Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυστύχημα στο κρουαζιερόπλοιο ''Ατλαντίς''
  • [02] Νέο κύμα εξόδου αδειούχων
  • [03] Επιστολή Χρυσοχοΐδη στους βουλευτές ΠΑΣΟΚ
  • [04] Κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών σε χωματερές
  • [05] Οι Δανοί θα ψηφίσουν για το Σύνταγμα της Ε.Ε το 2004
  • [06] Πορτογαλία: Γενική επιστράτευση για τις πυρκαγιές
  • [07] ΗΠΑ: Σύσκεψη για τα πυρηνικά όπλα ''τσέπης''
  • [08] Φονικές πλημμύρες στην Ινδία
  • [09] Βραζιλία: Ειρηνικά αποχώρησαν οι άστεγοι
  • [10] Απελευθέρωση δυτικών κρατουμένων στην Σ.Αραβία
  • [11] Βαγδάτη: Δεκαεφτά οι νεκροί από την φονική έκρηξη
  • [12] Νέο αιματηρό επεισόδιο στο Τικρίτ
  • [13] Στο 3,6% ο δείκτης τιμών καταναλωτή
  • [14] Ανοιξε η αυλαία Sport Event Τοξοβολίας στην Καλλιθέα
  • [15] Με Ουέλβα σήμερα ο Παναθηναϊκός
  • [16] Στον πάγκο της Νήαρ Ηστ ο Νίκος Λινάρδος
  • [17] Τεχν. Κολύμβηση: Για Τσεχία αναχωρεί η Εθνική
  • [18] Ο Στιβ Κερ αποσύρθηκε από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ
  • [19] Ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Μάικ Μπατίστ
  • [20] Έφυγε ο ''αιώνιος έφηβος'' Αντώνης Σαμαράκης
  • [21] Προβλήματα γήρανσης στα κλωνοποιημένα ζώα

    [01] Δυστύχημα στο κρουαζιερόπλοιο ''Ατλαντίς''

    8/8/2003 6:24:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Τραγικό θάνατο από διαρροή διοξειδίου του άνθρακα στο μηχανοστάσιο του επαβατηγού -τουριστικού πλοίου "ΑΤΛΑΝΤΙΣ", βρήκε τις πρώτες απογευματινές ώρες ο Δημήτρης Καραγεωργίου, που υπηρετούσε ως βοηθός φροντιστής. Το μικρό κρουαζερόπλοιο, το οποίο που ανήκει στον εφοπλιστή Μανώλη Λελάκη, ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σαντορίνης και παρελάμβανε τροφοεφόδια. Στο Κέντρο Υγείας του νησιού μεταφέρθηκαν ακόμη είκοσι δύο μέλη του πληρώματος με λιποθυμικές τάσεις. Το "ΑΤΛΑΝΤΙΣ" πραγματοποιεί καθημερινά ημερήσιες περιηγήσεις από το Ηράκλειο για Σαντορίνη, όπου και είχε καταπλεύσει σήμερα με 100 περίπου επιβάτες. Τη στιγμή της διαρροής του διοξιδίου του άνθρακα όλοι οι επιβάτες είχαν εξέλθει στο νησί της Σαντορίνης για ξενάγηση. Επάνω στο τουριστικό σκάφος βρίσκεται ο Λιμενάρχης Σαντορίνης προσπαθώντας να διευκρινίσει από που και γιατί προήλθε η διαρροή του αερίου, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για την κατάσβεση πυρκαγιάς.

    [02] Νέο κύμα εξόδου αδειούχων

    8/8/2003 6:45:00 μμ

    Δεύτερο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και νέο κύμα αδειούχων εγκαταλείπει την πρωτεύουσα και τα άλλα αστικά κέντρα για τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυξημένη είναι αυτή την ώρα η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, όπου δόθηκε μία επι πλέον λωρίδα στο ρεύμα εξόδου. Ανάσχεση μήκους 1 χιλιομέτρου παρατηρείται στην Κακιά Σκάλα πριν το 46ο χιλιόμετρο στο ρεύμα εξόδου. Στο σημείο αυτό, από το 46ο έως το 53ο χιλιόμετρο, η Τροχαία παραχώρησε επιπλέον λωρίδα για τη διευκόλυνση όσων κινούνται προς την Κόρινθο. Αντίθετα, αφαίρεσε τους κώνους από το 11ο έως το 27ο χιλιόμετρο (από το Δαφνί έως την Ελευσίνα). Τροχονόμοι, αυτοκίνητα της Τροχαίας και ελικόπτερα περιπολούν τους εθνικούς δρόμους για την πρόληψη ατυχημάτων.

    Πρόβλημα με τα fast-ferries

    Κοσμοσυρροή παρατηρείται και στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στα πελάγη δημιουργούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

    Ειδικότερα,κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά προς τα νησιά του Αιγαίου, Κρήτη και Δωδεκάνησα, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας έχει απαγορευτεί ο απόπλους των πλοίων νέας τεχνολογίας και συγκεκριμμένα των Σι-τζετ 2 και 3, του Φλάϊνγκ-κάτ και του Χάι Σπιντ 2 που είχαν προορισμό τις Κυκλάδες.

    [03] Επιστολή Χρυσοχοΐδη στους βουλευτές ΠΑΣΟΚ

    8/8/2003 1:06:00 μμ

    Την συνδρομή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με σκοπό την κατάρτιση του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος ζητά με επιστολή του ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μέχρι τις 25 Αυγούστου οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν αποστείλει τις εκθέσεις τους, στις οποίες θα περιγράφουν τα προβλήματα της εκλογικής τους περιφέρειας, προτείνοντας παράλληλα και μέτρα παρεμβάσεων και επίλυσής τους. Στόχος, όπως τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού προγράμματος που θα ξαναδώσει στο ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία των κινήσεων και την νίκη στις επόμενες εκλογές.

    Πολιτικές πρωτοβουλίες μέχρι τις εκλογές

    Χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης, από το Ηράκλειο της Κρήτης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία "θα συνεχιστεί μέχρι την ημέρα των εκλογών", όπως ανέφερε.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το διάστημα μέχρι τις εκλογές θα είναι διάστημα πολιτικών πρωτοβουλιών, που θα οδηγήσουν στην ικανοποίηση τριών στόχων:

    -την ανασύνταξη του κόμματος,

    -τη σύνταξη του προγράμματος με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων αλλά και

    -την κατάρτιση ψηφοδελτίων που θα περιλαμβάνουν τα πιο καταξιωμένα άτομα που υπάρχουν σε κάθε τοπική κοινωνία

    [04] Κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών σε χωματερές

    8/8/2003 7:01:00 μμ

    ''Πονοκέφαλο'' για τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και των δασαρχείων αποτελούν οι περισσότερες από 200 χωματερές που λειτουργούν στη Βορειοανατολική Ελλάδα. Κάθε καλοκαίρι σε ενεργές και ''ανενεργές'' χωματερές εκδηλώνονται φωτιές και οι επεμβάσεις της Πυροσβεστικής ανέρχονται σε δεκάδες προκειμένου να αποτραπούν πυρκαγιές σε δασικές περιοχές ή ακόμα και σε βιομηχανικές μονάδες που γειτνιάζουν με σκουπιδότοπους. Το παραπάνω θέμα απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Καβάλα, υπό την προεδρία του νομάρχη κ. Θεόδωρου Καλλιοντζή, στην οποία συμμετείχαν οι διοικητής της Πυροσβεστικής, οι δήμαρχοι του νομού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Ανάγκη λήψης αυξημένων μέτρων επιτήρησης

    Στη σύσκεψη τονίστηκε η αναγκαιότητα λήψης αυξημένων μέτρων επιτήρησης των συγκεκριμένων χώρων, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά όλες οι περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιών.

    Επίσης, αναφέρθηκε πως οι χωματερές επί δεκαετίες ολόκληρες αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στον καταρτισμό προγραμμάτων προφύλαξης, όχι μόνο στο νομό Καβάλας, αλλά σε ολόκληρη τη Βορειοανατολική Ελλάδα.

