΧαραλαμπίδουΠηγή: Ρόϊτερ, Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων

    Οι αξιωματικοί του βρετανικού πολεμικού πλοίου ''Λάνκαστερ'' θα απομακρύνουν τη μασκότ τους, έναν θηλυκό αφρικανικό γκρι παπαγάλο, πριν από την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φιλίππου επί του πλοίου. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο παπαγάλος Σάνι χρησιμοποιεί μια ''πολύ ώριμη'' γλώσσα, σύμφωνα με τη δήλωση του πλοίαρχου της φρεγάτας Πολ Σίβερς, και για το λόγο αυτό ''καλό θα ήταν να μεταβεί για λίγο στη στεριά''. Η βασίλισσα είναι μάλλον απίθανο να ενοχληθεί από τη βαριά αγγλοσαξονική προφορά της Σάνι, καθώς δεν την έχει ποτέ ξανά ακούσει, αλλά ο πρίγκιπας Φίλιππος ως πρώην αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, γνωρίζει πολύ καλά τη ''γλώσσα'' που χρησιμοποιούν οι ναυτικοί στα πλοία, λέξεις και φράσεις τις οποίες έχει αποστηθίσει και επαναλαμβάνει η Σάνι.

    Κλείδωσαν τη Σάνι σε ντουλάπα για να μην ακούγεται

    Οι αξιωματικοί του ''Λάνκαστερ'' δεν είναι διατεθειμένοι να το διακινδυνέψουν. Θα απομακρύνουν τη Σάλι για να μην προδώσει τον "κακό" χαρακτήρα της. Ο πλωτάρχης Τζον Φέζαντ, υπεύθυνος αξιωματικός επιμελητείας της φρεγάτας, δήλωσε ότι ένας επιπλέον λόγος για την απομάκρυνση της Σάνι είναι το πολύ οδυνηρό τσίμπημα την εποχή αυτή που αλλάζει φτέρωμα.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι το 2001, όταν το ''Λάνκαστερ'' βρισκόταν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, το πλήρωμα είχε κλειδώσει τη Σάνι σε μια ντουλάπα για να μην είναι παρούσα κατά την επίσκεψη επί της φρεγάτας του αρχηγού του Βρετανικού Στόλου.

    [02] Πολιτισμός

    Από 1 Μαρτίου μέχρι 6 Απριλίου "Ανθρωπογραφία"- Εκθεση ζωγραφικής

    (3/3/2004 1:43:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Με κοινό θέμα τον άνθρωπο, νέοι ταλαντούχοι ζωγράφοι εκθέτουν την εικαστική τους άποψη μαζί με σημαντικούς και καθιερωμένους καλλιτέχνες καθώς και με παλαιότερους εξέχοντες δημιουργούς, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ) από την 1η Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου. Τα έργα των 20 συνολικά δημιουργών ανήκουν στη Συλλογή του Χρίστου Χριστοφή και παρουσιάζονται στην έκθεση υπό τον τίτλο "Ανθρωπογραφία". "Για ακόμα μια φορά δίνεται η δυνατότητα στο φιλότεχνο κοινό της Θράκης να γνωρίσει και να θαυμάσει από κοντά τα έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων, άξιων εκφραστών της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης. Η συλλογή πινάκων ζωγραφικής του Χρίστου Χριστοφή, η συγκρότηση της οποίας ξεκίνησε το 1973 αλλά η τελική της μορφή οριστικοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, περιλαμβάνει 170 έργα, δημιουργίες 50 Ελλήνων ζωγράφων, εκπροσώπων διαφορετικών γενεών, αλλά άξιων εκφραστών της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας.

    Πολύτιμη η προσφορά του Χ. Χριστοφή στον Πολιτισμό

    Η ευγενική προσφορά μέρους της πολύ αξιόλογης αυτής Συλλογής από τον κ. Χριστοφή, αποτελεί πολύτιμη ενίσχυση για τη συνέχιση του πολιτιστικού έργου του Ιδρύματος στην ακριτική περιοχή της Θράκης", αναφέρει η Βιργινία Τσουδερού, Πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

    Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των παρακάτω καλλιτεχνών (με αλφαβητική σειρά): Δασκαλάκης, Κατσιπάνος, Κερεστέτζης, Κοψίδης, Μαδένης, Μακρής, Μανουσάκης, Μαντζαβίνος, Μαυροϊδης, Μισούρας, Μορταράκος, Μπιτσάκης, Μπότσογλου, Μυταράς, Πολυμέρης, Ρόρρης, Σακαγιάν, Σκουρογιάννης, Χουλιάρας, Χρηστίδης.

    [03] Εσωτερικά

    Απώλεια στον Τραπεζικό χώρο "Έφυγε" ο Θεόδωρος Καρατζάς

    (3/3/2004 1:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ

    Έχασε νωρίς το μεσημέρι τη μάχη για τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Θεόδωρος Καρατζάς, ο οποίος είχε εισαχθεί στην εντατική μονάδα του θεραπευτηρίου Υγεία αιφνιδιαστικά την περασμένη Τετάρτη, δέκα ημέρες έπειτα από εγχείρηση στο στομάχι. O κορυφαίος τραπεζίτης, που άλλαξε τα δεδομένα στην ελληνική τραπεζική αγορά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Το 1952 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1955 έγινε μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Ως δικηγόρος ασχολήθηκε κυρίως με το εμπορικό και το ναυτικό δίκαιο, με δεκάδες δημοσιεύσεις.

