Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Χωρίς υπερβάσεις & καθυστερήσεις τα Ολυμπιακά έργα
  • [02] Πυρκαγιά κατέστρεψε εργοστάσιο στο Καματερό
  • [03] Επανάληψη των πτήσεων της ΟΑ στην Αυστραλία
  • [04] Επίσκεψη Καραμανλή στη Γεωργία και την Τουρκία
  • [05] Ψήφισμα για μη παροχή προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ
  • [06] Συνεχίζει την αγόρευση ο συνήγορος του Τζωρτζάτου
  • [07] Δύο ονόματα ''βλέπουν'' από κοντά το Νόμπελ Ειρήνης
  • [08] Εισβολή Ισραηλινών στρατιωτών στη Ράφα
  • [09] Ερωτήματα για τα ρωσικά πυρηνικά εγείρει το ΝΑΤΟ
  • [10] Αιματηρές συγκρούσεις ανθρακωρύχων-αστυνομίας στη Βολιβία
  • [11] Γαλλία: Βομβιστική επίθεση κατά στρατιωτικής βάσης
  • [12] Συνεχίζονται οι επιθέσεις Ιρακινών ενόπλων

    [01] Σημίτης: ''Χωρίς υπερβάσεις & καθυστερήσεις τα Ολυμπιακά έργα

    10/10/2003 11:30:00 πμ

    Τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αρσης Βαρών στη Νίκαια επισκέφτηκε το πρωί ο Πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι το νέο έργο που θα στεγάσει την Αρση Βαρών ολοκληρώθηκε χωρίς υπερβάσεις του προϋπολογισμού και μέσα στο χρονοδιάγραμμα. "Είναι ένα έργο υψηλής αισθητικής και ποιότητας και το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα ολυμπιακά έργα", τόνισε ο κ. Σημίτης, επισημαίνοντας ότι διαψεύδει τους ισχυρισμούς για υπερβάσεις και καθυστερήσεις στα ολυμπιακά έργα. Προχωράμε σωστά και θα κάνουμε άρτιους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μέσο ανάπτυξης

    Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι το έργο αυτό έγινε στη Νίκαια, καθώς πιστεύουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μέσο για την ανάπτυξη όλου του Λεκανοπεδίου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για την ανάπτυξη μετά το 2004 η οποία θα κινηθεί και πάλι σε τροχιά θετική.

    Ο Πρωθυπουργός σχολιάζοντας παρέμβαση του Δημάρχου Νίκαιας ότι δεν έχουν γίνει πολλά έργα στην περιοχή, είπε ότι έχουν γίνει έργα και ανέφερε ως παραδείγματα τους δρόμους, το γήπεδο και πρόσθεσε ότι προφανώς χρειάζονται και άλλα, θα γίνουν όμως με συγκεκριμένους ρυθμούς και πρόγραμμα.

    Η πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου τόνισε ότι την επομένη από τους Ολυμπιακούς η Νίκαια και άλλες περιοχές θα αναβαθμιστούν και θα έχουν μια νέα θέση στο λεκανοπέδιο.

    Τώρα δεν χρειάζεται να πείθουμε για τα έργα, δείχνουμε τα έργα, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [02] Πυρκαγιά κατέστρεψε εργοστάσιο στο Καματερό

    10/10/2003 9:34:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις δύο τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Καματερό, κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς ένα εργοστάσιο επίπλων στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη μια παρακείμενη βιοτεχνία υποδημάτων. Η φωτιά εκδηλώθηκε στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου επίπλων. Λόγω των εύφλεκτων υλικών οι φλόγες επεκτάθηκαν στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του κτιρίου, καθώς και στην διπλανή βιοτεχνία. Επιτόπου έφθασαν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, δύο ώρες αργότερα. Τα αίτια, που προκάλεσαν την πυρκαγιά ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, το οποίο εξετάζει και την εκδοχή του εμπρησμού.

    [03] Επανάληψη των πτήσεων της ΟΑ στην Αυστραλία

    10/10/2003 9:02:00 πμ

    Στις 23 Νοεμβρίου θα αρχίσουν ξανά οι πτήσεις από Αθήνα για Αυστραλία και αντιστρόφως, στο πλαίσιο συνεργασίας της Ολυμπιακής Αεροπορίας με την εταιρία Gulf Air. Αυτό ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Διονύσης Καλόφωνος και ο ομόλογός του της Gulf Air, Τζέημς Χόγκαν. Όπως εξήγησαν οι πτήσεις θα είναι καθημερινές και θα έχουν ενδιάμεσο σταθμό το Μπαχρέϊν. Η πτήση θα έχει αριθμό της Ολυμπιακής και θα εκτελείται με αεροσκάφη της Gulf Air. Το δρομολόγιο Αθήνα-Μπαχρέϊν θα εκτελείται με αεροσκάφος Α-320 και Μπαχρέϊν-Σίδνεϊ με Α-340. Σε ό,τι αφορά το εισιτήριο, όπως δήλωσε, ο κ. Χόγκαν, θα καθοριστεί σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και υποσχέθηκε να είναι ανταγωνιστικό.

