Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφάσεις για αυθαίρετα και δασικές εκτάσεις
  • [02] Με οικονομικό κόστος η απεργία στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [03] Οι Παραολυμπιακοί επί τάπητος στο Μαξίμου
  • [04] Δωρεάν νομική βοήθεια για πολίτες χαμηλού εισοδήματος
  • [05] Συνελήφθη στα κατεχόμενα γάιδαρος άνευ... διαβατηρίου
  • [06] Την Πέμπτη η συνάντηση Κ. Ανάν-Τ. Παπαδόπουλου
  • [07] Στην Αθήνα ο Ούγγρος Πρόεδρος
  • [08] Μονιμοποιούνται οι συμβασιούχοι του υπ. Πολιτισμού
  • [09] Δικογραφία σε βάρος ανηλίκων για ληστείες
  • [10] Μπαράζ ληστειών σε τράπεζες στην Αττική
  • [11] ''Το ''αυγό του φιδιού'' υπήρξε η 17Ν''
  • [12] Κρίσιμη γενική συνέλευση για το μέλλον του ΟΗΕ
  • [13] Γεμάτος λακούβες ο ...''Οδικός Χάρτης''
  • [14] Αμερικανοισραηλινή συμφωνία για το ''Τείχος της ντροπής''
  • [15] Ανταλλαγή πυροβολισμών σε νοσοκομείο στη Σαουδική Αραβία
  • [16] Τρεις Κούρδοι αντάρτες νεκροί από πυρά Τούρκων στρατιωτών
  • [17] Ιράν: Σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό-13 νεκροί
  • [18] Μπους για Χουσεΐν και Λάντεν: Θα συλληφθούν κάποια στιγμή
  • [19] Κλείνουν προσωρινά τα δίκτυα ''Αλ Τζαζίρα''-''Αλ Αραμπίγια''
  • [20] Πλήγμα στις δημοτικότητες Μπους-Μπλερ καταφέρνει το Ιρακ
  • [21] Αργεί, κατά Πάουελ, η εθνική κυριαρχία του Ιράκ
  • [22] Περιπολούν στον Κόλπο για λαθρεμπόρους πετρελαίου
  • [23] Την Oneworld της British Airways προτίμησε η Swiss
  • [24] Μέτρα για τη βία στα γήπεδα στην Ιταλία
  • [25] Urban Tap: Ενας ''Πλήρης κύκλος'' ρυθμών και εποχών
  • [26] Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • [27] Chico and the Gypsies στην Αθήνα
  • [28] ''Δραματική η εξάπλωση του AIDS'', λέει ο Ανάν
  • [29] Ιδρύθηκε ευρωπαϊκή ένωση καρκινοπαθών
  • [30] Αποτέλεσμα εργαστηριακής μόλυνσης η επανεμφάνιση του SARS
  • [31] Φάρμακο βοηθάει χρήστες κοκαΐνης
  • [32] Eπικίνδυνες οδοντόκρεμες και βρεφικές αλοιφές καταγγέλει η Γκρίνπις

    [01] Αποφάσεις για αυθαίρετα και δασικές εκτάσεις

    23/9/2003 4:24:00 μμ

    Λύση για τις αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις και για 150 συνεταιρισμούς που διεκδικούν πάνω από 100.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο θα τεθεί υπό την έγκριση του Yπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη. Τις λεπτομέρειες του νέου-τροποποιημένου κειμένου του σχεδίου νόμου συζήτησαν το πρωί, ο Πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης να εκδοθεί η εγκύκλιος για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ώστε τα αυθαίρετα να έχουν νομίμως, ρεύμα και νερό, ενώ επισπεύδονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες για την ένταξη στο σχέδιο πόλης 263 περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς ολοκληρώνονται άμεσα οι πολεοδομικές μελέτες.

    Αντιδρά στο νομοσχέδιο το ΤΕΕ

    Βασικά σημεία του είναι ο χαρακτηρισμός και αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων, τρόποι για την αντιμετώπιση του ζητήματος των καταπατήσεων και των αυθαιρέτων κτισμάτων, καθώς και οι περιπτώσεις των διαφόρων οικοδομικών συνεταιρισμών, που έχουν προβεί στην αγορά δασικών εκτάσεων και στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα ανταλλαγής τους με μη δασικές.

    Την ίδια στιγμή επισπεύδονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες για την ένταξη στο σχέδιο πόλης 263 περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς ολοκληρώνονται άμεσα οι πολεοδομικές μελέτες.

    Οι περιοχές αυτές αντιστοιχούν σε περισσότερα από 260.000 στρέμματα και αφορούν σε οικισμούς, κύρια ή παραθεριστική κατοικία, βιοτεχνικά ή βιομηχανικά πάρκα. Σε αυτές βρίσκεται σημαντικός αριθμός αυθαιρέτων που θα μπορούν να συνδεθούν σε πρώτη φάση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή διευκρίνισε ότι οι πρόσφατες νοθετικές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα κτίσματα αποτελούν διευκόλυνση σε ορισμένες κατηγορίες που είναι εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αλλά και εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου μόνον αν είναι κύρια κατοικία μέχρι 120 τετραγωνικά, συν 30 τετραγωνικά ανά άτομο αν είναι πολύτεκνη οικογένεια.

    Η ηλεκροδότηση των αυθαιρέτων θα γίνει μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και αφού θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις. Χρονικά προσδιορίζονται προς το τέλος του χρόνου.

    Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ωστόσο αντιδρά στις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα και προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    "Το νομοσχέδιο καταργεί τον έλεγχο και πολλές φορές και τις μελέτες χωρίς να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιάννης Αλαβάνος.

    "Πρέπει να μπει οριστική τακτοποίηση με σύγχρονο και συγκεκριμένο τρόπο στο θέμα των δασικών εκτάσεων" υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος συνέστησε να περιμένουμε το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και θα συζητηθεί άμεσα στο υπουργικό συμβούλιο.

    [02] Με οικονομικό κόστος η απεργία στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

    23/9/2003 7:11:00 μμ

    Σκληραίνει τη στάση του το υπουργείο Παιδείας απέναντι στους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που συνεχίζουν για 2η εβδομάδα την αποχή από τα καθήκοντα τους. Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου ζήτησε με επιστολή του στους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ την περικοπή των αποδοχών και των επιδομάτων των εκπαιδευτικών για όσες μέρες δεν έχουν προσέλθει να διδάξουν. Οι καθηγητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ονομάζουν την κινητοποίησή τους αποχή και όχι απεργία, με συνέπεια να μην έχουν οικονομικό κόστος.

    Αύριο η κρίσιμη συνάντηση

    Την Τετάρτη στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα, κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των κινητοποιήσεων των διδασκόντων που διεκδικούν αυξήσεις 20% για την επόμενη διετία, ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει στους εκπαιδευτικούς αύξηση 7% στις μηνιαίες αποδοχές και τις συντάξεις τους, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει κάποια καλύτερη πρόταση στους καθηγητές πέραν της αύξησης της τάξης του 7% που έχει ήδη αποφασιστεί να δοθεί από 1η Ιανουαρίου του 2004 στους διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Ο Πέτρος Ευθυμίου ζήτησε για ακόμη μια φορά από τους διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, να αντιμετωπίσουν με σωφροσύνη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την απεργία διαρκείας και να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχει η αποχή από τα καθήκοντά τους στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

    Απεργούν στις αρχές Οκτωβρίου δάσκαλοι και καθηγητές

    Εν τω μεταξύ, δάσκαλοι και καθηγητές έχουν ανακοινώσει απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 6 και 7 Οκτωβρίου.

    Για τις 6 Οκτωβρίου έχουν προγραμματίσει πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

    Οι αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που αποφάσισε η κυβέρνηση στα μέσα Σεπτεμβρίου και ανέρχονται σε 117-167 ευρώ στις αποδοχές τους, δεν ικανοποίησαν δασκάλους και καθηγητές που τις χαρακτήρισαν "απάτη και κοροϊδία".

    Μάλιστα δηλώνουν πως η διαφορά ανάμεσα στις παροχές της κυβέρνησης και τα δικά τους αιτήματα αποτιμάται στα 103 ευρώ μηνιαίως.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Τρίτης οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ανέφεραν πως δεν διεκδικούν μόνο την αύξηση των αποδοχών τους, αλλά και

    - την αναβάθμιση της Παιδείας,

    - την μείωση των μαθητών σε 25 ανά τμήμα,

    - την κατάργηση των εξετάσεων στην Β' και Γ' Λυκείου

    - και την μακροχρόνια επιμόρφωση των καθηγητών.

    ''Ο μισθός ενός καθηγητή είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν ενός θυρωρού του υπουργείου Οικονομικών '', τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης.

    Nέα προγράμματα επιμόρφωσης

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη 10 επιμορφωτικών προγραμμάτων μέσω των οποίων 208.000 εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα εφέτος και την επόμενη σχολική χρονιά να επιμορφωθούν σε διάφορους τομείς, όπως οι Νέες Τεχνολογίες και η Θεατρική Αγωγή.

    [03] Οι Παραολυμπιακοί επί τάπητος στο Μαξίμου

    23/9/2003 6:26:00 μμ

    Η διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή της Γιάννας Αγγελοπούλου. Ο κ. Σημίτης, τόνισε την βαρύτητα που έχει η διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων εξισώνοντας τη σημασίας τους με αυτή των Ολυμπιακών, τονίζοντας δε ότι πέρα από ένα αθλητικό γεγονός, είναι και μια νέα πρόκληση αφού δίνεται η δυνατότητα για παρεμβάσεις που βελτιώνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στην πόλη.

    Στα 50 εκατομμύρια ευρώ το κόστος των αγώνων

    Για μας είπε ο κ. Σημίτης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες κρίνεται ο πολιτισμός μας και η ευαισθησία μας. Σε αυτή τη προσπάθεια, τόνισε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε όλες οι αθλητικές υποδομές να είναι απόλυτα προσβάσιμες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως επίσης και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι πολιτιστικοί χώροι.

    Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη εύκολης πρόσβασης για τα ξενοδοχεία β΄και γ' κατηγορίας, που δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μελέτη, εν αντιθέσει με τα ξενοδοχεία λουξ κατηγορίας που έχουν προβλεφθεί όλα τα σχετικά μέτρα.

    Το κόστος των Παραολυμπιακών Αγώνων, που καλύπτεται εξολοκλήρου από την ελληνική κυβέρνηση κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων, θα αγγίξει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος που συμμετείχε στη σύσκεψη αναφέρθηκε και στη μεθαυριανή σύσκεψη στο Μαξίμου με θέμα τα οικονομικά των ΟΑ. Ενόψει, είπε ο υπ. Πολιτισμού, του προϋπολογισμού του 2004, θα εξετάσουμε πώς θα συνδυαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός με τον αντίστοιχο των ΟΑ.

    Ο υπουργός Πέτρος Ευθυμίου από την πλευρά του, αναφέρθηκε σε θέματα της αρμοδιότητάς του διαβεβαιώνοντας, ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο του 2004, δεν θα επηρεαστεί από τους αγώνες και τα σχολεία θα ξεκινήσουν κανονικά στις 11 του μήνα.

