Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναχώρησε το ''Αουρόρα''
  • [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [03] Σοβαρά προβλήματα στη Σάμο από καταρρακτώδεις βροχές
  • [04] Σεισμικές δονήσεις σε Πάτρα - Αγ. Νικόλαο Λασιθίου
  • [05] Αγορεύει ο συνήγορος του Ν.Παπαναστασίου
  • [06] Σεισμικές δονήσεις ''ταρακούνησαν'' την Ιαπωνία
  • [07] Αθωώθηκε ο Αντρεότι
  • [08] Αποχωρεί ο Μαχατίρ - Τέλος εποχής στη Μαλαισία
  • [09] Ελάχιστοι Παλαιστίνιοι στην πλατεία των Τεμενών
  • [10] ΗΠΑ: Επικήρυξη Ζαρκάουι για 5 εκατ. δολάρια
  • [11] Δύο Ιρακινοί νεκροί από έκρηξη νάρκης
  • [12] Ενέκρινε το Κογκρέσο κονδύλι για Ιράκ
  • [13] Ο Σαντάμ πίσω από τις επιθέσεις εναντίον Αμερικανών
  • [14] ''Μέτωπο'' κατά της ανεργίας
  • [15] Γερμανικό σχέδιο συνθήκης κατά της κλωνοποίησης

    [01] Αναχώρησε το ''Αουρόρα''

    31/10/2003 9:37:00 πμ

    Με κατεύθυνση προς το Γιβραλτάρ αναχώρησε στις 9:10 το κρουαζιερόπλοιο "Αουρόρα", αφού ανεφοδιάστηκε από πλωτό του λιμενικού με φαρμακευτικό υλικό, καθώς, τουλάχιστον 430 από τους επιβάτες του έχουν προσβληθεί από οξεία γαστρεντερίτιδα. Στο πλοίο, το οποίο είχε δέσει αρόδο στον Φλοίσβο, περίπου στις 7:00, επιβιβάστηκαν μόνο δύο Βρετανοί γιατροί που έφτασαν στη χώρα μας, την Πέμπτη, αεροπορικώς. Μετά το συναγερμό που σήμανε το μεσημέρι της Πέμπτης, δόθηκαν αμέσως οδηγίες για τη νοσηλεία των ασθενών, που βρίσκονται απομονωμένοι στις καμπίνες τους. Το βράδυ της Πέμπτης, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση της εφοπλιστικής εταιρίας, έγινε από κοινού αποδεκτό το πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι τού Πειραιά και, αφού εφοδιαστεί κυρίως με φαρμακευτικό υλικό, να αποπλεύσει για τον προορισμό του.

    Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες

    Στο κρουαζιερόπλοιο, δεν επιβιβάστηκαν Έλληνες γιατροί, καθώς οι υπεύθυνοι της εταιρείας δήλωσαν ότι δεν χρειάζεται.

    Σε περίπτωση που το "Αουρόρα" έδενε σε λιμάνι της χώρας, τότε θα έπρεπε να εξεταστούν όλοι οι επιβάτες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φάρμακα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας, μεταφέρθηκαν κατευθείαν αεροπορικώς από το Λονδίνο στην Αθήνα και από εκεί προωθήθηκαν στο σκάφος.

    Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Πέμπτης, στις λιμενικές και σε άλλες κρατικές αρχές, μετά από σήμα του κυβερνήτη του βρετανικού κρουαζιερόπλοιου ''Αουρόρα'', που έπλεε στα διεθνή ύδατα της Αδριατικής και με το οποίο ζήτησε βοήθεια, καθώς 430 από τα 2.737 άτομα που επιβαίνανε στο πλοίο, είχαν προσβληθεί από οξεία γαστρεντερίτιδα.

