Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεκρή η πολεοδόμος που εξαφανίστηκε
  • [02] Χονδρέμπορος στον εισαγγελέα για αισχροκέρδεια
  • [03] Ελπίζουν οι γιατροί για τα σιαμαία της Θεσ/νίκης
  • [04] Σημίτης-Αγγελοπούλου για προαστιακό και έργα ΟΑΚΑ
  • [05] Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Φραντζή
  • [06] ''Δακτύλιος ασφαλείας'' για κεραίες κινητής τηλεφωνίας
  • [07] Εντοπίστηκαν τέσσερα πρατήρια με νοθευμένα καύσιμα
  • [08] Διεύρυνση συνεργασίας Υπ. Πολιτισμού-Δ. Αθηναίων
  • [09] Ελεύθερος ο 17χρονος που μαχαίρωσε συμμαθητές του
  • [10] Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και στη Λάρισα
  • [11] Τέμπη: Εκδήλωση μνήμης για τα 21 παιδιά
  • [12] ''Ο τρόπος λειτουργίας του κράτους γεννά κρούσματα τρομοκρατίας''
  • [13] Νέα πρωτοβουλία για την ειρήνη
  • [14] Πενήντα πέντε νεκροί σε συγκρούσεις στο Νεπάλ
  • [15] Δύο νεκροί σε απόπειρα διείσδυσης στο Ισραήλ
  • [16] Την Πέμπτη στην Τεχεράνη ο Ελ Μπαραντέι
  • [17] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για Λόκερμπι
  • [18] Σε 20ετή κάθειρξη καταδικάστηκε ο Αμπντούλ Τζαμπάρ
  • [19] Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στο Τικρίτ
  • [20] Τροποποιημένο σχέδιο απόφασης από Βρετανία και Ισπανία
  • [21] Τουρκία: Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε κουρδική επίθεση
  • [22] Νεκρός Ιρακινός από ανταλλαγή πυρών
  • [23] Από την Πέμπτη φθηνότερο πετρέλαιο
  • [24] Το 1ο FIBA ''Diamond Ball'' Γυναικών στην Ελλάδα
  • [25] Κληρώθηκαν οι ''10'' των μπαράζ για το EURO 2004
  • [26] Στον Πανιώνιο ο Αγγελος Κορωνιός
  • [27] Ελπίδες για μητρότητα σε καρκινοπαθείς γυναίκες
  • [28] Γραμμή ΣΟΣ ''δίπλα σου'' για κακοποιημένες γυναίκες

    [01] Νεκρή η πολεοδόμος που εξαφανίστηκε

    13/10/2003 6:40:00 μμ

    Σε βράχια της Κερατέας βρέθηκε το πτώμα της άτυχης πολεοδόμου, Ρουμπίνης Σταθέα 52 χρόνων, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν από την Κυριακή. Από το πρωί το Λιμενικό, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική διεξήγαγαν έρευνες για τον εντοπισμό της υπαλλήλου της Κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου. Η Ρουμπίνη Σταθέα είχε χειριστεί τις πρόσφατες υποθέσεις αυθαιρέτων κτισμάτων στην παραλία του Λαγονησίου και με χειρόγραφο έγγραφό της είχε ζητήσει την αναστολή της κατεδάφισης.

    Απόπειρα αυτοκτονίας;

    Το πτώμα βρέθηκε από συνεργεία της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος που συμμετείχαν στις έρευνες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Οι πυροσβέστες βρήκαν στην κορυφή ενός βράχου, ύψους περίπου 20 μέτρων, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου από το εξοχικό σπίτι της Σταθέα, τα γυαλιά και τη ζακέτα της και κατάλαβαν ότι πιθανότατα είχε αυτοκτονήσει.

    Τα σκυλιά κατάφεραν και εντόπισαν το πτώμα στη βάση του βράχου λίγο πριν τη θάλασσα όπου προφανώς είχε πέσει η γυναίκα.

    Η 52χρονη άφησε στο εξοχικό της σπίτι της οικογένειας τρεις επιστολές πριν χαθούν τα ίχνη της. Μία για τον σύζυγο της και από μία για τα δυο τους παιδιά.

    Στην επιστολή προς τον σύζυγο της η 52χρονη κάνει λόγο για ασφυκτικές πιέσεις από τον επαγγελματικό της χώρο. Αναφέρει επίσης την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει και του εκθέτει τις τελευταίες επιθυμίες της υπό τύπον διαθήκης. Ζητά από τον άντρα της μια λιτή κηδεία και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να δοθούν σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, στοιχεία που οδηγούν στην απόπειρα αυτοκτονίας.

    Είχε υπογράψει αποφάσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

    Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2003. Η κατεδάφιση του μαντρότοιχου της κατοικίας του εφοπλιστή Πατέρα στο Λαγονήσι σταματά ύστερα από χειρόγραφο έγγραφο της Κτηματικής υπηρεσίας το οποίο υπογράφει η Ρουμπίνη -Σταθέα Τζουβαρα προϊστάμενη κατεδαφίσεων της υπηρεσίας.

    Πέντε μέρες μετά ο σύζυγος της εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα Κερατέας και δηλώνει την εξαφάνιση της 52χρονης υπαλλήλου.

    Η 52χρονη υπάλληλος σύμφωνα με πληροφορίες είχε ασχοληθεί ξανά με την υπόθεση του εφοπλιστή Πατέρα το 1999, όπου και πάλι είχαν σταματήσει οι διαδικασίες κατεδάφισης των αυθαίρετων τμημάτων.

    Ο εισαγγελέας πριν από λίγες ημέρες την κάλεσε σε απολογία για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αναστέλλονταν οι κατεδαφίσεις.

    Η 52χρονη μέχρι και την περασμένη Παρασκευή πήγαινε κανονικά στην εργασία της.

    [02] Χονδρέμπορος στον εισαγγελέα για αισχροκέρδεια

    13/10/2003 4:57:00 μμ

    Ενας χονδρέμπορος οπωροκηπευτικών της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών παραπέμπεται στον εισαγγελέα για αισχροκέρδεια μέχρι και 100%, ενώ για παραβάσεις του Αγορανομικού Κώδικα παραπέμφθηκαν και οι υπεύθυνοι κυλικείων νοσοκομείων.

    Συγκεκριμένα, παραπέμπεται στον εισαγγελέα και στην αγορανομική Επιτροπή της αρμόδιας Νομαρχίας για την επιβολή προστίμων μέχρι 30.000 ευρώ ο έμπορος της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών «Δημ. Αποστόλου Μονοπρόσωπη ΕΠΕ».

    Παραβάσεις σε κυλικεία - εστιατόρια

    Επίσης, κατά τους ελέγχους του Υπουργείου Ανάπτυξης σε 33 κυλικεία-εστιατόρια που βρίσκονται στους χώρους δημόσιων Νοσοκομείων και ιδιωτικών θεραπευτηρίων, διαπιστώθηκαν αγορανομικές παραβάσεις σε 25 (π.χ. δεν εφάρμοζαν ενδεικτικές τιμές πώλησης εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών που για τους συγκεκριμένους χώρους θεωρούνται και ανώτατες επιτρεπτές).

