Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε αδιέξοδο οι σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας - Φαναρίου
  • [02] Συνέχεια απεργιακών κινητοποιήσεων
  • [03] ΟΣΕ: ''Σε λειτουργία'' τα δρομολόγια για Ολυμπία
  • [04] Διαδοχικές συναντήσεις Πρωθυπουργού
  • [05] Αγόρευση Ιπποκράτη Μυλωνά
  • [06] ΟΗΕ: Ισοπέδωσαν τη Ράφα οι Ισραηλινοί
  • [07] ''Πέτυχε'' ο διαχωρισμός των σιαμαίων αγοριών
  • [08] Φιλιππίνες: Νεκρός ένας από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες
  • [09] Πορεία ειρήνης στην Ασίζη της Ιταλίας
  • [10] Πυρκαγιά σε προάστιο του Καΐρου - Κατέστρεψε έξι κτίρια
  • [11] Τέσσερις Κούρδοι νεκροί από επιχείρηση του τουρκικού στρατού
  • [12] Αλβανία: Αύριο τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών
  • [13] Νέα εντολή με δημοψήφισμα ζητά ο πρόεδρος της Ν. Κορέας
  • [14] Έκρηξη νάρκης στο βόρειο Ιράκ
  • [15] Επτά νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας
  • [16] Ισλαμική Διάσκεψη για το Ιράκ
  • [17] Παράνομες οι χρεώσεις ''εξόδων διαχείρισης''
  • [18] Τα πρώτα γενέθλια της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης
  • [19] Ανησυχίες για επανεμφάνιση του SARS στην Κίνα

    [01] Σε αδιέξοδο οι σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας - Φαναρίου

    13/10/2003 10:13:00 πμ

    Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας και Φαναριού, με αφορμή το καθεστώς των Νέων Χωρών. Σαφές μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έστειλε ο Βαρθολομαίος, τονίζοντας πως οι μητροπόλεις είναι και θα παραμείνουν Μητροπόλεις του Θρόνου. Στο μεταξύ, εντείνει τη στάση αμφισβήτησης ο Αρχιεπίσκοπος Χριστοδουλος, μετά την απόφαση του να μην μεταβεί στο Φανάρι. Την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ζήτησε εμμέσως ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος. .

    Ο κ. Χριστόδουλος επικαλέστηκε ακόμα και λόγους ασφαλείας για την αναβολή αυτής της επίσκεψης, τονίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να τον ρίξουν από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, με αφορμή το θέμα των λεγόμενων ''νέων χωρών''.

    Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος ανέφερε ότι αν θα στείλουμε τον κατάλογο των υποψηφίων μητροπολιτών στο Φανάρι προς έγκριση, υπονομεύουμε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    [02] Συνέχεια απεργιακών κινητοποιήσεων

    13/10/2003 10:00:00 πμ

    Τριήμερη αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα προγραμματισμένα χειρουργεία, πραγματοποιούν από σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, ενώ πανελλήνια απεργία έχει εξαγγείλει η ομοσπονδία τους για Πέμπτη και Παρασκευή. Την απεργία τους συνεχίζουν οι γεωτεχνικοί, ενώ την Τρίτη θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ακόμη και στην περίπτωση που η ομοσπονδία αποφασίσει συνέχιση της απεργίας. Κλειστοί από σήμερα και για 4 ημέρες οι αρχαιολογικοί χώροι, λόγω της απεργίας των συμβασιούχων υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή απεργούν οι δημοτικοί υπάλληλοι. Συνεχίζεται για 5η εβδομάδα η απεργία των καθηγητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούν την Δευτέρα οι γεωτεχνικοί σε όλη τη χώρα και από τις αποφάσεις τους θα εξαρτηθεί την Τρίτη η τελική απόφαση της ομοσπονδίας, ενώ νέα απεργία δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις 20 Οκτωβρίου, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις ημέρες για να αποσταλεί το εξώδικο της απεργίας προς το Υπουργείο Γεωργίας.

    Εξαίρεση αποτελούν οι διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

    48ωρη απεργία για τις 3 και 4 Νοεμβρίου εξήγγειλαν καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.

    Σύμφωνα με έρευνα της ΝΕΤ η δημόσια εκπαίδευση κερδίζει και πάλι την εμπιστοσύνη γονέων και μαθητών λόγω της ποιοτικής αναβάθμιση της μετά την εφαρμογή καινοτομιών, όπως η ολοήμερη λειτουργία σχολείων, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, αλλά και η ανανέωση των εγκαταστάσεων.

    Η Ακρόπολη, η Πέλλα, η Βεργίνα, το Δίο και το κάστρο του Πλαταμώνα θα είναι κλειστά και την Τρίτη, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των μονίμων υπαλλήλων του Υπουργείου πολιτισμού, οι οποίοι θα κλιμακώσουν την απεργία τους την Τετάρτη και την Πεμπτη με το κλείσιμο βασικών αρχαιολογικών χώρων.

