Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχείς διαβουλεύσεις για τον εκλογικό νόμο
  • [02] Τραυματισμός 8χρονου παιδιού από βάρκα
  • [03] Κατά του δ. Αθηναίων οι εκδιδόμενες γυναίκες
  • [04] Τσελέντης: ''Εμμονή της 17N η δράση χωρίς λόγο''
  • [05] Τζακάρτα: Έκρηξη σε ξενοδοχείο-Δέκα νεκροί
  • [06] Στο έλεος του καύσωνα και των πυρκαγιών η Ευρώπη
  • [07] Κίνα: Νέοι κανονισμοί για την προστασία του Σινικού Τείχους
  • [08] Στο 34% ''έπεσε'' το Εργατικό Κόμμα του Μπλερ
  • [09] Kατά του γάμου ομοφυλόφιλων ο Χάουαρντ
  • [10] Σαρωτικοί έλεγχοι τιμών στις τουριστικές περιοχές
  • [11] Στην Μπάγερν ο Ρόι Μακάι
  • [12] Μπάσκετ: Την Τετάρτη με Σλοβενία η Εθνική εφήβων
  • [13] Θέμα ημερών η μεταγραφή του Σάκοτα στον Παναθηναϊκό
  • [14] Παρουσίαση του Ολυμπιακού εμβλήματος 2008
  • [15] Ρεκόρ εξαγωγών κρασιού στην Αυστραλία
  • [16] Στον ποταμό Νείλο της Ουγκάντας για ράφτινγκ ο Ουίλιαμ

    [01] Συνεχείς διαβουλεύσεις για τον εκλογικό νόμο

    5/8/2003 9:30:00 πμ

    Θέματα προς συζήτηση η λίστα και η διπλή κάλπη, στο πλαίσιο της αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπως δήλωσε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός επικράτειας Αλεξ. Ακριβάκης. Όπως είπε διεξάγεται διάλογος και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και θα υπάρξει και σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η Ρηγίλλης θα επιμείνει μέχρι τέλους στην αρνητική στάση της στην οποιαδήποτε συζήτηση. Σε κοινό μέτωπο υπέρ της απλής αναλογικής προσανατολίζονται Ν. Κωνσταντόπουλος και Α. Παπαρήγα. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Αριστεράς με την κυβέρνηση στο θέμα του εκλογικού νόμου.

    ''Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πολυφωνία''

    Αλέκος Ακριβάκης

    Όταν ο Πρωθυπουργός μίλησε για τα θέματα της διπλής κάλπης και της λίστας ανά περιφέρεια, τα έθεσε προς συζήτηση. Επομένως, τα όσα λέγονται, ότι ο Πρωθυπουργός κάνει μπρος ή πίσω, δεν έχουν ιδιαίτερη αξία. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Ακριβάκης στη Βουλή, κληθείς τη Δευτέρα από δημοσιογράφους να σχολιάσει "πληροφορίες πως ο κ. Σημίτης προσανατολίζεται ή να πάρει πίσω τη διπλή κάλπη και τη λίστα ή να προχωρήσει σε αλλαγές σε αυτά τα δύο θέματα".

    Όσο για τη δήλωση των "23", ο κ. Ακριβάκης είπε ότι αυτή αποτελεί έκφραση της άποψής τους. "Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πολυφωνία και ο καθένας λέει ελεύθερα τη γνώμη του".

    Σε ανάλογη ερώτηση για τις προθέσεις του κ. Σημίτη αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, περιορίστηκε να πει ότι "ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε διακοπές".

    Σχετικά με το λόγο της παρουσίας του στη Βουλή, ο κ. Χυτήρης είπε ότι κατέθεσε στη γραμματεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τη δήλωσή του για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές του για να ελεγχθούν από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. "Έκανα αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα" είπε χαρακτηριστικά.

    KKΕ και ΣΥΝ κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση

    Μετά τις 15 Αυγούστου οι δυνάμεις της Αριστεράς θα κλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση, στο θέμα του εκλογικού νόμου και είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί το Φθινόπωρο στη Βουλή πρόταση νόμου από κοινού από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

    Μέχρι στιγμής οι κκ. Κουβέλης του ΣΥΝ, Σκυλάκος του ΚΚΕ και Μπακόπουλος του ΔΗΚΚΙ έχουν κάνει τις πρώτες συνεννοήσεις για τον συντονισμό της δράσης τους, ενώ στόχος τους είναι να απευθυνθούν επίσης σε κοινωνικούς φορείς και σε νυν και πρώην βουλευτές κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που έχουν εκφραστεί υπέρ της απλής αναλογικής.

