Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αδιευκρίνιστα τα αίτια Τραγωδία στο Πεκίνο
  • [02] Επίσκεψη Κωνσταντόπουλου στην Ηλεία
  • [03] Κρίσιμη η "μονομαχία" στο Ουισκόνσκιν Με παραίτηση απειλεί ο Ντιν
  • [04] Εναλλακτική πρόταση εξουσίας από το ΔΗΚΚΙ
  • [05] Στο συνέδριο του ΕΛΚ ο Κώστας Καραμανλής
  • [06] Πήραν τις επιδοτήσεις οι αγρότες του Αιγίου
  • [07] Κατά 24,9% μειώθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία Λιγότερα τροχαία δυστυχήματα
  • [08] Όταν η Janet σπάει τα ρεκόρ Έγραψε ιστορία στο Internet
  • [09] Η παράδοση συνεχίζεται Στην ΕΡΤ το Μουντιάλ του 2006
  • [10] Προβάδισμα 4,5% στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση
  • [11] Παρά τις διευκρινίσεις Καραμανλή-Σουφλιά Οι αντιδράσεις συνεχίζονται

    [01] Διεθνή

    Αδιευκρίνιστα τα αίτια Τραγωδία στο Πεκίνο

    (5/2/2004 8:44:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τριάντα επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκαπέντε τραυματίστηκαν στην Κίνα κατά τους εορτασμούς του Φεστιβάλ των Φαναριών. Μέχρι στιγμής, τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος, παραμένουν αδιευκρίνιστα. Κατά μία όμως εκδοχή, φαίνεται ότι επικράτησε συνωστισμός πάνω σε μία γέφυρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να ποδοπατηθούν και κάποιοι να πέσουν κάτω από τη γέφυρα και να σκοτωθούν.

    Έρευνα για το συμβάν

    Έρευνα για τα ακριβή αίτια του συμβάντος διέταξε ο πρόεδρος της χώρας, Hu Jintao αλλά και ο πρωθυπουργός Wen Jiabao.

    Το δυστύχημα συνέβη στο πάρκο Μιχονγκ, της επαρχίας Μιγιούν όπου γινόταν το Φεστιβάλ στις 7.45 μμ (τοπική ώρα).

    Το "Φεστιβάλ των Φαναριών" είναι μία παραδοσιακή γιορτή της χώρας, στην οποία δίνουν το παρόν χιλιάδες λαού κάθε χρόνο.

    Γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Κίνα, δέκαπέντε μέρες πριν από το νέο κινεζικό έτος.

    [02] Εκλογές

    Επίσκεψη Κωνσταντόπουλου στην Ηλεία

    (5/2/2004 8:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Την Ηλεία επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στον Πύργο έκανε λόγο για πλήρη ασάφεια που χαρακτήρισε τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στη ΝΕΤ λέγοντας ότι η πλήρης ασάφεια και η απουσία οποιασδήποτε δέσμευσης δεν είναι τυχαία. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είχε συναντηθεί με μπλόκο ελαιοπαραγωγών στο Αίγιο και συνομίλησε με τη συντονιστική επιτροπή.

    "Ο Γ. Παπανδρέου ζητάει από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ παντοδυναμία ηγεμόνα"

    "Ο κ. Παπανδρέου ζητάει από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ παντοδυναμία ηγεμόνα και από τον ελληνικό λαό λευκή επιταγή για να την χρεώσει μετεκλογικά με ό,τι και όσο θέλει αυτός και τα συγκροτήματα που τον στηρίζουν", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος ενώ πρόσθεσε ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου για ενοποίηση του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Εργασίας "αποδεικνύει ότι ο κ. Παπανδρέου ενστερνίζεται τον σκληρό πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού" και κάλεσε για άμεση αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της νεολαίας.

