Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Πράσινο φως'' για τα αυθαίρετα
  • [02] Η νέα ευέλικτη μορφή του ΕΟΤ στη διυπουργική
  • [03] Ξεκίνησε η διάθεση των εισιτηρίων των Παραολυμπιακών
  • [04] ΝΔ: ''Προϋπολογισμός σε λογική εκλογών''
  • [05] Συνάντηση Κωνσταντόπουλου με ΕΣΗΕΑ
  • [06] Παπαντωνίου: Στόχος μας η ασφάλεια των Αγώνων του 2004''
  • [07] Αναψηλάφηση της υπόθεσης Πολκ
  • [08] Αναστάτωση σε σχολείο από μετασχηματιστή της ΔΕΗ
  • [09] Ενοπλη ληστεία στις Σέρρες
  • [10] Ο Bασίλης Σκουρής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
  • [11] Επικριτικός ο συνήγορος του Τζωρτζάτου
  • [12] Δηλώσεις Κουφοντίνα για τη δημοσκόπηση
  • [13] Με νέες επιθέσεις απειλεί ο Σαρόν
  • [14] Ιράν: Συνεχίζουμε τον εμπλουτισμό του ουρανίου
  • [15] Σφαγή αμάχων στο Κονγκό ανακοίνωσε ο ΟΗΕ
  • [16] Ψυχολογικά διαταραγμένος ο δολοφόνος της Ανα Λιντ
  • [17] Υλικά κατάλληλα για βιολογικά όπλα πωλούσε το Πεντάγωνο
  • [18] Σύμφωνο για οικονομία - ασφάλεια υπέγραψαν οι χώρες της Ν.Α. Ασίας
  • [19] ''Ναι'' στην αποστολή στρατευμάτων είπε η Τουρκία
  • [20] Διαδήλωση στη Βαγδάτη για τη σύλληψη Σιίτη ιερωμένου
  • [21] Σημίτης: ''Στο 6% η ανεργία το 2008''
  • [22] Ποσοστό μετοχών της Εθνικής σε θεσμικούς επενδυτές
  • [23] 650.000 χρήστες στο ΤΑΧISnet
  • [24] Στο 25% η απορρόφηση κονδυλίων του Γ΄ΚΠΣ
  • [25] Λιγότερα αυτοκίνητα βγήκαν στους δρόμους
  • [26] ''Outlook'' στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυπιάδας
  • [27] Δημιουργίες του Ελ Γκρέκο στη Ν. Υόρκη
  • [28] Δυο Ρώσοι, ένας Βρετανός μοιράζονται το Νόμπελ Φυσικής
  • [29] Kαι η Κίνα στο διάστημα

    [01] ''Πράσινο φως'' για τα αυθαίρετα

    7/10/2003 4:47:00 μμ

    Από το πρωί της Τετάρτης 8 Οκτωβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να προσέρχονται στους δήμους ολόκληρης της χώρας για να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά προκειμένου να συνδέσουν τα αυθαίρετά τους με τα δίκτυα της ΔΕΗ και της ύδρευσης. Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Tύπου υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου η σχετική εγκύκλιος απεστάλη σε όλους τους δήμους, τις κοινότητες και τις πολεοδομικές υπηρεσίες της χώρας.

    Τα δικαιολογητικά μόνο στους Δήμους

    Αρμόδιοι για να δέχονται δικαιολογητικά είναι μόνο οι δήμοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, η σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα μπορεί να γίνει ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα, καθώς το σχετικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου για τα αυθαίρετα και τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου, θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

    Το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρευματοδότηση των αυθαιρέτων που είχε ανακοινωθεί αρχικά, τελικά δεν θα ισχύσει.

    Πάντως, η κ.Παπανδρέου τόνισε με έμφαση ότι η σύνδεση με τα δίκτυα θα είναι διάρκειας τριών ετών και αν διαπιστωθεί ότι το συγκεκριμένο αυθαίρετο κτίσμα δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου η σύνδεση θα διακόπτεται αμέσως και θα επιβάλονται οι νόμιμες κυρώσεις.

    Ποια αυθαίρετα θα πάρουν ρεύμα-νερό

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

    1. Στις ρυθμίσεις για ρευματοδότηση-υδροδότηση θα συμπεριληφθούν τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί μέχρι σήμερα και:

    α. βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού και δεν καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο, ή βρίσκονται σε περιοχή που προορίζεται για οικιστική ανάπτυξη από Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) ή από εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ)

    β. βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) και ΖΟΕ, αποτελούν την κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη και έχουν εμβαδόν μέχρι 120 τ.μ., το οποίο προσαυξάνεται κατά 30 τ.μ. για κάθε μέλος της οικογένειας, πέραν των τεσσάρων.

    2. Στις ως άνω ρυθμίσεις δεν θα περιληφθούν τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε ρέματα, σε αρχαιολογικούς χώρους, στον αιγιαλό ή την παραλία, σε δάση, δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, ή σε ζώνες απολύτου προστασίας περιοχής που προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1650/86. Θεωρούνται ότι βρίσκονται σε ρέματα και τα κτίσματα που απέχουν από την όχθη λιγότερο από 30 μέτρα.

    3. Οι αιτήσεις των πολιτών προς τον Δήμο θα πρέπει να συνοδεύονται με τα εξής:

    α. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 (εις διπλούν) στην οποία θα βεβαιώνεται από τον ιδιοκτήτη η θέση και η διεύθυνση του κτίσματος, η περιγραφή του κτίσματος (συνολική επιφάνεια, ύψος, χρήση και αριθμός ορόφων και ο αριθμός των μελών της οικογένειάς του, που συνοικούν με αυτόν), και ότι το κτίσμα δεν βρίσκεται σε προστατευόμενες περιοχές.

    β. Θεωρημένη βεβαίωση Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη, περί της κατασκευής των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

    γ. Φωτογραφίες των τεσσάρων όψεων του κτίσματος (εις διπλούν).

    δ. Για τα κτίσματα της περίπτωσης 1β, θα προσκομίζεται αντίγραφο φορολογίας εισοδήματος, από την οποία θα προκύπτει η διεύθυνση της κύριας κατοικίας. Εάν δεν υπάρχει φορολογική δήλωση η μόνιμη κατοικία βεβαιώνεται από το Δήμο.

    4. α. Ο Δήμος εκδίδει έγγραφο προς τη ΔΕΗ και τις Υπηρεσίες Ύδρευσης με το οποίο βεβαιώνει ότι το κτίσμα υπάγεται σε μια από τις κατηγορίες της παραγράφου 1, και επομένως επιτρέπεται η σύνδεσή του με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Το έγγραφο μαζί με πλήρες αντίγραφο του φακέλου και επικολλημένες επ΄αυτού και σφραγισμένες φωτογραφίες του κτίσματος κοινοποιείται στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία.

    β. Στην περίπτωση κτισμάτων που υπάγονται στην κατηγορία β της παραγράφου 1 δηλαδή για αυθαίρετα κτίσματα που ευρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης και εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή ΖΟΕ, ο Δήμος (όταν δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία) ερωτά τις αρμόδιες υπηρεσίες (δασική, αρχαιολογική, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, πολεοδομική) αν το συγκεκριμένο κτίσμα βρίσκεται στις προστατευόμενες περιοχές της παραγράφου

    2. Εάν εντός προθεσμίας δύο μηνών από την αποστολή του τελευταίου εγγράφου δεν υπάρξει γραπτή απάντηση από τις παραπάνω υπηρεσίες ο Δήμος αποστέλλει το έγγραφο της παραγράφου 4α προς τις υπηρεσίες ηλεκτροδότησης - ύδρευσης.

    Σε μια τριετία έλεγχος

    Η εγκύκλιος περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την προετοιμασία των πολεοδομικών υπηρεσιών προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Ειδικότερα:

    1. Για τα αυθαίρετα κτίσματα που συνδέονται με τα δίκτυα, γίνεται υποχρεωτικά έλεγχος των οικοδομών, από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, για να ελεγχθεί η ακρίβεια των στοιχείων που δηλώθηκαν, μέσα σε μία τριετία, από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, που θα καθορίζεται από το νόμο.

    Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ασυμφωνία, διακόπτεται η σύνδεση με τα δίκτυα και επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.

    2. Για την εφαρμογή της διαδικασίας ελέγχου θα πρέπει να οργανωθούν ανάλογα οι αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες, με ευθύνη των προϊσταμένων τους, και ειδικότερα:

    α. Να εφοδιάσουν άμεσα του Δήμους με Πολεοδομικά σχέδια ή Γ.Π.Σ. και ΖΟΕ της περιοχής ευθύνης τους εφόσον τους ζητηθούν.

    β. Να προμηθευθούν όλους τους απαιτούμενους χάρτες και αεροφωτογραφίες, που θα τους επιτρέψουν να ελέγξουν την τήρηση των προϋποθέσεων. Οι αεροφωτογραφίες θα διατεθούν στην Πολεοδομική Υπηρεσία από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και θα αποτελέσουν στοιχείο του αρχείου αυθαιρέτων, με αντιστοίχιση κάθε δηλουμένου κτίσματος με τα εικονιζόμενα στην αεροφωτογραφία.