    [02] Τραυματισμός 8χρονου παιδιού από βάρκα

    5/8/2003 9:26:00 πμ

    Τραυματίστηκε στην ωμοπλάτη το βράδυ της Δευτέρας ο 8χρονος Δημήτρης Βατσάκης, όταν ενώ κολυμπούσε μαζί με τον πατέρα του στη θαλάσσια περιοχή ''Πέρα Τσέτουρα'' Ηρακλείου Κρήτης χτυπήθηκε από την πλαστική βάρκα ''Αγγελα'' με χειριστή τον Ζαχαρία Παπαδάκη, ο οποίος μετά την πράξη του μετέφερε το μικρό στην ακτή, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ο 8χρονος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια στο νοσοκομείου Ηρακλείου για νοσηλεία. Ο χειριστής της βάρκας αναζητείται, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

    [03] Κατά του δ. Αθηναίων οι εκδιδόμενες γυναίκες

    5/8/2003 9:56:00 πμ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των οίκων ανοχής πραγματοποιούν από τις 9.00 το πρωί εκδιδόμενες γυναίκες έξω από σπίτι στην οδό Αχιλλέως 51 στο Μεταξουργείο. Οι εκδιδόμενες διαμαρτύρονται για την απόφαση της Δημάρχου Αθηναίων, που προχώρησε στο κλείσιμο ενός σπιτιού, ενώ υπάρχει απόφαση και για κλείσιμο και άλλων σπιτιών. Οι συγκεντρωμένες αργότερα αναμένεται να πραγματοποιήσουν και πορεία προς το Κέντρο της Αθήνας.

    [04] Τσελέντης: ''Εμμονή της 17N η δράση χωρίς λόγο''

    5/8/2003 10:40:00 πμ

    Με την εξέταση του Πάτροκλου Τσελέντη από τον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μιχάλη Μαργαρίτη συνεχίζεται η διαδικασία για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη. Ο κατηγορούμενος απαντώντας σε ερωτήσεις του Προέδρου υποστήριξε ότι από το καλοκαίρι του 1988 είχε αρχίσει να προβληματίζεται για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της οργάνωσης. Οπως είπε είχε αρχίσει να σκέφτεται ότι τόσο οι ενέργειες όσο και οι προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη δεν είχαν απήχηση στον κόσμο. Ο Τσελέντης είπε, επίσης, ότι άρχισε τότε να διαπιστώνει μια εμμονή της 17 Νοέμβρη στο να έχει συνεχή δράση χωρίς λόγο. Κάτι, που όπως τόνισε, στη γλώσσα της Αριστεράς ονομάζεται μιλιταρισμός.

    ''Τραγικά πρόσωπα τόσο τα θύματα όσο και οι θύτες''

    Ο Πάτροκλος Τσελέντης ανέφερε επίσης ότι το 1988 είπε στον Δημήτρη Κουφοντίνα ότι επιθυμεί να φύγει από την οργάνωση, κάτι που ο συγκατηγορούμενός του το δέχθηκε χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση.

    Ο Τσελέντης χαρακτήρισε τραγική περίπτωση τον Σάββα Ξηρό και το Δημήτρη Κουφοντίνα καθώς, όπως ανέφερε δεν είχαν την ικανότητα να αντιληφθούν ότι η οργάνωση είχε αρχίσει να αποκόβεται από την κοινωνία. ''Εκτός από τα θύματα που είναι πρόσωπα τραγικά, τραγικά πρόσωπα είναι και οι θύτες'', είπε χαρακτηριστικά ο Πάτροκλος Τσελέντης ο οποίος υποστήριξε ότι η πρακτική μιας κλειστής οργάνωσης οδηγεί πάντα σε τραγικά αποτελέσματα.

    Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την εξέταση του κατηγορουμένου από την έδρα αλλά και από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

    Αποκαλυπτικός ο Τσελέντης ομολόγησε και ζήτησε συγνώμη

    Στη χθεσινή χειμαρρώδη απολογία του ο Πάτροκλος Τσελέντης, η απολογία του οποίου ίσως αποδειχτεί ορόσημο στην εκδίκαση της υπόθεσης, απέδωσε αρχηγικό ρόλο στο Δημήτρη Κουφοντίνα και στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, αναφέρθηκε στις ενέργειες της οργάνωσης, που πήρε μέρος, τονίζοντας ότι ο Γιωτόπουλος και ο Κουφοντίνας, ήταν εκείνοι που επέλεγαν τους ρόλους για κάθε μέλος.

    Ο Τσελέντης επιβεβαίωσε τη συμμετοχή των Σάββα και Χριστόδουλου Ξηρού και του εκλιπόντα Γιάννη Σκανδάλη.