    [03] Διεθνή

    Κρίσιμη η "μονομαχία" στο Ουισκόνσκιν Με παραίτηση απειλεί ο Ντιν

    (5/2/2004 8:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC, ΝΕΤ 105,8

    Την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ των Νοέμβριο, αν χάσει την αναμέτρηση στην πολιτεία του Ουισκόνσκιν, ανακοίνωσε ο Χάουαρντ Ντιν. Σχολιάζοντας τις επικείμενες εκλογές σε αυτή την αμερικανική πολιτεία, ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ είπε ότι, "μόνο μια νίκη θα μας ανοίξει το δρόμο για τις μεγάλες πολιτείες στις 2 Μαρτίου", ενώ οτιδήποτε άλλο "θα μας θέσει εκτός κούρσας". Σημειώνεται πως, οι προκριματικές εκλογές στο Ουισκόνσκιν θα γίνουν στις 17 Φεβρουαρίου, ενώ θριαμβευτής των μέχρι τώρα αναμετρήσεων έχει αναδειχθεί ο Τζον Κέρι. Ο Χάουαρντ Ντιν, ήταν φαβορί στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Δημοκρατικών πριν την έναρξη των προκριματικών αναμετρήσεων και μέχρι σήμερα δεν έχει επικρατήσει σε καμία από τις εκλογές σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως, τέσσερις υποψήφιοι των Δημοκρατικών έχουν παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του χρίσματος, με τελευταίο τον γερουσιαστή Τζον Λίμπερμαν, που απέσυρε την υποψηφιότητά του την Τετάρτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο Τζον Κέρι το μεγάλο φαβορί

    [04] Εκλογές

    Εναλλακτική πρόταση εξουσίας από το ΔΗΚΚΙ

    (5/2/2004 8:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Την εναλλακτική πρόταση εξουσίας του ΔΗΚΚΙ παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης σε κεντρικό ξενοδοχείο του Πειραιά. Ο κ. Τσοβόλας ανακοίνωσε τις συνεργασίες του κόμματός του ενόψει των εκλογών με την Οικολογική Δημοκρατική Αναγέννηση και με το Αναπτυξιακό Κόμμα Ελλήνων Αποδήμου. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων την οποία χαρακτήρισε απατηλή καθώς, όπως είπε, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κρύβουν την αλήθεια των προγραμμάτων τους καθώς οι θέσεις τους προκύπτουν από τις κυβερνητικές πράξεις τους από το 1990 μέχρι σήμερα. Ο κ. Τσοβόλας αναφέρθηκε και στη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και είπε ότι λυπάται γιατί "συμμετέχει και αυτή στον πλειοδοτικό, ελπίδων του λαού, διαγωνισμό" ακολουθώντας τη συμπεριφορά των προεκλογικών ανούσιων υποσχέσεων η οποία, όπως είπε, ταιριάζει μόνο σε συντηρητικά αντιλαϊκά κόμματα.

    "Έκλεψαν τις ιδέες του ΔΗΚΚΙ για την Παιδεία"

    Αναφερόμενος στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης ο κ. Τσοβόλας είπε ότι το κόμμα του "τάσσεται υπέρ της δημόσιας, κοινωνικής ασφάλισης, λέει ένα μεγάλο "όχι" στην αύξηση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος".

    Μιλώντας για το θέμα της Παιδείας είπε ότι, ενόψει των εκλογών, ο κ. Παπανδρέου, οι Πρυτάνεις Πανεπιστημίων και η ηγεσία του Συνασπισμού έκλεψαν τις ιδέες που είχε κυκλοφορήσει το ΔΗΚΚΙ σε φυλλάδιο πριν έξι χρόνια. Ο κ. Τσοβόλας τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις, της δια βίου εκπαίδευσης αλλά είπε ότι το κόμμα του είναι εναντίον των ιδιωτικών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους, ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση, να υπερψηφίσουν το ΔΗΚΚΙ.

    Ερωτηθείς για τη στάση του κόμματός του στο θέμα της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Τσοβόλας είπε ότι υποστηρίζει την Αυτοδιοίκηση τριών βαθμών: αιρετή Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αιρετή περιφερειακή διοίκηση με ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και εξουσιών.

