Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομηροι απεργιών μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές
  • [02] Ο Α. Τσοχατζόπουλος στο Καρπενήσι
  • [03] Μίλησε στα Ελληνικά με Γεωργιανούς μαθητές ο Καραμανλής
  • [04] Εντάση στα κατεχόμενα με τις ''ιθαγένειες''
  • [05] ''Ταυτόχρονη η ματαίωση των ασκήσεων''
  • [06] Αναβλήθηκε η συνάντηση Πατριάρχη-Αρχιεπισκόπου
  • [07] Κύκλωμα που εξήγαγε λαθραία τσιγάρα στην Αγγλία
  • [08] Αυστηρή προειδοποίηση Συρίας προς Ισραήλ
  • [09] Αποκτούν δικαιώματα οι Μαροκινές
  • [10] ΗΠΑ: Δίωξη κατά μουσουλμάνου κληρικού
  • [11] Παραμένει η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας
  • [12] Μπαχάμες: Τέσσερις ανήλικοι για το φόνο 12χρονου
  • [13] Ανάκληση Αργεντινού διπλωμάτη για το ''Βρώμικο Πόλεμο''
  • [14] ''Να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Ιράκ''
  • [15] Εναλλάσσονται επιδρομές και ανταρτοπόλεμος
  • [16] Αλλαγές στις φορολογικές μας δηλώσεις
  • [17] Στα τελικά του ΓΙΟΥΡΟ-2004 η Ελλάδα
  • [18] Τουρκία-Αγγλία σε έναν αγώνα ''φωτιά''
  • [19] Τελευταίο αντίο στον Κώστα Κοκοβίκα
  • [20] Στη Νέα Υόρκη ο ... Ελ Γκρέκο
  • [21] Στα Καλάβρυτα έφθασε ο ...''Αρίσταρχος''

    [01] Ομηροι απεργιών μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές

    11/10/2003 4:46:00 μμ

    Νέα 48ωρη απεργία με πιθανή ημερομηνία στις 3-4 Νοεμβρίου αποφάσισαν το Σάββατο οι δάσκαλοι. Και οι κατά τόπους Ενώσεις των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, όμως, καλούνται να απαντήσουν στην πρόταση της ΟΛΜΕ για 48ωρη απεργία, στο τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου. Την αποχή από το διδακτικό τους έργο για 5η εβδομάδα συνεχίζουν οι διδάσκοντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο αποφάσισαν την αναστολή της αποχής τους (13-28 Οκτωβρίου) ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο για διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, η σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε διήμερη αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος 16-17 Οκτωβρίου, κάνοντας λόγο για οικονομικό αδιέξοδο.

    Συνέχεια κινητοποιήσεων γιατρών και γεωτεχνικών

    Tην ίδια ώρα εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους κλάδοι εργαζομένων που εδώ και εβδομάδες απέχουν από τα καθήκοντα τους με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί τεράστια προβλήματα στο χώρο τους.

    Δημόσια Υγεία

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν 48ωρες απεργίες στις 18-19 και 25-26 Οκτωβρίου.

    Πενθήμερη απεργία από τις 20 ως τις 25 Οκτωβρίου αποφάσισαν και οι γιατροί του ΙΚΑ με αιτήματα που αφορούν στα εργασιακά τους θέματα.

    Γεωτεχνικοί

    Σε αδιέξοδο κατέληξε χθες η νέα συνάντηση που είχαν ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς με εκπροσώπους των γεωτεχνικών και των κτηνιάτρων του δημοσίου, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία τους έως και τη Δευτέρα με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ. Την απεργία τους όμως έχουν λύσει οι κτηνίατροι στη Λάρισα, το Βόλο και το Ηράκλειο Κρήτης. Την Παρασκευή κανονικά λειτούργησαν τα σφαγεία στα Ιωάννινα.

    Αρχαιολογικοί χώροι

    Κλειστοί θα παραμείνουν από την ερχόμενη Δευτέρα έως την Πέμπτη οι αρχαιολογικοί χώροι λόγω απεργίας των συμβασιούχων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.

    Kανένα περιθώριο περαιτέρω αυξήσεων

    "Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αυξήσεις" εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας στην ενδιάμεση εξαμηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Το Βήμα". Η έκθεση θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Ερευνα για τις ακρότητες ενστόλων στο υπ. Οικονομίας

    Σε εξέλιξη είναι η ένορκη διοικητική εξέταση που διέταξε ο αρχηγός της Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος για τα επεισόδια μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και ένστολων αστυνομικών έξω από το υπουργείο Οικονομίας στην πλατεία Συντάγματος την περασμένη Πέμπτη. Εξετάζονται αν υπήρξαν πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα από συγκεκριμένους αστυνομικούς συνδικαλιστές.

    Τα επεισόδια αστυνομικών προκάλεσαν αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να απαντήσει αν υιοθετεί τις συμπεριφορές των διαδηλωτών, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.

    [02] Ο Α. Τσοχατζόπουλος στο Καρπενήσι

    Πηγή: ΝΕΤ 11/10/2003 7:36:00 μμ

    Την Ευρυτανία επισκέφθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, και περιηγήθηκε τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου Καρπενησίου. Ο υπουργός δεν φάνηκε ικανοποιημένος και τόνισε ότι χρειάζεται η ανάπτυξή του χιονοδρομικού κέντρου μέσω της εταιρίας τουριστικών ακινήτων. Επίσης, αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης που θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές, ενώ σχολίασε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις διαπιστώνοντας πως η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μειώνεται συνεχώς.

    [03] Μίλησε στα Ελληνικά με Γεωργιανούς μαθητές ο Καραμανλής

    11/10/2003 6:03:00 μμ

    Στην Αγκυρα βρίσκεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Την Κυριακή, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα μιλήσει ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο συνέδριο του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, του Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα έχει και κατ΄ ιδίαν συνάντηση. Το πρωί, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε σχολείο στην Τιφλίδα, όπου διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα και συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.

    Αρχαία παράδοση η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας

    Στο πρώτο κλασσικό γυμνάσιο Τυφλίδας, ο κ. Καραμανλής άκουσε τους μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου να μιλούν Ελληνικά και ενημερώθηκε για την αγάπη, που δείχνουν οι Γεωργιανοί για την ελληνική γλώσσα, καθώς και για τα προγράμματα διδασκαλίας της, στα σχολεία της χώρας.