    [03] ΟΣΕ: ''Σε λειτουργία'' τα δρομολόγια για Ολυμπία

    13/10/2003 10:49:00 πμ

    Κανονικά λειτουργούν από σήμερα η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών στη γραμμή Πύργου-Ολυμπίας, που είχε διακοπεί από τον περασμένο Μάιο, λόγω της κατασκευής σιδηροδρομικής γέφυρας στη διασταύρωση της Εθνικής οδού Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας, με τη Σιδηροδρομική γραμμή Πύργου-Ολυμπίας. Με το έργο αυτό αναβαθμίζεται σημαντικά η κυκλοφορία της περιοχής, αφού δημιουργείται ανισόπεδη διασταύρωση του σιδηροδρομικού δικτύου με μια σημαντική από άποψης φόρτου και σημασίας οδική αρτηρία. Η νέα διαδρομή παρακάμπτει την πόλη της Ολυμπίας που έχει ήδη κυκλοφοριακά προβλήματα, τα οποία εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων αναμένεται να οξυνθούν.

    [04] Διαδοχικές συναντήσεις Πρωθυπουργού

    13/10/2003 11:17:00 πμ

    Διαδοχικές συναντήσεις θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Παρασκευά Αυγερινό στις 11.30 και με τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στις 12 το μεσημέρι. Το απόγευμα ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και με τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Πάχτα. Αναβλήθηκε η επίσκεψη του κ. Σημίτη στη Σχολή Τυφλών στην Καλλιθέα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί.

    [05] Αγόρευση Ιπποκράτη Μυλωνά

    13/10/2003 11:15:00 πμ

    Με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου Ιπποκράτη Μυλωνά συνεχίζεται η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη ''17 Νοέμβρη'' ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο κ. Μυλωνάς ο οποίος αγορεύει για 5η ημέρα, αναφέρεται σε επιμέρους ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορουμένου για τα αδικήματα που αντιμετωπίζει σχετικά με τις δολοφονίες του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη, του εκδότη Νίκου Μομφεράτου, του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη και τις απόπειρες ανθρωποκτονιών σε βάρος αστυνομικού κατά τη διάρκεια της ληστείας των ΕΛΤΑ Αιγάλεω και του γιατρού Ζαχαρία Καψαλάκη. Η δίκη συνεχίζεται.

    Ο κ. Μυλωνάς κατηγόρησε τους εφέτες ότι έκαναν πρόχειρα την ανάκριση για κάποιες υποθέσεις, διαπράττοντας όπως υποστήριξε, λάθη, λόγω ταχύτητας.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης αναφερόμενος στον εισαγγελέα Βασίλη Μαρκή, είπε ότι σχετικά με την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Ζαχαρία Καψαλάκη, έκανε έξι λάθη, παραπλανώντας το δικαστήριο.

    [06] ΟΗΕ: Ισοπέδωσαν τη Ράφα οι Ισραηλινοί

    13/10/2003 11:11:00 πμ

    Αστεγους άφησαν 2.000 Παλαιστινίους οι ισραηλινές δυνάμεις, που κατεδάφισαν δεκάδες σπίτια στη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το Ισραήλ, στόχος του ήταν η καταστροφή τούνελ που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για τη μεταφορά όπλων από την Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, εννέα και δώδεκα ετών, ενώ τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαφωνίες στο εσωτερικό της παλαιστινιακής αρχής για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μετά τη δήλωση Κορέι πως θα παραμείνει στη θέση του για περίπου τρεις εβδομάδες ακόμη.

    Αδιάκοποι βομβαρδισμοί επί δύο ημέρες

    Η περιοχή μοιάζει να έχει πληγεί από σεισμό, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Πίτερ Χάνσεν, που επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό

    "Πρόκειται για μια ολοκληρωτική καταστροφή τριών οικοδομικών τετραγώνων, εντός του καταυλισμού. Πάρα πολλά σπίτια - περίπου 120 - έχουν κατεδαφιστεί. Σε αυτά εκτιμάται ότι στεγάζονταν 250 έως 300 οικογένειες και εάν υπολογίσουμε όλα τα μέλη των οικογενειών, μιλάμε για 1.500 ανθρώπους που έμειναν άστεγοι. Ήδη, 6.000 άτομα έχουν χάσει τις περιουσίες τους από προηγούμενες επιδρομές. Έτσι αντιλαμβάνεται κανείς το φόβο, το θυμό και την απόγνωση αυτών των ανθρώπων που δεν ξέρουν που να στραφούν και που να αναζητήσουν καταφύγιο. Τραυματισμένοι από τους 48ωρους βομβαρδισμούς, κοιμούνται πάνω στα συντρίμια των σπιτιών τους", περιγράφει ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι Παλαιστίνιοι κήρυξαν τη Ράφα ζώνη καταστροφής, καθώς οι ζημιές που έχουν προκληθεί στους δρόμους και στο νέο δίκτυο υδροδότησης είναι εκτεταμένες.

    Ο ισραηλινός στρατός, αν και έλυσε την πολιορκία στη Ράφα, τόνισε ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για όσο κριθεί απαραίτητο.

    Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι Ισραηλινοί κατεδάφισαν 42 σπίτια. Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι καταστράφηκαν πέντε κτίρια, στα οποία είχαν καταφύγει εξτρεμιστές και άλλα τρία, στα οποία εντοπίσθηκαν είσοδοι για υπόγειες σήραγγες.

    Συνεχίζεται η κρίση στους κόλπους της Παλαιστινιακής αρχής

    Μετά από συνομιλίες που είχε με τον Γιάσερ Αραφάτ, ο νέος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κορέι, δήλωσε ότι θα ασκεί τα καθήκοντά του για 20 με 25 ακόμα ημέρες, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση που θα έχει έναν νέο πρωθυπουργό.

    Από την πλευρά, του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, επέρριψε ευθύνες στον Αραφάτ για το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί εντός της παλαιστινιακής αρχής.