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου ενημερώνει τον Νίκο Κωνσταντόπουλο

    Σε τέσσερα ζητήματα, σε σχέση με την προετοιμασία και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του ΣΥΝ ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα, στα γραφεία του κόμματος, με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία τον ενημέρωσε για τις δοκιμαστικές διοργανώσεις του Αυγούστου, καθώς και τη γενικότερη πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε μετά τη συνάντηση ότι για τον ΣΥΝ σήμερα σημασία έχουν τέσσερα ζητήματα: ''Πρώτον, να έρθει σε πέρας με αξιοπρέπεια και επάρκεια η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Δεύτερον, η απώλεια του χρόνου που σημειώθηκε στα τρία πρώτα χρόνια, που χάθηκαν και που συνετέλεσαν στην επιβάρυνση του κόστους, να μην οδηγήσουν σε παραπέρα πίεση χρόνου που θα αυξήσει το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τρίτον, οι Ολυμπιακοί Αγώνες να μη γίνουν αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης σε μια περίοδο έντονης και πολωμένης πολιτικής ζωής. Και τέταρτον, τα θέματα της ασφάλειας να μη γίνουν αφορμή για πολιτικές εξελίξεις ή δεσμεύσεις της χώρας έναντι άλλων κυβερνήσεων ή άλλων χωρών''.

    Από την πλευρά της, η κα Αγγελοπούλου επανέλαβε ότι ''η υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει κινητοποιήσει όλους τους Έλληνες πέρα από διαφορές, που είναι φυσικό και υγιές να υπάρχουν σε μια κοινωνία". Υποχρέωσή μας είναι, πρόσθεσε, να προετοιμαστούμε ούτως ώστε να είμαστε άψογοι και να δείξουμε στον κόσμο ότι η Ελλάδα μπορεί να οργανώσει αξιοπρεπείς Αγώνες στο επίπεδο της χώρας και με την παράδοση που έχει αυτή Ελλάδα. "Σε αυτή τη διαδρομή βρίσκουμε το κόμμα του Συνασπισμού να παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και αυτή ακριβώς τη σχέση θα επιδιώξουμε να συνεχίσουμε να έχουμε'', κατέληξε.

    [04] Δωρεάν νομική βοήθεια για πολίτες χαμηλού εισοδήματος

    23/9/2003 2:19:00 μμ

    Την παροχή νομικής βοήθειας για πολίτες χαμηλού εισοδήματος ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, κατηγορίες πολιτών χαμηλού εισοδήματος όπως άνεργοι, χαμηλο-συνταξιούχοι και περιστασιακώς απασχολούμενοι, των οποίων το εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 5.400 ευρώ, θα εκπροσωπούνται δωρεάν ενώπιον της δικαιοσύνης γιά ποινικές, αστικές και άλλες υποθέσεις.

    Αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη

    Όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης από το υπουργείο έχει τεθεί ως βασική προτεραιότητα η προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και ιδίως της αποτελεσματικής πρόσβασής τους στη Δικαιοσύνη.

    Στο πλαίσιο αυτό - επισήμανε ο κ. Πετσάλνικος- ''προχωρήσαμε στην κατάρτιση σχεδίου νόμου με το οποίο εισάγεται για πρώτη φορά πλήρες σύστημα παροχής νομικής βοήθειας για πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης που αποβλέπει να διασφαλίσει οτι κάθε πολίτης χαμηλού εισοδήματος θα έχει νομικό συμπαραστάτη (δικηγόρο) και κάθε άλλη αναγκαία βοήθεια για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του ενώπιον των δικαστηρίων''.

    Δικαιούχοι της δωρεάν νομικής βοήθειας είναι οι πολίτες της χώρας μας με ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τα 5.400 ευρώ, αλλά και των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι πολίτες τρίτου κράτους εφόσον έχουν νόμιμη κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος για παροχή νομικής βοήθειας, οπως διευκρίνησε ο κ. Πετσάλνικος, διέπεται ''απο απλότητα, ταχύτητα και ευελιξία, ώστε ο πολίτης να διευκολύνεται στην υποβολή της αίτησής του και να διασφαλίζεται η ορθότητα της απόφασης που θα επιτρέπει τη χορήγηση της νομικής βοήθειας".

    Τα έξοδα για την παροχή νομικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής των δικηγόρων και των υπολοίπων προσώπων (μεταφραστών κλπ.) θα καταβάλλονται απο τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς την επιβολή οιοδήποτε νέου τέλους ή επιβάρυνσης των πολιτών.

    [05] Συνελήφθη στα κατεχόμενα γάιδαρος άνευ... διαβατηρίου

    23/9/2003 12:36:00 μμ

    Ενώπιον του τουρκοκυπριακού δικαστηρίου αναμένεται να προσαχθούν σήμερα Τρίτη οι δύο Ελληνοκύπριοι και ο Τουρκοκύπριος που συνελήφθησαν, ενώ επιχειρούσαν να περάσουν ένα γάιδαρο στα κατεχόμενα χωρίς... διαβατήριο. Για την ενέργειά τους αυτή αφορμή στάθηκε μια πρόσφατη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι "οι μόνοι γνήσιοι Κύπριοι είναι τα γαϊδούρια" και έγινε στο πλαίσιο δικοινοτικής εκδήλωσης για λύση και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως φαίνεται, όμως, ούτε και οι γάιδαροι έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης στο νησί, αφού ο συγκεκριμένος τετράποδος "Κύπριος" αν και ήταν εφοδιασμένος με ομοίωμα διαβατηρίου, βρίσκεται και αυτός "υπό κράτηση" στον αστυνομικό σταθμό Σεραΐου.

    Προσπάθειες για απελευθέρωση των τριών συλληφθέντων

    Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και Τουρκοκυπριακών αντιπολιτευόμενων κομμάτων για την απελευθέρωση των συλληφθέντων, Σάββα Χριστοδούλου, ιδιοκτήτη του "παράνομου" γαϊδάρου και Αντης Κυριάκου, από το Δάλι. Μαζί τους είχε συλληφθεί και ο Τουρκοκύπριος Σαλίχ Τασκέντ.

    Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Αφρίκα" καλύπτει το επεισόδιο με ειρωνικό δημοσίευμά της, στο οποίο αναφέρει ότι συνελήφθησαν ένας γάιδαρος και τρεις Κύπριοι.

    Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι οι συλληφθέντες είναι δύο Ελληνες, ένας Τούρκος και ένας πραγματικός Κύπριος, παραπέμποντας στη φράση του Ραούφ Ντενκτάς για τους πραγματικούς Κύπριους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το διαβατήριο του γαϊδάρου εκδόθηκε από την Ενωμένη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία των Γαϊδάρων στο όνομα ''κύριος Κύπρος'', με ειδικότητα εργάτη.

    Η εφημερίδα "Ορτάμ" γράφει επίσης ότι συνελήφθησαν τέσσερις Κύπριοι, δύο Ελληνοκύπριοι, ένας Τουρκοκύπριος και ένας γάιδαρος της Κύπρου.

    [06] Την Πέμπτη η συνάντηση Κ. Ανάν-Τ. Παπαδόπουλου

    23/9/2003 7:12:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Οι επόμενες κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί στη Νέα Υόρκη στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), με το γενικό γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, Κόφι Ανάν, στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Ανάν θα επαναλάβει τη θέση του ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων αν δεν υπάρξει "σοβαρή πολιτική βούληση" απ' όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, εννοώντας την τουρκική πλευρά.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου θα αναφερθεί σε συγκεκριμένες αλλαγές που ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά στο σχέδιο Αναν, ώστε η λύση να είναι λειτουργική, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το πρωί (ώρα Ελλάδας), ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών, υποστήριξε ότι θεωρεί τα επιχειρήματα του κ. Παπαδόπουλου "λογικά".

    Ο Κύπριος πρόεδρος θα ξεκινήσει τις επαφές του στη Νέα Υόρκη με συνάντηση που θα έχει απόψε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, θα έχει συναντήσεις με τον κ. Γουέστον και τον Αλβαρο ντε Σότο.

    Την Πέμπτη θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν, την Παρασκευή το πρωί (τοπική ώρα) και το βράδυ της ίδιας μέρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση ομογενών.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, θα συναντηθεί επίσης με προέδρους και πρωθυπουργούς άλλων χωρών, ενώ το βράδυ της Τρίτης θα παραβρεθεί σε δεξίωση που δίνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, προς τιμήν αρχηγών και εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Μανχάταν.

    [07] Στην Αθήνα ο Ούγγρος Πρόεδρος

    23/9/2003 4:37:00 μμ

    Επίσημη επίσκεψη, στην Ελλάδα πραγματοποιεί από την Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρενκ Μάντλ. Ο κ. Μαντλ το πρωί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν την συνεργασία των δύο χωρών, στο πλαίσιο τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (της οποίας η Ουγγαρία θα γίνει πλήρες μέλος την 1η Μαΐου του 2004) όσο και του ΝΑΤΟ, θέματα εμπορικών σχέσεων, οι εξελίξεις στις ευρωατλαντικές σχέσεις, το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αλλά και η έκβαση της διαμάχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου με αυτό της Μόσχας για τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βουδαπέστη.

    Τις ευχαριστίες του ουγγρικού λαού μετέφερε ο κ. Μαντλ

    Ο κ. Μάντλ εξέφρασε την ''τον θαυμασμό και την εκτίμηση'' της χώρας του ''για τα οικονομικά και πολιτικά επιτεύγματα της Ελλάδας μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας'', αλλά και ''την ευγνωμοσύνη του ουγγρικού λαού για τη στήριξη της πορείας της χώρας προς τον εκδημοκρατισμό και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση''.

    Ο Ούγγρος πρόεδρος ζήτησε εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο των θεσμικών οργάνων του ΝΑΤΟ, ''μιας συμμαχίας στην οποία η Βουδαπέστη αποδίδει εξαιρετική σημασία'', αλλά και την στήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Ουγγαρίας να συμπεριληφθεί στο νέο Σύνταγμα της Ευρώπης διάταξη για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών και των εθνωτικών μειονοτήτων.

    Απαντώντας ο κ. Στεφανόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις διαδικασίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην δημιουργία του Συντάγματος και επισήμανε ότι ''από την πλευρά των συντακτών του κειμένου έχουν δοθεί οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την πλήρη κάλυψη αυτών των δικαιωμάτων''.

    Σε ό,τι αφορά την τύχη του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο κ. Μάντι δήλωσε ευθέως ότι ''πρόκειται για ελληνορθόδοξο ναό που πέρασε στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας κατά την διάρκεια της ρωσικής επιρροής'' και επανέλαβε την ουγγρική πρόταση για οικοδόμηση νέου ναού, εάν τελικά το ρωσικό Πατριαρχείο αποδώσει τον ναό στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία. Ο κ. Στεφανόπουλος υποδέχθηκε με ικανοποίηση την ουγγρική πρόταση και ευχήθηκε ''να γίνει αυτή αποδεκτή από την Μόσχα, ώστε η υπόθεση να λήξει χωρίς άλλες διαδικασίες''.

    Αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Ελληνα Πρόεδρο ο κ. Μάντι κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.

