Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝ: Ανάγκη να ενισχυθεί ο ΟΚΑΝΑ
  • [02] Ολοκλήρωση ανάκρισης για το δυστύχημα των Τεμπών
  • [03] Παραλίγο τραγωδία σε τουριστικό σκάφος στο Πόρτο Χέλι
  • [04] Ντενκτάς: ''Γιατί δεν αποδέχομαι το σχέδιο Ανάν''
  • [05] Ρόδος: Τραγικό δυστύχημα με θύμα Βρεττανό τουρίστα
  • [06] Λύση για τους μετανάστες που θέλουν να πάνε στη πατρίδα τους
  • [07] Παγίδα θεωρούν τα περί αποχώρησης Τέιλορ οι Λιβεριανοί αντάρτες
  • [08] Το Ισραήλ συνέλαβε 47 ξένους και Ισραηλινούς ειρηνιστές
  • [09] Τουρκία: Νέα κρίση μεταξύ κυβέρνησης και στρατού
  • [10] Συνελήφθη ο πρώην Πρόεδρος της Ζάμπια
  • [11] Αμερικανός πολίτης νεκρός στο Τικρίτ
  • [12] Πνευμονία θερίζει τους Αμερικανούς στο Ιράκ
  • [13] Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον τουρισμό
  • [14] Μπέκαμ: ''Αισθάνομαι σαν να ανήκω χρόνια στη Ρεάλ''
  • [15] Και επίσημα παίκτης της ΑΕΚ ο Γιαννάκης Οκκάς
  • [16] Νίκη της Ρεάλ στο Τόκυο
  • [17] Νίκη Ολυμπιακού με Γκώνια-Χούτο κορυφαίους
  • [18] Οι δουλειές στο σπίτι βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση
  • [19] Αυξάνονται οι οn line αγοραπωλησίες ακινήτων
  • [20] Αντενδείκνυται η αίτηση διαζυγίου μέσω SMS

    [01] ΣΥΝ: Ανάγκη να ενισχυθεί ο ΟΚΑΝΑ

    5/8/2003 2:57:00 μμ

    Με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Αννα Κοκκέβη συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος μετά τη συνάντηση επισήμανε την ανάγκη συμπλήρωσης της νομοθεσίας και τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης προγράμματος χορήγησης υποκατάστατων για τη μείωση της βλάβης και τον έλεγχο των συνεπειών από τη χρόνια εξάρτηση των τοξικομανών. "Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το δραματικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, το πρόβλημα των ναρκωτικών και ειδικότερα την ανάγκη να ενισχυθεί ο ΟΚΑΝΑ στην αποστολή του. Μια αποστολή πολύτιμη, που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και του προβλήματος αλλά και στην ενεργοποίηση και στην ετοιμότητα της κοινωνίας, έτσι ώστε με σωστό τρόπο να στέκεται πάντοτε απέναντι στις εκφράσεις αυτού του προβλήματος" είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Οι προτάσεις του ΣΥΝ

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο ΣΥΝ θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί η εγκατάσταση θεραπευτικών μονάδων μέσα στα νοσοκομεία, συμπληρωματικά προς τις μονάδες οι οποίες θα λειτουργούν στον κοινωνικό ιστό κάθε πόλης και επίσης πρέπει να προωθηθεί η διαδικασία υπεύθυνης συνταγογράφησης για χρόνια εξαρτημένους, αφού ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο αυτής της διαδικασίας αλλά και για την προετοιμασία της κοινής με την αντίστοιχη ψυχοκοινωνική ενημέρωση και προετοιμασία.

    Η κα Κοκκέβη ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ για το έργο που γίνεται στον ΟΚΑΝΑ. "Θα έχουμε τη δυνατότητα και άλλες φορές να συντονίσουμε δραστηριότητες, γιατί χρειάζεται ο ευρύτερος δυνατός συντονισμός δράσης ανάμεσα σε κοινωνικούς φορείς, σε πνευματικούς φορείς, σε φορείς θεραπευτικούς, σε οργανισμούς όπως ο ΟΚΑΝΑ αλλά και ανάμεσα σε απλούς πολίτες. Είναι υπόθεση που αφορά όλους μας το πρόβλημα των ναρκωτικών" δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    [02] Ολοκλήρωση ανάκρισης για το δυστύχημα των Τεμπών

    5/8/2003 2:19:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη την Κυριακή 13 Απριλίου 2003 και κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 21 μαθητές και άλλοι 29 τραυματίστηκαν. Μετά τις 150 καταθέσεις για το περιστατικό, ο φάκελος επέστρεψε από την ανακρίτρια στον εισαγγελέα, ο οποίος και θα κάνει τη σχετική εισήγηση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, για την σύνταξη και έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος. Κατηγορούμενοι για το δυστύχημα είναι εννέα άτομα, από τα οποία παραμένει προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Ιωαννίνων ο 43χρονος οδηγός της νταλίκας, Δημήτρης Ντόλας, από την Αλεξανδρούπολη. Το τροχαίο έγινε στην Κοιλάδα των Τεμπών, σε σημείο όπου βρίσκονται τα πιο στενά τμήματα του δρόμου, κατά την επιστροφή του λεωφορείου με εκδρομείς μαθητές του λυκείου Μακρυχωρίου Ημαθίας.

