Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Παπαντωνίου στη Σουηδία
  • [02] Αιματηρή ληστεία για 5 ευρώ
  • [03] Επίσκεψη Πασχαλίδη στο λιμάνι του Βόλου
  • [04] Επίθεση Κωνσταντόπουλου κατά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
  • [05] Παραβιάσεις τουρκικών αεροσκάφων στο Αιγαίο
  • [06] Σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι σε δήμους
  • [07] Την επανεκλογή του Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ εύχεται ο Αθνάρ
  • [08] Ιστιοπλοϊα: ''Χρυσές'' οι Μπεκατώρου/Τσουλφά
  • [09] Αναβαθμίστηκαν τέσσερα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του 2004
  • [10] Αναστασιάδης: ''Καλή και πειθαρχημένη ομάδα η Λιν ''
  • [11] Προλαβαίνει το παιχνίδι με Μονακό ο Αμπονσά
  • [12] ''Έφυγε'' ο Θωμάς Καλεσάκης
  • [13] Ατομικό πρόγραμμα ο Τζιοβάνι - Διάστρεμμα ο Βάλλας
  • [14] ''Καθαρή'' νίκη επί της Νόρντζελαντ θέλει ο Πανιώνιος
  • [15] Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Αγγελος Μπασινάς
  • [16] Ενας ''Αθάνατος'' στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [17] Κατεστραμμένα κειμήλια σε αποθήκη της Αγίας Σοφίας
  • [18] Εκθεση για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο στη Βουλή
  • [19] Στο Ηρώδειο ο θρυλικός μαέστρος Κουρτ Μαζούρ

    [01] Επαφές Παπαντωνίου στη Σουηδία

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2003 8:32:00 μμ

    Την ανησυχία τους για την επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας στο Ιράκ εξέφρασαν οι υπουργοί Αμυνας Σουηδίας και Ελλάδας Λένι Μπιόρκ Λούντ και Γιάννος Παπαντωνίου αντίστοιχα, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στη Στοκχόλμη, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για την ευρωπαϊκή άμυνα και για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για τον άδικο χαμό της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Ανας Λίντ, κάτι που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τη σουηδική πλευρά. Για τις εξελίξεις στο Ιράκ, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε την ελληνική θέση για ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ για τη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας στη χώρα και επαναφορά της εξουσίας στο λαό του Ιράκ.

    Διαφοροποιημένες θέσεις για ευρωπαϊκή Αμυνα

    Στο θέμα της ευρωπαϊκής Αμυνας, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τις διαφοροποιημένες θέσεις των χωρών τους, δηλαδή, όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου:

    - η Σουηδία θεωρεί την ευρωπαϊκή άμυνα ως ένα αναπόσπαστο μοχλό της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής,

    - ενώ η Ελλάδα θεωρεί πως πρόκειται για ένα ουσιαστικό μέσο για την πολιτική ολοκλήρωσης της Ευρώπης.

    Στο θέμα της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων η Ελλάδα έχει διαφορετική θέση έναντι της Σουηδίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, η χώρα μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει συμβατικές και εδαφικές απειλές από Ανατολάς.

    Για τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις

    Αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι μέσα από τη διακλαδικότητα και την πρόσληψη των επαγγελματιών οπλιτών επιτυγχάνεται:

    - μείωση των αμυντικών δαπανών ώστε μειώνεται το κόστος των αμυντικών δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ παρέχοντας τη δυνατότητα τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ να διοχετεύονται για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

    Οσον αφορά στο θέμα των Ελλήνων που έχουν σουηδική υπηκοότητα, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι αυτοί διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα με τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα, όπως οι υπόλοιποι Ελληνες.

    [02] Αιματηρή ληστεία για 5 ευρώ

    Πηγή: ΝΕΤ 23/9/2003 7:56:00 μμ

    Βαριά τραυματισμένος νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας αρτοποιός της Χαλκίδας, που δέχτηκε τα ξημερώματα επίθεση αγνώστου, στο κατάστημά του. Πιθανότερο κίνητρο της επίθεσης είναι η ληστεία. Τον κακοποιό που διέφυγε τραυματισμένος και ο ίδιος, με λεία, μόλις πέντε ευρώ, αναζητούν οι αστυνομικές Αρχές, της Χαλκίδας. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, νοσηλεύεται, σε σοβαρή κατάσταση, στην μονάδα εντατικής θεραπείας, νοσοκομείου της Αθήνας.

    Είχε στήσει καρτέρι στον αρτοποιό

    Ο δράστης, φαίνεται ότι είχε στήσει καρτέρι στον αρτοποιό. Γύρω στις 4 τα ξημερώματα, τον περίμενε έξω από το κατάστημά του, στο κέντρο της πόλης και του επιτέθηκε με τσεκούρι, την ώρα, που άνοιγε, την πόρτα.

    Ο 44χρονος αρτοποιός, που είναι παντρεμένος, με δύο παιδιά προσπάθησε, να τον εμποδίσει αλλά ο ληστής, τον χτύπησε, με το τσεκούρι στο κεφάλι.

    Ο αρτοποιός, αρχικά μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος, στο νοσοκομείο της Χαλκίδας και στην συνέχεια στην Αθήνα.