    "Οι τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες σχηματισμού παλαιστινιακής κυβέρνησης απέδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι ο Γιασέρ Αραφάτ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να ηγηθεί της κυβέρνησης, γιατί θέλει ο ίδιος να κρατά τα ηνία", είπε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

    Πηγές: BBC GREEK, ΑΠΕ

    [07] ''Πέτυχε'' ο διαχωρισμός των σιαμαίων αγοριών

    13/10/2003 8:50:00 πμ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επέμβαση-μαραθώνιος της ομάδας χειρούργων στις ΗΠΑ για τον διαχωρίσμο των δύο σιαμαίων αγοριών από την Αίγυπτο, που ήταν ενωμένα στο κεφάλι. Οι χειρούργοι κατάφεραν να διαχωρίσουν τα αγγεία που ένωναν τους εγκεφάλους. Η κατάσταση των δυο παιδιών χαρακτηρίζεται "σταθερή". "Η εξέλιξη δίνει υπόσχεση για ανεξάρτητη ζωή στα δίδυμα", δήλωσε η εκπρόσωπος της ομάδας των χειρούργων. Η επέμβαση που πραγματοποήθηκε από μια ομάδα 50 γιατρών στο Ντάλας άρχισε το Σάββατο 7 το πρωί, τοπική ώρα και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής. Τα σιαμαία, Αχμέντ και Μοχάμεντ Ιμπραχίμ είναι δυο χρονών και είναι από τη νότιο Αίγυπτο.

    Ο Αχμεντ και ο Μοχάμεντ προέρχονται από ένα χωριό της Αιγύπτου.

    Μεταφέρθηκαν στο Ντάλας του Τέξας πέρυσι τον Ιούνιο.

    Το κόστος νοσηλείας και της επέμβασης διαχωρισμού κυμαίνεται από ένα έως δύο εκατομμύρια δολάρια, αλλά το ανέλαβαν νοσοκομεία του Ντάλας, ιδιώτες και το Παγκόσμιο Ίδρυμα Κρανιοπροσωπικού, το οποίο έχει ιδρύσει ο δόκτωρ Σέλιερ, που μετέχει στην επιστημονική ομάδα που πραγματοποιεί την επέμβαση.

    Το Παγκόσμιο Ίδρυμα Κρανιοπροσωπικού ειδικεύεται στη θεραπεία ασθενών από όλο τον κόσμο με δυσμορφίες στο κρανίο και στο πρόσωπο.

    Η επέμβαση στα σιαμαία αδέλφια ήταν η πρώτη μετά την αποτυχημένη επέμβαση των δυο σιαμαίων Ιρανών αδελφών, Λάλε και Λάνταν 29 ετών, στην Σιγκαπούρη τον περασμένο Ιούλιο.

    [08] Φιλιππίνες: Νεκρός ένας από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες

    13/10/2003 10:14:00 πμ

    Τις δυνάμεις ασφαλείας συνεχάρη τη Δευτέρα η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο, για την εξόντωση του Φαθούρ Ροχμάν αλ-Γκόζι, του φυγόδικου Ινδονήσιου εξτρεμιστή, δηλώνοντας ότι ο θάνατός του καταδεικνύει ότι "οι τρομοκράτες" δεν θα επιτύχουν στην χώρα της. Οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν ότι ο αλ-Γκόζι, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στην Ασία μετά την απόδρασή του από φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Μανίλα τον περασμένο Ιούλιο, έπεσε νεκρός την Κυριακή στη νήσο Μιντανάο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως κυβερνητική επιτυχία, ενόψει της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες το επόμενο Σαββατοκύριακο.

    Φήμες για απαγωγή του αλ-Γκόζι

    Ωστόσο, αστυνομικοί και κάτοικοι της πόλης όπου σημειώθηκε ο θάνατος του αλ-Γκόζι δηλώνουν ότι δεν υπήρξε καμία ένδειξη μάχης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την κυβερνητική εκδοχή των γεγονότων.

    Ο αλ-Γκόζι, που είχε καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης 17 ετών το 2002 για την κατοχή εκρηκτικών και πλαστών εγγράφων, θεωρείτο ο εγκέφαλος βομβιστικών επιθέσεων που είχαν κοστίσει 22 ζωές στη Μανίλα τον Δεκέμβριο του 2000. Η απόδρασή του μαζί με άλλους δύο μουσουλμάνους αντάρτες υπήρξε ταπεινωτική για την κυβέρνηση. Ο στρατός σκότωσε τον ένα από τους αντάρτες στα μέσα Ιουλίου και συνέλαβε τον άλλο την περασμένη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της αστυνομίας, ο αλ-Γκόζι σκοτώθηκε σε μια μικρής διάρκειας μάχη με αστυνομικούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταυτότητά του επιβεβαιώθηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Ο γιατρός που ανακοίνωσε το θάνατο του άνδρα, μόλις αυτός διεκομίσθη στο νοσοκομείο, είπε ότι το παραμορφωμένο από σφαίρες σώμα έμοιαζε στον αλ-Γκόζι.

    Τοπικός αστυνομικός δήλωσε ότι οι άνδρες του δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρξε μάχη, ενώ ορισμένοι κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν μόνο δύο πυροβολισμούς.

