Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερωτήματα γεννά η αυτοκτονία της Σταθέα
  • [02] Σε εγρήγορση καλεί ο Κ. Σημίτης τους βουλευτές
  • [03] Ελληνικό διάβημα προς Πακιστάν για τους Ελληνες του ''Tasman Spirit''
  • [04] Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας-Φαναρίου
  • [05] Σήμερα η απόφαση για έκδοση του Γκουζίνσκι
  • [06] Αγόρευση συνηγόρου του Β. Τζωρτζάτου
  • [07] ''Εγκλήματα πολέμου'' από το Ισραήλ
  • [08] Σκληρή φραστική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κούβας
  • [09] Πολύνεκρες συγκρούσεις στη Βολιβία
  • [10] Ο γιος του Μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα
  • [11] Ύποπτους για τρομοκρατία παρέδωσε η Σ.Αραβία στις ΗΠΑ
  • [12] Διπλή ναυτική τραγωδία στην Κίνα με 44 αγνοούμενους
  • [13] Επίθεση Ιρακινών με έναν Aμερικανό νεκρό
  • [14] Χρονοδιάγραμμα για Ιράκ ζητά η Ισλαμική Διάσκεψη
  • [15] Μέτρα ενίσχυσης ανέργων και ευπαθών ομάδων

    [01] Ερωτήματα γεννά η αυτοκτονία της Σταθέα

    14/10/2003 8:40:00 πμ

    Νέα διάσταση λαμβάνει η υπόθεση με τις ανακλήσεις κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, μετά την αυτοκτονία της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, Ρουμπίνης Σταθέα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας εντολή στον εισαγγελέα που ανέλαβε την έρευνα για την αναβολή της κατεδάφισης αυθαιρέτων, να ερευνήσει άμεσα αν υπήρχαν οποιαδήποτε στοιχεία στην κατοχή της υπαλλήλου της Κτηματικής. Η Ρουμπίνη Σταθέα είχε αφήσει επιστολές για την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει και εξηγούσε τους λόγους. "Δεν είμαι ηρωίδα, πληρώνω τα λάθη και τις ανεπάρκειες μου", αναφέρει σε επιστολή της προς την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Η αστυνομία κλείνει την υπόθεση ως μια καθαρή αυτοκτονία.

    Τελευταία επιθυμία της να μην διωχθούν υπάλληλοι

    Στην επιστολή που απευθυνόταν προσωπικά στον διευθυντή της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ Σεραφείμ Φυντανίδη, αναφέρει μεταξύ άλλων:

    "Δεν πρόκειται για παραίτηση, πρόκειται για φυγή. Πιστεύω ότι κάθε τέλος είναι μια καινούργια αρχή. Επιθυμώ το δικό μου τέλος να είναι αρχή για μια μικρή προσπάθεια από όλους να γίνουν καλλίτεροι".

    "Δεν είμαι ηρωίδα, δεν θεωρώ τον εαυτό μου μάρτυρα. Θεωρώ ότι πρέπει να πληρώσω τα λάθη και τις ανεπάρκειες μου, αφού με τις ενέργειες μου διέσυρα για πολλοστή φορά τον άνδρα μου, τα παιδιά μου, την υπηρεσία μου, την Κυβέρνηση και τη δικαστική εξουσία".

    Στην επιστολή ακόμα ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους της και ιδιαίτερα τον κ. Στάθη, γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, ο οποίος προφανώς την κάλυψε στις πρόσφατες αποφάσεις, ενώ παραπέμπει τους αρμοδίους στην κα. Τριτάρη και τον κ. Λάμπρου για να ενημερωθούν για τις ενέργειές της, οι οποίοι τις γνώριζαν.

    Η Ρουμπίνη Σταθέα κλείνει την επιστολή με την απαίτηση να μην ασχοληθούν με την περίπτωσή της κίτρινες εκπομπές, ενώ σαν τελευταία της επιθυμία ζητά να μην διωχθούν υπάλληλοι για λάθη και ανακολουθίες για τους λόγους που έχει ήδη κάνει γνωστούς.

