Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλίμα ενότητας και νίκης στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] ''Ανταλλαγή πυρών'' για τους ένστολους
  • [03] Στη Γεωργία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής
  • [04] Πρωτοβουλία Ελλάδας-Κύπρου η ματαίωση των ασκήσεων
  • [05] Νέα λεωφορειακή γραμμή Ακαδημία - Σαρωνίδα
  • [06] Είκοσι χρόνια για τον παιδοκτόνο Βουλγαράκη
  • [07] Αποφυλακίστηκε ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος
  • [08] Θεσ/νίκη: Δηλητηρίαση βρέφους 15 μηνών
  • [09] Μαθητής μαχαίρωσε συμμαθητές του
  • [10] Συνάντηση Ν. Μπακογιάννη με Τ. Παπαδόπουλο στη Λευκωσία
  • [11] Σε Ιρανή αγωνίστρια το Νόμπελ Ειρήνης 2003
  • [12] Βόμβα στην Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης
  • [13] Αμερικανικές αντιδράσεις για το Γκουαντανάμο
  • [14] ''Πόλεμος'' στους Δημοκρατικούς για την προεδρία
  • [15] Παγκόσμια Ένωση για κατάργηση θανατικής ποινής
  • [16] Ισπανία: Εγκαίνια σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας
  • [17] Ιαπωνία: Βουλευτικές εκλογές στις 9 Νοεμβρίου
  • [18] Συλλήψεις για το βιασμό 17χρονης από ποδοσφαιριστές
  • [19] ''Πόλεμος'' στη Χιλή για τον μεσημεριανό ύπνο
  • [20] Νέος μεθοριακός σταθμός ανοίγει στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ
  • [21] Επιτυχής η μεταβίβαση των μετοχών της Πειραιώς
  • [22] ''Αθώος'' ο Σούμποτιτς - Τρεις αγωνιστικές ο Μπάγκαριτς
  • [23] Αρση Βαρών: Χάλκινο για την Χαρίκλεια Καστρίτση
  • [24] Φάρμακο γεννά ελπίδες για τον καρκίνο μαστού
  • [25] Κινητή ιατρική μονάδα θα επισκεφθεί το νομό Λασιθίου
  • [26] Κύκλωμα ''σπάζει'' τον κλοιό της Microsoft
  • [27] Εκρήξεις ...κινητών!
  • [28] Παραιτείται πρίγκιπας για να παντρευτεί την αγαπημένη του

    [01] Κλίμα ενότητας και νίκης στο ΠΑΣΟΚ

    10/10/2003 7:42:00 μμ

    Mέσα σε κλίμα αισιοδοξίας για νίκη στις επόμενες εκλογές έκλεισε την Παρασκευή τις εργασίες του το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Με κύριο άξονα πολιτικής την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και κύριο όπλο την Κοινωνική Χάρτα το σώμα ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα δράσης του κόμματος, ενώ ο Κώστας Σημίτης κάλεσε όλα τα μέλη και στελέχη σε συστράτευση για την προεκλογική μάχη. Επίσης, κάλεσε σε συσπείρωση με το ΠΑΣΟΚ όλους τους Έλληνες που έχουν ως όραμα τον αγώνα για μια νέα Ελλάδα. Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι ασκεί μικροκομματική πολιτική με λίστες οπαδών, αλλά και για κόμμα παλαιοκομματικού χαρακτήρα χωρίς πρόγραμμα και αρχές.

    Σημίτης: ''Τίποτα δεν έχει κριθεί''

    Στην δευτερολογία του ο Κώστας Σημίτης, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, καλώντας όμως παράλληλα όλα τα μέλη και τα στελέχη σε συνεχή εγρήγορση καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί και όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές για το ΠΑΣΟΚ το οποίο κρατά το αποτέλεσμα.

    Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε μια τεράστια δύναμη ενημέρωσης και διαλόγου και να μεταφέρει σε κάθε γωνιά της χώρας τις θέσεις του και τις απόψεις του για το μέλλον της Ελλάδας, καθώς υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις προκειμένου να αισθανθεί ο λαός ασφαλής αναφέροντας χαρακτηριστικά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

    Σε αντίθεση με την ΝΔ ανέφερε ο πρωθυπουργός, το ΠΑΣΟΚ έχει και πολιτική και όραμα για το αύριο, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτική παρελθόντων δεκαετιών χωρίς προοπτική και πρόγραμμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα που έχει ως στόχο την ανασύσταση του σκληρού δεξιού κατεστημένου των δεκαετιών του 50΄και 60΄.

    Ο κ. Σημίτης θέλοντας να ενδυναμώσει το κλίμα αισιοδοξίας αναφέρθηκε στη σημερινή επέτειο των δέκα χρόνων από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993, μην ξεχνώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν βρίσκονται στη ζωή όπως ο Γ. Γεννηματάς, η Μελίνα Μερκούρη και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

    Χρυσοχοΐδης: ''Ωρα για μάχη''

    Στο ίδιο αισιόδοξο κλίμα κινήθηκε και η δευτερολογία του γ.γ. της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που τόνισε ότι κλειδί των εξελίξεων είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, καλώντας όλα τα μέλη και στελέχη σε συνεχή επαγρύπνηση και διάταξη μάχης, πέρα από προσωπικά συμφέροντα και επιλογές, καθώς όπως ανέφερε η δυσαρέσκεια πολλών πολιτών προς το ΠΑΣΟΚ οφείλεται στην εγωκεντρική στάση των στελεχών του.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης, έθεσε ως προτεραιότητα του κόμματος στην προσεχή περίοδο την προβολή και ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, ενώ ανέφερε ακόμα ότι στα τέλη του Οκτωβρίου θα ανοίξει ο ανοιχτός διάλογος για την Κοινωνική Χάρτα.

    Τέλος, για τα ψηφοδέλτια δήλωσε ότι θα υπάρξει πρώτα ουσιαστική αξιολόγηση των στελεχών από τις νομαρχιακές επιτροπές, έτσι ώστε μετά η επιτροπή εκλογών και η Κεντρική Επιτροπή να κάνει την επιλογή των υποψηφίων με νικηφόρα ψηφοδέλτια.

    Σε παρεμβάσεις τους μέλη, στελέχη και υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος τόνισαν ότι η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη για το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο λόγω της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης αλλά κυρίως για τη συνέχεια και το έργο της παράταξης, ενώ έθεσαν ως προϋπόθεση για την εκλογική επιτυχία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, την ανάγκη επικοινωνίας με τους πολίτες με στόχο την κατανόηση του κυβερνητικού έργου.

    Ρουσόπουλος: ''Διχαστικά μηνύματα από τον Πρωθυπουργό''

    Για εκβιαστικά διλήμματα και διχαστικά μηνύματα, που γυρίζουν τον τόπο δεκαετίες πίσω, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλος, που επισήμανε πως το μόνο, που πετυχαίνει είναι να επιταχύνει τον πολιτικό του κατήφορο.

    "Ο κ. Σημίτης, χθες και σήμερα, κατέδειξε σε όλους τους Έλληνες το μέγεθος των αδιεξόδων του. Τώρα που διαπιστώνει ότι τα πακέτα των χιλιοειπωμένων υποσχέσεών του δεν εντυπωσιάζουν και δεν πείθουν κανέναν, αναδιπλώνεται και ακολουθεί τις γνωστές πια πρακτικές του", είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σχετικες ειδήσεις:

    Συσπείρωση ζητά ο Κώστας Σημίτης

    [02] ''Ανταλλαγή πυρών'' για τους ένστολους

    10/10/2003 2:51:00 μμ

    Ένορκη διοικητική εξέταση σε βάρος όλων των διαδηλωτών αστυνομικών διέταξε για τα επεισόδια στο Σύνταγμα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος. Η ΕΔΕ ανατέθηκε στον βοηθό Αττικάρχη κ.Τσιράκη, ο οποίος θα διερευνήσει ποιοι από τους συνδικαλιστές πρωτοστάτησαν και γιατί δεν αποχώρησαν αμέσως από το υπουργείο Οικονομίας, όταν τους δόθηκε η διαταγή από τον δ/ντή Αστυνομίας Αθηνών Ιωάννη Τσιρώνη. Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές εξετάζουν το αν θα υποβάλλουν μηνύσεις εναντίον των αξιωματικών και των δυνάμεων των ΜΑΤ που τους χτύπησαν. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ για έμμεση υιοθέτηση ακραίων ενεργειών, ενώ ο ΣΥΝ θέλει να φέρει το θέμα στη Βουλή. Νωρίτερα, αποχώρησαν από την πλατεία Συνταγματος οι απεργοί αστυνομικοί, λιμενικοί, και πυροσβέστες, μετά από καθιστική διαμαρτυρία.

