Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη - Φερχόφσταντ
  • [02] Αντιπαράθεση για τα πτυχία
  • [03] Παραίτηση του Γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου
  • [04] Φλωρίδης για Baltic Sky και Ασφάλεια του 2004
  • [05] Εντός χρονοδιαγράμματος το έργο Καλατράβα
  • [06] Στα Χανιά ο Πρόεδρος για την επέτειο της Ένωσης
  • [07] Πάγκαλος: ''Η Ν.Δ ζει ως παράσιτο στον κορμό του ΠΑΣΟΚ''
  • [08] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [09] Στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Κ.Κ. Κίνας
  • [10] Εφυγε από κοντά μας ο Γιώργος Τουρώνης
  • [11] Επίσκεψη Δ. Σημίτη - Κ. Στεφανή στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης
  • [12] Τρεις ληστείες στην Αθήνα
  • [13] Κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας το CDU στη Γερμανία
  • [14] Πρωτοβουλία ειρήνης για Μ. Ανατολή στη Γενεύη
  • [15] ''Οχυρώνεται'' το Τόκιο
  • [16] Χρειάζεται κι άλλος στρατός στο Ιράκ εκτιμά η Χίλαρι Κλίντον
  • [17] Αισιόδοξες οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης
  • [18] Κλασικά παραμύθια στον πάγο
  • [19] Επικίνδυνα για την υγεία τα λαχανικά
  • [20] Γη... δεν είναι μόνο μία!
  • [21] Ετοιμάζεται το πρώτο τεχνολογικό πάρκο της Ελλάδας
  • [22] Ο παγκόσμιος Τύπος στο ...pc σας
  • [23] ''Πόλεμος'' στην αυτοκρατορία του Ντίσνεϊ
  • [24] Η εφημερίδα των ... ''20 λεπτών''

    [01] Συνάντηση Σημίτη - Φερχόφσταντ

    1/12/2003 6:54:00 μμ

    Η ανάγκη να διαδραματίσει ο ΟΗΕ σημαντικό ρόλο στο Ιράκ, για την ειρήνευση στη χώρα αυτή, επισημάνθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον Βέλγο ομόλογό του, Γκυ Φερχόφσταντ. Στο επίκεντρο της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκε το σύνταγμα της Ευρώπης, η ευρωπαϊκή άμυνα και η ιταλική προεδρία. Θετικό χαρακτήρισαν οι δύο άνδρες, οι οποίοι συμφωνούν στη δημιουργία της Ευρωάμυνας, το κείμενο της ιταλικής προεδρίας. Το απόγευμα ο κ. Σημίτης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ενώ στις 19:00 οι κ.κ. Σημίτης, Πρόντι και Φερχόφσταντ θα μιλήσουν σε πολιτική εκδήλωση με θέμα "Το μέλλον της Ευρώπης", με την οποία εγκαινιάζεται από τον Πρωθυπουργό το νέο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στο Μέγαρο Μουσικής, ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα του είδους διεθνώς.

    ''Θετική η πρόταση για τη διαρθρωμένη συνεργασία''

    Απαντώντας σε ερώτηση για την "εκκωφαντική σιωπή" της Ε.Ε. σχετικά με την αντίθεση των Ιρακινών στην αμερικανική εισβολή και κατοχή, ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η Ε.Ε. λειτουργεί με ορισμένους κανόνες και δεν συμφωνούν όλα τα κράτη - μέλη. Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ένωση πήρε μια σειρά αποφάσεων για το ρόλο του ΟΗΕ.

    Οι δυο Πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις σχετικά με κατάρτιση του νέου "Συντάγματος" της Ευρώπης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Νάπολης, επεσήμανε όμως ότι παραμένουν ανοιχτά ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα, όπως είναι το θέμα της Ευρωπαϊκής Αμυνας και της ειδικής πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων.

    Η Ελλάδα πιστεύει ότι χρειαζόμαστε Ευρωπαϊκή Αμυνα σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, τόνισε ο κ. Σημίτης που χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την πρόταση που παρουσιάστηκε στη Νάπολη για κοινή συνεργασία στα πλαίσια των διαρθρωμένων συνεργασιών για την Αμυνα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε καλό το σχέδιο της Συντακτικής Συνέλευσης και τόνισε ότι αν θέλουμε να χτίσουμε μια Ευρώπη λειτουργική και αποτελεσματική, δεν ωφελεί να χάνουμε χρόνο, ούτε να αναβάλουμε τις ρυθμίσεις για το 2009.

    Από την πλευρά του, ο κ. Φερχόφσταντ χαρακτήρισε ως μείζον βήμα τα σχέδια για την Ευρωπαϊκή Αμυνα, ενώ μιλώντας ειδικότερα για την ύπαρξη ανεξάρτητου στρατηγείου, είπε ότι είναι φανερό ότι η Ε.Ε. χρειάζεται κάποια ικανότητα να σχεδιάζει και να διεξάγει αυτόνομες επιχειρήσεις.

    Επιπλέον, ο Βέλγος Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της πλειοψηφίας του 50% των κρατών και του 60% του πληθυσμού για τη λήψη των αποφάσεων, τονίζοντας ότι μεγαλύτερα ποσοστά τείνουν να δημιουργήσουν μειοψηφίες με δυνατότητα μπλοκαρίσματος.

    [02] Αντιπαράθεση για τα πτυχία

    1/12/2003 6:46:00 μμ

    Κώστας Χατζηδάκης

    Αποφασισμένη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο φέρεται η Κυβέρνηση, προκειμένου να προασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την αξία των πτυχίων. Μετά τη τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Χατζηδάκης, φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση μέσω Βρυξελλών των τίτλων που εκδίδουν Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, τα οποία συνεργάζονται με Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τη Ν.Δ. να διατυπώσει τη θέση της σχετικά με την πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε πως η τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Χατζηδάκης δεν θίγει, έστω και κατ' ελάχιστο, τον κανόνα της δημόσιας και δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η τροπολογία πέρασε στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Εσωτερικής Αγοράς και αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 17 Δεκεμβρίου.

    Ευθυμίου: Η Παιδεία δεν είναι ''εμπόριο αγαθών''

    Πέτρος Ευθυμίου

    Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Παιδείας.

    Ο Πέτρος Ευθυμίου κατήγγειλε τη ΝΔ για "κρυφή ατζέντα" και για προσπάθεια να "τινάξει στον αέρα την ανώτατη εκπαίδευση για ψηφοθηρικούς σκοπούς".

    Ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε πως η Παιδεία δεν είναι "εμπόριο αγαθών", τόνισε ότι βάσει των συνθηκών της Ενωσης η εκπαίδευση προσδιορίζεται ως θέμα εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών και κατέστησε σαφές πως αν χρειασθεί η κυβέρνηση θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Στη πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ "ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ", ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι "υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".

    Επίσης, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ, Κώστας Χατζηδάκης, τόνισε πως "αν δεν θέλει τα κέντρα ελευθέρων σπουδών, ας τα κλείσει. Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν αφορά το άρθρο 16 του Συντάγματος, καθώς η ρύθμιση αναφέρεται στην αναγνώριση πτυχίων κρατών-μελών της Ε.Ε. σε άλλη χώρα μέλος".

    Από την πλευρά του, ο Χρ. Πρωτόπαπας, παραπέμποντας σε σχετική δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ., Γιώργου Καλού, (πως οι απόψεις Χατζηδάκη είναι προσωπικές) τόνισε πως η Ν.Δ. για άλλη μια φορά χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα και αναπτύσσει διπλή ατζέντα, καθώς "υιοθετεί μια μάλλον θετική στάση έναντι της πρωτοβουλίας Χατζηδάκη αποφεύγοντας, ωστόσο, επιμελέστατα να λάβει σαφή θέση".

    "Τι θα κάνουν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. αν έρθει το θέμα προς ψηφοφορία; Θα συνεχίσουν το λαθρεμπόριο ελπίδας προς τους νέους και την επιχείρηση απαξίωσης των πτυχίων εκατομμυρίων αποφοίτων από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ;", αναρωτήθηκε ο κ. Πρωτόπαπας και τόνισε πως "απαιτούνται καθαρές λύσεις. Αν υιοθετεί αυτές τις απόψεις θα πρέπει να το πει. Αν όχι, να αποδοκιμάσει την πρωτοβουλία Χατζηδάκη".