    Παρά τα προβλήματα υποδομών, που υπάρχουν κυρίως στις επαρχιακές πόλεις η θέληση των μαθητών να μάθουν την ελληνική γλώσσα είναι πολύ μεγάλη, είπαν στον Καραμανλή οι αρμόδιοι και οι 27 δάσκαλοι και δασκάλες, που μαθαίνουν στα παιδιά την Ελληνική γλώσσα και γραφή.

    Η γλώσσα μας διδάσκεται και με χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης ως μία από τις ξένες γλώσσες στα σχολεία της Γεωργίας εδώ και πέντε χρόνια, ενώ- όπως τονίστηκε- η διδασκαλία της Ελληνικής αποτελεί αρχαία παράδοση σε αυτή την μακρινή χώρα του Καυκάσου.

    Στο Ιατρικό Κέντρο του ΣΑΕ στην Τυφλίδα

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισκέφθηκε το Ιατρικό Κέντρο του ΣΑΕ στην Τυφλίδα, σημειώνοντας ότι είναι ανεκτίμητο το έργο που προσφέρουν οι γιατροί στους ομογενείς στη Γεωργία. Τόνισε, μάλιστα, ότι το Ιατρικό Κέντρο είναι ένα μικρό βήμα χρέους προς τους συνανθρώπους μας και υπογράμμισε πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας και εκπροσώπους των ομογενών και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    [04] Εντάση στα κατεχόμενα με τις ''ιθαγένειες''

    11/10/2003 4:01:00 μμ

    Επανεμφανίστηκαν στα κατεχόμενα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέλη της πλατφόρμας "Αυτή η χώρα είναι δική μας", που είχε οργανώσει τις μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του κατοχικού καθεστώτος και αποφάσισαν την Τρίτη, 14 Οκτωβρίου να κατέλθουν σε δίωρη προειδοποιητική απεργία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους χειρισμούς της ψευδοκυβέρνησης. Εκ μέρους των 15 συνδικαλιστικών οργανώσεων μίλησε ο πρόεδρος των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης Αχμέτ Μπαρτζίν, ο οποίος είπε, ότι από το έτος 2000 δεν αμείβονται οι υπάλληλοι, όπως θα έπρεπε, συνεχίζονται οι προσλήψεις για κομματικούς σκοπούς ενώ το κατοχικό καθεστώς παραχωρεί την "ιθαγένεια" προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Παρ' όλο που ο Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε με ανακοίνωση τους τους ισχυρισμούς για μαζική παραχώρηση της "ιθαγένειας" ο "αντιπρόεδρος" της ψευδοκυβέρνησης Σερντάρ Ντενκτάς τόνισε, ότι θα πρέπει να σταματήσει η κατάσταση αυτή και επέρριψε ευθύνες και στο δικό του κόμμα.

    Αντιδρά η αντιπολίτευση

    Ο Μπαρτζίν κάλεσε όλους να συμπαρασταθούν στους απεργούς και με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για τη λεγόμενη διακυβέρνηση του συνασπισμού, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και το βαθύ κράτος, που τους στηρίζει.

    Στο μεταξύ, το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί προσέφυγε στο λεγόμενο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο των κατεχομένων εναντίον του "Υπουργείου Εσωτερικών, Υπαίθρου και Στέγασης" προκειμένου να μην εγγραφούν νέοι "ψηφοφόροι" στους "εκλογικούς καταλόγους".

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, στη "δικαιοσύνη" ετοιμάζεται να προσφύγει και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με αίτημα την ακύρωση της παραχώρησης λεγόμενης ιθαγένειας σε έποικους.

    Η δικηγόρος Εμινέ Ερκ θα ζητήσει από το "δικαστήριο" την έκδοση απόφασης ώστε να μην δικαιούνται να "ψηφίσουν" όσοι πήραν τη λεγόμενη "ιθαγένεια" μετά την 1η Ιουλίου 2002.

    Αρνείται ο Ντενκτάς

    Αναφερόμενος στην παραχώρηση της ιθαγένειας, ο "αντιπρόεδρος" της ψευδοκυβέρνησης Σερντάρ Ντενκτάς τόνισε, ότι θα πρέπει να σταματήσει η κατάσταση αυτή και επέρριψε ευθύνες και στο δικό του κόμμα. Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι από τις 14 Οκτωβρίου, όταν θα αρχίσει επίσημα η "προεκλογική εκστρατεία, δεν πρόκειται να παραχωρείται η ιθαγένεια".

    Από τη μεριά του ο κατοχικός ηγέτης διαψεύδει τα περί μαζικής χορήγησης της τουρκοκυπριακής υπηκοότητας σε "εισαγόμενους" Τούρκους με στόχο την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο Ντενκτάς διέψευσε σήμερα αποκαλύψεις τουρκικών εφημερίδων, ότι ο κομματικός του μηχανισμός χορηγεί μαζικά τουρκοκυπριακή υπηκοότητα σε τούρκους πολίτες, σε μία προσπάθεια να κερδίσει τις εκλογές που θα διενεργηθούν στο ψευδοκράτος του στις 14 Δεκεμβρίου.

    "Ως Πρόεδρος εκφράζω ένα παράπονο προς την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (για τις κατηγορίες αυτές). Δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τις εκλογές", αναφέρει ο Ντενκτάς σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στην ίδια ανακοίνωση ο Ντενκτάς αποδίδει τις κατηγορίες αυτές στην αντιπολίτευση η οποία, όπως τονίζει, προβαίνει στις ενέργειες αυτές διότι φοβάται την ήττα.

    Στη σημερινή της έκδοση η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ δημοσιεύει τη φωτογραφία μιας τεράστιας "ουράς" ανθρώπων, που όπως γράφει είναι Τούρκοι πολίτες και περιμένουν έξω από ένα γραφείο της υπηρεσίας μεταναστών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, για να υποβάλουν αίτηση χορήγησης τουρκοκυπριακής υπηκοότητας, πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία στις 15 Οκτωβρίου.