    "Αναξιόπιστες και στημένες οι δημοσκοπήσεις"

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσοβόλας είπε ότι η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ένας εκφυλισμός των δημοκρατικών θεσμών και των δημοκρατικών εσωκομματικών θεσμών γιατί, όπως είπε, τα κόμματα είναι οι κατεξοχήν δημοκρατικοί θεσμοί και οι διαδικασίες αυτές οδηγούν την πολιτική ζωή της Ελλάδας σε "αμερικανοποίηση".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα γκάλοπ, ο κ. Τσοβόλας είπε ότι έχουν ως μοναδικό στόχο τον αποπροσανατολισμό και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης για να την εγκλωβίσουν, όπως είπε, στο νεοφιλελεύθερο δικομματικό σύστημα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ χαρακτήρισε αναξιόπιστες και στημένες τις δημοσκοπήσεις γιατί είπε ότι πριν δημοσιευτούν δεν ελέγχονται από κανένα διακομματικό όργανο σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής τους κι επομένως για την αντικειμενικότητά τους.

    [05] Εκλογές

    Στο συνέδριο του ΕΛΚ ο Κώστας Καραμανλής

    (5/2/2004 8:48:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Για μια Ευρώπη περισσότερο πολιτική, περισσότερο δημοκρατική, που θα διαχέει τον πλούτο της σε περισσότερους πολίτες και θα το κάνει δίκαια, μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής από το βήμα του 16ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της ΝΔ και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, εκτίμησε επίσης ότι οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς θα εξακολουθήσουν να πλειοψηφούν με μεγαλύτερη διαφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι στο επόμενο συνέδριο θα συμμετάσχει ως πρωθυπουργός.

    Ζήτησε επίλυση του Κυπριακού πριν την 1η Μαίου

    Αναφερόμενος στις προκλήσεις που φέρνει η νέα διεύρυνση της ΕΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στην Κύπρο, βασισμένη στο σχέδιο Ανάν και στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

    Έκανε επίσης έκκληση να αλλάξουν νοοτροπίες δεκαετιών που έχουν κρατήσει ακόμη πίσω την ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ζητώντας να γίνει το ιστορικό επίτευγμα της μη αναστρέψιμης ειρήνης επιλογή και πραγματικότητα όλων των κρατών στην ευρύτερη Βαλκανική, ενώ χαρακτήρισε στρατηγική προτεραιότητα να γίνουν τα Βαλκάνια ευρωπαϊκή γειτονιά.

    Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με αντιπροσωπία συγγενών των Ελλήνων ναυτικών που κρατούνται στο Πακιστάν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Ευρωκοινοβούλιο και οι συγγενείς εξέθεσαν την απελπιστική κατάσταση των Ελλήνων ναυτικών που κρατούνται στο Πακιστάν, ζητώντας να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις για τον επαναπατρισμό τους.

    [06] Εσωτερικά

    Πήραν τις επιδοτήσεις οι αγρότες του Αιγίου

    (5/2/2004 9:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Άνοιξε το απόγευμα τη νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, την οποία είχαν κλείσει οι αγρότες της Αιγιάλειας που διαμαρτύρονταν για την καταβολή των επιδοτήσεων του λαδιού. Μετά από διαβουλεύσεις του υπουργείου Γεωργίας με την Ένωση Συνεταιρισμών και τη μεσολάβηση του Νομάρχη Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλου, του Δημάρχου Αιγίου Γ. Περπή και βουλευτών του νομού, καταβλήθηκε το 60% της επιδότησης σε 3.000 περίπου ελαιοπαραγωγούς της περιοχής, ενώ σε 443 αγρότες που οι φάκελοί τους είχαν ελεγχθεί, καταβλήθηκε το 100% του ποσού της επιδότησης.

    Σύντομα και οι υπόλοιποι

    Παράλληλα το υπουργείο απέστειλε συνεργείο στην Παναιγιάλεια Ένωση, προκειμένου να ελέγξει τους υπόλοιπους φακέλους και να καταβληθούν τα υπόλοιπα ποσά και στους άλλους δικαιούχους αγρότες.