    Να σημειωθεί πως σε αρκετές χωματερές οι δήμαρχοι έχουν τοποθετήσει φύλακες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ειδοποιούν αμέσως την πλησιέστερη υπηρεσία της Πυροσβεστικής για επέμβαση.

    [05] Οι Δανοί θα ψηφίσουν για το Σύνταγμα της Ε.Ε το 2004

    8/8/2003 7:00:00 μμ

    Ο Δανός πρωθυπουργός

    Δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί το 2004 στη Δανία για το Σύνταγμα της Ε.Ε, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Οπως δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός, το δημοψήφισμα αυτό θα διεξαχθεί ''μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες''. Ο κ. Ράσμουσεν δεν διευκρίνισε ωστόσο αν θα πραγματοποιηθεί κι άλλο δημοψήφισμα για την αποδοχή του ευρώ, το οποίο οι Δανοί απέρριψαν τον Σεπτέμβριο του 2000.

    [06] Πορτογαλία: Γενική επιστράτευση για τις πυρκαγιές

    8/8/2003 4:36:00 μμ

    Μαίνονται για ακόμη μία ημέρα οι φωτιές που έχουν προκαλέσει το θάνατο 15 ανθρώπων έως τώρα, στην Πορτογαλία και η κυβέρνηση της χώρας επιστρατεύει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις με στόχο την κατάσβεσή τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε γνωστό ότι μετά από σύσκεψη αποφάσισαν να στείλουν στο μέτωπο της φωτιάς και περίπου 800 στρατιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα από ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ στη Βοσνία και το Ανατολικό Τιμόρ. Στην Πορτογαλία θα βρεθεί και η Επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Αννα Διαμαντοπούλου προκειμένου να περιοδεύσει τις πληγείσες περιοχές, αλλά και να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ.

    Συνεχίζεται ο καύσωνας που πλήττει την Ευρώπη

    Στην Ιταλία, ο αυτοκινητόδρομος Γένοβας-Βιντιμίλε (Λιγουρία, βορειοδυτική Ιταλία) έκλεισε επί τέσσερις ώρες σήμερα το πρωί, στο τμήμα του ανάμεσα στο Αλμπίσολα και το Σαβόνε, εξαιτίας μιας πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά μαίνεται εδώ και ένα 24ωρο κοντά στο Σαβόνε και έχει καταστρέψει μερικές εκατοντάδες εκτάρια, καθώς και μια ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή της πόλης, το Κολίνε Βέρντε.

    Στη Βρετανία, η θερμοκρασία έπεσε λίγο σήμερα, αλλά τα επίπεδα της ρύπανσης αυξήθηκαν στο Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο καύσωνας θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο.

    Οι αρχές προειδοποίησαν ότι ο συνδυασμός της ηλιοφάνειας και των ρυπαντών από τα οχήματα προκάλεσε τη δημιουργία νέφους. Υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περιλαμβανομένης αύξησης του όζοντος, καταγράφηκαν στη μείζονα περιοχή του Λονδίνου. Οι περιορισμοί στην ταχύτητα των αμαξοστοιχιών συνεχίζονται επειδή η ζέστη μπορεί να κάνει τις σιδηροτροχιές να λυγίσουν.

    Το Λουξεμβούργο αποφάσισε να περιορίσει την ταχύτητα στους αυτοκινητοδρόμους στα 90 χλμ/ώρα λόγω των επιπέδων ρεκόρ στα οποία έχει φτάσει το όζον στην ατμόσφαιρα λόγω του καύσωνα των τελευταίων ημερών. Στις εθνικές οδούς δεν επιβλήθηκε περιορισμός της ταχύτητας, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος συμβουλεύει τους αυτοκινητιστές να μην υπερβαίνουν τα 60 χλμ/ώρα.

    [07] ΗΠΑ: Σύσκεψη για τα πυρηνικά όπλα ''τσέπης''

    8/8/2003 1:31:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιείται την Παρασκευή στο Στρατηγικό Αεροπορικό Επιτελείο, στη πολιτεία Νεμπράσκα (ΗΠΑ), με κύριο θέμα η νέα γενιά πυρηνικών όπλων, που έχουν γίνει γνωστά και ως "πυρηνικά τσέπης". Έγγραφο του Πενταγώνου που διέρρευσε στον Τύπο δείχνει ότι κύριο θέμα στην ατζέντα της σύσκεψης θα είναι η σκοπιμότητα κατασκευής των πυρηνικών τσέπης, που θα μπορούν να διαπερνούν το έδαφος και να φτάνουν σε μεγάλο βάθος πριν εκραγούν. Τέτοια όπλα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για να εξουδετερωθούν καταφύγια όπου βρίσκονται όπλα μαζικής καταστροφής. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση αυτή, τόσο από τις φιλειρηνικές οργανώσεις όσο και από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, που χαρακτήρισε την ιδέα των μίνι πυρηνικών "παράνοια".

    Προειδοποίηση ειδικού για τα όπλα ''τσέπης''

    Εκπρόσωπος της ομάδας παρακολούθησης πυρηνικών όπλων "Λος Αλαμος", δήλωσε ότι η ιδέα της ανάπτυξης μίνι πυρηνικών όπλων σημαίνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μπους στο θέμα καθορίζεται από μια μικρή μερίδα ανθρώπων.

    "Οι άνθρωποι αυτοί", τόνισε ο Γκρεγκ Μέλου, "εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εταιρειών και των εργοστασίων κατασκευής πυρηνικών όπλων. Η αμερικανική κυβέρνηση στο σύνολό της, νομίζω ότι είτε έχει μείνει εκτός της διαδικασίας, είτε τηρεί παθητική στάση, είτε δεν έχει αντιληφθεί πλήρως τους κινδύνους".

    Ο Αμερικανός ειδικός προσθέτει: «Εάν αυτή η κυβέρνηση καταφέρει τελικά να πείσει ότι οι απειλές προς τις ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με πυρηνικά, νομίζω ότι γυρνάμε μια πολύ σκοτεινή σελίδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στον πλανήτη μας».

    [08] Φονικές πλημμύρες στην Ινδία

    8/8/2003 6:56:00 μμ

    Καταρρακτώδη βροχή και εκτεταμμένες πλημμύρες σημειώθηκαν στη βόρεια Ινδία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 25 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και να τραυματιστούν άλλα 30. Αξιωματούχοι της αστυνομίας ανέφεραν προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι η ξαφνική νεροποντή σημειώθηκε κατά την διάρκεια της νύκτας στο κρατίδιο Χιμασάλ Πραντές σε μία περιοχή, κατά μήκος ενός ποταμού, όπου διέμεναν σε σκηνές περίπου 250 εργαζόμενοι σε οικοδομικές εργασίες με τις οικογένειές τους. Τα σωστικά συνεργεία κατόρθωσαν να εντοπίσουν 25 πτώματα και εξέφρασαν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Από τους 30 τραυματίες οι 18 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν προς το πρακτορείο UNI ότι αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 14 ανθρώπων. Τον περασμένο μήνα 40 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε μεγάλες πλημμύρες, που ακολούθησαν ξαφνική νεροποντή στο ίδιο κρατίδιο.

    [09] Βραζιλία: Ειρηνικά αποχώρησαν οι άστεγοι

    8/8/2003 1:16:00 μμ

    Ειρηνικά άρχισαν να αποχωρούν χιλιάδες άστεγοι Βραζιλιάνοι από εγκαταλειμμένα εργοστάσια, που είχαν καταλάβει σε προάστιο του Σάο Πάολο. Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε ανάμεσα σε περίπου 7 χιλιάδες καταληψίες και στις αστυνομικές δυνάμεις, που έφτασαν στην περιοχή για να τους εκδιώξουν, αναφέρει ανταποκριτής του BBC. Η βιομηχανική αυτή περιοχή ανήκει στη Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Φολκσβάγκεν, που προσέφυγε στα δικαστήρια και ζήτησε την έξωση των αστέγων από την ιδιοκτησία της.

    Μετά από διαπραγματεύσεις οι διαδηλωτές που ανήκουν στο κίνημα Sem Teto (Χωρίς Στέγη) και είχαν καταλάβει τον περασμένο μήνα την έκταση για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα προβλήματά τους, αποφάσισαν να αποχωρήσουν.