    [04] Επίσκεψη Καραμανλή στη Γεωργία και την Τουρκία

    10/10/2003 8:49:00 πμ

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής αρχίζει από σήμερα επίσκεψη στη Γεωργία και ακολούθως θα μεταβεί στην Αγκυρα όπου την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου με την ιδιότητά του ως Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα απευθύνει χαιρετισμό στο Α' Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο κ. Καραμανλής, κατά την παραμονή του στη Γεωργία, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, με τον Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β', με εκπροσώπους της Ομογένειας και θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Κλασσικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τιφλίδας, σε τελετή αναγόρευσής του ως Επίτιμου Καθηγητή.

    [05] Ψήφισμα για μη παροχή προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

    10/10/2003 9:43:00 πμ

    Την απαγόρευση διαβίβασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις αρχές των ΗΠΑ, αποφάσισε με ψήφισμά της η Ευρωβουλή και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την αστυνομική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των σοβαρών εγκλημάτων σε σχέση με την αποτελεσματικότητά της και το κατά πόσον σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα. Το ψήφισμα έχει μη δεσμευτικό χαρακτήρα.

    Ζητούν 39 εξειδικευμένες πληροφορίες για τους επιβάτες

    Με ψήφους 445 υπέρ, 31 κατά και 21 αποχές η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει τη διαβίβαση - κατά τις υπερατλαντικές πτήσεις - των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των επιβατών, από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες στις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ.

    Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας απαιτούν από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν επιβάτες στις ΗΠΑ, 39 "πεδία πληροφόρησης" από την τράπεζα δεδομένων που αυτές διατηρούν και η οποία φέρει τον τίτλο RΝR (Εγγραφή Ονόματος Επιβάτη). Αυτά τα "πεδία πληροφόρησης" περιέχουν πληροφορίες, όπως τα νούμερα τηλεφώνων των επιβατών οι διατροφικές προτιμήσεις τους κ.α..

    Με το σημερινό -μη δεσμευτικό- ψήφισμα του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτει μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρωθούν για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των αμερικανικών αρχών ασφαλείας.

    Οροι και προϋποθέσεις

    Οι όροι αυτοί είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:

    α) δεν θα πρέπει να γίνεται διάκριση εις βάρος επιβατών που δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ και τα στοιχεία να μην κρατούνται πέραν της διάρκειας παραμονής του επιβάτη στην επικράτεια των ΗΠΑ

    β) οι επιβάτες θα πρέπει να λαμβάνουν πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες πριν από την αγορά του εισιτηρίου τους και να δίνουν τη συγκατάθεσή τους όσον αφορά τη διαβίβαση αυτών των δεδομένων στις ΗΠΑ

    γ) εάν ανακύψουν προβλήματα, οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ταχεία και αποτελεσματική διαδικασία προσφυγής.

    Αν οι προϋποθέσεις αυτές δεν τηρηθούν τότε, σύμφωνα με το ψήφισμα, η Επιτροπή θα πρέπει να αρνηθεί στις αεροπορικές εταιρείες να διαβιβάσουν προσωπικά δεδομένα επιβατών.

    Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να αρχίσει άμεσα διαπραγματεύσεις για διεθνή συμφωνία αφότου ζητηθεί και η γνώμη του Κοινοβουλίου. To ψήφισμα τονίζει τέλος ότι "επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί επαρκής η προστασία δεδομένων που παρέχουν οι αρχές των ΗΠΑ".

    Τέσσερις είναι κυρίως οι λόγοι για τους οποίους οι ευρωβουλευτές είναι υπέρμαχοι αυτής της άποψης:

    α) ο στόχος που θα δικαιολογούσε την απόκτηση και αποθήκευση των δεδομένων παραμένει ασαφής και δεν περιορίζεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας,

    β) ο αριθμός δεδομένων που απαιτούνται (39 διαφορετικά στοιχεία PNR) φαίνεται υπέρμετρος και είναι εν πάση περιπτώσει δυσανάλογος εν συγκρίσει προς τον επιδιωκόμενο στόχο,

    γ) η κράτηση των δεδομένων για 6 ή 7 έτη φαίνεται αδικαιολόγητη, ιδίως όσον αφορά τα δεδομένα περί προσώπων που δεν αποτελούν τον παραμικρό κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους,

    δ) δεν προβλέπεται διαδικασία προσφυγής.