    Μετά από πολλαπλές συσκέψεις, του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, του υπουργού Υγείας του αρχηγού του Λιμενικού σώματος και του Νομάρχη Πειραιά, αποφασίσθει το πλοίο να προσεγγίσει αλλά όχι να καταπλεύσει στο λιμάνι, μόνο για ανεφοδιασμό σε φαρμακευτικό υλικό. Της απόφασης προηγήθηκε συνεννόηση των ελληνικών υγειονομικών αρχών και του αντιπροέδρου και αρχίατρου των εταιρειών στις οποίες ανήκει και το κρουαζιερόπλοιο.

    Ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΥΕΝ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου και με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων του κέντρου ελέγχου ειδικών λοιμώξεων παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας δυσεντερίας που παρουσιάστηκε σε αυτό.

    Το ΥΕΝ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους φορείς έχει τεθεί σε ετοιμότητα και επιφυλακή και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η ίωση οφείλεται στον ιό Norovirus που εμφανίζεται συνήθως στα κρουαζιερόπλοια και έχει εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό σύστημα οι οποίες χαρακτηρίζονται όμως από ήπιες έως μέτριες.

    Ο κ. Στεφανής ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό για το θέμα και συμμετείχε σε σύσκεψη με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργο Πασχαλίδη, και την υπερνομάρχη, Φώφη Γεννηματά.

    Τα συμπτώματα παρουσίασε αρχικά οικογένεια επιβατών και στη συνέχεια η ίωση μεταδόθηκε και σε άλλους επιβάτες. Επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κίνδυνος από έναν τέτοιο ιό είναι μικρός, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια με κυριότερο αυτό της διάρροιας και εξηγούν ότι θα ήταν ενδεχομένως υπερβολή να τεθεί το πλοίο σε καραντίνα.

    Το "Αουρόρα" είχε αποπλεύσει από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας στις 20 Οκτωβρίου με 1.900 Βρετανούς ταξιδιώτες και 837 μέλη πληρώματος.

    [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    31/10/2003 8:12:00 πμ

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά εξυπηρετούνται και σήμερα από τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, λόγω της 48ωρης απεργίας των γιατρών, που πραγματοποιούν από την Πέμπτη. Μόνο έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται και με τα φέριμποτ στην πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου λόγω της 24ωρης στάσης εργασίας, που εξήγγειλαν μέχρι τις 7:00 του Σαββάτου, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων για ικανοποίηση συνταξιοδοτικών αιτημάτων του κλάδου. Στο μεταξύ, κρίσιμη συνεδρίαση πραγματοποιούν σήμερα οι πανεπιστημιακοί για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ 24ωρη απεργία για τις 4 Νοεμβρίου εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ.

    Συνεδριάζουν οι πανεπιστημιακοί

    Συνάντηση είχε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, με τον πρόεδρο του Συνασπισμού. Ο κ. Κουτσιουμπέλης ανακοίνωσε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πραγματοποιήσουν 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 4-5 και 20-21 Νοεμβρίου και πενθήμερες κινητοποιήσεις κατά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

    Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στον τομέα της Δημόσιας υγείας ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Κρίσιμη η συνεδρίαση των πανεπιστημιακών για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους σήμερα Παρασκευή.

    Κινδυνεύει το εξάμηνο των φοιτητών, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 η γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, Ευαγγελία Μπουρνόβα.

    "Ο αγώνας μας δεν γίνεται για την τσέπη μας, αλλά για την οικονομική ενίσχυση των ΑΕΙ που κινδυνεύουν με κατάρρευση", τόνισε η κα Μπουρνόβα.

    [03] Σοβαρά προβλήματα στη Σάμο από καταρρακτώδεις βροχές

    31/10/2003 7:59:00 πμ

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν στη Σάμο οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το βράδυ της Πέμπτης το νησί, και κυρίως το Καρλόβασι, όπου πλημμύρισαν υπόγεια και καταστήματα ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Μέχρι αυτή την ώρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Καρλόβασι έχει δεχθεί ογδόντα κλήσεις. Επιπλέον, ζημιές έχει υποστεί σε ορισμένα του σημεία και το οδικό δίκτυο, και συγκεκριμένα στην περιοχή Κουρούντερε. Επί ποδός βρίσκονται τα συνεργεία της νομαρχίας και των δήμων για να επέμβουν όπου χρειάζεται. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού από τις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.