    Ο Εισαγγελέας κ. Παναγιωτόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, έχει ήδη συγκεντρώσει και τις επτά συνολικά επιστολές που άφησε η εκλιπούσα και, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, θα διερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις, τουλάχιστον αυτές που προκύπτουν από το περιεχόμενο των επιστολών.

    Βρέθηκε νεκρή σε γκρεμό κοντά στο εξοχικό της

    Η 52χρονη Ρουμπίνη Σταθέα που είχε εξαφανιστεί από την Κυριακή βρέθηκε νεκρή το απόγευμα της Δευτέρας, από άνδρες της ΕΜΑΚ, σε γκρεμό κοντά στο εξοχικό της στην Κερατέα. Την εξαφάνιση από την Κυριακή, είχε δηλώσει στην αστυνομία ο σύζυγός της, όταν βρήκε επιστολές προς εκείνον και τα δύο τους παιδιά, στις οποίες και εξηγούσε για ποιο λόγο είχε αποφασίσει να αυτοκτονήσει.

    [02] Σε εγρήγορση καλεί ο Κ. Σημίτης τους βουλευτές

    14/10/2003 11:14:00 πμ

    Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τη στρατηγική κυβέρνησης - κόμματος μέχρι τις εκλογές και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του απήυθυνε γενικό προσκλητήριο στους βουλευτές να οργώσουν την επαρχία για την προβολή και ανάδειξη του κυβερνητικού έργου. "Πρέπει να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και όχι να τον εγκαταλείψουμε", τόνισε ο πρωθυπουργός. Επίσης υπογράμμισε ότι ισχύει η καταστατική διάταξη που θέλει τους βουλευτές να είναι δικαιωματικά υποψήφιοι. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η τετραετία 2000-2004 είναι από τις πιο παραγωγικές στην ιστορία της χώρας. Με ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις αρκετών βουλευτών, όπως του Γεράσιμου Αρσένη.

    "Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων βουλευτών δεν έχει αλλάξει. Αναζητούμε νέα πρόσωπα άφθαρτα, καταξιωμένα στην κοινωνία", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Κώστας Γείτονας διευκρινίζοντας ότι η μάχη ενόψει των εκλογών είναι στο κοινωνικό σύνολο.

    Εν τω μεταξύ, την προγραμματική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών της προσεχούς Ανοιξης θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός.

    [03] Ελληνικό διάβημα προς Πακιστάν για τους Ελληνες του ''Tasman Spirit''

    14/10/2003 10:57:00 πμ

    Το "Tasman Spirit"

    Σε διάβημα προς τον Πρέσβη του Πακιστάν στην Αθήνα, Χαμπίμπ Ουρ Ραχμάν προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση για τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων "Tasman Spirit", το οποίο προσάραξε στο λιμάνι του Καράτσι στις 27 Ιουλίου 2003 και του Έλληνα επικεφαλής της ομάδας διάσωσης, των οποίων έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ζητά πληροφορίες για το ακριβές κατηγορητήριο

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον Πακιστανό Πρέσβη και του εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" της Κυβέρνησης για τους Έλληνες ναυτικούς, ζητώντας την άμεση άρση της απαγόρευσης εξόδου, καθώς και πληροφορίες για το ακριβές κατηγορητήριο που τους βαραίνει -εάν αυτό υφίσταται - και για το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει λάβει σχετική πληροφόρηση έως σήμερα, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε στον Πακιστανό Πρέσβη ότι "αισθανόμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους ίδιους τους ναυτικούς αλλά και τις οικογένειές τους για τη τύχη τους και την καλή κατάστασή τους" και του επεσήμανε ότι δεν θα ήθελε να πιστεύει ότι οι Έλληνες ναυτικοί κρατούνται στο Πακιστάν ως "όμηροι" της κυβέρνησης για τον εξαναγκασμό καταβολής αποζημίωσης για τη ζημιά που προκάλεσε η προσάραξη του δεξαμενόπλοιου.