    [03] Επίσκεψη Πασχαλίδη στο λιμάνι του Βόλου

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2003 9:33:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Το λιμάνι του Βόλου επισκέφθηκε την Τρίτη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης και εξέτασε την πορεία των εκτελούμενων έργων. Σε δηλώσεις του ο κ. Πασχαλίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι στο λιμάνι του Βόλου υλοποιούνται έργα ύψους 12 δισ. δρχ. και έχουν στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή του. Ο Βόλος, συνέχισε ο υπουργός, έχει ένα λιμάνι δυναμικό και φιλόδοξο που υποστηρίζεται από ένα δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών στον ευρύτερο χάρτη της ΝΑ Ευρώπης. Με δυναμικότητα ενός εκ. τόνων φορτίου, 400.000 επιβάτες το χρόνο και 4.000 κατάπλους και απόπλους πλοίων διεκδικεί ένα σημαντικό μερίδιο στις θαλάσσιες μεταφορές και στις λιμενικές υπηρεσίες της Ευρωμεσογειακής λεκάνης.

    Εργα, εκσυγχρονισμός και προοπτικές του λιμανιού

    Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης το λιμάνι του Βόλου που είναι πλέον Ανώνυμη Εταιρεία εξελίσσεται σε ένα λιμάνι βιώσιμο, ανταγωνιστικό, ποιοτικό, ασφαλές και φιλικό στους πολίτες και την τοπική κοινωνία.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρθηκε στις προοπτικές για την επαναλειτουργία της πορθμειακής γραμμής Βόλου-Συρίας καθώς και στις προοπτικές σύνδεσης Βόλου-Κωνσταντινούπολης και ταυτόχρονα τόνισε πως είναι υπέρ της ενίσχυσης του επιβατικού χαρακτήρα του λιμανιού του Βόλου με πιο πυκνό δίκτυο ακτοπλοϊκών συνδέσεων του Βόλου με τις Σποράδες, τα νησιά του Αιγαίου και τη Θεσσαλονίκη.

    Τέλος, ανακοίνωσε πως μέχρι την 1η Ιουλίου του 2004 τα λιμάνια της χώρας που έχουν διεθνή δραστηριότητα θα πρέπει να πιστοποιηθούν με βάση τις προδιαγραφές του συστήματος ασφαλείας πλοίων και λιμένων (ISPS-CODF).

    [04] Επίθεση Κωνσταντόπουλου κατά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2003 9:08:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Το δικομματικό πολιτικό παιχνίδι είναι η αποθέωση της πολιτικής υποκρισίας, της κομματικής δημαγωγίας και της πελατειακής συναλλαγής, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση του κόμματος στον Πειραιά. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ εξαπέλυσε επίθεση κατά των δύο μεγάλων κομμάτων και κατηγόρησε το μεν ΠΑΣΟΚ ότι μιλάει για σοσιαλισμό, αλλά υπηρετεί το νεοφιλελευθερισμό, τη δε Ν.Δ. πως πρεσβεύει το νεοφιλελευθερισμό, αλλά επιστρατεύει τον κοινωνικοπολιτικό λαϊκισμό. Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. βλέπουν την κοινωνία μονάχα ως άθροισμα ψηφοφόρων και οπαδών και πως τα δύο κόμματα βλέπουν τον ΣΥΝ ως στρατηγικό αντίπαλο και ενοχλητικό διεκδικητή της δημοκρατικής ισοτιμίας όλων και της εναλλακτικής προοδευτικής πολιτικής για τη χώρα.

    ''Η κυβέρνηση βάζει τα πάντα στο πανέρι των προσφορών''

    Αναφερόμενος στο πολιτικό κλίμα, ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί προεκλογικό κλίμα και βάζει τα πάντα στο πανέρι των προσφορών για ψηφοθηρικό εμπόριο ελπίδας και προσδοκίας.

    Με τη συμπεριφορά της αυτή η κυβέρνηση του κ. Σημίτη γελοιοποιεί της δικές της διακηρύξεις περί εκσυγχρονισμού και χάνει τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της, καθώς ζώνεται τα άρματα του παλαιοκομματισμού και καταφεύγει στους μηχανισμούς της επικοινωνιακής εξουσίας και της διαπλοκής για να εξασφαλίσει φευγαλέες και αργυρώνητες εντυπώσεις.

    Ο ΣΥΝ, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, αγωνίζεται για τον διαφορετικό τρόπο προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και των συλλογικών αξιών και ότι διεκδικεί τον διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής με κοινωνική ευθύνη και αγωνιστική συνέπεια για να υπάρχει διαφάνεια αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του δημόσιου βίου.

    [05] Παραβιάσεις τουρκικών αεροσκάφων στο Αιγαίο

    Πηγή: NET 105,8 fm 23/9/2003 8:18:00 μμ

    "Αλώνισαν" και σήμερα στο Αιγαίο τα τουρκικά αεροσκάφη. Δεκαοκτώ F-16 σε οκτώ σχηματισμούς προέβησαν διαδοχικά σε 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου. Τρία από αυτά ήταν οπλισμένα, ενώ σε 4 περιπτώσεις οι τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν με αποτέλεσμα να γίνουν ισάριθμες αερομαχίες.

    [06] Σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι σε δήμους

    23/9/2003 7:53:00 μμ

    Προειδοποιητική 24ωρη απεργία στις 6 Οκτωβρίου και 48ωρη για τις 16 και 17 του ίδιου μήνα εξήγγειλε το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΟΕ-ΟΤΑ με οικονομικά και κλαδικά αιτήματα. Οι προειδοποιητικές κινητοποιήσεις θα γίνουν πανελλαδικά με κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ της 48ωρης θα ακολουθήσει κλιμάκωση εάν δεν υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων.

    Λόγω οξυμένων οικονομικών προβλημάτων

    Στην απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις είναι αποτέλεσμα της μη υλοποίησης των κυβερνητικών υποσχέσεων που οδήγησαν το καλοκαίρι και στην αναστολή των κινητοποιήσεων.

