Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος γύρος συνομιλιών Ελπίδα για το Κυπριακό
  • [02] Αρχίζει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ Αλλαγή σελίδας
  • [03] Φονικός σεισμός στην Ινδονησία
  • [04] Στους 17 οι νεκροί σ' όλη την Ασία Νέος θάνατος από τη γρίπη των πτηνών
  • [05] Αυξάνονται οι κατώτατες συντάξεις
  • [06] Συχνό το φαινόμενο στην περιοχή Αιματηρή επίθεση πειρατών στις
  • [07] Μειωμένα τα εισιτήρια πλοίων για τους εκλογείς
  • [08] A??eaoc aooieoii?ao a?u eaieeU?e aeo?a ?ieyiaenc Yencic ooi iaonu oco
  • [09] Αύξηση του κομίστρου ζητούν οι ιδιοκτήτες ταξί
  • [10] Μέλη του "Μέτωπο Εναντίον του Αριστίντ" Επεισόδια με θύματα στην Αϊτή
  • [11] "Όχι" στους ελέγχους εντός της χώρας Βοήθεια για τα πυρηνικά από το
  • [12] "Κανένα πρόβλημα με τη διαδικασία της Κυριακής" Αρχίζουν οι εργασίες
  • [13] Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες Στους 51 οι νεκροί στο Ικόνιο
  • [14] Απέτυχε το πείραμα κλωνοποίησης ανθρώπου

    [01] Εσωτερικά

    Νέος γύρος συνομιλιών Ελπίδα για το Κυπριακό

    (5/2/2004 10:19:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα του Κυπριακού, μετά την πρόσκληση του Γ.Γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για έναρξη συνομιλιών την ερχόμενη Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, των εμπλεκομένων πλευρών. Ήδη, ο κ. Ανάν έστειλε επιστολές προς όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η επίσημη έναρξη των συνομιλιών, παρουσία του κ. Ανάν, θα διαρκέσει μισή ημέρα και στη συνέχεια οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στη Λευκωσία, υπό τον εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλβαρο Ντε Σότο. Σύμφωνα με τις επιστολές, οι συνομιλίες θα διαρκέσουν έως τις 25 Μαρτίου, με στόχο να διεξαχθούν στις 21 Απριλίου -ανεξαρτήτως της έκβασης των συζητήσεων- δημοψηφίσματα από τις δύο πλευρές, ώστε την 1η Μαΐου να ενταχθεί ενωμένη η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την πρόσκληση αποδέχτηκαν ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει ακόμα απαντήσει.

    Επιστολή Ανάν

    Στην 6σέλιδη επιστολή του προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, αλλά και στις εγγυήτριες δυνάμεις ο κ. Ανάν καλεί τα δυο μέρη σε συνομιλίες την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου στην Νέα Υόρκη, οι οποίες θα συνεχιστούν στη Λευκωσία, υπό την επίβλεψη του Αλβάρο ντε Σότο. Βάση των συνομιλιών θα αποτελέσει η 3η εκδοχή του σχεδίου Ανάν , όπως κατατέθηκε στη Χάγη.

    Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι έχει καθοριστεί μόνο μια συνάντηση του κ. Ανάν με τους ηγέτες των δυο πλευρών στην Κύπρο, στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης, ενώ υποστηρίζουν ότι πιθανό να πραγματοποιηθούν ακόμη δυο με τρεις συναντήσεις. Η πραγματική εργασία θα ξεκινήσει από τις 16 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία, αφού προηγουμένως θα συμφωνηθεί στη Νέα Υόρκη η δημιουργία ειδικών τεχνικών επιτροπών, οι οποίες θα κάνουν τις σχετικές προετοιμασίες για το μεταβατικό στάδιο, τους συνταγματικούς νόμους, τη σημαία, τον εθνικό ύμνο και αρκετά άλλα ζητήματα.

    Στην επιστολή ο κ. Ανάν περιγράφει σαφή και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για όλα τα θέματα και ζητά να έχουν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την 25η Μαρτίου, ώστε να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα την 21η Απριλίου, ανεξαρτήτως της έκβασης των συνομιλιών.

    Σε ετοιμότητα η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά

    Ικανοποίηση στην Αθήνα μετά την αποστολή των προσκλήσεων του Κόφι Ανάν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Επιβεβαιώνοντας τη λήψη της σχετικής επιστολής ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας επανέλαβε την ετοιμότητα τόσο της ελληνικής όσο και της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι "απομένει να δούμε πόσο ειλικρινής υπήρξε η τουρκική πλευρά ".

    Το Κυπριακό συζήτησε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, με βάση το σχέδιο Ανάν και την αναζήτηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πάγια θέση του κόμματός του είναι η στήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας

    Η επιστολή Ανάν ήταν στο επίκεντρο σημερινών επαφών και διαβουλεύσεων του Κύπριου προέδρου με στενούς του συνεργάτες, τον πρέσβη της Ελλάδας και τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη την Κυριακή, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα μετάβασης των πολιτικών αρχηγών, για το οποίο θα αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο, το Σάββατο.

