Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακυρώνονται πτήσεις της ΟΑ λόγω της απεργίας
  • [02] Ανοίγει τις πύλες του το πάρκινγκ της Ριζάρη
  • [03] Ξεκληρίστηκαν δυο οικογένειες στα Νέα Μουδανιά
  • [04] Eξαρθρώθηκαν κυκλώματα εμπορίας λευκής σαρκός
  • [05] Κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
  • [06] Πρώτη η ΠΑΣΚ στους μηχανικούς
  • [07] Δέκα νεκροί από σεισμό 6,1 Ρίχτερ στην Κίνα
  • [08] Time: Ενδεχόμενες αποφυλακίσεις από το Γκουαντανάμο
  • [09] Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
  • [10] Στους 54 οι νεκροί Ιρακινοί από τις χθεσινές συγκρούσεις
  • [11] Κρατείται όμηρος πρόεδρος πολιτικού κόμματος
  • [12] Στην Τουρκία ο Νίκος Χριστοδουλάκης
  • [13] Sport Events 2004: Αρση Βαρών
  • [14] Συναυλία Φαραντούρη στη Κοπεγχάγη
  • [15] Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS
  • [16] Προς πώληση ο τελευταίος δίσκος του Λένον
  • [17] Ακριβά κόστισαν στους Καναδούς οι διακοπές του Σιράκ

    [01] Ακυρώνονται πτήσεις της ΟΑ λόγω της απεργίας

    1/12/2003 8:31:00 πμ

    Μετ' εμποδίων και σήμερα οι εναέριες συγκοινωνίες λόγω της απεργίας των ιπταμένων συνοδών-φροντιστών της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η απεργία των εργαζομένων λήγει σήμερα, παρά το γεγονός ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την έχει ήδη κρίνει παράνομη και καταχρηστική. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας θα γίνουν 25 πτήσεις και θα ακυρωθούν 22, ενώ κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις των Μακεδονικών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας.

    Εντός της ημέρας η διοίκηση της εταιρείας θα ανακοινώσει κυρώσεις προς τους απεργούς.

    Πάντως, οι ιπτάμενοι συνοδοί-φροντιστές έχουν απειλήσει με απεργία διαρκείας, στην περίπτωση που η διοίκηση της Ολυμπιακής τους παραπέμψει στο Συμβούλιο Απολύσεων.

    Το επιβατικό κοινό που επιθυμεί να ταξιδέψει καλό είναι να επικοινωνεί με με τα γραφεία της εταιρείας στα κατά τόπους αεροδρόμια (τηλ. κέντρο 210-9666666 και 801-11-44444).

    Στο μεταξύ, στην πραγματοποίηση 24ωρης αποχής στις 3 Δεκεμβρίου 2003 και 48ωρης αποχής στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2003, με μοναδικό θέμα την επιστροφή από το Δημόσιο του ποσού των 120 δισεκατομμυρίων δραχμών στο Ταμείο Νομικών, που έχει παρακρατηθεί εδώ και χρόνια, θα προχωρήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων της Ο.Α.

    [02] Ανοίγει τις πύλες του το πάρκινγκ της Ριζάρη

    1/12/2003 10:16:00 πμ

    Πράσινο και 660 θέσεις πάρκινγκ

    Τέσσερα μεγάλα υπόγεια πάρκινγκ που βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής θα δώσουν ανάσα στους Αθηναίους οδηγούς και κυρίως σε όσους κινούνται με το μετρό. Το πρώτο είναι έτοιμο και ανοίγει τις πύλες του αύριο Τρίτη. Πρόκειται για τον σταθμό στάθμευσης αυτοκινήτων της οδού Ριζάρη, πίσω από το Πολεμικό Μουσείο το οποίο διαθέτει 660 θέσεις. Αλλα τρία μεγάλα πάρκινγκ θα λειτουργήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2004. Πρόκειται για τα υπόγεια γκαράζ στην πλατεία Κάνιγγος, στην πλατεία Αιγύπτου και στην πλατεία Παίδων, στο Γουδί. Μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους θα λειτουργούν και τα υπόγεια γκαράζ σε σταθμούς του μετρό (Εθνική Αμυνα, Δουκίσσης Πλακεντίας, Κατεχάκη, Συγγρού-Φιξ, Χαλάνδρι), στο Μαρούσι, στο Μέγαρο Μουσικής και στο Δικαστικό Μέγαρο.

    Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές

    Το πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ περιλαμβάνει 12 συνολικά σταθμούς αυτοκινήτων που θα εξασφαλίσουν 7.600 θέσεις έως το τέλος του 2004.

