Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μια ημέρα πριν το Εθνικό Συμβούλιο Στήριξη Παπαδόπουλου από τα κυπριακά
  • [02] Πυρετώδεις διαβουλεύσεις "Πιάνει δουλειά" ο Αλβάρο ντε Σότο
  • [03] Μόλις πέντε μονάδες πίσω ο Τζον Έντουαρντς To Γουϊσκόνσιν χάρισε την
  • [04] Τρεις Ιρακινοί πολίτες, θύματα αμερικανικού λάθους
  • [05] Κλειστή η βρετανική πρεσβεία στη Δαμασκό
  • [06] Εβδομο θύμα της νόσου των πουλερικών στην Ταϊλάνδη
  • [07] Νέα συνάντηση το μεσημέρι Προσπάθειες για συμβιβαστική λύση
  • [08] Άλλες δυο εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ
  • [09] Επίθεση καμικάζι κατά πολωνικής βάσης
  • [10] Σε ήπιους τόνους ο καιρός
  • [11] Παραπλανήθηκαν από Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς! "Μύθοι" οι πληροφορίες
  • [12] Προσοχή στη μακροχρόνια λήψη Αντιβιοτικά και καρκίνος του μαστού

    [01] Εσωτερικά

    Μια ημέρα πριν το Εθνικό Συμβούλιο Στήριξη Παπαδόπουλου από τα κυπριακά κόμματα

    (17/2/2004 12:58:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στη Λευκωσία είναι στραμμένο το ενδιαφέρον για το Κυπριακό, ενόψει των νέων συνομιλιών που αρχίζουν την Πέμπτη. Την πλήρη στήριξή τους στον πρόεδρο Παπαδόπουλο έδωσαν σήμερα όλα τα μεγάλα κυπριακά κόμματα, μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει πλήρως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για όσα διαδραματίστηκαν στη Νέα Υόρκη και για όσα πρέπει να γίνουν μέχρι την έναρξη των συνομιλιών και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων. Εντός των ημερών φθάνει στην Κύπρο και η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας. Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, αλλά μπορούμε πλέον να ελπίζουμε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ, υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Υπ. Εξωτερικών στον Τάσο Γιαννίτση. Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στην Κύπρο και αύριο, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και την πολιτική ηγεσία, καθώς και με τουρκοκύπριους στο Λήδρα Πάλας.

    Το ΡΙΚ μετέδωσε ότι ζητήθηκαν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν

    Την ίδια ώρα, η τηλεόραση του ΡΙΚ μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει ζητήσει αλλαγές σε τέσσερα σημεία του σχεδίου Ανάν, τα οποία έχει θέσει εγγράφως στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Πρόκειται για ορισμένες βελτιώσεις με βασικά στοιχεία, την αύξηση των μελών του Προεδρικού Συμβουλίου από 6 σε εννέα, τη συγκρότηση Πρωτόδικου Δικαστηρίου για εξέταση περιπτώσεων αδιεξόδου, προτού ένα θέμα παραπεμφθεί στο Ανώτατο, την επαναδιαπραγμάτευση του θέματος των εποίκων και την αποσαφήνιση των οικονομικών πτυχών της λύσης.

    Η προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας διατηρεί την ελληνοκυπριακή πλευρά εντός του Σχεδίου Ανάν και επιτρέπει την αντιμετώπιση των τουρκικών διεκδικήσεων, αν επιχειρηθεί αλλοίωση της φιλοσοφίας του σχεδίου.

    Νενκτάς: "Ψάχνουμε αλλαγές για λύση"

    Από την άλλη πλευρά μιλώντας στο τουρκικό τηλεoπτικό δίκτυο NTV ο Ραούφ Ντενκτάς, παραδέχθηκε ότι οι προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων να απαλλαγούν από το σχέδιο Ανάν απέτυχαν, τονίζοντας ότι τώρα στόχος τους είναι οι απαραίτητες αλλαγές για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

    Ο κ. Ντενκτάς υποστηρίζει τώρα ότι υπάρχει περιθώριο αλλαγών στο σχέδιο Αναν και επανέλαβε ότι δέχθηκε να πάει στη Νέα Υόρκη μόνο όταν η Τουρκική κυβέρνηση τον διαβεβαίωσε ότι θα γίνει σεβαστή η "διζωνικότητα, η ισότητα και η εγγύηση της Τουρκίας".