    Δίκαιη και βιώσιμη λύση θέλει η Αγκυρα

    Υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών τάχθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση, και παράλληλα εξέφρασε την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. ''Αυτή είναι η ελπίδα μας και η ελπίδα της τουρκοκυπριακής διοίκησης που δείχνει έτσι αποφασιστικότητα και καλή πίστη'', είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε ακόμη, ότι ''θα ήταν ασφαλώς ιδεώδες να καθόμασταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καμία προϋπόθεση . Αλλά, η μία πλευρά δεν μπορεί πάντα να δίνει και η άλλη πλευρά πάντα να παίρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και οι δυο πλευρές πρέπει να κερδίσουν και καμία από τις δυο πλευρές δεν πρέπει να πει ότι έχασε. Αυτή είναι η δίκαιη και μόνιμη λύση. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε θετικά τις εξελίξεις αν κάποιος χάνει και ο άλλος κομπάζει λέγοντας ότι νίκησε την άλλη πλευρά. Αυτός είναι ο αγώνας για τη λύση'', είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Ωστόσο, επανέλαβε ότι ''υπάρχουν δύο ξεχωριστές κυρίαρχες πλευρές στην Κύπρο που έχουν δυο ξεχωριστές γλώσσες και δυο ξεχωριστές εθνοτικές ρίζες''. ''Αυτή η διζωνική δομή πρέπει να ενισχυθεί. Κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν ενισχυθεί αυτή η δομή. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό'', τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Και υποστήριξε ότι ''ο Χάρτης θα είναι το τελευταίο θέμα που θα συζητηθεί. Υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν και θέματα που πρέπει να λυθούν πριν εξεταστεί ο Χάρτης. Αφού τα θέματα λυθούν νομίζω ότι οι πλευρές θα συζητήσουν και θα αντιμετωπίσουν τις λεπτομέρειες, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

    Από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, ο Ραούφ Ντενκτάς, σε δηλώσεις στην τουρκική τηλεόραση, ισχυρίστηκε ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο μπορεί να ξεσπάσουν και πάλι συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα γνωστοποιήσει εάν θα μεταβεί στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες, καθώς όπως είχε δηλώσει "τεχνικά" είναι δυνατή η μετάβασή του, "αλλά αν ο Κόφι Ανάν καλέσει τις δύο πλευρές για συνομιλίες, χρειάζεται προετοιμασία".

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι αποδέχεται τους όρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και θα συμμετάσχει στις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε επίσης ότι ο ψευδοπρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Κυριακή και έκανε γνωστό τη δυσαρέσκεια του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος όπως είπε ο εκπρόσωπος- "δεν είναι ευτυχής'' με τους όρους που έχει θέσει ο Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Σημειώνεται ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο Σερντάρ Ντενκτάς παρέτειναν έως αύριο την παραμονή τους στην Άγκυρα λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό και δεν αποκλείεται να έχουν και νέα σύσκεψη με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Γκιουλ, αμέσως μετά δήλωσε ότι η απόφαση του Κόφι Ανάν δεν αποτέλεσε έκπληξη για την τουρκική πλευρά, η οποία ανέμενε αυτή την εξέλιξη. Ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν και να καταλήξουν σε λύση πριν από την 1η Μαΐου . Όπως πρόσθεσε, η κατάληξη των συνομιλιών εξαρτάται από τη βούληση που θα επιδείξουν οι δύο πλευρές για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής συμβιβαστικής λύσης.

    Από την πλευρά του, ο Χαβιέ Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα η νέα πρωτοβουλία του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών να γνωρίσει ανταπόκριση από τις δύο πλευρές για την άμεση έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών και επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΕ να παράσχει, εφόσον της ζητηθεί, κάθε δυνατή βοήθεια για την άρση του αδιεξόδου.

    Τουρκικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο στις συνομιλίες που πρόκειται να αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα να αναλάβει κάποιο ρόλο με την ιδιότητα του παρατηρητή ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόϊγκεν.

    Δυσαρεστημένος ο Ντενκτάς

    Εν τω μεταξύ, ο βοηθός εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαρικ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι "ο κ. Ανάν δεν έχει επικοινωνήσει απευθείας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη μέσα στο τελευταίο 24ώρο, αλλά τώρα επικοινωνεί μαζί του γραπτώς", γεγονός που έχει προκαλέσει και τη δυσαρέσκεια του Ντενκτάς, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι αισθάνεται πως αγνοείται και παραγκωνίζεται. Ο κ. Ντούτζαρικ τόνισε ότι "δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο ο γ.γ αρνείται να μιλήσει με τον κ. Ντενκτάς", και υπογράμμισε ότι στόχος του Κ. Ανάν είναι να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία με σκοπό να υπάρξει ένα τελικό κείμενο συμφωνίας που θα τεθεί σε δημοψηφίσματα τον Απρίλιο του 2004. "Καλέσαμε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και ελπίζουμε, δεν έχουμε επιβεβαίωση , ότι εκείνος και άλλοι θα συμμετάσχουν", υπογράμμισε ο κ. Ντούτζαρικ.