    [04] Σεισμικές δονήσεις σε Πάτρα - Αγ. Νικόλαο Λασιθίου

    31/10/2003 7:54:00 πμ

    Σεισμός 4,6 Ρίχτερ αναστάτωσε στις 4:33 την Πάτρα. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρίου - Αντιρρίου με εστιακό βάθος 14 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Νωρίτερα, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ασθενής σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου.

    [05] Αγορεύει ο συνήγορος του Ν.Παπαναστασίου

    31/10/2003 10:35:00 πμ

    Νίκος Παπαναστασίου

    Με την αγόρευση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, συνηγόρου υπεράσπισης του Νίκου Παπαναστασίου συνεχίζεται σήμερα η δίκη της 17Ν. Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε ότι "ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δικάζονται άνθρωποι και όχι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης" και συνέστησε στην έδρα να δει τους κατηγορούμενους εξατομικευμένα. Εξέφρασε δε την άποψη, ότι έχουν καταδικαστεί εκ των προτέρων από την εκτελεστική εξουσία. Η διαδικασία συνεχίζεται.

    [06] Σεισμικές δονήσεις ''ταρακούνησαν'' την Ιαπωνία

    31/10/2003 9:46:00 πμ

    Δύο σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η πρώτη είχε μέγεθος 6,8 Ρίχτερ, συγκλόνισαν την Παρασκευή τη βόρεια Ιαπωνία, δίχως να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Οι δονήσεις συγκλόνισαν κυρίως την περιοχή Τοχόκου, βορειοανατολικά του Τόκιο. Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 03.06 (ώρα Ελλάδος) έγινε αισθητή και στο Τόκιο, με επίκεντρο 250 χλμ. βορείως του Τόκιο, ανοικτά του λιμανιού της Φουκουσίμα και εστιακό βάθος 30 χλμ. Η δεύτερη δόνηση κατεγράφη στις 03.21 (ώρα Ελλάδος) και είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 40 χλμ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τις σεισμικές δονήσεις δεν προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές. Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για παλιρροϊκά κύματα την οποία αναίρεσε περίπου μία ώρα αργότερα.

    ''Τα ελικόπτερα που περιπολούσαν στις περιοχές όπου έγιναν οι δύο σεισμοί δεν κατέγραψαν μεγάλες ζημιές'', δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην περιοχή Μιγιάγκι.

    Από την πρώτη δόνηση των 6,8 Ρίχτερ προκλήθηκε πάντως ένα μικρό παλιρροϊκό κύμα ύψους 20 εκατοστών στις ακτές της επαρχίας Μιγιάγκι που δεν ανησύχησε όμως τις αρχές, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Από τα διυλιστήρια πετρελαίου Ιντεμίτσου Κοσάν, που είχαν υποστεί ζημιές στα τέλη Σεπτεμβρίου από τον ισχυρό τοτινό σεισμό, ανέφερε ότι δεν υπήρξαν νέες ζημιές.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Κυόντο μετέδωσε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Οναγκάουα στη νομαρχία Μιγιάγκι και τα αντίστοιχα εργοστάσια Φουσουσίμα, στην ομώνυμη νομαρχία, δεν υπέστησαν ζημιές.

    Ο σεισμός του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε προκαλέσει τους τραυματισμούς περίπου 800 Ιαπώνων και είχε προκαλέσει πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου.

    [07] Αθωώθηκε ο Αντρεότι

    31/10/2003 9:12:00 πμ

    Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας αθώωσε τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Τζούλιο Αντρεότι, ο οποίος είχε καταδικαστεί με την κατηγορία ότι έδωσε εντολή στη Μαφία να δολοφονήσει έναν δημοσιογράφο πριν από 24 χρόνια. Τον περασμένο Νοέμβριο ο κ.Αντρεότι, ο οποίος διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της χώρας του και είναι εφ' όρου ζωής μέλος της ιταλικής Γερουσίας, είχε καταδικαστεί σε 24 χρόνια κάθειρξη. Το κατηγορητήριο εναντίον του στηρίχθηκε στην κατάθεση ενός πρώην μέλους της Μαφίας που έγινε μάρτυρας της πολιτικής αγωγής.

