Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραίτηση Παπαθεμελή από το ΠΑΣΟΚ
  • [02] Δεύτερη ημέρα εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο
  • [03] Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
  • [04] Πάγκαλος: ''Δεν ήρθε η ώρα της Δεξιάς''
  • [05] Εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον ζητά η Πιονγιάνγκ
  • [06] Προεδρικές εκλογές στη Σερβία
  • [07] Αφγανιστάν: Δολοφονία εργαζόμενης στον ΟΗΕ
  • [08] Σαρόν εφ΄όλης της ύλης
  • [09] Μήνυμα για συμφιλίωση στη Μ. Ανατολή από τον Πάπα
  • [10] Μήνυμα Σαντάμ με εκρήξεις στην Βαγδάτη
  • [11] Νέα αμερικανική επίθεση κατά ανταρτών
  • [12] Νέο προπονητικό κέντρο για τον ''θρύλο''

    [01] Παραίτηση Παπαθεμελή από το ΠΑΣΟΚ

    16/11/2003 3:38:00 μμ

    Εκτός ΠΑΣΟΚ έθεσε εαυτόν ο Στέλιος Παπαθεμελής την Κυριακή. Ο κ. Παπαθεμελής ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και να καταστεί ανεξάρτητος βουλευτής λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ των κοινωνικών και πατριωτικών οραμάτων του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά είναι ένα καθ' ολοκληρίαν μεταλλαγμένο κόμμα. Ο κ. Παπαθεμελής ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατά την τελετή εγκαινίων των νέων του γραφείων στην οδό Ερμού 55 της Θεσσαλονίκης καταχειροκροτούμενος από πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί προκειμένου να του εκφράσει την υποστήριξή του.

    Αντιδράσεις από Πρωτόπαπα και Βενιζέλο

    Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Τύπου, Χρήστου Πρωτόπαπα, στη δήλωση του Στέλιου Παπαθεμελή. Ο υπουργός Τύπου από την ακριτική Σάμο όπου παρακολουθεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης τις εορταστικές εκδηλώσεις της 91ης επετείου της ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα, απάντησε: "Η δήλωση αυτή του κ. Παπαθεμελή ήταν η αναπόφευκτη κατάληξη της μέχρι τώρα στάσης του. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει με όλο του τον κόσμο".

    Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Βενιζέλος ερωτηθείς για την παραίτηση του κ. Παπαθεμελή είπε ότι λυπάται για την απόφαση αυτή, του ευχήθηκε "καλή τύχη" και συμπλήρωσε: "Το ΠΑΣΟΚ της Θεσσαλονίκης, τον έχει τιμήσει κατ΄επανάληψη εκλέγοντάς τον βουλευτή. Από την άλλη μεριά πρέπει πράγματι να είμαστε ειλικρινείς ως προς τις ιδεολογικές και πολιτικές μας επιλογές και προτιμήσεις και να νοιώθουμε άνετοι πίσω από την πολιτική μας ταυτότητα. Αυτό ισχύει και για τον κ. Παπαθεμελή, αλλά ισχύει κατά μείζονα λόγο για το ΠΑΣΟΚ".

    Αποχώρηση με βολές κατά του κόμματος

    Τους λόγους για τους οποίους αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ, "μετά από μακρά σκέψη κι επίμονο προβληματισμό" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγεί σε γραπτή δήλωσή του ο Στέλιος Παπαθεμελής. "Η εξουσιαστική ομάδα κυβερνά με μεθόδους, αντιλήψεις και συμπεριφορές ξένες προς την ιδεολογία και τις θεμελιώδεις αρχές του Κινήματος. Η λαϊκή βάση διαπιστώνει ότι τα στελέχη της εξουσίας έγιναν κατεστημένο στη θέση του κατεστημένου που υποτίθεται φιλοδοξούσαν να θέσουν υπό έλεγχο και αισθάνεται προδομένη" σημειώνει ο κ. Παπαθεμελής.