    Ο κ. Ντενκτάς χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ελληνικής και της Τουρκικής πλευράς στην διαπραγμάτευση γύρω από το σχέδιο Αναν ως ιδιαίτερα σημαντική και μίλησε για δυο σημαντικές "εγγυήσεις" πού θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το δημοψήφισμα και η έγκριση της συμφωνίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Στην Τουρκία ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζεμιλ Τσισεκ, μιλώντας μετά τη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου που εξέτασε τις εξελίξεις στην Νέα Υόρκη ευχαρίστησε τον Ραούφ Ντενκτάς για την θετική προσέγγιση της λύσης του κυπριακού.

    Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε επίσης την αλληλεγγύη και την βοήθεια όλων για να λυθεί ζητώντας παράλληλα το Κυπριακό να μην χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους εν όψει των δημοτικών εκλογών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Εθνικό Συμβούλιο τα αποτελέσματα της Ν.Υόρκης

    [02] Εσωτερικά

    Πυρετώδεις διαβουλεύσεις "Πιάνει δουλειά" ο Αλβάρο ντε Σότο

    (18/2/2004 7:30:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίας των νέων συνομιλιών, που αρχίζουν την Πέμπτη κινείται η Λευκωσία. Στην πρωτεύουσα της Κύπρου έφθασε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος, σήμερα, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία των συνομιλιών. Χθες το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε τους χειρισμούς του Κύπριου Πρόεδρου για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, προκειμένου η λύση να καταστεί λειτουργική και βιώσιμη. Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε λύση του Κυπριακού, είχαν εκτιμήσει νωρίτερα, ύστερα από συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντε Σότο και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος μεταβαίνει και αυτός, σήμερα, στην Κύπρο.

    Αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού

    Παρά τις πιθανές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, δήλωσε ο κύριος Ντε Σότο, προειδοποιώντας ότι εάν οποιαδήποτε από τις πλευρές το απορρίψει στα δημοψηφίσματα, οι δύο ηγέτες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου, ο κύριος Φερχόιγκεν.

    Την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης πριν την 1 Μαΐου εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος την Τρίτη μετέβη στην Λευκωσία και είχε συνομιλίες με τον Τάσσο Παπαδόπουλο καθώς και με εκπροσώπους της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Η Κύπρος πρέπει να αποτελέσει πρότυπο συμβίωσης δύο κοινοτήτων, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως η λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει μία ευρύτερη ζώνη ασφάλειας στην περιοχή.

    Η λύση πρέπει να στηρίζεται στη διζωνικότητα και στην πολιτική ισότητα των δύο πλευρών, δήλωσε στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό

    Έφθασε στη Μεγαλόνησο ο Ντε Σότο

    Στήριξη Παπαδόπουλου από τα κυπριακά κόμματα

    [03] Διεθνή

    Μόλις πέντε μονάδες πίσω ο Τζον Έντουαρντς To Γουϊσκόνσιν χάρισε την 15η πρωτιά στον Κέρι