    Ωστόσο, συνεχίζεται ότι τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα οδηγούν σε αδιέξοδο τόσο τους ίδιους όσο και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ''οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το 2004 με την εφαρμογή του ''νέου μισθολογίου'' δεν πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες.

    Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνονται:

    - νέο μισθολόγιο με ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό

    - κατάργηση του νόμου για μερική απασχόληση

    - ουσιαστικές κλαδικές αυξήσεις.

    [07] Την επανεκλογή του Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ εύχεται ο Αθνάρ

    23/9/2003 11:13:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ευχήθηκε την Τρίτη από τη Νέα Υόρκη την επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους "για το καλό των ΗΠΑ, τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο" κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μπους από την πλευρά του έπλεξε το εγκώμιο του Αθνάρ λέγοντας ότι είναι "υπερήφανος που είναι φίλος του" και υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ. "Έχουμε κοινές απόψεις και είμαστε σίγουροι. Οι στόχοι μας είναι οι σωστοί", πρόσθεσε ο Μπους.

    "Θέλω να ευχηθώ στον πρόεδρο Μπους κάθε επιτυχία στις εκλογές του ερχόμενου έτους, για το καλό των Ηνωμένων Πολιτειών, τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο" είπε ο Αθνάρ, αποσπάσματα της ομιλίας του οποίου μεταδόθηκαν από πολλά ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    [08] Ιστιοπλοϊα: ''Χρυσές'' οι Μπεκατώρου/Τσουλφά

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2003 9:38:00 μμ

    Ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο πρόσθεσαν στη συλλογή τους τα χρυσά κορίτσια της ελληνικής ιστιοπλοΐας, στην κατηγορία 470, επιβεβαιώνοντας την Παγκόσμια κλάση τους. Μετά τον θρίαμβό τους στη Δοκιμαστική διοργάνωση της "ΑΘΗΝΑ 2004", τον Αύγουστο στον Αγιο Κοσμά, οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που διεξάγεται στο Κάντιθ της Ισπανίας, διατηρώντας τα κεκτημένα καθώς έχουν κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο το 2000 (Ουγγαρία), 2001 (Σλοβενία) και 2002 (Ιταλία).

    Στην 7η θέση Κοσματόπουλος - Τριγκώνης

    Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες μετά και τις δύο σημερινές ιστιοδρομίες (10 συνολικά) διατήρησαν την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη των 470 με 21 βαθμούς ποινής, με τις δεύτερες Γαλλίδες Πετιτζάν/Ντουρού να έχουν μείνει πολύ πίσω και να ακολουθούν με 50 β/π και τρίτες τις Αρμστρονγκ/Στόουελ από την Αυστραλία που έχουν 51 β/π.

    Στην πρώτη σημερινή ιστιοδρομία (9η συνολικά) οι Μπεκατώρου-Τσουλφά χρεώθηκαν με πρόωρη εκκίνηση, ενώ στη δεύτερη πήραν την 8η θέση, που τελικά τους έδωσε το χρυσό μετάλλιο ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της αυριανής 11ης και τελευταίας ιστιοδρομίας στην κλάση τους.

    Να σημειωθεί ότι είναι το τέταρτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για τις πρωταθλήτριές μας, οι οποίες σε καμία στιγμή δεν άφησαν να τους ξεφύγει η κατάσταση από τα χέρια αφού από τις 10 ιστιοδρομίες που έγιναν στο Κάντιθ κέρδισαν τις 5, δύο φορές πήραν τη 2η θέση, μία την 4η, μία την 8η και σε μία χρεώθηκαν με πρόωρη εκκίνηση.

    Στην αντίστοιχη κατηγορία των ανδρών και μετά από δέκα ιστιοδρομίες, οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης βρίσκονται στην 7η θέση της γενικής κατάταξης με 65 β/π.

    Οι Έλληνες πρωταθλητές τερμάτισαν 11οι στην 9η ιστιοδρομία και 19οι στην 10η, ενώ το δεύτερο ελληνικό σκάφος με τους Παναγιώτη Καμπουρίδη και Αγγελο Λεμάνη βρίσκεται στην 22η θέση με 110 β/π.

    Αρκετά πιο πίσω και συγκεκριμένα στην 61η θέση της γενικής κατάταξης, βρίσκεται το τρίτο ελληνικό σκάφος (Μιχάλης Μηλαίος / Σπύρος Λεμάνης) με 166 β/π.

    Στα Finn, ο Αιμίλιος Παπαθανασίου δεν τα κατάφερε καθόλου καλά και πήρε την 12η θέση της τελικής κατάταξης, μετά την ολοκλήρωση και των 11 ιστιοδρομιών της κατηγορίας με 153,3 β/π, ενώ στην 61η θέση περιορίστηκε ο Αλέξανδρος Δραγούτσης με 565 β/π.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Βρετανός χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ και νικητής στην πρόσφατη Δοκιμαστική Διοργάνωση του Αγίου Κοσμά, Μπεν Αϊνσλι με 44 β/π, το ασημένιο ο Ισπανός Ραφαέλ Τρουχίγιο με 48 β/π και το χάλκινο ένας άλλος Βρετανός, ο Αντριου Σίμπσον με 75 β/π.