    Οι φήμες θέλουν τον αλ-Γκόζι να είχε απαχθεί από μουσουλμανική ανταρτική οργάνωση, η οποία φερόταν να διαπραγματεύεται την παράδοσή του με την κυβέρνηση. Δημοσιεύματα στον τύπο της χώρας καλούν για την "πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης", την "πλήρη επιβεβαίωση της ταυτότητάς του" και την "δικαιολόγηση των συνθηκών του θανάτου του".

    [09] Πορεία ειρήνης στην Ασίζη της Ιταλίας

    13/10/2003 10:06:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Περισσότεροι από 100.000 Ιταλοί, μεταξύ των οποίων και οι ηγέτες της Κεντρο-αριστεράς, συγκεντρώθηκαν στην Ασίζη για την ετήσια πορεία ειρήνης, ανακοίνωσαν οι οργανωτές και η αστυνομία. Οι διαδηλωτές αναχώρησαν από την Περούτζια και διήνυσαν μία απόσταση 24 χιλιομέτρων φθάνοντας στην Ασίζη, τη γενέτειρα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ εναντίον της κατοχής στο Ιράκ και έγραφαν: "Για μιά Ευρώπη της ειρήνης". Οι μετέχοντες στην πορεία υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία ζητούν να περιληφθεί στο νέο Ευρωπαϊκό σύνταγμα το άρθρο 11 του Ιταλικού συντάγματος που απορρίπτει τον πόλεμο ως μέσο διευθέτησης των διεθνών διενέξεων. Από τη διαδήλωση απείχε το κυβερνητικό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που υποστήριξε ότι η πορεία είχε γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Αριστερά.

    [10] Πυρκαγιά σε προάστιο του Καΐρου - Κατέστρεψε έξι κτίρια

    13/10/2003 9:14:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε προάστιο του Καΐρου κατέστρεψε τουλάχιστον έξι κτίρια και άφησε πίσω της τουλάχιστον πέντε τραυματίες, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Δεν ήταν ξεκάθαρο τι προκάλεσε το ξέσπασμα της φωτιάς στo προάστιο Ντόκι, νότια της πρωτεύουσας της Αιγύπτου. Οι αρχές εκκένωσαν τα κτίρια όπου η πυρκαγιά μαινόταν για πάνω από τρεις ώρες, σύμφωνα με την αστυνομία. Περίπου 20 πυροσβεστικά και αστυνομικά οχήματα, βρίσκονταν επιτόπου ως τις πρώτες πρωινές ώρες προσπαθώντας να κατασβέσουν τη φωτιά.

    [11] Τέσσερις Κούρδοι νεκροί από επιχείρηση του τουρκικού στρατού

    13/10/2003 11:35:00 πμ

    Τέσσερα μέλη της κουρδικής οργάνωσης Kadek (ΡΚΚ) σκοτώθηκαν από άνδρες του τουρκικού στρατού στα ανατολικά της χώρας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Οι τέσσερις Κούρδοι εντοπίσθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης μονάδων του στρατού, που είχαν αεροπορική υποστήριξη. Στόχος της επιχείρησης ήταν η εξουδετέρωση ανταρτικών ομάδων που έχουν επανεμφανισθεί στα βουνά της επαρχίας Τούντσελι, σύμφωνα με αξιωματικό του στρατού, τον οποίον επικαλείται το πρακτορείο Ανατολή. Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν την 1η Σεπτεμβρίου ότι δεν ισχύει πλέον η εκεχειρία που είχαν κηρύξει μονομερώς, εξαιτίας της άρνησης της Αγκυρας να αρχίσει πολιτικό διάλογο μαζί τους. Ωστόσο, το PKK-Kadek ακόμα δεν έχει καλέσει τους οπαδούς του σε ένοπλη δράση.

    [12] Αλβανία: Αύριο τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών

    13/10/2003 11:29:00 πμ

    Ιδιαίτερα χαμηλή ήταν η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Αλβανία, καθώς στις κάλπες προσήλθαν λιγότεροι από το 50% των ψηφοφόρων. Τα δύο μεγάλα κόμματα - Σοσιαλιστικό της κυβέρνησης, Δημοκρατικό της αντιπολίτευσης - δηλώνουν νικητές, ωστόσο, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν προβάδισμα του σοσιαλιστικού κόμματος. Ξεκάθαρο είναι το τοπίο όσον αφορά τους νικητές σε περιοχές με αμιγή ελληνικό πληθυσμό. Τρεις επαρχίες κέρδισαν οι Έλληνες υποψήφιοι που στηρίζουν το σοσιαλιστικό κόμμα και στις 5 υπόλοιπες κέρδισαν οι Έλληνες που υποστηρίζει το κόμμα "Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" και η "Ομόνοια". Αύριο αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία, τις οποίες παρακολουθούν 2.058 ξένοι και Αλβανοί παρατηρητές, κυρίως του ΟΑΣΕ και του ΟΝΤΙΧΡ.

    Επικρατούν οι Έλληνες υποψήφιοι σε περιοχές με αμιγή ελληνικό πληθυσμό

    Σε τρεις επαρχίες με αμιγή ελληνικό πληθυσμό κέρδισαν οι Έλληνες υποψήφιοι, τους οποίους στηρίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Πρόκειται για τις επαρχίες της Πάνω και Κάτω Δρόπολης, στο νομό Αργυροκάστρου και την επαρχία Αλίκου, στο νομό Αγίων Σαράντα.