    [06] Συνεχίζει την αγόρευση ο συνήγορος του Τζωρτζάτου

    10/10/2003 10:48:00 πμ

    Για τέταρτη μέρα συνεχίζει την αγόρευσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο συνήγορος του Βασίλη Τζωρτζάτου, Ιπποκράτης Μυλωνάς. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης, έκανε σύσταση στον συνήγορο να μην "πλατιάζει" και να μην επανέρχεται με την αγόρευσή του σε θέματα που ήδη έχει θίξει. Η διαδικασία αναμένεται να διακοπεί νωρίτερα από το κανονικό, λόγω κωλύματος μέλους του δικαστηρίου. Τη διακοπή έχει ζητήσει ο εφέτης κ. Νίκος Ζαΐρης προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο του αδελφού του.

    [07] Δύο ονόματα ''βλέπουν'' από κοντά το Νόμπελ Ειρήνης

    10/10/2003 12:04:00 μμ

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ή ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ; Αυτές οι δύο προσωπικότητες σύμφωνα με τους αναλυτές, αλλά και τα γραφεία... στοιχημάτων, βρίσκονται πιο κοντά στο Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι. Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 165 υποψήφιους, μεταξύ αυτών και οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Βρετανίας, κ.κ. Μπους και Μπλερ. Πάντως τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δίνουν στον Πάπα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Τσέχου πρώην προέδρου, χωρίς φυσικά να αποκλείονται και οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

    Μακρύς ο κατάλογος των ονομάτων

    Στις εκτιμήσεις της η νορβηγική επιτροπή καλείται να λάβει υπόψη τη συνεισφορά του 83χρονου Ποντίφικα στην προσέγγιση των θρησκειών, αλλά και την αντίθεσή του στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Ο 67χρονος Χάβελ θεωρείται επίσης "φαβορί" για τον αγώνα του υπέρ της δημοκρατίας, αλλά και την ενσωμάτωση της ανατολικής Ευρώπης στον δημοκρατικό κόσμο.

    Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, δεν αποκλείονται και εκπλήξεις στη σημερινή απονομή, καθώς ακούγονται ακόμη τα ονόματα του Ιρλανδού τραγουδιστή των U2, Μπόνο, του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα και του Αμερικανού πρώην κυβερνήτη του Ιλινόι Τζορτζ Ράιαν που μετέτρεψε σε ισόβια κάθειρξη 167 θανατικές ποινές στην πολιτεία του.

    Μεταξύ των υποψηφίων είναι ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, Χανς Μπλίξ και ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

    Το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ θα ανακοινωθεί στις 12.00 (ώρα Ελλάδος).

    Σχετικές ειδήσεις:

    Επικρατέστερος ο πάπας Ιωάννης Παύλος για το Νόμπελ Ειρήνης

    [08] Εισβολή Ισραηλινών στρατιωτών στη Ράφα

    10/10/2003 9:49:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Η βία στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ σε νέα κρίση μπαίνει η Παλαιστινιακή κυβέρνηση. Σήμερα το πρωί, οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν νέα στρατιωτική επιχείρηση, αυτή τη φορά στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια της εισβολής πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και ένα 12χρονο παιδί, σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες με 15 άρματα μάχης υποστηριζόμενοι από δύο ελικόπτερα, εισέβαλαν στον καταυλισμό, που βρίσκεται στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στόχος ήταν υπόγειες σήραγγες που κατασκευάζουν οι Παλαιστίνιοι για να μεταφέρουν όπλα από την Αίγυπτο στη Γάζα.

    Στόχος η καταστροφή τούνελ στη Γάζα

    Ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πύραυλο στη συνοικία Ιμπνα του καταυλισμού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άτομα και να τραυματιστούν άλλοι 14 άνθρωποι, ενώ κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στο κέντρο του καταυλισμού τραυματίστηκαν άλλοι έξι Παλαιστίνιοι ανάμεσά τους και ένα παιδί.

    Σύμφωνα με ισραηλινή στρατιωτική πηγή στόχος της εισβολής ήταν η καταστροφή τούνελ στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, από τα οποία οι Παλαιστίνιοι μεταφέρουν όπλα.