    Η ανεργία στο Σάο Πάολο έχει φτάσει στο 20% και πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να καταλάβουν εγκαταλειμμένα κτίρια γιατί δεν έχουν την οικονομική δυννατότητα να πληρώσουν το ενοίκιο.

    Στη βραζιλιανική ύπαιθρο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, καθώς δεκάδες χιλιάδες αγρότες που έχουν οργανωθεί στο κίνημα ακτημόνων Sem Terra (Δίχως Γη) έχουν κάνει καταλήψεις σε αγροκτήματα και απαιτούν μεταρρυθμίσεις όπως αναδασμό, άφεση των χρεών κτλ.

    Πηγή: BBC Greek

    [10] Απελευθέρωση δυτικών κρατουμένων στην Σ.Αραβία

    8/8/2003 3:27:00 μμ

    Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας απελευθέρωσαν την Παρασκευή πέντε Βρετανούς, έναν Καναδό και έναν Βέλγο που είχαν καταδικαστεί για σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη χώρα το 2000 και στις αρχές του 2001. Οι επιθέσεις, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή ενός Βρετανού και τον τραυματισμό πολλών άλλων δυτικών που εργάζονταν στη Σαουδική Αραβία, είχαν αποδοθεί από τις σαουδαραβικές αρχές σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ λαθρεμπόρων οινοπνευματωδών ποτών, τα οποία απαγορεύονται αυστηρά στη μουσουλμανική αυτή χώρα. Εκπρόσωπος της σαουδαραβικής πρεσβείας στο Λονδίνο δήλωσε λακωνικά ότι οι επτά πήραν χάρη από τον βασιλιά και αναχώρησαν από τη χώρα για το Λονδίνο σήμερα. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την απελευθέρωση των Βρετανών.

    [11] Βαγδάτη: Δεκαεφτά οι νεκροί από την φονική έκρηξη

    8/8/2003 7:34:00 μμ

    Στους 17 έφτασαν οι νεκροί από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου έξω από την ιορδανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Ο Χαλέντ Φατζρ, υπεύθυνος του νεκροτομείου του νοσοκομείου στη συνοικία Ισκάν κοντά στην πρεσβεία, δήλωσε ότι δύο τραυματίες ιρακινοί αστυνομικοί υπέκυψαν στη διάρκεια της νύκτας, ενώ βρέθηκαν άλλα τέσσερα πτώματα τα οποία είχαν μεταφερθεί από τον τόπο της επίθεσης. Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται με τους Ιρακινούς και Αμερικανούς ερευνητές να δηλώνουν ότι έχουν αρκετά στοιχεία για να εντοπίσουν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών την ταυτότητα αυτών που βρίσκονται πίσω από την επίθεση εναντίον της ιορδανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, δήλωσε σήμερα ανώτερο μέλος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου.

    Στη Φαλούτζα μεταφέρεται η ιορδανική πρεσβεία

    Στο μεταξύ, η Ιορδανία αποφάσισε να μεταφέρει την πρεσβεία της από την Βαγδάτη στην Φαλούτζα, αλλά και να διαθέσει Ιορδανούς στρατιώτες για την φρούρησή της. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''αλ-Σαρκ αλ Αουσάτ'', η απόφαση ελήφθη, αφού εξετάστηκε η κατάσταση ασφαλείας της διπλωματικής αποστολής στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Καμία οργάνωση μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την αιματηρή αυτή επίθεση.

    Όμως, ίσως δεν είναι σύμπτωση ότι η έκρηξη έγινε μία εβδομάδα αφότου έγινε γνωστό ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα χορήγησε άσυλο σε δύο από τις κόρες του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Και επίσης είναι δεδομένο ότι οι Ιρακινοί ξέρουν πολύ καλά πως η Ιορδανία επέτρεψε στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη της στον πόλεμο εναντίον της χώρας τους.

    Μόνο που όλοι οι νεκροί είναι και πάλι Ιρακινοί.

    Μετά τη φονική έκρηξη εξοργισμένοι Ιρακινοί εισέβαλαν στην πρεσβεία της Ιορδανίας και με γιουχαΐσματα ξέσχισαν φωτογραφίες του Βασιλιά Αμπντάλα και του πατέρα του Χουσεΐν.

    Και η οργή στο υπό κατοχή Ιράκ είναι τόση, που ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων, Ρικάρντο Σάντσες, έφτασε να παραδεχτεί ότι οι έφοδοι των αντρών του σε σπίτια Ιρακινών έχουν αναζωπυρώσει το αίσθημα εκδίκησης του ιρακινού λαού.

    [12] Νέο αιματηρό επεισόδιο στο Τικρίτ

    Πηγή: NET 105,8 fm 8/8/2003 12:32:00 μμ

    Νέο επεισόδιο βιαίας αντίδρασης από πλευράς των Αμερικανών αναμένεται να επιτείνει την ένταση στο Ιράκ. Στρατιώτες ελεύθεροι σκοπευτές που αναπτύχθηκαν γύρω από την αγορά του Τικρίτ, άνοιξαν πυρ όταν θεώρησαν μια ομάδα ανδρών ύποπτους για αγοραπωλησία όπλων. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 5 από αυτούς, αλλά και ένα παιδί που περνούσε τυχαία από το σημείο, ενώ τραυματίστηκε και μια γυναίκα. Μέχρι στιγμής η αμερικανική διοίκηση δεν έχει κάνει καμιά δήλωση, όμως λίγες μόνο ώρες νωρίτερα με ανακοίνωσή της δήλωνε ότι πρόκειται να μειώσει τις ένοπλες επιδρομές και τη χρήση όπλων με στόχο να προσελκύσει τη συμπάθεια του ιρακινού λαού.

    Ο προβληματισμός και η ανησυχία των Αμερικανών αυξάνονται, κατ' αναλογία με την αύξηση των επιθέσεων Ιρακινών, εν είδει ανταρτοπόλεμου, που γίνονται πια σε καθημερινή σχεδόν βάση.

    Το άγχος και η κακή ψυχολογική κατάσταση των Αμερικανών στρατιωτών τους οδηγεί σε βιαστικές και υπερβολικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει πλέον τα όποια ψήγματα συμπάθειας υπήρχαν -θεωρητικά- στον ιρακινό λαό μετά την απαλλαγή του από τον Σαντάμ.

    Σ' αυτή την αίσθηση οικτρής διάψευσης συμβάλει και η συνεχιζόμενη αστάθεια και το χάος στην ασφάλεια, την οικονομία και τις απλές καθημερινές ανάγκες των πολιτών, για τις οποίες ο Πολ Μπρέμερ δεν είχε να πει τίποτε παραπάνω από μια αυστηρή προειδοποίηση εναντίον όσων Ιρακινών διαδηλώνουν κατά των αμερικανικών βιαιοτήτων.

    [13] Στο 3,6% ο δείκτης τιμών καταναλωτή

    8/8/2003 2:14:00 μμ

    Στο 3,6% διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή το μήνα Ιούλιο εναντι του αντίστοιχου δείκτη του Ιουλίου 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, η Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση κατά 1,9% έναντι μείωσης 1,7 που σημειώθηκε κατά το προηγούμενο έτος. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που σημειώθηκαν ήταν σε διατροφή, εκπαίδευση και ξενοδοχεία ενώ μείωση παρουσίασαν οι επικοινωνίες λόγω της συμπίεσης των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

    Οι μεταβολές

    Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος από τη σύγκριση του δείκτη Ιουλίου 2003 με Ιούλιο 2002 η αύξηση (στο 3,6%) προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών: Της ομάδας ''διατροφή και μή αλκοολούχα ποτά'', και των ομάδων ''ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια'' κατά 4,5% και από ισόποση αύξηση στην ομάδα ''εκπαίδευση''.

    Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, κατά 3,6% το μήνα Ιούλιο 2003 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2002 προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

    Κατά 7,4% της ομάδας ''διατροφή και μή αλκοολούχα ποτά'' λόγω αύξησης των τιμών στα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα νωπά φρούτα και τα λαχανικά, το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων και τα πουλερικά και τα ψάρια. Κατά 4,5% της ομάδας ''ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια'' λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως των ειδών αναψυκτικά, γλυκά, ποτά, καφέ, έξοδα ξενοδοχείων και παράδοση φαγητών στα σπίτια. Κατά 4,5% της ομάδας ''εκπαίδευση'' κυρίως λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των φροντιστηρίων και των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών. Κατά 3,6% της ομάδας ''υγεία'' λόγω αύξησης των τιμών κυρίως των φαρμάκων, της νοσοκομειακής περίθαλψης και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

    Επίσης, αυξήσεις σημειώθηκαν κατά 3,3% στην ομάδα ''στέγαση'', κατά 3,1% της ομάδας ''μεταφορές'', κατά 2,2% της ομάδας ''διαρκή αγαθά- είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες'' και κατά 2,1% της ομάδας ''αναψυχή- πολιτιστικές δραστηριότητες'', λόγω αύξησης των τιμών στα βιβλία, τα περιοδικά, τις εφημερίδες και τα γραφικά.

    Σε ότι αφορά το γενικό δείκτη κατά το μήνα Ιούλιο 2003, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος 2003) παρουσίασε μείωση κατά 1,9% έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου προηγούμενου έτους.

    Η μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,9% το μήνα Ιούλιο 2003 προήλθε κυρίως από τις μειώσεις των δεικτών κατά 3% της ομάδας ''διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά'', κατά 11,8%, της ομάδας ''ένδυση και υπόδηση'' λόγω των θερινών εκπτώσεων και κατά 3,4% της ομάδας ''διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες''.

    Αντιθέτως μικρές αυξήσεις σημείωσαν οι δείκτες της ομάδας ''στέγαση'' κατά 0,1% της ομάδας ''μεταφορών'' κατά 0,9% και τέλος της ομάδας ''ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια'' κατά 0,2%.

    Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) του μηνός Ιουλίου 2003 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2002, παρουσίασε αύξηση 3,5%.

    Σε ότι αφορά τον Εν.ΔΤΚ κατά το μήνα Ιούλιο 2003 σε σύγκριση με το μήνα Ιούνιο 2003, παρουσίασε μείωση κατά 2,1%.

    [14] Ανοιξε η αυλαία Sport Event Τοξοβολίας στην Καλλιθέα

    8/8/2003 7:04:00 μμ

    Στο γήπεδο της Καλλιθέας άρχισε το πρωί η Αθλητική Διοργάνωση (Sport Event) Τοξοβολίας. Στον αγώνα κατάταξης, βάσει του οποίου καταρτίστηκε το τελικό πρόγραμμα της Αθλητικής Διοργάνωσης πήραν μέρος 55 αθλήτριες από 21 χώρες. Η Ευαγγελία Ψάρρα με επίδοση 611/720 κατετάγη 15η και το Σάββατο θα αντιμετωπίσει την Αιγύπτια Λάμια Μπαχνασάβι, η οποία κατέλαβε την 50η θέση με επίδοση 561/720. Η Φωτεινή Βαβάτση σημείωσε επίδοση 587/720, κατετάγη 41η και θα αντιμετωπίσει τη Σουηδέζα Καρίν Λάρσον για την πρόκριση στις 32 καλύτερες αθλήτριες της διοργάνωσης. Τέλος, η Ελπίδα Ρωμάντζη με 561/720 κατετάγη 49η και θα αντιμετωπίσει την Πολωνέζα Μαλγκορζάτα Σόμπιερα. Σε ότι αφορά στο ομαδικό αγώνισμα, η ελληνική ομάδα αποτελούμενη από τις Ψάρρα, Βαβάτση και Ρωμάντζη, κατετάγη 14η με επίδοση 1759/2160 και την προσεχή Πέμπτη θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Πολωνίας που απαρτίζουν οι Ιβόνα Νατσίνκιεβιτς, Γιουστίνα Μόσπινεκ και Μαλγκορζάτα Σόμπιερα.

    [15] Με Ουέλβα σήμερα ο Παναθηναϊκός

    8/8/2003 3:00:00 μμ

    Στην Ισπανία βρίσκεται από την Πέμπτη ο Παναθηναϊκός προκειμένου να συμμετάσχει στο τουρνουά της Ουέλβα, όπου μετέχουν ακόμα, η Σεβίλλη και η Μάλαγα. Απόψε οι πράσινοι αντιμετωπίζουν τη διοργανώτρια. Ο αγώνας θ΄ αρχίσει στις έντεκα και θα μεταδοθεί απ΄ ευθείας από την ΕΤ-1.

    [16] Στον πάγκο της Νήαρ Ηστ ο Νίκος Λινάρδος

    8/8/2003 12:52:00 μμ

    Tην πρόσληψη του Νίκου Λινάρδου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΚΑΕ Νήαρ Ηστ, στη θέση του προπονητή. Ο Έλληνας τεχνικός, ανέλαβε ήδη τα καθήκοντά του και αναζητεί τους παίκτες που θα στελεχώσουν την ομάδα της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου. Αναφερόμενος στην συμφωνία του με την Νήαρ Ηστ, ο Λινάρδος, τόνισε: "Αποτελεί τιμή για μένα το γεγονός ότι η Νήαρ Ήστ και προσωπικά ο πρόεδρος της, Αντώνης Καμπάκας, με εμπιστεύτηκαν στην πιο κρίσιμη καμπή της ομάδας. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που γυρίζω στο ελληνικό μπάσκετ και έχω μεγάλη όρεξη για δουλειά. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η ομάδα να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στην Α1. Σ'αυτήν την προσπάθεια μας, θέλουμε την συμπαράσταση του κόσμου".

    [17] Τεχν. Κολύμβηση: Για Τσεχία αναχωρεί η Εθνική

    8/8/2003 12:19:00 μμ

    Αναχωρεί το Σάββατο το πρωί η αποστολή της Εθνικής μας ομάδας τεχνικής κολύμβησης, με προορισμό το Λίμπερετς της Τσεχίας, όπου από τις 11 μέχρι τις 17 Αυγούστου, θα διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών -γυναικών. Στην προετοιμασία και τους αγώνες αναφέρθηκε, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Λάζαρος Σαμλίδης, τόνισε: "Είμαστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά, οι αθλητές μας θα τιμήσουν τα χρώματα της χώρας μας και θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Οι προσπάθειες που έγιναν όλη την χρονιά, μαζί με τον συνεργάτη μου, Αλέξανδρο Ξιάρχο και οι στόχοι που είχαμε βάλει από την αρχή, πιστεύουμε ότι θα πραγματοποιηθούν".

    Η αποστολή της Εθνικής μας, αποτελείται από τους αθλητές Δημήτρη Τομαή, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Μανώλη Γρυλλάκη, Γιάννη Τσουρουνάκη, Γιάννη Πατσαρίνο, Δημήτρη Πιστολέλη, Χριστίνα Παπουτσίδη, Γεωργία Πανούδη, Αγγελική Καρετζοπούλου, Ελένη Κόντζαλη και Στέλα Κουκουβίτη.

    [18] Ο Στιβ Κερ αποσύρθηκε από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ

    8/8/2003 11:53:00 πμ

    Ο Στιβ Κερ ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόφαση του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο άσος των Σαν Αντόνιο Σπερς φεύγει από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, μετά από 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας και πέντε τίτλους στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ο 37χρονος Κερ που έγραψε Ιστορία στο ΝΒΑ, ως ο κορυφαίος σουτέρ τριών πόντων με ποσοστό ευστοχίας 45,4%, πήρε αυτήν την απόφαση, δύο μήνες μετά την κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος με τα "χρώματα" των Σπερς, ενώ είχαν προηγηθεί οι τρεις τίτλοι που κατέκτησε με τους Σικάγο Μπουλς στο διάστημα 1995-1998.