    Οι παραπάνω επιχειρήσεις παραπέμπονται στους αρμόδιους εισαγγελείς Αγορανομίας και στις Αγορανομικές Επιτροπές των Νομαρχιών για παραβάσεις, που επισύρουν διοικητικές κυρώσεις (χρηματικά πρόστιμα μέχρι 6.000 ευρώ και 30.000 ευρώ, αντίστοιχα).

    Διαπιστώθηκαν εξάλλου και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.χ. έλλειψη τιμολογίων αγοράς) καθώς και μη εφαρμογή υγειονομικών διατάξεων, κυρίως στη φύλαξη των προϊόντων στα ψυγεία.

    Μονο ένας δεν είχε παράβαση

    Σωρεία παραβάσεων στα σχολικά κυλικεία βεβαίωσε κατά τη διάρκεια ελέγχων ο αστυνομικός διευθυντής, αστυκτηνίατρος Ρόδου, Μιχάλης Ζεμπιλλάς. Οπως αναφέρεται από την ΕΡΑ Νοτίου Αιγαίου από τα 14 κυλικεία στη Ρόδο και την Κάλυμνο, τα 10 δεν είχαν άδεια λειτουργίας, τα 7 δεν είχαν τιμοκαταλόγους, σε 2 οι ενοικιαστές δεν είχαν βιβλιάριο υγείας και τα 13 πωλούσαν απαγορευμένα είδη. Το μοναδικό κυλικείο στο οποίο δεν εντοπίστηκε παράβαση ήταν στο 6ο δημοτικό σχολείο Ρόδου. Επίσης σε 23 επιθεωρήσεις στην Κάλυμνο ο κ. Ζεμπιλλάς κατέσχεσε 5 τόνους και 93 κιλά τροφίμων ακατάλληλων προς κατανάλωση.

    [03] Ελπίζουν οι γιατροί για τα σιαμαία της Θεσ/νίκης

    Πηγή: ΑΠΕ 13/10/2003 2:33:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Περίπου δώδεκα ώρες κράτησε η επέμβαση διαχωρισμού των σιαμαίων από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν 25 ειδικευμένοι γιατροί, στο νοσοκομείο "Τζέμελι", στην Ιταλία. Η κατάστασή τους σήμερα Δευτέρα, το δεύτερο 24ωρο μετά την εγχείριση, είναι καλή. Ο καθηγητής νευροχειρουργός, Ετσιο ντι Ρόκο, που έκανε την εγχείριση είπε πως υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης του δέρματος που χρησιμοποιήθηκε για την εγχείριση. Όμως, γενικά, τα δυο κοριτσάκια ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και αντέδρασαν θετικά στην επέμβαση. Τα δύο κοριτσάκια που είναι ακόμη αβάπτιστα, καταχωρήθηκαν στο νοσοκομείο με τα ''ονόματα'' ''Bambina A'' και ''Bambina B''.

    Ομαλά εξελίχθηκε η χειρουργική επέμβαση

    Τα κρισιμότερα σημεία ήταν όταν έγινε η νάρκωση και στη συνέχεια κατά την πλαστική επέμβαση όταν άρχισε η ανάπλαση του δέρματος. Πάντως, στο σύνολό της η χειρουργική επέμβαση, επτά ώρες για το διαχωρισμό και πέντε για την πλαστική έγινε ομαλά χωρίς προβλήματα.

    Σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν γίνει μόνο 100 παρόμοιες επεμβάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο 1/3 των περιπτώσεων πέθαναν και οι δυο, 1/3 μόνο ένα από τα σιαμαία διασώθηκε και στις υπόλοιπες επεμβάσεις επέζησαν και οι δυο. Εντούτοις, και από αυτές μόνο το 10% έχει μια καλή ποιότητα ζωής.

    Το γεγονός, όμως, ότι δεν υπήρξαν επιπλοκές, στην περίπτωση των δυο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη, μας δίνει πολλές ελπίδες για το μέλλον, δήλωσε ο καθηγητής Ντί Ρόκο.

    [04] Σημίτης-Αγγελοπούλου για προαστιακό και έργα ΟΑΚΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 13/10/2003 7:40:00 μμ

    Την αγωνία της για δύο σημαντικά Ολυμπιακά έργα μετέφερε στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου, κατά την ωριαία συνάντηση που είχαν, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ του Πρωθυπουργού και της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, είχε ως αντικείμενο την προετοιμασία τόσο της Διυπουργικής Επιτροπής (20/10) όσο και της επίσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ (22-24/10), καθώς, ο τεχνικός σύμβουλος της ΔΟΕ Φιλίπ Μποβί σε έκθεση που παρέδωσε στον Ντένις Οσβαλντ αναφέρει ότι ο προαστιακός σιδηρόδρομος και το ΟΑΚΑ προβληματίζουν εντόνως τη ΔΟΕ.

    Αναζητούνται εναλλακτικά σενάρια για τη μεταφορά των θεατών στο ΟΑΚΑ

    Για τον προαστιακό, οι πληροφορίες, αναφέρουν ότι κινδυνεύει να μην κατασκευαστεί το κομμάτι Νερατζιώτισσα-Δουκίσσης Πλακεντίας, μετά το πάγωμα των εργασιών σε αυτό το σημείο, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για τη μεταφορά των θεατών στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    Οπως αναφέρει στην έκθεσή του ο κ. Μποβί, κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν από τώρα υπόψη εναλλακτικά σενάρια για τη μεταφορά των θεατών στο ΟΑΚΑ (μεταφορά με λεωφορεία).

    Για το ΟΑΚΑ, η ΔΟΕ εκφράζει την ανησυχία της για τον κίνδυνο να μην έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα η ανέγερση του σκέπαστρου δια χειρός Καλατράβα, κάτι για το οποίο, άλλωστε, ο Ντένις Οσβαλντ έχει εκφράσει κατ΄ επανάληψη την ανησυχία του. Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εξετάζεται από το κυβερνητικό επιτελείο η μερική εφαρμογή της μελέτης Καλατράβα.

    Πάντως, και για τις δύο περιπτώσεις, οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν επισημάνει ότι τα έργα βρίσκονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2004, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες για τα έργα θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός από τους κυρίους Χρίστο Βερελή και Νάσο Αλευρά στην επόμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής.

    Επιπλέον, ο κ. Σημίτης και η κα Αγγελοπούλου συμφώνησαν ότι στον επικείμενο έλεγχο της ΔΟΕ θα πρέπει να τηρηθεί κοινό μέτωπο που θα στηρίζει τις επιλογές των έργων.

    Και η ασφάλεια των Αγώνων δημιουργεί πονοκεφάλους

    Επίσης, στη συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου, εξετάστηκε και το θέμα της ασφάλειας των Αγώνων, και κυρίως για δύο τομείς, όπου προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στην Οργανωτική Επιτροπή.

