Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκανδαλίδης για εκλογικό νόμο και περιφέρεια
  • [02] Συλλήψεις στον απόηχο του μακελειού στην Πόλη
  • [03] Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών του Queen Mary II
  • [04] Δεκαεπτά νεκροί από την πτώση των Black Hawk
  • [05] Αγχωτική νίκη για την Ισπανία
  • [06] Ισοπαλία εθνικής με Πορτογαλία
  • [07] Αποτελέσματα διαγωνισμού Eurovision Junior 2003

    [01] Σκανδαλίδης για εκλογικό νόμο και περιφέρεια

    16/11/2003 11:13:00 πμ

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος που θα ισχύει για τις εκλογές του 2008, όπως δήλωσε το Σάββατο το βράδυ, στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου Δημαρχείου και του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Κρυονερίδας στο νομό Χανίων, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστας Σκανδαλίδης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα έχει νέο εκλογικό νόμο για τις εκλογές του 2008.

    ''Πήραμε μία ομόφωνη απόφαση''

    Φωτό αρχείου

    "Η κυβέρνηση πήρε μία ομόφωνη απόφαση την οποία μετατρέπουμε σε νόμο αυτή την εβδομάδα, θα καταθέσουμε τον εκλογικό νόμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή και πριν τον προϋπολογισμό θα έχει ψηφιστεί. Η χώρα θα διαθέτει νέο εκλογικό νόμο από τώρα για τις εκλογές του 2008".

    Από τα Χανιά ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε και στη συζήτηση για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, λέγοντας: "Ξεκίνησε μια κουβέντα, σε ένα ευρύτατο πεδίο οργάνων, για πρώτη φορά. Έγινε ένας σοβαρός και γόνιμος διάλογος που κατέληξε σε συμπεράσματα, που ήδη έχω διατυπώσει. Η συνέχεια θα δοθεί στην συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοίκηση. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε όλο αυτό το κλίμα αφού έχουμε καταλήξει σε αποφάσεις. Ένα-δύο σημεία που έχουμε για συζήτηση θα τα λύσουμε στην πορεία για την συνδιάσκεψη".

    Ο κ. Σκανδαλίδης εγκαινιάζοντας το νέο Δημαρχείο και το ΚΕΠ στην Κρυνερίδα Χανίων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα η Πολιτεία δίνει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί και να διεκπεραιώνει όλες τις υποθέσεις του κράτους με τον πολίτη αφού τα ΚΕΠ καταργούν την γραφειοκρατία, χτυπούν την διαφθορά, και απαντούν στα προβλήματα των πολιτών μέσα από το σπίτι τους.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Τέρμα τα σενάρια περί διπλών εκλογών

    Σημίτης: Διάλογος για μία ισχυρή περιφέρεια

    [02] Συλλήψεις στον απόηχο του μακελειού στην Πόλη

    16/11/2003 11:02:00 πμ

    Την ανάληψη διεθνούς αντιτρομοκρατικής δράσης ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των δύο συναγωγών στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρήκαν το θάνατο περίπου 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 303. Την ευθύνη ανέλαβε με τηλεφώνημα, στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, η ακραία ισλαμική οργάνωση, "Ισλαμικό Μέτωπο Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής", ωστόσο, η Τουρκία εκφράζει το φόβο ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται η Αλ Κάιντα. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε με δριμύτητα την επίθεση. Την ίδια ώρα, πληροφορίες της Χουριέτ αναφέρουν ότι τρία άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στη διπλή επίθεση.

    Διεθνής δράση εναντίον της τρομοκρατίας

    "Με δεδομένο το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η τρομοκρατία στον κόσμο, πιστεύω πως πρέπει να αναληφθεί διεθνής δράση εναντίον της τρομοκρατίας", τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, επέμεινε ότι οι επιθέσεις εναντίον των συναγωγών συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία.

    Σημειώνεται ότι, και οι δύο εκρήξεις έγιναν με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Η πρώτη σημειώθηκε στην εβραϊκή συναγωγή Νέβε Σαλόμ, στη συνοικία Μπεγιόγλου, ενώ η δεύτερη στη συναγωγή Μπέιτ Ισραήλ, στη γειτονική συνοικία Σίσλι.

    Συλλήψεις υπόπτων

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Χουριέτ στην ιστοσελίδα της στο Ίντερνετ, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης έχει προσαγάγει τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, στο πλαίσιο της έρευνας για τη διπλή επίθεση.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι υπηρεσίες πληροφοριών και αντιτρομοκρατικού αγώνα οδήγησαν τους τρεις υπόπτους στη Διεύθυνση Ασφαλείας της πόλης προκειμένου να τους ανακρίνουν για την πιθανή σχέση τους με τις επιθέσεις.