    Για τις περιπτώσεις εκείνες που διαπιστωθούν ψευδή στοιχεία, δεν πρόκειται να καταβληθούν χρήματα.

    Η εξέλιξη αυτή ικανοποίησε τους αγρότες οι οποίοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να ανοίξουν το δρόμο.

    [07] Εσωτερικά

    Κατά 24,9% μειώθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία Λιγότερα τροχαία δυστυχήματα με το "Καθ΄ όδον"

    (5/2/2004 9:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΑΠΕ

    Εντυπωσιακή μείωση σημείωσαν τα τροχαία δυστυχήματα αλλά και ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών μετά την εφαρμογή του προγράμματος "Καθ' οδόν" του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Φλωρίδης ο μακροπρόθεσμος στόχος της μείωσης του αριθμού των νεκρών κατά 20% σε 5 χρόνια (από το 2000 έως το 2005) έχει ήδη υπερκερασθεί. Το 2003 ο αριθμός των νεκρών ήταν κατά 23,6% μικρότερος του αντίστοιχου αριθμού του 2000, ενώ τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα μειώθηκαν στην ίδια τριετία κατά 24,9%. Κατά την ίδια τριετία τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν κατά 43,9% και τα ελαφρά τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν κατά 29,9%, ενώ ο αριθμός των βαριά τραυματιών μειώθηκε στην ίδια τριετία κατά 44,3% και ο αριθμός των ελαφρά τραυματιών κατά 30,9%.

    Φλωρίδης: "Συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο"

    Κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο κ. Φλωρίδης, τόνισε ότι ότι οι υπηρεσίες της Αστυνομίας θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την εφαρμογή του διυπουργικού προγράμματος "Καθ' οδόν 2001-2005'' και άμεσος στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των νεκρών το 2004 σε ποσοστό 5% σε σχέση με το 2003 και ο αριθμός των τραυματιών σε ποσοστό επίσης κατά 5%.

    Όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την τροχαία κίνηση του υπουργείου, η θεαματική βελτίωση του οδικού δικτύου τα τελευταία χρόνια είναι η καλύτερη εγγύηση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, καθώς δεν θα μειωθεί η προληπτική αστυνόμευση του οδικού δικτύου.

    [08] Τεχνολογία

    Όταν η Janet σπάει τα ρεκόρ Έγραψε ιστορία στο Internet

    (5/2/2004 9:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    H Britney, το αγαπημένο κορίτσι της pop και η δημοφιλέστερη persona στο Internet για αναζητήσεις "πέφτει από το θρόνο της". Μετά από την επίμαχη της εμφάνιση στο Super Bowl, την περασμένη βδομάδα, η Janet Jackson τάραξε όχι μόνο τα νερά της αμερικανικής κοινής γνώμης αλλά και τις ισορροπίες στις αναζητήσεις του Διαδικτύου. Στατιστικά στοιχεία από κορυφαίες μηχανές αναζήτησης όπως η Lycos η Google και η Yahoo,δείχνουν ότι το ενδιαφέρον για τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες της Τζάνετ Τζάκσον ξεπέρασε ακόμα και αυτό για τις φωτογραφίες της 11ης Σεπτεμβρίου!

    Πρώτη με "διαφορά στήθους"

    Η επίμαχη της εμφάνιση στο Super Bowl συζητήθηκε πολύ.

    Στάθηκε αφορμή για επικριτικά σχόλια και δημιούργησε αντιδράσεις σε μερίδα της αμερικανικής κοινής γνώμης.

    Ταυτόχρονα όμως το γεγονός ξεπέρασε κάθε ρεκόρ προβολής.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι το αποκαλυπτικό χορευτικό της με τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ παρακολούθησαν 100.000.000 τηλεθεατές στις ΗΠΑ.

    Πέρα όμως από αυτό, έγινε και αγαπημένο θέμα στις αναζητήσεις των surfers.