    Για τον Βασίλη Τζωρτζάτο και τον εαυτό του είπε ότι είχαν περιφερειακό ρόλο.

    Ο κατηγορούμενος μίλησε, επίσης, για τη μύησή του στην οργάνωση από τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

    Υπαγορευμένη, προκειμένου να τύχει των ευεργετημάτων του νόμου, χαρακτήρισε την απολογία Τσελέντη ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    [05] Τζακάρτα: Έκρηξη σε ξενοδοχείο-Δέκα νεκροί

    5/8/2003 11:36:00 πμ

    Ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε στο ξενοδοχείο "Μάριοτ" που βρίσκεται στην επιχειρηματική συνοικία του κέντρου της Τζακάρτα. Από την έκρηξη, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν- ανάμεσά τους και ένας αλλοδαπός- ενώ άλλοι 74 τραυματίστηκαν. Τα μέλη του προσωπικού και οι πελάτες απομακρύνθηκαν άμεσα από το κτήριο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η έκρηξη προκάλεσε ζημιές στο εστιατόριο και στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου, ενώ τα τζάμια των παραθύρων έσπασαν. Λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο ισόγειο του κτηρίου κατά την έκρηξη, πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στην είσοδο καταστράφηκαν. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και διεξάγει έρευνες.

    Τρομοκρατικό χτύπημα;

    Ο κυβερνήτης της Τζακάρτα δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανόν η έκρηξη στο ξενοδοχείο Μάριοτ να προκλήθηκε από καμικάζι.

    Η Αστυνομία πάντως αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι η έκρηξη οφείλεται σε βόμβα.

    Η έκρηξη σημειώνεται δύο ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης δικαστηρίου της Ινδονησίας στη δίκη των κατηγορουμένων για την επίθεση στο Μπαλί τον περασμένο Οκτώβριο.

    Η ευθύνη για την επίθεση του Μπαλί αποδόθηκε στην οργάνωση "Τζεμάα Ισλαμίγια", τοπικό τρομοκρατικό δίκτυο που διατηρεί σχέσεις με την "Αλ Κάιντα".

    [06] Στο έλεος του καύσωνα και των πυρκαγιών η Ευρώπη

    5/8/2003 10:08:00 πμ

    Υπό έλεγχο τέθηκαν μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και του στρατού κάποιες από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στον δυτικό Καναδά, γεγονός που επέτρεψε σε 3.000 ανθρώπους να επιστρέψουν στις οικίες τους. Δεκάδες δήμοι παραμένουν αποκλεισμένοι από τη φωτιά και 8.000 άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στα σπίτια τους, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του Καναδά. Tο Σαββατοκύριακο, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν περίπου 40.000 εκτάρια γης στη Βρετανική Κολομβία, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς είναι οι χειρότερες πυρκαγιές στον Καναδά τα τελευταία 50 χρόνια. Οι πυρκαγιές εξακολουθούν να είναι ανεξέλεγκτες στην Πορτογαλία παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες χιλιάδων πυροσβεστών. Θερμοκρασίες- ρεκόρ καταγράφονται στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Βρετανία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, καθώς και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

    Σε κατάσταση εθνικής καταστροφής η Πορτογαλία

    Περισσότεροι από 3.000 πυροσβέστες και στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στις προσπάθειες να τεθούν υπό έλεγχο οι χωρίς προηγούμενο πυρκαγιές, που πλήττουν την Πορτογαλία και έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο σε εννέα ανθρώπους, ενώ η κυβέρνηση πρόκειται να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση "εθνικής καταστροφής", διαβάθμιση κατώτερη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

    Αξιωματούχος στο Κέντρο Επιχειρήσεων, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ότι περίπου 3.000 πυροσβέστες και στρατιώτες καταβάλλουν προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο 72 πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας.

    Στο έργο της κατάσβεσης μετέχουν περίπου 800 πυροσβεστικά οχήματα και πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα από το εξωτερικό.

    Οι προσπάθειες δυσχεραίνονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, την περασμένη εβδομάδα έχασαν την ζωή τους από τις πυρκαγιές εννέα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός πυροσβέστη.

    Στην περίπτωση μίας πυρκαγιάς χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να σβηστεί αφού κατέκαψε 110.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

    Ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά σε δάση τα τελευταία 15 χρόνια.

    Το ένα τρίτο της Πορτογαλίας καλύπτεται με δάση και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από 260.000 στρέμματα είχαν καεί μέχρι τις 27 Ιουλίου οπότε άρχισαν οι τελευταίες πυρκαγιές.