    (18/2/2004 8:04:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πρώτο, αλλά με διαφορά μόλις πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο διεκδικητή στην κούρσα για το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέδειξαν τον γερουσιαστή Τζον Κέρι οι κάλπες της πολιτείας του Γουϊσκόνσιν. Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Κέρι ηγείται συγκεντρώνοντας το 40%, ενώ την έκπληξη που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τη διαδικασία, έκανε ο Τζον Έντουαρντς λαμβάνοντας το 35%. Τρίτος και "καταϊδρωμένος" ο έτερος σημαντικός υποψήφιος των Δημοκρατικών Χάουαρντ Ντιν με μόλις το 18% των ψήφων, που επέστρεψε στο σπίτι του στο Βερμόντ προκείμενου να αξιολογήσει το θέμα της παραμονή του στον αγώνα των προκριματικών εκλογών έως την "Σούπερ Τρίτη" της 2ας Μαρτίου, οπότε θα διεξαχθούν ψηφοφορίες ταυτόχρονα σε 10 Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για την 15η νίκη του Κέρι από την έναρξη του μαραθωνίου των προκριματικών στις 19 Ιανουαρίου.

    Αναπάντεχο το ποσοστό του Τζον Έντουαρντς

    Το απρόβλεπτο ποσοστό που συγκέντρωσε ο Τζον Έντουαρντς, έδωσε νέο παλμό στην όλη διαδικασία, δεδομένου ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Κέρι φερόταν να κερδίζει με μεγάλη διαφορά στο Γουισκόνσιν, απέχοντας 20 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ντιν και τον Έντουαρντς. Πάντως, πολλοί αναλυτές προβλέπουν πως είναι ο Κέρι εκείνος ο οποίος θα αντιμετωπίσει στις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Σχετική δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ΑΒC, δείχνει τον Κέρι να κερδίζει με ποσοστό 52%, έναντι 43% του Μπους, εάν οι εκλογές διεξάγονταν στον παρόντα χρόνο.

    Ο Έντουαρντς, που έχει κερδίσει στη Νότιο Καρολίνα, αλλά κι ο Ντιν, ανέμεναν ένα επαρκές ποσοστό, ικανό να δικαιολογήσει την παραμονή τους στην κούρσα των προκριματικών.

    Ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας Βερμόντ Χάουαρντ Ντιν μιλώντας ενώπιον εκατοντάδων ενθουσιωδών οπαδών του, όταν ακόμη η καταμέτρηση βρισκόταν ακόμη στα μισά επιβεβαίωσε την πρόθεση του να μην εγκαταλείψει τον αγώνα. "Δεν πήγαμε τόσο καλά, όσο περιμέναμε, όμως θα ήθελα επίσης να σκεφθείτε επίσης για μία στιγμή και τον δρόμο τον οποίο έχουμε διανύσει", είπε. Εντούτοις, θα πρέπει να κερδίσει τις προκριματικές που θα διεξαχθούν στο Βερμόντ αύριο, ούτως ώστε να έχει λόγο να παραμείνει "μάχιμος" στην πορεία διεκδίκησης της θέσης του αντιπάλου του προέδρου Μπους.

    [04] Ιράκ

    Τρεις Ιρακινοί πολίτες, θύματα αμερικανικού λάθους

    (18/2/2004 8:22:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τρεις άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι 10 ετών, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το σπίτι τους κοντά στη στρατιωτική βάση του Τικρίτ, επλήγη κατά λάθος από αμερικανικό όλμο. Το σπίτι, που απέχει τρία χιλιόμετρα ανατολικά της στρατιωτικής βάσης του Τικρίτ, χτυπήθηκε από βλήματα που εκτοξεύτηκαν από την απέναντι όχθη του ποταμού Τίγρη. Ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης Στιβ Ράσελ, που επιβεβαίωσε την τραγωδία, υποστήριξε ότι το λάθος οφείλεται στις εσφαλμένες συντεταγμένες που χρησιμοποιήθηκαν για να χτυπηθούν θέσεις από τις οποίες συνήθως εξαπολύονται επιθέσεις κατά της αμερικανικής βάσης και πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό.

    [05] Διεθνή

    Κλειστή η βρετανική πρεσβεία στη Δαμασκό

    (18/2/2004 8:45:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ

    Το κλείσιμο της βρετανικής πρεσβείας στη Συρία για μία εβδομάδα αποφάσισε η κυβέρνηση της Βρετανίας. Το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο, ανακοίνωσε χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες ότι η πρεσβεία στη Δαμασκό ναι μεν λειτουργεί, απλώς για λόγους ασφαλείας δεν είναι προσβάσιμη στο κοινό.