    [03] Παραλίγο τραγωδία σε τουριστικό σκάφος στο Πόρτο Χέλι

    5/8/2003 6:17:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Σώοι είναι οι 159 επιβάτες του επιβατηγού τουριστικού σκάφους "Κέλι Κρουζ", στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο. Το τουριστικό σκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Πόρτο Χέλι προς Ύδρα, Σπέτσες, όταν κοντά στην περιοχή του Αγίου Αιμιλιανού διαπιστώθηκε ότι από το μηχανοστάσιό του έβγαιναν πυκνοί καπνοί. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμενικό Σώμα, θαλάσσια ταξί και παραπλέοντα σκάφη, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβάτες, οι οποίοι τελικά μεταφέρθηκαν στο Πόρτο Χέλι με άλλο τουριστικό σκάφος της ίδιας εταιρείας. Οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους, η πυρκαγιά έχει ήδη σβηστεί και το πλοίο ρυμουλκείται στο Πόρτο Χέλι.

    [04] Ντενκτάς: ''Γιατί δεν αποδέχομαι το σχέδιο Ανάν''

    5/8/2003 5:25:00 μμ

    Τους λόγους για τους οποίους δεν αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως διαπραγματευτική βάση για την επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε την Τρίτη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ο κ. Ντεωκτάς, υποστήριξε ότι το σχέδιο δεν προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου κράτους αλλά συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τις συμφωνίες του 1960, αλλά και ότι οι εξουσίες, που δίδονται στα συστατικά κράτη, είναι πολύ περιορισμένες, αφού θα καθορίζονται αυστηρά από το σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

    Απάντηση στις δηλώσεις του Ιλτέρ Τουρκμέν

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι η δομή του σχεδίου είναι πιο περίπλοκη και από τη συνθήκη του 1960 και η εφαρμογή τυχόν συμφωνίας θα εναπόκειται, κατά την άποψή του, στην τύχη και στις προθέσεις της άλλης πλευράς, ενώ όπως τόνισε ο ίδιος επιδιώκει βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία, κατά την έκφραση του, πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από μια συμφωνία στα χαρτιά.

    Ο κατοχικός ηγέτης ανέλυσε τους λόγους απόρριψης του σχεδίου Ανάν σε δημοσιογραφική διάσκεψη, την οποία συγκάλεσε για να απαντήσει στις εναντίον του επικρίσεις από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ιλτέρ Τουρκμέν.

    Ο Τούρκος επίσημος είχε δηλώσει ότι, ακόμη και αν η Αγκυρα παραιτηθεί από την ένταξή της στην Ευρώπη, το αντίτιμο της μη επίλυσης του Κυπριακού θα είναι πολύ βαρύ.

    Κινήσεις αντιπερισπασμού της Τουρκίας

    Εν τω μεταξύ, η Τουρκία σε αντιπερισπασμό για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναμένεται να υπογράψει συμφωνία λεγόμενης τελωνειακής ένωσης με το ψευδοκράτος, όπως ανέφερε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του καναλιού η συμφωνία θα υπογραφεί κατά τη συνεδρία του συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας-ψευδοκράτους την ερχόμενη Παρασκευή, για την οποία θα έλθουν στα κατεχόμενα πέντε υπουργοί.

    Το τουρκικό κανάλι, επικαλούμενο πηγές του Τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, μετέδωσε ότι το μέτρο αυτό συνιστά σημαντικό βήμα για την οικονομική ενοποίηση με το ψευδοκράτος.

    Το NTV, μετέδωσε επίσης ότι η Αγκυρα εκφράζει ανησυχίες, κατά πόσον η συμφωνία θα αναγνωρισθεί, αφού το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ επικαλείται επίσης δηλώσεις αξιωματούχων του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι προειδοποιούν πως η οικονομική ενοποίηση της Τουρκίας με το ψευδοκράτος μπορεί να εκληφθεί και ως μήνυμα ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τη φημολογούμενη υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε ότι όποιες πράξεις και αν γίνουν μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος είναι παράνομες.

    [05] Ρόδος: Τραγικό δυστύχημα με θύμα Βρεττανό τουρίστα

    5/8/2003 7:43:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα τα ξημερώματα στο Φαληράκι της Ρόδου Βρετανός τουρίστας όταν - για άγνωστο λόγο - επιχείρησε να περάσει κάτω από σταματημένο απορριμματοφόρο του δήμου Καλλιθέας. Ομως, εκείνη την ώρα ο οδηγός του απορριμματοφόρου έθεσε σε κίνηση το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα ο πίσω αριστερός τροχός να περάσει πάνω από την κοιλιά του Βρετανού Benney M. Matthw, 30 χρόνων και να τον σκοτώσει. Το απορριμματοφόρο με οδηγό τον Αντώνη Καλλιγά, 48 χρόνων, πατέρα τριών παιδιών είχε σταματήσει στην έξοδο του ξενοδοχείου ''Απόλλων Μπιτς'', προκειμένου ο οδηγός να ελέγξει το δρόμο και στη συνέχεια να στρίψει αριστερά για να συνεχίσει το δρομολόγιό του. Τόσο ο οδηγός, όσο και οι δύο εργάτες που βρισκόταν στην καρότσα του απορριμματοφόρου κατέθεσαν ότι όλοι οι Αγγλοι ήταν μεθυσμένοι, ενώ οι φίλοι του θύματος ισχυρίζονται ότι ''ξαφνικά τον έχασαν από μπροστά τους''. Ο οδηγός του αυτοκινήτου οδηγήθηκε το μεσημέρι ενώπιον του εισαγγελέα. Εναντίον του απαγγέλθηκε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και αφέθηκε ελεύθερος.