    «Με τη χωροθέτηση νέων γκαράζ, έστω και με καθυστέρηση, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ανακούφισης κυρίως των πυκνοκατοικημένων περιοχών και των νοσοκομείων» δήλωσε η αρμόδια υπουργός Βάσω Παπανδρέου.

    Η ίδια υπογράμμισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει απλουστεύσει τις διαδικασίες κατασκευής των σταθμών, ενώ παρέχει ελκυστικά κίνητρα στους ιδιώτες.

    Σημειώνεται ότι στην Αττική έχουν χωροθετηθεί 50 νέοι χώροι στάθμευσης, στη Θεσσαλονίκη 31 και έξι χώροι στάθμευσης στα Ιωάννινα, στη Λάρισα, στη Χαλκίδα, στο Αγρίνιο και στην Καβάλα.

    Στάθμευση με 1 ευρώ με κάρτα του Δήμου

    Την ίδια στιγμή ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει την ελεγχόμενη στάθμευση στους δρόμους της πρωτεύουσας με ένα σύστημα περισσότερο ευέλικτο και οικονομικό. Ο Δήμος καταργεί τα παρκόμετρα και καθιερώνει κάρτες του 1 ευρώ. Το μέτρο δεν θα αφορά περιοχές, αλλά μεμονωμένους δρόμους.

    Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Έθνους της Δευτέρας, οι οδηγοί θα πληρώνουν το αντίτιμο αγοράζοντας την κάρτα από το περίπτερο. Στην κάρτα θα αναγράφεται η ώρα και η ημερομηνία και οι οδηγοί θα την τοποθετούν στο όχημά τους, σε εμφανές σημείο. Στόχος του νέου συστήματος είναι η εξυπηρέτηση των βιαστικών οδηγών που αναζητούν θέση στάθμευσης για μικρό χρονικό διάστημα.

    Ο Δήμος διαβεβαιώνει ότι το σύστημα δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα. Η Επιχείρηση Ελέγχου Στάθμευσης αναζητεί τα σημεία στα οποία θα εφαρμοστεί. Ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Αρης Σταθάκης εξήγησε ότι η ελεγχόμενη στάθμευση θα ισχύει σε συγκεκριμένους δρόμους της πρωτεύουσας. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μέτρου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί και αυτό γιατί οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου εξετάζουν προσεκτικά όλες τις πτυχές του, προκειμένου να μην δημιουργηθούν τα προβλήματα του παρελθόντος.

    «Δεν θα κάνουμε τό ίδιο λάθος με τις ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες έβαλαν παρκόμετρα ακόμα και σε γωνιές δρόμων. Οι επιχειρηματίες είχαν στόχο να κερδίσουν χρήματα. Ο δικός μας στόχος είναι να εξυπηρετήσουμε όλους όσοι θέλουν να παρκάρουν για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα σε κανέναν» τονίζει ο κ. Σταθάκης. Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, την ευθύνη θα έχει η δημοτική αστυνομία.

    [03] Ξεκληρίστηκαν δυο οικογένειες στα Νέα Μουδανιά

    1/12/2003 9:36:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Δύο οικογένειες ξεκληρίστηκαν το βράδυ της Κυριακής σε καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων, στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών. Νεκροί ανασύρθηκαν ο οδηγός του ενός οχήματος Νικόλαος Ατματζίδης, 42 ετών και η 15χρονη κόρη του 'Εφη, ενώ τραυματισμένος μεταφέρθηκε ο οκτάχρονος γιος του. Από το δεύτερο αυτοκίνητο έχασαν τη ζωή τους ο 56χρονος οδηγός Αλέξανδρος Κόνιαλης, η σύζυγός του Αργυρώ και η 3χρονη Αργυρώ Μητελούδη, που επέβαινε στο όχημα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Τροχαίας, το δυστύχημα οφείλεται, στην ολισθηρότητα του δρόμου λόγω της βροχής.

    [04] Eξαρθρώθηκαν κυκλώματα εμπορίας λευκής σαρκός

    1/12/2003 9:32:00 πμ

    Δύο κυκλώματα που εκμεταλλεύονταν γυναίκες και τις υποχρέωναν να εκδίδονται εξαρθρώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών και το Τμήμα Ηθών της Ασφάλειας Αττικής. Το ένα κύκλωμα αποτελούσαν Έλληνες και Λιθουανοί οι οποίοι έφερναν στη χώρα μας κοπέλες με το πρόσχημα ότι θα εργαστούν τίμια, και στη συνέχεια τις ανάγκαζαν με τη βία να εκδίδονται.

    Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Λιθουανό Εβάλντας Σούκις, 21 ετών και τον Γεώργιο Δαραμούσκα, 36 ετών, ενώ δικογραφία σχηματίσθηκε και σε βάρος του Μιχαήλ Ναρλιώτη, 43 ετών και ενός ζευγαριού Λιθουανών με τα ονόματα Ιρμάντας και Ρίτα, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

    Στην κατοχή του Σούκις βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.950 ευρώ και μεγάλος αριθμός εγγράφων από τα οποία προκύπτει ότι από την εκμετάλλευση των γυναικών αποκόμιζαν τεράστια κέρδη.

    [05] Κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

    1/12/2003 8:18:00 πμ

    Εικοσιτετράωρες προειδοποιητικές απεργίες με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα πραγματοποιούν την 1η και 2α Δεκεμβρίου οι δημοσιογράφοι στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, αντίστοιχα. Σύμφωνα με απόφαση της ΕΣΗΕΑ, από σήμερα στις 6 το πρωί και για 24 ώρες, απεργούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΑ, ενώ από αύριο την ίδια ώρα οι δημοσιογράφοι της ΝΕΤ, μέχρι την ίδια ώρα της επομένης. Εξάλλου, η ΕΣΗΕΑ συγκαλεί για αύριο Τρίτη, 2/12, σύσκεψη όλων των Ενώσεων εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ με στόχο το συντονισμό δράσης για την από κοινού αντιμετώπιση, με διεκδικητικούς αγώνες και κινητοποιήσεις, της επίθεσης των εργοδοτών κατά του κλάδου.

    [06] Πρώτη η ΠΑΣΚ στους μηχανικούς

    1/12/2003 7:35:00 πμ

    Στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και με βάση τα αποτελέσματα σε 151 από τα 154 εκλογικά τμήματα η ΠΑΣΚ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, προηγείται με ποσοστό 29,21%.

    Αποτελέσματα

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα

    η ΠΑΣΚ μηχανικών πήρε 11.023 ψήφους, ποσοστό 29,16% η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΝΔ) πήρε 9.961 ψήφους, ποσοστό 26,35% το Δημοκρατικό Κίνημα Μηχανικών - ΔΑΠ (αντάρτες Ν.Δ) 3.143 ψήφους, ποσοστό 8,32% Ενότητα Μηχανικών - Νίκος Κιτσίκης 2.345 ψήφους, ποσοστό 6,2% Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση (ΚΚΕ) 1.698 ψήφους, ποσοστό 4,49% Δημοκρατική Ενωση Δημοκρατικών -ΔΕΜ (Πρώην παράταξη Δεσύλα) 1.891 ποσοστό 5% Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί 1.288 ψήφους ποσοστό 3,41% και Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών 1.197 ψήφους ποσοστό 3,17%

    [07] Δέκα νεκροί από σεισμό 6,1 Ρίχτερ στην Κίνα

    1/12/2003 9:21:00 πμ

    Δέκα νεκροί και 34 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης εντάσεως 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε σήμερα το πρωί την επαρχία Ζινγκζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα. Από τον σεισμό κατέρρευσαν 700 σπίτια, ενώ άλλα 140 υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

    Η δόνηση έπληξε την περιφέρεια Ζαοσού, που βρίσκεται κοντά σ τα σύνορα με το Καζαχστάν, στις 03.38, ώρα Ελλάδος.

    Το επίκεντρο εντοπίζεται σε απόσταση άνω των 70 χλμ από την πόλη, σε μία περιοχή αρκετά απομονωμένη κι αραιοκατοιοκημένη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής.

    Οι σεισμοί μεγάλης εντάσεως δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για την εν λόγω κινεζική επικράτεια. Τον περασμένο Φεβρουάριο μια δόνηση μεγέθους 6,8 της κλίμακας Ρίχτερ κόστισε τη ζωή σε 300 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε άλλους 4.000.

    [08] Time: Ενδεχόμενες αποφυλακίσεις από το Γκουαντανάμο

    1/12/2003 8:47:00 πμ

    Την πληροφορία ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται στην απελευθέρωση 140 εκ των συνολικά 660 κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο στην Κούβα, δημοσιεύσει το αμερικανικό περιοδικό Time. Στρατιωτικός αξιωματούχος που τηρεί την ανωνυμία του, ανέφερε προς το περιοδικό ότι οι ΗΠΑ αναμένουν "την κατάλληλη πολιτική στιγμή για να ανακοινώσουν την απελευθέρωση των κρατουμένων". Πάντως την είδηση αυτή αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

    Κρατούνται χωρίς επίσημες κατηγορίες

    Υπενθυμίζεται ότι στη βάση του Γκουαντάναμο κρατούνται 660 άνθρωποι, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες, οι οποίοι εικάζεται ότι σχετίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν και με μέλη των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

    Πολλές διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν κατακρίνει τις ΗΠΑ για παράνομη κράτηση των πολιτών αυτών, που προέρχονται από 42 χώρες, και έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους.