    Ανησυχεί η βρετανική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων

    Την Δευτέρα το Λονδίνο είχε υποστηρίξει ότι τρομοκράτες ενδέχεται να βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του σχεδιασμού μιας επίθεσης στη Σαουδική Αραβία , τη γενέτειρα του Οσάμα μπιν Λάντεν. Αρκετές πτήσεις προς της Σαουδική Αραβία ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες ενώ η Βρετανία έχει κλείσει ορισμένες πρεσβείες της.

    Τον περασμένο Νοέμβριο σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας στο βρετανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 30 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός πρόξενος.

    Μία εβδομάδα αργότερα έκλεισε η πρεσβεία της Βρετανίας στη Βουλγαρία και την Πρωτοχρονιά παρέμεινε κλειστή για μία εβδομάδα η πρεσβεία στη Λίμα του Περού.

    [06] Υγεία

    Εβδομο θύμα της νόσου των πουλερικών στην Ταϊλάνδη

    (18/2/2004 9:01:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ένα 4χρονο αγόρι από την Ταϊλάνδη είναι το έβδομο θύμα της γρίπης των πουλερικών. Την είδηση επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Ελέγχου Ασθενειών στην Ταϊλάνδη ανακοινώνοντας ότι το αγόρι, το οποίο νοσηλευόταν ως ύποπτο κρούσμα της νόσου, υπέκυψε στις 3 Φεβρουαρίου. Άλλοι δύο ασθενείς που επιβεβαιώθηκε ότι έπασχαν από τον ιό Η5Ν1 έχουν αναρρώσει μετά την παραμονή τους στο νοσοκομείο.

    [07] Εκλογές

    Νέα συνάντηση το μεσημέρι Προσπάθειες για συμβιβαστική λύση

    (18/2/2004 8:50:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Νέα συνάντηση, για να καθορίσουν τους όρους διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή, θα έχουν σήμερα στις τρεις το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Νίκος Αθανασάκης και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Στη χθεσινή συνάντησή τους δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση, ενώ απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ η πρόταση και για μία τηλεοπτική συζήτηση όλων των πολιτικών αρχηγών. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ πάντως, κάνοντας μια μικρή υποχώρηση συναίνεσαν καταρχήν σε δύο προτάσεις της ΝΔ. Συμφώνησαν οι δημοσιογράφοι να έχουν το δικαίωμα να επανέρχονται σε ένα θέμα αν νομίζουν ότι δεν καλύφθηκαν από την απάντηση και να ενταχθούν στις θεματικές ενότητες και άλλοι τομείς όπως η υγεία και το κοινωνικό κράτος. Στον αέρα βρίσκεται και το Debate μέσω Διαδικτύου, που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Αντιδρούν ΚΚΕ και Συνασπισμός

    Συμφωνία δεν υπήρξε επίσης και για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας όλων των κομμάτων.

    Τις θέσεις τους για το Debate, ανέπτυξαν λίγη ώρα πριν την δεύτερη συνάντησή τους οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων στη ΝΤΕ 105,8.

    Προτείναμε θεματικές ενότητες, ώστε να συζητηθούν, όλα τα μεγάλα θέματα, να γίνει αναλυτική συζήτηση και να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης. Η συζήτηση - πρόσθεσε- πρέπει να γίνει μεταξύ των δυο υποψήφιων πρωθυπουργών.