    Η κυβέρνηση της Λισσαβόνας ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη

    Στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ελβετία, στη Βρετανία και στην Πορτογαλία, καθώς και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης καταγράφηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών για την εποχή.

    Η άνοδος της θερμοκρασίας στους 40 βαθμούς Κελσίου στην Γερμανία προκάλεσε πέντε θανάτους και οι γερμανοί πολίτες έχουν βρει καταφύγιο σε ποτάμια, λίμνες, πάρκα ή τις ακτές της Βαλτικής.

    Οι δημοτικές αρχές του Βερολίνου επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να αποχωρούν από τα γραφεία τους όταν η ζέστη γίνεται ανυπόφορη.

    Ο αγροτικός τομέας υφίσταται τις μεγαλύτερες ζημιές από τις ασυνήθιστα υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες.

    Η Βρετανία είχε τον θερμότερο Ιούλιο από το 1999.

    Σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης ο καύσωνας κατέστρεψε το 80% της αγροτικής παραγωγής σε τέτοιο σημείο ώστε οι ειδικοί να προειδοποιούν πως επίκειται άνοδος των τιμών των αγροτικών προϊόντων και του ψωμιού, λόγω της μεγάλης ζημίας που υφίστανται οι σιτοκαλλιέργειες.

    Στην Ιταλία η θερμοκρασία τον Ιούλιο έσπασε όλα τα ρεκόρ.

    Να σημειωθεί ότι λόγω του τεράστιου αριθμού κλιματιστικών, σημειώνονται διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η ξηρασία στην κεντρική και νότια Ιταλία έπληξε την παραγωγή οπωροκηπευτικών των οποίων οι τιμές είναι στα ύψη.

    Οι παγετώνες των Αλπεων λιώνουν σχηματίζοντας νέες λίμνες, ενώ πιο χαμηλά, ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας ο Πάδος έχει καταντήσει ρυάκι.

    Από τους ελάχιστους κερδισμένους είναι οι ιταλοί οινοπαραγωγοί που αναμένουν μεγάλη αύξηση της παραγωγής τους.

    Υψηλές τιμές για το όζον αναφέρθηκαν στη νοτιο-ανατολική Αυστρία και σε πολλές βελγικές πόλεις, ενώ από ξηρασία δοκιμάζονται κυρίως η Τσεχία, η Κροατία, η Σερβία και η Ρουμανία.

    Μεγάλες πυρκαγιές σημειώνονται και στην Ισπανία, όπου μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω απο 120.000 εκτάρια δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών.

    Οι περισσότερες πληγείσες περιοχές είναι αυτές της Ανδαλουσίας, της Εστρεμαδούρας και της Καστίλια Λα Μάντσα, όπου οι θερμοκρασίες έχουν ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Από τις πυρκαγιές δεν έχουν αναφερθεί θύματα στην Ισπανία, αλλά από τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν χάσει την ζωή τους επτά άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, που πέθαναν από αφυδάτωση, καρδιολογικά προβλήματα και άλλες συναφείς παθήσεις.

    Από υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και ατμοσφαιρική ρύπανση δοκιμάζεται και η Γαλλία εδώ και μερικές ημέρες, ενώ όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, αφού οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 32 μέχρι 40 βαθμούς Κελσίου.

    Από την ζέστη δοκιμάζονται κυρίως η περιοχή του Παρισιού, η ανατολική και η νοτιοανατολική Γαλλία.

    Στη Ρωσία έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής πάνω από 500 πυρκαγιές δασών με περισσότερο πληγείσες τις περιοχές της Καρελίας, του Μουρμάνσκ και του Αρχανγκέλσκ στα βορειοδυτικά, ενώ επικρατούν υψηλές, για την περιοχή, θερμοκρασίες.

    Από την Ανοιξη έχουν καταστραφεί 18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων σε περίπου 21.500 διαφορετικές πυρκαγιές.

    Πηγή: BBC Greek - ΑΠΕ

    [07] Κίνα: Νέοι κανονισμοί για την προστασία του Σινικού Τείχους

    5/8/2003 10:50:00 πμ

    Νέους κανονισμούς όσον αφορά την προστασία του Σινικού Τείχους, από τη φθορά, περιορίζοντας την πρόσβαση των τουριστών σε ορισμένες μόνο τοποθεσίες, ανακοίνωσε η Κίνα. Τα μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων πρόστιμα 200-500 γιουάν (περίπου 23-59 ευρώ) στους περιηγητές εκείνους που επισκέπτονται τομείς του τείχους που δεν έχουν ανακαινιστεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν την Κυριακή στη δημοσιότητα. Περίπτερα και πάγκοι με αναμνηστικά είδη δεν επιτρέπεται να λειτουργούν σε τομείς που είναι εκτός των καθορισμένων ορίων όπως και οι οργανωμένες ξεναγήσεις σε αυτούς. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν την επιβολή προστίμων έως και 33.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τους νέους κανονισμούς.