    Πρόκειται για τα νέα κονδύλια που απαιτούνται για τη νέα προμήθεια συστημάτων ασφαλείας -ένα θέμα για το οποίο πιέζει ιδιαίτερα η αμερικανική πλευρά- και την επικοινωνιακή στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί προς το εξωτερικό για να σταματήσει το μπαράζ των επικριτικών δημοσιευμάτων που πλήττουν την εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα συσταθεί κοινό επικοινωνιακό όργανο με τη συμμετοχή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, του υφυπουργού Τύπου, με αρμοδιότητα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Τηλέμαχου Χυτήρη και της Οργανωτικής Επιτροπής.

    [05] Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Φραντζή

    13/10/2003 7:12:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Απέρριψε την αίτηση του Παναγιώτη Φραντζή για υπό όρων απόλυσή του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά. Το Συμβούλιο των τριών δικαστών δέχθηκε την αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα που θεωρεί ότι ο Φραντζής δεν έχει σωφρονιστεί, και με το υπ' αριθμ. 1568 βούλευμά του τον ''οδήγησε'' ξανά στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Παναγιώτης Φραντζής που πριν λίγες ημέρες είχε παρουσιαστεί ο ίδιος στο Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για να στηρίξει την αίτησή του, έχει εκτίσει ήδη 16 χρόνια από την ισόβια κάθειρξη που του είχε επιβληθεί για τη δολοφονία και στη συνέχεια τον τεμαχισμό του πτώματος της γυναίκας του Ζωής Γαρμανή, στις 25 Ιουνίου 1987.

    [06] ''Δακτύλιος ασφαλείας'' για κεραίες κινητής τηλεφωνίας

    13/10/2003 5:25:00 μμ

    Η απαγόρευση της εγκατάστασης κεραιών κινητής επικοινωνίας, σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Νοσοκομεία, καθώς και η απομάκρυνση εντός ενός έτους όσων τυχόν λειτουργούν σήμερα σε μικρότερη απόσταση από αυτή των 300 μέτρων, προβλέπεται με τις διατάξεις για την συνεγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Χρίστος Βερελής, για δημόσια διαβούλευση.

    Υποχρεωτικός ο συνεχής έλεγχος των κεραιών

    Στόχος του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των κεραιών κινητής επικοινωνίας, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας αλλά και τον περιορισμό της οπτικής ρύπανσης. Επιπλέον, ανατίθεται στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ο υποχρεωτικός και συνεχής έλεγχος των ακτινοβολιών των κεραιών κινητής επικοινωνίας, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% ετησίως επί των κεραιών που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης.

    Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, η συνεγκατάσταση των νέων κεραιών θα είναι υποχρεωτική και ο έλεγχος των αιτήσεων συνεγκετάστασης θα γίνεται κατά απόλυτη προτεραιότητα. Στις ίδιες διατάξεις περιλαμβάνεται πρόβλεψη έγκρισης τεχνικών κανονισμών για τυποποιημένες κατασκευές κεραιών, καθώς και ρυθμίσεις για την απλοποίηση της διαδικασίας πλήρους κάλυψης των ακριτικών περιοχών από τα ελληνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

    [07] Εντοπίστηκαν τέσσερα πρατήρια με νοθευμένα καύσιμα

    13/10/2003 5:02:00 μμ

    Νοθευμένα καύσιμα, βενζίνη αλλά και πετρέλαιο, διέθεταν στους καταναλωτές τέσσερα πρατήρια στην Αττική- στην Κηφισιά, στη Δραπετσώνα, στον Ασπρόπυργο και στην Λένορμαν. Στους πρατηριούχους επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 174.000 ευρώ. Οι έλεγχοι από τα ΚΕΔΑΚ συνεχίζονται στα πρατήρια υγρών καυσίμων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης για τον εντοπισμό νοθευμένων καυσίμων.

    Τσουχτερά πρόστιμα

    Συγκεκριμένα, μετά τη βεβαίωση των παραβάσεων από το Γενικό Χημείο του Κράτους, επιβάλλονται στους τέσσερις παραβάτες τα εξής πρόστιμα:

    - CYCLON, Τατοϊου 76 Κηφισιά, Αφοί Σ.Ανδρεαδάκη: 64.000 ευρώ πρόστιμο καθώς διαπιστώθηκε βενζίνη σούπερ αμόλυβδη νοθευμένη με βαρύτερα πετρελαϊκά κλάσματα.

    - ELIN, 28ης Οκτωβρίου 16 Ασπρόπυργος, Τσίγκος Ηρακλής: 43.300 ευρώ πρόστιμο, καθώς βρέθηκε πετρέλαιο κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο παράνομης διακίνησης (θείο: 490 ppm Υπέρβαση ορίων θείου κατά 40,0%).

    - Ανεξάρτητο Πρατήριο, Λένορμαν 149 Κολωνός, Ντουφεξής Παναγιώτης: 33.700 ευρώ πρόστιμο, καθώς βρέθηκε βενζίνη LPR νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 8%.

    - CYCLON, Ελ.Βενιζέλου 38 Δραπετσώνα Χρηστέας Δημήτριος: 33.000 ευρώ πρόστιμο, καθώς βρέθηκε βενζίνη LPR νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 7%.

    [08] Διεύρυνση συνεργασίας Υπ. Πολιτισμού-Δ. Αθηναίων

    13/10/2003 5:00:00 μμ

    Για τους τομείς συνεργασίας υπουργείου Πολιτισμού και Δημοτικής Αρχής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων συζήτησαν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. "Θεωρώ σημαντικό το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων να είναι πιο φιλικό, ενθαρρυντικό και αισιόδοξο για να διασφαλίσουμε την παρουσία των Αθηναίων", είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Ο υπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και υπογράμμισε ότι σχόλια "που δημιουργούν εικόνα ζόφου και τα οποία κυκλοφορούν τελευταία πρέπει να διαλυθούν". Επεσήμανε μάλιστα, ότι οι παρεμβάσεις θα είναι οι ηπιότερες δυνατές.

    [09] Ελεύθερος ο 17χρονος που μαχαίρωσε συμμαθητές του

    13/10/2003 4:54:00 μμ

    Ελεύθερος μετά από διαφωνία της ανακρίτριας και του αρμόδιου εισαγγελέα προφυλακίσεων αφέθηκε μετά την απολογία του ο 17χρονος αλλοδαπός μαθητής που μαχαίρωσε την Παρασκευή έξω από Γυμνάσιο του Λαυρίου δύο συμμαθητές του. Ο 17χρονος απολογήθηκε ενώπιον της 16ης τακτικής ανακρίτριας για την κατηγορία απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μαθητής ισχυρίζεται ότι είχε προκληθεί από τους συμμαθητές του και για το λόγο αυτό την επίμαχη μέρα πήγε στο σχολείο έχοντας μαζί του το μαχαίρι. Την διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα θα κληθεί να λύσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο τις επόμενες ημέρες θα αποφανθεί αν ο νεαρός θα κριθεί ή όχι προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση.

