Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη γιατρός με... ''φακελάκι''
  • [02] Κύπρος-Κατεχόμενα: Στους δρόμους για την ''ιθαγένεια''
  • [03] Στον αέρα η εξεταστική φοιτητών-σπουδαστών
  • [04] Πειραιάς: Προκαταρκτική εξέταση για αυθαίρετα
  • [05] Συνέντευξη Στεφανόπουλου σε εφημερίδα του Βελιγραδίου
  • [06] Την Τετάρτη η απόφαση για την υπόθεση Τέντα
  • [07] Βερελής: ''Έτοιμος θα είναι ο προαστιακός σιδηρόδρομος το 2004''
  • [08] Δεν εκδίδεται στη Ρωσία ο Γκουζίνσκι
  • [09] Καραμανλής-Μητσοτάκης για Οικονομία-Ελληνοτουρκικά
  • [10] Έλεγχοι σε σχολικά κυλικεία στη Σάμο
  • [11] Βρυξέλλες: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής
  • [12] Βολές Παπαδάκη κατά του αναπληρωτή Εισαγγελέα
  • [13] Νέος πρόεδρος για τη Λιβερία
  • [14] Το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις ΙΑΕΑ - Ιράν
  • [15] Βενεζουέλα: 123 νεκροί το Σαββατοκύριακο
  • [16] Ενίσχυση δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  • [17] Μ. Ανατολή και Ιράκ στο επίκεντρο της Ισλαμικής Διάσκεψης
  • [18] Καταδίκασε τα επεισόδια στη Χειμάρρα ο Νάνο
  • [19] Βαγδάτη: Επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην Τουρκική πρεσβεία
  • [20] Τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν για ένα έτος
  • [21] Παρουσιάζεται το τελευταίο σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ
  • [22] Ανάληψη ευθύνης της δολοφονίας του Ισπανού διπλωμάτη
  • [23] Συνεργασία Αθήνα 2004 - με Ιατρικό Κέντρο
  • [24] 2 δισ. ευρώ πρόσθετα για την Περιφέρεια
  • [25] UEFA: Στη ''μάχη'' της πρόκρισης ΠΑΟΚ - Αρης - Πανιώνιος
  • [26] UEFA: Χωρίς Οουεν η Λίβερπουλ
  • [27] Τον Νοέμβριο επιστρέφει ο Ντελ Πιέρο
  • [28] Διεθνές Μουσικό Συνέδριο στην Κέρκυρα
  • [29] Η Κίνα έτοιμη να κατακτήσει το Διάστημα
  • [30] Η περιπέτεια ενός ποδηλάτη
  • [31] Η Ομιλία Σημίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

    [01] Συνελήφθη γιατρός με... ''φακελάκι''

    14/10/2003 6:07:00 μμ

    Χειρουργός γυναικολόγος συνελήφθη γιατί ζήτησε και πήρε από συγγενείς ασθενούς "φακελάκι" 400 ευρώ. Πρόκειται για τον Λάμπρο Αλεξόπουλο, αναπληρωτή διευθυντή της γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου "Αγιος Δημήτριος", ο οποίος κατηγορείται ότι μετά την επέμβαση αφαίρεσης ινομυώματος που πραγματοποίησε σε γυναίκα, ζήτησε "φακελάκι". Οι συγγενείς της ασθενούς κατήγγειλαν το περιστατικό στον διευθυντή του νοσοκομείου, όπως και στην αστυνομία και τα χαρτονομίσματα προσημειώθηκαν, ενώ παρόν στη συνάντηση όπου θα δίνονταν το "φακελάκι" ήταν και ένας αστυνομικός ο οποίος παρουσιάστηκε ως συγγενής της οικογένειας.

    Ποινική δίωξη για δωροδοκία

    Ανδρες της υποδιεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας συνέλαβαν επ' αυτοφώρω τον γιατρό και τον οδήγησαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για δωροδοκία.

    Ο Λαμπρόπουλος παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο όπου ζήτησε και πήρε αναβολή για τις 16 Οκτωβρίου.

    [02] Κύπρος-Κατεχόμενα: Στους δρόμους για την ''ιθαγένεια''

    14/10/2003 4:51:00 μμ

    Γενική απεργία κήρυξαν σήμερα στα κατεχόμενα τα κόμματα της Aντιπολίτευσης εκφράζοντας την αντίθεση τους στις μεθοδεύσεις του Ραούφ Ντενκτάς εν΄όψει των εκλογών, με πρόσφατο δείγμα την απόφαση να χορηγεί υπηκοότητα σε Τούρκους έποικους. Την ίδια ώρα, δεκάδες έποικοι εξακολουθούν να συνωστίζονται στη λεγόμενη υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης στα κατεχόμενα, για την απόκτηση της λεγόμενης ιθαγένειας του ψευδοκράτους. Συνωστισμός παρατηρήθηκε και στο νοσοκομείο για έκδοση πιστοποιητικού υγείας, που είναι απαραίτητο για την παραχώρηση της ψευδο-ιθαγένειας. Σημειώθηκαν, μάλιστα, συμπλοκές μεταξύ του προσωπικού και των εποίκων, με αποτέλεσμα να κληθεί η ψευδοαστυνομία για αποκατάσταση της τάξης.

    Αναβολή δίκης

    Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η δίκη με αίτημα την έκδοση ενδιάμεσης απόφασης για τη μη καταχώρηση στους εκλογικούς καταλόγους των ατόμων που πήραν την λεγόμενη ιθαγένεια μετά την 12η Μαρτίου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης Κ. Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας τη σημερινή απεργία και τη διαδήλωση στα κατεχόμενα είπε ότι ''ο εποικισμός είναι αντίθετος στο διεθνές δίκαιο και η παρουσία εποίκων αποβαίνει εις βάρος και των Ε/Κ και των Τ/Κ.'' Η απεργία, όπως εξήγησε, δεν οργανώνεται από πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην ''ψηφοφορία''.

    [03] Στον αέρα η εξεταστική φοιτητών-σπουδαστών

    14/10/2003 3:47:00 μμ

    Οι καθηγητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους για 5η συνεχή εβδομάδα, διεκδικώντας μεγαλύτερες αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους. Πάντως, οι πανεπιστημιακοί φαίνεται να προβληματίζονται τώρα με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς έχει χαθεί οριστικά η εξεταστική περίοδος. Οι καθηγητές του πανεπιστημίου Ηρακλείου, στην Κρήτη, αποφάσισαν τη Δευτέρα την αναστολή της απεργίας τους για δύο εβδομάδες, κάνοντας έτσι μια κίνηση καλής θέλησης. Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου κάνει έκκληση στους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους και να αρχίσει ξανά διάλογος για την άρση του αδιεξόδου. Επίσης, 48ωρη απεργία αποφάσισαν οι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές για τις 3 Νοεμβρίου

    Οι γεωτεχνικοί αποφασίζουν σήμερα για την περαιτέρω στάση του κλάδου

    Η απεργία των γεωτεχνικών έληξε χθες, σήμερα, ωστόσο, αναμένεται να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

    Να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία, κάλεσε τους απεργούς η κυβέρνηση.

    Νέα 48ωρη απεργία των γιατρών

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν έως και αύριο τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, λόγω της απεργίας των γιατρών. Από την Πέμπτη όμως, οι γιατροί όλης της χώρας ξεκινούν νέα 48ωρη απεργία.

    Κλειστοί θα παραμείνουν έως και την Πέμπτη οι αρχαιολογικοί χώροι, λόγω απεργίας των συμβασιούχων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.

    Τριήμερη απεργία εξήγγειλαν από αύριο και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις 16 και 17 Οκτωβρίου.

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά το αδιέξοδο που είχε σημειωθεί στις 6 Οκτωβρίου, κατά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμα, αποφάσισε την 48ωρη απεργία, ενώ την Πέμπτη, στο πλαίσιο της κινητοποίησης, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

    Την Τετάρτη το βράδυ θα υπάρξει συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Υφυπουργό Εσωτερικών και εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διεκδικούν την ικανοποίηση οικονομικών, ασφαλιστικών και θεσμικών αιτημάτων.

    [04] Πειραιάς: Προκαταρκτική εξέταση για αυθαίρετα

    14/10/2003 2:52:00 μμ

    Προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή, αν έχουν κατεδαφισθεί και αν όχι, για ποιο λόγο, διέταξε την Τρίτη ο Εισαγγελέας Πειραιά Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Η έρευνα που θα διενεργηθεί από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και την Αστυνομία θα πρέπει, σύμφωνα με την εισαγγελική παρέμβαση, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε αν διαπιστωθούν παρανομίες να ασκηθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους υπευθύνους. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η έρευνα θα επεκταθεί και στα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη δόμηση, κυρίως εξοχικών κατοικιών.

    [05] Συνέντευξη Στεφανόπουλου σε εφημερίδα του Βελιγραδίου

    Πηγή: ΑΠΕ 14/10/2003 7:41:00 μμ

    Συνέντευξη στην εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου παραχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, με την ευκαιρία της τριήμερης επίσκεψής του στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, από σήμερα Τρίτη, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Α. Λοβέρδο. Στη συνέντευξή του, ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών. "Είναι γνωστή η σημασία που αποδίδουμε στις σχέσεις μας με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, όπως είναι επίσης γνωστοί και οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών. Τα αισθήματα δεν άλλαξαν ούτε τον καιρό που είχαμε βρεθεί σε δύο ιδεολογικές πλευρές και δεν πρόκειται να αλλάξουν τώρα που βρισκόμαστε στον ίδιο δρόμο και αναμένουμε την προσέγγιση και την είσοδο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε. Οι σχέσεις αυτές έχουν ιστορία περίπου δύο αιώνων και σφυρηλατήθηκαν στο πλαίσιο κοινών στόχων και κοινού οράματος για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων".

    Κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής, ο Πρόεδρος της Ελλάδας τόνισε: "Μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας και του Μαυροβουνίου έχει οικοδομηθεί κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ενώ κοινό όραμα είναι το ευρωπαϊκό μέλλον τόσο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου όσο και του συνόλου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων".

    Ο κ. Στεφανόπουλος, καταλήγοντας, επανέλαβε τη σημασία που έχει το γεγονός ότι ποτέ στο παρελθόν οι Έλληνες δεν πολέμησαν εναντίον των Σέρβων, αλλά αντίθετα βρίσκονταν πάντοτε στο ίδιο στρατόπεδο.

    Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στο Βελιγράδι, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Ιβάν Μάροβιτς, του πολιτικούς ηγέτες των δυο Δημοκρατιών, τον πατριάρχη της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Παύλο και εκπρόσωπους της ελληνικής κοινότητας του Βελιγραδίου.