    Πρωτόπαπας κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης

    Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως η ΝΔ δια στόματος του αρμοδίου στελέχους της κ. Μαρκογιαννάκη, ''εμμέσως πλην σαφώς κάλυψε την ακραία ενέργεια των αστυνομικών, οι οποίοι οπλοφορούσαν κιόλας".

    "Αυτή η στάση της ΝΔ γιατί άραγε γίνεται;'', αναρωτήθηκε. ''Για μικροκομματικά οφέλη νομίζουν πώς έτσι θα κερδίσουν; Ας ακούσουν τουλάχιστον δηλώσεις στελεχών τους που διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις, όπως λ.χ. ο κ. Εβερτ'', συμπλήρωσε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε την πληροφορία κατά την οποία ο Εισαγγελέας επικαλέστηκε διάταγμα του '71 στην παρέμβασή του για τον απεγκλωβισμό του υπουργείου Οικονομίας από τους διαδηλωτές αστυνομικούς.

    "Στην πραγματικότητα ο Εισαγγελέας επικαλέστηκε το άρθρο 11 του Συντάγματος και το Προεδρικό Διάταγμα 141/91'', είπε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Δριμεία επίθεση του ΣΥΝ για τη στάση της κυβέρνησης

    Οι εκπρόσωποι αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών συναντήθηκαν με το Ν. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχικές μεθόδους, ενώ ζήτησε να συζητηθεί το θέμα εκτάκτως στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης υπογραμμίζοντας ότι όλη η κοινωνία διαμαρτύρεται και βρίσκεται στο πόδι.

    "Δεν υπάρχει υποκινητής σε αυτή την καθολική κοινωνική διαμαρτυρία. Υποκινητής είναι η ίδια η κυβερνητική πολιτική που όταν υιοθετεί αυταρχικές μεθόδους γίνεται δύο φορές πιο επικίνδυνη, γίνεται δύο φορές πιο απαράδεκτη", σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας Δημήτρης Κυριαζίδης κατάγγειλε ότι έχουμε μια επαναφορά του παρελθόντος που μας ανησυχεί.

    Ερωτηθείς για τους συναδέλφους του που επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους αστυνομικούς δήλωσε ότι πήραν εντολή, δεν είχαν δυνατότητα να κάνουν διαφορετικά. "Οι μισοί έκλαιγαν και λίγοι πραιτωριανοί μας φέρθηκαν με αγριότητα", επεσήμανε και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση.

    Σχετική Είδηση:

    Οξεία πολιτική αντιπαράθεση για τα επεισόδια στις αστυνομικές κινητοποιήσεις

    [03] Στη Γεωργία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

    10/10/2003 7:43:00 μμ

    Απόψεις για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά και για την οικονομία και την ανεργία που μαστίζει τη Γεωργία αντάλλαξαν ο Πρόεδρος της χώρας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή που επισκέπτεται από το πρωί τη χώρα. Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Σεβαρντνάντζε εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Καραμανλή με τον οποίο έχει συναντηθεί ακόμη μια φορά στην Αθήνα. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ σε ομιλία του, στο Ινστιτούτου Κλασσικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τιφλίδας, όπου αναγορεύθηκε Επίτιμος Καθηγητής, ζήτησε συγγνώμη από τους ομογενείς της Γεωργίας γιατί "η Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε στο χρέος της απέναντί τους", ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους Γεωργιανούς, γιατί σε δύσκολους καιρούς υπήρξε τόπος υποδοχής και φιλοξενίας χιλιάδων συμπατριωτών μας. Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον πρόεδρο της ΝΔ.

    Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο, τόνισε ότι η ΝΔ άνοιξε το δίαυλο για το δρόμο της παλιννόστησης και του επαναπατρισμού σημειώνοντας ότι γνώμονας της πολιτικής του κόμματός του είναι η ομαλή ένταξη των νεοπροσφύγων στο κοινωνικό σύνολο χωρίς φόβους για το παρελθόν και εμπόδια για το μέλλον με μια νέα αυτοπεποίθηση.

    Δεσμεύθηκε για επενδυτικά κίνητρα, φορολογικές ελαφρύνσεις και φροντίδα για τη στέγασή τους ενώ μίλησε για ενίσχυση της συνεργασίας με την Γεωργία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, βελτίωση των διμερών σχέσεων, ενώ ευχήθηκε ειρηνική επίλυση των διαφορών που υπάρχουν στην περιοχή.

    Αύριο θα επισκεφθεί γυμνάσιο της πόλης όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, το Ιατρικό Κέντρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού στην Τυφλίδα και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ομογένειας, ενώ αργά το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Αγκυρα όπου την Κυριακή θα μετάσχει ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις εργασίες του συνεδρίου του κόμματος του κ. Ερντογάν.

    Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο κ. Καραμανλής θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    [04] Πρωτοβουλία Ελλάδας-Κύπρου η ματαίωση των ασκήσεων

    10/10/2003 6:10:00 μμ

    Η απόφαση για ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας αποτελεί πρωτοβουλία της Αθήνας, σε συνεργασία με τη Λευκωσία, για μείωση της έντασης στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης. Ο κ. Μπεγλίτης, σε δηλώσεις του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, είπε ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος "με την υπεύθυνη στάση που τήρησε συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας". Ικανοποίηση προκάλεσε γενικά στη Λευκωσία η ανακοίνωση ακύρωσης των ελληνικών ασκήσεων "Νικηφόρος" και "Τοξότης" και των τουρκικών "Ταύρος" και "Μπαρμπαρόσα", ωστόσο διατυπώθηκαν και κάποια ερωτηματικά για τον τρόπο ανακοίνωσης της απόφασης από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

    Πρωτόπαπας: ''Συμφωνία για την εμπέδωση της ειρήνης''

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του κ. Παπαντωνίου της 1ης Οκτωβρίου ότι η άσκηση "Νικηφόρος-Τοξότης" θα διεξαχθεί κανονικά είπε ότι εκείνη τη χρονική στιγμή δεν υπήρχε λόγος αλλαγής και συμπλήρωσε ότι κατόπιν "υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δια των υπουργών Εξωτερικών, για λόγους εμπέδωσης της ειρήνης και του κλίματος ασφάλειας, να αποσυρθούν ταυτοχρόνως και οι δύο ασκήσεις, που θα γινόντουσαν η μια από την ελληνική και κυπριακή πλευρά και η άλλη από την τουρκική. Γνωρίζετε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε αυτή την προοπτική. Βεβαίως, έθεσε τον όρο της απόσυρσης και της τουρκικής άσκησης. Από τη στιγμή που ικανοποιήθηκε ο όρος, δεν είχαμε κανένα λόγο να επιμείνουμε στην προηγούμενη τακτική, η οποία ήταν και πολύ σωστή". Σχετικά με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι οι παραβιάσεις είναι "μια προσπάθεια από ορισμένους κύκλους να στρέψουν το ενδιαφέρον από μια πορεία ειρήνης και συνεργασίας σε μια πορεία αντιπαράθεσης".

    Χρυσοστομίδης: ''Η απόφαση συνιστά πολιτική εξέλιξη''

    Ο κ. Μπεγλίτης απέρριψε τα περί έξωθεν παρεμβάσεων και πιέσεων και τόνισε ότι επρόκειτο για καθαρά κίνηση της Ελλάδας και της Κύπρου. Αναφερόμενος στις τελευταίες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα, ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι οι παραβιάσεις αυτές έχουν μειωθεί αισθητά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

    Είπε επίσης ότι η Αθήνα παρακολουθεί την κατάσταση και ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ενέργειες της Τουρκίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απηχώντας και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Πάνου Μπεγλίτη, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρισκόταν σε διαρκή επαφή με την Ελλάδα για τη ματαίωση των ασκήσεων "Τοξότης", "Νικηφόρος" και "Ταύρος".

    "Η απόφαση Ελλάδας και Τουρκίας να ματαιώσουν τις δικές τους ασκήσεις συνιστά πολιτική εξέλιξη, με βάση την οποία η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε πρόβλημα να ακυρώσει και τη δική της άσκηση "Νικηφόρος", είπε ο εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι η μείωση της έντασης είναι μια εξέλιξη που δεν αποβαίνει εναντίον των συμφερόντων της Κύπρου.

    Οσον αφορά το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι αυτό ενισχύεται από τις ασκήσεις, αλλά, πρόσθεσε, δεν εξαρτάται από αυτές.