    [10] Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και στη Λάρισα

    13/10/2003 4:34:00 μμ

    Πρεμιέρα μαθημάτων έγινε σήμερα Δευτέρα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Λάρισα, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του και στεγάζεται στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή. Το ενδιαφέρον των Λαρισαίων για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μεγάλο και είναι πολλοί αυτοί που έσπευσαν να εγγραφούν προκειμένου να ολοκληρώσουν την 9χρονη υποχρεωτική τους εκπαίδευση. Σύμφωνα με τη διεύθυνση του σχολείου, τα άτομα που φοιτούν σε αυτό είναι ηλικίας 20 έως 63 ετών και στην πλειοψηφία τους γυναίκες

    [11] Τέμπη: Εκδήλωση μνήμης για τα 21 παιδιά

    13/10/2003 3:44:00 μμ

    Θρήνος και συγκίνηση επικράτησε τη Δευτέρα το πρωί στο Μακροχώρι Ημαθίας, όπου οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης για τους 21 συμμαθητές τους, που χάθηκαν στο τροχαίο των Τεμπών, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από το τραγικό συμβάν. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, που ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο του χωριού, η οποία κατέληξε στο δημαρχείο, ανέλαβαν οι συμμαθητές των θυμάτων, ενώ συμμετείχαν φίλοι, γονείς και καθηγητές των αδικοχαμένων παιδιών.

    Λουλούδια και συγκίνηση

    Κρατώντας λουλούδια, μια τεράστια αφίσα με τις φωτογραφίες των 21 μαθητών, καθώς επίσης πανό όπου ανέγραφαν "Γιατί", "Ως πότε η Ελλάδα θα σκοτώνει τα παιδιά της" και "Όχι άλλο αίμα στους δρόμους", οι συμμετέχοντες απαίτησαν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

    Οι μαθητές, στη διάρκεια της εκδήλωσης διάβασαν ποιήματα και εκφώνησαν ομιλίες, ενώ σε ψήφισμα τους ζητούν να απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών τα Σαββατοκύριακα, να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στα φορτηγά και τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές.

    Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο νεκροταφείο του χωριού, όπου απόθεσαν λουλούδια στους τάφους των παιδιών.

    Το απόγευμα θα τελεστεί τρισάγιο στα Τέμπη, στο σημείο που άφησαν την τελευταία τους πνοή τα παιδιά, ενώ χθες στο Μακροχώρι οι γονείς των παιδιών τέλεσαν μνημόσυνο και απαρηγόρητοι ζήτησαν για μια ακόμη φορά την τιμωρία των υπευθύνων.

    [12] ''Ο τρόπος λειτουργίας του κράτους γεννά κρούσματα τρομοκρατίας''

    13/10/2003 2:53:00 μμ

    Για την εκδικαζόμενη υπόθεση η κοινή γνώμη έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου δήλωσε στην αγόρευση του ο τρίτος συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου Κώστας Παπαδάκης, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε επίσης ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σε πρόσφατο γκάλοπ το 78% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να πιστεύει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι. Ο συνήγορος αναφέρθηκε γενικά στο φαινόμενο της τρομοκρατίας και στους ορισμούς που δίνονται, ενώ υπογράμμισε ότι ο τρόπος λειτουργίας του κράτους γεννά κρούσματα τρομοκρατίας.

    ''Aνεπαρκής η Αστυνομία επί σειρά ετών''

    Οπως είπε χαρακτηριστικά o συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, αν κάποιος προσέξει τα ποσά των συντάξεων που δίνονται στα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων και τις διαφοροποιήσεις που εμφανίζουν, όπως ποσό 7.500 ευρώ μηνιαίως σε κάποιους και 300 ευρώ σε άλλους, διαπιστώνει αμέσως ότι ακόμη και σε αυτό το θέμα το κράτος διαιωνίζει την ταξικότητά του.

    Ο κ. Παπαδάκης επισήμανε στο δικαστήριο ότι επί σειρά ετών οι Αρχές όχι μόνο δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, αλλά αντίθετα εξευτελίστηκε η αστυνομία τόσο με τη φιάσκο της Λουΐζης Ριανκούρ όσο και με τη ληστεία στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα.

    Σύμφωνα με το συνήγορο επειδή οι ελληνικές κυβερνήσεις απέτυχαν στο θέμα αυτό, προκειμένου να εκτονώσουν τις πιέσεις που δέχονταν από τις ΗΠΑ κατέφυγαν στην ενοχοποίηση της επαναστατικής αριστεράς.

    [13] Νέα πρωτοβουλία για την ειρήνη

    13/10/2003 5:02:00 μμ

    Τη βούληση της ισραηλινής αριστεράς να δείξει ότι με τη διαπραγμάτευση μπορεί να υπάρξει διέξοδος στην κρίση αντανακλά το "σύμφωνο ειρήνης" που ετοιμάστηκε το Σαββατοκύριακο στην Ιορδανία από ισραηλινές και παλαιστινιακές προσωπικότητες. Στο τέλος μιας τριήμερης συνόδου σε ιορδανικό ξενοδοχείο της Νεκράς Θάλασσας, περίπου 100 διανοούμενοι, ειρηνιστές και πολιτικοί, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, συνέταξαν την Κυριακή ένα "σύμφωνο ειρήνης" που ονομάστηκε "Ελβετική Διευθέτηση" επειδή εκπονήθηκε σε ξενοδοχείο που ανήκει σε ελβετική αλυσίδα, και πρόκειται να υπογραφεί στη Γενεύη στις 4 Νοεμβρίου, επέτειο της δολοφονίας του Ιτζάκ Ραμπίν, το 1995, από εβραίο εξτρεμιστή.

    Συμφωνία για τα ''καυτά'' ζητήματα

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, τα δύο μέρη συμφώνησαν σε συμβιβαστικές φόρμουλες για όλα τα επίμαχα θέματα: Ιερουσαλήμ, ιεροί τόποι, παλαιστινιακό κράτος, οικισμοί, εδαφική κατανομή, αναγνώριση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους, διευθετήσεις στα θέματα της ασφάλειας και κήρυξη ειρήνης. Όπως και στον "οδικό χάρτη", το τελευταίο διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο, στη διευθέτηση προβλέπεται η συνύπαρξη του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κράτους, αλλά δεν απαιτείται προηγουμένως από τους Παλαιστίνιους να προβούν σε "δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις".

    Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία αποτελούνταν από πρώην υπουργούς όπως ο Γιάσερ Aμπεντ Ράμπο, ο Χισάμ Αμπντέλ Ράζεκ και ο Ναμπίλ Κασίς, ενώ στην ισραηλινή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν, συμμετείχαν πολλοί αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, του Εργατικού Κόμματος και του αριστερού Κόμματος Μερέτζ.

    ''Βρήκαμε λύσεις''

    Σιμόν Πέρες

    ''Έχουμε με ποιόν να μιλήσουμε. Έτσι μπορεί κανείς να κάνει ειρήνη'', δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εργατικός βουλευτής Αβραάμ Μπουργκ, ο οποίος συμμετείχε σ' αυτή τη ''διάσκεψη''.

    ''Είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε εκστρατεία ώστε το σύμφωνο αυτό να γίνει αποδεκτό από την παλαιστινιακή κοινή γνώμη, επειδή θέλουμε να ζήσουμε διαφορετικά και βρήκαμε λύσεις'', δήλωσε ο Παλαιστίνιος βουλευτής Φαρές Καντούρα, μέλος της Φατάχ, σε δηλώσεις του στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Από το γραφείο του Σιμόν Πέρες, αρχηγού του Εργατικού Κόμματος, εκδόθηκε απλώς η δήλωση ότι ''είναι ευπρόσδεκτος κάθε διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων''.