    Ρουσόπουλος: Κυβερνητική προπαγάνδα

    Σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται ότι:

    "Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με διαχρονική πολιτική ανευθυνότητα, έχουν καταργήσει στην πράξη τη δημόσια και δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    "Κλείνουν τα μάτια" στην λειτουργία των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, ως παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων, ενώ αυτό δεν επιτρέπεται από το νόμο. Η λειτουργία τους είναι κερδοσκοπική και σ' αυτά φοιτούν χιλιάδες νέοι. Οδήγησαν πάνω από 70.000 νέους - πράγμα πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά - να φοιτούν στο εξωτερικό, σε πανεπιστήμια αμφίβολης πολλές φορές ποιότητας και με τεράστια οικονομική αιμορραγία για τις οικογένειές τους και τη Χώρα. Οργάνωσαν τον μηχανισμό του ΔΙΚΑΤΣΑ με τέτοιο τρόπο, ώστε να βουλιάζει σήμερα στην απαξίωση, υπό το βάρος της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

    Όπως δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος, η Ν.Δ., ως Κυβέρνηση, θεσμοθέτησε το άρθρο 16 του Συντάγματος 1975, με το οποίο αναγνωρίζεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    "Είναι σε όλους γνωστό ότι, στο πλαίσιο της πρόσφατης αναθεώρησης του Συντάγματος, η Ν.Δ., με θάρρος και συνέπεια, πρότεινε τη θεσμοθέτηση της ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπό κρατική εποπτεία, όπως και τα λοιπά κρατικά ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό, και για να αντιμετωπισθεί το σημερινό απαράδεκτο φαινόμενο χιλιάδες νέοι να σπουδάζουν στο εξωτερικό, με διαρροή μεγάλων κεφαλαίων για τη χώρα, αλλά και για να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα αυτά, που φέρνουν σε δύσκολη θέση την Ελλάδα σε σχέση με τις αποφάσεις της Ε.Ε. Το ΠΑΣΟΚ όμως, δέσμιο των ιδεολογικών του αγκυλώσεων, δεν το αποδέχθηκε", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ..

    Όπως τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος "η πρωτοβουλία αυτή σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε αναγνώριση των πτυχίων Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν στην Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Παιδείας, στο πλαίσιο της γνωστής, χονδροειδούς κυβερνητικής προπαγάνδας".

    ΚΚΕ: Οι θέσεις ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. ταυτίζονται απόλυτα

    Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ δηλώνει ότι οι εκπαιδευτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ταυτίζονται απόλυτα, γιατί αποτελούν τις δύο εκδοχές του κοινού "ευρωπαϊκού οράματος" για μια παιδεία- εμπόρευμα, χαμηλότατης στάθμης, που ο λαός θα τη χρυσοπληρώνει και μάλιστα δια βίου.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι "η προκλητική παρέμβαση της Ν.Δ. για αναγνώριση των τίτλων που απονέμουν τα ιδιωτικά ψευτοπανεπιστήμια στη χώρα μας, βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με την πολιτική της Ε.Ε. για την απροκάλυπτη εισαγωγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην κατηγορία των εμπορευμάτων με την υπαγωγή της στους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και την ένταξή της στη συμφωνία Γκάτ".

    "Η κυβέρνηση, έχοντας συνυπογράψει και εφαρμόζοντας τις αποφάσεις αυτών των Συνόδων, γνωρίζει καλά πως η κατάληξη της πολιτικής της θα είναι η ολοσχερής ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η πλήρης δηλαδή εξίσωση των δημόσιων και ιδιωτικών 'πανεπιστημίων'. Ας πάψει λοιπόν να υποκρίνεται και να εμπαίζει το λαό ότι αντιστέκεται και προασπίζεται δήθεν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εγκαλεί το υπουργείο Παιδείας για ολιγωρία, σημειώνοντας πως "δεν άσκησε το ρόλο του και τις επιβαλλόμενες πιέσεις προς τα κοινοτικά όργανα. Υπάρχει το περιθώριο τεκμηριωμένης αντίδρασης, ώστε να μην καταπατηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος".

    [03] Παραίτηση του Γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου

    1/12/2003 6:45:00 μμ

    Μιχάλης Καρτεράκης

    Την παραίτησή του από τη θέση του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου υπέβαλε γραπτώς τη Δευτέρα στο Γραμματέα του κόμματος, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Μιχάλης Καρτεράκης, μετά την κριτική που δέχθηκε από μέλη της Οργάνωσης σχετικά με τις διαδικασίες συγκρότησης του ψηφοδελτίου Ηρακλείου. Ο κ. Καρτεράκης αναφέρει, μεταξύ άλλων στην επιστολή του: "Δυστυχώς, οι φυγομαχίες και οι σκιές ήταν από την πρώτη ημέρα που εξελέγην στη θέση του Γραμματέα στη Ν.Ε. στην ημερήσια διάταξη".

    ''Και το ΠΑΣΟΚ έχει τις δικές του μάσκες και σκιές''

    Ο κ. Καρτεράκης, στην επιστολή του κάνει λόγο "για μερικούς συντρόφους που γνωρίζουν τον τρόπο να κατακτούν πακέτα πλειοψηφιών σε όργανα", επισημαίνοντας ότι "δεν έχει γίνει αντιληπτή η μάχη που έχουμε μπροστά μας", ενώ προσθέτει ότι "μάλλον η εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών τους, τους έχει αναδείξει σε μικροσυμφεροντούχους τιμαρίων".

    Ο παραιτηθείς Γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κάνει, επίσης, λόγο για "μικροπολιτικές που τροφοδοτούν την παραπολιτική", για παθογένεια και εσωστρέφεια στο κόμμα και προσθέτει: "Νόμιζα ότι η ΝΔ είναι το κόμμα της άρνησης, το κόμμα των μεταμφιεσμένων, το κόμμα της μάσκας. Φαίνεται ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει τις δικές του μάσκες και σκιές". Καταλήγοντας, ο κ. Καρτεράκης αναφέρει ότι παραμένει πάντα σταθερός στην αρχή της ανάγκης αλλαγής, αλλά "χωρίς να χαθεί η ψυχή μας".

    [04] Φλωρίδης για Baltic Sky και Ασφάλεια του 2004

    1/12/2003 6:01:00 μμ

    Αθλιότητες χαρακτήρισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας, τα όσα υποστηρίζονται για αποδεδειγμένη σχέση του φορτίου όπλων και εκρηκτικών που είχε το πλοίο Baltic Sky με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε, επίσης, στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας ότι δεν θα είναι κάτω από τη ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αλλά την ασφάλεια την έχουν οι ελληνικές αρχές. Διεθνές πρόβλημα χαρακτήρισε το ζήτημα της ασφάλειας των Αγώνων ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Οσον αφορά στην υπόθεση του νεαρού Τσάπμαν, ο οποίος κατηγορείται μαζί με άλλους για τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του Τσάπμαν και σε άλλα αντικείμενα, όπως ένα μπλε σακίδιο που περιείχε τρεις βόμβες μολότοφ. Αρκετά σακίδια και υλικό που έχουν συγκεντρωθεί εξετάζονται για την εύρεση δακτυλικών αποτυπωμάτων, προσδιορισμό προσώπων και απόδοση κατηγοριών.

    Ασφάλεια 2004: Διεθνής συνεργασία

    Βεβαίως και οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στα πλαίσια διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών και με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και ΝΑΤΟϊκές, τόνισε ο κ. Φλωρίδης.

    Αναφερόμενος στο γενικότερο πρόβλημα της ασφάλειας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η επιλογή εκατοντάδων αστυνομικών, αξιωματικών και χαμηλότερων βαθμών οι οποίοι θα στελεχώσουν τα τμήματα Ασφαλείας που ήδη δημιουργούνται.

    Όπως είπε, με τη δημιουργία των τμημάτων Ασφαλείας αναμένεται καλύτερος συντονισμός και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση τόσο του οργανωμένου εγκλήματος όσο και των λεγόμενων μικροεγκλημάτων, που ταλαιπωρούν τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα.