    Τα μέτρα εφαρμόζονται σε αυτόνομες περιοχές του σινικού τείχους μέσα σε τομέα 629 χιλιομέτρων που ελέγχεται από τις αρχές της πόλης του Πεκίνου.

    Οι κανονισμοί αξιώνουν από τις τοπικές κοινότητες να καθιερώσουν περιπολίες για να ελέγχονται μη αναπαλαιωμένα τμήματα του τείχους.

    Οι περισσότεροι εκδομείς επισκέπτονται μόνο τους ανακαινισμένους τομείς του τείχους που εκτείνεται σε μήκος 6.000 χιλιομέτρων.

    Πολλοί άλλοι τομείς του τείχους είναι σε κακή κατάσταση, καθώς χρήζουν επισκευών, είναι σκεπασμένοι με βλάστηση και οι πέτρες τους ''ξαφρίζονται'' από ντόπιους.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πώς οι νέοι κανονισμοί μπορούν να τεθούν σε ισχύ, αλλά τουλάχιστουν με την εφαρμογή τους θα τερματιστούν μεταβάσεις σε ορισμένα απομακρυσμένα τμήματα του τείχους.

    [08] Στο 34% ''έπεσε'' το Εργατικό Κόμμα του Μπλερ

    5/8/2003 9:32:00 πμ

    Το Εργατικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, έχασε δύο ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον σε σχέση με τον Ιούλιο, για να πέσει στο 34% όσον αφορά την υποστήριξη της κοινής γνώμης, στο πιο χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης για το κόμμα αυτό εδώ και 16 χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση των "Times", που δημοσιεύεται την Δευτέρα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Populus που ρώτησε χίλιους ανθρώπους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα αποτελέσματα αυτά αντανακλούν τη ζημιά που προκάλεσε ο Μπλερ στο κόμμα του με τον τρόπο που χειρίστηκε τον πόλεμο στο Ιράκ και την κατάσταση μετά τον πόλεμο. Οι συντηρητικοί, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζονται από το 32% των ερωτηθέντων, ένα ποσοστό που είναι μειωμένο κατά δύο μονάδες, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν τέσσερις μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο, για να φθάσουν το 25%.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η εμπιστοσύνη που αποδίδεται προσωπικά στον Μπλερ (η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των ατόμων που του έχουν εμπιστοσύνη και εκείνων που δεν του έχουν) έχει επίσης απωλέσει τέσσερις μονάδες.

    Όσον αφορά το Ιράκ, το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η στρατιωτική δράση που κατέληξε στην αποχώρηση του Σαντάμ Χουσέιν από την εξουσία έγινε δίκαια, ενώ το 41% έχει αντίθετη άποψη.

    [09] Kατά του γάμου ομοφυλόφιλων ο Χάουαρντ

    5/8/2003 8:38:00 πμ

    Ο Αυστραλός συντηρητικός πρωθυπουργός συμπαρατάχθηκε με το Βατικανό και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στην απόρριψη των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, λέγοντας ότι δεν κάνουν τίποτε για να στηρίξουν την ''επιβίωση των ειδών''. Ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, που έχει τρία παιδιά από τον 32χρονο γάμο του, δήλωσε πως ενώ σέβεται τις σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός, εκείνοι που ζητούν νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν καταλαβαίνουν το νόημα του γάμου.

    ''Πρόκειται για θεμελιώδη θεσμό'', είπε ο Χάουαρντ στην εφημερίδα ''The Courier-Mail''.

    ''Εδώ μιλάμε για την επιβίωση των ειδών''.

    Ο Χάουαρντ είπε πως δεν θα υποστηρίξει ποτέ τη διευκόλυνση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Αυστραλία, παρότι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σίδνεϊ, έχει μία ομοφυλόφιλη κοινότητα από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

    Σύμφωνα με ορισμέες εκτιμήσεις, το 6% των ενήλικων Αυστραλών είναι ομοφυλόφιλοι.

    ''Ο λόγος δεν έχει να κάνει με διακρίσεις'', είπε ο Χάουαρντ. ''Είναι διότι ο γάμος όπως παραδοσιακά τον αντιλαμβανόμαστε είναι η εθελούσια ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας με την ελπίδα ότι θα κρατήσει για πάντα''.