    Επιπλέον καταγγέλλει ότι η ηγεσία λειτουργεί με τη λογική της φατρίας και όσοι δεν ανήκουν σ' αυτήν, είναι αμετακλήτως στο "μαύρο πίνακα". Ασκώντας κριτική στο "εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ" ο κ. Παπαθεμελής, υπογράμμισε ότι "ευθύνεται για τη μαζική ιδιώτευση των άλλοτε ενεργών πολιτών αυτής της χώρας και τη μετατροπή τους σε απολίτικους καταναλωτές και αυτό προς ικανοποίηση των κατεστημένων συμφερόντων που μπορούν έτσι να δρουν ανενόχλητα χωρίς κανένα κοινωνικόν αλλά και πολιτικόν έλεγχο".

    Ο κ. Παπαθεμελής είπε ότι αύριο πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή δήλωση ανεξαρτητοποίησης, ενώ ερωτηθείς για το αν θα κατέβει τις εκλογές με άλλο κόμμα είπε: "πάντως δε θα πάω στο σπίτι μου".

    [02] Δεύτερη ημέρα εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο

    16/11/2003 1:57:00 μμ

    Σε κλίμα συγκίνησης και με ένα λουλούδι στο χέρι, εκατοντάδες πολίτες συρρέουν από το πρωί στο χώρο τού Πολυτεχνείου, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν στην εξέγερση κατά της δικτατορίας. Πριν λίγα λεπτά μία ομάδα νεαρών όξυνε τα πνεύματα καθώς άρχισε να πετάει μπουκάλια και καρέκλες στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου. Η ομάδα απωθήθηκε από τις ομάδες περιφρούρησης του Ιδρύματος. Το Ίδρυμα θα παραμείνει ανοιχτό το Σαββατοκύριακο, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Τη Δευτέρα οι πύλες θα κλείσουν στις 3 μετά το μεσημέρι, προκειμένου να αρχίσει η κεντρική εκδήλωση και στη συνέχεια η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

    Μικροεπεισόδια στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος

    Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν το μεσημέρι στο Πολυτεχνείο όταν εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατέθεταν στεφάνι στη μνήμη των αγωνιστών του 1973. Ομάδες φοιτητών από αντίπαλες παρατάξεις προσπάθησαν να τους προπηλακίσουν αλλά παρενέβησαν οι φοιτητές των ομάδων περιφρούρησης και απώθησαν έξω από τον προαύλιο χώρο τους ταραξίες.

    Τα επεισόδια συνεχίστηκαν, στην οδό Πατησίων, αλλά μετά από την παρέμβαση ψυχραιμοτέρων τα πνεύματα ηρέμησαν.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, η Σύγκλητος θα βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, ενώ το χώρο του Πολυτεχνείου θα περιφρουρούν πάνω από χίλιοι, φοιτητές, καθηγητές και συνδικαλιστές. Την ίδια ώρα επί ποδός θα βρίσκονται περίπου 7.000 αστυνομικοί, για την αποφυγή επεισοδίων.

    Την περιφρούρηση των εκδηλώσεων έχουν αναλάβει και φέτος οι φοιτητές, οι καθηγητές του ΕΜΠ, καθώς και τα μέλη των οργανώσεων που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού: ΣΦΕΑ, ΑΣΚΤ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας, Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και Ομοσπονδία Οικοδόμων.

    Η αστυνομία, ανήμερα της επετείου, θα χωρίσει το κέντρο της Αθήνας σε 11 τομείς, ενώ οι κρισιμότεροι από αυτούς θα χωριστούν σε μικρότερους, και θα διατεθεί μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων.

    Διμοιρίες των ΜΑΤ, 48 στο σύνολο, θα βρίσκονται σε επιφυλακή κατά μήκος της διαδρομής προς την αμερικανική πρεσβεία, ενώ άνδρες της Ασφάλειας θα διενεργούν σωματική έρευνα σε όσους θελήσουν να περάσουν την "κόκκινη ζώνη".

    Τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΑΣΟΕΕ, Νομική, Πολυτεχνείο, Χημείο, Πάντειος) θα αστυνομεύονται από την Παρασκευή το βράδυ.Σημαντικές αλλαγές θα υπάρχουν και στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, που έχουν αφετηρία ή τέρμα ή διέρχονται από δρόμους πλησίον του Πολυτεχνείου.

    Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου 15/11 έως την Τρίτη το πρωί 18/11.

    Οι επιβάτες για περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΣΑ, στο 185.

    Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη, όπου ανήμερα της επετείου θα γίνει συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια θα πορευθούν προς το αμερικανικό προξενείο και την Πολυτεχνική Σχολή.

    Τις εκδηλώσεις οργανώνουν η ΦΕΑΠΘ και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών της περιόδου 1967-74.

    Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι θα γίνουν καταθέσεις στεφανιών από εκπροσώπους φορέων της πόλης στο μνημείο που βρίσκεται στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής.

    Στις εκδηλώσεις συμμετέχει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος.

    Επίσης, εκδήλωση θα πραγματοποιήσει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης (ΝΑΘ), τη Δευτέρα στη 1 μετά το μεσημέρι.

    Η εκδήλωση αυτή αφορά τις υπηρεσίες του κεντρικού καταστήματος της Νομαρχίας, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν σ' όλες τις υπηρεσίες της Νομαρχίας.

    Για το λόγο αυτό όλες οι υπηρεσίες της ΝΑΘ θα εξυπηρετούν τους πολίτες μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι.

    [03] Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

    16/11/2003 12:25:00 μμ

    Σεισμός έντασης 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:22 το πρωί της Κυριακής στην Κεφαλονιά. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 290 χλμ. δυτικά της Αθήνας, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κεφαλονιάς και Λευκάδας. Από το σεισμό που είχε εστιακό βάθος 15 χλμ. δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Προς το παρόν δεν έχουν παρατηρηθεί άλλοι σεισμοί ενώ το φαινόμενο παρακολουθείται από τους σεισμολόγους.

    [04] Πάγκαλος: ''Δεν ήρθε η ώρα της Δεξιάς''

    16/11/2003 1:03:00 μμ

    Επίθεση κατά της ΝΔ με δριμύτατους χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Ο κ. Πάγκαλος, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, δεν είχε ποτέ προσωπικό πρόβλημα αλλά δεν παίρνει τίποτα πίσω από όσα έχει κατά καιρούς πει ασκώντας κριτική τονίζοντας, παράλληλα,ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τα λεγόμενά του. Ο πρώην υπουργός, επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η ΝΔ δεν πρέπει να κυβερνήσει γιατί, όπως λέει, η Δεξιά δεν έχει αλλάξει καθώς παραμένει αλαζονική και ρεβανσιστική.

    ''Δεν υπάρχουν περιθώρια πειραματισμών στις εκλογές''

    Ο κ. Πάγκαλος ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μην πειραματιστούν με την κάλπη λέγοντας χαρακτηριστικά: "Να προσέξουν οι Έλληνες μήπως την περίοδο της σταθερής βελτίωσης την αντικαταστήσουν με μια περίοδο σύγχυσης που θα είναι δυσάρεστη για όλους" ενώ παρομοιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα με περιπέτεια είπε: "ζήσαμε την περιπέτεια 1989-1993. Η χώρα πήγε δέκα χρόνια πίσω".

    Μιλώντας για τη ΝΔ και τον αρχηγό της, Κώστα Καραμανλή, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια πειραματισμών στις εκλογές καθώς η ΝΔ είναι "μία ομάδα ανθρώπων που έχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, που συγκλίνουν μόνο σε ένα σύνολο γενικών διαπιστώσεων και υποσχέσεων για το μέλλον και που βασικός κοινός παρονομαστής είναι η δίψα της εξουσίας".

    ''Η ΝΔ μας προτείνει λοβοτομή''

    Συνεχίζοντας στους ίδιους τόνους, ο πρώην υπουργός είπε ότι ο κ. Καραμανλής περιορίζεται στο να εκφωνεί λόγους που "έχουν το ίδιο περιεχόμενο: Κάντε με πρωθυπουργό γιατί εγώ θα τα καταφέρω καλύτερα", ενώ αναφερόμενος στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε: "Αυτό που μας προτείνει η ΝΔ είναι η λοβοτομή. "Μη μιλάτε, μην κουνιέστε, αφήστε μας να πάρουμε την εξουσία γιατί κάτσατε πολύ καιρό και ήρθε η ώρα μας". Ε, όχι, δεν ήρθε η ώρα να έρθουν αυτοί", κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.