    [19] Ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Μάικ Μπατίστ

    8/8/2003 11:48:00 πμ

    Αλλη μία σημαντική μεταγραφή πραγματοποίησε την Παρασκευή η ομάδα του μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Η διοίκηση της ΚΑΕ ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση του Μάικ Μπατίστ, ο οποίος την περασμένη περίοδο αγωνίσθηκε στο ΝΒΑ με τα "χρώματα" των Μέμφις Γκρίζλις. Ο 26χρονος φόργουορντ που έχει ύψος 2.03 μέτρα, είναι απόφοιτος του Αριζόνα Στέιτ και πέρυσι έπαιξε σε 75 αγώνες των Γκρίζλις με μέσο όρο 6,4 πόντους και 3,4 ριμπάουντ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός άσος θα έχει ετήσιες απολαβές που θα φτάνουν στις 700.000 δολάρια.

    [20] Έφυγε ο ''αιώνιος έφηβος'' Αντώνης Σαμαράκης

    Αθηνά Σαλούστρου 8/8/2003 7:29:00 μμ

    Συγκίνηση και θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του Αντώνη Σαμαράκη. Ο αγαπημένος συγγραφέας του "Λάθους", του "Αρνούμαι", του "Ζητείται Ελπίς" έφυγε από κοντά μας σήμερα στις 10 το πρωί σε ηλικία 84 ετών, ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του στην Πύλο. Αιτία του θανάτου του φέρεται να είναι η καρδιακή προσβολή, ενώ η κηδεία του θα γίνει αύριο πιθανώς στην Αθήνα, αφού δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ακριβής τοποθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγγραφέας ήθελε να μείνει μυστικός ο θάνατός του και να ανακοινωθεί μετά από 20 ημέρες, ώστε να φύγει σεμνά και αθόρυβα. "Ο λογοτέχνης είναι η φωνή εκείνων που δεν έχουν φωνή", έλεγε ο "αιώνιος έφηβος", που υπηρετούσε τον άνθρωπο τόσο μέσα από τη γραφή του, όσο και με τις πράξεις του, δίνοντας το παρόν του στην πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου.

    Αγωνιστής και λογοτέχνης

    Σε νεαρή ηλικία

    Ο Αντώνης Σαμαράκης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες. Ο "πνευματικός" μας πρεσβευτής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919. Από μικρός έγραφε ποιήματα, που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και ανθολογίες. Τελείωσε τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ εργάστηκε ως υπάλληλος στο Υπουργείο Εργασίας απ' όπου και τον απομάκρυνε η δικτατορία του Μεταξά. Το πρώτο του ξεκίνημα με την ποίηση έγινε όταν ακόμα ήταν έφηβος σε περιοδικά του σχολείου του, όπως "Ο παιδικός κόσμος" και "Η μαθητική ζωή". Στην αρχή της λογοτεχνικής του καριέρας συνεργάστηκε με το περιοδικό "Διάπλαση των Παίδων" και αργότερα το 1932 δημοσίευσε τα "Τραγούδια του παιδιού" με το ψευδώνυμο Ιωσήφ Κυπριανός.

    Το Μάρτιο του 1943 τον συνέλαβαν οι συνεργάτες των Γερμανών επειδή είχε μπει στην Αντίσταση και συμμετείχε σε λαϊκή εξέγερση εναντίον της πολιτικής επιστράτευσης. Τον Ιούνιο 1944, πιάστηκε από τους Nαζί και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ύστερα από περιπέτειες, μπόρεσε να ξεφύγει.

    Την περίοδο της Χούντας του απαγόρευσαν την έξοδο από την Ελλάδα, "διότι θέλει παραβλάψει τα μέγιστα εθνικά μας συμφέροντα.

    Το "Ζητείται Ελπίς" ήταν το πρώτο του πεζογράφημα, που έγραψε το 1954 ενώ ακολούθησε το 1961 η συλλογή διηγημάτων "Αρνούμαι" για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος ενώ για το μυθιστόρημά του "Το λάθος", τιμήθηκε με δύο λογοτεχνικά βραβεία: το Βραβείο των "12" στην Ελλάδα το 1966 και το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας στη Γαλλία το 1970 ενώ το 1995 του απενεμήθη το Κρατικό Βραβείο Τεχνών και Λογοτεχνίας στη Γαλλία.

    Το 1952 τιμήθηκε στις Βρυξέλλες με το Βραβείο Λογοτεχνίας "Ευρωπάλια" για το σύνολο του έργου του.

    Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικά και ξένα σχολικά και πανεπιστημιακά βιβλία. Κάποια έχουν γυριστεί σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες. Ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική για κοινωνικά θέματα στα πλαίσια της δράσης του στα Ηνωμένα Έθνη. Έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας τoy OHE. Το 1984 ταξίδεψε δυο φορές στην Αιθιοπία από όπου έγραψε τα κείμενα της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη "Αιθιοπία: Οδοιπορικό Θανάτου και Οδοιπορικό Ζωής", που "γύρισε" για τη UNICEF η ΕΡΤ.

    Ο Αντώνης Σαμαράκης μέχρι το τέλος ασχολούνταν με τη UNICEF και τα παιδιά και είχε ηγηθεί όλων των εκστρατειών της αλλά και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων προς όφελος των παιδιών. Το 1989 ανακηρύχθηκε από τη UNICEF "Πρώτος Έλληνας Πρεσβευτής Καλής Θέλησης για τα παιδιά του κόσμου", τίτλο που τίμησε με την αφοσίωση και ανιδιοτελή προσφορά του.

    Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες μεταξύ των οποίων αγγλικά, ιταλικά, πορτογαλικά, αλβανικά, σερβοκροάτικα, τούρκικα, φλαμανδικά, δανικά, νορβηγικά, φιλανδικά, σουηδικά, ρουμάνικα, ουγγρικά, πολωνικά, τσεχοσλοβάκικα, ιαπωνικά, αραβικά, εβραϊκά, κινέζικα, ρώσικα σε 101 ξένες εκδόσεις. Τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη είναι εξαντλημένα σε όλες τις γλώσσες.

    Μεγάλες τιμές και διακρίσεις

    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τον έχουν ονομάσει "πνευματικό πρεσβευτή" τους.

    Οι διακρίσεις, που έχει λάβει είναι πολλές και μεγάλες όπως:

    Ταξιάρχης του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Εθνάρχου Μακαρίου Γ' Επίτιμος Διδάκτωρ, ομόφωνα, του τμήματος Φιλολογίας των Πανεπιστήμιων Πατρών, Ιωαννίνων και Αθηνών. Επίτιμος δημότης σε 37 πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της πόλεως των Αθηνών. Διάκριση Ειρήνης Μετάλλιο από την Έκκληση της Ακρόπολης για την Ειρήνη, τη Ζωή και τον Πολιτισμό.

    Εργογραφία

    Μυθιστορήματα

    Σήμα κινδύνου, Αθήνα, Ελευθερουδάκης, 1959, Αθήνα, Καστανιώτης, 2000.

    Το λάθος, Αθήνα, Ελευθερουδάκης, 1965, Αθήνα, Καστανιώτης, 2000.

    Εν ονόματι, 1998, Αθήνα, Καστανιώτης, 1999.

    Διηγήματα

    Ζητείται ελπίς, Αθήνα, Ελευθερουδάκης 1954, Αθήνα, Καστανιώτης, 2001.

    Αρνούμαι, Αθήνα, Ελευθερουδάκης 1961, Αθήνα, Καστανιώτης, 1999.

    Το διαβατήριο, Αθήνα, Ελευθερουδάκης 1973, Αθήνα, Καστανιώτης, 200.

    Η κόντρα, Αθήνα, Ελευθερουδάκης 1992, Αθήνα, Καστανιώτης, 1999.

    Αυτοβιογραφία 1919- , Αθήνα, Καστανιώτης, 2000.

    Μαρτυρίες για τον Αντώνη Σαμαράκη, Αθήνα, Καστανιώτης, 2000.

    Αποσπάσματα από κριτικές για τα βιβλία του Αντώνη Σαμάρακη

    Ο Αντώνης Σαμαράκης έχει κερδίσει τη αναγνώριση όλων των Ελλήνων και την εκτίμηση των εκατοντάδων χιλιάδων αναγνωστών του. Ως αναγνώστης και εγώ των έργων του και συγχρόνως ως φίλος του προσωπικός, του στέλνω τη φιλία μου και τη βαθιά εκτίμησή μου.

    Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος

    Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

    ...Ένας συγγραφέας-μάστορας, όπως αυτός, με άγρυπνη συνείδηση, με ουσιαστική αγάπη για τον άνθρωπο, ένας πεζογράφος ορκισμένος εχθρός κάθε είδους ολοκληρωτισμού, με θεματολογία που καλύπτει όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας μετουσιώνοντάς τα σε υψηλή τέχνη, δεν μπορεί παρά να θριαμβεύει. Γιατί αυτός ο θρίαμβος είναι πράξη δικαιοσύνης.

    Μίκης Θεοδωράκης

    Μουσικοσυνθέτης

    ..."Το Λάθος" και το "Ζητείται Ελπίς", τα δύο εξέχοντα έργα του, που διαβάζονται και ξαναδιαβάζονται στα τέσσερα σημεία του πλανήτη, μαρτυρούν αναντιρρήτως για τη αποτυχία των ολοκληρωτικών συστημάτων, που προσπαθούν να αλλοτριώσουν το άτομο. Ο ποιητής Αντώνης Σαμαράκης δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται, όπως ακριβώς ένα παιδί, έναν μελλοντικό κόσμο, όπου τα ανθρώπινα πλάσματα θα ζουν εν αρμονία και εν ειρήνη. Μακάρι το όνειρό του να πραγματοποιηθεί κάποια μέρα...

    Ζακ Λανγκ

    πρώην Υπουργός Παιδείας της Γαλλίας

    Τι να πει κάποιος για τον Αντώνη Σαμαράκη. Η θέση του ως συγγραφέα είναι καταξιωμένη. Χαίρει της γενικής εκτίμησης... Θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον τρόπο που ζει και σκέφτεται... Είναι εξαιρετικά ακριβής και - τι ευχαρίστηση - συνυπάρχει το δώρο του χιούμορ και του πνεύματός του. Τι ωραίος κόσμος που θα ήταν αν υπήρχαν περισσότεροι που να του μοιάζουν!

    Ζυλ Ντασσέν

    Σκηνοθέτης

    ...Ο Σαμαράκης δίχως επιτήδευση αναδεικνύει με το έργο του έναν ανθρωπισμό, συγκεκριμένο, διαπροσωπικό. Ο ανθρωπισμός του Σαμαράκη δεν έχει τίποτα να κάνει με τον ανθρωπισμό των διανοουμένων, γιατί απλούστατα ο Σαμαράκης δεν είναι "διανοούμενος", ούτε προσπάθησε να παραστήσει τον "διανοούμενο". Το έργο του, αν και προϊόν μόχθου, δεν είναι προϊόν εγκεφάλου. Είναι έργο πηγαίο, είναι έργο καρδιάς...

    Θεόδωρος Καρατζάς

    ...Ο Αντώνης Σαμαράκης είναι ένας ακάματος αγωνιστής, ένας πρωτοπόρος οραματιστής. Το αποδεικνύει, άλλωστε, η ενεργή ενασχόλησή του, τέσσερα χρόνια τώρα, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων. Το πρόγραμμα, που έγινε πλέον θεσμός, καθώς το έχει αποδεχθεί η μαθητική νεολαία, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. με το πρόγραμμα αυτό, η Βουλή των Ελλήνων και η Επιτροπή που το κατευθύνει και στην οποία προΐσταται ο Αντώνης Σαμαράκης, επιχειρούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην πολιτική κοινωνικοποίηση των νέων μας, στην ενεργό συμμετοχή τους στα κοινωνικο-πολιτικά δρώμενα και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης...

    Απόστολος Κακλαμάνης

    Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

    Οδοιπορώντας σε ανθρώπινους ερειπιώνες, αναπόφευκτα, είναι κορεσμένος από τη δυστυχία, την αδικία που βιώνουν οι απλοί άνθρωποι. Ως έμπειρος ρεπόρτερ, από τη μία καταγράφει το αίτιο του εκάστοτε προβλήματος και από την άλλη αξιώνει από τους ήρωές του να αυτονομηθούν, σαρκάζοντας, κραυγάζοντας, λεηλατώντας το κατεστημένο.

    Αντώνης Σκιαθάς

    Ποιητής - εκδότης του Περιοδικού ΕΛΙΤΡΟΧΟΣ

    Ένας εκπληκτικός συγγραφέας. Όποιος έχει στα στήθη του καρδιά, τη νιώθει να σφίγγεται διαβάζοντας το "Ζητείται Ελπίς". Σου είναι αδύνατο να διαβάσεις Σαμαράκη δίχως σαν νιώσεις δυνατή συγκίνηση. Ο Σαμαράκης είναι ένας συγγραφέας που δεν κάνει φιλολογία και τραβάει κατευθείαν στο μεδούλι.

    Jacob Paludan

    Κριτικός λογοτεχνίας Politiken, Κοπενχάγη

    Για "Το Λάθος"

    Αληθινό αριστούργημα "Το Λάθος". Με ιδιοφυία, δύναμη φαντασίας και εντελώς έξοχη τεχνική, ο Αντώνης Σαμαράκης δίνει την ψυχολογική πάλη ανάμεσα σε δύο πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας Ασφαλείας ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος και στον ύποπτο που έχει συλληφθεί. Ζούμε σήμερα σαν ηθοποιοί στο θέατρο του παράλογου, και ένας από τους λόγους που τόσο πολύ θαυμάζω Το λάθος είναι γιατί έχει τη δύναμη να αναλύει το παράλογο που μέσα του ζούμε με αίσθηση χιούμορ, με ποίηση και σε βάθος.

    Graham Greene

    Συγγραφέας

    Συγκλονιστικό. Το μόνο, που εύχομαι είναι να διαβάσουν "Το Λάθος", όσοι καπηλεύονται τη δημοκρατία και να δουν τι είναι αυτά που σήμερα υποστηρίζουν. Ζούμε όλοι σε μια εποχή όπου οι λέξεις δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα -έτσι, που να μην έχουν πια κανένα νόημα.

    Αrthur Miller

    Συγγραφέας

    Αφάνταστα μου άρεσε "Το Λάθος". Η δομή του είναι συγχρόνως και μυθιστορηματική και κινηματογραφική, αληθινά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Το λάθος είναι ιδεώδες για τον κινηματογράφο.

    Luis Bunuel

    Σκηνοθέτης

    "Το Λάθος", εξαιρετικής ευφυίας και ευαισθησίας ψυχολογικό θρίλερ. Τέχνη ισάξια του Γκράχαμ Γκρην.

    Εφημ. Publishers Weekly

    Νέα Υόρκη

    Θαυμάσιο. Έχει τεράστιο ψυχολογικό ενδιαφέρον. Συγχαρητήρια στον Σαμαράκη. Ολοένα και λιγότεροι είναι οι συγγραφείς, που έχουν γνήσια πρωτοτυπία και δύναμη φαντασίας. "Το Λάθος" το χάρηκα.

    Agatha Cristie

    Συγγραφέας

    Έξοχο. "Το Λάθος" με συναρπάζει με το βάθος του μηνύματός του, που με αναστατώνει, αλλά και με τη διαβολεμένη μαεστρία της τεχνικής του.

    Georges Simenon

    Συγγραφέας

    Είμαι ευτυχής που διαπίστωσα ότι "Το Λάθος" αξίζει απόλυτα το θαυμασμό του Γκράχαμ Γκρην και του Αρθουρ Καϊσλερ.

    Uwe Johnson

    Συγγραφέας

    Συγκλονιστικό ψυχολογικό suspense. Έξοχο. Πολύ δυνατό. Ένα τοπίο Όργουελ Δημοφιλές στις Η.Π.Α.

    Miles A. Smith

    Κριτικός λογοτεχνία στο The Associated Press

    Το ζωηρότερο ενδιαφέρον μου για "Το Λάθος".

    Andre Malraux

    Συγγραφέας

    Θαύμασα τη γενναιόδωρη ανθρωπιά του και την εντελώς πρωτότυπη τεχνική.

    Pierre - Henri Simon

    Μέλος Γαλλικής Ακαδημίας, κριτικός λογοτεχνίας Εφημ. LE MONDE

    Κατόρθωνε να εμφυτεύσει χιούμορ σε ατμόσφαιρα Κάφκα. Με πολλή τέχνη το μείγμα απειλής και γελοίου.