    Ικανοποίηση από ΗΠΑ και Βρετανία

    Τη δέσμευση ότι και οι δύο πλευρές θα αποδεχτούν τις προϋποθέσεις των ΗΠΑ σχετικά με το Κυπριακό και ότι θα επανέλθουν στις συνομιλίες αναμένει η αμερικανική πλευρά σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ . "Είδαμε τις δημόσιες ανακοινώσεις, στις οποίες προέβη η τουρκική κυβέρνηση κατά τις συζητήσεις που είχαμε στη Ουάσιγκτον. Ειλικρινά δε γνωρίζω εάν μέχρι στιγμής ο γ.γ του ΟΗΕ άκουσε απαντήσεις και από τα άλλα μέρη", σημείωσε ο κ. Μπάουτσερ, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται στον Κόφι Ανάν να σταθμίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει "κατά πόσον έχει λάβει από τα μέρη αυτά που χρειάζεται". Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι μόνο ο γ.γ. του ΟΗΕ είναι σε θέση να κρίνει ποιος αποδέχεται τους όρους του και να ερμηνεύσει τη στάση των ενδιαφερομένων μερών .

    Ο κ. Μπάουτσερ επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του Κόφι Ανάν και τόνισε ότι η χώρα του αναμένει την ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων των πλευρών με την οποία θα αποδέχονται τις προτάσεις Ανάν ως βάση για την επίτευξη συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι ο Κόφι Ανάν προέτρεψε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, να αποδεχθεί τους όρους και τις προτάσεις του θεωρώντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη λύσης.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει ένθερμα την απόφαση του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών ότι ήρθε ο καιρός για μια τελική, ολόψυχη προσπάθεια με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη και ισχυρός υποστηρικτής των καλών υπηρεσιών του Κόφι Ανάν θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της επί του θέματος. Ο κ. Στρο δήλωσε επίσης ότι είναι εφικτός ο στόχος της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μίας επανενωμένης νήσου τον Μάιο. Ο Βρετανός υπουργός επεσήμανε ότι έχει ενθαρρυνθεί από τις ενδείξεις που έχει πάρει ο κύριος Ανάν, ότι ανάμεσα στα μέρη που θα μετέχουν στη διαδικασία υπάρχει δέσμευση και πρόσθεσε ότι επικροτεί τον τρόπο με τον οποίο ο Κόφι Ανάν προσπαθεί να διασφαλίσει ότι αυτή η δέσμευση θα μεταφραστεί σε διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένους στόχους

    [02] Εκλογές

    Αρχίζει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ Αλλαγή σελίδας

    (6/2/2004 1:56:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: AΠΕ ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Τις πύλες του για να δεχθεί τα 4.500 μέλη που θα πάρουν μέρος στο 7ο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ανοίγει στις 11.30 το πρωί το "Σπίτι της Αρσης Βαρών", στη Νίκαια. Στο συνέδριο θα αποφασισθεί καταρχήν η αλλαγή του Καταστατικού, κυρίως για ό,τι αφορά την εκλογή προέδρου του κόμματος. Η εκλογή του νέου Προέδρου του κινήματος θα γίνει την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου. Η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή για πρώτη φορά και για τους φίλους του κινήματος άνω των 16 ετών, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν μαζί με τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απαγόρευσε ως παράνομη την διαδικασία της. Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που με ανακοίνωσή του, τόνισε ότι όλα γίνονται με το γράμμα του νόμου. Όσοι θέλουν περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μπορούν να τηλεφωνούν στο 210-3660000.

    Η εκλογική διαδικασία

    Οι εργασίες θα αρχίσουν με ομιλία του πρωθυπουργού και απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, ενώ μετά θα μιλήσει ο γγ του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τελευταίος ο Γιώργος Παπανδρέου . Μετά το πέρας των ομιλιών θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερις ώρες.

    Την Κυριακή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ τις ίδιας μέρας, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούν να εκλέξουν το νέο πρόεδρο του κόμματος.

    Για την διαδικασία θα στηθούν τέσσερις χιλιάδες κάλπες σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό όπου υπάρχουν ομογενείς (Αυστραλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Κύπρο).

    Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν στα δημοτικά διαμερίσματα, σε κοινοτικά διαμερίσματα, σε ΚΑΠΗ και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί.

    Η κάλπη θα είναι μία για τα μέλη και μία για τους φίλους. Τα μέλη (περίπου 146.000) θα ψηφίσουν με την επίδειξη της κομματικής τους ταυτότητας, ενώ οι υπόλοιποι με την επίδειξη αστυνομικής τους ταυτότητας και την εγγραφή τους σε ειδικό κατάλογο, που θα συντάσσεται επιτόπου.

    Ο έλεγχος της ψηφοφορίας προς αποφυγήν διπλοψηφιών θα γίνεται από δίκτυο κομπιούτερ με on line σύνδεση.

    Τα ψηφοδέλτια πάντως θα είναι δύο ένα λευκό και ένα με το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου.Στο τέλος της εκλογικής διαδικασίας θα γίνει η καταμέτρηση και με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής τα στοιχεία θα καταχωρούνται σε Η/Υ, προκειμένου να δίνεται on line στην κεντρική εφορευτική επιτροπή.

    Υπολογίζεται ότι δύο ώρες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας θα γίνει γνωστό το τελικό αποτέλεσμα .

    Απαγόρευσε την ψηφοφορία των φίλων η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

    Για την τρόπο συμμετοχής των φίλων στην εκλογική διαδικασία, προέβαλε ενστάσεις την Πέμπτη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία με απόφασή της απαγόρευσε την καταγραφή των προσωπικών στοιχείων σε βάση δεδομένων ως παράνομη, προτάσσοντας στο σκεπτικό της την παραβίαση της συνταγματικής αρχής της μυστικότητας της ψήφου.

    Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Με ανακοίνωσή του το κόμμα τόνισε ότι με τη διαδικασία άμεσης εκλογής του Προέδρου του από τα μέλη, αλλά και τους φίλους του κάνει πράξη τη συμμετοχική Δημοκρατία και το θεσμό του ανοιχτού κόμματος.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

    "Τα προσωπικά δεδομένα των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, που θα ψηφίσουν την Κυριακή, θα προστατευθούν απολύτως, όπως προβλέπει ο νόμος.

    Είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε με βάση όσα μεταδίδονται δημοσιογραφικά, αφού η απόφαση δεν έχει κοινοποιηθεί στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι εκείνο που απευθύνθηκε στην Αρχή, ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής.

    Δεν γνωρίζουμε σε ποια δεδομένα στηρίχθηκε η Αρχή Προστασίας, αφού δεν ζητήθηκε οποιαδήποτε διευκρίνιση από το ΠΑΣΟΚ σχετικά με το καταστατικό του, τις προβλεπόμενες αλλαγές του και την όλη εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

    Όσα αναφέρονται από τα ΜΜΕ ως θέση της Αρχής για δήθεν «παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου», δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αφού η ψηφοφορία γίνεται με κάλπη και είναι απολύτως μυστική.

    Τα αναφερόμενα περί καταγραφής «ευαίσθητων δεδομένων», επίσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αφού το Δελτίο Ταυτότητας δεν περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

    Το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ προβλέπει την ύπαρξη καταγραμμένων φίλων και οι προτεινόμενες αλλαγές του καταστατικού, που προτείνεται να εγκριθούν πριν από την ψηφοφορία, δίνει δικαίωμα ψήφου στους φίλους του ΠΑΣΟΚ.

    Η συμμετοχή στην ψηφοφορία γίνεται με την ελεύθερη βούληση και τη συναίνεση όσων θέλουν να πάρουν μέρος σ' αυτήν, σε μια πρωτόγνωρη για τη χώρα μας δημοκρατική διαδικασία."

    Ο ΣΥΝ χαρακτήρισε "την διαδικασία της ψηφοφορίας των "φίλων του ΠΑΣΟΚ", ως μια διαδικασία πιθανών νέων πελατειακών σχέσεων και ως μια διαδικασία ομηρίας και καταγραφής χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να λύσουν προεκλογικά ή μετεκλογικά τα προβλήματά τους με την εύνοια του κυβερνώντος, σήμερα, κόμματος".

    Κόλαφο χαρακτήρισε για το ΠΑΣΟΚ την απόφαση της Αρχής ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρης Τσοβόλας, λέγοντας ότι πλέον τίθεται τεράστιο ηθικό και πολιτικό θέμα για τον Γιώργο Παπανδρέου και το κόμμα του.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το εκλογικό σώμα

    Ο κ. Παπανδρέου δίνει ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο της εκλογής από τη βάση, κάτι που σημείωσε και στην συνέντευξή του στη ΝΕΤ, λέγοντας ότι επιδίωξή του είναι να εξασφαλίσει μια ισχυρή εντολή για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

    Ιδιαίτερη σημασία στη δυνατότητα των πολιτών που δεν είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν την Κυριακή απέδωσε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε ότι δίνουν την ισχυρή αίσθηση της συμμετοχής στη μετεξέλιξη σήμερα και στη διακυβέρνηση αύριο

    Υψηλό ενδιαφέρον δείχνουν για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και τον τρόπο εκλογής δείχνουν και οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

    Σε δημοσκόπηση της εταιρίας ΚΑΠΑ ΡΙΣΕΡΤΣ για λογαριασμό της ΝΕΤ το 45,4% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει ότι θα ψηφίσει σίγουρα την Κυριακή για νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα ψηφίσει το 14,3%, ενώ δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία το 29,6%.

    Στην ίδια δημοσκόπηση σε ερώτηση στο σύνολο των ψηφοφόρων αν η εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα παίξει ρόλο στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, το 27,1% απαντά πολύ, το 30,0% αρκετά, το 20,07% λίγο και το 19,3% θεωρεί ότι δεν θα παίξει κανένα ρόλο.

    Στην ίδια ερώτηση οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απαντούν ότι η εκλογή νέου προέδρου θα επηρεάσει πολύ το αποτέλεσμα των εκλογών σε ποσοστό 46,4%, αρκετά δηλώνει το 32,9%, λίγο το 10,8% και καθόλου το 6,4%.

    Συνάμα στην ίδια δημοσκόπηση οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι εκλογείς γενικότερα εκτός των δημοκρατικών διαδικασιών ζητούν από τον υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος και αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτικές.

    Σε ερώτηση ''αν είστε υπέρ των αλλαγών, τι αλλαγές επιθυμείτε να κάνει στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου'', το 29,9% των ερωτηθέντων απαντά να προχωρήσει σε αλλαγή προσώπων, το 22,7% αλλαγή πολιτικής, το 13,8% σε οργανωτικές αλλαγές και το 27,3% θα ήθελε να αλλάξουν όλα, ενώ ένα 2,5% τίποτα.