    [06] Λύση για τους μετανάστες που θέλουν να πάνε στη πατρίδα τους

    5/8/2003 2:27:00 μμ

    Τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην Ελλάδα θα έχουν όσοι από τους μετανάστες επισκεφθούν την πατρίδα τους για το καλοκαίρι έστω και αν δεν διαθέτουν άδεια παραμονής. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου δημόσιας τάξης εφόσον οι μετανάστες έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας και φυσικά διαθέτουν διαβατήριο θα μπορούν να περάσουν χωρίς πρόβλημα τα ελληνικά σύνορα.

    [07] Παγίδα θεωρούν τα περί αποχώρησης Τέιλορ οι Λιβεριανοί αντάρτες

    5/8/2003 5:26:00 μμ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία την ερχόμενη εβδομάδα και θα παραδώσει τα ηνία της Λιβερίας στον αντιπρόεδρο της χώρας, έδωσε στον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του ο Τσαρλς Τέιλορ. Σύμφωνα με τον Τάμπο Μπέκι, ο Λιβεριανός πρόεδρος θα αποχωρήσει από τη χώρα τη Δευτέρα 11 Αυγούστου και ο νυν αντιπρόεδρος θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Την είδηση περί αποχώρησης του Τσαρλς Τέιλορ, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό οι αντάρτες στη Λιβερία, καθώς θεωρούν ότι μάλλον πρόκειται για ακόμα μία παγίδα που στήνει σε βάρος τους ο πρόεδρος της χώρας. "Δεν θα αφήσουμε τα όπλα, όσο αυτός βρίσκεται στη χώρα" δήλωσε χαρακτηριστικά, ανώτατος αξιωματούχος των ανταρτών και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που ο Τέιλορ δεν τηρήσει την υπόσχεση του θα δεχθεί επίθεση.

    [08] Το Ισραήλ συνέλαβε 47 ξένους και Ισραηλινούς ειρηνιστές

    5/8/2003 5:00:00 μμ

    Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί συνέλαβαν την Τρίτη 47 ξένους και Ισραηλινούς ειρηνιστές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την ανέγερση από το Ισραήλ του "φράκτη ασφαλείας" μέσα στον κήπο ενός Παλαιστίνιου, στη Δυτική Όχθη. Οι στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας Αμαρ στο χωριό Μασάχ κοντά στην Καλκιλίγια, κηρύσσοντας το "κλειστή στρατιωτική ζώνη", ενώ παράλληλα συνέλαβαν 41 ξένους και έξι Ισραηλινούς ειρηνιστές, μέλη ή συμπαθούντες του Κινήματος Διεθνούς Αλληλεγγύης (ISM), που αρνούνταν να εγκαταλείψουν το χώρο.

    Για τείχος του Απαρτχάιντ, κάνουν λόγο οι Παλαιστίνιοι

    Οι ειρηνιστές είχαν κατασκηνώσει στο χώρο, προκειμένου να εμποδίσουν τις μπουλντόζες του στρατού να καταστρέψουν μια καλύβα στον κήπο και να ανεγείρουν το "φράκτη ασφαλείας".

    Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής Αστυνομίας ανακοίνωσε πως ασκήθηκαν διώξεις εναντίον ορισμένων διαδηλωτών επειδή βρίσκονταν σε "κλειστή στρατιωτική ζώνη" και προσπάθησαν να εμποδίσουν την οικοδόμηση του "φράκτη ασφαλείας".

    Την περασμένη Πέμπτη το Ισραήλ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης του πρώτου τμήματος (140 χλμ.) του "φράκτη ασφαλείας" που οικοδομεί κατά μήκος της Δυτικής Όχθης.

    Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι πρόκειται για ένα "τείχος του Απαρτχάιντ", καθώς εισχωρεί στις κατεχόμενες περιοχές για να προστατεύσει τους εβραϊκούς οικισμούς.

    Ο "φράκτης" μετατοπίστηκε ανατολικά στον τομέα του Μασάχ για να προστατεύει τον εβραϊκό οικισμό Αλκάνα, με αποτέλεσμα να εισχωρεί στα πρώτα σπίτια του χωριού.

    Τις τελευταίες εβδομάδες το ISM, μια οργάνωση που προβάλλει ειρηνική αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία κατά του "φράκτη ασφαλείας".

    Από τον Απρίλιο του 2002, περίπου 60 μέλη του ISM έχουν απελαθεί από το Ισραήλ, σύμφωνα με το κίνημα. Το ISM βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ισραηλινών Αρχών, που το κατηγορούν ότι εμποδίζει τη δράση των δυνάμεων της τάξης.

    Υπέρ της ανέγερσης του φράκτη ασφαλείας οι Ισραηλινοί

    Τέσσερις στους πέντε Ισραηλινούς υποστηρίζουν την κατασκευή του ''φράκτη ασφαλείας'' κατά μήκος της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Σπουδών για την Ειρήνη του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

    Το 80% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τη συνέχιση της κατασκευής του φράκτη ο οποίος χωρίζει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, ενώ μόλις 15% είναι αντίθετοι και 5% δεν έχουν άποψη.