    [09] Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

    1/12/2003 9:47:00 πμ

    Οι ευρωατλαντικές σχέσεις, η υλοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ περιλαμβάνονται στην ατζέντα της τακτικής χειμερινής συνόδου των Υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, όπου τη χώρα μας εκπροσωπεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Επίσης θα γίνει ανασκόπηση της πυρηνικής πολιτικής και επιβεβαίωση της αποτρεπτικής ικανότητας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα.

    [10] Στους 54 οι νεκροί Ιρακινοί από τις χθεσινές συγκρούσεις

    1/12/2003 11:11:00 πμ

    Τουλάχιστον 54 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και όχι 46, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, κατά τις χθεσινές συγκρούσεις των αμερικανικών δυνάμεων με Ιρακινούς αντάρτες στην πόλη Σαμάρα, σύμφωνα με το πλέον πρόσφατο ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει εάν πρόκειται για μαχητές ή αμάχους, εντούτοις, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται τον διευθυντή του τοπικού νοσοκομείου, μεταξύ των θυμάτων είναι τουλάχιστον οκτώ Ιρακινοί πολίτες, εκ των οποίων μία γυναίκα και ένα παιδί. Επίσης έκανε λόγο για 60 τραυματίες.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει χθες ότι στρατιώτες σκότωσαν 46 άτομα που επιχείρησαν να επιτεθούν σε στρατιωτική φάλαγγα στη Σαμάρα, που βρίσκεται 110 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

    Εκπρόσωπος της 4ης μεραρχίας του αμερικανικού στρατού είχε αναφέρει επίσης ότι στην επιχείρηση τραυματίστηκαν και πέντε Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς και ένας Ιρακινός πολίτης.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Πυκνώνουν οι επιθέσεις κατά ΗΠΑ και συμμάχων τους

    [11] Κρατείται όμηρος πρόεδρος πολιτικού κόμματος

    1/12/2003 9:16:00 πμ

    Θύμα απαγωγής από αγνώστους έπεσε χθες ο επικεφαλής ενός τοπικού αραβικού πολιτικού κόμματος στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Πρόκειται για τον 38χρονο Ισμαίλ Αμπντέλ Χουσείν Αλ-Αμπουτί, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και ηγέτη της Αραβικής Ένωσης, ενός πολιτικού σχηματισμού που ενώνει Σουνίτες και Σιίτες. Οι αμερικανικές δυνάμεις της περιοχής έχουν ήδη αρχίσει έρευνα για την ανεύρεσή του και τον εντοπισμό των απαγωγέων.

    Αγνωστα τα κίνητρα των δραστών

    Ο νεαρός πολιτικός απήχθη τη στιγμή που πήγαινε πεζός στην έδρα του κόμματός του, όταν τρεις ένοπλοι που μιλούσαν κουρδικά και φορούσαν στρατιωτικές φόρμες τον έβαλαν βίαια στο αυτοκίνητό τους και εξαφανίστηκαν.

    Κανένας από το κόμμα της Αραβικής Ένωσης, δεν γνωρίζει αν ο 38χρονος είχε απειληθεί ξανά στο παρελθόν και οι λόγοι της απαγωγής του είναι προς το παρόν άγνωστοι.

    Εκπρόσωποι κουρδικών οργανώσεων στην περιοχή (Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν) δήλωσαν άγνοια του γεγονότος και αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμιξη τους στην απαγωγή.

    [12] Στην Τουρκία ο Νίκος Χριστοδουλάκης

    1/12/2003 7:12:00 πμ

    Διήμερη επίσκεψη στην Aγκυρα και την Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιήσει από σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, επικεφαλής πολυπληθούς ομάδας στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Θεόδωρος Καρατζάς, πρόεδροι Επιμελητηρίων και 15 περίπου επιχειρηματίες. Η επίσκεψη γίνεται με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και αποσκοπεί στο να προωθήσει την ελληνο-τουρκική οικονομική συνεργασία.

    Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Χριστοδουλάκης θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρ.Ερντογάν και θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ουνακιτάν, τον υπουργό Οικονομίας κ. Μπαμπακάν, τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου κ. Τουζμέν, τον πρώην υπουργό Οικονομίας κ. Ντερβίς και με το Συμβούλιο Εποπτείας και Ελέγχου Τραπεζών.

    [13] Sport Events 2004: Αρση Βαρών

    1/12/2003 11:00:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Το τουρνουά "Τόφαλος - Κακούσης", θα μεταδώσει απευθείας η ΕΤ-1, από το "Σπίτι της Αρσης Βαρών" στη Νίκαια. Διοργανωτής είναι η Ελληνική Ομοσπονδία και θα πραγματοποιηθεί στις 9 και στις 10 Δεκεμβρίου. Οι αγώνες, εκτός από το μεγάλο αγωνιστικό ενδιαφέρον, που πάντοτε υπάρχει για την άρση βαρών, λόγω των μεγάλων επιτυχιών που μας έχει χαρίσει, θα αποτελέσουν τη δοκιμαστική διοργάνωση και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι' αυτόν τον λόγο, θα βρεθεί στην Ελλάδα και κλιμάκιο ειδικών της διεθνούς ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Τάμας Αγιαν, που είναι και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Το πρόγραμμα των αγώνων συμπεριλαμβάνει τις κατηγορίες 63 και 75 κιλών γυναικών και 85 και 94 κιλών ανδρών.

    Οι μεταδόσεις

    Τρίτη 9-12-2003 θα διεξαχθούν:

    16.30 "Aρση Βαρών γυναικών - 63 κιλά"

    20.00 "Aρση Βαρών ανδρών, 85 κιλά" Τετάρτη 10-12-2003 θα διεξαχθούν:

    16.30 "Aρση Βαρών γυναικών - 75 κιλά"

    20.00 "Aρση Βαρών ανδρών - 94 κιλά"

    [14] Συναυλία Φαραντούρη στη Κοπεγχάγη

    1/12/2003 11:27:00 πμ

    Μια συναυλία υψηλής αισθητικής αφιερωμένη στην ελληνική ποίηση έδωσε το βράδυ του Σαββάτου η Μαρία Φαραντούρη στη Γλυπτοθήκη Carlsberg της Κοπεγχάγης. Στο περιστύλιο του μουσείου, η Ελληνίδα καλλιτέχνης τραγούδησε μοναδικά δείγματα της ελληνικής ποίησης,απο Σαπφώ και Αριστοφάνη έως Χορτάτζη, Καβάφη, Ελύτη κ.ά., μελοποιημένα από τους κορυφαίους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκη. Μέσα σε μια μαγευτική ατμόσφαιρα η αρχαία και σύγχρονη Ελληνική ποίηση μέσα απο τις μελωδίες του Μίκη και του Μάνου έδεσε μοναδικά με τον περιβάλλοντα χώρο τού περιστυλίου της γλυπτοθήκης, στον οποίο εκτίθενται γλυπτά της κλασικής αρχαιότητας και της Ρωμαϊκής περιόδου.

    Την Μαρία Φαραντούρη απόλαυσε το κοινό της δανέζικης πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων ο ελληνας πρέσβης στη Δανία Αντώνιος Νικολαϊδης, ο πρέσβης Σ.Βαρουξάκης, ο διευθυντής της Γλυπτοθήκης Fl. Friborg, ξένοι διπλωμάτες, εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης και φυσικά έλληνες που κατοικού στη χώρα.

    Η συναυλία διοργανώθηκε από τήν κριτικό Τέχνης Έμμυ Βαρουξάκη από κοινού με την διεύθυνση της Γλυπτοθήκης και με τη συμβολή της Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κοπεγχάγη.

    Το βράδυ της Παρασκευής ο πρέσβης κ. Νικολαίδης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της Μαρίας Φαραντούρη, η οποία γιόρταζε και τα γενέθλιά της, στην ελληνική πρεσβεία της Κοπεγχάγης.

    [15] Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

    Aννα Κούρτη 1/12/2003 10:42:00 πμ

    Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS η 1η Δεκεμβρίου και ενθαρρυντικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία για την χώρα μας. Για πρώτη φορά μετά το 2000, η επίπτωση της νόσου στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο, οι θάνατοι και τα νέα κρούσματα του AIDS αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο μέσα στο 2003 και σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να αυξηθούν και άλλο, αφού η επιδημία έχει περάσει από την υποσαχάρια Αφρική, στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία. Τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν πως περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, ανάμεσά τους 2,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών. Δείτε στο site της ΕΡΤ ένα ειδικό αφιέρωμα σχετικά με τη μάστιγα του AIDS.