    Την ανησυχία του μήπως χαθεί η αίσθηση του μέτρου που πρέπει να υπάρχει, εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και κυρίως από τον τεράστιο αριθμό, όπως είπε, των δημοσιευμάτων γύρω από αυτό το θέμα.

    Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το ζήτημα της ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα διεθνές πρόβλημα και δεν συμπίπτει με την ασφάλεια της χώρας.

    ''Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, κάτι διαφορετικό'', τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού. Επισήμανε ότι το πρόβλημα της ασφάλειας των Αγώνων είναι εκ των πραγμάτων πρόβλημα διεθνούς συνεργασίας, η οποία είναι επιβεβλημένη, ''γιατί μόνο με τη συνεργασία όλων εκείνων που μπορούν να εισφέρουν μπορούμε να θωρακίσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό θα κάνουμε, τηρώντας πάντα τις προϋποθέσεις της δικής μας έννομης τάξης, τις προϋποθέσεις του ελληνικού Συντάγματος, γιατί είμαστε μία χώρα η οποία έχει αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια, αλλά και ξέρει και μπορεί να συνεργάζεται διεθνώς''.

    Καμία ένδειξη που να συνδέει τις δύο υποθέσεις

    Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να συνδέει το φορτίο του Baltic Sky με το υλικό που χρησιμοποιήθηκε κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι εξετάζεται ακόμα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Τουρκίας το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις της Κωνσταντινούπολης αλλά, μέχρι τώρα, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη και καμία μαρτυρία που να συνδέει τις δυο υποθέσεις.

    Φυσικά, όπως είπε ο κ. Φλωρίδης, θα υπάρξει αλληλοενημέρωση μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αρχών, στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών για τα θέματα αυτά.

    [05] Εντός χρονοδιαγράμματος το έργο Καλατράβα

    1/12/2003 5:58:00 μμ

    Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας με την συμμετοχή της Προέδρου του "Αθήνα 2004", κ. Γιάννας Αγγελοπούλου, του υπουργού Πολιτισμού, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, και του Ισπανού αρχιτέκτονα, Σαντιάγκο Καλατράβα, που έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την παρακολούθηση της κατασκευής της μεγάλης διπλής αψίδας που θα καλύψει το Ολυμπιακό στάδιο στο οποίο θα γίνει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι οι κατασκευή της γέφυρας βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η οροφή θα έχει τοποθετηθεί πριν το τέλος Απριλίου.

    Μια τεράστια άρπα πάνω από το στάδιο

    Στο χώρο του σταδίου έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η κατασκευή της μίας από τις δύο γέφυρες ενώ τελειώνει τώρα η δεύτερη. Οι γέφυρες αυτές αποτελούνται από δύο τεράστια τόξα, που στηρίζονται σε τέσσερεις μεγάλες βάσεις το καθένα και τα οποία θα στηρίξουν τις κατασκευές πάνω από το στάδιο. Το όλο έργο θα αλλάξει την όψη του Ολυμπιακού σταδίου, εν όψη των αγώνων και από μακριά θα μοιάζει με μιά τεράστια άρπα.

    Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Καλατράβα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που είδε στις εργασίες που γίνονται στο ΟΑΚΑ, ενώ επισήμανε ότι το έργο θα παραδοθεί στον "Αθήνα 2004" εντός των προθεσμιών προκειμένου να προχωρήσει η προετοιμασία για τις τελετές. Σχετικά με το κόστος του έργου ο Ισπανός αρχιτέκτονας είπε ότι ο προϋπολογισμός του βρίσκεται υπό αυστηρό έλεγχο, σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου που έχει συναφθεί με τους κατασκευαστές.

    Μεγάλη η σημασία του έργου

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε τα έργα στο Ολυμπιακό Στάδιο κρίσιμα για δύο λόγους: πρώτον, γιατί "στο ΟΑΚΑ θα κτυπά η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων", αλλά και γιατί κατασκευάζεται "το μεγάλο αρχιτεκτονικό μνημείο" των Αγώνων. Δεύτερον, γιατί όσα γίνονται σε σχέση με τη στέγαση του Σταδίου μπορούν να συνδυαστούν με τις ανάγκες της Τελετής Έναρξης, που είναι καθοριστικό γεγονός για το κύρος και την επικοινωνιακή εμβέλεια των Αγώνων.

    Για το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα είναι στην τελική του θέση πριν το τέλος Απριλίουενώ συμπλήρωσε ότι "ήδη ολοκληρώνεται η ανέγερση των δύο πλευρών και μετά έχουμε την ολίσθηση στην τελική θέση που έχει και ένα πολύ μεγάλο τεχνικό ενδιαφέρον και ένα ενδιαφέρον επικοινωνιακό γιατί είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και είναι πολύ θεαματικό".

    Σχετικά με το κόστος, ο κ.Βενιζέλος είπε ότι αυτό προσδιορίζεται από τη νομοθεσία περί δημόσιων έργων, ενώ για το σταθμό του προαστιακού στη Νερατζιώτισσα, δήλωσε ότι είναι ένα έργο που χειρίζεται το Υπουργείο Μεταφορών και συμπλήρωσε ότι το έργο αυτό δεν είναι λειτουργικά αναγκαίο.

    Τέλος, η κα Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την τελετή έναρξης, καθώς και στην επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στην εξέλιξη των άλλων έργων που γίνονται στον ίδιο χώρο. Τόνισε επίσης ότι ελπίζει το Μάιο να αρχίσουν τα δοκιμαστικά που πρέπει να γίνουν στο Στάδιο.

    [06] Στα Χανιά ο Πρόεδρος για την επέτειο της Ένωσης

    1/12/2003 4:57:00 μμ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του συνόλου των τοπικών αρχών άρχισαν το πρωί της Δευτέρας στα Χανιά οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 90η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. "Η επέτειος, είναι μόνη της μήνυμα. Δεν έχει άλλο μήνυμα παρά μόνο ότι είναι μία επέτειος ιστορική για την Ελλάδα και την Κρήτη. Μία επέτειος η οποία σφραγίζει αιματηρούς αγώνες των Κρητικών για να κερδίσουν την ελευθερία τους. Η Κρήτη είναι συνώνυμη της προσπάθειας για ελευθερία. Αυτό, είναι η δόξα και το μεγαλείο της. Και το συνέχισε, και όταν ελευθερώθηκε, πολεμώντας για την ελευθερία άλλων τόπων όπως είναι η Μακεδονία", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σχηματισμοί αεροσκαφών και κανονιοβολισμοί

    Το πρωί τελέσθηκε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή, που κατέληξε στο Φρούριο Φιρκά στο παλιό λιμάνι των Χανίων, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύψωσε την ελληνική σημαία στον ίδιο ιστό, όπου υψώθηκε από τον Ελ. Βενιζέλο την 1η Δεκεμβρίου του 1913, σφραγίζοντας έτσι την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα.

    Στη συνέχεια, ο κ. Στεφανόπουλος ξεναγήθηκε στο φρούριο Φιρκά, όπου ζήτησε να ενημερωθεί για τις χρήσεις των χώρων, ενώ ενημερώθηκε και για την λειτουργία του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.

    Την ώρα των εκδηλώσεων, πέταξαν πάνω από το Παλιό λιμάνι των Χανίων σε σχηματισμό πολεμικά αεροσκάφη F-16 από την 115 πτέρυγα μάχης. Την ώρα που η ελληνική σημαία υψωνόταν στο Φιρκά, ακούστηκαν κανονιοβολισμοί από πλοίο του πολεμικού Ναυτικού που βρισκόταν ανοικτά του λιμανιού των Χανίων.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο υφυπουργός Μεταφορών, Μανόλης Στρατάκης, και την αξιωματική αντιπολίτευση ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    [07] Πάγκαλος: ''Η Ν.Δ ζει ως παράσιτο στον κορμό του ΠΑΣΟΚ''

    1/12/2003 11:54:00 πμ

    Σκληρή επίθεση κατά της Ν.Δ εξαπέλυσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι στερείται προγράμματος και αναφερόμενος στον κ. Καραμανλή υποστηρίζει ότι δεν έχει την κατάλληλη κατάρτιση για να γίνει Πρωθυπουργός. "Η Ν.Δ ζει ως παράσιτο στον κορμό του ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας να μην παρουσιάζει πρόγραμμα", δήλωσε ο κ. Πάγκαλος.