    Ο Χαμπίμπ Ουρ Ραχμάν υποσχέθηκε να μεταφέρει στη κυβέρνησή του το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι επιμεληθεί ο ίδιος προσωπικά ώστε να λάβει η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών τις απαραίτητες πληροφορίες εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας-Φαναρίου

    14/10/2003 9:14:00 πμ

    Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. ''Το θέμα που έχει προκύψει θα αντιμετωπιστεί με σύνεση κι αποφασιστικότητα στην έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας το Νοέμβριο'' δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, Πατήρ Επιφάνιος, τονίζοντας ότι η συνάντηση του κ. Χριστόδουλου με τον Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που αποφασιστεί από κοινού. ''Δεν πρέπει να δημιουργηθούν νέες περιπλοκές με πολιτικές ή κομματικές παρεμβάσεις'', δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ενώ ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της συνεργασίας, σύνεσης και λογικής.

    ''Είμαστε μπροστά στο σχίσμα εάν δεν επικρατήσουν νηφαλιότητα και ψυχραιμία'', υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος.

    Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, υποστήριξε ότι εάν η Εκκλησία στείλει τον κατάλογο των υποψηφίων μητροπολιτών στο Φανάρι προς έγκριση, υπονομεύεται το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    [05] Σήμερα η απόφαση για έκδοση του Γκουζίνσκι

    14/10/2003 11:15:00 πμ

    Συνέρχεται σήμερα το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών Αθηνών προκειμένου να αποφανθεί επί του ρωσικού αιτήματος που αφορά την έκδοση του επιχειρηματία των ΜΜΕ Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι. Το δικαστήριο είχε προ δεκαπενθημέρου αναβάλει την έκδοση της απόφασης με το σκεπτικό ότι το κατηγορητήριο που οι ρωσικές αρχές αποδίδουν στον επιχειρηματία ήταν ασαφές. Οι ρωσικές αρχές έστειλαν στην ελληνική δικαιοσύνη συμπληρωματικά έγγραφα, τα οποία θα συνεκτιμηθούν για τη λήψη της σημερινής απόφασης.

    [06] Αγόρευση συνηγόρου του Β. Τζωρτζάτου

    14/10/2003 9:57:00 πμ

    Για δεύτερη μέρα συνεχίζει την αγόρευσή του ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου διεξάγεται η δίκη για την υπόθεση της 17Ν. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου να απαγορευθούν οι τηλεοπτικές κάμερες στην αίθουσα, επισημαίνοντας οτι ''παίχθηκαν συμφέροντα'' γύρω απο το θέμα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, η οποία, όπως είπε, αν υπήρχε, θα ανέβαζε το επίπεδο του κόσμου ακούγοντας τα νομικά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της διαδικασίας.

    Επιπλέον, ο συνήγορος τους Βασίλη Τζωρτζάτου μίλησε για επιθέσεις, τις οποίες δέχθηκαν οι συνήγοροι, ενώ υποστήριξε πως υπήρξε ένας μηχανισμός επηρεασμού της κοινής γνώμης απο τα μέσα ενημέρωσης.

    Αναφερόμενος στις ανακρίσεις για την υπόθεση της 17Ν, ο κ. Παπαδάκης είπε πως ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και πρόσθεσε οτι ο πρώην εισαγγελέας του Αρειου Πάγου, Ευάγγελος Κρουσταλλάκης, είχε παρενέβη στην υπόθεση ευχαριστώντας τους εφέτες ανακριτές για τον τρόπο που διεξήγαγαν την έρευνα.

    [07] ''Εγκλήματα πολέμου'' από το Ισραήλ

    14/10/2003 9:35:00 πμ

    Νέα εισβολή στο στρατόπεδο προσφύγων της Ράφα πραγματοποίησαν άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού με μπουλντόζες το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των Ισραηλινών, που εισέβαλαν από δύο διαφορετικές πλευρές, αναφέρθηκαν ανταλλαγές πυρών. Την Τρίτη το πρωί, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο κοντά στη Χεβρώνα, σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι ο Παλαιστίνιος είχε πλησιάσει στη διάρκεια της νύχτας έναν οικισμό εβραίων εποίκων. Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την εισβολή των Ισραηλινών στη Ράφα χαρακτηρίζοντάς το "έγκλημα πολέμου".