    Ερωτηθέντες αν πιστεύουν πως θα ήταν ανάγκη να συνεχιστεί η κατασκευή σε περίπτωση που οι Αμερικανοί ήταν αντίθετοι, 71% εξακολούθησαν να είναι υπέρ, έναντι 19% που είχαν αντίθετη γνώμη και των υπόλοιπων που δεν είχαν άποψη.

    Ωστόσο, η υποστήριξη στην οικοδόμηση του φράκτη μειώνεται σημαντικά αν η κατασκευή χρειαστεί να περιλάβει παλαιστινιακά εδάφη. Στην περίπτωση αυτή μόνο το 46% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την οικοδόμησή του, έναντι 44% που έχουν αντίθετη γνώμη και 10% που δεν έχουν άποψη.

    Την Τετάρτη απελευθερώνονται 352 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

    Στο μεταξύ, στην απελευθέρωση 352 Παλαιστινίων κρατουμένων οι οποίοι εκρατούντο ''για λόγους ασφαλείας'', θα προχωρήσει την Τετάρτη το Ισραήλ, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινή στρατιωτική πηγή.

    Σύμφωνα με τους καταλόγους, που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, μεταξύ αυτών που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι δεν υπάρχει ούτε ένας που να εμπλέκεται σε βίαιες ενέργειες, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή ανθρώπων, βάσει των αυστηρών κριτηρίων που έχει θέσει η ισραηλινή κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Πριν αφεθούν ελεύθεροι, οι κρατούμενοι θα υποχρεωθούν να δηλώσουν γραπτώς ότι αποκηρύσσουν την τρομοκρατία και τη βία, ενώ όπως μετέδωσε ο ισραηλινός ραδιοσταθμός τη στιγμή που θα υπογράφουν την παραπάνω δήλωση θα κινηματογραφούνται, πράγμα που δεν έχει ξανασυμβεί.

    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι άλλοι 100 ποινικοί κρατούμενοι, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

    Οι Παλαιστίνιοι αξιώνουν την απελευθέρωση περίπου 6.000 κρατουμένων συμπατριωτών τους και έχουν χαρακτηρίσει ανεπαρκές το μέτρο της απελευθέρωσης μόνον του 5% από αυτούς.

    [09] Τουρκία: Νέα κρίση μεταξύ κυβέρνησης και στρατού

    5/8/2003 1:16:00 μμ

    Την απόφαση του στρατού για την αποστρατεία 18 αξιωματικών που βαρύνονται με υποψίες για φιλοϊσλαμικές ενέργειες, αμφισβητούν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Αμυνας, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα της Τρίτης του τουρκικού Τύπου. Η απόφαση της ηγεσίας του τουρκικού στρατού ελήφθη κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αναζωπυρώνοντας έτσι την ήδη υπάρχουσα ένταση ανάμεσα στο στρατό και την κυβέρνηση. ''Ο κ. Ερντογάν και εγώ εκφράζουμε επιφυλάξεις για την απόφαση αυτή'', τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας Βετσντί Γκονούλ στην εφημερίδα Σαμπάχ. Ωστόσο οι δύο άνδρες δέχθηκαν να υπογράψουν τις αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται με πλειοψηφία στους κόλπους του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

    ''Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τα φιλοϊσλαμικά κινήματα''

    Το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι 18 αξιωματικοί αποστρατεύονται για πειθαρχικούς λόγους, έκφραση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανάμειξη ενός αξιωματικού σε φιλοϊσλαμικές ενέργειες.

    Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, οι αποφάσεις αποστρατείας οι οποίες λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο έφεσης, αντίθετα με τις ανάλογες αποφάσεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων συνεδριάσεων του οργάνου, διάκριση που αρνούνται οι κ.κ. Ερντογάν και Γκονούλ με το επιχείρημα ότι δημιουργεί ανισότητα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, η στάση του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προκάλεσε εντάσεις και πολλοί στρατηγοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ενθαρρύνει τα φιλοϊσλαμικά κινήματα.

    ''Η κυβέρνηση αψηφά τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τις ευαισθησίες τους. Η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι προστατεύει τους αντιδραστικούς'', υπογράμμισε ένας στρατηγός, στην εφημερίδα Βατάν.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης, το γενικό επιτελείο διόρισε έναν στρατηγό στη θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο τον περιορισμό της πολιτικής επιρροής του τουρκικού στρατού.

    [10] Συνελήφθη ο πρώην Πρόεδρος της Ζάμπια

    5/8/2003 2:44:00 μμ

    Φρέντερικ Τσιλούμπα

    Με την κατηγορία της κλοπής 29,7 εκατομμυρίων δολαρίων συνελήφθη την Τρίτη ο πρώην πρόεδρος της Ζάμπια, Φρέντερικ Τσιλούμπα. Προηγουμένως, είχε διαταχθεί εκτεταμένη έρευνα κατά της διαφθοράς από τον διάδοχό του, Λέβι Μουαναουάσα. ''Τελικά συνελήφθη, απαγγέλθηκε κατηγορία σε βάρος του και αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης. Θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου το απόγευμα'', δήλωσε στους δημοσιογράφους ο συνήγορός του Ρόμπερτ Σιμέζα.