    Ο κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης

    Το 1963, όταν περνούσε για πρώτη φορά το κατώφλι της ΕΤΕ, ως σύμβουλος, δε μπορούσε να φαντασθεί ότι, μετά από 33 χρόνια θα βρίσκεται στο τιμόνι της. Την περίοδο 1982-1985, ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕΒΑ και πρόεδρος της Ελληνογαλλικής Τράπεζας.

    Το 1985, ορίσθηκε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το 1986 και το 1987 ήταν πρόεδρος της αποκαλούμενης "Επιτροπής Καρατζά", η οποία έθεσε τις βάσεις για την απελευθέρωση της ελληνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς. Τον Ιούνιο του 1987, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, ως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας στην Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου. Από αυτή τη θέση παραιτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1988.

    Το διάστημα 1991-1995, διετέλεσε πρόεδρος της "Ασπίς Στεγαστική" και το Φεβρουάριο του 1996, τοποθετήθηκε Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας. Λίγους μήνες αργότερα εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1995, τοποθετήθηκε εκ μέρους του Δημοσίου, μέλος του ΔΣ της υπό σύσταση εταιρίας, που ανέλαβε την εκμετάλλευση του αεροδρομίου των Σπάτων.

    Το όραμα του Θεόδωρου Καρατζά ήταν η γιγάντωση της Εθνικής και η ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο Θεόδωρος Καρατζάς ήταν ο πρώτος Διοικητής, που το 2002 εξελέγη από τους μετόχους και δεν διορίσθηκε από την Κυβέρνηση. Μάλιστα, ήταν αυτός, που απέκοψε τον ομφάλιο λώρο της τράπεζας με το αποκαλούμενο "πελατειακό κράτος".

    Στα τέλη του 2001, μαζί με τον πρόεδρο της ALPHA BANK Γιάννη Κωστόπουλο ανακοίνωσαν την πρόθεση τους για τη συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών, που τελικά δεν υλοποιήθηκε.

    Επί της προεδρίας του Θεόδωρου Καρατζά η Εθνική Τράπεζα απορρόφησε τις θυγατρικές της, Κτηματική και ΕΤΕΒΑ, και εξαγόρασε σημαντικές τράπεζες στα Βαλκάνια αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Από τον Οκτώβριο 1999, η μετοχή της Τράπεζας διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το πληρέστατο Δίκτυό της αποτελείται από 588 Καταστήματα και 1126 ATM ενώ οι λογαριασμοί καταθέσεων έφτασαν τα 7 εκατομμύρια και οι λογαριασμοί χορηγήσεων το 1 εκατομμύριο.

    Με τους δημοσιογράφους πάντα είχε πολύ καλές σχέσεις και διακρίνονταν για το διακριτικό του χιούμορ. Αγαπημένος τόπος διακοπών του ήταν η Σίφνος, όπου συχνά πυκνά συναντούσε και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Τον Σεπτέμβριο του 2001, τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Οκτώβριο έγινε μέλος του Board of Patrons. Στην τελευταία συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg , τόνισε ότι, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος χρειάζεται περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς όπως είπε, "η ελληνική αγορά είναι σχετικά μικρή και σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία οι τράπεζες πρέπει να αναπτύξουν δραστηριότητες εκτός της χώρας".

    Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

    Τα θερμά τους συλλυπητήρια εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

    Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε τον Θεόδωρο Καρατζάς ως τον πρωτεργάτη στην προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας για εξυγιάνση και ανάπτυξη, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη της Εθνικής ως μιας κορυφαίας Τράπεζας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

    Ως γενικός γραμματέας και στη συνέχεια ως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας ο Θ. Καρατζάς διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα με το πόρισμα της "Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό του Τραπεζικού Συστήματος", το οποίο απετέλεσε κινητήριο μοχλό για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του χώρου των τραπεζών, επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη σε δήλωση της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "ο Θεόδωρος Καρατζάς συνέβαλε σημαντικά στην απελευθέρωση της ελληνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς και στον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας". Ο θάνατος του προκαλεί θλίψη όχι μόνο στον ελληνικό οικονομικό κόσμο, αλλά και στους εταίρους της Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό, όπου ο Θεόδωρος Καρατζάς έχαιρε μεγάλης εκτίμησης, αναφέρει η κ. Μπακογιάννη.

    Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ αναφέρεται στην εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία που είχε με τον Θ.Καρατζά για όλα τα μικρά και μεγάλα θέματα του κλάδου "με τις διαφωνίες μας, αλλά πάντοτε με στόχο το κοινό καλό. Η απώλεια του θα γίνει αισθητή για όλους μας".