    Ισραήλ: ''Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις''

    Φωτό αρχείου

    Επίσημη αιτιολογία και της νέας εισβολής ήταν η καταστροφή των υπόγειων στοών που χρησιμοποιούνται για την παράνομη μεταφορά όπλων από την Αίγυπτο. Ανώτατος Ισραηλινός αξιωματικός στη Γάζα δήλωσε ότι η νέα επιχείρηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ είπαν ότι η νέα επίθεση αποτελεί συνέχεια της εισβολής της περασμένης Παρασκευής που κράτησε τρεις ημέρες.

    Σύμφωνα με την UNWRA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στις επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών καταστράφηκαν 114 κτίσματα κατοικιών Pαλαιστινίων και έμειναν άστεγοι 1.240 άνθρωποι.

    Οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις απείλησαν τη Δευτέρα με σκληρά αντίποινα το Ισραήλ, στη διάρκεια συγκέντρωσης που οργανώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας.

    Διεθνής Αμνηστία: ''Έγκλημα πολέμου οι εισβολές''

    Φωτό αρχείου

    Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε με δριμύτητα τις πρώτες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και υπενθύμισε ότι η αδικαιολόγητη καταστροφή των σπιτιών Pαλαιστίνιων πολιτών συνιστά έγκλημα πολέμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης τα τελευταία τρία χρόνια ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει περίπου 4.000 κατοικίες.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η τακτική των Ισραηλινών να ισοπεδώνουν τα σπίτια των Παλαιστινίων τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στέγης. ''Η τελευταία εισβολή ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν μείνει άστεγοι στη Ράφα από την αρχή της τωρινής Ιντιφάντα σε 7.253, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε 11.987''.

    [08] Σκληρή φραστική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κούβας

    14/10/2003 10:22:00 πμ

    "Τύραννο" αποκάλεσε το Φιντέλ Κάστρο η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράις, και κάλεσε τη Δευτέρα για ισχυρότερη διεθνή πίεση προς τον Κουβανό ηγέτη. ''Χρειάζεται μια διεθνής προσπάθεια'', δήλωσε η Ράις σε δημοσιογράφους και συμπλήρωσε: ''Είναι απαράδεκτο το ότι η Κούβα παραμένει σε αυτήν την κατάσταση όταν μπορεί να αδράξει τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ευημερία''. Η Ράις είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα εφαρμοσθούν τα νέα μέτρα, αλλά τόνισε ότι ''υπάρχει μια διαδικασία που θα αρχίσει αμέσως και θα εφαρμόζει αυτά τα μέτρα κατά τρόπο όσο σύντομο και πλήρη είναι δυνατόν''.

    ''Εκλογική δυσοσμία αναδίδουν οι εξαγγελίες Μπους''

    Τη Δευτέρα, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Τζορτζ Μπους ότι σκληραίνει τα μέτρα κατά της Κούβας, η κυβέρνηση της νήσου απέρριψε τις πιέσεις για "μεταρρυθμίσεις" και δήλωσε ότι ο Μπους "ονειρεύεται" μιλώντας περί μιας μετά τον Κάστρο διαδικασίας ''μετάβασης''.

    Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αβάνα είπε ότι οι εξαγγελίες του Μπους "αναδίδουν μία απροκάλυπτη εκλογική δυσοσμία" υπονοώντας ότι στοχεύουν στις ψήφους των κουβανών εξόριστων της Φλόριντα, πολιτεία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2000.

    Την περασμένη Παρασκευή ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε την ενίσχυση των περιορισμών που ισχύουν για όσους Αμερικανούς πολίτες επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κούβα και πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει την εξουσία του Φιντέλ Κάστρο, διότι, όπως είπε, "αυτό το καθεστώς πρέπει να αλλάξει".

    [09] Πολύνεκρες συγκρούσεις στη Βολιβία

    14/10/2003 9:42:00 πμ

    Οι συγκρούσεις της Δευτέρας ανάμεσα στους βολιβιανούς διαδηλωτές και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης κόστισαν τη ζωή σε 14 ανθρώπους, 13 πολίτες και ένα στρατιώτη, και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων τουλάχιστον 100, αυξάνοντας σε 58 τον αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της σοβαρής κρίσης στη χώρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Οι διαδηλώσεις προκλήθηκαν από την απόφαση της βολιβιανής κυβέρνησης να εξάγει φυσικό αέριο στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Οι διαδηλωτές, που στην πλειοψηφία τους φτωχοί Ινδιάνοι, λένε πως το φυσικό αέριο είναι εθνικός πόρος και πρέπει να ικανοποιεί, πρωτίστως, τις ανάγκες των βολιβιανών νοικοκυριών.