    γ. Να προχωρήσουν σε κατάλληλη ταξινόμηση και οργάνωση του αρχείου αυθαιρέτων, και να δημιουργήσουν ηλεκτρονική βάση δεδομένων, για τα αυθαίρετα. Οδηγίες και σχετικά προγράμματα καθώς και χρηματοδότηση θα διατεθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    δ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα καλύψει ελλείψεις στον εξοπλισμό των Πολεοδομικών Υπηρεσιών προκειμένου να ανταποκριθούν στις παραπάνω υποχρεώσεις τους.

    Η κ. Παπανδρέου διευκρίνισε εξάλλου ότι μετά την ψήφιση του νόμου θα εκδοθεί άλλη εγκύκλιος σχετικά με τα πρόστιμα τα οποία σε κάθε περίπτωση θα ισχύουν μέχρι την ένταξη του κάθε αυθαιρέτου στο σχέδιο πόλεως.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται νομιμοποίηση αυθαιρέτων και όσα απ΄αυτά βρίσκονται σε δασικές περιοχές δεν πρόκειται να συνδεθούν με τα δίκτυα ηλεκτροδότησης-ύδρευσης.

    Η κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι με απόφασή της δημιουργείται Μονάδα Αυθαιρέτων στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Πολεοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Η μονάδα αυτή συστεγάζεται και λειτουργεί παράλληλα με το Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος. Στελεχώνεται από εξειδικευμένα στελέχη με εμπειρία σε θέματα δόμησης, Πληροφορικής, Κτηματογράφησης και Αεροφωτογράφησης και συμπληρώνεται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

    Παράλληλα δημιουργείται βάση δεδομένων και αρχείο αεροφωτογραφιών.

    Η βάση δεδομένων αυθαιρέτων θα λειτουργεί:

    α. Στη Μονάδα αντιμετώπισης αυθαιρέτων του ΥΠΕΧΩΔΕ σε σύνδεση με τα Πολεοδομικά Γραφεία.

    β. Σε κάθε Πολεοδομικό Γραφείο της χώρας.

    Επίσης δημιουργείται κεντρικό και περιφερειακά Αρχεία Αεροφωτογραφιών με το οποίο εφοδιάζονται εκτός της Κεντρικής Μονάδας και τα Πολεοδομικά Γραφεία.

    Κάθε κτίσμα εντοπίζεται στην Αεροφωτογραφία και συσχετίζεται με το φάκελο του αρχείου.

    Η Αεροφωτογράφηση αρχίζει άμεσα από τις περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης αυθαιρέτων. Το αρχείο ενημερώνεται σε τακτική βάση.

    Η κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι κινητοποιούνται οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, τα Αστυνομικά Τμήματα και η Δημοτική Αστυνομία για εντατικοποίηση των ελέγχων άμεσα, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία αυθαιρέτων κατά τη μεταβατική περίοδο.

    Επίσης, ενισχύονται οι Πολεοδομίες με προσωπικό μερικής απασχόλησης που ασχολείται κυρίως με θέματα περιβάλλοντος, εντοπισμού και καταγραφής αυθαίρετων κτισμάτων.

    Ζητείται από τις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες και τους Δήμους να ενισχύσουν τις Πολεοδομίες και τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος-Χωροταξίας με πρόσθετο μόνιμο προσωπικό.

    Κατεδαφίσεις - Εισαγγελέας περιβάλλοντος

    Η υπουργός ανακοίνωσε εξάλλου ότι τα έσοδα των Δήμων που έχουν πολεοδομικές υπηρεσίες και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΝΑ), από την επιβολή προστίμων εγγράφονται σε ειδικό κωδικό και διατίθενται για την κατεδάφιση αυθαιρέτων, την εφαρμογή των σχεδίων πόλης, την ανάπλαση και λοιπές πολεοδομικές και περιβαλλοντικές δράσεις.

    Στις περιοχές προστασίας του ν.1650/86, όταν το αυθαίρετο δεν βρίσκεται στον αιγιαλό ή σε δασική έκταση, ο Γραμματέας Περιφέρειας μπορεί να θέτει προθεσμία 30 ημερών στον αρμόδιο Δήμο ή ΝΑ, προκειμένου να προβούν στην κατεδάφιση αυθαιρέτου για το οποίο έχει εκδοθεί η σχετική πράξη κατεδάφισης. Με την πάροδο της προθεσμίας η Περιφέρεια καθίσταται μόνη αρμόδια για την κατεδάφιση και επιβάλλει τις σχετικές δαπάνες στον αυθαιρετούχο.

    Με πράξη του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας η οποία διαβιβάζεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ και κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών παρακρατείται από τους ΚΑΠ ποσό ίσο με το τριπλάσιο των δαπανών κατεδάφισης.

    Η διαδικασία κατεδάφισης κτισμάτων σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις που προβλέπεται στο Ν. 1892/90, διαπιστώνεται ότι είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική. Απαιτείται τροποποίηση του πλαισίου αυτού, η οποία θα προταθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου στις περιοχές αυτές η κατεδάφιση να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

    Τέλος, καθιερώνεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ο οποίος εποπτεύει, ελέγχει και μεριμνά για την τήρηση των κειμένων διατάξεων, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δόμηση, προκειμένου και να επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης στα σχετικά αδικήματα και να κινείται η δίωξη των υπαιτίων που παραβαίνουν τις σχετικές διατάξεις (υπάλληλοι και πολίτες) άμεσα και αποτελεσματικά

    [02] Η νέα ευέλικτη μορφή του ΕΟΤ στη διυπουργική

    7/10/2003 7:02:00 μμ

    Την αυξημένη τουριστική κίνηση που θα παρουσιαστεί εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, επιδιώκει να διατηρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Με συνεχείς συναντήσεις και επαφές ο Ακης Τσοχατζόπουλος χαράσσει την πολιτική που θα ακολουθηθεί, στο πλαίσιο αλλαγών, οι οποίες προωθούνται με τις νέες αρμοδιότητες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο κ. Τσοχατζόπουλος, δήλωσε ότι με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη διυπουργική σύσκεψη τη Δευτέρα, θα προσδιοριστούν οι όροι αποτελεσματικότερης συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων στα τουριστικά ζητήματα και παράλληλα θα ληφθούν μέτρα ώστε η ελληνική τουριστική αγορά να γίνει πιο ανταγωνιστική, με απώτερο στόχο μέχρι το 2010 η Ελλάδα να προσελκύσει 20 εκατ. τουρίστες.

    Η μετεξέλιξή του σε Ανώνυμη Εταιρεία

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσοχατζόπουλος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η πανελλαδική άρση του καθεστώτος κορεσμού για νέα ξενοδοχεία.

    Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός, "υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια αποφάσεις που κήρυξαν ολόκληρες περιοχές, είτε μέσα σε Δήμους, είτε σε νησιά, είτε σε πόλεις, ως κορεσμένες".

    Τέτοιες πράξεις κορεσμού ισχύουν στη Ρόδο, την Κέρκυρα, το Ναύπλιο, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα. Μέχρι στιγμής το υπουργείο προχώρησε στην αναίρεση της πράξης κορεσμού για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, -όπως και για το Αργος- και έτσι μόνο μπόρεσαν να γίνουν το τελευταίο διάστημα, τα ξενοδοχεία που χρειαζόμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ακόμα ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση, πιθανώς θα υπάρξει και αλλαγή των υφισταμένων όρων, στο πρόγραμμα ενίσχυσης των ξενοδοχείων Γ' κατηγορίας με 3.000 ευρώ ανά δωμάτιο που έληξε αλλά υπήρξαν μόνο 27 αιτήσεις, δηλαδή δεν προσέλκυσε το αναμενόμενο ενδιαφέρον των ξενοδόχων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προωθηθεί ο εκσυγχρονισμός των καταλυμάτων αυτής της κατηγορίας.

    Παράλληλα η κυβέρνηση προσβλέπει, στο πλαίσιο της γενικότερης αναπτυξιακής προσπάθειας, να αυξήσει μέχρι κατά 3% τη συμβολή του τουρισμού στη αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, πράγμα που προϋποθέτει περισσότερες τουριστικές επενδύσεις και ισοδυναμεί με περισσότερες θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα.

    Στη διυπουργική την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί η μετεξέλιξη του ΕΟΤ σε Ανώνυμη Εταιρεία, προκειμένου να αποκτήσει μια μεγαλύτερη ευελιξία. Θα είναι ένας φορέας που θα εποπτεύει βασικά την αγορά τουρισμού τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, που θα έχει την ευθύνη της προβολής, της διαφήμισης, των δημοσίων σχέσεων. Και βέβαια, θα εποπτεύει και από οικονομικής πλευράς την παγκόσμια αγορά τουρισμού. Γι' αυτό εξάλλου, προβλέπεται η δημιουργία μελετητικών υποδομών, όπως ινστιτούτο που θα πλαισιώσει τη λειτουργία του ΕΟΤ, ώστε να μπορέσει πράγματι να παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτής της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς προς όφελος του ελληνικού τουρισμού και με τις καλύτερες προϋποθέσεις".

    Αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί η σύσταση μιας νέας εποπτικής αρχής στο υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο των καζίνων, ο οποίος διεξάγονταν μέχρι τώρα από τους ειδικούς ελεγκτές του ΕΟΤ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί κι ένας τουριστικός τηλεοπτικός σταθμός που θα εκπέμπει διεθνώς μέσω του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas-Sat.