    ''Δεν έχουν τεκμηριωθεί οι κατηγορίες''

    Ωστόσο, δεν φυλακίσθηκε διότι είχαν περάσει πολλά χρόνια από τον φόνο του δημοσιογράφου Καρμίνε Πεκορέλι, το 1979.

    Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου σημαίνει ότι η υπόθεση έκλεισε.

    Την Τετάρτη, ο εισαγγελέας Τζιανφράνκο Τσίανι είπε ότι ο κ. Αντρεότι δεν είχε κανένα κίνητρο να δώσει εντολή να δολοφονηθεί ο δημοσιογράφος και υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εναντίον του δεν έχουν τεκμηριωθεί.

    Ο κ. Αντρεότι κατηγορήθηκε για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα κατά την περίοδο που ασκούσε το πρωθυπουργικό αξίωμα από το 1972 ως το 1992.

    Πηγή: BBC GREEK

    [08] Αποχωρεί ο Μαχατίρ - Τέλος εποχής στη Μαλαισία

    31/10/2003 11:23:00 πμ

    Μπαντάουι - Μαχατίρ

    Ένας από τους μακροβιότερους πολιτικούς ηγέτες, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Μαχατίρ Μοχάμαντ, εγκαταλείπει το αξίωμά του, μετά από 22 χρόνια στην εξουσία. Νέος πρωθυπουργός της χώρας ορκίστηκε την Παρασκευή ο 63χρονος Αμπντάλα Αχμαντ Μπαντάουι, ενώπιον του βασιλιά Τουάνκου Σαγιέντ Σιραζουντίν, στα ανάκτορα της Κουάλα Λουμπούρ, σε μιά πανηγυρική τελετή που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση της Μαλαισίας. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 1999, ο Αμπντάλα είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός της Μαλαισίας από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1957. Ο Μαχατίρ είχε καταστήσει γνωστή την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την πρωθυπουργία πριν από 16 μήνες και να ασχοληθεί με τη συγγραφή των απομνημονευμάτων του. Μετά την ορκωμοσία, ο Μαχατίρ συνόδευσε τον νέο πρωθυπουργό στο γραφείο του στην Πατρατζάγια, τη νέα διοικητική πρωτεύουσα της Μαλαισίας, νότια της Κουάλα Λουμπούρ.

    Μεταρρυθμιστής της οικονομίας

    Στην πατρίδα του, ο Μοχάμαντ θεωρείται ο μεταρρυθμιστής της οικονομίας της χώρας από αγροτική, σε ένα κέντρο παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

    Η πολιτική επίθεση που δέχθηκε το 1987 είχε ως αποτέλεσμα την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας περί ασφαλείας, οδηγώντας σε φυλάκιση στελεχών της αντιπολίτευσης χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη.

    Σε περιπτώσεις όπου οι δικαστικές αρχές προσπάθησαν να παρέμβουν, ο δρ. Μαχατίρ δε δίστασε να καθαιρέσει ανώτερους δικαστές ή να κλείσει εφημερίδες.

    Ο διάδοχός του, σύμφωνα με ανταποκριτές, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά από την πολιτική του προκατόχου του.