    Στις υπόλοιπες πέντε επαρχίες με αμιγή Ελληνικό πληθυσμό, κέρδισαν οι υποψήφιοι που στηρίζουν το "Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" (ΚΕΑΔ) και η ''Ομόνοια''. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις επαρχίες Φοινικιού και Μεσοποτάμου στο νομό Δελβίνου, Δίβρης και Λιβαδιάς στο νομό Αγίων Σαράντα και Πωγωνίου στο νομό Αργυροκάστρου.

    Σημαντική, ωστόσο, θεωρείται η νίκη του υποψηφίου του κόμματος "Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" στο Δημό της Χειμάρρας, Βασίλη Μπολάνου, μολονότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα ισχυρίστηκε το αντίθετο.

    Μάλιστα, στο δήμο της Χειμάρρας σημειώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας και τα βαρύτερα επεισόδια σε όλη την Αλβανία. Από δυο εκλογικά τμήματα χωριών, συγκεκριμένα από το εκλογικό τμήμα του Πίλιουρι και του Κυπαρό, άγνωστοι έκλεψαν τις κάλπες, ενώ τρεις Ελληνες εκπρόσωποι του ΚΕΑΔ στις εφορευτικές επιτροπές στα ίδια εκλογικά τμήματα ξυλοκοπήθηκαν άγρια απο αγνώστους, σύμφωμα με τα όσα ανέρερε ο πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Ντούλες, που πρόσθεσε πως ο ένας απ' αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθεί με βαριά τραύματα στο νοσοκομείο.

    Την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ ανακοίνωσε πως το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές σε άλλους τρεις δήμους στην υπόλοιπη αλβανική επικράτεια. Πρόκειται για τους δήμους Κλεισούρας, στο νομό Πρεμετής, Σελενίτσας, στο νομό Αυλώνας και Πολύτσανης, στο νομό Σκραπαριού. Το ΚΕΑΔ ανακοίνωσε, επίσης, ότι κέρδισε και σε άλλες πέντε επαρχίες, δυο από τις οποίες στο νομό Κορυτσάς και τρεις στους βόρειους νομούς της Αλβανίας.

    Ωστόσο, την εκλογική επικράτησή τους στους ίδιους δήμους ανακοίνωσαν και τα δύο μεγάλα κόμματα.

    Σημειώνεται ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν δημοτικές αρχές, ενώ 50 περίπου παρατάξεις συμμετείχαν στις εκλογές.

    Εντούτοις, κύριοι αντίπαλοι είναι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού, Φάτος Νάνο, και το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην προέδρου της χώρας, Σαλί Μπερίσα.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα χάσει κάποια από την δύναμη του καθώς αντιμετωπίζει εσωτερικές "ρωγμές". Ο κ. Νάνο έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει πάρει επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσει την διαφθορά που πλήττει την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στα Τίρανα, ο Πρωθυπουργός της χώρας ίσως αναγκασθεί να προσφύγει στις κάλπες, εάν το κόμμα του δεν πάει καλά στις δημοτικές εκλογές.

    Πηγές: ΝΕΤ105,8, BBC GREEK

    [13] Νέα εντολή με δημοψήφισμα ζητά ο πρόεδρος της Ν. Κορέας

    Πηγή: ΑΠΕ 13/10/2003 10:08:00 πμ

    Ρο Μου-χιούν

    Τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στα μέσα Δεκεμβρίου, σχετικά με το αν θα συνεχίσει να βρίσκεται στον θώκο, πρότεινε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Ρο Μου-χιούν, δεσμευόμενος να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες Προεδρικές εκλογές για τον Απρίλιο του 2004, εάν ηττηθεί. Βαθαίνοντας την πολιτική κρίση που προκάλεσαν τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται συνεργάτες του, ο Ρο δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητά του να επιτελέσει τα καθήκοντά του, λόγω της εχθρότητας των μέσων ενημέρωσης και πολιτικών εναντίον του.

    Κρίση εν μέσω σημαντικών προβλημάτων

    Ο Ρο πρότεινε μια ημερομηνία "περί την 15η Δεκεμβρίου 2003" για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στο οποίο θα ζητήσει μια νέα εντολή ώστε να συνεχίσει την άσκηση της προεδρίας του, εν μέσω ενός σκανδάλου πολιτικής χρηματοδότησης.

    "'Έχω φθάσει σε μια κατάσταση στην οποία δεν μπορώ να ασκήσω την προεδρία", δήλωσε ο Ρο σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    Ο 57χρονος Ρο, ο οποίος εξελέγη για πέντε χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο, δήλωσε πως πιστεύει ότι "αν επιτύχουμε μια πολιτική συμφωνία, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα είναι πιθανή υπό τον ισχύοντα νόμο".

    Ο Ρο, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αργότερα εντός του Οκτωβρίου στην Μπανγκόκ, έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, όπως η αντιπαράθεση με τη Β. Κορέα, αλλά και το αμερικανικό αίτημα αποστολής νοτιοκορεατικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    [14] Έκρηξη νάρκης στο βόρειο Ιράκ

    13/10/2003 11:58:00 πμ

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίσθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής όταν το όχημα μάχης Μπράντλεϊ στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη, κοντά στην πόλη Μπαϋτζί στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. "Το Μπράντλεϊ έπεσε σε νάρκη. Μπορεί να είχε τοποθετηθεί εκεί μερικά λεπτά πριν, ή ώρες πριν", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο ταγματάρχης Γκόρντον Τέιτ στο Τικρίτ. Δείτε αναλυτικά τις απώλειες από την έναρξη των εχθροπραξιών.