    [06] Την Τετάρτη η απόφαση για την υπόθεση Τέντα

    14/10/2003 7:27:00 μμ

    Αύριο αναμένεται η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου Λάρισας για τους δύο εραστές, το Νικόλαο Κωτούλα και τη Μαρία Τέντα, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αχιλλέα Τέντα, το Δεκέμβριο του 2001 στον Αλμυρό Μαγνησίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η σύζυγος του επιχειρηματία και ο εραστής της σκότωσαν τον 58χρονο και στη συνέχεια πέταξαν το πτώμα του σε πηγάδι. Ο εισαγγελέας έχει προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων κατά συναυτουργία. Από την πλευρά τους ο ένας προσπαθεί να φορτώσει στον άλλο τη στυγερή δολοφονία. Η πολιτική αγωγή επισημαίνει ότι τα θύματα της όλης υπόθεσης είναι τα παιδιά του 58χρονου που ζητούν δικαιοσύνη. Η διαδικασία έχει επισπευτεί, καθώς λήγει η 18μηνη προφυλάκιση των κατηγορουμένων.

    [07] Βερελής: ''Έτοιμος θα είναι ο προαστιακός σιδηρόδρομος το 2004''

    14/10/2003 6:57:00 μμ

    Το Ολυμπιακό Έργο του ηλεκτροκίνητου προαστιακού σιδηροδρόμου στο τμήμα Αχαρνές - Αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", συμπεριλαμβανομένων των σταθμών, θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί με πλήρη ασφάλεια συρμούς του ΟΣΕ και του Μετρό κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής.

    ''Το αμαξοστάσιο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 96%''

    Με αφορμή δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούμενα πρόσφατη έκθεση της ΔΟΕ, εμφανίζουν το έργο του Προαστιακού στο "κόκκινο", απάντησε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό η μέχρι τώρα πορεία του έργου είναι απόλυτα ικανοποιητική και σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα: Έχει κατασκευασθεί το 80% των έργων υποδομής, έχει στρωθεί η διπλή γραμμή σε 12 χλμ. επί συνόλου 32 χλμ., ενώ 3 χλμ. επιπλέον βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Επίσης, έχει αναπτυχθεί το έργο της ηλεκτροκίνησης σε μήκος 12 χλμ. και έχουν αρχίσει οι εργασίες σηματοδότησης.

    Ο κ. Βερελής επεσήμανε ότι οι πρώτες δοκιμές των υποσυστημάτων του έργου σε ολοκληρωμένα τμήματά του θα αρχίσουν τον προσεχή Φεβρουάριο, ενώ οι τελικές δοκιμές του συνόλου του έργου θα γίνουν τον Ιούνιο, έτσι διασφαλίζεται με βεβαιότητα η άρτια λειτουργία του έργου κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Με αυτά τα δεδομένα, σημειώνει ο κ. Βερελής, η έκθεση της ΔΟΕ, την οποία επικαλούνται τα δημοσιεύματα, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στους κόλπους του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, αλλά και στους συντελεστές του έργου (ΕΡΓΟΣΕ και λοιπές εταιρίες).

    Σε ό,τι αφορά την πορεία των εργασιών κατασκευής του Τραμ, ο κ. Βερελής σημειώνει ότι από το σύνολο των 25 χιλιομέτρων διπλής γραμμής, τα 14,1 χλμ. σιδηροτροχιών έχουν ήδη τοποθετηθεί και σκυροδετηθεί, μέχρι τέλος του μήνα το μήκος θα έχει υπερβεί τα 17 χιλιόμετρα, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η φάση τοποθέτησης των σιδηροτροχιών.

    Το αμαξοστάσιο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 96%, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2004, τόσο οι γραμμές όσο και το δίκτυο ηλεκτροδότησης θα έχουν ολοκληρωθεί.

    Από τα στοιχεία αυτά, αναφέρει ο κ. Βερελής, προκύπτει ότι το Τραμ της Αθήνας θα είναι και αυτό έτοιμο στην ώρα του για να μεταφέρει με άνεση, ταχύτητα και ασφάλεια 80.000 επιβάτες την ημέρα.

    [08] Δεν εκδίδεται στη Ρωσία ο Γκουζίνσκι

    14/10/2003 4:07:00 μμ

    Το Συμβούλιο Εφετών μετά από σημερινή συνεδρίαση αποφάσισε να μην εκδοθεί στη Ρωσία ο μεγιστάνας Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι. Το δικαστήριο έκρινε πως δεν συντελούνται τα αδικήματα για τα οποία ζητούν την έκδοση του οι ρωσικές αρχές. Ο Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι είναι πλέον ελεύθερος ενώ του αποδίδονται τα 100.000 ευρώ που είχε πληρώσει ως εγγύηση για να αποφυλακιστεί πριν από ένα μήνα, από τις φυλακές του Κορυδαλλού.

    [09] Καραμανλής-Μητσοτάκης για Οικονομία-Ελληνοτουρκικά

    14/10/2003 11:54:00 πμ

    Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είχε το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον προϋπολογισμό και τη στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία, στα αποτελέσματα της συνάντησης του κ. Καραμανλή με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επίσης διατυπώθηκαν εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.

    [10] Έλεγχοι σε σχολικά κυλικεία στη Σάμο

    14/10/2003 2:48:00 μμ

    Δεκατρία σχολικά κυλικεία ελέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου και διαπιστώθηκε ότι τα έξι λειτουργούσαν χωρίς άδεια, τα πέντε πωλούσαν μή επιτρεπόμενα προϊόντα και σε δυο διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες τους εστερούντο βιβλιαρίου υγείας. Υποβλήθηκαν στους παραβάτες μηνύσεις, ενώ οι έλεγχοι θα επαναλαμβάνονται συχνά όλη την σχολική χρονιά.

    [11] Βρυξέλλες: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής

    14/10/2003 7:40:00 μμ

    Χωρίς κάποια συμβιβαστική πρόταση για την επίλυση των μεγάλων διαφορών, που χωρίζουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε., ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου του πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Στο χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, οι χώρες που είχαν διαφωνίες σε κρίσιμα σημεία του Σχεδίου του Συντάγματος, ήταν η Ισπανία και η Πολωνία. Συγκεκριμένα, εμφανίσθηκαν με αμετακίνητες, ακόμη περισσότερο, τις θέσεις τους διότι δεν θέλουν με τίποτε να αλλάξει ο ευνοϊκός, γι' αυτές συσχετισμός των σταθμισμένων ψήφων, στη λήψη των αποφάσεων που έχουν εξασφαλισθεί από τη Συνθήκη της Νίκαιας.

    Την Δευτέρα, η Ιταλική προεδρία άκουσε τις αντιρρήσεις και διεκδικήσεις των Υπουργών Εξωτερικών όλων των χωρών της Ε.Ε. και προτίθεται τώρα να συντάξει ένα κείμενο με όλα τα προβλήματα ''εστιακής'' διαφωνίας μεταξύ των 25 χωρών μελών.

    Το κείμενο αυτό θα τεθεί προς συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση των Υπουργών στις 24 Οκτωβρίου προκειμένου εκεί να βρεθεί για κάθε πρόβλημα μια πολιτική λύση του μακριά από αριθμούς, στατιστικές και τεχνοκρατικές προτάσεις.

    Στις 24 Οκτωβρίου λοιπόν και όχι στο Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης θα αρχίσουν τα πραγματικά πολιτικά δούναι και λαβείν μεταξύ των κοινοτικών χωρών προκειμένου να βρεθεί μια λύση-πακέτο που θα υποβληθεί προς έγκριση στο συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου.

    [12] Βολές Παπαδάκη κατά του αναπληρωτή Εισαγγελέα

    14/10/2003 3:41:00 μμ

    Βολές κατά του αναπληρωτή Εισαγγελέα έδρα Βασίλη Μαρκή εξαπέλυσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου Κώστας Παπαδάκης. Ο κ. Παπαδάκης αναφερόμενος στους υπαινιγμούς του κ.Μαρκή περί ύπαρξης πολυτελούς και πολυπληθούς υπεράσπισης των κατηγορουμένων είπε ότι εμείς ήρθαμε εδώ γιατί έχουμε ήθος και σεβόμαστε τους θεσμούς, ενώ την αμοιβή μας την καταβάλλουμε από το υστέρημά τους οι συγγενείς του Τζωρτζάτου. Η αγόρευση του κ. Παπαδάκη θα συνεχιστεί τη Τετάρτη.

    Σύμφωνα με τον συνήγορο, ο Εισαγγελέας, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας Γιάννης Διώτης, φαίνεται να πίστευε ότι τα δικαιώματα των κατηγορουμένων ως προς την επικοινωνία τους με τους συνηγόρους τους, πρέπει να καμφθούν ή να καταργηθούν.

    Καταγγέλθηκαν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων Στο μεταξύ, στο διάλειμμα της δίκης παραχώρησαν σύντομη συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της ''Επιτροπής Αγώνα για την Αποκάλυψη και Καταγγελία των Παραβιάσεων και Ξένων Παρεμβάσεων στις πολιτικές δίκες'', καθώς και άλλων οργανώσεων και κινήσεων.

    Στη συνέντευξη καταγγέλθηκαν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων στην παρούσα δίκη, ενώ προαναγγέλθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια την Πέμπτη, στις 7 το βράδυ.

    [13] Νέος πρόεδρος για τη Λιβερία

    14/10/2003 7:13:00 μμ

    Ορκίστηκε την Τρίτη μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, ο νέος πρόεδρος της Λιβερίας. Ο Γκιούτνε Μπράϊαν, ένας σχετικά άγνωστος επιχειρηματίας, καλείται να φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο. Να καταφέρει να αφοπλίσει τους 45.000 ένοπλους μαχητές που υπάρχουν στη χώρα, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά. Καλείται επίσης να προετοιμάσει όσο το δυνατό καλύτερα το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

    Δύσκολο το έργο για τον Μπράιαν

    Ο 54χρονος επιχειρηματίας, επελέχθη από διεθνείς διαμεσολαβητές που προσπάθησαν μέσω της διπλωματικής οδού να δώσουν τέλος στον εμφύλιο σπαραγμό που λύγισε τη χώρα τα τελευταία 14 χρόνια.

    Ο Γκιούτνε Μπράϊαν, έχει δεσμευθεί ότι θα προσπαθήσει με τη βοήθεια του ΟΗΕ να προκηρύξει δημοκρατικές εκλογές στη χώρα, να περιορίσει τη δράση των ένοπλων μαχητών, να επαναφέρει την τάξη και να αποκαταστήσει βασικές υποδομές που έχουν πρόβλημα, όπως για παράδειγμα το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

    Ο διορισμός του αλλά και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε δημοκρατικές εκλογές, είναι μία ευκαιρία ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη Λιβερία.

    [14] Το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις ΙΑΕΑ - Ιράν

    14/10/2003 5:03:00 μμ

    Πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν

    Το Ιράν και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα αρχίσουν το Σάββατο, στην Τεχεράνη, διαπραγματεύσεις για μία ενδεχόμενη υπογραφή του προσθέτου πρωτοκόλλου, που προβλέπει ένα αυξημένο έλεγχο των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, ανακοίνωσε τη Τρίτη ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

    ''Η προσέγγισή μας είναι θετική και σοβαρή''

    ''Εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ θα βρίσκονται στην Τεχεράνη το Σάββατο για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή του πρόσθετου πρωτοκόλλου'', τόνισε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλι Ακμπαρ Σαλέχι, εκπρόσωπος του Ιράν στην ΙΑΕΑ.