    ''Δεν πρόκειται να παραιτηθώ''

    Σάντσες ντε Λοσάντα

    Στη διάρκεια της διαδήλωσης της Δευτέρας, που είχε ως αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοσάντα, πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν πολλά καταστήματα σε διάφορες συνοικίες της βολιβιανής πρωτεύουσας. Νωρίτερα ο Σάντσες ντε Λοσάντα είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, παρά τις μαζικές διαδηλώσεις και την αποχώρηση του αντιπροέδρου και τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησής του που διαφώνησαν με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

    ''Δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Έχω πάρει πολύ στα σοβαρά την εντολή που έλαβα από το λαό'', δήλωσε ο 73χρονος Πρόεδρος, μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους υπόλοιπους υπουργούς του και την ηγεσία του στρατού και της αστυνομίας για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

    Ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας

    Η Βρετανία προειδοποίησε τους πολίτες της να αποφύγουν τις επισκέψεις στην περιοχή Λα Παζ της Βολιβίας, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει σοβαρές ταραχές, με συνέπεια να έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 άνθρωποι. Bρετανίδα αξιωματούχος επισήμανε ότι το αεροδρόμιο της Λα Παζ είναι κλειστό και πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε Βρετανός βρίσκεται ήδη στην περιοχή θα πρέπει να αποφύγει χώρους όπου γίνονται διαδηλώσεις και να μην επιχειρήσει να διασπάσει οδοφράγματα.

    [10] Ο γιος του Μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα

    14/10/2003 8:35:00 πμ

    Ένας από τους μεγαλύτερους γιους του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Σάαντι μπιν Λάντεν, έχει αναδειχθεί ως ''παράγοντας κλειδί στο δίκτυο της Αλ Κάιντα'' και βρίσκεται στην μικρή ομάδα των ανθρώπων οι οποίοι ''διοικούν την οργάνωση από το Ιράν'', αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ. Επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και Ευρωπαϊκών χωρών, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Σάαντ μπιν Λάντεν και άλλα κορυφαία στελέχη της Αλ Κάιντα στο Ιράν ήταν σε επαφή με έναν πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Σαουδική Αραβία, λίγο πριν τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη σαουδική πρωτεύουσα στις 12 Μαΐου, η οποία κόστισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους.

    Προστατεύεται από ιρανική δύναμη Σιιτών

    Οι πηγές της εφημερίδας δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο, είπαν ότι οι επαφές οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι επιθέσεις στο Ριάντ σχεδιάσθηκαν και κατευθύνθηκαν από το Ιράν. Ο Σάαντ μπιν Λάντεν και άλλα ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα "προστατεύονται από μια μυστικοπαθή ιρανική δύναμη ασφαλείας", πιστή στους σιίτες κληρικούς και εκτός ελέγχου κεντρικής κυβέρνησης, υποστηρίζει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να πείσει το Ιράν να εκδώσει τον Μπιν Λάντεν και άλλους υπόπτους για την επίθεση στο Ριάντ. Σαουδάραβες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι υπάρχουν έως και 400 μέλη της αλ Κάιντα στο Ιράν.

    Γεννημένος στη Σαουδική Αραβία, ο Σάαντ μπιν Λάντεν πιστεύεται ότι είναι 24 ετών και είναι ένας από τους μεγαλύτερους γιους του Οσάμα μπιν Λάντεν και της πρώτης του συζύγου, αναφέρει η εφημερίδα. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν έχει πάνω από 24 παιδιά, από πέντε συζύγους. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ, ο Σάαντ βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν σχηματίσθηκε η Αλ Κάιντα, και προοριζόταν για ηγετική θέση σε αυτήν. Ο νεαρότερος Μπιν Λάντεν χαρακτηρίσθηκε πρόσφατα ως σημαντικός στόχος από τη CIA και το FBI, προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση στις πληροφορίες αυτές από πλευράς Τεχεράνης.

