Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το έγγραφο χρονολογείται από τον 9ο αιώνα μ.Χ. Αγνωστοι στίχοι του
  • [02] Σε χρήμα και χρόνο
  • [03] Με δηλώσεις του Πρόεδρου Οδ. Κυριακόπουλου Θέμα πρόωρων εκλογών θέτει ο
  • [04] Λόγω καταγγελιών από άτομα που δήλωναν σοκαρισμένα Απαγορεύτηκε
  • [05] Προτεινόμενες ποινές (Ανθρωποκτονίες)
  • [06] Προτεινόμενες ποινές (Εκρήξεις - Ληστείες)
  • [07] Ξέχασε να βγάλει το παντελόνι της στολής του Ο Αγιος Βασίλης ήταν απλά
  • [08] Αν δεν πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές Ορισμένα παιχνίδια βλάπτουν
  • [09] Δεν παραγράφονται οι ανέλεγκτες υποθέσεις
  • [10] Διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο Γκίνες Το πρώτο γυάλινο βιολί στον κόσμο
  • [11] Αντιδράσεις για το ζήτημα των ειδικών πλειοψηφιών Σύσκεψη ενόψει της
  • [12] Παραμένει η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
  • [13] Συνεχίζονται οι επιθέσεις Ιρακινών ανταρτών Επιθέσεις και συλλήψεις στο
  • [14] Ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας "Καμπάνα" σε Σερβοβόσνιο
  • [15] Αποτρεπτικός παράγοντας, η ελλιπής ασφάλεια "Όχι" στη ταχεία επιστροφή
  • [16] Συνάντηση Σημίτη - Σκανδαλίδη

    [01] Πολιτισμός

    Το έγγραφο χρονολογείται από τον 9ο αιώνα μ.Χ. Αγνωστοι στίχοι του Μένανδρου στο Βατικανό

    (10/12/2003 12:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Διακόσιοι στίχοι, που εκτιμάται ότι έχουν γραφτεί από τον κωμικό συγγραφέα Μένανδρο πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια, βρέθηκαν σε πάπυρο που ανήκει στη συλλογή της βιβλιοθήκης του Βατικανού. Όπως γράφει η εφημερίδα του Βατικανού "Λ' Οσερβατόρε Ρομάνο" (L' Osservatore Romano), ο Ιταλός Φραντσέσκο ντ' Αϊούτο, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ρώμης, ανακάλυψε τους στίχους σε χειρόγραφο του 9ου μ.Χ . αιώνα που προέρχεται από μοναστήρι της Συρίας. Οι στίχοι που αποδίδονται στον Μένανδρο είχαν αντιγραφεί μαζί με άλλους στίχους που ανήκουν επιβεβαιωμένα στον αρχαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα.

    Δεν είναι σαφές σε ποιό έργο του Μενάνδρου ανήκουν οι στίχοι

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το κείμενο δεν έχει ακόμα μεταφραστεί εξ' ολοκλήρου, οι χαρακτήρες όμως φαίνεται να παραπέμπουν στον Μένανδρο.

    Εξάλλου, δεν είναι σαφές σε ποιό έργο ανήκουν οι στίχοι και οι ειδικοί δεν αποκλείουν να προέρχονται από κάποιο έργο που δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι τώρα.

    Ο Μένανδρος που γεννήθηκε στην Αθήνα το 342 π.Χ. έγραψε πάνω από 100 κωμωδίες, όμως μόνο μία έχει διασωθεί ολόκληρη, ο "Δύσκολος".

    [02] Τεχνολογία

    Σε χρήμα και χρόνο

    (10/12/2003 12:29:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη ΧαραλαμπίδουΠηγή: ICT Weekly / ZDNet / Silicon.com

    Πολύ περισσότερο από χαμένο χρόνο στοιχίζει στις εταιρείες το κουτσομπολιό των εργαζομένων τους, ή η ανταλλαγή ανεκδότων μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η αποθήκευση αυτών των μηνυμάτων κοστίζει αρκετά χρήματα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IDC στις ΗΠΑ. Την ώρα που- κατά τις προβλέψεις της IDC- η κυκλοφορία των ηλεκτρονικών μηνυμάτων θα φθάσει στα 35 εκατ. ημερησίως το 2005, και όταν- με βάση το αμερικανικό νόμο Σαρμπάνη και Όξλυ- η αποθήκευσή τους αποτελεί επιχειρηματική προτεραιότητα, το κόστος της διατήρησης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων συνεχίζει να μεγαλώνει.

    Έρευνα σε διευθυντές επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών βρήκε ότι η αποθήκευση ηλεκτρονικών μηνυμάτων βρίσκεται στο 40% του κόστους διατήρησης δεδομένων στις επιχειρήσεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ενώ κρίνουν ότι το 20% όλων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που πρέπει να διατηρήσουν είναι προσωπικά ή άσχετα με την εργασία.

    πό τους 630 διευθυντές επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών που ρωτήθηκαν από την Hitachi Data Systems, το 10% πίστευε ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα καταλαμβάνουν το 40% της συνολικής χωρητικότητας αποθήκευσης, και το 1/4 εξ αυτών πως τα ηλεκτρονικά μηνύματα προσθέτουν έως και 20% της συνολικής χωρητικότητας.

    [03] Οικονομία

    Με δηλώσεις του Πρόεδρου Οδ. Κυριακόπουλου Θέμα πρόωρων εκλογών θέτει ο ΣΕΒ

    (10/12/2003 1:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Κατά της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, που μπορεί όπως υποστήριξε να βλάψει την Οικονομία, τάχθηκε ο Πρόεδρος των Βιομηχάνων Οδυσσέας Κυριακόπουλος μιλώντας σήμερα Τετάρτη στους δημοσιογράφους. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κυριακόπουλος ζήτησε να πέσουν οι τόνοι για τις τιμές στην αγορά διότι ο θόρυβος ανατροφοδοτεί τις αυξήσεις. "Είναι ανάγκη να χαμηλώσουμε τους τόνους όσον αφορά τις τιμές στην αγορά", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, τονίζοντας πως έχει δοθεί υπερβολική έμφαση σ΄αυτό το θέμα το τελευταίο διάστημα. "Οι τιμές χονδρικής αυξάνονται μεν", πρόσθεσε ο κ. Κυριακόπουλος, "αλλά οι αυξήσεις υπολείπονται του πληθωρισμού".

    Οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ

    Για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την άποψη ότι η έλλειψη πειθαρχίας στα δημοσιονομικά δημιουργεί προβλήματα στην πορεία της οικονομίας και καθυστερεί την πραγματική σύγκλιση, ενώ υπονομεύει, όπως είπε, τους βασικούς στόχους της οικονομίας, που είναι η πλήρης απασχόληση και η κοινωνική συνοχή.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την οικονομία και την προεκλογική περίοδο, εξέφρασε την άποψη πως η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν ωφελεί την οικονομία, η οποία, όπως επεσήμανε, "δεν μπορεί να περιμένει".