    [05] ''Ταυτόχρονη η ματαίωση των ασκήσεων''

    11/10/2003 3:14:00 μμ

    Ταυτόχρονα από τις τρεις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, λήφθηκε η απόφαση για ματαίωση των ασκήσεων "Νικηφόρος-Τοξότης" και "Ταύρος-Μπαρπαρόσα", τόνισε για μία ακόμα φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Πρωτόπαπας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο. Δήλωσε επίσης ότι υπήρχε συνεχής επαφή μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργου Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιουλ και ότι το πλαίσιο των συζητήσεων ήταν προκαθορισμένο και αυστηρά συμφωνημένο. Ο κ. Πρωτόπαπας, ο οποίος το πρωί συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, επανέλαβε ότι δεν υπήρξαν πιέσεις και ότι κανένας δεν δέχεται πιέσεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η διεθνής κοινότητα λογικά επιδεικνύει ενδιαφέρον για τη σταθερότητα στην περιοχή ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

    Ικανοποίηση από ΗΠΑ και Ε.Ε για τις ματαιώσεις

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απορρίπτοντας τις επικρίσεις για το γεγονός ότι η ανακοίνωση περί ματαίωσης της άσκησης Νικηφόρος έγινε από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, είπε ότι υπήρξε εκ μέρους της Λευκωσίας καθυστέρηση μόνο μισής ώρας, επειδή ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ήταν δεσμευμένος σε εκδήλωση στη Λεμεσό.

    Η ανακοίνωση, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ήταν σχεδόν ταυτόχρονη σε Αττάλεια και Λευκωσία.

    Οι ΗΠΑ, από τη μεριά τους, χαιρέτισαν δια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ "την ανακοίνωση της ελληνικής, της τουρκικής και της κυπριακής κυβέρνησης για την ακύρωση των ετήσιων φθινοπωρινών στρατιωτικών ασκήσεων στην Κύπρο".

    Ο κ. Μπάουτσερ εξέφρασε την άποψη ότι "η απόφαση συμβάλλει στην ανοικοδόμηση θετικής ατμόσφαιρας για την επίτευξη συνολικής λύσης στην Κύπρο αλλά και σταθερότητας στην περιοχή του Αιγαίου". Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε την εξέλιξη "καλό πράγμα" και τόνισε, ότι οι ΗΠΑ ασχολούνται και εμπλέκονται στις προσπάθειες μείωσης της έντασης.

    "Πάντα ενθαρρύναμε όλα τα μέρη να μην πραγματοποιούν αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις", ανέφερε ο κ. Μπάουτσερ σπεύδοντας, πάντως, να προσθέσει, ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι "απόρροια της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο πλευρών συνέβαλαν σημαντικά σε αυτό".

    Απόλυτη ικανοποίηση για τη ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, εξέφρασε και ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, Αντριαν Βαν Ντερ Μιρ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίαζε την απόφαση των τριών χωρών, στη μαρίνα της Λάρνακας, κατά τον απόπλου του πλοίου "Κερύνεια Ελευθερία", για τρίωρο εκπαιδευτικό ταξίδι στο πλαίσιο δικοινοτικού προγράμματος εκπαίδευσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ναυτικών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [06] Αναβλήθηκε η συνάντηση Πατριάρχη-Αρχιεπισκόπου

    11/10/2003 12:06:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Στις καλένδες παραπέμφθηκε τελικά η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Στη σημερινή συνεδρίαση η ατμόσφαιρα υπήρξε ηλεκτρισμένη, καθώς οι περισσότεροι αρχιερείς από χθες είχαν τοποθετηθεί υπέρ της άποψης να μη κοπούν οι γέφυρες με το Φανάρι και να επιδιώξει ο αρχιεπίσκοπος μία συνάντηση για να πέσουν οι τόνοι και να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ζεστάνει το κλίμα με το Πατριαρχείο. Ο αρχιεπίσκοπος, όμως, επί της ουσίας δεν επιθυμούσε μια τέτοια συνάντηση τώρα, καθώς η επιστολή του Πατριάρχη επέμενε στις θέσεις του περί εφαρμογής των όρων της Πράξης του 1928, σύμφωνα με τους οποίους αποστέλλεται ο κατάλογος των προς αρχιερατείαν εκλογίμων, με αφορμή την πλήρωση της μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

    ''Διάσταση, μεγέθους διχασμού της Ιεραρχίας''

    Ο Χριστόδουλος φέρεται, ότι είπε στους αρχιερείς, πως όταν θίγεται το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι προτιμότερος ο πόλεμος από την ειρήνη και ότι κάποιοι προσπαθούν να τον ρίξουν με αφορμή το θέμα των λεγομένων Νέων Χωρών, κάτι που δεν θα το δεχτεί και μάλιστα λέγεται πως είπε ότι "θα καταφύγει στον ελληνικό λαό, που θα τον στηρίξει".

    Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο αρχιεπίσκοπος τάσσεται υπέρ της άποψης να επανέλθουμε στο παλαιότερο καθεστώς, που ο Πατριάρχης δεν ζητούσε κατάλογο για την πλήρωση των μητροπόλεων των Νέων Χωρών. Πάντως, αρχιερείς μετέφεραν στους δημοσιογράφους σκληρές φράσεις, που φέρεται, ότι είπε ο αρχιεπίσκοπος, περί υποτέλειας και ταπείνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία, όπως έλεγαν, δεν θα επιτρέψει.

    Οι φράσεις, όμως, αυτές διαψεύδονταν από κύκλους της αρχιεπισκοπής. Πάντως, η Ιερά Σύνοδος, αποφάσισε τελικά χωρίς ψηφοφορία, να υιοθετήσει την άποψη του μητροπολίτη Καισαριανής να γίνει η συνάντηση αργότερα.

    Προφανώς, τόνιζαν εκκλησιαστικές πηγές ο αρχιεπίσκοπος επιθυμεί να αντλήσει την θετική γνώμη της πλειοψηφίας της ιεραρχίας, ελπίζοντας να έχει με το μέρος του την συντριπτική πλειοψηφία και να "διαπραγματευθεί" με το Φανάρι από καλύτερη θέση για τις απόψεις του.

    Όμως πλέον πολλοί είναι οι αρχιερείς, που κάνουν λόγο για διάσταση, μεγέθους διχασμού της Ιεραρχίας. Κάτι που ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου αποκήρυξε υποστηρίζοντας: "Αποκηρύσσω τον διαχωρισμό σε πατριαρχικούς και αντιπατριαρχικούς. Όμως δεν πιστεύω ότι υπάρχει αρχιερέας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που να αμφισβητεί και να μην ενδιαφέρεται για τα δίκαια της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος".

    Πάντως, η απόφαση να εξουσιοδοτηθεί να απαντήσει στο Πατριάρχη εν λευκώ ο αρχιεπίσκοπος ελήφθη ομοφώνως και χωρίς ψηφοφορία προφανώς, διότι οι αρχιερείς δεν επιθυμούν να έχουν ευθύνη επ' αυτού.