    [03] Ξεκίνησε η διάθεση των εισιτηρίων των Παραολυμπιακών

    7/10/2003 4:42:00 μμ

    Από 5 έως 50 ευρώ (για την τελετή έναρξης και για περιορισμένο αριθμό) κυμαίνονται οι τιμές των εισιτηρίων των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, η πώληση των οποίων ξεκίνησε την Τρίτη, ταυτόχρονα για όλους τους Έλληνες και τους πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παραλαβή των εισιτηρίων θα ξεκινήσει τον Ιούνιο 2004. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων γίνονται μέσω των 140 καταστημάτων της ALPHA BANK και της επίσημης ιστοσελίδας της ΑΘΗΝΑ 2004 στην οποία δημοσιεύονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Τα εισιτήρια είναι τριών ειδών: ημερήσια εισιτήρια, εισιτήρια τελετών και εισιτήρια προκαθορισμένης θέσης, ενώ τα παιδιά ηλικίας μέχρι δύο ετών δικαιούνται δωρεάν εισόδου στις εγκαταστάσεις.

    Οι Έλληνες θα τα παραλάβουν από το δίκτυο καταστημάτων ALPHA BANK, ενώ οι κάτοικοι του εξωτερικού μέσω ταχυδρομείου στην διεύθυνση την οποία έχουν δηλώσει. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα εισιτήρια των Παραολυμπιακών Αγώνων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν:

    - Να καλούν το Τηλεφωνικό Κέντρο Εισιτηρίων: 800 11 2004 2 (χωρίς χρέωση για κλήσεις εντός Ελλάδος) και +30 210 373 0000 (με χρέωση του καλούντος για κλήσεις από κινητό και από το εξωτερικό)

    - Να στείλουν γράμμα στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών: ΤΘ 3075, 10210 ΑΘΗΝΑ

    - Να στείλουν e-mail στο: supportel@tickets.athens2004.com

    [04] ΝΔ: ''Προϋπολογισμός σε λογική εκλογών''

    7/10/2003 3:43:00 μμ

    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2004 και την πορεία εκτέλεσης των κοινοτικών πλαισίων στήριξης βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης των συντονιστών της ΝΔ που συνεδρίασαν στη Ρηγίλλης υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή. Προεκλογικό εργαλείο το οποίο με αλχημείες παραποιεί τα οικονομικά μεγέθη χαρακτήρισε ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση αγνοεί τη δραματική επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων και παρουσιάζει ένα σχέδιο προϋπολογισμού που κινείται στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, τόνισε ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε επίσης ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που αφορά μόνο στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους αφού θα διεξαχθούν εκλογές και πως ο προϋπολογισμός αυτός διέπεται από τέτοια πολιτική λογική.

    Τα στελέχη της ΝΔ τόνισαν ότι το κόμμα τους όταν έλθει στην εξουσία θα πραγματοποιήσει δημοσιονομική απογραφή εκτιμώντας ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για εκτεταμένη χρήση της δημιουργικής λογιστικής ενώ ανέφερε ότι η αποτυχία στην εκτέλεση των κοινοτικών πλαισίων στήριξης είναι κολοσσιαία υπενθυμίζοντας ότι το κοινοτικά έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ δίνει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά του συστήματος υλοποίησης των πλαισίων στήριξης.

    Πρόσθεσε ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί με περικοπή κατά 15% του συνόλου του Β' ΚΠΣ ή με επανεξέταση πρόγραμμα προς πρόγραμμα που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες απώλειες.

    [05] Συνάντηση Κωνσταντόπουλου με ΕΣΗΕΑ

    7/10/2003 6:59:00 μμ

    Την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΝ ώστε να λυθούν τα προβλήματα που απασχολούν τους δημοσιογράφους εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο και μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε ουσιαστική τη συζήτηση σε μια κρίσιμη στιγμή για το δημόσιο βίο της χώρας αλλά και τα επαγγελματικά προβλήματα των δημοσιογράφων. "Θέλουμε οι δημοσιογράφοι ως εργαζόμενοι, πνευματικοί άνθρωποι και ενεργοί πολίτες, να μπορούν να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά τους και να μην ταλαιπωρούνται από τα ασφαλιστικά, φορολογικά, εργασιακά και άλλα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν σήμερα".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στο να διαμορφωθεί ένας υγιής δημόσιος βίος και όχι να κυριαρχεί ο σημερινός νοσηρός δημόσιος βίος που είναι σε βάρος της δημοκρατίας, της κοινωνίας και της σωστής ενημέρωσης των πολιτών. Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι η ΕΣΗΕΑ έχει μια ιστορία, κύρος και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της πορείας του τόπου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κ. Μανώλης Μαθιουδάκης, τόνισε ότι και η συνάντηση με τον κ. Κωνσταντόπουλο ήταν πολύ ουσιαστική καθώς του γνωστοποιήθηκαν θέματα που απασχολούν τον κλάδο και τα προβλήματα στην πληροφόρηση των πολιτών.

    [06] Παπαντωνίου: Στόχος μας η ασφάλεια των Αγώνων του 2004''

    7/10/2003 5:19:00 μμ

    Η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με περισσότερους από επτά χιλιάδες στρατιωτικούς, πλήρη αντιαεροπορική κάλυψη και διασφάλιση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων εγγυώνται την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου σε σειρά επαφών που είχε στην Ουάσινγκτον με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και από το βήμα της διημερίδας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, στην οποία παρέστη και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ. Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται στενά στο σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας με επτά χώρες μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ισραήλ.

    Αδιάλλακτη η Τουρκία για Αιγαίο και Κυπριακό

    Ο κ. Παπαντωνίου τόσο στις συναντήσεις που είχε με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών κ. Λίμπερμαν, τον γερουσιαστή Π. Σαρμπάνις και άλλους αξιωματούχους, όσο και κατά την ομιλία του στη διημερίδα, τόνισε ότι έχει βελτιωθεί το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της όσον αφορά τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

    Για το Κυπριακό, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας, Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι παραμένουν στις αδιάλλακτες σχέσεις τους, προβάλλοντας διαρκώς προσκόμματα.

    Παράλληλα, στην διημερίδα αναφέρθηκε στους κεντρικούς άξονες της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας και τα προβλήματα με την Τουρκία. Ενημέρωσε το αμερικανικό ακροατήριο σχετικά με τα σχέδια ανάπτυξης του Ευρωστρατού, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Ο ευρωστρατός, τόνισε ο κ. Παπαντωνίου, θα αναπτυχθεί περισσότερο, διευρύνοντας το πεδίο των δυνατοτήτων του, ενώ παράλληλα θα αποκτήσει δομές διοίκησης, που θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την αυτόνομη διεξαγωγή επιχειρήσεων, στο πλαίσιο μιας ευρείας συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

    [07] Αναψηλάφηση της υπόθεσης Πολκ

    7/10/2003 5:09:00 μμ

    Ο Τζορτζ Πολκ

    Την αποκατάσταση του ονόματος του δημοσιογράφου Γρ. Στακτόπουλου, έστω και μετά θάνατον, εισηγήθηκε την Τρίτη ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Αθ. Καφίρης στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Ο κ. Καφίρης πρότεινε την αναψηλάφηση της δίκης του Γρ. Στακτόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε το 1949 στην Θεσσαλονίκη, σε ισόβια κάθειρξη, για συνέργια στη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ. Με την εισήγηση συντάχθηκε και ο αντεισαγγελέας της έδρας, Απ. Οικονόμου.

    ''Προϊόν σωματικής βίας η ομολογία Στακτόπουλου''

    Η εισαγγελική πρόταση επισημαίνει ότι έχουν προκύψει νεότερα στοιχεία τα οποία δεν ήταν γνωστά όταν εκδικαζόταν η υπόθεση, και τα οποία αποδεικνύουν την αθωότητα του Στακτόπουλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η ομολογία ενοχής του Στακτόπουλου ήταν προϊόν σωματικής και ψυχολογικής βίας καθώς δεν προέκυψε καμία επιβαρυντική μαρτυρία από τους 26 μάρτυρες της υπόθεσης. Η συζήτηση για την αναψηλάφηση της υπόθεσης Πολκ ξεκίνησε ύστερα από αίτημα της Θεοδώρας Στακτοπούλου, χήρας του δημοσιογράφου.

    Ο Τζορτζ Πολκ, δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου Columbia-CBS, βρέθηκε το Μάιο 1948 στη Θεσσαλονίκη για να πάρει συνέντευξη από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Στρατού. Όμως, δεν πρόλαβε γιατί βρέθηκε νεκρός να επιπλέει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η Ασφάλεια τότε συνέλαβε ως δολοφόνο το Στακτόπουλο που παραπέμφθηκε σε δίκη για την υπόθεση.

    [08] Αναστάτωση σε σχολείο από μετασχηματιστή της ΔΕΗ

    7/10/2003 3:38:00 μμ

    Αναστάτωση προκλήθηκε στο 3ο δημοτικό σχολείο του δήμου Αριδαίας όταν στο πρώτο διάλειμμα και ενώ τα παιδιά βρίσκονταν στο προαύλιο του σχολείου, από μετασχηματιστή που βρίσκεται σε στύλο της ΔΕΗ υπήρξε διαρροή υγρών. Οι δάσκαλοι του σχολείου, απομάκρυναν τα παιδιά από το σημείο και ειδοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία, την αστυνομία, τον δήμο και την ΔΕΗ.