    [09] Αναβαθμίστηκαν τέσσερα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του 2004

    23/9/2003 8:22:00 μμ

    Αναβαθμίστηκαν και τα τέσσερα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, όπως είχε προαναγγείλει η Γιάννα Αγγελοπούλου. Συγκεκειμένα, αναβαθμίστηκαν ο διευθύνων σύμβουλος Γιάνννης Σπανουδάκης και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Μάρτων Σίμιτσεκ, Σπύρος Καπράλος και Γιάννης Πυργιώτης. Σε σύσκεψη που είχε συγκαλέσει για την Τρίτη το απόγευμα η κα Αγγελοπούλου, με τη συμμετοχή των κορυφαίων στελεχών και των γενικών διευθυντών της εταιρίας, ανακοίνωσε τις αποφάσεις της, προϊόν εντατικής εργασίας και διαβουλεύσεων με στενούς συνεργάτες προκειμένου να αποφευχθούν οι τριβές και να διατηρηθούν οι ισορροπίες στην Οργανωτική Επιτροπή.

    Αγγελοπούλου: ''νέα δεδομένα...''

    Επίσης, η κα Αγγελοπούλου τόνισε ότι ''μπαίνοντας στην τελική ευθεία των Ολυμπιακών Αγώνων, βρισκόμαστε σε μία πραγματική και συμβολική καμπή. Μετά και τα test events, προσαρμόζουμε τη δομή της εταιρίας στα νέα δεδομένα με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στόχων μας''.

    Ο ισχυρός άνδρας των οικονομικών στην Οργανωτική Επιτροπή είναι πλέον ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Σπανουδάκης, ο οποίος αναλαμβάνει το νεοδημιουργηθέν ενιαίο εταιρικό ταμείο, στο πλαίσιο του οποίου ενοποιούνται όλοι οι προϋπολογισμοί των γενικών διευθύνσεων.

    Επίσης, τίθεται υπό τον έλεγχό του η Ομάδα Διαχείρισης Συμβάσεων, που θα ασκεί τον τελικό έλεγχο σε συνεργασία με τον κ. Πυργιώτη, καθώς και οι γενικές διευθύνσεις μάρκετινγκ και Ολυμπιακών Προϊόντων.

    Η αναβάθμιση του κ. Σπανουδάκη έχει σχέση και με τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με την Κυβέρνηση.

    Επίσης, πηγές της Οργανωτικής Επιτροπής αναφέρουν ότι ο κ.Σπανουδάκης θα κάνει και τον τελικό οικονομικό απολογισμό το 2005.

    Ο Μάρτων Σίμιτσεκ ισχυροποιείται ως ένα βαθμό καθώς περνούν στη Διοίκηση Επιχείρησης Αγώνων, που ελέγχει και όλες οι άμεσα εμπλεκόμενες γενικές διευθύνσεις που έχουν σχέση με δύο βασικούς τομείς των Αγώνων, δηλαδή τα αθλήματα και η υποστήριξή τους.

    Οι γενικές διευθύνσεις που εντάσσονται στην Διοίκηση Επιχείρησης Αγώνων είναι:

    Αθλημάτων Διατροφής Ιατρικών Υπηρεσιών Φιλοξενίας

    Αναβαθμισμένος πρέπει να αισθάνεται και ο Γιάννης Πυργιώτης, ο οποίος ουσιαστικά χρίζεται σε τεχνικός υπεύθυνος των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ακόμη, του ''χρεώνεται'' και το μείζον θέμα των Ολυμπιακών προσαρμογών (overlays), καθώς ο κ. Πυργιώτης αποτελεί προσωπική επιλογή στην εταιρία του πρωθυπουργού και θεωρείται, από κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής, ότι μπορεί να διαπραγματευθεί με τον καλύτερο τρόπο τη διαχείριση των οικονομικών του θέματος των overlays.

    Επισήμως, ο κ. Πυργιώτης αναλαμβάνει την Κεντρική Ομάδα Τεχνικής Διαχείρισης Εγκαταστάσεων, ενώ θα διαχειριστεί τους διαγωνισμούς της ΟΠΕ και την παραλαβή προμηθειών και συμβάσεων με τρίτους. Θα έχει, επίσης, στην ευθύνη του και τον τεχνικό έλεγχο των εγκαταστάσεων.

    Ο Σπύρος Καπράλος, παραλαμβάνει από τον κ.Σίμιτσεκ το δύσκολο όσο και ''καυτό'' κομμάτι του Εθελοντισμού, ενώ χρίζεται και ο επίσημος εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής στη ΔΟΕ.

    Ιδιαίτερη αναβάθμιση περίμενε και τον Θανάση Κανταρτζή, γενικό διευθυντή για τις σχέσεις με τη δημόσια διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς αναλαμβάνει τη διεύθυνση Λειτουργίας της Πόλεως, ενώ ταυτόχρονα μπαίνει και ως δέκατο μέλος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγώνων.

    Οι επιδόσεις του κ.Κανταρτζή εκτιμήθηκαν κατά την περίοδο των δοκιμαστικών διοργανώσεων του Αυγούστου, ενώ θεωρείται και ιδανικός για τις ισορροπίες που πρέπει να υπάρξουν σε σχέση με το δήμο της Αθήνας.

    Τέλος, η διεύθυνση ενημέρωσης Αθλητισμού, αρμοδιότητας του Κ.Βερνίκου περνά με τη σειρά της και αυτή, μαζί με τη γενική διεύθυνση Ενημέρωσης ΜΜΕ και Τύπου (Σ.Κοτρώτσος) και επικοινωνίας (Μ.Ζαχαράτος) στον έλεγχο της προέδρου Γιάννας Αγγελοπούλου, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος επικοινωνιακός συντονισμός και να αποφευχθούν στο μέλλον κακοπροαίρετα δημοσιεύματα που πλήττουν τη διοργάνωση.