    Στην ίδια ερώτηση το 29% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι προτιμά να αλλάξουν τα πρόσωπα, το 20,8% οι πολιτικές, το 25% οργανωτικές, ενώ το 21,3% θέλει να αλλάξουν όλα και το 1,7% τίποτα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έτσι θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ

    [03] Διεθνή

    Φονικός σεισμός στην Ινδονησία

    (6/2/2004 7:19:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στους 23 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό εντάσεως 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε, το πρωί την επαρχία Παπούα της Ινδονησίας, όπως ανακοινωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Την ίδια ώρα υπεύθυνος της αστυνομίας ανακοίνωνε, πως ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, συμπλήρωνε πως δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί τα θύματα εκτός πόλης γιατί έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες. Επίσημες πληροφορίες από τις περιοχές που επλήγησαν, μιλούν για "εκατοντάδες" τραυματιών.

    Καταστρφές και στη γύρω περιοχή

    Εξαιτίας της δόνησης έχει υποστεί ζημιές το νοσοκομείο της πόλης Ναμπίρε καθώς και άλλα κτίρια στην περιοχή. Μάλιστα εξαιτίας των καταστροφών οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, υποχρεώθηκαν να βγάλουν τους ασθενείς από τα δωμάτια και έστησαν σκηνές για την προσωρινή περίθαλψή τους.

    Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές και στην περιοχή Μανοκβάρι, που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ναμπίρε. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται εννέα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ναμπίρε, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Γεωφυσικής του Στρασβούργου.

    [04] Υγεία

    Στους 17 οι νεκροί σ' όλη την Ασία Νέος θάνατος από τη γρίπη των πτηνών

    (6/2/2004 7:49:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στους 13 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη των πουλερικών στο Βιετνάμ, έπειτα από το θάνατο ενός 6χρονου κοριτσιού.Το παιδί είχε μεταφερθεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης Χο Τσι Μινχ, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, από την επαρχία Ντονγκ Νάι και οι εξετάσεις που του έγιναν, είχαν δείξει πως είχε προσβληθεί από τον ιό Η5Ν1, της γρίπης των πτηνών, όπως ανακοίνωσε ο Δρ. Φαν Βαν Του, του Ινστιτούτου Παστέρ στην πόλη. Το Βιετνάμ έχει πληγεί όσο καμιά άλλη χώρα από την εν λόγω γρίπη, αφού μετρά τα 13 κρούσματα από τα 17 θανατηφόρα συνολικά, που έχουν σημειωθεί σ όλη την Ασία.

    [05] Οικονομία

    Αυξάνονται οι κατώτατες συντάξεις

    (6/2/2004 8:04:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αυξάνονται τα όρια των κατώτατων συντάξεων, που χορηγεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ΕΤΕΑΜ και τα ειδικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης του ν.1976/91, σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας. Συγκεκριμένα, από 1.1.2004, αυξάνονται κατά 5% συντάξεις, που φθάνουν έως 500 ευρώ. Επίσης, κατά 3% αυξάνονται οι συντάξεις από 500 έως 1000 ευρώ. Για τις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ δεν προβλέπεται αύξηση. Τα προαναφερόμενα ποσοστά αυξήσεων υπολογίζονται επί του ποσού των συντάξεων, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2003.

    [06] Διεθνή

    Συχνό το φαινόμενο στην περιοχή Αιματηρή επίθεση πειρατών στις Φιλιππίνες

    (6/2/2004 8:14:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στο θάνατο τριών ψαράδων και τον τραυματισμό ενός άλλου οδήγησε επίθεση πειρατών σε αλιευτικό σκάφος στις νότιες Φιλιππίνες. Το τραγικό περιστατικό συνέβη το βράδυ της Τετάρτης ανοικτά της πόλης Αλίσια, στην επαρχία Ζαμποάνγκα Σιμπουγκάι, 840 χιλιόμετρα νότια της Μανίλας, όταν 10 περίπου πειρατές άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον του αλιευτικού σκάφους, όπως ανέφερε ο συνταγματάρχης Φρεντεσβίντο Κοβαρούμπιας. Στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν τούς έχουν εντοπίσει. Σημειώνουμε, ότι η πειρατεία αποτελεί συχνό φαινόμενο στις θάλασσες των Φιλιππίνων, καθώς οι πειρατές συχνά ζητούν χρήματα για να προσφέρουν προστασία σε σκάφη, ή αρπάζουν εμπορεύματα και προσωπικά αντικείμενα των ναυτικών.

    [07] Εκλογές

    Μειωμένα τα εισιτήρια πλοίων για τους εκλογείς

    (6/2/2004 8:24:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Δικαίωμα έκπτωσης της τάξης του 20% επί της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παρέχεται, έπειτα από απόφαση της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, στους επιβάτες που θα ταξιδέψουν στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, από τα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004. Η χρονική περίοδος, οπότε θα ισχύσει η εν λόγω διευκόλυνση, η οποία σημειωτέον θα εφαρμόζεται κατόπιν επίδειξης δικαιολογητικών, αφορά μετάβαση και επιστροφή των πολιτών για τη χρονική περίοδο από την 5η μέχρι και την 9η Μαρτίου. Ανάλογη έκπτωση θα χορηγηθεί και τους δικαστικούς αντιπροσώπους, καθώς και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

    Ποια βεβαίωση απαιτείται

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση των μειωμένων εισιτηρίων στους πολίτες είναι η προσκόμιση στα πρακτορεία έκδοσης, βεβαίωσης του Πρωτοδικείου ότι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του προορισμού τους.

    Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καθώς και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, θα πρέπει να επιδείξουν το έγγραφο διορισμού τους από τη δικαστική αρχή.

    Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της μετάβασης και επιστροφής των εκλογέων στα δυο μεγάλα λιμάνια της χώρας θα ληφθούν έκτακτα μέτρα από το Αρχηγείο του Λιμενικού, ενώ το ίδιο θα ισχύει και στα λιμάνια των νησιών.

    [08] Διεθνή

    A??eaoc aooieoii?ao a?u eaieeU?e aeo?a ?ieyiaenc Yencic ooi iaonu oco Iuo?ao

    (6/2/2004 11:41:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    OioeU?eooii 40 Uienu?ie a?iae iaeni? eae 150 Y?ioi onaoiaoeooa?, a?u Yencic, ?io ociae?ecea ooi eaioneeu iaonu oco Iuo?ao ooeo 8:40 oi ?nu?. Oyiouia ia oci aoooiii?a oi onaaeeu ooiaUi ioa?eaoae, ?eeaiuoaoa oa a??eaoc aooieoii?ao a?u aoia?ea eaieeU?e. OoaeaeneiYia, i ooniuo oio onYiio u?io Yaeia c a??eaoc eeiiyioai iaoaiy oui ooaei?i ?aaaeYooeaaea eae Aaoioiauo?eaaea, uoai Yaeia c Yencic. Aeieiyecoa iaaae? ?oneaaeU ?io ?nio?Uecoai ia eaoaoaYoioi ie o?ayeoiie oio iaonu. Ooii ou?i oco a??eaoco Yo?aooa i aeoaaaaeYao oco Iuo?ao Aiaouee ?iyaeao, ai? i a?ian?io Aeiyne Eio?euo aeYeioa oi oai?ae oio ooeo C?A eae a?eoonYoae ao?aooiYia ooc nuoee? ?nuoayiooa.

    Ieieecn?ecea i a?aaeeuaeoiuo

    AiYouo ooi ooaeiu oco ?aaaeYooeaaea Yooaoai ?ieeU ?onioaaooeeU i??iaoa eae aoeaiiouna. ?nei a?u e?ai ieieecn?ecea i a?aaeeuaeoiuo oui a?eaaeiuioui eae aiaeiei?ecea ?uo 600 Uienu?ie aa?eai ?uioaii? . Ie oiaanU onaoiao?ao, ?io ooUiioi oioo 50 aeaeii??iioae oa eiioeiU iioieiia?a, ai? uoie a?iae ?ei aeaonU, oYniioao eon?uo aaeayiaoa, eaiaUiioi a?? ou?io oeo ?n?oao ai?eaeao.

    C Aoooiii?a Y?ae a?ieea?oae oioo anuiioo oio eYionio, ai? ?anaeieioeiyioae ooaiU ie eei?oaeo a?u eae ?nio oi aanianuiei.

    Aieuiaoiy?io ?io ooiiaoY?ae ooeo Ynaoiao aeo?icoa uoe c eo?yo oco Yencico eoiaoiaia? ia Yia eae ?eYii eeeu aenceoee?o yeco OIO ai? ?nuoeaoa uoe c eo?yo ?ieea?eaoeU?aoae oa eeaeoou ??ni u?uo oi aaauie oio iaonu aoiUiiioao oii aneeiu oui eoiUoui.

    Oi ?aneooaoeeu ooiYac, Yie aaaiiUaao ?nei oeo ?niaaneeYo aeeiaYo oco 14co Iano?io, oeo i?i?ao aiaiYiaoae ia eana?oae ayeiea i ouneiuo ?nuaanio, AeUioeien ?iyoei . I oaeaooa?io, ?io a?nueaeoi o?iana ia a?eoeaoea? oii ?nuaani oio A?ani?auo?Ui, EeUi Ae?ao, aai Y?ae ?niaa? aeuic oa eaieU a??ocic a?euoc.

    [09] Εσωτερικά

    Αύξηση του κομίστρου ζητούν οι ιδιοκτήτες ταξί

    (6/2/2004 8:36:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αύξηση του κομίστρου 2 έως 3 λεπτά ανά χλμ για τη μονή και τη διπλή ταρίφα αντίστοιχα, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΙΕΑΤΑ). Σε ανακοίνωση της υπενθυμίζει ότι τα τιμολόγια έχουν "παγώσει" τα τελευταία δύο χρόνια και προειδοποιεί για νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι έχει καταρτίσει σχέδιο για τη λειτουργία των ταξί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο θα συζητήσει με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, ενώ παράλληλα απαιτεί να δοθούν τα χρήματα που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες, που αντικατέστησαν τα ταξί τους. Εν τω μεταξύ, το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), ζητάει δίμηνη παράταση για την ταξινόμηση των καινούργιων αυτοκινήτων και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

    [10] Διεθνή

    Μέλη του "Μέτωπο Εναντίον του Αριστίντ" Επεισόδια με θύματα στην Αϊτή

    (6/2/2004 10:03:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο απολογισμός των επεισοδίων, που έγιναν σε αντικυβερνητική διαδήλωση στην πόλη Γκονάιβες, στη βόρεια Αϊτή. Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν, όταν ένοπλοι αντίπαλοι του προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ εισέβαλαν στην έδρα της αστυνομίας στην πόλη Γκονάιβες και έβαλαν φωτιά. Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα μεταξύ τους ν αρχίσει ένοπλη σύγκρουση, που είχε την παραπάνω μοιραία κατάληξη. Οι διαδηλωτές ήταν μέλη της ριζοσπαστικής οργάνωσης "Μέτωπο Εναντίον του Αριστίντ". Η πόλη Γκονάιβες βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας, Πορτ Ο Πρενς και θεωρείται προπύργιο των αντιπάλων του προέδρου Αριστίντ, που τους τελευταίους μήνες διαδηλώνουν καθημερινά σε μία προσπάθεια να τον υποχρεώσουν να παραιτηθεί.