    Η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή του ρεύματος, ενώ η πυροσβεστική έριξε στο χώρo κάτω από το στύλο, όπου γέμισε από τα υγρά, ροκανίδια. Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Σίμο Σωτηριάδη, δεν υπήρξε τραυματισμός αν και όπως είπε σ΄ένα από τα παιδιά του σχολείου έπεσε πάνω του ποσότητα από το υγρό του μετασχηματιστή. Πάντως όπως δήλωσε, η ΔΕΗ διαβεβαίωσε τους δασκάλους και τους γονείς των μαθητών ότι το υγρό που διέρρευσε δεν είναι επικίνδυνο, καθώς πρόκειται για μείγμα λαδιών και νερού. Ο πατέρας του μικρού μαθητή, που είναι και γιατρός, πήρε τον μαθητή από το σχολείο για να προχωρήσει σε προληπτικό ιατρικό έλεγχο.

    [09] Ενοπλη ληστεία στις Σέρρες

    7/10/2003 12:18:00 μμ

    Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη της ένοπλης ληστείας που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Αγροτικής τράπεζας, στην πλατεία Ελευθερίας, έχει εξαπολύσει η αστυνομία Σερρών. Νεαρός φορώντας κράνος και με την απειλή όπλου απέσπασε από τα ταμεία της τράπεζας 18.000 ευρώ και στη συνέχεια διέφυγε με μηχανή μεγάλου κυβισμού.

    [10] Ο Bασίλης Σκουρής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

    7/10/2003 5:13:00 μμ

    O Έλληνας δικαστής και καθηγητής του Αριστοτελείου πανεπιστήμιου Bασίλης Σκουρής εξελέγη την Τρίτη Πρόεδρος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την επόμενη τριετία. Η εκλογή του νέου προέδρου πραγματοποιήθηκε μετά τη μερική ανανέωση των μελών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ο κ. Σκουρής λαμβάνει τη θέση του Χιλ Κάρλος Ροντρίγκεζ Ιγγλέσιας, δικαστή στο Δικαστήριο από τις 31 Ιανουαρίου 1986 και Προέδρου του Δικαστηρίου από τις 7 Οκτωβρίου 1994 έως 6 Οκτωβρίου 2006. Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάδειξη του καθηγητή Βασίλη Σκουρή στη θέση του προέδρου εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως και αυτή η εξέλιξη "δείχνει το κύρος και την αποδοχή που έχει η Ελλάδα και διακεκριμένοι Έλληνες στη διεθνή κοινότητα".

    Βιογραφικά στοιχεία

    Ο Β Σκουρής γεννήθηκε το 1948 και έλαβε το πτυχίο Νομικής από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (1970).

    Είναι διδάκτωρ Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου (1973) και έχει διατελέσει:

    Υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (1972-1977), καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld (1978), καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1982), Υπουργός Εσωτερικών (1989 και 1996), μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1983-1987) Διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (από το 1997), Πρόεδρος της Ελληνικής Ενώσεως Ευρωπαϊκού Δικαίου (1992-1994), μέλος της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Ερευνών (1993 έως 1995), μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (1994-1996,) μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δικαίου, Trier (από το 1995), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών (1995-1996), μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών (1997-1999), Πρόεδρος της ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής το 1998.

    Τέλος ο κ. Σκουρής είναι δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τις 8 Ιουνίου 1999.

    [11] Επικριτικός ο συνήγορος του Τζωρτζάτου

    7/10/2003 4:02:00 μμ

    Ο Β. Τζωρτζάτος

    Κριτική στον εισαγγελέα, αλλά και στον πρόεδρο του δικαστηρίου, έκανε στην αγόρευσή του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, Ιπποκράτης Μυλωνάς. Χαρακτήρισε άδικη την δίκη, καθώς έλαβε υπόψη απολογίες που ελήφθησαν -όπως είπε- κατόπιν βασανιστηρίων, ενώ επεσήμανε στο δικαστήριο εκφράσεις των εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίες κατά την άποψή του ήταν προσβλητικές για τους κατηγορούμενους. Ο κ. Μυλωνάς ζήτησε από το δικαστήριο να διακόψει λίγο νωρίτερα την ακροαματική διαδικασία ώστε να συνεχίσει αύριο την αγόρευσή του, αίτημα που έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Μιχάλη Μαργαρίτη.

    [12] Δηλώσεις Κουφοντίνα για τη δημοσκόπηση

    7/10/2003 2:50:00 μμ

    Σε διάλειμμα της δίκης για την υπόθεση της "17Ν", ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση, Δημήτρης Κουφοντίνας, σχολίασε στη ΝΕΤ την πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην "Ελευθεροτυπία" για τη δίκη αλλά και για το χαρακτήρα των ενεργειών της οργάνωσης. Μεταξύ άλλων, παρέπεμψε και σε μία παλαιότερη δημοσκόπηση της MRB, που είχε αναφερθεί στο δικαστήριο, "και η οποία έλεγε οτι υπάρχει ένα σοβαρό κοινωνικό ρεύμα που προσδιορίζεται κοινωνικά στο χώρο των νέων, των ανέργων, των φτωχών και πολιτικά είτε δεν ψηφίζουν, είτε ψηφίζουν αριστερά, είτε ψηφίζουν λευκό ή άκυρο, υποστηρίζουν καθαρά την ''17Ν'' ως επαναστατικό ρεύμα, ως επαναστατική άποψη". Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ανέφερε ότι η δημοσκόπηση δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ είπε ότι θα ζητήσει να δευτερολογήσει.

    ''Πολιτική υπόθεση''

    Σχετικά με άλλα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτήν την "πολύ σοβαρή έρευνα", ο Κουφοντίνας δήλωσε πως "παρά την πρωτοφανή εκστρατεία παραπληροφόρησης, συκοφάντησης από τα ελεγχόμενα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που στοίχισε κιόλας, είναι ότι περίπου λιγότερο από 3% είναι αρκετά ικανοποιημένοι, ή πολύ ικανοποιημένοι από τον τρόπο κάλυψης της υπόθεσης της ''17Ν'', τόνισε ο κατηγορούμενος.

    Σύμφωνα πάντα με τον Δ. Κουφοντίνα, "παρ' όλα αυτά, μέσα στην κοινωνία ο ένας στους δυο μόνο πιστεύει οτι πρόκειται για μια δίκαιη δίκη. Και ότι η πλειοψηφία πιστεύει οτι είναι μια πολιτική υπόθεση. Πλειοψηφία που θα φαινόταν πιο καθαρά αν διατυπωνόταν αλλιώς οι ερωτήσεις ''ας πούμε είναι μια πολιτική δίκη;'' ή ''η 17Ν είναι μια πολιτική οργάνωση''. Μετά από όλα αυτά φαίνεται για ποιο λόγο προσπάθησαν, έκαναν τα αδύνατα δυνατά να μην μπει η τηλεόραση εδώ μέσα, να φιμωθούμε, να μην ακουστεί η φωνή αυτών που τους έλεγαν αγράμματους, άσχετους, αμαθείς, αλήτες''.

    Επίσης, σχολίασε για άλλη μία φορά τις συνθήκες επικοινωνίας των κατηγορουμένων με τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι θα μπορούσαν οι δημοσιογράφοι να πλησιάσουν κοντά στους κατηγορουμένους και να μιλάνε, αντί να επικρατεί απόσταση μεταξύ τους.

    [13] Με νέες επιθέσεις απειλεί ο Σαρόν

    7/10/2003 7:17:00 μμ

    Έτοιμος και για νέα χτυπήματα, ώστε να ''πλήξει τους εχθρούς οπουδήποτε και με οποιοδήποτε τρόπο'', είναι ο ισραηλινός στρατός, όπως δήλωσε την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, βασιζόμενος και στην υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους που δήλωσε την Δευτέρα πως υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, κάτι που υποστήριξε και την Τρίτη εκ νέου, ο Λευκός Οίκος. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, σπάζοντας την σιωπή του για την επίθεση κοντά στην Δαμασκό, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να σύρει τη Συρία και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή σε μία ευρύτερη διένεξη, πλήττοντας μη στρατιωτικούς στόχους.

    Η Παλαιστινιακή κυβέρνηση εκτιμά την κατάσταση

    Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ όρκιζε την οκταμελή κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του Αχμεντ Κορέι, που δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να τερματίσει την ''κατάσταση χάους'' που επικρατεί στις παλαιστινιακές περιοχές ασκώντας πίεση στις μαχητικές παρατάξεις να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

    ''Δεδομένων των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε, απαιτείται από εμάς να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων'', δήλωσε ο Αραφάτ μετά την τελετή.

    Το νέο υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει για πρώτη φορά λίγο μετά την τελετή της ορκωμοσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μισοκατεστραμμένο αρχηγείο του Αραφάτ.

    Στην ομάδα του Κορέι περιλαμβάνεται ο Νάσερ Γιούσεφ, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση-κλειδί του υπουργού Εσωτερικών. Ο Γιούσεφ, ο οποίος είναι στρατηγός, είναι παλιός σύμμαχος του Αραφάτ, αλλά πρόσφατα είχε επικρίνει την ηγεσία του.

    Σε μια πρώτη αντίδραση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, κάλεσε τον Αχμεντ Κορέι να ''καταστείλει την τρομοκρατία και να διαλύσει όλη τη δομή των τρομοκρατικών οργανώσεων''.