    [15] Επτά νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας

    13/10/2003 8:40:00 πμ

    Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε το μεσημέρι της Κυριακής το κέντρο της Βαγδάτης. Τουλάχιστον 7 Ιρακινοί έχασαν την ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν. Ο στόχος της επίθεσης αυτοκτονίας ήταν το ξενοδοχείο "Βαγδάτη" το οποίο χρησιμοποιούν μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, καθώς και ξένοι αξιωματούχοι που εργάζονται για τις Αμερικανικές δυνάμεις κατοχής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους δέχτηκε νέες επιθέσεις από μέλη του Κογκρέσου, που αξιώνουν σαφές σχέδιο για την ασφάλεια στο Ιράκ και την διασφάλιση διεθνούς υποστήριξης στην ανοικοδόμηση της χώρας. Έκκληση στις ΗΠΑ να δεσμευθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Ιράκ, απηύθυναν οι ηγέτες των Μουσουλμανικών κρατών, στη μεγαλύτερη διάσκεψή τους, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί ζήτησε από τον Αραβικό Σύνδεσμο να ταχθεί κατά της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη χωρα.

    Μπρέμερ: ''Οι τρομοκράτες δεν πρόκειται να εμποδίσουν την δημιουργία ενός δημοκρατικού Ιράκ''

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, υπογράμμισε ότι οι τρομοκράτες δεν πρόκειται να εμποδίσουν την δημιουργία ενός δημοκρατικού Ιράκ.

    "Μετά την έκρηξη επικράτησε πανικός. Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε στο αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ο Μουαφάκ Ρουμπάι, μέλος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, που βρισκόταν μέσα στο ξενοδοχείο την ώρα της έκρηξης και τραυματίστηκε στο μπράτσο.

    Η έκρηξη προήλθε από παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο ξενοδοχείο "Βαγδάτη", το οποίο πιθανότατα ήταν και ο στόχος και χρησιμοποιείται ως κατάλυμα από μέλη της CIA, αμερικανούς αξιωματούχους των στρατευμάτων κατοχής και στελέχη της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ.

    Το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε βομβιστής αυτοκτονίας προσπάθησε να διασπάσει την μπάρα ασφαλείας έξω από το ξενοδοχείο και εξερράγη σε αρκετά μακρινή απόσταση από την πρόσοψη του κτηρίου.

    Ταυτόχρονα ένα άλλο αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ήταν παρκαρισμένο έξω από το ξενοδοχείο και εξερράγη.

    Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές στην περιοχή γύρω από το "Βαγδάτη".

    Τα τζάμια κτηρίων της περιοχής έσπασαν και μαύρος καπνός κάλυψε το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας για αρκετές ώρες.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις του αμερικανικού στρατού απέκλεισαν την περιοχή, καθώς οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

    Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει αρκετές επιθέσεις κατά Δυτικών στόχων στην Βαγδάτη.

    Την περασμένη Πέμπτη 9 άτομα σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας σε αστυνομικό σταθμό της Ιρακινής πρωτεύουσας.

    Τον Αύγουστο εξερράγη ισχυρή βόμβα στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι μεταξύ των οποίων ήταν και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ.

    Πηγή: BBC Greek - ΑΠΕ

    [16] Ισλαμική Διάσκεψη για το Ιράκ

    13/10/2003 10:08:00 πμ

    Έκκληση στις ΗΠΑ να δεσμευθούν σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Ιράκ, απηύθυναν οι περισσότεροι ηγέτες των Μουσουλμανικών κρατών, κατά το άνοιγμα της μεγαλύτερης διάσκεψής τους από τις επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ. Οι ομιλητές, ο ένας μετά τον άλλο, έθιξαν το θέμα αυτό, καθώς οι υπουργοί της 57μελούς Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) προετοιμάζονταν για την Σύνοδο αρχηγών κρατών την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η Σύνοδος της ΟΙΔ γίνεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Πουτρατζάγια, νότια της πρωτεύουσας της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ. Πάνω από 8.000 αστυνομικοί και στρατιώτες με την υποστήριξη ελικοπτέρων και ναυτικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

    Μέση Ανατολή - Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας

    Ο Χάμαντ μπιν Τζάσεμ μπιν Τζαμπρ Αλ-Θάνι, υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, που βρισκόταν στην προεδρία της ΟΙΔ από την τελευταία Σύνοδό της πριν τρία χρόνια, δήλωσε ότι οι Μουσουλμανικές χώρες πρέπει να πιέσουν για ένα ''συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της κατοχής''.

    ''Είναι καθήκον μας να παρέχουμε την αναγκαία υποστήριξη προς τον Ιρακινό λαό, και να διακηρύξουμε την πρόσδεσή μας στην ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του Ιράκ'', δήλωσε.

    Ο Σάιεντ Χαμίντ Αλμπάρ, υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας, χώρας που αναλαμβάνει την προεδρία της ΟΙΔ, δήλωσε ότι ''η ξένη κατοχή (του Ιράκ) πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος το συντομότερο δυνατό''.

    ''Οι κατοχικές δυνάμεις πρέπει να εργασθούν με ειλικρίνεια προς ένα χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση μιας δημοκρατικής, εκλεγμένης κυβέρνησης στην χώρα, σε ένα λογικό, σύντομο χρονοδιάγραμμα'', πρόσθεσε.