    Αμεση ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χ. Πρωτόπαπας τόνισε:

    "Θέλω να πιστεύω πως η δήλωση αυτή δεν εντάσσεται σε κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες. Οφείλουν όμως όλοι να γνωρίζουν ότι η Οικονομία της χώρας πορεύεται σταθερά, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλοί και θα συνεχίσουν να είναι υψηλοί και οι εκλογες θα γινουν την Ανοιξη"

    Στο ιδιο μηκος και ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Μιχαλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι βιομήχανοι και οι επενδυτές γενικότερα πρέπει να αξιοποιήσουν το καλό οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Δεν είναι δουλειά του κ.Κυριακόπουλου να ζητεί πρόωρες εκλογές σχολιασε ο Υπουργος Εσωτερικων Κωστας Σκανδαλιδης .

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επίσης η κ. Χ. Αράπογλου εξέφρασε την ελπίδα να είναι τυχαία η σύμπτωση απόψεων του κυρίου Κυριακόπουλου και του προέδρου της Ν.Δ.

    Δήλωση και από τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο

    O Υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Τσοχατζόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα:

    Είναι ενδιαφέρον ότι εκπρόσωπος της ελληνικής οικονομίας ανησυχεί για το χρόνο των εκλογών, διότι απαίτηση για πραγματοποίηση εκλογών δεν μπορώ να φανταστώ ότι άρθρωσε. Είναι σαφώς αρμοδιότητα άλλου χώρου. Η οικονομία βεβαίως έχει το δικαίωμα να ανησυχεί για πιθανές επιπτώσεις αυτή την περίοδο λόγω του ότι φαίνεται να δημιουργείται προεκλογικό κλίμα. Όμως, αυτό αντιμετωπίζεται με ομαλότητα, με ψυχραιμία και με επιμονή να υλοποιήσουμε την αναπτυξιακή μας πολιτική και να στηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας σε συνεργασία, όλοι μαζί, επιχειρήσεις, κράτος, καταναλωτές και εργαζόμενοι. Και η κατεύθυνση αυτή, είναι η μόνη που πρέπει να εφαρμοστεί αυτή την περίοδο.

    Από εκεί και πέρα, οι όποιες ανησυχίες πολιτικά μόνο μπορούν να απαντηθούν. Και πολιτικά έχω να πω τα εξής: Οι εκλογές θα γίνουν, όπως επανειλημμένα δηλώθηκε, την άνοιξη. Έχουμε χρόνο επαρκή μπροστά μας, να υλοποιήσουμε τις πολιτικές που είναι ανάγκη να πραγματοποιήσει η χώρα αυτή την περίοδο.

    Μπαίνουμε σε μια δυναμική νέα χρονιά. το 2004. Μια χρονιά που προβλέπει δυναμικά γεγονότα για τη χώρα μας, βεβαίως ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, προβλέπουμε βελτίωση της οικονομικής μεγέθυνσης και της παραγωγικότητας. Επομένως, σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, το πιο λογικό και το πιο σώφρον είναι να επιδοθούμε με έναν ιδιαίτερα καλά προετοιμασμένο τρόπο στην αξιοποίηση αυτών των ευνοϊκών δεδομένων. Και αυτό θα είναι όφελος για την ελληνική οικονομία, θα είναι και όφελος για την Ελλάδα. Όλα τα άλλα, νομίζω, θα τα λύσει ο χρόνος.

    [04] Διάφορα

    Λόγω καταγγελιών από άτομα που δήλωναν σοκαρισμένα Απαγορεύτηκε εκστρατεία κατά της φτώχειας στη Βρετανία

    (10/12/2003 12:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Μια εκστρατεία κατά της φτώχειας που ξεκίνησε βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, με τη δημοσίευση φωτογραφιών-σοκ (όπως νεογέννητα με μια κατσαρίδα να τριγυρνά στο στοματάκι τους) απαγορεύτηκε από την Αρχή Ελέγχου της Διαφήμισης (ASA), ύστερα από πολλές καταγγελίες. Η οργάνωση, που δημιουργήθηκε για την αρωγή των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας Barnardo s, άρχισε τη δυναμική εκστρατεία της στα μέσα Νοεμβρίου, δημοσιεύοντας τις ολοσέλιδες αυτές φωτογραφίες στις μεγαλύτερες ημερήσιες εφημερίδες της Βρετανίας. Οι μαυρόασπρες φωτογραφίες δείχνουν ένα νεογνό, που ανάλογα με την περίσταση, έχει μια σύριγγα, μια κατσαρίδα ή ένα μπουκάλι αλκοόλ, να βγαίνει από το στόμα. Οι τρεις σειρές φωτογραφιών φέρουν την ίδια λεζάντα δεν υπάρχει ασημένιο κουταλάκι για τα παιδιά που γεννιούνται στη φτώχεια. Η εκστρατεία προκάλεσε οργή στη Βρετανία.

    Τα παιδιά που γεννιούνται σε συνθήκες φτώχειας είναι πιο επιρρεπή σε αλκοόλ και ναρκωτικά

    ''Πρέπει να δουλέψουμε μαζί με την ASA και θα υπακούσουμε στις συστάσεις της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε σύμφωνοι. Δεν περιμέναμε έναν τέτοιο αριθμό καταγγελιών, αλλά δεν ζητούμε συγνώμη γι αυτό, καθώς εγείραμε ένα θέμα, τη συζήτηση για τη φτώχεια των παιδιών''. Νταϊάνα Γκριν, διευθύντρια επικοινωνίας της οργάνωσης Barnardo's

    Η Αρχή Ελέγχου της Διαφήμισης έλαβε 466 καταγγελίες, το μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών από την αρχή του έτους, από άτομα που δήλωναν σοκαρισμένα.

    Η ASA κατηγόρησε τη φιλανθρωπική οργάνωση ότι χρησιμοποίησε εικόνες που σοκάρουν, προκειμένου να προσελκύσει την προσοχή και της προέβαλε την αξίωση να τερματίσει την επίμαχη εκστρατεία της.

    Η Barnardo's είχε εξηγήσει ότι οι φωτογραφίες αυτές είχαν στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο πρόβλημα ότι τα βρέφη που γεννιούντα ι σε συνθήκες φτώχειας είναι πιο επιρρεπή στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά, ενώ διατρέχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν οι αυριανοί άστεγοι ή να διαπράξουν ένα έγκλημα.

    Ενα στα τρία παιδιά ζει σε συνθήκες φτώχειας στη Βρετανία , δηλαδή συνολικά 3,8 εκατομμύρια παιδιά γεννημένα σε οικογένειες που διαθέτουν εισόδημα μικρότερο των 242 λιρών (350 ευρώ) την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

    [05] 17Ν

    Προτεινόμενες ποινές (Ανθρωποκτονίες)

    (10/12/2003 1:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Για τις βασικές κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή και προμήθεια και κατοχή όπλων και εκρηκτικών, ο εισαγγελέας πρότεινε καθείρξεις ανάλογα με το ποιες βαρύνουν τον καθένα:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 10, 15 και 15 χρόνια αντοίστοιχα. Δημήτρης Κουφοντίνας : 10 χρόνια, 15 χρόνια και 15 χρόνια. Σάββας Ξηρός: 10 χρόνια, 15 χρόνια και 15 χρόνια. Χριστόδουλος Ξηρός: 10 χρόνια και 15 χρόνια. Βασίλης Τζωρτζάτος: 10 και 15 χρόνια. Νίκος Παπαναστασίου : 10 χρόνια. Ηρακλής Κωστάρης: 10 και 15 χρόνια Παύλος Σερίφης: 10 χρόνια Κώστας Καρατσώλης: 7 και 12 χρόνια Βασίλης Ξηρός: 7 χρόνια Διονύσης Γεωργιάδης: 7 χρόνια. Θωμάς Σερίφης: 6 και 10 χρόνια.