    Αντίθετος με τον σχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης εμφανίσθηκε το στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Αμπντελαζίζ αλ Ραντίσι, καθώς στην ιστοσελίδα που έχει στο Διαδίκτυο (www.rantisi.net), τονίζει ότι η αποστολή της θα είναι να ''κηρυχθεί πόλεμος'' στην παλαιστινιακή αντίσταση.

    Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Ζαν Ομπεϊντα, στην Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ ανέφερε ότι η Ρωσία ''παρακολουθεί με ανησυχία την επέκταση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης στις γειτονικές χώρες'', ενώ έκανε έκκληση για διενέργεια διεθνούς διάσκεψης για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού.

    Κατάσταση επιφυλακής στα σύνορα Λίβανου-Ισραήλ

    Την ίδια ώρα, σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται ο ισραηλινός στρατός στα σύνορα με το Λίβανο μετά το χθεσινό θάνατο ενός στρατιώτη από πυρά που προέρχονταν από τον νότιο Λίβανο. Οι περιπολίες κατά μήκος των διεθνών συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου έχουν ενισχυθεί και οι στρατιώτες που φρουρούν τη μεθόριο έχουν λάβει αυστηρές διαταγές για την ασφάλειά τους.

    Ο στρατιωτικός διοικητής του Βορείου Ισραήλ, στρατηγός Μπενιαμίν Γκανζ τόνισε πάντως ότι δεν έχουν μεταφερθεί ενισχύσεις στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας, πολλά βλήματα όλμου εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος, με στόχο το μεθοριακό φυλάκιο δυτικά της πόλης Κιριάτ Σμόνα, δίχως να υπάρξουν θύματα.

    Ένα μικρό παιδί σκοτώθηκε από έκρηξη οβίδας, στο νότιο Λίβανο, 5 χλμ. από τα σύνορα με το Ισραήλ, το βράδυ της Δευτέρας. Η οβίδα εξερράγη σε σπίτι του χωριού Χούλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 6χρονος Αλί Νάντερ Γιασίν και να τραυματιστεί στο κεφάλι ο 8χρονος αδελφός του Αχμαντ.

    Επιπλέον, Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στην ίδια περιοχή από πυρά προερχόμενα από το Λίβανο, επίθεση για την οποία ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ, η οποία όμως αρνείται κάθε ευθύνη.

    [14] Ιράν: Συνεχίζουμε τον εμπλουτισμό του ουρανίου

    7/10/2003 1:43:00 μμ

    Το Ιράν δεν θα σταματήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου παρά τις έντονες πιέσεις χωρών που ανησυχούν ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, όπως μετέδωσε την Τρίτη το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Η διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου είναι ένα από τα αιτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), η οποία έδωσε διορία στο Ιράν ως τις 31 Οκτωβρίου να αποδείξει ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικές κεφαλές. Ωστόσο, ο Χαραζί δήλωσε ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT).

    ''Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας στερήσει το νόμιμο δικαίωμά μας να χρησιμοποιήσουμε την πυρηνική τεχνολογία, κυρίως τον εμπλουτισμό για καύσιμα των πυρηνικών εργοστασίων'', τόνισε ο Χαραζί το βράδυ της Δευτέρας.

    ''Το Ιράν είναι από τους υποστηρικτές της ΝΡΤ και είναι αποφασισμένο να εξακολουθήσει να σέβεται τη συνθήκη αυτή'', πρόσθεσε ο Χαραζί.

    Ο Ιρανός υπουργός επανέλαβε τη θέση της χώρας του, ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων είναι αντίθετη με τις θρησκευτικές αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, και πως επιθυμεί μια Μ. Ανατολή χωρίς πυρηνικά όπλα.

    [15] Σφαγή αμάχων στο Κονγκό ανακοίνωσε ο ΟΗΕ

    7/10/2003 1:12:00 μμ

    Περισσότεροι από 23 άμαχοι σφαγιάσθηκαν τη Δευτέρα από ένοπλους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σε απόσταση 100 περίπου χλμ. ΒΑ της Μπούνια, ανακοίνωσε η Αποστολή του ΟΗΕ (Monuk) στη χώρα, προσθέτοντας ότι τα θύματα ήταν στην πλειοψηφία τους παιδιά και γυναίκες. ''Έγινε σφαγή στο Κάσελε'', δήλωσε η εκπρόσωπος της Αποστολής Ιζαμπέλ Αμπρίκ, η οποία βρίσκεται στην Μπούνια, πρωτεύουσα του νομού Ιτούρι, που από το 1999 αποτέλεσε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ αντιπάλων εθνοτήτων. "Θα δράσουμε άμεσα", τόνισε η Αμπρίκ.

    Δεκάδες χιλιάδες νεκροί τα τελευταία χρόνια

    ''Οι άνθρωποι της Monuk είδαν 23 πτώματα, αλλά σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες είχαν ήδη ταφεί 32 ακόμα νεκροί'', πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

    Αυτή είναι η πρώτη σφαγή αμάχων που σημειώνεται στο Ιτούρι από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε η Monuk παρέλαβε τη σκυτάλη από την ευρωπαϊκή δύναμη "Αρτεμις", η οποία παρέμεινε τρεις μήνες στη Μπούνια.

    Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν σκοτωθεί 50.000 άτομα.

    [16] Ψυχολογικά διαταραγμένος ο δολοφόνος της Ανα Λιντ

    7/10/2003 6:51:00 μμ

    Ως ψυχικά διαταραγμένο άτομο χαρακτηρίζουν τον φερόμενο ως δολοφόνο της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Ανα Λιντ, Μιχαήλ Μιχαήλοβιτς, τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης των Σουηδών ψυχιάτρων που ήδη διαβιβάστηκαν στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Αφτονμπλάντετ, οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο 24 ετών Μιχαήλοβιτς, πάσχει από ''ψυχιατρική νόσο'', χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις. Η Ανα Λιντ υπέκυψε στα τραύματά της στις 11 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε μέσα σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης, ενώ έκανε ψώνια, χωρίς να έχει συνοδεία.

    Ο Μιχαήλοβιτς συνελήφθη δύο εβδομάδες αργότερα και δήλωσε ότι είναι αθώος.

    Σύμφωνα με τον Τύπο, ο ύποπτος είχε ολοκληρώσει ψυχιατρική θεραπεία πέντε ημέρες πριν από τη δολοφονική επίθεση. Μέσα στις ώρες που προηγήθηκαν του εγκλήματος και αργότερα τις επόμενες ημέρες, φέρεται να χτύπησε την πόρτα ψυχιατρικών ιδρυμάτων για να ζητήσει υποστήριξη, την οποία όμως δεν έλαβε.

    Γεννημένος στη Σουηδία από σέρβους γονείς, ο ύποπτος έχει βεβαρυμένο ποινικό μητρώο και το 1997 είχε καταδικαστεί γιατί χτύπησε με κουζινομάχαιρο τον πατέρα του.

    [17] Υλικά κατάλληλα για βιολογικά όπλα πωλούσε το Πεντάγωνο

    Πηγή: ΑΠΕ 7/10/2003 2:23:00 μμ

    Κοινοβουλευτική έρευνα αποκάλυψε πως το Πεντάγωνο πωλούσε, μέσω του Διαδικτύου, πεπαλαιωμένο επιστημονικό υλικό, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην κατασκευή βακτηριολογικού όπλου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Το Κογκρέσο παρήγγειλε σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό του σώματος για την εκτίμηση και την εξέταση της χρήσης δημοσίων κονδυλίων, το Γενικό Λογιστικό Γραφείο (GAO), να συστήσει μία ψεύτικη εταιρεία για να διερευνήσει εάν είναι εύκολο κανείς να αγοράσει από το Πεντάγωνο πλεονάζοντα εξοπλισμό εργαστηρίων, τονίζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Στην ίδια έκθεση τονίζεται πως πελάτες αγόρασαν πρόσφατα υλικά από το Πεντάγωνο και κατόπιν τα μεταπώλησαν σε χώρες όπου δρουν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Αίγυπτος.

    ''Δεν ερευνούν την ταυτότητα του πελάτη''

    Σύμφωνα με την έκθεση του GAO, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ψεύτικες ταυτότητες, απλώς συνδέθηκαν με την ηλεκτρονική σελίδα του Πενταγώνου και παρήγγειλαν υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή βακτηριολογικών όπλων, όπως συσκευές εξάτμισης, φυγοκεντριστές, εκκολαπτήρια μικροβίων, τονίζει το ABC.

    Το GAO ανακάλυψε πως το ''υπουργείο Αμύνης δεν προσπαθεί καν να ταυτοποιήσει ποιος αγοράζει το πλεονάζον βακτηριολογικό υλικό, ή πως χρησιμοποιούνται αυτά τα υλικά'', προσθέτει το δίκτυο.

    Επιπλέον, το Πεντάγωνο πωλεί τα υλικά αυτά σε εξευτελιστικές τιμές, προσθέτει το δίκτυο.

    Η έρευνα αποκάλυψε πως για 4.100 δολάρια κάποιος μπορεί να αγοράσει υλικά εργαστηρίου για τα οποία το Πεντάγωνο είχε πληρώσει 46.000 δολάρια.