    ''Αλλά κυρίως, τηρώντας την αρχή της πολυμέρειας, πρέπει να δοθεί στον ΟΗΕ ο κεντρικός ρόλος στην βοήθεια προς τον Ιρακινό λαό για να καθορίσει το μέλλον του όπως και στην ανοικοδόμηση της χώρας του''.

    Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν ακόμη το θέμα της Μέσης Ανατολής ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, καταδικάζοντας τις δολοφονίες αμάχων Παλαιστίνιων στις εισβολές του Ισραηλινού στρατού αλλά και την επίθεση του Ισραήλ κατά της Συρίας.

    ''Αυτή η αυθάδης πράξη επιθετικότητας κατά της Συρίας, μιας χώρας μέλους της ΟΙΔ, πρέπει να καταδικασθεί με τον πιο έντονο τρόπο ως προκλητική, αλλαζονική και επικίνδυνη'', δήλωσε ο Χαμίντ.

    Ο ίδιος είπε ότι η σημερινή συγκυρία είναι πλήρης ''μεγάλων προκλήσεων'' για το Μουσουλμανικό κόσμο.

    ''Οι απειλές της μονομερούς δράσης, της παγκοσμιοποίησης και της τρομοκρατίας, η επισφαλής κατάσταση στην Μέση Ανατολή και το αβέβαιο μέλλον του Ιράκ, για να ονομάσω μόνο μερικές, απειλούν την ίδια μας την ύπαρξη'', τόνισε.

    Ο ΓΓ της ΟΙΔ Αμπντελουαχέντ Μπελκεζίζ ακολούθησε την ίδια συλλογιστική, προσθέτοντας συναντηθήκαμε υπό συνθήκες προκλήσεων και κινδύνων δίχως προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία του Ισλαμικού έθνους.

    [17] Παράνομες οι χρεώσεις ''εξόδων διαχείρισης''

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/10/2003 10:25:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Ειρηνοδικείο Αθηνών τη χρέωση "εξόδων διαχείρισης" των τραπεζών στους μικρούς λογαριασμούς καταθέσεων είτε αυτοί είναι ενεργοί είτε αδρανείς. Ειδικότερα, η απόφαση αφορά τη μηνιαία χρέωση με ποσά από 1,5 έως 3,5 ευρώ των τραπεζικών λογαριασμών, που παρέμεναν αδρανείς για ένα 6μηνο, εφόσον το μηνιαίο υπόλοιπο ήταν χαμηλότερο από το πλαφόν που έθεταν οι τράπεζες κατά το δοκούν. Όπως αναφέρει το Έθνος τη Δευτέρα, η δικαστική απόφαση ήλθε μετά την αγωγή που υπέβαλε ο δικηγόρος-πανεπιστημιακός Νίκος Μιχαλάκης, διεκδικώντας την επιστροφή 9 ευρώ που κρατήθηκαν αυθαίρετα από το λογαριασμό του ως έξοδα διαχείρισης.

    Η τράπεζα οφείλει να επιστρέψει στον καταθέτη τα χρήματα

    Με τη δικαίωση από το δικαστήριο του κ. Μιχαλάκη προστατεύονται χιλιάδες μικροκαταθέτες που κάθε μήνα βλέπουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους να μειώνονται.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι χρεώσεις αυτές είναι παράνομες και καταχρηστικές, ακόμα και εάν οι πελάτες των τραπεζών έχουν αποδεχθεί τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών (ΓΟΣ), που προβλέπουν το δικαίωμα κάθε τράπεζας να επιβάλλει δαπάνες που θεωρεί αναγκαίες.

    Σε περιπτώσεις παρόμοιων χρεώσεων η τράπεζα οφείλει να επιστρέψει στον καταθέτη τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από το λογαριασμό, με τους νόμιμους τόκους.

    [18] Τα πρώτα γενέθλια της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης

    13/10/2003 11:11:00 πμ

    Με μια λαμπρή εκδήλωση και συμπρωταγωνίστρια την Ελλάδα γιόρτασε την Κυριακή το βράδυ η Αίγυπτος τα πρώτα γενέθλια της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης. Η εκπληκτική φωνή της Αλκηστις Πρωτοψάλτη και το μπαλέτο της Όπερας του Καΐρου πλημμύρισαν από σκηνής με ελληνική μουσική και ζωντάνια, η πρώτη και με μία εκπληκτική χορογραφία του Ζορμπά σε μουσική Θεοδωράκη το δεύτερο, το μεγαλύτερο από τα τέσσερα αμφιθέατρα της Βιβλιοθήκης 1.700 θέσεων. Στην πρώτη σειρά βρισκόταν η μεγάλη κυρία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κα Σούζαν Μουμπάρακ μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι και άλλους επισήμους.

    Γέφυρα πολιτισμών και λαών - Πηγή γνώσης

    Η κα Μουμπαρακ ήταν άλλωστε αυτή που όχι μόνο έθεσε υπό την αιγίδα της την ελληνική συμμετοχή στους εορτασμούς των πρώτων γενεθλίων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, όχι μόνο την τίμησε με την παρουσία της, αλλά την συνέδεσε και με το επίσημο επετειακό Gala της Αιγύπτου αμέσως μετά την ίδια μέρα.

    Τα πρώτα γενέθλια της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης ήταν αφιερωμένα στην "Ειρήνη δια του Πολιτισμού", στην προσέγγιση και φιλία των λαών που οδηγούν στην ειρήνη.