    [11] Διεθνή

    "Όχι" στους ελέγχους εντός της χώρας Βοήθεια για τα πυρηνικά από το Πακιστάν

    (6/2/2004 9:57:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Την απόφαση του Πακιστάν να βοηθήσει τις έρευνες του ΟΗΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χουρσίντ Μεχμούντ Καζούρι. Ωστόσο, ο κ. Καζούρι τόνισε πως, δεν θα επιτραπεί κανείς έλεγχος για την πυρηνική τεχνολογία της χώρας του. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, απένειμε χάρη στον πυρηνικό επιστήμονα, Αμπντούλ Καντίρ Χαν, ο οποίος παραδέχθηκε δημόσια ότι, πρόσφερε τεχνογνωσία σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας σε τρίτες χώρες και ζήτησε συγνώμη από το λαό του Πακιστάν. Ο κ. Μουσάραφ δήλωσε πως, η χώρα του δεν θα παραχωρήσει στοιχεία στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας (IAEA), ούτε θα επιτρέψει ανεξάρτητη έρευνα για τις δραστηριότητες του Χαν. Σχολιάζοντας αυτή τη θέση του προέδρου του Πακιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε στο BBC πως, η χώρα του δεν θα επιτρέψει στην IAEA να "κρυφοκοιτάξει" το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν, "αλλά οπουδήποτε χρειασθούν στήριξη για τα δεδηλωμένα καθήκοντά τους, θα είμαστε απόλυτα συνεργάσιμοι".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δημόσια συγνώμη - δημόσια συγχώρεση

    [12] Εκλογές

    "Κανένα πρόβλημα με τη διαδικασία της Κυριακής" Αρχίζουν οι εργασίες του Συνεδρίου

    (6/2/2004 10:20:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τον πρωθυπουργό και απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη θα φιλοξενήσει πρώτο το βήμα του Εκτάκτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει στο "Σπίτι της Άρσης Βαρών" στη Νίκαια. Η ομιλία του κ. Σημίτη, στην οποία αναμένεται να κάνει απολογισμό της οκτάχρονης θητείας του, θα σηματοδοτήσει την έναρξη των σημερινών εργασιών. Το λόγο θα πάρει κατόπιν ο πρόεδρος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του υποψήφιου προέδρου του κινήματος Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θα παρουσιάσει την πολιτική του διακήρυξη. Ήδη, από το πρωί έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στο χώρο οι 4.500 σύνεδροι. Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία της Κυριακής θα προστατευθούν απολύτως και όλα θα ρυθμιστούν στο νέο καταστατικό του κόμματος, τονίζει σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με το θέμα που ενέσκηψε από την επέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Αντιδράσεις για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

    Η απόφαση αυτή, αν και πότε δεν δημοσιοποιήθηκε, προκάλεσε τα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνεπώς την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

    "Η συμμετοχή του πολίτη στην ψηφοφορία έχει αξία για να του δώσουμε την ισχυρή αίσθηση ότι ο ίδιος συμμετέχει στη μετεξέλιξη σήμερα και στη διακυβέρνηση αύριο" τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 FM , ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    "Θα αλλάξουμε το καταστατικό με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους θεσμούς, για να μπορεί να εκλεγεί ο πρόεδρος από τη βάση", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 FM ο Γιάννης Κουτσούκος, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

    Το ζήτημα δεν είναι η καταγραφή των στοιχείων, αλλά εάν γίνει επεξεργασία και χρήση τους και με ποίο τρόπο στο μέλλον, επίσης στη ΝΕΤ 105,8, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

    Υπενθυμίζεται ότι αργά χθες το βράδυ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έκρινε ως "μη σύννομη" την καταγραφή, σε βάση δεδομένων, των προσωπικών στοιχείων των φίλων του ΠΑΣΟΚ, που προβλέπεται να γίνει στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής. Η απόφαση αυτή, αν και πότε δεν δημοσιοποιήθηκε , προκάλεσε τα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνεπώς την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ανακοίνωση του κόμμα τονίζει ότι η όλη διασικασία της Κυριακής θα γίνει "με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα, στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και στον ρόλο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που ιδρύθηκε και κατοχυρώθηκε συνταγματικά από το ΠΑΣΟΚ" και προσθέτει ότι περιμένει τη γνωστοποίηση της απόφασης της Αρχής, προκειμένου να ενημερωθεί για το ακριβές περιεχόμενο της. "Σε κάθε περίπτωση η απόφαση, όπως μεταδίδεται, φαίνεται να βασίζεται σε εσφαλμένες προϋποθέσεις και παρωχημένα δεδομένα" καταλήγει η ανακοίνωση.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την ψηφοφορία για την αλλαγή του άρθρου στο καταστατικό που προβλέπει την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με άμεση και καθολική ψηφοφορία των μελών και των φίλων του κινήματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλαγή σελίδας

    [13] Διεθνή

    Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες Στους 51 οι νεκροί στο Ικόνιο