    [10] Σαρωτικοί έλεγχοι τιμών στις τουριστικές περιοχές

    5/8/2003 11:07:00 πμ

    Στις τουριστικές περιοχές επεκτείνεται η μάχη κατά των κερδοσκόπων. Κοινά κλιμάκια του ΣΔΟΕ, του υπουργείου Εμπορίου και του ΕΟΤ διενεργούν αυστηρούς ελέγχους ιδιαίτερα στα νησιά, ειδικά σε ό,τι αφορά στις τιμές στη διατροφή και στη διαμονή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Εξάλλου, για τις τιμές των καυσίμων ο Υπουργός προειδοποίησε πως οι παραβάτες θα παραπέμπονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία για την επίπτωση στον πληθωρισμό από τις πρόσφατες αυξήσεις που σημειώθηκαν σε είδη ευρείας κατανάλωσης, αλλά και στις υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 3,8%.

    Και νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

    Ο διευθυντής ελέγχου του ΣΔΟΕ Γιάννης Δήμας ανακοίνωσε ότι σήμερα καταρτίζεται ο κατάλογος με τις πρώτες 90 επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να παρανομούν.

    Την ίδια ώρα, το 70% της δύναμης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) χρησιμοποιείται για τον έλεγχο τουριστικών καταστημάτων και επιχειρήσεων με στόχο να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προς εφαρμογή νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, ώστε να συμπιεστούν οι τιμές.

    Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

    αναγραφή ενδεικτικών τιμών στις συσκευασίες, ανάρτηση καταλόγου τιμών στα καταστήματα και ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών για κάθε μεταβολή των τιμών

    Μειωμένες οι τιμές στις λαϊκές αγορές της Αθήνας

    Τα πρώτα ορατά για τους καταναλωτές αποτελέσματα φαίνεται πως έχει η μάχη κατά της κερδοσκοπίας.

    Οι συνεχείς έλεγχοι αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες του καλοκαιριού, πιέζουν τις τιμές και η διαφορά στις λαϊκές αγορές είναι ήδη εμφανής.

    Ετσι, όσοι Αθηναίοι βρίσκονται στο κλεινόν άστυ και ψώνισαν το πρωί από τις λαϊκές αγορές φαίνεται πως έμειναν ικανοποιημένοι από τις τιμές που αντίκρισαν στα φρούτα και στα λαχανικά. Ξοδεύοντας λιγότερα ευρώ ο κόσμος ψώνιζε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση και λιγότερα παράπονα.

    [11] Στην Μπάγερν ο Ρόι Μακάι

    5/8/2003 11:07:00 πμ

    Με αίσιο τρόπο για τη Μπάγερν ολοκληρώθηκε το σίριαλ της μεταγραφής του Ρόι Μακάι. Ο Γερμανικός σύλλογος ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Λα Κορούνια και με δεδομένη την προϋπάρχουσα συμφωνία του με τον παίκτη, ο Ολλανδός επιθετικός θα πρέπει πλέον να θεωρείται παίκτης των Βαυαρών. Η "χρυσή τομή" μεταξύ των δύο συλλόγων φαίνεται ότι βρέθηκε στα 19 εκ. ευρώ, ποσό που άφησε ικανοποιημένο τον πρόεδρο της Ντεπορτίβο, Αουγκούστο Σέζαρ Λεντοϊρο. Ο 28χρονος επιθετικός αναμένεται να μεταβεί αύριο στο Μόναχο, προκειμένου να περάσει από τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το συμβόλαιό του με τους πρωταθλητές Γερμανίας, που θα είναι τετραετούς διάρκειας.

    Ο Ρόι Μακάι ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του από την Βίτεσε και το 1997 μεταγράφηκε στην Τενερίφη, για να ακολουθήσει δύο χρόνια αργότερα η μεταπήδησή του στην Λα Κορούνια.

    Στα έξι χρόνια που έπαιξε στην πριμέρα ντιβιζιόν σημείωσε συνολικά 100 γκολ, εκ των οποίων 29 την περασμένη σεζόν, με τα οποία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ

    [12] Μπάσκετ: Την Τετάρτη με Σλοβενία η Εθνική εφήβων

    Πηγή: ΑΠΕ 5/8/2003 11:42:00 πμ

    Στη μάχη της προκριματικής φάσης για το Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων μπαίνει την Τετάρτη η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ. Οι έφηβοι του Θανάση Παπαδημητρίου, μετέχουν στον Γ' προκριματικό όμιλο οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν στην Κιαβένα της Ιταλίας. Οι τρεις πρώτες ομάδες του ομίλου προκρίνονται στο τσάλεντζ ράουντ. Για την προσπάθεια της νέας Εθνικής εφήβων ο ομοαπονδιακός τεχνικός, Θανάσης Παπαδημητρίου, έδωσε το στίγμα: "Οι εθνικές ομάδες έχουν στόχο πάντα να πρωταγωνιστούν. Προσπαθούμε να φτιάχνουμε ομάδες πρωταγωνίστριες".