    [18] Σύμφωνο για οικονομία - ασφάλεια υπέγραψαν οι χώρες της Ν.Α. Ασίας

    7/10/2003 2:09:00 μμ

    Συνθήκη που επισφραγίζει τη δέσμευσή τους στη δημοκρατία και θεμελιώνει μια αυξημένη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, υπέγραψαν την Τρίτη στο Μπαλί, οι χώρες της Ν.Α. Ασίας, με στόχο μια κοινή αγορά τουλάχιστον 500.000.000 κατοίκων, έως το 2020. Οι δέκα χώρες - μέλη της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean) υποσχέθηκαν να ''ζήσουν ειρηνικά μαζί και με τον κόσμο στους κόλπους ενός δίκαιου, δημοκρατικού και αρμονικού περιβάλλοντος''. Εντούτοις, αρκετές χώρες είχαν ζητήσει να καταργηθεί η λέξη ''δημοκρατικό'' πριν από την έναρξη της συνόδου.

    Με πρότυπο την ευρωπαϊκή αγορά

    Η συνθήκη αυτή, με την ονομασία ''Μπαλί, Συμφωνία II'' θέτει τις βάσεις μιας αυξημένης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της οικονομίας.

    Θέτει τρία θεμέλια: μια κοινότητα ασφάλειας, μια οικονομική κοινότητα και μια κοινωνικο-μορφωτική κοινότητα της Asean.

    Στον οικονομικό τομέα, η Asean ευελπιστεί να καταλήξει σε μια κοινή αγορά, όμοια με την ευρωπαϊκή αγορά, έως το 2020, που να βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών, των υπηρεσιών και των επενδύσεων.

    Μέλη της Asean είναι η Βιρμανία, το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

    [19] ''Ναι'' στην αποστολή στρατευμάτων είπε η Τουρκία

    7/10/2003 7:37:00 μμ

    Η Τουρκία αποφάσισε την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ μετά από μία τρίωρη συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών που ξεκίνησε την Τρίτη στις 15.30 (ώρα Ελλάδας). Το τουρκικό κοινοβούλιο, με 358 ψήφους υπέρ, 183 κατά και δύο αποχές, αποφάσισε την ανάπτυξη ειρηνευτικών, όπως τα χαρακτήρισε, στρατευμάτων στη γειτονική χώρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι οι περιοχές όπου θα αναλάβει καθήκοντα η τουρκική δύναμη καθώς η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

    Δηλώσεις Γκιούλ

    Ο Τούρκος υπουργός Eξωτερικών, κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ, μετά την ψηφοφορία διέψευσε τις πληροφορίες για απόφαση του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου η οποία ζητεί να μην αναπτυχθεί τουρκική δύναμη στο Ιράκ. "Επικοινωνήσαμε με τον πρεσβευτή μας στο Ιράκ και το μέλος του συμβουλίου που είναι τουρκομάνος. Αμφότεροι μας είπαν πως δεν υπάρχει τέτοια απόφαση", είπε ο κ. Γκιουλ και πρόσθεσε: "κατά τη συνεδρίαση, ειδικά τα κουρδικής καταγωγής μέλη εξέφρασαν την άποψη αυτή, αλλά τελικά αποφάσισαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό". Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι "η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει μέρος της κατοχής του Ιράκ" και κατέληξε: "σκοπός μας είναι η επίσπευση του τερματισμού της κατοχής".

    [20] Διαδήλωση στη Βαγδάτη για τη σύλληψη Σιίτη ιερωμένου

    7/10/2003 1:28:00 μμ

    Εκατοντάδες οργισμένοι Ιρακινοί διαδήλωσαν την Τρίτη έξω από σιιτικό τέμενος της Βαγδάτης διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη ενός ιερωμένου και ακόμη ενός άνδρα από Αμερικανούς στρατιώτες. Τετρακόσιοι περίπου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το τέμενος Αλι αλ Μπάγια, στη συνοικία Μπάγια της νοτιο-δυτικής Βαγδάτης κρατώντας πανό που έγραφαν ''Αμερική=Σαντάμ'' και ''Τι είδους ελευθερία είναι αυτή''. Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Αμερικανοί του ζήτησαν να οργανώσει γι' αυτούς συνάντηση με τον ιερωμένο στο τέμενος. ''Οταν φθάσαμε, συνέλαβαν τον σεΐχη και έναν ακόμη Σιίτη. Τους έβαλαν πλαστικές σακούλες στο κεφάλι και τους πήραν μαζί τους'', είπε ο Σάαντι Ρέντα. Αλλοι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές τους πληροφόρησαν ότι ο σεΐχης Μουάγιαντ Χαζράζι και ο Αμπντέλ Τζαλίλ αλ-Σίμλι, που εργαζόταν στο τέμενος, κατηγορούνται ότι κρύβουν όπλα και καλούν τους Ιρακινούς να αντιταχθούν στην αμερικανική κατοχή. Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές δεν σχολίασαν το γεγονός.

    [21] Σημίτης: ''Στο 6% η ανεργία το 2008''

    7/10/2003 4:18:00 μμ

    Την καταπολέμηση της ανεργίας έθεσε ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης, το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, στο Καματερό. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλους του χρόνου να υπάρχουν 73 τέτοια κέντρα σε όλη τη χώρα, (ήδη λειτουργούν 63), που με κεντρικό μοχλό το ρυθμό ανάπτυξης που είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη, να επιτευχθεί η περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 6% το 2008. "Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η ανεργία κινείται στο 8,9%. Δεν εφησυχάζουμε, βελτιώνουμε την προσπάθειά μας μέσω νέων προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης", τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας.

    Πρόσληψη 25.000 ατόμων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

    Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του ενημερώθηκε διεξοδικώς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την όλη διαδικασία που ακολουθείται, όσον αφορά την εξατομικευμένη προσέγγιση και υποστήριξη του ανέργου προς ένταξη ή επανένταξή του στην αγορά εργασίας, καθώς και για το έργο που επιτελούν οι επιφορτισμένοι μ΄αυτή τη διαδικασία εργασιακοί σύμβουλοι.

    Το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης του Καματερού ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία του από τον Ιούλιο του 2003 και εξυπηρετεί, πέραν του συγκεκριμένου δήμου, τους δήμους Αγίων Αναργύρων, Φυλής και Ζεφυρίου. Μέσω ενός μηχανογραφικού συστήματος, στο οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία του ανέργου, η εκπαίδευση και κατάρτισή του, καθώς και η τυχόν επαγγελματική διαδρομή και εμπειρία του, καταστρώνεται ατομικό σχέδιο δράσης για τον αναζητούντα εργασία.

    Παράλληλα, οι εργασιακοί σύμβουλοι ενημερώνουν τους ανέργους για θέματα που αφορούν τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την επαγγελματική κατάρτιση (εξειδίκευση, απόκτηση νέας ειδικότητας, προσδιορισμένη επαγγελματική δεξιότητα, επιπλέον προσόντα), και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

    "Αυτός ο σύγχρονος τρόπος αναζήτησης και εντοπισμού θέσεων απασχόλησης, διαφέρει από το παλαιό σύστημα, το οποίο μέχρι πρότινος εφαρμοζόταν και βασιζόταν σε αλληλογραφίες και σε εκτενείς αναζητήσεις. Τώρα πλέον, μέσω ενός μηχανογραφημένου συστήματος βασισμένου πάνω στις πλέον σύγχρονες μεθόδους της τεχνολογίας, μπορούν να εξυπηρετηθούν οι άνεργοι", επισήμανε ο πρωθυπουργός, που τόνισε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης, είναι το ποσοστό ανεργίας να φτάσει στο 6%, μέχρι το τέλος του 2008.

    Γι΄αυτό το λόγο κυρίαρχη θέση, ανάμεσα στα διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ, έχει το πρόγραμμα για την πρόσληψη 25.000 ατόμων που θα απασχοληθούν στο πεδίο των κοινωνικών υπηρεσιών.

    "Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, μας έχουν επιτρέψει να βελτιώσουμε την επίδοσή μας και σ΄ άλλους κρίσιμους τομείς, μεταξύ των οποίων και στο πεδίο της ανεργίας και της απασχόλησης", συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Ρέππας.

    [22] Ποσοστό μετοχών της Εθνικής σε θεσμικούς επενδυτές

    7/10/2003 5:47:00 μμ

    Την άμεση πώληση ποσοστού 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, ιδιοκτησίας της ΔΕΚΑ, αποφάσισε η κυβέρνηση. Η διάθεση θα γίνει 7 και 8 Οκτωβρίου σε θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την επιταχυνόμενη διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Το Δημόσιο και η ΔΕΚΑ ανέλαβαν δέσμευση να μη διαθέσουν περαιτέρω μετοχές της Εθνικής για χρονικό διάστημα 180 ημερών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ταυτόχρονα, το 6,7% των μετοχών της, θα διαθέσει η Τράπεζα Πειραιώς, με τη μέθοδο της συνοπτικής διαδικασίας σε ξένους θεσμικούς και αποκλειστικό ανάδοχο την UBS. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου για το 9μηνο θα είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

    Στο χορό της διάθεσης μετοχών και οι υπόλοιπες τράπεζες

    Μετά αυτές τις εξελίξεις αναμένονται πλέον και οι κινήσεις της Εμπορικής Τράπεζας όσον αφορά τη διάθεση ποσοστού 10% περίπου του μετοχικού της κεφαλαίου που κατέχει το Δημόσιο.

    Πρόσφατα και η Alpha Bank προχώρησε με επιτυχία στη διάθεση 8% περίπου του μετοχικού της κεφαλαίου σε θεσμικούς επενδυτές μέσω της ίδιας διαδικασίας.