    Γίνονται κι άλλες ασκήσεις, ανέφερε, και η ακύρωση μιας μεγάλης άσκησης δε σημαίνει μείωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς.

    Επίσης, ο υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι η αμυντική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς δεν μειώνεται από τη ματαίωση της άσκησης "Νικηφόρος".

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι συμφωνεί με την ακύρωση των ασκήσεων. "Οποιοδήποτε μέτρο συμβάλλει στην προώθηση λύσης του Κυπριακού και την επίτευξη καλύτερου κλίματος, είναι ευπρόσδεκτο", είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, ωστόσο, ότι θα ήταν καλύτερο η ανακοίνωση που αφορά την Κύπρο και την άσκηση "Νικηφόρος" να είχε γίνει από την κυβέρνηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι θέλει να πιστεύει πως η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για το περιεχόμενο των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αττάλεια, και ότι έδωσε εξουσιοδότηση στον Ελληνα υπουργό να χειριστεί το θέμα.

    Θετικές αντιδράσεις από Τουρκία

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κ. Γκιούλ, χαρακτήρισε την ακύρωση των ασκήσεων "ένδειξη της ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων" και ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα συνεργασθούν σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι λεπτομέρειες των οποίων θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, στις 21 Οκτωβρίου.

    "Ελληνοτουρκική άνοιξη στο Αιγαίο" χαρακτήρισε η Milliyet την απόφαση ακύρωσης των ασκήσεων. Η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι η εξαγγελία της ακύρωσης "από επίσημα χείλη", εκτιμάται ως "σημαντικό βήμα" στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό , βήμα που σημειώνεται στην πορεία για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    "Ολυμπιακή εκεχειρία" στο Αιγαίο

    [05] Νέα λεωφορειακή γραμμή Ακαδημία - Σαρωνίδα

    10/10/2003 2:38:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τη λειτουργία της νέας λεωφορειακής γραμμής του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών "Ε22 Ακαδημία - Σαρωνίδα Express", εγκαινίασε την Παρασκευή το μεσημέρι ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής. Η γραμμή αυτή ιδρύθηκε μετά την επέκταση μέχρι τη Σαρωνίδα της περιοχής αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ, η οποία προσδιορίστηκε με σχετικό νόμο. Με τη λειτουργία της γραμμής παρέχεται μια φθηνή και άνετη μετακίνηση των κατοίκων από και προς τους παραλιακούς δήμους, που τα τελευταία χρόνια αποτελούν πλέον τμήματα της ευρύτερης αστικής περιοχής του λεκανοπεδίου.

    Εξυπηρέτηση επισκεπτών τους θερινούς μήνες

    Παράλληλα θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες.

    Για τη γραμμή Ε22 ισχύουν δύο ζώνες όσον αφορά την τιμή του εισιτηρίου, με σημείο αναφοράς τη στάση "Βάρκιζα" στον δήμο Βάρκιζας.

    Για οποιαδήποτε μετακίνηση από την Αθήνα μέχρι τη στάση "Βάρκιζα" και το αντίστροφο, το εισιτήριο θα στοιχίζει 0,45 ευρώ, ενώ από τη στάση 'Βάρκιζα" μέχρι το τέρμα στη Σαρωνίδα και το αντίστροφο, το εισιτήριο θα στοιχίζει 1,20 ευρώ το ολόκληρο και 0,60 ευρώ το μειωμένο.

    Οι επιβάτες που μετακινούνται από την Αθήνα μέχρι έστω και μια στάση μετά τη στάση "Βάρκιζα" προς Σαρωνίδα θα πρέπει να ακυρώνουν εισιτήριο αξίας 1,20 ευρώ, ομοίως και το αντίστροφο.

    Η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 40 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής. Το πρώτο δρομολόγιο από Σαρωνίδα θα αναχωρεί στις 6 το πρωί και από Αθήνα στις 6.25 το πρωί, ενώ το τελευταίο από Σαρωνίδα θα αναχωρεί στις 21:40 και από Αθήνα στις 21:00.

    [06] Είκοσι χρόνια για τον παιδοκτόνο Βουλγαράκη

    10/10/2003 7:33:00 μμ

    Σε 20 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Χρήστος Βουλγαράκης, από την Πελασγία Φθιώτιδος, για το φόνο της 13χρονης κόρης του, τον Απρίλιο του 2002. Η απόφαση του Κακουργιοδικείου εξέπληξε το δικαστικό και δικηγορικό κόσμο, καθώς θεωρήθηκε επιεικής για τον κατηγορούμενο, αλλά το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ο Βουλγαράκης υποστηρίζει ότι δεν σκότωσε αυτός το παιδί του, αλλά κάποιοι άλλοι.

    ''Υπήρχε και τρίτο πρόσωπο''

    Ο Χρήστος Βουλγαράκης, τη μοναδική φορά που μίλησε, είπε ότι αυτός είναι υπεύθυνος για ότι έπαθε η κόρη του και υποστήριξε ότι είναι αθώος.

    Χαμογελαστός και φανερά ικανοποιημένος από την απόφαση, ευχαρίστησε το δικηγόρο του.

    Λίγο πιο πέρα, η Αθανασία Βελεσιώτη, η μητέρα της 13χρονης, με δάκρυα στα μάτια, δεν μπορεί να πιστέψει την απόφαση. Αυτό που έκανε ήταν να δώσει στον πρώην σύζυγο της, μία μπομπονιέρα, μία φωτογραφία αλλά και χώμα από τον τάφο της μικρής, στον πρώην σύζυγο της.

    Η 13χρονη Βάσω, είχε βρεθεί δολοφονημένη με 18 μαχαιριές μέσα στο σπίτι της.

    Πρώτη μάρτυρας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ήταν η πρώην σύζυγος του, που κατέθεσε κρατώντας μια φωτογραφία της μικρής Βασούλας. Η μητέρα σε πολλές περιπτώσεις έκανε χρήση των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών που είχε με τον Βουλγαράκη, όταν αυτός βρίσκονταν στον Κορυδαλλό και των ισχυρισμών που της κατέθεσε ο ίδιος ο Βουλγαράκης, ότι δηλαδή υπήρχε και τρίτο πρόσωπο στην υπόθεση της δολοφονίας.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την αποκάλυψη της στυγερής δολοφονίας, ο Βουλγαράκης είχε εξαφανιστεί για να εμφανιστεί μετά από τρεις μέρες στο Τρίκορφο Φωκίδας, στο μοναστήρι των ''Παπα ροκάδων''.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ.

    [07] Αποφυλακίστηκε ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος

    10/10/2003 5:44:00 μμ

    Γιά λόγους υγείας, ύστερα από βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελιοδικών Αθηνών, αποφυλακίστηκε την Παρασκευή ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ο οποίος κρατείτο από τον περασμένο Ιούνιο στις φυλακές Κορυδαλλού με την κατηγορία της εκβίασης εις βάρος επιχειρηματιών. Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος κατέβαλε το ποσόν των 40.000 ευρώ ενώ του απαγορεύτηκε η εξοδος από τη χώρα και υποχρεουται να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δύο φορές το μήνα.

    [08] Θεσ/νίκη: Δηλητηρίαση βρέφους 15 μηνών

    10/10/2003 4:27:00 μμ

    Στην παιδιατρική κλινική του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου, κοριτσάκι 15 μηνών από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, το οποίο δηλητηριάστηκε όταν κατάπιε σπόρο εμποτισμένο με ποντικοφάρμακο. Το κοριτσάκι είχε πάει μαζί με τη μητέρα του στο 1ο δημοτικό σχολείο Χαλάστρας. Εκεί η μητέρα του συναντήθηκε στο γραφείο των δασκάλων με τη δασκάλα του 9χρονου γιου της. Ενώ οι δύο γυναίκες μιλούσαν η μικρή βρήκε σε κάποια γωνιά του γραφείου ένα σπόρο εμποτισμένο με ποντικοφάρμακο το οποίο και έβαλε στο στόμα της. Η μητέρα του και η δασκάλα αντιλήφθηκαν το περιστατικό και μετέφεραν το κοριτσάκι στο κέντρο υγείας Χαλάστρας, όπου του έγινε πλύση στομάχου. Στη συνέχεια και για καθαρά προληπτικούς λόγους, η μικρή μεταφέρθηκε στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    [09] Μαθητής μαχαίρωσε συμμαθητές του

    10/10/2003 2:46:00 μμ

    Ενας 17χρονος μαθητής Γυμνασίου, βραζιλιάνικης καταγωγής, μαχαίρωσε δύο συμμαθητές του, στις 8 το πρωί, στην κεντρική είσοδο του 2ου Γυμνασίου Λαυρίου. Οι τρεις μαθητές είχαν παρεξηγηθεί χθες για ασήμαντη αιτία και σήμερα συνέχισαν τον καυγά τους, οπότε ο 17χρονος Βραζιλιάνος τραυμάτισε τον έναν με μαχαίρι στο θώρακα και τον άλλο στο μηρό. Πρόκειται για έναν 16χρονο και έναν 15χρονο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον ''Ευαγγελισμό'', όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Ο δράστης συνελήφθη.