    Στις ανακρίσεις συμμετείχαν και Τούρκοι πράκτορες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) οι οποίοι φαίνεται να πιστεύουν ότι κάποιο συγγενικό άτομο των υπόπτων ενδέχεται να έχει "άμεση σχέση" με τις επιθέσεις. Δεν έχει διευκρινιστεί ούτε η εθνικότητα των τριών συλληφθέντων, ούτε αν ανήκουν σε κάποια οργάνωση.

    Έξι Εβραίοι ανάμεσα στους νεκρούς των επιθέσεων

    Έξι Εβραίοι σκοτώθηκαν κατά τις δύο βομβιστικές επιθέσεις, δήλωσε την Κυριακή στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, Μεχάλι Αλκάς. "Έχουμε αναγνωρίσει έξι εβραίους ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων αυτών, ανάμεσά τους και τέσσερις φρουρούς που είχαν προσληφθεί από την κοινότητα. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι καταστηματάρχες της περιοχής και περαστικοί", δήλωσε προσθέτοντας ότι 70 άνθρωποι νοσηλεύονται, δέκα από τους οποίους είναι σοβαρά τραυματισμένοι.

    "Ο απολογισμός (των επιθέσεων) αποτελεί απόδειξη της κοινής μοίρας των Εβραίων και των Μουσουλμάνων της Τουρκίας", δήλωσε η γενική πρόξενος του Ισραήλ στην Τουρκία, Αμίρα Αρνόν.

    Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τετραμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων της ισραηλινής αστυνομίας βρίσκεται στην Τουρκία συμμετέχοντας στις έρευνες, καθώς και μία ομάδα εθελοντών της Ζακά, μίας ισραηλινής οργάνωσης αρωγής προς τα θύματα επιθέσεων και καταστροφών.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη

    [03] Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών του Queen Mary II

    16/11/2003 11:43:00 πμ

    Δεκαπέντε νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, είναι ο τραγικός απολογισμός του πρωτοφανούς δυστυχήματος που συνέβη το Σάββατο στη Γαλλία στο υπό κατασκευή πλοίο Queen Mary II, το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο. Το δυστύχημα συνέβη όταν κατέρρευσε η γέφυρα που οδηγούσε στο πλοίο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 άνθρωποι που επισκέπτονταν το πλοίο εκείνη τη στιγμή να βρεθούν στο κενό από ύψος 25 μέτρων. Από τα ναυπηγεία ανακοινώθηκε πως έχουν ήδη αρχίσει έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στις οικογένειες των θυμάτων.

    Το πλοίο βρίσκεται στα τελευταία στάδια της κατασκευής του και υπολογίζεται πως θα κοστίσει 800 εκατομμύρια δολάρια. Από το ναυπηγείο Σεν-Ναζέρ, όπου και συνέβη το δυστύχημα, θα παραδοθεί στη βρετανική εταιρία Cunard Line και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στο Φορτ Λοντερντέιλ της Φλόριντα στις 12 Ιανουαρίου με 3.000 επιβάτες.

    [04] Δεκαεπτά νεκροί από την πτώση των Black Hawk

    16/11/2003 9:56:00 πμ

    Τουλάχιστον 17 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, 5 τραυματίστηκαν και ένας αγνοείται από τη σύγκρουση των δύο ελικοπτέρων Black Hawk στο βόρειο Ιράκ το Σάββατο. Τα δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν στον αέρα και στη συνέχεια κατέπεσαν σε κατοικημένη περιοχή στη Μοσούλη. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ένα από τα ελικόπτερα κτυπήθηκε στην ουρά από αυτοπροωθούμενη οβίδα. Mετά την πτώση, τα ελικόπτερα τυλίχτηκαν στις φλόγες ενώ αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή.

    Ράμσφελντ: ''Δε θα φύγουμε ούτε όταν αναλάβουν οι Ιρακινοί''

    Οι αμερικανικές δυνάμεις δε θα αποσυρθούν από το Ιράκ τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε θα αναλάβει τα ηνία της χώρας η νέα κυβέρνηση, υποστήριξε το Σάββατο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    "Δε θα υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά την ασφάλεια. Βρισκόμασταν εκεί που ήμασταν και την περασμένη εβδομάδα, τον περασμένο μήνα. Αυτό δεν έχει σχέση με τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ", είπε ο Ράμσφελντ στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην αμερικανική βάση Καντένα της Οκινάβα, στην Ιαπωνία.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Νεκροί 12 Αμερικανοί από πτώση ελικοπτέρων