    ''Πεισματάρης και μαχητικός ο Πρωθυπουργός''

    Φωτο αρχείου

    Ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη πεισματάρη και μαχητικό, ενώ για τον κ. Καραμανλή εκτιμά ότι υστερεί απέναντι σε άλλους συναδέλφους του.

    Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι "πιστεύω ότι είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και πολύ καλός οικογενειάρχης και συμπαθής άνθρωπος, κατάλληλος για παρέα ίσως. Δεν έχει την κατάλληλη κατάρτιση για να γίνει πρωθυπουργός και πιστεύω ότι υστερεί απέναντι σε άλλους συναδέλφους του. Αν γίνει ποτέ πρωθυπουργός δεν θα είναι προς όφελος της χώρας".

    Για τον πρωθυπουργό ξεκαθαρίζει ότι θα δώσει τη μάχη των εκλογών "και ας μην αυταπατώνται όσοι ονειρεύονται αλλαγές ηγεσιών και περιπέτειες".

    Ο κ. Πάγκαλος διατυπώνει την άποψη ότι η χώρα θα χάσει αισθητά αν περάσει από τον Κώστα Σημίτη στον Κώστα Καραμανλή "και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είμαι ούτε λάτρης ούτε χειροκροτητής του Σημίτη".

    Ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για το Κίνημα, αλλά υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει έργο να παρουσιάσει και θα κριθεί με βάση αυτό.

    "Πιστεύω ότι το 85% του έργου, για να σας δώσω ένα μετριοπαθές ποσοστό, έχει υλοποιηθεί. Δεν θα κριθούμε για το έργο μας σε σχέση με τον παράδεισο. Ούτε θα κριθούμε για το έργο μας σε σχέση με το παρελθόν, αυτό θα ήταν άδικο για τους αντιπάλους μας".

    Αναφερόμενος στις καταγγελίες της Ν.Δ περί διαφθοράς στο δημόσιο βίο, ο κ. Πάγκαλος υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλιών για τη διαφάνεια, αλλά η Ν.Δ δεν στήριξε ούτε ένα.

    Σχολιάζοντας τα περί "καθεστώτος" που η Ν.Δ λέει συχνά για την κυβέρνηση, ο πρώην υπουργός προειδοποιεί ότι αυτός ο όρος μοιραία οδηγεί τους πολίτες σε σύγκριση που αποβαίνει σε βάρος της δεξιάς.

    "Η κάθε παράταξη έχει ένα παρελθόν, εμείς είμαστε περήφανοι για το δικό μας παρελθόν, αυτοί ντρέπονται για το δικό τους", κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.

    [08] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    1/12/2003 7:03:00 μμ

    Ο σταθμός "Βικτώρια" του ΗΣΑΠ έχει σειρά για να αλλάξει όψη, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπλασης όλων των σταθμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Έτσι από την Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου που κατευθύνονται προς Πειραιά δεν θα σταματούν στη Βικτώρια και οι επιβάτες από την Κηφισιά με προορισμό το σταθμό Βικτώρια, θα αποβιβάζονται στην Ομόνοια για να επιστρέψουν στη Βικτώρια. Οι επιβάτες από τη Βικτώρια με κατεύθυνση προς Πειραιά θα επιβιβάζονται σε συρμό προς Κηφισιά και από τα Κάτω Πατήσια θα επιστρέφουν προς τον προορισμό τους. Οι μετακινήσεις αυτές θα γίνονται με την επικύρωση ενός εισιτηρίου από τον πρώτο σταθμό επιβίβασης.

    [09] Στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Κ.Κ. Κίνας

    1/12/2003 6:39:00 μμ

    Τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Κ.Κ. Κίνας, ύστερα από πρόσκληση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδη. Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη και είχε συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ενώ λίγο αργότερα συναντήθηκε και με τον υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη. Το πρωί της Τρίτης, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    [10] Εφυγε από κοντά μας ο Γιώργος Τουρώνης

    1/12/2003 5:48:00 μμ

    Ο Γιώργος Τουρώνης, ο καταξιωμένος αθλητικός συντάκτης της ΕΤ-3, απεβίωσε την Δευτέρα σε ηλικία 65 ετών. Εδώ και λίγες ημέρες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ο γνωστός Μακεδόνας δημοσιογράφος γεννήθηκε στη Βέροια, σπούδασε στην Ιταλία και εργάστηκε επί σειρά ετών σε ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης. Υπήρξε υπεύθυνος των αθλητικού τμημάτος στις εφημερίδες, "Εγνατία", "Τα Νέα" και "Βήμα". Διετέλεσε παρουσιαστής και υπεύθυνος της εκπομπής η "Δίκη της Δευτέρας" στην ΕΤ3 και TV Μακεδονία, ενώ συνεργάστηκε με πολλά μέσα ενημέρωσης περιοδικά και εφημερίδες. Έγινε γνωστός για τη δημοσιογραφική του τόλμη, την ειλικρίνεια και την διεισδυτικότητα των ερευνών του. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη.

    [11] Επίσκεψη Δ. Σημίτη - Κ. Στεφανή στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων

    Πηγή: ΑΠΕ 1/12/2003 4:54:00 μμ

    Σημαντικό έργο προσφοράς στους ανάπηρους χαρακτήρισε η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Δάφνη Σημίτη, τη λειτουργία του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι του οποίου δουλεύουν, όπως διαπίστωσε προσωπικά η ίδια, με αγάπη για τον άνθρωπο, σε κλίμα φιλικό και συνεργασίας. Η κα Σημίτη παρευρέθη το μεσημέρι της Δευτέρας μαζί με τον υπουργό Υγείας, Κώστα Στεφανή, στην τελετή έναρξης της εβδομάδας εκδηλώσεων με θέμα ''Όραμα και Δημιουργία'', οι οποίες εντάσσονται στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου. Τόσο ο υπουργός όσο και η σύζυγος του Πρωθυπουργού, περιηγήθηκαν στους χώρους του Ιδρύματος, παρακολούθησαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα από άτομα με κινητικά προβλήματα και εγκαινίασαν έκθεση ζωγραφικής ανάπηρων καλλιτεχνών. Ο κ. Στεφανής, χαιρετίζοντας την έναρξη της εβδομάδας των εκδηλώσεων, τόνισε ότι θα φροντίσει να προωθηθούν τα αιτήματα τόσο των ατόμων με ειδικές ανάγκες όσο και των εργαζομένων του Ιδρύματος, για το οποίο επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης.

    [12] Τρεις ληστείες στην Αθήνα

    1/12/2003 4:24:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τρεις ληστείες, δύο σε τράπεζες και μια σε ταχυδρομικό διανομέα, έγιναν τη Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Η πρώτη ληστεία έγινε σε βάρος της Εμπορικής Τράπεζας, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 48, στο Μαρούσι, όπου άγνωστος που φορούσε κράνος μπήκε στην τράπεζα και αφού ακινητοποίησε με την απειλή πιστολιού πελάτες και υπαλλήλους αφαίρεσε από ένα ταμείο 40.000 ευρώ. Ο δράστης επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα και εξαφανίστηκε. Η δεύτερη ληστεία έγινε σε βάρος υποκαταστήματος της "Alpha Bank" στην πλατεία Πεντέλης. Εκεί, άγνωστος που φορούσε κουκούλα μπήκε στην τράπεζα και αφού ακινητοποίησε με την απειλή καραμπίνας πελάτες και υπαλλήλους αφαίρεσε από δυο ταμεία 7.000 ευρώ. Διέφυγε με μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του. Η τρίτη ληστεία έγινε σε βάρος ταχυδρομικού διανομέα, στην οδό Τσαμαδού 15, στα Εξάρχεια. Δυο άγνωστοι πλησίασαν τον ταχυδρομικό διανομέα, του έριξαν σπρέι στα μάτια και του άρπαξαν την τσάντα που περιείχε άγνωστο χρηματικό ποσό και φακέλους αλληλογραφίας. Οι δράστες διέφυγαν τρέχοντας.