    [10] Αναστασιάδης: ''Καλή και πειθαρχημένη ομάδα η Λιν ''

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2003 11:29:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του ΠΑΟΚ την Τρίτη το βράδυ ενόψει του αυριανού αγώνα με τη νορβηγική Λιν Όσλο. Εκτός αγώνα θα είναι ο Κούτσης, ενώ στους 21 που επέλεξε για τον αγώνα ο Αναστασιάδης είναι οι Ουντέζε και Σπάσιτς, που όμως δεν είναι βέβαιο πως θα αγωνιστούν. Ο πρώτος από τους δυο έχει περισσότερες πιθανότητες, καθώς στην τελευταία προπόνηση πήρε μέρος κανονικά και λόγω της εμπειρίας του μάλλον θα επιλεγεί από τον προπονητή του για τους βασικούς έντεκα. Πριν την τελευταία προπόνηση, ο Αγγελος Αναστασιάδης μίλησε για το αυριανό ματς επισημαίνοντας τις δυσκολίες που παρουσιάζει η αντίπαλος του "Δικεφάλου" τονίζοντας ότι "η Λιν είναι μια καλή ομάδα, πολύ πειθαρχημένη, που παίζει με τους ίδιους ποδοσφαιριστές που πέρυσι βγήκε δεύτερη στο πρωτάθλημα".

    ''Η Λιν έχει αβαντάζ''

    "Σε όλο τον κόσμο πέρασε ότι η Λιν είναι μια μέτρια και εύκολη ομάδα, που παλεύει να σωθεί στο νορβηγικό πρωτάθλημα. Είδα κασέτα του αγώνα, όμως, και θα δω κι άλλη αύριο, και διαπίστωσα διαφορετικά πράγματα γι΄ αυτή την ομάδα. Παίζει καλό ποδόσφαιρο, είναι μια καλή ομάδα, άρα εμείς πρέπει να είμαστε πολύ καλοί για να περάσουμε. Ελπίζω να διαψευστώ και τα πράγματα να είναι απλά για μας", δήλωσε ο προπονητής του ΠΑΟΚ.

    "Η Λιν έχει αβαντάζ ότι οι παίκτες της έχουν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους. Η ομάδα αυτή είναι έτοιμη, ενώ εμείς αναζητούμε την ταυτότητά μας, προσπαθούμε να φτιάξουμε τον κορμό μας. Έχουμε περισσότερο ταλέντο, αλλά είναι πιο καλή ομάδα αυτοί. Μετά το τέλος του πρώτου αγώνα, θα μπορώ να πω περισσότερα", τόνισε ο Αναστασιάδης.

    Για το αυριανό παιχνίδι ο τεχνικός του ΠΑΟΚ απέκλεισε τους Κούτση, Πουρλιοτόπουλο, Βοσκαρίδη και Αμαφούλε, ενώ κάλεσε 21 παίκτες, από τους οποίους οι τρεις θα αποκλειστούν από τον αγώνα.

    Οι 21 παίκτες, που κλήθηκαν είναι οι εξής: Ατματσίδης, Φουτσίνι, Κουτσόπουλος, Ουντέζε, Βόκολος, Μάρκος, Εγκωμίτης, Θεοδωρίδης, Χάγκαν, Σαλπιγγίδης, Γιασεμή, Τοχούρογλου, Καρυπίδης, Σπάσιτς, Γιαννιτσανάκης, Χασιώτης, Βαγγελής, Καραδήμος, Καπαγιαννίδης, Μακρής, Ζαβαντίας.

    Διαιτητής της αναμέτρησης είναι ο Αττίλα Χάνατσεκ, και βοηθοί του οι Πέτερ Κόβατς και Αντρέας Χραμπόβσκι ενώ αναπληρωματικός ο Αττίλα Ντουμπραβίτσκι, όλοι Ούγγροι.

    [11] Προλαβαίνει το παιχνίδι με Μονακό ο Αμπονσά

    23/9/2003 10:15:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ευχάριστα ήταν τα νέα για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, στην σημερινή προπόνηση της ΑΕΚ που έγινε στους Θρακομακεδόνες. Ο Κόφι Αμπονσά δείχνει να ξεπερνάει τον τραυματισμό του και πλέον οι πιθανότητες να προλάβει το ματς της επόμενης Τρίτης με τη Μονακό στο "Λουί ΙΙ" αυξάνονται θεαματικά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι στη διάθεση του προπονητή του και στο Σαββατιάτικο παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τραυματίες, Κασάπης, Πέτκοφ και Μαλαδένης αρχίζουν σιγά-σιγά να εντείνουν τον ρυθμό των προπονήσεών τους, ενώ ο Μιχάλης Καψής συνεχίζει την αποθεραπεία, όπως και ο Βασίλης Λάκης, που ξεκίνησε τρέξιμο

    [12] ''Έφυγε'' ο Θωμάς Καλεσάκης

    23/9/2003 10:12:00 μμ

    Την τελευταία του πνοή άφησε την Τρίτη, ο Θωμάς Καλεσάκης. Ο 22χρονος ποδοσφαιριστής της ΑΕ Ηρακλείου, τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν στην εντατική του ΚΑΤ, έχοντας υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. Ο Καλεσάκης είχε τραυματιστεί σοβαρά με την μηχανή του την περασμένη Κυριακή το απόγευμα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι, καθώς ένας μικρατραυματισμός τον άφησε εκτός αποστολής στο ματς με τον Παναργειακό που ίσως να τον είχε σώσει. Η κηδεία του θα γίνει την (18.30) στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