    Norman Shrapnel

    Κριτικός λογοτεχνίας Εφημ. The Guardian

    Ένα σκληρό χτύπημα κατά του ολοκληρωτισμού. "Το Λάθος" συγκλονίζει αλλά συγχρόνως δίνει κουράγιο. Η τέχνη του Σαμαράκη ποτέ δεν ξεπέφτει σε αυτοεπίδειξη αλλά προχωρεί ανεπαίσθητα και χωρίς να πιέζει τον αναγνώστη.

    Raymond A. Sokolov

    Κριτικός λογοτεχνίας Εφημ. The New York Times

    Συγκλονιστική η δραματική ένταση που υπάρχει στο "Λάθος". Όπως το πρώτο βήμα στη Σελήνη, έτσι και "Το Λάθος": μικρό σε έκταση, η δύναμή του όμως είναι τεράστια.

    Εφημ. Times-Dispatch

    Έξοχο. Μια φωνή από την Ελλάδα εναντίον του ολοκληρωτισμού.

    Helmut Salzinger

    Κριτικός λογοτεχνίας Εφημ. Der Tagesspiegel

    Αριστούργημα. Συγκλονιστικό. Θαυμαστά ζωντανό. Σε αναστατώνει. Το ύφος του Σ. είναι ο δικός του τρόπος που βλέπει αλλά συγχρόνως και ο τρόπος που εκφράζεται.

    Boileau Narcejac

    Συγγραφέας Περιοδ. LES NOUVELLES LITTERAIRES

    Εξαιρετικής τέχνης. Ένα βιβλίο ελπίδας.

    Jochen Schmidt

    Κριτικός λογοτεχνίας Εφημ. FRANFURTER ALLGEMEINE

    Υπέροχο. Αμέσως νιώθουμε σοκ από τη γνησιότητα της αλήθειας που μας αποκαλύπτεται. Ο Αντώνης Σαμαράκης είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς στον κόσμο.

    Edwin Jahiel

    Καθηγητής συγκριτικής λογοτεχνίας Παν/μιου Ιλλινόις

    Books ABROAD και THE CHARIOTEER

    Ο Σαμαράκης είναι ένας από τους σύγχρονους συγγραφείς της "ανησυχίας". Διαφέρει όμως από τον Σάμουελ Μπέκετ, το Νέστορα των πεσιμιστών, γιατί ο Σαμαράκης δε σβήνει, όπως κάνει ο Μπέκετ, την ελπίδα πως θ'άρθει ο Godot...

    Hernik Neiiendam

    Κριτικός λογοτεχνίας Εφημ. BERLINGSKE ARTENAVIS

    Έχει ένα μήνυμα τόσο πυκνό σε ανθρωπιά! Ο αναγνώστης νιώθει πως άξιζε στ' αλήθεια να διαβάσει ένα τέτοιο έργο.

    Περιοδικό Best Sellers U.S.A.

    Ο άνθρωπος ανοίγει ρήγμα στην καταπίεση. Βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα έξοχο έργο. Αδύνατο να μιλήσεις δίχως πάθος για τούτο το μυθιστόρημα. Επίσης, είναι αδύνατο να αναφερθούν εδώ όλες οι μεγάλες αρετές του "Λάθους". Επισημαίνουμε πάντως την τέλεια τεχνική του και το γεγονός ότι κρατάει αδιάπτωτο το ενδιαφέρον. Και προπαντός επισημαίνουμε το βαθύτερο μήνυμά του: την άρνηση του ατόμου να το μεταμορφώσουν σε ρομπότ. Το Λάθος είναι από τα σημαντικότερα έργα που έχουμε γνωρίσει.

    Jose Maria Mendiola

    κριτικός λογοτεχνίας EL DIARIO VASCO

    "Το Λάθος" είναι ένα μυθιστόρημα δίχως κανένα λάθος! Ένα έργο που κατορθώνει να γοητεύει και τους πιο διαφορετικούς τύπους αναγνωστών. Το Λάθος προορίζεται να γίνει εδώ μια πολύ μεγάλη επιτυχία.

    Victor Giudice

    ULTIMA HORA, Αργεντινή

    "Το Λάθος", έχει συσχετιστεί με αντίστοιχα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα, όπως το "Θαυμαστός νέος κόσμος" (1932) του Aldous Haxley και το "1984" (1949) του George Orwell, με τη διαφορά ότι ο Σαμαράκης διαμορφώνει έναν περισσότερο οικείο κόσμο συμβόλων και μεταφορικών παραστάσεων

    Π.Δ. Μαστροδημήτρης

    Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών

    Για "Το διαβατήριο"

    Έξοχα διηγήματα, Συγχαίρω με όλη μου την καρδιά.

    Arthur Koestler

    Συγγραφέας

    Η αυτοβιογραφία του

    "Η ζωή είναι βέβαια για να τη ζεις, όχι να την ταριχεύεις με τυπογραφικό μελάνι. Σαν να κλείνεις αεροστεγώς σε φιαλίδιο μια ριπή πελαγίσιου ανέμου. Η ζωή είναι για να δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι τη ροή της, όσο μπορούμε να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην παραδινόμαστε σε ξένες προς εμάς δυνάμεις. Αντί να ιστορούμε τα πεπραγμένα μας, ας γευόμαστε την κάθε στιγμή με την ένταση που είχαμε παιδιά, πρωτοτάξιδα στην εγκόσμια περιπέτεια, έκθαμβα μεν, αθώα δε για το μελαγχολικό συχνά πανόραμα που θα αντικρίζαμε αργότερα.

    Αν συναρμολογούμε την αυτοβιογραφία μας σε μερικές ψυχρές σελίδες, ηχεί ως προμήνυμα προαναγγελθέντος θανάτου, φυσικού αλλά και πνευματικού και ψυχικού. Γλίστρησα όμως κι εγώ σ' αυτήν την παγίδα. Η μόνη ελπίδα μου είναι ότι μέσα από τα συμβάντα της πορείας μου ιχνογραφούνται, τολμώ να πω, και τα βάσανα και οι αγώνες του τόπου μας σε μια ταραγμένη εποχή. Τότε που είχαμε όραμα για μια Ελλάδα με κοινωνική δικαιοσύνη, στοργή και τρυφερότητα για όλα τα παιδιά της. Τότε που πυρπολούσε την ψυχή μας ο λόγος του ποιητή: "Στα γρανάζια του κόσμου να είστε όχι το λάδι, αλλά η άμμος".

    Ο εκδοτικός οργανισμός Gale Research International, Ντιτρόιτ-Λονδίνο ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαράκη να γράψει την αυτοβιογραφία του, για τη σειρά "Αυτοβιογραφίες σύγχρονων συγγραφέων".

    Εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αγγλία το 1992, σε μετάφραση από τον καθηγητή της συγκριτικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης Andrew Horton και την Πέννυ Aποστολίδη. Τον Οκτώβριο του 1992 δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

    Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

    Τη θλίψη του εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας για το θάνατο του συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος έστειλε το εξής συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην Ελένη Σαμαράκη για το θάνατο του συζύγου της: "Με βαθυτάτη θλίψη για το θάνατο του αγαπημένου σας συζύγου με τον οποίον με συνέδεαν αισθήματα αμοιβαίας φιλίας και εκτιμήσεως, εκλεκτού λογοτέχνη, πνευματικού ανθρώπου και πολύ αγαπητού σε όλους τους έλληνες, συλλυπούμαι ειλικρινώς".