    (6/2/2004 10:28:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Τους 51 έφθασαν οι νεκροί από την κατάρρευση της πολυκατοικίας στο Ικόνιο της Τουρκίας την Τρίτη. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες τους παρά τη βροχή, ενώ ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να εντοπιστούν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια. Την Τετάρτη οι αρχές εκτιμούσαν πως, υπάρχουν ακόμα 60 εγκλωβισμένοι στα ερείπια, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχονταν σε 40. Αν και τα αίτια της κατάρρευσης δεν είναι ακόμα σαφή, οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για τραγικές παραλείψεις στην κατασκευή της πολυκατοικίας. Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, οι δύο μηχανικοί του κτηρίου, που χτίσθηκε πριν από πέντε χρόνια, βρίσκονται υπό κράτηση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε την τιμωρία των ενόχων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "αυτό το δυστύχημα δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση πρέπει να υπάρξει ένα τίμημα γι αυτό, και θα υπάρξει".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

    Δεκατρεις οι νεκροί από κατάρρευση πολυκατοικίας

    [14] Υγεία

    Απέτυχε το πείραμα κλωνοποίησης ανθρώπου

    (6/2/2004 11:01:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: BBC

    Απέτυχε η προσπάθεια κλωνοποίησης ανθρώπου από τον καθηγητή Πάνο Ζαβό ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες είχε ανακοινώσει ότι είχε εμφυτεύσει επιτυχώς ένα κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο στη μήτρα μιας γυναίκας. Ωστόσο, οι αναλύσεις που έγιναν στη συνέχεια έδειξαν ότι η γυναίκα δεν κυοφορούσε το εμφυτευμένο έμβρυο. Τα πειράματα του καθηγητή Ζαβού έχουν συναντήσει την αντίδραση πολλών επιστημόνων αλλά ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να προχωρήσει στην επιτυχή κλωνοποίηση ανθρώπου.

    Αποφασισμένος να ξαναπροσπαθήσει δηλώνει ο καθηγητής Ζαβός

    "Επιτυχημένη ή όχι (η εμφύτευση) θα κάνουμε κι άλλη κι άλλη κι άλλη μέχρι να τα καταφέρουμε" (καθηγητής Πάνος Ζαβός)

    Πριν τρεις εβδομάδες, ο καθηγητής Ζαβός είχε ανακοινώσει σε συνέδριο στο Λονδίνο ότι είχε εμφυτεύσει στη μήτρα μιας 35χρονης γυναίκας ένα έμβρυο που είχε δημιουργήσει από ένα ωάριο της γυναίκας και κύτταρα από το δέρμα του συζύγου της.

    Μετά την εμφύτευση, η ομάδα του καθηγητή Ζαβού προσπάθησε να ανιχνεύσει στο αίμα της 35χρονης γυναίκας μια ορμόνη η οποία θα έδειχνε εάν η εγκυμοσύνη της γυναίκας είχε προχωρήσει μετά την εμφύτευση του εμβρύου αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά .

    Ωστόσο, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε, είπε: "Επιτυχημένη ή όχι (η εμφύτευση) θα κάνουμε κι άλλη κι άλλη κι άλλη μέχρι να τα καταφέρουμε ".

    Η αναπαραγωγική κλωνοποίηση χρησιμοποιεί το DNA από το δότη το οποίο μεταφέρει σε ένα ωάριο από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας του κι, επομένως, το μεγαλύτερο μέρος του γενετικού του υλικού. Η μέθοδος αυτή είναι παρεμφερής με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της Ντόλι, του κλωνοποιημένου προβάτου, αλλά η εφαρμογή της σε ανθρώπους είναι παράνομη στη Μεγάλη Βρετανία. Τα πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι η κλωνοποίηση έχει μεγάλα ποσοστά αποβολών αλλά και παραμορφώσεων στους οργανισμούς που τελικά γεννούνται .

    "Διαφημιστικό τέχνασμα οι ισχυρισμοί του Ζαβού"

    Επικριτές των μεθόδων του καθηγητή έχουν υποστηρίξει ότι οι κλωνοποίηση ανθρώπων θα έπρεπε να κηρυχθεί παράνομη. Μάλιστα, ο πρόεδρος της βρετανικής ομάδας της κλωνοποίησης της Βασιλικής Κοινότητας, καθηγητής Ρίτσαρντ Γκάρντνερ, καταδίκασε οποιαδήποτε προσπάθεια κλωνοποίησης ανθρώπου η οποία θα είναι "ιατρικά και επιστημονικά επισφαλής και ηθικά ανεπίτρεπτη ".

    Ο καθηγητής Γκάρντνερ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του καθηγητή Ζαβού για την εμφύτευση λέγοντας ότι οι ανακοινώσεις του μοιάζουν με ένα ακόμα διαφημιστικό τέχνασμα από το οποίο απουσιάζουν πλήρως οποιεσδήποτε ενδείξεις που θα επιβεβαίωναν τα λεγόμενα του καθηγητή Ζαβού.

    "Εάν ο καθηγητής Ζαβός θέλει να πάρουμε στα σοβαρά τους ισχυρισμούς του, θα πρέπει να παρουσιάσει τα πεπραγμένα του στην επιστημονική και ιατρική κοινότητα", κατέληξε.

    Σχετικά Links:

    BBC


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 February 2004 - 9:56:02 UTC