    Το Φανάρι, σύμφωνα με πληροφορίες αισθάνεται πικρία για την αναβολή της συναντήσεως, καθώς όπως λένε κύκλοι προσκείμενοι σε αυτό, ήλπιζαν να βρεθεί κάποια λύση και να λιώσουν οι πάγοι. Ο αρχιεπίσκοπος πάντως, έφερε βαρέως το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, θεωρώντας, ότι κάτι τέτοιο θα τον ταπείνωνε και θα τον έκανε να αισθάνεται υποτελής.

    [07] Κύκλωμα που εξήγαγε λαθραία τσιγάρα στην Αγγλία

    11/10/2003 6:50:00 μμ

    Μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων εξήγαγαν από την Ελλάδα στην Αγγλία τα μέλη κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Οι δράστες για να μην εντοπίζονται τοποθετούσαν τα λαθραία τσιγάρα στο εσωτερικό θυρών ασφαλείας, τις οποίες κατασκεύαζαν για αυτό το λόγο και τις έκαναν εξαγωγή, εκδίδοντας πλαστά τιμολόγια με στοιχεία υπαρκτών εταιρειών, αφού όμως είχαν κατασκευάσει πλαστές σφραγίδες των συγκεκριμένων εταιρειών.

    Λαθραία τσιγάρα στο εσωτερικό θυρών ασφαλείας

    Από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν την Παρασκευή στην περιοχή της Καλλιθέας τρία άτομα, ένας 28χρονος ξυλουργός, ένας 20χρονος ιδιωτικός υπάλληλος και ένας ακόμη 20χρονος, όλοι Έλληνες ποντιακής καταγωγής, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον ενός ακόμη Έλληνα που φέρεται ως προμηθευτής των τσιγάρων και ενός Αγγλου που ήταν παραλήπτης των λαθραίων στη Μεγάλη Βρετανία.

    Σε δύο αποθήκες που διατηρούσε το κύκλωμα στην οδό Ναυαρίνου 66 στην Καλλιθέα και στη Μαγούλα Αττικής βρέθηκαν 30 πόρτες ασφαλείας που περιείχαν συνολικά 18.900 πακέτα τσιγάρων Sovering και Benson, καθώς και άλλα 14.500 πακέτα αποθηκευμένα στην Καλλιθέα, πλαστά τιμολόγια, σφραγίδες και το φορτηγό με το οποίο γινόταν οι μεταφορές.

    Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα το τελευταίο τετράμηνο είχαν γίνει τουλάχιστον 10 εξαγωγές λαθραίων τσιγάρων μέσα σε πόρτες ασφαλείας.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται σε συνεργασία με τις βρετανικές Αρχές.

    [08] Αυστηρή προειδοποίηση Συρίας προς Ισραήλ

    11/10/2003 6:16:00 μμ

    Ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες έχει ξεσπάσει μεταξύ Ισραήλ και Συρίας μετά την επιδρομή, που πραγματοποίησαν ισραηλινά αεροσκάφη την περασμένη εβδομάδα εναντίον παλαιστινιακών στόχων στο έδαφος της Σύριας ως αντίποινα στην επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άτομα. Η Συρία τώρα προειδοποιεί ότι θα προβεί σε αντίποινα αν το Ισραήλ συνεχίσει να πραγματοποιεί επιδρομές στα εδάφη της. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Δαμασκό είπε ότι η Συρία διατηρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας εάν το Ισραήλ πραγματοποιήσει παρόμοια επιδρομή με αυτή της περασμένης Δευτέρας. Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως οι χώρες που δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών είναι οι επόμενοι στόχοι του στρατού του Ισραήλ.

    ... Φοβού τα αντίποινα

    "Στόχος της κυβέρνησης Σάρον είναι να υπερασπιστεί τους Ισραηλινούς πολίτες", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

    Την περασμένη Κυριακή ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομή εναντίον καταυλισμού, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους αποτελούσε στρατόπεδο, όπου εκπαιδεύονταν στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων. Η επίθεση του Ισραήλ σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στελέχους της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ σε εστιατόριο στη Χάιφα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άτομα.

    Η Σύρια υποστηρίζει, ότι η επίθεση σημειώθηκε εναντίον κατοικημένης περιοχής και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει την ισραηλινή επίθεση.

    Και στο παρελθόν η Χεζμπολά είχε προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση Ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση προειδοποιεί για αντίποινα σε περίπτωση επιθέσεων κατά της Συρίας.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Καταδίκη Ανάν για το φόνο των Παλαιστινίων

    [09] Αποκτούν δικαιώματα οι Μαροκινές

    11/10/2003 12:54:00 μμ

    Περισσότερα δικαιώματα, όσον αφορά το γάμο και το διαζύγιο προβλέπουν για τις Μαροκινές οι μεταρρυθμίσεις, που εξήγγειλε την Παρασκευή ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ. Η νόμιμη ηλικία γάμου για τις γυναίκες θα είναι στο εξής τα 18 χρόνια, από τα 15, που είναι σήμερα και θα έχουν το δικαίωμα να διατηρούν την προσωπική περιουσία τους. Επίσης θα μπορούν να χωρίζουν οι ίδιες τους συζύγους τους καθώς μέχρι τώρα μόνο οι άνδρες είχαν το δικαίωμα να ζητήσουν διαζύγιο, για το οποίο πλέον θα απαιτείται η έγκριση δικαστηρίου. Οι μουσουλμάνοι άνδρες διατηρούν το δικαίωμα να παντρεύονται μέχρι και τέσσερις γυναίκες αλλά για πρώτη φορά, εκτός από τη σύμφωνη γνώμη των νυν συζύγων και της μέλλουσας νύφης, θα χρειάζεται να εγκρίνει το γάμο και ο δικαστής.

    Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, που αναμένεται να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο, διασφαλίζουν για πρώτη φορά, ότι οι δύο σύζυγοι θα μοιράζονται από κοινού την περιουσία, που θα αποκτούν στο πλαίσιο του γάμου.

    Ο βασιλιάς Μοχάμεντ, που διαδέχτηκε τον πατέρα του, βασιλιά Χασάν, το 1999, είχε δηλώσει, ότι προτίθεται να αλλάξει το οικογενειακό δίκαιο. Σε μια συμβολική κίνηση, είχε επιτρέψει να δημοσιευτούν φωτογραφίες της μνηστής του, για πρώτη φορά στην ιστορία του Μαρόκου.