    [04] Εσωτερικά

    Παρέστη κι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Το εδαφικό στις συνομιλίες για το Κυπριακό

    (3/3/2004 6:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το καθεστώς των εδαφών, που θα επιστραφούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κυριάρχησε στη σημερινή όγδοη συνάντηση Παπαδόπουλου-Ντενκτάς στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, που έληξε το μεσημέρι της Τετάρτης. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα, η οποία προβλέπει την υπαγωγή των εδαφών αυτών στην εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να εξασφαλισθεί η επιστροφή τους και η πραγματοποίηση των προκαταρκτικών εργασιών. "Στόχος είναι όσοι θα επιστρέψουν να μπορούν να κατοικήσουν και να εργαστούν ως οργανωμένη κοινότητα", τόνισε χαρακτηριστικά, ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Ωστόσο, στην πρόταση αυτή αντέδρασε ο Ραούφ Ντεκτάς αντιτάσσοντας τη δική του αρχική θέση για επιμήκυνση της περιόδου επιστροφής από 104 ημέρες έως τρία χρόνια, που προβλέπεται από το σχέδιο Ανάν, σε περίοδο από ένα χρόνο έως έξι χρόνια και οκτώμισι μήνες. Στο Κυπριακό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση καθώς και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο.

    "Να εγκριθούν οι νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις"

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διευκρίνισε, ότι βασική απαίτηση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι όλοι οι νόμοι και όλες οι διεθνείς συμβάσεις, που απαιτούνται για τη λειτουργία του κράτους, να είναι εγκεκριμένες και να συμπεριληφθούν στο σχέδιο, που θα παραπεμφθεί στο λαό για δημοψήφισμα.

    "Δεν μπορεί, τόνισε, το κράτος να είναι μόνο στα χαρτιά". Απαντώντας, όμως, σε ερώτηση σχετικά με το πόσοι νόμοι και διεθνείς συνθήκες εγκρίθηκαν έως τώρα, επεσήμανε, ότι είναι αργή η πρόοδος της εργασίας των τεχνικών επιτροπών.

    Στη σημερινή συνάντηση παρέστη και ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο από χθες το απόγευμα. Ο κύριος Πρέντεργκαστ θα αξιολογήσει την έως τώρα πορεία των απευθείας συνομιλιών και εν συνεχεία θα υποβάλει έκθεση στον Κόφι Ανάν. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ταράζει τα νερά πάλι ο Ντεκτάς

    Στο μεταξύ ο Ραούφ Ντενκτάς αποκάλυψε σε συνέντευξη του σε τουρκοκυπριακό σταθμό της πραγματικές του διαθέσεις και τις επιδιώξεις του για το σχέδιο Ανάν. Ο Ντεκτάς, δήλωσε, ότι θεωρεί απίθανη την επίτευξη λύσης μέχρι την 1η Μαΐου. Ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση, ότι και σε περίπτωση μη λύσης δεν θα κλείσουν οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Τουρκοκυπρίους.

    Επανέλαβε, δε, ότι δεν πιστεύει στο σχέδιο Ανάν και γνωρίζει τις ζημιές που μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή του και γι αυτό θα ζητήσει από τους Τουρκοκυπρίους να το καταψηφίσουν στο δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν επιτύχει να επιφέρει αλλαγές.

    Στο μεταξύ ο Ραούφ Ντενκτάς αποκάλυψε σε συνέντευξη του σε τουρκοκυπριακό σταθμό της πραγματικές του διαθέσεις και τις επιδιώξεις του για το σχέδιο Ανάν. Ο Ντεκτάς, δήλωσε, ότι θεωρεί απίθανη την επίτευξη λύσης μέχρι την 1η Μαΐου. Ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση, ότι και σε περίπτωση μη λύσης δεν θα κλείσουν οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Τουρκοκυπρίους.

    Επανέλαβε, δε, ότι δεν πιστεύει στο σχέδιο Ανάν και γνωρίζει τις ζημιές που μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή του και γι αυτό θα ζητήσει από τους Τουρκοκυπρίους να το καταψηφίσουν στο δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν επιτύχει να επιφέρει αλλαγές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ομιλία Κοξ στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση-Δηλώσεις Στρο

    Ξεκίνησε η όγδοη συνάντηση για το Κυπριακό

    [05] Διεθνή

    Σκοτώθηκαν μέλη της Χαμάς Έκρηξη αυτοκινήτου στη Γάζα

    (3/3/2004 3:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: Reuters, BBC

    Τρεις άνθρωποι, που επέβαιναν σε παλαιστινιακό αυτοκίνητο, σκοτώθηκαν και δύο περαστικοί τραυματίσθηκαν, νότια της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι νεκροί είναι μέλη της οργάνωσης Χαμάς, ενώ το ατύχημα αποδίδεται σε πυρά ελικοπτέρου. Στις εικόνες που μετέδωσε η παλαιστινιακή τηλεόραση, το αυτοκίνητο, μάρκας Μιτσουμπίσι, τυλίχθηκε στις φλόγες. Τα τρία απανθρακωμένα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ- Σίφα, όπου και αναγνωρίστηκαν. Παλαιστινιακή πηγή δήλωσε πως, το αυτοκίνητο χτυπήθηκε από δύο ρουκέτες. Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ακούστηκαν δύο εκρήξεις και ανταλλαγή πυροβολισμών, ενώ ισραηλινά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει το συμβάν, ενώ τα ακριβή αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

    [06] Εκλογές

    Καταγγελίες Διαμαντοπούλου και μήνυση Πάγκαλου Εμπρηστικό φυλλάδιο προς εκκλησίες