    Ερωτηθείς ποιούς αφορά η συστράτευση που ζήτησε ενόψει των εκλογών ο κ. Πάγκαλος απάντησε "Τους πάντες. Παλιούς και νέους!" ενώ πρόσθεσε ότι όταν μιλάει για συστράτευση αναφέρεται και στον κ. Λαλιώτη.

    [05] Εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον ζητά η Πιονγιάνγκ

    16/11/2003 5:59:00 μμ

    Αν η Ουάσινγκτον, εγγυηθεί ότι θα σταματήσει την εχθρική πολιτική εναντίον της, τότε η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε την Κυριακή, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο KCNA, που ελήφθη στην Καμπούλ. Η ανωτέρω δήλωση, έρχεται σε μια χρονική στιγμή, που εντατικοποιούνται οι διπλωματικές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση της κρίσης, που προκλήθηκε από τις απειλές της Πιονγιάνγκ, ότι πρόκειται να εξοπλιστεί με ατομική βόμβα. Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν στα τέλη Αυγούστου στο Πεκίνο με συμμετοχή της Κϊνας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των δύο κορεατικών κρατών, απέτυχαν.

    Στη Σεούλ ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Νέες συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν πιθανόν στο Πεκίνο, από τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως έγινε γνωστό από πληροφορίες που προέρχονται από το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι πιθανότητες επίλυσης της κρίσης, βασίζονται στο εάν η Ουάσινγκτον ''είναι έτοιμη να αποδεχτεί την πρόταση για μια συνολική λύση που να βασίζεται στην αρχή της ταυτόχρονης δράσης που χρειάζεται την υποστήριξη όλων των μετεχόντων στις διαπραγματεύσεις'', τόνισε σχετικά ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος, ο οποίος παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη ''να λάβει υπόψη της μόνο έγγραφες διαβεβαιώσεις για την άσκηση μη επιθετικής πολιτικής εκ μέρους των ΗΠΑ''.

    Σημειώνεται ότι στο φύλλο της Παρασκευής, η εφημερίδα Ουάσινγκτον Τάιμς υποστηρίζει, επικαλούμενη διπλωμάτες στην Πιονγιάνγκ, πως η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να σταματήσει την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος.

    Στο μεταξύ σήμερα το μεσημέρι έφτασε στη Σεούλ ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όπου τον υποδέχτηκαν δεκάδες ειρηνιστές πολίτες, με πανώ με αντιαμερικανικά συνθήματα σε στρατιωτική βάση της Σεούλ όπου προσγειώθηκε το αεροσκάφος του προερχόμενο από την Ιαπωνία.

    Ο κ. Ράμσφελντ, θα έχει αύριο Δευτέρα, συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και στη συνέχεια θα μετάσχει στην ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια, επίκεντρο της οποίας θα είναι η κατάσταση στο Ιράκ, και στη Βόρεια Κορέα.

    [06] Προεδρικές εκλογές στη Σερβία

    16/11/2003 5:00:00 μμ

    Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα εκτός από ένα στην Πρίστινα όπου χθές βράδυ άγνωστοι εισέβαλαν και προκάλεσαν καταστροφές. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική εκλογική επιτροπή μέχρι της 10:00 τοπική ώρα προσήλθε για να ψηφίσει το 6,7% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ποσοστό αυξημένο κατά 0,4% σε σχέση με προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση που είχε κριθεί άκυρη εξαιτίας της μικρής συμμετοχής. Το προεδρικό αξίωμα διεκδικούν έξι υποψήφιοι όμως η μάχη αναμένεται να δοθεί ανάμεσα στον εκπρόσωπο του κυβερνώντος συνασπισμού DOS, τον 73χρονο καθηγητή πανεπιστημίου, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς, και έναν από τους ηγέτες της ακροδεξιάς, τον Τόμισλαβ Νίκολιτς, 49 ετών.

    Κρίσιμη η σημερινή αναμέτρηση

    Τόμισλαβ Νίκολιτς

    Οι δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2002, απέτυχαν αφού το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, όπως ορίζει το σύνταγμα. Χρέη προέδρου Δημοκρατίας μέχρι σήμερα ασκούσε η πρόεδρος της βουλής, Νατάσσα Μίτσιτς.