    Η θέση της ΝΔ είναι το Debate να γίνει εφ' όλης της ύλης και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς τόνισε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και εξέφρασε την απορία του πώς η θέση του Γιώργου Παπανδρέου από την ελεύθερη κοινωνία πάει στον κλειστό διάλογο. Να αδιαφορήσουν για τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δύο μονομάχους, κάλεσε τους πολίτες η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε για απεχθή καθεστωτική πράξη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διάσταση απόψεων για τα ντιμπέιτ

    [08] Διεθνή

    Άλλες δυο εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ

    (18/2/2004 9:15:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ

    Άλλοι δύο άνδρες, καταδικασμένοι σε θάνατο στις ΗΠΑ, εκτελέσθηκαν χθες βράδυ με θανατηφόρο ένεση. Ο πρώτος, ένας 36χρονος άνδρας, που δεν έπαψε να υποστηρίζει έως την τελευταία στιγμή την αθωότητά του, για την δολοφονία των τριών θυγατέρων του κατά τον εμπρησμό της οικίας του, το 1991, άφησε την τελευταία του πνοή στο Τέξας. Ο δεύτερος, που παραδέχθηκε την ενοχή του στη δολοφονία μίας οικιακής βοηθού στην πόλη Τάλσα κατά τη διάρκεια μίας απόπειρας ληστείας, ήταν ο 71ος άνθρωπος που εκτελέστηκε στην Οκλαχόμα, τα τελευταία 13 χρόνια.

    Ο ένας διακήρυττε μέχρι τέλους την αθωότητα του

    Ο 36χρονος Κάμερον Γουίλινγχαμ, ήταν ο έβδομος που εκτελείται στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας. Είχε καταδικασθεί για τον εμπρησμό που οδήγησε στον θάνατο την 2χρονη Αμπερ Λούις Κίκενταλ, και των δύο διδύμων αδελφών της, Κάμερον Νταϊάν και Κάμερον Μαρί Γουίλινγχαμ, ηλικίας μόλις ενός έτους, στις 23 Δεκεμβρίου 1991.

    Τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο έδειξαν πως η κατοικία του Γουίλινγχαμ στην Κορσικάνα του Τέξας κι όλες οι είσοδοί του είχαν περιλουσθεί με υγρό καύσιμο κατά τρόπον ώστε να αποκλείεται η διαφυγή των κοριτσιών , από το οίκημα. Η μητέρα τους είχε εμπιστευθεί τη φύλαξή τους στον πατέρα τους, ενόσω έκανε τα ψώνια της. Ο Γουίλινγχαμ διακήρυττε όλα αυτά τα χρόνια την αθωότητά του κι απέδιδε την πυρκαγιά στην μικρή Αμπερ. Στις τελευταίες του δηλώσεις την ώρα που τον έδεναν στο κρεβάτι της εκτέλεσης, ο μελλοθάνατος συνέχιζε να υποστηρίζει την αθωότητά του.

    Ήταν ο 320ος μελλοθάνατος που εκτελείται στο Τέξας μετά την επανάληψη των εκτελέσεων στην Πολιτεία αυτή από το 1982.

    Η άλλη εκτέλεση έλαβε χώρα στην Οκλαχόμα. Ο 38-χρονος Νόρμαν Ρίτσαρντ Κλίαρι δέχθηκε μία θανατηφόρο ένεση στον θάλαμο εκτελέσεων των φυλακών Μακ Αλεστερ, αφότου καταδικάσθηκε για τον φόνο μιας 44χρονης, την οποία πυροβόλησε πέντε φορές στο πρόσωπο και στον λαιμό, όταν ο ίδιος κι ένας συνεργός του προσπάθησαν να ληστέψουν την κατοικία στην οποία εκείνη εργαζόταν ως οικονόμος. "Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από την οικογένεια του θύματός μου. Πείτε τους πόσο θλίβομαι για τον πόνο που τους προκάλεσα", ήταν οι τελευταίες λέξεις του μελλοθάνατου. Ο συνεργός του Κλίαρι, Κένεθ "Κέι Σι" Τσάντλερ, έχει καταδικασθεί σε ισόβια δεσμά για το ίδιο έγκλημα.