    Για την υπόθεση της δολοφονίας του Ρόμπερτ Τσάντ, φυσικός αυτουργός της οποίας φέρεται ο αποθανών Γιάννης Σκανδάλης:

    Δημήτρης Κουφοντίνας:15 χρόνια Χριστόδουλος Ξηρός: 18 χρόνια Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια

    Για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού φρουρού στην Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων, Χρήστου Μάτη, το Δεκέμβριο του 1984 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας: Ισόβια Χριστόδουλος Ξηρός: Ισόβια Βασίλης Τζωρτζάτος: Ισόβια Πάτροκλος Τσελέντης: 12 χρόνια

    Για την υπόθεση των δολοφονιών του Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του, Γιώργου Ρουσέτη το 1985 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Δις ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας: Δις ισόβια Χριστόδουλος Ξηρός: Δις ισόβια Βασίλης Τζωρτζάτος: Δις ισόβια Πάτροκλος Τσελέντης: 12 χρόνια για κάθε μια από τις δυο ανθρωποκτονίες

    Για την υπόθεση της δολοφονίας του Δημήτρη Αγγελόπουλου το 1986 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια Χριστόδουλος Ξηρός: Ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας: 18 χρόνια Βασίλης Τζωρτζάτος: 18 χρόνια Πάτροκλος Τσελέντης: 12 χρόνια

    Για την έκρηξη σε λεωφορείο, που μετέφερε 23 Αμερικανούς στου Ρέντη, πρότεινε:

    Χριστόδουλος Ξηρός: 18 χρόνια για κάθε μία από τις 23 απόπειρες ανθρωποκτονίας Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια για κάθε μία από τις 23 απόπειρες ανθρωποκτονίας. Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια για κάθε μία από τις 23 απόπειρες ανθρωποκτονίας Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια για κάθε μία από τις 23 απόπειρες ανθρωποκτονίας Βασίλης Τζωρτζάτος: 15 χρόνια για κάθε μία από τις 23 απόπειρες ανθρωποκτονίας Πάτροκλος Τσελέντης: 12 χρόνια για κάθε μία από τις 23 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

    Για την υπόθεση της έκρηξης σε λεωφορείο της Αστυνομίας στο Καβούρι, στο οποίο επέβαιναν 11 αστυνομικοί πρότεινε:

    Χριστόδουλος Ξηρός: 18 χρόνια για κάθε μία από τις 11 απόπειρες ανθρωποκτονίας Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια για κάθε μία από τις 11 απόπειρες ανθρωποκτονίας Βασίλης Τζωρτζάτος: 15 χρόνια για κάθε μία από τις 11 απόπειρες ανθρωποκτονίας Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια για κάθε μία από τις 11 απόπειρες ανθρωποκτονίας

    Για την υπόθεση δολοφονίας του Αθανασιάδη-Μποδοσάκη το 1988 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας: Ισόβια Βασίλης Τζωρτζάτος: Ισόβια

    Για την υπόθεση της δολοφονίας του Γουίλιαμ Νορντίν το 1988 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια Χριστόδουλος Ξηρός: Ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας: 18 χρόνια Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια Βασίλης Τζωρτζάτος: 18 χρόνια Πάτροκλος Τσελέντης: 12 χρόνια

    Για την κατηγορία της έκρηξης, που ακολούθησε, πρότεινε :

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Χριστόδουλος Ξηρός: 18 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Τζωρτζάτος: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Πάτροκλος Τσελέντης: 5 χρόνια

    Για την υπόθεση δολοφονίας του Κώστα Ανδρουλιδάκη το 1989 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας: Ισόβια Βασίλης Τζωρτζάτος: Ισόβια Κώστας Τέλιος: 11 χρόνια

    Για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του εισαγγελέα Παναγιώτη Ταρασουλέα το 1989 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια

    Για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην υπουργού Γιώργου Πέτσου και των δύο αστυνομικών φρουρών του το 1989 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια για κάθε μια από τις τρεις απόπειρες Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια για κάθε μια από τις τρεις απόπειρες Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια για κάθε μια από τις τρεις απόπειρες

    Για την πράξη της έκρηξης:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη το 1989 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας: Ισόβια Ηρακλής Κωστάρης: Ισόβια Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια Βασίλης Τζωρτζάτος: 18 χρόνια

    Για την απόπειρα δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη και των τριών μελών της ασφάλειας του το 1990 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια για κάθε μια από τις τρεις απόπειρες Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια για κάθε μια από τις τρεις απόπειρες Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια για κάθε μια από τις τρεις απόπειρες Χριστόδουλος Ξηρός: 18 χρόνια για κάθε μια από τις τρεις απόπειρες Βασίλης Τζωρτζατος: 15 χρόνια για κάθε μια από τις τρεις απόπειρες

    Για την πράξη της έκρηξης πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Χριστόδουλος Ξηρός: 18 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Τζωρτζάτος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την δολοφονία του Ρόναλτ Στιούαρτ το 1991 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια Σάββας Ξηρός: Ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας: 18 χρόνια Χριστόδουλος Ξηρός: 18 χρόνια Ηρακλής Κωστάρης: 18 χρόνια

    Για την πράξη της έκρηξης:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια Χριστόδουλος Ξηρός: 12 χρόνια Ηρακλής Κωστάρης: 12 χρόνια

    Για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Τούρκου Ντενίζ Μπουλουκμπασι, το 1991, καθώς και δυο ατόμων πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια για κάθε μια από τις τρεις απόπειρες Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια για κάθε μια από τις τρεις απόπειρες Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια για κάθε μια από τις τρεις απόπειρες Βασίλης Τζωρτζατος: 15 χρόνια για κάθε μια από τις τρεις απόπειρες

    Για την πράξη της έκρηξης:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια Βασίλης Τζωρτζατος: 12 χρόνια

    Για την δολοφονία του Τούρκου Γκιοργκού Τσετίν το 1991 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας: Ισόβια Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια

    Για την εκτόξευση ρουκέτας και χειροβομβίδας σε λεωφορείο των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη, το 1991 κατά την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια για την ανθρωποκτονία και από 18 χρόνια για κάθε μία από τις 11 ανθρωποκτονίες Δημήτρης Κουφοντίνας: 18 χρόνια για την ανθρωποκτονία του αστυνομικού και από 15 χρόνια για κάθε μία από τις 11 απόπειρες ανθρωποκτονίας αστυνομικών Σάββας Ξηρός: Ισόβια για την ανθρωποκτονία και από 18 χρόνια για κάθε μια από τις 11 απόπειρες. Χριστόδουλος Ξηρός: Ισόβια για την ανθρωποκτονία και 18 χρόνια για την κάθε μία από τις απόπειρες ανθρωποκτονίας Βασίλης Τζωρτζάτος: 18 χρόνια για την ανθρωποκτονία και από 15 χρόνια για κάθε μία από τις 11 απόπειρες ανθρωποκτονίας