    Στην περίπτωση που και οι σημερινές εκλογές αποτύχουν τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες μέσα σε χρονικό διάστημα εξήντα ημερών.

    [07] Αφγανιστάν: Δολοφονία εργαζόμενης στον ΟΗΕ

    16/11/2003 3:28:00 μμ

    Αγνωστοι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν 29χρονη Γαλλίδα που εργαζόταν στο Αφγανιστάν για την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έγινε σήμερα γνωστό από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Η δολοφονία της έγινε σε μια λαϊκή αγορά στην πόλη Κάζνι, νότιοανατολικά της πρωτεύουσας Καμπούλ, από δύο άγνωστους που επέβαιναν σε μοτοποδήλατο και άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου του ΟΗΕ όπου επέβαινε και το θύμα.

    ΟΗΕ: ''Πρόκειται για καθαρή δολοφονία''

    Η Γαλλίδα (η ταυτότητα της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα) υπέκυψε στα τραύματά της κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο και ο αφγανός οδηγός της τραυματίστηκε σοβαρά, τόνισε εκπρόσωπος του Οργανισμού, ο οποίος πρόσθεσε ότι το θύμα είχε δουλέψει για την ίδια οργάνωση και στην Αφρική. Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος, Ντέιβιντ Σινγκ, ανέφερε ότι ο θάνατός της ήταν καθαρή δολοφονία, γιατί το όχημα στο οποίο επέβαινε έφερε σαφέστατα τα στοιχεία του ΟΗΕ και οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον του με σκοπό να τη σκοτώσουν.

    [08] Σαρόν εφ΄όλης της ύλης

    16/11/2003 5:34:00 μμ

    Το τείχος ασφαλείας που οικοδομεί το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη "δεν θα δημιουργεί σύνορα" μεταξύ των δύο μερών "από την ημέρα που θα επιτύχουμε μια συμφωνία ειρήνης", υποστήριξε ο Αριελ Σαρόν σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα της Βαρκελώνης "Λα Βανγκάρντια". Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι "είναι έτοιμος να αρχίσει αμέσως συνομιλίες " με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμεντ Κορέι.

    Εκτιμά ότι υπάρχουν ελπίδες για τον οδικό χάρτη

    Ο κ. Σαρόν εκτίμησε, ότι "ο οδικός χάρτης δεν έχει πεθάνει" αλλά "αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι Παλαιστίνιοι να σεβαστούν αυτά που έχουν υποσχεθεί", ενώ επανέλαβε ότι ο Αραφάτ "εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εμπόδια για την ειρήνη".

    "Νομίζω ότι εάν κάποιος μπορεί να επιτύχει την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους στα προσεχή έτη, αυτός είναι εγώ", κατέληξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

    [09] Μήνυμα για συμφιλίωση στη Μ. Ανατολή από τον Πάπα

    16/11/2003 3:45:00 μμ

    Έκκληση για συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή έκανε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ την Κυριακή, λίγες ώρες μετά το θάνατο ενός ακόμη Παλαιστινίου από ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας. "Δυστυχώς η δυναμική της ειρήνης φαίνεται πως έχει σταματήσει" στη Μέση Ανατολή, είπε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας και πρόσθεσε ότι "χωρίς συμφιλίωση, δεν πρόκειται να επιτύχουμε την ειρήνη".

    ''Η Μ. Ανατολή δε χρειάζεται τείχη αλλά γέφυρες

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ενώπιον των πιστών της Κυριακής, ο Πάπας επισήμανε ότι η κατασκευή του τείχους ασφαλείας από το Ισραήλ "είναι ένα βασικό εμπόδιο για την ειρήνη" και εξέφρασε την άποψη ότι η Μέση Ανατολή "δε χρειάζεται τείχη αλλά γέφυρες". Παράλληλα ο Ποντίφικας κατάγγειλε "την τρομοκρατία που δρα στην Τουρκία και το Ιράκ" και καταλήγοντας τόνισε ότι "προσεύχεται για τα θύματα και καλεί για σεβασμό της ζωής" όλων των πολιτών.