    (3/3/2004 6:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σάλο δημιούργησαν οι σοβαρότατες καταγγελίες της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Άννας Διαμαντοπούλου περί διακίνησης από αγνώστους δυσφημιστικού υλικού, για το πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Η κ. Διαμαντοπούλου δίνοντας στη δημοσιότητα τα επίμαχα φυλλάδια, αποκάλυψε ότι χιλιάδες από αυτά, μεταφέρονται με φορτηγάκια στα ΕΛΤΑ της οδού Βεΐκου στο Κουκάκι, από όπου αποστέλλονται σε ιερούς ναούς και ιερωμένους. Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ανάμιξης της Εκκλησίας στην υπόθεση, ενώ ζήτησε την επίσημη τοποθέτηση της ΝΔ. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι έγινε προσφυγή στη δικαιοσύνη και στον υπουργό Εσωτερικών. Η Εκκλησία διαχώρισε τη θέση της τονίζοντας ότι δεν αναμειγνύεται στην πολιτική αντιπαράθεση. Η ΝΔ δια στόματος του κ. Ρουσόπουλου αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση.

    Μήνυση υποβάλει ο Πάγκαλος - Αρνείται σχέση της ΝΔ ο Θ. Ρουσόπουλος

    Κατά την ενημέρωση που παραχώρησε στους δημοσιογράφους η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θεωρεί καθ οποιονδήποτε τρόπο αναμεμιγμένη στην υπόθεση την Εκκλησία της Ελλάδος .

    Κατόπιν έδωσε στη δημοσιότητα τους αριθμούς κυκλοφορίας τριών οχημάτων τα οποία μετέφεραν το υβριστικό υλικό, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ιδιοκτησίας της ΝΔ . Εδωσε επίσης φωτογραφίες ανθρώπων την ώρα που σφραγίζουν τους φακέλους και διακινούν το επίμαχο υλικό.

    Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Θεόδωρος Πάγκαλος θα καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστων για παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας, ενώ θα ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η παρέμβαση στα ΕΛΤΑ για να σταματήσει η αποστολή του φυλλαδίου.

    Η αντίδραση απο πλευράς της ΝΔ ήρθε δια στόματος του εκπροσώπου της Θοδωρή Ρουσόπουλου, που αρνήθηκε για λογαριασμό του κόμματός του την ευθύνη για τη δημιουργία των φυλλαδίων αυτών. Ταυτόχρονα, καταδίκασε τις παντός είδους υβριστικές επιθέσεις απ όπου και αν προέρχονται.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για καθεστωτικές πρακτικές, λέγοντας ότι παρακολούθησε εργαζόμενους της ΝΔ με σκοπό να τους αποδώσει ενέργειες, με τις οποίες δεν είχαν καμία σχέση.

    Ο κ.Ρουσόπουλος είπε ότι είναι γνωστό πως η ΝΔ διακινεί την αλληλογραφία της από τέσσερα καταστήματα των ΕΛΤΑ, στο Σύνταγμα, τη Λένορμαν, το Κολωνάκι και στο Κουκάκι και πρόσθεσε ότι παρακολουθήθηκαν και φωτογραφήθηκαν τα αυτοκίνητα της ΝΔ που μοίραζαν προεκλογικό υλικό, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το δυσφημιστικό υλικό.

    Κατόπιν, διερωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί μόνο τη ΝΔ ή και τα άλλα κόμματα, αν παρακολουθεί μόνο τα αυτοκίνητα ή και τα τηλέφωνα και κάλεσε όλα τα κόμματα να αποκηρύξουν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις.

    Δράση πολιτών ...φάντασμα

    Στο φυλλάδιο γίνεται προσωπική επίθεση κατά του Γ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων για απόψεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς, υπέρ της καλλιτεχνικής ελευθερίας (με αφορμή την πρόσφατη αφαίρεση επίμαχου πίνακα από την έκθεση Outlook), για επανεξέταση του δικαιώματος στην ευθανασία, το διαχωρισμό των ναρκωτικών κλπ.

    Το επίμαχο φυλλάδιο, δεν αναφέρει οιαδήποτε πληροφορία για την «Δράση Πολιτών για την Προστασία της Κληρονομιάς μας» που το υπογράφει, ούτε για το πού τυπώθηκε.

    Η Εκκλησία διαχώρισε τη θέση της

    "Δεν έχουμε καμία σχέση" δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητος σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα επίμαχα φυλλάδια και πρόσθεσε ότι ακόμη και αν αποστέλλονται φυλλάδια στους ναούς δε γίνεται διακίνησή τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φυλλάδια προεκλογικού περιεχομένου που φτάνουν στους ναούς καταστρέφονται . Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου όπου τονίζεται ότι: "Η Εκκλησία, όπως έχει επανειλημμένα τονισθεί, δεν αναμιγνύεται στην πολιτική αντιπαράθεση".