    [13] Κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας το CDU στη Γερμανία

    1/12/2003 6:47:00 μμ

    Εναντίον της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τάχθηκε την Δευτέρα στην Γερμανία, η πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), κ. Αγγέλα Μέρκελ, που κατηγόρησε παράλληλα τον καγκελάριο Σρέντερ για προεκλογικές υποσχέσεις, για να πετύχει στόχους του στην εσωτερική πολιτική. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης με 82 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τη μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στη δυτική Ευρώπη, η οποία αριθμεί σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

    Η κ. Μέρκελ, μιλώντας στους αντιπροσώπους του κόμματός της, στο συνέδριο το οποίο διεξάγεται στη Λειψία, τόνισε την ανάγκη για μια ειδική μορφή σύμπραξης με την Τουρκία, χωρίς αυτή να ταυτίζεται με πλήρη ένταξη, κάνοντας λόγο για όρια της Ευρώπης που δεν πρέπει να ξεπεραστούν.

    Η πρόεδρος της συντηρητικής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε ότι το κόμμα της θα διεξάγει εκστρατεία με το θέμα αυτό κατά τις ευρωεκλογές του 2004, επικρίνοντας τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι καλλιεργεί ''αυταπάτες'' στον τουρκικό λαό υποσχόμενος την ένταξη της Τουρκίας, για ψηφοθηρικούς λόγους.

    Χαιρετίζοντας πάντως ''τους Τούρκους φίλους'', εξέφρασε τη χαρά της για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα, στην εσωτερική πολιτική.

    Η ΕΕ, πρόκειται να αποφασίσει στα τέλη του 2004 αν θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ανάλογα με τις προόδους που θα έχει πραγματοποιήσει η Aγκυρα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.

    [14] Πρωτοβουλία ειρήνης για Μ. Ανατολή στη Γενεύη

    1/12/2003 6:59:00 μμ

    Νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός στρατός, στη Ραμάλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Παλαιστίνιοι, (μεταξύ των οποίων και ένα παιδί), και να συλληφθούν τριάντα μέλη της Χαμάς. Την ίδια ώρα οι Παλαιστινιακές οργανώσεις, (Τζιχάντ, Χαμάς), που ήταν έτοιμες να αρχίσουν διάλογο με την ηγεσία της Παλαιστινιακής κυβέρνησης για να καταλήξουν σε μια συμφωνία εκεχειρίας, ανέβαλαν την συνάντηση που ήταν να γίνει την Τρίτη στο Κάιρο, για την Πέμπτη. Ο λόγος της αναβολής δεν ανακοινώθηκε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι κύριες οργανώσεις των Παλαιστινίων, δεν θέλησαν να πραγματοποιηθεί ο διάλογος, πριν ολοκληρωθεί η ψήφιση του εναλλακτικού ισραηλινο-παλαιστινιακού σχεδίου, Πρωτοβουλία της Γενεύης, που παρουσιάζεται επίσημα αυτή την ώρα, στην ομώνυμη ελβετική πόλη.

    Με τις ''ευλογίες'' και του Γιάσερ Αραφάτ

    Στην επίσημη παρουσίαση, του εναλλακτικού ειρηνευτικού σχεδίου, παραβρίσκονται δηλώνοντας την συμπαράστασή τους, οι τιμημένοι με Νόμπελ ειρήνης Πολωνός πρώην πρόεδρος Λέχ Βαλέσα, ο Ιρλανδός Τζόν Χιούμ, ο αρχιτέκτονας των ισραηλινο-αιγυπτιακών συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ το 1979, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, ενώ θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα.

    Στη συνάντηση συμμετέχουν και μέλη του Ελληνικής Βουλής, της μοναδικής αντιπροσωπείας από εθνικό Κοινοβούλιο της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Την έναρξη της τελετής, έκανε ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Ντρέιφους.

    Στην επίσιμη τελετή, θα διαβαστεί και χαιρετισμός του Γιάσερ Αραφάτ.

    Οι δύο βασικοί συντάκτες του κειμένου της πρωτοβουλίας, ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν και ο Παλαιστίνιος πρώην υπουργός Πληροφόρησης Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο θα λάβουν τελευταίοι το λόγο.

    Πρόκειται για ένα "εναλλακτικό" ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο εγκρίνει η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά απορρίπτει η κυβέρνηση Σαρόν.

    Το σχέδιο προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από το σύνολο της Δυτικής Όχθης και την κατανομή της κυριαρχίας επί της Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα οι Παλαιστίνιοι παραιτούνται από το δικαίωμα επιστροφής στο Ισραήλ 3,8 εκατομμυρίων προσφύγων.

    Υπέρ της πρωτοβουλίας ο Γιώργος Παπανδρέου

    Τη συνάντηση της Γενεύης, χαιρέτισε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, αποδεικνύουν ότι υπάρχει λύση και τίποτα δεν έχει χαθεί όταν οι λαοί κινητοποιούνται ενάντια σε παγιωμένες αντιλήψεις και συμφέροντα.

    "Με τη προσπάθειά τους και το αποτέλεσμα που προέκυψε", συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, "απέδειξαν ότι όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι από την αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης, ότι η επιβολή της μιας ή της άλλης άποψης, τροφοδοτεί τη βία και το αδιέξοδο".

    [15] ''Οχυρώνεται'' το Τόκιο

    1/12/2003 4:51:00 μμ

    Ασκηση ετοιμότητας απέναντι σε βιολογική επίθεση τρομοκρατών, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Τόκιο. Στην άσκηση που πήραν μέρος, ο κυβερνήτης της πόλης, Σιντάρο Ισιχάρα, αλλά και 170 αξιωματούχοι της δημοτικής αρχής, το σενάριο προέβλεπε, ότι στο μετρό της πόλης απελευθερώνεται ο ιός της ευλογιάς. Σύμφωνα με αξιωματούχο, η άσκηση πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας της δημοτικής αρχής, να συντάξει ένα προληπτικό εγχειρίδιο προστασίας και αντιμετώπισης επιθέσεων με πυρηνικά, βιολογικά, ή χημικά όπλα.

    Ωστόσο, τα ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν προειδοποιήσει για πιθανά χτυπήματα της Αλ Κάιντα στην καρδιά της πρωτεύουσας, αν η κυβέρνηση στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

    Το 1995, το Τόκιο έζησε τις συνέπειες επίθεσης με νευροπαραλυτικό αέριο στο μετρό.

    [16] Χρειάζεται κι άλλος στρατός στο Ιράκ εκτιμά η Χίλαρι Κλίντον

    1/12/2003 7:24:00 μμ

    Την εκτίμηση ότι είναι απαραίτητες περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, εξέφρασε η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον μετά την επιστροφή της στη Ουάσινγκτον. Η κ. Κλίντον που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες ένα σύντομο ταξίδι στο Ιράκ είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να συνεννοηθεί καλύτερα με τον ΟΗΕ ώστε η προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ να διαθέτει μεγαλύτερη διεθνή νομιμοποίηση στο μέλλον. "Δε διαθέτουμε σήμερα αποτελεσματική στρατηγική στο Ιράκ'' επισήμανε η κ. Κλίντον εκτιμώντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική και αμερικανική παρουσία στο Ιράκ. Η γερουσιαστής είπε ότι η κυβέρνηση Μπους "μελλοντικά θα πρέπει να είναι πολύ πιο ανοικτή" στις συνεισφορές τρίτων χωρών στην κατεύθυνση της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης στο Ιράκ. Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ κατέληξε λέγοντας: "Βέβαια όλα αυτά θα επιταχύνουν στην επίτευξη του βασικού στόχου που είναι ο εκδημοκρατισμός του Ιράκ μετά την μακρά περίοδο διακυβέρνησής του από το Σαντάμ Χουσεΐν".

    [17] Αισιόδοξες οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    1/12/2003 6:15:00 μμ

    Ρυθμό ανάπτυξης 4,2%, μείωση της ανεργίας στο 8% και πληθωρισμό στο 3% για το 2004 προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, προβλέπεται ο περιορισμός του στο 1,2% του ΑΕΠ το 2004 και συνεχής μείωσή του τα επόμενα χρόνια, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 98,5% του ΑΕΠ το 2004, με συνεχιζόμενη μείωση και για τα επόμενα χρόνια (έως το 2006).