    Σύμφωνα με τη Lycos, το συγκεκριμένο ινσταντανέ με τη Τζάνετ Τζάκσον, αναδείχθηκε ως το πιο ενδιαφέρον θέμα στην ιστορία της μηχανής αναζήτησης, ξεπερνώντας μάλιστα και το ενδιαφέρον για τις φωτογραφίες της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Από την πλευρά της η Google, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον για την Τζάνετ Τζάκσον αυξήθηκε κατά δέκα φορές σε σχέση με πριν ενώ αντίστοιχα υψηλό ήταν και το ενδιαφέρον στις αναζητήσεις που έγιναν μέσω Yahoo.

    [09] Αθλητισμός

    Η παράδοση συνεχίζεται Στην ΕΡΤ το Μουντιάλ του 2006

    (5/2/2004 9:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την επίτευξη συμφωνίας για την αποκλειστική μετάδοση όλων των αγώνων της τελικής φάσης του μουντιάλ 2006 ανακοίνωσε την Πέμπτη, η διοίκηση της ΕΡΤ. Πιστή στην παράδοση κάλυψης των μεγαλύτερων αθλητικών διοργανώσεων του πλανήτη η δημόσια τηλεόραση θα δώσει το παρόν και στα γήπεδα της Γερμανίας μεταφέροντας στους Έλληνες τηλεθεατές όλους τους αγώνες της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής γιορτής της υφηλίου. Η οριστική συμφωνία υπεγράφη την Πέμπτη μεταξύ της ΕΡΤ και της INFORT SPORT με εγγυητή την FIFA. Μετά την συμφωνία η ΕΡΤ έχει το αποκελιστικό δικαίωμα της μετάδοσης όλων των αγώνων, τόσο τηλεοπτικά όσο και ραδιοφωνικά.

    [10] Εκλογές

    Προβάδισμα 4,5% στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση

    (5/2/2004 10:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΝΕΤ ΑΠΕ

    Μια νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία MRB με τη μέθοδο της κάλπης και για το χρονικό διάστημα 16 Ιανουαρίου μέχρι 2 Φεβρουαρίου για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού "Αλφα", δείχνει προβάδισμα 4,5% της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 39,2%, έναντι 34,7% του ΠΑΣΟΚ, 5,6% του ΚΚΕ, 2,9% του Συν, 1,2% του ΔΗΚΚΙ και 2% του ΛΑ.ΟΣ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 12,3. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός προκρίνεται ο Γιώργος Παπανδρέου με 38,3% έναντι 36,9% του Κώστα Καραμανλή. Στην παράσταση νίκης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 55,9% έναντι 30,7% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Παπανδρέου

    Η δημοσκόπηση έγινε πανελλαδικά σε δείγμα 2000 ατόμων, με ερωτηματολόγιο και κάλπη πριν την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την οικονομία.

    Όσον αφορά τη διείσδυση των δύο πολιτικών στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, σε σχέση με το τι ψήφισαν το 2000, ο Γ. Παπανδρέου λαμβάνει 75,4% από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, 4,1% από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, 19,8% από του ΚΚΕ και 31,2% από του ΣΥΝ. Ο Κ. Καραμανλής λαμβάνει 8,6% από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, 81,9% από το κόμμα του, 6,9% από τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και 3,5% από του ΚΚΕ.

    Ομοίως προηγείται ο Γ. Παπανδρέου και στο ερώτημα ''ποιον από τους δυο επιλέγετε ως πρωθυπουργό'' καθώς λαμβάνει 44,3% έναντι του 41,6% του Κ. Καραμανλή. Στο ίδιο ερώτημα όσοι δηλώνουν «αναποφάσιστοι επιλέγουν τον Γ. Παπανδρέου κατά 34,7% και τον Κ. Καραμανλή κατά 23,8%.