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC GREEK

    [09] Ελάχιστοι Παλαιστίνιοι στην πλατεία των Τεμενών

    31/10/2003 10:57:00 πμ

    Περιορισμούς στην είσοδο των Παλαιστινίων στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, επέβαλαν σήμερα, πρώτη Παρασκευή του μήνα του Ραμαζανιού, οι ισραηλινές αρχές. "Οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν μόνο σε έγγαμους Παλαιστίνιους άνω των 45 ετών και σε παντρεμένες γυναίκες άνω των 35 ετών να εισέλθουν στην ιερή για τους Αραβες περιοχή", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Όπως εξήγησε, το μέτρο αυτό αποφασίστηκε επειδή υπήρχαν φόβοι για τρομοκρατικές επιθέσεις. Λόγω των περιοριστικών μέτρων ο αριθμός των Παλαιστινίων στους οποίους επετράπη η είσοδος στην Πλατεία των Τεμενών δεν ξεπέρασε τους 5.000. Η Πλατεία των Τεμενών είναι ο τρίτος πιο ιερός τόπος για το Ισλάμ, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

    [10] ΗΠΑ: Επικήρυξη Ζαρκάουι για 5 εκατ. δολάρια

    31/10/2003 10:34:00 πμ

    Κόλιν Πάουελ

    Αμοιβή 5 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην "σύλληψη ή την καταδίκη" του Αμπου Μούσαμπ Ζαρκάουι, ανακοίνωσε ότι προσφέρει η κυβέρνηση Μπους. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ζαρκάουι πως σχεδίασε την δολοφονία Αμερικανού διπλωμάτη στην Ιορδανία, ότι διοικούσε "τρομοκρατικό" στρατόπεδο στο Αφγανιστάν και ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα. Ο Ζαρκάουι, κάτοχος Ιορδανικού διαβατηρίου, αποτέλεσε πρόσωπο-κλειδί στην παρουσίαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, στην οποία ο Κόλιν Πάουελ ισχυρίσθηκε ότι οι ΗΠΑ διέθεταν πληροφορίες περί ενός "μοχθηρού δεσμού ανάμεσα στο Ιράκ και την αλ Κάιντα".

    ''Ηγέτης τρομοκρατικού δικτύου στο Ιράκ''

    "Το Ιράκ σήμερα φιλοξενεί ένα θανάσιμο τρομοκρατικό δίκτυο του οποίου ηγείται ο 'Αμπου Μούσαμπ αλ-Ζαρκάουϊ, ένας συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν", είχε πει ο Πάουελ.

    Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει ότι ο Ζαρκάουϊ βοήθησε στην δημιουργία ενός στρατοπέδου για την κατασκευή -και εκπαίδευση σε αυτήν- δηλητηρίων και εκρηκτικών.

    Ο Ζαρκάουϊ καταδικάσθηκε ερήμην σε θάνατο από Ιορδανικό δικαστήριο πέρισυ, για το σχεδιασμό επιθέσεων κατά αμερικανικών και ισραηλινών στόχων στην Ιορδανία. Θεωρείται, επίσης, ύποπτος για την ενορχήστρωση της δολοφονίας του Αμερικανού διπλωμάτη Λόρενς Φόλι στο Αμάν, πριν από ένα χρόνο.

    Το Στέιτ Ντιπάρμεντ συμπεριλαμβάνει τον Ζαρκάουϊ σε κατάλογο που διαθέτει μέσω των ιστοσελίδων του αναφορικά με το πρόγραμμα "Επικυρήξεις για Δικαιοσύνη", πρόγραμμα που προσφέρει έως και 25 εκατ. δολάρια για πληροφορίες σχετικές με "πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ παγκοσμίως, ή οδηγεί στην σύλληψη ή την καταδίκη τρομοκρατών που ευθύνονται για τέτοιες πράξεις".

    Αρχικώς, στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η επικήρυξη για τον Ζαρκάουϊ έκανε λόγο για αμοιβή 25 εκατ. δολαρίων, ποσό ίσο με αυτό που προσφέρεται για τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον Ιρακινό πρώην Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν. Αργότερα, το ποσό τροποποιήθηκε σε 5 εκατ. δολάρια. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι επρόκειτο περί λάθους.