    [10] Συνάντηση Ν. Μπακογιάννη με Τ. Παπαδόπουλο στη Λευκωσία

    10/10/2003 11:59:00 πμ

    Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάνη, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε το πρωί δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι επέδωσε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο επίσημη πρόσκληση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και τον ενημέρωσε για την πρόοδο των έργων όσον αφορά την Ολυμπιάδα. Είπε επίσης ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Μπακογιάννη βεβαίωσε ότι τα έργα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και η Αθήνα θα είναι πανέτοιμη για να υποδεχθεί την Ολυμπιάδα του 2004.

    Ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει διαθέσει γι' αυτό το σκοπό το μεγαλύτερο κονδύλι που διέθεσε ποτέ χώρα που διοργάνωσε Ολυμπιάδα.

    [11] Σε Ιρανή αγωνίστρια το Νόμπελ Ειρήνης 2003

    10/10/2003 6:33:00 μμ

    Ανατρέποντας, για άλλη μια φορά, τα προγνωστικά η νορβηγική επιτροπή για το Νόμπελ Ειρήνης, απένειμε το φετινό βραβείο στην Ιρανή δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σιρίν Εμπαντί. Συγχαίρουν την Ιρανή δικηγόρο Πάπας, Χάβελ και Κομισιόν. Ευτυχής δηλώνει η ιρανική κυβέρνηση για την Εμπάντι. Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει την απονομή του βραβείου σε μία αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυσάρεστη έκπληξη ήταν οι δηλώσεις του Πολωνού Λεχ Βαλέσα, πρώην προέδρου και κατόχου του ίδιου βραβείου. Νωρίτερα, οι αρχικές εκτιμήσεις έφεραν ως επικρατέστερους αποδέκτες τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ και τον πρώην πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ. Η Σιρίν Εμπάντι, δήλωσε έκπληκτη από την ανακοίνωση της Νορβηγικής Ακαδημίας και δήλωσε ότι το βραβείο αυτό τιμά ''όλους τους Ιρανούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία'', ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η βράβευσή της θα συμβάλει στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο Ιράν.

    Εκτόπισε ''βαριά'' ονόματα

    Η Επιτροπή εξήρε την Εμπαντι, για τη συνεισφορά της στον αγώνα υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών.

    Η 56χρονη Σιρίν Εμπάντι είναι μία δικηγόρος που ειδικεύτηκε στο χειρισμό δύσκολων υποθέσεων σε μία χώρα όπου μία γυναίκα θεωρείται πως έχει το ήμισυ της αξίας ενός άνδρα.

    Επαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη του μεταρρυθμιστή Μοχάμαντ Χαταμί στις προεδρικές εκλογές του 1997 και αποτελεί στόχο των υπερσυντηρητικών του Ιράν.

    Μετά την Ισλαμική Επανάσταση υπήρξε θύμα της αλλαγής των συνθηκών ζωής που επιφυλάχθηκε στις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου του Σάχη η Σιρίν Εμπάντι ήταν η πρώτη γυναίκα δικαστής στη χώρα και μετά το 1979 εξαναγκάσθηκε να αλλάξει επάγγελμα αφού απαγορεύθηκε στις γυναίκες να δικάζουν.

    Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και κατά τη διάρκεια της καριέρας της ως δικηγόρου διακρίθηκε στο χειρισμό ευαίσθητων υποθέσεων. Πρόσφατα ασχολήθηκε με την έρευνα δολοφονιών διανοουμένων και αντιφρονούντων το 1998 και 1999 και εκπροσωπεί τις οικογένειες των επίσης δολοφονημένων αντιφρονούντων Νταριούς και Παρβάνεχ Φορουχάρ.

    Φυλακίσθηκε για 22 ημέρες πριν από τρία χρόνια με την κατηγορία ότι κατέγραψε σε κασέτα και έδωσε στη δημοσιότητα τις ''εξομολογήσεις'' του Αμιρ Φαρσάντ Εμπραχίμι, ο οποίος εξηγούσε πως η οργάνωση εξτρεμιστών ισλαμιστών Ανσαρ Χεζμπολάχ είχε λάβει εντολή να καταστέλλει κάθε διαδήλωση ή άλλης μορφής εκδήλωση διαμαρτυρίας.

    Για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκε σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και σε απαγόρευση εξάσκησης του επαγγέλματός της για πέντε χρόνια.

    Είναι διδάκτωρ του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και συγγραφέας πολλών βιβλίων.

    Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών 20 και 23 ετών.

    Η Εμπαντι είναι η 11η γυναίκα που λαμβάνει αυτήν την κορυφαία τιμητική διάκριση στην εκατονταετή ιστορία των Νόμπελ Ειρήνης.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η πενταμελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τρεις γυναίκες, ανέδειξε την Εμπαντι δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι είναι ώρα για δημοκρατικές αλλαγές στο πολύπαθο Ιράν.

    Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το περυσινό βραβείο είχε λάβει ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζιμι Κάρτερ.

    Βέβαια δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις. Ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ του 1983 Λεχ Βαλέσα, χαρακτήρισε την απονομή ''μεγάλο λάθος'' και εκτίμησε ότι το Νόμπελ έπρεπε να δοθεί στον πάπα Ιωάννη Παύλο Β'. ''Είναι απίστευτο, είναι απίθανο'', δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας. ''Δεν έχω τίποτα εναντίον αυτής της κυρίας, αλλά εάν υπάρχει κάποιος μεταξύ αυτών που βρίσκονται ακόμα στη ζωή σ΄ αυτόν τον κόσμο που αξίζει αυτή τη διάκριση, αυτός είναι σίγουρα ο Αγιος Πατέρας'', πρόσθεσε ο Βαλέσα.

    Επελέγη μέσα από έναν κατάλογο 165 ονομάτων

    Η Επιτροπή του Οσλο είχε να επιλέξει από έναν κατάλογο 165 ονομάτων, στον οποίο εκτός από τον 83χρονο Ποντίφικα και τον Βατσλαβ Χάβελ τον πρώην πρόεδρο της Τσεχίας, περιλαμβάνονται ο Ιρλανδός τραγουδιστής των U2, Μπόνο, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα και ο Αμερικανός πρώην κυβερνήτης του Ιλινόι Τζορτζ Ράιαν, που μετέτρεψε σε ισόβια κάθειρξη 167 θανατικές ποινές στην πολιτεία του.

    Στον κατάλογο υπάρχει επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, Χανς Μπλίξ, ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, αλλά και οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Βρετανίας, κ.κ. Μπους και Μπλερ.

    Διεθνής ικανοποίηση για την Ιρανή δικηγόρο

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην ιρανή δικηγόρο Σιρίν Εμπάντι, η οποία επελέγη την Παρασκευή για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2003, έγινε γνωστό από καλά πληροφορημένη πηγή του Βατικανού.

    ''Το γεγονός ότι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε σε μία γυναίκα και σε μία μουσουλμάνα, αποτελεί λόγο μεγάλης ικανοποίησης'', δήλωσε η ίδια πηγή που θέλησε να τηρήσει ανωνυμία.

    Η Αγία Εδρα δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε σχόλιο για το γεγονός ότι ο 83χρονος Πάπας, ο οποίος εθεωρείτο ''φαβορί'', δεν επελέγη από την επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης.

    Στην Πράγα ο έτερος εκ των πιθανοτέρων υποψηφίων, πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, απηύθυνε θερμά συγχαρητήρια στην Εμπάντι.

    ''Από όσα γνωρίζει, κρίνει ότι η Εμπάντι αξίζει τη διάκριση και την συγχαίρει θερμά'', είπε ο γραμματέας του Χάβελ, Γιακούμπ Χλάντικ.

    Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την Παρασκευή την απόφαση της επιτροπής Νόμπελ Ειρήνης υπέρ της Εμπάντι, χαρακτηρίζοντάς την ''πολύ θετικό σημάδι για τα δικαιώματα του ανθρώπου στον ισλαμικό κόσμο''.