    Συνάντηση με Απόστολο Κακλαμάνη

    Λίγο αργότερα, ο Ούγγρος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, όπου αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης και το ρόλο των νέων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας δυναμικής Ευρώπης με δική της εξωτερική και αμυντική πολιτική, η οποία "να εγγυάται την ασφάλεια και τη σιγουριά σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς".

    Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας ευχαρίστησε τον κ. Κακλαμάνη για την εγκάρδια υποδοχή και τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και υποσχέθηκε να συνεχίσει να εργάζεται για την οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης.

    Αύριο ο κ. Μαντλ, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη.

    [08] Μονιμοποιούνται οι συμβασιούχοι του υπ. Πολιτισμού

    23/9/2003 3:37:00 μμ

    Tη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου των 5.500 έκτακτων συμβασιούχων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού αποδέχτηκε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, οι οποίοι σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Το δικαστήριο έκρινε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας τους και σε εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας όρισε ότι πρέπει να μεταταγούν στο κύριο προσωπικό. Σήμερα η Ακρόπολη παρέμεινε κλειστή μέχρι τη μία το μεσημέρι, λόγω της απεργίας των συμβασιούχων.

    [09] Δικογραφία σε βάρος ανηλίκων για ληστείες

    23/9/2003 1:23:00 μμ

    Δικογραφία σε βάρος τριών ανηλίκων, που κατηγορούνται για ληστείες, σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Από την προανάκριση προέκυψε ότι τον Απρίλιο του 2003 οι τρεις ανήλικοι πλησίασαν τέσσερις πεζούς μαθητές στην παραλία του Λευκού Πύργου και με την απειλή μαχαιριού και με σωματική βία, τους ακινητοποίησαν και τους αφαίρεσαν δύο κινητά τηλέφωνα αξίας 300 ευρώ και μικρό χρηματικό ποσό. Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα ένας από αυτούς μαζί με άλλους δύο που αναζητούνται από την αστυνομία διέρρηξαν καφετέρια στην περιοχή του Ευόσμου και αφαίρεσαν χρήματα και φιάλες ουίσκι αξίας 1.000 ευρώ.

    [10] Μπαράζ ληστειών σε τράπεζες στην Αττική

    23/9/2003 4:27:00 μμ

    Τρεις ένοπλες ληστείες σε τράπεζες έγιναν σήμερα Τρίτη στην Αττική. Η πρώτη ληστεία έγινε στις 12.10 το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Nova Bank στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 212 στην Καλλιθέα. Ενα άτομο με την απειλή πιστολιού άρπαξε 5.000 ευρώ και διέφυγε με μοτοσικλέτα. Πέντε λεπτά πριν τις 2 μ.μ. στη διασταύρωση Ηλιουπόλεως και Καφαντάρη στη Δάφνη και πάλι ένας ένοπλος άρπαξε 10.000 ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα και διέφυγε με μοτοσικλέτα. Η τρίτη ληστεία έγινε μισή ώρα αργότερα (2.25 μμ) στο υποκατάστημα της Alpha Bank στην οδό Φλέμινγκ στην Αργυρούπολη. Και εκεί ένας άγνωστος με την απειλή πιστολιού άρπαξε 4.000 ευρώ και διέφυγε πεζός.

    [11] ''Το ''αυγό του φιδιού'' υπήρξε η 17Ν''

    23/9/2003 3:26:00 μμ

    Με την αγόρευση του Γιώργου Μαύρου συνήγορου του πρώην υπουργού Γιάννη Παλαιοκρασσά ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο κ. Μαύρος τόνισε στην αγόρευσή του ότι θεμελιώδης αξία του ολοκληρωτισμού της 17Ν ήταν η εξόντωση του εχθρού. Σύμφωνα με το συνήγορο, για τη δημιουργία και την πολυετή δράση της οργάνωσης ευθύνεται ένα μεγάλο μέρος των αριστερών πολιτικών και αριστερών διανοουμένων. "Η 17Ν υπήρξε το φίδι, που βγήκε μέσα από το αυγό, αλλά το κέλυφος αυτού του αυγού το ζέσταναν και εξακολουθούν να το ζεσταίνουν πολλοί". Αναφερόμενος ο κ. Μαύρος στους κατηγορουμένους υποστήριξε, ότι αν ήθελαν να υπερασπίσουν τις πράξεις τους στο δικαστήριο δείχνοντας το πραγματικό τους πρόσωπο θα θεωρούσαν εαυτούς "φωτισμένους, εκλεκτούς της ιστορίας", που ανέλαβαν να σώσουν τους υπόλοιπους ανθρώπους.

    Η φονική πορεία του Γιωτόπουλου

    Ο κ. Μαύρος επεσήμανε στο δικαστήριο ότι δεν δέχεται για τη 17Ν τις θεωρίες περί παρανοϊκών δολοφόνων, γιατί "εμφανίζουν τους κατηγορουμένους και στο πρόσωπό τους το κακό, σαν μια ανωμαλία... Τα μέλη της 17Ν είναι άνθρωποι. Και αυτό, που είναι ανθρώπινο πάνω τους είναι η απανθρωπιά τους".

    Αναφερόμενος στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ο κ. Μαύρος υποστήριξε ότι θα μπορούσε να εξηγηθεί η φονική πορεία του με αναφορά τον πατέρα του Δημήτριο Γιωτόπουλο. Όπως είπε ο κ. Μαύρος, επικαλούμενος σχετικό βιβλίο για το Δημήτρη Γιωτόπουλο, ο πατέρας του κατηγορούμενου πίστευε στον σοσιαλισμό και στην πραγμάτωσή του με την επαναστατική βία, η οποία θα ήταν έργο των λαϊκών μαζών και μάλιστα μαζών συνειδητοποιημένων.

    "Ο Δημήτριος Γιωτόπουλος θα πεθάνει χωρίς η εκπαίδευση των μαζών να συντελεστεί, χωρίς η επανάσταση να γίνει ποτέ... Μπορούμε να υποθέσουμε, ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δεν συμμερίζεται τις ψευδαισθήσεις του πατέρα του και οπωσδήποτε δεν θέλει βέβαια να πεθάνει μέσα στην ίδια φτώχεια. Για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, τις μάζες θα τις ξυπνήσει όχι η Παιδεία, αλλά η επαναστατική βία. Η ένοπλη πάλη λίγων ατόμων θα αποκαλύψει πόσο τρομερά άδικη είναι η κοινωνία και πόσο ευάλωτο και εύθραυστο είναι το κράτος... Έτσι θα αρχίσει το Δεκέμβριο του 1975 το όργιο του φόνου".

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να αγορεύσει ο κ. Αλέξανδρος Κατσαντώνης επίσης για την υπόθεση του Γιάννη Παλαιοκρασσά, καθώς και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος όσον αφορά το χτύπημα σε βάρος του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη.

    [12] Κρίσιμη γενική συνέλευση για το μέλλον του ΟΗΕ

    23/9/2003 7:26:00 μμ

    Αρχίζει την Τρίτη στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη η 58η Γενική Συνέλευση του οργανισμού με τον γ.γ. του οργανισμού να ανοίγει τις εργασίες τονίζοντας ότι ο οργανισμός βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του από τη χρονιά της ίδρυσής του, το 1945. O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν επέκρινε την Τρίτη την αρχή του ''προληπτικού'' πολέμου που προώθησαν οι ΗΠΑ για να επιτεθούν στο Ιράκ, στην ομιλία του κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στα θέματα του Ιράκ, της τρομοκρατίας και του Μεσανατολικού επικεντρώθηκε η ομιλία του Aμερικανού προέδρου. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Γάλλου πρόεδρου Ζακ Σιράκ.

    Νέα απόφαση για τα όπλα μαζικής καταστροφής πρότεινε ο Μπους

    Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους πρότεινε την Τρίτη την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης που θα αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει την ''ποινικοποίηση'' της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής στον κόσμο, με την πραγματοποίηση σοβαρών ελέγχων στις εξαγωγές και με την επίβλεψη, στις χώρες όπου βρίσκονται, των υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τους.

    Επίσης, στα θέματα του Ιράκ, της τρομοκρατίας και του Μεσανατολικού επικεντρώθηκε η ομιλία του Αμερικανού προέδρου.

    Η διαδικασία της αυτοδιάθεσης στο Ιράκ δεν πρέπει ''ούτε να καθυστερήσει, αλλ' ούτε και να επιταχυνθεί ανάλογα με τις επιθυμίες τρίτων πλευρών'', δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον ΟΗΕ, συνιστώντας παράλληλα ευθέως στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, να λησμονήσουν ταχέως τις διαφορές τους κατά την προπολεμική περίοδο όσον αφορά το Ιράκ.

    "Ο πρώτος στόχος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι να υλοποιηθεί η αυτοδιάθεση στο Ιράκ με μέσα συντεταγμένα και δημοκρατικά", τόνισε ο Αμερικανος πρόεδρος.

    Ο Τζορτζ Μπους ζήτησε τη συνδρομή του ΟΗΕ γενικώς για το Ιράκ, ειδικά δε στην εκπόνηση του Συντάγματός του, την μετεκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων και την προετοιμασία διενέργειας ελεύθερων εκλογών.

    "Διατηρούσε επαφές με τρομοκράτες το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, ενώ ανέπτυσσε οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής'', ανέφερε ο πρόεδρος Μπους, επισημαίνοντας ότι ''βελτιώθηκε η διεθνής ασφάλεια'' μετά την ανατροπή του καθεστώτος Χουσέιν και προσκαλώντας τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να λησμονήσουν τις προπολεμικές διαφωνίες τους αναφορικά με το θέμα του Ιράκ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε τα αραβικά κράτη, χωρίς να κατονομάσει, να σταματήσουν να χρηματοδοτούν ή απλά να υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τόνισε ότι η χώρα του θα συνεργάζεται επιμέρους με κάθε χώρα στη γεωγραφική περιοχή του Ιράκ εφόσον αυτή δείχνει ότι επιδιώκει να πρυτανεύσει στην περιοχή η ειρήνη.

    Για το Μεσανατολικό, ο πρόεδρος Μπους κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση ''να συνεργαστεί ώστε κάτω από ειρηνικές συνθήκες'' να ανακηρυχθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. ''Αξίζει να αποκτήσει ένα ανεξάρτητο κράτος ο παλαιστινιακός λαός'' υπογράμμισε στη συνέχεια της ομιλίας ο Μπους.

    Επιπλέον ζήτησε από τους Παλαιστινίους να μιμηθούν τους Ιρακινούς, που θέλουν τώρα να θεσπίσουν δημοκρατικούς θεσμούς για την πατρίδα τους.

    ''Η τρέχουσα θέσπιση δημοκρατικών θεσμών στο Ιράκ, δίνει το παράδειγμα και σε άλλους'' δήλωσε ο πρόεδρος Μπους.

    Επικρίνει την αρχή του ''προληπτικού'' πολέμου ο Αναν

    O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν επέκρινε την Τρίτη την αρχή του ''προληπτικού'' πολέμου, που προώθησαν οι ΗΠΑ για να επιτεθούν στο Ιράκ, στην ομιλία του κατά την έναρξη της ετήσιας Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Το επιχείρημα ορισμένων Κρατών, που εκτιμούν ότι έχουν ''το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνουν χρήση βίας ως προληπτικό μέσο, αποτελεί απροκάλυπτη πρόκληση προς τις αρχές στις οποίες η Παγκόσμια ειρήνη και η σταθερότητα έχουν χωρίς αμφιβολία ατελώς βασιστεί τα τελευταία 25 χρόνια'', δήλωσε ο Αναν.