    [11] Δύο Ιρακινοί νεκροί από έκρηξη νάρκης

    31/10/2003 11:20:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή το πρωί κοντά στην Μπαακούμπα από έκρηξη νάρκης που είχε στόχο κάποιο αμερικανικό όχημα, ανακοίνωσσαν νοσοκομειακές πηγές. "Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο Ιρακινοί προσέκρουσε σε νάρκη καθώς κατευθύνονταν στο Ντάλι Αμπάς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους", δήλωσε γιατρός του νοσοκομείου της Μπαακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Ο δρόμος στον οποίο είχε τοποθετηθεί η νάρκη διέρχεται από αμερικανική στρατιωτική βάση.

    [12] Ενέκρινε το Κογκρέσο κονδύλι για Ιράκ

    31/10/2003 9:51:00 πμ

    Σε μια σημαντική πολιτική νίκη για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε νωρίς την Παρασκευή με ευρεία πλειοψηφία τη νομοθεσία που παρέχει 87,5 δις δολάρια για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων και την ανοικοδόμηση του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Η Γερουσία των ΗΠΑ αναμένεται να ακολουθήσει την Δευτέρα, γεγονός που θα δώσει στον Πρόεδρο Μπους την ευχέρεια να διαθέσει τα χρήματα αυτά, παρά τις ανησυχίες πολλών βουλευτών και γερουσιαστών για τα διογκούμενα κόστη και τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή. Στο μεταξύ, η Κοντολίζα Ράις, σύμβουλος του Μπους για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, καλεί Γερμανία και Γαλλία να ''σταματήσουν να κρατούν όμηρο τον Ιρακινό λαό'', με το να αρνούνται την παροχή οικονομικής βοήθειας, ''αναγκαίας για την ανοικοδόμηση του Ιράκ".

    ''Να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας''

    ''Για πόσο καιρό οι Ιρακινοί θα παραμένουν υπό ομηρία απλούστατα επειδή δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας;'', δήλωσε η Ράις σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ξένους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

    Οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες θα πρέπει να ''ξεπεράσουν'' τις διαφορές αυτές και ''να αναγνωρίσουν ότι είναι καιρός να ενωθούν για το καλό του Ιρακινού λαού'', δήλωσε η Ράις.

    ''Δεν έχουν ανάγκη οικονομικής βοήθειας οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι οι Ιρακινοί που έχουν ανάγκη'', είπε η Ράις, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί όπως και οι άλλοι το Ιράκ να επανακτήσει την ανεξαρτησία του.

    Στην πρόσφατη σύνοδο των δωρητών στη Μαδρίτη, Γερμανία και Γαλλία ουσιαστικά αρνήθηκαν να συγχρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ, με το αιτιολογικό ότι η μεταφορά εξουσίας στους Ιρακινούς δεν πραγματοποιείται αρκετά γρήγορα.

    Υπό τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παρίσι και Βερολίνο δέχθηκαν να διαθέσουν μόλις 1,5 εκατ. δολάρια για την βοήθεια στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    [13] Ο Σαντάμ πίσω από τις επιθέσεις εναντίον Αμερικανών

    31/10/2003 11:45:00 πμ

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν ενδέχεται να παίζει ρόλο-κλειδί στο συντονισμό και την καθοδήγηση των επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Παρασκευής της εφημερίδας Νιού Γιόρκ Τάιμς. Επικαλούμενη Αμερικανούς ανώτατους αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν λειτουργεί ως καταλύτης ή ηγέτης της ένοπλης αντίστασης και πιθανόν βρίσκεται σε κάποια τοποθεσία κοντά στη γενέτειρά του, το Τικρίτ.

    Αντιφατικές οι εκθέσεις των αμερικανικών υπηρεσιών

    Η κυβέρνηση Μπους έχει δημοσίως υποστηρίξει ότι ο Σαντάμ κρύβεται για να σωθεί και ότι δεν παίζει πλέον σημαντικό ρόλο. Οι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Τάιμς σημειώνουν, πάντως, ότι οι αναφορές περί του ηγετικού ρόλου του Σαντάμ στην ιρακινή ένοπλη αντίσταση δεν μπορούν να επαληθευτούν, καθώς οι εκθέσεις των Υπηρεσιών Πληροφοριών είναι πολλές φορές αντιφατικές.