    Προβάδισμα δίνει η έρευνα της MRB στον Γ. Παπανδρέου και στο ερώτημα της δημοτικότητας με θετικές / αρνητικές γνώμες. Συγκεκριμένα τα στοιχεία έχουν ως εξής: Γ. Παπανδρέου 50,5% / 28,4% Κ. Καραμανλής 49,1% / 33% Α. Παπαρήγα 18% / 59,3% Ν. Κωνσταντόπουλος 34,2 % / 38,1% Δ. Τσοβόλας 27,1% / 39,1% Γ. Καρατζαφέρης 16,9% / 59,6%

    Μεγαλύτερη «ικανότητα διακυβέρνησης» αναγνωρίζουν οι ερωτώμενοι στη ΝΔ με 41,5% παρά στο ΠΑΣΟΚ που λαμβάνει 37,2%, ενώ «Κανένα απαντούν το 16,9%.

    Διαφορετική συμπεριφορά στο ίδιο ερώτημα παρουσιάζουν οι «αναποφάσιστοι» οι οποίοι προτιμούν τη ΝΔ κατά 23,1%, το ΠΑΣΟΚ κατά 19,4%, «κανένα» κατά 42,1%, «άλλο» κατά 2,3% ενώ το 13,1% δηλώνουν «Δεν ξέρω / δεν απαντώ».

    Του ΠΑΣΟΚ προηγείται η ΝΔ και στην συσπείρωση καθώς για το ΠΑΣΟΚ το μέγεθος αυτό δεν ξεπερνά το 75,3 % με «διαρροές» 8,7% προς τη ΝΔ και 6% στα άλλα κόμματα. Στη ΝΔ η συσπείρωση φτάνει το 91,1 % με «διαρροές» 1,4% προς το ΠΑΣΟΚ και 3,5% στα άλλα κόμματα.

    [11] Εκλογές

    Παρά τις διευκρινίσεις Καραμανλή-Σουφλιά Οι αντιδράσεις συνεχίζονται

    (5/2/2004 10:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις θέσεις του προγράμματος της ΝΔ στο ασφαλιστικό, ενώ αναταράξεις προκαλεί και η δήλωση Σουφλιά για διπλασιασμό της φορολόγησης των Ρέπος. Ο κ. Πρωτόπαπας κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει αν προτίθεται να φορολογήσει μέχρι 40% τις καταθέσεις και τα Ρέπος, ενώ και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, κάλεσε τη ΝΔ να πάρει πίσω το οικονομικό πρόγραμμα. Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στα όσα αναφέρονται στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ για τις αστικές συγκοινωνίες, εξέφρασαν και εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Απόσυρση της αναφοράς στο ασφαλιστικό ζήτησε η ΓΣΕΕ

    Η Συνομοσπονδία εξήγγειλε 24ωρη απεργία στις 31 Μαρτίου, με αίτημα την αύξηση μισθών κατά 8%, την καθιέρωση ωραρίου 39 ωρών εργασίας και την απόσυρση του ασφαλιστικού από το οικονομικό πρόγραμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

    Την απόσυρση της επίμαχης αναφοράς για το ασφαλιστικό από το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ, η οποία συνεδρίασε, σήμερα, με αντικείμενο την αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και τον καθορισμό της περαιτέρω στάσης των εργαζομένων.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι η σχετική αναφορά για πλήρη εφαρμογή των νόμων της περιόδου '90-'93 δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί θέση που έχουν επαναλάβει πολλές φορές στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ δεν δεσμεύτηκαν ποτέ σχετικά με τις ρυθμίσεις του νόμου 3029 (νόμου Ρέππα) τον οποίο χαρακτήρισε ως τον καλύτερο ασφαλιστικό νόμο που υπάρχει σήμερα σε όλη την Ευρώπη.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ αναφέρθηκε και στις αποκρατικοποιήσεις κάνοντας λόγο για κίνδυνο εκποίησης του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων που έχει στη διάθεσή της, η Εθνική Τράπεζα.