    ''Είναι ιδιαίτερα θετικό'' το γεγονός ότι το σημάδι αυτό αφορά το Ιράν, ''μία περιοχή του κόσμου, όπου η Δύση ανησυχεί για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων'', τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Η επιλογή της κυρίας Εμπάντι συμβολίζει το γεγονός ότι ''δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ του Ισλάμ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων'', καταλήγει.

    Από τη Γενεύη, ο αναπληρωτής ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Μπερτράν Ραμσαράν, ευχήθηκε η απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης "να παραδειγματίσει και να ενθαρρύνει όλους που μετέχουν σε εκστρατείες για την προστασία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο".

    Επίσης, χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Ιταλίας.

    Η Διεθνής Αμνηστία συγχαίρει την 56-χρονη ιρανή δικηγόρο Σιρίν Εμπάντι για την ''εξέχουσα συμβολή της στα ανθρώπινα δικαιώματα''.

    ''Η Σιρίν αγωνίστηκε για πολλούς υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το βραβείο αυτό αποτελεί φόρο τιμής για την ίδια και όλους τους άλλους που αγωνίζονται κατά της αδικίας. Την ώρα που αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απειλούνται, το βραβείο αυτό δίνει νέες ελπίδες σε αυτούς που είναι προσηλωμένοι στον καθημερινό αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων'', τονίζεται στην ανακοίνωση.

    ''Είμαστε ευτυχείς που μία γυναίκα, ιρανή μουσουλμάνα, διακρίθηκε από τη διεθνή κοινότητα για τις ενέργειές της υπέρ της ειρήνης'', δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Αμπντολάχ Ραμεζανζαντέχ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Αλί Αμπνταχί δήλωσε ''πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι ένας πολίτης του Ιράν και επιπλέον μία γυναίκα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης''.

    Να σημειωθεί ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αγνόησαν το πρωί το γεγονός της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην Εμπαντί.

    Μία ώρα μετά την ανακοίνωση του ονόματός της, ούτε η κρατική ραδιοφωνία, ούτε η κρατική τηλεόραση, ούτε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA είχαν αναφερθεί στην είδηση, σε αντίθεση με το σπουδαστικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

    [12] Βόμβα στην Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης

    Αννίτα Πασχαλινού 10/10/2003 7:23:00 μμ

    Δυο ελαφρά τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός έκρηξης που σημειώθηκε νωρίτερα το απόγευμα στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης στο Παρίσι. (FIAC). Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για έκρηξη βόμβας μολότοφ, η οποία σημειώθηκε στο περίπτερο της Αυστρίας. Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της έκρηξης. Οι αρχές ζήτησαν προληπτικά, την εκκένωση του τέταρτου ορόφου της Έκθεσης.

    Πηγή: TF1

    [13] Αμερικανικές αντιδράσεις για το Γκουαντανάμο

    10/10/2003 7:13:00 μμ

    Την έντονη ανησυχία της για την επ΄αόριστον κράτηση περίπου 660 υπόπτων για τρομοκρατία στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο στην Κούβα εξέφρασε μία ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών, δικαστών και διπλωματών. Η ομάδα ζήτησε την Πέμπτη την παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην υπόθεση των αιχμαλώτων παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά της στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε από 16 κρατουμένους του Γκουαντανάμο ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου με αίτημα να τους δοθεί το δικαίωμα να έχουν δικηγόρο.

    ''Κίνδυνος και για τους Αμερικανούς στρατιώτες''

    Τα μέλη της ομάδας εκφράζουν την ανησυχία πως η επ΄αόριστον κράτηση των υπόπτων θα βλάψει τη φήμη των ΗΠΑ και θα θέσει σε κίνδυνο Αμερικανούς στο εξωτερικό. ''Το κύριο διπλωματικό πλεονέκτημά μας ήταν οι αξίες αυτού του έθνους'', αναφέρεται στην έκθεση. Παράλληλα, τρεις απόστρατοι στρατιωτικοί επισήμαναν πως το γεγονός ότι η συνθήκη της Γενεύης αγνοείται στο Γκουαντανάμο υπάρχει κίνδυνος να προσφέρει ''δικαιολογία'' σε άλλα έθνη να κάνουν το ίδιο και αυτό ''θα θέσει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς στρατιώτες που πιθανόν να συλληφθούν στο μέλλον''.

    ''Παράνομοι μαχητές'' κι όχι ''αιχμάλωτοι πολέμου''

    Οι κρατούμενοι του Γκουαντανάμο κατάγονται από 42 χώρες και έχουν χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση Μπους "παράνομοι μαχητές" κι όχι "αιχμάλωτοι πολέμου". Αυτός ο χαρακτηρισμός του εξαιρεί από τη Συνθήκη της Γενεύης, επομένως, δεν εμπίπτουν στους κανόνες οι οποίοι διέπουν τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου. Επομένως, η κράτησή τους μπορεί να συνεχίζεται επ΄αόριστον χωρίς να ορίζεται ημερομηνία για να δικαστούν.

    Η έκθεση συντάχθηκε από 19 πρώην διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων δύο πρώην βοηθοί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ένας του υπουργείου Αμυνας καθώς και δύο απόστρατοι στρατιωτικοί που είχαν αιχμαλωτισθεί στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

    Λευκός Οίκος: ''Ανθρώπινη η μεταχείριση των κρατουμένων''

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, απαντώντας στις επικρίσεις χαρακτήρισε "ανθρώπινη" τη μεταχείριση των κρατουμένων οι οποίοι κρίνονται από την αμερικανική κυβέρνηση "ως εχθροί στον αγώνα της κατά της διεθνούς τρομοκρατίας". "Υπενθυμίζω ότι οι κρατούμενοι είναι εχθροί στον αγώνα μας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και ότι στη βάση μας στο Γκουντανάμο τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης".

    [14] ''Πόλεμος'' στους Δημοκρατικούς για την προεδρία

    Αννίτα Πασχαλινού 10/10/2003 7:05:00 μμ

    Εντονότατη αμφισβήτηση από τους υπόλοιπους υποψηφίους των Δημοκρατικών, δέχεται ο στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο στη μάχη διεκδίκησης της αμερικανικής προεδρίας. Με εμπειρία στις πολεμικές τακτικές, ο πρώην αρχηγός των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, δείχνει να μην πτοείται από τα χτυπήματα των αντιπάλων του, που του καταλογίζουν διγλωσσία στο θέμα του Ιράκ. Ο 58χρονος Κλαρκ, έχει επικρίνει έντονα τον πρόεδρο Μπους για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί και έχει χαρακτηρίσει ανούσιο αλλά και ανώφελο τον πόλεμο που έγινε στο Ιράκ.

    Φαβορί ο στρατηγός Κλαρκ

    Στο τελευταίο τηλεοπτικό debate των υποψηφίων των Δημοκρατικών, που μεταδόθηκε από το CNN, ο Κλαρκ, πιέστηκε από τους άλλους υποψηφίους του κόμματος του, να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί του Ιράκ.

    Πολλοί, όπως ο Γερουσιαστής του Κονένκτικατ, Τζόζεφ Λίμπερμαν του καταλογίζουν διγλωσσία και αστάθεια απόψεων.

    "Λίγο πριν την απόφαση του Κογκρέσου να δώσει το πράσινο φως στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, ο Κλαρκ, προέτρεπε το σώμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μετά τον πόλεμο, σε άρθρο του στους Times του Λονδίνου, έπλεκε τα εγκώμια των Μπους και Μπλερ για τον πόλεμο. Όταν έγινε υποψήφιος άλλαξε τη γνώμη του. Ας μας πει επιτέλους τι πιστεύει" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, ο πρώην στρατηγός, επέμεινε ότι δεν θα προχωρούσε ποτέ σε πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι θα ζητούσε τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών.

    "Θα ζητούσα ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ" τόνισε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε το Κογκρέσο ότι έδωσε λαθεμένα το πράσινο φως στον Τζορτζ Μπους να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    [15] Παγκόσμια Ένωση για κατάργηση θανατικής ποινής

    10/10/2003 7:17:00 μμ

    Συγκροτήθηκε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα κατά της θανατικής ποινής, η Παγκόσμια Ένωση Κοινοβουλευτικών που τάσσονται υπέρ της κατάργησης της εσχάτης των ποινών όπου αυτή εξακολουθεί να ισχύει. Ογδόντα κοινοβουλευτικοί, προερχόμενοι από διάφορες χώρες του κόσμου, συγκεντρώθηκαν στην έδρα της βελγικής Γερουσίας προκειμένου να υιοθετήσουν τον καταστατικό χάρτη αυτής της οργάνωσης, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

    ΗΠΑ: η τελευταία μεγάλη δημοκρατία όπου ισχύει η θανατική ποινή

    "Ο αγώνας κατά της θανατικής ποινής δε θα ολοκληρωθεί, παρά όταν η θανατική ποινή καταργηθεί σε παγκόσμια κλίμακα", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γερουσιαστής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Φρανσουά Μιτεράν και "πατέρας" της κατάργησης της θανατικής ποινής στη Γαλλία, Ρομπέρ Μπαντεντέρ. Ο πρόεδρος της βελγικής Γερουσίας, Αρμάν ντε Ντεκέρ, αναφέρθηκε στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών και την αποκάλεσε "την τελευταία μεγάλη δημοκρατία όπου διατηρείται ακόμα η θανατική ποινή".