    [07] Διεθνή

    Ομόφωνη η απόφαση "Λύγισε" η ελβετική ουδετερότητα

    (3/3/2004 4:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην επίσημη αποκατάσταση μιας Ελβετίδας, που κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο είχε βοηθήσει παιδιά Εβραίων να διαφύγουν από τους Ναζί και να βρουν καταφύγιο στην Ελβετία, προχώρησε σήμερα η Επιτροπή Αποκατάστασης που έχει συσταθεί από το ελβετικό κοινοβούλιο. Η απόφαση, πάρθηκε ομόφωνα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Φρανσουάζ Σοντάν. Η 79χρονη σήμερα Έμι Στίτελμαν κάτοικος Γενεύης είναι η πρώτη που επωφελείται από ένα νόμο που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και προβλέπει τη δυνατότητα αποκατάστασης των Ελβετών πολιτών, που τιμωρήθηκαν επειδή παραβλέποντας το καθεστώς της ελβετικής ουδετερότητας, είχαν βοηθήσει πρόσφυγες, που διέφευγαν από το ναζισμό.

    Έντονη η δράση της στον Β' Παγκόσμιο

    Η Στίτελμαν, η οποία είχε καταδικαστεί το 1945 επειδή στο διάστημα από το 1942 ως το 1945 είχε φέρει λαθραία στην Ελβετία δεκαπέντε παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ορφανά. Η δράση της, όμως, δεν είχε σταματήσει εκεί, αφού το Μάρτιο του 1945 βοήθησε, πάλι μια ομάδα ατόμων, που είχαν καταφύγει στην Ελβετία και ήθελαν να επιστρέψουν στη Γαλλία να περάσουν παράνομα τα σύνορα, πράγμα, που δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς καθώς η ελβετική κυβέρνηση είχε από το 1940 προβεί σε μερικό κλείσιμο των συνόρων. Η ποινή, που της επιβλήθηκε, τότε, από την ελβετική στρατιωτική δικαιοσύνη ήταν φυλάκιση 15 ημερών, ωστόσο η Στίτελμαν δεν την εξέτισε διότι είχε προηγουμένως προφυλακιστεί για 18 ημέρες στη Γενεύη.

    Σημειώνεται, ότι κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελβετία είχε δεχθεί σχεδόν 300.000 πρόσφυγες προερχόμενους από χώρες της Ευρώπης, τις οποίες είχαν καταλάβει οι Ναζί, αλλά είχε επίσης διώξει περισσότερους από 20.000, κυρίως Εβραίους .

    [08] Εκλογές

    Στη Ζάκυνθο ο Κώστας Σημίτης

    (3/3/2004 7:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Επίσκεψη στο νομό Ζακύνθου πραγματοποίησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος είδε από κοντά τις εργασίες κατασκευής εργατικών κατοικιών και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε το Πειραματικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου και μετέβη στο χωριό Σαρακηνάδο όπου μίλησε στο Θέατρο της περιοχής. Στην ομιλία του ο κ. Σημίτης τόνισε το σημαντικό αναπτυξιακό έργο που συντελείται σε ολόκληρη τη χώρα και εξήρε τις δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής γιατί γίνονται με σεβασμό στην παράδοση και την ταυτότητα του νησιού. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της τελευταίας οκταετίας στον τομέα της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής, της παιδείας και της αγροτικής πολιτικής. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μεγάλα έργα που είτε ολοκληρώνονται είτε βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα ενώ τόνισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής με ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό.

    Επίθεση στη ΝΔ

    "Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, είναι το έργο μιας σύγχρονης χώρας, μιας χώρας η οποία έχει επικεφαλής μια προοδευτική παράταξη με όραμα, ικανότητες, δύναμη και προοπτική νίκης", είπε ο κ. Σημίτης και άσκησε κριτική στο σύνθημα της ΝΔ που μιλάει για ανάγκη πολιτικής αλλαγής .

    Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σχολιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ λέγοντας: "Αν διαβάσετε το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, θα δείτε ότι ισχυρίζεται ότι η καλύτερη περίοδος για την Ελλάδα ήταν το 90 με το 93, ότι η καλύτερη οικονομική πολιτική ήταν από το 90 μέχρι το 93. Όμως τότε ήταν περίοδος ύφεσης , μηδέν ανάπτυξη. Τότε ήταν περίοδος πληθωρισμού 20% με 25%. Τότε ήταν περίοδος ανεργίας, γιατί έκλειναν όλα τα μεγάλα εργοστάσια".

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες της ΝΔ για επανίδρυση του κράτους λέγοντας ότι η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την κατάργηση του ΑΣΕΠ το οποίο χαρακτήρισε κατάκτηση για την κατάργηση του πελατειακού κράτους ενώ είπε ότι η ΝΔ θέλει να το κάνει αυτό για "να προσλάβει, αυτό που λέει, τα δικά της παιδιά" κατηγορώντας την για επιστροφή στις πολιτικές του παρελθόντος.

    Στην ομιλία του ο κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικονομική ανάπτυξη που συντελείται στα νησιά του Ιονίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους αυξήθηκε την περίοδο 1995-2001 με ρυθμό μεγαλύτερο του εθνικού μέσου όρου, ενώ τα ποσοστά ανεργίας στην Περιφέρεια είναι από τα χαμηλότερα στη χώρα. Ο κ. Σημίτης έκλεισε την ομιλία του μιλώντας για το περιφερειακό πρόγραμμα , το οποίο επιδιώκει την ανάπτυξη όλης της περιφέρειας και συγκεκριμένα για τα μέτρα που αφορούν τα νησιά του Ιονίου.

    Ο κ. Σημίτης ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Ζάκυνθο με ομιλία του στις Βολίμες όπου ανέφερε και πάλι τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τόνισε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η ανάπτυξη της χώρας την οποία, όπως είπε, μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξασφαλίσει.