    Για την έκρηξη:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια Χριστόδουλος Ξηρός: 18 χρόνια Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια Βασίλης Τζωρτζάτος: 12 χρόνια

    Για τη συμπλοκή στα Σεπόλια, στην οποία είχαν τραυματιστεί 5 αστυνομικοί πρότεινε:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια για κάθε μία από τις πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια για κάθε μία από τις πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας Χριστόδουλος Ξηρός: 18 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά ενός από τους τραυματισθέντες αστυνομικούς, 15 χρόνια για τις υπόλοιπες 4 απόπειρες ανθρωποκτονίας Σωτήρης Κονδύλης: 10 χρόνια για κάθε μία από τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας

    Για την εκτόξευση χειροβομβίδας:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια Χριστόδουλος Ξηρός: 12 χρόνια

    Για διακεκριμένη κλοπή στην ίδια υπόθεση:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 5 χρόνια Χριστόδουλος Ξηρός: 12 χρόνια Σάββας Ξηρός: 8 χρόνια Σωτήρης Κονδύλης: 2 χρόνια

    Για την έκρηξη στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, το 1991, κατά την οποία είχε τραυματισθεί ένας άνθρωπος πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας. Χριστόδουλος Ξηρός: 18 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας.

    Για την έκρηξη:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια Χριστόδουλος Ξηρός: 18 χρόνια Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια

    Για την απόπειρα δολοφονίας του Γιάννη Παλαιοκρασσά και την δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν το 1992 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια για την ανθρωποκτονία Αξαρλιάν και 18 χρόνια για κάθε μια από τις 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας Δημήτρης Κουφοντίνας: Ισόβια για την ανθρωποκτονία Αξαρλιάν και 18 χρόνια για κάθε μια από τις 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας Χριστόδουλος Ξηρός: Ισόβια για την ανθρωποκτονία Αξαρλιάν και 18 χρόνια για κάθε μια από τις 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια για την ανθρωποκτονία Αξαρλιάν και 15 για κάθε μια από τις 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας Βασίλης Τζωρτζάτος: Ισόβια για την ανθρωποκτονία Αξαρλιάν και 18 χρόνια για κάθε μια από τις 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας Κώστας Τέλιος: 11 χρόνια για την ανθρωποκτονία Αξαρλιάν και 10 χρόνια για κάθε μια από τις 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας

    Για την υπόθεση της ληστείας στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω, πρότεινε για την απόπειρα ανθρωποκτονίας:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια Δημήτρης Κουφοντίνας: 18 χρόνια

    Για την ληστεία:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 18 χρόνια Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια Χριστόδουλος Ξηρός: 18 χρόνια Βασίλης Τζωρτζάτος: 18 χρόνια

    Για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην βουλευτή της Ν.Δ Λευτέρη Παπαδημητρίου, το 1992, πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια Δημήτρης Κουφοντίνας: 18 χρόνια Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια Βασίλης Τζωρτζάτος: 18 χρόνια

    Για τη δολοφονία του Μιχάλη Βρανόπουλου και τον τραυματισμό αστυνομικού φρουρού το 1994 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια και 18 χρόνια για την απόπειρα Δημήτρης Κουφοντίνας: Ισόβια και 18 χρόνια για την απόπειρα Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια για την ανθρωποκτονία και 15 για την απόπειρ

    Για την δολοφονία του Ομέρ Σιπαχίογλου το 1994 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας: 18 χρόνια Σάββας Ξηρός: Ισόβια Σωτήρης Κονδύλης: 12 χρόνια

    Για την εκτόξευση ρουκέτας κατά του MEGA CHANNEL και τον τραυματισμό επτά εργαζομένων πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια για κάθε μία από τις 7 απόπειρες ανθρωποκτονίας Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια για κάθε μία από τις 7 απόπειρες ανθρωποκτονίας Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια για κάθε μία από τις 7 απόπειρες ανθρωποκτονίας

    Για την έκρηξη:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την δολοφονία του Κωστή Περατικού το 1997 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας: 18 χρόνια Σάββας Ξηρός: Ισόβια Βασίλης Ξηρός: 15 χρόνια

    Για την δολοφονία σε βάρος του Στίβεν Σόντερς το 2000 κρίθηκαν:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας: Ισόβια Σάββας Ξηρός: Ισόβια Βασίλης Ξηρός: 12 χρόνια

    Για την ίδια υπόθεση για την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας πρότεινε:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 4 χρόνια για κάθε μια από τις 2 κατηγορίες Σάββας Ξηρός: 4 χρόνια για κάθε μια από τις 2 κατηγορίες Βασίλης Ξηρός: 3 χρόνια για παράνομη οπλοφορία

    Για την έκρηξη στην οικεία του Γερμανού πρέσβη το 1999, όσον αφορά τις απόπειρες ανθρωποκτονίας πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια για κάθε μια από τις 2 απόπειρες ανθρωποκτονίας Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια για κάθε μια από τις 2 απόπειρες ανθρωποκτονίας Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια για κάθε μια από τις 2 απόπειρες ανθρωποκτονίας Βασίλης Ξηρός: 12 χρόνια για κάθε μια από τις 2 απόπειρες ανθρωποκτονίας

    Για την έκρηξη:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Ξηρός: 7 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για τη ληστεία στα ΕΛΤΑ Πατησίων και την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικού, το 1988, πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 18 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας Δημήτρης Κουφοντίνας: 18 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας Βασίλης Τζωρτζάτος: 15 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας Πάτροκλος Τσελέντης: 10 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας

    Για τη ληστεία:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια Βασίλης Τζωρτζάτος: 15 χρόνια Σάββας Ξηρός: 10 χρόνια Πάτροκλος Τσελέντης: 5 χρόνια

    Επιπλέον, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κρίθηκε ένοχος και για την ηθική αυτουργία στη διπλή δολοφονία των Τσάντες και Βελούτσου το 1983.