    "Όμως το να καταγγέλλουμε τη μονομέρεια δεν αρκεί αν δεν απαντούμε καθαρά στις ανησυχίες οι οποίες κάνουν ορισμένους να αισθάνονται ευάλωτοι, κάτι που τους κάνει να αναλάβουν μονομερή δράση", πρόσθεσε ο Αναν.

    Κατά την ομιλία του, ο γ.γ του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι, μέχρι τώρα, πέρα από τις περιπτώσεις νόμιμης άμυνας, "τα Ηνωμένα Έθνη ήταν απαραίτητα για να προσδώσουν τη νομιμότητα τους" στην προσφυγή στη βία.

    Επίσης, ο κ. Ανάν πρόσθεσε ότι είναι "ζωτικής σημασίας" το να καταστεί το Ιράκ μια "σταθερή και δημοκρατική χώρα".

    Ο κ. Αναν άρχισε την ομιλία του στα Γαλλικά δηλώνοντας ότι "οι δώδεκα τελευταίοι μήνες ήταν οδυνηροί για όλους αυτούς από εμάς που πιστεύουν ότι πρέπει να δίδονται συλλογικές απαντήσεις στα κοινά προβλήματα και τις προκλήσεις".

    Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, καθώς οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία αναμένεται να έλθουν και πάλι στο προσκήνιο.

    Την Δευτέρα, ο Τζορτζ Μπους σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News τόνισε ότι ευελπιστεί πως ο Γάλλος ομόλογός του θα κατανοήσει εν καιρώ την απόφασή του να εισβάλει στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντας τον Σιράκ, με τον οποίον θα συναντηθεί αργότερα σήμερα, ως προσωπικότητα με ισχυρή θέληση.

    Ο Μπους τόνισε πως θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία της συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη, για να εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Εν τω μεταξύ, η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι προτάσεις της Γαλλίας για σταδιακή μετάβαση της κυριαρχίας σε μία ιρακινή κυβέρνηση δεν είναι εφικτές.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, έχει ζητήσει τη συμβολική μετάβαση της εξουσίας στο νεοσυσταθέν Ιρακινό Εθνικό Συμβούλιο - το οποίο έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ - και την ουσιαστική μετάβαση της εξουσίας σε αυτό μέσα σε έξι με εννέα μήνες.

    Η κ. Ράις είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μετάβαση της εξουσίας σε ένα μη εκλεγμένο συμβούλιο και ότι αυτό πρέπει να γίνει μόνο μετά τη σύνταξη Συντάγματος και τη διεξαγωγή εκλογών.

    [13] Γεμάτος λακούβες ο ...''Οδικός Χάρτης''

    23/9/2003 1:59:00 μμ

    Δεν θα συμπεριλαμβάνεται ο επικεφαλής της Φατάχ στη Δυτική Όχθη Μαρουάν Μπαργούτι στην επικείμενη ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανέζικη σιιτική Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Τσάχι Χανέγκμπι. Στο μεταξύ Εβραίοι εξτρεμιστές έποικοι σχεδίασαν σειρά επιθέσεων σε τζαμιά, μεταξύ των οποίων το τζαμί του Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με έρευνα της Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, γράφει σήμερα η εφημερίδα Μααρίβ. Εξάλλου η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε τις ΗΠΑ, ότι δεν χορήγησαν έγκαιρα βίζα στον επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ Φαρούκ Καντούμι, ώστε να μπορέσει να λάβει μέρος στη γενική συνέλευση του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Στο μεταξύ ένοπλος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε ισραηλινό έδαφος, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

    Δεν απελευθερώνει τον Μπαργούτι το Ισραήλ

    "Αυτός (ο Μαρουάν Μπαργούτι) πρέπει να παραμείνει στη φυλακή για δεκάδες χρόνια, διότι πρόκειται για έναν εγκληματία, που δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του καταφεύγοντας στη βία. Απαντά με τρομοκρατία και με δολοφονίες πολλών Ισραηλινών", τόνισε ο Τσάχι ΧανέγκμπιΧανέγκμπι, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ.

    Ο Μπαργούτι είχε συλληφθεί από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις το 2002 στη Ραμάλα και δικάσθηκε από ισραηλινό δικαστήριο, για "φόνους κατά συρροή" και "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για κατοχή όπλων", κατηγορίες για τις οποίες αντιμετωπίζει ποινή ισοβίων δεσμών.

    Σύμφωνα με ισραηλινές επίσημες πηγές, ο έφεδρος στρατηγός Ιλάν Μπιράν μετέβη χθες βράδυ στη Γερμανία, για διαβουλεύσεις με τον μεσολαβητή της πρωτοβουλίας και συντονιστή των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών Ερνστ Ορλάου, γύρω από τους όρους της επικείμενης ανταλλαγής κρατουμένων με τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Χααρέτζ, η ανταλλαγή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την αύξηση του αριθμού των Παλαιστινίων κρατουμένων, που η κυβέρνηση του Ισραήλ θα μπορεί να ζητήσει την εξορία τους στο εξωτερικό. Επικαλούμενη επίσημες πηγές, η κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ τόνισε σήμερα, πως δεν προβλέπεται καμία σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Σαρόν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με θέμα την ανταλλαγή των κρατουμένων.

    Εβραίοι έποικοι "εκδικητές" επιτίθενται σε τζαμιά

    Στο μεταξύ σύμφωνα με έρευνες της Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, Εβραίοι εξτρεμιστές έποικοι σχεδίασαν σειρά επιθέσεων σε τζαμιά, μεταξύ των οποίων το τζαμί του Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλο η εφημερίδα Μααρίβ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας από τους εξτρεμιστές αυτούς διηγήθηκε στους άνδρες, που διενεργούσαν έρευνες, ότι οι σύντροφοί του σκόπευαν να επιτεθούν κυρίως σε τζαμιά στη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής.

    Ο ίδιος εξτρεμιστής έκανε λόγο επίσης για επιθέσεις, που σχεδιάζονταν κατά ισραηλινών πολιτικών αξιωματούχων, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. Από το Νοέμβριο του 2001, τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στη Δυτκή Οχθη στη διάρκεια επιθέσεων των οποίων η ανάληψη της ευθύνης έχει γίνει με ανώνυμα τηλεφωνήματα στο όνομα μικρών ομάδων "εκδικητών" εβραίων ως απάντηση στις αιματηρές επιθέσεις από παλαιστινιακές οργανώσεις.

    Η Σιν Μπετ είχε συλλάβει από τον Ιούλιο του 2003 αρκετούς έποικους, ύποπτους συμμετοχής στις επιθέσεις αυτές. Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν από την πλευρά τους την εξάρθρωση εβραϊκού "δικτύου τρομοκρατών" και τη σύλληψη 13 εποίκων, από τους οποίους οι εννέα αφέθηκαν ελεύθεροι ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.

    Νέα ηγεσία αν θέλετε παλαιστινιακό κράτος'', λέει ο Μπους

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πως τα σχέδια για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτους εξαρτώνται από την εξεύρευση νέων ηγετών, οι οποίοι θα είναι προσηλωμένοι στην πάταξη της τρομοκρατίας.

    Στις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μπους εξέφρασε τη λύπη του, που ήταν λίγες οι χώρες, που συντάχθηκαν με τις ΗΠΑ για να απομονωθεί πολιτικά ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίον η Ουάσιγκτον κατηγορεί, ότι εμποδίζει την ειρηνευτική διαδικασία.

    "Στην Αμερική πιστεύουμε, πως θα πρέπει να ξεφορτωνόμαστε κάποιον μέσω μίας ειρηνικής, μεθοδικής διαδικασίας, και ο παλαιστινιακός λαός θα πρέπει να λάβει αυτήν την απόφαση ορίζοντας μία κυβέρνηση, που θα αντιπροσωπεύει τη βούλησή του", τόνισε ο Μπους. "Αναμφίβολα ο Αραφάτ απέτυχε. Και, ξέρετε, το θλιβερό είναι, πως είμαστε πραγματικά η μόνη χώρα στον κόσμο, που το λέει αυτό", δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    "Οι Παλαιστίνιοι υπέφεραν τα πάνδεινα υπό την ηγεσία του, κι ευελπιστούμε, πως θα αναδυθούν νέοι πολιτικοί, οι οποίοι θα είναι προσηλωμένοι στην ειρήνη, πρόθυμοι να πατάξουν την τρομοκρατία, κι από όλα αυτά θα προκύψει ένα παλαιστινιακό κράτος", τόνισε ο Μπους.

    "Πιστεύω, πως θα είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος. Όμως αυτό δεν θα επιτευχθεί όσο ο συνομιλητής, ο αυτοποκαλούμενος εκπρόσωπος του λαού, δεν πολεμά την τρομοκρατία. Κι αυτό είναι το πρόβλημα με τον Αραφάτ", κατέληξε ο Μπους.

    Στην αναμονή ...για βίζα εισόδου στις ΗΠΑ ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος

    Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε τις Ηνωμένες Πολιτείες για το γεγονός, ότι δεν χορήγησαν έγκαιρα βίζα στον επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ Φαρούκ Καντούμι, ώστε να μπορέσει να λάβει μέρος στη σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

    Στην ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Αρχή καταγγέλλει την καθυστέρηση αυτή ως ενέργεια "εχθρική προς την παλαιστινιακή πλευρά" και "σοβαρή παραβίαση" των υποχρεώσεων, που έχει η Ουάσινγκτον έναντι του ΟΗΕ ως φιλοξενούσα χώρα.

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, ότι η αίτηση του Καντούμι για άδεια εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται υπό εξέτασιν και δεν έχει απορριφθεί.

    Ογδόντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και πάνω από 120 υπουργοί Εξωτερικών θα μετάσχουν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, που αρχίζει σήμερα στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι μέλος της 191μελούς γενικής συνέλευσης, αλλά τα μέλη της αντιπροσωπείας της μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις ως παρατηρητές.

    ''Κατανόηση'' Πάουελ στην άρνηση του Σαρόν να παγώσει τους επικοισμούς

    Δεν αναμένει απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση στο αίτημα της Ουάσινγκτον για πάγωμα του εποικιστικού προγράμματος στη Δυτική Όχθη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ παρά μόνον αφού η Παλαιστινιακή Αρχή εξουδετερώσει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις.

    Αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος εξέφρασε την κατανόησή του για τη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στο θέμα των εβραϊκών οικισμών, λέγοντας, ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο για έναν Ισραηλινό ηγέτη να φανεί, ότι υποκύπτει στις αμερικανικές πιέσεις.

    Οι επικριτές της αμερικανικής και της ισραηλινής πολιτικής λένε, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει το εποικιστικό πρόγραμμα στη Δυτική Οχθη, διότι δεν συμβάλει στην ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ προκαλεί τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων.