    [10] ΗΠΑ: Δίωξη κατά μουσουλμάνου κληρικού

    11/10/2003 5:38:00 μμ

    Ο λοχαγός Γι και δύο άλλα πρώην μέλη του προσωπικού της αμερικανικής βάση στο Γουαντάναμο της Κούβας, όπου κρατούνται εκατοντάδες ύποπτοι για ανάμειξη στο καθεστώς των Ταλεμπάν ή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, είχαν συλληφθεί σε σχέση με παραβίαση των κανόνων ασφαλείας. Εναντίον των δύο άλλων συλληφθέντων, του Αχμάντ αλ Χαλαμπί και του Αχμέντ Μαχαλμπά, οι οποίοι είναι διερμηνείς, έχει ήδη ασκηθεί δίωξη.

    ''Απαράδεκτη η κράτηση''

    Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να απαντήσει στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για τις συνθήκες κράτησης στη βάση του Γουαντάναμο.

    Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Κριστόφ Ζιρό, τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η κράτηση επ΄ αόριστο και χωρίς νομική εκπροσώπηση, υπόπτων.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν είπε ότι οι ύποπτοι κρατούνται σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Γενεύης και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε "πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας".

    [11] Παραμένει η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας

    11/10/2003 1:01:00 μμ

    Δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Γκο Κουν και των μελών της κυβέρνησής του, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Ρο Μου-χιούν σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε και μεταδόθηκε από την τηλεόραση. "Χρειαζόμαστε ανθρώπους, που να διασφαλίζουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης και γι' αυτό απέρριψα τις παραιτήσεις τους", εξήγησε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος. Σύσσωμο το νοτιοκορεατικό υπουργικό συμβούλιο αλλά και όλοι οι γενικοί γραμματείς της Προεδρίας της χώρας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μετά τη δημόσια απολογία του Προέδρου της χώρας, Ρο Μου-χιουν για το τελευταίο σκάνδαλο, που έπληξε την κυβέρνηση.

    "Όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συμφώνησαν, σε συνάντηση, που είχαν νωρίς το πρωί, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους", ανέφερε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ. Το παράδειγμα τους συμφώνησαν να ακολουθήσουν και όλοι οι γραμματείς της Προεδρίας.

    Ο Πρόεδρος Ρο είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι αισθάνεται συνυπεύθυνος για την ανάμιξη ενός στενού συνεργάτη του σε ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης από την εταιρεία SK Group, προσθέτοντας, ότι θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σ' αυτόν πριν από τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους. Δεν διευκρίνισε το πώς θα γίνει αυτό, αλλά είπε ότι είναι απίθανο να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

    [12] Μπαχάμες: Τέσσερις ανήλικοι για το φόνο 12χρονου

    11/10/2003 12:56:00 μμ

    Τέσσερα ανήλικα αγόρια από τις Μπαχάμες κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός 12χρονου, του πρώτου από τους συνολικά πέντε μαθητές, που εξαφανίστηκαν μέσα σε διάστημα πέντε μηνών από το νησί Γκραν Μπαχάμα. Τα τέσσερα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 15 ετών, εμφανίστηκαν την Παρασκευή ενώπιον του δικαστηρίου, που εξετάζει την υπόθεση του θανάτου του 12χρονου Τζέικ Γκραντ. Η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και η αστυνομία δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις κατηγορίες, που βαρύνουν τα παιδιά, ούτε αν έχει εντοπιστεί το πτώμα του Γκραντ. Ο 12χρονος, μαθητής του γυμνασίου Χέιγουορντ του Φρίπορτ, είχε φύγει από το σπίτι, όπου έμενε με την οικογένεια του στις 9 Μαΐου και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Στους επόμενους μήνες εξαφανίστηκαν άλλα τέσσερα αγόρια από το Φρίπορτ. Και τα πέντε παιδιά είχαν εργαστεί στο ίδιο σούπερ μάρκετ μεταφέροντας τσάντες και έπαιζαν στο ίδιο κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

    Η εξαφάνισή τους είναι το μεγαλύτερο μυστήριο, που συγκλονίζει τις Μπαχάμες τα τελευταία χρόνια. Οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους ότι τα παιδιά έχουν πέσει θύματα κάποιου σήριαλ κίλερ ή κάποιας σατανιστικής αίρεσης.

    Ο υποδιευθυντής της αστυνομίας, Ελισον Γκρίνσλαντ, είπε την Παρασκευή, ότι οι αρχές εξετάζουν κάθε υπόθεση ξεχωριστά. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ούτε ίχνος των άλλων τεσσάρων παιδιών, των εντεκάχρονων Μάκινσον Κόλας και Τζούνιορ Ρέμε, του 13χρονου Ντεάντζελο Μακένζι και του 14χρονου Ντέσμοντ Ρόλ.

    Μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των τεσσάρων υπόπτων μεταφέρθηκαν όλοι τους στη φυλακή ανηλίκων της πρωτεύουσας Νασάου.

    [13] Ανάκληση Αργεντινού διπλωμάτη για το ''Βρώμικο Πόλεμο''

    11/10/2003 12:47:00 μμ

    Το στρατιωτικό της ακόλουθο στη Ρώμη ανακάλεσε η Αργεντινή καθώς τα δικαστήρια της διερευνούν εάν ο συγκεκριμένος διπλωμάτης είναι αναμεμειγμένος σε μία σφαγή στη διάρκεια του "Βρώμικου Πολέμου" (1976-83).Ο Αργεντινός Πρόεδρος Νέστορ Κίρτσνερ, ο οποίος ηγείται μίας προσπάθειας να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι στρατιωτικοί, που διέπραξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διέταξε το στρατιωτικό ακόλουθο Οράσιο Λοσίτο να επιστρέψει στην Αργεντινή εν μέσω μιας έρευνας για τη σφαγή, το 1976, 22 πολιτικών κρατουμένων στο βόρεια επαρχία Τσάκο. "Ο Κίρτσνερ ζήτησε από το στρατιωτικό ακόλουθο στη Ρώμη να επιστρέψει", δήλωσε ο Αργεντινός υπουργός Αμυνας, Χοσέ Παμπούρο στους δημοσιογράφους.