    Ελλάδα

    Η μικρή Μαρίνα ζει στην Καμπότζη

    οι γονείς της είναι φορείς του ΗΙV,

    η ίδια όμως είναι υγιής.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2003 για την Ελλάδα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό σταθεροποιείται.

    Η ασθένεια όμως παραμένει μια σημαντική απειλή όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για την παγκόσμια υγεία.

    Το γεγονός ότι η επιδημία δείχνει να ελέγχεται στην Ελλάδα, αν και ελπιδοφόρο σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει εφησυχασμό, καθώς πολύ εύκολα μπορεί να ανατραπεί αυτή η θετική εικόνα.

    Η σταθερή αυτή τάση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων καταγράφεται τα τελευταία τρία χρόνια και μπορεί να συσχετιστεί και με το γεγονός ότι τα τελευταία αντιρετροϊκά φάρμακα βοηθούν σημαντικά ώστε οι φορείς να μην φθάνουν στη νόσο.

    Αυτά τόνισαν την περασμένη εβδομάδα στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛ καθηγητής Γ. Σαρόγλου, ο διευθυντής στη Μονάδα AIDS στον Ερυθρό Σταυρό Μ. Λαζανάς και η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛ κα. Τ. Κρεμαστινού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, την 1η Δεκεμβρίου.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2003 δηλώθηκαν 25 νέα κρούσματα από τα οποία 20 αφορούν άνδρες και 5 γυναίκες.

    Κατά την ίδια περίοδο έγιναν γνωστά στις υγειονομικές αρχές 243 νέα οροθετικά άτομα (φορείς του ιού), 178 άνδρες και 61 γυναίκες.

    Συνολικά από το 1983 που ξεκίνησε η καταγραφή της πορείας της νόσου στη χώρα μας έως και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους έχουν δηλωθεί 6.521 φορείς από τους οποίους 5.241 είναι άνδρες και 1.242 γυναίκες.

    Οι πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες τόσο σε ότι αφορά τη μόλυνση από τον ιό όσο και την εκδήλωση της νόσου είναι αυτές μεταξύ 25 και 49 ετών με επίκεντρο την ηλιακή ομάδα 30 με 34 ετών.

    Η συχνότερη οδός μετάδοσης του ιού στη χώρα μας είναι η σεξουαλική πράξη.

    Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης παραμένει ο ομοφυλοφιλική επαφή 45,1% των περιπτώσεων, ενώ συνεχίζεται η μικρή μεν αλλά σταθερή αύξηση της συχνότητας μόλυνσης μέσω της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (18,6%).

    Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το 2000 η εκτιμώμενη επίπτωση της λοίμωξης του AIDS στην Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά κάτω από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ, τάση η οποία συνεχίζεται ως σήμερα.

    Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται μέσα στο 2004 και η κυκλοφορία ενός ακόμη αντιρετροϊκού φαρμάκου το οποίο ονομάζεται Τ20.

    Μήνυμα Στεφανή - Καραμανλή - Συνασπισμού

    Σε ποιες χώρες αυξήθηκε ο ιός HIV

    Τα νέα κρούσματα του AIDS και οι θάνατοι αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο μέσα στο 2003.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να αυξηθούν και άλλο, αφού η επιδημία έχει περάσει από την υποσαχάρια Αφρική στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

    Τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν πως περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, ανάμεσά τους 2,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών.

    Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν μέσα στο 2003 και 3 εκατομμύρια πέθαναν.

    ''Η επιδημία του AIDS εξακολουθεί να μαίνεται. Μέσα στην χρονιά αυτή πέθαναν και μολύνθηκαν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ. Το AIDS είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Αφρική και η τέταρτη σε όλον τον κόσμο'', τόνισε ο Πίτερ Πάϊοτ επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών κατά του AIDS (UNAIDS).

    Η κατάσταση στην υποσαχάρια Αφρική παραμένει η χειρότερη στον κόσμο με 3,2 εκατομμύρια νέους φορείς του ιού και 2,3 θανάτους το 2003.

    Στις χώρες της νότιας Αφρικής ζει το 30% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

    Στη Μποτσουάνα και τη Σουαζιλάνδη το ποσοστό μόλυνσης ανάμεσα στους ενήλικες φτάνει το 40%.

    Σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, μια στις πέντε εγκύους είναι φορέας του ιού.

    Επίσης, ο επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών κατά του AIDS επισήμανε πως η επιδημία απλώνεται στις πυκνοκατοικημένες Ινδία και Κίνα, αλλά και στην Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Βιετνάμ και την ανατολική Ευρώπη, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη, στη Ρωσική Ομοσπονδία, την Ουκρανία, την Εσθονία και τη Λετονία.