    Τέλος, οι δύο τελευταίες "εκκρεμότητες" που παραμένουν προκειμένου να κλείσει στην παρούσα φάση ο γύρος των εξελίξεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, είναι η "τύχη" του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου (το πιθανότερο σενάριο εξακολουθεί να είναι η συγχώνευση με την Τράπεζα Αττικής) και η ανεύρεση στρατηγικού εταίρου για τη Γενική Τράπεζα.

    Εντονες αντιδράσεις από υπαλλήλους ΕΤΕ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ

    Την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των υπαλλήλων της ΕΤΕ, ζητώντας να μην αλλάξει ο σημερινός χαρακτήρας και ρόλος της Εθνικής Τράπεζας. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει ευρεία διασπορά των μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές χωρίς επιπτώσεις στη σημερινή διοίκηση της Τράπεζας. Επίσης, υπογραμμίζεται θα πρέπει να αποδοθεί-διατεθεί ένα σημαντικό ποσοστό των υπό διάθεση μετοχών στα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως στο ΙΚΑ προκειμένου να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος τους στην πορεία της τράπεζας.

    Παράλληλα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και καλεί τους υπαλλήλους σε εγρήγορση.

    "Για ξεπούλημα της Εθνικής Τράπεζας από την κυβέρνηση με σκοπό την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού", έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ. Για το ίδιο θέμα η ΝΔ αναμένεται να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ενώ στελέχη επισημαίνουν πως δεν μπορούν να γίνονται τέτοιες ενέργειες σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα με εισπρακτική λογική.

    Η πώληση ενός ακόμη 10% της Εθνικής Τράπεζας σε μεγάλους ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές αποτελεί την χαριστική βολή στην ουσιαστική παρουσία του δημοσίου και κοινωνικού τομέα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, αναφέρει σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική του κόμματος. Ο ΣΥΝ, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εκφράζει την ριζική του αντίθεση με την κυβερνητική απόφαση, θεωρώντας την ύπαρξη μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας με ισχυρό τον ρόλο του Δημοσίου ως στρατηγικά απαραίτητης για το πιστωτικό σύστημα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    Για ξεπούλημα των κερδοφόρων νευραλγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή την πώληση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, και σημείωσε ότι έτσι επιχειρεί να καλύψει τα διευρυμένα ελλείμματα που δημιούργησε η αδιέξοδη οικονομική πολιτική της.

    Μετοχική σύνθεση της Τράπεζας

    Η μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας στα τέλη του 2002 με βάση στοιχεία που δημοσιεύονται στο απολογισμό του 2002, έχει ως εξής:

    Ιδιώτες επενδυτές εσωτερικού 26,5%,

    Ασφαλιστικά Ταμεία (ΝΠΔΔ) 17,1%,

    Νομικά Πρόσωπα Εξωτερικού 16,6%,

    Λοιπά Νομικά Προσωπα Εσωτερικού 15,6%,

    Ελληνικό Δημόσιο και ΔΕΚΑ 12,2%,

    Λοιπός Δημόσιος Τομέας 6,6%,

    Θυγατρικές ΕΤΕ 4,9%,

    Ιδιώτες επενδυτές εξωτερικού 0,5%.

    Η Εθνική Τράπεζα ιδρύθηκε το 1841 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το 1880. Μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928, η Τράπεζα είχε το εκδοτικό προνόμιο στην Ελλάδα και ήταν υπεύθυνη για την έκδοση του νομίσματος. Το 1953, η Τράπεζα συγχωνεύτηκε με την Τράπεζα Αθηνών, που είχε ιδρυθεί το 1893. Μέσα στο 1998, η Τράπεζα προέβη στη συγχώνευση δι' απορροφήσεως της θυγατρικής της Εθνική Κτηματική Τράπεζα, η οποία είχε προέλθει από τη συγχώνευση δύο πρώην θυγατρικών της εταιρειών, της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας και της Εθνικής Στεγαστικής Τράπεζας, με σκοπό την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών της στον τομέα της στεγαστικής και κτηματικής πίστης. Από τον Οκτώβριο 1999, η μετοχή της Τράπεζας διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Στα τέλη του 2002, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στη συγχώνευση δι' απορροφήσεως της θυγατρικής της ETEBA. Η Εθνική Τράπεζα ουσιαστικά είναι σήμερα η μοναδική διεθνής ελληνική τράπεζα με παρουσία σε 18 χώρες του κόσμου. Στην περιοχή των Βαλκανιών έχει καταστεί ο ισχυρότερος τραπεζικός όμιλος με παρουσία σε όλες τις χώρες και ηγετική θέση σε Βουλαγαρία και ΠΓΔΜ.

    [23] 650.000 χρήστες στο ΤΑΧISnet

    7/10/2003 3:44:00 μμ

    Αντίγραφα της φορολογικής δήλωσης τους, του εκκαθαριστικού σημειώματος, καθώς και αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας, θα μπορούν να παίρνουν όλοι οι φορολογούμενοι μέσω του Ιντερνετ από την 1η Δεκεμβρίου 2003, ενώ από το 2005 όλοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης κατά την παρουσίαση του προγράμματος υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων από το διαδίκτυο κατά την οποία αναφέρθηκε σε όλο το πρόγραμμα αναβάθμισης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των φορολογούμενων και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

    Θα ξεχάσουμε πού είναι οι Εφορίες

    Ο κ. Φωτιάδης ανακοίνωσε ότι το νέο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα μπορεί από το 2005 να υποδεχθεί τις δηλώσεις του συνόλου των φορολογούμενων, ενώ και η εκκαθάριση της δήλωσης θα είναι αυτόματη. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος, μετά την υποβολή της δήλωσης, θα παραλαμβάνει ηλεκτρονικά και το εκκαθαριστικό.

    ''Σε λίγο καιρό όλοι οι πολίτες θα ξεχάσουν πού είναι οι Εφορίες'' δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι τώρα 650.000 φορολογούμενοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο (TAXISnet) για τις συναλλαγές τους με την Εφορία, ενώ σε 650 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι μηνιαίες εισπράξεις της Εφορίας που γίνονται μέσω του διαδικτύου.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε ο κ. Φωτιάδης, ότι θα αναβαθμιστούν και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους φορολογούμενους μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

    Σήμερα το σύστημα αυτό παρέχει στους φορολογούμενους μόνο πέντε από τα 15 έντυπα που χρησιμοποιούνται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για δηλώσεις μεταβίβασης κληρονομιών, γονικών παροχών κ.α.

    Αμεσα το σύστημα θα παρέχει στους φορολογούμενους και τα 15 έντυπα που χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές αυτές. Ο κ.Φωτιάδης ανακοίνωσε ακόμα ότι μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί 300.000 ειδοποιητήρια των τελών κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων για το 2004.

    [24] Στο 25% η απορρόφηση κονδυλίων του Γ΄ΚΠΣ

    7/10/2003 5:40:00 μμ

    Ικανοποιητική χαρακτηρίστηκε από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστο Πάχτα η πορεία εκτέλεσης του Γ'ΚΠΣ, με τα ποσοστά απορρόφησης των προγραμμάτων να φθάνουν το 25% κατά μέσο όρο. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, προκειμένου να επιταχυνθεί η εκτέλεση των έργων και η απορροφητικότητα θα πραγματοποιηθεί ενδιάμεση αξιολόγηση των προγραμμάτων και στη συνέχεια θα γίνει η αναθεώρησή τους έως το τέλος Δεκεμβρίου. Με βάση αυτή την αναθεώρηση που θα προτείνει το υπουργείο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνει η οριστική κατανομή των πόρων του ''αποθεματικού επίδοσης''. Πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και θα χορηγηθεί υπό τη μορφή ''πρίμ'' για όσα προγράμματα τρέχουν ταχύτερα από άλλα.

    Ποινές για τις κακοτεχνίες

    Τέλος ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ενεργοποιηθούν εγκύκλιοι του υπουργείου οι οποίες έχουν διαβιβαστεί σε όλα τα υπουργεία και σε όλες τις περιφέρειες και οι οποίες προβλέπουν ότι στην περίπτωση κακοτεχνιών ο ανάδοχος θα αναγκάζεται στην ανακατασκευή του έργου (κόστος αποκατάστασης κακοτεχνιών).

    Παράλληλα, θα επιβάλλονται και ποινές προκειμένου η ποιοτική εκτέλεση των έργων να φτάσει το 100%.

    Ο υφυπουργός δήλωσε ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά οι κακοτεχνίες και οι αστοχίες σε σχέση με τα προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

    [25] Λιγότερα αυτοκίνητα βγήκαν στους δρόμους

    7/10/2003 3:47:00 μμ

    Συνεχίζεται η πτώση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μετά τον Αύγουστο, τη στιγμή που οι παράγοντες της αγοράς έκαναν λόγο για αναμενόμενη σημαντική ανάκαμψη της, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μειώσεις στη φορολογία οχημάτων.Tα ηνία του πιο "αντιπαραγωγικού" μήνα για το 2003 παίρνει από τον Αύγουστο ο Σεπτέμβριος, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), καταγράφεται πτώση 17,2% στις πωλήσεις αυτοκινήτων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας τις 15.385 μονάδες. Ηδη ο Αύγουστος είχε σημειώσει κάμψη κατά 28% σε σχέση με τον Ιούλιο.