    Έντονες αντιδράσεις από Ισραήλ

    Αριέλ Σαρόν

    ''Απατηλή ελπίδα" χαρακτήρισε το σχέδιο ο Σαρόν σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Γεντιότ Αχαρονότ και συνέχισε λέγοντας: "Με ποιο δικαίωμα αυτοί οι αριστεροί επιτρέπουν στον εαυτό τους να προτείνουν συμβιβασμούς που το Ισραήλ δεν προτίθεται να δεχθεί και δε θα δεχθεί ποτέ''.

    Η Λιμόρ Λίβνατ, υπουργός Παιδείας του Λικούντ, χαρακτήρισε ''περιθωριακούς'' και "παιχνίδι του Αραφάτ" τους Ισραηλινούς που υπέγραψαν αυτό το ''σύμφωνο ειρήνης''. Τον ίδιο τόνο υιοθέτησε και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, σύμφωνα με τον οποίο ''υπάρχει μια κυβέρνηση στο Ισραήλ και σ' αυτήν έγκειται να χειρισθεί αυτές τις υποθέσεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι εικονικά''.

    "Αφελή πρωτοβουλία" χαρακτήρισε την "Ελβετική Διευθέτηση" ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Εχούντ Μπαράκ, και συνέχισε: "Το σχέδιο αυτό κινείται στο χώρο της φαντασίας και μπορεί να είναι ακόμη και βλαβερό, αφού επιτρέπει στον Αραφάτ να υποστηρίζει ότι το αδιέξοδο (στις ειρηνευτικές προσπάθειες) οφείλεται όχι στην τρομοκρατία, αλλά στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης Σαρόν".

    Από επίσημη πηγή έγινε, πάντως, γνωστό πως ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο και ο Γιόσι Μπεϊλίν άρχισαν τη Δευτέρα συνομιλίες στο Κάιρο με Αιγύπτιους αξιωματούχους. Οι δύο πρώην υπουργοί είχαν συνομιλίες με τον Ουσάμα αλ-Μπαζ, πολιτικό σύμβουλο του αιγυπτίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, και επρόκειτο να συναντηθούν στη συνέχεια με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Αχμεντ Μάχερ.

    [14] Πενήντα πέντε νεκροί σε συγκρούσεις στο Νεπάλ

    13/10/2003 3:27:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δεκαεφτά αστυνομικοί νεκροί και 38 αντάρτες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των συγκρούσεων στο Νεπάλ που ξεκίνησαν την Κυριακή όταν ομάδα ανταρτών επιτέθηκε σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της αστυνομίας στο Μπαλουουάνγκ, στο νοτιοδυτικό Νεπάλ, γύρω στις 19:00 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας συνελήφθησαν 35 μαοϊστές αντάρτες.

    Την Κυριακή σε συγκρούσεις που διήρκεσαν εφτά ώρες μετά την επίθεση των ανταρτών εναντίον του στρατοπέδου εκπαίδευσης σκοτώθηκαν 16 αστυνομικοί και 25 αντάρτες, ενώ 13 αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε εφτά διαφορετικά σημεία χθες και σήμερα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας του Νεπάλ. Ωστόσο, οι επίσημοι απολογισμοί αμφισβητούνται από τους αντάρτες οι οποίοι επιδιώκουν την κατάργηση της μοναρχίας.

    Τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, 65 μαοϊστές αντάρτες και τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο δυτικό Νεπάλ όταν περίπου 600 αντάρτες επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα.

    Σε συγκρούσεις στο Νεπάλ από το 1996 έχουν χάσει την ζωή τους 8.200 περίπου άνθρωποι, από τους οποίους 330 από τον τερματισμό της εκεχειρίας, στις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με τις αρχές.

    [15] Δύο νεκροί σε απόπειρα διείσδυσης στο Ισραήλ

    13/10/2003 3:12:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν τη Δευτέρα το πρωί ενώ προσπαθούσαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ από τη βόρεια Ιορδανία, ανακοίνωσε ο Ιορδανός υπουργός Πληροφόρησης Ναμπίλ Σαρίφ. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των τεσσάρων ατόμων και των Ιορδανών συνοριακών φυλάκων στη βόρεια περιοχή της κοιλάδας του Ιορδάνη. Μετά το περιστατικό η περιοχή ερευνήθηκε εξονυχιστικά από τον ιορδανικό στρατό και βρέθηκαν πολυβόλα και πυρομαχικά.

    [16] Την Πέμπτη στην Τεχεράνη ο Ελ Μπαραντέι

    13/10/2003 2:58:00 μμ

    Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) αναμένεται στο Ιράν, την Πέμπτη, για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις ώστε να διευκρινιστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο IRNA. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, τον αντιπρόσωπο του Ιράν στην ΙΑΕΑ, η Τεχεράνη θα επιταχύνει εντός των προσεχών εβδομάδων το ρυθμό της συνεργασίας της με την ΙΑΕΑ, όμως είναι πιθανό να χρειαστεί επιπλέον χρόνο για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της υπηρεσίας αυτής. Σημειώνεται ότι η IAEA έχει δώσει διορία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στο Ιράν για να διαλύσει τις διεθνείς ανησυχίες ότι οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την κατασκευή ατομικών όπλων.

    ''Θα επιταχυνθεί ο ρυθμός συνεργασίας μας με την ΙΑΕΑ''

    Σύμφωνα με τον Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, μια νέα ομάδα επιθεωρητών της ΙΑΕΑ θα επισκεφθεί το Ιράν την προσεχή εβδομάδα για να συνεχίσει τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    ''Μετά τις πρόσφατες συνομιλίες στην Τεχεράνη, ο ρυθμός της συνεργασίας επιταχύνθηκε και θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο εντός των προσεχών εβδομάδων, γιατί έχουμε οριστικοποιήσει πλέον το πλαίσιο της εργασίας'', δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η εφημερίδα ''Ιράν''.

    Σημειώνεται ότι ο Ελ Μπαραντέι, επέκρινε την περασμένη εβδομάδα τον αργό ρυθμό της συνεργασίας με το Ιράν.

    ''Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα επισκεφτεί το Ιράν την Πέμπτη'', δήλωσε ο Αλί Ραμπιεΐ, σύμβουλος του ιρανού προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί, σύμφωνα με το IRNA.

    Ο Ραμπιεΐ είχε, εξάλλου, τονίσει πως η Τεχεράνη θα έχει την επόμενη εβδομάδα συζητήσεις με την IAEA που ενδεχομένως θα καταλήξουν στην υπογραφή ενός πρόσθετου πρωτοκόλλου για αυστηρότερο έλεγχο των πυρηνικών δραστηριοτήτων της χώρας.

    Εκπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα παρουσιάσει με την ευκαιρία αυτή ''τις θέσεις, τις ανησυχίες, τις τεχνικές και οικονομικές μελέτες και τις ανάγκες τις εθνικής ασφάλειας του Ιράκ'', διευκρίνισε ο ίδιος.