    [13] Ατομικό πρόγραμμα ο Τζιοβάνι - Διάστρεμμα ο Βάλλας

    23/9/2003 10:06:00 μμ

    Μετά το χθεσινό ρεπό, οι παίκτες του Ολυμπιακού επανήλθαν από την Τρίτη το απόγευμα στις προπονήσεις. Οι "ερυθρόλευκοι" γυμνάστηκαν το απόγευμα, με τους Ελευθερόπουλο και Τζιοβάνι να ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα προετοιμασίας. Και αν για τον Ελευθερόπουλο αυτό είναι φυσιολογικό, αφού το ειδικό πρόγραμμα που εκτελεί καθημερινώς εντάσσεται στο πλαίσιο της αποθεραπείας του, ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής προπονήθηκε μόνος του εξαιτίας σπασμού στο δικέφαλο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, όμως η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί την Τετάρτη. H μοναδική σημερινή "απώλεια", αφού από την προπόνηση αποχώρησε κάποια στιγμή και ο Βάλλας. Ο κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού υπέστη (ελαφρύ) διάστρεμμα στη δεξιά ποδοκνημική, όμως ούτε και σε αυτή την περίπτωση ο τραυματισμός εμπνέει ανησυχία.

    Ο Μάρτσιν Κούζμπα έκανε θεραπεία, ενώ ο Αντζας έβγαλε ολόκληρο το προπονητικό πρόγραμμα.

    Ενόψει του αγώνα με τη Γιουβέντους, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής στη φάση των ομίλων του Champions League, το τμήμα διαχείρισης εισιτηρίων της ΠΑΕ Ολυμπιακός γνωστοποίησε ότι εξέδωσε 13.826 εισιτήρια.

    Εξαιρουμένων των υποχρεώσεων της πειραϊκής ομάδας (UEFA-TEAM, φιλοξενούμενη ομάδα, διαρκείας, χορηγικά και υποχρεώσεις της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη), θα απομείνουν προς διάθεση μόλις 3.226 "μαγικά χαρτάκια", τα οποία θα διατεθούν στα μέλη του Ολυμπιακού από την ΠΑΕ, το επίσημο site της ομάδας, τους συνδέσμους φιλάθλων και τις ομάδες πρωτοβουλίας.

    Οι τιμές των εισιτηρίων ορίστηκαν στα 20, 40, 60, 80 και 200 (VIP) ευρώ. Όπως έγινε γνωστό, την αναμέτρηση Ολυμπιακού - Γιουβέντους θα παρακολουθήσει και ο προπονητής της Eθνικής Κύπρου, Μούκοσα Βούκοτιτς.

    [14] ''Καθαρή'' νίκη επί της Νόρντζελαντ θέλει ο Πανιώνιος

    23/9/2003 9:03:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Νίκη χωρίς να δεχθεί γκολ είναι ο πρωταρχικός στόχος του Πανιωνίου στον πρώτο αγώνα του με τη Νόρτζελαντ, για το Κύπελλο UEFA, που θα γίνει την Τετάρτη, στη Νέα Σμύρνη στις 17.30. Τον στόχο οριοθέτησε ο προπονητής των "κυανέρυθρων", Γιόζεφ Μπουμπένκο, ο οποίος παραμένει, πάντως, προσγειωμένος στην πραγματικότητα, παρ' ότι η ομάδα του είναι θεωρητικά το φαβορί για την πρόκριση.

    Μοναδικό πρόβλημα η απουσία του Κόντη

    "Θα παίξουμε αύριο κόντρα σ' ένα καλό αντίπαλο και θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευθούμε τις αδυναμίες του. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευθούμε τις αδυναμίες του, ενώ στόχος μας είναι η νίκη χωρίς να δεχθούμε γκολ. Δεν έχουμε αρκετές εμπειρίες στην Ευρώπη. Παράλληλα, θα απουσιάσει ο Κόντης, αλλά διαθέτουμε 16- 18 παίκτες οι οποίοι μπορούν να καλύψουν το κενό", τόνισε ο Σλοβάκος προπονητής στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

    Όσον αφορά στο γεγονός, ότι ο Πανιώνιος δεν έχει σταθερή αποδοση στο πρωτάθλημα, ο Μπουμπένκο δεν δείχνει να προβληματίζεται.

    "Οι αγώνες στην Ευρώπη είναι διαφορετικοί από αυτούς του πρωταθλήματος", διευκρίνισε.

    Ο τεχνικός των "κυανέρυθρων" δήλωσε, ότι γνωρίζει πολλά πράγματα για την δανέζικη ομάδα, τονίζοντας, ότι γνωρίζει τις αδυναμίες της.

    Ποιές είναι αυτές;

    Αδύναμη άμυνα και δυνατή επίθεση. Εάν πρεσσάρουμε, η άμυνά της θα κάνει λάθη και θα πρέπει να τα εκμεταλλευθούμε.

    Ακόμη, ο Μπουμπένκο δεν θέλησε να μιλήσει για πιθανότητες πρόκρισης που έχει ο Πανιώνιος.

    Όσον αφορά στην ενδεκάδα του αγώνα, επεσήμανε, ότι θα την μάθουν οι παίκτες δύο ώρες πριν από την έναρξή του, ενώ οι δημοσιογράφοι μια ώρα αργότερα.

    Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Πανιώνιος είναι η απουσία του Κόντη, ενώ ο Ντρόμπνι θα αγωνιστεί εκτός απροόπτου.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι "κυανέρυθροι" θα ξεκινήσουν με τους Ντρόμπνι, Βλτσεκ, Σμίλιανιτς, Γιαννόπουλο, Τζουλιάνο, Τζιωρτζόπουλο, Μαγέφσκι, Ραγκουέλ, Λιολίδη, Παρόντι, Πίνο.

    "Οι πιθανότητες πρόκρισής μας είναι 50%-50%. Ο Πανιώνιος είναι καλή ομάδα, αλλά έχει πρόβλημα στον τερματοφύλακα", τόνισε ο τεχνικός της Νόρτζελαντ, Κρίστιαν Αντερσεν.