    Ακόμη, ο κ. Πάϊοτ προέβλεψε πως θα περάσουν χρόνια μέχρι να πάψουν να μολύνονται νέοι άνθρωποι.

    ''Το βάρος της επιδημίας θα μεγαλώνει με τον καιρό γιατί πρέπει να περάσουν, κατά μέσο όρο, επτά με δέκα χρόνια από τη στιγμή που μολύνεται κάποιος μέχρι να εκδηλωθεί η ασθένεια και ο ασθενής αν δεν ακολουθήσει θεραπεία να πεθάνει'', εξήγησε.

    ''Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν συμβεί ένα θαύμα και σταματήσει η μετάδοση του ιού, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν. Βλέπουμε ακόμα την αρχή των επιπτώσεων του AIDS, ειδικά στην Αφρική'', κατεληξε ο κ. Πάϊοτ.

    Τέλος, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επισήμανε πως υπάρχουν και αισιόδοξα μηνύματα όπως: σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Αφρικής τη χρονιά αυτή μολύνθηκαν με τον ιό λιγότεροι άνθρωποι απ' ό,τι πριν από πέντε χρόνια, γεγονός που σημαίνει πως τα προληπτικά μέτρα αποδίδουν.

    Εμβόλιο κατά του AIDS - Το πράσινο φως έδωσε η Ιταλία

    Το πράσινο φως έδωσε το ιταλικό Υπουργείο Υγείας για δοκιμές σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου κατά του AIDS, που παρασκεύασαν Ιταλοί ερευνητές με επικεφαλής την Μπάρμπαρα Ενσολι, ανακοίνωσε το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας (ISS) της Ιταλίας.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν πως το εμβόλιο αυτό βασίζεται σε μια πρωτεΐνη του ιού HIV που ονομάζεται ατοξίνη TAT.

    Το εμβόλιο αυτό δεν μοιάζει με τα άλλα που έχουν παρασκευαστεί τα τελευταία χρόνια γιατί δεν προλαμβάνει τη μόλυνση από τον ιό HIV, αλλά εμποδίζει την εκδήλωση της νόσου του AIDS.

    Πειράματα σε ζώα έδειξαν πως η πρωτεΐνη προκαλεί θετικές αντιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν έχει τοξικές παρενέργειες.

    Το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε τρία κέντρα υγείας της Ιταλίας, σε 88 εθελοντές, 56 φορείς και 32 υγιείς.

    Οι δοκιμές θα διαρκέσουν 12 μήνες.

    Ανάν: ''Αισθάνομαι θυμωμένος και αβοήθητος''

    Δραματική προειδοποίηση προς την διεθνή κοινότητα ότι χάνει τη μάχη κατά του AIDS απηύθυνε ο Κόφι Ανάν.

    Σε συνέντευξή του στο BBC ο γγ του ΟΗΕ χαρακτήρισε την μάστιγα του AIDS όπλο μαζικής καταστροφής επικρίνοντας τους ηγέτες σε όλες τις χώρες του κόσμου ότι δεν κάνουν αρκετά και δεν έχουν την πολιτική βούληση που χρειάζεται.

    Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ οι θάνατοι από το AIDS αυξήθηκαν δραματικά το 2003.

    Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό HIV και περισσότεροι από τρία εκατομμύρια πέθαναν.

    Συνολικά 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον ιό.

    Από τα θύματα τα 2,3 εκατομμύρια ήταν κάτοικοι της υπό σαχάρειας Αφρικής.

    "Αισθάνομαι θυμωμένος και αβοήθητος στον πόλεμο κατά του AIDS, ζούμε σε έναν κόσμο όπου έχουμε τα μέσα να βοηθήσουμε όλους τους ασθενείς αλλά λείπει η πολιτική βούληση", τόνισε ο γγ του ΟΗΕ.

    Ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ΙΙ προσευχήθηκε για την ''ειρήνη'' στον κόσμο, με αφορμή τα τελευταία επεισόδια βίας στη Μέση Ανατολή και γι' αυτούς που πάσχουν από AIDS, "οι οποίοι αυξάνονται ακόμη, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου'', την Κυριακή παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS.