    [14] ''Μέτωπο'' κατά της ανεργίας

    31/10/2003 8:15:00 πμ

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μεταξύ των οποίων και κίνητρα στους εργοδότες για προσλήψεις ανέργων, αλλά και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, που μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας, ανακοίνωσε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι από το 2000 μέχρι σήμερα, η ανεργία μειώθηκε κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες και κυμαίνεται στο 8,9%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η απασχόληση αυξήθηκε κατά 58%. Η κυβέρνηση εφαρμόζει ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και από το 2000 μέχρι τώρα δόθηκαν 324.000 ευκαιρίες απασχόλησης, 394.000 ευκαιρίες κατάρτισης ανέργων και 467.000 ευκαιρίες επανακατάρτισης εργαζομένων.

    Έμφαση στην απασχόληση

    Από το Νοέμβριο ξεκινούν νέα προγράμματα που αφορούν σε 154.000 πολίτες και θα εφαρμοστούν μέτρα για ομάδες πληθυσμού, όπως η μερική απασχόληση 25.000 ατόμων στο δημόσιο τους επόμενους μήνες και η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τις προσλήψεις ανέργων μητέρων.

    Με τη Χάρτα Σύγκλισης η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχους:

    - Τη μείωση της ανεργίας στο 6% το 2008 και για τις γυναίκες στο 8%.

    - Την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,5% κάθε χρόνο και κατά 2% για τις γυναίκες.

    Ο ΟΑΕΔ θα δημιουργήσει 73 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης σε όλη τη χώρα, 500 εργασιακοί σύμβουλοι θα δίνουν πληροφορίες σε ανέργους και θα υπάρχουν ατομικά σχέδια δράσης για να βρει δουλειά ο κάθε άνεργος.

    Η κυβέρνηση έχει στρατηγική για την απασχόληση, είπε ο κ. Σημίτης και τόνισε πως η αύξηση της απασχόλησης σχετίζεται με τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

    Στην Ελλάδα η ανεργία εμφανίζει σταθερά πτωτική τάση, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζει ανοδική τάση.

    Αναλυτικά τα μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης

    Το περιεχόμενο των μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας που θα ισχύσουν αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο με το αντίστοιχο θέμα.

    Αναλυτικά, τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν:

    - Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Σύμφωνα με αυτό το μέτρο, εργοδότης που θα προσλαμβάνει άνεργο από τις λίστες του ΟΑΕΔ θα μπορεί να επιδοτείται με ποσό ίσο με το επίδομα ανεργίας και για χρονική διάρκεια ίση με την επιδότηση της ανεργίας με προϋπόθεση να μην έχει μειώσει το ποσοστό απασχόλησης στην επιχείρησή του το προηγούμενο διάστημα.

    - Εισάγεται το καθεστώς της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο με την πρόσληψη 25.000 απασχολούμενων με καθεστώς μερικής απασχόλησης στον κοινωνικό τομέα. Πιθανότατα, η προκήρυξη των πρώτων θέσεων θα πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

    - Θεσμοθετείται η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη άνεργων μητέρων με δυο παιδιά, μακροχρόνιων ανέργων άνω των 55 και απαλλάσσονται από την υποχρέωση εισφορών οι αγρότισσες του ΟΓΑ για κάθε νέο παιδί.

    - Εξαγγέλλονται νέα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ που θα δώσουν ευκαιρίες σε 153.935 πολίτες από τον Νοέμβριο, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα που δίνουν ευκαιρίες σε 290.035 πολίτες.

    - Εξαγγέλλονται νέα προγράμματα επιδότησης απασχόλησης με αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης των εργοδοτών σε 18 ευρώ και αύξηση της διάρκειας επιδότησης σε 18 από 12 μήνες, ενώ σε επιχειρήσεις με περισσότερα από 250 άτομα η διάρκεια της επιδότησης φτάνει τους 24 μήνες. Σημειώνεται η βελτίωση της λειτουργίας του ΟΑΕΔ με τη δράση των κέντρων προώθησης απασχόλησης, τους περισσότερους από 500 σύμβουλους απασχόλησης και τα εξατομικευμένα προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων.