    ''Η προσέγγισή μας είναι θετική και σοβαρή'', ήταν η απάντησή του στην ερώτηση εάν γνωρίζει κατά πόσο το Ιράν θα δεχθεί να υπογράψει το πρόσθετο πρωτόκολο της Συνθήκης για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών(TNP), τις προσεχείς εβδομάδες.

    Στην Βιέννη, η Μελίσα Φλέμινγκ,εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ, δήλωσε ότι το τελεσίγραφο που έχει δοθεί στο Ιράν για παροχή εξηγήσεων σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν θα είναι πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

    Υπάρχουν δύο φάσεις στην εργασία μας:

    Η πρώτη προβλέπεται το Ιράν να μας δώσει τις πληφορορίες σχετικά με θέματα που δεν έχουν επιλυθεί, όχι αργότερα από τις 31 Οκτωβρίου. Η δεύτερη θα είναι επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών.

    Ο Γενικός Διευθυντής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα αναχωρήσει την Τετάρτη από την Βιέννη για την Τεχεράνη προσκεκλημένος των ιρανικών αρχών.

    Την Πέμπτη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Ιρανική πρωτεύουσα και θα επιστρέψει στην συνέχεια στην Βιέννη.

    Σήμερα, σύμφωνα με την Φλέμινγκ, θα συναντηθεί στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Σχετικές ειδήσεις: Πυρηνική εγκατάσταση κατασκευάζει το Ιράν.

    [15] Βενεζουέλα: 123 νεκροί το Σαββατοκύριακο

    14/10/2003 1:35:00 μμ

    Ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντιπάλων συμμοριών, μάχες μεταξύ κακοποιών στους δρόμους αλλά και συγκρούσεις τους με την αστυνομία, στοίχισαν 123 ζωές το τελευταίο Σαββατοκύριακο στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελ Μούντο, είκοσι μέλη του υποκόσμου σκοτώθηκαν σε μάχες με την αστυνομία, ενώ στα δύο νεκροτομεία του Καράκας επικρατεί το αδιαχώρητο. Η έξαρση της βίας το τελευταίο Σαββατοκύριακο σημειώθηκε μετά την αναστολή των στρατιωτικών περιπόλων της μητροπολιτικής αστυνομίας του Καράκας, που αποφασίσθηκε πρόσφατα από το ανώτατο δικαστήριο.

    Ανησυχία από ΗΠΑ

    Ούγκο Τσάβες

    Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το αστυνομικό σώμα ότι είναι το "οπλισμένο χέρι" των πολιτικών του αντιπάλων καθώς η μητροπολιτική αστυνομία τελεί υπό τις διαταγές του δημάρχου του Καράκας Αλφρέντο Πένα, επικριτή του Τσάβες.

    Η σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράις, ερωτηθείσα για το μέλλον της Βενεζουέλας δήλωσε: "Υποστηρίζουμε πολύ τις προσπάθειες του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για να επιβλέψει μια διαδικασία που θα φέρει την Βενεζουέλα σε μια συνταγματική εκλογική διαδικασία που θα επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Δεν το βλέπουμε ως διμερές ζήτημα αλλά μάλλον ως περιφερειακό ζήτημα και θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο". Ταυτόχρονα, η Ράις είπε ότι "έχουμε τις ανησυχίες μας για κάποιες από τις δραστηριότητες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και τις γνωστοποιούμε σε τακτική βάση".

    [16] Ενίσχυση δυνάμεων στο Αφγανιστάν

    14/10/2003 12:45:00 μμ

    Συμμαχικές δυνάμεις υπό αμερικανική διοίκηση αναπτύχθηκαν στο κεντρικό Αφγανιστάν αναζητώντας ομάδες ανταρτών Ταλιμπάν, που θεωρούνται υπεύθυνοι για το θάνατο τεσσάρων Αφγανών στρατιωτών από επίθεση που έγινε το περασμένο 24ωρο. "Πιστεύεται ότι στοιχεία της Αλ Κάιντα ενεπλάκησαν στην επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής του αφγανικού στρατού που κατευθυνόταν στην Ταρινκότ", δήλωσε ο Αμπντούλ Ραχμάν, διοικητής της περιφέρειας Γκουζιράν.

    Επέκταση ειρηνευτικής δύναμης από ΟΗΕ

    Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε την επέκταση της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, σε όλη την επικράτεια της χώρας επομένως, στρατιώτες και εκτός της Καμπούλ θα βρίσκονται υπό νατοϊκή διοίκηση. Η επέκταση θα αρχίσει από την πόλη Κοντούζ στο Βόρειο Αφγανιστάν με Γερμανούς στρατιώτες.

    [17] Μ. Ανατολή και Ιράκ στο επίκεντρο της Ισλαμικής Διάσκεψης

    14/10/2003 4:36:00 μμ

    Για πρώτη φορά, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, συνέρχεται την Πέμπτη στη Μαλαισία, η Διάσκεψη κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ισλαμικής Διάσκεψης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό αλλά και η κατάσταση στο Ιράκ. Πέρα από τα δυο παραπάνω θέματα της επικαιρότητας, στη Διάσκεψη, θα συζητηθεί και η σύνδεση του Ισλάμ με την τρομοκρατία, γεγονός που έχει πλήξει τον τελευταίο καιρό τις ισλαμικές χώρες και που συντελεί σε δημιουργία τριβών με το Δυτικό κόσμο.

    Δύσκολη η ομοφωνία για το Ιράκ

    Όσον αφορά στο Μεσανατολικό, οι ηγέτες της Ισλαμικής Διάσκεψης, αναμένεται να καταδικάσουν ομόφωνα το Ισραήλ, για την επιδρομή κατά της Συρίας στις 5 Οκτωβρίου.

    Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται να διαπιστωθεί ταύτιση απόψεων για τον οδικό χάρτη, όπου εκεί σε αρκετές περιπτώσεις ο μουσουλμανικός κόσμος διχάζεται.

    Όσον αφορά στο Ιράκ, δεν αναμένεται καμία κοινή διακήρυξη, αφού επικρατεί διάσταση απόψεων για πολλά θέματα.

    Τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, ζήτησαν χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ΗΠΑ από το Ιράκ, επιμένοντας στον κεντρικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη.

    [18] Καταδίκασε τα επεισόδια στη Χειμάρρα ο Νάνο

    14/10/2003 3:49:00 μμ

    Φατός Νάνο

    Ο πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Χειμάρα την ημέρα των εκλογών και υποστήριξε ότι είναι έργο ''κύκλων που επιδιώκουν να παίξουν κατά παράδοση με την κυριαρχία και την ακεραιότητα των συνόρων της χώρας και τη σύνδεση της με την ΕΕ". Νωρίτερα, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, για τα σοβαρά επεισόδια στη Χειμάρρα την Κυριακή των δημοτικών εκλογών. Την Τετάρτη αναμένονται να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή

    Μπερίσα: ''Η Χειμάρα δεν ήταν ποτέ και ούτε είναι μειονοτική περιοχή''

    Σαλί Μπερίσα

    Ο κ. Μπερίσα σε συνέντευξη Τύπου επικαλούμενος την ενημέρωσή του από τον πρόεδρο του κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλη Ντούλε υποστήριξε ότι ''εξτρεμιστικά στοιχεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος προκάλεσαν την ένταση στη μικρή κωμόπολη".

    Οι ίδιοι κύκλοι συνέχισε ο κ. Μπερίσα θέλουν να μετατρέψουν την κωμόπολη σε μια πόρτα για το λαθρεμπόριό τους.

    Όταν ρωτήθηκε για την ύπαρξη ελληνικών συμβόλων και σημαιών στη Χειμάρα ο Μπερίσα απάντησε: ''Τέτοιες καταστάσεις δεν εκφράζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά συγκεκριμένα φιλοελληνικά στοιχεία. Η Χειμάρα δεν ήταν ποτέ και ούτε είναι μειονοτική περιοχή. Όμως πρέπει να παραδεχτούμε μια πραγματικότητα ότι στη Χειμάρρα και σε μερικά χωριά της ομιλείται και η ελληνική και η αλβανική γλώσσα. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα''.

    Στη Χειμάρα, σύμφωνα με τον ίδιο, το Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στα Τίρανα και το Δυρράχιο λόγω των παρατυπιών στους εκλογικούς καταλόγους, όπως ισχυρίζεται, κέρδισε ο κοινός υποψήφιος του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Δημοκρατικού Κόμματος, Βασίλης Μπολάνος.

    [19] Βαγδάτη: Επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην Τουρκική πρεσβεία

    14/10/2003 6:44:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης κοντά στην Τουρκική πρεσβεία της Βαγδάτης. Νεκρός είναι ο οδηγός-καμικάζι και τραυματίες έξι άτομα, μεταξύ των οποίων δύο υπάλληλοι της πρεσβείας, έγινε γνωστό από πηγή της ιρακινής αστυνομίας. Αστυνομικές δυνάμεις και Aμερικανοί στρατιώτες απέκλεισαν την περιοχή της πρεσβείας, όπου η έκρηξη προκάλεσε την κατάρρευση ενός προστατευτικού τείχους γύρω από το κτίριο. Την επίθεση κατά της πρεσβείας καταδικάζουν ο γ.γ. του ΟΗΕ και ο Λευκός Οίκος. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε το "πράσινο φως" για την αποστολή Τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, λαμβάνοντας μία απόφαση στην οποία αντιτίθενται πολλοί Ιρακινοί και ορισμένες γειτονικές χώρες. Στο μεταξύ, συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ σιιτικών οργανώσεων στην Κερμπάλα.

    Ανάν και Λευκός Οίκος καταδικάζουν την επίθεση

    Την επίθεση καταδίκασε ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν, λέγοντας όμως πως περιμένει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες.

    "Όσο μεγαλύτερη πρόοδο σημειώνουμε, τόσο πιο απελπισμένοι γίνονται οι οπαδοί του πρώην καθεστώτος και οι ξένοι τρομοκράτες'', τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, καταδικάζοντας την επίθεση αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράκ είναι ''το κεντρικό μέτωπο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας'' και "οι ΗΠΑ καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να επαναφέρουν την ειρήνη στη χώρα, αλλά και για την ανοικοδόμησή της".

    Στην Αγκυρα αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι έχουν τραυματιστεί ελαφρά δύο Ιρακινοί αστυνομικοί.

    Συγκρούσεις στην Κερμπάλα

    Στην Κερμπάλα, ένας Ιρακινός σκοτώθηκε και 28 τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια συγκρούσεων, την Δευτέρα, των πρώτων μεταξύ σιιτικών οργανώσεων από την έναρξη του πολέμου που είχε αποτέλεσμα την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες του ριζοσπάστη κληρικού, Μοκτάντα Σαντρ, και οι άνδρες του μετριοπαθούς, Αλι Σιστάνι, ήταν οπλισμένοι με Καλάσνικοφ.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν επτά πτώματα.