    Το Ισραήλ θεωρεί νόμιμους τους οικισμούς. Οι ΗΠΑ, που στο παρελθόν χαρακτήρισε παράνομο το εποικιστικό πρόγραμμα, σήμερα θεωρεί, ότι, απλά, δεν βοηθάει. "Οι Ισραηλινοί θα απαντήσουν, κατά την κρίση μου, όταν μπορεί να αποδειχθεί ότι η παλαιστινιακή πλευρά κάνει κάτι για τις βομβιστικές επιθέσεις", δήλωσε ο Πάουελ. "Είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο για τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, ή οποιουδήποτε άλλου κράτους, όταν αντιμετωπίζει τη δραστηριότητα, που φαίνεται να την ανέχονται οι κυβερνητικές αρχές της άλλης πλευράς... να πει στο λαό του, ότι υποκύπτει στις πιέσεις των Αμερικανών, ή οποιουδήποτε άλλου", πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    Νεκρός Παλαιστίνιος σε ισραηλινό έδαφος

    Ένοπλος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών σε ισραηλινό έδαφος, κοντά στη λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ. "Οι στρατιώτες εντόπισαν τα ξημερώματα μία ύποπτη σκιά και άνοιξαν πυρ. Επρόκειτο για έναν ένοπλο παλαιστίνιο που απάντησε στα πυρά", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας, ότι ο ένοπλος είχε διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος, περνώντας από το τείχος, που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα στην περιοχή του εβραϊκού οικισμού Ντουγκίτ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ο Παλαιστίνιος φορούσε στολή παραλλαγής και ήταν οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ ,πυροκροτητές και χειροβομβίδες. Στην κατοχή του βρέθηκε και ένα Κοράνι.

    Από την έναρξη της Ιντιφάντα πριν τρία χρόνια έχουν σκοτωθεί 3.485 άνθρωποι, εκ των οποίων 2.603 Παλαιστίνιοι και 819 Ισραηλινοί.

    [14] Αμερικανοισραηλινή συμφωνία για το ''Τείχος της ντροπής''

    23/9/2003 12:31:00 μμ

    Σε συμβιβασμό έφθασαν οι εκπρόσωποι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν με τους Αμερικανούς για τη χάραξη της "αμυντικής γραμμής", όπως αποκαλούν το Τείχος, που κατασκευάζει το Ισραήλ για να διαχωρίσει το ισραηλινό έδαφος από τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η γραμμή αυτή θα περιλαμβάνει "ένα προσαρμόσιμο τμήμα" στην πλευρά, που θα καλύπτει τον εβραϊκό οικισμό Αριέλ, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα εντός των ορίων της Δυτικής Όχθης. Η διευθέτηση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ του Ντοβ Βάισγκλας, διευθυντή του γραφείου του Αριέλ Σαρόν, του Αμος Γιααρόν, γενικού διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας και της Κοντολίζα Ράις, συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Δέχτηκαν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς οι ΗΠΑ

    Η πτέρυγα των "σκληρών" της ισραηλινής κυβέρνησης απαιτεί αυτή η "αμυντική γραμμή", η οποία έχει ως στόχο, σύμφωνα με τους ίδιους, να εμποδίσει τη διείσδυση Παλαιστινίων καμικάζι στο ισραηλινό έδαφος, να περιλάβει και τον εβραϊκό οικισμό Αριέλ.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει επανειλημμένως εκφράσει δημόσια τις αντιρρήσεις του για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού και τους φόβους του για την πρόκληση επιπλοκών στη χάραξη των μελλοντικών συνόρων ενός παλαιστινιακού κράτους.

    Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι Αμερικανοί αποδέχθηκαν την ισραηλινή θέση σύμφωνα με την οποία η "αμυντική γραμμή" δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν χαράσσει τα σύνορα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

    Η κυβέρνησης Μπους αποφάσισε επίσης τη διατήρηση του συνόλου των εγγυήσεων, που έχει παραχωρήσει η Ουάσινγκτον για τη χορήγηση στο Ισραήλ προνομιακών τραπεζικών πιστώσεων ύψους 9 δις δολαρίων.

    Πανάκριβο Τείχος - ''αμυντικη γραμμή''

    Το Ισραήλ ολοκλήρωσε στα τέλη Ιουλίου ένα πρώτο τμήμα του Τείχους μήκους 140 χλμ. Σύμφωνα με τα ισραηλινά σχέδια, το επόμενο τμήμα της γραμμής θα κατασκευασθεί σε διάστημα ενός έτους και θα περιλάβει το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ.

    Η "αμυντική γραμμή" θα έχει συνολικό μήκος 350 χιλιομέτρων και θα διατρέχει από βορρά προς νότο την "πράσινη γραμμή", που χωρίζει το ισραηλινό έδαφος από τη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, η "αμυντική γραμμή" είναι πιθανόν να φθάσει τελικά τα 800-900 χιλιόμετρα σε μήκος.

    Το κόστος κατασκευής της ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια δολάρια ανά χιλιόμετρο και το συνολικό της κόστος μπορεί να φθάσει τα 1,8 δις δολάρια.

    [15] Ανταλλαγή πυροβολισμών σε νοσοκομείο στη Σαουδική Αραβία

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2003 3:58:00 μμ

    Ενας Σαουδάραβας αστυνομικός και τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην επαρχία Τζιζάν της Σαουδικής Αραβίας, όταν ένοπλοι εισέβαλαν σε νοσοκομείο κρατώντας ομήρους, πολίτες και νοσηλευτικό προσωπικό. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ δύο από τους τρομοκράτες παραδόθηκαν. Το επεισόδιο σημειώθηκε στο νοσοκομείο Βασιλιάς Φαχντ, κοντά στα σύνορα της Υεμένης.

    [16] Τρεις Κούρδοι αντάρτες νεκροί από πυρά Τούρκων στρατιωτών

    23/9/2003 12:39:00 μμ

    Τρεις αντάρτες του Kadek (πρώην ΡΚΚ) σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης του τουρκικού στρατού στην κεντρική Τουρκία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα οι τρεις αντάρτες εντοπίσθηκαν από αστυνομικούς στην περιοχή Τοκάτ και αρνήθηκαν να παραδοθούν. Τότε η αστυνομία άνοιξε πυρ, με συνέπεια να σκοτωθούν οι τρεις Κούρδοι αντάρτες. Δεν έχει διευκρινισθεί πότε έγινε το συγκεκριμένο επεισόδιο. Η επιχείρηση των δυνάμεων Ασφαλείας στην περιοχή, όπου παρατηρείται και πάλι δράση κουρδικών ανταρτικών ομάδων, συνεχίζεται, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Οι αντάρτες του ΡΚΚ ανακοίνωσαν την 1η Σεπτεμβρίου, ότι τερματίζουν την εκεχειρία, που είχαν κηρύξει μονομερώς, επειδή η Αγκυρα αρνείται τον πολιτικό διάλογο μαζί τους.

    [17] Ιράν: Σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό-13 νεκροί

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2003 5:37:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Δέκα τρεις άνδρες των επίλεκτων Iρανικών στρατιωτικών δυνάμεων σκοτώθηκαν όταν ο οδηγός ενός λεωφορείου που τους μετέφερε κοιμήθηκε στο τιμόνι με αποτέλεσμα να συγκρουστεί το λεωφορείο του με ένα φορτηγό. Δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί πόσοι από τους νεκρούς του χθεσινού δυστυχήματος ήταν Φρουροί της Επανάστασης. Οι στρατιωτικοί επέστρεφαν στη βάση τους μετά από προσκύνημα στην πόλη Μασχάντ (βορειανατολικά). Στο ίδιο δυστύχημα τραυματίστηκαν ακόμη 19 άτομα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Κατά την περσινή χρονιά σε δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε δρόμους του Ιράν σκοτώθηκαν περίπου 22.000 άνθρωποι.

    [18] Μπους για Χουσεΐν και Λάντεν: Θα συλληφθούν κάποια στιγμή

    23/9/2003 12:02:00 μμ

    Την πεποίθηση ότι κάποια στιγμή θα συλληφθούν ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Οσάμα μπιν Λάντεν, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. "Περιστασιακά λαμβάνω κάποια έκθεση, που αναφέρει ότι έχουμε εγκλωβίσει, ή βρισκόμαστε κοντά του, ή κάπως έτσι", δήλωσε ο πρόεδρος Μπους σχετικά με τις πιθανότητες σύλληψης του ανατραπέντος Ιρακινού προέδρου. Για τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Μπους είπε πως έχει απομονωθεί και κρύβεται. Εξάλλου ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο επικεφαλής του δικτύου της Αλ Κάιντα είναι ζωντανός, και μπορεί να κρύβεται στο Πακιστάν, όμως η σύλληψή του δεν πρόκειται να είναι εύκολη υπόθεση.

    ''Ο κόσμος δεν κατανοεί την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για ένα αφιλόξενο τόπο, όπου εκείνο που λείπει είναι περισσότερο οι πληροφορίες, παρά μία αυστηρά στρατιωτικού χαρακτήρα επιχείρηση'', δήλωσε ο Μουσάραφ.

    Ο Πακιστανός ηγέτης ζήτησε μία αυξημένη βοήθεια από τις ΗΠΑ, βοήθεια που δεν θα είναι μόνον στρατιωτική και κατήγγειλε, παράλληλα, όσους επικρίνουν την κυβέρνησή του γιατί δεν έλαβε αρκούντως αυστηρά μέτρα κατά μελών της Αλ Κάιντα.

    [19] Κλείνουν προσωρινά τα δίκτυα ''Αλ Τζαζίρα''-''Αλ Αραμπίγια''

    23/9/2003 3:30:00 μμ

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ αποφάσισε να κλείσει, τουλάχιστον προσωρινά, τα γραφεία των δορυφορικών τηλεοπτικών δικτύων "Αλ Τζαζίρα" και "Αλ Αραμπίγια" στη χώρα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου.

    Ο Εντεφάντχ Κανμπάρ, εκπρόσωπος του Αχμαντ Σάλαμπι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως το συμβούλιο εξέτασε τα νόμιμα μέσα για να κλείσει τα γραφεία των δύο τηλεοπτικών δικτύων, εναντίον των οποίων έχουν διατυπωθεί κατηγορίες για υποκίνηση στη βία και στην τρομοκρατία. ''Το Συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει τα δίκτυα αυτά'', τόνισε ο ίδιος και διευκρίνισε πως το μέτρο είναι προσωρινό.

    Τόσο το "Αλ Τζαζίρα", όσο και το "Αλ Αραμπίγια" δεν έχουν σχολιάσει προς το παρόν την απόφαση αυτή.

    [20] Πλήγμα στις δημοτικότητες Μπους-Μπλερ καταφέρνει το Ιρακ

    23/9/2003 12:58:00 μμ

    Μόλις το 50% των Αμερικανών εγκρίνουν την πολιτική του προέδρου τους Τζορτζ Μπους, ποσοστό που φθίνει σε σχέση με το 60% που ήταν στις αρχές Αυγούστου και 71% στα τέλη Μαρτίου, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Gallup για λογαριασμό της εφημερίδας USA Today και του δικτύου CNN. Ποτέ άλλοτε τόσο πολλοί Αμερικανοί, όπως το παρόν ποσοστό του 47% δεν επικρίνουν σε τέτοιο βαθμό την πολιτική του προέδρου τους. Τα αντίστοιχα στοιχεία ανέρχονταν σε 36% στις αρχές Αυγούστου και μόλις 25% στα τέλη Μαρτίου, όπως προκύπτει από τη σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε στο διάστημα 19-21 Σεπτεμβρίου, με δείγμα 1003 ενήλικες. Όμως η δυσαρέσκεια περισσεύει και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με το έναν στους δύο Βρετανούς να δηλώνει σε δημοσκόπηση της Γκάρντιαν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ κάθε άλλο παρά δικαιολογημένος ήταν.