    [15] Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Αγγελος Μπασινάς

    23/9/2003 8:58:00 μμ

    Στις προπονήσεις επέστρεψε την Τρίτη ο Αγγελος Μπασινάς. Ο διεθνής μέσος ξεπέρασε το πρόβλημα στο γόνατο και τέθηκε στην διάθεση του Ιτζακ Σουμ για τον αγώνα της ερχόμενης εβδομάδας με τους Ρέιντζερς της Γλασκώβης. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο ισραηλινός τεχνικός να τον χρησιμοποιήσει και στον αγώνα με τον Ιωνικό το Σάββατο, προκειμένου να πάρει κάποια λεπτά συμμετοχής αφού έχει να αγωνιστεί καιρό. Όσον αφορά στον Αντώνη Νικοπολίδη, συνεχίζει να κάνει ατομικό πρόγραμμα και εάν όλα πάνε καλά θα λάβει μέρος στον κανονικό ρυθμό των προπονήσεων την Πέμπτη. Ο προπονητής των "πρασίνων" Ιτζάκ Σουμ προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει τον Χαλκιά κόντρα στον Ιωνικό, αφού ο πρώην τερματοφύλακας του Ηρακλή ήταν από τους κορυφαίους του προχθεσινού ντέρμπι.

    Εάν έχει καλή απόδοση και απέναντι στην ομάδα του Μιλόε Κλάεβιτς τότε πιθανότατα να ξεκινήσει και με τους Ρέιντζερς για την δεύτερη αγωνιστική του Champions League.

    Αλλωστε οι Σκωτσέζοι παραμένουν βρετανική ομάδα και σε περίπτωση που βρεθούν πίσω στο σκορ είναι λογικό να αρχίσουν τον παραδοσιακό βρετανικό τρόπο ποδοσφαίρου με πολλές σέντρες, που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του Χαλκιά όπως έδειξε και στον αγώνα με την ΑΕΚ.

    Από εκεί και πέρα την Τρίτη το βράδυ επιστρέφει από την Πράγα όπου παρεβρέθει σε ιατρικό συνέδριο και ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Αργύρης Μήτσου.

    Την Τετάρτη το πρωί αναμένεται να χειρουργηθεί ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε στο δεξί γόνατο.

    Ο Πολωνός επιθετικός θα υποβληθεί σε αρθροσκόπηση και το στάδιο αποθεραπείας του λογικά θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

    Ευχάριστη είδηση για τον Ιτζάκ Σουμ αποτέλεσε η απόδοση του Γιαν Μικάελσεν με την ΑΕΚ, αφού ο Δανός ήταν από τους διακριθέντες.

    Ο Μικάελσεν σίγουρα θα υπολογίζεται από τον Σουμ για το μέλλον και πιθανόν να αγωνιστεί και με τον Ιωνικό είτε στα χαφ είτε ως δεξί μπακ στην θέση του Σεϊταρίδη που είναι τιμωρημένος.

    [16] Ενας ''Αθάνατος'' στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2003 8:25:00 μμ

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη ο Μάριο Βάσκεζ Ράνια, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ACNO). Κατά την επίσκεψή του ο κ. Ράνια συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Λάμπη Νικολάου. Οι δύο "Αθάνατοι" προσκάλεσαν τον κ. Στεφανόπουλο να κηρύξει την έναρξη του Συνεδρίου της ACNO που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2004 και στο οποίο θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από όλες τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.

    Εντυπωσιασμένος

    Λίγο νωρίτερα, ο Μάριο Βάσκεζ Ράνια συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ χθες το βράδυ είχε δείπνο με τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Ο Μεξικανός πρόεδρος της ACNO δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα έργα στην Αθήνα και κυρίως από τους νέους οδικούς άξονες και το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    [17] Κατεστραμμένα κειμήλια σε αποθήκη της Αγίας Σοφίας

    23/9/2003 10:19:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Εξακόσιες εικόνες καταστράφηκαν σε αποθήκη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, λόγω εγκατάλειψης στην υγρασία εδώ και δεκαετίες, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, η οποία σημειώνει ότι μόνο 50-60 από τις εν λόγω εικόνες μπορούν να αποκατασταθούν με τις προσπάθειες που πρόκειται να ξεκινήσουν την προσεχή εβδομάδα. Την αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσε το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας. Με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες συντήρησης δηλώνει έτοιμο το Υπουργείο Πολιτισμού να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια, όχι μόνο για αυτά τα κινητά μνημεία αλλά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για εικόνες που μεταφέρθηκαν στην Αγία Σοφία από διάφορες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης και της Μικρασίας, μετά το 1935, έτος κατά το οποίο η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο.

    Η Μιλιέτ σημειώνει ότι έκτοτε οι εικόνες παραμένουν σε μια αποθήκη, δίχως να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο διευθυντής του μουσείου της Αγίας Σοφίας Σερατζετίν Σαχίν που ανέλαβε καθήκοντα πριν από ενάμιση μήνα, αντιλήφθηκε την κατάσταση και ειδοποίησε τη Διεύθυνση Μουσείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

    Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Σαχίν, ο οποίος τονίζει ότι "οι εικόνες ήταν σκορπισμένες και μέσα στη σκόνη. Δεν υπήρχε περίπτωση να παραμείνει κάποια εικόνα ακέραιη, στο χώρο αυτό".

    Ο Σαχίν δήλωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει το έργο της συντήρησης και τονίζει πως "από τις συνολικά 600 εικόνες, μόνο οι 50-60 είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να εκτεθούν".