    Ο Πρόεδρος της Ζάμπια Λέβι Μουαναουάσα προχώρησε στην μεγαλύτερη εκστρατεία κατά της διαφθοράς αφότου η Ζάμπια ανέκτησε την ανεξαρτησία της από την Βρετανία, το 1964, στέλνοντας στην δικαιοσύνη τον Τσιλούμπα και αρκετούς πρώην υπουργούς και ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Ο Τσιλούμπα διετέλεσε Πρόεδρος της αφρικανικής χώρας από το 1991 ως το 2001 οπότε και παραιτήθηκε, καθώς συμπλήρωσε και τις δύο πενταετείς θητείες που προβλέπονται από το σύνταγμα.

    [11] Αμερικανός πολίτης νεκρός στο Τικρίτ

    5/8/2003 5:39:00 μμ

    Ένας Αμερικανός πολίτης, που εργαζόταν σαν εργολάβος στο Ιράκ σκοτώθηκε σήμερα κοντά στην πόλη Τικρίτ, όταν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό του. Νωρίτερα σήμερα, τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο αμερικανοί στρατιώτες από επίθεση με βομβίδες εναντίον αστυνομικού τμήματος δυτικά της Βαγδάτης.

    [12] Πνευμονία θερίζει τους Αμερικανούς στο Ιράκ

    5/8/2003 12:46:00 μμ

    Εκτός από την αντίσταση των εναπομεινάντων υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσεΐν, ο αμερικανικός στρατός έχει να αντιμετωπίσει μια μυστηριώδη ασθένεια που χτυπάει τους στρατιώτες. Ένα είδος πνευμονίας έχει διαγνωστεί σε περίπου 100 Αμερικανούς στρατιώτες, δύο από τους οποίους έχουν πεθάνει. Στο μεταξύ, την ώρα που στο Ιράκ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων για τον εντοπισμό του Σαντάμ Χουσεΐν, ένα ασυνήθιστο στοιχείο για την ταυτότητα του πρώην Ιρακινού ηγέτη προέκυψε από μια αναπάντεχη πηγή στην Αγγλία.

    Ομάδα επιστημόνων μεταβαίνει στο Ιράκ

    Μια σειρά κρουσμάτων πνευμονίας, με δύο θανάτους, έχει θορυβήσει τους επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων.

    Από την 1η Μαρτίου, όταν τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να παρατάσσονται στην ευρύτερη περιοχή, έχουν διαγνωστεί περισσότερα από 100 κρούσματα πνευμονίας. Από αυτά τα 15 θεωρήθηκαν σοβαρά. Δυο στρατιώτες πέθαναν, 10 έχουν θεραπευτεί και 3 παραμένουν στο νοσοκομείο.

    Μια ομάδα έξι επιστημόνων αναχώρησε για το Ιράκ σε μια προσπάθεια να προσφέρει βοήθεια σε 15 στρατιώτες, η κατάστασή των οποίων κρίνεται σοβαρή και βρίσκονται υπό αναπνευστική υποστήριξη.

    Μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί κοινοί λοιμώδεις παράγοντες στις περιπτώσεις αλλά ούτε αποδείξεις ότι οι στρατιώτες έχουν μολυνθεί από την έκθεσή τους σε χημικά ή βιολογικά όπλα, περιβαλλοντικές τοξίνες ή ακόμη και από SARS.

    Η ματαιοδοξία του Σαντάμ Χουσεΐν

    Παράλληλα, την ώρα που συνεχίζεται το κυνηγητό του Σαντάμ Χουσεΐν σε όλη την επικράτεια του Ιράκ, ένα ασυνήθιστο στοιχείο για την ταυτότητα του δικτάτορα προέκυψε στην Αγγλία.

    Όταν πριν από 17 χρόνια ο πρώην Ιρακινός ηγέτης γέμιζε με αγάλματα και επιβλητικά μνημεία το Ιράκ, δεν θα μπορούσε να φανταστεί το τίμημα της ματαιοδοξίας του.

    Η αψίδα του θριάμβου στη Βαγδάτη, ένα αρμονικό ζευγάρι από σπαθιά που διασταυρώνονται κρατημένα από γιγάντια χέρια.

    Ο Σαντάμ ήθελε οι τεράστιες γροθιές να έχουν τα δικά του αποτυπώματα και έστειλε στο χυτήριο Μόρις Σινγκερ, που ανέλαβε το έργο στην Αγγλία, ομοιώματα των χεριών του από πλαστελίνη.

    Τα αποτυπώματα παρέμειναν στο χρηματοκιβώτιο της εταιρείας, έως ότου είδαν το φως της δημοσιότητας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως μέσο ταυτοποίησης σε περίπτωση που ο Σαντάμ βρεθεί ζωντανός η νεκρός.

    [13] Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον τουρισμό

    5/8/2003 4:20:00 μμ

    Αισθητή αύξηση παρουσιάζει φέτος ο αριθμός τουριστών από ορισμένες χώρες που επισκέπτονται το καλοκαίρι τη χώρα μας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι Αγγλοι τουρίστες είναι κατά 10% περισσότεροι από το καλοκαίρι του 2002, οι Αυστριακοί κατά 25%, ενώ ανάλογες αυξήσεις ισχύουν για τους Γάλλους και Ιταλούς τουρίστες. Ωστόσο πρόβλημα υπάρχει με τους Γερμανούς τουρίστες που φέτος εκτιμάται ότι θα είναι κατά 5 με 10% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Τα ανωτέρω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος προσθέτοντας πάντως ότι, παρά τα προαναφερόμενα αισιόδοξα στοιχεία, σε ετήσια βάση ο αριθμός των ξένων τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας θα παρουσιάσει οριακή μείωση σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2002. Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος δήλωνε στη ΝΕΤ 105,8 ότι η Ελλάδα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων τουριστών και τόνισε ότι μόνο με την ποιοτική αναβάθμιση θα πάει καλά ο τουρισμός. Ικανοποιημένος για την τουριστική περίοδο που διανύουμε εμφανίστηκε μέσω της ΝΕΤ 105,8 και ο πρόεδρος του ΕΟΤ Γιάννης Πατέλης.