    Διεθνής Αμνηστία: ''Ο θάνατος δεν είναι δικαιοσύνη''

    Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση για διεθνή κινητοποίηση με στόχο να ασκηθούν πιέσεις στις χώρες όπου ισχύει ακόμα η θανατική ποινή. "Ο θάνατος δεν είναι δικαιοσύνη", τόνισε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, κ. Ιρέν Καν, στη σχετική ανακοίνωση και συμπλήρωσε: "Είναι σκανδαλώδες το ότι υπάρχουν κράτη που προβαίνουν ακόμα σε εκτελέσεις, κάτι που αντιπροσωπεύει μία παραβίαση των ίδιων των θεμελίων της αξίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου". Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι (η θανατική ποινή) μειώνει την εγκληματικότητα αποτελεσματικότερα από άλλες μορφές τιμωρίας. Αντίθετα, τροφοδοτεί μία κουλτούρα βίας και συχνά εφαρμόζεται με τρόπο που μαρτυρά την ύπαρξη διακρίσεων".

    Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση για τη μαζική υπογραφή ενός ψηφίσματος που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της και αξιώνει την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκόσμια. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το 2002 εκτελέσθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο 1.526 άνθρωποι, από τους οποίους οι 1.060 στην Κίνα, ενώ από την αρχή του 2003 μέχρι σήμερα έχουν εκτελεσθεί 56 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον 83 στο Ιράν και 40 στη Σαουδική Αραβία. Συνολικά, 83 χώρες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νιγηρία και το Ιράν.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Ευρωπαϊκό "όχι" στην θανατική ποινή

    [16] Ισπανία: Εγκαίνια σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας

    10/10/2003 5:49:00 μμ

    Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εγκαινίασε την Παρασκευή την δεύτερη σιδηροδρομική γραμμή για τρένα υψηλής ταχύτητας, που θα συνδέει την Μαδρίτη με την πόλη Λερίντα στη βορειανατολική Ισπανία, ανέφεραν πληροφορίες. Το AVE η ισπανική απάντηση στο γαλλικό TGV και στο ιαπωνικό Shinkansen, θα συνδέει τις δύο πόλεις με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα και θα καλύπτει την απόσταση των 456 χιλιομέτρων σε 2 ώρες και 40 λεπτά. Τον επόμενο χρόνο, με την εγκατάσταση νέων συστημάτων ασφαλείας, θα μπορούν τρένα κατασκευασμένα από την γερμανική Siemens και την Ισπανική Talgo, να αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι και 350 χιλιομέτρων την ώρα.

    Η γραμμή θα επεκταθεί αργότερα στη Βαρκελώνη και τα γαλλικά σύνορα.

    Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων Renfe έχει ήδη επενδύσει το ποσό των 5,3 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα.

    Η πρώτη γραμμή με το AVE λειτουργεί από το 2002 και συνδέει την Μαδρίτη με την Σεβίλλη.

    [17] Ιαπωνία: Βουλευτικές εκλογές στις 9 Νοεμβρίου

    10/10/2003 4:30:00 μμ

    Γιουνιχίρο Κοϊζούμι

    O πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, διέλυσε την Κάτω Βουλή της χώρας και προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τις 9 Νοεμβρίου. Η κίνηση ήταν αναμενόμενη αφότου ο κ. Κοϊζούμι επανεξελέγη στην ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) τον Σεπτέμβριο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και το νέο υπουργικό συμβούλιο, που εμφανίζεται πιο διατεθειμένο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις από το προηγούμενο, τυγχάνουν της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων.

    Μετά από δυο χρόνια στην πρωθυπουργία της Ιαπωνίας, ο κ. Κοϊζούμι είχε επικριθεί για το ότι δρομολογούσε με πολύ αργούς ρυθμούς τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, τόσο στη χώρα όσο και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

    To LDP και τα άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπσμού στην Ιαπωνία ελέγχουν τις 233 από τις 480 έδρες της Κάτω Βουλής και έχουν θέσει ως στόχο νσ εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 9ης Νοεμβρίου.

    [18] Συλλήψεις για το βιασμό 17χρονης από ποδοσφαιριστές

    10/10/2003 4:13:00 μμ

    Δύο άνδρες 19 και 22 ετών συνελήφθησαν την Παρασκευή στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται μετά την καταγγελία μίας 17χρονης ότι έπεσε θύμα βιασμού σε ξενοδοχείο του Λονδίνου από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Με τις νέες συλλήψεις φθάνουν τους τέσσερις οι άνδρες που έχουν μέχρι τώρα κληθεί για ανάκριση από την αστυνομία, ενώ δύο ακόμα νέοι συνελήφθησαν τις προηγούμενες μέρες και αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση. Η καταγγελία της ανήλικης ότι βιάστηκε από οκτώ κορυφαίους ποδοσφαιριστές σε δωμάτιο του πολυτελούς ξενοδοχείου Grosvenor House, στις 27 Σεπτεμβρίου απειλεί την Πρέμιερ Λιγκ με το χειρότερο σκάνδαλο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην ιστορία της.

    [19] ''Πόλεμος'' στη Χιλή για τον μεσημεριανό ύπνο

    10/10/2003 3:34:00 μμ

    Σχέδιο νόμου που θα δίνει σε κάθε εργαζόμενο το δικαίωμα να κοιμάται για είκοσι λεπτά μετά το γεύμα, θα νομιμοποιεί δηλαδή τη σιέστα, συζητά η Κάτω Βουλή της Χιλής. Ο συντάκτης του νομοσχεδίου, ο γερουσιαστής Ροδόλφο Σεγκέλ, δήλωσε ότι οι μελέτες έδειξαν ότι η σιέστα αυξάνει την παραγωγικότητα και μειώνει την πιθανότητα ατυχημάτων. Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου ισχυρίζονται από την πλευρά τους ότι η σιέστα θα «κόψει στα δυο» την εργάσιμη ημέρα και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

    Ορισμένοι βουλευτές αναρωτιούνται πού θα κοιμούνται οι εργαζόμενοι και εάν οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να τους παρέχουν κρεβάτια. Ο ανταποκριτής του BBC στο Σαντιάγο παρατηρεί ότι αν και η σιέστα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη παράδοση σε πολλές περιοχές της Λατινικής Αμερικής, η κίνηση της Χιλής πηγαίνει «κόντρα στο ρεύμα».

    Το Μεξικό απαγόρευσε επισήμως τη σιέστα για τους δημοσίως υπαλλήλους πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ η πρακτική σταδιακά «αργοπεθαίνει» στις περισσότερες μεγάλεις πόλεις. Η συζήτηση για τη σιέστα στο Κοινοβούλιο της Χιλής διεκόπη και θα επαναληφθεί σε δυο εβδομάδες.

    Πηγή BBC

    [20] Νέος μεθοριακός σταθμός ανοίγει στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ

    10/10/2003 12:11:00 μμ

    Ενα νέο μεθοριακό σταθμό στα σύνορα με το Ιράκ σχεδιάζει να εγκαινιάσει η Τουρκία, για τη διέλευση των στρατευμάτων της που σκοπεύει να στείλει στη χώρα αυτή για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του αμερικανο-βρετανικού συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Το σχέδιο προβλέπει μεταφορά σημαντικού μέρους του στρατιωτικού υλικού προς το Ιράκ μέσω αυτής της νέας ''οδού'' κοντά στο μικρό χωριό Οβακόι, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά του μεθοριακού φυλακίου του Χαμπούρ, του μοναδικού αυτή τη στιγμή μεταξύ των δυο χωρών, γράφει η εφημερίδα Χουριέτ.