    Σύμφωνα με τον Σαχίν, οι εικόνες αυτές, μετά το έργο αποκατάστασης, θα εκτεθούν στο μουσείο της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται δίπλα από την Αγία Σοφία.

    Επίσης, το Υπουργείο Πολιτισμού ήδη χρηματοδοτεί το Διεθνές πρόγραμμα στατικού ελέγχου της Αγίας Σοφίας, ενώ σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εφαρμόζεται συστηματικό σχέδιο προστασίας των εκκλησιαστικών μνημείων.

    [18] Εκθεση για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο στη Βουλή

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2003 8:54:00 μμ

    Τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον πολιτικό και διανοούμενο τίμησε απόψε ο πολιτικός κόσμος της χώρας, με την παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος εγκαινίασε στο περιστύλιο της Βουλής έκθεση στην οποία παρουσιάζονται φωτογραφικά ντοκουμέντα, χειρόγραφα και έντυπα που συνδέονται με την πολιτική πορεία του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό τα Σαββατοκύριακα και τις σχολικές αργίες από τις 10.00 μέχρι τις 16.00 και περιέχει φωτογραφικό υλικό από τα νεανικά χρόνια του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, την πολιτική του σταδιοδρομία και τη δράση του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περιλαμβάνει επίσης χειρόγραφο και έντυπο υλικό από το έργο του ως διανοούμενου, όπως επίσης και προσωπικά του αντικείμενα.

    ''Υπήρξε αμείλικτος εχθρός κάθε αυταρχισμού''

    Το εγκώμιο του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως διανοούμενου, πολιτικού και αγωνιστή της Δημοκρατίας και της εθνικής συμφιλίωσης, έπλεξε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης, εγκαινιάζοντας την έκθεση. Ο κ. Κακλαμάνης, χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό, "έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες του 20ου αιώνα, τέκνο μιας μεγαλειώδους, αλλά τραγικής εποχής, που έζησε τη Μεγάλη Ιδέα, βίωσε το δράμα του εθνικού διχασμού και της εκτέλεσης του αγαπημένου του θείου, Δ. Γούναρη, αλλά δεν οδηγήθηκε στο μίσος".

    Όπως επισήμανε, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής, ο Π. Κανελλόπουλος, από τις αρχές της πολιτικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε τις αρχές της ενότητας του ελληνικού λαού, τη διάψευση των οποίων έζησε ως Πρωθυπουργός, πριν την έναρξη του εμφυλίου πολέμου και πριν την επιβολή της χούντας.

    "Υπήρξε αμείλικτος εχθρός κάθε αυταρχισμού, εναντιώθηκε στη δικτατορία Μεταξά και έμεινε εξόριστος επί τέσσερα χρόνια, αλλά η κορυφαία προσφορά του υπήρξε κατά τη διάρκεια της τελευταίας επτάχρονης τυραννίας. Τον ζήσαμε όλοι μας να σπέρνει το μήνυμα της πανεθνικής αντιδικτατορικής ενότητας και να κηρύττει το λόγο της Ελευθερίας, μέσα και έξω από την Ελλάδα".

    "Είχε το ήθος της αναθεώρησης και της αυτοκριτικής και το σπάνιο σθένος να αίρεται πάνω και από την ίδια την ιστορία του. Ήταν από τους πρώτους που εγκατέλειψε την ορολογία του "συμμοριτοπόλεμου" και αναγνώριζε και της δικής του πλευράς τις ευθύνες, στα λάθη και τις συνέπειες του δεύτερου εθνικού διχασμού", ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι "ο Π. Κανελλόπουλος θα μπορούσε να αποτελέσει και υπόδειγμα για τη νέα γενιά που ψάχνει για πρότυπα και ιδανικά. Έζησε απέριττα, μακριά από κάθε ματαιοδοξία. Και σε μια τελευταία του συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε τι θα συμβούλευε τους νέους, εκείνος απάντησε- "να ανησυχούν" σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης.

    [19] Στο Ηρώδειο ο θρυλικός μαέστρος Κουρτ Μαζούρ

    23/9/2003 9:12:00 μμ

    Ένας από τους διασημότερους διευθυντές ορχήστρας του κόσμου, ο Κουρτ Μαζούρ, διευθύνει την Τρίτη και την Τετάρτη στο Ηρώδειο την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας. Με ενθουσιασμό μίλησε για τα σημαντικά βήματα προόδου που έγιναν στην Ελλάδα, από την πρώτη φορά που την επισκέφθηκε και έχουν μετατρέψει την Αθήνα σ' ένα από τα πιο σημαντικά, όπως είπε, κέντρα κλασικής μουσικής σ' ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ο Μαζούρ τοποθετεί τη συνέχιση της κλασικής μουσικής στην μόρφωση των παιδιών από μικρή ηλικία στην ομορφιά και την ποίηση της ζωής, μέσα από την επαφή τους με αυτό το είδος της μουσικής.

    Ο θρυλικός μαέστρος, διευθύνει στο Ηρώδειο, έργα Ραχμάνινωφ, Βάγκνερ και άλλων συνθετών, μεταξύ των οποίων και νέων, όπως του Πασκάλ Ζαβαρό, το έργο Flashes, ''πέντε μινιατούρες για ορχήστρα'', ένα έργο με το οποίο ο συνθέτης δίνει τη αίσθησή του από πέντε πόλεις: Τόκιο, Κάιρο, Παρίσι, Βαρσοβία και Νέα Υόρκη.

    Ο Κουρτ Μαζούρ, από τον Σεπτέμβριο του 2002 είναι ο μουσικός διευθυντής της Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 September 2003 - 20:53:48 UTC