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράκης με το έργο του ύμνησε την ανθρώπινη αξία της ελεύθερης και δημοκρατικής συνείδησης. Στάθηκε πάντα απέναντι στη βαρβαρότητα κάθε ολοκληρωτικής εξουσίας. Αγάπησε και πίστεψε, ως "αιώνιος έφηβος" ο ίδιος, τους νέους στο πνεύμα και τη δημιουργία, τόνισε ο κ.Σημίτης. Και πρόσθεσε ότι "ο Αντώνης Σαμαράκης ήταν κι ένας πολύτιμος φίλος. Η απουσία του θα είναι ιδιαίτερα αισθητή σε όλους μας. Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατό του και τα θερμότερα συλλυπητήρια μου στη σύντροφό του Ελένη".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής δήλωσε: "Η ζωή του Αντώνη Σαμαράκη υπήρξε μία αδιάκοπη μάχη ενάντια στον ολοκληρωτισμό. Μια μάχη για τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό, για τα δικαιώματα του πολίτη και των παιδιών. Και μόνο τα δύο εξέχοντα έργα του, "Το Λάθος" και το "Ζητείται Ελπίς" θα αρκούσαν για να του διασφαλίσουν μία περίοπτη θέση στο πάνθεον των μεγάλων της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Όμως ο Σαμαράκης, ακαταπόνητος οραματιστής και πολίτης με την κλασική έννοια του όρου, τόλμησε να προχωρήσει παραπέρα. Τόλμησε να κάνει πράξη το περιεχόμενο της συγγραφικής του τέχνης. Με συνέπεια και αισιοδοξία, ακόμη και σε ώρες δύσκολες για τον τόπο, δεν σταμάτησε να σαλπίζει το δικό του θούριο συμμετοχής. Ο πνευματικός και πολιτικός κόσμος, τα παιδιά που τόσο αγάπησε και τον αγάπησαν, όλη η Ελλάδα υποκλίνεται σήμερα ενώπιον του".

    Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε: "Με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη. Υπήρξε για μένα ξεχωριστός φίλος και ανεκτίμητος συνεργάτης για την επιτυχία του θεσμού της "Βουλής των Εφήβων". Ο Αντώνης Σαμαράκης, ο αιώνιος έφηβος, πρότυπο ανθρώπου, πολίτη και διανοούμενου κέρδισε, με το έργο του και με την αγωνιστική παρουσία του στη ζωή, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων και όλων των ελεύθερων ανθρώπων, που τον γνώρισαν παντού στον κόσμο. Υπήρξε φλογερός μαχητής της ελευθερίας, υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας, άνθρωπος γεμάτος συναισθήματα αγάπης και προσφοράς. Αυτά τα χαρακτηριστικά του σφράγισαν και το λογοτεχνικό του έργο, που αποτελεί την παντοτινή παρακαταθήκη του στην ανθρωπότητα.

    Ο Αντώνης Σαμαράκης δεν θα είναι πια ανάμεσά μας, ανάμεσα στα παιδιά που τον αγάπησαν και αγάπησε, στις επόμενες συνόδους της "Βουλής των Εφήβων". Είμαι όμως βέβαιος ότι θα μας παρακολουθεί, μαζί με τους άλλους γίγαντες του λόγου και της σκέψης και θα χαμογελά με αισιοδοξία ακούγοντας κάθε φορά τους νέους ανθρώπους να ανταποκρίνονται θετικά σε αυτό που ο ίδιος αναζήτησε με το έργο του και για το οποίο αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή: την ελπίδα για έναν κόσμο ελευθερίας, δικαιοσύνης και ειρήνης".

    Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έστειλε το εξής συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη: "Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το ξαφνικό θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη, διακεκριμένου πνευματικού ανθρώπου με πλούσιο συγγραφικό έργο και προσφορά στους αγώνες του λαού μας".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε: "Ο Αντώνης Σαμαράκης θα είναι πάντα το σύμβολο της αγωνίας και της ελπίδας, για έναν κόσμο με περισσότερη ανθρωπιά. Η ευαισθησία του και η συνείδησή του αποτελούν πλούσια παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Η ύπαρξή του είναι σημείο αναφοράς για τις ανυπότακτες συνειδήσεις, που δεν χωράνε σε στερεότυπα. Η σκέψη του άγρυπνη διαμόρφωνε πάντα σχέση ζωής με τη νεολαία, δηλαδή, με το διαχρονικό και αδιαμόρφωτο μέλλον. Αγάπησε ο Σαμαράκης αυτήν την όμορφη και καταπροδομένη πατρίδα, αυτόν τον πλούσιο και πικραμένο λαό της".

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Ο Αντώνης Σαμαράκης άφησε τα ίχνη της περπατησιάς του στην πνευματική ζωή της χώρας. Θα θυμόμαστε πάντα το συγγραφέα και τον προοδευτικό πνευματικό άνθρωπο".

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος μόλις ενημερώθηκε για το θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη δήλωσε ότι η ελληνική λογοτεχνία θρηνεί ένα μεγάλο μάστορά της, έναν εξαιρετικό πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. "Στις καρδιές όλων των Ελλήνων, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο Αντώνης Σαμαράκης θα μείνει πάντα ως μια από τις γλυκύτερες και τις γνησιότερες μορφές των ελληνικών γραμμάτων". Ο υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε και τα βαθιά του συλλυπητήρια στη σύζυγο του εκλιπόντος.

    "Η Ελλάδα θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους πνευματικούς της ανθρώπους", δηλώνει σε ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Πρωτόπαπας. "Ο Αντώνης Σαμαράκης, ο σοφός γέροντας με το εφηβικό σφρίγος, αναγνωρίστηκε διεθνώς δια του σπουδαίου πολυμεταφρασμένου έργου του, κοσμώντας ταυτόχρονα και τη διεθνή εικόνα της Ελληνικής Γραμματείας. Ξεχωριστό μέλος της Ελληνικής Κοινωνίας Πολιτών, αποτέλεσε πρότυπο για τρεις γενιές Ελλήνων, που άντλησαν έμπνευση από τον αστείρευτο πλούτο του ήθους και της προοδευτικής κοινωνικής του δράσης. Ο Αντώνης Σαμαράκης θα είναι για πάντα παρών στο νου και στην καρδιά μας".

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θόδωρος Ρουσόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: "H δημοκρατία και η λογοτεχνία θρηνούν σήμερα ένα δικό τους άνθρωπο. Ο Αντώνης Σαμαράκης, βαθύτατα ανθρωπιστής, ψυχή φιλελεύθερη, αδάμαστο πνεύμα δημιουργίας, υπηρέτησε με συνέπεια την τέχνη του λόγου. Έδωσε το δικό του, μοναδικά γλαφυρό στίγμα για την ειρήνη, παραμένοντας πάνω απ όλα Έλληνας, μέσα από την παγκοσμιότητα των κειμένων του. Αγωνίστηκε όσο λίγοι για το δικαίωμα του πολίτη στη "δική του καθημερινότητα". Ο Άνθρωπος Σαμαράκης, κατέκτησε την αιωνιότητα, αφήνοντας πολύτιμη κληρονομιά τη σεμνή και απέραντα συναισθηματική του γραφή. Όσοι από εμάς είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε από κοντά, νοιώθουμε βαριά την απουσία του και στρέφουμε το βλέμμα μας στη σύντροφό του Ελένη και στους οικείους του. Φίλε Αντώνη, καλό δρόμο".

    Πηγές

    Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

    Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων

    Συνέντευξη του Αντώνη Σαμαράκη στο λογοτεχνικό site "elogos"

    Συνέντευξη του Αντώνη Σαμαράκη στο site mathisis.com

    [21] Προβλήματα γήρανσης στα κλωνοποιημένα ζώα

    8/8/2003 12:21:00 μμ

    Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση πως Ιταλοί επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο κλωνοποιημένο άλογο, Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως βρήκαν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα κλωνοποιημένα ζώα γερνούν πρόωρα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ πιστεύουν ότι η διαδικασία κλωνοποίησης καταστρέφει τον γενετικό μηχανισμό που επιτρέπει την φυσιολογική ανάπτυξη των ζώων.

    Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν λύσεις

    Οι επιστήμονες φωτογράφισαν σε ένα κλωνοποιημένο έμβρυο τα μηνύματα που λένε στα κύτταρα με ποιόν τρόπο να αναπτυχθούν και είδαν ότι αυτά δεν ήταν φυσιολογικά, αν και ορισμένες από αυτές τις ανωμαλίες μπορεί να εκδηλωθούν αργότερα.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, η προβατίνα Ντόλι, πέθανε πριν από έξι μήνες πάσχοντας από πρόωρη αρθρίτιδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 August 2003 - 16:58:05 UTC