    Μείωση δημοσίου χρέους και αύξηση του ΑΕΠ

    Αναλυτικότερα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2003-2006 προσανατολίζεται στη μείωση του δημοσίου χρέους, στην εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων (στο πλαίσιο της σταθερότητας της οικονομίας) αλλά και στην αύξηση του ΑΕΠ και των επενδύσεων (στο πλαίσιο της ανάπτυξης).

    Έτσι, το ΠΣΑ προβλέπει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 4,2% το επόμενο έτος, κατά 4% το 2005 και κατά 3,8% το 2006. Για τις επενδύσεις προβλέπεται ότι θα υπερβούν το 25% ως ποσοστό του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ για την ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται ρυθμός αύξησης άνω του 3%.

    Για το δημόσιο χρέος, το ΠΣΑ αναφέρει ότι η μείωση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη. Το 2004 το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 98,5% (ξεπερνά τώρα το 100%), ενώ για το 2005 θα περιοριστεί στο 94,6% και το 2006 στο 90,5%.

    Αισιόδοξες, επίσης, είναι οι προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αφού από το 1,2% του ΑΕΠ το 2004 προβλέπεται η περαιτέρω μείωσή του στο 0,5% του ΑΕΠ το 2005 και η εμφάνιση μικρού πλεονάσματος (κατά 46 εκατ. ευρώ) το 2006.

    Σε ό,τι αφορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), από το 3,5% που αναμένεται να κλείσει φέτος, προβλέπεται η υποχώρησή του στο 3% το 2004, στο 2,8% το 2005 και στο 2,6% στο τελευταίο έτος εφαρμογής του τρέχοντος ΠΣΑ.

    Τέλος, για την ανεργία οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή προβλέπεται το 2006 να έχει περιοριστεί στο 7%, αφού προηγουμένως το 2005 θα βρίσκεται στο 8% και το 2004 περίπου στο 8,5%.

    Όπως συμβαίνει κάθε φορά που υποβάλλεται ΠΣΑ, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενσωματώνει σε αυτό και το λεγόμενο εναλλακτικό δεύτερο σενάριο, το οποίο στηρίζεται στην υπόθεση ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι βραδύτερη εκείνης την οποία εμφανίζουν οι διεθνείς οργανισμοί κατά τη τρέχουσα χρονική περίοδο.

    Εάν η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι βραδύτερη απ΄ό,τι προβλέπεται τώρα, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα περιοριστεί τα επόμενα τρία χρόνια στο 3,3%, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους θα είναι βραδύτερη (αντί 90,5% του ΑΕΠ το 2006 θα περιοριστεί στο 93,5% το ίδιο έτος) και προφανώς και η μείωση του δημοσίου ελλείμματος.

    Η κατάρτιση του ΠΣΑ έχει βασιστεί σε συγκεκριμένες παραδοχές, όπως ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθεί από το 4% το 2004 στο 4,6% την επόμενη διετία και ότι η μέση διεθνής τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει το επόμενο έτος στα 25,6 δολάρια το βαρέλι (από 28,3 δολ. φέτος) και στα 24 δολάρια τα δύο επόμενα έτη (2005 και 2006).

    Επίσης, βασίζεται στην παραδοχή ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα διαμορφωθεί στα 1,16 δολάρια το 2004 και στα 1,15 δολάρια το 2005 και το 2006. Τέλος, προβλέπεται ανοδική πορεία των επιτοκίων στην ΕΕ.

    [18] Κλασικά παραμύθια στον πάγο

    Aννα Κούρτη 1/12/2003 12:48:00 μμ

    Τα ρωσικά μπαλέτα Moscow on Ice παρουσιάζουν από τις 4 έως τις 16 Δεκεμβρίου, κλασικά παραμύθια στον πάγο, στο νέο μεγάλο θέατρο της Αθήνας, στο Big Top Theatre. To Moscow on Ice επισκέπτεται την Ελλάδα και υπόσχεται να μας ταξιδέψει σε μαγικούς κόσμους με πασίγνωστα παραμύθια που αγαπούν τα παιδιά και θυμούνται με νοσταλγία οι μεγάλοι: η Σταχτοπούτα, η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Καρυοθραύστης.

    Φημισμένοι καλλιτέχνες από τα Bolshoi

    Το Moscow on Ice περιλαμβάνει στο πρόγραμμα του θεαματικά ακροβατικά νούμερα που κόβουν την ανάσα και θεαματικές χορογραφίες που εναλλάσσονται μέσα στην αφήγηση των παραμυθιών κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

    Μερικοί από τους πιο γνωστούς χορευτές καλλιτεχνικού πατινάζ της Ρωσίας.

    Μια παράσταση που θα μας προετοιμάσει για τις γιορτές που έρχονται.

    Τα ρωσικά μπαλέτα MoscowonIce εδώ και δεκαετίες περιοδεύουν σε διάφορες χώρες και προσφέρουν ένα από τα πιο συγκλονιστικά θεάματα.

    Εικοσιπέντε χορευτές του κλασικού μπαλέτου, πρωταθλητές καλλιτεχνικού πατινάζ ζωντανεύουν ιστορίες πάνω σε μια παγοπίστα εντυπωσιάζοντας το κοινό με τα όμορφα κουστούμια, τα πλούσια σκηνικά και την άρτια τεχνική τους.

    Τα μπαλέτα "Moscow on Ice" είναι το πρώτο επαγγελματικό μπαλέτο στον πάγο που ιδρύθηκε στην Σοβιετική ένωση το 1957, από τον γνωστό χορογράφο Leonid Lavrovski, ο οποίος ήταν τότε ο Διευθυντής των Bolshoiστη Μόσχα.

    Σκηνοθέτησε την πρώτη παραγωγή που έκανε πρεμιέρα το 1959.

    Μετά ξεκίνησε η περιοδεία στην Σοβιετική Ένωση και σε όλο τον κόσμο.

    Στην Γερμανία, Γαλλία, Αργεντινή, Ινδία, Συρία, Αυστραλία, Ισραήλ, Μεξικό, Αίγυπτο, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και σε πολλές άλλες χώρες, οι Θεατές με θυελλώδεις επευφημίες παρακολούθησαν το μοναδικό αυτό θέαμα στον πάγο.

    Όλα αυτά τα χρόνια ένας μεγάλος αριθμός από ταλαντούχους σκηνοθέτες και χορογράφους συνεισφέρανε στα προγράμματα του Moscow on Ice, μεταξύ αυτών οι φημισμένοι καλλιτέχνες από τα Bolshoi, Yuri Kondratov και Vladimir Tikhonov.

    Για αρκετά χρόνια διευθυντής ήταν ο φημισμένος Σοβιετικός χορογράφος MikhailGodenko. Κατά την τρέχουσα περίοδο το Moscow on Ice διευθύνεται από τον Igor Shapovalov, ο οποίος έστησε διάφορα γεγονότα για διεθνή φεστιβάλ νέων και μαθητών στην Αβάνα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980.

    [19] Επικίνδυνα για την υγεία τα λαχανικά

    1/12/2003 4:24:00 μμ

    Υπεύθυνες για έξαρση ηπατίτιδας Α θεωρούνται μολυσμένες πρασουλίδες (πράσα μικρού μεγέθους, σκορδόπρασα). Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες μολύνθηκαν με τον ιό της ηπατίτιδας Α στην Πενσυλβάνια, την Τζόρτζια, το Τενεσί και την Βόρεια Καρολίνα. Η έξαρση του ιού της ηπατίτιδας Α συνδέθηκε με την κατανάλωση ωμών σκορδόπρασων που είχαν εισαχθεί στις ΗΠΑ από το Μεξικό. Η μεξικανική κυβέρνηση έκλεισε 4 "ύποπτες" εταιρίες ενώ ειδικοί από το Μεξικό και τις ΗΠΑ κάνουν ελέγχους στα χωράφια παραγωγής λαχανικών.

    Το νερό μπορεί να μολύνει τα λαχανικά

    Η ηπατίτιδα Α, ένας ιός που πλήττει το συκώτι και προκαλεί πυρετό, ναυτία και διάρροια μπορεί να μεταδοθεί από το μολυσμένο νερό, με το οποίο έχουν τυχόν πλυθεί τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Εκτιμούν ότι πάνω από 76 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν και 5.000 χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Οι καταναλωτές, οι οποίοι μέχρι τώρα ανησυχούσαν για το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά, πρέπει τώρα να αρχίσουν να ανησυχούν και για τα φρούτα και για τα λαχανικά.