    ''Ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη από ειρήνη. Με απασχολούν ιδιαιτέρως τα τελευταία επεισόδια βίας στη Μέση Ανατολή, στην αφρικανική ήπειρο και όλα αυτά που καταγράφονται καθημερινά σε άλλα σημεία του πλανήτη, επαναλαμβάνω την έκκληση προς τους ηγέτες των μεγάλων εκκλησιών: να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να προσευχηθούμε κατά της βίας, υπέρ της συγγνώμης και της συμφιλίωσης", επεσήμανε ο ποντίφηκας ενώπιον των πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

    Επίσης, ο ποντίφηκας ενθάρρυνε ''αυτούς, οι οποίοι προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες υποδοχής, περίθαλψης και πνευματικής συνεισφοράς στους αδελφούς και τις αδελφές μας'' που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του AIDS.

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC GREEK -BBC

    [16] Προς πώληση ο τελευταίος δίσκος του Λένον

    1/12/2003 7:43:00 πμ

    Ένας έμπορος συλλεκτικών ειδών πρόκειται να πουλήσει μέσω της ιστοσελίδας του στο Internet, ένα αντίγραφο του τελευταίου δίσκου του Τζον Λένον. Το άλμπουμ "Διπλή Φαντασία" είναι ένα κομμάτι ανεκτίμητης αξίας και αναμένεται να πωληθεί έναντι 525 χιλιάδων δολαρίων. Στο κάλυμα του συγκεκριμένου αυτού δίσκου είχε αφιέρωση του θρυλικού σκαθαριού με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου 1980 στον δολοφόνο του Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, ο οποίος τον είχε πλησιάσει για να του ζητήσει αυτόγραφο και λίγη ώρα αργότερα έβγαλε ένα περίστροφο και τον σκότωσε.

    Στο κάλυμα του δίσκου φαίνονται τα αποτυπώματα του δολοφόνου

    Ο δίσκος βρέθηκε από τον τωρινό ιδιοκτήτη του, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία, σε ένα συρτάρι επίπλου σε ένα νεοϋορκέζικο διαμέρισμα όπου ζούσε τότε ο Τζον Λένον και η σύζυγός του Γιόκο Ονο.

    Στο κάλυμα του δίσκου φαίνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα του δολοφόνου, καθώς και διάφορες σημειώσεις της αστυνομίας στη διάρκεια της ανάκρισης του Τσάπμαν, όπως ανέφερε ο Γκάρι Ζίμετ, εκπρόσωπος του τωρινού ιδιοκτήτη του δίσκου.

    "Θα χρειαζόνταν στη δίκη του Τσάπμαν αλλά δεν έγινε ποτέ μια τέτοια δίκη, γιατί ευθύς εξ' αρχής ο κατηγορούμενος ομολόγησε την ενοχή του και έτσι ο δίσκος αυτός δεν χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο", κατέληξε ο κ. Ζίμετ, επικεφαλής της ιστοσελίδας "Momentsintime.com".

    [17] Ακριβά κόστισαν στους Καναδούς οι διακοπές του Σιράκ

    1/12/2003 8:43:00 πμ

    Ακούγεται παράξενο, όμως δεν είναι. Τι δουλειά έχουν οι Καναδοί με το γαλλικό προεδρικό ζεύγος; Μα, το Κεμπέκ επέλεξαν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους ο Ζακ Σιράκ και η σύζυγος του Μπερναρντέτ, τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του καναδικού τύπου μόνο η φύλαξη και η προστασία τους, κόστισαν στους φορολογούμενους 184,043 καναδικά δολάρια, δηλαδή περί τα 117,000 ευρώ, ενώ άλλα 10.000 ευρώ χρειάστηκαν για την κάλυψη των εξόδων στέγασης, των γευμάτων και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Γάλλου προέδρου.

    Οι αποκαλύψεις έγιναν μέσω της ιστοσελίδα της εφημερίδας Λα Πρες, η οποία επικαλείται έγγραφα που περιήλθαν στα χέρια της χάρις στην εφαρμογή της καναδικής νομοθεσίας περί πρόσβασης στις πληροφορίες.

    Κατά τη διάρκεια των διακοπών του ο Σιράκ είχε πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στον φίλο του Ζαν Κρετιέν, πρωθυπουργό του Καναδά και είχε δειπνήσει ιδιωτικά με τον νέο πρωθυπουργό του Κεμπέκ Ζαν Σαρέστ.

    Τα έξοδα αυτά δεν είναι υπέρογκα, τόνισε εκπρόσωπος της βασιλικής χωροφυλακής του Καναδά, υπενθυμίζοντας πως το σώμα ''είναι επιφορτισμένο με την ασφάλεια των αρχηγών κρατών, είτε βρίσκονται στον Καναδά για επίσημη επίσκεψη, είτε όχι''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 December 2003 - 10:00:55 UTC