    [09] Ιράκ

    Επίθεση καμικάζι κατά πολωνικής βάσης

    (18/2/2004 9:52:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Διπλή επίθεση Ιρακινών καμικάζι δέχθηκε σήμερα η πολωνική στρατιωτική βάση στην Αλ Χίλα, που βρίσκεται νότια της Βαγδάτης. Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και οκτώ στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε Πολωνός στρατιωτικός εκπρόσωπος, η επίθεση σημειώθηκε το πρωί όταν δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά κατευθύνθηκαν με ταχύτητα προς την είσοδο της βάσης. Οι στρατιώτες κατόρθωσαν να σκοτώσουν τον οδηγό του ενός οχήματος προτού πυροδοτήσει το θανατηφόρο φορτίο του, ωστόσο το άλλο αυτοκίνητο εξερράγη. Μεταξύ των τραυματιών είναι έξι Πολωνοί στρατιώτες, ένας Αμερικανός και ένας Ούγγρος. Όλοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

    [10] Εσωτερικά

    Σε ήπιους τόνους ο καιρός

    (18/2/2004 10:23:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Υποχωρεί σταδιακά και το δεύτερο ηπιότερο κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο χιονιάς συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες με αποκορύφωμα τις αγροτικές καλλιέργειες που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές λόγω του παγετού. Η συνολική εκτίμηση των μεγάλων ζημιών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ ολική καταστροφή στα εσπεριδοειδή στην Αργολίδα, τη Λακωνία, την Κορινθία και την Αχαία, διαπίστωσε το υπουργείο Γεωργίας. Την ίδια ώρα στην αγορά καταγράφονται αυξήσεις μέχρι 17% στις τιμές 14 οπωροκηπευτικών, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ το πρόβλημα των ελλείψεων αντιμετωπίζεται με εισαγωγές. Στην Αττική, κλειστή παραμένει η χωματερή των Άνω Λιοσίων, λόγω προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία, και οι Αθηναίοι καλούνται να μην βγάζουν σήμερα σκουπίδια στα πεζοδρόμια.

    Κόντρες για τις χωματερές

    Την ίδια ώρα, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής απαντά ότι η λειτουργία της χωματερής αποκαταστάθηκε πλήρως από προχθές και ότι σχόλια περί του αντιθέτου αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι το σύνολο των Δήμων μελών του συνδέσμου.

    Την δική του άποψη για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κατέθεσε στην ΝΕΤ 105,8 και ο πρόεδρος εργαζόμενων Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων - Κοινοτήτων Γιώργος Χάρδας, ο οποίος τόνισε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην έλλειψη απορριμματοφόρων και χώρων υγειονομικής ταφής.

    Ο κ. Χάρδας επισήμανε επίσης ότι παρά τις διαμαρτυρίες της Δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη για καθυστερήσεις είναι λογικό με τις καιρικές συνθήκες να δημιουργηθούν προβλήματα λόγω της ακαταλληλότητας των δρόμων πρόσβασης.

    Η κ. Μπακογιάννη από την πλευρά της υποστήριξε στη ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι το πρόβλημα έγκειται στην χωματερή που ανοίγει με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ υπερασπίστηκε το έργο που έχει κάνει ο Δήμος στον τομέα της καθαριότητας με μεγάλες επενδύσεις. «Για να μπει ένα φορτηγό θέλει μισή ώρα, αυτό οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις, τα φορτηγά βουλιάζουν στα σκουπίδια και τη λάσπη, η κατάσταση είναι απερίγραπτη», δήλωσε η Δήμαρχος, η οποία υποστήριξε ότι η μόνη λύση είναι να υπάρξει άμεσα ένας σταθμός μεταφόρτωσης, έστω κινητός, που να μπορεί να δίνει μια ανάσα ασφαλείας τριών ημερών στην Αθήνα.

    Η κ . Μπακογιάννη επικοινώνησε χθες και με τον Πρωθυπουργό ζητώντας του να παρέμβει για να λυθεί το θέμα, που της υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί.