    Σχολαστική καθαριότητα

    Σε καμία περίπτωση, βέβαια, οι επιστήμονες δεν προσπαθούν να αποτρέψουν την κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και έχουν υψηλότατη διατροφική αξία. Απλά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σχολαστικοί με την καθαριότητα τους. Ένα καλό πλύσιμο με καθαρό, δροσερό νερό, χωρίς απορρυπαντικά και άλλες απολυμαντικές ουσίες, ακόμα και για όσα φρούτα και λαχανικά πωλούνται πλυμένα και συσκευασμένα, μπορεί να μας προφυλάξει από αρκετές μολύνσεις. Ακόμα, θα ήταν χρήσιμο να αφαιρείται ο φλοιός ή τα εξωτερικά φύλλα των λαχανικών και των φρούτων και να απομακρύνονται τα τυχόν χαλασμένα μέρη. Τέλος, ο βρασμός μπορεί να εξοντώσει οποιαδήποτε μικρόβια.

    [20] Γη... δεν είναι μόνο μία!

    1/12/2003 4:41:00 μμ

    Τη μοναδικότητα του πλανήτη μας "αμφισβητούν" επιστημονικά στοιχεία Βρετανών αστρονόμων, που κάνουν λόγο για την ύπαρξη πλανητών ανάλογων με το δικό μας. Οι ερευνητές του Βασιλικού Παρατητηρίου έπειτα από μια σειρά παρατηρήσεων, ανακάλυψαν τον Βέγκα, έναν γειτονικό του ηλιακού μας συστήματος αστέρα που φαίνεται ν' αναπτύσσει συστημική δομή παρόμοια με αυτή του δικού μας συστήματος. Ο αστέρας Βέγκα, είναι ένας από τους φωτεινότερους του ουρανού και απέχει μόλις 25 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα. Επίσης, είναι νεότερος από τον ήλιο, μετρώντας 350 εκατομμύρια χρόνια ζωής, και τρεις φορές μεγαλύτερος απ' αυτόν σε μέγεθος.

    Στοιχείο-κλειδί η μορφολογία του αστέρα

    Αυτό που έδωσε τροφή στους ισχυρισμούς των επιστημόνων ήταν η μορφολογία του αστέρα. Ο Βέγκα περιβάλλεται από ένα δίσκο σκόνης, που σαρώνει τα συμπαντικά θραύσματα, επιτρέποντας την επιβίωση σε πλανήτες σαν το δικό μας. Οι λεπτομερείς φωτογραφίες και οι αναλύσεις του οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο δίσκος αυτό μπορεί να παρομοιαστεί με τον δικό μας Ποσειδώνα, τόσο στη δόμη όσο και στην μάζα, ενώ απέχει από τον αστέρα όσο και ο Ποσειδώνας από τον ήλιο.

    Η ευρεία τροχιά του αφήνει πολύ χώρο για την ανάπτυξη μικρών πετρωδών πλανητών, όπως ο δικός μας στο εσωτερικό του, ενώ το ενδεχόμενο αυτό ισχυροποιείται και από το ίδιο το σχήμα του. Σχετικά με τους πλανήτες αυτούς, ο Μαρκ Γουάιτ που συμμετείχε στις παρατηρήσεις, δήλωσε πως ακόμη δεν υπάρχει η δυνατότητα παρατήρησης τους, ωστόσο, είναι ορατοί καθώς οι μάζες τους έχουν μορφοποιηθεί μέσα στο δίσκο.

    Για την παρακολούθηση του, οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν μια από τις πιο ευαίσθητες κάμερες του κόσμου τη γνωστή ως SCUBA, που είναι συνδεδεμένος με το ραδιοτηλεσκόπιο Τζέιμς Κλερκ Μάξουελ, το οποίο βρίσκεται στη Χαβάη.

    Δύο οι τρόποι επαλήθευσης

    Οι επιστήμονες πιστεύουν πως πιθανόν ο Βέγκα έχει αναπτύξει ένα σύστημα πλανητικής διάταξης ανάλογο με το ηλιακό, όπου πλανήτες αερικοί γίγαντες, όπως ο Ποσειδώνας, να αναπτύσσονται αρχικά κοντά στον ήλιο και στη συνέχεια να εξωθούνται σε διαφορετικές τροχιές που καθορίζονται από τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με γειτονικούς τους πλανήτες.

    Κατά τη διαδικασία αυτή, ελκύουν γύρω τους κοσμικά απομεινάρια που διαφορετικά θα θρυμμάτιζαν νεαρούς πλανήτες, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη ζωής σ' αυτά.

    Η απόδειξη της θεωρίας αυτής έχει δύο τρόπους επαλήθευσης.

    Ο πρώτος είναι να επιβεβαιωθεί ότι οι μάζες στο δίσκο αστρικής σκόνης, όντως περιστρέφονται γύρω από τον Βέγκα, επαναλαμβάνοντας τις παρατηρήσεις μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

    Ο άλλος είναι η στενότερη παρακολούθηση και ανάλυση της μάζας αυτού του δίσκου αστρικής σκόνης, με τηλεσκόπια και κάμερες τελευταίας τεχνολογίας.

    Τα πορίσματα των ερευνητών δημοσιεύονται στην Αστροφύσικαλ Τζέρναλ.

    Πηγή: BBC

    [21] Ετοιμάζεται το πρώτο τεχνολογικό πάρκο της Ελλάδας

    1/12/2003 4:16:00 μμ

    Κατατέθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης από την πολυμετοχική εταιρία "Τεχνόπολη - Ακρόπολις ΑΕ" ο φάκελος για την έγκριση της επένδυσης και του επιχειρηματικού σχεδίου που αφορά τη δημιουργία και λειτουργία μιας Τεχνόπολης (Τεχνολογικού Πάρκου) ευρωπαϊκών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Στόχος του τεχνολογικού πάρκου είναι να ενθαρρυνθεί η συνεργασία επιχειρήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων, να ενισχυθεί η ανάπτυξη, η εξωστρέφεια και η διεθνής προοπτική των ελληνικών επιχειρήσεων και να καταστεί η Ελλάδα ένας τεχνολογικός και ερευνητικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Κεντροανατολικής Ευρώπης. Στόχος της εταιρίας "Τεχνόπολη - Ακρόπολις AE" είναι να αποτελέσει εφαλτήριο ποιοτικής και οικονομικής προόδου για τους κλάδους πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αλλά και μέσο τεχνολογικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και ολόκληρης της χώρας.

    Μία σύγχρονη πόλη γεννιέται

    Η συνολική επένδυση προβλέπεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2007. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρία "Τεχνόπολη - Ακρόπολις ΑΕ" που ιδρύθηκε το 2000 με μοναδικό σκοπό της δημιουργία μιας Τεχνόπολης και στην οποία μέτοχοι είναι 134 εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Η διοίκηση της εταιρίας σχεδιάζει για τις αρχές του 2004 νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της προκειμένου να ενταχθούν και νέοι μέτοχοι-εταιρίες στο μετοχικό σχήμα.

    Ο φάκελος, που αναμένεται να εγκριθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2004, περιλαμβάνει τις αναγκαίες μελέτες και είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς που επί πέντε μήνες προετοιμάζουν τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας σε συνεργασία με μία πλειάδα εξειδικευμένων επιστημόνων και εταιρειών-συμβούλων.

    Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη μιας "πόλης" που θα στεγάσει τα γραφεία και τις εγκαταστάσεις 200 περίπου εταιριών του κλάδου της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών. Το συνολικό εμβαδόν των κτηρίων αυτής της μοντέρνας πόλης θα είναι 120.000 τμ.