    Δισταγμός από τους αγοραστές

    Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η σύγκριση των μεγεθών με τον Σεπτέμβριο του 2002, καθώς παρατηρείται και εδώ πτώση κατά 27,3% σε σχέση με πέρυσι. Η αγορά, προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνει πως αδυνατεί να κεφαλοποιήσει τα οφέλη που προέκυψαν από τις μειώσεις στις τιμές των αυτοκινήτων.

    Συνολικά οι πωλήσεις στο τρέχον εννεάμηνο (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος)έκλεισαν με κάμψη 7,4% ανερχόμενες στις 201.129 μονάδες, έναντι 217.116 που ήσαν στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

    Στον πίνακα των πωλήσεων για το εννεάμηνο του 2003 την πρώτη θέση καταλαμβάνει, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, η Toyota με 18.849 πωλήσεις, ενώ την δεύτερη και τρίτη θέση κατακτούν η Hyndai με 17.071 και η Opel με 15.703 αντίστοιχα. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η περυσινή ένατη Ford, η οποία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 20% σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο. Αντίθετα η περυσινή τρίτη Peugeot μείωσε τις πωλήσεις της κατά 25% και βρέθηκε φέτος στην πέμπτη θέση.

    Σημαντική ανάκαμψη των πωλήσεων τους παρουσιάζουν για το σύνολο του εννεαμήνου η Mazda (292%), η Volvo (220%), η Saab (101%), η Mercedes (87%) και η Honda (43,5%).

    [26] ''Outlook'' στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυπιάδας

    7/10/2003 7:31:00 μμ

    Μια εικαστική διοργάνωση της Πολιτιστικής Ολυπιάδας με τίτλο ''Outlook'' που αναμένεται να συζητηθεί ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες, θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος στις 24 Οκτωβρίου. Διακόσια έργα, 85 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων και 11 Ελλήνων θα παρουσιαστούν σε τρεις μεγάλους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας (στην "Τεχνόπολη", το νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη και το "εργοστάσιο" της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών). Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος σε σχετική συνέντευξη Τύπου, καλλιτεχνικό γεγονός μείζονος διεθνούς σημασίας το οποίο για πρώτη φορά οργανώνεται σε τέτοια έκταση στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της έκθεσης Χρήστο Ιωακειμίδη, η Outlook "αποτελεί ένα χώρο δημόσιου διαλόγου για τη διευρεύνηση της καλλιτεχνικής έμπνευσης και των πολιτιστικών εκφράσεων της εποχής μας''.

    Η παρουσίαση των έργων δεν θα περιοριστεί στο εσωτερικό των κτιρίων, αλλά θα επεκταθεί και στους εξωτερικούς χώρους που το περιβάλλουν. Τα έργα είναι εγκαταστάσεις, γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία και βίντεο. Με την ευκαιρία της έκθεσης θα εκδοθεί κατάλογος στα ελληνικά και στα αγγλικά.

    [27] Δημιουργίες του Ελ Γκρέκο στη Ν. Υόρκη

    Πηγή: ΝΕΤ 7/10/2003 1:06:00 μμ

    Μια μεγάλη έκθεση, με δημιουργίες ενός σπουδαίου καλλιτέχνη... Στη Νέα Υόρκη, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, θα φιλοξενηθούν 70 τουλάχιστον έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, του ζωγράφου από την Κρήτη, που έζησε από το 1541 ως το 1614 και έγινε περισσότερο γνωστός με το όνομα Ελ Γκρέκο, δηλαδή ο Έλληνας, καθώς τα περισσότερα χρόνια της ζωής του έμεινε στο Τολέδο της Ισπανίας. Η πιο σημαντική έκθεση με δημιουργίες του Ελ Γκρέκο εδώ και 20 χρόνια, περιλαμβάνει πορτρέτα, τοπία, αλλά και γλυπτά, κυρίως της τελευταίας περιόδου δημιουργίας του καλλιτέχνη. Ανάμεσα τους μερικοί από τους πιο γνωστούς πίνακες του, όπως ο "Χριστός αίρων το Σταυρό ", η "Κοίμησης της Θεοτόκου" και η "Σταύρωση".

    Γνωρίστε το μεγάλο δημιουργό

    Εκτός από τη δουλεία του Ελ Γκρέκο, η έκθεση επικεντρώνεται στην επιρροή του ζωγράφου σε πιο σύγχρονους καλλιτέχνες, όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Ανρι Ματις.

    Τα έργα του Θεοτοκόπουλου θα εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έως τις 11 Ιανουαρίου του 2004 και από τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα παρουσιαστούν στο Λονδίνο.

    [28] Δυο Ρώσοι, ένας Βρετανός μοιράζονται το Νόμπελ Φυσικής

    7/10/2003 5:30:00 μμ

    Ο Αλεξέι Αμπρικόσοφ, κάτοικος ΗΠΑ, ο Βιτάλι Γκίνζμπουργκ από τη Ρωσία και ο Βρετανός Αντονι Λέγκετ μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2003 για ''τις πρωτοποριακές εργασίες τους στον θεωρητικό τομέα των υπεραγωγών και των υπερευστών'', ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας που απονέμει το βραβείο. Οι εργασίες τους, που αναφέρονται στην κβαντική φυσική, βρίσκουν κυρίως εφαρμογή στη μαγνητική απεικόνιση που χρησιμεύει σε ιατρικές εξετάσεις και στη φυσική, στους επιταχυντές σωματιδίων (υπεραγωγούς), εξήγησε η Ακαδημία. Τα βραβεία δόθηκαν για εργασίες που συνέβαλλαν τις μαγνητικής απεικόνισης του ανθρώπινου οργανισμού, που βοήθησαν στην πρόληψη και στη αντιμετώπιση ασθενειών σε εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα βραβεία Νόμπελ ιατρικής που απονεμήθηκαν σε ένα Αμερικανό και ένα Βρετανό επιστήμονα ήταν ακριβώς για τη ανάπτυξη των ίδιων μεθόδων.

    Αλεξέι Αμπρικόσοφ

    Αλεξέι Αμπρικόσοφ

    Ο Αλεξέι Αμπρικόσοφ 75 ετών έχει διπλή υπηκοότητα, ρωσική και αμερικανική.

    Ο καθηγητής έλαβε το διδακτορικό του από το Institute for Physical Problems της Μόσχας το 1951.

    Το 1975 βραβεύτηκε από το πανεπιστήμιο της Λωζάνης.

    Έχει εργαστεί σε πολλές ακαδημαϊκές θέσεις της Ρωσίας και είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας των ΗΠΑ και Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

    ''Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και χαρά για το βραβείο'', τόνισε ο ρωσο-αμερικανός Αλεξέι Αμπρικόσοφ, επισημαίνοντας τις δυσκολίες της έρευνας που έκαναν οι τρεις επιστήμονες λόγω της έλλειψης των νέων τεχνολογιών στην απαρχή της προσπάθειάς τους.

    Βιτάλι Γκίνζμπουργκ

    Ο Βιτάλι Γκίνζμπουργκ

    Ο Βιτάλι Γκίνζμπουργκ είναι Ρώσος πολίτης και είναι 87 ετών και διηύθυνε την ομάδα θεωρίας του Ινστιτούτου Φυσικής Π.Ν.Λεμπέντεφ στη Μόσχα.

    Έχει εργαστεί στη κβαντική φυσική, στη θεωρία ακτινοβολιών, στη φυσική πλάσματος και στη αστροφυσική.

    Από τη Μόσχα ο Βιτάλι Γκίνζμπουργκ δήλωσε πως θα δώσει τα χρήματα που του αναλογούν από το βραβεία στα δισέγγονά του, επισημαίνοντας πως είναι θετικό να αναγνωρίζεται η εργασία του και επίσης είναι καλό και για την επιστήμη στη Ρωσία.

    Αντονι Λέγκετ

    Αντονι Λέγκετ

    Ο Αντονι Λέγκετ 65 ετών και έχει διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και βρετανική.

    Πτυχιούχος της Οξφόρδης, είναι καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

    Είναι καθηγητής παγκόσμιας αναγνώρισης σε θέματα φυσικής χαμηλών θερμοκρασιών.

    Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας επιστημών των ΗΠΑ και αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, όπως και της Βασιλικής Ακαδημίας της Βρετανίας, συμμετέχει και στην Αμερικάνικη Εταιρεία Φυσικών και σε πολλές άλλες επιστημονικές ενώσεις.

    Ο Αντονι Λέγκετ, τόνισε πως εξεπλάγη όταν τον ενημέρωσαν τα ξημερώματα σήμερα τηλεφωνικά για το βραβείο. Πρόσθεσε πως γνωρίζει πολύ καλά τους Αμπρικόσοφ και Γκίνζμπουργκ και πως χάρηκε που μοιράζεται το βραβείο μαζί τους.

    [29] Kαι η Κίνα στο διάστημα

    Πηγή: ΑΠΕ 7/10/2003 11:56:00 πμ

    Η Κίνα θα στείλει πολύ σύντομα αστροναύτη στο διάστημα, ανακοίνωσε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο στο Μπαλί της Ινδονησίας, κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ενωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι καμία ημερομηνία δεν έχει αποφασιστεί ακόμα για την πρώτη αποστολή Κινέζου στο διάστημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 October 2003 - 16:57:39 UTC