    Οι συγκρούσεις ξέσπασαν γύρω από το τέμενος του Ιμάμη Χουσεΐν αργά το βράδυ της Δευτέρας και συνεχίζονταν μέχρι το πρωί της Τρίτης. Το τέμενος είναι μία από τις ιερότερες τοποθεσίες των Σιιτών και δημοφιλής προορισμός για τους προσκυνητές.

    [20] Τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν για ένα έτος

    14/10/2003 12:34:00 μμ

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα στο Ιράκ για διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός έτους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Μαλαισίας Bernama. ''Δεν θα συμμετάσχουμε στις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ. Δεν πηγαίνουμε στο Ιράκ ως καταπιεστές. Θα έχουμε χρονοδιάγραμμα ενός έτους για να αποχωρήσουμε από το Ιράκ'', δήλωσε στο πρακτορείο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να σταματήσουν να επικρίνουν την Τουρκία και να ακολουθήσουν το παράδειγμά της σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν το Ιράκ.

    [21] Παρουσιάζεται το τελευταίο σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ

    14/10/2003 12:12:00 μμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παρουσιάσουν την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το νέο, τροποποιημένο σχέδιο απόφασης για το μεταπολεμικό Ιράκ. Το τρίτο θα είναι και το τελευταίο σχέδιο απόφασης, καθώς σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές το νέο σχέδιο είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Ουάσινγκτον. Το σχέδιο, που θα κατατεθεί στις 17.30 (ώρα Ελλάδας), αξιώνει για πρώτη φορά από το προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Ιράκ να παρουσιάσει έως τις 15 Δεκεμβρίου ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης του νέου συντάγματος και την διενέργεια εκλογών. Ο αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε, δήλωσε: ''Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή θα εγκριθεί εντός της εβδομάδας''.

    Χλιαρή υποδοχή

    Ωστόσο, ούτε το νέο σχέδιο απόφασης δε φαίνεται να ενισχύει αποτελεσματικά τον ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ και είχε χαρακτηριστεί μάλιστα "ανεπαρκές" από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν. Μόσχα και Πεκίνο έχουν ήδη διατυπώσει επιφυλάξεις, ενώ Γάλλοι και Γερμανοί διπλωμάτες έχουν εκφράσει θετικά σχόλια τονίζοντας ότι υπάρχουν βελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα αμερικανικά σχέδια.

    "Δε θα έλεγα ότι είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με το σχέδιο ψηφίσματος. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνουν αποδεκτές κάποιες παρατηρήσεις της ρωσικής πλευράς" τόνισε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ σημείωσε ότι το νέο σχέδιο "αποτελεί ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση".

    Αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για Ισπανούς διπλωμάτες

    Την ίδια ώρα, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε τη μετεγκατάσταση των επτά αξιωματούχων που υπηρετούν στην πρεσβεία της στο Ιράκ, σε ξενοδοχείο και στην πρεσβευτική κατοικία στη Βαγδάτη, καθώς υπάρχουν φόβοι για τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως γράφει η Ελ Παϊς. Η απόφαση για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για τους Ισπανούς διπλωμάτες ελήφθη μετά τη δολοφονία του Χοσέ Αντόνιο Μπερνάλ, την περασμένη Πέμπτη, στην κατοικία του στη Βαγδάτη.

    [22] Ανάληψη ευθύνης της δολοφονίας του Ισπανού διπλωμάτη

    Πηγή: ΑΠΕ 14/10/2003 5:09:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Μία άγνωστη μέχρι σήμερα ιρακινή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του Ισπανού διπλωμάτη Χοσέ Αντόνιο Μπερνάλ στην Βαγδάτη. Σε επιστολή στην αραβική γλώσσα που βρέθηκε στον εσωτερικό περίβολο του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE, στην Βαγδάτη, αναφέρεται ότι ο Μπερνάλ σκοτώθηκε από την οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Μεχράμπ. Ο Μπερνάλ, αξιωματούχος στην τοπική ισπανική πρεσβεία, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο σπίτι του την περασμένη Πέμπτη.

    Εκδικήθηκε για τις συλλήψεις υπόπτων της Αλ Κάϊντα στην Ισπανία

    Η οργάνωση αναφέρει στην επιστολή ότι σκότωσε τον Μπερνάλ για δύο λόγους:

    - σε εκδίκηση για τις συλλήψεις υπόπτων της Αλ Κάϊντα στην Ισπανία

    - και για ''επιθέσεις'' εναντίον σιιτών ηγετών.

    Πηγές του ισπανικό υπουργείου Αμυνας τόνισαν ότι η ''συγκεχυμένη και αντιφατική'' επιστολή στοχεύει να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ της ισπανικής ειρηνευτικής δύναμης και του τοπικού σιιτικού πληθυσμού και εξέφρασαν αμφιβολίες για την αυθεντικότητά του.

    [23] Συνεργασία Αθήνα 2004 - με Ιατρικό Κέντρο

    14/10/2003 6:19:00 μμ

    Τον τίτλο του επίσημου Αδειούχου Υπηρεσιών Υγείας, φέρει πλέον το Ιατρικό Αθηνών, μετά από σχετική συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στον πρόεδρο του ομίλου Β. Αποστολόπουλο και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΟΕΟΑ Αθήνα 2004, Μάρτων Σίμιτσεκ. Στη συμφωνία, προβλέπεται, επίσης ότι σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, το νοσοκομείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει φιλοξενία στα μέλη της ολυμπιακής οικογένειας.

    Παραχώρηση και θέσεων στάθμευσης

    "Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που μπορούμε και εμείς να συνδράμουμε σ αυτό το κορυφαίο γεγονός" δήλωσε ο Β. Αποστολόπουλος, τονίζοντας ότι το Ιατρικό Αθηνών θα προσπαθήσει να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στις υπηρεσίες υγείας.

    Πέρα από τη δυνατότητα φιλοξενίας, στη συμφωνία προβλέπεται επίσης ότι το Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου θα προσφέρει σε περίπτωση που του το ζητήσει η Οργανωτική Επιτροπή 130 θέσεις στάθμευσης, έναντι συμβολικού ποσού και 60 θέσεις στάθμευσης στην κλινική Ψυχικού.

    Με τη συμφωνία, το Ιατρικό Κέντρο, αποκτά επίσης το δικαίωμα πώλησης ολυμπιακών προϊόντων στα καταστήματα δώρων που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του.

    [24] 2 δισ. ευρώ πρόσθετα για την Περιφέρεια

    14/10/2003 4:20:00 μμ

    To ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ επί πλέον θα διατεθεί από το Γ' Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης σε προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης τους ερχόμενους μήνες, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.O κ. Xριστοδουλάκης είχε συνεργασία διάρκειας περίπου δυόμισι ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με αντικείμενο την πορεία των προγραμμάτων του Γ΄ KΠΣ.

    Ικανοποίηση για το Γ' ΚΠΣ

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης και ο τεχνικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βασίλης Μακρυωνίτης.

    Eξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε, ότι το Γ΄ KΠΣ προχωρεί αρκετά ικανοποιητικά, παρά τα πολλά προβλήματα, τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις που είχε στο ξεκίνημά του.

    Εξ άλλου, ο κ. Πάχτας δήλωσε ότι τα προγράμματα έχουν διαχωρισθεί σε "τρεις ταχύτητες", εκ των οποίων η πρώτη περιλαμβάνει εκείνα που παρουσιάζουν πολύ καλή επίδοση, και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις για τις αναθεωρήσεις των προγραμμάτων.

    [25] UEFA: Στη ''μάχη'' της πρόκρισης ΠΑΟΚ - Αρης - Πανιώνιος

    14/10/2003 7:15:00 μμ

    Στη μάχη των αγώνων του Kυπέλλου UEFA ρίχνονται την Τετάρτη τρεις ελληνικές ομάδες. Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει στη Νορβηγία τη Λίν με στόχο να ανατρέψει το εις βάρος του 1-0 από τον πρώτο αγώνα. Στη Δανία η Νόρτσελαντ υποδέχεται τον Πανιώνιο. Στο πρώτο παιχνίδι ο Πανιώνιος είχε επικρατήσει με 2-1 και στη Θεσσαλονίκη ο Αρης υποδέχεται τους μολδαβούς της Ζίμπρου (1-1 αποτέλεσμα πρώτου αγώνα). Κακό είναι το κλίμα στον Αρη, λόγω της επίθεσης αγνώστων στο αυτοκίνητο του αντιπροέδρου της ΠΑΕ, Νίκου Τσαρούχα, αλλά και του ξαφνικού προβλήματος που ενέκυψε με το γήπεδο της Νέας Ευκαρπίας.

    [26] UEFA: Χωρίς Οουεν η Λίβερπουλ

    14/10/2003 2:59:00 μμ

    Χωρίς τον Μάικλ Οουεν θα υποδεχθεί την Τετάρτη η Λίβερπουλ την Ολύμπια Λιουμπλιάνας, στον επαναληπτικό για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Ο διεθνής επιθετικός των κόκκινων δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό στην κνήμη, που του στέρησε την συμμετοχή και στο κρίσιμο παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου, οπότε η Αγγλία έπαιξε με την Τουρκία. Ο βραχύσωμος άσος τραυματίσθηκε στο ντέρμπι της 4ης Οκτωβρίου με την Αρσεναλ και από τότε δεν έχει αγωνισθεί.

    Σύμφωνα με τον Ζεράρ Ουγιέ, η επιστροφή του Οουεν δεν είναι μακριά: «Είναι σίγουρο ότι αύριο δεν θα παίξει, όμως ίσως επιστρέψει στα γήπεδα το Σάββατο για το παιχνίδι με την Πόρτσμουθ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Αγγλος άσος έπιασε στην κορυφή των σκόρερ της Λίβερπουλ σε διεθνείς αγώνες, τον Ιαν Ρας, καθώς στο πρώτο παιχνίδι με τους Σλοβένους, ισοφάρισε σε 1-1, σκορ που δίνει στους «κόκκινους σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση στον Β` γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [27] Τον Νοέμβριο επιστρέφει ο Ντελ Πιέρο

    14/10/2003 2:35:00 μμ

    Στις αρχές Νοεμβρίου προσδιορίζεται χρονικά η επιστροφή του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο στους αγωνιστικούς χώρους. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός της Γιουβέντους που τραυματίσθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στην γάμπα, κατά την διάρκεια του ντέρμπι (2-2) με την Ρόμα, είναι αισιόδοξος για την πορεία της αποθεραπείας του. Ο Ντελ Πιέρο, δεν αγωνίσθηκε στο παιχνίδι της Ριζούπολης με τον Ολυμπιακό για το Champrions League. O 29χρονος έχει κατακτήσει 13 τίτλους σε 11 χρόνια με την "μεγάλη κυρία", για λογαριασμό της οποίας έχει σημειώσει 147 τέρματα. Λίγο μετά τον τραυματισμό του, η συνεργασία των δύο πλευρών ανανεώθηκε μέχρι το 2008, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι ο Ντελ Πιέρο θα ολοκληρώσει την καριέρα του στον κορυφαίο σύλλογο της γειτονικής χώρας.