    [11] Ύποπτους για τρομοκρατία παρέδωσε η Σ.Αραβία στις ΗΠΑ

    14/10/2003 10:28:00 πμ

    Τουλάχιστον τρεις Αμερικανούς πολίτες που είναι ύποπτοι για διασυνδέσεις με τρομοκράτες παρέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες η Σαουδική Αραβία όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πρίγκηπας Ναγιέφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Ο Ναγιέφ δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της υπόθεσης αλλά αρκέστηκε να δηλώσει: "Έχουμε παραδώσει στις ΗΠΑ Αμερικανούς πολίτες, που διαπιστώσαμε ότι εμπλέκονται σε πράγματα που ανησυχούν τις ΗΠΑ και είναι περισσότεροι από τρεις". Ο υπουργός Εσωτερικών της Σ. Αραβίας δεν αποκάλυψε πότε συνελήφθησαν οι ύποπτοι ούτε διευκρίνισε εάν διαπιστώθηκαν διασυνδέσεις τους με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ ή με τις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στο Ριάντ τον περασμένο Μάιο, στις οποίες σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, εκ των οποίων εννέα Αμερικανοί.

    [12] Διπλή ναυτική τραγωδία στην Κίνα με 44 αγνοούμενους

    14/10/2003 11:08:00 πμ

    Δύο πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων βυθίστηκαν την Κυριακή και τα 44 μέλη των πληρωμάτων τους που αγνοούνται πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους, αναφέρει κινεζικό δημοσίευμα. Η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχου αναφέρει ότι τα πλοία χάθηκαν στα Στενά Μποχάι στις βορειοανατολικές ακτές της Κίνας ενώ οι αρχές απέστειλαν σωστικά συνεργεία να ερευνήσουν για επιζώντες.

    [13] Επίθεση Ιρακινών με έναν Aμερικανό νεκρό

    14/10/2003 9:52:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ιρακινοί αντάρτες έστησαν τη Δευτέρα ενέδρα σε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα βορειανατολικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι δύο, όπως ανακοινώθηκε από την στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο στρατιώτης, της 4ης μεραρχίας πεζικού, σκοτώθηκε όταν η φάλαγγα δέχθηκε επίθεση με βόμβα και πυροβόλα όπλα στην κωμόπολη Ταλάουλα, σε απόσταση 120 χιλιομέτρων βορειανατολικά της Βαγδάτης. Είναι ο τρίτος Αμερικανός στρατιώτης που χάνει τη ζωή του στο Ιράκ το τελευταίο 24ωρο.

    [14] Χρονοδιάγραμμα για Ιράκ ζητά η Ισλαμική Διάσκεψη

    14/10/2003 11:04:00 μμ

    "Συγκεκριμένο και σαφές" χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ θα ζητήσει η Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πρόταση εμπεριέχεται στο σχέδιο απόφασης της Ισλαμικής Διάσκεψης, η σύνοδος κορυφής της οποίας αρχίζει την Πέμπτη στην Πουτραζάγια, τη νέα διοικητική πρωτεύουσα της Μαλαισίας. Στη 10η σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 30 αρχηγοί ισλαμικών κρατών.

    Ακύρωσε τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη ο Αναν

    Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ακύρωσε τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, ανέφερε σήμερα αξιωματούχος του ΟΗΕ. "Λάβαμε ένα φαξ που έλεγε ότι το ταξίδι ακυρώνεται", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, προσθέτοντας ότι ουδεμία εξήγηση δόθηκε γι αυτό.

    Ο Αναν είχε ακυρώσει ήδη ταξίδι που θα πραγματοποιούσε στην Ινδία, στις 12-14 Οκτωβρίου. Αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε επικαλεστεί μεγάλο φόρτο εργασίας του γενικού γραμματέα λόγω του σχεδίου απόφασης για το Ιράκ. Ο Κόφι Αναν αναμενόταν την Τετάρτη στη Μαλαισία για να λάβει μέρος στις διαβουλεύσεις των 57 μελών της Διάσκεψης.