    ''Η Ράφα είναι στρατηγικό σημείο για την ενίσχυση της παλαιστινιακής τρομοκρατίας στη Λωρίδα της Γάζας'', δήλωσε αξιωματικός του ισραηλινού στρατού.

    Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα ότι οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να αποκτήσουν αντι-αεροπορικούς πυραύλους τύπου Στίνγκερ για να καταρρίπτουν τα ελικόπτερα που πραγματοποιούν επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

    ''Δεν πάσχει από ανίατη νόσο ο Αραφάτ'', δηλώνουν οι γιατροί του

    Στο μεταξύ, οι γιατροί του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ ανακοίνωσαν ότι η υγεία του, παρά τα στομαχικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούν, είναι καλή και διέψευσαν τη φημολογία που τον θέλει να υποφέρει από ανίατη νόσο.

    Ο Ασραφ Αλ Κούρντι δήλωσε ότι ο Αραφάτ υποφέρει από "οξεία γαστρεντερίτιδα".

    "Η οξεία γαστρεντερίτιδα έχει υποχωρήσει και ο Αραφάτ βρίσκεται σε καλή κατάσταση", δήλωσε ο Αλ Κουρντι, που επισκέφθηκε τον Αραφάτ μαζί με ένα καρδιολόγο και ένα γαστρεντερολόγο από την Ιορδανία.

    Το περιοδικό Time γράφει ότι "η πρόσφατη ιατρική διάγνωση αναφέρει ότι ο Αραφάτ υποφέρει από καρκίνο του στομάχου.

    Ωστόσο στενός συνεργάτης του Αραφάτ δήλωσε ότι "δεν πεθαίνει" και διέψευσε δημοσίευμα και της εφημερίδας Guardian, ότι ο Αραφάτ την περασμένη υπέστη ελαφρό καρδιακό έμφραγμα.

    Σημειώνεται ότι ο Αραφάτ την Πέμπτη είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι και άλλους Παλαιστίνιους αξιωματούχους αλλά δεν εμφανίστηκε δημόσια.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Αιφνιδιαστική παραίτηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού

    Αυξάνεται ο ισραηλινός στρατός στη Δ. Όχθη

    Επίθεση αυτοκτονίας με τρεις τραυματίες

    [09] Ερωτήματα για τα ρωσικά πυρηνικά εγείρει το ΝΑΤΟ

    10/10/2003 10:56:00 πμ

    O Σεργκέι Ιβανόφ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Μόσχα δεν ασπάζεται το αμερικανικό δόγμα για το δικαίωμα της προληπτικής χρήσης πυρηνικών όπλων, παρείχε στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ. Οι διευκρινίσεις ήρθαν έπειτα από ανησυχίες που διατυπώθηκαν στους κόλπους του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τους στόχους του ρωσικού πυρηνικού προγράμματός. Ο Ιβανόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα βλέπει το ΝΑΤΟ ως εταίρο στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των νέων απειλών για την παγκόσμια ασφάλεια, όπως είναι η τρομοκρατία και η διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Η Μόσχα δεν υιοθετεί την πολιτική του προληπτικού πυρηνικού πλήγματος

    Από το Κολοράντο Σπρινγκς των ΗΠΑ όπου συνήλθαν τα 19 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ο Ρώσος Υπουργός Αμυνας διέψευσε πληροφορίες που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, για την ύπαρξη εγγράφου του ρωσικού στρατού, που αναφέρεται στην ανάγκη επανεξέτασης των στόχων του ρωσικού οπλοστασίου, εξαιτίας του ''επιθετικού'' δόγματος του ΝΑΤΟ.

    "Η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρεί τα πυρηνικά όπλα ως πολιτικό μέσον αποτροπής", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία της Ρωσίας για την ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της, σημειώνοντας ότι σήμερα τα αεροσκάφη της Συμμαχίας έχουν τη δυνατότητα μέσα σε τρία λεπτά να πετούν πάνω από την Αγία Πετρούπολη.

    [10] Αιματηρές συγκρούσεις ανθρακωρύχων-αστυνομίας στη Βολιβία

    10/10/2003 9:35:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ ανθρακωρύχων και ανδρών της βολιβιανής αστυνομίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΑΤΒ.