    Ο πόλεμος δεν άξιζε τον κόπο δηλώνει ένας στους δύο Αμερικανούς

    Όσο για την κατάσταση στο Ιράκ, μόνο το 50% των Αμερικανών εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε τον Μάρτιο άξιζε τον κόπο (63% το αντίστοιχο ποσοστό τον Αύγουστο και 76% την εποχή της πτώσης του Σαντάμ Χουσέιν).

    Μόλις το 10% πιστεύει ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει, ενώ το 89% δηλώνει πως συνεχίζεται. Στις αρχές Μαΐου, λίγο μετά την ανακοίνωση ''του πέρατος των μεγάλων μαχών'' από τον Μπους, το 41% εκτιμούσε πως ο πόλεμος είχε ολοκληρωθεί.

    Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2004, η παρούσα έρευνα δείχνει ότι ο Μπους θα υπολείπετο από τους δημοκρατικούς διεκδικητές του χρίσματος Ουέσλι Κλαρκ (49% έναντι 46%) και Τζον Κέρι (48% έναντι 47%), ενώ θα επικρατούσε έναντι των υπολοίπων κυριότερων δημοκρατικών διεκδικητών ( 49% έναντι 46% του Χάουαρντ Ντιν, 48% έναντι 46% του Ντικ Γκέπχαρντ, και 48% έναντι 47% του Τζο Λίμπερμαν).

    Αδικαιολόγητος ο πόλεμος λένε τώρα οι Βρετανοί

    Για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών οι Βρετανοί εκτιμούν πως ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ήταν δικαιολογημένος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάζεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Γκάρντιαν.

    Το 53% όσων ερωτήθηκαν τονίζει πως στην ουσία ο πόλεμος δεν ήταν δικαιολογημένος, ενώ το αντίθετο πιστεύει μόνον το 38%. Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά τον πόλεμο, τον Απρίλιο, το 63% των Βρετανών ήταν ευνοϊκά διακείμενο, ενώ τον Ιούλιο το ανάλογο ποσοστό ήταν 51%.

    Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της εταιρείας ICM, μόλις το 35% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα ψηφίσει τους Εργατικούς στις ερχόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2006 το αργότερο.

    Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, κερδίζει στη σφυγμομέτρηση αυτή 6 ποσοστιαίες μονάδες, και με ποσοστό 28% υπολείπεται μόλις δύο μονάδες από το δεύτερο κόμμα των Συντηρητικών. Το ποσοστό αυτό αποτελεί την καλύτερη επίδοσή τους στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία 14 χρόνια.

    Η νέα τούτη δημοσκόπηση συνιστά ακόμη ένα πλήγμα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της σταδιοδρομίας του μετά την αυτοκτονία του κυβερνητικού εμπειρογνώμονα Ντέιβιντ Κέλι.

    [21] Αργεί, κατά Πάουελ, η εθνική κυριαρχία του Ιράκ

    23/9/2003 12:55:00 μμ

    Τουλάχιστον ένας χρόνος πριν αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία του Ιράκ σύμφωνα με τον επικεφαλή της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, που διευκρίνησε ότι το διορισμένο από τις ΗΠΑ προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ θα πρέπει να συντάξει σχέδιο Συντάγματος και να διοργανώσει τις εκλογές, πριν οι Αμερικανοί επιτρέψουν την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ. Σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση, ο Κόλιν Πάουελ ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει να αφήσει τους Ιρακινούς εκτεθειμένους αποκαθιστώντας την εθνική κυριαρχία του Ιράκ, χωρίς να έχουν συγκροτηθεί οι κατάλληλοι θεσμοί και μία κυβέρνηση ικανή να διαχειρισθεί τη διακυβέρνηση.

    [22] Περιπολούν στον Κόλπο για λαθρεμπόρους πετρελαίου

    23/9/2003 12:42:00 μμ

    Συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις σταμάτησαν επτά πλοία στον Περσικό Κόλπο, που ήταν ύποπτα για λαθρεμπόριο πετρελαίου από το Ιράκ, όπως έγινε γνωστό από πηγές του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα πλοία αυτά εντοπίσθηκαν σε διαφορετικές επιχειρήσεις από δύναμη αποτελούμενη από αμερικανικά, βρετανικά και αυστραλιανά σκάφη, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, χωρίς να διευκρινίσουν πότε έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι. Στη Βαγδάτη ο αντισυνταγματάρχης Ντέιβιντ Ρέινολντς, εκπρόσωπος της συμμαχικής δύναμης, δήλωσε, ότι οι στρατιωτικές αρχές απέτρεψαν τη διοχέτευση άνω των 4.000 τόνων ιρακινού πετρελαίου στη μαύρη αγορά. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει σε ποιές αγορές θα διοχετευόταν το πετρέλαιο αυτό. "Με βάση μία νέα εντολή της Προσωρινής Αρχής, το ιρακινό δικαστικό σύστημα είναι τώρα έτοιμο να αρχίσει τη διαδικασία έρευνας για οποιονδήποτε συλλαμβάνεται για λαθρεμπόριο, ώστε να αποδίδεται στον ιρακινό λαό ο πλούτος της χώρας", δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρέινολντς.

    [23] Την Oneworld της British Airways προτίμησε η Swiss

    23/9/2003 1:14:00 μμ

    Συμφωνία για είσοδο στη συμμαχία Oneworld της British Airways υπέγραψε σήμερα η Swiss International Airlines Ltd., ο αερομεταφορέας, που προέκυψε από την χρεωκοπημένη Swissair Group, καθώς επιζητά τρόπους για να καταστεί κερδοφόρα. Το διοικητικό συμβούλιο της ελβετικής αεροπορικής εταιρίας απέρριψε χθες την αντιπρόταση της Lufthansa να γίνει μέλος της συμμαχίας Star προτιμώντας τη συμμαχία Oneworld, η οποία της εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει ανεξάρτητη μεσοπρόθεσμα. Η Swiss ήλθε σε διμερή συμφωνία με τη British Airways, που της επιτρέπει να μοιράζεται μαζί της αγορά και δρομολόγια. Ο βρετανικός αερομεταφορέας μοιράζεται αγορά και δρομολόγια με τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας Oneworld, Iberia, Aer Lingus, Finnair και Cathay Pacific Airways ενώ έχει έλθει σε περιορισμένη παρόμοια συμφωνία με την American Airlines. Έχει, επίσης, κοινοπραξία με την Qantas.

    [24] Μέτρα για τη βία στα γήπεδα στην Ιταλία

    23/9/2003 4:51:00 μμ

    Σκληρά μέτρα εναντίον των ''χούλιγκανς'', αποφάσισε να λάβει μετά τα επεισόδια που έγιναν στο γήπεδο του Αβελίνο, όπου ένας φίλαθλος βρήκε τραγικό θάνατο. Η γραμμή που θα ακολουθήσουν εμπνέεται από τα μέτρα που έλαβαν οι βρετανικές αρχές, με τον υπουργό Εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου να δηλώνει αποφασισμένος ακόμη και να απαγορεύσει ποδοσφαιρικές συναντήσεις αν υπάρξουν υπόνοιες για την διασάλευση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.

    Τηλεκάμερες, ''ταξιθέτες'', σύστημα εντοπισμού πλαστών εισιτηρίων

    Οι ομάδες δεν θα μπορούν στο εξής να πωλούν εισιτήρια την ημέρα του αγώνα στους φίλαθλους της φιλοξενούμενης ομάδας, ενώ αυτά που δεν θα πωλούνται θα καταστρέφονται.

    Απαγορεύεται επίσης η δωρεάν διάθεση ή ''η χαμηλή τιμή''.

    Ολα τα στάδια θα πρέπει να τοποθετήσουν εντός και γύρω τηλεκάμερες και θα υπάρχουν μόνο αριθμημένες θέσεις. Στην είσοδο θα υπάρχουν συστήματα ελέγχου για τον εντοπισμό πλαστών εισιτηρίων.

    Την ασφάλεια στο εσωτερικό των γηπέδων θα αναλάβουν οι ομάδες, θα υπάρχουν ''ταξιθέτες'' που θα οδηγούν τους φιλάθλους στις θέσεις τους, αλλά ταυτόχρονα θα είναι υπεύθυνοι και θα ειδοποιούν την αστυνομία όταν παρατηρούν επεισόδια.

    Ουσιαστικά για την ασφάλεια των σταδίων θα έχουν τώρα μεγάλη ευθύνη οι ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να απομονώσουν τους πιο βίαιους οπαδούς τους, είτε απαγορεύοντας την είσοδο στα γήπεδα, είτε καταγγέλλοντας.

    Ολα αυτά τα πρώτα μέτρα, όπως είπε και ο κ. Πιζάνου, θα αποδειχθεί αν είναι αποτελεσματικά στους προσεχείς αγώνες.

    [25] Urban Tap: Ενας ''Πλήρης κύκλος'' ρυθμών και εποχών

    23/9/2003 2:50:00 μμ

    Μετά από περιοδείες σε όλο τον κόσμο αλλά και μετά την πρώτη τους επίσκεψη στην Ελλάδα τα περασμένα Χριστούγεννα στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ του Βόλου, ήρθε η ώρα να έρθουν και στην Αθήνα. Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Λυκαβηττού θα παρουσιαστεί η παράσταση "Full Cycle". Όλοι οι πολιτισμοί και οι τέχνες ενορχηστρωμένα σε μια χιπ-χοπ εκδοχή από τον κορυφαίο περφόρμερ Ταμάνγκο και την ομάδα του, τους Urban Tap. Ρυθμός και κλακέτες, street dance, μαζί με βραζιλιάνικη καποέιρα, ινδικά φωνητικά, αφρικανικά τύμπανα και ήχους της τζαζ, σε έναν αυτοσχεδιαστικό πλήρη κύκλο, που αποτυπώνεται επί σκηνής με μουσικούς, χορευτές και ζωντανή βιντεοπροβολή με 15 κάμερες. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η ΕΡΤ ΑΕ και συγκεκριμένα τα ραδιοφωνικά προγράμματα ΚΟΣΜΟΣ και Δεύτερο.

    Ο Ταμάνγκο

    Ο Ταμάνγκο είναι ο δημιουργός των Urban Tap. Ως χορευτής, μουσικός, ζωγράφος και σκηνοθέτης και ως γνήσιος πολίτης του κόσμου προσπαθεί να αντλήσει τις ιδέες για τις παραστάσεις του από τους πολιτισμούς και των πέντε ηπείρων. Θεωρεί ότι αυτό που τον ωθεί στην δημιουργία είναι κυρίως ο ρυθμός, η δική του "ποίηση που βγαίνει από την ψυχή" όπως χαρακτηριστικά λέει.

    Οι Urban Tap παρουσιάζουν μια πολύ-πολιτισμική μουσικοχορευτική παράσταση στη οποία αναζητούνται οι βαθύτερες σχέσεις των ρυθμών της φύσης με τους αντίστοιχους ρυθμούς της μουσικής που συναντάμε στην θρησκευτική πίστη σε όλο τον κόσμο, παράλληλα όμως στηρίζεται και στην Urban art, την τέχνη που αναπτύσσεται στις κοινωνικά αποκλεισμένες περιοχές των πόλεων και αποτελούν τρόπο αντίδρασης των κατοίκων τους.