    [06] 17Ν

    Προτεινόμενες ποινές (Εκρήξεις - Ληστείες)

    (10/12/2003 1:48:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Για τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Παγκρατίου, πρότεινε:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια για τη ληστεία Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια για τη ληστεία Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια για τη ληστεία Χριστόδουλος Ξηρός: 15 χρόνια για τη ληστεία Βασίλης Ξηρός: 15 χρόνια για τη ληστεία

    Για την ίδια υπόθεση για την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 4 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 4 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Χριστόδουλος Ξηρός: 4 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Ξηρός: 3 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Και για την κατηγορία της παράνομης οπλοχρησίας:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 4 χρόνια

    Για τη ληστεία σε βάρος της χρηματαποστολής "Βάκενχουτ", στον ΟΤΕ Πειραιά, πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια Δημήτρης Κουφοντίνας: 10 χρόνια Βασίλης Ξηρός: 8 χρόνια

    Για την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας:

    Σάββας Ξηρός: 4 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 4 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Ξηρός: 3 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την κατηγορία της παράνομης οπλοχρησίας και για επικίνδυνη σωματική βλάβη:

    Σάββας Ξηρός: 4 χρόνια για κάθε μια από τις 2 κατηγορίες

    Για την υπόθεση της ληστείας σε χρηματαποστολή του ΟΤΕ Πατησίων πρότεινε για την απόπειρα ανθρωποκτονίας:

    Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια

    Για την κατηγορία ληστεία:

    Σάββας Ξηρός: 18 χρόνια Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια Δημήτρης Κουφοντίνας: 10 χρόνια Βασίλης Ξηρός: 8 χρόνια Κώστας Καρατσώλης: 8 χρόνια

    Για την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας στη ίδια υπόθεση:

    Σάββας Ξηρός: 4 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 4 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Ξηρός: 3 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Κώστας Καρατσώλης: 3 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την κατηγορία της παράνομης ολποχρησίας:

    Σάββας Ξηρός: 4 χρόνια

    Για τη υπόθεση της ληστείας στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα, πρότεινε:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια Χριστόδουλος Ξηρός: 15 χρόνια Βασίλης Τζωρτζάτος: 15 χρόνια Ηρακλης Κωστάρης: 10 χρόνια Κώστας Καρατσώλης: 10 χρόνια Πάτροκλος Τσελέντης: 5 χρόνια

    Για την υπόθεση της ληστείας στο Πολεμικό Μουσείο, πρότεινε:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια Χριστόδουλος Ξηρός: 10 χρόνια Βασίλης Τζωρτζάτος: 15 χρόνια Θωμάς Σερίφης: 7 χρόνια

    Για την υπόθεση της ληστείας στο σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος πρότεινε:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: Ισόβια Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια Σάββας Ξηρός: Ισόβια Χριστόδουλος Ξηρός: Ισόβια Βασίλης Τζωρτζάτος: 18 χρόνια

    Για την υπόθεση της έκρηξης στα γραφεία της ΕΟΚ, πρότεινε:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Τζωρτζάτος: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της ληστείας στην Τράπεζα Εργασίας, στην Πατησίων, πρότεινε:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια Χριστόδουλος Ξηρός: 15 χρόνια Βασίλης Τζωρτζάτος: 15 χρόνια

    Για την υπόθεση της ληστείας στην Τράπεζα Εργασίας, στο Περιστέρι, πρότεινε:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια Χριστόδουλος Ξηρός: 15 χρόνια Βασίλης Τζωρτζάτος: 15 χρόνια Θωμάς Σερίφης: 8 χρόνια

    Για την υπόθεση της ληστείας στα ΕΛΤΑ Βύρωνα, πρότεινε:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια Χριστόδουλος Ξηρός: 15 χρόνια Βασίλης Ξηρός: 8 χρόνια Κώστας Καρατσώλης: 8 χρόνια

    Για την υπόθεση των εκρήξεων Κατσάμπα, πρότεινε:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Θωμάς Σερίφης: 6 χρόνια

    Για την υπόθεση των εκρήξεων στα γραφεία της ΔΕΗ, στην Εκάλη, πρότεινε:

    Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Χριστόδουλος Ξηρός: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Τζωρτζάτος: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της εκτόξευση ρουκέτας στην ΠΡΟΚΤΕΡ ΕΝΤ ΓΚΑΜΠΛ, πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 10 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Τζωρτζάτος: 10 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση των εκρήξεων στην τράπεζα "Μπάρκλεϊ" και στη "Σίτι Μπανκ", πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στην American Express πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Τζωρτζάτος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στην ΒΒ, στη λεωφόρο Κηφισίας, πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση των πέντε εκρήξεων σε λεωφορεία, στο Γαλάτσι, πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στο Πεντελικόν πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στο ρυμουλκό Καραπιπέρη το 1991 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Τζωρτζάτος: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στη ΔΕΗ Αγ. Αναργύρων το 1991 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στη ΖΙΜΕΝΣ στο Μαρούσι, το 1991 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στο Χάλυβα στον Ασπρόπυργο το 1991 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Τζωρτζάτος: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στην ΛΕΒΕΝΜΠΡΟΪ το 1991 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στην ΔΟΥ Νέας Φιλαδέλφειας το 1992 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στη ΔΟΥ Μοσχάτου το 1993 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξηε στη ΔΟΥ Καμινίων το 1993 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στη ΔΟΥ Πετρούπολης το 1993 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στην ΑΛΙΚΟ ΝΑΣΙΟΝΑΛΕ ΝΕΝΤΕΡΛΑΝΤΕΝ πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της απόπειρας έκρηξης στο αεροπλανοφόρο ΑΡΚ ΡΟΥΑΓΙΑΛ πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 5 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 5 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 5 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στην ΙΒΜ το 1994 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της εκτόξευσης ρουκέτας στην αμερικάνικη πρεσβεία το 1996 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Ξηρός: 7 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σωτήρης Κονδύλης: 5 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση εκρήξεων στα ΜΑΚ ΝΤΟΝΑΛΝΤΣ το 1998 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 10 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Ξηρός: 6 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στην ΤΖΙ ΕΜ ΝΤΙΤΡΟΙΤ ΜΟΤΟΡΣ το 1998 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Ξηρός: 6 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στην ΚΡΑΙΣΛΕΡ-ΟΠΕΛ το 1998 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Ξηρός: 6 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στη ΣΙΤΙ ΜΠΑΝΚ Δροσοπούλου το 1998 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 10 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Ξηρός: 6 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στην ΑΛΦΑ ΠΙΣΤΕΩΣ της Αχαρνών το 1998 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 12 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 10 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 10 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Διονύσης Γεωργιάδης: 10 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Ξηρός: 6 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση των δύο εκρήξεων στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ το 1999 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Ξηρός: 8 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στην ΧΑΝΔΡΗ - ΜΙΝΤΛΑΝΤ ΝΑΣΙΟΝΑΛΕ ΝΤΕ ΠΑΡΙ το 1999 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 14 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Βασίλης Ξηρός: 8 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    Για την υπόθεση της έκρηξης στην οικία του Ολλανδού πρέσβη το 1999 πρότεινε:

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Σάββας Ξηρός: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ Δημήτρης Κουφοντίνας: 15 χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ

    [07] Διάφορα

    Ξέχασε να βγάλει το παντελόνι της στολής του Ο Αγιος Βασίλης ήταν απλά ένας αφηρημένος ληστής

    (10/12/2003 1:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη ΧαραλαμπίδουΠηγή: ΑΠΕ

    Ένας αφηρημένος ληστής τραπεζών που είχε μεταμφιεστεί ως "Αγιος Βασίλης" θα περάσει όλες τις γιορτές σε φυλακή της Αυστραλίας, καθώς συνελήφθη από την αστυνομία, αφού τον πρόδωσε το παντελόνι της στολής που συνέχισε να φορά και μετά τη ληστεία. Ο Γκρέγκορι Χάρλαντ Ουάιτ, 40 χρόνων, προσπάθησε να ληστέψει την τράπεζα σε μια μικρή πόλη της Τασμανίας ντυμένος Αγιος Βασίλης. Μετά τη ληστεία έβγαλε τη στολή και την άφησε πάνω σε ένα "κάρο" και προσπάθησε να διαφύγει με ένα ποδήλατο, γράφει η εφημερίδα "Μέρκιουρι" της Τασμανίας.