    [17] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για Λόκερμπι

    13/10/2003 12:26:00 μμ

    Λιβυκή αντιπροσωπεία αναχωρεί τη Δευτέρα για το Παρίσι με σκοπό τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης εναντίον του DC-10 της UTA, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Καντάφι. Η επίθεση σημειώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1989 επάνω από την έρημο Τενερέ του Νίγηρα με αποτέλεσμα τον θάνατο 170 ανθρώπων 17 εθνικοτήτων, ανάμεσά τους και 54 Γάλλοι πολίτες.

    [18] Σε 20ετή κάθειρξη καταδικάστηκε ο Αμπντούλ Τζαμπάρ

    13/10/2003 12:23:00 μμ

    Αμπντούλ Τζαμπάρ

    Ένας Ινδονήσιος ισλαμιστής, ο Αμπντούλ Τζαμπάρ καταδικάσθηκε τη Δευτέρα από δικαστήριο στη Τζακάρτα σε 20ετή κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε βομβιστικές επιθέσεις το 2000, που είχαν στόχο ένα Φιλιππινέζο πρεσβευτή και δυο εκκλησίες. Οι επιθέσεις αυτές αποδόθηκαν στην οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια, που πιστεύεται ότι έχει σχέση με την Αλ-Κάιντα. Ο Τζαμπάρ καταδικάσθηκε για τη βομβιστική επίθεση τον Αύγουστο του 2000 κατά την οποία είχε τραυματισθεί σοβαρά ο πρεσβευτής των Φιλιππίνων.

    Εκδίκηση για το θάνατο μουσουλμάνων ανταρτών

    Στην ίδια επίθεση που αποτελούσε εκδίκηση για το θάνατο μουσουλμάνων ανταρτών στις νότιες Φιλιππίνες, σκοτώθηκαν δυο Ινδονήσιοι.

    Ο Αμπντούλ Τζαμπάρ καταδικάσθηκε για τη συμμετοχή του σε δυο επιθέσεις εναντίον ινδονησιακών εκκλησιών τη νύχτα των Χριστουγέννων κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι.

    Στην επίθεση κατά του Φιλιππινέζου πρεσβευτή είχε συμμετάσχει ένα στέλεχος της Τζεμάα Ισλαμίγια, ο Φατούρ Ρομάν αλ-Γκόζι.

    Αυτός ήταν που πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο κέντρο της Τζακάρτα τη στιγμή που διερχόταν το αυτοκίνητο με τον φιλιππινέζο διπλωμάτη.

    Ο αλ-Γκόζι, ειδικός στα εκρηκτικά, σκοτώθηκε την Κυριακή από τον στρατό στις νότιες Φιλιππίνες.

    Είχε δραπετεύσει τον Ιούλιο από φυλακή της Μανίλας όπου εξέτιε ποινή 17ετούς κάθειρξης για κατοχή εκρηκτικών.

    Ο αλ-Γκόζι είχε ομολογήσει ότι είχε συμμετάσχει σε επιθέσεις στη Μανίλα το 2000 στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι.

    [19] Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στο Τικρίτ

    13/10/2003 5:16:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ενας Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά από επίθεση με αυτοπροωθούμενες βομβίδες στο Τικρίτ, ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό. Αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον οχημάτων Μπράντλεϊ που περιπολούσαν στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Συλλήψεις ατόμων για τη βομβιστική επίθεση της Κυριακής

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της αμερικανο-βρετανικής συμμαχίας Τσαρλς Χίτλεϊ ανακοίνωσε πως έχουν συλληφθεί πολλά άτομα που θεωρούνται ύποπτα για την επίθεση μπροστά από ξενοδοχείο στη Βαγδάτη την Κυριακή. Ο Χίτλεϊ επισήμανε πως οι νεκροί έφτασαν τους οκτώ, αναμεσά τους και ο καμικάζι βομβιστής.

    Εξάλλου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Ιμπραχίμ Μοχάμαντ Μπαχρ αλ-Ούλουμ και ο Ναμπίλ αλ-Μουσάουι, αναπληρωτής του Αχμαντ Σάλαμπι δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους λίγο μετά την επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα την Κυριακή.

    Οι δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι επέβαιναν σε όχημα αυτοκικητοπομπής στη συνοικία αλ-Μανσούρ όταν δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι διέφυγαν με αυτοκίνητο.

    [20] Τροποποιημένο σχέδιο απόφασης από Βρετανία και Ισπανία

    13/10/2003 4:12:00 μμ

    Τζακ Στρο

    Ένα τροποποιημένο σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για το μέλλον του Ιράκ με στόχο να υπάρξει μεγαλύτερη διεθνής υποστήριξη στις ειρηνευτικές προσπάθειες και στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας θα προτείνουν τη Δευτέρα η Βρετανία και η Ισπανία. Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων διπλωματών, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, στη Σύνοδο στο Λουξεμβούργο, πως το σχέδιο απόφασης θα παρουσιαστεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ δε διευκρίνισε ποιες θα είναι οι αλλαγές απλώς δήλωσε πως ''έχουν συμπεριληφθεί ορισμένες ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από τους εταίρους μας''.

    ''Ο κ. Στρο τόνισε πως το νέο σχέδιο θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα'', είπε ένας διπλωμάτης και πρόσθεσε πως οι αλλαγές αυτές στο αρχικό αμερικανικό σχέδιο έχουν εγκριθεί και από την Ισπανία. Η Γαλλία, η Ρωσία και η Γερμανία έχουν ζητήσει ένα σαφέστερο χρονοδιάγραμμα για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, καθώς και ένα περισσότερο ενεργό ρόλο του ΟΗΕ στην ανοικοδόμηση της χώρας.

    [21] Τουρκία: Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε κουρδική επίθεση

    13/10/2003 2:43:00 μμ

    Σε συνεννοήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται ο τουρκικός στρατός για το πού θα αναπτυχθούν τα στρατεύματά του στο Ιράκ, ενώ Tούρκος στρατηγός δήλωσε πως οι Tούρκοι στρατιώτες θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε επίθεση δεχθούν από Κούρδους του Ιράκ. ''Στο βόρειο Ιράκ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ορισμένες κύριες οδούς επιμελητείας. Αν οι αυτοκινητοπομπές μας δεχθούν επίθεση, θα απαντήσουμε'', δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιστράτηγος Ιλκέρ Μπασμπούγκ, δεύτερος στην ιεραρχία του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατού.

    Τουρκικές προτάσεις για τον τόπο ανάπτυξης των στρατευμάτων

    Ο τουρκικός στρατός διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για τον αριθμό των στρατιωτών που θα στείλει στο Ιράκ.

    ''Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δώσουμε έναν οριστικό αριθμό στρατιωτών, ενώ, επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε τρεις πιθανές περιοχές επιχειρήσεων'', δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο αντιστράτηγος Μετίν Γιαβουζγιαλτσίν, επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

    Η Τουρκία έχει δηλώσει προς τις ΗΠΑ ότι θα προτιμούσε να σταθμεύσει τα στρατεύματά της γύρω από το Σαλαχαντίν και το Τικρίτ, βόρεια της Βαγδάτης, στην περιοχή του Αλ Ανμπαρ δίπλα στον Ευρφράτη ή στην περιοχή βόρεια του Αλ Ανμπαρ, διευκρίνισε ο αντιστράτηγος.