    "Αισθάνομαι πολύ καλά. Απομένει ένας τελευταίος έλεγχος, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ετοιμότητα μου και αν όλα πάνε καλά θα επιστρέψω στις 9 Νοεμβρίου (είναι η ημέρα των γενεθλίων του) στο παιχνίδι με την Ουντινέζε", τόνισε ο Ντελ Πιέρο.

    [28] Διεθνές Μουσικό Συνέδριο στην Κέρκυρα

    14/10/2003 2:46:00 μμ

    Διεθνές συνέδριο με θέμα "Ρομαντισμός και Εθνικισμός στη Μουσική", διοργανώνει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα από 17 έως 20 Οκτωβρίου 2003. Κεντρικός στόχος, η διερεύνηση των πολυποίκιλων πτυχών συνάντησης και όσμωσης εθνικισμού και ρομαντισμού στο προνομιακό, ιδιαίτερα κατά τον 19ο αιώνα πλαίσιο της μουσικής. Θα μετάσχουν 60 ειδικοί μουσικολόγοι Έλληνες και ξένοι. Οι συνεδρίες θα πλαισιωθούν από τέσσερις συναυλίες, με έργα που εμπίπτουν στη θεματική της επιστημονικής συνάντησης, μερικά από τα οποία παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στις συναυλίες αυτές συμμετέχουν διδάσκοντες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος και ο Νεοϋορκέζος μαέστρος Charles Zachary Bornstein.

    [29] Η Κίνα έτοιμη να κατακτήσει το Διάστημα

    14/10/2003 11:55:00 πμ

    Το πρώτο βήμα στο Διάστημα ετοιμάζονται να κάνουν οι Κινέζοι αφού εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, που θα στείλει την πρώτη επανδρωμένη κινεζική αποστολή σε τροχιά γύρω από τη Γη, καθιστώντας την Κίνα, του 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων, το τρίτο μόλις κράτος, που θα "περπατήσει" στους ουρανούς. Πάντως παραμένει ακόμα αμφίβολο αν οι Κινέζοι θα καταφέρουν να παρακολουθήσουν τις ιστορικές αυτές στιγμές αφού σύμφωνα με το κινεζικό Τύπο, τα σχέδια ζωντανής μετάδοσης της εκτόξευσης ναυάγησαν ενώ οι επίσημοι αξιωματούχοι διατηρούν σιγή ιχθύος.

    Μυστικό παραμένει το όνομα του κοσμοναύτη

    Τη Δευτέρα εκτελέστηκε με επιτυχία στην έρημο Γκόμπι, η προσομοίωση της εκτόξευσης του "Θεϊκού Σκάφους", του Shenzou V, και εφοδιάστηκε επαρκώς με καύσιμα.

    Τις επόμενες ώρες αναμένεται να συναντηθεί και με τον κοσμοναύτη, που επελέγη να πιλοτάρει το "Θεϊκό Σκάφος" και η ταυτότητα του οποίου παραμένει μυστική μέχρι αυτή την ώρα, ενώ θα παραστεί και σε μία τελετή πριν από την εκτόξευση.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι κοσμοναύτες ήταν τρεις. Σύμφωνα με τον κινεζικό Τύπο, πρώτη υποψηφιότητα προβάλεται εκείνη του Yang Liwei, ενώ η δεύτερη και τρίτη είναι των Zhai Zhigang και Nie Haisheng.

    Μετά από μήνες μυστικότητας το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι το "Θεϊκό σκάφος V θα πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση και θα εκτοξευθεί από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων του Γιντσουάν, την ερχόμενη εβδομάδα, ανάμεσα στις 15 και τις 17 Οκτωβρίου".

    Το διαστημόπλοιο θα πραγματοποιήσει 14 περιστροφές στην τροχιά της Γης σε ύψος 343 χιλιομέτρων, παραμένοντας 21 ώρες στο διάστημα.

    Η κινεζική τηλεόραση από τη Δευτέρα με ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας αλλά και με δυτικές κινηματογραφικές ταινίες, αναλόγου ύφους και θέματος, προσπαθεί να διεγείρει τη φαντασία των Κινέζων και να τους "ανοίξει την όρεξη" για την γαλαξιακή περιπέτεια κάνοντας τους συμμέτοχους στο όνειρο.

    Σε μια ''ζαριά'' οι ελπίδες της Κίνας

    Αν επιτύχει η πτήση αυτή θα επιτρέψει στην Κίνα να γίνει η τρίτη χώρα, που στέλνει άνθρωπο στο διάστημα, 42 χρόνια μετά την πρώην Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η επιτυχία θα αποτελέσει ένα ακόμα κίνητρο για την Κίνα στην προσπάθεια της να αναδυθεί στη διεθνή σκηνή με ακόμα πιο ενεργή διπλωματία, σε ένα παιχνίδι αποφασιστικής σημασίας στον κύκλο των αναμετρήσεων για τη διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων 2008 του Πεκίνου αλλά μίας εκρηκτικής οικονομίας, η οποία προκαλεί το φθόνο στον υπόλοιπο κόσμο.

    Μία ενδεχόμενη, όμως, αποτυχία θα καταρρακώσει την εθνική υπερηφάνεια της Κίνας και θα ρίξει τη χώρα σε μυριάδες προβλήματα, λόγω της έντονης αναταραχή, που έχει προκληθεί από τους απολυμένους και τους δυσαρεστημένους αγρότες αλλά και το άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής ψαλίδας.

    [30] Η περιπέτεια ενός ποδηλάτη

    14/10/2003 5:25:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η άφιξη του Γάλλου ποδηλάτη Ζαν Μπατίστ Βανσιέ στη ρωσική Απω Ανατολή, ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη. Ο 24χρονος ποδηλάτης, που γυρίζει τον κόσμο, μόλις αποβιβάστηκε στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, προερχόμενος απο την Ιαπωνία, πήγε να θεωρήσει τη ''βίζα'' του και στη συνέχεια να τηλεφωνήσει στην οικογένεια του για να τους ενημερώσει ότι είναι καλά και συνεχίζει το ταξίδι του. Ο άτυχος Ζαν Μπατίστ άφησε το ποδήλατό του έξω απο το κτίριο και όταν επέστρεψε για να το παραλάβει διαπίστωσε ότι το ποδήλατο μαζί με τους ταξιδιωτικούς του σάκους "είχαν κάνει φτερά". Ευτυχώς είχε επάνω του τη φωτογραφία του ποδηλάτου, την πιστωτική του κάρτα και το διαβατήριο του με τη "βίζα".

    Η αστυνομία είχε πολλά προβλήματα επικοινωνίας με τον Γάλλο ποδηλάτη και ζήτησε τη βοήθεια από διερμηνέα του πανεπιστημίου.

    Οι αστυνομικοί αν και δήλωσαν ότι δεν αισιοδοξούν να βρουν το ποδήλατο είπαν στον 24χρονο ποδηλάτη να απευθύνει έκκληση από την τηλεόραση για να του επιστραφεί το ποδήλατο.

    Ο Ζαν Μπατιστ κατά τη διάρκεια του "γύρου του κόσμου" είχε αντιμετωπίσει κι άλλες φορές προβλήματα.

    Στην Αφρική δέχθηκε επίθεση ληστών οι οποίοι και τον τραυμάτισαν.

    Στο Μεξικό του κλέψανε το ποδήλατο, αλλά το ξαναβρήκε με τη βοήθεια της αστυνομίας.

    "Αυτό το ποδήλατο το αγαπώ πολύ. Έχω ταξιδέψει με αυτό 40.000 χιλιόμετρα. Λυπάμαι μόνο γιατί έχασα το σημειωματάριο μου με τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα όλων αυτών των φίλων που έχω γνωρίσει στο μεγάλο αυτό ταξίδι μου", δήλωσε ο Ζαν Μπατιστ.

    Το ποδήλατο ξαναβρέθηκε αλλά χωρίς τους σάκους.

    [31] Η Ομιλία Σημίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

    14/10/2003 3:16:00 μμ

    ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2003

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Βρισκόμαστε 6 μήνες πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής και τη διενέργεια εθνικών εκλογών. Πρώτο μέλημά μας είναι να επιταχύνουμε την ολοκλήρωση του έργου και των δεσμεύσεων, που αναλάβαμε το 2000 και να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας για τη Νίκη το 2004. Ο αγώνας για τη Νίκη το 2004 επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση του έργου μας και κυρίως στην παρουσίαση των δεσμεύσεων και του προγράμματος 2004 - 2008.

    Ανέφερα στην ομιλία στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα βασικά σημεία του έργου, που έχουμε επιτελέσει τα τελευταία χρόνια. Ένα έργο, που εκτείνεται από τη μείωση της ανεργίας στο 8,9%, τα μεγάλα έργα και την ισχυρή ανάπτυξη πάνω από το 4% έως την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιτυχημένη Προεδρία. Η τετραετία 2000-2004 αναδεικνύεται ήδη σε μια από τις πιο παραγωγικές τετραετίες της Μεταπολίτευσης. Κι αυτό οφείλεται στις προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις. Οφείλεται ακόμα στις προσπάθειες των βουλευτών, των στελεχών και των μελών της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και στην έμμεση ή άμεση στήριξη των άλλων κομμάτων - έστω κι αν αυτή εκδηλώνεται διστακτικά και μόνο σ΄έναν πολύ περιορισμένο αριθμό θεμάτων.

    Έχω καλέσει το σύνολο του Κινήματος σε δυναμική εξόρμηση για να μιλήσουμε για το έργο μας, για τους εθνικούς στόχους της χώρας, για το πρόγραμμά μας. Σε αυτή την εξόρμηση θα αντιμετωπίσουμε και αντίλογο και μια κριτική στάση δυσπιστίας και επιφύλαξης. Γιατί παρ' όλες τις επιτυχίες της χώρας και της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο. Σε μια εποχή δύσκολη για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ασφαλώς και για την Ελλάδα. Πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια τις τεκταινόμενες μεταβολές.

    Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

    Μια μεγάλη μερίδα πολιτών στην Ευρώπη, αλλά και σ' ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο - και ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι - αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις και σοβαρά προβλήματα. Τα περισσότερα προβλήματα είναι οικονομικής φύσεως ή σχετίζονται με οικονομικές παραμέτρους, που επιτείνονται τα τελευταία χρόνια από την διεθνή ύφεση. Για παράδειγμα: Στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, στη Δανία, αλλά και στην Ελλάδα παρατηρούμε τιμαριθμικές αυξήσεις σε βασικά είδη διαβίωσης πάνω από το μέσο όρο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, που ωστόσο παραμένει συγκρατημένος σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή η εξέλιξη - αλλά όχι μόνο αυτή - συνέβαλε στην αύξηση των οικονομικών πιέσεων, ιδιαίτερα στις οικογένειες εργαζομένων με χαμηλό ημερομίσθιο και συνταξιούχων με χαμηλή σύνταξη. Αλλά και ευρύτερα, ο οικογενειακός προϋπολογισμός στην Ελλάδα ή ακόμα και στη Γερμανία δυσκολεύεται σε ορισμένες περιπτώσεις να ανταποκριθεί απρόσκοπτα στις αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας. Η οικογένεια, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, οι νοικοκυρές, οι αγρότισσες, οι εργαζόμενες μητέρες, που κυρίως διαχειρίζονται τον οικογενειακό προϋπολογισμό αντιμετωπίζουν προβλήματα, που επιτείνουν το άγχος για την καθημερινότητα.

    Πώς στεκόμαστε απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα;

    Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι σταθερά προσηλωμένη στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων - και μάλιστα σε ύψος 20% την τελευταία δεκαετία, όταν στην Ευρώπη τα πραγματικά εισοδήματα αυξήθηκαν στην ίδια περίοδο πολύ λιγότερο. Γνωρίζουμε όμως ότι παρά την αύξηση, η σχετική ανταπόκριση στις απαιτήσεις της ζωής δεν είναι πάντοτε και για όλες τις οικογένειες ευκολότερη απ' όσο ήταν παλαιότερα. Μπορεί σήμερα οι περισσότερες οικογένειες να καλύπτουν με μεγαλύτερη ευκολία ανάγκες, που μόλις πριν 10 χρόνια κάλυπταν με σημαντική δυσκολία, όμως στην αντίληψη του κόσμου έχει ανεβεί το επίπεδο των βασικών αναγκών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

    Συγχρόνως η εξέλιξη προχωρά όλο και γρηγορότερα. Οι ανάγκες γίνονται περισσότερες και γιατί η ίδια η ανάπτυξη της οικονομίας στηρίζεται στην εισαγωγή, στην αγορά νέων και πιο προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών. Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας δημιουργεί ολόκληρες νέες αγορές, όπως για παράδειγμα η κινητή τηλεφωνία, η οποία γνωρίζει τεράστια εξάπλωση στην Ελλάδα. Τα νέα προϊόντα και οι νέες υπηρεσίες λύνουν προβλήματα, διευκολύνουν τη ζωή και γι' αυτό προτιμώνται. Συγχρόνως, στο πεδίο της οικονομίας δημιουργούν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Συνοδεύονται όμως από σημαντικό κόστος, που προστίθεται στις βασικές δαπάνες του οικογενειακού προϋπολογισμού. Έτσι, έχουμε: Από τη μια το όφελος για την κοινωνία, την οικονομία, αλλά και εξατομικευμένα για τον πολίτη και την οικογένεια από νέες υπηρεσίες και αγαθά. Και από την άλλη το κόστος, που ο κάθε πολίτης και η κάθε οικογένεια καλείται να καταβάλλει. Το επίπεδο της ευημερίας βελτιώνεται αν το όφελος υπερτερεί του κόστους. Κάθε οικογένεια, όσο ευκατάστατη κι αν είναι, εύλογα επιδιώκει όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να επαυξήσει το επίπεδο ευημερίας. Να κατορθώσει δηλαδή να "τρέξει" πιο γρήγορα απ' όσο "τρέχουν" οι ανάγκες και οι συνεπαγόμενες δαπάνες.

    Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε μια μεγάλη αλήθεια. Η πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακολουθούμε θωρακίζει την ελληνική οικονομία, που μόλις πριν λίγα χρόνια ήταν ανίσχυρη, στάσιμη και προβληματική. Η πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης διασφαλίζει το σύνολο των πολιτών και κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους από τους κινδύνους και τα αδιέξοδα μιας οικονομικής ύφεσης. Η πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης κατοχυρώνει τα εισοδήματα και τις συντάξεις και τα αυξάνει με ρυθμούς πάνω από τον πληθωρισμό - ιδιαίτερα τα κατώτερα εισοδήματα και τις κατώτερες συντάξεις. Η πιο πειστική απάντηση είναι οι δείκτες σύγκλισης και όσα επιτύχαμε τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με τους εταίρους μας. Μια άλλη πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εικονική αύξηση, που θα κάλυπτε την πραγματική συρρίκνωση των εισοδημάτων.

    Δεν πρέπει ακόμη να παραβλέπουμε και μια άλλη παγκόσμια αλλαγή: Η διεθνής οικονομία είναι σήμερα πολύ περισσότερο διασυνδεδεμένη απ όσο ήταν ακόμα και πριν 10 χρόνια. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις χώρες και τις οικονομίες είναι πολύ πιο σκληρός και αδυσώπητος. Η εποχή της ταχύτητας στην οικονομία, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στο πεδίο της γνώσης και της παραγωγής έχει οδηγήσει τις χώρες, τις πόλεις, τις οικογένειες, τα άτομα να εργάζονται και να ζουν με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους, συχνά εξαντλητικούς. Δεν είναι μόνο η θεμιτή φιλοδοξία για μια καλύτερη ζωή, που αυξάνει τις ταχύτητες στην κοινωνία. Είναι επίσης η εύλογη ανησυχία πως οι χαμηλότεροι ρυθμοί εργασίας ίσως οδηγήσουν στην επαγγελματική στασιμότητα, την απώλεια ευκαιριών ή ακόμα και την απώλεια της εργασίας. Ο εντονότερος οικονομικός ανταγωνισμός έχει οδηγήσει σε ισχυρούς κοινωνικούς κραδασμούς, που δοκιμάζουν τις σύγχρονες οικογένειες. Παρ' ότι κατοχυρώσαμε υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για την Ελλάδα και την ελληνική οικογένεια σε σχέση με λίγα μόλις χρόνια πριν, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως εξαλείψαμε την ανασφάλεια. Έχουμε πλήρη επίγνωση. Γι' αυτό και στο επίκεντρο των πολιτικών μας ήταν και παραμένει ως κύριος αντίπαλος η ανασφάλεια. Από την αναπτυξιακή μας πολιτική μέχρι την κοινωνική μας πολιτική στόχος πρωταρχικός παραμένει η καταπολέμηση της ανασφάλειας. Ένα αύριο που διευρύνει την σιγουριά και την προοπτική για όλους.

    Σύντροφοι και συντρόφισσες,

    Ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο νέος, ο συνταξιούχος, κοινωνός μιας πραγματικότητας με αυξανόμενες απαιτήσεις είναι πολύ πιθανό να γίνεται όλο και πιο επιφυλακτικός απέναντι στην πολιτική. Συχνά θα αντιδράσει στον πολιτικό λόγο με κυνισμό. Οι φράσεις που χρησιμοποιούμε, που αποδίδουν βασικές πολιτικές αρχές μας, όπως για παράδειγμα η «κοινωνική συνοχή», η «ανθρωπιά», η «αλληλεγγύη», χάνουν μέρος της απήχησής τους, όταν τις ακούει ο πολίτης μετά από μια εξαντλητική μέρα, στην οποία έχουν δοκιμαστεί οι αντοχές του. Δημιουργούν άδικα, την εντύπωση, πως εμείς οι πολιτικοί δεν έχουμε αντίληψη της δυσκολίας, που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη οικογενειακή πραγματικότητα. Πως υπεκφεύγουμε. Πως δεν έχουμε απαντήσεις. Και πως υποτιμούμε τα συναισθήματα, που συνοδεύουν τον καθημερινό αγώνα για το ημερομίσθιο. Για μια καλή θέση εργασίας. Για καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών. Για αξιόπιστη και αξιοπρεπή περίθαλψη των ηλικιωμένων.

    Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την εικόνα, αυτές τις εντυπώσεις γιατί δεν είναι αλήθεια. Ν' αντισταθούμε στην απαξίωση της πολιτικής. Να μιλήσουμε, να εξηγήσουμε με λόγο αναλυτικό και τεκμηριωμένο για το έργο μας, τις πραγματικές δυνατότητές μας, ιδιαίτερα τις οικονομικές απ' όπου ξεκινούν τόσα και τόσα ζητήματα. Να μιλήσουμε για τους πραγματικούς μας στόχους, τον αναπόφευκτο χρόνο που απαιτούν οι μεγάλες αλλαγές, αν θέλουμε να είναι και βιώσιμες συγχρόνως.

    Αξίζει να προσθέσω τη διαπίστωση πως υπό αυτές τις συνθήκες μεγάλοι εθνικοί στόχοι της χώρας, όπως η ένταξη στην ΟΝΕ, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμα και τα χιλιάδες μεγάλα και μικρά δημόσια έργα, παρότι είναι μείζονος και ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την προοπτική της χώρας και της κοινωνίας, μοιάζουν ταυτόχρονα στόχοι απρόσωποι. Όλα αυτά αντιπροσωπεύουν αλλαγές, σημαντικές μεν, που όμως δεν συνδέονται ευθέως με την φορτισμένη με προκλήσεις οικογενειακή καθημερινότητα. Ο πολίτης σκέπτεται πως η Ελλάδα άλλαξε και αλλάζει. Πως η Ελλάδα έχει φωνή και κύρος και πως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε άλλοτε. Πως η Ελλάδα συγκλίνει με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ένωσης.

    Όμως, ο συλλογισμός καταλήγει σ' ένα ερώτημα: Πώς μπορώ να αυξήσω πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά το δικό μου μέρισμα, το μέρισμα της δικής μου οικογένειας σ' αυτή τη Νέα Ελλάδα, που κτίζεται γύρω μου; Απέναντι σ' αυτό το μείζον και κυρίαρχο ερώτημα, που κατά τη γνώμη μου αντηχεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ' όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, όλοι οι πολιτικοί καλούμαστε να πάρουμε μια καθαρή και ειλικρινή θέση. Διαφορετικά συναντούμε και θα συναντήσουμε υψηλά επίπεδα κυνισμού, αδιαφορίας και αποχής από την πολιτική διαδικασία.

    Πρέπει να εξηγούμε σε κάθε βήμα μας πως τα «μεγάλα» ζητήματα δεν ωφελούν μονάχα μια ανώνυμη Ελλάδα, αλλά ότι έχουν επίπτωση στα κρίσιμα βιοτικά συμφέροντά τους. Ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης επιτρέπουν να κάνουμε αναδιανομή και να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δαπάνες. Ότι μια σχέση ειρήνης και συνεργασίας με την Τουρκία θα μεταφέρει πόρους στο κοινωνικό κράτος. Ότι η ανάδειξη της Ελλάδας στην Ευρώπη, θα ενισχύσει την διαπραγματευτική της ικανότητα για διάθεση κοινοτικών πόρων προς όφελος κάθε πολίτη.