    [15] Μέτρα ενίσχυσης ανέργων και ευπαθών ομάδων

    14/10/2003 10:49:00 πμ

    Σημαντικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, σχετικά με την πρόσληψη ανέργων, προβλέπει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης, το οποίο θα κατατεθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στη Βουλή. Εν τω μεταξύ δύο νέα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 2.400 ανέργων, και επιχορήγησης 400 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, μέχρι το 2008, προϋπολογισμού 28,4 εκατ. ευρώ, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίσης, με απόφαση του υπουργού Δημήτρη Ρέππα αυξάνεται το επίδομα ανεργίας κατά 10% από την 1/1/2004 και διαμορφώνεται σε 311,25 ευρώ και το ανώτερο σε 329,25 ευρώ το μήνα.

    Πρόγραμμα για επιχορηγήσεις επιχειρήσεων

    Το πρώτο πρόγραμμα για την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, επαγγελματικών σωματείων και ενώσεων, αστικών εταιρειών και εταιρειών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορά τη δημιουργία 2.400 θέσεων εργασίας για την απασχόληση ατόμων ευπαθών ομάδων (άτομα με ειδικές ανάγκες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες μετανάστες, αποφυλακισμένους, ειδικές πολιτισμικές ομάδες κ.α).

    Η διάρκεια επιχορήγησης για κάθε άτομο που προσλαμβάνεται ορίζεται στους 24 μήνες με την υποχρέωση του εργοδότη να απασχολήσει το άτομο: - έξι μήνες χωρίς επιχορήγηση για μικρές επιχειρήσεις (που απασχολούν έως 25 άτομα)

    - 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση για μεγάλες επιχειρήσεις (όσες απασχολούν προσωπικο άνω των 250 ατόμων).

    Το βασικό ποσό της επιχορήγησης για κάθε άτομο ορίζεται στα 20 ευρώ την ημέρα και για τους 24 μήνες και προσαυξάνεται κατά 1,50 ευρώ εάν το άτομο είναι γυναίκα ή αν είναι άνω των 45 ετών.

    Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται για κάθε εργάσιμη μέρα πλήρους απασχόλησης και μέχρι 26 μέρες για κάθε μήνα, κατ' ανώτατο όριο εφόσον όμως υπάρχουν τουλάχιστον 20 ημερομίσθια για κάθε επιχορηγούμενο εργαζόμενο χωρίς καμμία άλλη παροχή από τον ΟΑΕΔ.

    Το τυχόν υπόλοιπο της αμοιβής του εργαζόμενου καθώς και ασφάλιση, επιδόματα αδείας κ.α καταβάλλονται από τον εργοδότη.

    Από το πρόγραμμα εξαιρούνται όλες γενικά οι τράπεζες, ΔΕΚΟ και οι θυγατρικές τους, η ΕΠΑΕ, οι ΠΑΕ, οι ΚΑΕ, οι πολιτικές οργανώσεις και τα κόμματα, καθώς και οι επιχειρήσεις που έχουν σχέση με ηλεκτρονικά, ψυχαγωγικά και τυχερά παιχνίδια.

    Η κατάθεση της αίτησης με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρέπει να έχει γίνει μέχρι 15/12/2005. Η πρόσληψη του ατόμου και η έκδοση εγκριτικής απόφασης υπαγωγής πρέπει να γίνει μέχρι την παραπάνω ημερομηνία. Η ημερομηνία αυτή δεν ισχύει σε περίπτωση που ο αριθμός των προβλεπομένων θέσεων καλυφθεί νωρίτερα οπότε το πρόγραμμα διακόπτεται.

    Πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών

    Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση 400 νέων ελεύθερων επαγγελματιών για τη δημιουργία ατομικών και εταιρικών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, Συνεταιρισμοί, Κοινοπραξίες) επιχειρήσεων καθαρά τοπικού χαρακτήρα, τις οποίες δεν χαρακτηρίζει έντονος ανταγωνισμός.

    Η διάρκεια της επιχορήγησης καθορίζεται σε 16 μήνες και το βασικό ποσό της επιχορήγησης ορίζεται στα 10.600 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.400 ευρώ αν το άτομο είναι γυναίκα ή άνω των 45 ετών.

    Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο βραδινές ώρες, οι ΑΕ, και οι επιχειρήσεις με τυχερά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.α.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 October 2003 - 9:54:32 UTC