    [22] Νεκρός Ιρακινός από ανταλλαγή πυρών

    13/10/2003 11:52:00 πμ

    Ένας Ιρακινός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών Ιρακινών με Αμερικανούς στρατιώτες στη Μπαακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, όπως έγινε γνωστό από αξιωματικό της τοπικής αστυνομίας.

    [23] Από την Πέμπτη φθηνότερο πετρέλαιο

    13/10/2003 4:00:00 μμ

    Από την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για διάφορες κατηγορίες καταναλωτών. Μετά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 245 σε 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, η τιμή του αναμένεται να κυμανθεί από 34 έως 39 λεπτά το λίτρο. Παράλληλα θα εφαρμοστούν και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για φθηνότερο πετρέλαιο προς τους αγρότες. Έτσι, το πετρέλαιο για μηχανές εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, στις ιχθυοκαλλιέργειες και στη δασοκομία θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνο της θέρμανσης, δηλαδή 34-39 λεπτά το λίτρο.

    Πιο χαμηλή τιμή για παραγγελίες άνω των 1.000 λίτρων

    Την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η αγορά για το πετρέλαιο θέρμανσης είχε ανοίξει στα 31-33 λεπτά το λίτρο, δηλαδή εφέτος οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 10% έως 20%.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ημερησίας", η άνοδος της τιμής δικαιολογείται από την αύξηση του φόρου κατά 3 ευρώ το λίτρο, λόγω αναπροσαρμογής των κατώτατων ορίων από την Ε.Ε., αλλά και από την υψηλή τιμή του Μπρεντ, που κινείται στα 29-30 δολάρια το βαρέλι.

    Επισημαίνεται ότι οι τιμές των 34 έως 39 λεπτών ανά λίτρο ισχύουν για παραγγελίες άνω των 1.000 λίτρων που θεωρούνται αγορές χονδρικής. Η επιβάρυνση για παραγγελίες μικρότερων ποσοτήτων ισχύει επιβάρυνση λιανικής, της τάξεως των 2-3 λεπτών το λίτρο.

    Επιπλέον, όσον αφορά στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης-κίνησης από βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, θα ισχύσει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πάνω από 50%, με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 245 στα 120 ευρώ το χιλιόλιτρο.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, κατ' αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί το κόστος παραγωγής κατά 2%-5%. Η τιμή του "βιομηχανικού" πετρελαίου αναμένεται, λοιπόν, να κυμανθεί από 47-52 λεπτά το λίτρο, από 63-68 λεπτά το λίτρο.

    Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν, πάντως, ότι τα ελληνικά διυλιστήρια έχουν προμηθευτεί το προηγούμενο διάστημα μεγάλες ποσότητες πετρελαίου σε αρκετά χαμηλές τιμές. Κατά συνέπεια στη λιανική πώληση η τιμή του καυσίμου θα πρέπει να διαμορφωθεί στα περσινά επίπεδα και να μην ξεπεράσει τα 0,35 ευρώ το λίτρο.

    [24] Το 1ο FIBA ''Diamond Ball'' Γυναικών στην Ελλάδα

    13/10/2003 7:09:00 μμ

    Στην Ελλάδα ανατέθηκε η διοργάνωση του 1ου FIBA "Diamond Ball" Γυναικών που έχει διοργανώσει, ήδη, η FIBA Europe, σε επίπεδο ανδρών, τα δυο τελευταία χρόνια. Η ανάθεση της διοργάνωσης, στην οποία θα συμμετάσχουν οι Εθνικές ομάδες Γυναικών που έχουν αναδειχθεί πρωταθλήτριες στις 5 ηπείρους, συνδυάζεται χρονικά με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για τους Ελληνες φιλάθλους, καθώς το αγωνιστικό επίπεδο θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

    Τον Αύγουστο 2004 η διεξαγωγή του

    To 1o FIBA ''Diamond Ball'' ανδρών φιλοξενήθηκε στον Χόνγκ Κόνγκ το 2000, ενώ η δεύτερη διοργάνωση (κάθε 4 χρόνια), έχει προγραμματισθεί να διοργανωθεί στη Σερβία/Μαυροβούνιο.

    Στο 1ο ''Diamond Ball'' Γυναικών θα λάβουν μέρος, οι Εθνικές ομάδες της Κίνας (Ασία), της Αυστραλίας (Ωκεανία), της Ρωσίας (Ευρώπη), της Βραζιλίας (Αμερική), της πρωταθλήτριας Αφρικής και της Εθνικής Ελλάδας Γυναικών.

    Η FIBA Europe πρότεινε ως ημερομηνίες διεξαγωγής το διάστημα 5-8 Αυγούστου ή 6-9 Αυγούστου 2004, ενώ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο ακριβής τόπος διεξαγωγής (κατά πάσα πιθανότητα στην ελληνική περιφέρεια).

    Το σύστημα διεξαγωγής του τουρνουά έχει ως εξής:

    Οι έξι ομάδες θα χωριστούν σε 2 ομίλους των 3 ομάδων και γι' όλες τις ομάδες θα υπάρξει βαθμολόγηση. Οι δυο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα παίξουν χιαστί με τις δυο πρώτες του άλλου ομίλου (Α1-Β2 και Β1-Α2), ενώ οι ομάδες θα καταλάβουν την 3η θέση, θα παίξουν για τις θέσεις 5-6.

    [25] Κληρώθηκαν οι ''10'' των μπαράζ για το EURO 2004

    Πηγή: ΑΠΕ 13/10/2003 6:39:00 μμ

    Χωρίς να προκύψει το μεγάλο παιχνίδι, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στην Φρανκφούρτη, η κλήρωση για να σχηματιστούν τα πέντε ζευγάρια των μπαράζ, μέσα από τα οποία θα προκύψουν οι ομάδες που θα συμπληρώσουν το παζλ της τελικής φάσης στο EURO 2004.

    Η κληρωτίδα της UEFA έκανε τα κέφια των θεωρητικά καλύτερων ομάδων και έτσι αποφεύχθηκε μία διπλή αναμέτρηση ανάμεσα στην Ισπανία και την Ολλανδία. Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν 15 ή 16 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικοί στις 18 ή τις 19 του ίδιου μήνα.

    Τα πέντε ζευγάρια

    Συνοπτικά τα πέντε ζευγάρια, είναι τα εξής:

    Λετονία-Τουρκία Σκοτία-Ολλανδία Κροατία-Σλοβενία Ρωσία-Ουαλία Ισπανία-Νορβηγία

    Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση της Πορτογαλίας, εκτός της εθνικής μας ομάδας και της διοργανώτριας, προκρίθηκαν η Γαλλία, η Ιταλία, η Δανία, η Τσεχία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Βουλγαρία και η Ελβετία.

    Τα δύσκολα και τα εύκολα

    Οι Ισπανοί που είδαν την πλάτη των διεθνών μας και του Οτο Ρεχάγκελ στον 6ο προκριματικό όμιλο, μάλλον δεν θα δυσκολευτούν να πάρουν την πρόκριση για τα τελικά, καθώς θα αντιμετωπίσουν την Νορβηγία.