    Τέλος κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα πολλά Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στην ανατολική Αττική ενώ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά. Συγκεκριμένα με απόφαση του Νομάρχη δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία σε Αγίους Αποστόλους, Αρτέμιδα, Αυλώνα, Αφίδνες, Βαρνάβα, Γραμματικό, Διόνυσο, Κάλαμο, Καπανδρίτη, Κάτω Σούλι, Κρυονέρι, Μαλακάσα, Μαραθώνα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Πικέρμι, Ραφήνα, Ροδοπολη, Σταμάτα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υποχωρεί η κακοκαιρία

    [11] Ιράκ

    Παραπλανήθηκαν από Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς! "Μύθοι" οι πληροφορίες των Αμερικανών για τα όπλα

    (18/2/2004 10:42:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Και ενώ η αμερικανική ομάδα, που ερευνά στο Ιράκ για τα απαγορευμένα όπλα του Σαντάμ έχει στρέψει πλέον το ενδιαφέρον της στο "γιατί" δεν βρέθηκαν τα όπλα αυτά, η απάντηση φαίνεται να έρχεται από το ίδιο το Πεντάγωνο και από επίσημα αμερικανικά χείλη. Ένα χρόνο μετά τις θερμές διαβεβαιώσεις των Αμερικανών στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών τους, ο Σαντάμ έχει αναπτύξει ένα επικίνδυνο πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής, τώρα προσπαθούν να ενοχοποιήσουν ένα ''μυθομανή Ιρακινό ταγματάρχη". Συγκεκριμένα, όπως, ανακοινώθηκε χθες από επίσημες αμερικανικές πηγές, η εξόριστη οργάνωση Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο (INC) είχε παρουσιάσει στο Πεντάγωνο έναν ταγματάρχη των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος έδωσε τις πληροφορίες για την ύπαρξη κινητών εργαστηρίων παρασκευής βιολογικών όπλων στο Ιράκ.

    "Λέει ψέμματα", είχε προειδοποιήσει το Πεντάγωνο

    Η επαφή αυτή, που χρονολογείται από το 2002, έγινε μετά από πρωτοβουλία ενός πολιτικού στελέχους του Πενταγώνου, το οποίο, οι κυβερνητικές πηγές απέφυγαν να ονομάσουν, περιοριζόμενες απλά να αρνηθούν ότι, πρόκειται είτε για τον υπουργό Ντόναλντ Ράμσφελντ είτε για τον υφυπουργό Πολ Γούλφοβιτς .

    Γεγονός είναι, σύμφωνα πάντα με τους Αμερικανούς ότι, τα πολιτικά στελέχη του υπουργείου Άμυνας κάθε άλλο παρά φιλικά υπήρξαν προς το ΙNC και στον ηγέτη του Άχμεντ Σάλαμπι, ο οποίος επιζητούσε πιεστικά τον τερματισμό του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, αντίθετα με τη CIA και το υπουργείο Εξωτερικών, που ήταν πιο δεκτικοί απέναντι τους αντικαθεστωτικούς Ιρακινούς.

    Ο ταγματάρχης είχε καταθέσει στη DIA, πως το Ιράκ διέθετε κινητά εργαστήρια παρασκευής βιολογικών όπλων, ένας ισχυρισμός, που ενσωματώθηκε στις αξιολογήσεις των μυστικών υπηρεσιών για τις δυνατότητες του οπλοστασίου μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    Ωστόσο, συνεχίζουν οι Αμερικανοί, στις περαιτέρω συζητήσεις τους έγινε προφανές, πως ο Ιρακινός ταγματάρχης υπερέβαλε στις πληροφορίες του, για το ποιόν γνωρίζει και για την ποικιλία των πραγμάτων, που γνωρίζει, γεγονός, που ανάγκασε την DIA να τον υποβάλει σε δοκιμασία ψεύδους, στο οποίο, όμως, απέτυχε .

    Στη συνέχεια η υπηρεσία συνέταξε μία "Οδηγία Κατασκευασμένων Πληροφοριών " τον Μάιο του 2002 για να προειδοποιήσει τις μυστικές υπηρεσίες να θεωρούν κάθε πληροφορία από τη συγκεκριμένη πηγή ως ύποπτη.