    Χρειάζονται σημαντικά έργα υποδομής

    Οι τουρκικές αρχές έχουν συζητήσει το σχέδιο αυτό με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν δώσει ακόμα το πράσινο φως, υπογραμμίζει από την πλευρά του το ενημερωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Πάντως, τουρκικές πηγές υπογραμμίζουν ότι για να εγκαινιαστεί ένας δεύτερος μεθοριακός σταθμός θα πρέπει να γίνουν σημαντικά έργα υποδομής.

    Το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη, παρά τις αντιρρήσεις της τουρκικής κοινής γνώμης και της ιρακινής προσωρινής κυβέρνησης, την αποστολή τουρκικού στρατιωτικού σώματος στο Ιράκ, το οποίο θα παραμείνει στη χώρα το ανώτερο για ένα χρόνο.

    Η περιοχή ανάπτυξης των Tούρκων στρατιωτών στο Ιράκ δεν έχει γίνει γνωστή ούτε και ο ακριβής αριθμός τους. Πάντως η κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για 10.000 άνδρες.

    [21] Επιτυχής η μεταβίβαση των μετοχών της Πειραιώς

    10/10/2003 7:04:00 μμ

    Mε υπερκάλυψη κατά 1,7 φορές του αριθμού των προσφερομένων μετοχών ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διάθεσης 11,2 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της η τράπεζα, η αναλογία κατανομής των μετοχών διαμορφώνεται κατά 77% σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και 23% σε θεσμικούς επενδυτές του εσωτερικού. Η μεταβίβαση των μετοχών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13/10/2003, με τιμή 8 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε έκπτωση 1,89% σε σχέση με τη μέση τιμή κλεισίματος των τελευταίων δέκα ημερών. Στην τελική ευθεία εισέρχεται επίσης και η διάθεση του 10% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας που κατέχει το Δημόσιο.

    Προς πώληση και ποσοστό της Γενικής

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εμπορικής Γιάννης Στουρνάρας, την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να παρουσιάσει στους εργαζόμενους της τράπεζας πρόταση που αντιμετωπίζει το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού ταμείου της τράπεζας, το οποίο στέκεται μέχρι σήμερα εμπόδιο στην αύξηση της συμμετοχής της γαλλικής Credit Agricole (στρατηγικού συμμάχου της Εμπορικής) στην Εμπορική.

    Σε περίπτωση που οι Γάλλοι δεν ενδιαφερθούν να αυξήσουν την συμμετοχή τους στην Εμπορική, το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της διάθεσης του 10% με τρόπο ανάλογο με εκείνο που διατέθηκαν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.

    Σε διαδικασία πώλησης ποσοστού των μετοχών τους τις ερχόμενες εβδομάδες βρίσκονται και η Γενική Τράπεζα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στην περίπτωση της Γενικής, το πράσινο φως για την διαδικασία αίρεσης στρατηγικού επενδυτή -που θα αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας- δόθηκε από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) που αποτελεί μέχρι σήμερα τον μεγαλομέτοχο της με ποσοστό 38% περίπου.

    Αρχικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ήδη τρεις μικρές τράπεζες, η Aspis, η Omega και η FBB, ενώ αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και ισχυρότερα ονόματα. Σήμερα η Γενική Τράπεζα διαθέτει δίκτυο 102 καταστημάτων, εκ των οποίων τα 40 είναι εγκατεστημένα στο Ν. Αττικής. Παράλληλα, διαθέτει δίκτυο 145 Μηχανημάτων Αυτόματης Εξυπηρέτησης (ATMs), εκ των οποίων τα 43 είναι τοποθετημένα σε σημεία εκτός δικτύου καταστημάτων, διευρύνοντας τις δυνατότητες συναλλαγών.

    Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί και το ισχυρό δίκτυο θυγατρικών της (εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματοδοτικής μίσθωσης, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και συμβούλων, ΑΧΕΠΕΥ, μελέτης και ανάπτυξης λογισμικού και μηχανογραφικών εφαρμογών, παροχής υπηρεσιών ασφαλιστικού πράκτορα).

    Την άλλη εβδομάδα κρίνεται η τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

    Η τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κρίνεται οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα. Το ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών) που διεκδικεί το 34% περίπου του ΤΤ και αποτελεί σήμερα το μεγαλομέτοχο της τράπεζας Αττικής, ζήτησε και έλαβε παράταση από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να οριστικοποιήσει τις προθέσεις του.

    Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να καταθέσει προσφορά, το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση του 35% είναι πιθανό.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η κίνηση-έκπληξη στον τομέα εξαγορών, συμμαχιών ή συνεργασιών, ανάλογη εκείνης της Εθνικής με την Alpha Bank, που όμως τελικά δεν είχε ευτυχές τέλος.

    [22] ''Αθώος'' ο Σούμποτιτς - Τρεις αγωνιστικές ο Μπάγκαριτς

    10/10/2003 6:03:00 μμ

    Σλόμπονταν Σούμποτιτς

    Με 3 αγωνιστικές αποκλεισμό συμμετοχής και πρόστιμο 3.000 ευρώ τιμωρήθηκε ο παίκτης του Ολυμπιακού, Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς, από τον αθλητικό δικαστή για την άσεμνη χειρονομία του στον αγώνα της 2ης αγωνιστικής με τον Αρη. Αρχής γενομένης το Σάββατο (17:00) με τον ΠΑΟΚ ο Κροάτης σέντερ δεν θα έχει δικαίωμα να ενισχύσει την ομάδα του. Επίσης, ο αθλητικός δικαστής απάλλαξε τον προπονητή των ερυθρολεύκων Σλόμπονταν Σούμποτιτς, που ήταν κατηγορούμενος για το επεισόδιο στη φυσούνα των αποδυτηρίων με τον συνάδελφό του στον Αρη, Βαγγέλη Αλεξανδρή. Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για τον ίδιο αγώνα.

    [23] Αρση Βαρών: Χάλκινο για την Χαρίκλεια Καστρίτση

    10/10/2003 4:01:00 μμ

    Το χάλκινο μετάλλιο μας χάρισε η Χαρίκλεια Καστρίτση στο αρασέ με 82,5κ. και δύο τέταρτες θέσεις σε ζετέ και σύνολο, στα 58κ. του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος νεανίδων Aρσης Bαρών στη Βαλένθια. Αρχικά, έχασε αρχικά τα 80κ. που τα έκανε στη β' προσπάθεια για να κάνει άνετα τα 82,5 στην τρίτη. Αν δεν έχανε την προσπάθεια φάνηκε καθαρά ότι "είχε" τα 85κ., που δεν θα την έφταναν για το αργυρό, αφού η Τουρκάλα Εμινέ Μπιλτζίμ ήταν ελαφρύτερή της. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ρωσίδα Σβετλάνα Τσαρουκαέβα, μόλις 15 ετών. Κέρδισε και το σύνολο 195κ., αφήνοντας το χρυσό του ζετέ στη Βουλγάρα Γκαλαμπάροβα.

    Αναλυτικά αποτελέσματα

    Στο ζετέ η Χαρίκλεια ξεκίνησε τις προσπάθειές της από τα 97,5κ. που τα έχασε από καθαρά τεχνικό λάθος, αφού στη β' προσπάθεια έκανε τα κιλά εύκολα.

    Στην τρίτη προσπάθεια μπήκε στα 102,5κ. αφού οι άλλες αντίπαλοί της είχαν ζητήσει μεγαλύτερα κιλά και θέλησε να "δέσει" το σύνολο.

    Ωστόσο είχε πετύχει κάτι σημαντικό μετά από 3μηνο τραυματισμό στη μέση.

    "Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από αυτό που έκανα. Είχα πολύ σοβαρό τραυματισμό στη μέση και τα κιλά αυτά που έκανα, 15 περισσότερα από όσα είχα δηλωθεί, είναι κάτι σημαντικό αν σκεφτείς ότι είχα μόλις ένα μήνα προπόνηση", δήλωσε η Καστρίτση.

    Τα αποτελέσματα:

    ΑΡΑΣΕ

    Τσαρουκάεβα (Ρωσία) 87,5 Μπιλτζίμ (Τουρκία) 85 Καστρίτση (Ελλάδα) 82,5 Γκαλαμπάροβα (Βουλγαρία) 82,5 Σαχματσίνσκα (Πολωνία) 80 Ντιμίτροβα (Βουλγαρία) 75

    ΖΕΤΕ

    Γκαλαμπάροβα (Βουλγαρία) 110 Τσαρουκάεβα (Ρωσία) 107,5 Μπιλτζίμ (Τουρκία) 105 Καστρίτση (Ελλάδα) 102,5 Σαχματσίνσκα (Πολωνία) 95 Ολζέφσκα (Πολωνία) 92,5

    ΣΥΝΟΛΟ

    Τσαρουκάεβα (Ρωσία) 195 Γκαλαμπάροβα (Βουλγαρία) 192,5 Μπιλτζίμ (Τουρκία) 190 Καστρίτση (Ελλάδα) 185 Σαχματσίνσκα (Πολωνία) 175 Καγιά (Τουρκία) 172,5

    Στο β' γκρουπ της κατηγορίας των 63κ. η Μαρία Παναγιωτίδου σήκωσε 72,5κ. αρασέ και 97,5 ζετέ που δεν της εξασφαλίζουν θέση στη δεκάδα.