    [14] ''Να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Ιράκ''

    11/10/2003 5:37:00 μμ

    Ο γ.γ. της Ισλαμικής Διάσκεψης Αμπντελουαχέντ Μπελκεζίζ ζήτησε τον τερματισμό "της ξένης κατοχής" στο Ιράκ, κατά τη συνάντηση εκπροσώπων μουσουλμανικών χωρών που άρχισε το Σάββατο στη Μαλαισία. Ο κ. Αμπντελουαχέντ Μπελκεζίζ υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αναλάβουν διοικητικό ρόλο στο Ιράκ και τόνισε πως όλα οι διενέξεις που αφορούν στον μουσουλμανικό κόσμο, από την κατοχή του Ιράκ ως το παλαιστινιακό πρόβλημα, θα πρέπει να εξεταστούν το συντομότερο δυνατό.

    Kρίσιμη Σύνοδος

    Η συνάντηση εκπροσώπων μουσουλμανικών χωρών έχει στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1969 με στόχο την προώθηση της ενότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών.

    Στη Σύνοδο, που θα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα της 11ης Σεπτεμβρίου, αναμένεται να πάρουν μέρος 35 αρχηγοί μουσουλμανικών χωρών.

    Διαφωνία για τον ρόλο της Τουρκίας

    Η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ ήταν ένα θέμα στο οποίο εμφανίστηκαν διαφωνίες.

    Η Τουρκία είναι η μόνη κυρίως μουσουλμανική χώρα που αποφάσισε να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ πριν υπάρξει εντολή για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας είπε στη συνάντηση ότι μπορεί να μην εγκριθεί ποτέ ψήφισμα για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης και παρότρυνε άλλες μουσουλμανικές χώρες να πάρουν μέρος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Ωστόσο, με την άποψη του Τούρκου εκπροσώπου διαφώνησε ο εκπρόσωπος της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση στη χώρα του είναι πολύ επικίνδυνη και ευαίσθητη για να επιτρέπει την παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων από γειτονικές χώρες.

    ΠΗΓΕΣ: ΒΒC

    [15] Εναλλάσσονται επιδρομές και ανταρτοπόλεμος

    11/10/2003 3:01:00 μμ

    Ένας Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε και έξι τραυματίσθηκαν σε επίθεση με χειροβομβίδα κοντά στην Κερμπάλα, την ιερή σιιτική πόλη νότια της Βαγδάτης. Οι δράστες έριξαν χειροβομβίδες εναντίον ενός αστυνομικού φυλακίου ελέγχου σε απόσταση 5 χλμ. νότια της Κερμπάλα, σκοτώνοντας έναν αξιωματικό και τραυματίζοντας έξι αστυνομικούς. Μετά την επίθεση, η αστυνομία συνέλαβε στην περιοχή τρεις υπόπτους. Εξάλλου Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν τέσσερις άνδρες, μεταξύ των οποίων δύο, που συνδέονταν με μια μονάδα ασφαλείας του Σαντάμ Χουσεΐν, σε επιδρομή, που πραγματοποίησαν νωρίς σήμερα το πρωί με στόχο να καταστείλουν τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων, που κατέχουν το Ιράκ.

    Αμερικανική επιδρομή στο Τικρίτ

    Στο μεταξύ δύο υπάλληλοι της ιρακινής πετρελαϊκής εταιρίας North Oil Company σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν την Παρασκευή το βράδυ κοντά στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός την ώρα, που περνούσε το λεωφορείο, που τους μετέφερε, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο γενικός διευθυντής της πετρελαϊκής εταιρίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χθες το βράδυ σε ένα τμήμα του πετρελαιαγωγού, που βρίσκεται ανάμεσα στο Κιρκούκ και το διυλιστήριο του Μπαϊτζί, στο βόρειο Ιράκ.

    Με υποστήριξη αρμάτων μάχης Abrams και πολεμικών οχημάτων Bradley, οι στρατιώτες ερεύνησαν τρία σπίτια στο Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν. Έριξαν τις πόρτες των δύο από τα σπίτια, αλλά δεν συνάντησαν αντίσταση ούτε υπήρξαν θύματα.

    Οι στρατιώτες κατέσχεσαν αυτόματα AK-47 και πυρομαχικά, μια συσκευή εύρεσης απόστασης για βολές και πιστόλια φωτοβολίδων, καθώς και φόρμες και καλώδια που οι στρατιώτες είπαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε βόμβες.

    Ο αντισυνταγματάρχης Στιβ Ράσελ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιδρομής, δήλωσε, ότι οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για ανάμιξη σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων και περιλαμβάνονται σ' αυτούς δύο άνδρες, που συνδέονται με το Ειδικό Γραφείο Ασφάλειας, μία από τις μονάδες ασφαλείας του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [16] Αλλαγές στις φορολογικές μας δηλώσεις

    Πηγή: ΝΕΤ 11/10/2003 7:39:00 μμ

    Είκοσι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Κάποιες δαπάνες δεν δικαιολογούνται πλέον, ενώ προστίθενται κάποιες άλλες. Το τεκμήριο για Ι.Χ. μέχρι 2000 κυβικά και 50 χιλιάδες ευρώ καταργείται, όπως είναι γνωστό, ενώ αν έχετε εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, ζείτε σε πρώτη κατοικία μέχρι 200 τετραγωνικά και έχετε αυτοκίνητο χωρίς τεκμήριο απαλλάσσεστε από την υποχρέωση να υποβάλλέτε το γνωστό έντυπο της εφορίας. Σας περιμένει μία νέα δήλωση "εισοδηματικής κατάστασης".

    Ποιοι δεν θα υποβάλουν δήλωση

    Μακριά από τον... βραχνά των φορολογικών δηλώσεων θα βρεθούν λοιπόν, για πρώτη φορά μισθωτοί και συνταξιούχοι, αφού εφέτος δεν θα υποβάλουν δήλωση, όσοι έχουν:

    - εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, με εξαίρεση όσους ασκούν εμπορική δραστηριότητα, έχουν αποκτήσει νέο περιουσιακό στοιχείο ή κάνουν χρήση αυτοκινήτου πάνω από 2.000 κυβικά,

    - εισόδημα από μία πηγή μέχρι 6.000 ευρώ κατοικούν σε σπίτι μέχρι 200 τετραγωνικά και έχουν αυτοκίνητο έως 2.000 κυβικά.

    Οι σαρωτικές αλλαγές φέρνουν κέρδος στην τσέπη πολλών φορολογουμένων που οι δαπάνες τους καλύπτονταν από το αφορολόγητο όριο.