    Εύκολη πρόσβαση και πολλές υπηρεσίες

    Η ιδιόκτητη έκταση 450 στρεμμάτων, όπου πρόκειται να λειτουργήσει η Τεχνόπολη, βρίσκεται στις Αφίδνες και είναι εφαπτόμενη της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο 26ο χιλιόμετρο. Η έκταση απέχει 35 λεπτά από το Αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", δέκα λεπτά από τον κόμβο της Αττικής οδού με την Εθνική οδό και 12 λεπτά από το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ), ενώ απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τους σταθμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου, στον Αγ. Στέφανο και στις Αφίδνες.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό σχέδιο γενικής διάταξης (Master Plan) που εκπονήθηκε, τα κτήρια θα καταλαμβάνουν το 15% της έκτασης, ενώ το 85% θα είναι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου. Τα κτήρια της Τεχνόπολης, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν Συνεδριακό Εκπαιδευτικό κέντρο, διαρκή έκθεση προϊόντων Τεχνολογίας, Μουσείο και Βιβλιοθήκη Τεχνολογίας, θερμοκοιτίδα νέων και νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων, καθώς και ερευνητικά κέντρα και μεταπτυχιακά τμήματα σπουδών ΑΕΙ - ΤΕΙ.

    Παράλληλα, στην Τεχνόπολη θα στεγάζονται και όλες οι υποστηρικτικές λειτουργίες και υπηρεσίες (εστιατόρια, γυμναστήριο, πισίνα, ιατρείο, φαρμακείο, παιδικός σταθμός, περίπτερα, κλπ), ενώ θα παρέχει υπηρεσίες υποδοχής, ασφάλειας, πρώτων βοηθειών, πυρόσβεσης και συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων.

    [22] Ο παγκόσμιος Τύπος στο ...pc σας

    1/12/2003 12:05:00 μμ

    Μια νέα υπηρεσία της NewspaperDirect επιτρέπει στους χρήστες του διαδικτύου να διαβάζουν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου Τύπου. Η νέα ιστοσελίδα PressDisplay περιλαμβάνει συλλογή από 160 ψηφιακές εκδόσεις εφημερίδων από 42 χώρες. Η διεύθυνση pressdisplay.com λειτουργεί μέσω του φυλλομετρητή, πράγμα, που σημαίνει ότι, δεν χρειάζονται πρόσθετα προγράμματα ή λογισμικό. Οι χρήστες μπορούν να δουν την πρώτη σελίδα των περισσότερων εφημερίδων δωρεάν, αλλά χρεώνονται για τις εσωτερικές. Ένας μη εγγεγραμμένος χρήστης μπορεί να διαβάσει αρκετά άρθρα δωρεάν εάν ένας εγγεγραμμένος του αποστείλει μια σύνδεση (link).

    [23] ''Πόλεμος'' στην αυτοκρατορία του Ντίσνεϊ

    1/12/2003 1:30:00 μμ

    Ρόι Ντίσνεϊ

    Αγρια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της εταιρίας Ντίσνεϊ, Ρόι Ντίσνεϊ, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μάικλ Αϊσνερ. Ο ανιψιός του ιδρυτή της εταιρίας και μοναδικό μέλος της οικογένειας στο τωρινό συμβούλιο, υπέβαλε την Κυριακή την παραίτησή του από την εταιρία, ζητώντας ταυτόχρονα και την απομάκρυνση του κ. Αϊσνερ. Σε μια τρισέλιδη επιστολή, στην οποία κρίνει την πολιτική του κ. Αϊσνερ την προηγούμενη 7ετία, ο Ρόι Ντίσνεϊ κατηγορεί τον διευθύνοντα σύμβουλο για "κακοδιαχείριση, χαμηλά ποσοστά κερδοφορίας και αναποτελεσματική διοίκηση". Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αφού μέλη της εταιρίας ζήτησαν την απομάκρυνση του Ρόι Ντίσνεϊ, ο οποίος έχει υπερβεί το όριο ηλικίας και υποχρεούται να συνταξιοδοτηθεί. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως ο Ρόι Ντίσνεϊ προσέλαβε τον κ. Αϊσνερ το 1984, σε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης της εταιρίας.

    Αιτία, τα χαμηλά ποσοστά κέρδους

    Μάικλ Αϊσνερ

    Η πρόσληψη του κ. Αϊσνερ στην εταιρία έφερε αρχικά τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού τα κέρδη σημείωσαν ραγδαία άνοδο. Ωστόσο, το 1997 άρχισε μια περίοδος οικονομικής ύφεσης. Η πτώση ξεκίνησε από τα προϊόντα της εταιρίας, όπως οι σχολικές τσάντες και οι κούπες, και κορυφώθηκε με την μείωση των επισκεπτών στα θεματικά πάρκα του Ντίσνεϊ (τις Ντίσνεϊλαντ), μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

    Οι μετοχές της εταιρίας ακολούθησαν κι αυτές πτωτική πορεία. Ενώ το 2000 η τιμή της μετοχής κυμαίνοταν στα 40 δολάρια, στις αρχές του έτους "έπεσε" στα 14,84 δολάρια. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για να ξεσπάσει η κόντρα ανάμεσα στα δύο στελέχη της εταιρίας. Εντούτοις, την Παρασκευή η τιμή της μετοχής ανέβηκε στα 23,09 δολάρια, ενώ τα κέρδη της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το 2002. Επίσης, η διοίκηση της Ντίσνεϊ προβλέπει ότι τα έσοδά της θα αυξηθούν κατά 35%, το τρέχον οικονομικό έτος.

    Παρά τις ευοίωνες προβλέψεις, ο Ρόι Ντίσνεϊ επέκρινε τον κ. Αϊσνερ λέγοντας χαρακτηριστικά πως, "μετά από 19 χρόνια στην κορυφή της εταιρίας, είναι ακατάλληλος να διοικήσει". Ταυτόχρονα, ο πρώην αντιπρόεδρος κατηγόρησε τον διευθύνοντα σύμβουλο ότι, "φιμώνει σαν σκύλους τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου".

    Υποχρεωτική συνταξιοδότηση

    Εντούτοις, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν φαίνεται να ασπάζονται τη γνώμη του κ. Ντίσνεϊ. Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο ζήτησε από τον πρώην αντιπρόεδρο να αποχωρήσει, καθώς έχει ξεπεράσει το 72ο έτος της ηλικίας του και υποχρεούται να πάρει σύνταξη. Για το λόγο αυτό, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι, ο κ. Ντίσνεϊ παραιτήθηκε για να μην υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την εταιρία.

    Ο κ. Ντίσνεϊ θα γίνει 74 ετών τον Ιανουάριο, οπότε και θα εκλεγούν τα νέα μέλη της διοίκησης. Την ίδια μοίρα φαίνεται πως θα έχουν κι άλλα δύο μέλη του συμβουλίου, ο Τόμας Μέρφι και ο Ρέιμοντ Γουάτσον, που έχουν ξεπεράσει το όριο ηλικίας και τάσσονται ανοικτά υπέρ του πρώην αντιπροέδρου.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, ο Ρόι Ντίσνεϊ είχε ζητήσει την παραίτηση του Αϊσνερ και πριν από δύο χρόνια, η πρότασή του όμως είχε απορριφθεί από το διοικητικό συμβούλιο. Επίσης, κανένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ντίσνεϊ δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση αυτή.

    Πηγές: Reuters, The Wall Street Journal, CNN

    [24] Η εφημερίδα των ... ''20 λεπτών''

    1/12/2003 12:52:00 μμ

    Η παριζιάνικη έκδοση της καθημερινής εφημερίδας "20 λεπτά" αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Εφημερίδων (WAN). Η εφημερίδα, η οποία διανέμεται δωρεάν στους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς, αύξησε το τελευταίο έτος την ημερήσια κυκλοφορία του στα 1,36 εκατομμύρια φύλλα και ηγείται πλέον στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας στους αναγνώστες κάτω των 40 ετών. Η στρατηγική που ακολουθεί, σύμφωνα με τη WAN, είναι η χρησιμότητα, η πρακτικότητα και η ελκυστικότητα. Η εμπειρία των "20 λεπτών" έχει επιπτώσεις για τις παραδοσιακές εφημερίδες και ο αρχισυντάκτης της Φρεντερίκ Φιλού παρουσίασε μια μελέτη με τίτλο "Διαβάζω την εφημερίδα 20 λεπτά διότι δεν έχω περισσότερο χρόνο" στο συνέδριο Συντακτών και Στελεχών Εμπορικής Εκμετάλλευσης των Εφημερίδων στο Μόντε Κάρλο του Μονακό στις 27-28/11/2003.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 December 2003 - 17:57:56 UTC