    Πρόγραμμα αγώνων

    Σε ότι αφορά στον αυριανό πρώτο αγώνα με την Σλοβενία, ο κ Παπαδημητρίου, τόνισε: "Το πρώτο παιχνίδι είναι ξεχωριστό γιατί η Σλοβενία είναι μία χώρα με πρόοδο στο μπάσκετ".

    Η αποστολή της Εθνικής μας αποτελείται από τους Γιαννη Καράμπαμπα, Ιγκόρ Μιλόσεβιτς, Γιάννη Ντιβ, Φώτη Βασιλόπουλο, Δημήτρη Λόλα, Δημήτρη Τσαρουχά, Ντούσαν Σάκοτα, Λευτέρη Νεοφυτίδη, Ηλία Τεβετζίδη, Σταμάτη Μπένα, Γιώργο Μπρόζο και Κώστα Μπέλο.

    Το πρόγραμμα των αγώνων (ώρες Ελλάδας) έχει ως εξής:

    1η αγωνιστική (6/8)

    18.00 Ολλανδία-Σκωτία 20.15 Σλοβενία-Ελλάδα 22.30 Ισλανδία-Ιταλία

    2η αγωνιστική (7/8)

    18.00 Ελλάδα-Ολλανδία 20.15 Σκωτία-Ισλανδία 22.30 Ιταλία-Σλοβενία

    3η αγωνιστική (8/8)

    18.00 Ισλανδία-Ελλάδα 20.15 Ολλανδία-Σλοβενία 22.30 Σκωτία-Ιταλία

    4η αγωνιστική (9/8)

    18.00 Σλοβενία-Ισλανδία 20.15 Ελλάδα-Σκωτία 22.30 Ιταλία-Ολλανδία

    5η αγωνιστική (10/8)

    18.00 Σκωτία-Σλοβενία 20.15 Ισλανδία-Ολλανδία 22.30 Ελλάδα-Ιταλία

    [13] Θέμα ημερών η μεταγραφή του Σάκοτα στον Παναθηναϊκό

    5/8/2003 11:33:00 πμ

    Οι μεταγραφές δεν έχουν τέλος στον Παναθηναϊκό. Μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας με τον Κένυον Τζόουνς, οι πρωταθλητές και Κυπελλούχοι Ελλάδας 2003, προχωρούν και στην απόκτηση του Ντούσαν Σάκοτα, του 17χρονου γιου του Ντράγκαν Σάκοτα, μία κίνηση που αποτελεί αδιαμφισβήτητα την καλύτερη επένδυση για το μέλλον. Οι "πράσινοι" έδωσαν τα χέρια με τον πατέρα του διεθνή με την εφήβων και "χάλκινου" Παγκόσμιου Πρωταθλητή και την Τετάρτη αναμένεται να γίνει και η επίσημη ανακοίνωση από την ΚΑΕ για συνεργασία διάρκειας 1+1+1+1 χρόνια με οψιόν του Παναθηναϊκού. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο παίκτη, ύψους 2.09 εκ. που σύμφωνα με τους ειδικούς θα αφήσει εποχή αν συνεχίσει να εξελίσσεται με τους ίδιους ρυθμούς, κάτι που μόνο δεδομένο μπορεί να θεωρηθεί, όταν προπονητής του θα είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

    Ο άμεσος ενδιαφερόμενος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μπόρμιο με την Εθνική Εφήβων για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Τον αθλητή που θα δίνει ανάσες στον Ντάριλ Μίντλετον συνεχίζει να αναζητά, πάντως ο "Ζοτς".

    Πολλά είναι τα ονόματα των παικτών που φέρονται ως πιθανοί για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης, ανάμεσά τους και αυτό του Αυστραλού Ντάβιντ Αντερσεν που μετά τον αποκλεισμό της Βίρτους Μπολόνια από την ιταλική Ομοσπονδία για χρέη προς τον Σάνι Μπετσίροβιτς, μένει ελεύθερος να διαπραγματευτεί όπου θέλει το μέλλον του.

    Ο Ματίας Σμόντις, ο Ευθύμης Ρετζιάς, αλλά και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης φέρεται να έχουν απασχολήσει τον Παναθηναϊκό.