    [14] Μπέκαμ: ''Αισθάνομαι σαν να ανήκω χρόνια στη Ρεάλ''

    5/8/2003 11:54:00 μμ

    Πολύ πιο γρήγορα απ' ότι θα περίμενε κανείς, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, δείχνει απόλυτα προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες ζωής και καριέρας, που αντιμετωπίζει με την μεταγραφή του στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Αγγλος μέσος παραχώρησε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Reuters" και φρόντισε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους: "Συνήθως χρειάζεται ένα μικρό διάστημα προσαρμογής, όμως εγώ αισθάνομαι σαν να ανήκω χρόνια σ' αυτήν την ομάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για να συμβεί με βοήθησαν όλοι οι νέοι συμπαίκτες μου".

    ''Θα δώσω το 120% για την νέα μου ομάδα''

    Ο έμπειρος μέσος δεν απέφυγε να μιλήσει και για το ποδοσφαιρικό παρελθόν του: "Ήμουν για πολλά χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όμως αυτό ανήκει στο παρελθόν. Τώρα είμαι παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης και θα δώσω το 120% για την νέα μου ομάδα. Εφόσον βρεθώ αντιμέτωπος με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φυσικά και θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να την κερδίσουμε. Θα είναι μία ωραία βραδιά".

    Όσον αφορά στο πρόβλημα συνεννόησης με τους νέους συμπαίκτες του, ο 28χρονος άσος, πρόσθεσε: "Υπάρχουν ορισμένοι που μιλούν αγγλικά. Με έχουν βοηθήσει πολύ ο Μακελελέ και ο Φίγκο. Μέσα στο γήπεδο υπάρχουν ορισμένες λέξεις-κλειδιά που τις έχω μάθει και τις χρησιμοποιώ".

    Στις συνθήκες που επικρατούν σε ομάδες ανάλογου βεληνεκούς, ο Μπέκαμ, επεσήμανε: "Η πίεση στις μεγάλες ομάδες δεν σταματά. Είναι κάτι που δεν αλλάζει. Όπως δεν αλλάζουν και οι απαιτήσεις αυτών που φτιάχνουν αυτές τις ομάδες, αλλά και των φιλάθλων που θέλουν τρόπαια".

    [15] Και επίσημα παίκτης της ΑΕΚ ο Γιαννάκης Οκκάς

    5/8/2003 5:30:00 μμ

    Και τυπικά παίκτης της ΑΕΚ είναι από την Δευτέρα ο Γιαννάκης Οκκάς. Η ΕΠΟ εξέδωσε το δελτίο του Κύπριου ποδοσφαιριστή, βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα που υπήρχε σχετικά με την ολοκλήρωση της μεταγραφής του πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ. Οι άνθρωποι της Ένωσης περιμένουν τις επόμενες ημέρες ανάλογη θετική εξέλιξη και στο θέμα του Βαγγέλη Μόρα. Οι παίκτες του "Δικεφάλου" συνεχίζουν την προετοιμασία τους ενόψει της πρώτης αναμέτρησης με τη Γκρασχόπερς για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Στο κανονικό πρόγραμμα προπονήσεων εντάχθηκε από την Δευτέρα και ο Κόφι Αμπονσά, ενώ αντίθετα ο Νίκος Λυμπερόπουλος συνεχίζει το ατομικό πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του στον πρώτο αγώνα με τους Ελβετούς, αφού έχει μείνει πολύ πίσω από πλευράς φυσικής κατάστασης.

    Στην Αγγλία ο Κωνσταντινίδης

    Στο παιχνίδι της 13ης Αυγούστου στη Ζυρίχη η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς θα έχει τη συμπαράσταση 2.000 φίλων της, αφού τόσα ήταν τα εισιτήρια που ζήτησε η "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ από τους Ελβετούς.

    Στο μεταξύ, για την Αγγλία αναχώρησε την Δευτέρα το απόγευμα ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης.

    Ο επιθετικός της ΑΕΚ θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες στην Τσάρλτον που ενδιαφέρεται για την απόκτησή του κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, όταν ο 26χρονος παίκτης μένει ελεύθερος από την Ένωση.

    Τέλος να υπογραμμίσουμε, ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των 25 ποδοσφαιριστών που θα δηλώσει στην UEFA, ενόψει της συμμετοχής της στη γ΄ προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Πρόκειται για τους: Αμπονσά, Γεωργάτο, Γεωργέα, Ζαγοράκη, Ιβιτς, Κασάπη, Κατσουράνη, Καψή, Κρέικ, Κωνσταντινίδη, Κωστένογλου, Λάκη, Λυμπερόπουλο Σωτ., Λυμπερόπουλο Νίκ., Μαλαδένη, Μιχαηλίδη, Μόρα, Μπορμπόκη, Ναλιτζή, Οκκά, Πέτκοφ, Ρούσεφ, Τόσκα, Τσιάρτα και Χιώτη.