    Οι ταραχές έγιναν στην περιοχή Βεντίγιας, 10 χιλιόμετρα από την πόλη Ελ Αλτο, στην επαρχία Λα Πας, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες ανθρακωρύχοι για να διαμαρτυρηθούν για την σχεδιαζόμενη πώληση φυσικού αερίου μέσω ενός λιμανιού στη γειτονική Χιλή. Η Βολιβία έχει μακρά ιστορία εντάσεων με τη Χιλή για την πρόσβαση εμπορικών προϊόντων στα λιμάνια του Ειρηνικού.

    Η κυβέρνηση κατηγορεί τους διαδηλωτές για την τροπή που πήρε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι επιτέθηκαν σε λεωφορεία που είχαν καθηλωθεί από τους απεργούς και υποχρέωσαν την αστυνομία να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.

    Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Χαϊρο Σαναμπρία υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους ανθρακωρύχους χρησιμοποίησαν δυναμίτη εναντίον των αστυνομικών.

    Τα εργατικά συνδικάτα στη Βολιβία οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εναντίον των σχεδίων για την πώληση φυσικου αερίου στις ΗΠΑ μέσω ενός λιμανιού της Χιλής.

    Για το λόγο αυτό το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας κήρυξε γενική απεργία πριν από δέκα ημέρες.

    [11] Γαλλία: Βομβιστική επίθεση κατά στρατιωτικής βάσης

    10/10/2003 9:41:00 πμ

    Μία γυναίκα τραυματίας είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε έξω από τη γαλλική στρατιωτική βάση Φιγί στην Νίκαια, το πρωί της Παρασκευής. Η έκρηξη προκλήθηκε από μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί μπροστά στην πύλη της βάσης, με αποτέλεσμα να υποστεί τραυματισμούς η θυρωρός κολεγίου που βρίσκεται από το στρατόπεδο. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το στρατόπεδο είχε γίνει στόχος άλλης επίθεσης την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει το Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο της Κορσικής (FLNC).

    [12] Συνεχίζονται οι επιθέσεις Ιρακινών ενόπλων

    10/10/2003 11:56:00 πμ

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε επίθεση Ιρακινών ενόπλων το βράδυ της Πέμπτης στη συνοικία Σαντρ, στα περίχωρα της Βαγδάτης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός στη Βαγδάτη. Παράλληλα, η σιϊτική πολιτοφυλακή ''Στρατός του Μέχντι'' ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο την απώλεια δύο μελών της κατά την προαναφερθείσα ανταλλαγή πυροβολισμών, κάνοντας λόγο, όμως, για αναίτια επίθεση εκ μέρους των Αμερικανών. Στην ίδια περιοχή χθες οκτώ Ιρακινοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε αστυνομικό τμήμα. Τουλάχιστον 94 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ σε εχθρικές επιθέσεις από την 1η Μαΐου που ο πρόεδρος Μπους κήρυξε επισήμως το τέλος των εχθροπραξιών.

    Γούλφοβιτς: ''Θα νικήσουμε, εμείς δεν κάνουμε πίσω''

    Στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Τζον Γούλφοβιτς, σε ομιλία του στο Κέντρο Πολιτικής Ασφαλείας, τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν θα αποθαρρυνθούν από τις εναντίον του σχεδόν καθημερινές επιθέσεις και θα νικήσουν στην αποστολή τους.

    "Οι τρομοκράτες στο Ιράκ πιστεύουν ότι με τις επιθέσεις τους εναντίον αθώων ανθρώπων θα υπονομεύσουν τη θέλησή μας. Πιστεύουν ότι θα φύγουμε μπροστά στις προκλήσεις. Κάνουν λάθος. Οι Αμερικανοί δεν είναι από εκείνους που κάνουν πίσω", τόνισε ο Γούλφοβιτς που τιμήθηκε από το ινστιτούτο ως "απελευθερωτής" του Ιράκ.

    "Τα στρατεύματά μας δεν θα αποθαρρυνθούν από τις πράξεις απόγνωσης ενός νεκρού καθεστώτος ή της ιδεολογίας του... Θα νικήσουμε", πρόσθεσε ο αμερικανός υφυπουργός Αμυνας. Ο Γούλφοβιτς τόνισε ότι το Ιράκ αποτελεί "κεντρικό μέτωπο" στον αγώνα της κυβέρνησης Μπους κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσeις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    "Μην αμφιβάλλετε: Η επιχείρηση στο Ιράκ θα καταγραφεί στα ντοκουμέντα της στρατιωτικής ιστορίας ως μία από τις μεγαλύτερες πράξεις απελευθέρωσης μιας χώρας από έναν κτηνώδη τύρρανο", σημείωσε ο Γούλφοβιτς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 October 2003 - 9:56:29 UTC