    Ο πολίτης δεν περιμένει να ακούσει από εμάς ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα. Ξέρει πως η πραγματικότητα γεννά νέα προβλήματα, που έρχονται και αντικαθιστούν τα παλιά. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι η εξαφάνιση κάθε προβλήματος, αλλά η υπεύθυνη, αποτελεσματική και ορθολογική αντιμετώπισή τους. Η επιλογή ορισμένων πολιτικών κυρίως η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στέλνουν μήνυμα πως υπάρχει κάποια «απόκρυφη συνταγή» για την οριστική εξαφάνιση των προβλημάτων συνιστά λαϊκισμό, αποκαλύπτει περιορισμένη ικανότητα διακυβέρνησης και υποδαυλίζει τον κυνισμό και την περαιτέρω απομάκρυνση της κοινωνίας από την πολιτική.

    Κάθε πολίτης αισθάνεται πως το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος, η αναδιανομή εισοδήματος, η κοινωνική δικαιοσύνη, οι ίσες ευκαιρίες είναι αξίες και δομές που δοκιμάζονται καθώς το κεφάλαιο και η παραγωγή διεθνοποιείται, πολλαπλασιάζοντας τις ανταγωνιστικές πιέσεις και τους οικονομικούς περιορισμούς. Ξέρουμε πως σ' αυτό το νέο διεθνές περιβάλλον θα ήμασταν παγιδευμένοι και ευάλωτοι χωρίς την ΟΝΕ. Η ΟΝΕ θωρακίζει την οικονομία και ταυτόχρονα κρατά ανοιχτό το δρόμο προς την ανάπτυξη. Αλλά ασφαλώς, η σταθερότητα δεν είναι ανεπιστρεπτί εξασφαλισμένη. Για να διατηρούμε τη θωράκιση, που με κόπο κατακτήσαμε πρέπει να επαγρυπνούμε και να περιφρουρούμε τα οικονομικά μεγέθη, που όλα μαζί συγκροτούν εκείνο, που αποκαλούμε ως «ΟΝΕ».

    Κατά συνέπεια η απάντηση στο αρχικό και βασικό ερώτημα του πολίτη είναι μία κι αυτήν πρέπει να την πούμε με τρόπο εύληπτο προς πάσα κατεύθυνση: Ταυτόχρονα με τις πολιτικές για την περιφρούρηση της ΟΝΕ καλούμαστε να επιταχύνουμε πάνω στο δρόμο, που ανοίγει η ΟΝΕ. Να πολλαπλασιάσουμε και να αναβαθμίσουμε τις πολιτικές για μια ισχυρή ανάπτυξη. Να επιταχύνουμε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της παραγωγής, που ήδη έχουμε ξεκινήσει, ώστε η αυξανόμενη ταχύτητα με την οποία παράγουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες να συνεχίσει να αυξάνεται και να υπερβεί την ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι ανάγκες για νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι οικονομίες, που οικοδομούν τις προϋποθέσεις και τολμούν να βρεθούν και να παραμείνουν στο πεδίο της παραγωγής ένα βήμα πιο μπροστά από το πεδίο των καταναλωτικών απαιτήσεων της εποχής είναι οι οικονομίες, που διασφαλίζουν μια δικαιότερη κοινωνία ισχυρών κοινωνικών θεσμών, περισσότερων ευκαιριών και μεγαλύτερης ευημερίας για όλους. Χρειαζόμαστε λοιπόν επιτάχυνση κι όχι εγκατάλειψη του εκσυγχρονισμού. Είναι ο μόνος δρόμος. Είναι η μόνη απάντηση για την θετική και ελπιδοφόρο προοπτική της ελληνικής κοινωνίας στην αυριανή Ευρώπη. Και συγχρόνως η μόνη απάντηση στα πραγματικά προβλήματα της οικογενειακής οικονομίας, των προοπτικών των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, στη δίψα για περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες, σ' αυτούς τέλος που νιώθουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο μια αβεβαιότητα για το αύριο, η μόνη απάντηση, είναι η Χάρτα Σύγκλισης.

    Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

    Καταθέσαμε σε κοινωνικό διάλογο τη Χάρτα Σύγκλισης. Είναι το σχέδιο για τη μείωση της ανεργίας, την επιτάχυνση της παραγωγής και την ποιοτική αναβάθμιση της οικονομίας. Η πιο ισχυρή οικονομία είναι ο πρώτος στόχος της επόμενης τετραετίας και ολόκληρης της δεκαετίας, που διανύουμε. Ψηλά στη Χάρτα Σύγκλισης βρίσκονται οι πολιτικές και τα μέτρα για την αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, μια οικονομική στρατηγική, που μεταξύ άλλων διαψεύδει τους φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης μετά το 2004. Εντάσσουμε την Ολυμπιάδα στο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν "σταματά", αλλά αντίθετα επιταχύνει το βηματισμό της με την Ολυμπιάδα. Με την επιτυχημένη Ολυμπιάδα να εγκαινιάσουμε μια νέα μεγάλη οικονομική προσπάθεια: Να επιταχύνουμε το πέρασμα σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους και σε μια οικονομία υψηλής τεχνολογίας. Στη σημερινή εποχή η συνάρθρωση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας μπορούν να αναβαθμίσουν κάθε στάδιο της παραγωγής και κάθε τομέα της οικονομίας.

    Μια δυναμική οικονομία, όπου πρωταγωνιστεί η έρευνα, η καινοτομία και οι νέες επενδύσεις στη γνώση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής είναι ο δρόμος μπροστά μας. Αυτή η οικονομία κτίζεται με συνδυασμένες πολιτικές για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, για τη φορολογική αντιμετώπιση των επενδύσεων, για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Κτίζεται επάνω σε σχήματα δικτύωσης και συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, της επιχειρηματικής κοινότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση και το χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας. Στην καρδιά της πολιτικής μας για την αύξηση των εισοδημάτων βρίσκεται η υποστήριξη όλων των επενδύσεων εκσυγχρονισμού και νέας τεχνολογίας από τις νέες ατομικές επιχειρήσεις ως τις μεγάλες ξένες επενδύσεις. Στην καρδιά της πολιτικής μας για τη μείωση της ανεργίας βρίσκεται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από την αγροτική παραγωγή και την τουριστική βιομηχανία έως τη βιοτεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζουμε την αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ. Την ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών σ' όλες τις περιφέρειες. Την επιδότηση επενδύσεων ύψους 6 δις Ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Τη θεσμοθέτηση μεγάλων φορολογικών κινήτρων για νέες μεγάλες επενδύσεις. Την αύξηση των δαπανών για έρευνα στο 1,5% του ΑΕΠ.

    Το ισχυρό χέρι της Ελλάδας του αύριο είναι φτιαγμένο από γνώση και καινοτομία. Με αυτό το ισχυρό χέρι θα μπορέσει να προασπίσει τα εθνικά της θέματα, την εθνική της ασφάλεια και να αντιμετωπίσει κάθε απειλή ενός ρευστού και αβέβαιου κόσμου. Με αυτό το ισχυρό χέρι η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει πιο γρήγορα την ανεργία και ταυτόχρονα θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στους εργαζόμενους. Έτσι θα προχωρήσουμε προς την πραγματική σύγκλιση, που για τα επόμενα 4 χρόνια υπολογίζουμε με αίσθηση ευθύνης και όχι εντυπώσεις ως εξής: Μείωση της ανεργίας στο 6%. Αύξηση των κατώτατων συντάξεων κατά 5% ετησίως. Μέση ετήσια αύξηση των εισοδημάτων σε ποσοστό που θα αποτελεί το άθροισμα ανάμεσα στο στόχο του πληθωρισμού και το μισό από το ποσοστό της οικονομικής ανάπτυξης. Πρώτος στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας. Πρώτος στόχος μας είναι η αύξηση των εισοδημάτων. Πρώτος στόχος μας είναι η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων. Γιατί εμείς, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. πιστεύουμε στην ηθική υπεροχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και αναγνωρίζουμε τον κεντρικό ρόλο της κοινωνικής συνοχής στην κατοχύρωση μιας στέρεας οικονομικής ανάπτυξης. Η κοινωνική περιθωριοποίηση δεν υποβαθμίζει μόνο την ηθική στάθμη της κοινωνίας, αλλά και δυναμιτίζει τα αναπτυξιακά της θεμέλια.

    Τα αποτελέσματα για τα οποία δεσμευόμαστε θα έρθουν με σκληρή δουλειά και συσπείρωση ολόκληρης της κοινωνίας. Για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές και τους στόχους της Χάρτας απαιτείται η συμμαχία όλων των φορέων - του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους. Η Χάρτα είναι το επίκεντρο μιας κοινωνικής συμφωνίας, που θα εγγυηθεί την συσπείρωση των προσπαθειών και την κοινωνική ειρήνη, μια από τις κύριες και θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη σύγκλιση. Δεν θα ολοκληρωθεί αυτή η στρατηγική μέσα σε μήνες. Απαιτεί επιμονή, υπομονή και συνεργασία. Η σύγκλιση είναι πιο δύσκολη από την ΟΝΕ. Πιο εύκολη είναι η διολίσθηση στο χτες και η απόκλιση. Όμως, αυτή η σύγκλιση με τις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι εφικτή. Αυτή είναι η προοπτική της ελληνικής κοινωνίας στην αυριανή Ευρώπη των 25 κρατών - μελών.

    Η υλοποίηση της Χάρτας Σύγκλισης ξεκινά με τον προϋπολογισμό του 2004. Ο νέος προϋπολογισμός, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί το πρώτο από τα τέσσερα βήματα της Χάρτας Σύγκλισης. Με το νέο προϋπολογισμό διοργανώνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατοχυρώνουμε την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Ενισχύουμε τα χαμηλά εισοδήματα. Με τις σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς. Με την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Με τα στοχευμένα μέτρα για τους αγρότες και την οικογένεια. Με την ουσιαστική μείωση των φορολογικών βαρών για την εργαζόμενη οικογένεια και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν κατά γράμμα με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Επαναλαμβάνω: Δεν θα περικοπούν, αλλά και δεν θα πολλαπλασιαστούν. Η κυβέρνηση δεν είναι μηχανισμός ικανοποίησης όλων των αιτημάτων. Είναι θεσμός διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Η οικονομία έχει όρια αντοχής. Η εξάντληση των ορίων αντοχής δεν θα επιτρέψουμε να εκτραπεί σε βαρύ αυτοτραυματισμό της ίδιας της οικονομίας. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον του ελληνικού λαού. Αν επιχειρήσουμε να πετύχουμε την σύγκλιση μέσα σ' ένα βράδυ, θα τη χάσουμε για πάντα.