    [16] Νίκη της Ρεάλ στο Τόκυο

    5/8/2003 4:51:00 μμ

    Ακόμη μία νίκη πρόσθεσε στο ενεργητικό της η Ρεάλ, η οποία στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, παρουσία περίπου 55.000 θεατών, επικράτησε της Τόκιο FC με 3-0. Κέρδος για την "βασίλισσα" η αγωνιστική άνοδος του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος πέτυχε και το πρώτο του γκολ με τη νέα του ομάδα, με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 39ο λεπτό. Πέντε λεπτά αργότερα, από την κάθετη μπαλιά του Φίγκο, ο Πορτίγιο έκανε το πλασέ, ο Ντόι απέκρουσε και ο επερχόμενος Σολάρι με σουτ έκανε το 2-0 για τη Ρεάλ, ενώ στο 89΄ ο Ρονάλντο με εντυπωσιακή προσποίηση απέφυγε δύο αντιπάλους και με δεξί σουτ έκανε το 3-0. ΡΕΑΛ: Σέζαρ, Σαλγκάδο, Ρούμπεν, Ελγκέρα, Ραούλ Μπράβο (46΄Ρομπέρτο Κάρλος), Μπέκαμ, Μακελελέ (46΄Καμπιάσο), Σολάρι, Φίγκο (68΄Σελάδες), Ραούλ, Πορτίγιο (46΄Ρονάλντο).

    [17] Νίκη Ολυμπιακού με Γκώνια-Χούτο κορυφαίους

    5/8/2003 8:15:00 πμ

    Στο πρώτο του φετινό φιλικό στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 τον Ερυθρό Αστέρα. Οι ερυθρόλευκοι ικανοποίησαν τους φίλους τους μόνο στο δέύτερο ημίχρονο και σ΄ αυτό συνετέλεσαν κυρίως ο Τάκης Γκώνιας, ο Παντελής Καφές αλλά και ο Λάμπρος Χούτος. Ο τελευταίος πάντως, παρά και το γκολ που πέτυχε, αποδοκιμάστηκε μετά το τέλος του αγώνα από μερίδα οπαδών. Το ματς παρακολούθησαν 8.000 θεατές, όλοι τους μέλη του συλλόγου, που πλήρωσαν το συμβολικό εισιτήριο του ενός ευρώ. Την ενέργεια καταδίκασε μέσω της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ο Πέτρος Κόκκαλης. Ο αντιπρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, μάλιστα, διευκρίνισε πως αν διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για μέλη της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ, τότε θα υπάρξουν κυρώσεις.

    Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο, απέναντι σ΄ένα συγκρότημα που έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος. Στο δεύτερο ημίχρονο ο προπονητής του Ολυμπιακού Όλεγκ Προτάσοφ άλλαξε το σύστημα (με Καφέ αντί του Τζιοβάνι και μοναδικό προωθημένο τον Χούτο) και οι πρωταθλητές έγιναν πολύ πιο επιθετικοί, αλλά και θεαματικοί.

    Ειδικά στο πρώτο 20λεπτο του β΄ ημιχρόνου δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες με κύριους "εκφραστές" τους Καφέ, Χούτο, και έφτασαν στο γκολ στο 68΄. Ηταν μία απίθανη μακρινή μπαλιά του Γκώνια στον Μαυρογενίδη, ο οποίος "κρέμασε" τον τερματοφύλακα του Αστέρα και άνοιξε το σκορ. Ενα λεπτό πριν το τέλος του αγώνα, ο Λάμπρος Χούτος έδωσε τα... διαπιστευτήριά του και επί ελληνικού εδάφους, καθώς διαμόρφωσε το τελικό 2-0 εκμεταλλευόμενος μεγάλο αμυντικό σφάλμα των φιλοξενούμενων (λάθος γύρισμα της μπάλας στον τερματοφύλακα).

    Η σύνθεση του Ολυμπιακού: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (71΄ Καστίγιο), Βενετίδης, Αντζας, Βάλλας (66΄ Ανατολάκης), Καρεμπέ, Στολτίδης (63΄ Γκώνιας), Γεωργιάδης (46΄ Πάντος), Τζόρτζεβιτς (78΄ Νινιάδης), Τζιοβάνι (46΄ Καφές), Κούζμπα (46΄ Χούτος).

    [18] Οι δουλειές στο σπίτι βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση

    5/8/2003 4:53:00 μμ

    Σε καλύτερη φυσική κατάσταση, με λιγότερα κιλά και μεγαλύτερη ευεξία, ήταν οι γυναίκες πριν από πενήντα και πλέον χρόνια. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε έρευνα που έγινε στη Βρετανία, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στο γυναικείο περιοδικά Prima. Σύμφωνα με αυτά, οι επίπονες οικιακές εργασίες μέσα στο σπίτι τη δεκαετία του 50 είχαν σαφώς πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ότι οι δίαιτες και η άσκηση στο γυμναστήριο, πρακτικές τις οποίες ακολουθούν όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα.

    Η γυναίκα του σήμερα καίει πολύ λιγότερες θερμίδες

    Σε σχέση με το παρελθόν, η γυναίκα του σήμερα, καταναλώνει πολύ περισσότερες θερμίδες και καίει πολύ λιγότερες.