    [10] Μήνυμα Σαντάμ με εκρήξεις στην Βαγδάτη

    16/11/2003 7:44:00 μμ

    Νέες ισχυρές εκρήξεις, σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής κοντά στο κέντρο της αμερικανικής διοίκησης, στη Βαγδάτη, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Οι εκρήξεις ακολούθησαν, μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο Σαντάμ Χουσέιν, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, προειδοποιώντας για κορύφωση των αντιστασιακών ενεργειών. Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, καλεί τους συμπατριώτες του να αρχίσουν ιερό πόλεμο εναντίον των δυνάμεων κατοχής και προειδοποιεί για περισσότερες απώλειες στα συμμαχικά στρατεύματα. "Οι κακοποιοί βρέθηκαν σε αδιέξοδο στο Ιράκ αν και φαντάζονταν πως ξεκινούν για έναν περίπατο όταν άρχισαν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις", τονίζει η φωνή.

    "Ο πόλεμος εναντίον τους είναι ένα νόμιμο, πατριωτικό και ανθρωπιστικό καθήκον και οι κατακτητές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τη χώρα μας, το Ιράκ, τη χώρα των Αράβων και του Ισλάμ σαν καταραμένοι ηττημένοι", επισημαίνει η φωνή στο μήνυμα.

    "Ο δρόμος του ιερού πολέμου και της αντίστασης είναι ο καλύτερος δρόμος του Θεού, του ανθρώπινου γένους και της ιστορίας και είναι ο μόνος δρόμος που θα εγγυηθεί την εκδίωξη των τυραννικών ξένων δυνάμεων από τη χώρα μας και την πλήρη ελευθερία και κυριαρχία του λαού μας στη γη του", υπογραμμίζει.

    [11] Νέα αμερικανική επίθεση κατά ανταρτών

    16/11/2003 4:17:00 μμ

    Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την Κυριακή καθοδηγούμενο πύραυλο κατά θέσεων που χρησιμοποιούν εχθρικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, για πρώτη φορά μετά το τέλος των μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ανακοινώθηκε από στρατιωτικό εκπρόσωπο. "Καθοδηγούμενος πύραυλος εξαπολύθηκε σήμερα το μεσημέρι κατά ζώνης όπου εκπαιδεύονταν εκπρόσωποι του παλαιού καθεστώτος" και βρίσκεται 25 χιλιόμετρα δυτικά του Κιρκούκ, τόνισε ο αντισυνταγματάρχης Μπιλ Μακντόναλντ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο καθοδηγούμενος πύραυλος έπληξε το στόχο του, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να μιλήσει για θύματα ή υλικές ζημιές, και επανέλαβε ότι "είναι η πρώτη φορά από το τέλος των μεγάλων επιχειρήσεων που χρησιμοποιήθηκε τέτοιου είδους όπλο στο Ιράκ".

    [12] Νέο προπονητικό κέντρο για τον ''θρύλο''

    16/11/2003 7:00:00 μμ

    Το νέο προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού, στου Ρέντη παρουσίασε το Σάββατο η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Οι νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν υπερσύγχρονους ξενώνες, νέα γήπεδα, πισίνες, γραφεία και ότι άλλο απαιτείται για ένα πλήρες προπονητικό κέντρο. Τα έργα θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν με την κατασκευή ξενώνα και για τις ακαδημίες ,αλλά και τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής.

    Φανερά ικανοποιημένος ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης, δήλωσε ότι ο Ολυμπιακός προχωράει στην δημιουργία έργων υποδομής, ενώ παράλληλα σε λιγότερο από ένα χρόνο θα παίζει στο νέο Στάδιο Καραϊσκάκη.

    Ο κ. Κόκκαλης, αναφέρθηκε και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ευχόμενος στους παίκτες να πάρουν την νίκη, ενώ κάλεσε τους φιλάθλους της ομάδας, να γίνουν μέλη για να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την ομάδα.

    Από την πλευρά του, ο ΓΓ Αθλητισμού, κ. Εξαρχος, τόνισε πώς οι άλλες ομάδες θα πρέπει να μιμηθούν τον Ολυμπιακό και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές, ενώ συνεχάρη την διοίκηση του Ολυμπιακού για τις κινήσεις της, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλήματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 November 2003 - 18:06:54 UTC