    Ως ελάχιστο μειονέκτημα, μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην Ισπανία, όμως με βάση την δυναμικότητα των αντιπάλων, οι Ιβηρες θα σφραγίσουν το εισιτήριο.

    Σε ένα άλλο ζευγάρι θα αναμετρηθούν η Λετονία και η Τουρκία.

    Οι εκπρόσωποι της Βαλτικής εκμεταλλεύτηκαν την αδιαφορία της Σουηδίας και έκλεψαν την τελευταία στιγμή μία θέση στα μπαράζ και τώρα διεκδικούν την πρόκριση στα τελικά. Φαινομενικά η Τουρκία έχει σαφέστατα το πάνω χέρι, όμως το σίγουρο είναι πως οι Λετονοί δεν θα παραδοθούν αμαχητί.

    Τις πιθανότητες με το μέρος της έχει και η Ολλανδία που θα αντιμετωπίσει την Σκοτία. Οι Βρετανοί δεν είναι σε καμία περίπτωση η ομάδα που μπορεί να στερήσει την πρόκριση από τους έμπειρους και σαφώς ανώτερους "οράνιε", οι οποίοι έχουν τον επαναληπτικό στην Ολλανδία.

    Οσον αφορά στα δύο τελευταία ζευγάρια, δεν χωρά καμία πρόβλεψη και η πρόκριση θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

    Σε μία αναμέτρηση με κοινό παρονομαστή την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, η Κροατία και η Σλοβενία θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο για τα τελικά της Πορτογαλίας.

    Οι Κροάτες δεν θυμίζουν σε τίποτα την ομάδα του πρόσφατου παρελθόντος, ενώ από την πλευρά τους οι σχετικά "νέοι" στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο Σλοβένοι, με τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς και τον Ερμιν Σίλιακ ελπίζουν στο πρώτο παιχνίδι να πάρουν ένα αποτέλεσμα ικανό που θα τους επιτρέψει στον επαναληπτικό να σφραγίσουν την πρόκριση.

    Τέλος, ανοικτά σε κάθε αποτέλεσμα είναι τα παιχνίδια της Ρωσίας με την Ουαλία. Οι δύο αντίπαλοι είχαν βίους αντίθετους στα προκριματικά, καθώς οι Ρώσοι ξεκίνησαν άσχημα και κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα μπαράζ με αντεπίθεση διαρκείας, ενώ οι Ουαλοί μπήκαν εντυπωσιακά στα προκριματικά και μάζεψαν τους βαθμούς που τους έδωσαν τελικά την δεύτερη θέση.

    [26] Στον Πανιώνιο ο Αγγελος Κορωνιός

    13/10/2003 6:38:00 μμ

    Στην απόκτηση του Αγγελου Κορωνιού προχώρησε ο Πανιώνιος. Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Α1, υπέγραψε το μεσημέρι μονοετές συμβόλαιο με τους "κυναέρυθρους", αφού ο Γιώργος Καλαφατάκης έκρινε πως η παρουσία του θα δώσει ώθηση στην ομάδα μετά από τις τρεις διαδοχικές ήττες στο πρωτάθλημα σε ισάριθμες αγωνιστικές. Με αντίπαλο την ΑΕΚ την Κυριακή, ο Πανιώνιος θα μπορεί να βασιστεί στην εμπειρία του Κορωνιού, ενώ θα στη σύνθεσή του θα έχει για πρώτη φορά τον Γιάννη Γιαννούλη, ο οποίος εξέτισε την ποινή του.

    Ο Αγγελος Κορωνιός γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1969 και αγωνίστηκε στο Περιστέρι έως την περίοδο 1997/98. Αγωνίστηκε επίσης στην ΑΕΚ, στον ΠΑΟΚ, ενώ πέρυσι φόρεσε τη φανέλα του Αμαρουσίου.

    [27] Ελπίδες για μητρότητα σε καρκινοπαθείς γυναίκες

    13/10/2003 5:15:00 μμ

    Το πρώτο στην ιστορία νεογέννητο πειραματόζωο, προερχόμενο από μεταμοσχευμένους ιστούς των ωοθηκών, είναι γεγονός! Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται όμως, το πείραμα; Οι Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι ο καρκίνος στις ωοθήκες δεν θα στερεί το δικαίωμα στην μητρότητα στις γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και που ο καρκίνος τις υποχρέωσε να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι το πώς θα διασώσουν τα ωάρια από τις ωοθήκες ώστε μετά την θεραπεία οι καρκινοπαθείς να μπορούν να συλλάβουν. Αυτό, το κατάφεραν παίρνοντας ιστό ωοθηκών, και μεταμοσχεύοντας τον σε άλλο σημείο του σώματος. Από και τα ωάρια όταν είναι γόνιμα, μεταφέρονται στο εργαστήριο και γονιμοποιούνται τεχνητά κι έπειτα οι επιστήμονες τα επιστρέφουν στην μήτρα. Περίπλοκο το πείραμα μεν, αλλά η επιτυχία του αποδεικνύεται με τη γέννηση ενός υγιέστατου μωρού, από μαϊμού πειραματόζωο.

    Από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον οι ειδικοί υπόσχονται ότι σύντομα οι καρκινοπαθείς θα μπορούν στην πράξη να γονιμοποιούν τα ωάρια τους αφού παρέλθεί ο κίνδυνος του καρκίνου.

    Μιλάμε βέβαια για ωάρια που μεταφέρονται σε άλλο σημείο του σώματος, μετά αφαιρούνται και καταψύχονται. Επειτα ο ιστός των ωοθηκών αποψύχεται και μετά από χρόνια μεταμοσχεύεται για την σύλληψη.

    [28] Γραμμή ΣΟΣ ''δίπλα σου'' για κακοποιημένες γυναίκες

    13/10/2003 4:19:00 μμ

    Μέσα σε έξι μήνες λειτουργίας της γραμμής ΣΟΣ ''δίπλα σου'' πάνω από 550 άτομα απ' όλη την Ελλάδα (πόλεις, χωριά, νησιά) έχουν απευθυνθεί σ' αυτήν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία γυναίκες παντρεμένες που υφίστανται βία από το σύζυγο (90%) με παιδιά που άμεσα ή έμμεσα κι αυτά υφίστανται βία. Έκκληση απευθύνει η Γραμμή ΣΟΣ ''δίπλα του'' και το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης για να ευαισθητοποιηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να αλλάξει τη νομοθεσία ως προς τα ασφαλιστικά μέτρα που καθυστερούν και κοστίζουν ποσά που δεν τα έχουν οι γυναίκες. Ενας από τους κύριους λόγους των δεσμών της κακοποίησης είναι η ανέχεια ακόμα και γυναικών που έχουν κάποια περιουσία αλλά τους έχει αφαιρεθεί η διαχείριση και δεν μπορούν να αντιδράσουν. Η γραμμή ΣΟΣ "δίπλα σου" είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο και απαντά χωρίς χρέωση στο τηλέφωνο 8001188881.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 October 2003 - 16:55:01 UTC