    Καταργούνται οι κωδικοί για δαπάνες ηλεκτρονικού υπολογιστή, φυσικού αερίου, εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, οικιακούς βοηθούς και για τεκμήριο αυτοκινήτων αξίας κάτω των 50.000 ευρώ.

    Προστίθενται κωδικοί για τεκμήριο:

    - αυτοκινήτου πάνω από 2000 κυβικά

    - για κύρια κατοικία πάνω από 200 τετραγωνικά και

    - δεύτερη κατοικία πάνω από 150 τετραγωνικά.

    Οι αποδείξεις που θα σας γλιτώσουν από τους φόρους είναι:

    - ενοίκια, φροντιστήρια, ασφάλιστρα, αγορές καταναλωτικών αγαθών και ιατρικές δαπάνες.

    Υπολογίστε τους φόρους σας

    Για τόκους των στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας που συνάφθηκαν από 1-1-2003 και πέρα ή έκπτωση θα είναι 15% από τον φόρο και για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ.

    Για παλαιότερα δάνεια ισχύει η έκπτωση φόρων από το εισόδημα.

    Για παράδειγμα, μισθωτός με ένα παιδί με εισόδημα 20.000 ευρώ και καταβολή 2.500 ευρώ για τόκους στεγαστικού δανείου για την αγορά πρώτης κατοικίας, θα υπολογιστεί ο φόρος με:

    - Συνολικό καθαρό εισόδημα: 20.000 ευρώ

    - Μείον τόκοι στεγαστικού δανείου: 2.500 ευρώ

    - Φορολογητέο εισόδημα: 17.500 ευρώ και σύμφωνα με την κλίμακα του αναλογεί φόρος 1.590 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι για τις οικογενειακές δαπάνες το μέγιστο ποσό που αναγνωρίζει η εφορία είναι 500 ευρώ και ο μισθωτός και συνταξιούχος μπορεί να γλυτώσει φόρο έως 75 ευρώ.

    [17] Στα τελικά του ΓΙΟΥΡΟ-2004 η Ελλάδα

    11/10/2003 9:06:00 μμ

    Το όνειρο της πρόκρισης στα τελικά τού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι πραγματικότητα για την Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου, που το απόγευμα έδωσε μεγάλη μάχη ενάντια στην Εθνική της Β. Ιρλανδίας, στο "Απόστολος Νικολαΐδης". Η Εθνική μας με εύστοχο πέναλτι που εκτέλεσε ο Β. Τσιάρτας στο 69΄ παίρνει κατευθείαν το εισιτήριο για τα γήπεδα της Πορτογαλίας, επιτρέποντας μας να επιστρέψουμε στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια μετά από απουσία 24 χρόνων. Ο αγώνας μεταδόθηκε απ΄ ευθείας από τη ΝΕΤ.

    Βαθμολογία (Τελική)

    Ελλάς 18

    Ισπανία 17

    Ουκρανία 10

    Αρμενία 7

    Β. Ιρλανδία 3

    [18] Τουρκία-Αγγλία σε έναν αγώνα ''φωτιά''

    Πηγή: ΝΕΤ 11/10/2003 6:21:00 μμ

    Τα βλέμματα όλων των ουδέτερων ποδοσφαιρόφιλων στρέφονται απόψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Τουρκία θα υποδεχθεί την Αγγλία στο ντέρμπι του 7ου ομίλου. Οι γηπεδούχοι θέλουν μόνο νίκη για να αποφύγουν τα μπαράζ, ενώ οι φιλοξενούμενοι που θα παραταχθούν χωρίς τον τραυματία Μάικλ Οουεν και τον τιμωρημένο Ρίο Φέρντιναντ, (η υπόθεση του οποίου αναστάτωσε όλη την εβδομάδα το αγγλικό στρατόπεδο) χρειάζεται μία ισοπαλία, για να εξασφαλίσει την πρόκριση. Η ΟΥΕΦΑ έχει προειδοποιήσει και τις δύο ομάδες πως σε περίπτωση επεισοδίων κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη διοργάνωση μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στο ίδιο γήπεδο το 2000 που στοίχισαν τη ζωή δύο Αγγλων οπαδών.

    ''Στα λόγια'' το μποϊκοτάζ των Αγγλων παιχτών

    Χωρίς τον Ριο Φέρντιναντ που αποκλείστηκε από την αποστολή, θα κατέλθει η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Αγγλίας στο παιχνίδι για τα προκριματικά του "Γιούρο 2004".

    Οι παίχτες, που απείλησαν με μποϊκοτάζ, σε ένδειξη συμπαράστασης του Φέρντιναντ, συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, η οποία υπέδειξε τον άμεσο κίνδυνο μηδενισμού της ομάδας, και θα διεκδικήσουν την πρόκριση για το τουρνουά της Πορτογαλίας.

    Αργά τη νύχτα της Τετάρτης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Μαρκ Πάλιος, ανακοίνωσε ότι η εθνική Αγγλίας θα παραταχθεί με όλα της τα αστέρια στο γήπεδο, εξαιρουμένου του αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Η Τουρκία ''πήρε τα μέτρα της'' για τυχόν επεισόδια

    Έναν αγώνα χωρίς το παραμικρό επεισόδιο μέσα και έξω από το στάδιο Σουκρού Σαράτσογλου επιδιώκει η Τουρκία.

    Με τουλάχιστον 5.000 πάνοπλους αστυνομικούς να ελέγχουν τα πάντα σε τρεις ζώνες ασφαλείας, οι οπαδοί της Εθνικής Τουρκίας άρχισαν να φτάνουν κατά χιλιάδες στο γήπεδο από νωρίς το μεσημέρι, για τον κρισιμότατο αγώνα με την Αγγλία.

    Οργανωμένοι Αγγλοι οπαδοί δεν βρίσκονται στο στάδιο της Φενέρμπαχτσέ για το ντέρμπι, που θα κρίνει ποιά ομάδα του 7ου ομίλου θα προκριθεί στα τελικά του euro2004 στην Πορτογαλία.

    Η Αγγλία έχει επιστρέψει τα εισιτήρια που δικαιούταν και ζήτησε από τους φιλάθλους της να μην ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη. Οδηγία που δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη 45 Βρετανοί, οι οποίοι όταν έφτασαν στην Τουρκία αναγκάστηκαν από Βρετανούς και Τούρκους αστυνομικούς να πάρουν την επόμενη πτήση για Αγγλία.