    Βασίζεται στο Tap Dance, το Hip-hop και την βραζιλιάνικη καποέιρα. Εμπνευσμένοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συναντώνται μέσα από την κοινή γλώσσα του ρυθμού δημιουργώντας έναν διαρκή αυτοσχεδιαστικό διάλογο. Όπως λέει και ο Ταμάνγκο "Είναι καθαρή τζαζ. Να δημιουργείς και να ζεις την κάθε στιγμή".

    Ο Ταμάνγκο χρησιμοποιεί τις κλακέτες και τραγουδάει με το σώμα. Αρχίζει να χορεύει καθώς αφουγκράζεται τον ήχο που συσσωρεύει ενέργεια, ώσπου το σώμα του να πιάσει τον ρυθμό, να πάρει την ώθηση και ...ν' απογειωθεί! Με εκπληκτική ταχύτητα, ο Ταμάνγκο αφήνει τα πόδια του να συνδιαλαγούν με τον θώρακά του, δημιουργώντας μαγικά γλυπτικά σχήματα στον αέρα. Την ίδια στιγμή 15 live κάμερες αποτυπώνουν αυτές τις εικόνες και με το μαγικό μοντάζ του χειριστή και σκηνοθέτη (που λέγεται v-j) προβάλλονται σε γιγαντοοθόνη που βρίσκεται πίσω από την σκηνή.

    Ένα μαγικό σκηνικό από προβολές βίντεο, οι οποίες γεννώνται την ίδια στιγμή, με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Ένας πολυδιάστατος μουσικός πίνακας που μεταφέρει μέσα του τους παλμούς της καρδιάς όλου του κόσμου. "Πλήρης κύκλος" είναι το όνομα της παράστασης. Είναι όλοι οι πολιτισμοί μαζί. Μια διασταύρωση ρυθμών και εποχών. Tap και Free style dance, καποέιρα, αφρικάνικοι ρυθμοί, free jazz, κρουστά από την Αϊτή, ντιτζερινού από την Αυστραλία και ινδικά φωνητικά, μέσα από μια χιπ-χοπ οπτική, μέσα από την κουλτούρα των δρόμων.

    Σημεία Προπώλησης: Ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών, Virgin Megastores, Ticket Hellas

    Τηλέφωνο Πληροφοριών: 2109213310

    Τιμές Εισιτηρίων: 25 ευρώ στο πάνω διάζωμα, 35 ευρώ στο μεσαίο διάζωμα, 45 ευρώ στις αριθμημένες θέσεις.

    [26] Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

    23/9/2003 2:46:00 μμ

    Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που είναι αφιερωμένες στα μνημεία και τη συντήρησή τους, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου με στόχο την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο θεσμός αυτός "ανοίγει τις πόρτες" μνημείων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που τον υπόλοιπο χρόνο είναι κλειστά στο ευρύ κοινό και μέσα από συναυλίες, γιορτές, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα διάφορα μνημεία.

    ''Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά''

    Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τη διεθνή γραμματεία συντονισμού έχει από το έτος 2001 το Centro Nacional de Cultura στην Πορτογαλία. Είναι ο πιο μεγάλος ευρωπαϊκός θεσμός στον τομέα του πολιτισμού - ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν αυξήθηκε από 11 το 1991 σε 48 το 2003. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάτω από το σύνθημα του Συμβουλίου της Ευρώπης "Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά".

    Ελλάδα: ''Τόποι αθλητισμού, τόποι πολιτισμού''

    Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό από το 1994. Για τη διετία 2003 - 2004 επέλεξε θέμα με τίτλο "Τόποι αθλητισμού, τόποι πολιτισμού". Φέτος, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 26-28 Σεπτεμβρίου σ΄ όλη την Ελλάδα και θα αποτελέσουν διαφορετικές διαδρομές για την προσέγγιση του ίδιου θέματος: το αθλητικό πνεύμα με την έννοια της ευγενούς άμιλλας. Στόχος του ελληνικού προγράμματος είναι η εξοικείωση του κοινού με τους χώρους όπου διεξάγονταν αγώνες από την αρχαιότητα έως σήμερα αλλά και η συμμετοχή του σε ιππικούς, δραματικούς, μουσικούς και ποιητικούς αγώνες.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι ο θεσμός αυτός "λειτουργεί ως όχημα για την παρουσίαση των δραστηριοτήτων και του έργου του ΥΠΠΟ" και συμπλήρωσε: "Φέτος οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς δεν είναι τυχαίο ότι είναι αφιερωμένες στους Τόπους Αθλητισμού - Τόπους Πολιτισμού. Αυτό είναι μία απόδοση τιμής στην ολυμπιακή προετοιμασία της Ελλάδας εν όψει των Αγώνων του 2004 αλλά και στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα".

    Διαβάστε: Πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων

    [27] Chico and the Gypsies στην Αθήνα

    23/9/2003 2:37:00 μμ

    Με τους αυθεντικούς τσιγγάνικους ήχους των Chico and the Gypsies, το ανανεωμένο διάδοχο δωδεκαμελές σχήμα των θρυλικών Gypsy Kings, θα πλημμυρίσει το θέατρο Λυκαβηττού, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003. Οι Chico and the Gypsies με επικεφαλής τον Chico Bouchikhi , τον δημιουργό και συνθέτη των θρυλικών Gypsy Kings, αποτελεί ένα μοναδικό συγκρότημα - θεματοφύλακα της τσιγγάνικης κουλτούρας, που μυεί τον κόσμο τους προαιώνιους ρυθμούς και την κουλτούρα των Ρόμα. Τα έσοδα από την συναυλία τους στην Αθήνα θα ενισχύσουν τα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης - Θράκης. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η ΕΡΤ ΑΕ.

    Ο Chico Bouchikhi πλαισιωμένος από πραγματικούς Γάλλους τσιγγάνους μουσικούς έχει ήδη θριαμβεύσει με 15 χρυσούς δίσκους, ενώ οι συναυλίες που έχει δώσει το σχήμα σε Ιαπωνία, Αγγλία, Αυστραλία, Μεξικό και τις ΗΠΑ μετατρέπονταν πάντα σε ξέφρενες μουσικές γιορτές. Εκτός από τα πολυαγαπημένα τραγούδια ("Bamboleo", "Djobi Djoba", "Volare"), στην συναυλία θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το καινούργιο τους άλμπουμ "Freedom", το οποίο ήδη παρουσιάστηκε στην Αμερική, Αυστραλία, Γαλλία , Γερμανία και Αγγλία.

    Η κοινωνική ευαισθησία είναι πρωταρχικό στοιχείο της εικόνας του συγκροτήματος, με πρωτεργάτη τον Chico, o οποίος είναι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNESCO για την Ειρήνη Αράβων-Ισραηλινών. Μεγάλη έμφαση δίνουν στις συναυλίες προς ικανοποίηση των αναγκών των απόρων λαών υπό την αιγίδα της UNESCO και του Ερυθρού Σταυρού, όπως τις συναυλίες για την ειρήνη στην Λωρίδα της Γάζας, την Ραμάλα και στην Ιεριχώ, στέλνοντας ένα μήνυμα υπέρ της ειρήνης, της ανοχής, της αλληλεγγύης, που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

    Τα εισιτήρια διατίθενται από: Ελληνικό Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39 - στοά Πεσματζόγλου, τηλ. 210 3221459, Δισκοπωλεία Metropolis

    Mε πιστωτική κάρτα, τηλ. 210 7234567

    Τιcket Hellas 6189300

    Tιμές Εισιτηρίων: 35, 60, 100 Ευρώ.

    [28] ''Δραματική η εξάπλωση του AIDS'', λέει ο Ανάν

    23/9/2003 12:28:00 μμ

    "Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου" για τη δραματική εξάπλωση του AIDS ο γ.γ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών της Ειδικής Συνόδου για την Υλοποίηση των Συμπερασμάτων της Διακήρυξης για το HIV/AIDS όχι μόνο λόγω της παγκόσμιας αύξησης του αριθμού των ασθενών, αλλά και εξαιτίας της απόκλισης ηγεσιών και αρμοδίων υπηρεσιών από τους προγραμματικούς στόχους, που είχαν τεθεί με σκοπό την ανάσχεση εξάπλωσης του AIDS μέχρι το 2005. Στη σοβαρότητα της κατάστασης αναφέρθηκαν περισσότεροι από 130 ηγέτες και εκπρόσωποι χωρών του πλανήτη μας, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου.

    Απουσιάζει η στρατηγική

    Ο κ. Αναν, τόνισε με έμφαση ότι "παρά τα δείγματα προόδου, που φαίνονται στις χρηματοδοτικές ροές κρατών προς το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS ύψους 4,7 δις δολαρίων, αν και το ποσό αυτό υπολείπεται κατά πολύ από αυτό των 10 δις δολαρίων ετησίως, που επιδιώκονταν αρχικά να συγκεντρωθεί μέχρι το 2005, απουσιάζει στρατηγική από το 1/3 των πληγέντων κρατών, ιδιαίτερα για ευπαθείς πληθυσμιακές κατηγορίες, όπως οι γυναίκες και τα ορφανά παιδιά".

    Ο γ.γ του ΟΗΕ, αφού είπε, πως "δεν υπάρχει θεσμική προστασία κατά των διακρίσεων, που στρέφονται ενάντια στα θύματα του AIDS σ΄ αυτές τις χώρες", πρόσθεσε ότι "με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου είναι σαφές, ότι δε θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους, (που είχαν τεθεί κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του 2001) για το 2005".

    Εκ μέρους της Ε.Ε μίλησε ο προεδρεύων υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, δίνοντας έμφαση στην "οικονομική συμβολή" των ευρωπαϊκών κρατών, με το 65% της οικονομικής βοήθειας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο για θέματα υγείας να προέρχεται από μέλη της Ε.Ε, που διέθεσαν στο Παγκόσμιο Ταμείο 472 εκατομμύρια δολάρια κατά το 2001-2002, καθώς και τον "ουσιαστικό ρόλο" του θεσμικού μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τον περιορισμό της μάστιγας του AIDS.

    Εξάλλου, σε ειδική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ γνωστοποιείται η θέσπιση ειδικού προγράμματος προϋπολογισμού 74 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τετραετία με έμφαση στην πολιτική για την υγεία στην ΕΕ, σε σχέση με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και τα δικαιώματα των ασθενών.

    ''Μείωση των θανάτων στην Ελλάδα'', λέει ο Γιαννίτσης

    Την Ελλάδα εκπροσώπησε στην Ειδική Σύνοδο για το AIDS ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος έδωσε έμφαση στη σημασία των αποφάσεων, που ελήφθησαν από το ίδιο βήμα, πριν περίπου δυο χρόνια, λέγοντας ότι "η πρόοδος, που επιτεύχθηκε πρόσφατα στον τομέα της πρόσβασης των αναπτυσσόμενων χωρών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι, το οποίο ελπίζει να συνοδευτεί, το συντομότερο, από συγκεκριμένα αποτελέσματα".