    Αιτία, ο τρόπος και οι συνθήκες ζωής. Τη δεκαετία του 50 οι γυναίκες, περνούσαν κατά μέσο όρο τρεις ώρες την ημέρα κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού.

    Ακόμα και για να κάνουν τα ψώνια τους, περπατούσαν ως και μία ώρα, καίγονται υπερδιπλάσιες θερμίδες από ότι σήμερα.

    Σήμερα η γυναίκα χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο για την κάθε της μετακίνηση, ενώ πολλές από τις δουλειές του σπιτιού όπως πλύσιμο ή μαγείρεμα, είναι σαφώς πιο εύκολες χάρη στις σύγχρονες οικιακές συσκευές.

    Από την άλλη πλευρά σήμερα, τα γεύματα είναι σαφώς πολύ πιο επιβαρυμένα σε θερμίδες, καθώς είναι αυξημένα σε λιπαρά.

    Τα τελευταία πενήντα χρόνια η παχυσαρκία, έχει αυξηθεί ραγδαία και αυτό γιατί η σύγχρονη τεχνολογία περιόρισε την ανθρώπινη δραστηριότητα κατά 2/3 σημείωσε σχολιάζοντας την έρευνα η αρχισυντάκτρια του περιοδικο Μαρί Φέιχι.

    Το 1953 μια γυναίκα έκαιγε κατά μέσο όρο 1.512 θερμίδες ημερησίως. Σήμερα καίει μόλις 600 θερμίδες.

    Τότε λάμβανε 1818 θερμίδες, ενώ τώρα λαμβάνει κατά μέσο όρο 2178 ημερησίως.

    [19] Αυξάνονται οι οn line αγοραπωλησίες ακινήτων

    Πηγή: ΑΠΕ 5/8/2003 12:51:00 μμ

    Η "προσφορά/ζήτηση εργασίας" ήταν η πρώτη σημαντική κατηγορία μικρών αγγελιών που απέσπασαν από τις αμερικανικές εφημερίδες οι on line ανταγωνιστές τους. Τώρα, ανάλογη πορεία έχει η κατηγορία "αγοραπωλησίες ακινήτων". Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη της αγοράς των μικρών αγγελιών στις ΗΠΑ, "το διαδίκτυο έχει ξεπεράσει τις εφημερίδες ως η πρωταρχική πηγή πληροφοριών για την ανεύρεση οικιών", σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών. Η έρευνα δείχνει ότι το 71% των αγοραστών σπιτιών χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2003, δηλαδή 41% περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2001.

    Το διαδίκτυο ''νικάει'' τις εφημερίδες

    Στην ερώτηση, ποιες πηγές χρησιμοποιήσατε στη διαδικασία αναζήτησης σπιτιού:

    το 65% ανέφερε το διαδίκτυο και μόλις το 49% τις εφημερίδες.

    Δύο χρόνια πριν:

    το 43% των ερωτηθέντων ανέφεραν τις εφημερίδες ως την πρωταρχική πηγή πληροφόρησής τους και το ίδιο ποσοστό (43%) το διαδίκτυο.

    Πηγή: http://www.classifiedintelligence.com/

    [20] Αντενδείκνυται η αίτηση διαζυγίου μέσω SMS

    5/8/2003 1:00:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχάμαντ προέτρεψε τους μουσουλμάνους να μην καταφεύγουν στα σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS) για να δηλώσουν στις συζύγους τους την πρόθεσή τους να χωρίσουν, παρότι η μέθοδος αυτή θεωρείται καθ' όλα νόμιμη από τις θρησκευτικές αρχές. Ο 77χρονος Μαχατίρ είπε ότι η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας τώρα επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να στείλει σύντομο γραπτό μήνυμα για να ανακοινώσει στη σύζυγό του την επιθυμία του να υποβάλλει αίτηση διαζυγίου. ''Δεν είμαι ειδικός σε αυτόν τον τομέα αλλά λένε ότι είναι καθ' όλα νόμιμο και καθ' όλα ισλαμικό. Νομίζω όμως, ότι αν κάποιος θέλει να χωρίσει η γυναίκα του, θα πρέπει να καταφύγει σε μια διαφορετική προσέγγιση, πιο προσωπική'', τόνισε.

    H Tεχνολογία ως όπλο για την ενίσχυση ή και την διάλυση ενός γάμου

    Οι μουσουλμάνοι που θέλουν να χωρίσουν καλούνται να δηλώσουν τρεις φορές την πρόθεσή τους αυτή, πριν ο χωρισμός θεωρηθεί έγκυρος. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, θρησκευτικοί αξιωματούχοι αποφάνθηκαν ότι η πρώτη δήλωση μπορεί τώρα να γίνεται με σύντομο γραπτό μήνυμα μέσω του κινητού τηλεφώνου.

    Ο Μαχατίρ πρόσθεσε ότι οι μουσουλμάνοι, στους οποίους επιτρέπεται να παντρευτούν έως και τέσσερις γυναίκες, πρέπει να χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας για να ενισχύουν το γάμο τους και όχι για να τον διαλύουν.

    Ο Μαλαίος Πρωθυπουργός, που παντρεύτηκε τη γυναίκα του σε ηλικία 27 ετών δεν παρέλειψε να εκφράσει την προσωπική του αποδοκιμασία για την πολυγαμία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 August 2003 - 17:07:09 UTC