    Στα χέρια των αστυνομικών

    Η λεία από την ληστεία ήταν 13.451 δολάρια Αυστραλίας, αλλά δεν κατόρθωσε να απομακρυνθεί πέρα από ένα οικοδομικό τετράγωνο.

    Στη βιασύνη του να φύγει έβγαλε το σακάκι, το σκούφο και τα γένια του ''Αϊ Βασίλη'', άλλά ξέχασε να βγάλει το κόκκινο παντελόνι που τον πρόδωσε και έπεσε αμέσως στα χέρια της αστυνομίας.

    Ο Χάρλαντ Ουάιτ κρίθηκε ένοχος ληστείας κατά την ακροαματική διαδικασία και αναμένει την ανακοίνωση της ποινής του, αλλά μετά τις Γιορτές.

    [08] Υγεία

    Αν δεν πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές Ορισμένα παιχνίδια βλάπτουν σοβαρά την υγεία των παιδιών

    (10/12/2003 2:19:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη ΧαραλαμπίδουΠηγή: NET

    Τα παιχνίδια είναι η χαρά των παιδιών. Μια κακή επιλογή, όμως, μπορεί να προκαλέσει τον τραυματισμό τους... ακόμη και το θάνατο. Ηδη, απαγορεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο επτά ακατάλληλα για παιδιά παιχνίδια που κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά, και επιβλήθηκαν πρόστιμα, σε εννέα εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας για ακατάλληλα και επικίνδυνα παιχνίδια. Το υπουργείο Ανάπτυξης εντατικοποιεί τους ελέγχους, εν όψει των γιορτών. Ωστόσο, και οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο στην επιλογή των δώρων, όσο και στη χρήση των παιχνιδιών.

    Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις σημάνσεις και στις οδηγίες χρήσεως

    Δεν είναι λίγα τα παιδιά που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, επειδή κατάπιαν μικρά αντικείμενα, όπως μαγνητάκια και μπίλιες.

    Η καλύτερη θωράκιση είναι να κάνετε τις αγορές σας από οργανωμένα και επώνυμα καταστήματα και όχι από το πλανόδιο εμπόριο.

    Το παιχνίδι πρέπει να φέρει:

    - Το σήμα C.E,

    - Το όνομα , τη διεύθυνση ή το σήμα του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα

    - και ευδιάκριτες ενδείξεις για παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά τμήματα.

    Επίφοβα είναι και τα δωράκια που κρύβουν συσκευασίες τροφίμων που απευθύνονται σε παιδιά.

    Αν δωρίσετε ένα παιχνίδι ειδικά σε πολύ μικρό παιδί, φροντίστε να είστε κοντά του για να το καθοδηγήσετε πώς να το χρησιμοποιήσει.

    [09] Οικονομία

    Δεν παραγράφονται οι ανέλεγκτες υποθέσεις

    (10/12/2003 2:52:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Καμιά μεγάλη ανέλεγκτη υπόθεση της εξαετίας 1993-1998 δεν πρόκειται να παραγραφεί. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο παραγραφής ανέλεγκτων υποθέσεων μετά την 31.12.2003, λόγω παρέλευσης δεκαετίας. Μάλιστα, προειδοποίησε τους διευθυντές των εφοριών ότι αυτοί θα είναι υπεύθυνοι σε μια τέτοια περίπτωση. Ο κ. Φωτιάδης ανέφερε ότι μέχρι τώρα 50.000 επιχειρήσεις δεν έχουν κλείσει τις υποθέσεις τους της εξαετίας 1993-1998 με βάση τη ρύθμιση του υπουργείου, και προέβλεψε ότι οι περισσότερες από αυτές θα έχουν προσέλθει στις εφορίες για να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους μέχρι το τέλος του έτους.

    Αυστηρή η αντιμετώπιση των παραβάσεων

    Ο υφυπουργός εκτιμά ότι θα απομείνουν για έλεγχο των βιβλίων τους περίπου 4.000 επιχειρήσεις. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δίμηνο του 2004.

    Στο μεταξύ, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα στα οποία, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι θα δοθεί φορολογική αμνηστία στους λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμιά πρόταση των υπηρεσιών, ούτε πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ρύθμιση.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται ότι στο σχέδιο νόμου για την αντικειμενικοποίηση του φορολογικού ελέγχου έχουν περιληφθεί διατάξεις που προβλέπουν δυσμενέστερη αντιμετώπιση των εκδοτών και ληπτών εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων σε ό,τι αφορά την ποινική δίωξή τους. Η θέση αυτή του υπουργείου έχει διατυπωθεί κατ' επανάληψη, καθόσον θεωρεί ότι οι περιπτώσεις που αναφέρονται σε παραβάσεις έκδοσης και λήψης εικονικών και φορολογικών στοιχείων πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερα αυστηρό τρόπο.

    [10] Πολιτισμός

    Διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο Γκίνες Το πρώτο γυάλινο βιολί στον κόσμο είναι γεγονός!

    (10/12/2003 3:14:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη ΧαραλαμπίδουΠηγή: ΝΕΤ

    Ένα βιολί κατασκευασμένο εξ΄ ολοκλήρου από γυαλί. Η πρωτότυπη αυτή κατασκευή παρουσιάστηκε στην Ιαπωνία και μάγεψε με τις νότες του όσους είχαν την τύχη να το απολαύσουν. Το γυάλινο βιολί είναι το πρώτο τέτοιου είδους στον κόσμο. Η κατασκευάστρια εταιρεία ξόδεψε 5,5 εκατομ. γεν για αυτό το βιολί, δε σκοπεύει, όμως, να παράγει περισσότερα κομμάτια προς πώληση. Ήδη, το πρώτο γυάλινο βιολί στον κόσμο διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο Γκίνες.

    Κατασκευασμένο από ειδικό γυαλί

    Στην αρχή είχα επιφυλάξεις, όσο εξασκήθηκα όμως, συγκλονίστηκα από την ποικιλία στον ήχο του.

    Ικούκο Καβάι

    Ο μελαγχολικός ήχος του μαγεύει.

    Η μουσικός Ικούκο Καβάι, από την Ιαπωνία, ήταν η πιο τυχερή βιολίστρια στον κόσμο, καθώς το "μαγικό" αυτό όργανο ήρθε στα χέρια της, για να αποκτήσει ζωή. Η Ικούκο Καβάι ταξιδεύει με την ερμηνεία της, όσους την ακούν .

    Η ιδέα για αυτή την κατασκευή γεννήθηκε στο Τόκιο. Οι κατασκευαστές δηλώνουν πως δεν είχαν ακούσει ποτέ για ένα βιολί από γυαλί και επειδή συμπτωματικά κατασκεύαζαν ένα είδος εξαιρετικά ανθεκτικού γυαλιού, αποφάσισαν να δοκιμάσουν και την κατασκευή του γυάλινου βιολιού. Το αποτέλεσμα τους εξέπληξε.