    [05] Αγχωτική νίκη για την Ισπανία

    16/11/2003 11:20:00 πμ

    Μικρό προβάδισμα για πρόκριση στα τελικά του EURO 2004 πήρε η Ισπανία, που επικράτησε 2-1 της Νορβηγίας στη Βαλένθια, στον πρώτο αγώνα μπαράζ. Οι φιλοξενούμενοι αιφνιδίασαν και προηγήθηκαν στο 14΄ με τον Ίβερσεν, όμως ο Ραούλ απάντησε γρήγορα και έφερε το ματς "στα ίσα" στο 20΄. Στο υπόλοιπο παιχνίδι οι "φούριας ρόχας" πίεσαν και έκαναν αμέτρητες ευκαιρίες, όμως "σκόνταψαν" στον εκπληκτικό Νορβηγό τερματοφύλακα, Έσπεν Γιόνσεν. Τελικά, έξι λεπτά πριν τη λήξη, σε μια σέντρα που έγινε μέσα στην περιοχή, η μπάλα κόντραρε στον Χένινγκ Μπεργκ και κατέληξε στα δίχτυα, χαρίζοντας στην Ισπανία μια αγχωτική νίκη. Ο επαναληπτικός διεξάγεται την Τετάρτη στο Όσλο.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Αγώνες μπαράζ για το EURO 2004

    [06] Ισοπαλία εθνικής με Πορτογαλία

    16/11/2003 10:36:00 πμ

    Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τη διοργανώτρια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο νεόκτιστο στάδιο του Αβέιρο, που εγκαινιάστηκε το Σάββατο, και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον, δεδομένου ότι αντιμετώπιζε μια από τις ισχυρότερες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου. Η επιτυχία της ελληνικής ομάδας γίνεται ακόμα σημαντικότερη καθώς από το 30΄, λόγω αποβολής του Καραγκούνη, αγωνιζόταν με δέκα παίκτες. Η εθνική προηγήθηκε με το Λάκη στο 47΄ και οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 60΄ με τον Παουλέτα, ενώ νωρίτερα ο Νικοπολίδης είχε αποκρούσει πέναλτι του Φίγκο.

    Οι γηπεδούχοι πήραν γρήγορα τον έλεγχο της αναμέτρησης, αλλά η ελληνική ομάδα δεν επέτρεψε στους Πορτογάλους να κάνουν το παιχνίδι τους. Οι περισσότερες προσπάθειες των παικτών του Λουίς Φελίπε Σκολάρι σταματούσαν έξω από την περιοχή του Νικοπολίδη ενώ οι λιγοστές που περνούσαν δε δυσκόλευαν τους Έλληνες αμυντικούς.

    [07] Αποτελέσματα διαγωνισμού Eurovision Junior 2003

    16/11/2003 10:25:00 πμ

    Η Κροατία είναι η νικήτρια χώρα του πρώτου διαγωνισμού Eurovision Junior 2003 που έγινε το Σάββατο το βράδυ με το τραγούδι "Ti si moja prva ljubav" που τραγούδησε ο 11χρονος Dino. Δεύτερη βγήκε η Ισπανία και ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Λευκορωσία, η Δανία ενώ την τελική εξάδα έκλεισε το Βέλγιο. Η Ελλάδα με το Νικόλα Γανόπουλο και το τραγούδι "Φίλοι για πάντα" βρέθηκε στην όγδοη θέση της τελικής κατάταξης, κάτω από τη Μάλτα. Τη διοργάνωση μετάδωσε ζωντανά από την Κοπεγχάγη η ΕΤ-1.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Eurovision Junior 2003:

    1) Κροατία - 134 πόντοι

    Ti Si Moja Prva Ljubav - Dino

    2) Ισπανία - 125 πόντοι

    Desde El Cielo - Sergio

    3) Ηνωμένο Βασίλειο - 118 πόντοι

    My Song For The World - Tom Morley

    4) Λευκορωσία - 103 πόντοι

    Tantsui - Volha Satsuk

    5) Δανία - 93 πόντοι

    Arabiens Drom - Anne

    6) Βέλγιο - 83 πόντοι

    De Vriendschapsband - X!nk

    7) Μάλτα - 56 πόντοι

    Like A Star - Sarah Harrison

    8) Ελλάδα - 53 πόντοι

    Φίλοι για πάντα - Νικόλας

    9) Λετονία - 37 πόντοι

    Tu esi vasara - Dzintars Cica

    10) Ρουμανία - 35 πόντοι

    Muzika - Bubu and Co

    11) Ολλανδία - 23 πόντοι

    Mijn Ogen Zeggen Alles - Roel

    12) FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας)- 19 πόντοι

    Ti Ne Me Poznavas - Marija and Victorija

    13) Νορβηγία - 18 πόντοι

    Sinnsykt Gal Forelsket - 2U

    14) Κύπρος - 16 πόντοι

    Μια ευχή - Θεοδώρα Ράφτη

    15) Σουηδία - 12 πόντοι

    Stoppa Mig - The Honeypies

    16) Πολωνία - 3 πόντοι

    Cos Mnie Nosi - Katarzyna Zurawik


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 November 2003 - 9:55:27 UTC