    [09] Εκλογές

    Κομματικό κράτος θέλει η ΝΔ λέει ο Κ. Σημίτης Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις Πολύδωρα

    (3/3/2004 4:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αντιδράσεων συνέχεια για τις δηλώσεις του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ κ. Πολύδωρα περί απομάκρυνσης 10 χιλιάδων στελεχών από το δημόσιο την επομένη των εκλογών. Ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας τροφοδότησε εκ νέου σήμερα την αντιπαράθεση με νέες δηλώσεις του προς ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Στο ίδιο μήκος κύματος, εμφανίστηκε και ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού και προγράμματος της ΝΔ Γ. Σουφλιάς, που μίλησε για αποπομπή των συμβούλων από τα υπουργεία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της ΝΔ, να βλέπει το κράτος για το βόλεμα των δικών της παιδιών. Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Διαμαντοπούλου, έκανε λόγο για πογκρόμ διώξεων δημοσίων υπαλλήλων και επιτέθηκε κατά του κ. Αβραμόπουλου για τα όσα είπε περί κομματικής λειτουργίας του ΑΣΕΠ, αποκαλύπτοντας ότι το ΑΣΕΠ είχε επικρίνει τον τρόπο προσλήψεων στο Δήμο της Αθήνας το 2002. Για κατάργηση του ΑΣΕΠ και εγκαθίδρυση του κομματικού κράτους κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Κάλυψη από τη ΝΔ

    Η Ρηγίλλης από την πλευρά της σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες το ΠΑΣΟΚ έχει επιδοθεί σε μία συστηματική προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας. Προσθέτει ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του κ. Πολύδωρα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ειδική κατηγορία των στενών συνεργατών υπουργών, όπως γίνεται κάθε φορά σε κυβερνητική αλλαγή.

    Αλλά και ο συντονιστής του τομέα Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ κ. Πολύδωρας επανήλθε σήμερα δριμύτερος με νέες δηλώσεις του προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ, απ όπου απαντώντας στην Αννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε τις δηλώσεις του διευκρινίζοντας ότι "μίλησα καθαρά και δεν επιτρέπω σε κανέναν να διαστρεβλώνει τα λόγια μου. Μίλησα για τους αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε παραδιοίκηση , δίπλα από τα υπουργικά γραφεία. Με το καλημέρα αυτοί οι κύριοι θα φύγουν".

    Την απομάκρυνση των συμβούλων από τα υπουργεία ζήτησε και ο κ. Σουφλιάς , ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα για τους δημόσιους υπαλλήλους. "Θα σεβαστούμε κάθε δημόσιο υπάλληλο (...) αλλά είναι φυσικό οι σύμβουλοι των υπουργών να μην παραμείνουν στην θέση τους. Ακόμη και όταν αλλάζει ο υπουργός στην ίδια κυβέρνηση, οι σύμβουλοι αλλάζουν" είπε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ που λειτούργησε σταθερά στην βάση της κομματικοποίησης του κράτους, δεν μπορεί τώρα να εμφανίζεται ως κατήγορος".

    Ο Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤΕΝΑ έκανε λόγο για παρερμηνεία δηλώσεων ενός στελέχους, τονίζοντας ότι η ΝΔ έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία μίας κυβέρνησης χωρίς εξαιρέσεις, αποκλεισμούς και διακρίσεις. "Η εποχή μας δεν επιτρέπει την επιλογή προσώπων ανάλογα με την κομματική τους αφετηρία" τόνισε και πρόσθεσε ότι "το ζητούμενο δεν είναι οι μεμονωμένες απόψεις , αλλά το ποιος είναι ο επίσημος πολιτικός λόγος, το πρόγραμμα και η φιλοσοφία που διέπει μία πολιτική δύναμη".

    Επικρίσεις για τις προαναγγελίες "διορισμών των δικών μας παιδιών"

    Οι δηλώσεις του κ. Πολύδωρα, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων.

    Για διχαστική πολιτική που θα φέρει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω κατηγόρησε ο Γιώργος Παπανδρέου τη ΝΔ μιλώντας στην Ηγουμενίτσα, τονίζοντας ότι την Κυριακή ο ελληνικός λαός θα ακυρώσει τα σχέδια της δεξιάς γιά κομματικό κράτος.

    Για κατάργηση του ΑΣΕΠ και εγκαθίδρυση του κομματικού κράτους κατηγόρησε από τη Ζάκυνθο τη ΝΔ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης ακόμη επισήμανε πως όταν η ΝΔ ζητά κατάργηση του ΑΣΕΠ "το κάνει, όπως είπαν στελέχη της, για να προσλάβει τα δικά της παιδιά".

    Και η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Β. Πολύδωρα, αλλά και άλλων υποψηφίων της ΝΔ, λέγοντας ότι υπάρχουν δεκάδες τηλεφωνήματα στο ΠΑΣΟΚ για το κλίμα που δημιουργείται στη δημόσια διοίκηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι την επομένη των εκλογών.

    Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκε έκθεση του ΑΣΕΠ για μη τήρηση των κριτηρίων πρόσληψης εργαζομένων από το δήμο Αθηναίων επί δημαρχίας Δ. Αβραμόπουλου, ενώ αναφέρθηκε και σε σχόλιο της Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη, για τους εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών , που είναι κλάδος του διπλωματικού σώματος, προσλαμβάνονται με πάρα πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες και υψηλά προσόντα. "Θα ήθελα να ρωτήσω τη ΝΔ, εάν πρόκειται να διαλύσει και αυτό το σώμα. Η διάθεση και η ένταση με την οποία θέλουν να λειτουργήσουν την επομένη των εκλογών τα στελέχη της ΝΔ, δεν μπορούν να αντιστρατευτούν, από τη διάθεση του κ. Καραμανλή να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο" παρατήρησε η κα Διαμαντοπούλου.

    "Ο κ. Καραμανλής είχε επιβάλλει σιωπητήριο στους υποψήφιους αλλά κάποιοι δεν μπόρεσαν παρά να εκφράσουν αυτά που είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας", είπε η κ. Βάσω Παπανδρέου στη διάρκεια συνέντευξης της στoν ΑΝΤ-1 FM, αναφερόμενη στις δηλώσεις των Πολύδωρα, Αβραμόπουλου και Φραγκούλη. "Γι αυτό έλεγε και ο Καραμανλής πριν από λίγο καιρό ότι θα ξαναϊδρύσουν το κράτος, για να διορίσουν τα δικά τους παιδιά όπως έκαναν και παλιά. Είναι φανερό ότι βασίζονται σε μια πολιτική ρεβανσισμού" υπόγράμμισε η κ. Παπανδρέου.

    Για ταύτιση του κόμματος με το κράτος κατηγόρησε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Για προσπάθεια δελεασμού και αποπροσανατολισμού των ψηφοφόρων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Για δημιουργία κλίματος ανησυχίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, προσθέτοντας ότι δηλώσεις αυτού του είδους εμπλέκουν την Δημόσια Διοίκηση και τους εργαζόμενους με αρνητικό τρόπο στην προεκλογική αναμέτρηση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιπαράθεση για τις "προαναγγελίες" του Βύρωνα Πολύδωρα

    [10] Εκλογές

    Οδηγίες για τη σταυροδότηση των υποψηφίων

    (3/3/2004 5:30:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στις προσεχείς εκλογές της 7ης Μαρτίου οι ψηφοφόροι θα μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους σε υποψήφιους βουλευτές, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομά τους, από έναν έως πέντε σταυρούς, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζουν. Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και πέντε βουλευτές, έναν σταυρό. Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από έξι μέχρι και δώδεκα βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς. Στην εκλογική περιφέρεια Α Θεσσαλονίκης , μέχρι 3 σταυρούς. Στην Α Αθηνών μέχρι και 4 σταυρούς και στη Β Αθηνών μέχρι και 5 σταυρούς.

    Όσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθώς και ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, δε σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί υπέρ τους το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του κόμματος, στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται.

    Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όσους επιτρέπεται θεωρείται έγκυρο, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Αν όμως, υπάρξει ψηφοδέλτιο στο οποίο σημειώνονται δύο (για παράδειγμα) σταυροί και όχι ένας, όπως θα έπρεπε με βάση μια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, και ο ένας σταυρός έχει τεθεί δίπλα στο όνομα πρώην πρωθυπουργού ή αρχηγού κόμματος, τότε ο σταυρός λαμβάνεται υπόψη.

    Συγκεκριμένα, στη Β΄ Αθηνών εκλέγονται 42 βουλευτές. Στην Α΄ Αθηνών, 17. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης 16. Στο υπόλοιπο Αττικής, 12. Στην Αχαΐα, 9. Από 8 βουλευτές εκλέγουν οι εξής περιφέρειες: Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Β΄ Πειραιώς, Ηρακλείου. Από 7 βουλευτές εκλέγουν οι εξής Περιφέρειες: Β΄ Θεσσαλονίκης, Σερρών.

    Από 6 οι περιφέρειες Ηλείας, Εύβοιας, Α΄ Πειραιά. Από 5 βουλευτές εκλέγουν οι περιφέρειες Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου. Στις περιφέρειες Έβρου, Καβάλας, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Χανίων εκλέγονται 4 βουλευτές.

    Από 3 βουλευτές εκλέγουν οι περιφέρειες Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Αρτας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Κυκλάδων. Στις περιφέρειες Φλώρινας, Καστοριάς, Πρέβεζας, Χίου, Ρεθύμνου, Λασιθίου εκλέγονται 2 βουλευτές.

    Τέλος, μονοεδρικές, εκλέγουν δηλαδή από ένα βουλευτή, είναι οι περιφέρειες Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Σάμου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες

    [11] Διεθνή

    Σε τρομοκρατικό κλοιό η Γαλλία

    (3/3/2004 5:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση των τρομοκρατικών απειλών στη Γαλλία καθώς απέτυχε η επιχείρηση παράδοσης των λύτρων στην τρομοκρατική οργάνωση, ΑΖF, η οποία απειλεί να ανατινάξει το γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή Μονταρζί, 100χλμ νότια του Παρισιού και δεν ήρθε σε πέρας, επειδή δεν έγινε δυνατό να εντοπιστεί το ακριβές σημείο της παράδοσης. Συγκεκριμένα, μετά από απαίτηση των μελών της οργάνωσης, οι γαλλικές αρχές τοποθέτησαν τα χρήματα σε δύο σάκους και τα μετέφεραν στην περιοχή, που τους είχαν υποδείξει οι τρομακράτες, ψάχνοντας για μια στέρνα σε ένα λιβάδι, που, όμως δεν κατάφεραν ν ανακαλύψουν. Το πραγματικό σημείο παράδοσης, εντόπισαν οι αστυνομικοί την επόμενη ημέρα, συνειδητοποιώντας, πως βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από την περιοχή, στην οποία είχαν αρχικά μεταβεί.