    Παρ' όλα αυτά οι αναλυτές της αντικασκοπείας αγνόησαν την Οδηγία κι οι πληροφορίες από τον Ιρακινό ταγματάρχη ενσωματώθηκαν στην Αξιολόγηση των Εθνικών Μυστικών Υπηρεσιών τον Οκτώβριο του 2002, στην κατεξοχήν έκθεση για την κατάσταση του ιρακινού οπλοστασίου πριν το ξέσπασμα του πολέμου.

    Τώρα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επανεξετάζουν ένα ευρύ φάσμα από πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και άλλων πηγών και υλικού, που προσέφερε στις ΗΠΑ το INC πριν τον πόλεμο, κι αναμένεται να προκύψουν κι άλλες πολλές ανακρίβειες κι αναντιστοιχίες .

    [12] Υγεία

    Προσοχή στη μακροχρόνια λήψη Αντιβιοτικά και καρκίνος του μαστού

    (18/2/2004 10:59:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: Reuters

    Οι γυναίκες που λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν παραμένει άγνωστο το αν και κατά πόσο τα αντιβιοτικά μπορούν να ενοχοποιηθούν για την πρόκληση αυτής της τόσο διαδεδομένης μορφής καρκίνου. Τα παραπάνω προέκυψαν από έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 10.000 γυναίκες, ενώ τα αποτελέσματα συμπίπτουν με εκείνα προγενέστερης φιλανδικής μελέτης. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί το θέμα χρήζει περαιτέρω έρευνας, ενώ το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι η λήψη αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται με σύνεση.

    Σημαντικά τα πρώτα αποτελέσματα - Αναγκαία περαιτέρω έρευνα

    Η έρευνα διεξήχθη από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ και δημοσιεύεται αυτήν στην εβδομαδιαία Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης.

    Μελετήθηκαν 10,219 γυναίκες κάποιες από τις οποίες ήδη λάμβαναν θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Εξετάστηκε το ιατρικό ιστορικό τους, μέσα από αρχεία των συνταγογραφήσεων. Όσες γυναίκες είχαν λάβει αντιβιώσεις για περισσότερες από 500 ημέρες, μέσα σε διάστημα 17 ετών παρουσίασαν τις διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, από ότι εκείνες που δεν είχαν ακολουθήσει τέτοιες φαρμακολογικές θεραπείες. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν όλες οι τάξεις αντιβιοτικών.

    Παρά το γεγονός ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προκειμένου να προσδιοριστεί το αν τα αντιβιοτικά αποτελούν αιτία καρκίνου, ωστόσο οι επιστήμονες διατυπώνουν ήδη σειρά θεωριών για τον τρόπο με τον οποίο ενδέχεται να λειτουργούν βλαπτικά. Μια εξ΄ αυτών αναφέρει ότι οι αντιβιώσεις επιδρούν στα βακτήρια των εντέρων, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των ευεργετικών ιδιοτήτων ορισμένων τροφών. Μια άλλη αφορά τις επιπτώσεις αυτών των φαρμάκων στη λειτουργία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που επίσης μπορεί να συσχετισθεί με την ανάπτυξη καρκίνου.

    "Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη, η πρώτη ευρεία του είδους, που περιγράφει πιθανή σχέση των αντιβιοτικών φαρμάκων και του καρκίνου του μαστού" τόνισε η κ. Τζιν Κέιλ διευθύντρια του τμήματος αναλυτικής επιδημιολογίας της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. "Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για την αξιοπιστία των ευρημάτων μιας έρευνας, προτού αυτά υποστηριχθούν από επιπρόσθετες μελέτες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να σταματήσει τη λήψη αντιβιοτικών, ειδικά σε σοβαρές περιπτώσεις, βασιζόμενος στα αποτελέσματα μίας και μόνο έρευνας" υπογράμμισε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 February 2004 - 9:54:21 UTC