    Η προσπάθεια για τη σύγκλιση είναι μια βαθύτατα πολιτική προσπάθεια και γι' αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο το πεδίο της οικονομίας, αλλά και το πεδίο του πολιτικού συστήματος. Η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε μια ισότιμα ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα ενισχύεται και από ένα πολιτικό σύστημα με πιο ισχυρή συμμετοχή του πολίτη στην πολιτική διαδικασία, στις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Ο νέος εκλογικός νόμος θα συνδυάζει την κυβερνητική σταθερότητα με τη μεγαλύτερη αναλογικότητα και την καλύτερη εκπροσώπηση των πολιτών, των νομών και των περιφερειών. Η νέα περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, δηλαδή η οργάνωση της χώρας σε ολοκληρωμένες βαθμίδες Διοίκησης και αυτοδιοίκησης, θα διευκολύνει τους σχεδιασμούς για τη μελλοντική ανάπτυξη. Οι νέες προβλέψεις για τη διαφάνεια στόχο έχουν τη θωράκιση της πολιτικής απέναντι σε κάθε απόπειρα δημιουργίας σκιών και εκβιαστικής επιρροής. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο σύνολο τομών, που θα αναβαθμίσουν την πολιτική διαδικασία στα μέτρα και τις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών. Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλοι μείζονες στόχοι στον ορίζοντα, οι εθνικοί στόχοι, που έχουν και αυτοί άμεση σχέση με τις δυνατότητες για μια ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. Είναι στόχοι για τους οποίους αξίζει ένας λαός να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις.

    Η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, η οριστική ανατροπή της κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εθνικοί στόχοι, που υπερβαίνουν τα καθιερωμένα και αξίζουν κάθε θυσία, κάθε προσφορά, συλλογική αποφασιστικότητα και επαγρύπνηση. Οι νέοι του 1974 επιστρατεύτηκαν για να υπερασπίσουν την Κύπρο. Πολλοί δεν έφτασαν ποτέ στο νησί. Επέστρεψαν με τη γεύση της ήττας σ' έναν πόλεμο, που δεν έγινε ποτέ. Οι νέοι του 1974 δεν είναι πια νέοι. Είναι ενεργοί πολίτες, έχουν νέα παιδιά. Και τα νέα παιδιά του 2004 πρέπει να δουν μια ενωμένη Κύπρο. Αξίζει να αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα ψηλά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών. Αξίζει να αγωνιζόμαστε για μια πιο Ισχυρή Ελλάδα.

    Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

    Όλα τα παραπάνω, η στρατηγική για τη μείωση της ανεργίας, ο μετασχηματισμός της οικονομίας, η πραγματική σύγκλιση, τα μεγάλα εθνικά θέματα, βρίσκονται δυστυχώς στο περιθώριο του πολιτικού διαλόγου. Ο πολιτικός διάλογος υποβαθμίζεται κυρίως με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια στείρα σύγκρουση για την εξουσία, σε μια παθητική προσπάθεια καλλιέργειας πελατειακών ελπίδων και εξαρτήσεων.

    Η νεώτερη γενιά εύλογα δεν έχει παραστάσεις, δεν μπορεί να κάνει συγκρίσεις, όμως η πραγματικότητα είναι μία: Τα τελευταία 25 χρόνια η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει ίδια σε θέσεις, ιδέες και πρόσωπα. Υπάρχουν πάντα τουλάχιστον δύο γραμμές για όλα τα θέματα: Για τα δεξαμενόπλοια με διπλό πυθμένα. Για την πώληση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Για το Β' και το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο. Για το κοινωνικό πακέτο. Καμία δέσμευση. Καμία πρόταση. Κανένα πρόγραμμα. Γενικολογία, αοριστολογία και διγλωσσία: Υιοθετεί η Νέα Δημοκρατία τα πάντα και το αντίθετό τους. Λαϊκισμός και υποταγή της κοινωνίας σε επιχειρηματικά συμφέροντα και τους νόμους της αγοράς. Υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και λυσσαλέα αντίδραση σ' όλες τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Και μάλιστα με απειλές για ποινικά δικαστήρια. Μείωση φορολογίας, αλλά και αύξηση δαπανών. Κατά του ασφαλιστικού, αλλά και χωρίς πρόταση για το ασφαλιστικό. Κοινωνική πολιτική με την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Καλύτερη παιδεία με την συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας. Ένοχη απουσία πολιτικής για την αναπροσαρμογή των ευρωπαϊκών αγροτικών ενισχύσεων. Σιωπηλή ταύτιση με τις θέσεις των μεγαλοπαραγωγών, που βρίσκονται απέναντι στο υπόλοιπο 90% των ελλήνων αγροτών. Υπέρ των επιτυχιών στα εθνικά θέματα, αλλά μόνο εκ των υστέρων κι έπειτα από επιδείξεις υπερπατριωτισμού και ακατάσχετη καταστροφολογία. Υπέρ της ελληνικής Προεδρίας με την πανευρωπαϊκή καινοτομία της "παράλληλης προεδρίας", αλλά και τις Κασσάνδρες στο ξεκίνημά της. Υπέρ της ΟΝΕ, αλλά με σκληρή αντίσταση σ' όλες τις πολιτικές, που οδήγησαν στην ΟΝΕ. Κηρύγματα για τη διαφάνεια και ταυτόχρονα φωτογραφικές επερωτήσεις στη Βουλή υπέρ ημετέρων. Αποχή από τη διακομματική επιτροπή προμηθειών ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Εμμονή στην κατάργηση νόμων, που δεν ευνοούν προσκείμενους, όπως ο νόμος για τη δικαστική προστασία. Επίκληση της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και ομολογία προθέσεων για κομματική επέμβαση στο ΑΣΕΠ.

    Και θα ήθελα να επιμείνω σ' αυτό: Η προκλητική πολιτική για "τα δικά μας παιδιά" χρωματίζει ανεξίτηλα μια κομματική νοοτροπία, που σημάδεψε το ελληνικό κράτος για πολλές δεκαετίες και δυστυχώς, επανέρχεται και σήμερα. Βγαίνει στο φως, με το κέλυφος «επανίδρυσης». Πρόσφατες επώνυμες δηλώσεις, αλλά και συνθήματα μίσους, που ακούγονται σποραδικά σκιαγραφούν εκ νέου το περίγραμμα μιας νοοτροπίας, που πιστεύαμε πως είχε οριστικά ενταφιαστεί. Ο εκφοβισμός και ο εξορκισμός της διαφορετικής άποψης υπονομεύει την πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και δυναμιτίζει τα θεμέλια μιας κοινωνίας. Διαρρηγνύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες. Πυροδοτεί στείρα αντιπαλότητα. Έρχεται σε σύγκρουση με κάθε έννοια ευρωπαϊκού κράτους.

    Μια τέτοια Ελλάδα, μια τέτοια κοινωνία θέλει ο ελληνικός λαός;

    Η Ν.Δ. έχει έναν μόνο κεντρικό και ξεκάθαρο στόχο: Την κατάληψη της εξουσίας και τον έλεγχο του κράτους για μια κλειστή ομάδα αξιωματούχων και έναν στενό κύκλο κομματικών οπαδών. Γι' αυτό έχει και μια ρητορική κτισμένη σ' έναν απαξιωτικό λαϊκισμό και χυδαίες προσωπικές επιθέσεις. Για μια προοπτική κτισμένη πάνω στην προσπάθεια συγκάλυψης σκληρών νεοφιλελεύθερων πρακτικών και διχαστικού κομματισμού. Η υποκρισία κι η δημαγωγία περισσεύουν.

    Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε και να διαμηνύσουμε σ' όλους τους τόνους πως η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Πως η επανίδρυση των διαχωριστικών γραμμών, η επανίδρυση του πελατειακού κράτους δεν θα περάσει. Η δική μας άποψη είναι πως δεν υπάρχουν "δικά μας" και «δικά τους» παιδιά. Όλα τα παιδιά είναι παιδιά της Ελλάδας. Και δώσαμε μάχη για την επικράτηση αυτής της νοοτροπίας. Και θα την υπερασπιστούμε. Θα δώσουμε τη μάχη για όλα τα ζητήματα του κάθε πολίτη, με το έργο μας και με το πρόγραμμά μας. Θα δώσουμε τη μάχη, γιατί διαφέρουμε από τη Νέα Δημοκρατία. Διαφέρουμε στα πιστεύω μας, διαφέρουμε στους στόχους και στις πρακτικές μας.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Η εξόρμηση πρέπει να έχει στόχο, όχι την αντιμετώπιση συνυποψηφίων, αλλά την κινητοποίηση του συνόλου των προοδευτικών πολιτών πέρα από κάθε κομματική καταγωγή για την ολοκλήρωση μιας μεγάλης αλλαγής που θα αγκαλιάζει όλη την κοινωνία. Το άνοιγμα στην κοινωνία κι όχι η περιχαράκωση στις κομματικές οργανώσεις είναι που εγγυάται τη νίκη του Κινήματος.

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενότητα σε όλους τους τομείς. Η κοινωνία απεχθάνεται την εσωστρέφεια, τους διαπληκτισμούς, τους προσωπικούς ανταγωνισμούς, τις πολιτικές θέσεις που επιλέγονται ως άλλοθι για προσωπικές κινήσεις. Αμφιβάλλει για τη δυνατότητα μιας παράταξης που τη διακρίνει η διχόνοια. Γι' αυτό εδώ και τώρα πρέπει να παραμερίσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα σε όλα τα επίπεδα. Κερδίζουμε δυναμική με την αρραγή συσπείρωση.

    Γιατί έχουμε έργο να υπερασπίσουμε απέναντι σε λόγια που αλιεύουνε ελπίδες. Έχουμε χρέος να δικαιώσουμε την υπόσχεση και την προοπτική του αύριο. Οι πολίτες σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη εκδηλώνουν ενδιαφέρον, υποστηρίζουν, στρατεύονται στην υποστήριξη πολιτικών και προτάσεων, που αποδεικνύουν ότι προάγουν το κοινό συμφέρον. Πρέπει να είμαστε κοντά στους πολίτες. Να μιλήσουμε και να τους ακούσουμε. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Να αντιπαρατεθούμε πολιτισμένα και μεθοδικά με τη διαφορετική άποψη.

    Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε πως η ζωή θα μετατραπεί ξαφνικά σε μια ζωή χωρίς καθόλου άγχος. Οι Έλληνες γνωρίζουν πως η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε ειδυλλιακή χώρα απλώς αν κερδίσει το ένα ή το άλλο κόμμα μια εκλογική αναμέτρηση. Η κοινωνία γνωρίζει εξίσου καλά πως η χώρα μπορεί να προοδεύσει σημαντικά προς όφελος όλων ή μπορεί να χάσει σημαντικά με ζημία όλων. Πως η χώρα, αν δεν κάνει λάθη, μπορεί να αναδείξει την κοινωνία μας ως ένα σημαντικό παράδειγμα αλλαγής στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Κι η Χάρτα Σύγκλισης είναι το μεγάλο όχημα σε τούτη την πορεία. Κάντε την κτήμα σας για να γίνει κτήμα ολόκληρου του ελληνικού λαού. Είναι η υπεύθυνη και ρεαλιστική πρόταση για την εξέλιξη της κοινωνίας μας σ' ένα παγκόσμιο περιβάλλον προκλήσεων και αβεβαιοτήτων. Είναι η ρητή μας δέσμευση για την επόμενη τετραετία.

    Σας ευχαριστώ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 October 2003 - 16:58:05 UTC