    [14] Παρουσίαση του Ολυμπιακού εμβλήματος 2008

    5/8/2003 8:55:00 πμ

    Σε μία εντυπωσιακή τελετή οι διοργανωτές των Αγώνων του 2008 παρουσίασαν το έμβλημα που θα ταυτιστεί στην Ολυμπιακή ιστορία με τη διοργάνωση του Πεκίνου. Το έμβλημα είναι ευρηματικό και συνδυάζει την αθλητική ιδέα με τον κινεζικό πολιτισμό. Πρόκειται για έναν δρομέα που τρέχει, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και σαν ιδεόγραμμα της κινεζικής γλώσσας. Το σήμα διατίθεται από σήμερα μαζί με τα πρώτα ολυμπιακά προϊόντα σε κεντρικά σημεία της κινεζικής πρωτεύουσας καθώς και στο αεροδρόμιο του Πεκίνου. Παράλληλα οι κινέζοι έδωσαν στη δημοσιότητα τις μακέτες από τις τελικές επιλογές για την κατασκευή του ολυμπιακού σταδίου και το κολυμβητικού κέντρου. Πρόκειται για εντυπωσιακά σχέδια με επιβλητικό χαρακτήρα, αλλά, ταυτόχρονα, και αρχιτεκτονικές καινοτομίες.

    Το Ολυμπιακό Στάδιο θυμίζει φωλιά πουλιού, ενώ το κολυμβητικό κέντρο παραπέμπει σε μία κατασκευή που έχει ως κύριο συστατικό το νερό.

    Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, όλη η αθλητική υποδομή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2006 και τα επόμενα δύο χρόνια θα εκτελούνται δοκιμές και διορθώσεις στο τελικό σχέδιο λειτουργίας.

    [15] Ρεκόρ εξαγωγών κρασιού στην Αυστραλία

    5/8/2003 9:10:00 πμ

    "Φλέβα χρυσού" έχει κτυπήσει η Αυστραλία με την καλή ποιότητα και την μεγάλη ποσότητα του κρασιού της, που της αποφέρει πολύτιμο συνάλλαγμα. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εξαγωγές αυστραλιανού κρασιού παρουσίασαν αύξηση 15% κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες και απέφεραν συνάλλαγμα 2.4 δις. δολαρίων. Οι μεγαλύτερες εξαγωγές σημειώθηκαν προς τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. "Ο επόμενος μας στόχος θα είναι να κερδίσουμε τις αγορές που σήμερα ελέγχονται από τις παραδοσιακές οινοπαραγωγικές χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία", ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Αυστραλών Οικονοπαραγωγών.

    [16] Στον ποταμό Νείλο της Ουγκάντας για ράφτινγκ ο Ουίλιαμ

    5/8/2003 8:58:00 πμ

    Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ πήγε για ράφτινγκ στον ποταμό Νείλο στην Ουγκάντα συνεχίζοντας την ''ερωτική'' του πλέον σχέση με την ανατολική Αφρική. Ο πρωτότοκος γιός του διάδοχου του βρετανικού θρόνου Κάρολου και της αείμνηστης Νταϊάνας πέρασε όλο το Σαββατοκύριακο κάνοντας το αγαπημένο του σπορ στα σημεία ορμητικής ροής του ποταμού, ακριβώς κάτω από τη λίμνη Βικτώρια, ενώ είχε κατασκηνώσει στις όχθες του ποταμού επί τρεις ημέρες με μια 11μελή ομάδα, ανέφερε αξιωματούχος της εταιρίας ράφτινγκ στην εφημερίδα New Vision.

    ''Μας είπε πόσο πολύ ευχαριστήθηκε το ράφτινγκ και απόλαυσε το υπέροχο τοπίο κατά μήκος του ποταμού'', είπε ο Τζέισον Ρούσος, διευθυντής του Eden Rock Resort.

    O Ουίλιαμ πέρασε φέτος αρκετό χρονικό διάστημα στην Κένυα όπου εργαζόταν σε περιβαλλοντικά προγράμματα, έμαθε Σουαχίλι, την κοινή γλώσσα της ανατολικής Αφρικής.

    Το θέμα του πάρτι που έκανε για τη συμπλήρωση των 21 χρόνων του στο Κάστρο του Ουίνδσορ ήταν ''Πέρα από την Αφρική'' με τους καλεσμένους του να έχουν επιλέξει εμφάνιση εμπνευσμένη από τοπικές ενδυμασίες της μαύρης ηπείρου.

    Διατηρεί μια ρομαντική σχέση με την Τζέσικα Κρέιγκ, κόρη πλούσιου Κενυάτη αλλά τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το ζευγάρι συνδέεται με δεσμούς φιλίας και μόνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 August 2003 - 9:09:19 UTC