    Οι μεμονωμένοι υποστηρικτές της Αγγλίας που ζουν στην Τουρκία και θα καταφέρουν να μπουν στο γήπεδο δεν ξεπερνούν τους 200, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας.

    [19] Τελευταίο αντίο στον Κώστα Κοκοβίκα

    11/10/2003 6:55:00 μμ

    Η ελληνική Λογοτεχνία έχασε ένα αγαπημένο της παιδί. Ο Πατρινός συγγραφέας και ιστορικός Κώστας Κοκοβίκας πέθανε αιφνίδια από καρδιακή προσβολή. Είχε διακριθεί για το ήθος και το ασίγαστο πάθος του να αναδεικνύει άγνωστες πτυχές από την εξελικτική πορεία της Πάτρας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη αναφορά είχε γίνει στα έργα του για την πολιτική ιστορία και τους Αχαιούς υπουργούς και πρωθυπουργούς. Επίσης, είχε ασχοληθεί με τη δραστηριότητα του λιμανιού της Πάτρας και την ιστορία του Θεάτρου Σκιών. Πριν λίγες ημέρες ο Κώστας Κοκοβίκας είχε ολοκληρώσει και είχε παραδώσει το υλικό για την κυκλοφορία ενός βιβλίου με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και τη συμβολή των Αχαιών Ολυμπιονικών. Επίσης, είχε επεξεργαστεί τη διαδρομή του πατραϊκού εμπορίου μέσω του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου. Είχε διακριθεί σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.

    Εφυγε χωρίς να αναγνωριστεί από την Πολιτεία η αξία και το έργο του

    Η κηδεία του έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

    Τον αποχαιρέτησε ο City manager του Αθήνα 2004, δημοσιογράφος Νάσος Νασόπουλος, ο οποίος επισήμανε την αξία της πνευματικής παρακαταθήκης που άφησε ο συγγραφέας, αλλά διατύπωσε και την πικρία γιατί δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε από την Πολιτεία και την τοπική διοικητική και πνευματική ηγεσία.

    [20] Στη Νέα Υόρκη ο ... Ελ Γκρέκο

    Πηγή: ΑΠΕ 11/10/2003 12:13:00 μμ

    Στην καρδιά του Μανχάταν λάμπει ξανά η Ελλάδα μέσα από τη διαχρονικότητα της ομορφιάς των έργων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, που μας πέρασε, τα νεοϋορκέζικα ΜΜΕ αναφέρονται στην έκθεση, που παρουσιάζεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, με τίτλο: "El Greco" (Ο Έλληνας). Η έκθεση άνοιξε για το κοινό στις 7 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2004. Εβδομήντα έργα του κορυφαίου Ελληνα ζωγράφου του 16ου αιώνα, αντιπροσωπευτικά δείγματα της πολύπλευρης δημιουργικής πορείας του. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και τρεις εικόνες του καλλιτέχνη, που οι διοργανωτές της έκθεσης δανείστηκαν από την Ελλάδα. Πρόκειται για την "Κοίμηση της Θεοτόκου" (1567), που ανήκει στη Μητρόπολη της Σύρου, την "Αποψη του Ορους Σινά και της Μονής Αγίας Αικατερίνης" του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και την εικόνα "Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ζωγραφίζει" (1560-67) του Μουσείου Μπενάκη.

    Ο Πατριάρχης του μοντερνισμού

    "Το έργο του γεννημένου στην Κρήτη και σπουδαγμένου στη Βενετία ζωγράφου παρέμεινε στην αφάνεια για αιώνες μετά το θάνατό του το 1614, μέχρι να ανακαλυφθεί εκ νέου από καλλιτέχνες της ρομαντικής σχολής και συλλέκτες του 19ου αιώνα", έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Newsday, προσθέτοντας, ότι "από τότε καθιερώθηκε στο πάνθεο των μεγάλων ζωγράφων, ως εκκεντρική ιδιοφυΐα, αλλά και ως ένας από τους πατριάρχες του μοντερνισμού".

    [21] Στα Καλάβρυτα έφθασε ο ...''Αρίσταρχος''

    11/10/2003 12:30:00 μμ

    φωτο Αρχείου

    Έφθασαν σήμερα στην Πάτρα και κατευθύνθηκαν στα Καλάβρυτα δύο από τα τέσσερα φορτηγά, που μεταφέρουν το "σώμα" και το "μάτι" του "Αρίσταρχου", του νέου υπερσύγχρονου ελληνικού τηλεσκοπίου. Το τηλεσκόπιο "Αρίσταρχος" είναι ένα από τα σημαντικότερα τηλεσκόπια της Ευρώπης τόσο από πλευράς διαστάσεων του πρωτεύοντος κατόπτρου του, του μεγάλου δηλαδή γυάλινου οφθαλμού του, που έχει διάμετρο 2,3 μέτρα, όσο και από πλευράς υψηλής τεχνολογίας, που επιτρέπει μεγάλη ακρίβεια στόχευσης και παρακολούθησης αστέρων και γενικότερα ουρανίων αντικειμένων ιδιαίτερου αστρονομικού ενδιαφέροντος.

    Το καλοκαίρι του 2004 θα ''δει'' το πρώτο άστρο

    "Η σύζευξη του τηλεσκοπίου με μία σειρά από σύγχρονα ανιχνευτικά όργανα φωτός θα επιτρέψει τη διείσδυση του ανθρώπου σε μεγάλο βάθος του ορατού σύμπαντος και τη μελέτη φαινομένων που ακόμα παραμένουν ανερμήνευτα", δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Γούδης.

    Η εγκατάσταση του υπερσύγχρονου τηλεσκοπίου είναι μία σταδιακή διεργασία η οποία άρχισε πέρυσι με την ολοκλήρωση του "σπιτιού" του, δηλαδή του θόλου και των κτιρίων ελέγχου του αστεροσκοπείου Χελμού, που βρίσκεται στη θέση Νεραϊδόραχη, στην υψηλότερη κορυφή του Χελμού σε ύψος 2.340 μέτρων, κοντά στα ύδατα της Στυγός.

    Εάν το χρονοδιάγραμμα προχωρήσει ομαλά το τηλεσκόπιο θα δει το πρώτο φως του, όπως λέγεται στην αστρονομική διάλεκτο η έναρξη λειτουργίας του, δηλαδή η σκόπευση του πρώτου άστρου για ερευνητικούς λόγους, το καλοκαίρι του 2004.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 October 2003 - 18:14:22 UTC