    Το βιολί είναι φτιαγμένο ολόκληρο από ειδικό γυαλί, (εκτός από τα κλειδιά και τις χορδές του), και διαφέρει από τις ξύλινες κατασκευές μόνο ως προς το βάρος του.

    [11] Εσωτερικά

    Αντιδράσεις για το ζήτημα των ειδικών πλειοψηφιών Σύσκεψη ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.

    (10/12/2003 3:31:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Δύσκολη μάχη στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, την Παρασκευή και το Σάββατο, στις Βρυξέλλες, προέβλεψαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, σε δηλώσεις τους μετά από σχετική σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την έγκριση του νέου συντάγματος, διότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την Ευρώπη και προς αυτή την κατεύθυνση έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια, σημείωσε ο κ.Πρωτόπαπας. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ζήτημα των ειδικών πλειοψηφιών, καθώς η Ισπανία και η Πολωνία αντιδρούν στην πρόταση που ορίζει ότι για την έκδοση αποφάσεων απαιτείται το 50% συν 1 των χωρών μελών. Στο μεταξύ, την ανάγκη θέσπισης του ευρωπαϊκού συντάγματος υποστηρίζει η πλειοψηφία των πολιτών της κοινότητας, με την Ελλάδα και την Ιταλία να κατέχουν την πρώτη θέση όπως προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο.

    Προς όφελος των λαών της Ευρώπης ένα νέο Σύνταγμα

    "Το νέο Σύνταγμα μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη μπροστά, να την καταστήσει ακόμη πιο αποτελεσματική για τους πολίτες της". Χρ. Πρωτόπαπας, υπ. Τύπου

    Με συγκρατημένη αισιοδοξία ξεκινά αύριο Πέμπτη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών η ελληνική αποστολή υπό τον Πρωθυπουργό, όπου θα συζητηθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Μετά από σύσκεψη προετοιμασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, δήλωσε ότι θα ήταν πρόωρο να μιλήσει κανείς με αισιοδοξία, ή απαισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σε ο,τι αφορά το Σύνταγμα.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βούληση όλων είναι μεν να "κλείσει" το θέμα του Συντάγματος, όμως από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα θέματα της ψηφοφορίας για τη λήψη των αποφάσεων που είναι δύσκολα.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον των ευρωπαϊκών κοινωνιών και των λαών της Ευρώπης να ψηφισθεί το νέο Σύνταγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη μπροστά, να την καταστήσει ακόμη πιο αποτελεσματική για τους πολίτες της. Ο κ. Πρωτόπαπας είπε ακόμη ότι η Σύνοδος αυτή έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι η τακτική εξαμηνιαία Σύνοδος Κορυφής της Ιταλικής Προεδρίας, όπου και θα εξετασθούν θέματα ανάπτυξης κι απασχόλησης στην Ευρώπη, αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις. Το δεύτερο είναι η συζήτηση και η προσπάθεια έγκρισης του νέου Συντάγματος της Ευρώπης.

    Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Γ.Γ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Ηλ. Πλασκοβίτης, ο προϊστάμενος του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Ν. Ζαφειρόπουλος, ο καθηγητής, Π. Ιωακειμίδης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ν. Θέμελης.

    Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο Πέμπτη, στις 16:00, και θα δώσει συνέντευξη στους δημοσιογράφους την Παρασκευή το μεσημέρι και κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο το μεσημέρι και το βράδυ, ανάλογα και με την πορεία των εργασιών της Διακυβερνητικής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Σημίτη - Μπερλουσκόνι

    [12] Εσωτερικά

    Παραμένει η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

    (10/12/2003 5:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Προβάδισμα στη Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου με 8,2 μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ, δίνει δημοσκόπηση της MRB που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 38,9% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 30,7%, στην τρίτη θέση είναι με 5,1% το ΚΚΕ και ακολουθούν με 3,6% ο ΣΥΝ, 2,1% το ΔΗΚΚΙ, 2,7% το ΛΑΟΣ, 3,2% άλλο και 13,8% αδιευκρίνιστοι ψήφοι. Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να βοηθούν τις αναλύσεις μας, δεν προδικάζουν την τελική στάση ευθύνης των πολιτών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαπας, προσθέτοντας ότι. η κυβέρνηση προχωρά τη μεταρρυθμιστική της στρατηγική για την ευημερία των πολιτών και της χώρας. Ο κ. Πρωτόπαπας κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι παίζει κομματικά παιχνίδια και οφείλει να πει ποιες είναι οι θέσεις της και το πρόγραμμά της.

    Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης έναντι του Κ. Καραμανλή

    Πάντως ένα ποσοστό 20,6% παρουσιάζεται αβέβαιο για την ψήφο του σήμερα. Περισσότεροι σκεπτικιστές εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ αφού 27,6% δηλώνει αβέβαιο και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με 20,1%.

    Τα υψηλότερα επίπεδα βεβαιότητας εμφανίζουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ αφού μόλις 9,4% εμφανίζεται αβέβαιο και του ΚΚΕ με ποσοστό βεβαιότητας 12%.

    Χαμηλή είναι η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος που φθάνει 69,3% (μειωμένη κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο), ενώ η συσπείρωση της ΝΔ έχει φθάσει το 91,6% (αυξημένη κατά 1,5% σε σχέση με τον Ιούνιο).

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, η εταιρία δημοσιεύει δυο πίνακες. Έναν με αυθόρμητες απαντήσεις όπου οι ερωτώμενοι απαντούν αυθόρμητα συμπεριλαμβάνοντας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και στελέχη των κομμάτων και έναν με ερώτημα μεταξύ των κ.κ. Σημίτη και Καραμανλή. Στις αυθόρμητες απαντήσεις, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 1,6% και συγκεντρώνει 30,7% έναντι 29,1% του Κ. Σημίτη ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί δεν συγκεντρώνουν ποσοστά ανάλογα ή σχετικά ανάλογα της εκλογικής τους δύναμης. Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναφέρθηκαν σε αυθόρμητο επίπεδο ως καταλληλότεροι για πρωθυπουργοί είναι ο Γ. Παπανδρέου με 8,1% και η κα Μπακογιάννη με 3,7%. Καταγράφεται, επίσης, σημαντικό ποσοστό της τάξης του 12,4% που δηλώνει "κανένας". Μεταξύ των κ.κ. Σημίτη και Καραμανλή, ο Πρωθυπουργός προηγείται 0,6% και συγκεντρώνει 40,3%, ενώ ο Κ. Καραμανλής 39,7%. Κανένας από τους δύο, απαντά το 18,6%.

    Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρίας, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ουσιαστικά ισοβαθμούν και η διαφορά τους και στις δυο περιπτώσεις δεν είναι στατιστικά σημαντική.

    Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά αφού συγκεντρώνει 62,2% έναντι 23,4% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ.

    Οι μετακινήσεις από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ φθάνουν το 10,2% προς το ΣΥΝ 1,8%, προς το ΚΚΕ 1,2%, προς το ΔΗΚΚΙ 1,7% , προς το ΛΑΟΣ 1,1% ενώ η αδιευκρίνιστη πρόθεση ψήφου φθάνει το 12,4%.