    [24] Φάρμακο γεννά ελπίδες για τον καρκίνο μαστού

    Αννίτα Πασχαλινού 10/10/2003 5:26:00 μμ

    Χαμόγελα αισιοδοξίας για τις γυναίκες που στο παρελθόν είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού, γεννά έρευνα Καναδών επιστημόνων. Η χορήγηση λετροζόλης, μετά την αφαίρεση όγκου από τον μαστό, δείχνει να μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου. Παρόλα αυτά, δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί οι παρενέργειες αλλά και το κατά πόσο το φάρμακο μπορεί να απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο επανεμφάνισης καρκίνου.

    Πολλά αναπάντητα ερωτηματικά

    Η έρευνα δεν απαντά καθόλου στο ερώτημα των παρενεργειών, για το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι η χορήγηση της λετροζόλης, αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης οστεοπόρωσης στις γυναίκες.

    Επιπλέον όπως επισημαίνουν πολλοί επιστήμονες, το φάρμακο, δεν εγγυάται στις γυναίκες που το έχουν λάβει, ότι δεν θα κινδυνεύουν να πεθάνουν στο μέλλον από καρκίνο του μαστού.

    Αντίθετα, το φάρμακο, δείχνει να καθυστερεί την εμφάνιση του καρκίνου, στις γυναίκες που το έχουν λάβει.

    Στον αντίποδα των σκεπτικιστών, Βρετανοί ογκολόγοι, καλοσωρίζουν την έρευνα, που δείχνει να δημιουργεί ελπίδες για τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

    Η Λετροζόλη, μπλοκάρει την παραγωγή του οιστρογόνου, ορμόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την αύξηση των όγκων μαστού σε ορισμένες γυναίκες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία του φαρμάκου στην αγορά δεν έχει ακόμα προαναγγελθεί.

    [25] Κινητή ιατρική μονάδα θα επισκεφθεί το νομό Λασιθίου

    10/10/2003 2:15:00 μμ

    Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στα πλαίσια του Προγράμματος "Προληπτική Παρέμβαση-Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Κρήτης", σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Σητείας, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, του Δήμους Ιτάνου και Σητείας οργανώνει επίσκεψη της Κινητής Καρδιολογικής και κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2003 στο Νομό Λασιθίου. Στην αποστολή θα συμμετέχουν ιατροί καρδιολόγοι, παιδίατροι, οδοντίατροι, ειδικοί παθολόγοι, ορθοπεδικοί, γενικός χειρούργος, γυναικολόγος, ρευματολόγος, αναισθησιολόγος, κυτταρολόγος, πνευμονολόγος της μονάδας δυσλεξίας και διαταραχών λόγου.

    [26] Κύκλωμα ''σπάζει'' τον κλοιό της Microsoft

    10/10/2003 7:35:00 μμ

    Ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, που σχεδιάστηκε για να "τρέχει" παραπάνω από ένα λειτουργικά συστήματα ταυτοχρόνως, μπορεί να σπάσει τον ασφυκτικό κλοιό της Microsoft στο λογισμικό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα σχέδια για το τσιπ, το οποίο θα δημιουργεί ένα αποτελεσματικό "υπερ-λειτουργικό σύστημα" (hyper-OS), ανακοινώθηκαν πριν δέκα ημέρες από την κατασκευάστρια ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Intel. Οι αναλυτές λένε ότι η κατασκευή του θα αποτελούσε μία από τις πιο σημαντικές καινοτομίες της δεκαετίας. Προγραμματισμένο να βγει στην αγορά μέσα στα επόμενα πέντε έτη, το κύκλωμα θα επιτρέχει στις μελλοντικές μηχανές να "τρέχουν" για παράδειγμα, τα Windows XP μαζί με το Linux ή το MacOS τόσο εύκολα, όσο οι σημερινοί υπολογιστές με λειτουργικό Windows μπορούν να τρέχουν ταυτοχρόνως το Word και το Internet Explorer.

    Πηγή: ICT Weekly / New Scientist

    [27] Εκρήξεις ...κινητών!

    10/10/2003 7:30:00 μμ

    Η NOKIA επέρριψε την ευθύνη σε μπαταρίες-μαϊμούδες αφού ένα ακόμη από τα κινητά τηλέφωνά της εξερράγη προκαλώντας εγκαύματα στο χρήστη του-η τρίτη τέτοια περίπτωση μέσα σε δύο μήνες-και δήλωσε ότι οι γνήσιες μπαταρίες που πωλούνται με τα τηλέφωνά της είναι ασφαλείς. Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι μια Βιετναμέζα νοσηλεύεται με εγκαύματα τα οποία υπέστη από έκρηξη του κινητού της. Το ατύχημα αυτό σημειώθηκε έπειτα από δύο παρόμοια ατυχήματα στην Ολλανδία, το ένα την περασμένη εβδομάδα και το άλλο τον Αύγουστο.

    Φταίνε οι μπαταρίες-μαϊμούδες

    ''Δεν έχουμε ακόμη καμιά πληροφορία όσον αφορά την προέλευση της μπαταρίας στην περίπτωση του Βιετνάμ'', δήλωσε η εκπρόσωπος της Nokia Mobile Phones και πρόσθεσε ότι δεν έχει υπάρξει ούτε μία περίπτωση έκρηξης της γνήσιας μπαταρίας οπουδήποτε στον κόσμο. Η NOKIA έχει επιρρίψει την ευθύνη για παρόμοια ατυχήματα στο παρελθόν σε ελαττωματικές μπαταρίες που διοχετεύουν στην αγορά ανεξάρτητοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών καθώς υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές αυτοί παραβιάζουν τις προδιαγραφές ασφαλείας, που κανονικά εμποδίζουν την μπαταρία να ζεσταίνεται έπειτα από βραχυκύκλωμα, για παράδειγμα αφού το κινητό πέσει στο έδαφος.

    [28] Παραιτείται πρίγκιπας για να παντρευτεί την αγαπημένη του

    10/10/2003 7:07:00 μμ

    Γιόχαν Φρίζο

    Ο πρίγκιπας Γιόχαν Φρίζο της Ολλανδίας, δεύτερος στη διαδοχή του θρόνου, παραιτήθηκε την Παρασκευή από τα δικαιώματά του στη διαδοχή, λέγοντας ότι θα παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπάει μολονότι δεν πήρε την έγκριση της κυβέρνησης για το γάμο του. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το γάμο του πρίγκιπα με την 35χρονη μνηστή του Μάμπελ Βίσε Σμιτ καθώς η Βίσε Σμιτ είχε στο παρελθόν μια πιο στενή σχέση με άνθρωπο του ολλανδικού οργανωμένου εγκλήματος, απ' ότι είχε παραδεχθεί αρχικά. Βάσει της ολλανδικής νομοθεσίας οι πρίγκιπες που έχουν βλέψεις στο θρόνο πρέπει να λάβουν την έγκριση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου για να παντρευτούν, καθώς το υπουργικό συμβούλιο φέρει ευθύνη για τις πράξεις τους.

    Πολλά ολλανδικά μέσα ενημέρωσης τα οποία στηρίχθηκαν κυρίως στις δηλώσεις ενός σωματοφύλακα του Κλάας Μπρουίνσμα, ενός από τους βαρώνους των ναρκωτικών τη δεκαετία του 1980 που σκοτώθηκε το 1991, μετέδωσαν ότι η μνηστή του πρίγκιπα είχε ερωτική σχέση μαζί του. Μετά τις αποκαλύψεις, η Μάμπελ Βίσε Σμιτ παραδέχθηκε ότι πέρασε πολλές νύχτες στο ιστιοφόρο του Μπρουίνσμα, διαψεύδοντας ωστόσο τις φήμες για ερωτική σχέση. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρίγκιπας σε γραπτή του δήλωση, διέψευσαν εκ νέου σήμερα την ύπαρξη ερωτικής σχέσης της Βίσε Σμιτ με τον Μπρουίνσμα. Ο επίμαχος γάμος θα γίνει τον Απρίλιο του 2004.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 October 2003 - 16:58:23 UTC