    Η Συνομοσπονδία εξήγγειλε 24ωρη απεργία στις 31 Μαρτίου, με αίτημα την αύξηση μισθών κατά 8%, την καθιέρωση ωραρίου 39 ωρών εργασίας και την απόσυρση του ασφαλιστικού από το οικονομικό πρόγραμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, θέτει σε κίνδυνο τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων

    Θα είναι μία απεργία δυναμική, δήλωσε ο κ. Πολυζωγόπουλος, ανάλογη με εκείνες του ασφαλιστικού και κάλεσε τα κόμματα να πάρουν σαφή θέση σε σχέση με τα αιτήματα των συνδικάτων για τις αυξήσεις στους μισθούς και τη μείωση στο χρόνο εργασίας.

    Στις θέσεις αυτές απάντησε ο γενικός γραμματέας και υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μανώλης, υπογραμμίζοντας ότι αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές πρωθυπουργός θα είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και για όσο θα ισχύουν οι χθεσινές του δεσμεύσεις τα συνδικάτα δεν θα έχουν πρόβλημα σχετικά με το ασφαλιστικό.

    Ο κ. Μανώλης πάντως παραδέχθηκε εμμέσως ότι η ΔΑΚΕ θα είχε πρόβλημα αν δεν είχαν δοθεί οι γραπτές δεσμεύσεις του προέδρου της ΝΔ και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται ποτέ ως παράταξη και ως συνδικαλιστικά στελέχη να δεχθούν δυσμενείς τροποποιήσεις του ασφαλιστικού καθεστώτος των ασφαλισμένων.

    Για και αντιλαϊκό και νεοφιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα έκαναν λόγο ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης (στέλεχος του ΣΥΝ) και ο Θεοδωρής Κούτρας, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.

    Αντιδράσεις και για Ρέπος-Συγκοινωνίες

    Μετά το ασφαλιστικό, ένα ακόμη σημείο του οικονομικού προγράμματος που παρουσίασε ο Γ. Σουφλιάς προκάλεσε αναστάτωση στους κόλπους της ΝΔ. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, στις διευκρινιστικές δηλώσεις που αναγκάστηκε να προβεί χθες, μετά τη θύελλα αντιδράσεων σχετικά με τις εξαγγελίες για το ασφαλιστικό, τόνισε ανάμεσα σε άλλα, πως η φορολόγηση των ρέπος δεν θα μείνει στο 7,5% όπως είναι σήμερα, καθώς υπάρχει αδικία απέναντι στους μικροκαταθέτες που φορολογούνται οι τόκοι τους με 15%.

    Η δήλωση πυροδότησε ένταση. Ο υπουργός Οικονομίας-Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης κατηγόρησε τη ΝΔ για μανία φορολόγησης. Σε επικοινωνιακό λάθος αποδίδουν στελέχη της ΝΔ τη θύελλα αντιδράσεων μετά τη δημοσιοποίηση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.

    "Η ΝΔ θέλει να φορολογήσει μέχρι 40% τις καταθέσεις;", διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαπας, σε δηλώσεις τους, απευθυνόμενος στη ΝΔ, στο πρόγραμμα της οποίας προβλέπεται φορολόγηση των καταθέσεων και των ρέπος ως εισόδημα.

    Την ίδια ώρα, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου οι συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες τόνιζαν ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΝΔ, θα επανέλθει στο καθεστώς του 1992-93 και θα οδηγηθούν 13.500 οικογένειες στην ανεργία.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκτίμησαν ότι το πρόγραμμα της ΝΔ οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, κατέστησαν σαφές ότι θα αντιδράσουν δυναμικά και υποστήριξαν ότι η ΝΔ θέλει να μετατρέψει τον δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, σε απρόσωπες ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα έχουν σκοπό μόνο το κέρδος και την καταστρατήγηση των εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα ρέπος, πονοκέφαλος στη ΝΔ

    Μετά τις εξαγγελίες της ΝΔ, σε απεργία η ΓΣΕΕ

    Σε διευκρινίσεις αναγκάστηκε η Ν.Δ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 February 2004 - 21:53:27 UTC