    Αντιδράσεις

    Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα, να έχει κρυφή ατζέντα την οποία θα αποκαλύψουμε, πρόσθεσε ο κ. Πρωτόπαπας και τόνισε ότι θα παλέψουμε και θα νικήσουμε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να παίζει κομματικά παιχνίδια με τις δημοσκοπήσεις, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, να πει ποιες είναι οι θέσεις της και το πρόγραμμά της.

    Οι δημοσκοπήσεις δεν κομίζουν τίποτα καινούργιο, τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι πάντα το ΠΑΣΟΚ είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις αλλά μπροστά στις κάλπες όπως στις εκλογές του 2000.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, υποστήριξε ότι οι πρωταθλητές των δημοσκοπήσεων θα είναι δευτεραθλητές των εκλογών, οι οποίες θα γίνουν οριστικά Απρίλιο ή Μάιο του 2004.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της αποτελεί τον καλύτερο στρατολόγο της Ν.Δ. "Οι κ. Σημίτης και Καραμανλής συμπίπτουν σε ένα στόχο: Στο να διατηρηθεί το σύστημα που επιτρέπει την εναλλαγή στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και στο να αποφευχθεί πάση θυσία η ισχυροποίηση της Αριστεράς. Είναι δε πολύ χαρακτηριστικό ότι η επικοινωνιακή πολιτική και των δύο στρέφεται πια προς την Αριστερά", κατέληξε ο κ.Κωνσταντόπουλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση Πρωτόπαπα στην MRB

    [13] Ιράκ

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις Ιρακινών ανταρτών Επιθέσεις και συλλήψεις στο Ιράκ

    (10/12/2003 4:19:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου κοντά στη Μοσούλη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Σε άλλο περιστατικό στη Μοσούλη, άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης και ένας Κούρδος αξιωματούχος σκοτώθηκαν, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ μέσα από ένα αυτοκίνητο. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ιρακινής αστυνομίας, πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν έξι εκρηκτικούς μηχανισμούς, που είχαν τοποθετηθεί στο δρόμο μεταξύ του Κιρκούκ και της αμερικανικής βάσης Τελ αλ- Ουάρντ. Στη Βαγδάτη, αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος C-17 επλήγη από πύραυλο, ενώ φωτιά, από άγνωστη αιτία, προκλήθηκε σε ένα αμερικανικό πολεμικό ελικόπτερο τύπου "Απάτσι". Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί προχώρησαν σε συλλήψεις στο Κιρκούκ.

    Συνελήφθησαν αντάρτες

    14 Ιρακινοί, ανάμεσά τους και δύο ηγέτες των ανταρτών, συνελήφθησαν στο χωριό Ριάντ, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά του Κιρκούκ.

    Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ουίλιαμ Σάφερ, οι στρατιώτες ανακάλυψαν χρηματικά ποσά και όπλα στα σπίτια των δύο Ιρακινών πρώην ανώτατων αξιωματικών, που θεωρούνται ύποπτοι για αντιαμερικανικές επιθέσεις στην περιοχή του Κιρκούκ.

    [14] Διεθνή

    Ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας "Καμπάνα" σε Σερβοβόσνιο στρατιωτικό διοικητή

    (10/12/2003 5:31:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Σε 17 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τον Ντράγκαν Ομπρένοβιτς, πρώην διοικητή του σερβοβοσνιακού στρατού. Τον περασμένο Μάιο, ο Ομπρένοβιτς είχε παραδεχτεί στο Δικαστήριο την ενοχή του, για τη σφαγή στη Στεμνίτσα το 1995. Υπενθυμίζεται πως, αυτή είναι η δεύτερη καταδίκη για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουκοσλαβία. Πριν από λίγες μέρες, το Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει ένοχο και το στρατηγό Στανισλάβ Γκάλιτς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου ο Γκάλιτς

    [15] Ιράκ

    Αποτρεπτικός παράγοντας, η ελλιπής ασφάλεια "Όχι" στη ταχεία επιστροφή του ΟΗΕ στο Ιράκ

    (10/12/2003 6:09:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Απορρίφθηκε το αίτημα για γρήγορη επιστροφή του ΟΗΕ στο Ιράκ, σύμφωνα με έκθεση που υπέβαλλε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Ανάν. Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Ανάν συνδέει την επιστροφή του Οργανισμού με την έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις ανταρτών "αυξανόμενους πραγματικούς κινδύνους". Ωστόσο, ο κ. Ανάν δεν αποκλείει την επιστροφή, "αν το ζητήσει ο ιρακινός λαός και οι συνθήκες το επιτρέψουν".

    Αιτία, η έλλειψη ασφάλειας

    Ο ΟΗΕ θα κατευθύνει τις ενέργειές του στο Ιράκ από την Κύπρο ή την Ιορδανία, διότι η Βαγδάτη κρίνεται ανασφαλής για τον Οργανισμό.

    Προσωρινός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ χρίζεται, σύμφωνα με την έκθεση, ο Νεοζηλανδός Ρος Μάουντεν, μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, Σέρτζιο ντε Μέλο, τον περασμένο Αύγουστο.

    Ο κ. Ανάν δικαιολογεί την απόφασή του λέγοντας πως, "δεν αντέχω να θέτω σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ". Για τον κ. Ανάν, η επιστροφή του ΟΗΕ στο Ιράκ θα εξαρτηθεί από το "εάν οι ανθρωπιστικοί σκοποί είναι πραγματικά ανθρωπιστικοί".

    [16] Εσωτερικά

    Συνάντηση Σημίτη - Σκανδαλίδη

    (10/12/2003 6:21:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Συνεργασία διάρκειας περίπου μιας ώρας είχε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον υπουργό Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστα Σκανδαλίδη. Όπως δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, συγκάλεσε τη Διακομματική Επιτροπή για τις Εκλογές την επόμενη εβδομάδα, καθώς στο τέλος του μήνα κλείνουν οριστικά οι εκλογικοί κατάλογοι, όποτε και να γίνουν οι εκλογές, ενώ, παράλληλα, έχουν τεθεί θέματα που έχουν σχέση με την εκλογική διαδικασία, τη συμπεριφορά των υποψηφίων και την εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, με δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο στις 2 Μαΐου, χρειάζεται μια περίοδος όπου "θα πρέπει λογικά να δούμε ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού και θα το συζητήσουμε με όλα τα κόμματα".

    Προς ψήφιση ο νόμος για το "πόθεν έσχες"

    Επίσης, ο υπουργός είπε ότι από 1ης Ιανουαρίου υποχρεούται από το νόμο να συγκαλέσει την επίσημη Εκλογική Επιτροπή που συγκαλείται στο Α' δίμηνο.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης, αύριο Πέμπτη ψηφίζεται στη Βουλή ο νόμος για το "πόθεν έσχες", ενώ εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση ο εκλογικός νόμος. Την άλλη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Επίσης, όπως επισήμανε ο κ. Σκανδαλίδης, παραμένει εκκρεμές ένα ακόμη νομοσχέδιο, το οποίο έχει σχέση με τους στόχους της Διοίκησης και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα κατατεθεί επίσης μέχρι τα Χριστούγεννα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 December 2003 - 17:52:06 UTC