    Η αντιμετώπιση της ανεργίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία, αν και αυτή επιβεβαιώνει ότι η ανεργία θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά.

    Ο κ. Ρέππας, αναφερόμενος στα όσα υποστηρίζει σχετικά η ΝΔ, υπογράμμισε ότι δεν έχουμε ακούσει αντίλογο στην πολιτική μας, αλλά διαρκείς αναφορές σε αρνητικές καταστάσεις, κάτι που δεν φτάνει για να κυβερνηθεί μια χώρα, αφού απαιτούνται συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις.

    Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για την αύξηση της απασχόλησης, ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι απαιτούνται προσαρμογές στην εκπαίδευση για να αντιμετωπιστεί η ελλιπής σύνδεση προσφερόμενων ειδικοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, η μείωση του κόστους για την απασχόληση και τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

    Επιστρέφοντας στα στατιστικά στοιχεία, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε και πάλι ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει φτάσει στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωζώνης, κινούμενη με 8,9% φέτος και παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 2,2 μονάδες από το 2000. Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι αυτό συνέβη τη στιγμή που η ανεργία στην ΕΕ κινείται ανοδικά και σε κάποιες αναπτυγμένες χώρες (π.χ. Γαλλία, Γερμανία) έχει ξεπεράσει το 9,4%.

    Αντίδραση από ΣΥΝ για τα μέτρα

    "Δώρο" στις μεγάλες επιχειρήσεις αποκάλεσε ο ΣΥΝ τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Σε ανακοίνωση του ΣΥΝ σημειώνεται: "Ο βασικός πυρήνας τους είναι η άνευ όρων επιχορήγηση και επιδότηση των επιχειρήσεων, ακόμα και με το επίδομα ανεργίας των ανέργων, για να δημιουργήσουν ανακυκλούμενες, ελαστικές και ανασφαλείς θέσεις εργασίας που διατηρούνται μόνο για το συγκεκριμένο διάστημα που επιδοτούνται".

    [15] Γερμανικό σχέδιο συνθήκης κατά της κλωνοποίησης

    31/10/2003 9:58:00 πμ

    Σχέδιο παγκόσμιας απαγόρευσης της ανθρώπινης κλωνοποίησης προωθεί η γερμανική διπλωματία στον ΟΗΕ, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερης αξιωματούχου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη. Η Κέρστιν Μύλερ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο, ότι συνάντησε ισχυρή υποστήριξη στον διεθνή οργανισμό προωθώντας το σχέδιο συνθήκης, που θα απαγορεύει αυστηρά την ανθρώπινη κλωνοποίηση, σε συζητήσεις με διπλωμάτες, περιλαμβανομένου του Τζον Νεγκροπόντε, μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

    Κατά και της θεραπευτικής κλωνοποίησης

    Η Γερμανία, η οποία έθεσε εκτός νόμου την ανθρώπινη κλωνοποίηση με νομοθεσία, που ψηφίσθηκε πέρυσι, με υποστήριξη από στελέχη όλων των κομμάτων, επιδιώκει μια παγκόσμια απαγόρευση στην κλωνοποίηση ανθρώπων, που θα συμπεριλαμβάνει και τη λεγόμενη θεραπευτική κλωνοποίηση.

    Οι υποστηρικτές της θεραπευτικής κλωνοποίησης, δηλ. της κλωνοποίησης για θεραπευτικές χρήσεις, ανάμεσά τους είναι οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Βραζιλίας, θέλουν η μέθοδος αυτή να χρησιμοποιείται για την παραγωγή κλώνων ασθενών ή κατεστραμμένων ανθρώπινων ιστών και οργάνων.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Κατά της ανθρώπινης κλωνοποίησης ο Καναδάς


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 31 October 2003 - 11:32:37 UTC