    Στην σημασία του Πολιτισμού και της Παιδείας αναφέρθηκε και η κα Μουμπάρακ όταν απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό πριν από την συναυλία της Πρωτοψάλτη.

    Ο πρώτος χρόνος ζωής της Βιβλιοθήκης ήταν γόνιμος.

    Περίπου 300.000 ήταν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, όπως είπε ο Γενικός διευθυντής Δρ Ισμαήλ Σεραγκελντίν, ο οποίος έκανε και τον πρώτο απολογισμό για το κολοσσιαίο αυτό εγχείρημα που αφήνει κατάπληκτο τον κάθε επισκέπτη, με τις εντυπωσιακές αίθουσες, τις απέραντες βιβλιοθήκες, τον τεχνολογικό πλούτο.

    Επίσης, ο κ. Σεραγκελντίν παρουσίασε και την ελληνική εκδήλωση τονίζοντας τη σημασία του ελληνισμού της Αλεξάνδρειας και του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κώστα Καβάφη στον οποίο ήταν επίσης αφιερωμένη η ελληνική εκδήλωση για τα 140 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 από το θάνατο του, αλλά και τη σημασία ορισμένων σημερινών Αλεξανδρινών που αγωνίζονται για την καλύτερη ανάδειξή τους, όπως η Αναστασία Μηλοπούλου, η πρόεδρος της HEDA, της ΜΚΟ που διοργάνωσε επάξια την ελληνική συμμετοχή στους εορτασμούς των πρώτων γενεθλίων της Βιβλιοθήκης.

    Ιδιαίτερα συμβολικό ήταν και το δώρο της Βιβλιοθήκης προς την κα. Μουμπάρακ, ένα αντίγραφο του Αστρολάβου, του αρχαιότερου υπολογιστή που χρησιμοποιούσαν Έλληνες και Αιγύπτιοι στα μαθηματικά και ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο βυθό των Κυθήρων, ενώ η HEDA χάρισε στην πρώτη κυρία της Αιγύπτου ένα αργυρό- χρυσό σκεύος αντίγραφο της μυκηναϊκής περιόδου του 11ου αιώνα.

    Η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη σύμβολο, ανά τους αιώνες, του πλούτου των ιδεών που άνοιγαν νέους ορίζοντες δεν μπορεί παρά να είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ και σύμβολο της ανοχής και της αλληλεγγύης σε μία μοναδική πόλη, την Αλεξάνδρεια, η οποία αποτέλεσε γέφυρα πολιτισμών και λαών, πηγή γνώσης και έμπνευσης με καθοριστικό και πολύτιμο το ελληνικό στοιχείο τους τελευταίους δύο αιώνες.

    Για την ακρίβεια τα τελευταία 160 χρόνια όταν ιδρύθηκε η ελληνική κοινότητα που γιορτάστηκαν το Σάββατο στον ίδιο χώρο όπου συναντιόνταν οι άνθρωποι του πνεύματος του περασμένου αιώνα αλλά και συναντώνται σήμερα οι λίγες πλέον εναπομείναντες ψυχές των ελλήνων αλεξανδρινών.

    Ανθρωποι ευγενείς και δραστήριοι που διακρίνονται για την αγάπη τους για αυτή τη γη και την Ελλάδα αλλά που σαφώς δεν μπορούν να μοιραστούν την παλιά αίγλη του ελληνισμού της Αλεξάνδρειας και βιώνουν με λαχτάρα και ενθουσιασμό σήμερα την όποια παρουσία της δεύτερής τους πατρίδας εδώ.

    "Ελπίζω να είναι μία νέα αρχή για πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο μέλλον", δήλωσε η Αλεξανδρινή στην καταγωγή Αλκηστη Πρωτοψάλτη.

    [19] Ανησυχίες για επανεμφάνιση του SARS στην Κίνα

    13/10/2003 10:11:00 πμ

    Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές στην Κίνα, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας ευνοεί την επανεμφάνιση κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο ειδικούς μεταδίδει ότι ο ιός της άτυπης πνευμονίας είναι βέβαιο ότι θα επανεμφανισθεί. Οι επιβάτες που φθάνουν στο λιμάνι Τιανζίν, στη βόρεια Κίνα, είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από μέτρηση της θερμοκρασίας τους και εάν διαπιστωθεί ότι η θερμοκρασία σώματος υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου οδηγούνται σε ιατρικά κέντρα για παρακολούθηση.

    Μέτρα ελέγχου

    "Ωστόσο η κλίμακα της επιδημίας εξαρτάται από τα μέτρα ελέγχου που λαμβάνονται", δήλωσε κινέζος επιδημιολόγος σε ιατρικό συνέδριο στο Πεκίνο.

    Στο Πεκίνο, όπου την τελευταία εβδομάδα η θερμοκρασία μειώθηκε αισθητά, τα κέντρα ελέγχου επιδημιών είναι σε ετοιμότητα ολόκληρο το 24ωρο, σύμφωνα με το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Το σύνδρομο SARS εμφανίσθηκε στη νότια Κίνα τον περασμένο χειμώνα και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 700 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

    Ο Ζονγκ Νασάν, γιατρός στην επαρχία Γκουανγκντονγκ, που ειδικεύεται στο σύνδρομο της άτυπης πνευμονίας δήλωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αθλούνται και να φροντίζουν την ορθή λειτουργία του αναπνευστικού ώστε να αντιμετωπίσουν τον ιό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 October 2003 - 9:37:31 UTC