    Ο κ. Γιαννίτσης επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας σε σχετική δήλωση, την οποία κατέθεσε η Ιταλική Προεδρία της Ε.Ε, καθώς και στη Διακήρυξη της Ένωσης για την αντιμετώπιση του AIDS, όπως παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στο Παρίσι, τον περασμένο Ιούλιο.

    Επιπλέον, υπενθύμισε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης "τα κράτη-μέλη της ΕΕ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας".

    Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, "η Ελλάδα, παρά τους περιορισμένους πόρους, που διαθέτει, προχώρησε στη διάρκεια αυτού του Συμβουλίου στη διάθεση 250.000 Ευρώ".

    Τέλος, ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του AIDS στην Ελλάδα, παραθέτοντας σχετικά στατιστικά στοιχεία και προβάλλοντας το γεγονός της μείωσης θανάτων στη χώρα μας μετά το 1997, λόγω της υιοθέτησης της θεραπείας με ειδικά ιατρικά σκευάσματα.

    ''Σε χαμηλά επίπεδα η ασθένεια στην Κύπρο''

    Την Ειδική Σύνοδο για το AIDS προσφώνησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, τονίζοντας ότι "η πανδημία του AIDS έφερε την ανθρωπότητα μπροστά σε μια αμείλικτη παγκόσμια ανθρωπιστική καταστροφή, που επηρεάζει δυσμενώς ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, ενώ οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αναχαιτίσει την επέκταση της ασθένειας προσκρούουν σε παράγοντες, όπως η φτώχεια, η κοινωνική και οικονομική υπανάπτυξη, η ανισότητα των φύλων, ο αναλφαβητισμός και οι ένοπλες συγκρούσεις".

    Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Ιακώβου είπε ότι "από το 1986, όταν το AIDS έκανε την πρώτη εμφάνιση του στη χώρα, η Κύπρος έθεσε το θέμα ψηλά στις προτεραιότητες της και γι αυτό η ασθένεια παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με μόνο το 0,1% του πληθυσμού να έχει μολυνθεί".

    Είπε, επίσης, ότι "η Κύπρος έχει συνεργασθεί στενά για το θέμα αυτό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ότι έχει προχωρήσει στην ίδρυση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής για AIDS, στην οποία συμμετέχουν οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές, ιδιωτικοί φορείς και μη κυβερνητικοί οργανισμοί, καθώς και ένας εξειδικευμένος φορέας υπεύθυνος για την πολιτική της Κύπρου σ αυτό το θέμα".

    Τέλος, ο Κύπριος ΥΠΕΞ επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης να διατηρήσει ενεργό το ενδιαφέρον της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας, πως "η πρωτοβουλία του Κόφι Αναν για αντιμετώπιση της κατάστασης, μέσω μιας διεθνούς προσπάθειας και διάθεσης πόρων, δε θα πρέπει να αποτύχει".

    [29] Ιδρύθηκε ευρωπαϊκή ένωση καρκινοπαθών

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2003 5:30:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Η πρώτη Ευρωπαϊκή Ένωση Καρκινοπαθών (ECPC) είναι γεγονός. Ιδρύθηκε σήμερα, Τρίτη, με συμμετοχή 15 οργανώσεων από όλη την Ευρώπη. Στόχος της ECPC θα είναι η πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες, την πληροφόρηση, τις κλινικές δοκιμές, τα ιατρικά προγράμματα, καθώς και η μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική που ακολουθούν οι χώρες της Ευρώπης στα θέματα υγείας.

    ''Ισχυρή πολιτική δύναμη για το καλό''

    "Ηρθε η ώρα οι καρκινοπαθείς να έχουν ένα αντιπροσωπευτικό φόρουμ που θα τους βοηθήσει να βοηθήσουν τους εαυτούς τους", δήλωσε η Βρετανίδα Λιν Φολντ Γουντ, παρουσιάστρια της τηλεόρασης και πρώην καρκινοπαθής, στο περιθώριο της Συνόδου για τον Καρκίνο που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη, και προσέθεσε: "Θέλουμε η ένωσή μας να γίνει μια ισχυρή πολιτική δύναμη για το καλό, για να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, όχι μόνο γι΄αυτούς που πάσχουν από καρκίνο, αλλά γι΄αυτούς στους οποίους μπορεί να προληφθεί πριν διαγνωστεί".

    Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Αντικαρκινικής Έρευνας το 2000 καταγράφτηκαν στην Ευρώπη τρία εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου και 1,7 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο.

    [30] Αποτέλεσμα εργαστηριακής μόλυνσης η επανεμφάνιση του SARS

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2003 3:40:00 μμ

    Το νέο κρούσμα του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου του τελευταίου τρίμηνου οφείλεται πιθανότατα σε εργαστηριακή μόλυνση. Αυτή τη φορά ο ιός μόλυνε έναν 27χρονο φοιτητή ιατρικής από τη Σιγκαπούρη ο οποίος προσεβλήθη από τον ιό στο χώρο εργασίας του, ένα εργαστήριο το οποίο πραγματοποιεί έρευνες για τη θανατηφόρα νόσο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα ειδικών από τη Σιγκαπούρη, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου Επιδημιών των ΗΠΑ.

    ''Ακατάλληλες'' διαδικασίες

    Η ομάδα των ειδικών απέδωσε το συμβάν στις ''ακατάλληλες'' διαδικασίες που ακολουθούνται στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Υγείας όπου διατηρούνται ζώντα δείγματα του ιού ενώ το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε πως ''από το αποτέλεσμα των ερευνών, η ομάδα έφθασε στο συμπέρασμα ότι ο ασθενής πιθανότατα προσεβλήθη από τον ιό στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Υγείας όπου εργαζόταν''.

    Παρ΄ότι ο ασθενής έχει θεραπευθεί και έχει βγει από το νοσοκομείο και παρά τη δήλωση των υγειονομικών αρχών ότι το περιστατικό ήταν μεμονωμένο, η εμφάνισή του έθεσε σε επιφυλακή τις χώρες της Ασίας για να αποτρέψει πιθανή επανεμφάνιση του ιού ο οποίος, πριν από λίγους μήνες, σκότωσε περισσότερους από 800 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

    [31] Φάρμακο βοηθάει χρήστες κοκαΐνης

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2003 12:21:00 μμ

    Ένα φάρμακο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και παρασκευάζεται από αμερικανούς ερευνητές βοήθησε, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες θεραπείας, οκτώ από 20 χρήστες κοκαΐνης ν' αντισταθούν στην έξη που προκαλεί η χρήση της, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό. Το φάρμακο gamma vinyl-GABA (GVG) έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της επιληψίας στο Μεξικό, αλλά δοκιμές σε ζώα έδειξαν ότι μπορεί να δράσει για να βοηθήσει χρήστες ουσιών επίσης, όχι μόνο κοκαΐνης αλλά και καπνιστές. Το GVG φαίνεται ότι δρα μειώνοντας τη μεγάλη επιθυμία του χρήστη για ναρκωτικά.

    Σημαντική διάρκεια αποχής

    Το Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven στη Νέα Υόρκη που υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας παρασκευάζει το φάρμακο επί χρόνια. Ωστόσο δεν έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς μελέτες δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη λήψη του μπορεί να βλάψει την όραση. Ο Φρανκ Βότσι του Εθνικού Ινστιτούτου κατά της Χρήσης Ναρκωτικών είπε ότι, αν και οι αριθμοί είναι μικροί, όλοι οι εθελοντές που μετείχαν στην έρευνα απεξαρτήθηκαν. ''Η παρατεταμένη διάρκεια αποχής υπερβαίνει κατά πολύ όσα άλλες φαρμακολογικές θεραπείες έχουν επιτύχει'', ανέφερε σε ανακοίνωση.

    Εντυπωσιακά αποτελέσματα

    ''Τα αποτελέσματα είναι κυρίως εντυπωσιακά λαμβάνοντας υπόψη ότι όσοι πήραν μέρος στη μελέτη συνέχισαν να διαμένουν στην ίδια γειτονιά όπου η κοκαΐνη είναι εύκολα διαθέσιμη'', είπε η Εμίλια Φιγκουερόα της Clinica Integral de Tratamiento Contra Las Adicciones in Mexicali όπου εφαρμόζεται η θεραπεία στο Μεξικό.

    ''Οι εθελοντές που μετείχαν στη μελέτη αυτή ήταν όλοι τους χρήστες που κατανάλωναν κοκαΐνη επί πέντε με επτά ημέρες εβδομαδιαίως και αυτό γινόταν επί τρία έως και 15 χρόνια'', υπογράμμισαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Synapse" (Σύναψη). Οκτώ εγκατέλειψαν την προσπάθεια ύστερα από λίγες συνεδρίες λέγοντας ότι δεν ήθελαν να σταματήσουν την κοκαΐνη. Ωστόσο, άλλοι 12 συνέχισαν την καθημερινή λήψη του φαρμάκου για τέσσερις εβδομάδες ενώ οι τέσσερις που ξανακύλησαν, έκαναν χρήση λιγότερης ποσότητας κοκαΐνης σε σχέση με εκείνη που συνήθως έπαιρναν. ''Δύο από τους τέσσερις μείωσαν την κοκαΐνη τουλάχιστον κατά 80%'' σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Οι επιστήμονες ελπίζουν πως οι δοκιμές του φαρμάκου που μπορούν να γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα δείξουν εάν το GVG δρα σε ευρύτερες ομάδες εθισμένων σε ουσίες.

    [32] Eπικίνδυνες οδοντόκρεμες και βρεφικές αλοιφές καταγγέλει η Γκρίνπις

    23/9/2003 12:42:00 μμ

    Η οικολογική οργάνωση Γκρίνπις ανακοίνωσε πως υπάρχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες στις οδοντόκρεμες και τις αλοιφές για βρέφη που πωλούνται στην Αυστρία. Εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν πως στη σύνθεση μιας βρεφικής κρέμας της μάρκας Penaten περιέχεται ΜDGN (Methyldibromo Glutaronitril), ένα συντηρητικό που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές του δέρματος, αποκάλυψε ο Χέρβιγκ Σούστερ, χημικός της οργάνωσης.

    Επικίνδυνες ουσίες

    ''Οι κίνδυνοι είναι γνωστοί εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια. Δεν υπάρχει καμια δικαιολογία για να συνεχιστεί η χρήση αυτού του προϊόντος'', τόνισε ο ίδιος, ζητώντας από την εταιρία που παρασκευάζει την κρέμα αυτή, την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Johnson &amp; Johnson να αποσύρει αμέσως τις κρέμες που περιέχουν MDGN. Ο Σούστερ αποκάλυψε ακόμα πως οι οδοντόκρεμες Blendamed και Mentadent περιέχουν το βακτηριοκτόνο triclosan το οποίο μπορεί να κάνει τα βακτηρίδια ανθεκτικά απέναντι στα αντιβιοτικά.

    Το triclosan χρησιμοποιείται στις οδοντόκρεμες, τα στοματικά διαλύματα, τα αποσμητικά και τις κρέμες ξυρίσματος. Η Γκρίνπις ζήτησε από τις αυστριακές υγειονομικές αρχές να απαγορεύσουν αμέσως τη χρήση των δύο αυτών ουσιών στα προϊόντα περιποίησης και υγιεινής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 September 2003 - 17:07:47 UTC