    Το χρονικό της απειλής

    Η υπόθεση ξεκίνησε, όταν η νεοεμφανισθείσα τρομοκρατική οργάνωση υπό το όνομα, AZF με επιστολές της προς τη Γαλλική Δημοκρατία και το υπουργείο Εσωτερικών, διατεινόταν, ότι έχει τοποθετήσει 10 βόμβες στο γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο, απειλώντας να τις ενεργοποιήσουν αν οι αρχές δεν της κατέβαλαν ποσό, που άγγιζε τα 5 εκατ δολάρια και το 1 εκατ ευρώ.

    Σύμφωνα με τις επιστολές, οι βόμβες είναι εξοπλισμένες με ημερολογιακό μηχανισμό, ο οποίος έχει προγραμματιστεί, ώστε να προκαλέσει την έκρηξή τους σε διαφορετικές ημερομηνίες, τις οποίες η οργάνωση θα αποκαλύψει, μόνο μετά την καταβολή των λύτρων. Μάλιστα, στις 21 Φεβρουαρίου, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν ένα εκρηκτικός μηχανισμό, τριάντα χιλιόμετρα βόρεια της Λιμόζ, ύστερα από υποδείξεις της οργάνωσης.

    Η γαλλική αστυνομία προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να εντοπίσουν τη νεοεμφανισθείσα τρομοκρατική οργάνωση, ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι η ΑΖF έχει "δανειστεί" το όνομά της από ένα εργοστάσιο χημικών, το οποίο ανατινάχθηκε το 2001, προκαλώντας τον θάνατο 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό 2.000.

    [12] Εσωτερικά

    Δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα για Βρέντζο

    (3/3/2004 5:47:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απαγορεύει στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER και στο δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο να αναφέρονται στην ουσία της υπόθεσης των καταγγελιών που αφορούν τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Βρέντζο. Επίσης το δικαστήριο με την ίδια απόφαση απαγορεύει στο δημοσιογράφο M. Τριανταφυλλόπουλο να αναφερθεί στην υπόθεση μέσω οποιασδήποτε άλλης τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής εκπομπής. Το δικαστήριο έκανε δεκτή σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε χθες ο κ. Βρέντζος.

    [13] Διεθνή

    Θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα Στα Σκόπια η σορός του Τραϊκόφσκι

    (3/3/2004 6:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στο αεροδρόμιο των Σκοπίων μεταφέρθηκαν νωρίς το απόγευμα οι σοροί του του εκλιπόντος προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι και των άλλων οχτώ επιβαινόντων του κυβερνητικού αεροσκάφους που συντριβή την περασμένη Πέμπτη Στη ΝΔ Βοσνία. Τις σορούς μετέφερε από το Σεράγεβο στρατιωτικό αεροπλάνο τύπου C-130, το οποίο και είχε διατεθεί για το σκοπό αυτό από τη διοίκηση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Το φέρετρο με τη σορό του Τράικοφσκι, το οποίο ήταν καλυμμένο με τη σημαία της ΠΓΜΔ, παρέλαβαν από άνδρες της προεδρικής φρουράς εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων της χώρας καθώς στη χώρα ο πρόεδρος είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της.

    Την παρασκευή η κηδεία του

    Στον εκλιπόντα πρόεδρο της χώρας, αποδόθηκαν οι ανώτατες κρατικές τιμές και στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο παρέστησαν η οικογένεια του νεκρού, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι καθώς και αντιπροσωπεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προερχόταν πολιτικά ο κ. Τράικοφσκι.

    Από το αεροδρόμιο η σορός του Τραϊκόφσκι, μεταφέρθηκε με στρατιωτικό όχημα στη Βουλή της ΠΓΔΜ, όπου αύριο θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή το μεσημέρι στο κοιμητήριο Μπούτελ των Σκοπίων, ενώ αύριο θα τελεστούν οι κηδείες των οχτώ μελών της συνοδείας του, θα γίνουν αύριο.

    [14] Εσωτερικά

    Απαγορευτικό απόπλου για Κρήτη-Κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες

    (3/3/2004 7:09:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Απαγορευτικό απόπλου για την Κρήτη εξέδωσε πριν λίγη ώρα η Λιμενική Αρχή Πειραιά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Για τις επόμενες ώρες αναμένεται κακοκαιρία με βροχές, χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις ανέμους από τα δυτικά που την Πέμπτη θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Το Σάββατο θα μεσολαβήσει ένα σύντομο διάλειμμα στα φαινόμενα αυτά ενώ την Κυριακή των εκλογών θα επιστρέψουν οι βροχές στις περισσότερες περιοχές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 March 2004 - 17:53:23 UTC